abonnement Unibet Coolblue
pi_93449607
Vervolg op

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?http://webcache.googleuse(...)de+huis+nunspeet&;cd=4&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl

Waar we na een rustig begin nu aan een ware speurtocht begonnen zijn naar de gebeurtenissen die zich misschien afgespeeld hebben in dit Ronde Huis bij Nunspeet:

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

http://elisabethleroi.yolasite.com/

Koos Vogels, journalist, die zich op de zaak gestort heeft en een mevrouw die veel van het Ronde Huis weet geinterviewd heeft

dinsdag 4 januari 2011 15:40 schreef KoosVogels het volgende:[/b]

Collega weet niks van kinderlijkjes die zijn gevonden in de bossen of andere schimmige praktijken. Wel hangt er een zweem van mysterie rond het Ronde Huis. Volgens wordt er gezegd dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsers zijn vermoord in de woning of het gebied eromheen. Ook wordt gesproken over colloberatie met de bezetter. Lichtelijk tegenstrijdig, maar dat tekent wellicht het mysterieuze karakter rond het huis. Hij zei wel eens wat gehoord te hebben over Van Vloten en zijn verknipte hobby's, maar hij verwijst die geruchten naar het land der fabelen.
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Vervolgens kregen Yvonne en de Admins een anoniem schrijven, een soort waarschuwing om hier maar niet verder in te duiken:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Staal die krantenknipsels uit een Nunspeter Courant gevonden heeft
http://snv.courant.nu/ind(...)ina=&sort=score+desc

Hierna gingen we op zoek naar de schrijver die wellicht het boek The Round House geschreven heeft, maar blijkbaar klopt dat verhaal niet, ondanks verwoede pogingen zijn we er niet in geslaagd daar enig bewijs van te vinden:

quote Ryan3
Conclusie wmb: Michael Sadleir (formerly Sadler) was m.n. een boekenverzamelaar dus, hij schreef één roman die enige vermaardheid kreeg en verfilmd werd, Fanny by Gaslight (1940). De titel The Round House komt niet voor in zijn bibliografie.
En een eventuele positie bij de War Intelligence Department tijdens WO1 wordt nergens in zijn biografie genoemd.
Wel interesseerde hij zich, zoals gezegd als boekenverzamelaar, voor m.n. romans uit de 19de eeuw, en publiceerde hier ook over. Hieronder valt de literaire stroming Gothic Fiction, bij ons beter bekend door het werk van Shelley, Stoker, Poe. En nou moet ik eerlijk gezegd ook toegeven dat dit verhaal over het ronde huis idd enkele gothic motieven met zich meedraagt.

Uit wikipedia over
The stock characters of Gothic fiction include tyrants, villains, bandits, maniacs, Byronic heroes, persecuted maidens, femmes fatales, monks, nuns, madwomen, magicians, vampires, werewolves, monsters, demons, dragons, angels, fallen angels, revenants, ghosts, perambulating skeletons, the Wandering Jew and the Devil himself.
We hebben een mystery, Gothic architecture, darkness, death, decay, madness, secrets, tyrants, villans, persecuted maidens... vul maar aan. Het zou iig een perfecte gothic novel hebben kunnen zijn...

En een aantal mooie foto's van een Fokker die ter plekke op onderzoek is uitgegaan:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

We speuren door w/

[ Bericht 19% gewijzigd door Lavenderr op 07-03-2011 09:31:39 ]
  maandag 28 februari 2011 @ 18:58:29 #2
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93452478
Het verwijderde blog van auteur Pegasus, waarmee het topic begon:
http://rondehuis.blogspot.com/
( in cache)

Hier ook te lezen in een bredere vierdelige serie van blogs over o.a. het koningshuis (vanaf vandaag blijkbaar beveiligd met een wachtwoord???):
http://herstelderepubliek(...)an-de-bovenwereld-i/
http://herstelderepubliek(...)n-de-bovenwereld-ii/
http://herstelderepubliek(...)-de-bovenwereld-iii/
http://herstelderepubliek(...)de-bovenwereld-slot/

Hier nog een links, waarin de raadsels omtrent het ronde huis ook in een breder perspectief geplaatst worden (en veel overeenkomsten heeft met de blogs op Herstel de Republiek):
http://www.anarchiel.com/(...)g_van_de_bovenwereld

Hier een oproep om informatie betreffende de 'mysteriën rondom het ronde huis', auteur R. Tuininga (plaatselijk journalist), wrs een bekende van KoosVogels (?). In de oproep wordt iig gemeld dat er later dit jaar een boek verschijnt over het ronde huis???
http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet

Het mailtje aan admins: yvonne, Danny, Breuls, Knorretje, iteejer:
quote:
Anonymous
details weergeven 00:38 (8 minuten geleden)
Wat zouden jullie doen als je kinderen bedreigd werden? Waarom is de schrijver van dat 1976 artikel in Nunspeet Vooruit destijds met de noorder zon snel naar het buitenland vertrokken en nooit meer naar Nederland teruggekeerd? Waarom zijn bij medewerkers van de Werkgroep Het Rone Huis hun archieven in beslaggenomen en tot zwijgen gebracht? Het zijn machtige, zeer rijke tegenstanders; wie het meeste geld heeft kan de beste advokaten nemen en iedereen verslaan en het leven zeer zuur maken. Denk daar maar eens aan!
KoosVogels (plaatselijk journalist) interviewde een bron en meldde dit:
quote:
Oke oke, ik heb met een dame gesproken en die bevestigt dat er zich vreemde zaken hebben afgespeeld in het Ronde Huis. Of zij de waarheid spreekt? Moeilijk te zeggen, ook zij kent de verhalen enkel uit tweede hand. Wel heeft ze mensen gesproken die indertijd bij het Ronde Huis hebben gewerkt. Zij heeft mij overigens wel afgeraden er dieper in te duiken.
quote:
De dame beweert dat de toenmalige RVD navraag heeft gedaan naar haar persoon en dat ze toen toch maar heeft besloten om ermee te stoppen. Of ik mij daar iets van aantrek? Heb er een nachtje over geslagen en kwam toen tot de volgende conclusie: fuck, natuurlijk niet? Want kunnen zij mij nou maken. Een ding is duidelijk; die mevrouw houdt de kaken stijf. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb wat lijntjes uitgezet in de hoop dat mensen met hun verhaal naar buiten willen treden. Verder doorzoek ik de krantenarchieven en binnenkort wil ik eens kijken of er wellicht wat over valt te vinden in het Nationaal Archief. Ik ben hier absoluut niet klaar mee. Nog steeds ben ik er niet zeker van dat er daadwerkelijk iets is gebeurd. Het kunnen immers net zo makkelijk sterke verhalen zijn die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar het is de moeite waard om verder te onderzoeken.
Het oorspronkelijke artikel uit de Nunspeet Vooruit, d.d. 29-07-1976, van auteur Dirk Septer.
Ook hier in pdf: http://www.deweekkrant.nl(...)uis%2029-07-1976.pdf

Het ronde huis in 1925:


Dit zijn de photo's van Winston_Smith.
De situatie ter plaatse op dit moment:Hier meer photo's: http://www.xs4all.nl/~witches/images/

Hier de plaats waar het smalspoor lag:Enkele te onderzoeken leads:

1.
• Wie, waar is auteur Dirk Septer?
• Is Dirk Septer idd naar het buitenland vertrokken en nooit teruggekeerd, zoals de anonieme schrijver van het mailtje aan de admins beweert?

2.
• Wie is de anonieme auteur van het mailtje aan de admins?
• Wie, wat was de -- werkgroep Het Ronde Huis -- waarvan hij melding maakt?

3.
• Het lichaam dat gevonden werd in 1916 van een onbekend meisje, dat later ook als ongeïdentificeerd begraven werd... waar, in Nunspeet? Is er onderzoek naar geweest van politie of recherche?
• Rond 1917 vonden arbeiders in de bossen bij het Ronde Huis het naakte lijk van een jong meisje. Haar identiteit is nooit vastgesteld. Waar is zij begraven?
• 'Rond 1924 stelde een rechercheur van de Parket politie een onderzoek in en rond het Ronde Huis (drie naakte meisjes op de grond werd vastgesteld). Het onderzoek werd van hoger hand stopgezet.'
• Rond 1982 werden meerdere beenderen opgegraven. Kan hier nog informatie over achterhaald worden?

4.
Verhalen van bewoners van Nunspeet over de Zwarte Ruiter, a.k.a. Frank van Vloten?

5.
Michael Sadleir (voorheen Sadler), genoemd als auteur van de roman The Round House, waarnaar verwezen wordt in de oorspronkelijke text en misschien wel of niet gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het Ronde Huis in Nunspeet? Na onderzoek, via google, lijkt dat uitermate onwaarschijnlijk te zijn. Noch uit zijn bibliografie, noch uit zijn biografie blijkt dat hij dat boek geschreven heeft of kennis zou kunnen hebben gehad van de situatie ter plekke of de personen waar het hier om gaat. Michael Sadleir heeft zich, getuige deze link, als boekenverzamelaar iig wel verdiept in de occulte en erotische Victoriaanse literatuur, met name in de zogenaamde Gothic fiction, zoals in de blog van Pegasus wordt gemeld. Dus nader onderzoek is misschien vereist.

6.
Contact leggen met R. Tuininga die beweert dat er een boek verschijnt over het ronde huis. Hoe kan dat als iedereen bedreigd wordt of wordt afgeraden er nader onderzoek naar te doen. Wat weet hij?

7.
Tijdlijn mbt geschiedenis Ronde Huis en gebeurtenissen aanleggen?

Deel 1

[ Bericht 5% gewijzigd door Ryan3 op 28-02-2011 21:50:58 ]
I´m back.
pi_93457111
Jeuh.. weer een nieuw deel. Geweldig topic! Ik volg het op de voet ^O^
pi_93459115
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93460928
ik heb op de gelderlander een kleurenfoto gevonden, met veel moeite de foto kunnen opslaan, eventueel heb ik ook de bmp van 5MB


[ Bericht 0% gewijzigd door Dulk op 28-02-2011 23:44:22 ]
namaste
  maandag 28 februari 2011 @ 22:54:44 #7
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93468211
Ik zou nog even terugkomen op dat opgravingsverhaal en de Mythstee, die op het landgoed van het Ronde Huis ligt.

De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal).

De beschrijving luidt als volgt:
quote:
MIJT-STEL (DE), plaats op de Over-Veluwe, prov. Gelderland, 1/2 u. Z. van Nunspeet, in de heide, nabij den Vierholterweg, bestaande uit eene aaneenschakeling van heuvelen, zigtbaar door menschenhanden gemaakt, maar nog onbekend in haar vroegere doeleinden. Deze plaats is bovenal ongemeen wijd en heuvelvormig, in de gedaante van een halve maan, waarvan de holle zijde naar het zuiden gekeerd is, voor welke holle zijde een meertje (thans moeras) gevonden wordt.
De hoogte der wallen, boven den begane grond, is omtrent 12 ellen; de binnenruimte in de lengte, beslaat omtrent 50 à 60 ellen, en in de breedte 24 ellen. Er zijn thans nog drie ronde zitplaatsen van 5 ellen middellijns aanwezig, welke op eenen onderlingen afstand van ruim 5 ellen, in eene regte rigting van het Oosten naar het Westen liggen. Boven in den kruin van den aarden wal, vindt men ook nog zeventien gaten in den grond, even als of zware boomstammen aldaar uitgedolven werden. Van deze plaats is niet eene legende overgebleven; of zij voor een heidensche offerplaats, voor hunne schans, voor geregtsplaats, of voor huldigingsplaats der Utrechtse Bisschoppen (even als den Bisschopsberg, onder de gemeente Havelte in Drenthe(1)) moet gehouden worden, blijft een raadsel, slechts de naam van Mijt-stel is bewaard gebleven en anders niets.
Vreemde opmerking over huldiging van Utrechtse bisschoppen..

Ik ga zeker nog even wat andere namen proberen te vinden in dit omvangrijke werk, in 1850 wisten ze misschien dingen die we nu niet meer weten...

De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.

Over de heer Bursch:
Deze heer heeft een prominente rol voor de nazi's gespeeld vanuit zijn ambitie als archeoloog, echter heeft dat hem zijn wetenschappelijk aanzien gekost, en een paar jaar cel. Hij verlinkte collega's, zocht toetreding tot de SS Ahnenerbe, maakte nazipropaganda, deed opgravingen nabij Dnjepopetrovsk met behulp van dwangarbeiders, etc. etc.
Ergens zou je toch nog kunnen stellen dat het een van die sukkels was die vond dat je moest aanpappen met de moffen om bepaalde zaken te behouden (in zijn geval het aanzien van hem en het museum voor oudheidkunde in Leiden).
pi_93468514
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93468780
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 22:59 schreef krakkemieke het volgende:
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Die laatste reactie:

Op 9/6/2010 12:55:07 AM schreef hans
dat stuk van Ton Biesemaat schijnt uitgewist te zijn op het net;
het was inderdaad Oranje Journaal deel 24 dat wat van die vreemde toestanden op het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet besprak.
De Genie heeft destijds opdracht gekregen op zeer korte termijn het geheel met het stelsel van ondergrondse gangen en verblijven op te blazen.
Op 29 juli 1976 verscheen er in de plaatselijke krant Nunspeet Vooruit een lang artikel ("Raadsels rond het Ronde Huis zijn nog altijd niet opgelost")dat uitgebreid inging op de lugubere toestanden daar. Het verhaal wekte grote opschudding op onder bepaalde kringen in Nunspeet en elders....
  maandag 28 februari 2011 @ 23:08:20 #10
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469096
Ik heb nog geen reactie van dhr. Dirk Septer. Maar goed, een meneer van 65 kijkt niet de hele dag op zijn Iphone of hij mailjes of berichtjes op Hyves heeft.

Als het lang duurt bel ik woensdagavond.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  maandag 28 februari 2011 @ 23:10:37 #11
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469227
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 20:37 schreef Winston_Smith het volgende:
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93469540
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Het lijkt er wel op he, dat er veel verwijderd wordt ineens. En ja, uit welke hoek dat komt is zeker interessant.

Dus je gaat woensdagavond bellen? Ben reuze benieuwd.
pi_93469557
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
De reactie in de link die ik gaf, is van juni 2010 dus.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:17:31 #14
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93469626
De naam Septer wordt vijf keer gevonden als ik via www.streekarchivariaat.nl naar kranten-> Nunspeet ga.

2x een schaakuitslag (1947)
1x familiebericht (een geboorte, 1917)
2x een gerechterlijke kwestie (soldaat die gelegerd was in Ermelo)

Er heeft dus een "Septer" gewoond in Nunspeet, of in ieder geval geboren en/of geschaakt.
pi_93469994
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:29:36 #16
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93470200
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/

Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93470585
quote:
De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal). De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.
Klinkt veelbelovend. Bedankt voor de link naar de beschrijving. Er schijnen ook schematische tekeningen te zijn van hoe de Mythstee er uit gezien zou moeten hebben. Ik heb daar nog vrij weinig over gevonden. In deze pdf van het Nationaal Archief staat dat er wel documentatie voor handen is van de Afdeling
Oudheidkunde en Natuurbescherming van net na de oorlog. (Vrij groot bestand helaas alleen index geen documenten. Zoek in dit document op Mythstee) Ik ben benieuwd of daar ook deze tekeningen inzitten en eventueel informatie is te vinden over hetgeen de heer Bursch daar heeft gedaan.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93470652
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:59:29 #19
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93471581
Enkele reacties op een artikel van Ton Biesemaat :

Op 9/7/2010 9:17:46 PM schreef attie
Ton, ik vraag het me ook af of je bedreigd wordt. En dat het artikel over Het Ronde Huis totaal verdwenen is, bevreemdt mij heel erg.
Maar ik zie uit naar je nieuwe boeken!
En nu we het toch over mysteries hebben: in de supermarkt las ik dat Edwin de Roy van Zuydewijn,teruggekeerd uit Italie (overigens niet van plan om naar begrafenis te gaan!) en door zonnebril en pet niet zo gauw te herkennen, bij Schiphol werd aangesproken door twee mannen en bedreigd. Toen hij een getuige van dit incident wilde hebben had hij pech, de man was een engelsman en snapte er niets van. Het was geloof ik de Privé,waarin dit stond.
Kan het zo maar in nederland, die bedreiging?

Op 9/8/2010 12:33:42 AM schreef anoniem
het is inderdaad interessant op te merken dat vier verschillende personen als reaktie op "Stilte voor de storm" (Leo Brabanticus) het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet en/of Ton Biesemaat's uitgewiste Oranje Journaal deel 24 ter sprake brengen...
Inderdaad heel interessant!

http://www.prorepublica.n(...)io+netwerk+guerrilla

Ik denk dat Koos hoopt dat ook hij binnenkort vriendelijk verzocht wordt het onderzoek te staken, dan weet hij meteen dat hij goed zit.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472144
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:10:43 #21
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93472224
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
ja, graag :-)
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472243
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
http://www.google.nl/url?(...)tMWfmjqAaRqU2PwULwrA
namaste
pi_93472327
quote:
Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93472444
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:12 schreef Divje het volgende:
[..]

Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
ik had het ook net gevonden en toen las ik jouw reactie :P
namaste
pi_93472646
Ik was echt te moeilijk aan het doen.. :') Zeer interressante materie, lurk mee vanaf het begin en vind het allemaal zeer mysterieus wat betreft verdwijningen van site's/blogs..
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:35:12 #26
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93473563
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:24 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Laat maar komen.

http://hetrondehuisnunspeet.web-log.nl/blog/backup-pegasus.html

Ik ben geen bron of blogwonder, maar het staat erop met e-mail.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93474227
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk.. :{
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:53:34 #28
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93474310
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:51 schreef Divje het volgende:
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk.. :{
link doet het prima bij mij
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Admin dinsdag 1 maart 2011 @ 07:19:05 #29
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93477502
Ik volg weer mee.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_93477712
Ik mail vanmiddag even naar die R. Tuininga.
En ik pm KoosVogels even met de vraag weer mee te doen.
@ yvonne: bestaat FOK!-radio nog? Misschien een leuk item voor FOK!-radio. En misschien kun je iteejer hier ook naar verwijzen, die vindt dit vast wel een leuk topic.

Btw volgens mij is het verder niet interessant om contact te leggen met de complotheoretici die aan de haal zijn gegaan met dit verhaal of specifiek hun theorieën en verbanden te gaan checken. Deze mensen gaan er nl. al vanuit dat de verhalen die de ronde gaan rondom het ronde huis waar zijn, terwijl mij het juist beter lijkt om na te gaan of die verhalen überhaupt waar zijn.

[ Bericht 42% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 08:03:56 ]
I´m back.
pi_93478069
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 15:58 schreef Winston_Smith het volgende:
Voor de geintereseerden heb ik wat foto's gemaakt at the spot. Mijn doel was om zichtbare resten te vinden en de exacte locatie te bepalen. Hiervoor ben ik een aantal malen terug geweest omdat het niet eenvoudig was. De oude oprijlaan, vijvers en de aanplant vind je gemakkelijk maar de exacte locatie van het huis is niet aangegeven of makkelijk te vinden. Getuige de hoeveelheid puin en aardewerk etc. op die plek, in combinatie met aanwijzingen op een oude kaart ben ik voor 99% overtuigd de exacte plek gevonden te hebben. Nergens vond ik veel puin maar op die plek ligt overal puin als je goed gaat kijken. Ik heb her en der een bemoste steen omgekeerd en opervlakkig de bodem doorzocht.
Ik ben daar goed bekend en dit is inderdaad de juiste locatie.

Foto 4 is precies de plek waar het huis heeft gestaan.

De oprijlaan heb je op foto 2 mooi in beeld gezet. De rij buxusstruiken die langs de oprit staan zijn hier goed te zien. De oprijlaan begon links en daar waar je rechts een muurtje ziet staan liep deze schuin omhoog (nu steekt daar een asfaltweg dwars doorheen) in een bocht om het huis heen tot de plek op foto 4. Daar was de toegangsdeur, die zich bevond op de 1e verdieping.

Rechts op foto 2 is nog net de asfaltweg (Van Petersom-Ramringweg / Toeristische Weg) te zien die door het gebied loopt. Rechts van deze weg (zie foto 2), ligt een verwilderd stukje met braamstruiken en andere begroeiing. Tussen deze begroeiing zijn nog restanten van de oude kelders te vinden.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93478482
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93479594
Hier een bron voor de mythe, de sage over Frank van Vloten en het ronde huis uit databank volksverhalen (van het welbekende meertensinstituut) opgetekend in 1946 uit de mond van ene J.H.W. Eldermans:
quote:
Toevoegen aan §1c, Aant. 1946, fol. 27* (t.a.v. de heer W.F. Huybrechts):
Er zijn vele oude en recente- geruchten en verhalen die naar voren brengen dat in de omgeving van de Mythstee, een oude aardburcht, kabouters werden gezien. Maar dat niet alleen! Ook spoken en geesten werden daar herhaaldelijk waargenomen. Veel van die wonderlijke verhalen zijn op een vreemde, vaak dwaze wijze met elkaar vervlochten. De Mythstee zou, vooral ten tijde van de Romeinse bezetting, als cultuurplaats voor de eigen bevolking veel belangrijker zijn geweest dan de wetenschap aanneemt. Er zouden hoogst bloederige overwinningsfeesten zijn gevierd en nog steeds is men in bepaalde kringen doende te bewijzen dat de Varusslag niet ergens in Duitsland plaats vond en niet bij Barenau, maar op de Veluwe in de omgeving van de Mythstee, op welke aardburcht de wilde Germaanse horden, geleid door druiden, overwonnen Romeinen offerden aan Wodan.- Een en ander zou er toe hebben geleid dat de pangermaanse beweging grote belangstelling had voor deze Nunspeetse locatie, die ook nog gelegen was aan een z.g.n (Germaanse) Heilige Lijn, welke lijn na 1891 (Alldeutscher Verein) weer in ere werd hersteld. Dat zou de aanleiding zijn geweest tot het bouwen van het vreemde Ronde Huis, en de bewoner van dat huis, de heer Frank van Vloten, zou daar in opdracht van de pangermaanse beweging gevestigd zijn geweest. [Op of aan deze Heilige Lijn ligt ook de Hunenborg bij Denekamp.] Een terrein nabij het Ronde Huis, met de Mythstee, zou omstreeks 1930 zijn gekocht door de familie Droste -van de chocola- en met de gedragingen van bepaalde personen uit deze familie gaan de Rond Huis Mythstee- verhalen zich verweven, zó geheimzinnig en zó ingewikkeld dat er een lijvig boek over te schrijven zou zijn. Op het Ronde Huis beoefende men een germaans-keltische cultus, men deer er het Duits nationaal-socialisme ging zich ook roeren- aan eugenetische experimenten. Er waren, zo wordt nog steeds verteld, op het Ronde Huis sex-orgiën, waarbij meisjes van de Drost-chocoladefabriek, vaak kinderen van tien of twaalf jaar, tegen hun zin betrokken waren, met zéér hoog geplaatste, Duitsgezinde Nederlanders als partners. En zo gevalt het dat thans in de Rond Huis Mythstee- omgeving des nachts geesten van deze Droste-meisjes zijn gezien, die dan met zn vieren of vijven gearmd, dwars over de weg lopen.
bron

Dus al in 1946 (als ik het goed begrijp) wordt er geconcludeerd dat er wonderlijke verhalen de ronde gaan omtrent het ronde huis en zijn bewoners, die op een vreemde vaak, dwaze manier met elkaar vervlochten zijn.
Niet alleen Frank van Vloten wordt hierin genoemd, maar dus ook de familie Droste, van de chocolade, figureert in die wonderlijke verhalen. Verder is er sprake van kabouters en " spoken en geesten". Ook worden er verbanden gelegd met het Romeinse verleden, het nationaal-socialisme, eugenetische experimenten, sex-orgiën en kindermisbruik.

De vraag die wij moeten opwerpen is dan natuurlijk: hebben we hier te maken met plaatselijke mythevorming, waarmee eerst Dirk Septer en vervolgens een clubje rabiate complottheoretici aan de haal ging, omdat dit goed paste in hun vrij overspannen kijk op de realiteit??? Of zit er een kern van waarheid in?
Ik denk overigens wel dat dit wrs de primaire bron is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 17:48:03 ]
I´m back.
pi_93479938
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480009
quote:
11s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
I´m back.
pi_93480080
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:08 schreef Ryan3 het volgende:
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. :D.

Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480138
quote:
11s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:11 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. :D.

Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
Klopt ja, hoewel ik niet alle verhalen in het geheel heb gelezen. Overigens worden ook bij andere verhalen namen genoemd, alleen zijn die dan niet bekend.
I´m back.
pi_93480243
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:

http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93480553
Ah, dank! Ligt het toch meer ri. Elspeet dan ik dacht.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480695
Ryan, ik ken de heer R. Tuininga goed. Ik houd contact met hem. Als hij meer te weten is gekomen, dan horen jullie dat van mij.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_93481325
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
Als alles hier zo vredig en mooi was waarom is er dan niemand blijven wonen? Het lijkt wel of het gebied in de loop van de tijd toch een soort van besmet is geraakt. Misschien doordat er "foute" mensen in zaten die heulden met de nazi's en er toch wel wat gebeurt moet zijn. Dingen kunnen hun eigen leven gaan leiden maar vreemd is het wel dat niemand van de familie of anderen hier wilde wonen.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93481487
quote:
Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93481588
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:56 schreef Winston_Smith het volgende:
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
De reden voor sloop was de vervallen staat waarin het gebouw verkeerde in de jaren na de oorlog, na jarenlang uitgewoond te zijn geweest door Arbeidsdienst, evacuees, etc. In die tijd werd er niet of nauwelijks onderhoud gepleegd en lekte het aan alle kanten in het gebouw. Ook leegstand deed het gebouw geen goed.

Stukje historie:
In 1930 werd het Ronde Huis verkocht aan houthandelaar Van Noort, die er vele bomen kapte. Van Noort ging in 1937 failliet, en verkocht het huis toen aan mevrouw Simon Thomas-De Vries. Zij verkocht het terrein, op de Mythstee na, door aan Staatsbosbeheer.
In de oorlogsjaren (1940-1945) was er een afdeling van de Opbouwdienst, later Nederlandse Arbeidsdienst (N.A.D.), in het Ronde Huis gevestigd. Van 1944 tot 1948 diende het huis als toevluchtsoord voor evacués uit Arnhem. Na het verdwijnen van het toevluchtsoord voor evacués, begon het Ronde Huis langzaam aan in verval te raken. Het repareren van het gebouw zou zon 100.000 gulden gaan kosten. Dit vond men te veel, en Staatsbosbeheer nam toen het besluit het Ronde Huis af te laten breken.
Een besluit dat achteraf gezien misschien helemaal niet had gehoeven. In 1966 werd begonnen met de sloop.


Ik heb het zelf helaas nooit in het echt gezien, het was toen al gesloopt.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  dinsdag 1 maart 2011 @ 11:04:38 #44
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93481596
Edit: lees nu de post van Toppie_.

Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93481832
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:01 schreef Winston_Smith het volgende:

[..]

Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.

Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):

http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  dinsdag 1 maart 2011 @ 12:21:48 #46
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93484585
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:17 schreef Toppie_ het volgende:
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:

http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten :P
The truth was in here.
pi_93485507
quote:
Edit: lees nu de post van Toppie_.

Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93485538
quote:
14s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:21 schreef Bastard het volgende:

[..]

Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten :P
Het moet nog wel spannend blijven, een beetje verdwalen in zo'n mooie omgeving is altijd leuk !
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93486219
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:12 schreef Toppie_ het volgende:
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.

Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):

http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
Whehehe, bij nummer 7259:
quote:
op oprit loopt een kip
:').
en, interessanter:
quote:
serie over het 'Ronde Huis', ook wel 'Melkhuis' genoemd; vroeger adres Ronde Huisweg, nu nog overblijfsel aan de Petersom Ramringweg in het Zandenbos te Nunspeet; meer over dit onderwerp is te vinden in het boek 'Nunspeet 1910' deel 4, p. 185 t/m 187; gedateerd met behulp 'Nunspeet 1910'
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93486283
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?
FOK! verstandig, lees een P.I.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 14:22:22 #51
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93489470
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:

[..]

Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis:

versus dit:Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93494071
Staal goed bezig! Kijken of we daar meer over te weten kunnen komen.

quote:
Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?
De A28 tussen Amersfoort en Zwolle is aangelegd in 1967. Precies in de periode van en net na de sloop van het ronde huis.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93494652
De aanleg van de A28 is in meerdere stukken en tijdvakken gedaan. De oplevering van de uiteindelijke rijksweg was in 1967. De bouw was echter toch al wat eerder. Voor de stukken rond Nunspeet worden deze jaartallen opgegeven.

Elspeet- 't Harde 9 km 1961
Harderwijk-Elspeet 10 km 1962

Het zou dus goed kunnen dat het Ronde huis in gebruik is geweest in die tijd, eventueel ook voor de aanleg van wat nu de A28 is.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  dinsdag 1 maart 2011 @ 16:29:20 #54
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93494753
Best goed mogelijk maar dan missen we nog een flink aantal jaren. Heb net al drie mailtjes verstuurd, zal er nog een paar versturen en dan antwoord afwachten. Kunnen we het naast elkaar leggen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93495074
quote:
Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.
Ambtenarenlogica.. (werkt heden nog precies hetzelfde).
pi_93495114
Misschien dat iemand die dit leest de reden weet waarom ze de weg destijds wat naar het zuiden hebben getrokken. Je ziet dat ze de weg dwars door het Zandenbos hebben getrokken. Wel opmerkelijk dat deze weg dwars door een bos loopt, terwijl naast het bestaande spoor meer voor de hand liggend is. Ik kan me voorstellen dat je dan om de natuur gaat maar er dwars doorheen en ook nog een omweg? Hier zal vast wel een plausibele verklaring voor zijn.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  dinsdag 1 maart 2011 @ 16:46:10 #57
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93495578
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:29 schreef drug_tito het volgende:
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/

Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
De Toppie die daaronder staat is dat trouwens dezelfde Toppie_ die hier in de reeks post?
Heb zo'n idee namelijk.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93497694
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:

[..]

Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis: [ afbeelding ]

versus dit:

[ afbeelding ]

Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Geen woorden voor, wat een prutsers zeg.
Zo'n gebouw is net zo iets als radio Kootwijk (een stukje verderop), een gebouw waarvoor je als je in de buurt bent even omrijdt om te gaan zien... en dan afbreken en even later voor drie keer de renovatie kosten een foeilelijk gebouw laten neerzetten als bezoekerscentrum. :N .
I´m back.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 17:31:28 #59
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93497805
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....

SNV007000003_002_L.jpg
  Moderator dinsdag 1 maart 2011 @ 17:36:36 #60
249559 crew  Lavenderr
pi_93498002
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:31 schreef Perox het volgende:
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....

[ afbeelding ]
'zeer bemind door ons kind' ..zou het de gouvernante of kindermeisje geweest zijn?
pi_93498180
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:31 schreef Perox het volgende:
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....

[ afbeelding ]
Even op die site van begraafplaatsen kijken, misschien?
Volgens mij postte Winston_Smith die site ivm Dirk Septer: http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Lijkt me idd een gouvernante ook, wat Lavenderr zegt.
I´m back.
pi_93498470
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:40 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Even op die site van begraafplaatsen kijken, misschien?
Volgens mij postte Winston_Smith die site ivm Dirk Septer: http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Lijkt me idd een gouvernante ook, wat Lavenderr zegt.
Niet te vinden in graftombe.nl.
I´m back.
pi_93498820
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 1 maart 2011 @ 17:59:16 #64
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93498970
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:

[..]

Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis: [ afbeelding ]

versus dit:

[ afbeelding ]

Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Maar als de verhalen omtrent die kinderen waar is, dan is het ook beter om het maar tegen de grond te gooien ook vind ik. Dergelijke gebouwen (huis van Dutroux bijvoorbeeld ook) hoeven niet te blijven bestaan.
The truth was in here.
pi_93499006
Ook maar eens druk aan het googlen geslagen, en kwam deze briefwisseling tegen van Frank van Vloten, helaas is de tekst (voor mij) op zon manier geschreven dat ik er geen bal van kan maken. :)

Toch wil ik hem jullie niet onthouden: http://www.123people.nl/e(...)n=weblink&wrt_id=495
pi_93499032
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:55 schreef krakkemieke het volgende:
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-dorr/I4477.php
Ze was dienstbode.
Misschien één primaire bron voor het volksverhaal over Frank Ruiter.
Ze was slechts 20 jaar en haar overlijden valt in de periode 1916-1924 waarin er sprake was van verdachte sterfgevallen etc.
I´m back.
pi_93499065
http://www.dbnl.org/tekst/wits009brie01_01/index.php
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=vlot008

Hier is een briefwisseling te vinden tussen Frank van Vloten en Willem Witsen, een kunstenaar. Ik heb er tot nog toe geen rare dingen in kunnen vinden behalve dat Witsen een verhouding had met de zus van van Vloten (Elizabeth, ook wel Betsy). Zijn later getrouwd. Niet echt bruikzaam dus.. :P

Edit: Ook veel brieven van Elizabeth van Vloten, nog niks verdachts te vinden.. Ja, ik heb ze bijna allemaal gelezen.. :@

Edit2:

quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:59 schreef jongen89 het volgende:
Ook maar eens druk aan het googlen geslagen, en kwam deze briefwisseling tegen van Frank van Vloten, helaas is de tekst (voor mij) op zon manier geschreven dat ik er geen bal van kan maken. :)

Toch wil ik hem jullie niet onthouden: http://www.123people.nl/e(...)n=weblink&wrt_id=495
Dat is inderdaad moeilijk lezen :o

[ Bericht 15% gewijzigd door Divje op 01-03-2011 18:07:14 ]
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93499137
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:59 schreef Bastard het volgende:

[..]

Maar als de verhalen omtrent die kinderen waar is, dan is het ook beter om het maar tegen de grond te gooien ook vind ik. Dergelijke gebouwen (huis van Dutroux bijvoorbeeld ook) hoeven niet te blijven bestaan.
Ik denk dat absoluut geen overeenkomst tussen het geval Van Vloten en Dutroux vastgesteld kan worden hoor, en dat iets dergelijks dus totaal nooit een overweging is geweest bij het slopen van dit pand...
I´m back.
pi_93499176
Oh en ik bedacht nog iets over de blote indische bruid van van Vloten.
Als ze sarong en kabaja droeg, was dat waarschijnlijk zo goed als bloot voor de autochtonen. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93499295
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:00 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Misschien één primaire bron voor het volksverhaal over Frank Ruiter.
Ze was slechts 20 jaar en haar overlijden valt in de periode 1916-1924 waarin er sprake was van verdachte sterfgevallen etc.
Ook niet vreemd, zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93500332
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:05 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ook niet vreemd, zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
Kan makkelijk idd, vooral personen tussen 20 en 40 jaar vielen daaraan ten prooi, ipv ouderen en jonge kinderen...
I´m back.
pi_93501359
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:

[..]

Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis: [ [url=http://www.dorpvierhouten.nl/Pagina%27s%20website/Nieuws/29-05-2005%20Rododendrons/Foto%27s/0797.jpg]afbeelding
versus dit:

[ [url=http://images.zoover.nl/images/V252142L1B473751D2W580H475/Bezoekerscentrum-Zandenbos.jpg]afbeelding
Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Het bezoekerscentrum wat je op de foto laat zien is het nieuwe bezoekerscentrum (anno 2000?), het oude bezoekerscentrum is inmiddels afgebroken.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 19:22:49 #73
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93503186
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:48 schreef jongen89 het volgende:

[..]

Het bezoekerscentrum wat je op de foto laat zien is het nieuwe bezoekerscentrum (anno 2000?), het oude bezoekerscentrum is inmiddels afgebroken.
Was zeker ook een mooi monument zeker?

In vrij korte tijd dus ook weer. Duur geintje.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93504109
Ik heb nog wat ansichtkaarten gevonden waar het Ronde Huis op staat, weet niet of deze al langs zijn gekomen?


De volgende zijn foto's van het huis rond 1965:
bron: http://cards.geneanet.org(...)le=&lang=nl&x=24&y=9
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93504609
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:38 schreef Divje het volgende:
Ik heb nog wat ansichtkaarten gevonden waar het Ronde Huis op staat, weet niet of deze al langs zijn gekomen?
[ afbeelding ]

De volgende zijn foto's van het huis rond 1965:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

bron: http://cards.geneanet.org(...)le=&lang=nl&x=24&y=9
Overigens op dat schilderij, dat ik zelf ook al eerder ben tegengekomen, zie je links en rechts de daken van twee andere huizen(?), als mede een stukje van het bijgebouw.
Het ronde huis stond dus in het geheel niet zo geïsoleerd.
Ook zie je een stukje van het bijgebouw; waarin in de oorlog gezinnen werden opgevangen en de gehele oorlog hebben verbleven... dat waren vluchtelingen uit Nunspeet voor het oorlogsgeweld (zal bron nog even zoeken)... wat natuurlijk een bron kan zijn voor het maffe verhaal in 1946 opgetekend door het meertensinstituut dat er zogenaamd eugenetische experimenten werden uitgevoerd...
Hebbes:
quote:
Mijn Grootvader (76) heeft in de periode van ongeveer 1943 tot 1950 in Nunspeet gewoond. In de tijd van de oorlog was hij ongeveer 15 jaar.
Uit nood voor de bombardementen hebben ze hun huis verlaten en hebben hun heil ergens anders gezocht en gevonden in de opslag loods/schuur van het Ronde Huis.
Samen met nog een ander gezin hebben ze daar de Hongerwinter doorgebracht en overleefd.
Het schuurtje heeft in de oorlog vlak bij de lanceerplaats van de V2's gestaan.
Een paar decennia later heeft hij geprobeerd om dat bewuste schuurtje terug te vinden maar te vergeefs. Mede doordat zijn vrouw(73) wat slecht ter been is en hij haar niet graag alleen laat, heeft hij nooit echt kunnen zoeken doordat men met de auto niet overal mag komen.
Dus hierbij mijn vraag of het nog ergens bekend is waar het betreffende schuurtje staat.
Zo niet, misschien zijn er dan een aantal oude kaarten over van die tijd, zodat hij misschien die plek zelf kan vinden op de kaart en dat wij dan alsnog met hem naar die plaats toe kunnen.
Ik zou U héél erg dankbaar zijn als U mij wat informatie hierover toe zou kunnen sturen.
In ieder geval bedankt,
bron
Volgens deze bron heeft er een lanceerplaats voor V2's gestaan in de buurt... :{.
PS en dat lijkt ogv bronnen over lanceerplaatsen V2's onwrs.
Over lanceerplaatsen V1's bestaat in Nederland onduidelijkheid...

[ Bericht 15% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 20:09:40 ]
I´m back.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 19:53:08 #76
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93504991
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93505106
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Dat viel mij ook al op.. Zijn alleen veel bomen bij gegroeid in de loop der jaren :P
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93506037
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
er staat zelfs een raampje open, het gebouw werd dus ook nog gelucht.
namaste
pi_93506330
Hier nog iets over de rituelen waar sommige "elite" geen genoeg van kan krijgen.
Denk dat deze rituelen verband houden met hetgeen bekend is over het ronde huis.

http://www.anarchiel.com/(...)g_van_de_bovenwereld
pi_93506767
quote:
5s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 16:46 schreef Staal het volgende:

[..]

De Toppie die daaronder staat is dat trouwens dezelfde Toppie_ die hier in de reeks post?
Heb zo'n idee namelijk.
Scherp opgemerkt ! ^O^
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  Boks-Chick dinsdag 1 maart 2011 @ 20:33:01 #81
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_93507664
in het artikel van shivius staat een link naar deze nieuwe (?) blog http://rondehuis.blogspot.com/
lolwut
  Moderator dinsdag 1 maart 2011 @ 20:46:51 #82
249559 crew  Lavenderr
pi_93508690
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Het ziet er daar gewoon heel goed uit. Wat eeuwig zonde toch :{
  dinsdag 1 maart 2011 @ 23:31:47 #83
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93519968
Er is ook correspondentie te vinden, van van Vloten met ambtenaren van de Arbeidsdienst. Hij heeft Belgische arbeiders uit het vluchtelingenkamp Nunspeet, en laat ze voor hem werken op het land. Waar hij weigerachtig in was, was het opgeven van de namen en gewerkte dagen, zodat deze Belgen geen afdracht hoefden te doen op het kamp. Of dit edelmoedigheid was, of een manier om beter gemotiveerde krachten in dienst te hebben, laat ik in het midden. Het schetst echter wel het beeld van een man die met heel mondane zaken bezig is.

Kijk in de bron onder puntje 22
bron

Overigens vond ik in de rest van de archieven weinig interessants, of het moet het constante geklaag van de Belgische vluchtelingen over de Hollandse boter zijn :D

Verder interessants vind ik in een verhandeling over de locale historicus H. van Heerde (1894-1957):
quote:
Reeds in 1940 publiceerde hij zijn "Kerkgeschiedenis van Nunspeet". Het was, zei hij, een vooruitgreep op zijn latere boek, van 1954. In die jaren ontstonden onze contacten; hij woonde nog met zijn vader samen aan de Dr. Schutlaan 4. Hij bleek toen onder meer correspondent voor een archeologische verenigng te zijn. Per abuis kreeg ik inzage van zijn gegevens over de Mythstee te Nunspeet en de grafheuvels op de Noorderheide te Elspeet; hij schrok er achteraf van en vroeg om het materiaal voorlopig geheim te houden. Doordat hier een kazerne gebouwd moest worden en de Noorderheide oefenterrein voor tanks zou worden, kwamen zijn gegevens aan het licht: een maand lang kreeg de Groningse professor van Giffen de kans enkele opgravingen te doen... toen was de macht aan de tanks.
Vreemd dat nu weer van Giffen wordt genoemd als opgraver, dat is de juist niet collaborerende archeoloog van WO II.

Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
pi_93520380
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 23:31 schreef Perox het volgende:
Er is ook correspondentie te vinden, van van Vloten met ambtenaren van de Arbeidsdienst. Hij heeft Belgische arbeiders uit het vluchtelingenkamp Nunspeet, en laat ze voor hem werken op het land. Waar hij weigerachtig in was, was het opgeven van de namen en gewerkte dagen, zodat deze Belgen geen afdracht hoefden te doen op het kamp. Of dit edelmoedigheid was, of een manier om beter gemotiveerde krachten in dienst te hebben, laat ik in het midden. Het schetst echter wel het beeld van een man die met heel mondane zaken bezig is.

Kijk in de bron onder puntje 22
bron

Overigens vond ik in de rest van de archieven weinig interessants, of het moet het constante geklaag van de Belgische vluchtelingen over de Hollandse boter zijn :D

Verder interessants vind ik in een verhandeling over de locale historicus H. van Heerde (1894-1957):

[..]

Vreemd dat nu weer van Giffen wordt genoemd als opgraver, dat is de juist niet collaborerende archeoloog van WO II.

Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
Dat is überhaupt niet Frank van Vloten, de zwarte ruiter hè waarover het hier gaat, die leefde van 1858 tot 1930.
Correctie: het gaat over 14-18.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 00:00:55 ]
I´m back.
pi_93520830
Ik wil wat verder zoeken op Frank van Vloten toch; die man wordt m.i. onterecht door het slijk gehaald door die samenzweringstheoretici ogv dat enkele stukje van JHW Erdmans bij het meertensinstituut.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 00:02:14 ]
I´m back.
  woensdag 2 maart 2011 @ 00:04:50 #86
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93521446
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 23:50 schreef Ryan3 het volgende:
Ik wil wat verder zoeken op Frank van Vloten toch; die man wordt m.i. onterecht door het slijk gehaald door die samenzweringstheoretici ogv dat enkele stukje van JHW Erdmans bij het meertensinstituut.
Dat denk ik ook. Maar misschien zijn er andere zaken waardoor er zoveel geruchten zijn...

In ieder geval weer wat leuks gevonden over het vermeende kaderkamp in WOII: dat was op een locatie die de Wiltsangh heette. Leuk detail, je kunt nog in een zn. Fortbungalow logeren, en de meeste bungalows dragen de naam van bekende veluwse sagen.

quote:
De geschiedenis van
De Witte Wieven
DOOR DICK BAAS
NUNSPEET Camping De Witte Wieven bestaat vijftig jaar.
Jaap Wiarda begon in 1958 de camping op grond die hij van de
toenmalige gemeente Ermelo in erfpacht kreeg. Op dezelfde
grond werd in 1940 de Opbouwdienst opgericht, waarin gedemobiliseerde
militairen werden opgenomen. Er werd vierhonderd
man ondergebracht in barakken. De gemeente had voor
dit doel vijftien hectare heidegrond verhuurd voor een bedrag
van tien gulden per jaar. De Opbouwdienst werd naar
Duits voorbeeld omgezet in de Arbeidsdienst. De kaderopleiding
voor deze Arbeidsdienst kwam in Nunspeet. Op 24 januari
1941 sloot de eerste opleiding voor 170 aspirant-leiders
af. Burgemeester Martens waardeerde het dat de bakermat van
de Arbeidsdienst in Nunspeet lag. Later ontwikkelde de Arbeidsdienst
zich steeds meer in nationaalsocialistische richting.
Eind 1944 kregen de barakken een nieuwe bestemming. Het
werd een noodhospitaal. Na de oorlog kregen de barakken
weer een andere bestemming. Onder de naam kamp
voor bijzondere jeugdzorg De Wiltsangh werden er kinderen
van gearresteerde NSB-ers ondergebracht. Dat duurde tot 15
maart 1949. Daarna werd het kamp afgebroken. Omdat de
gemeente onvoldoende bood voor de overname van de barakken
werd alles op een openbare veiling verkocht. Maar de fundamenten
bleven zitten en die wilde de gemeente weg hebben.
Er kwamen advocaten aan te pas om het ministerie zover te
krijgen dat ze ook dit opruimden. In 1953 kon het dossier
worden gesloten. In 1958 begint De Witte Wieven.
Wederom weer alles zorgvuldig inclusief funderingen laten verwijderen.... Een trend in Nunspeet.

En de bron, met ook nog een leuk stukje over de camping zelf.

edit:De camping ligt overigens ten NO van het Ronde Huis, aan de andere zijde van de snelweg, toch wel een eindje weg.

[ Bericht 2% gewijzigd door Perox op 02-03-2011 00:07:24 (de locatie vermeld) ]
  Admin woensdag 2 maart 2011 @ 00:59:19 #87
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93523330
quote:
19s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 20:33 schreef BrandX het volgende:
in het artikel van shivius staat een link naar deze nieuwe (?) blog http://rondehuis.blogspot.com/
Hij heeft de boel teruggeplaatst *O*
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_93533433
Er is iig een monografie geschreven over de 'gezusters van Vloten'; de drie zussen van Frank van Vloten, die alle drie trouwden met een beroemde Tachtigers schrijver. Hieronder een omschrijving:
quote:
Gezusters Van Vloten

In het laatste decennium van de 19e eeuw trouwden de kunstenaars Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verwey met Martha, Betsy en Kitty van Vloten. Het leven van de drie gezusters is in tegenstelling tot dat van hun echtgenoten tot nu toe onderbelicht gebleven.

Waarom bleven deze drie talentvolle vrouwen in de schaduw van hun echtgenoten? Waren hun huwelijksproblemen specifiek Victoriaans of van alle tijden?
In De gezusters Van Vloten brengen Cornelie van Uuden en Pieter Stokvis aan de hand van egodocumenten het bewogen leven van deze drie vrouwen in kaart. Hun bijzondere opvoeding door een verlichte vader, het 'clubzustersschap' van de Tachtigers, hun verlovingstijd en huwelijksleven binnen het kunstenaarsmilieu. Twee van deze huwelijken eindigden in een scheiding. Betsy van Vloten trouwde opnieuw met een kunstenaar, maar ook dat huwelijk hield geen stand.
In het boek wordt een nieuw licht geworpen op deze kunstenaarshuwelijken. Bovendien illustreert hun levensloop de ingrijpende veranderingen die zich tussen 1850 en 1940 in de Nederlandse samenleving voltrokken.

Cornelie van Uuden (1935) heeft cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Open Universiteit Nederland en Pieter Stokvis (1947) is universitair hoofddocent aan deze instelling. Het boek is mede gebaseerd op onderzoek van Joke de Haan en Hilda Dijkhuizen.
Recensie

Het levensverhaal van drie bijzondere zusters. De inleiding beschrijft het 19e-eeuwse gezin Van Vloten, waarin drie dochters ongekend vrij opgroeiden en onderwijs genoten. Martha trouwt met de beroemde schrijver Frederik van Eeden, Betsy met de schilder Willem Witsen en Kitty met de bekende schrijver Albert Verwey. Alleen Kitty's huwelijk hield stand. Achtereenvolgens worden de kennismakingen, verlovingen, huwelijken, scheidingen en latere levensjaren van de drie zussen besproken. De seksuele relaties krijgen zeer veel aandacht, de intellectuele relaties die er zeker ook waren, aanzienlijk minder. De drie zussen zijn geen prototypen van meisjes uit hun tijd, die immers gekenmerkt wordt door een bekrompen moraal. Interessant boek voor historisch en feministisch geïnteresseerden.
Redactie
bron
De bron mbt de brieven van Frank van Vloten aan Willem Witsen, zijn dus brieven aan zijn zwager.

Iig komt er uit naar voren dat de gezusters erg 'vrij' zijn opgevoed tov de gangbare gebruiken in die tijd. Dat zal natuurlijk ook gelden voor broer Frank van Vloten. Iets dergelijks kan natuurlijk gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden door lieden die niet zo vrij zijn opgevoed, zeker in de bible belt waarin Nunspeet ligt.
Ik bedoel rondom de beroemde Frederik van Eeden, andere zwager van Frank van Vloten, en zijn Walden project in Bussum e.o. bestond ook zo'n sfeer van verdachtmakingen aangaande de losse zeden die daar werden geduld, meen ik me te herinneren.
Hier een stukje over Martha van Vloten, getrouwd geweest met Frederik van Eeden:
quote:
Op 15 april 1886 trad Frederik van Eeden in het huwelijk met Martha van Vloten, met wie hij twee zoons kreeg, Hans en Paul. Dit huwelijk werd ontbonden op 29 juli 1907.

Martha een van de dochters van Johannes van Vloten

Johannes van Vloten was gehuwd met Elisabeth van Gennep (1824 - 1906) en kreeg vier zonen en drie dochters. De drie dochters zouden later met bekende Nederlandse kunstenaars uit de kring van de Tachtigers trouwen.

Hij was een Nederlands wetenschapper, die zich onder andere bezig hield met taal- en letterkunde, (kunst- en literatuur-)geschiedenis, theologie en filosofie. Hij staat bekend als herontdekker van Spinoza's werk en vrijdenker in diens traditie, met een grote betrokkenheid bij allerlei maatschappelijke kwesties.

De Tachtigers, de Nederlandse literaire beweging, waar de kunstenaars Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verweij de laatste decennia van de negentiende eeuw deel van uit maakten zijn bij velen bekend. Hun vrouwen, Martha, Betsy en Kitty van Vloten daarentegen veel minder. Kitty trouwde met dichter schrijver Verweij aan wie zij haar leven wijdde. Martha ging een bijzonder moeilijke relatie aan met Van Eeden, die uiteindelijk stuk liep op de vele buitenechtelijke uitstapjes die hij maakte en Betsy trouwde met de schilder Witsen, maar ook dat huwelijk hield geen stand. De drie talentvolle zussen bleven altijd in de schaduw van hun mannen staan ondanks hun vrije opvoeding door hun vader, Spinoza-kenner Johannes van Vloten.
Tussen Frederik en Martha bleef levenslang een duurzame, vriendschappelijke relatie bestaan. Hij werd zich later bewust van de pijn die hij Martha had aangedaan door deze scheiding, en drukte daarover vaak zijn spijt uit in zijn dagboeken.


[ Bericht 3% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 12:46:13 ]
I´m back.
pi_93533748
In deze bron veel info over de familie van Vloten (o.a. over hun bosontginningsprojecten, huizenbezit en de genealogie), maar dat is helaas niet online te onderzoeken.
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:06:40 #90
249559 crew  Lavenderr
pi_93535537
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 12:10 schreef Ryan3 het volgende:
Er is iig een monografie geschreven over de 'gezusters van Vloten'; de drie zussen van Frank van Vloten, die alle drie trouwden met een beroemde Tachtigers schrijver. Hieronder een omschrijving:

[..]

bron
De bron mbt de brieven van Frank van Vloten aan Willem Witsen, zijn dus brieven aan zijn zwager.

Iig komt er uit naar voren dat de gezusters erg 'vrij' zijn opgevoed tov de gangbare gebruiken in die tijd. Dat zal natuurlijk ook gelden voor broer Frank van Vloten. Iets dergelijks kan natuurlijk gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden door lieden die niet zo vrij zijn opgevoed, zeker in de bible belt waarin Nunspeet ligt.
Ik bedoel rondom de beroemde Frederik van Eeden, andere zwager van Frank van Vloten, en zijn Walden project in Bussum e.o. bestond ook zo'n sfeer van verdachtmakingen aangaande de losse zeden die daar werden geduld, meen ik me te herinneren.
Hier een stukje over Martha van Vloten, getrouwd geweest met Frederik van Eeden:

[..]

En van 8 maart tot 4 mei 2011 een expositie in Deventer over 'de kinderen van van Vloten' en dan met name over deze drie zussen.

http://www.sabinfo.nl/ind(...)1AC-282F602B2639D478
  Boks-Chick woensdag 2 maart 2011 @ 13:15:26 #91
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_93535897
quote:
14s.gif Op woensdag 2 maart 2011 00:59 schreef yvonne het volgende:

[..]

Hij heeft de boel teruggeplaatst *O*
:Y
lolwut
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:18:36 #92
249559 crew  Lavenderr
pi_93536045
Even inhaken op wat Ryan3 schreef over Spinoza-kenner Johannes van Vloten

http://www.siebethissen.n(...)annes_van_Vloten.htm
pi_93536222
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:06 schreef Lavenderr het volgende:
En van 8 maart tot 4 mei 2011 een expositie in Deventer over 'de kinderen van van Vloten' en dan met name over deze drie zussen.

http://www.sabinfo.nl/ind(...)1AC-282F602B2639D478
En "toevallig" wordt vlak daarvoor de hele Ronde Huis mythe opgepompt.
Heeeel "toevallig"?
FOK! verstandig, lees een P.I.
  woensdag 2 maart 2011 @ 13:25:32 #94
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93536351
Wel gek dat er op het internet geen foto's van Frank van Vloten te vinden zijn.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:32:20 #95
249559 crew  Lavenderr
pi_93536669
quote:
11s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:22 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

En "toevallig" wordt vlak daarvoor de hele Ronde Huis mythe opgepompt.
Heeeel "toevallig"?
Nou, ik kwam er 2 maanden geleden achter dat er een 'mysterie' speelde rond Het Ronde Huis . Ben toen gaan zoeken op internet en heb er een topic over geopend omdat het me boeide en ik er graag meer over wilde weten .
Nooit gedacht dat het zo zou gaan lopen :o
pi_93536921
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:32 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Nou, ik kwam er 2 maanden geleden achter dat er een 'mysterie' speelde rond Het Ronde Huis . Ben toen gaan zoeken op internet en heb er een topic over geopend omdat het me boeide en ik er graag meer over wilde weten .
Nooit gedacht dat het zo zou gaan lopen :o
Hoe kwam je daar achter dan?
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:43:51 #97
249559 crew  Lavenderr
pi_93537178
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:37 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Hoe kwam je daar achter dan?
Door Micha Kat. Klokkenluiders.
Het linkje in de OP. Wat later verwijderd is.
  woensdag 2 maart 2011 @ 13:45:49 #98
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93537243
En wie is nou eigenlijk de persoon die het boek over "Het Ronde Huis" gaat schrijven? Daar is ook sprake van.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93537293
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:43 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Door Micha Kat. Klokkenluiders.
O, ja natuurlijk.
Jij leest zijn weblog? Ik heb er eerder ook al eens opgekeken, maar dan lees je één logje en dan denk je die man is uit zijn knar, maar als je verder kijkt dan stuit je op deze info idd. En dan vandaar naar de bron die Micha gebruikt? Dat weblog van Pegasus?
Iig denk ik dat Pegasus in oktober 2010 de eerste was die met dat verhaal kwam?
I´m back.
pi_93537334
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:45 schreef drug_tito het volgende:
En wie is nou eigenlijk de persoon die het boek over "Het Ronde Huis" gaat schrijven? Daar is ook sprake van.
R. Tuininga, een bekende van KoosVogels.
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:50:40 #101
249559 crew  Lavenderr
pi_93537458
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:48 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

R. Tuininga, een bekende van KoosVogels.
Dan zal Tuininga toch wel meer informatie moeten hebben dan wij, tenzij het fictie wordt.
Een Thomas Ros-achtig boek.
  woensdag 2 maart 2011 @ 13:50:53 #102
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93537471
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:48 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

R. Tuininga, een bekende van KoosVogels.
OK, bedankt ! Dan ben ik benieuwd naar de mening van Koos want ik neem aan dat hij contact heeft opgenomen met Tuininga.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93537510
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:50 schreef drug_tito het volgende:

[..]

OK, bedankt ! Dan ben ik benieuwd naar de mening van Koos want ik neem aan dat hij contact heeft opgenomen met Tuininga.
Koos laat zich niet zoveel meer zien sinds users echt op zoek zijn gegaan naar de achtergronden van dit verhaal en de genoemde personen...
I´m back.
  woensdag 2 maart 2011 @ 13:53:39 #104
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93537590
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:51 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Koos laat zich niet zoveel meer zien sinds users echt op zoek zijn gegaan naar de achtergronden van dit verhaal en de genoemde personen...
Daar is Koos toch ook gebaad bij?
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93537598
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:50 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Dan zal Tuininga toch wel meer informatie moeten hebben dan wij, tenzij het fictie wordt.
Een Martin Ros-achtig boek.
Ja, of hij heeft dezelfde info.
Je kunt er iig wel een boek over schrijven, alleen zou ik de namen fingeren toch. Ik heb een donkerbruin vermoeden nl. dat de hele samenzweringstheorie die er achter ligt op lemen voeten staat... en dan druk ik me conservatief uit, zeg maar.
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:55:27 #106
249559 crew  Lavenderr
pi_93537663
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:53 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, of hij heeft dezelfde info.
Je kunt er iig wel een boek over schrijven, alleen zou ik de namen fingeren toch. Ik heb een donkerbruin vermoeden nl. dat de hele samenzweringstheorie die er achter ligt op lemen voeten staat... en dan druk ik me conservatief uit, zeg maar.
Je kunt er natuurlijk best een sappig boek over schrijven. Ingrediënten genoeg.
Je ziet het aan Thomas Ros, die vermengt feiten met fictie op een heel spannende manier.
pi_93537824
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:53 schreef drug_tito het volgende:

[..]

Daar is Koos toch ook gebaad bij?
Ja, dat weet je niet, als wij hier al een beetje dunnetjes alle info neerzetten?
I´m back.
  woensdag 2 maart 2011 @ 14:03:53 #108
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93538005
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:53 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, of hij heeft dezelfde info.
Je kunt er iig wel een boek over schrijven, alleen zou ik de namen fingeren toch. Ik heb een donkerbruin vermoeden nl. dat de hele samenzweringstheorie die er achter ligt op lemen voeten staat... en dan druk ik me conservatief uit, zeg maar.
Ik heb ook de indruk dat het hier meer gaat om een cultuurshock. De vrijgevochten, liberale Van Vloten wonende in het christelijke fundamentalistische Nunspeet.
Dan ook nog eens trouwen met een Indo ( is die niet terug te vinden in het bevolkingsregister? ) die waarschijnlijk wel eens in een saroeng bij hem op het paard heeft gezeten.
Misschien is er zelfs wel eens sprake geweest van een parenavondje in het ronde huis ( je weet maar nooit ) waardoor het personeel dacht in Sodom en Gomorra terecht te zijn gekomen.

Aan de andere kant was het natuurlijk wel heel gemakkelijk om in die tijd meisjes te misbruiken en te laten verdwijnen als heer van stand. Er was een overvloed aan verarmd proletariaat en grote armoede op het platteland.
Maar deze zaken moeten dan wel in de archieven ( b.v. politie ) terug te vinden zijn. Of zouden ze er ook voor gezorgd hebben dat dat ook verdween?

Eigenlijk zou je eens een morgen aan de koffietafel moeten gaan zitten in een Nunspeets bejaardentehuis. Ik ben benieuwd wat voor verhalen er dan los komen :-)
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93538359
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 14:03 schreef drug_tito het volgende:
Eigenlijk zou je eens een morgen aan de koffietafel moeten gaan zitten in een Nunspeets bejaardentehuis. Ik ben benieuwd wat voor verhalen er dan los komen :-)
Veel onverstaanbaar gebrabbel als ze plat Nunspeets praten, lijkt me.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93549501
Ik kwam overigens een bank Van Vloten & Gijzelaar N.V. tegen. bron

Hier bevestiging, het ging om oudooms van de vader van Frank van Vloten:
quote:
VLOTEN (Johannes van), zoon van Willem, die volgt, geb. te Kampen, 18 Jan. 1818, gest. te Haarlem, 21 Sept. 1883. Het geslacht van Vloten, uit Utrecht afkomstig, was in de 18de en 19de eeuw voornl. bekend door zijn schrijvende predikanten. Ook de vriend en uitgever van Bellamy, Jan Martinus v.V., en Abraham, de oprichter van het amsterdamsche bankierskantoor van Vloten en de Gijselaar, waren oudooms van Johs. van Vloten.

Zijn moeder was Martha Johanna
bron

Dit is wrs de connectie mbt het deeltje puissant rijk zijn van de familie van Vloten, en dat valt dus nogal tegen dan... in die zin dat die rijkdom behoorlijk ver verwijderd is van Frank van Vloten zelf wrs.

[ Bericht 36% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 18:28:50 ]
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 18:38:05 #111
249559 crew  Lavenderr
pi_93550294
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 18:22 schreef Ryan3 het volgende:
Ik kwam overigens een bank Van Vloten & Gijzelaar N.V. tegen. bron

Hier bevestiging, het ging om oudooms van de vader van Frank van Vloten:

[..]

bron

Dit is wrs de connectie mbt het deeltje puissant rijk zijn van de familie van Vloten, en dat valt dus nogal tegen dan... in die zin dat die rijkdom behoorlijk ver verwijderd is van Frank van Vloten zelf wrs.
Van Vloten & 'Gijzelaar', klinkt apart als je kijkt naar de vermeende geschiedenis van Het Ronde Huis :P
  donderdag 3 maart 2011 @ 08:45:43 #112
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93580542
Effe sommige tekst in een spoiler, omdat het topic anders zo onleesbaar wordt, en ik ook niet altijd wil linken naar externe bronnen.

In door Ryan3 genoemde archieven over van Vloten en de bosontginningen, valt op te merken dat het voornamelijk de echtgenote van Frank, Constance Joanne Wilhelmina Henriette Lans, was die veel land inbracht in een vennootschap die zij samen met haar man Frank van Vloten, en haar zwager, Willem van Vloten aanging.

Bij de scheiding en de ontbinding van de vennootschap in 1912 hield met name Willem van Vloten meer over dan hij had ingebracht, echter dit werd na WOII weer onteigend, omdat ze in het bezit waren van erfgenamen van Willem van Vloten, zijn twee (duitse) dochters uit het huwelijk met Marie Helene Wagner. Meer details in de spoiler.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
bron
pi_93581492
Er is dus in ieder geval nog een Duitse tak van de familie? Als er in 1993 en 2000 nog stukken land zijn verkocht?
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93582318
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:48 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

R. Tuininga, een bekende van KoosVogels.
Nee, hij schrijft het boek niet :) Hij interviewt de persoon die een boek gaat schrijven.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  Admin donderdag 3 maart 2011 @ 10:30:57 #115
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93582837
Even uit de OP:

quote:
quote Ryan3
Conclusie wmb: Michael Sadleir (formerly Sadler) was m.n. een boekenverzamelaar dus, hij schreef één roman die enige vermaardheid kreeg en verfilmd werd, Fanny by Gaslight (1940). De titel The Round House komt niet voor in zijn bibliografie.
En een eventuele positie bij de War Intelligence Department tijdens WO1 wordt nergens in zijn biografie genoemd.
Wel interesseerde hij zich, zoals gezegd als boekenverzamelaar, voor m.n. romans uit de 19de eeuw, en publiceerde hier ook over. Hieronder valt de literaire stroming Gothic Fiction, bij ons beter bekend door het werk van Shelley, Stoker, Poe. En nou moet ik eerlijk gezegd ook toegeven dat dit verhaal over het ronde huis idd enkele gothic motieven met zich meedraagt.
In het vorige topic ben ik oin de WO1 wereld al op zoek geweest naar dhr Sadler bij een Militairy Historian en die verwees naar:
'Armour Against Fate' about WW1 intelligence en zijn naam deed wel degelijk een bel rinkelen.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  Moderator donderdag 3 maart 2011 @ 10:42:11 #116
249559 crew  Lavenderr
pi_93583247
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 10:30 schreef yvonne het volgende:
Even uit de OP:

[..]

In het vorige topic ben ik oin de WO1 wereld al op zoek geweest naar dhr Sadler bij een Militairy Historian en die verwees naar:
'Armour Against Fate' about WW1 intelligence en zijn naam deed wel degelijk een bel rinkelen.
Dat boek is nog te koop tweedehands, het is geschreven door Michael Occleshaw.
pi_93583749
oeh, dit wil ik wel even volgen :) binnenkort zal ik mn google skills er eens op loslaten
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
  donderdag 3 maart 2011 @ 11:00:57 #118
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_93583852
@littledrummergirl......http://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Blechtrommel

ga ik voor de koelkast :)
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
  Moderator donderdag 3 maart 2011 @ 11:31:50 #119
249559 crew  Lavenderr
pi_93584962
After Walpole, the Gothic retreated to the magazines and miscellanies, but two decades later, in the 1780s, the Minerva Press, backed by the new circulating libraries, began to pour out Gothic three-deckers to a formula that derived from Walpole but that lacked his comic astringency of tone (see Blakey, 1939). By the end of the 1790s the demand for such books had grown into an addiction, a fact reflected by Jane Austen's famous parody of the Gothic novel, Northanger Abbey, the satirical parts of which were probably written in 1800 but not published until after the author's death in 1818, when it became one of the texts that helped to mark the death-knell of the genre's first phase. This text is a parody of both the Radcliffean Gothic and of patriarchal attempts in the magazines to control the female addiction to reading, which was commonly likened to gin drinking. It is interesting to note that Isabella Thorpe's list of "Horrid Novels" was thought to have been made up by Jane Austen until the 1920s, when Michael Sadleir demonstrated the existence of all of these once popular, but quickly forgotten, texts (see Sadleir, 1927).pagina 3 van: gothic-novel-entry-from-the-encyclopedia-of-the-novel
pi_93585236
quote:
Op donderdag 3 maart 2011 11:00 schreef DeMolay het volgende:
@littledrummergirl......http://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Blechtrommel

ga ik voor de koelkast :)
oeh, zien O+
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
  Admin donderdag 3 maart 2011 @ 11:41:46 #121
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93585308
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 11:31 schreef Lavenderr het volgende:
After Walpole, the Gothic retreated to the magazines and miscellanies, but two decades later, in the 1780s, the Minerva Press, backed by the new circulating libraries, began to pour out Gothic three-deckers to a formula that derived from Walpole but that lacked his comic astringency of tone (see Blakey, 1939). By the end of the 1790s the demand for such books had grown into an addiction, a fact reflected by Jane Austen's famous parody of the Gothic novel, Northanger Abbey, the satirical parts of which were probably written in 1800 but not published until after the author's death in 1818, when it became one of the texts that helped to mark the death-knell of the genre's first phase. This text is a parody of both the Radcliffean Gothic and of patriarchal attempts in the magazines to control the female addiction to reading, which was commonly likened to gin drinking. It is interesting to note that Isabella Thorpe's list of "Horrid Novels" was thought to have been made up by Jane Austen until the 1920s, when Michael Sadleir demonstrated the existence of all of these once popular, but quickly forgotten, texts (see Sadleir, 1927).pagina 3 van: gothic-novel-entry-from-the-encyclopedia-of-the-novel
Mag ik even het tijdsbeeld oproepen?
Eind 1800 tot ongeveer 1920 was er een enorme opleving in de interesse in het occulte, houd daar flink rekening mee!
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  Moderator donderdag 3 maart 2011 @ 11:49:21 #122
249559 crew  Lavenderr
pi_93585546
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 11:41 schreef yvonne het volgende:

[..]

Mag ik even het tijdsbeeld oproepen?
Eind 1800 tot ongeveer 1920 was er een enorme opleving in de interesse in het occulte, houd daar flink rekening mee!
Ja, dat is ook zo.
pi_93585722
Vrijelijk associërend zou je op die manier ook (het ontstaan van) de mythes rond het Ronde Huis kunnen duiden:
- welgestelde grootstedeling komt op het platteland wonen
- plaatselijke bedienden zien bijvoorbeeld een gothic-novel of zo'n plank waar je geesten mee op kan roepen
- plaatselijke bedienden gaan naar kerk, waar ze en donderpreek krijgen van de (zwaar gereformeerde) dominee over verleidingen door de duivel
- bedienden praten met elkaar en andere dorpelingen over alle "duivelse zaken" bij die "rijke stinkerd van buut'n".
FOK! verstandig, lees een P.I.
  Moderator donderdag 3 maart 2011 @ 12:01:30 #124
249559 crew  Lavenderr
pi_93585977
quote:
11s.gif Op donderdag 3 maart 2011 11:54 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Vrijelijk associërend zou je op die manier ook (het ontstaan van) de mythes rond het Ronde Huis kunnen duiden:
- welgestelde grootstedeling komt op het platteland wonen
- plaatselijke bedienden zien bijvoorbeeld een gothic-novel of zo'n plank waar je geesten mee op kan roepen
- plaatselijke bedienden gaan naar kerk, waar ze en donderpreek krijgen van de (zwaar gereformeerde) dominee over verleidingen door de duivel
- bedienden praten met elkaar en andere dorpelingen over alle "duivelse zaken" bij die "rijke stinkerd van buut'n".
Kán.
Waarmee dus niet onomstotelijk bewezen is dat er 'dus niks aan de hand was daar'.
Het omgekeerde ook niet, vandaar ook deze interessante speurtocht :)
  donderdag 3 maart 2011 @ 13:24:43 #125
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93589024
Constance Lans, de echtgenote van Frank van Vloten was de dochter van Joannes Lans en Constance Wilhelmine Henriette Barones de Roo Van Alderwerelt

In ieder geval van de kant van zijn vrouw dus een adelijk lijntje.
  Moderator donderdag 3 maart 2011 @ 14:33:52 #126
249559 crew  Lavenderr
pi_93591792
http://www.wishful-thinking.org.uk/genuki/GLS/Bisley/MIs.html

B9 en B10
[Auth: both SADLEIR & SADLER are of the same
family, The graves are next to each other and the
design of both head-stones are identical]
  donderdag 3 maart 2011 @ 16:57:24 #127
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93597430
Dag *******,

Via staatsbosbeheer Driebergen is uw aanvraag bij staatsbosbeheer regio Oost gekomen.
Helaas hebben wij niets in onze archieven over het ronde huis in Nunspeet, maar via een medewerker van ons
hebben wij wel een paar titels van boeken gekregen waar het ronde huis in Nunspeet in voor komt.
Dit zijn de boeken:

Geschiedenis van de boswachterij Nunspeet van L.A. Jansen
Het verscholen dorp van A. Visser
Onderduikers op de Veluwe van A. Visser.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  donderdag 3 maart 2011 @ 16:58:37 #128
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93597472
Geachte *********,

Op 1 maart 2011 heeft het Provincieloket uw verzoek overCultuur / Cultuurhistorie / Gelderse geschiedenis ontvangen en geregistreerd onder het nummer V11-001462. Hierbij ontvangt u de reactie op uw verzoek.Bij de provincie Gelderland hebben we hier geen gegevens over. U kunt zich wenden tot het Gelders Archief http://www.geldersarchief.nl/ in Arnhem. In "de Mothoek : kwartaalblad van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete" en in de "Arnhemse Courant" van 1962 hebben artikelen gestaan over het Ronde Huis. Deze artikelen zijn aanwezig in de Gelderland Bibliotheek / Bibliotheek Arnhem. http://www.biblioarnhem.nl/index.php?pageId=gelderlandWij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben over deze e-mail, dan kunt u via onderstaande gegevens contact opnemen met het Provincieloket.

Met vriendelijke groet,

de medewerkers van het Provincieloket
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  donderdag 3 maart 2011 @ 17:02:41 #129
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93597625
Zal nog wel veel meer mailtjes krijgen. Heb de ganse provincie gemaild. :').
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  Moderator donderdag 3 maart 2011 @ 17:11:06 #130
249559 crew  Lavenderr
pi_93597903
quote:
10s.gif Op donderdag 3 maart 2011 17:02 schreef Staal het volgende:
Zal nog wel veel meer mailtjes krijgen. Heb de ganse provincie gemaild. :').
Echt klasse van je.
Hoop dat er tussen de beleefde 'zoekzelfmaarverder 'mailtjes ook één of meer zitten met intrigerender info.
  donderdag 3 maart 2011 @ 17:16:29 #131
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93598111
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 17:11 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Echt klasse van je.
Hoop dat er tussen de beleefde 'zoekzelfmaarverder 'mailtjes ook één of meer zitten met intrigerender info.
Bieb is vandaag dicht maar als ik morgenmiddag tijd heb ga ik toch even op zoek naar die drie titels.
Misschien komen we er qua info toch iets verder mee.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93598654
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 16:58 schreef Staal het volgende:
Geachte *********,

Op 1 maart 2011 heeft het Provincieloket uw verzoek overCultuur / Cultuurhistorie / Gelderse geschiedenis ontvangen en geregistreerd onder het nummer V11-001462. Hierbij ontvangt u de reactie op uw verzoek.Bij de provincie Gelderland hebben we hier geen gegevens over. U kunt zich wenden tot het Gelders Archief http://www.geldersarchief.nl/ in Arnhem. In "de Mothoek : kwartaalblad van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete" en in de "Arnhemse Courant" van 1962 hebben artikelen gestaan over het Ronde Huis. Deze artikelen zijn aanwezig in de Gelderland Bibliotheek / Bibliotheek Arnhem. http://www.biblioarnhem.nl/index.php?pageId=gelderlandWij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben over deze e-mail, dan kunt u via onderstaande gegevens contact opnemen met het Provincieloket.

Met vriendelijke groet,

de medewerkers van het Provincieloket
In de Arnhemse courant van 28 september 1962 staat een stukje met als titel: <Ronde huis: vakantie-oord met bijzondere geschiedenis>.
Was er niet een krantenarchief online omstreken Gelderland? Ik kan hem nu iig niet meer vinden.
Zoekmachines van bibliotheek Arnhem is trouwens gaar.

Ene D.W.L. Milo heeft in De Mothoek het contactorgaan van Heemkundige Vereniging "Nuwenspete" / Heemkundige Vereniging "Nuwenspete" Nunspeet, een driedelige serie geschreven over het ronde huis, in 1991. Bij elkaar 14 pp. + een reactie. Hier kan wrs nog via google verder op gezocht worden.

De publicatie van staatsbosbeheer is een inventasrisatie, lijkt me an sich niet interessant vooralsnog.

Door G. van Lith-Willems is er een stuk geschreven ook in de Mothoek met de titel: Mijn tijd in het Ronde Huis 1949-1954.

[ Bericht 2% gewijzigd door Ryan3 op 03-03-2011 17:37:45 ]
I´m back.
  donderdag 3 maart 2011 @ 18:00:56 #133
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93599952
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 17:29 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

In de Arnhemse courant van 28 september 1962 staat een stukje met als titel: <Ronde huis: vakantie-oord met bijzondere geschiedenis>.
Was er niet een krantenarchief online omstreken Gelderland? Ik kan hem nu iig niet meer vinden.
Zoekmachines van bibliotheek Arnhem is trouwens gaar.

Ene D.W.L. Milo heeft in De Mothoek het contactorgaan van Heemkundige Vereniging "Nuwenspete" / Heemkundige Vereniging "Nuwenspete" Nunspeet, een driedelige serie geschreven over het ronde huis, in 1991. Bij elkaar 14 pp. + een reactie. Hier kan wrs nog via google verder op gezocht worden.

De publicatie van staatsbosbeheer is een inventasrisatie, lijkt me an sich niet interessant vooralsnog.

Door G. van Lith-Willems is er een stuk geschreven ook in de Mothoek met de titel: Mijn tijd in het Ronde Huis 1949-1954.
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 februari 2011 15:35 schreef Staal het volgende:
http://snv.courant.nu/ind(...)ina=&sort=score+desc

Hier kun je alle knipsels vinden over Het Ronde Huis die in de Nunspeet Vooruit hebben gestaan.
Sowieso een heel archief.

Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93600496
Hier een photo van het ronde huis van de site van de Mothoek (www.nuwenspete.nl):

Er staan wrs twee dienstboden/huishoudsters/bedienden op de photo en ene hond (met hondenhok).

De photo is vanuit dezelfde hoek, alleen iets verderweg, als deze eerder geposte photo genomen.
afbeelding

Bij deze organisatie hebben ze dus werkgroepen, er zou een werkgroep Het Ronde Huis zijn geweest die ermee op hield onder dreiging, wrs zit die werkgroep bij deze organisatie. Dus daar maar eens naar toe mailen...

[ Bericht 13% gewijzigd door Ryan3 op 04-03-2011 11:40:33 ]
I´m back.
  donderdag 3 maart 2011 @ 18:19:06 #135
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93600781
de werkgroep Noorderheide van Nuwenspete (o341-254962 ...
sites.google.com/site/piramidesnoorderheide/knip-en-snoeiwerkMothoek - Nuwenspete Bibliotheek 29 dec 2010 ... Indien u één of meerdere Mothoeken á ¤ 3,-- p/s exc. verzendkosten wenst te bestellen mail dan naar ...
https://sites.google.com/site/nuwenspetebibliotheek/mothoek

Staat een e-mailadres bij maar zal ik hier niet posten i.v.m. bots die hem dan gaan spammen.
Maar deze meneer kan vast veel meer vertellen over de missende jaren. Zal mailen en ook vragen waarom de werkgroep ermee opgehouden is.

Toevoeging: Email verzonden.

[ Bericht 2% gewijzigd door Staal op 03-03-2011 18:43:40 ]
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  vrijdag 4 maart 2011 @ 10:03:37 #136
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93629735
Even het werk van de heer Aa door aan het spitten over Nunspeet, Ermelo, en de omgeving aldaar.

Hier wat voorlopige resultaten:

1712 Heidenen op in het Gortelse bos
quote:
Nog in het jaar 1712, moest een gewapende magt, op last van het Hof, naar het Gortelsche bosch , onder Epe , trekken , om zich van de daar verscholene Heidenen meester te maken. Eerst in het midden dier eeuw schijnen de Heidenen deze oorden van hunne tegenwoordigheid verlost te hebben.
Dit verbaasde mij echt. Heidenen op de Veluwe, terwijl we al bezig waren de rest van de wereld te kerstenen?

Een Duitsche Commanderij in Ermelo:
quote:
ERMELO, gem. op de Over-Veluwe, prov. Gelderland, distr. Veluwe, kw. en arr. Arnhem, kant. Harderwijk (1 k. d., 4 m. k., 2s. d.); palende N. O. aan de gem. Harderwijk, N. aan Doornspijk, O. aan Epe en Apeldoorn , Z. aan Barneveld en Putten , W. aan de Zuiderzee.

Deze gem. bevat de d. Ermelo, Nunspeel en Elspeet, waartoe behooren de buurs. Drie, Koophuizen, Horst, Houtdorp, Hulshorst, Leuvenum, Oosteinde, Speulde, Staverden, Telgt, Tonsel, Veldwijk, Vierholten en Westeinde, alsmede het geh. de Zoom. Ook liggen in deze gem. de landgoederen den Essenburg en Leuvenum; het ten deele gesloopte kasteel Staverden, in het jaar 1841 , in een fraai, naar den hedendaagschen smaak aangelegd, landgoed herschapen; benevens het Speulderbosch, het Elspeterbosch , het Viernol terbosch en het Leuvenummerbosch. Vroeger had men er ook de adell. h. Hulshorst en Zeeburg, de kloosters Emaus en St. Jurian, alsmede eene'kommanderij van de Duitsche orde, 'sHeeren Loo geheeten.
's Heerenloo:
quote:
HEERENLOO ('S), ook wel St. Jans-dale genoemd, voorm. kloost. de Over-Veluwe, prov. Gelderland, gem. en 40 min. ten Z. van Harderwijk.

Dit kloost. plagt door St. Jansridders, onder het opzigt van eenen Kommandeur, bewoond te worden. Dit kommandeurschap moet een gedeelte geweest zijn van het landkommandeurschap van Utrecht. De kerk had drie altaren en vijf Kapellanen. De bewoners van dit kloost. waren mannen van aanzien. Ter plaatse, waar het gestaan heeft , bestaat thans nog slechts de poort, als woning ingerigt, met het boofd van Johannes den Dooper, in den gevel, alsmede het altaarstuk, uit albast heeriijk gebeeldhouwd, voorstellende de instelling van het H. Avondmaal.

De daartoe behoord hebbende gronden, beslaande eene oppervlakte van 140 bund. 48 v. ., worden thans in eigendom bezeten door den Heer Mr. W. A. Db Meestes , woonachtig te Harderwijk ; terwijl vele elders liggende goederen door het domein genaast zijn.
De locatie van 's Heerenloo wordt mij nu onduidelijk, is het nu in Ermelo of niet? Zoeken op St. Jansridders brengt verwijzingen met zich mee naar de Johanniter Orde, de protestantse tegenhanger van de Maltezer Orde, waar onze goede vrind Prins Bernhard reeds voor de oorlog lid van was.

's Heerenloo is in Wikipedia ook een interessant fenomeen, met onder andere misstanden in 2007, en het verhaal van de geketende Brandon van begin dit jaar.

Dit heeft uiteraard allemaal niets met de heer van Vloten en het Ronde Huis te maken, maar kan een alternatieve basis voor al deze geruchten blijken te zijn...
  vrijdag 4 maart 2011 @ 11:35:59 #137
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93633504
Vanavond even terugmailen:

Ik heb uw berichtje doorgestuurd naar iemand waarvan ik denk dat hij iets meer weet dan ik.

Over het gestelde dat er binnen onze vereniging een werkgroep Ronde Huis heeft bestaan kan ik u mede delen dat er nooit zon werkgroep actief is geweest. Dus dat is dus ook weer onzin. Over al die verhalen die de ronde doen over het Ronde Huis; ik denk dat het merendeel verzonnen is en door de burgerij aangedikt is. Wij als vereniging doen hier niet aan mee.
Succes met uw onzin verhaa,l om de waarheid wat er precies bij het Ronde Huis is gebeurd boven tafel te krijgen!!
Groet


Succes met uw onzin. Okay dan. :D.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93633535
quote:
14s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:35 schreef Staal het volgende:
Vanavond even terugmailen:

Ik heb uw berichtje doorgestuurd naar iemand waarvan ik denk dat hij iets meer weet dan ik.

Over het gestelde dat er binnen onze vereniging een werkgroep Ronde Huis heeft bestaan kan ik u mede delen dat er nooit zon werkgroep actief is geweest. Dus dat is dus ook weer onzin. Over al die verhalen die de ronde doen over het Ronde Huis; ik denk dat het merendeel verzonnen is en door de burgerij aangedikt is. Wij als vereniging doen hier niet aan mee.
Succes met uw onzin verhaa,l om de waarheid wat er precies bij het Ronde Huis is gebeurd boven tafel te krijgen!!
Groet


Succes met uw onzin. Okay dan. :D.
Lol. :D.
I´m back.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 11:43:01 #139
249559 crew  Lavenderr
pi_93633769
quote:
14s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:35 schreef Staal het volgende:
Vanavond even terugmailen:

Ik heb uw berichtje doorgestuurd naar iemand waarvan ik denk dat hij iets meer weet dan ik.

Over het gestelde dat er binnen onze vereniging een werkgroep Ronde Huis heeft bestaan kan ik u mede delen dat er nooit zon werkgroep actief is geweest. Dus dat is dus ook weer onzin. Over al die verhalen die de ronde doen over het Ronde Huis; ik denk dat het merendeel verzonnen is en door de burgerij aangedikt is. Wij als vereniging doen hier niet aan mee.
Succes met uw onzin verhaa,l om de waarheid wat er precies bij het Ronde Huis is gebeurd boven tafel te krijgen!!
Groet


Succes met uw onzin. Okay dan. :D.
Onzinverhaal...dat zullen we nog weleens zien }:|
pi_93633943
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:43 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Onzinverhaal...dat zullen we nog weleens zien }:|
Vind je van niet dan?
We zijn nu al, hoe lang?, bezig met te onderzoeken of er enige grond van waarheid zit in de 'dirt' die in dat oorspronkelijke weblog stond, volgens mij zijn we niet eens 'close' gekomen. Hoe langer we hiermee bezig zijn, hoe meer duidelijk wordt dat het wrs idd om 'onzin' gaat.
I´m back.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 11:51:10 #141
249559 crew  Lavenderr
pi_93634092
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:47 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Vind je van niet dan?
We zijn nu al, hoe lang?, bezig met te onderzoeken of er enige grond van waarheid zit in de 'dirt' die in dat oorspronkelijke weblog stond, volgens mij zijn we niet eens 'close' gekomen. Hoe langer we hiermee bezig zijn, hoe meer duidelijk wordt dat het wrs idd om 'onzin' gaat.
Ben nog steeds niet overtuigd dat daar helemaal niets raars is gebeurd.
Maar mocht dat zover komen geef ik het toe hoor.
Dan is het een spannend verhaal wat (gelukkig) niet op waarheid berust.
pi_93634155
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:51 schreef Lavenderr het volgende:
Ben nog steeds niet overtuigd dat daar helemaal niets raars is gebeurd.
Maar mocht dat zover komen geef ik het toe hoor.
Dan is het een spannend verhaal wat (gelukkig) niet op waarheid berust.
Jij bent meer van het "spooky till proven innocent" dan andersom?
FOK! verstandig, lees een P.I.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 11:56:08 #143
249559 crew  Lavenderr
pi_93634305
quote:
12s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:52 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

Jij bent meer van het "spooky till proven innocent" dan andersom?
In dit geval wel ja ;)

Komt bij dat ik de speurtocht op zich al hartstikke leuk vind.
  vrijdag 4 maart 2011 @ 12:00:26 #144
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93634452
Ik heb dit teruggestuurd, mail namelijk wel steeds uit mijn eigen naam.

Beste heer ******,

Wil u bedanken voor uw begrijpelijk reactie.

Was zelf aanvankelijk al sceptisch en al onderzoekend kom ik er ook steeds meer achter dat het een overspannen samenzweringstheorie lijkt. Sinds oktober 2010 duiken er weer allemaal blogjes op. Zodoende is er een topic op het forum ontstaan en we proberen zoveel mogelijk dingen te achterhalen. De jarenlange leegstand bijvoorbeeld is toch wel iets wat men graag wil weten, zo ik ook.

De eigenaar van die blogjes is nog onduidelijk maar vermoedelijk van Herstel de Republiek en daar zit het op zijn zachtst gezegd vol mafketels.

Wilde u dit toch wel even laten weten, zodat u weet dat u niet te maken heeft met iemand die de lasterpraat aan het verspreiden is maar deze juist probeer te ontkrachten.

Met vriendelijke groet,

****** ******
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93634814
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 11:56 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

In dit geval wel ja ;)

Komt bij dat ik de speurtocht op zich al hartstikke leuk vind.
Waarom in dit geval ja? Sluit het oorspronkelijke weblog aan bij bepaalde opvattingen van jou misschien?
I´m back.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 12:12:48 #146
249559 crew  Lavenderr
pi_93634881
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 12:10 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Waarom in dit geval ja? Sluit het oorspronkelijke weblog aan bij bepaalde opvattingen van jou misschien?
Wat impliceer je hier nu mee? :?
pi_93635064
"dat het een overspannen samenzweringstheorie lijkt"

Ik denk dat we ons wel moeten realiseren dat de gemiddelde ambtenaar/burger alle conspiracies naar het rijk der fabelen verwijst gezien hun programmering door films e.d.; alles wat onrealistisch/filmachtig klinkt wordt per definitie afgedaan als onzin.

Vooralsnog denk ik niet dat je ver komt met publieke bronnen en je echt iemand zult moeten vinden die de taferelen zoals genoemd mee gemaakt heeft, en als ik het zo lees denk ik dat dat niet gaat lukken aangezien mensen 1) dood zijn 2) er niet over willen praten of 3) insiders waren
pi_93635161
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 12:12 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Wat impliceer je hier nu mee? :?
Ik impliceer niets, ik vraag wat...
Dit soort samenzweringsverhalen doen het in principe goed bij mensen die gevoelig zijn om één of andere reden voor samenzweringsverhalen in het algemeen. Weblog Hertsel de Republiek bijv. plaatst dit verhaal in een veel bredere context, waarin het volk geknecht en onmondig gehouden wordt door een sinistere bovenlaag die alle macht in handen heeft... Als zulks je wereldbeeld is, of als het erop lijkt, dan gaat dit specifieke verhaal er natuurlijk in als godswoord in een ouderling.
I´m back.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 12:24:37 #149
249559 crew  Lavenderr
pi_93635342
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 12:19 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ik impliceer niets, ik vraag wat...
Dit soort samenzweringsverhalen doen het in principe goed bij mensen die gevoelig zijn om één of andere reden voor samenzweringsverhalen in het algemeen. Weblog Hertsel de Republiek bijv. plaatst dit verhaal in een veel bredere context, waarin het volk geknecht en onmondig gehouden wordt door een sinistere bovenlaag die alle macht in handen heeft... Als zulks je wereldbeeld is, of als het erop lijkt, dan gaat dit specifieke verhaal er natuurlijk in als godswoord in een ouderling.
We zitten hier op BNW, hét complotten-subforum, dus logisch toch dat ik me interesseer voor deze zaak?
Wat HersteldeRepubliek verder schrijft is voor hun rekening, daar heb ik me niet in verdiept.
Ben via Micha Kat's Klokkenluiders.nl bij deze 'zaak' terechtgekomen, that's it.
pi_93635690
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 12:24 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

We zitten hier op BNW, hét complotten-subforum, dus logisch toch dat ik me interesseer voor deze zaak?
Wat HersteldeRepubliek verder schrijft is voor hun rekening, daar heb ik me niet in verdiept.
Ben via Micha Kat's Klokkenluiders.nl bij deze 'zaak' terechtgekomen, that's it.
Nou goed, ik kom geen steek verder als ik aan jou wat probeer uit te leggen, vrees ik. Wat ik eerder vertelde pseudo-scepticisme werkt dus twee kanten op hè, het gaat er bij jou niet erg goed in, denk ik, of je weigert me bewust te geloven oid.
Wat Herstel de Republiek en m.n. ook Micha Kat lopen te beweren, althans de samenzweringsverhalen van hen, bestaan wrs goeddeels uit verzinsels en zitten tegen de smaad en laster aan, zo niet is het gewoon smaad en laster en dat ergert me een beetje want voor je het weet wordt je als scepticus ook door hen aangepakt. Deze mensen hebben geen bewijzen nodig om iets (kwalijks) over iemand te beweren. En aangezien de gemiddelde burger ook geen bewijzen nodig heeft om iemand als zondebok te nemen voor al zijn frustraties hou je een vrij explosieve en potentieel gewelddadige werkelijkheid over.
I´m back.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 13:05:16 #151
249559 crew  Lavenderr
pi_93636996
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 12:33 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Nou goed, ik kom geen steek verder als ik aan jou wat probeer uit te leggen, vrees ik. Wat ik eerder vertelde pseudo-scepticisme werkt dus twee kanten op hè, het gaat er bij jou niet erg goed in, denk ik, of je weigert me bewust te geloven oid.
Wat Herstel de Republiek en m.n. ook Micha Kat lopen te beweren, althans de samenzweringsverhalen van hen, bestaan wrs goeddeels uit verzinsels en zitten tegen de smaad en laster aan, zo niet is het gewoon smaad en laster en dat ergert me een beetje want voor je het weet wordt je als scepticus ook door hen aangepakt. Deze mensen hebben geen bewijzen nodig om iets (kwalijks) over iemand te beweren. En aangezien de gemiddelde burger ook geen bewijzen nodig heeft om iemand als zondebok te nemen voor al zijn frustraties hou je een vrij explosieve en potentieel gewelddadige werkelijkheid over.
Vanwaar ineens die ommekeer? Eerst volop meespeuren en nu je zo opvallend terugtrekken?
pi_93637630
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 12:33 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Nou goed, ik kom geen steek verder als ik aan jou wat probeer uit te leggen, vrees ik. Wat ik eerder vertelde pseudo-scepticisme werkt dus twee kanten op hè, het gaat er bij jou niet erg goed in, denk ik, of je weigert me bewust te geloven oid.
Wat Herstel de Republiek en m.n. ook Micha Kat lopen te beweren, althans de samenzweringsverhalen van hen, bestaan wrs goeddeels uit verzinsels en zitten tegen de smaad en laster aan, zo niet is het gewoon smaad en laster en dat ergert me een beetje want voor je het weet wordt je als scepticus ook door hen aangepakt. Deze mensen hebben geen bewijzen nodig om iets (kwalijks) over iemand te beweren. En aangezien de gemiddelde burger ook geen bewijzen nodig heeft om iemand als zondebok te nemen voor al zijn frustraties hou je een vrij explosieve en potentieel gewelddadige werkelijkheid over.
Zolang niet iemand dieper gaat spitten in politie-archieven, krantenarchieven, de locatie zelf, etc. kunnen we hier nog geen conclusies trekken of e.e.a. waar, deels waar of niet-waar is.
Iedereen is nu internet aan het doorspitten, maar ik heb nog niemand gehoord die ergens een stoffig archief is ingedoken om daar te gaan spitten.
Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat een een kern van waarheid in zit, maar hoe groot die kern is, dat proberen we hier nu juist uit te vinden.
En waar dan precies gezocht moet worden ?
Ik zou bijvoorbeeld niet weten in welk archief je zou moeten zijn om oude politierapporten van de (Parket)politie uit de jaren 20 in te kunnen zien, als dat uberhaupt al mogelijk is, want ik weet niet of dat openbaar is in te zien.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  vrijdag 4 maart 2011 @ 13:49:43 #153
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93639042
Ik ben het er wel mee eens dat je eigenlijk zou moeten beslissen om dit wat serieuzer aan te pakken. Dat zou dus betekenen, actief en gericht zoeken in archieven. Maar daar loop je al snel aan tegen de verschillende onderzoeksrichtingen dit je kunt kiezen.

• Het Ronde Huis zelf, de bouw, de bewoners, de tijdlijn
• De heer van Vloten, zijn familie, hun bezittingen
• De geschiedenis van de omgeving
• Het boek The Round House

En ook, tot nu toe minder belicht
• De onderzoekers, de onderzoeksgeschiedenis
• De vermeende connectie met het koninklijk huis
• De claims, de weerleggingen of bevestigingen

Met dat laatste, er worden tal van kleine claims gedaan in die blog post van Pegasus. Ook in het krantenartikel worden er tal van kleinere claims gedaan. Als die wel of niet waar blijken te zijn, kan dat een indicatie zijn voor het waarheidsgehalte van het gehele artikel.

Zo word er ergens in het artikel gesuggereerd dat een meisje vreselijke dingen zag in een put bij het Ronde Huis, maar het jaartal is een jaar waarin het Ronde Huis nog niet was gebouwd...

Ik wil dit best verder oppakken, maar dan zou ik wat gerichter willen zoeken, ik ben het meest geinteresseerd in de omgevingsgeschiedenis, omdat ik denk dat er daadwerkelijk niets te vinden zal zijn mbt het Ronde Huis of van Vloten.

Ik heb nu zoveel stukken gezien over deze heer, dat hij voor mij onmogelijk de zwarte duivel kan zijn. Maar als er tegenwerking is bij de onderzoekingen, dan kan die er ook zijn, omdat er andere zaken naar boven zouden kunnen komen als men hier dieper induikt.

Waarom waren er toch zoveel opvanghuizen/kampen/internaten op de Veluwe? Als er zoveel te doen is binnen de RK kerk over misbruik, waarom hebben we dan niet dezelfde verhalen over de gereformeerde/protestanste gemeente? Omdat die mensen beter waren? Persoonlijk geloof ik dat niet zo, het zou zomaar kunnen zijn, dat ook daar iets onder den pet wordt gehouden. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid wel enigzins.

[ Bericht 2% gewijzigd door Perox op 04-03-2011 13:51:01 (klein vautje) ]
  vrijdag 4 maart 2011 @ 14:03:13 #154
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93639664
Enne, Lavenderr en Ryan3 moeten niet ruzie maken doen.

Ryan3 was vooraf al best sceptisch hoor, maar wilde wel meespeuren, voornamelijk geinteresseerd in hoe zo'n verhaal dan tot stand komt als er geen gronden voor kunnen worden aangewezen.

Lavenderr gaat volgens mij uit van "waar rook is, is vuur", en dat is ook een valide invalshoek. Ze reageert daarnet denk ik op het mailtje aan Staal met "dit is onzin, gaat u maar weer slapen" strekking. En daar krijg ik ook altijd jeuk van, dus dat snap ik wel.

Wat ik juist zo enorm aan deze forumdraad waardeer, is dat ieder bereid is om daadwerkelijk onderzoek te doen, en dat we niet zomaar alles aannemen.
^O^ ^O^ ^O^

Laten we dat nu niet gaan ondergraven, het vermaakt mij tot nu uitstekend, en ik ben zelfs bereid nog een stapje verder te gaan, desnoods ga ik archieven induiken, of andere acties ondernemen IRL.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 14:13:47 #155
249559 crew  Lavenderr
pi_93640132
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 14:03 schreef Perox het volgende:
Enne, Lavenderr en Ryan3 moeten niet ruzie maken doen.

Ryan3 was vooraf al best sceptisch hoor, maar wilde wel meespeuren, voornamelijk geinteresseerd in hoe zo'n verhaal dan tot stand komt als er geen gronden voor kunnen worden aangewezen.

Lavenderr gaat volgens mij uit van "waar rook is, is vuur", en dat is ook een valide invalshoek. Ze reageert daarnet denk ik op het mailtje aan Staal met "dit is onzin, gaat u maar weer slapen" strekking. En daar krijg ik ook altijd jeuk van, dus dat snap ik wel.

Wat ik juist zo enorm aan deze forumdraad waardeer, is dat ieder bereid is om daadwerkelijk onderzoek te doen, en dat we niet zomaar alles aannemen.
^O^ ^O^ ^O^

Laten we dat nu niet gaan ondergraven, het vermaakt mij tot nu uitstekend, en ik ben zelfs bereid nog een stapje verder te gaan, desnoods ga ik archieven induiken, of andere acties ondernemen IRL.
Je hebt 100% gelijk en nee, ruziemaken is zonde en tevens kinderachtig, dus gaan we niet doen.

We zullen idd de archieven in moeten, internet is al helemaal afgegraasd en komen we steeds weer bij de blogs terecht waar we dit topic mee begonnen.
Leuke bijkomstigheid: tijdens je zoektocht kom je allerlei interessante dingen tegen wat tevens het gevaar met zich meebrengt dat je je op zijpaden begeeft.
pi_93642613
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 13:49 schreef Perox het volgende:
Ik ben het er wel mee eens dat je eigenlijk zou moeten beslissen om dit wat serieuzer aan te pakken. Dat zou dus betekenen, actief en gericht zoeken in archieven. Maar daar loop je al snel aan tegen de verschillende onderzoeksrichtingen dit je kunt kiezen.
Qua onderzoeksrichting zou je het hier eerst eens moeten proberen richting politiedossiers.
Als je daar al iets vind over het al/dan niet vinden van lichamen bij Nunspeet (in de in de blogs genoemde periodes), dan weet je dat je op het goede spoor zit.
Vind je daar niets, dan zou je het in andere richtingen kunnen zoeken, maar dan wordt het wel heel lastig.

quote:
Zo word er ergens in het artikel gesuggereerd dat een meisje vreselijke dingen zag in een put bij het Ronde Huis, maar het jaartal is een jaar waarin het Ronde Huis nog niet was gebouwd...

........................ de bewuste passage ...............

Omstreeks 1900 kwam ,volgens Grietje Doorneweerd het melkmeisje(ooggetuige bij dit put incident aan de Brandsweg), een meisje langs de Brandsweg bij de halte Nieuw Groeneveld(avondtrein Utrecht-Zwolle),wat ze daar bij de put zag liggen,kon zij nooit meer over spreken.Ze is weggerend en nooit meer in de omgeving geweest of over gesproken
1). Brandsweg/Nieuw-Groeneveld liggen bij Hulshorst, dat is toch zeker vijf kilometer van het Ronde Huis vandaan.
2). Er word alleen maar gezegd dat ze iets bij de put zag liggen, maar niet wat, want daar wilde ze niet over praten. Als ze er niet over praatte, hoe weet men dan dat het iets met het Ronde Huis te maken heeft ? Ze kan wel een dode kat hebben zien liggen en dat heel erg hebben gevonden ....
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93642796
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 13:49 schreef Perox het volgende:
Waarom waren er toch zoveel opvanghuizen/kampen/internaten op de Veluwe? Als er zoveel te doen is binnen de RK kerk over misbruik, waarom hebben we dan niet dezelfde verhalen over de gereformeerde/protestanste gemeente? Omdat die mensen beter waren? Persoonlijk geloof ik dat niet zo, het zou zomaar kunnen zijn, dat ook daar iets onder den pet wordt gehouden. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid wel enigzins.
Die waren er vanwege de toen als gezond beschouwde boslucht. Zelfde reden waarom het aan de kust ook vol stond met dergelijke huizen (gezonde zeelucht). Dat was om de zogenaamde "bleekneusjes" uit de stad aan te laten sterken.

Overigens was het daar ook niet altijd even leuk, zie de reacties op onderstaand forum:

http://www.hotforum.nl/forum/vierhouten/269526/stwilliebrod
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93645413
quote:
Vind je van niet dan?
We zijn nu al, hoe lang?, bezig met te onderzoeken of er enige grond van waarheid zit in de 'dirt' die in dat oorspronkelijke weblog stond, volgens mij zijn we niet eens 'close' gekomen. Hoe langer we hiermee bezig zijn, hoe meer duidelijk wordt dat het wrs idd om 'onzin' gaat.
Lang bezig ? Dit is geen sudokupuzzeltje. Wanneer je hier in gaat duiken en echt iets wil aantonen ben je misschien jaren bezig. Ik ben ook sceptisch over veel zaken die in die blog worden geschreven. Beetje slap om nu al de handdoek in de ring te gooien, na zoveel nuttige bijdragen van jouw kant. Ik vind het nog veel te vroeg voor conclusies. Laten we elkaar niet in hoekjes gaan drukken en allerlei aannames gaan doen over users die aan dit topic bijdragen. Dat is toch een beetje hetzelfde gladde ijs als die Pegasus in dat blog doet. Daarmee komen we niet verder.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93655845
Dag allemaal: enkele mededelingen van een Nunspeter die al enkele maanden zoekt naar de waarheid (deze weet ik nog niet, trouwens..)

- Er zijn omstreeks 1982 menselijke beenderen gevonden Bij de Pas-Opweg in Vierhouten. Niet dicht bij het ronde huis weleenswaar, maar wel redelijk in de buurt van Nieuw Soerel, waar het "andere" spoorlijntje lag. (bron: een partikulier uitgegeven boek, daar werd als bron een krant genoemd)

-Er is in de jaren twintig/ dertig een dode vrouw aangetroffen bij het trein spoor bij Hulsthorst, bij Halte Groeneveld. In Groeneveld (Hulsthorst) woonde de heer v. Vloten voor hij het Ronde huis liet bouwen. (bron: kranten.kb.nl) Spoorlijn is trouwens op de grens van zijn (erg grote) landgoed.

Wat info over zijn leven? Zoek eens naar de dagboeken van Frederik van Eeden op www.dbnl.nl, download deze en zoek eens op "Frank" "Willem" "Kitty" "Odo" "Gerlof" enzovoort: Frederik was hun zwager, staat best wat in over hun leven en problemen..
op www.dbnl.nl staat ook ergens een foto..

Weer genoeg olie op het dovende vuur? Groet!
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
  Moderator vrijdag 4 maart 2011 @ 20:41:02 #160
249559 crew  Lavenderr
pi_93658857
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 19:52 schreef lxhkrd het volgende:
Dag allemaal: enkele mededelingen van een Nunspeter die al enkele maanden zoekt naar de waarheid (deze weet ik nog niet, trouwens..)

- Er zijn omstreeks 1982 menselijke beenderen gevonden Bij de Pas-Opweg in Vierhouten. Niet dicht bij het ronde huis weleenswaar, maar wel redelijk in de buurt van Nieuw Soerel, waar het "andere" spoorlijntje lag. (bron: een partikulier uitgegeven boek, daar werd als bron een krant genoemd)

-Er is in de jaren twintig/ dertig een dode vrouw aangetroffen bij het trein spoor bij Hulsthorst, bij Halte Groeneveld. In Groeneveld (Hulsthorst) woonde de heer v. Vloten voor hij het Ronde huis liet bouwen. (bron: kranten.kb.nl) Spoorlijn is trouwens op de grens van zijn (erg grote) landgoed.

Wat info over zijn leven? Zoek eens naar de dagboeken van Frederik van Eeden op www.dbnl.nl, download deze en zoek eens op "Frank" "Willem" "Kitty" "Odo" "Gerlof" enzovoort: Frederik was hun zwager, staat best wat in over hun leven en problemen..
op www.dbnl.nl staat ook ergens een foto..

Weer genoeg olie op het dovende vuur? Groet!
Jazeker!
Dankjewel voor deze info ^O^
Groet terug !
  vrijdag 4 maart 2011 @ 22:11:37 #161
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93664622
Toch weer een verwijzing gevonden naar van Vloten... uit het verhalenboek van het Meertensinstituut..
Van een zekere Derk Tabak.. die kabouters ziet, maar aan het einde van zijn betoog een opmerking plaatst die een kleine aanwijzing geeft.

quote:
Dat zijn dingen waar je als mens niets mee te maken wil hebben, dat zijn geheimen van god of misschien wel van de duivel.
Derk had altijd de indruk dat de kabouters hém niet zagen. Hij deed ook nooit een poging de aandacht van zon kabouter te trekken, zou dat niet durven. Hij zegt wel eens te hebben gehoord of gelezen dat zulke kabouters iets van doen hebben met in de aarde verborgen schatten, maar het bezit van zon schat kan, zo meent de brave Derk, nooit geluk brengen. Trouwens, zo filosofeert hij, de geleerden zeggen dat er op sommige plaatsen goud zit in het zand van de Veluwe. Misschien hebben die kabouters dáár iets mee te maken. Frank van Vloten van het Ronde Huis liet hier niet voor niets zo veel graven op zijn terrein.
bron
  Moderator zondag 6 maart 2011 @ 11:44:12 #162
249559 crew  Lavenderr
pi_93720981
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 22:11 schreef Perox het volgende:
Toch weer een verwijzing gevonden naar van Vloten... uit het verhalenboek van het Meertensinstituut..
Van een zekere Derk Tabak.. die kabouters ziet, maar aan het einde van zijn betoog een opmerking plaatst die een kleine aanwijzing geeft.

[..]

bron
Ook van Eldermans:
http://www.verhalenbank.nl/detail_volksverhalen.php?id=ELDER340

Opgetekend uit de mond van 'dhr.W ' werkzaam bij de Spoorwegen.
  Moderator zondag 6 maart 2011 @ 12:46:20 #163
249559 crew  Lavenderr
pi_93722619
http://www.geennieuws.com/2011/02/het-ronde-huis/

Weet niet of deze er al stond, maar heb hem nog maar even geplaatst.
  Moderator zondag 6 maart 2011 @ 13:32:33 #164
249559 crew  Lavenderr
pi_93724134
Reageer Door: Leudalman, 18 feb 2011 12:00
Nunspeet Huis aan Huis http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet 16 feb 2011 print dit artikel NUNSPEET - Het Ronde Huis in Nunspeet speelt nog altijd tot de verbeelding. Wat is er gebeurd in en om het ronde huis? Kloppen de geruchten? Wie vertelt de waarheid? Het Ronde Huis in Nunspeet is nog altijd vol mysteriën omgeven. eigen foto Al jaren spreekt het Ronde Huis in het Zandenbos tot de verbeelding. Maar het ronde huis bestaat niet meer waardoor de sporen werden gewist, doch de herinneringen leven en komen meer en meer naar buiten. Aangezien het op dit moment ondoenlijk is de juiste feiten te presenteren zijn de gegevens van de site gehaald. Wel zijn zaken over Het Ronde Huis na te lezen op de onderstaande sites. In de loop van dit jaar verschijnt een boek over Het Ronde Huis. Wie wil reageren kan bellen met de redactie: 0525-659760 of 06-41863340, mailen naar redactie.nunspeet@whm.wegener.nl of hieronder als reactie.

Bron: http://www.depers.nl/buitenland/546318/Met-de-billen-bloot.html
  Moderator zondag 6 maart 2011 @ 14:26:46 #165
249559 crew  Lavenderr
pi_93725944
  Moderator zondag 6 maart 2011 @ 17:06:22 #166
249559 crew  Lavenderr
pi_93731879
Het Ronde Huis in 1966, de sloop

  Moderator zondag 6 maart 2011 @ 17:12:37 #167
249559 crew  Lavenderr
pi_93732122
http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/with/5488454380/

Mooie foto's van Het Ronde Huis van onze? Toppie ^O^
pi_93733131
Ik volg dit topic al even en vind het zeer interessant, ik kom zelf uit Nunspeet en heb als kind wel gespeeld bij het ronde huis (nadat het gesloopt was), de kelders waar op het ronde huis gebouwd was liggen er nog steeds.

De houten deuren die vroeger in de kelders zaten zijn met de sloop vervangen door stalen hekken en die waren jaren na de sloop nog zichtbaar, we hebben vroeger ook wel geprobeerd binnen te komen maar daar was geen beginnen aan, in de loop der jaren is alles overwoekerd door zand en struiken.

Ik schrok best wel van het verhaal van pegasus en wist tot voor kort niks van dit verhaal, heb het met mijn moeder over dit verhaal gehad (geboren 1920) en die wist wel te vertellen dat er altijd al de wildste verhalen in de rondte gingen over het ronde huis (dus ook vroeger al) maar wist voor de rest ook niks.

Ben er vanmorgen nog geweest en toevallig sprak ik iemand van staatsbos beheer (boswachter) en die vertelde dat er onlangs gegraven is door iemand en dat ze dat weer dicht gemaakt hebben.

Ik vind het hele verhaal toch wel bizar, vergeet niet in de tijd rond de eerstewereld oorlog dat we hier in Nunspeet een vluchttelingen kamp hadden waar rond de duizend belgen zaten en dat rond die tijd ook de spaansegriep hier uitbrak, en zijn er in korte termijn honderden volwassenen en kinderen overleden.
Getuige nog dat we hier nog een begraafplaats hebben van rond die tijd, tv gelderland heeft hier vorigjaar nog een uitzending over gemaakt.
pi_93733229
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2011 17:40 schreef keiler het volgende:
Ik volg dit topic al even en vind het zeer interessant, ik kom zelf uit Nunspeet en heb als kind wel gespeeld bij het ronde huis (nadat het gesloopt was), de kelders waar op het ronde huis gebouwd was liggen er nog steeds.

De houten deuren die vroeger in de kelders zaten zijn met de sloop vervangen door stalen hekken en die waren jaren na de sloop nog zichtbaar, we hebben vroeger ook wel geprobeerd binnen te komen maar daar was geen beginnen aan, in de loop der jaren is alles overwoekerd door zand en struiken.

Ik schrok best wel van het verhaal van pegasus en wist tot voor kort niks van dit verhaal, heb het met mijn moeder over dit verhaal gehad (geboren 1920) en die wist wel te vertellen dat er altijd al de wildste verhalen in de rondte gingen over het ronde huis (dus ook vroeger al) maar wist voor de rest ook niks.

Ben er vanmorgen nog geweest en toevallig sprak ik iemand van staatsbos beheer (boswachter) en die vertelde dat er onlangs gegraven is door iemand en dat ze dat weer dicht gemaakt hebben.

Ik vind het hele verhaal toch wel bizar, vergeet niet in de tijd rond de eerstewereld oorlog dat we hier in Nunspeet een vluchttelingen kamp hadden waar rond de duizend belgen zaten en dat rond die tijd ook de spaansegriep hier uitbrak, en zijn er in korte termijn honderden volwassenen en kinderen overleden.
Getuige nog dat we hier nog een begraafplaats hebben van rond die tijd, tv gelderland heeft hier vorigjaar nog een uitzending over gemaakt.
Wat voor 'wildste verhalen' waren dat dan precies?
I´m back.
pi_93734174
Wat voor 'wildste verhalen' waren dat dan precies?

dat vroeg ik dus ook, maar dat ze kon ook niet in detail vertellen, ik vroeg in welke tijd dat was en ze kon me wel vertellen dat het rond de oorlog was (40/45).

In die tijd zaten de duitser er en daarna een opvang huis voor schorrie morrie, tussentijds stond het ook wel leeg.
Er zijn in de tijd dat het ronde huis gesloopt is veel meer van dat soort villa,s gesloopt in Nunspeet.
Op gelderlandinbeeld staan heel veel foto,s hoe het hier vroeger was en 50% daarvan is wel gesloopt, van het oude centrum staat alleen cafe de roskam er nog voor de rest is alles weg... doodzonde!!
pi_93734386
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 13:49 schreef Perox het volgende:Als er zoveel te doen is binnen de RK kerk over misbruik, waarom hebben we dan niet dezelfde verhalen over de gereformeerde/protestanste gemeente? Omdat die mensen beter waren? Persoonlijk geloof ik dat niet zo, het zou zomaar kunnen zijn, dat ook daar iets onder den pet wordt gehouden. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid wel enigzins.
Dit kan ik wel verklaren.
Het misbruik in de RK kerk komt hoofdzakelijk voort uit het feit dat roomse geestelijken celibaat zijn. Omdat het ook mensen zijn kropt die seksuele drang zich op omdat ze geen uitlaatklep hebben, en schijnbaar is het dan voor sommige mensen zonder zelfbeheersing erg lastig om van jonge kinderen af te blijven die erg makkelijk te bereiken zijn.
Dit celibaat zijn kom je niet tegen in protestantse en gereformeerde kringen, dominees, ouderlingen en dergelijke hebben daar gewoon vrouwen.
Ook is er in de protestantse kerk veel minder dicht contact tussen geestelijken en kinderen, in de RK kerk heb je koorknaapjes, het biechten, enz. In de protestantse kerk kom je dit eigenlijk veel minder tegen, het religieuze leven buitens huis draait voor kinderen vooral om de kerkgang en de scholing wat gewoon op basisscholen gedaan wordt.
Zowel de drang als de mogelijkheid tot zijn dus vrijwe; niet aanwezig bij protestantse en gereformeerde gemeentes. Er zal vast wel ergens eens wat misbruik zijn geweest, maar ik denk niet op grotere schaal dan in ongelovige kringen.
pi_93757804
quote:
06-03-11 21:58
--------------------------------------------------------------------------------
De redactie van Nunspeet Huis aan Huis is er mee bezig en ik heb inmiddels dingen gelezen en het overstijgt de stoutste verwachtingen moet ik zeggen...

Dus wie meer informatie heeft kan bij de redactie terecht
Er lijken dingen los te gaan komen na een oproep in het plaatselijke krantje. Wie weet komen er nog wel gefundeerde feiten naar voren i.p.v. al dat geroddel en geklets in het luchtledige.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  maandag 7 maart 2011 @ 07:51:07 #173
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93757822
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 07:49 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Er lijken dingen los te gaan komen na een oproep in het plaatselijke krantje. Wie weet komen er nog wel gefundeerde feiten naar voren i.p.v. al dat geroddel en geklets in het luchtledige.
*O*
The truth was in here.
pi_93760355
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2011 14:26 schreef Lavenderr het volgende:
[ afbeelding ]
Voor de plaatsbepaling van deze foto als iemand daar nog eens wil gaan kijken:

De vennetjes links en rechts van het pad staan tegenwoordig droog. In het coniferenbos zijn deze nog terug te vinden. Het pad loopt daar als een soort dijkje door een ondiepe kuil. Zou men nu op bovenstaande afbeelding "dwars door het huis" verder gaan, dan daalt het terrein daarachter sterk naar beneden en komt men uit bij de asfaltweg recreatieweide. en zijn rechts (vanaf de heuvel) de oude resten van de oprijlaan te zien.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93761034
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 07:49 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Er lijken dingen los te gaan komen na een oproep in het plaatselijke krantje. Wie weet komen er nog wel gefundeerde feiten naar voren i.p.v. al dat geroddel en geklets in het luchtledige.
Interessant!
  maandag 7 maart 2011 @ 11:35:31 #176
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93762619
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 07:49 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Er lijken dingen los te gaan komen na een oproep in het plaatselijke krantje. Wie weet komen er nog wel gefundeerde feiten naar voren i.p.v. al dat geroddel en geklets in het luchtledige.
waar komt die quote vandaan?
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  maandag 7 maart 2011 @ 11:48:03 #177
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_93763148
van toppie
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
  maandag 7 maart 2011 @ 11:50:53 #178
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93763247
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 11:48 schreef DeMolay het volgende:
van toppie
Ik wil graag weten waar Toppie die quote gevonden heeft. Dat staat er namelijk niet bij.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 11:55:22 #179
249559 crew  Lavenderr
pi_93763391
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 11:50 schreef drug_tito het volgende:

[..]

Ik wil graag weten waar Toppie die quote gevonden heeft. Dat staat er namelijk niet bij.
Uit een Huis aan Huis-blad uit Nunspeet begreep ik?
  maandag 7 maart 2011 @ 11:58:30 #180
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93763482
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 11:55 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Uit een Huis aan Huis-blad uit Nunspeet begreep ik?
Dat dacht ik ook maar ik kan het on-line niet vinden.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 12:02:32 #181
249559 crew  Lavenderr
pi_93763660
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 11:58 schreef drug_tito het volgende:

[..]

Dat dacht ik ook maar ik kan het on-line niet vinden.
Volgens mij zit Toppie_ heel dicht bij de bron.
Hij heeft unieke foto's en veel informatie 8-)
  maandag 7 maart 2011 @ 12:24:14 #182
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_93764360
Ik weet niet waarom maar "Die Werderbruder" schiet me ineens te binnen alszijnde een mogelijke link
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
pi_93766020
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 12:02 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Volgens mij zit Toppie_ heel dicht bij de bron.
Hij heeft unieke foto's en veel informatie 8-)
Valt wel mee hoor, gewoon ff weten waar je moet Googelen.

http://www.hotforum.nl/fo(...)peetse-volksverhalen

Reactie helemaal onderaan de pagina.

En ja, ik heb wat oude prentjes (ansichtkaarten) van het Ronde Huis in mijn bezit. Overal te kopen op sites als Marktplaats en Qoop.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  maandag 7 maart 2011 @ 13:11:29 #184
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93766221
Toppie,

Nu begrijp ik ook waarom Koos zo rustig is in dit topic, waarschijnlijk stilte voor de storm en met posten maak je alleen maar slapende honden wakker.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93766439
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:11 schreef drug_tito het volgende:
Toppie,

Nu begrijp ik ook waarom Koos zo rustig is in dit topic, waarschijnlijk stilte voor de storm en met posten maak je alleen maar slapende honden wakker.
Ik denk het. Ik zou niet weten hoever hij er mee is, ik ken hem niet persoonlijk.
Evenmin als dat ik weet wie degene is die er een boek over zou gaan schrijven (ergens in dit topic is sprake van een boek dat zou uitkomen ?). Iemand enig idee wanneer ?
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 13:39:12 #186
249559 crew  Lavenderr
pi_93767447
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:16 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Ik denk het. Ik zou niet weten hoever hij er mee is, ik ken hem niet persoonlijk.
Evenmin als dat ik weet wie degene is die er een boek over zou gaan schrijven (ergens in dit topic is sprake van een boek dat zou uitkomen ?). Iemand enig idee wanneer ?
In het boek van Ton Biesemaat, Schaduwmacht en Schimmenspel schijnt ook wat over Het Ronde Huis te staan.
Heeft iemand hier dat boek gelezen?
pi_93767707
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:39 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

In het boek van Ton Biesemaat, Schaduwmacht en Schimmenspel schijnt ook wat over Het Ronde Huis te staan.
Heeft iemand hier dat boek gelezen?
Zal dat niet gewoon hetzelfde zijn als wat hier staat:

http://herstelderepubliek(...)uis-nunspeet_tb.docx

Dus eigenlijk dat waar we nu juist naar op zoek zijn of het waar is ja of nee ?
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 13:59:31 #188
249559 crew  Lavenderr
pi_93768234
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:46 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Zal dat niet gewoon hetzelfde zijn als wat hier staat:

http://herstelderepubliek(...)uis-nunspeet_tb.docx

Dus eigenlijk dat waar we nu juist naar op zoek zijn of het waar is ja of nee ?
Ja, daar komen we steeds weer op uit.
Nog maar eens verder kijken of er nog wat te vinden is over die kunstschilder Delius Pit.
pi_93768940
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:59 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Ja, daar komen we steeds weer op uit.
Nog maar eens verder kijken of er nog wat te vinden is over die kunstschilder Delius Pit.
Hier wordt gesproken over een kunstschilder met die naam:

http://www.steenwijkercourant.nl/?n_id=64348&s_id=668
(zie bij de reacties op dat krantenbericht)

Zou dit de bedoelde kunstenaar zijn ?
Zijn vrouw heeft die reactie blijkbaar gedaan in 2008,
Delius Pit is in 1992 overleden, dus die bron valt weg, maar misschien heeft iemand tijd/zin om met zijn vrouw te praten als zij nog in leven is ?

Filmpje:
http://www.plaats.nl/stee(...)j-in-steenwijkerwold
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 14:19:03 #190
249559 crew  Lavenderr
pi_93769098
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 14:15 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Hier wordt gesproken over een kunstschilder met die naam:

http://www.steenwijkercourant.nl/?n_id=64348&s_id=668
(zie bij de reacties op dat krantenbericht)

Zijn vrouw heeft die reactie blijkbaar gedaan in 2008,
Delius Pit is in 1992 overleden, dus die bron valt weg, maar misschien heeft iemand tijd/zin om met zijn vrouw te praten als zij nog in leven is ?

Filmpje:
http://www.plaats.nl/stee(...)j-in-steenwijkerwold

Zou dit de bedoelde kunstenaar zijn ?
Ja, denk dat het hem is. Zeker ook vanwege de naam, is toch niet zo doorsnee.
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 15:35:41 #191
249559 crew  Lavenderr
pi_93772047
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 12:24 schreef DeMolay het volgende:
Ik weet niet waarom maar "Die Werderbruder" schiet me ineens te binnen alszijnde een mogelijke link
Apart 'Gesellschaft' idd, opvolger van de Thule-groep?

http://www.terugnaardebro(...)index.php?t2732.html
pi_93778057
[spoiler]
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 11:55 schreef Lavenderr het volgende:

[..][/spoiler]
Uit een Huis aan Huis-blad uit Nunspeet begreep ik?
Morgen komt het Huis aan Huis-blad weer, dus we zullen zien wat erin staat.
pi_93794046
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:02 schreef krakkemieke het volgende:
Oh en ik bedacht nog iets over de blote indische bruid van van Vloten.
Als ze sarong en kabaja droeg, was dat waarschijnlijk zo goed als bloot voor de autochtonen. ;)
Henriette Vreede geboren in 1889 huwde Frank van Vloten in 1915 te Den Haag.
Haar vader, manager van een suikerfabriek, overleed in 1911 in Den Haag.
Dat zij een verkochte slavin was..... is een spannend fabeltje..
Die leeftijd van 16 zal ook wel gefantaseerd zijn, gezien het huwelijk toen ze 26 jaar was.
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 23:23:31 #194
249559 crew  Lavenderr
pi_93796656
http://www.leugens.nl/200(...)an-zuydewijn-deel-9/

Hier komt ook de bank Van Vloten&Gijzelaar weer aan te pas.
pi_93798055
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 23:23 schreef Lavenderr het volgende:
http://www.leugens.nl/200(...)an-zuydewijn-deel-9/

Hier komt ook de bank Van Vloten&Gijzelaar weer aan te pas.
Daar had ik het dan ook uitgehaald.
Van Vloten & Gijzelaar, maar wrs alleen de bankier Van Vloten, zijn oudooms van Frank van Vloten, dus iig een broer van de grootvader. Maar dat stond er dus ook al bij, inclusief link.
I´m back.
pi_93798099
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 12:24 schreef DeMolay het volgende:
Ik weet niet waarom maar "Die Werderbruder" schiet me ineens te binnen alszijnde een mogelijke link
Ja, dat weet ik ook niet idd. Volgens mij is die term niet naar boven gekomen ergens.
I´m back.
pi_93798214
quote:
14s.gif Op maandag 7 maart 2011 07:49 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Er lijken dingen los te gaan komen na een oproep in het plaatselijke krantje. Wie weet komen er nog wel gefundeerde feiten naar voren i.p.v. al dat geroddel en geklets in het luchtledige.
Ik vermoed nog meer verhalen over kabouters? ;).
Zou leuk zijn om daar naar toe te gaan en dan een kabouter op de gevoelige plaat vast te leggen...
Maar goed, ik ben benieuwd, ze moeten dit niet spannender gaan maken dan het is wmb... dan word ik helemaal sceptisch.
I´m back.
pi_93799926
Hier meer over de tijdlijn van het ronde huis: http://schilderijenjan.nl/ronde%20huis.htm

• 25 juni 1906 eerste steen gelegd door A.W. Colenbrander.

• 1930 (bij de dood van Frank van Vloten wrs, die leefde van 1858 tot 1930) verkocht aan houthandelaar Van Noort.

• 1937 Van Noort ging failliet en verkocht het pand aan mevr. Simon Thomas-de Vries. Zij verkocht het door aan staatsbosbeheer. Wanneer is onduidelijk.

• 1940-1945 een afdeling van de Nederlandse Arbeidsdient in gehuisvest.

• 1944-1948 huisvesting (wrs in bijgebouwen of barakken) van evacué's uit Arnhem.

• 1948-1966 periode van verval.

• 1966 begin sloop.

• 1967 overgebleven fundamenten door de Koninklijke Landmacht opgeblazen.

Hier staat het kamp Nunspeet er niet bij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Arbeidsdienst

Maar hier is er sprake van een polygoon filmpje van het bezoek dat dienstleider majoor Breunese maakt aan kamp nunspeet:
quote:
De leider van de Duitse Reichsarbeitsdienst, Konstantin
Hierl, bezoekt in zijn hoedanigheid van Reichsarbeitsführer,
de Nederlandse Arbeidsdienst. In gezelschap van majoor J.N.
Breunese, de leider van de Nederlandse opbouwdienst, bezoekt
hij met enkele Duitse officieren het Nederlandse
Arbeidsdienstkamp voor mannen te Nunspeet
en het
Arbeidsdienstkamp voor meisjes te Lunteren. In Nunspeet wordt
hij toegezongen door een koor; observeert hij de div.
bezigheden van de mannen zoals grondverzet met spaden, het
bedrijven van sport of het doen van gymnastiekoefeningen.
In
Lunteren zit hij oa aan bij een koffiemaaltijd bij de
Arbeidsleidsters.


[ Bericht 22% gewijzigd door Ryan3 op 08-03-2011 01:12:56 ]
I´m back.
pi_93803944
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 17:29 schreef Ryan3 het volgende:

Ene D.W.L. Milo heeft in De Mothoek het contactorgaan van Heemkundige Vereniging "Nuwenspete" / Heemkundige Vereniging "Nuwenspete" Nunspeet, een driedelige serie geschreven over het ronde huis, in 1991. Bij elkaar 14 pp. + een reactie. Hier kan wrs nog via google verder op gezocht worden.

Door G. van Lith-Willems is er een stuk geschreven ook in de Mothoek met de titel: Mijn tijd in het Ronde Huis 1949-1954.
Ik ken beide artikelen en daar staat, behalve een stukje historie, niet veel spectaculairs in. De heer Milo schrijft een heel stuk over Van Vloten, maar dat is juist positief. Wel staat er in dat het een bijzondere/excentrieke man was, die hele heuvels verplaatste en dalen opvulde met zand en naar water ging boren op een hoog punt. Maar verder geen illegale zaken.
De heer Milo schrijft overigens ook over geruchten, maar naar zijn mening zijn dat slechts wilde verhalen en verzinsels.

Het tweede artikel gaat over een tijd die niets met Van Vloten te maken heeft, daar wordt dus met geen woord over gerept. Daar zit overigens wel een schitterende luchtfoto van het "Ronde Huis" bij, wat het huis van een totaal andere kant laat zien. Men kan zich dan nog beter een beeld vormen hoe en waar het gestaan heeft.

Er is overigens ook nog een artikel van mevr. A. Pul over het Ronde Huis, genaamd "Het Lorrelijntje". Dat laatste slaat op het verplaatsbare smalspoor dat bij het Ronde Huis lag. ook hier vooral veel historie over het huis, de familie Van Vloten en het spoorlijntje, maar verder niets opmerkelijks.

Helaas zijn deze artikelen te groot om hier te plaatsen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Toppie_ op 08-03-2011 08:31:19 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93804419
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 18:00 schreef jongen89 het volgende:
[spoiler]

[..]

Morgen komt het Huis aan Huis-blad weer, dus we zullen zien wat erin staat.
Niets zo te zien (of zie ik iets over het hoofd ?):

http://www.deweekkrant.nl(...)nspeet_huis_aan_huis
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93809133
quote:
En dan is er nog de familie band met de in 1889 geboren Frederik Willem van Vloten,lid van de NSB stamboeknr. 3352,die door Mussert gemachtigd werd als leider van de Nederlandse Volksdienst.
http://rondehuis.blogspot.com/

Ik heb een genealogie van de familie van Frank van Vloten.. en die nsb-er komt daar niet in voor.
Ik kon op het internet de lijn van de booswicht vinden en zeker na 1700 is er geen connectie met de beide families van Vloten...
Dus...... wat wil de schrijver nou zeggen .. wat heeft die nsb'er ermee te maken ?
pi_93812982
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 11:50 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

http://rondehuis.blogspot.com/

Ik heb een genealogie van de familie van Frank van Vloten.. en die nsb-er komt daar niet in voor.
Ik kon op het internet de lijn van de booswicht vinden en zeker na 1700 is er geen connectie met de beide families van Vloten...
Dus...... wat wil de schrijver nou zeggen .. wat heeft die nsb'er ermee te maken ?
Ik snap ook überhaupt niet waarom die NSB-Van Vloten genoemd wordt in het geheel, behalve dan om een 'guilty by association' koppeling te leggen. Ik bedoel, Frank van Vloten leefde van 1858 tot 1930. In 1930, bij zijn dood dus, verviel het huis en het terrein aan houthandelaar Van Noort, toen kreeg je die vage mevrouw Simon Thomas, en toen werd het eigendom van de staat middels staatsbosbeheer... vandaar dat de Nederlandse Arbeidsdienst er zich kon huisvesten.
En enige koppeling met WO1 is, dat er in de buurt een kamp was waar Belgische vluchtelingen werden opgevangen, blijkbaar.
I´m back.
pi_93813134
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 13:52 schreef Ryan3 het volgende:
'guilty by association'
Yip........ methode van de complottenjager en de roddelaar.
pi_93813260
Vandaag komen de huis aan huis bladen weer. Ik zal opletten en als ik wat vind zal ik het hier meteen posten. Er is onlangs trouwens wel gegraven bij het ronde Huis. Ook weer netjes dichtgegooid trouwens. Ik heb er wat foto's van. Post ik vanavond.
sjoelen is gaaf!
pi_93813322
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 13:57 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Yip........ methode van de complottenjager en de roddelaar.
Als 'scepticus' heb je wel de taak om dit te onderzoeken iig.
Ik bedoel de 'verdachte sterfgevallen' zullen heus wel in politiedossiers terecht zijn gekomen, en vervolgens ergens in politie-archieven. Die zijn echter niet toegankelijk...?
We spreken dan over de gevallen gemeld tussen 1916 en 1924.
Dus 1916 meisje
1917 beenderen, meisje
1924 opgravingen?
De vermeende opgegraven beenderen uit 1982 zijn misschien gemakkelijker op te zoeken zelfs.
Het meisje overleden 7 januari 1919 is wrs overleden agv Spaanse griep?
I´m back.
pi_93813690
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 14:03 schreef Ryan3 het volgende:
De vermeende opgegraven beenderen uit 1982 zijn misschien gemakkelijker op te zoeken zelfs.
Volgens mij had dat iets te maken met de 2e Wereldoorlog. Er is daar in die omgeving veel gebeurd. Dus geen enkele link met het Ronde Huis. Ik zal eens zoeken of het bericht hierover nog is te vinden.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93816968
http://www.dbnl.org/tekst(...)01hgmp09_01_0246.php
de kinderen van Vloten en hun moeder.... rechtsboven met baard is Frank van Vloten
pi_93821961
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 14:00 schreef gl0be het volgende:
Vandaag komen de huis aan huis bladen weer. Ik zal opletten en als ik wat vind zal ik het hier meteen posten. Er is onlangs trouwens wel gegraven bij het ronde Huis. Ook weer netjes dichtgegooid trouwens. Ik heb er wat foto's van. Post ik vanavond.
Ik heb niks in het Huis aan Huis blaadje kunnen vinden....
  dinsdag 8 maart 2011 @ 19:41:03 #209
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93827481
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 17:37 schreef jongen89 het volgende:

[..]

Ik heb niks in het Huis aan Huis blaadje kunnen vinden....
Ik denk ook niet dat er op korte termijn een artikel komt. De research zal wel meer tijd in beslag nemen.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93843829
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 15:39 schreef Bluesdude het volgende:
http://www.dbnl.org/tekst(...)01hgmp09_01_0246.php
de kinderen van Vloten en hun moeder.... rechtsboven met baard is Frank van Vloten
Weer thuis... ;).
Even die photo maar hier gezet, volgens mij de eerste photo van Frank van Vloten in dit topic.
Voor de goede orde ook even erbij gezet wie we zien:

Zittend, van links naar rechts: Kitty Verwey-van Vloten (1867-1945), Johanna E.H. Chr. van Vloten-van Gennep (1824-1906), Odo van Vloten (1860-1930), Betsy Witsen-van Vloten (1862-1946);
staand, van links naar rechts: Martha van Eeden-van Vloten (1856-1943), Willem van Vloten (1855-1925), Gerlof van Vloten (1866-1903) en Frank van Vloten (1858-1928).
(Reproductie uit een foto-album van mevrouw C.F. Witsen-van den Bosch te 's-Gravenhage.)
Het zij opgemerkt dat hier dus staat dat Frank van Vloten (staand, uiterst rechts dus) leefde van 1858 tot 1928; niet tot 1930 zoals in bijna alle andere bronnen staat.
I´m back.
  woensdag 9 maart 2011 @ 00:10:41 #211
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93844327
Even wat gevonden citaten uit de dagboeken van van Eeden, de man van Martha van Vloten, die overigens een vreemde relatie met Betsy, de zuster van Martha, erop nahield, en wellicht een affaire met haar had..?

Een bijschrift over een reis naar Spanje, door de samensteller/uitgever? jaar=1889
quote:
FvE schreef 25 mei 1889 uit Parijs aan Thijm, plotseling bericht te hebben gekregen dat hij naar Spanje moest. Dit doet denken aan een medisch consult, een dergelijke oproep is wel meer voorgekomen, o.a. bij Theo van Gogh. In dit geval kan het ook een missie geweest zijn: zijn zwager Frank van Vloten stak zich nogal eens in moeilijkheden en zijn moeder riep de hulp van FvE dan weleens in; Frank woonde toen in Spanje. Aletrino ging mee, althans tot Parijs. De reis duurde van omstreeks 24 mei tot 3 juni.
14 april 1896
quote:
Met de jongetjes naar Groeneveld geweest, lange wandeling door bosch en hei. Jongens lief. Frank is het type van een weekhartig goedig, slecht-opgevoed mensch. Zijn zoontjes worden evenzoo. Het is ellendig. Prikkelbaarheid, weekheid en gemis aan discipline.
24 augustus 1911, een commentaar van van Eeden op de aard van zijn zoon Paul:
quote:
Maar de complicatie van den toestand blijft even erg. Het is alsof het kwade bloed, dat in sommige van Vlotens zit, in Frank en Betsy, maar ook in mijn broer Johan, nu in Paul weer zich vertoont
Wel, het belangrijkste zit hem denk ik in de aanwijzing dat Frankie in het Spaanse buitenland heeft gewoond, en hier vind ik toch de eerste indicaties dat er niet helemaal altijd iedereen jofel over bepaalde leden van de familie dacht.
pi_93844731
http://www.genlias.nl/nl/searchDetail.jsp?val=3&xtr=6958472&vgr=1

Frankieboy, de weekhartige en de goedige, overleed volgens genlias ( actes burgerlijke stand)
op 2 augustus 1930 te Baarn.

quote:
F. van Vloten trad in 1875 in militairen dienst, doch verliet dien in 1881 als leerling 4e klasse der artillerieschool te Delft,
was dan vier jaar werkzaam bij de spoorwegen in Spanje, vervolgens twee jaar bij de Montefiore electriciteits-werken te Luik en dan weder bij de spoorwegen in Suriname en Spanje. Hij werd in Mei 1903 door Gedeputeerde Staten van Gelderland benoemd tot lid der commissie van toezicht op de landbouw-proefvelden in dat gewest en later ook in Drenthe. Hij was ook tot 30 April 1905 lid
der te Nijkerk zetelende gezondheidscommissie. Hij woont te Nunspeet.
de wapenheraut van 1907 pagina 333
pi_93845270
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 00:21 schreef Bluesdude het volgende:
http://www.genlias.nl/nl/searchDetail.jsp?val=3&xtr=6958472&vgr=1

Frankieboy, de weekhartige en de goedige, overleed volgens genlias ( actes burgerlijke stand)
op 2 augustus 1930 te Baarn.

[..]

de wapenheraut van 1907 pagina 333
In feite was hij in dienst van de provinciale staten van Gelderland en later ook van Drenthe?
Of van staatbosbeheer?

Insituut Montefiore in Luik?, opgericht 1883: http://www.montefiore.ulg.ac.be/

De artillerieschool is wrs de Koninklijke Genie- en Artillerieschool in Delft, later werd dat een academie voor burgelijk ingenieurs (civiel-ingenieurs), en de voorloper van de later hogeschool, tegenwoordig TU.

[ Bericht 2% gewijzigd door Ryan3 op 09-03-2011 01:33:18 ]
I´m back.
  woensdag 9 maart 2011 @ 01:05:23 #214
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93846007
Hij kon dus vloeken in het Spaans, zoals in het artikel/blog vermeld werd. Ik vond dat al een vreemd detail maar het is mij nu duidelijk.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93846094
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 01:05 schreef drug_tito het volgende:
Hij kon dus vloeken in het Spaans, zoals in het artikel/blog vermeld werd. Ik vond dat al een vreemd detail maar het is mij nu duidelijk.
Idd, hier het stukje:
quote:
Ze noemen hem De Zwarte Duivel.Als zijn arbeiders voor hem in de bossen aan het werk zijn komt hij op een pikzwart paard aangereden.Hij is dan helemaal in het zwart gekleed en draagt een zwarte sombrero.De Zwarte Duivelvloekt in het Spaans en slaat op zijn trommel om angst aan te jagen.
I´m back.
  Moderator woensdag 9 maart 2011 @ 10:56:40 #216
249559 crew  Lavenderr
pi_93852368
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 00:10 schreef Perox het volgende:
Even wat gevonden citaten uit de dagboeken van van Eeden, de man van Martha van Vloten, die overigens een vreemde relatie met Betsy, de zuster van Martha, erop nahield, en wellicht een affaire met haar had..?

Een bijschrift over een reis naar Spanje, door de samensteller/uitgever? jaar=1889

[..]

14 april 1896

[..]

24 augustus 1911, een commentaar van van Eeden op de aard van zijn zoon Paul:

[..]

Wel, het belangrijkste zit hem denk ik in de aanwijzing dat Frankie in het Spaanse buitenland heeft gewoond, en hier vind ik toch de eerste indicaties dat er niet helemaal altijd iedereen jofel over bepaalde leden van de familie dacht.
Deze dagboeken en correspondentie geeft een heel mooi kijkje in het leven van deze personen. Je bent zo uren aan het lezen..
pi_93885827
Niets in de huis-aan-huis te vinden maar op de website van de weekkrant iets meer info.

http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet
sjoelen is gaaf!
pi_93893066
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 23:22 schreef gl0be het volgende:
Niets in de huis-aan-huis te vinden maar op de website van de weekkrant iets meer info.

http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet
Dit is de pdf file: http://www.deweekkrant.nl/images/library/20110309155844.pdf
Ehm, ik lees het nu even vlug door, maar ik begrijp het dus goed dat ze onderzoeker Sch. en de zoon van 'paranormaal begaafde' kunstschilder Delius Pit hebben gesproken? En Sch maakt daar na zijn pensioenering nog uitgebreid werk van, alle gegevens liggen opgeborgen achter slot en grendel... Verder niets nieuws???
En die twee photo's zijn photo's van hoe het eraan toeging bij de in die streek woonachtige keuterboertjes...?
I´m back.
  donderdag 10 maart 2011 @ 09:51:00 #219
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93895049
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 23:22 schreef gl0be het volgende:
Niets in de huis-aan-huis te vinden maar op de website van de weekkrant iets meer info.

http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet
"Ondanks het schijnbare fantastische karakter van het verhaal is het pure non-fictie. Dat heet ook wel geschiedenis" :o
The truth was in here.
pi_93895093
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 09:51 schreef Bastard het volgende:

[..]

"Ondanks het schijnbare fantastische karakter van het verhaal is het pure non-fictie. Dat heet ook wel geschiedenis" :o
Dat lijkt me een beetje grootspraak.
I´m back.
pi_93902656
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 08:01 schreef Ryan3 het volgende:

[..]En die twee photo's zijn photo's van hoe het eraan toeging bij de in die streek woonachtige keuterboertjes...?
Ze woonden daar erg armoedig, zie hier: http://www.gelderlandinbeeld.nl/index.php?plaats=Nunspeet en ga bij straat/object naar "Zoom, Op de".
Overigens kun je in die lijst ook het "Ronde Huis" terug vinden en andere afbeeldingen van heel Gelderland. Best leuk om eens rond te kijken, maar dat is ff off-topic.

quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 23:22 schreef gl0be het volgende:
Niets in de huis-aan-huis te vinden maar op de website van de weekkrant iets meer info.

http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet
http://www.deweekkrant.nl(...)nformatie_ronde_huis

quote:
NUNSPEET - De geschiedenis van Het Ronde Huis in de bossen bij Nunspeet houdt de gemoederen flink bezig. Op de oproep van deze krant reageren steeds meer mensen om ervaringen te vertellen over het mysterische huis en mystieke geschiedenis.
Het lijkt er echt op dat er nu wat meer los komt vanuit allerlei hoeken door een oproep in de krant.
Misschien dat vooral oudere mensen die hier nooit iets over hebben willen zeggen nu eindelijk eens iets los laten.
Dan kun je los van elkaar vertelde verhalen naast elkaar gaan leggen. Als meerdere mensen los van elkaar hetzelfde vertellen, dan kun je er toch vanuit gaan dat er een zeker waarheidsgehalte in zit.
Bovendien hebben oudere mensen vaak geen internet en zijn dus niet beinvloed door de verhalen in de verschillende forums/blogspots/etc.

[ Bericht 49% gewijzigd door Toppie_ op 10-03-2011 15:05:32 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  donderdag 10 maart 2011 @ 16:56:00 #222
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93911794
Die Baron Wittert van Hoogland is trouwens ook wel een aardige lead. Er zijn ruim archieven van alleen, niet allemaal openbaar?

Tenminste lees ik:
quote:
OPENBAARHEIDSBEPERKINGEN
Hele blok niet openbaar.Tot 1 januari 2008 raadpleging na toestemming van de directeur
Nationaal Archief
In het archief wel zeer interessante stukken:

• jachtherinneringen met prins Hendrik
• reisje naar Zwitserland (met sexuele uitspattingen van Hendrik?)
• herinneringen aan zijn functie van cancellarius van de Nederlandsche Balije
• van de Soevereine Orde van Malta.
• Open brief nr.1, Brochure van R. Heyne, houdende protesten tegen
• frauduleuze praktijken van dr. A. Kröller en de Commanditaire Vennootschap

Maarja, niet online, dus misschien moet ik maar eens een live trip gaan doen..
  Moderator vrijdag 11 maart 2011 @ 10:40:46 #223
249559 crew  Lavenderr
pi_93947755
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 16:56 schreef Perox het volgende:
Die Baron Wittert van Hoogland is trouwens ook wel een aardige lead. Er zijn ruim archieven van alleen, niet allemaal openbaar?

Tenminste lees ik:

[..]

In het archief wel zeer interessante stukken:

• jachtherinneringen met prins Hendrik
• reisje naar Zwitserland (met sexuele uitspattingen van Hendrik?)
• herinneringen aan zijn functie van cancellarius van de Nederlandsche Balije
• van de Soevereine Orde van Malta.
• Open brief nr.1, Brochure van R. Heyne, houdende protesten tegen
[*]frauduleuze praktijken van dr. A. Kröller en de Commanditaire Vennootschap

Maarja, niet online, dus misschien moet ik maar eens een live trip gaan doen..
Over Kröller heb ik ook het een en ander gelezen , iets met grond als ik me goed herinner.

Ja, een livetrip, goed idee :)
pi_93995849
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 16:56 schreef Perox het volgende:
Die Baron Wittert van Hoogland is trouwens ook wel een aardige lead. Er zijn ruim archieven van alleen, niet allemaal openbaar?

Tenminste lees ik:

[..]

In het archief wel zeer interessante stukken:

• jachtherinneringen met prins Hendrik
• reisje naar Zwitserland (met sexuele uitspattingen van Hendrik?)
• herinneringen aan zijn functie van cancellarius van de Nederlandsche Balije
• van de Soevereine Orde van Malta.
• Open brief nr.1, Brochure van R. Heyne, houdende protesten tegen
• frauduleuze praktijken van dr. A. Kröller en de Commanditaire Vennootschap

Maarja, niet online, dus misschien moet ik maar eens een live trip gaan doen..
Wat is het? Hoe meer zaken en personen je hierbij betrekt, hoe groter de kans dat je eindelijk echt onfrisse zaken opdiept?
I´m back.
pi_93995874
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 10:40 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Ja, een livetrip, goed idee :)
Lijkt me een leuke taak voor jou, als mod. :).
I´m back.
  Moderator zaterdag 12 maart 2011 @ 11:13:49 #226
249559 crew  Lavenderr
pi_93996269
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 10:57 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Lijkt me een leuke taak voor jou, als mod. :).
Perox biedt het aan. Goed plan.
Verder neem ik aan dat Koos Vogels zich hier ook nog mee bezig houdt, dus eerst maar eens afwachten of en wat zij vinden.
pi_93996291
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:13 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Perox biedt het aan. Goed plan.
Verder neem ik aan dat Koos Vogels zich hier ook nog mee bezig houdt, dus eerst maar eens afwachten of en wat zij vinden.
Als je dan verdwijnt dan gaan we je zoeken hoor... :).
I´m back.
  Moderator zaterdag 12 maart 2011 @ 11:22:06 #228
249559 crew  Lavenderr
pi_93996510
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:14 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Als je dan verdwijnt dan gaan we je zoeken hoor... :).
Dan moeten we nu dus al op zoek naar Koos, die is hier al dagen niet geweest :o .
Oh wacht, hij post op POL, dus geen zorgen nog :P
pi_93996607
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:22 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Dan moeten we nu dus al op zoek naar Koos, die is hier al dagen niet geweest :o .
Oh wacht, hij post op POL, dus geen zorgen nog :P
Koos weet allang dat dit verhaaltje gewoon verdichting is, daarom laat hij zijn neus niet meer zien hier.
En met zijn maatje van de krant probeert hij de boel nog even spannend te houden... Maar goed, dat weten we niet zeker, dus het is tijd om zelf op pad te gaan.
En als jij dan verdwijnt dan gaan we je dus zoeken. :).
I´m back.
  zaterdag 12 maart 2011 @ 11:48:51 #230
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93997266
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:25 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Koos weet allang dat dit verhaaltje gewoon verdichting is, daarom laat hij zijn neus niet meer zien hier.
En met zijn maatje van de krant probeert hij de boel nog even spannend te houden... Maar goed, dat weten we niet zeker, dus het is tijd om zelf op pad te gaan.
En als jij dan verdwijnt dan gaan we je dus zoeken. :).
Het is in ieder geval onwijs lekker weer om door de bossen te struinen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93997308
quote:
14s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:48 schreef Staal het volgende:

[..]

Het is in ieder geval onwijs lekker weer om door de bossen te struinen.
Precies en als Lavenderr als gevolg daarvan verdwijnt dan gaan we haar dus zoeken. :Y .
I´m back.
  Moderator zaterdag 12 maart 2011 @ 12:35:26 #232
249559 crew  Lavenderr
pi_93998860
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:49 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Precies en als Lavenderr als gevolg daarvan verdwijnt dan gaan we haar dus zoeken. :Y .
Gaan jullie lekker samen ^O^
Hou ik het bij bibliotheek en internet :)

edit: ik heb zomaar het gevoel dat je niet fanatiek zal zoeken als ik 'zoek' raak :N
  zaterdag 12 maart 2011 @ 12:39:16 #233
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93998959
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:14 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Als je dan verdwijnt dan gaan we je zoeken hoor... :).
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:25 schreef Ryan3 het volgende:

[..]
En als jij dan verdwijnt dan gaan we je dus zoeken. :).
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 11:49 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Precies en als Lavenderr als gevolg daarvan verdwijnt dan gaan we haar dus zoeken. :Y .
Dat zeg je iets te vaak om nog geloofwaardig te wezen. :P
The truth was in here.
  zaterdag 12 maart 2011 @ 14:02:24 #234
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_94001456
Ryan wel je Hondje meenemen he :)
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
  Moderator zondag 13 maart 2011 @ 16:35:26 #235
249559 crew  Lavenderr
pi_94051163
Jammer dat deze man er niet meer is, die had ons misschien nog wat meer kunnen vertellen over HetRondeHuis.

http://www.mycologen.nl/Coolia/PDF-files/Coolia_48(1).pdf

Lammert Bonhof
(23-02-1921 — 24-06-2004)
Een groot natuurkenner en -liefhebber is in het harnas gestorven
Namens de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders wil ik enkele woorden
aan zijn nagedachtenis wijden. Vanwege vakantie of werk waren veel WMOIJ-leden 28
juni afwezig op zijn begrafenis.
In de vroege uren van donderdag 24 juni overleed Lammert in ziekenhuis St.-Jansdal
Harderwijk, waarin hij ruim twee weken lag. Woensdag 9 juni was hij met ons op de
WMOIJ-excursie. Henk Dekker, met wie hij het laatste jaar veel samen reed, was op
vakantie en Lammert reed alleen. Boswachterij Spijk-Bremerberg, even voorbij de Elburgerbrug,
was voor hem ook bijna een ‘thuiswedstrijd’. Maar zelfs zo’n korte afstand
blijkt te ver te kunnen zijn. Tijdens de excursie viel hij ’s middags een keer op zijn knieën.
Toen ik er naar vroeg zei hij: “Ik struikelde, maar gelukkig heb ik mijn stok bij me, want
anders kon ik niet overeind komen”. Tenslotte was hij een goed zoeker, die links en rechts
van de paden zwierf, zoals hij altijd deed. Aan de rand van het bos lag in een diepe kuil de
grenssloot langs de Enkweg. Anderen liepen langs die sloot naar de in- en uitgang van het
bos, maar Lammert moest er dwars doorheen en plofte aan de overkant in het gras.
Ooggetuigen zagen hem wit weggetrokken roerloos liggen, totdat hij uit zijn portemonnee
een pilletje pakte dat hij onder zijn tong stopte. Toen Yvonne hem vroeg of wij hem thuis
zouden brengen sloeg hij dat aanbod af, hij kon het zelf wel, er was niks aan de hand. Thuis
heb ik er nog aan gedacht om te bellen of hij goed aangekomen was. Maar stel je voor dat je
zijn vrouw Corrie onnodig ongerust maakte over hem, dus liever niet doen! Na 23.00 uur
Van de vele jaren die hij lid was van de NMV en de WMOIJ kenden wij hem in het
bijzonder van de laatste 10 jaar in Flevoland. Hij was een groot kenner van de Veluwe en
Flevoland en een onuitputtelijk verhalenverteller over zijn vakanties naar natuurgebieden in
het buitenland, oud Nunspeet, het Ronde Huis, het Roode Koper, enz
. Hij was uiterst
kritisch over terreinbeheerders van SBB, die in het Zandenbos schitterende naaldbomen
gesloopt hadden, van Natuurmonumenten over de Bloemkampen en het Hulshorsterzand,
waar zeldzaamheden verpest waren en van Gemeente Nunspeet waar bij het schoonmaken
van de vennen veel plant- en diersoorten vernield waren. Hij zei die dingen zo
geëmotioneerd dat ik denk dat de desbetreffende verantwoordelijken bij gelegenheid de
volle laag kregen; hij nam geen blad voor de mond en had geen stroopkwast!
pi_94062985
Het opgevraagde document is tijdelijk of nog niet beschikbaar of verwijderd van deze server.
Alweer? :?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  Moderator zondag 13 maart 2011 @ 20:33:24 #237
249559 crew  Lavenderr
pi_94063329
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 20:27 schreef krakkemieke het volgende:
Het opgevraagde document is tijdelijk of nog niet beschikbaar of verwijderd van deze server.
Alweer? :?
Vandaar het bericht maar even onder de link gezet :)
pi_94064863
Lavenderr, ik weet niet wat jij allemaal kan beseffen, maar dit onderwerp is zo dood als een pier hoor, je bijdrage eerder vandaag is er een bewijs van...
Dus of je gaat nu een livetrip doen (en als je verdwijnt dan ga ik je persoonlijk zoeken :Y . ) of wacht even totdat die bijgoochem van een kennis van Koos nog wat laat weten... verder... :N .
I´m back.
  zondag 13 maart 2011 @ 21:09:17 #239
8372 Bastard
Persona non grata
pi_94066053
Dan druk je op de knop stop volgen en laat je het topic verder over aan diegene die het wel interesseren.
Lijkt mij wel handig namelijk om dit soort loze opmerkingen te voorkomen.
The truth was in here.
  zondag 13 maart 2011 @ 22:47:08 #240
307622 Perox
(niet de echte)
pi_94073522
Het onderwerp is zo dood als het zich voelt... :D

Dat er even een paar daagjes wat minder wordt gepost, betekent niet dat we al klaar zijn. Niet alles kun je met ff googlen naar boven toveren.

Een heel gedeelte van de beweringen is niet zonder meer te weerleggen of bevestigen.

voor geinteresseerden, ik probeer zaken samen te vatten in een zgn mindmap, zie hiervoor de site https://bubbl.us

login is bnwfok, ww ook bnwfok

Dit is nog werk in uitvoering, alle informatie die inmiddels in deze topics is verzameld staat er nog niet geheel in...

Ik zou graag het nationaal archief induiken, of in elk geval naar die tentoonstelling in Deventer over de gezusters van Vloten. Ik moet alleen even een gaatje in mijn agenda zien te vinden voor zoiets...

Het lijkt me overigens niet dat je zomaar verdwijnt als je een archief induik, en ik was niet van plan om door de bossen te gaan struinen, voorlopig :)
  Moderator maandag 14 maart 2011 @ 12:29:53 #241
249559 crew  Lavenderr
pi_94088948
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 22:47 schreef Perox het volgende:
Het onderwerp is zo dood als het zich voelt... :D
Dat er even een paar daagjes wat minder wordt gepost, betekent niet dat we al klaar zijn. Niet alles kun je met ff googlen naar boven toveren.

Een heel gedeelte van de beweringen is niet zonder meer te weerleggen of bevestigen.

voor geinteresseerden, ik probeer zaken samen te vatten in een zgn mindmap, zie hiervoor de site https://bubbl.us

login is bnwfok, ww ook bnwfok

Dit is nog werk in uitvoering, alle informatie die inmiddels in deze topics is verzameld staat er nog niet geheel in...

Ik zou graag het nationaal archief induiken, of in elk geval naar die tentoonstelling in Deventer over de gezusters van Vloten. Ik moet alleen even een gaatje in mijn agenda zien te vinden voor zoiets...

Het lijkt me overigens niet dat je zomaar verdwijnt als je een archief induik, en ik was niet van plan om door de bossen te gaan struinen, voorlopig :)
Zo is dat :)

Nee, lijkt mij ook niet.
En het speuren op zich is al een leuke bezigheid. Al lezende en zoekende naar van alles over Het Ronde Huis kom je op allerlei interessante zijsporen waar je dan ook weer uren zit te lezen.
Vooral de correspondenties vind ik geweldig. Zoals de taal gebruikt wordt, mooi.
  maandag 14 maart 2011 @ 13:52:32 #242
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_94091836
Ik denk dat Ryan met het verdwijnen een humoristische link wil maken met hetgeen wat hem in het verleden is gebeurd.

Dit kwam uit een epische reeks waar Ryan met zn Hondje in het bos naar vreemde werkzaamheden opzoek ging waarna hij een tijd niks van zich liet horen en er paniek onstond omtrent het zogenaamd verwdwijnen van Ryan en zn Hondje.

Paniek op fok was het resultaat

Ryan heb jij de linkjes nog naar die reeks ?
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
pi_94093632
Voor de liefhebbers:

Een stukje tramlijn:

http://www.panoramio.com/photo/49225542 (links onderin)

Nog een bouwsel, misschien de put bij het kruisen van de toen nog niet aangelegde A28

http://www.panoramio.com/photo/49225563
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_94131055
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 14:34 schreef lxhkrd het volgende:
Voor de liefhebbers:

Een stukje tramlijn:

http://www.panoramio.com/photo/49225542 (links onderin)
Vraag mij af of dit juist is. Het spoor van het "Lijntje naar het Ronde Huis" was een zogenaamd "Decauvillespoor. Dit spoor was koppelbaar en verwijderbaar en lag los op de ondergrond.

http://www.nmld.nl/index.php?page=article&id=17

Het spoortje op de foto is vastliggend en waarschijnlijk aangelegd door houthandel "De Veluwe" (dat terrein meen ik te herkennen) en niet door Van Vloten ?

Of is er bewijs dat dit stukje daadwerkelijk origineel is ?
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_94131196
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 08:26 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Vraag mij af of dit juist is. Het spoor van het "Lijntje naar het Ronde Huis" was een zogenaamd "Decauvillespoor. Dit spoor was koppelbaar en verwijderbaar en lag los op de ondergrond.

http://www.nmld.nl/index.php?page=article&id=17

Het spoortje op de foto is vastliggend en waarschijnlijk aangelegd door houthandel "De Veluwe" (dat terrein meen ik te herkennen) en niet door Van Vloten ?

Of is er bewijs dat dit stukje daadwerkelijk origineel is ?
quote:
Nog een bouwsel, misschien de put bij het kruisen van de toen nog niet aangelegde A28

http://www.panoramio.com/photo/49225563
Zo heeft het stukje op deze foto er ooit uitgezien:

http://www.qoop.nl/showimage.php?artikelID=5221020

Het muurtje was dus ooit een soort bankje, waarbij je uitkeek over de eronder liggende leemkuil.
Ik heb geen idee wanneer dit toch wel bijzondere plekje in onbruik is geraakt.
Waarschijlijk al geruime tijd geleden (na aanleg A28 ?), want de kuil is deels gedempt geraakt en het plateau onderaan het bankje is niet meer zichtbaar. Als je daar zou gaan graven kom je het waarschijnlijk nog wel tegen verstopt onder de bladeren.

Nu is het ook moeilijk bereikbaar, want de afrastering van de golfbaan ligt ervoor. Vanaf het fietspad dat parallel loopt aan de A28 is het overigens wel duidelijk te zien.
Het zou de gemeente Nunspeet sieren dit plekje in ere te herstellen, dat zou een mooi punt zijn langs de fietsroute.

Even offtopic:
Mooie foto's heb je overigens staan. Heel veel minder bekende plekjes, die toch elk hun eigen bijzondere stukje historie hebben (Soerel, Erica, Noorderheide, Waskolk, etc.).

Al wel eens bij het bijzondere begraafplaatsje op landgoed Tongeren (tussen Nunspeet-Epe) geweest ?

http://www.ruudsleper.nl/ALGEMEEN/2008/Begraafplaats/index.htm

Een heel bijzonder plekje, verscholen midden in het bos.

[ Bericht 15% gewijzigd door Toppie_ op 15-03-2011 09:23:53 (enige aanvullende informatie toegevoegd) ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_94142158
Van dat die tramlijn weet ik het niet helemaal zeker: echter de spoorbreedte is gelijk; en de lijn liep (vroeger) verder door richting station. (plus ik ging er van uit het traject de oude plaggeweg geheel volgde, dit klopt bij nader inzien (via http://watwaswaar.nl) niet.)
De lijn werd wel gebruikt voor de houthandel van dhr. v. Vloten, en een aansluiting op de houthandel de veluwe leek mij logisch.

Bedankt voor de foto bij de leemkuil, en (off-topic) die begraafplaats ken ik idd (heb er ook nog ergens foto's van zelfs..)
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_94179654
quote:
Bedankt voor de foto bij de leemkuil
Graag gedaan, ik vond overigens een nog duidelijkere afbeelding vanuit een andere hoek:

http://verkopen.marktplaats.nl/photopopup/432243198/1

Toch jammer dat men dit plekje zo heeft laten verwaarlozen, maar daar is men goed in in Nunspeet.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_94190261
Nieuwe artikelen op http://snv.courant.nu/

Zoeken op Ronde Huis..

een paar verhalen over het onstaan van het ronde huis en.. goudkoorts!!!
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
  woensdag 16 maart 2011 @ 14:54:17 #249
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_94192322
Geachte *******,
Excuses voor het late bericht.
Het zal via kadastraal onderzoek duidelijk moeten worden wie de eigenaar was van het Ronde huis.
Voor de verkoop hoop ik dat u binnenkort de kranten kunt raadplegen. De kranten zijn gescand.
U hoort nog van me.


Dat is nog eens positief of niet? Vind het in ieder geval erg vriendelijk.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  woensdag 16 maart 2011 @ 16:45:35 #250
307622 Perox
(niet de echte)
pi_94197477
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 14:01 schreef lxhkrd het volgende:
Nieuwe artikelen op http://snv.courant.nu/

Zoeken op Ronde Huis..

een paar verhalen over het onstaan van het ronde huis en.. goudkoorts!!!
Vertel! die goudkoorts vermelding vind ik niet??
pi_94198584
Een kleine greep.
In 1913 liep in de buurt van Ermelo een zonderling rond met buitengewone lichaamsbouw, die dreigde met een mes. Samen met enkele opgetrommelde potige boerenzonen heeft veldwachter Schaap de man kunnen overmeesteren en, toen het reeds avond was, hem in verzekerde bewaring gesteld op het gemeentehuis... Dat is ongeveer het spannendste wat ik eruit haal...
Verder enkele artikelen rondom de afwikkeling van de openbare veiling van gedeelten van het landgoed bekend als "het Ronde Huis", d.d. 13-07-1931. Na de dood van Van Vloten dus.
Van Vloten zelf zet in een ingezonden brief in 1915 e.e.a. uiteen over de normen en waarden van de Hollander en m.n. de Hollandse gastheer, hieruit blijkt min of meer dat hij niets moet hebben van Duitsvleierigheid... :?.
Geen goudkoorts idd.
Ook niet met zoektermen "Ronde Huis + goudkoorts".

Tja, spannend is het dus allemaal niet...
I´m back.
  Moderator woensdag 16 maart 2011 @ 18:22:11 #252
249559 crew  Lavenderr
pi_94202029
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 17:07 schreef Ryan3 het volgende:
Een kleine greep.
In 1913 liep in de buurt van Ermelo een zonderling rond met buitengewone lichaamsbouw, die dreigde met een mes. Samen met enkele opgetrommelde potige boerenzonen heeft veldwachter Schaap de man kunnen overmeesteren en, toen het reeds avond was, hem in verzekerde bewaring gesteld op het gemeentehuis... Dat is ongeveer het spannendste wat ik eruit haal...
Verder enkele artikelen rondom de afwikkeling van de openbare veiling van gedeelten van het landgoed bekend als "het Ronde Huis", d.d. 13-07-1931. Na de dood van Van Vloten dus.
Van Vloten zelf zet in een ingezonden brief in 1915 e.e.a. uiteen over de normen en waarden van de Hollander en m.n. de Hollandse gastheer, hieruit blijkt min of meer dat hij niets moet hebben van Duitsvleierigheid... :?.
Geen goudkoorts idd.
Ook niet met zoektermen "Ronde Huis + goudkoorts".

Tja, spannend is het dus allemaal niet...
Ach, daar verschillen de meningen over. Misschien is het nu niet spannend, maar onderzoek is meestal niet spannend maar meer iets van de lange adem en stug doorzoeken.
En er zijn genoeg mensen die dit topic lezen, dus misschien schat je het een klein beetje verkeerd in.
pi_94202519
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 18:22 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Ach, daar verschillen de meningen over. Misschien is het nu niet spannend, maar onderzoek is meestal niet spannend maar meer iets van de lange adem en stug doorzoeken.
En er zijn genoeg mensen die dit topic lezen, dus misschien schat je het een klein beetje verkeerd in.
Ik schat het wel redelijk goed in, tenzij iemand iets up his sleeve heeft.
Centraal staan de Dutroux verschrikkingen op het landgoed van Frank van Vloten en de connectie met het huis van Oranje. Hier is niets over te vinden via Google; en Google is redelijk uitputtelijk (natuurlijk niet volledig uitputtelijk). Geen snippertje bewijs. Niets, nada, niente, noppes, zilch, tenzij je natuurlijk een voor de vuistweg gegeven karakterschetsje van gekke Fredje van Eeden als bewijs of aanknopingspunt wil zien en allerlei vage verhalen bij het Meertensinstituut gedeponeerd in 1946 door een beroepsfantast, die ook nog veel weet te vertellen over kaboutertjes in de omgeving van het Ronde Huis benevens een berichtje in den courant uit 1913 over het in de kraag pakken van een zonderling met biutengewone lichaamsbouw, die dreigde met een mes...
Het spannendste dat in die bossen rondom Nunspeet is gebeurt, is, vrees ik, de moord op die milieu-inspecteur waarvan Volkert van der G. verdacht werd, maar wat niet bewezen kon worden, in wat zal het zijn? ...1996?
Laat het centrale thema nu maar varen hoor, dan wil je echt te graag het Oranjehuis zien als monsters.
I´m back.
  Moderator woensdag 16 maart 2011 @ 18:57:59 #254
249559 crew  Lavenderr
pi_94203814
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 18:32 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ik schat het wel redelijk goed in, tenzij iemand iets up his sleeve heeft.
Centraal staan de Dutroux verschrikkingen op het landgoed van Frank van Vloten en de connectie met het huis van Oranje. Hier is niets over te vinden via Google; en Google is redelijk uitputtelijk (natuurlijk niet volledig uitputtelijk). Geen snippertje bewijs. Niets, nada, niente, noppes, zilch, tenzij je natuurlijk een voor de vuistweg gegeven karakterschetsje van gekke Fredje van Eeden als bewijs of aanknopingspunt wil zien en allerlei vage verhalen bij het Meertensinstituut gedeponeerd in 1946 door een beroepsfantast, die ook nog veel weet te vertellen over kaboutertjes in de omgeving van het Ronde Huis benevens een berichtje in den courant uit 1913 over het in de kraag pakken van een zonderling met biutengewone lichaamsbouw, die dreigde met een mes...
Het spannendste dat in die bossen rondom Nunspeet is gebeurt, is, vrees ik, de moord op die milieu-inspecteur waarvan Volkert van der G. verdacht werd, maar wat niet bewezen kon worden, in wat zal het zijn? ...1996?
Laat het centrale thema nu maar varen hoor, dan wil je echt te graag het Oranjehuis zien als monsters.
Mag ik dat zelf bepalen of ik iets laat varen of niet? En dat laatste is een aanname van je. Weer eens een keer.
  woensdag 16 maart 2011 @ 19:00:59 #255
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_94203982
Nou ja, de toon is hier wel dat er wel iets moet zijn. Daar zal het subforum zich dan kennelijk wel voor lenen. Maar probeer je serieus e.e.a. te ontkrachten dan nog moet er wel iets zijn.

Nou voorals nog is er niks vaags behalve volkspraatjes en al helemaal geen link naar het koningshuis. En heus, ik heb er genoeg moeite voor gedaan, me dunkt.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_94204028
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 18:57 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Mag ik dat zelf bepalen of ik iets laat varen of niet? En dat laatste is een aanname van je. Weer eens een keer.
Zijn geen aannames, het loopt precies zoals ik verwachtte, er is niets, geen aanknopingspunt. Dit verhaal is voortgekomen uit de breinen van overspannen figuren, die maar al te graag willen dat zoiets dat zij beschrijven gebeurd zou zijn, want dat komt overeen met het wereldbeeld dat zij erop nahouden...
I´m back.
  woensdag 16 maart 2011 @ 19:06:28 #257
8372 Bastard
Persona non grata
pi_94204317
Ok, zoveel linken zijn er niet te vinden.. toch is het verhaal van de "zwarte duivel" wel apart.
Inderdaad, eigenlijk zou veldwerk moeten gebeuren, ga eens als vrijwilliger aan het werk in een verzorgingshuis, ga spelletjes spelen met de ouderen, of neem ze mee wandelen, en vraag dan eens aan die generatie wat ze over het ronde huis weten bijvoorbeeld..
The truth was in here.
  Moderator woensdag 16 maart 2011 @ 19:08:41 #258
249559 crew  Lavenderr
pi_94204440
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:01 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Zijn geen aannames, het loopt precies zoals ik verwachtte, er is niets, geen aanknopingspunt. Dit verhaal is voortgekomen uit de breinen van overspannen figuren, die maar al te graag willen dat zoiets dat zij beschrijven gebeurd zou zijn, want dat komt overeen met het wereldbeeld dat zij erop nahouden...
Dit heb je in het eerste topic al geschreven.
pi_94204498
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:06 schreef Bastard het volgende:
Ok, zoveel linken zijn er niet te vinden.. toch is het verhaal van de "zwarte duivel" wel apart.
Inderdaad, eigenlijk zou veldwerk moeten gebeuren, ga eens als vrijwilliger aan het werk in een verzorgingshuis, ga spelletjes spelen met de ouderen, of neem ze mee wandelen, en vraag dan eens aan die generatie wat ze over het ronde huis weten bijvoorbeeld..
Weet je, als daar om de haverklap meisjes verdwenen, meisjes werden gekocht in Ned-Indië en van de boerenbevolking werden ontvoerd, dan zou je niet zo diep hoeven te graven in allerlei archieven hoor, ook in die tijd niet, dat zou gewoon in de krant hebben gestaan... hoef je ook geen kaartje voor te leggen in de plaatselijke bejaardensoos, alhoewel je wrs wel veel te weten zou komen over kabouters, witte wieven, dwaallichtjes, pietjes de dood, de duivel en orbs, denk ik. ;).
I´m back.
pi_94204556
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:08 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Dit heb je in het eerste topic al geschreven.
Waarmee de scepticus (die als een goed scepticus betaamt onderzoek deed) blijk gaf van een behoorlijk goed inzicht, bedoel je?
I´m back.
  woensdag 16 maart 2011 @ 19:14:06 #261
8372 Bastard
Persona non grata
pi_94204711
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:09 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Weet je, als daar om de haverklap meisjes verdwenen, meisjes werden gekocht in Ned-Indië en van de boerenbevolking werden ontvoerd, dan zou je niet zo diep hoeven te graven in allerlei archieven hoor, ook in die tijd niet, dat zou gewoon in de krant hebben gestaan... hoef je ook geen kaartje voor te leggen in de plaatselijke bejaardensoos, alhoewel je wrs wel veel te weten zou komen over kabouters, witte wieven, dwaallichtjes, pietjes de dood, de duivel en orbs, denk ik. ;).
Je hebt geen hoge pet op van bejaarden merk ik, je zal nog versteld staan wat er uit een oud mens kan komen die toch al weinig aanspraak krijgt.
The truth was in here.
pi_94204833
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:14 schreef Bastard het volgende:

[..]

Je hebt geen hoge pet op van bejaarden merk ik, je zal nog versteld staan wat er uit een oud mens kan komen die toch al weinig aanspraak krijgt.
Die veralgemenisering kun je niet maken als conclusie uit wat ik mededeelde over een "plaatselijke bejaardensoos", lijkt me.
I´m back.
  Moderator woensdag 16 maart 2011 @ 19:18:28 #263
249559 crew  Lavenderr
pi_94204946
quote:
14s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:11 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Waarmee de scepticus (die als een goed scepticus betaamt onderzoek deed) blijk gaf van een behoorlijk goed inzicht, bedoel je?
Nee, dat bedoel ik niet.
Je mening is je mening, betekent niet dat iedereen diezelfde mening toegedaan is :) .
  woensdag 16 maart 2011 @ 19:19:38 #264
8372 Bastard
Persona non grata
pi_94204991
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:16 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Die veralgemenisering kun je niet maken als conclusie uit wat ik mededeelde over een "plaatselijke bejaardensoos", lijkt me.
Jawel hoor, dat deed ik ook net. Maar daar gaat het nu ook niet om.. het is een vorm van veldwerk, spreek mensen die er mogelijk wat af kunnen weten.
The truth was in here.
pi_94205207
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:18 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Nee, dat bedoel ik niet.
Je mening is je mening, betekent niet dat iedereen diezelfde mening toegedaan is :) .
Een mening na een dergelijk (toegegeven niet uitputtelijk) onderzoek als: ja, er blijft wel een kern van waarheid in zitten...: is... gewoon... gek. Dat is niet een mening is een mening is een mening lekker puh of ik heb toch recht op mijn eigen mening... Waarom doe je dan een onderzoek? Als er niets uit komt, blijf je toch bij je standpunt? Want ja, het komt overeen met wat jij toch altijd al dacht over die schurken van het koningshuis???
I´m back.
pi_94205270
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:19 schreef Bastard het volgende:

[..]

Jawel hoor, dat deed ik ook net. Maar daar gaat het nu ook niet om.. het is een vorm van veldwerk, spreek mensen die er mogelijk wat af kunnen weten.
Maar goed, ik denk dat dat niet zo gek veel oplevert, behalve wat vaagheden en interessantdoenerij zoals KoosVogels ook ervaarde.
I´m back.
  Moderator woensdag 16 maart 2011 @ 20:51:27 #267
249559 crew  Lavenderr
pi_94210900
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 19:23 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Een mening na een dergelijk (toegegeven niet uitputtelijk) onderzoek als: ja, er blijft wel een kern van waarheid in zitten...: is... gewoon... gek. Dat is niet een mening is een mening is een mening lekker puh of ik heb toch recht op mijn eigen mening... Waarom doe je dan een onderzoek? Als er niets uit komt, blijf je toch bij je standpunt? Want ja, het komt overeen met wat jij toch altijd al dacht over die schurken van het koningshuis???
En daar ga je weer. Hou toch eens mee op met dat persoonlijke invullen voor een ander.
pi_94211940
Ze hebben een aardig overzicht gemaakt op de website van de Weekkrant :) Ik zie door de bomen het bos eerlijk gezegd niet meer. Ik wil wel een en ander schrijven op basis van hetgeen ik tot nu toe te weten ben gekomen. Ik heb echter nog geen geschikte bron gevonden die het verhaal kan/wil vertellen. En een oproep plaatsen mag niet. Moeilijk moeilijk.

Zijn jullie al op een persoon gestuit?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 16 maart 2011 @ 21:18:35 #269
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_94212403
_troll_

[ Bericht 99% gewijzigd door Bastard op 16-03-2011 21:22:42 ]
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_94212774
quote:
5s.gif Op woensdag 16 maart 2011 21:18 schreef Staal het volgende:

[..]

-edit-

Maar wat ben jij intussen dan eigenlijk allemaal te weten gekomen? :).
Niet meer dan jullie, vrees ik. Heb verschillende lijntjes uitgezet; bekenden gevraagd of zij hun kennissen willen raadplegen. Zelf heb ik nog wat bekende Nunspeters aan de tand gevoeld. Maar alle reacties zijn vrijwel hetzelfde: iedereen denkt dat er een kern van waarheid in het verhaal zit en keer op keer hoor je de verhalen van bange Nunspeters die uit angst hun klep dichthouden. Echter, mensen opsporen die daadwerkelijk wat hebben te melden of mensen kennen die op het huis hebben gewerkt, ben ik nog niet op het spoor gekomen. Iedereen is dood. Een bekende van me kent wel een kerel die in de jaren dertig op het landgoed heeft gewerkt, maar die man is stokoud en heeft de cruciale periode natuurlijk niet meegemaakt. Lastig dus.

[ Bericht 6% gewijzigd door Lavenderr op 16-03-2011 21:31:08 ]
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 16 maart 2011 @ 21:34:18 #271
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_94213494
:? Troll? Ik stel gewoon een vraag en modjes zijn toch ook immer integer en neutraal? O+ .

Maar goed, ontopic. Die bange Nunspeters, ervaar jij ze zelf ook echt zo bang, Koos?
Als het voorkomt uit volkspraat zou ik mijn partner ook aanstoten met de woorden schei toch uit.
Best lastig om die nuance in de teksten te vinden.

Zelf ook niets behalve dat iemand me heel vriendelijk wilt helpen met de missende jaren en er toch weer nieuwe oude kranten geupload worden. Dirk Jan Septer heb ik nog geen antwoord van en ook nog niet gebeld omdat jij postte over een Dirk Septer die je gevonden had.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_94214664
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 21:23 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Niet meer dan jullie, vrees ik. Heb verschillende lijntjes uitgezet; bekenden gevraagd of zij hun kennissen willen raadplegen. Zelf heb ik nog wat bekende Nunspeters aan de tand gevoeld. Maar alle reacties zijn vrijwel hetzelfde: iedereen denkt dat er een kern van waarheid in het verhaal zit en keer op keer hoor je de verhalen van bange Nunspeters die uit angst hun klep dichthouden. Echter, mensen opsporen die daadwerkelijk wat hebben te melden of mensen kennen die op het huis hebben gewerkt, ben ik nog niet op het spoor gekomen. Iedereen is dood. Een bekende van me kent wel een kerel die in de jaren dertig op het landgoed heeft gewerkt, maar die man is stokoud en heeft de cruciale periode natuurlijk niet meegemaakt. Lastig dus.
Hoe heb jij dat gebracht bij die mensen dan?
Zo van:
Ronde Huis = ?
1) Dutroux praktijken door Van Vloten.
2) Prins Heini deed lekker mee.
3) Wie er wat over mededeelt krijgt met duistere krachten te maken die hem/haar het zwijgen opleggen.
I´m back.
pi_94214869
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 21:51 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Hoe heb jij dat gebracht bij die mensen dan?
Zo van:
Ronde Huis = ?
1) Dutroux praktijken door Van Vloten.
2) Prins Heini deed lekker mee.
3) Wie er wat over mededeelt krijgt met duistere krachten te maken die hem/haar het zwijgen opleggen.
Natuurlijk niet. Het zal je wellicht verbazen, maar ik ken nogal wat mensen in die regio. Je laat gewoon een keer de term 'Ronde Huis' vallen en wacht af wat er gebeurt. De meeste mensen die ik heb ondergevraagd ken ik ofwel persoonlijk of via via.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_94214947
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 21:54 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Natuurlijk niet. Het zal je wellicht verbazen, maar ik ken nogal wat mensen in die regio. Je laat gewoon een keer de term 'Ronde Huis' vallen en wacht af wat er gebeurt. De meeste mensen die ik heb ondergevraagd ken ik ofwel persoonlijk of via via.
Dat is te vaag.
Gewoon op de man/vrouw af vragen wat hierboven staat, lijkt me.
En dan kijken of ze in lachen uitbarsten.
I´m back.
pi_94215063