abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_103825302
nu ik het teruglees en mijn kelder even in gedachten neem liggen ze ook niet nee,
zeker in de winter is het dermate koud (de keldervloer) dat het bier eigenlijk ook niet eens in de koelkast hoeft.
  vrijdag 4 november 2011 @ 15:50:18 #102
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103959891
Ga van het weekend het spul in de fles gooien en dan een nieuwe batch er in gooien, bijna twee weken gisting en mijn hydrometer geeft voor de tweede dag een constante waarde aan. Morgen nog even meten om zeker te zijn. Volgens de meting zal dit bier een alcoholpercentage van rond de 5.5% moeten krijgen.

Nog een paar weken nagisten en dan weer genieten.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 4 november 2011 @ 16:08:06 #103
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103960550
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 15:50 schreef popolon het volgende:
Ga van het weekend het spul in de fles gooien en dan een nieuwe batch er in gooien, bijna twee weken gisting en mijn hydrometer geeft voor de tweede dag een constante waarde aan. Morgen nog even meten om zeker te zijn. Volgens de meting zal dit bier een alcoholpercentage van rond de 5.5% moeten krijgen.

Nog een paar weken nagisten en dan weer genieten.
Wat zijn eigenlijk meestal je beginSG en eindSG bij die pakketten?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 4 november 2011 @ 16:28:57 #104
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103961465
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 16:08 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Wat zijn eigenlijk meestal je beginSG en eindSG bij die pakketten?
Deze heeft een SG van 1.045 en FG van 1.005, kom ik op 5,25% uit zie ik net.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 4 november 2011 @ 19:22:23 #105
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103968146
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 16:28 schreef popolon het volgende:

[..]

Deze heeft een SG van 1.045 en FG van 1.005, kom ik op 5,25% uit zie ik net.
Ik kom met hergisting op de fles uit op 5,9%.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 4 november 2011 @ 20:29:25 #106
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103971481
Dat was inderdaad voor bottling. Even snel een berekening gedaan met een online calculator.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 15 november 2011 @ 01:22:50 #107
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_104383226
Het verbaast me eigenlijk dat er niet meer zelfbrouwers te vinden zijn op Fok. (ja, schaamteloze kick)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_104483722
Meldt zich, maar dat was gedurende een periode van 5 jaar elk weekend 25/30 liter, eindigend rond 1985.....
Niet uit blik/pakket (afgezien eerste keer) echter altijd van zelf geschroot mout en vaak 2/3 e deel tarwezetmeel wat ik goedkoop (lees: bijna gratis) kon verkrijgen.

[ Bericht 54% gewijzigd door fietsenmaker11 op 17-11-2011 18:50:44 ]
  vrijdag 18 november 2011 @ 17:51:30 #109
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_104520155
Waarom gestopt?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 28 december 2011 @ 08:07:46 #110
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106116270
Kick! Hier staat weer 10 liter te vergisten.

Deze keer ga ik 5 liter ervan dry hoppen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106129955
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 01:22 schreef Nembrionic het volgende:
Het verbaast me eigenlijk dat er niet meer zelfbrouwers te vinden zijn op Fok. (ja, schaamteloze kick)
De animo is net wat te weinig. Heb vroeger nog wel topics geopend over destilleren. Hoop gezeur dat het gevaarlijk zou zijn, aardig wat lezers. En voordat je het weet ben je de enige die post.

Als er niet een stuk of 6 mensen (minimaal) posten dan is de lol er snel van af, bloedt het topic dood en is er nog minder aandacht omdat het minder vaak te zien is in 'actieve topics'.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:43:05 #112
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_106130090
ik en mn broer zouden in december beginnen. stel het nog even uit naar januari ;-)
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  donderdag 29 december 2011 @ 19:26:22 #113
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106176762
Zo, mijn hoofdvergisting is klaar(snel deze keer, net iets meer dan 48 uur).
Zojuist de boel overgeheveld en een dry hopping experiment uitgevoerd.

Weekje laten staan en dan op de fles :)

Tussentijdse meting levert alvast goede resultaten op.

BeginSG: 1064 (stiekem zou het 1066 kunnen zijn)
TussenmetingSG: 1012

Na de navergisting op de fles zou dat 7,7% alcohol moeten opleveren(prima) maar ik denk dat 'ie de komende week ook nog wel zakt naar 1011 of zelf 1010 (dat zou 8% opleveren).
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 29 december 2011 @ 19:33:43 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106177110
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 11:25 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen.
Zodat de gist naar de bodem zakt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 19:36:10 #115
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106177215
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zodat de gist naar de bodem zakt?
Yup. En de andere troep die er eventueel nog in zweeft.

Er is een essentieel smaakverschil als je het depot meegiet. Soms is het echt vies en soms voegt het smaak toe(zoals bijvoorbeeld bij Avec Les Bon Voeux).

De keuze is dus aan de drinker.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106179073
Cool Topic, ik wil zelf eens whisky brouwen... Maar dat is een stukje moeilijker en kan je niet echt thuis doen. :) Leuk topic iig :)
pi_106185432
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 20:19 schreef Aneurism het volgende:
Cool Topic, ik wil zelf eens whisky brouwen... Maar dat is een stukje moeilijker en kan je niet echt thuis doen. :) Leuk topic iig :)
Pff dat zou mij te lang duren. Ik koop die 20 jaar oude single malt wel ipv er op te wachten :P

En hoezo moeilijker? Ik heb het idee dat bierbrouwen toch wel wat complexer is.
pi_106186313
Whiskey is toch gedestilleerd? Volgens mij is het in Nederland lastig om aan geschikte destillatie-apparatuur te komen (thuis stoken mag natuurlijk niet van de overheid omdat ze anders accijns mis lopen).
pi_106186376
Ja, zo'n hoog alcoholpercentage haal je alleen met destilleren.
pi_106186443
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:54 schreef tjoptjop het volgende:
Ja, zo'n hoog alcoholpercentage haal je alleen met destilleren.
Oppassen ook met het ontstaan van methanol.
pi_106187343
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:56 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Oppassen ook met het ontstaan van methanol.
Ach, waar heb je dat volledig zicht met twee ogen voor nodig :P
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:30:48 #122
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106190417
quote:
7s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:53 schreef Bolkesteijn het volgende:
Whiskey is toch gedestilleerd?
Inderdaad, dus whisky brouw je niet ;)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:50:47 #123
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106191022
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:59:19 #124
127809 SuperrrTuxxx
Zwerver met een wekker
pi_106191219
Vroeger op school met natuurkunde gedaan, was best leuk. :7 Je moet idd wel geduld hebben, da's wat minder. :')
Heddegijdagezeedgehadjamindedawerkelukwoarhoedoedegijdahoedoedegijdahoeheddegijdagedoan.
Don't you ever get stuck in the sky when you're high?
  vrijdag 30 december 2011 @ 01:05:58 #125
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106191381
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:59 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Vroeger op school met natuurkunde gedaan, was best leuk. :7 Je moet idd wel geduld hebben, da's wat minder. :')
Scheikunde dan denk ik :+
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 30 december 2011 @ 01:07:50 #126
127809 SuperrrTuxxx
Zwerver met een wekker
pi_106191430
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 01:05 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Scheikunde dan denk ik :+
Nee ik heb nooit scheikunde gehad, maar was wel dezelfde leraar van beide vakken en omdat wij dus geen scheikunde hadden ging hij dat met ons bij natuurkunde doen. :D
Heddegijdagezeedgehadjamindedawerkelukwoarhoedoedegijdahoedoedegijdahoeheddegijdagedoan.
Don't you ever get stuck in the sky when you're high?
  Moderator vrijdag 30 december 2011 @ 01:09:59 #127
45833 crew  Fogel
pi_106191487
Ik ga een huis bouwen en heb nog ca 100m2 die nog nergens voor gebruikt worden, dus een brouwerij is een goede optie.

Popo: basement ftw :)
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  vrijdag 30 december 2011 @ 01:18:31 #128
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106191687
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 december 2011 01:09 schreef Fogel het volgende:
Ik ga een huis bouwen en heb nog ca 100m2 die nog nergens voor gebruikt worden, dus een brouwerij is een goede optie.

Popo: basement ftw :)
Dat klinkt als een fantastisch plan :+
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  Moderator vrijdag 30 december 2011 @ 01:25:25 #129
45833 crew  Fogel
pi_106191814
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 01:18 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Dat klinkt als een fantastisch plan :+
:7 Moet het alleen wel goed isoleren, vorst is funest.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  vrijdag 30 december 2011 @ 02:40:03 #130
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106193087
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 december 2011 01:09 schreef Fogel het volgende:
Ik ga een huis bouwen en heb nog ca 100m2 die nog nergens voor gebruikt worden, dus een brouwerij is een goede optie.

Popo: basement ftw :)
Basement is ideaal, zowel zomer als winter een vrij constante temperatuur.

Maarre, dat zit er goed uit nembro.

Ben net na 2 weken NL weer thuis en het eerste wat ik deed was een homebrew pakken. :Y
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 30 december 2011 @ 02:51:52 #131
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106193217
En net nu ik dat zeg pak ik een 'verkeerd' flesje Lager wat ik 16 dagen geleden gebottled heb en waar dus de carbonation nog niet compleet is. :') Smaakt al erg goed maar nog wel wat 'plat', de bubbels zijn nog wel wat ver te zoeken.

Nou goed, ik heb nog 40 liter in de fles aan witbier en pilsner staan. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 30 december 2011 @ 06:20:12 #132
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106194047
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 02:51 schreef popolon het volgende:
En net nu ik dat zeg pak ik een 'verkeerd' flesje Lager wat ik 16 dagen geleden gebottled heb en waar dus de carbonation nog niet compleet is. :') Smaakt al erg goed maar nog wel wat 'plat', de bubbels zijn nog wel wat ver te zoeken.
Na een week zou er al een aardige carb in moeten zitten zou ik denken.
Staat het zeker vrij fris?

quote:
Nou goed, ik heb nog 40 liter in de fles aan witbier en pilsner staan. :Y)
Een eigen witbier maken staat ook nog op de agenda :Y
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106204829
Vanuit het niets whiskey gaan stoken zou ik afraden. Het is wel te doen, maar kies dan eerst iets wat sneller te drinken is. En dan heb ik het niet over het gebruiken van een essence om whiskey te maken.

Leer eerst je ketel maar eens kennen. Wil wedden dat als je een jaar destilleert je dan niet meer dezelfde ketel hebt als waar je mee bent begonnen. Daarnaast is whiskey-stoken aardig deprimerend. Er gaat in het algemeen aardig wat alcohol verloren (loopt zo op tot 20% volgens mij).Of je moet het in glazen flessen bewaren en hierin de eikensnippers gooien of zorgen voor een kamer waarbij je volledige controle hebt over o.a. de vochtigheidsgraad.

Leer eerst goed destilleren. Dan heb je dat in ieder geval onder de knie. Leer de verschillende fases kennen. Daarna moet je namelijk nog zoveel leren. Als je dan helemaal geen basis hebt dan heb je waarschijnlijk geen benul waar je de kwaliteit van je whiskey kan opkrikken.

Op stookwijnbasis destilleren is trouwens nog niet eens zo heel moeilijk en erg leuk tijdsverdrijf. Als je hygiënische werkt boek je al snel grote vorderingen. En het leuke is dat er zoveel drankjes zijn dat je nooit uitgeleerd en gedronken bent. :)
  vrijdag 30 december 2011 @ 14:50:49 #134
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106204838
De eerste keer duurde het bij deze lager ook wat langer. Flesjes nog maar eens voorzichtig schudden helpt wel eens.

Witbier is trouwens erg makkelijk, en snel. Na 4 weken kan je het al drinken bij de meeste.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  donderdag 5 januari 2012 @ 01:30:30 #135
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106424888
Vanochtend mijn bier gebotteld. Volgende week de eerste opentrekken om te kijken of de navergisting op gang is gekomen en het eerste resultaat te testen. Ben benieuwd :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 5 januari 2012 @ 14:47:15 #136
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106439149
Ben m'n Wheat aan het opdrinken. Smaakt erg goed na een aantal weken, m'n Lager laat ik nog even in de fles zitten.

Net een pakket Australian Pale Ale bestelt op Amazon.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  donderdag 5 januari 2012 @ 19:40:35 #137
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106451988
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2012 14:47 schreef popolon het volgende:
Ben m'n Wheat aan het opdrinken. Smaakt erg goed na een aantal weken, m'n Lager laat ik nog even in de fles zitten.

Net een pakket Australian Pale Ale bestelt op Amazon.
Wat om kwart voor drie? :D
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 5 januari 2012 @ 19:49:16 #138
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106452474
Kwart voor negen 's ochtends. ;) Maar ik bedoel eigenlijk de komende dagen/weken.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  donderdag 5 januari 2012 @ 20:05:15 #139
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106453434
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2012 19:49 schreef popolon het volgende:
Kwart voor negen 's ochtends. ;) Maar ik bedoel eigenlijk de komende dagen/weken.
Ah :)

Ik heb mijn bier trouwens ingeschreven voor het ONK (bierkampioenschap amateurbrouwers). Was de eerste deelnemer van het jaar _O-
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106594065
Ik ga me er ook eens in verdiepen...Ik werk bij een brouwer (niet als brouwer...:) ) en wil eigenlijk zelf ook eens kijken wat ik kan brouwen...:)

Hebben jullie allemaal die DIY kit van 100$ thuis staan? :

http://makebeer.net/item.(...)ry=1&idSubCategory=0
pi_106594279
Wat ik mij afvraag; je hoort toch vaak bij illegaal (in dit geval niet-professioneel) gestookte brouwsels dat er methanol in kan komen. Hoe gaan jullie dat tegen?

Ik dacht dat de vergisting dan bij anaerobe omstandigheden moest plaatsvinden en dat bij wijn bijvoorbeeld vast CO2 werd toegevoegd om de oplossing zowel te koelen als af te dekken van de lucht?
(is eens in de marge vermeld, ben student chemie)
  maandag 9 januari 2012 @ 10:55:37 #142
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106594675
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 10:31 schreef Dynia het volgende:
Ik ga me er ook eens in verdiepen...Ik werk bij een brouwer (niet als brouwer...:) ) en wil eigenlijk zelf ook eens kijken wat ik kan brouwen...:)

Hebben jullie allemaal die DIY kit van 100$ thuis staan? :

http://makebeer.net/item.(...)ry=1&idSubCategory=0
Neen :)

Ik gebruik echt mout enz.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 9 januari 2012 @ 10:58:03 #143
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106594733
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 10:40 schreef tony_clifton- het volgende:
Wat ik mij afvraag; je hoort toch vaak bij illegaal (in dit geval niet-professioneel) gestookte brouwsels dat er methanol in kan komen. Hoe gaan jullie dat tegen?
Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol.

quote:
Ik dacht dat de vergisting dan bij anaerobe omstandigheden moest plaatsvinden en dat bij wijn bijvoorbeeld vast CO2 werd toegevoegd om de oplossing zowel te koelen als af te dekken van de lucht?
(is eens in de marge vermeld, ben student chemie)
Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen.
Voor het bottelen moet je juist zo min mogelijk zuurstofinslag hebben.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106599154
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 10:58 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol.

[..]

Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen.
Voor het bottelen moet je juist zo min mogelijk zuurstofinslag hebben.
Meen je dit serieus? Door destilleren komt er geen methanol vrij, die is al aanwezig. Je maakt het alleen maar puurder. Dat doe je door de vloeistof te verhitten, waarbij je zorgt dat het water snel genoeg afkoelt en weer terug in de ketel valt. Doordat er verschillende stoffen in het te destilleren brouwsel zit kan je deze van elkaar scheiden. Al komt er volgens mij tijdens de gehele fase methanol vrij, al is dat in het begin veel hoger, omdat methanol een veel lager temperatuur nodig heeft om te verdampen. Dit is vaak onderdeel van de voorloop, en deze gooi je in de meeste gevallen direct weg.
Over methanol hoef je je niet druk te maken. Dan zou ik mij eerder druk maken of andere alcoholvarianten. Waarbij je een variant hebt die voor hoofdpijn kan zorgen en vaak vrij komt bij het produceren van dranken waarin granen worden gebruikt.

De methanolvergiftigingen zijn vooral te danken aan mensen die snel geld wilden verdienen. Deze mensen voegden met opzet methanol toe aan alcohol, omdat deze alcohol veel goedkoper is. Methanol komt voornamelijk vrij bij het vergisten van vruchten waarin pectine aanwezig is. Verwijderen van pitten en steeltjes is daardoor erg aan te raden. Maar dan nog is het lastig om veel fout te doen. Zoveel dat je er ziek van wordt.

Er is overigens volgens mij tot nu toe nog maar één medicijn tegen methanolvergiftiging. En dat is veel 'goede' alcohol nuttigen.

De kwade verhalen over methanol zijn erg nuttig. Ze schrikken genoeg mensen af.
  maandag 9 januari 2012 @ 15:13:35 #145
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106602236
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 10:31 schreef Dynia het volgende:
Ik ga me er ook eens in verdiepen...Ik werk bij een brouwer (niet als brouwer...:) ) en wil eigenlijk zelf ook eens kijken wat ik kan brouwen...:)

Hebben jullie allemaal die DIY kit van 100$ thuis staan? :

http://makebeer.net/item.(...)ry=1&idSubCategory=0
Zoiets heb ik. Erg basic maar voldoet prima om de eerste stappen te zetten. Je kunt met deze kit ook aardig experimenteren met boil en no-boil kits. Als ik lui ben gooi ik er een batch no-boil in wat echt ook prima bier oplevert.

Voorbeeldje van een prima no-boil kit.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 9 januari 2012 @ 15:35:13 #146
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106602911
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 13:35 schreef Kabolter het volgende:

[..]

Meen je dit serieus? Door destilleren komt er geen methanol vrij,
Meen je dit serieus? Ik zeg nergens dat door stoken methanol vrijkomt.

Dus leuk verhaaltje verder maar mijn antwoord blijft hetzelfde.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106639023
quote:
Zoiets heb ik. Erg basic maar voldoet prima om de eerste stappen te zetten. Je kunt met deze kit ook aardig experimenteren met boil en no-boil kits. Als ik lui ben gooi ik er een batch no-boil in wat echt ook prima bier oplevert.

Voorbeeldje van een prima no-boil kit.
Tof! Alleen heb ik even geen plaats, want de kelder is wel te koud nu, maar ik zo'n startset komt er wel! Ik drink regelmatig een Russisch biertje, en wil eens kijken of daar ook brouwsetjes van zijn...:)
pi_106649627
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 10:58 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol.

[..]

Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen.
Voor het bottelen moet je juist zo min mogelijk zuurstofinslag hebben.
Ik vraag het uit interesse, niet om lastig te doen ofzo. Alleen is methanol bij stoken juist gemakkelijk te vermijden; als je destilleert kan je gewoon de eerste fractie weggooien en je methanol is weg (kookpunt 65°C voor M t.o.v. 78°C voor ethanol). Dat is ook het opconcentreren dat Kabolter bedoelt, maar dat geldt dan enkel als je onder je condensor gaat hangen zoals aan de tap; niemand die dat doet.

In ieder geval; tijdens de zuurstofrijke fase zal de gist delen (vermenigvuldigen), tijdens de anaerobe fase wordt pyruvaat vergist naar ethanol. Weet je toevallig waar ergens in 't proces methanol gevormd wordt?
Als ik 't zo lees op internet wordt 't vooral gevormd uit verbindingen in de schillen van druiven bij wijn bv. en door hout. Ik dacht dat 't iets te maken had met de mate waarin zuurstof aanwezig was, maar misschien niet dan...
  dinsdag 10 januari 2012 @ 19:44:06 #149
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106653560
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 18:13 schreef tony_clifton- het volgende:
Ik vraag het uit interesse, niet om lastig te doen ofzo.
Is ook niet lastig :)
Wilde alleen even duidelijk maken dat bier niet gestookt wordt.

quote:
Alleen is methanol bij stoken juist gemakkelijk te vermijden; als je destilleert kan je gewoon de eerste fractie weggooien en je methanol is weg (kookpunt 65°C voor M t.o.v. 78°C voor ethanol). Dat is ook het opconcentreren dat Kabolter bedoelt, maar dat geldt dan enkel als je onder je condensor gaat hangen zoals aan de tap; niemand die dat doet.

In ieder geval; tijdens de zuurstofrijke fase zal de gist delen (vermenigvuldigen), tijdens de anaerobe fase wordt pyruvaat vergist naar ethanol. Weet je toevallig waar ergens in 't proces methanol gevormd wordt?
Als ik 't zo lees op internet wordt 't vooral gevormd uit verbindingen in de schillen van druiven bij wijn bv. en door hout. Ik dacht dat 't iets te maken had met de mate waarin zuurstof aanwezig was, maar misschien niet dan...
Biergist produceert tijden de vergisting ook methanol, in kleine hoeveelheden, maar dat is voor zover ik weet geen anaeroob proces. Temeer omdat je je wort dus goed moet beluchten.

Als dat niet gedaan is, dan is er zelfs een grote kans dat je vergisting stil komt te vallen.

Opkweken van biergist(vermenigvuldigen) moet gebeuren in goed belucht wort maar nog belangrijker is dat er genoeg voedingsstoffen zijn. Suiker is niet echt een voedingsstof wat dat betreft, meer een brandstof. Sterker nog: teveel suiker remt de groei. CO2 ook.

Biergist is een lastige materie. Er zijn vele boeken over geschreven en het is echt een vak apart. Grote brouwerijen hebben dan ook gistexperts in dienst en er zijn speciale gistlaboratoria.

Ook over aeroob en anaeroob is veel geschreven.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106656014
wie wil een paar vaten lekker bier voor mij brouwen? begin er zelf maar niet aan..
  woensdag 11 januari 2012 @ 00:33:02 #151
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106668365
quote:
12s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 20:24 schreef cracktor het volgende:
wie wil een paar vaten lekker bier voor mij brouwen? begin er zelf maar niet aan..
Wil ik best doen hoor, maar dat kost dan ook wel wat :P
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106669155
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 00:33 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Wil ik best doen hoor, maar dat kost dan ook wel wat :P
Wat zou dat kosten dan? Voor bijv. een lekker blondje? :P
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
pi_106691407
:P ik lees mee
  woensdag 11 januari 2012 @ 18:47:13 #154
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106691769
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 01:04 schreef bas-beest het volgende:

[..]

Wat zou dat kosten dan? Voor bijv. een lekker blondje? :P
50 euro voor een kwartier ;)

Nou, even serieus. Ik heb de mogelijkheid om 10 liter per keer te maken..dan hou je net iets meer dan een kratje over. En een kratje na proeven. Dus dat zet geen zouden aan de dijk.

Officieel mág ik het ook niet verkopen :P

En als we het over vaten gaan hebben, dan wordt het helemaal lastig :P
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 11 januari 2012 @ 20:06:57 #155
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106695497
Op dit moment een tripel aan het maken.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106701058
oke.. ik kan misschien wel een vat maken. Dan doe jij er bier in, wordt het misschien nog lekkerder van ook.. Op fust gevat ofzoiets.
  woensdag 11 januari 2012 @ 22:36:08 #157
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106705119
quote:
12s.gif Op woensdag 11 januari 2012 21:31 schreef cracktor het volgende:
oke.. ik kan misschien wel een vat maken. Dan doe jij er bier in, wordt het misschien nog lekkerder van ook.. Op fust gevat ofzoiets.
Die vaten kun je gewoon kopen hoor ;)
Maar het is goedkoper én beter als je gewoon bier in de winkel koopt :+
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_106708208
Voor goed bier hoef je het niet perse te doen natuurlijk.
Elke supermarkt heeft immers Westmalle :Y .
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_106719189
Bedankt voor de uitleg btw Nembrionic!
  maandag 16 januari 2012 @ 13:25:06 #160
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_106867719
Ik check ook in. Ga binnenkort mij hier in verdiepen. Zit alleen even met de koeling, de koelkast vullen met 25 liter bier zal niet iedereen kunnen plezieren.
UI Made bij VanilleKwark.
  maandag 16 januari 2012 @ 13:27:28 #161
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106867767
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 13:25 schreef RingBewoner het volgende:
Ik check ook in. Ga binnenkort mij hier in verdiepen. Zit alleen even met de koeling, de koelkast vullen met 25 liter bier zal niet iedereen kunnen plezieren.
Of je koeling nodig hebt ligt helemaal aan het bier dat je wilt gaan maken :)

Daarbij, als je de ruimte hebt, dan kun je een oude koelkast oppikken voor een paar tientjes bij een kringloop of Marktplaats.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 16 januari 2012 @ 13:29:06 #162
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106867814
Op het moment is het buiten koud genoeg, gewoon in de schuur dus ook.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 16 januari 2012 @ 13:48:31 #163
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106868359
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Op het moment is het buiten koud genoeg, gewoon in de schuur dus ook.
Alleen relevant als je geen wortkoeler hebt en/of je wilt lageren. En lageren doe je pas na de hoofdvergisting en daar is 'ie nog lang niet aan toe :P
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 16 januari 2012 @ 18:25:13 #164
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_106878536
Thuis even het een en ander doorgesproken. Eventueel een koelkast gaat in de schuur geplaatst worden. Eerst maar eens informatie inwinnen over hoe en wat. Maar dat ik ga brouwen staat vast! ^O^
UI Made bij VanilleKwark.
pi_106886043
Ook maar eens een poging gaan ondernemen met zo'n startpakket van Brouwmarkt...gist is er vandaag in gegaan, ik ben eens benieuwd :)
  maandag 16 januari 2012 @ 21:10:44 #166
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106887180
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Op het moment is het buiten koud genoeg, gewoon in de schuur dus ook.
't Kan wel maar is niet echt ideaal. Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden.

Ik ga vanavond een Australian IPA brouwen. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 16 januari 2012 @ 22:50:51 #167
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_106893268
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:10 schreef popolon het volgende:

[..]

't Kan wel maar is niet echt ideaal. Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden.

Ik ga vanavond een Australian IPA brouwen. :Y)
Is een koelkast daar goed genoeg voor? En volstaat een 2e hands koelkast uit 1833 dan een beetje? Of moet je echt een nieuwe hebben die de temperatuur constant houd? En misschien meer tips? Ik ga binnenkort een start kit kopen, wat is het beste adres en waar begin ik mee? Gewoon proberen om een standaard pils te imiteren of kan ik meteen richting een tripel of dubbel gaan?

Staat me bij dat een goede vriend van mij ooit eens zelf bier ging brouwen en dat was toen volledig mislukt. Het was niet te zuipen maar had wel 15% alcohol. We waren toentertijd iets van 16 en hebben het gewoon gedronken.
UI Made bij VanilleKwark.
  maandag 16 januari 2012 @ 23:28:37 #168
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_106895159
Het is nog maar de vraag of je uberhaupt een koelkast nodig hebt. Als je een pils gaat maken, dan is het wel handig, voor andere bieren weer niet zo nodig :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 17 januari 2012 @ 00:07:56 #169
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_106896927
Kijk een graad of wat verschil maakt niet uit maar je wilt grotere schommelingen voorkomen. En zoals Nembro zegt, voor pilsners heb je lagere temperaturen nodig.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 17 januari 2012 @ 06:01:51 #170
37248 BertV
Klei indiaan
pi_106900522
Dat is het mooie van bovengistend bier.
Als je schoon werkt kun je het bier laten vergisten in de huiskamer, kan haast niet fout gaan.

Ik heb een makkelijke vriendin, als ik die zin zo na lees. :o
Handgemaakt | Doggerland-overlever
  vrijdag 20 januari 2012 @ 10:01:49 #171
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107020708
Bij mij staat er nu een DIPA op de fles(2 weken, nog een maandje wachten en hij moet perfect zijn). Er staat een tripel in de nagisting. Er staat eenzelfde DIPA maar met ander gist in de vergisting(moet daarna nog dryhoppen) en ik ga nog een blonde maken van het weekend :9

Ik ben benieuwd. Had het liefst wat grotere volumes gemaakt maargoed.

De DIPA is in ieder geval goed onderweg.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 20 januari 2012 @ 10:04:48 #172
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107020776
DIPA?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 20 januari 2012 @ 10:06:51 #173
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107020815
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2012 10:04 schreef Pietverdriet het volgende:
DIPA?
Excuus..Double IPA(India Pale Ale).
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 29 januari 2012 @ 10:56:55 #174
182980 mime_negert
Valt er hier nog wat te mimen?
pi_107352986
Ga vanmiddag beginnen met tripel te brouwen. Heb zo'n pakketje van Brouwmarkt met alle benodigheden.

Heeft er iemand nog tips of een duidelijke uitleg? Want de bijgeleverde gebruiksaanwijzing is echt summier.
  zondag 29 januari 2012 @ 15:13:25 #175
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107363110
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2012 10:56 schreef mime_negert het volgende:
Ga vanmiddag beginnen met tripel te brouwen. Heb zo'n pakketje van Brouwmarkt met alle benodigheden.

Heeft er iemand nog tips of een duidelijke uitleg? Want de bijgeleverde gebruiksaanwijzing is echt summier.
Alsjeblieft, uitgebreid materiaal: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 29 januari 2012 @ 16:23:33 #176
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_107366284
Gisteren een PA gebottled en meteen een batch pilsner er in gegooit. Die is op tijd klaar voor de lente.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  woensdag 1 februari 2012 @ 13:06:38 #177
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107475537
Ik ga vanmiddag/vanavond weer bottelen. Ben benieuwd, voorlopig smaakt het goed. Nu benieuwd hoe de evolutie verloopt.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 1 februari 2012 @ 13:23:14 #178
256666 leeell
I know you're lonely
pi_107476048
ik lees dit topic altijd graag mee,

maar Nem, kan je niet een paar fotos maken?
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  donderdag 2 februari 2012 @ 13:09:36 #179
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107513736
quote:
2s.gif Op woensdag 1 februari 2012 13:23 schreef leeell het volgende:
ik lees dit topic altijd graag mee,

maar Nem, kan je niet een paar fotos maken?
Waarvan precies?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 13:10:56 #180
256666 leeell
I know you're lonely
pi_107513776
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2012 13:09 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Waarvan precies?
opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leuker
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  donderdag 2 februari 2012 @ 13:11:32 #181
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107513800
quote:
2s.gif Op donderdag 2 februari 2012 13:10 schreef leeell het volgende:

[..]

opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leuker
Ik heb nog wel ergens fotos van een paar jaar geleden. Even kijken.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 15:59:21 #182
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107519225
Zo, net weer 22 flesjes gebotteld. Dat is niet zo heel veel maar als deze goed gelukt is(en proevend en ruikend denk ik dat dat het geval is) dan ga ik 'm groter brouwen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 17:49:50 #183
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107523411
Dit was mijn eerste keer bierbrouwen in 2008.

Dit is een giststarter. Gezond, actief gist is belangrijk. Hoe actiever en gezonder het is, hoe beter en sneller het alcohol genereert(waardoor de kans op infecties daalt). Soms moet je het opkweken(vermeerderen). Zoals je hier ziet, doe ik het niet meer.


Je mout(behandeld graan) moet je malen/pletten. Dat heet "schroten" De bedoeling is namelijk dat je zetmeel uit de korrels haalt welke omgezet worden in suikers. Als je de korrel breekt, dan is het contactoppervlak met water groter, dus meer rendement.


En zo moet het er een beetje uitzien. Gebroken korrels maar intacte vliesjes. Die vliesjes vormen straks namelijk een filterbed waardoor je een hoop troep eruit filtert(beter voor smaak etc)


Verwarmingsfase, oftewel "maischen" Je moet het water+mout op bepaalde temperaturen brengen en daar een tijdje op vast houden. De tijden en temperaturen(maischschema) bepalen heel erg hoeveel suikers je krijgt, wat voor suikers(vergistbaar vs. onvergistbaar), de smaak, de droogheid/zoetheid.


Zo ziet het er onder het schuim uit dus.


De pH van "het beslag" meten. Doorgaans is een pH van 5,4 het beste. Dan werkend enzymen het best.


Vanuit de pan links in een filteremmer. Nu filter je het jonge bier ( "wort" ) voordat je het gaat koken. Hoe schoner, hoe beter.


En zo zie het er dan uit. Het moet eigenlijk helderder zijn, maar ja, eerste keer he :+
In de slang kun je wel helder zien. Het ziet er nu ook bruin uit, maar in de fles uiteindelijk echt geel ;)


Zakje met hopbloemen(voor de bitterheid, smaak en wat geur)


Zakje kruiden(in dit geval curacaoschillen en koriander)


Het bier wordt gekookt. Je ziet de zakken erin drijven.
Dat koken is gedaan om de werkzame stoffen uit de hop e.d. te halen, maar vooral ook om het spul in te dampen. Daardoor wordt namelijk de concentratie suikers hoger. En het wordt gelijk ontsmet :)

Kooktijden en hoeveelheden hop/kruiden zijn ook belangrijk.


Na 60 of 90 minuten koken moet je het afkoelen. Dat heb ik hier gedaan met een spiraalkoeler.
Dan is het in 20 minuten zo'n graad of 22 geworden. Dat is erg belangrijk. tussen de 30 en 60 graden is een gebied waarin bacterien en schimmels en vreemde gisten zich prima voelen en dus is het bier op dat moment erg vatbaar voor infectie. Dan wordt het zuur en kun je het weggooien.


Hier belucht ik het wort (doe ik niet meer). De theorie is/was dat er zuurstof nodig is voor de gist. De gist doe je erin zodra het wort is afgekoeld dus.


En zo ziet het eruit als het goed aan het gisten is. Ziet er heel vies uit, is plakkerig. Dit is een bovengister. Soms stinkt het ook heel erg. Dat is vrij normaal.


Straks meer.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 18:22:35 #184
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107524660
Kijk, en zo ziet dat er dus een beetje uit. Heel goor met klonten en slierten. Dat is de gist die samenklontert.


En hier zie je een meting met een hydrometer. Zo'n meter geeft aan hoeveel opgeloste suiker er in een vloeistof zit. Ik begon bij mijn laatste bier op 1067 en deze meting is 1015

Het belang van deze meting? Je kunt direct na het koken zien of je voldoende suikers hebt en eventueel nog moet aanvullen of meer moet inkoken. Je kunt op deze manier ook goed zien of een bier is uitgegist. Als je bier nog niet is uitgegist en je stopt het op de fles(met een schepje suiker), dan loop je het risico dat je flessen ontploffen vanwege de druk.

Na hergisting op de fles kom ik uit op ongeveer 7,7% alcohol in mijn bier. En dat is prima :P

- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_107524920
tof om te zien ^O^
  donderdag 2 februari 2012 @ 18:58:22 #186
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107525948
En dit is dus een proefglaasje met een eindresultaat van een brouwsel van 2 jaar terug. Even kijken of ik daar nog meer fotos van kan vinden.

- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 11 februari 2012 @ 17:03:23 #187
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_107864118
Mooi spul heb je, ik hou het tot nu toe iets simpeler alhoewel ..... Ik ga binnenkort uitbreiden.

De Aussie pale ale zit twee weken in de fles en gisteren eentje open gemaakt, die smaakt nu al heel goed. Nog een paar weken en dan is het perfect.

Next brew: Porter.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 20 februari 2012 @ 13:55:30 #188
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108184946
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 februari 2012 17:03 schreef popolon het volgende:
Mooi spul heb je, ik hou het tot nu toe iets simpeler alhoewel ..... Ik ga binnenkort uitbreiden.

De Aussie pale ale zit twee weken in de fles en gisteren eentje open gemaakt, die smaakt nu al heel goed. Nog een paar weken en dan is het perfect.

Next brew: Porter.
Die betreffende wortkoeler en ketel heb ik helaas niet meer dus het moet iets primitiever :P

Ik heb binnenkort wel de mogelijkheid weer eens een Speidel Brauwmeister te gebruiken. Een halfautomatische ketel. Erg handig brouwen :)

En een vriend van me kan misschien 2 100liter pannen regelen. Dat is ook wel erg interessant.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 20 februari 2012 @ 13:55:49 #189
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108184958
We hebben gisteren een porterproeverij gehad. Een goeie porter brouwen lijkt me ook erg leuk :Y
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 20 februari 2012 @ 17:08:10 #190
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108192658
Ik stel de porter nog even uit, heb deze bestelt. Wel zin in een 'easy brew'.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  donderdag 1 maart 2012 @ 23:44:58 #191
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108609985
Zo, dit topic was snel gezakt.

Maandag! 20 Liter van mijn eigen Double IPA :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 2 maart 2012 @ 10:02:27 #192
256666 leeell
I know you're lonely
pi_108616834
leuke plaatjes :D
blijft interessant, ik volg het
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_108619854
Dat gekloot met het schoonmaken van flesjes houdt mij een beetje tegen, is het niet mogelijk om het in een vat te bewaren? Of wordt het dan snel oud?
  vrijdag 2 maart 2012 @ 14:25:06 #194
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108624213
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 12:05 schreef JoPiDo het volgende:
Dat gekloot met het schoonmaken van flesjes houdt mij een beetje tegen, is het niet mogelijk om het in een vat te bewaren? Of wordt het dan snel oud?
Vat of fust? Op fust kan, als je het kunt afvullen(heb je wel wat voor nodig). Maar als je een vat aanslaat, dan blijft dat natuurlijk geen weeeeken goed.

Schoonmaken van flesjes is trouwens erg simpel: als je flesjes leeg zijn, gelijk(in ieder geval geen week wachten) een paar keer omspoelen en op de kop in de krat terugzetten.
Zodra je gaat bottelen spoel je ze nog een keer met sulfiet+citroenzuur of Oxichem Pro.

Zoveel werk is het dus niet. Het brouwen is een boel meer werk :D
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 2 maart 2012 @ 17:00:55 #195
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108630405
Tja het schoonmaken van flessen kost me hooguit een half uurtje denk ik. Ik heb dan ook geen 33cl flesjes, ze zijn allemaal minimaal 66cl of meer. Heb wel wat Grolsch beugels die minder dan dat zijn maar die staan gewoon leuk. ;)

Ik moet nodig weer wat flessen hebben, ik heb 50 liter bier in de basement dat nog wel een maand of wat moeten 'zitten'.

Heb veel van deze Sam Adams flessen, 650ml.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 2 maart 2012 @ 22:57:10 #196
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108646332
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 17:00 schreef popolon het volgende:
Tja het schoonmaken van flessen kost me hooguit een half uurtje denk ik. Ik heb dan ook geen 33cl flesjes, ze zijn allemaal minimaal 66cl of meer. Heb wel wat Grolsch beugels die minder dan dat zijn maar die staan gewoon leuk. ;)
Ik bottel het meeste eigenlijk in 33cl maar af en toe een grotere fles zoals 75cl. Dat heeft ook qua rijping wel wat voordelen.

Ik spaar meestal zoveel mogelijk flesjes op. Het nu ook een "flessenboom" gekocht. Pilaar met steeltjes en daar kan ik 81 flessen op kwijt(je hebt ze ook groter). Neemt lekker weinig ruimte in.

Daarbij heb ik gelijk 50 flesjes gekocht(eigenlijk tegen mijn principe) maar ik had een paar keer achter elkaar gebrouwen dus al mijn gespaarde flesjes waren op :D

quote:
Ik moet nodig weer wat flessen hebben, ik heb 50 liter bier in de basement dat nog wel een maand of wat moeten 'zitten'.

Heb veel van deze Sam Adams flessen, 650ml.
Drink je die zoveel dan? ;)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 2 maart 2012 @ 23:47:37 #197
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108648491
Ik haal er een paar soms maar vrienden bewaren ze nu ook voor me.

De 33cl ben ik eigenlijk mee opgehouden, teveel werk. Af en toe vul ik er een paar bij een batch, zijn wel handig als je eens wat weggeeft. En die hoef ik ook niet terug. ;)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  woensdag 7 maart 2012 @ 15:47:31 #198
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108824459
Zo, eergisteren een nieuwe batch van mijn Double IPA gemaakt en enigzins onverwachts ga ik morgen nóg een batch van mijn Double IPA maken :9

Dat is mooi, want dan heb ik 1) een stuk meer en 2) kan ik een klein experiment uitvoeren met het dryhoppen :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 10 maart 2012 @ 23:17:03 #199
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108954671
Zo, deze vandaag even gebrouwen.



Ik heb geen flessen meer. :') Ik heb 30 liter pilsner en een batch Australian ale nu beneden staan.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zondag 11 maart 2012 @ 00:08:04 #200
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108956263
quote:
17s.gif Op zaterdag 10 maart 2012 23:17 schreef popolon het volgende:
Zo, deze vandaag even gebrouwen.

[ afbeelding ]

Ik heb geen flessen meer. :') Ik heb 30 liter pilsner en een batch Australian ale nu beneden staan.
Ik ben benieuwd :Y

Ik ben nu flesjes aan het sparen omdat ik nu dus ongeveer 38 liter in de vergisting heb staan.
Dan moet straks wel op fles :D

En dan heb ik nog een klein plan voor een nieuw biertje. Ik heb nog wel een paar grote flessen staan, die ga ik ook maar gebruiken denk ik.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')