abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_93449607
Vervolg op

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?http://webcache.googleuse(...)de+huis+nunspeet&;cd=4&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl

Waar we na een rustig begin nu aan een ware speurtocht begonnen zijn naar de gebeurtenissen die zich misschien afgespeeld hebben in dit Ronde Huis bij Nunspeet:

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

http://elisabethleroi.yolasite.com/

Koos Vogels, journalist, die zich op de zaak gestort heeft en een mevrouw die veel van het Ronde Huis weet geinterviewd heeft

dinsdag 4 januari 2011 15:40 schreef KoosVogels het volgende:[/b]

Collega weet niks van kinderlijkjes die zijn gevonden in de bossen of andere schimmige praktijken. Wel hangt er een zweem van mysterie rond het Ronde Huis. Volgens wordt er gezegd dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsers zijn vermoord in de woning of het gebied eromheen. Ook wordt gesproken over colloberatie met de bezetter. Lichtelijk tegenstrijdig, maar dat tekent wellicht het mysterieuze karakter rond het huis. Hij zei wel eens wat gehoord te hebben over Van Vloten en zijn verknipte hobby's, maar hij verwijst die geruchten naar het land der fabelen.
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Vervolgens kregen Yvonne en de Admins een anoniem schrijven, een soort waarschuwing om hier maar niet verder in te duiken:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Staal die krantenknipsels uit een Nunspeter Courant gevonden heeft
http://snv.courant.nu/ind(...)ina=&sort=score+desc

Hierna gingen we op zoek naar de schrijver die wellicht het boek The Round House geschreven heeft, maar blijkbaar klopt dat verhaal niet, ondanks verwoede pogingen zijn we er niet in geslaagd daar enig bewijs van te vinden:

quote Ryan3
Conclusie wmb: Michael Sadleir (formerly Sadler) was m.n. een boekenverzamelaar dus, hij schreef één roman die enige vermaardheid kreeg en verfilmd werd, Fanny by Gaslight (1940). De titel The Round House komt niet voor in zijn bibliografie.
En een eventuele positie bij de War Intelligence Department tijdens WO1 wordt nergens in zijn biografie genoemd.
Wel interesseerde hij zich, zoals gezegd als boekenverzamelaar, voor m.n. romans uit de 19de eeuw, en publiceerde hier ook over. Hieronder valt de literaire stroming Gothic Fiction, bij ons beter bekend door het werk van Shelley, Stoker, Poe. En nou moet ik eerlijk gezegd ook toegeven dat dit verhaal over het ronde huis idd enkele gothic motieven met zich meedraagt.

Uit wikipedia over
The stock characters of Gothic fiction include tyrants, villains, bandits, maniacs, Byronic heroes, persecuted maidens, femmes fatales, monks, nuns, madwomen, magicians, vampires, werewolves, monsters, demons, dragons, angels, fallen angels, revenants, ghosts, perambulating skeletons, the Wandering Jew and the Devil himself.
We hebben een mystery, Gothic architecture, darkness, death, decay, madness, secrets, tyrants, villans, persecuted maidens... vul maar aan. Het zou iig een perfecte gothic novel hebben kunnen zijn...

En een aantal mooie foto's van een Fokker die ter plekke op onderzoek is uitgegaan:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

We speuren door w/

[ Bericht 19% gewijzigd door Lavenderr op 07-03-2011 09:31:39 ]
  maandag 28 februari 2011 @ 18:58:29 #2
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93452478
Het verwijderde blog van auteur Pegasus, waarmee het topic begon:
http://rondehuis.blogspot.com/
( in cache)

Hier ook te lezen in een bredere vierdelige serie van blogs over o.a. het koningshuis (vanaf vandaag blijkbaar beveiligd met een wachtwoord???):
http://herstelderepubliek(...)an-de-bovenwereld-i/
http://herstelderepubliek(...)n-de-bovenwereld-ii/
http://herstelderepubliek(...)-de-bovenwereld-iii/
http://herstelderepubliek(...)de-bovenwereld-slot/

Hier nog een links, waarin de raadsels omtrent het ronde huis ook in een breder perspectief geplaatst worden (en veel overeenkomsten heeft met de blogs op Herstel de Republiek):
http://www.anarchiel.com/(...)g_van_de_bovenwereld

Hier een oproep om informatie betreffende de 'mysteriën rondom het ronde huis', auteur R. Tuininga (plaatselijk journalist), wrs een bekende van KoosVogels (?). In de oproep wordt iig gemeld dat er later dit jaar een boek verschijnt over het ronde huis???
http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet

Het mailtje aan admins: yvonne, Danny, Breuls, Knorretje, iteejer:
quote:
Anonymous
details weergeven 00:38 (8 minuten geleden)
Wat zouden jullie doen als je kinderen bedreigd werden? Waarom is de schrijver van dat 1976 artikel in Nunspeet Vooruit destijds met de noorder zon snel naar het buitenland vertrokken en nooit meer naar Nederland teruggekeerd? Waarom zijn bij medewerkers van de Werkgroep Het Rone Huis hun archieven in beslaggenomen en tot zwijgen gebracht? Het zijn machtige, zeer rijke tegenstanders; wie het meeste geld heeft kan de beste advokaten nemen en iedereen verslaan en het leven zeer zuur maken. Denk daar maar eens aan!
KoosVogels (plaatselijk journalist) interviewde een bron en meldde dit:
quote:
Oke oke, ik heb met een dame gesproken en die bevestigt dat er zich vreemde zaken hebben afgespeeld in het Ronde Huis. Of zij de waarheid spreekt? Moeilijk te zeggen, ook zij kent de verhalen enkel uit tweede hand. Wel heeft ze mensen gesproken die indertijd bij het Ronde Huis hebben gewerkt. Zij heeft mij overigens wel afgeraden er dieper in te duiken.
quote:
De dame beweert dat de toenmalige RVD navraag heeft gedaan naar haar persoon en dat ze toen toch maar heeft besloten om ermee te stoppen. Of ik mij daar iets van aantrek? Heb er een nachtje over geslagen en kwam toen tot de volgende conclusie: fuck, natuurlijk niet? Want kunnen zij mij nou maken. Een ding is duidelijk; die mevrouw houdt de kaken stijf. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb wat lijntjes uitgezet in de hoop dat mensen met hun verhaal naar buiten willen treden. Verder doorzoek ik de krantenarchieven en binnenkort wil ik eens kijken of er wellicht wat over valt te vinden in het Nationaal Archief. Ik ben hier absoluut niet klaar mee. Nog steeds ben ik er niet zeker van dat er daadwerkelijk iets is gebeurd. Het kunnen immers net zo makkelijk sterke verhalen zijn die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar het is de moeite waard om verder te onderzoeken.
Het oorspronkelijke artikel uit de Nunspeet Vooruit, d.d. 29-07-1976, van auteur Dirk Septer.
Ook hier in pdf: http://www.deweekkrant.nl(...)uis%2029-07-1976.pdf

Het ronde huis in 1925:


Dit zijn de photo's van Winston_Smith.
De situatie ter plaatse op dit moment:Hier meer photo's: http://www.xs4all.nl/~witches/images/

Hier de plaats waar het smalspoor lag:Enkele te onderzoeken leads:

1.
• Wie, waar is auteur Dirk Septer?
• Is Dirk Septer idd naar het buitenland vertrokken en nooit teruggekeerd, zoals de anonieme schrijver van het mailtje aan de admins beweert?

2.
• Wie is de anonieme auteur van het mailtje aan de admins?
• Wie, wat was de -- werkgroep Het Ronde Huis -- waarvan hij melding maakt?

3.
• Het lichaam dat gevonden werd in 1916 van een onbekend meisje, dat later ook als ongeïdentificeerd begraven werd... waar, in Nunspeet? Is er onderzoek naar geweest van politie of recherche?
• Rond 1917 vonden arbeiders in de bossen bij het Ronde Huis het naakte lijk van een jong meisje. Haar identiteit is nooit vastgesteld. Waar is zij begraven?
• 'Rond 1924 stelde een rechercheur van de Parket politie een onderzoek in en rond het Ronde Huis (drie naakte meisjes op de grond werd vastgesteld). Het onderzoek werd van hoger hand stopgezet.'
• Rond 1982 werden meerdere beenderen opgegraven. Kan hier nog informatie over achterhaald worden?

4.
Verhalen van bewoners van Nunspeet over de Zwarte Ruiter, a.k.a. Frank van Vloten?

5.
Michael Sadleir (voorheen Sadler), genoemd als auteur van de roman The Round House, waarnaar verwezen wordt in de oorspronkelijke text en misschien wel of niet gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het Ronde Huis in Nunspeet? Na onderzoek, via google, lijkt dat uitermate onwaarschijnlijk te zijn. Noch uit zijn bibliografie, noch uit zijn biografie blijkt dat hij dat boek geschreven heeft of kennis zou kunnen hebben gehad van de situatie ter plekke of de personen waar het hier om gaat. Michael Sadleir heeft zich, getuige deze link, als boekenverzamelaar iig wel verdiept in de occulte en erotische Victoriaanse literatuur, met name in de zogenaamde Gothic fiction, zoals in de blog van Pegasus wordt gemeld. Dus nader onderzoek is misschien vereist.

6.
Contact leggen met R. Tuininga die beweert dat er een boek verschijnt over het ronde huis. Hoe kan dat als iedereen bedreigd wordt of wordt afgeraden er nader onderzoek naar te doen. Wat weet hij?

7.
Tijdlijn mbt geschiedenis Ronde Huis en gebeurtenissen aanleggen?

Deel 1

[ Bericht 5% gewijzigd door Ryan3 op 28-02-2011 21:50:58 ]
I´m back.
pi_93457111
Jeuh.. weer een nieuw deel. Geweldig topic! Ik volg het op de voet ^O^
pi_93459115
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93460928
ik heb op de gelderlander een kleurenfoto gevonden, met veel moeite de foto kunnen opslaan, eventueel heb ik ook de bmp van 5MB


[ Bericht 0% gewijzigd door Dulk op 28-02-2011 23:44:22 ]
namaste
  maandag 28 februari 2011 @ 22:54:44 #7
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93468211
Ik zou nog even terugkomen op dat opgravingsverhaal en de Mythstee, die op het landgoed van het Ronde Huis ligt.

De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal).

De beschrijving luidt als volgt:
quote:
MIJT-STEL (DE), plaats op de Over-Veluwe, prov. Gelderland, 1/2 u. Z. van Nunspeet, in de heide, nabij den Vierholterweg, bestaande uit eene aaneenschakeling van heuvelen, zigtbaar door menschenhanden gemaakt, maar nog onbekend in haar vroegere doeleinden. Deze plaats is bovenal ongemeen wijd en heuvelvormig, in de gedaante van een halve maan, waarvan de holle zijde naar het zuiden gekeerd is, voor welke holle zijde een meertje (thans moeras) gevonden wordt.
De hoogte der wallen, boven den begane grond, is omtrent 12 ellen; de binnenruimte in de lengte, beslaat omtrent 50 à 60 ellen, en in de breedte 24 ellen. Er zijn thans nog drie ronde zitplaatsen van 5 ellen middellijns aanwezig, welke op eenen onderlingen afstand van ruim 5 ellen, in eene regte rigting van het Oosten naar het Westen liggen. Boven in den kruin van den aarden wal, vindt men ook nog zeventien gaten in den grond, even als of zware boomstammen aldaar uitgedolven werden. Van deze plaats is niet eene legende overgebleven; of zij voor een heidensche offerplaats, voor hunne schans, voor geregtsplaats, of voor huldigingsplaats der Utrechtse Bisschoppen (even als den Bisschopsberg, onder de gemeente Havelte in Drenthe(1)) moet gehouden worden, blijft een raadsel, slechts de naam van Mijt-stel is bewaard gebleven en anders niets.
Vreemde opmerking over huldiging van Utrechtse bisschoppen..

Ik ga zeker nog even wat andere namen proberen te vinden in dit omvangrijke werk, in 1850 wisten ze misschien dingen die we nu niet meer weten...

De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.

Over de heer Bursch:
Deze heer heeft een prominente rol voor de nazi's gespeeld vanuit zijn ambitie als archeoloog, echter heeft dat hem zijn wetenschappelijk aanzien gekost, en een paar jaar cel. Hij verlinkte collega's, zocht toetreding tot de SS Ahnenerbe, maakte nazipropaganda, deed opgravingen nabij Dnjepopetrovsk met behulp van dwangarbeiders, etc. etc.
Ergens zou je toch nog kunnen stellen dat het een van die sukkels was die vond dat je moest aanpappen met de moffen om bepaalde zaken te behouden (in zijn geval het aanzien van hem en het museum voor oudheidkunde in Leiden).
pi_93468514
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93468780
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 22:59 schreef krakkemieke het volgende:
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Die laatste reactie:

Op 9/6/2010 12:55:07 AM schreef hans
dat stuk van Ton Biesemaat schijnt uitgewist te zijn op het net;
het was inderdaad Oranje Journaal deel 24 dat wat van die vreemde toestanden op het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet besprak.
De Genie heeft destijds opdracht gekregen op zeer korte termijn het geheel met het stelsel van ondergrondse gangen en verblijven op te blazen.
Op 29 juli 1976 verscheen er in de plaatselijke krant Nunspeet Vooruit een lang artikel ("Raadsels rond het Ronde Huis zijn nog altijd niet opgelost")dat uitgebreid inging op de lugubere toestanden daar. Het verhaal wekte grote opschudding op onder bepaalde kringen in Nunspeet en elders....
  maandag 28 februari 2011 @ 23:08:20 #10
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469096
Ik heb nog geen reactie van dhr. Dirk Septer. Maar goed, een meneer van 65 kijkt niet de hele dag op zijn Iphone of hij mailjes of berichtjes op Hyves heeft.

Als het lang duurt bel ik woensdagavond.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  maandag 28 februari 2011 @ 23:10:37 #11
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469227
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 20:37 schreef Winston_Smith het volgende:
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93469540
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Het lijkt er wel op he, dat er veel verwijderd wordt ineens. En ja, uit welke hoek dat komt is zeker interessant.

Dus je gaat woensdagavond bellen? Ben reuze benieuwd.
pi_93469557
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
De reactie in de link die ik gaf, is van juni 2010 dus.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:17:31 #14
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93469626
De naam Septer wordt vijf keer gevonden als ik via www.streekarchivariaat.nl naar kranten-> Nunspeet ga.

2x een schaakuitslag (1947)
1x familiebericht (een geboorte, 1917)
2x een gerechterlijke kwestie (soldaat die gelegerd was in Ermelo)

Er heeft dus een "Septer" gewoond in Nunspeet, of in ieder geval geboren en/of geschaakt.
pi_93469994
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:29:36 #16
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93470200
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/

Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93470585
quote:
De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal). De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.
Klinkt veelbelovend. Bedankt voor de link naar de beschrijving. Er schijnen ook schematische tekeningen te zijn van hoe de Mythstee er uit gezien zou moeten hebben. Ik heb daar nog vrij weinig over gevonden. In deze pdf van het Nationaal Archief staat dat er wel documentatie voor handen is van de Afdeling
Oudheidkunde en Natuurbescherming van net na de oorlog. (Vrij groot bestand helaas alleen index geen documenten. Zoek in dit document op Mythstee) Ik ben benieuwd of daar ook deze tekeningen inzitten en eventueel informatie is te vinden over hetgeen de heer Bursch daar heeft gedaan.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93470652
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:59:29 #19
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93471581
Enkele reacties op een artikel van Ton Biesemaat :

Op 9/7/2010 9:17:46 PM schreef attie
Ton, ik vraag het me ook af of je bedreigd wordt. En dat het artikel over Het Ronde Huis totaal verdwenen is, bevreemdt mij heel erg.
Maar ik zie uit naar je nieuwe boeken!
En nu we het toch over mysteries hebben: in de supermarkt las ik dat Edwin de Roy van Zuydewijn,teruggekeerd uit Italie (overigens niet van plan om naar begrafenis te gaan!) en door zonnebril en pet niet zo gauw te herkennen, bij Schiphol werd aangesproken door twee mannen en bedreigd. Toen hij een getuige van dit incident wilde hebben had hij pech, de man was een engelsman en snapte er niets van. Het was geloof ik de Privé,waarin dit stond.
Kan het zo maar in nederland, die bedreiging?

Op 9/8/2010 12:33:42 AM schreef anoniem
het is inderdaad interessant op te merken dat vier verschillende personen als reaktie op "Stilte voor de storm" (Leo Brabanticus) het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet en/of Ton Biesemaat's uitgewiste Oranje Journaal deel 24 ter sprake brengen...
Inderdaad heel interessant!

http://www.prorepublica.n(...)io+netwerk+guerrilla

Ik denk dat Koos hoopt dat ook hij binnenkort vriendelijk verzocht wordt het onderzoek te staken, dan weet hij meteen dat hij goed zit.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472144
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:10:43 #21
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93472224
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
ja, graag :-)
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472243
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
http://www.google.nl/url?(...)tMWfmjqAaRqU2PwULwrA
namaste
pi_93472327
quote:
Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93472444
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:12 schreef Divje het volgende:
[..]

Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
ik had het ook net gevonden en toen las ik jouw reactie :P
namaste
pi_93472646
Ik was echt te moeilijk aan het doen.. :') Zeer interressante materie, lurk mee vanaf het begin en vind het allemaal zeer mysterieus wat betreft verdwijningen van site's/blogs..
Nait Soezn Moar Broezn
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')