abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 8 mei 2012 @ 11:07:37 #252
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111281677
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 8 mei 2012 @ 11:33:06 #253
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_111282635
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2012 01:03 schreef popolon het volgende:
Hmmm, ontploffen lijk me voornamelijk een zaak van niet complete gisting . Beter te lang wachten dan te kort. Ik neem aan dat de gisting plaatsvindt in een emmer of iets dergelijks?
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2012 01:09 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Wat je moet doen is net als de bierbrouwers hergisten op de fles.

Wat Popolon zegt: bierbommetjes ontstaan doordat de vergisting nog niet klaar is.

Wat je moet doen is helemaal uit laten vergisten en vervolgens bottelen met 5-8 gram per liter aan suiker.

Dan krijg je dus koolzuur op de fles, net als bij bier :)
Ok spul zit nu in het gistvat :)
  donderdag 10 mei 2012 @ 22:30:36 #254
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_111398727
Waterslot is nog steeds constant aan het borrelen :D
  donderdag 10 mei 2012 @ 22:54:01 #255
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111400024
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2012 22:30 schreef Erasmo het volgende:
Waterslot is nog steeds constant aan het borrelen :D
Wanneer ben je begonnen? Want opzich kan het lang duren.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 10 mei 2012 @ 22:55:18 #256
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_111400092
Dinsdag avond laat.
  vrijdag 11 mei 2012 @ 00:17:53 #257
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_111403871
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 11 mei 2012 @ 00:27:35 #258
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111404204
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
En meten is weten. Heb je een hydrometer? Zo niet..dan gewoon lekker wachten tot het waterslot klaar is, dan nog een weekje laten staan. Dan op de fles met suikerwater :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 11 mei 2012 @ 07:03:36 #259
37248 BertV
Klei indiaan
pi_111407863
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting.

Tip om in het waterslot geen water maar jenever te gebruiken. Anders heb je na twee weken een "bolletje-besmetting" boven je brouwsel hangen.
Handgemaakt | Doggerlandvluchteling
  vrijdag 11 mei 2012 @ 07:13:28 #260
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_111407902
Niet echt, er zijn zelfs brouwerijen met 'open gisting ?' Besmetting ontstaat vaak met niet goed schoongemaakte 'attributen'.

De gassen die vrijkomen zijn zwaarder dan de standaard lucht, in een normaal afgesloten vat/emmer heeft een eventueel gevaar geen kans.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 11 mei 2012 @ 10:35:52 #261
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111411383
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 07:03 schreef BertV het volgende:

[..]

In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting.

Tip om in het waterslot geen water maar jenever te gebruiken. Anders heb je na twee weken een "bolletje-besmetting" boven je brouwsel hangen.
Die besmettingskans is behoorlijk kleiner geworden doordat er alcohol inzit en de pH van je wort omlaag is gegaan.

Bieren lageren is heel normaal.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 11 mei 2012 @ 17:15:37 #262
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_111426576
Ik ben nu bezig met een liter of 27 honing wijn.
Omdat ik dit wil brouwen voor een opening van een DIY bioartlab heb ik gekozen voor een recept wat snel resultaat geeft ipv het gebruikelijke brouwersgeduld. het moet namelijk 18 mei al drinkbaar zijn en ben 2 mei begonnen. Ik heb dit recept gevolgd:

http://www.greydragon.org/brewing/mead.html#Gyrth

Vrij weinig suikerinhoud dus, ik heb Wyeast sweet mead gist gebruikt omdat die speciaal voor honingwijn zou zijn. maar na enkele dagen heb ik geen gebubbel gemerkt al zaten er wel een klein beetje belletjes in het afgetapte mengsel. Omdat ik enkele dagen later toch bezig was met wat turbogist heb ik er ook een beetje bijgegooid. Nu heb ik het nog een keer afgegoten, een beetje extra honing, suiker, en kruiden toegevoegd en weer terug in het brouwvat gedaan. Nu bubbeld het wel lekker en de smaak is ook gelijk wat beter.

Alleen vraag ik me nu af of ik er verstandig aan doe om er een klaringsmiddel bij te gooien en of ik na het gebruik van klaringmiddel nog bubbelformatie kan verwachten na het bottelen.
Inter faeces et urinam nascimur,
  zaterdag 12 mei 2012 @ 23:50:54 #263
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111477565
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 17:15 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
Ik ben nu bezig met een liter of 27 honing wijn.
Omdat ik dit wil brouwen voor een opening van een DIY bioartlab heb ik gekozen voor een recept wat snel resultaat geeft ipv het gebruikelijke brouwersgeduld. het moet namelijk 18 mei al drinkbaar zijn en ben 2 mei begonnen. Ik heb dit recept gevolgd:

http://www.greydragon.org/brewing/mead.html#Gyrth

Vrij weinig suikerinhoud dus, ik heb Wyeast sweet mead gist gebruikt omdat die speciaal voor honingwijn zou zijn. maar na enkele dagen heb ik geen gebubbel gemerkt al zaten er wel een klein beetje belletjes in het afgetapte mengsel. Omdat ik enkele dagen later toch bezig was met wat turbogist heb ik er ook een beetje bijgegooid. Nu heb ik het nog een keer afgegoten, een beetje extra honing, suiker, en kruiden toegevoegd en weer terug in het brouwvat gedaan. Nu bubbeld het wel lekker en de smaak is ook gelijk wat beter.

Alleen vraag ik me nu af of ik er verstandig aan doe om er een klaringsmiddel bij te gooien en of ik na het gebruik van klaringmiddel nog bubbelformatie kan verwachten na het bottelen.
Welk klaringsmiddel had je in gedachten?

Opzich zou het geen probleem moeten zijn.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 13 mei 2012 @ 04:49:17 #264
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_111482746
Weer 20 liter in de fles, een witbier dit keer. Ik heb nu bijna 50 liter bier in de basement staan. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zondag 13 mei 2012 @ 05:45:45 #265
181802 theKiD
Ons Gusje
pi_111483066
Tot nu toe alleen ervaring met wijn maken om te verstoken voor likeurtjes. Altijd bij brouwmarkt in Almere. Maar bier brouwen heeft me altijd al getrokken. Dit komt in mijn AT-lijst. En komende zomer eens kijken of ik een keer naar Almere ga, om wat te proberen :)
*** Nul Dertien ***
Rap... just a "C" away from "Crap"
R&P / Hoe voel je je nu? #827
  zondag 13 mei 2012 @ 10:29:38 #266
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_111484632
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
Bubbelt nog steeds constant :P
  zondag 13 mei 2012 @ 13:31:10 #267
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_111488961
http://www.utrechtsebierbrouwersfestival.nl/
19 Mei in.. Utrecht :P
Ik weet niet of julllie ook gaan maar ik kan nog steeds die bieren van de Rooie Dop aanraden :)
  zondag 13 mei 2012 @ 18:57:45 #268
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_111501327
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 23:50 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Welk klaringsmiddel had je in gedachten?

Opzich zou het geen probleem moeten zijn.
Turboklar

Ik weet eigenlijk ook niet echt wat het doet.
Inter faeces et urinam nascimur,
  maandag 14 mei 2012 @ 00:36:04 #269
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111519717
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2012 18:57 schreef Bramdecaviaeter het volgende:

[..]

Turboklar

Ik weet eigenlijk ook niet echt wat het doet.
In principe zorgen klaringsmiddelen ervoor dat eitwitten neerslaan(die zorgen voor troebelheid).
Het wil bijvoorbeeld wel eens zijn dat je je wort niet snel genoeg afkoelt.

Dan wordt je bier uiteindelijk wel helder maar zodra je het in de koelkast zet, dan wordt het weer troebel. Dat zijn eiwitten. Die kun je dus doen neerslaan.

Ik gebruik zelf altijd iers mos tijdens het brouwen.
De laatste keren werkte dat erg goed.

En dan heb je ook nog gistwaas. Maar daar helpt een klaringsmiddel niet tegen(en dat wil je ook niet)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 14 mei 2012 @ 15:28:02 #270
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_111534705
Leuk artikel, misschien ook wel interessant voor de thuisbrouwer:
http://dg.ned.newsmemory.(...)T7D8Jn9ghSM.facebook
  maandag 14 mei 2012 @ 15:52:42 #271
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111535633
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2012 15:28 schreef SiGNe het volgende:
Leuk artikel, misschien ook wel interessant voor de thuisbrouwer:
http://dg.ned.newsmemory.(...)T7D8Jn9ghSM.facebook
Heb je aandelen?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 14 mei 2012 @ 19:28:34 #272
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_111545434
nope, gewoon vrienden van me.
Maar ik zal 't niet meer doen
  dinsdag 15 mei 2012 @ 00:41:39 #273
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111564467
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2012 19:28 schreef SiGNe het volgende:
nope, gewoon vrienden van me.
Dat wist ik.

quote:
Maar ik zal 't niet meer doen
Ik hou je niet tegen hoor? :D
Ik snap alleen de relevantie van het laatste artikel niet voor de thuisbrouwer :+
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 15 mei 2012 @ 01:07:23 #274
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_111565203
Nja, dat de thuisbrouwer ook op een redelijk makkelijke manier verder kan gaan dan alleen thuisbrouwen en dat het best loont om commerciëel te gaan denken.
Ik weet niet of jullie bijv. ook de recepten die jullie maken bijhouden maar dat zou je kunnen doen zodat je, als je meer wil gaan brouwen, meteen al weet welke je op de markt wil zetten.
  dinsdag 15 mei 2012 @ 01:09:00 #275
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_111565237
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 01:07 schreef SiGNe het volgende:
Nja, dat de thuisbrouwer ook op een redelijk makkelijke manier verder kan gaan dan alleen thuisbrouwen en dat het best loont om commerciëel te gaan denken.
Ik weet niet of jullie bijv. ook de recepten die jullie maken bijhouden maar dat zou je kunnen doen zodat je, als je meer wil gaan brouwen, meteen al weet welke je op de markt wil zetten.
Duidelijk :)

Ik gebruik daar BrouwVisie voor. Goeie software en ik documenteer alles. Maar dat heb ik eigenlijk vanaf dag 1 gedaan. Ook voor de hobbiest zonder commerciele plannen is het leuk een bier zoveel mogelijk keer op keer te kunnen maken zonder veel afwijkingen :)

Eén bier heb ik ingeschreven voor het ONK en ik ben erg benieuwd wat het commentaar van de keurmeesters gaat zijn. Als het goed is, is het al beoordeeld op de 11e.

2 Juni de uitslag. Maar daar ben ik niet bij dus ik moet een week wachten totdat het formulier met smaaknotities is opgestuurd helaas.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')