sigme | zondag 10 juli 2011 @ 08:03 |
Nou ja, ik ben dus niet zo receptvast en vooral heeeeel slecht in het opvolgen van recepten, maar ik maak wel eens wat en zeker bij inmaak is het dan toch handig te noteren wat je maakt, en hoe, omdat je het resultaat pas weken/maanden later proeft. En het dan best handig is de betere experimenten nog eens ietwat na te kunnen doen. Bovendien is dit hét topic om recepten uit te wisselen, tips en truuks voor het redden van experimenten, opdoen van inspiratie en meer van zulks. | |
sigme | zondag 10 juli 2011 @ 08:06 |
Ziet er mooi uit! Heb je ervaring met dat recept? | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2011 @ 10:15 |
Kan er een sticky van gemaakt worden? | |
sigme | zondag 10 juli 2011 @ 10:41 |
Ik heb gevraagd er een reeks van te maken, dan krijgt iedereen die in deel 1 postte ook deze in z'n AT. | |
Nallie | zondag 10 juli 2011 @ 16:27 |
Er staat deze maand in de Foodies ook een stuk over inmaak! | |
stavromulabeta | zondag 10 juli 2011 @ 20:58 |
Ja hoor, 2 jaar geleden al eens gemaakt, maar toen met normale, zoete kersen. Toen vond ik het wat te zoet, vandaar dat ik nu heel gelukkig was met de zure kersen die ik op de markt vond. De combinatie met rozemarijn is verrassend lekker. | |
Ledig | zondag 24 juli 2011 @ 01:09 |
Wegens een overschot aan gember, twee potten ingelegde ("Japanse") gember gemaakt. Een versie volgens het recept van RobinOok's website. En een andere versie met (Koreaanse) appelazijn en honing. | |
RobinOok | zondag 24 juli 2011 @ 03:30 |
Cool! Heb je geen foto's? | |
Ledig | zondag 24 juli 2011 @ 22:55 |
De grote pot is met appelazijn en de kleinere met rijstazijn. Nu maar hopen dat ze lichtroze worden, maar ik gok van niet. | |
RobinOok | maandag 25 juli 2011 @ 15:25 |
Ja, ik ben ook ben dat je gari geel blijft. Dat stuk gember op de voorgrond ziet er niet echt jong genoeg uit. Maar ach, volgens mij maakt het voor de smaak niks uit. Als je gele gari hebt weet je tenminste zeker dat er geen kleurstoffen in zitten. Dus eigenlijk zou gele gari de nieuwe standaard moeten zijn. ;-) | |
hochhekse | woensdag 27 juli 2011 @ 22:13 |
hallo allemaal heb de hele middag al achter jullie topic zitten lezen weck al heel lang maar heb toch erg veel geleerd moest wel even reageren ben gisteren naar duitsland geweest om geleisuiker en azijn te halen ga morgen beginnen met de courgettes en dan zijn de pruimen aan de beurt | |
Erasmo | dinsdag 2 augustus 2011 @ 22:05 |
En is het nog wat geworden? Ik hoop morgen aan het einde van de markt flink wat tomaten te scoren om morgenavond een aantal potten tomatenbasissaus te wecken. | |
sigme | zaterdag 6 augustus 2011 @ 19:40 |
Vandaag een lading boontjes geoogst & verwerkt. In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan: Boontjes zijn 2,5 minuten geblancheerd. Daarna 8 liter water met 120 gr zout & 3dl magere yoghurt eroverheen gegoten | |
Oceanonix | zaterdag 6 augustus 2011 @ 21:48 |
In de weckketel zitten nu 4 flessen paprikasoep. Morgen een paar potten augurken maken en een paar potten atjar. De wintervoorraad wordt heel langzaam opgebouwd. | |
Erasmo | zondag 7 augustus 2011 @ 13:32 |
Bij gebrek aan een weckketel gebruik ik nu tijdelijk een snelkookpan. Gisteren tomaten gehaald op de markt(¤1,25 per kilo ) en vanochtend in dezelfde snelkookpan in hun geheel gekookt. Net met hun eigen sap in potjes gedaan en het staat nu weer op het vuur. | |
Oceanonix | zondag 7 augustus 2011 @ 20:49 |
Net voor het eerst Atjar gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is. Ook een potje mierikswortelpasta gemaakt. Ook dat is voor het eerst. | |
sigme | maandag 8 augustus 2011 @ 19:52 |
Oh, naar Atjar ben ik ook wel heel benieuwd! Als het lukt wil ik graag een recept. Ik laat mierikswortelpasta altijd maken door mijn moeder, ik heb wat schik van het malen (sommige mensen worden daar hondsberoerd van). Volgens mij doet zij er alleen een beetje zout en een drupje azijn door. Erg lekker in elk geval! | |
Oceanonix | maandag 8 augustus 2011 @ 20:47 |
De mierikswortel heb ik een mini-blender gemaakt. Die is redelijk luchtdicht en gaat lekker snel. Het openmaken heb ik buiten gedaan. Al zaten mijn ogen toch al dicht door het bakken van sambal en pepers voor de atjar. | |
sigme | maandag 8 augustus 2011 @ 21:11 |
Ook bij bereiding in zo'n mini-blenderding worden sommige mensen heel beroerd, dus vermoedelijk ben jij niet al te gevoelig voor de dampen . | |
Redcoon | maandag 8 augustus 2011 @ 22:45 |
Iemand toevallig bekend met het inleggen/op smaak brengen van stukken geroosterde paprika? Dat roosteren lukt me wel, maar vraag me af of er meer mee kan. | |
stavromulabeta | woensdag 10 augustus 2011 @ 00:40 |
Ik heb het wel eens met azijn geprobeerd. Dat werd veel te zuur en een soort snot. Daarna heb ik het nooit meer gedaan. Je zou ze als een soort antipasto kunnen gebruiken. | |
Oceanonix | woensdag 10 augustus 2011 @ 08:17 |
Kan het niet op eigen sap en dan wecken? | |
Pietverdriet | woensdag 10 augustus 2011 @ 08:36 |
In wat azijn en vooral olie leggen in potjes en dat wecken. | |
hochhekse | vrijdag 12 augustus 2011 @ 16:41 |
| |
hochhekse | vrijdag 12 augustus 2011 @ 16:45 |
ja hoor heb 9 potten courgette zoetzuur in totaal 35 potten rode gele pruimenjam 18 potten rode pruim en 26 potten gele pruim en 11 potten suikerperen ingemaakt het seizoen is nog niet afgelopen dus we gaan vrolijk verder morgen proberen om een vulsel voor pruimentaart in te maken zal het resultaat delen groet gerrie | |
Lonaa | donderdag 1 september 2011 @ 17:37 |
Heeft er iemand goede aanraders wat betreft boeken over inmaken? Ik ben dit jaar echt begonnen. 2 weken geleden 5 potten kwetsenjam gemaakt, de eerst stoofpeertjes zijn van de week al weer gemaakt (en opgegeten en uitgedeeld..) en er staat een basistomatensaus in de kast. Morgen dan wel zaterdag, wil ik weer een voorraad groente in slaan en in ieder geval nog wat tomatensaus/soep maken. Iemand verder nog leuke/lekkere ideeen? | |
Nieuwschierig | donderdag 1 september 2011 @ 17:42 |
Sperziebonen kosten nu een paar kwartjes het pond, van de winter 3 euro. Als je 20 potten maakt heb je 50 euro verdiend. | |
Lonaa | donderdag 1 september 2011 @ 17:45 |
En sperziebonen maak ik in met azijn? | |
Nieuwschierig | donderdag 1 september 2011 @ 18:03 |
Eh...nee. Gewoon wecken. Ze zijn daarna ook gaar en hoeven bij consumptie alleen nog opgewarmd te worden. Dat is makkelijk als je weinig tijd hebt. | |
xSuperboo | donderdag 8 september 2011 @ 20:13 |
Ik kijk soms rond in dit topic en ik heb eigenlijk wel een paar vraagjes. Wat zijn de voordelen of eventuele nadelen van eigen conservering? Is het bijvoorbeeld smakelijker? Goedkoper? Etc | |
stavromulabeta | donderdag 8 september 2011 @ 20:24 |
Voor het geld hoef je het niet te doen, zeker als je ook je arbeidsuren erbij telt. Een uitzondering is wellicht als je een grote groente- en fruittuin hebt, waar je heel veel moet bewaren. Ik vind het vooral leuk, en je kunt met smaken experimenteren. Ik heb nu bijvoorbeeld aardbeienjam met munt en zwarte peper gemaakt, een verrassend lekkere combinatie die je niet in de supermarkt krijgt. Daarnaast zijn de merken in de supermarkt toch altijd evenwicht tussen prijs en de smaak van de gemiddelde consument. Dus helemaal geoptimaliseerd op je eigen smaak zul je daar niet krijgen. Maar de grootste motivatie is voor mij toch om na een uurtje prutsen op zaterdagmiddag, een boel potjes in de wandkast te kunnen zetten. En dat terwijl ik toch eerder in de categorie jonge, hippe post-materialistische kosmopoliet val, dan in de categorie overgrootmoeder | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 20:37 |
Al was het alleen maar dat je uitjes in het zuur kan maken zonder zoetstof maar met suiker. | |
xSuperboo | donderdag 8 september 2011 @ 20:41 |
Dankje voor de uitgebreide post! | |
Pietverdriet | vrijdag 9 september 2011 @ 10:26 |
Inmaken is idd leuk met een eigen tuin (en voldoende glazen) maar ook handig. Als je bv stoofpeertjes maakt is het verschil tussen 4 peertjes en 4 kilo peertjes alleen het schillen eigenlijk en ik vind het beter smaken als ik een grote pan maak. Dan schil ik kilo's en doe er goedkope rode wijn, kaneel en suiker bij, citroenschil als ik een onbehandelde kan vinden (steeds lastiger, zelfs de biologische is soms behandeld) en stoof ze gaar. Doe ze dan in potten en weck ze, ik neem mayonaise potten met metalen deksel, handiger dan weckglazen. Zet dat in de kelder en als ik dan bij een winterse maaltijd stoofperen wil pak ik ze gewoon. Stoofperen kant en klaar kopen zie je in NL volgens mij zelden en zeker niet half zo lekker. Als je een tuin met kas heb,heb je in de zomer ineens veel komkommers, kan je inleggen in het zuur met veel mosterdzaad erbij, heerlijk, tomaten kan je ook goed conserveren, hoewel ik dat zelden doe, we eten ze op. Jam maken van je fruit is erg lekker, heb van 1 jaar dat we een tuin hadden nog steeds jam. We eten het niet zoveel, maar het is een erg leuk aardigheidje als je bij mensen langs gaat, zelfgemaakte conserven. Ik geloof niet dat inmaken en conserveren geld bespaart, als het dat al doet, niet veel, en zeker niet als je de tijd rekent die je ook aan betaald werk had kunnen besteden. Het is wel leuk om te doen en lekker. En als je veel verschillende conserven maakt in batch, bespaard het soms tijd bij het koken, je hebt de stoofperen al klaar staan bijvoorbeeld. | |
lemonlime | donderdag 29 september 2011 @ 13:59 |
Ik ben nu kweepeergelei en een soort van kweepeerjam/moes aan het maken. De gelei zit inmiddels in potten, nu met het vruchtvlees verder knutselen | |
DeltaCephei | donderdag 6 oktober 2011 @ 17:03 |
Ik wil ook beginnen met inmaken, gewoon om te proberen Ga beginnen met komkommerplakjes, in azijn. | |
Pietverdriet | donderdag 6 oktober 2011 @ 17:48 |
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen. Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel. | |
Erasmo | vrijdag 7 oktober 2011 @ 09:16 |
Inmiddels is de complete appeloogst hier verwerkt tot appelmoes, dit weekend ga ik experimenteren met het maken en wecken van linzensoep. | |
DeltaCephei | vrijdag 7 oktober 2011 @ 17:20 |
thanks! | |
Erasmo | vrijdag 14 oktober 2011 @ 16:38 |
Vandaag tomatensoep gemaakt met de eerder ingemaakte tomaten. Tomaten tijdje laten pruttelen, kruiden, staafmixer erdoor en klaar is een simpel en supergezond soepje Handig om flink wat potten verse tomaten op de planken te hebben | |
Pietverdriet | vrijdag 14 oktober 2011 @ 17:08 |
Tomaten zijn imho uitermate geschikt op in te maken. Liever zongerijpte ingemaakte tomaten dan verse wintertomaten. | |
stavromulabeta | maandag 17 oktober 2011 @ 18:52 |
Bij gebrek aan diepvriesruimte en een overschot aan soep... Ik heb de hete (maar expres te geconcentreerd gemaakte) soep in gesteriliseerde potten gedaan en daarna nog een uurtje in kokend water gezet. Eens kijken of ik dat overleef... | |
Erasmo | maandag 17 oktober 2011 @ 22:02 |
Ze smaken nog prima Dat moet wel goed komen, makkelijke soep voor de volgende keren | |
Erasmo | zaterdag 29 oktober 2011 @ 14:51 |
Ben nu bezig deze marmelade te maken: http://www.nrc.nl/thuiskok/2010/01/12/zoet-met-een-bittertje/ Wel met gewone sinaasappels. | |
Pietverdriet | zaterdag 29 oktober 2011 @ 17:41 |
Heb gisteren een kilo granaatappels met een pondje suiker tot siroop verwerkt, smaakt geweldig! | |
Erasmo | maandag 2 januari 2012 @ 19:37 |
Vandaag 2 kilo uien een paar uur opgezet om basissen te maken voor uiensoep. Ben het nu aan het wecken, echter heb ik het aantal potjes ruim overschat want ik kan er net aan 3 mee vullen | |
Pietverdriet | maandag 2 januari 2012 @ 19:39 |
Maar wel lekker | |
Erasmo | maandag 2 januari 2012 @ 19:42 |
Ik had nog even een paar stukjes geproefd voor ze de potten in gingen, volgens mij is dit prima broodbeleg. Deze week wat meer experimenteren. | |
morg78 | maandag 2 januari 2012 @ 22:10 |
Bovenstaande heb ik een paar weken terug gemaakt en afgelopen weekend aangebroken. Simpel, maar heerlijk, een goed begin van m'n hartige inmaak. Dank! | |
Pietverdriet | maandag 2 januari 2012 @ 22:15 |
Graag gedaan Vind dit leuk te horen, | |
lionessa | maandag 2 januari 2012 @ 22:18 |
Ik heb in november of begin december stoofpeertjes in gemaakt voor de kerst. Drie varianten: de gewone met water en kaneel en suiker, 1 met blue curacao, suiker en citroen en 1 met port en kaneel en suiker. Helaas ben ik ze vergeten neer te zetten met het kerstdiner, dat heb ik goed gemaakt met oud en nieuw. Ze waren allemaal goedgekeurd. Zelf vond ik de stoofpeertjes met port het minst lekker geworden. Die met blue curacao waren diepblauw, ook van binnen. Echt gaaf om te zien en lekker. | |
Pietverdriet | maandag 2 januari 2012 @ 22:20 |
Heb recent geweckte peertjes van een jaar terug gegeten, heerlijk! | |
lionessa | maandag 2 januari 2012 @ 22:25 |
Leuk hè, dat je geweckte dingen lang kan bewaren. Altijd weer een soort kadootje als je zo'n pot weer openmaakt en het op gaat eten. | |
Pietverdriet | dinsdag 3 januari 2012 @ 09:37 |
Vooral omdat je het niet de hele middag al in je neus hebt gehad smaakt het ook beter vind ik. | |
Erasmo | dinsdag 3 januari 2012 @ 18:35 |
Vandaag uiensoep gemaakt van een van de potjes van gisteren. Uienprut in de pan, paar ijsklontjes fond en wat wijn erbij en hey presto, huisgemaakte uiensoep in 5 minuten. | |
Erasmo | maandag 30 april 2012 @ 23:10 |
Kick, langzaamaan komt de productie in moestuinen en op de koude grond weer op gang dus het is weer tijd om jampotjes te sparen en ruimte te maken in kasten en kelders. Over ruimte maken gesproken, ik vond gisteren nog wat komkommer op het zuur terug van 2 jaar geleden: Eigen inmaak en andere conservering Interessant verschil is dat de smaken zoveel intenser zijn. Waar ik eerst amper dille proefde is het nou ontzettend dominant aanwezig. | |
PureEvil | donderdag 3 mei 2012 @ 12:56 |
hai! Ik heb ff een vraagje. Bloemkool, broccoli en (snij) bonen, kan je invriezen, dat weet ik...MAAR...moet ik ze dan eerst ff koken, of kunnen ze zo 'rauw' in de diepvries? Ik vind het namelijk handig om zo'n voorraadje groentes aan te leggen, Want ik heb wel vaker zin in dat spul, maar dan is het zo ontzettend duur....(Ik ga echt geen 2 euro betalen voor een bloemkool) | |
Pietverdriet | donderdag 3 mei 2012 @ 13:54 |
Even blacheren is idd verstandig voor het invriezen. | |
Nieuwschierig | donderdag 3 mei 2012 @ 13:55 |
Ze kunnen rauw in de diepvries maar dan heb je een veel langere bereidingstijd nodig om ze gaar te koken als je ze wil eten. Daarom moet je de groenten eigenlijk een minuut of 5 koken (in kokend water gooien) en ze dan koud spoelen, uitlekken en invriezen. Dat komt ook de smaak en de structuur ten goede. | |
lionessa | vrijdag 4 mei 2012 @ 10:12 |
Snijbonen blancheer ik niet en vries ik zo in. Als ik dan snijbonen eet uit de vriezer, zijn ze heerlijk zoet. Bovendien vind ik het ook lastig als ik ze wel blancheer (deed ik vroeger) om ze goed droog te krijgen en dan heb je veel ijsvorming, wat de boontjes niet lekkerder maakt. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 mei 2012 @ 10:14 |
Stomen een optie? | |
N.icka | zaterdag 12 mei 2012 @ 18:55 |
Ben mango chutney aan het maken ,moeten de potjes in de koelkast bewaard worden ,of gewoon in de gangkast in het donker ? | |
Pietverdriet | zaterdag 12 mei 2012 @ 19:08 |
Ligt er aan hoe goed je ze na het vullen steriliseert. Ze zijn vrij zuur door de mango (qua ph waarde bedoel ik) dus kans op botuline is erg laag. potjes vullen en daarna in een grote soeppan met water een uur koken. Blijven dan ook buiten de koeling jaren goed. | |
N.icka | zaterdag 12 mei 2012 @ 19:32 |
Na,het vullen nog in kokend water ? | |
N.icka | zaterdag 12 mei 2012 @ 19:39 |
Ik heb het over een maand nodig om te eten. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 mei 2012 @ 20:19 |
Ja, deksel er op natuurlijk | |
N.icka | zaterdag 12 mei 2012 @ 20:23 |
Lol,Dat snapte ik nog wel . Dacht alleen dat je de potjes alleen van te voren moest koken ,en niet ook nog daarna in kokend water moest stoppen Weer wat geleerd.. dank u ! | |
Pietverdriet | zondag 13 mei 2012 @ 10:33 |
Als je ze lang houdbaar wilt maken, je noemt dan wecken, naar de fabrikant van de glazen potten. | |
N.icka | zondag 13 mei 2012 @ 21:04 |
nogmaals bedankt ,het ging prima | |
Erasmo | maandag 14 mei 2012 @ 12:03 |
Weer een paar potjes rabarber gemaakt | |
yvanlindekens | donderdag 17 mei 2012 @ 15:05 |
Ziet er erg lekker uit! Het is alweer een klein jaar geleden dat ik nog eens wat ingemaakt heb (een verhuis enzo). maar nu is er een nieuwe moestuin van een 200m² in de maak en er zijn een vijftiental fruitboompjes geplant. Ik maak al in sinds de tweede helft van de jaren 1970. Het oudste wat ik momenteel nog op de plank staan heb zijn wat potten pruimen die ingemaakt zijn in 1999 of 2000, dat weet ik niet zo precies meer. Zijn hier ook mensen die inmaken bij verhoogde druk/temperatuur? Die vlees/vis inmaken? Ik heb een paar jaar terug ondervonden dat het zo goed als onmogelijk is om in Europa, als particulier, een écht grote snelkookpan te kopen. Ik heb er dan maar eentje in de VS gekocht, een All American Canner #930, met een nuttige inhoud van iets meer dan 100l. Daarin kunnen 10 Weckbokalen van 1l tegelijkertijd verwerkt worden. Ideaal voor deinmaak van bijvoorbeeld vleespastei, kip enzovoort. | |
N.icka | zaterdag 19 mei 2012 @ 20:33 |
Hoeft dit niet geweckt worden ,kan dit zo de kast in ? | |
Pietverdriet | zaterdag 19 mei 2012 @ 20:35 |
Jep, de azijn zorgt voor de conservering. | |
N.icka | zaterdag 19 mei 2012 @ 20:41 |
Dank u | |
stavromulabeta | zaterdag 14 juli 2012 @ 20:23 |
Gezien het regenachtige weer, vandaag maar eens lekker achter het fornuis gaan staan... Resultaat: 4 potjes abrikozen-vanillejam en 6 potjes rode uien confituur met créme de cassis. | |
stavromulabeta | zondag 29 juli 2012 @ 16:46 |
Iemand een idee wat ik met witte- en rodekool zou kunnen doen, behalve zuurkool maken? op het gebied van inmaken, voor salade en soep heb ik al genoeg recepten. | |
sigme | zondag 29 juli 2012 @ 20:10 |
Russisches Kraut! Originalrezept aus dem Kaukasus Kleine, feste Weißkrautköpfe, Sellerieknollen + Sellerieblätter, grüne Tomaten Zwiebeln Rote Paprikaschoten Knoblauch Pfefferkörner Weißkohlköpfe vierteln, zusammen mit den grünen Tomaten, rohen Selleriestückchen, Zwiebelringe, Knoblauchzehen + in Streifen geschnittenen roten Paprikaschoten in den Gärtopf schichten. Aus Sellerieblättern, einigen Pfefferkörner + Salz ( 25 g auf 1 l Wasser) Sud kochen + handwarm über Gemüse gießen. Beschwerungsstein muss gut bedeckt sein. | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:17 |
Vandaag 12 grote granaat appels met 1,5 Kilo suiker tot 2,25 liter siroop verwekt. Staat nu af te koelen. Morgen ga ik zelf augurken inleggen. | |
GekkePoes | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:22 |
fruit + 1/4 aan het gewicht aan suiker toevoegen, 30 minuten pruttellen zonder roeren( 1 keertje de pan rond om te kijken of de pan niet aanbrand, maar in het algemeen niet als een dolle gaan roeren) , dan schuim afscheppen(weggooien) , paar ker doorroeren, en dan in jampotten doen | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:23 |
En dan heb je hele dunne aardbeienjam, die veel te lang gekookt heeft en dat proef je. | |
GekkePoes | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:24 |
nee hoor, gelantine is niet nodig. zo maak ik m al jaren maar dan wel van bramen uit eigen tuin. | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:26 |
Bramen hebben meer pectine, in Jam gebruik je geen gelatine meer sinds pectine op de markt is. Geleisuiker is ideaal. Als je het kort kookt smaakt je jam ook beter, veel meer vluchtige aroma's als fruitzuren enzo blijven bewaard. | |
GekkePoes | zaterdag 18 augustus 2012 @ 19:15 |
ook dat. tegenwoordig vries ik ook vruchten in, die vlak voor gebruik in nagerechten eventjes kort verwarmen. | |
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2012 @ 20:16 |
Ga augurkjes inleggen, ben ze nu aan het wassen, dan pekel ik ze, na de pekel wassen en dan in azijn, suiker, mosterdzaad, dille, foelie, kummel en chili | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 16:38 |
Kick De augurkjes beginnen lekker te worden. Heb vier weken geleden 10 Kg witte kolen (schoon) aan sliertjes gesneden en met 200 gram zout en een 400 cc Karnemelk gehusseld en in een zuurkoolvat gedaan. Deksel er op en waterslot gevuld met water en azijn. Twee weken geleden had ik paniek, schimmel op het water. Boel schoongemaakt, gelukkig geen schimmel in de zuurkool zelf. Vandaag geprobeerd en heb een heerlijke milde zuurkool. Zou hem langer kunnen laten staan, maar de vorige keer dat ik zuurkool maakte was het mislukt en de boel beschimmeld, dus durfde dat eigenlijk niet aan en ik vind het milde wel lekker. Maar goed, wat te doen met een 10 kilo zuurkool? Boel geproportioneerd en ingevroren, ik weet het, inleggen van kool is al een conservering, maar ik doe het niet voor het conserveren maar voor het lekker. Maandag ga ik zuurkoolstampot maken, met worst, spek en Kassler ribbetjes. | |
Klaploper | zaterdag 15 september 2012 @ 17:35 |
Kun je verse augurken gewoon bij de groenteboer kopen? Lijkt me wel leuk om eens te doen. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 19:18 |
Ik heb ze hier gekocht bij http://www.lindchen.de/ Ik zie ze zelden bij groothandel, en nooit bij de supermarkt, eigenlijk ken ik maar 1 groenteboer die zoiets wel eens had, maar die is failliet Je kan natuurlijk wel komkommers nemen en die in het zuur inleggen Je schilt of wast een kommer, snijdt hem in de lengte door en haalt de zaadlijsten er uit met een lepeltje. Snij het aan hapklare stukken. Doe ze in een plastic of rvs bak en strooi er een theelepel zout en een eetlepel suiker op. Zet dit een paar uur weg en giet het af, doe dit in glazen potten met wat mosterdzaad, peperkorrel, blaadje laurier, wat foelie, dille. Wat suiker erbij en opvullen met witte azijn. Maandje of 2, 3 wegzetten. | |
Pietverdriet | zondag 23 september 2012 @ 13:38 |
Heb net de ingelegde augurkjes geproeft. Iets te weinig suiker, maar voor de rest, erg lekker. | |
theKiD | dinsdag 25 september 2012 @ 00:52 |
Vanmiddag aardbeien in brandewijn, kaneel, rietsuiker en vanille en in de weckpot gedaan. Wat een lekkere geur komt daar vanaf Dat gaat een lange 2 maanden worden | |
sigme | vrijdag 5 oktober 2012 @ 09:55 |
Vorig weekend heb ik dan toch eindelijk eens de kolen geoogst. En geschaafd en met wat zout in potten gepropt. Groene kool, deze keer. In de ene pot gewoon met zout (10gr / kilo kool), wat peper, jeneverbes en een scheutje karnemelk. In de andere pot ook zout & karnemelk, maar ook wat (gedroogde) knoflook. Twee dagen redelijk warm weggezet, nu staat het in de koelere voorraadkast. Half november eetbaar. Omdat ik toch het fototoestel bij de hand had; de inmaak van een tijdje geleden. De pruimenoogst. Alle pruimen gehalveerd, in een lauwe oven uitgespreid en een nacht gedroogd en daarna in een pot gepropt, vervolgens overgoten met rum. | |
Pietverdriet | vrijdag 5 oktober 2012 @ 10:03 |
Leuk Sigme! Let goed op je waterslot bij die zuurkool | |
stavromulabeta | zaterdag 12 januari 2013 @ 19:54 |
Dit staat nu vrolijk in mijn keuken te druppelen... | |
Pietverdriet | zaterdag 12 januari 2013 @ 21:05 |
Wasda? | |
Pietverdriet | zaterdag 12 januari 2013 @ 21:06 |
Heb vorige week ook weer tien liter zuurkool opgezet. | |
stavromulabeta | zaterdag 12 januari 2013 @ 21:12 |
Een omgekeerde kruk met kaasdoek, bij gebrek aan een ontsapper En het begin van mijn authentiek engelse Earl Grey & lemon Jelly. | |
Erasmo | zaterdag 12 januari 2013 @ 21:20 |
Oh het wordt een soort van jam? Plus een bonusvraag, als je gegarandeerd botulisme-vrij wilt wecken kun je dit toch het beste in een snelkookpan doen? [ Bericht 67% gewijzigd door Erasmo op 12-01-2013 21:32:58 ] | |
stavromulabeta | zaterdag 12 januari 2013 @ 21:49 |
Inderdaad. Bij 100 graden gaat de botulisme-bacterie niet dood. Dat gaat ie wel bij 30 - 90 minuten bij 116 C, volgens Harold McGee. Overigens wordt het door de bacterie geproduceerde gif al bij 70-80 C afgebroken, dus als je iets wekt dat na openen nog eens gekookt wordt, dan is het weer een stuk minder kritisch (maar goed, liever van begin af aan geen bacterie in je pot). | |
Erasmo | zaterdag 12 januari 2013 @ 22:37 |
Verhitten breekt inderdaad de toxine af dus bv. erwtensoep weck ik ook gewoon in een waterbadje in de oven. Maar ik wil nu wat gaan experimenteren met bv. fruit zodat je het als een halffabricaat hebt, en dat wordt lang niet altijd verhit daarna. En ik wil nog eens een pudding en een cake wecken | |
stavromulabeta | zondag 1 september 2013 @ 12:03 |
Gisteren chutney van groen tomaat gemaakt. Ik heb deze al eens in 2010 gemaakt. Gedurende het eerste jaar leek het eerder een mislukking: scherp, zuur, hele harde smaken. Gelukkig vond ik het te zonde om weg te gooien, dus om de zoveel tijd weer eens een pot open getrokken, en hoe langer hoe beter het werd. Nu - na ruim drie jaar - ben ik dus met de één-na-laatste pot bezig en het is ondertussen goddelijk geworden (vooral bovenop een boterham met oude kaas). Dus tijd voor een nieuwe batch... Hopelijk doe ik met de laatste 'oude' pot lang genoeg totdat de nieuwe potten ook lekker zijn. | |
sigme | zondag 1 september 2013 @ 12:38 |
Afgelopen weken heb ik twee potten bonen ingemaakt, worden zurige bonen, heel lekker. Inmaak in een zuurkoolpot, in mijn geval 2 potten van 5 liter. Paar dagen geleden 4 witte kolen uit de moestuin verwerkt tot zuurkool: 3 5-literpotten. En een nieuwe inmaak, nog niet eerder geprobeerd al het ik het recept wel al veel langer. Appelpartjes in potten.
| |
Nieuwschierig | zondag 1 september 2013 @ 13:13 |
Hoe lang zou dat goed moeten blijven, in zo'n gebruikte jampot? | |
sigme | zondag 1 september 2013 @ 13:27 |
Als die jampot (en het deksel) goed schoon is, maakt het niet uit dat de jampot eerder gebruikt is geweest. Schoonmaken met kokend water & soda of uitkoken of een tijd in een hete oven. De deksels zijn het grootste risico; het is niet heel ongebruikelijk om altijd nieuwe draaideksels te kopen ("twist off"). Vandaar dat die ook veel los aangeboden worden. Hoe lang deze appelpartjes goed blijven heb ik geen idee van, ik ben er zeer benieuwd naar en mijn inschatting is dat het zeker deze winter op moet. | |
Pietverdriet | zondag 1 september 2013 @ 17:36 |
Ik stop ze gewoon in de vaatwasser, was ze heet en laat ze goed drogen. | |
HardSun | zondag 1 september 2013 @ 19:08 |
Twee weken geleden 6 kg bramen geplukt en omgetoverd tot jam. Overal en nergens potjes en weckpotten vandaan getoverd. Ruim 16 grote potten jam, familie en vrienden zijn er blij mee haha. En lekker dat het is! Gewoon met de geleisuiker uit de super en met wat citroensap ingemaakt. | |
stavromulabeta | zaterdag 21 december 2013 @ 17:44 |
Vandaag heb ik een berg paarse wortelen en pastinaken weten op te snorren. Ik heb onlangs een plak zoet-zuur ingemaakte wortel op een broodje gehad (in de horeca), dus ik was van plan om ook eens daarmee te gaan experimenteren? Uiteraard is er op internet vanalles te vinden, maar ik ben toch benieuwd of er iemand een succesvol en beproefd recept heeft om iets dergelijks te maken (Sigme??) Het resultaat volgt uiteraard tzt hier... | |
sigme | zaterdag 21 december 2013 @ 18:13 |
Ik niet, nooit wortels ingemaakt - ik ben zelfs nog nooit op het idee gekomen. Wel een interessant idee - mijn voorraad geoogste wortels was toch weer deels smotsig geworden. Volgend jaar een deel van de oogst inmaken is misschien wel een goede aanvulling. Hoewel ik weinig interesse heb in zoetzuur; ik zou zoeken naar gefermenteerd (melkzuur). Laat aub weten wat jij gaat doen en hoe het uitpakt! | |
stavromulabeta | zaterdag 21 december 2013 @ 18:25 |
Zal ik zeker laten weten. Melkzuurfermentatie is trouwens ook wel een interessante, alleen heb ik daar geen ervaring mee (ook niet met zuurkool). Hoe lang is zoiets houdbaar buiten de koelkast? | |
Erasmo | zaterdag 21 december 2013 @ 18:35 |
Ongeveer tot het lente wordt | |
sigme | zaterdag 21 december 2013 @ 18:35 |
Zuurkool is in het vat lang houdbaar, al weet ik niet hoe lang. Bij mijn weten geldt dat ook voor de andere melkzure producten. Ik heb wel melkzure bonen (sperzie- en snijbonen), rode bieten en komkommer gemaakt. De rode bieten en komkommer vond ik weinig aan; de zuren bonen buitengewoon lekker. Helaas zijn die zure bonen moeilijk te maken - het mislukt me vaker dan dat het goed lukt. Ik heb ook eens een russisch recept gevolgd voor allerlei groente door elkaar (kool, knolselderij, ui, paprika, tomaat, knoflook) in melkzuur - dat was heel erg lekker. Ik denk dat daar vast ook wel wortel in kan. | |
sigme | zaterdag 21 december 2013 @ 18:38 |
Oh, voor zoetzuur zou ik dit recept uitproberen: http://www.seasons.nl/201(...)n-met-mierikswortel/ Maar dat is omdat ik dol ben op mierikswortel . In elk geval reuze bedankt voor de inspiratie, stavromulabeta (jezusmina, kan je jezelf niet gewoon 'Jan' noemen ofzo? ). Ik maak tegenwoordig zelf yoghurt van rauwe melk, dus ik heb wei, dus ik zou er prima melkzure groente van kunnen maken, bijvoorbeeld wortels, dus ik moest dat binnenkort maar eens gaan doen. Een snelle zoektocht geeft veel resultaten, ik pin deze even vast. [ Bericht 21% gewijzigd door sigme op 21-12-2013 19:01:50 ] | |
Pietverdriet | woensdag 25 december 2013 @ 10:54 |
Heb op het moment zuurkool aan het rijpen, augurken, komkommer en pompoen in het zuur, en tomatensaus geweckt van eigen tomaten. | |
stavromulabeta | dinsdag 31 december 2013 @ 17:42 |
Uiteindelijk heb ik toch een andere recept gebruikt, maar voila, hier het resultaat: Uiteindelijk is het een nogal vrije interpretatie* ) van dit recept geworden. Over een maand of 3, 4 maar eens kijken of het ergens op gaat lijken. * ) -omdat mijn suiker bijna op bleek te zijn (daar kom je dan achter als alles al staat te pruttelen), heb ik een gedeelte van de suiker door honing vervangen. Verder heb ik challotjes toegevoegd en een creatieve greep in het kruidenkastje (steranijs, laurier, kruidnagel, korianderzaad, gedroogde vlierbessen) gedaan. En uiteraard een gedeelte van de wortelen aangevuld met pastinaken (De pastinaken heb ik iets minder lang heb laten meekoken dan de wortelen) | |
Lucky_Strike | dinsdag 11 februari 2014 @ 11:57 |
Wat een briljant topic Ik ga hier van de zomer ook maar eens mee aan de slag. Ik begin denk ik met tomatensaus, komkommer, augurk en misschien wat soepen. Van de zomer in Polen kan ik goedkoop potten, deksels, inmaakkruiden, foelie, mosterdzaad en augurken kopen. Ik ga dit jaar ook flink aan de slag in mijn tuintje. Ik ga veel soorten groenten proberen maar dat zal met wat mazzel alleen genoeg zijn om vers te eten. Mijn inmaakgroenten zal ik moeten kopen. Ik kom trouwens in recepten wel eens 'preserved lemons' tegen. Ik kan ze alleen nergens vinden. Zijn die zelf te maken? | |
Pietverdriet | dinsdag 11 februari 2014 @ 12:23 |
Heeft er hier iemand al eens Kimchi gemaakt, en zo ja, hoe? | |
Erasmo | dinsdag 11 februari 2014 @ 12:59 |
Ja, hetzelfde als zuurkool. Totaal on-Koreaans natuurlijk maar wellicht kan RO dat wat beter uitleggen. Op youtu be staat een soort docurecept wat aardig is om te kijken maar ik kan de link niet plaatsen omdat ik mobiel Fok nu. | |
Klaploper | dinsdag 11 februari 2014 @ 13:19 |
Op de website van 24 kitchen staat ergens een beschrijving voor die citroenen. Zit nu mobiel dus kan niet zo makkelijk zoeken. Kwamen een keer voor in Grenzeloos Koken. | |
Pietverdriet | dinsdag 11 februari 2014 @ 13:25 |
Wel onbehandelde citroenen gebruiken | |
n0a | dinsdag 11 februari 2014 @ 13:30 |
Yep, zat al het topic door te zoeken naar kimchi en piccalilly. Mijn methode zonder rijstmeelpapje. Piccalilly met komkommer, bloemkool en appel. | |
sigme | dinsdag 11 februari 2014 @ 19:21 |
Eigen olijven! Ik kon de verleiding toch niet weerstaan.. Dus ik heb 2½ kilo geplukt, internet afgestruund en het volgende gedaan. Eerst de zwarte olijven in een plastic puut mee naar Nederland gesleept en 4 dagen in een hoek laten liggen want ik moest eerst weer naar kantoor. Toen de olijven 3 dagen in schoon water gelegd, elke dag verversen. Daarna in een pot gedaan een gemeten hoeveel water erbij moest om ze onder te zetten (2 liter). In 2 liter warm water 200gr zout opgelost. Olijven in een grote pot overgoten met het pekelwater. Dat was eergister, en ik meen dat ze nu een maand moeten staan en dat er dan eens geproefd kan worden. | |
Pietverdriet | dinsdag 11 februari 2014 @ 19:49 |
Precies hoe mijn zus ze maakte in Kroatie, dan alleen een badkuip vol. Het pekelwater verwijderd de bitterstoffen die ze anders oneetbaar maken | |
Lucky_Strike | dinsdag 11 februari 2014 @ 20:52 |
Ik snap niet zo heel goed waarom je zoiets in zo'n enorme pot zou doen. Als je hem eenmaal aanbreekt om te beginnen met eten bederft het toch voor je zo veel hebt gegeten? Sigme, je PM inbox is vol. Maar ik had toch eigenlijk niets echt boeiends meer te melden | |
sigme | dinsdag 11 februari 2014 @ 20:56 |
Na een maand (ofzo) pekelen kan je ze in kleinere potten doen, in lichtere pekel of in olie met kruiden. Ik ben te lui om op te ruimen, ik moet dringend een nieuw abonnement afsluiten. Mede namens Danny bedankt voor de herinnering . | |
stavromulabeta | dinsdag 11 februari 2014 @ 20:56 |
Hier in DH heeft elke zich zelfresprecterende Turkse groenteboer ze, soms drijvend in een bak, maar meestal in kant-en-klare potten. Je kunt ze vast ook zelf maken, ik heb het alleen nog nooit geprobeerd, maar ik zie dat mijn grote vriend Lebovitz een recept heeft.
| |
Lucky_Strike | donderdag 15 mei 2014 @ 10:00 |
Kickje! Ik heb gisteren mijn eerste inmaakproject voltooid De labels zijn niet zo goed te lezen. Ik moet nog even nieuwe maken zo op kantoor. Paprikastukjes op azijn met een beetje olie. Geroosterd met half azijn half olie. Geroosterd met tijm op azijn met een scheutje olie. Geroosterd met rozemarijn op azijn met een scheutje olie. Geroosterd met tijm en rozemarijn op azijn. [ Bericht 15% gewijzigd door Lucky_Strike op 15-05-2014 10:05:55 ] | |
Bramito | donderdag 15 mei 2014 @ 15:20 |
beetje laat maar toch: Als je hele rijpen olijven hebt (zoals jij, afgaande op de maand waarin je ze geplukt hebt) kan je ze ook op een andere wijze inmaken. Bedek de olijven met zout en laat ze zo liggen. Ze zullen nu vocht en daarmee hun bitterheid verliezen. DIt duurt minimaal een maand. Proef na een maand. Als ze naar je zin zijn, afspoelen en onder olie bewaren, anders nog langer laten liggen. In plaats van het afspoelen kan je ze ook 30 seconden in kokend water dompelen. Ik weet niet waar dat goed voor is maar dat doen ze bij een vriend van mij thuis. Je hebt nu olivas arrugadas, die zijn echt heel lekker en best duur als je ze moet kopen. Je kan ze trouwens ook ontbitteren met loog, maar daar heb ik geen recept van. | |
Lucky_Strike | zondag 22 juni 2014 @ 21:19 |
Zo, ik ben weer aan de slag gegaan, dit maal met tomaten. 2x pastasaus (ook 2x in de vriezer) 2x gezeefde tomaat 1x halve tomaat 3x tomaatblokjes 3x tomaatblokjes met ui en knoflook (1x lasagna in de vriezer Een ijsblokbakje met rode wijn) Ik had nog een kilo tomaten over maar ik had geen potten meer. Inmiddels heb ik weer 2 potten maar geen tomaten meer | |
Pietverdriet | zondag 22 juni 2014 @ 21:20 |
Ik vrees dat ik dat van de zomer ook moet gaan doen, heb net mijn tomaten in de kas opgebonden, pfff wat een jungle | |
Lucky_Strike | zondag 22 juni 2014 @ 21:30 |
Deze waren helaas niet uit eigen tuin. Daar staat maar 1 plant dus ik denk dat ik daar niets van over houd om in te maken. | |
Oceanonix | zondag 22 juni 2014 @ 22:05 |
dan zou ik ook een zootje bladeren verwijderen. Anders krijg je aardappelziekte en kan je niets inmaken. En dat zou zonde zijn. Ik in mijn kas alle onderste bladeren verwijderd en verder in het seizoen verwijder ik meer. | |
jagermaster | zondag 22 juni 2014 @ 22:14 |
Ik verbaas me over het feit dat ik heel veel potjes niet afgevuld zijn. Overal waar lucht zit is een risico op verontreiniging en daarmee een kans op bederf. Dus ik ben benieuwd waarom jullie de potjes niet afvullen tot de rand en daarna op z'n kop zetten om ervoor te zorgen dat er geen lucht tussen de deksel en het inmaakten zit. | |
Pietverdriet | zondag 22 juni 2014 @ 22:17 |
Aardappelziekte? | |
Oceanonix | zondag 22 juni 2014 @ 22:21 |
tomaten, aubergine en aardappels zijn lid van dezelfde familie. Allen zijn gevoelig voor aardappelziekte oftewel phytoftora. Het is een schimmelziekte. Bij tomaten is het te voorkomen door de tomatenplanten niet nat te laten worden. In een kas kan je dat alleen voorkomen door de boel te luchten en te snoeien. | |
Pietverdriet | zondag 22 juni 2014 @ 22:22 |
Oh, mijn kas lucht heel goed, deur en dakraam staan open. | |
Lucky_Strike | zondag 22 juni 2014 @ 23:17 |
Omdat de website zei dat ik een halve inch over moest houden Heb er verder niet over nagedacht eigenlijk. Ik heb overigens alles behalve de pastasaus 35 tot 45 minuten laten koken onder water alvorens ze op zijn kop af te laten koelen. De potten zijn in de vaatwasser geweest en heb ik vlak voor het vullen een paar minuten gekookt met soda. | |
Erasmo | zondag 22 juni 2014 @ 23:41 |
Het blijft een gok, vooral als je aardappelboeren in de buurt hebt. Er hoeft maar een spore verkeerd terecht te komen en je hebt prijs. | |
Nieuwschierig | maandag 23 juni 2014 @ 22:24 |
Bij tomaten altijd goed de dieven er uit halen. Als de onderste bladeren gaan verkleuren die ook. Ze tegen een touw op laten groeien waar je de plant omheen windt. Zodra er bloemen in komen zo vaak als je kunt de plant even schudden om het stuifmeel te verspreiden. Als je bij het dieven per ongeluk de top er uit breekt gewoon een andere dief door laten groeien en je hebt een nieuwe top. | |
Pietverdriet | maandag 23 juni 2014 @ 22:59 |
Wat is het nut van dieven? | |
Lucky_Strike | maandag 23 juni 2014 @ 23:06 |
Dan steekt de plant zijn energie in het vormen van vruchten in plaats van het voeden van nutteloze stengels. Ik moet deze week ook weer eens dieven, het is alweer een dikke week geleden. | |
Pietverdriet | dinsdag 24 juni 2014 @ 07:24 |
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomaten | |
Oceanonix | dinsdag 24 juni 2014 @ 07:38 |
dan is dieven aan te raden: "Wat is een dief? In bijna elke bladoksel vormt de tomatenplant een nieuwe scheut, die worden dieven genoemd. Deze dieven bestaan aanvankelijk uit een stengel met blad. Als de dief niet verwijderd wordt zal hij zich ontwikkelen tot een grote tak die op zijn beurt ook weer dieven ontwikkelt. Uiteindelijk krijg je dan een grote dichte bossige plant met maar weinig en ook nog kleine vruchtjes, die ook nog eens niet allemaal rijp zullen worden. Dat is logisch, want je staat toe dat de plant alle energie stopt in het maken van bladeren, stengels, dieven, etc. en die energie zou je liever willen steken in de maak en rijping van vruchten natuurlijk." | |
Pietverdriet | dinsdag 24 juni 2014 @ 07:39 |
Planten maken energie met bladeren, ze produceren er suikers mee, niet dat ik het resultaat niet geloof, maar de redenering van energie loopt mank | |
Bramito | dinsdag 24 juni 2014 @ 09:49 |
Het is wel waar dat bladgroen voor energie zorgt, maar dan moet er eerst energie verspild worden aan het aanmaken van dat bladgroen. Energie die op dat moment niet naar de vruchten gaat. Deze nieuwe scheuten maken ook weer scheuten waarbij er weer energie verspild wordt. Voor je het weet is je seizoen voorbij en heb je een hele berg mindere vruchten. En aangezien tomaten eenjarig zijn, schiet dit niet echt op. In principe is het zo dat je bij tometen een stevige centrale tak wil hebben die sterk en dik genoeg is om het gewicht van de trossen te dragen en de trossen van water en voedingsstoffen te voorzien. Dit bereik je door te dieven. Dan krijg je geen zijtakken en gaat alle energie/voedingstoffen of hoe je het noemen wil naar de centrale tak en die wordt dan mooi dik. Je krijgt hier door een beperkt aantal vruchten, maar wel hele mooie grote. Dit principe past men trouwens toe op alle vruchtdragende planten/bomen, denk maar aan een druif ofzo. Dan heet het gewoon snoeien. Er worden expres trossen verwijderd om grotere vruchten te krijgen. Mijn cherries dief ik trouwens niet. Die doen het sowieso als een trein. | |
Bramito | dinsdag 24 juni 2014 @ 09:50 |
dubbel | |
Nieuwschierig | dinsdag 24 juni 2014 @ 18:05 |
Het nadeel van zelf gekweekte tomaten is dat daarna alle winkeltomaten niet meer te vreten zijn. Zo groot is het smaak en aromaverschil. | |
Pietverdriet | dinsdag 24 juni 2014 @ 18:06 |
Ik weet het, heb na afgelopen zomer geen zin meer gehad in winkeltomaten | |
PM-girl | maandag 14 juli 2014 @ 20:42 |
Ik kreeg een bak vol appeltjes en peren, te veel om op te eten en appeltaart maak ik wel vaker. Het idee om ze te 'wecken' dus. Ik heb echt geen enkele kennis hiervan en heb wat gegoogled en hier gelezen. Ik heb begrepen dat ik siroop kan maken van water en suiker dat lukt me wel. Zou ik het fruit dan even daarin mee moeten warmen? En dan? Het fruit en de siroop in de weckpotjes stoppen en proberen zo min mogelijk lucht erin te laten. Eventueel kaneelstokjes of kruidnagel oid erbij? Moet de boel dan vervolgens nog met pot en al gekookt worden? Weckn00b dus | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 20:50 |
Fruit schillen, in stukken snijden en met zware siroop in de potten doen, deksel erop en wecken (in een grote pan kokend water zetten voor 30-60 minuten afhankelijk van hoe groot je potten zijn. | |
PM-girl | maandag 14 juli 2014 @ 21:07 |
Duidelijk! En is het advies om dan wel of niet smaken toe te voegen als kaneel of andere specerijen? | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 21:13 |
Als jij dat lekker vind, met de siroop meekoken en aan je potten toevoegen, kaneel, kruidnagel, tonkaboon, cardamom, vanille, wat jij wilt | |
PM-girl | maandag 14 juli 2014 @ 21:14 |
Ik ga het proberen! | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 21:17 |
Als er volgend weekeind weer goedkoop fruit is ga ik ook weer limonadesiroop maken | |
Nieuwschierig | maandag 14 juli 2014 @ 21:48 |
Hoe doe je dat? Ik heb bergen (250 kilo of zo) aan pruimen hangen. Opal, Eldense blauwe, Victoria, Bleu de Belgiue Reine Claude verte en Reine Claude d'oullins. Is daar ook siroop van te maken? | |
Pietverdriet | maandag 14 juli 2014 @ 22:10 |
Ja hoor, en jam ook, of pruimen op siroop. Sap uit de pruimen halen met een sappers of centrifuge, inkoken tot de helft en dan zoveel suiker toevoegen dat je 70% suiker hebt. Als je de pruimen kookt kan je er geleersuiker aan toevoegen en je maakt jam, halve pruimen met zware siroop wecken en je hebt pruimen op sap. Er een wijn van maken kan ook, of als je heel goed weet wat doet, Slivovitsj van stoken | |
Erasmo | maandag 14 juli 2014 @ 22:18 |
Er zijn nog een paar kleine stokerijen waar je fruit naar toe kunt brengen en het later als drank op kunt halen. Voor zelf stoken moet je erg goed weten waar je mee bezig bent ivm methanol. | |
sigme | dinsdag 15 juli 2014 @ 05:43 |
Ik droog pruimen (kwetsen), doe ze in een grote pot en overgiet ze met goedkope sterke drank (rum, meestal). | |
PM-girl | woensdag 16 juli 2014 @ 21:14 |
Ik heb het fruit met siroop in de weckpotjes in de pan. Moet ik ze daarna langzaam laten koelen/bewaren buiten de koelkast? Of moet ik ze laten 'schrikken' in de koelkast? Had ik beter eerder kunnen vragen | |
Lucky_Strike | woensdag 16 juli 2014 @ 21:43 |
Langzaam laten afkoelen voor zover ik weet. | |
PM-girl | woensdag 16 juli 2014 @ 23:43 |
Thanks! Inmiddels staan de boel te koelen. Het lijkt wel alsof de potjes leger zijn geworden. Ze waren al niet compleet vol (dat lukt niet met weckpotjes), maar nu leken ze wel leger te zijn geworden. Van de week maar eens op zoek naar andere soort potjes. | |
Sparafucile | dinsdag 22 juli 2014 @ 02:24 |
Ik maak vooral vruchten en fruit in: jam/compote van rabarber, rode, zwarte en kruisbes, bramen, pruimen, kweepeer en van vlierbloesem maak ik siroop. Van mispels maak ik een heerlijke likeur. Van met name appel, pruim en bramen/vlierbes maak ik ook wijn waarbij ik de bramen/vlierbes wijn versterk en voorzie van onrijpe walnoten om een prima port te maken die ik weer op eik en berk laat rijpen. | |
PM-girl | vrijdag 25 juli 2014 @ 13:09 |
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch? | |
Pietverdriet | vrijdag 25 juli 2014 @ 14:50 |
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okay | |
PM-girl | vrijdag 25 juli 2014 @ 15:36 |
Ah, plop dat deed ie! | |
Pietverdriet | vrijdag 25 juli 2014 @ 15:42 |
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuum | |
PM-girl | vrijdag 25 juli 2014 @ 22:27 |
Het is ook onmogelijk een weckpot tot de rand te vullen, aangezien in het deksel een leegte zit. | |
krakkemieke | woensdag 30 juli 2014 @ 19:39 |
Pruimen met wat water koken, vaak roeren. Als alle stukjes pruim weg zijn, giet je de prut in een kaasdoek die in een vergiet ligt. De volgende ochtend neem je 1 liter sap. Daar doe je 1,5 kilo suiker bij en 30 a 50 gram citroenzuur. Je kookt het even op en doet het in flessen die schoongemaakt zijn met soda, net zoals bij jam. | |
krakkemieke | woensdag 30 juli 2014 @ 20:12 |
Ik heb al een paar keer sap gemaakt van onrijpe appels. Ik heb ze gekookt en uit laten lekken in kaasdoek. Ik wil er gelei van maken, maar het sap is al zo dik...... kan ik het recept volgen op de verpakking van geleisuiker, of kan het ook met gewone suiker? | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 20:28 |
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoeg | |
krakkemieke | woensdag 30 juli 2014 @ 20:31 |
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken? | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 20:35 |
6 blaadjes gelatine op een liter sap | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 20:42 |
Gelatine geeft een mooie gel, geleisuiker geeft meer een Thixotropie achtige eigenschap, het wordt dun als je het schud en daarna stabiliseert het zich weer. Denk aan jam en ketchup, je kan het op brood smeren of op friet gieten, maar dan houd het op vloei aar te zijn http://nl.wikipedia.org/wiki/Thixotropie | |
krakkemieke | woensdag 30 juli 2014 @ 20:48 |
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur. | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 21:21 |
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei? | |
krakkemieke | woensdag 30 juli 2014 @ 21:32 |
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml. | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 21:36 |
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken. | |
krakkemieke | woensdag 30 juli 2014 @ 21:38 |
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig...... | |
Pietverdriet | donderdag 31 juli 2014 @ 06:08 |
Lastig, probeer eens drie kwart van wat eigenlijk je nodig zou hebben | |
Pietverdriet | donderdag 31 juli 2014 @ 06:09 |
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf | |
krakkemieke | vrijdag 1 augustus 2014 @ 20:22 |
Had je er wel citroen bij gedaan? | |
Pietverdriet | zaterdag 2 augustus 2014 @ 08:54 |
Ja | |
krakkemieke | maandag 4 augustus 2014 @ 21:02 |
Was het gewone geleisuiker, of met minder suiker? | |
Sparafucile | dinsdag 5 augustus 2014 @ 08:45 |
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum. | |
Pietverdriet | dinsdag 5 augustus 2014 @ 12:03 |
Jep | |
lionessa | woensdag 6 augustus 2014 @ 09:51 |
Ik heb maandag bosbessen/vijgen compote gemaakt. Jam mag het niet genoemd worden, want het is te dun, maar de bosbessen en vijg is nog herkenbaar. Vandaag geproefd op een volkorencracker. Erg lekker, maar de bosbessensmaak overheerst. Dus volgende keer minder bosbes. En misschien doe ik dan op het einde vd bereiding de staafmixer erin, zodat het makkelijker eet. En iets meer geleisuiker en citroen. | |
Erasmo | woensdag 6 augustus 2014 @ 10:19 |
Ik heb nog twee liter ongefilterd zelfgeperst perenappelsap in de vriezer staan. Hoeveel stroop haal je daar ongeveer uit? | |
Pietverdriet | woensdag 6 augustus 2014 @ 10:29 |
Stroop als in op brood smeren, of siroop zoals in limonade siroop? Stroop, geen idee, kwestie van inkoken en kijken wanneer het dik genoeg is, ligt aan het suikergehalte. Siroop, ik schat een 200 cc | |
Erasmo | woensdag 6 augustus 2014 @ 10:29 |
Broodstroop ja. Heb het altijd al eens willen maken. | |
Bramito | woensdag 6 augustus 2014 @ 11:56 |
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur? | |
Pietverdriet | woensdag 6 augustus 2014 @ 12:21 |
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt. | |
Erasmo | woensdag 6 augustus 2014 @ 12:41 |
Waar wil je het voor gaan gebruiken? Staat nu op, zal wel even duren. | |
Bramito | woensdag 6 augustus 2014 @ 12:47 |
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee.... | |
Erasmo | woensdag 6 augustus 2014 @ 16:52 |
Inkoken gaat redelijk, het heeft nu ongeveer de kleur en structuur van spetterpoep Ik zou dan voor zuur gaan met wellicht wat knof ofzo erbij. | |
Erasmo | donderdag 7 augustus 2014 @ 11:31 |
Twee liter sap ingekookt tot een klein hak-potje: Kreeg het niet zo super goed, waarschijnlijk omdat de appels met schil en al in de sapcentrifuge zijn gegaan destijds. Heeft nu een consistentie van pindakaas en een lekker sterke appel/peer smaak zonder overdreven zoet te zijn. | |
Pietverdriet | donderdag 7 augustus 2014 @ 11:35 |
Meer dan ik gedacht had | |
Holyme | donderdag 7 augustus 2014 @ 12:17 |
Dit misschien iets voor je? CUL / JAM maken! | |
Pietverdriet | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:06 |
Ben 5 kilo aardbeien tot jam aan het verwerken | |
Pietverdriet | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:08 |
Sprak iemand die bij Schwartau werkt, jamproductie, die meten van te voren hoeveel pectine en suiker bij de vruchten moet en hebben het af en toe ook gewoon dat de jam mislukt, die gaat dan in gebakproductie | |
Trusten | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:15 |
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet? | |
Pietverdriet | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:21 |
Geen idee wat marmello is. | |
Trusten | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:25 |
Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon). http://www.marmello.nl/marmello/nl/producten/ | |
PM-girl | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:57 |
Ik heb onlangs weckpotjes gevuld, dat ging prima. Nu wil ik opnieuw wat gaan inmaken, kan dat ook in lege jam- en appelmoespotjes? 5 kilo aardbeien! Zelf geplukt? | |
Erasmo | zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:59 |
Mits superschoon kan dat wel ja. | |
Pietverdriet | zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:05 |
Oh, ik gebruik gewoon geleisuiker, zit ook pectine in, en wat extra pectine als ik aardbeien gebruik. De Jam wordt mooi stijf nu btw. | |
Pietverdriet | zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:06 |
Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd. | |
killerkip69 | zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:11 |
hey leuk, ook gedaan van 3 pruimboompjes met die gelei suiker vd AH staat op 1250gr fruit op die 500gr suiker, minder is ook prima trouwens en stijft prima op, beetje geknutseld en erg lekker, zelfs 'n scheutje water kan je erbij doen, die pruim met cranberries en bosvruchten als geheel op het laatste toegevoegd, nog even meekoken | |
Erasmo | zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:15 |
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten. | |
Pietverdriet | zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:15 |
Ik gebruik altijd de klassieke 1 op 1 verhouding. Kleur blijft dan mooi, smaak ook, geen verdere conserveermiddelen nodig. | |
PM-girl | zaterdag 16 augustus 2014 @ 23:24 |
Thanks! Voor de zekerheid ff uitkoken dus. | |
PM-girl | donderdag 21 augustus 2014 @ 13:06 |
Net appelmoes gemaakt. Nog simpeler dan simpel, zo blijkt Enige nadeel: al die appels schillen en snijden. | |
Pietverdriet | donderdag 21 augustus 2014 @ 13:09 |
Niet door een zeef halen btw | |
PM-girl | donderdag 21 augustus 2014 @ 13:40 |
Niet gedaan! Dan wordt het net pap. | |
Pietverdriet | donderdag 21 augustus 2014 @ 13:49 |
En het smaakt precies als blikappelmoes | |
SeLang | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:17 |
Het is weer bramentijd Vandaag de tweede batch van totaal 9kg bramenjam gemaakt Dit is een echte augustus traditie. Eerst het bramen plukken in een mooie omgeving en dan de jam maken. Ik heb weer (bijna) genoeg te eten tot aan augustus volgend jaar. 2 kg bramen 2 kg suiker 1 citroen (inclusief schil, voor de pectine en aroma) | |
Pietverdriet | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:18 |
Pluk van de Petteflat gelezen? | |
SeLang | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:20 |
Ja vroeger wel, maar ik kan me niets herinneren dat met bramenjam te maken heeft. | |
Lucky_Strike | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:20 |
Hasselbramen | |
PM-girl | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:21 |
Hoelang is appelmoes houdbaar na het maken? Het zit vacuüm in de potjes. | |
Pietverdriet | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:21 |
Pietverdriet | donderdag 21 augustus 2014 @ 19:22 |
Lang, zeker een half jaar, mits donker en koel | |
PM-girl | donderdag 21 augustus 2014 @ 20:50 |
Dat moet lukken, thanks! | |
Pietverdriet | donderdag 21 augustus 2014 @ 21:00 |
Mits natuurlijk kokend in de brandschone potten gestopt. | |
Eris | dinsdag 26 augustus 2014 @ 23:01 |
Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver. Daarna wecken en de kelder in xx maanden later er nog van genieten 8) | |
Bramito | vrijdag 29 augustus 2014 @ 09:45 |
Ik heb er toch maar sambal van gemaakt. Echt super lekker geworden, ik heb nu al spijt dat ik één van de twee potjes heb weggegeven. Andere vraag, welek verhouding gebruiken jullie voor muntsiroop? Suiker : Vloeistof 2:3 of 1:2 Ik gebruik normaal voor alle siroop 1:2 maar ik sie in een aantal muntsiroop recepten dat ze 2:3 gebruiken. Iemand ervaring? | |
Buurpoes | vrijdag 29 augustus 2014 @ 09:47 |
Aha, daarom werd mijn reine claude jam zo dik!! | |
Viv | woensdag 3 september 2014 @ 17:24 |
http://www.powned.tv/nieu(...)ordt_erfgoed_af.html | |
krakkemieke | zaterdag 6 september 2014 @ 21:26 |
Je zou er appelgelei of appelstroop van kunnen maken. | |
Lucky_Strike | zondag 7 september 2014 @ 09:56 |
Toen ik van vakantie in Polen terugkwam, bleek mijn moeder zo "lief" te zijn geweest om de augurken uit mijn tuin in te maken. 24 Uur in het zout. Niet afgespoeld. En ze had niet door dat er zowel augurken als komkommers in de tuin stonden. Gelukkig had ik zelf 2 kilo augurken uit Polen meegenomen. En veel kruiden en mooie glazen potten met zo'n truttig geruit dekseltje Ik bewaar uiteraard mijn eigen jampotten enzo, maar deze waren 8 voor 1,15 dus ik heb ze maar meegenomen. Ik heb ze met koude azijn ingemaakt, uiteraard in gesteriliseerde potten. Ik heb gevarieerd met de hoeveelheid zout in de azijn en natuurlijk veel verschillende kruidenmengsels er op losgelaten. Ik ben benieuwd! Hoe retro, ik had nog diskettelabels. Op de volgende lading komt een videobandlabel Ik heb uiteindelijk ook nog twee potten uit eigen tuin kunnen vullen. Nu zit mijn plant helemaal onder de meeldauw maar ik haalde er gisteren nog wel 5 flinke augurken af. Zou ik die nog kunnen eten/inmaken? | |
Buurpoes | zondag 7 september 2014 @ 10:19 |
Lucky-Strike, ik heb hier augurken ingemaakt met kruiden, een scheutje yoghurt en 5% zoutloplossing, maar ik vind ze veel te zout. Ze hebben vijf dagen gefermenteerd, qua structuur zijn ze prima en qua smaakontwikkeling ook. Spoelen of in water weken voor consumptie heeft maar beperkt nut. Kun je wat meer uitwijden over jouw recept? Of heb je een bron waar ik inspiratie op kan doen? Vooralsnog heb ik een boek van ene Katz als inspiratie. | |
Lucky_Strike | zondag 7 september 2014 @ 10:37 |
Nou, ik heb ze nog niet geproefd dus ik heb geen idee of het een succes wordt eigenlijk. Het was de eerste keer dat ik augurken inmaakte. Ik heb de augurken 24 laten pekelen in een oplossing van 75 gram zout per liter water. Daarna goed afspoelen. De augurken worden dan een beetje slapjes maar dat schijnt de bedoeling te zijn. Je kunt vervolgens kiezen tussen een koude en een gekookte azijnoplossing. In het laatste geval breng je je azijn met kruiden aan de kook en giet je het kokend over je augurken in de pot. Sommige mensen zeggen dat de augurken dan knapperiger worden, de meningen zijn er over verdeeld. Ik had geen zin in een azijnlucht in mijn huis dus ben voor een koude oplossing gegaan. Ik heb verschillende hoeveelheden suiker in de azijn opgelost. Op deze prettige site gebruiken ze 125 gram suiker per liter azijn. Ik heb varianten met 100 gram en 50 gram gemaakt. Ik ben gek op zuur. Voor ik de augurken in gesteriliseerde potten deed heb ik er verschillende kruiden en specerijen ingedaan. Ik heb geen idee wat nou lekker is, dat zien we vanzelf wel Gedroogde dille, mosterdzaad, peperkorrel, venkelzaad Jeneverbes, peperkorrel, mosterdzaad, verse dragon, knoflookteen Gedroogde dille, mosterdzaad, gedroogde chili, knoflookteen, jeneverbes Tijm, rozemarijn, knoflookteen Gedroogde dille, mosterdzaad, kummel, gedroogde chili Venkelzaad, mosterdzaad, kummel, gedroogde chili Ik ben ontzettend benieuwd! Ik heb overigens ook nog 3 potten komkommerblokjes ingemaakt volgens het recept van Piet: In mijn geval zonder foelie. En ik ben bang dat ik het water ben vergeten maar dat weet ik niet zeker. | |
Lucky_Strike | zondag 7 september 2014 @ 10:43 |
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan? | |
Buurpoes | zondag 7 september 2014 @ 10:45 |
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak. Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden? | |
Buurpoes | zondag 7 september 2014 @ 10:46 |
Die voeg ik toe als bacterie-starter. Maar met 24 uur pekelen heb je waarschijnlijk nog geen fermentatie. | |
Lucky_Strike | zondag 7 september 2014 @ 10:57 |
Ik laat het zeker weten. Ik wist niet dat je augurken ook kunt fermenteren, maar waarom ook niet eigenlijk. Mochten er vandaag of morgen nog antwoorden op je vraag komen, kan ik de 5 augurken die ik nog heb ook wel op jouw manier gaan maken, interessant wel | |
Pietverdriet | zondag 7 september 2014 @ 15:25 |
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus? | |
Sparafucile | zondag 7 september 2014 @ 18:54 |
Hmm.... ik heb ook pruimenjam gemaakt in mijn geval met geleisuiker van van Gilse, maar dat valt tegen. Ondanks dat ik precies 1:1 heb gewerkt conform verpakking wordt de jam niet stijf. Verder vind ik de jam eigenlijk te zoet. Ik heb nooit problemen met de geleisuiker van de Aldi die je 1:2 kunt gebruiken, goed stijf en niet te zoet. | |
Buurpoes | zondag 7 september 2014 @ 20:40 |
Ja, eigenlijk wel. Gaat hier ook in dezelfde keulse pot. Let wel op de fermentatieduur: na 5-7 dagen begint de structuur moeilijk (snotterig) te worden. Op tijd de koelkast in schuiven, dat vertraagt de fermentatie. Maar nu de vraag: ik deed t met 50 gram zout per liter water, kan het ook met minder? | |
Lucky_Strike | dinsdag 9 september 2014 @ 10:44 |
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos. | |
Zana | dinsdag 9 september 2014 @ 10:47 |
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper en knoflook in | |
Lucky_Strike | dinsdag 9 september 2014 @ 10:52 |
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen. | |
Lucky_Strike | dinsdag 16 september 2014 @ 13:18 |
Ik heb de naturel half olie/half azijn paprika's opengemaakt. De paprika's zijn prima maar wel erg zuur. Dat belooft nog wat voor de rest Ik wil niet te veel olie gebruiken ivm de houdbaarheid. En suiker toevoegen doen ze zelfs bij de potten in de winkel niet. Zal ik anders water en azijn proberen of heeft iemand een beter idee? | |
SeLang | zaterdag 20 september 2014 @ 17:33 |
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam Alles in het wild verzameld | |
stavromulabeta | zaterdag 20 september 2014 @ 17:40 |
En hier zijn dit jaar alle vlierbessen uitgedroogd cq verrot. Heel vreemd, ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. De ene week waren ze nog te groen en ineens zijn ze niet meer te gebruiken. Zowel van de week in Limburg als vandaag in zuid-Holland. | |
Pietverdriet | zondag 21 september 2014 @ 11:10 |
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker | |
Buurpoes | zondag 21 september 2014 @ 11:12 |
De mijne is net op. Nu weer wachten tot april... | |
Pietverdriet | zondag 21 september 2014 @ 11:13 |
Monin heeft de enige lekkere die je kan kopen. | |
Buurpoes | zondag 21 september 2014 @ 11:14 |
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten... | |
Pietverdriet | zondag 21 september 2014 @ 11:16 |
Karnemelk of joghurt erbij gedaan? | |
Buurpoes | zondag 21 september 2014 @ 12:14 |
Dit keer niet. | |
sirdanilot | zondag 21 september 2014 @ 12:38 |
Komkommerkimchi Denk dat je ook prima kimchi zal kunnen maken met je augurkjes, overigens (maar kan ook met grote komkommers). Hier is een leuk receptje: http://www.maangchi.com/recipe/oisobagi-kimchi Deze kimchi is overigens ook niet-gefermenteerd al heerlijk, gewoon als een soort salade achtig iets. | |
TitanicLover | zondag 21 september 2014 @ 12:54 |
Pizzarecept vind ik leuk. | |
Lucky_Strike | zondag 28 december 2014 @ 12:43 |
Hartstikke lekker dus die augurken Ik had eerder een pot opengemaakt met 50g suiker per liter azijn. Zuur, niet te eten gewoon. 75g Lijkt voor mij goed te zijn en ik hou wel van zuur. De potten met 100g zijn denk ik te zoet maar dat zie ik wel tegen de tijd dat er een pot open gaat. | |
SeLang | zondag 28 december 2014 @ 12:54 |
Ik zit nu brood met in september gemaakte sleebessen/appel jam te eten Ingredienten (behalve de suiker) geplukt in bos en tuin. | |
Lucky_Strike | donderdag 22 januari 2015 @ 22:34 |
Heeft iemand een leuk atjar recept? | |
Pietverdriet | vrijdag 4 november 2016 @ 17:46 |
Kick Heb bij de turk verse olijven gekocht, liggen nu in een pekelbad. Moeten een paar maanden liggen | |
sigme | vrijdag 4 november 2016 @ 17:57 |
Oh, ik heb net de eerste olijven van oogst 2015 uit hun pekelbad gehaald en ontzilt. Het wisselt nogal vind ik, hoe lang ze moeten pekelen. Nu, ontzilt, zijn ze heerlijk. We hebben empeltre en arboquina. Helaas levert onze boomgaard in 2016 geen olijven. Tussen april en november heeft het 70mm geregend. De bomen overleven dat prima, maar ze produceren geen olijven. Volgend jaar beter, hopelijk. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 november 2016 @ 17:59 |
Waar heb je je plantage? | |
sigme | vrijdag 4 november 2016 @ 18:41 |
Spanje, in het zuiden van de provincie Zaragoza. Inmiddels heeft het er wat geregend. | |
Lucky_Strike | vrijdag 4 november 2016 @ 19:55 |
Oh ja ik heb een experiment met jalapeno's gedaan dat zeker geslaagd is: Jalapenos in reepjes snijden. Per 100ml azijn 1 tl zout toevoegen en aan de kook brengen, eventueel wat suiker toevoegen. Jalapenos in gesteriliseerde pot doen, overgieten met azijn, op zijn kop laten afkoelen. | |
sirdanilot | vrijdag 4 november 2016 @ 21:31 |
Verse olijven bij de turk? Dat wil ik ook ! | |
krakkemieke | zaterdag 12 november 2016 @ 19:51 |
Mag likeur hier ook? Ik heb wat appels in wodka gedaan. Ik ben benieuwd....... En ook wat verse gember met wodka. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 november 2016 @ 20:13 |
Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op. Aardbeien zijn wit geworden, alle kleur zit in de alcohol | |
krakkemieke | zaterdag 12 november 2016 @ 20:18 |
Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 november 2016 @ 20:20 |
Sommig fruit is vreemd, blauwe bessen verliezen alle smaak als je er bv ijs van maakt. | |
krakkemieke | zaterdag 12 november 2016 @ 20:21 |
Volgend jaar neem ik halfzoete geleisuiker mee op vakantie om jam te maken. Maar ik neem ook wat weckpotten mee om likeur te maken. De aardbeien en abrikozen zijn zo rijp en lekker! | |
krakkemieke | zaterdag 12 november 2016 @ 20:23 |
Ik vind blauwe bessen toch al raar. Ze worden verkocht als bosbessen, dat slaat nergens op! | |
Oceanonix | zondag 23 juli 2017 @ 18:09 |
Tijd voor een schop in dit topic. Ik heb inmiddels 4 grote potten zuurkool in wording staan na het recept van mijnheer Wateetons. En ik heb nog minimaal 5 spitskolen. Ik kan nog wat potten atjar maken maar wat kan ik er nog meer mee? Heeft iemand ideeen? Ook ben ik benieuwd of er hier wat mensen rondlopen die een goed recept kennen voor apetitka? Ik heb dit vorige week gekocht bij de Lidl en het was echt lekker. Ik kom wel wat recepten tegen via oa ajvar.nl maar die lijken niet op dat spul wat ik bij de Lidl heb gekocht. Dat was een paprikaspread met kaas en dus niet apetitka. Iemand? | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 18:13 |
Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ook | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:15 |
Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer? | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 18:16 |
Koolsla mee maken? Of Kimchee? Oh en http://www.bulcons.com/en/products/lyutenitsa/apetitka-parvomai | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:17 |
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar. | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 18:20 |
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 18:21 |
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:21 |
Ik zal het mijn chef vragen, hij weet dat in onze regio. | |
Spanky78 | zondag 23 juli 2017 @ 18:22 |
Nah. Hoe zuidelijker hoe eerder je ze plukt. In Zweden kun je tot diep in augustus de lekkerste bessen plukken. Smaak is daar ook nog eens beter van. | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:24 |
De bosbramen hebben veel smaak. die andere bramen plukte ik op een verwilderde plek van moestuinen. | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:28 |
Dat is waar, ik heb het ook gehoord. | |
Oceanonix | zondag 23 juli 2017 @ 18:30 |
Ik ga de kimchee maar eens proberen. Koolsla is lekker maar dat lost mijn probleem nu niet echt op (heb ook nog kilo's courgette, bieten, sperziebonen en komkommer. Het hebben van een moestuin geeft uitdagingen. De apetitka die in die potten zit zal vast de echte zijn. Lidl heeft iets verkocht onder de naam apetitka wat volgens mij vooral uit paprika bestaat en feta-achtige kaas. Het zal geen apetitka mogen heten. | |
Oceanonix | zondag 23 juli 2017 @ 18:31 |
Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten. edit: spuit 11 ;-) | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:33 |
De bramen die ik plukte op verlaten moestuinen hadden geen smaak. | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 18:35 |
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait? | |
Oceanonix | zondag 23 juli 2017 @ 18:43 |
dat hangt van te veel factoren af. Als het weer tegen of meezit (net hoe je het bekijkt), kan alles toch ineens op doorschieten staan. Maar misschien is deze discussie meer iets in het topic over moestuinen: F&F / Het Moestuintopic #24 Met pissebedden salade! | |
sirdanilot | zondag 23 juli 2017 @ 18:54 |
Komkommers kun je inmaken zoals kimchi. Sperzieboontjes, tsja... zou ze gewoon blancheren en invriezen als je die niet op krijgt. Inmaken in zout kan ook (zoute boontjes) maar dat is wel een beetje ouderwets. Je moet van die smaak houden van zoute boontjes. Ken je dat? Bietjes kun je in het zuur inmaken. Courgette is lastig, misschien gewoon heel veel soep van maken en dat invriezen. | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 19:19 |
Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen. | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 19:22 |
Ik ben er blij mee. ik mag volgende week een krop andijvie oogsten. | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 19:24 |
Zoute boontjes ken ik wel van snijbonen, niet van sperziebonen. Ze zijn goed in te vriezen trouwens, jeugdtrauma, mij moe had bonen in de tuin staan, werden geblacheerd en ingevroren. Iedere fucking tweede dag sperziebonen. | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 19:25 |
Komkommers kan je ook halveren, zaadlijsten er uit halen en in het zoetzuur leggen, met kruiden als dille en mosterdzaad. | |
Pietverdriet | zondag 23 juli 2017 @ 19:28 |
Hier terug te luisteren https://vroegevogels.vara.nl/nieuws/meer-respect-voor-bramen | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 19:29 |
Mijn zus en ik hadden een schooltuin. Mijn zus lustte geen uien, behalve van de tuin. En we aten kiloos wortels van de tuin, zo zoet! | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 19:32 |
En ja, aan het eind van het seizoen moest mijn moeder die bonen invriezen. Maar we hadden er veel plezier van! | |
krakkemieke | zondag 23 juli 2017 @ 19:38 |
Ik kreeg woensdag toverbonen, lol! Het zijn paarse bonen en als je ze kookt zijn ze weer groen. | |
Lucky_Strike | dinsdag 18 juni 2019 @ 12:17 |
Hallo mensen, hoe is het met de huisvlijt? Ik ben een lijstje aan het maken van dingen die ik deze zomer in wil maken. Ik heb een intolerantie voor ui en knoflook en wil een aantal dingen op voorraad hebben om het mezelf makkelijker te maken: - Atjar - Surinaamse komkommer - Augurk - Zongedroogde tomaat - Gegrilde paprika - Pastasaus - Passata - Tomaatblokjes - Pesto - Sambal - Aardappelblokjes - Barbecuesaus - Jalapenos Optioneel: - Ajvar - Harissa - Kimchi - Pizzasaus - Pompoenblokjes (afhankelijk van de oogst) | |
Pietverdriet | dinsdag 18 juni 2019 @ 18:58 |
Heb dit jaar alleen tomaten | |
Lucky_Strike | dinsdag 18 juni 2019 @ 20:30 |
Ik heb augurken, tomaten, pompoen en cayennepepers. Nog wel meer maar of te weinig om om in te maken of niet geschikt. Wat ik mis koop ik wel in de winkel. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 juni 2019 @ 20:33 |
Had trostomaten gekocht, maar die waren nog niet echt rijp. Dus ze maar in de planten gehangen lekker in het zonnetje, man, buren, postbode allemaal, ooooh de eerste tomaten zijn al rijp | |
Lucky_Strike | dinsdag 18 juni 2019 @ 20:34 |
Lucky_Strike | donderdag 20 juni 2019 @ 10:29 |
Ik heb tweedehands een partij van 90 weckpotten met toebehoren op de kop getikt | |
Pietverdriet | donderdag 20 juni 2019 @ 18:45 |
Heb net een 20 kilo kersen gekregen Zijn heerlijk, maar of jam daaruit smaakt? | |
Lucky_Strike | maandag 24 juni 2019 @ 15:49 |
Ik heb 90 weckpotten van iemand overgenomen maar daar niet heel hard over nagedacht. Het merendeel bestaat uit potten van een liter of groter. Ik heb niet heel veel te wecken van dat volume aangezien we maar met zijn tweeën zijn. Het zullen wel veel soepen worden, wat overblijft is dan voor nog een keer lunchen. | |
Kaatje1 | maandag 24 juni 2019 @ 16:30 |
Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld. | |
Lucky_Strike | maandag 24 juni 2019 @ 16:42 |
Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto. | |
Kaatje1 | maandag 24 juni 2019 @ 16:45 |
je kent de site wecken online toch? | |
Lucky_Strike | maandag 24 juni 2019 @ 16:53 |
Jazeker |