KoosVogels (plaatselijk journalist) interviewde een bron en meldde dit:quote:Anonymous
details weergeven 00:38 (8 minuten geleden)
Wat zouden jullie doen als je kinderen bedreigd werden? Waarom is de schrijver van dat 1976 artikel in Nunspeet Vooruit destijds met de noorder zon snel naar het buitenland vertrokken en nooit meer naar Nederland teruggekeerd? Waarom zijn bij medewerkers van de Werkgroep Het Rone Huis hun archieven in beslaggenomen en tot zwijgen gebracht? Het zijn machtige, zeer rijke tegenstanders; wie het meeste geld heeft kan de beste advokaten nemen en iedereen verslaan en het leven zeer zuur maken. Denk daar maar eens aan!
quote:Oke oke, ik heb met een dame gesproken en die bevestigt dat er zich vreemde zaken hebben afgespeeld in het Ronde Huis. Of zij de waarheid spreekt? Moeilijk te zeggen, ook zij kent de verhalen enkel uit tweede hand. Wel heeft ze mensen gesproken die indertijd bij het Ronde Huis hebben gewerkt. Zij heeft mij overigens wel afgeraden er dieper in te duiken.
Het oorspronkelijke artikel uit de Nunspeet Vooruit, d.d. 29-07-1976, van auteur Dirk Septer.quote:De dame beweert dat de toenmalige RVD navraag heeft gedaan naar haar persoon en dat ze toen toch maar heeft besloten om ermee te stoppen. Of ik mij daar iets van aantrek? Heb er een nachtje over geslagen en kwam toen tot de volgende conclusie: fuck, natuurlijk niet? Want kunnen zij mij nou maken. Een ding is duidelijk; die mevrouw houdt de kaken stijf. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb wat lijntjes uitgezet in de hoop dat mensen met hun verhaal naar buiten willen treden. Verder doorzoek ik de krantenarchieven en binnenkort wil ik eens kijken of er wellicht wat over valt te vinden in het Nationaal Archief. Ik ben hier absoluut niet klaar mee. Nog steeds ben ik er niet zeker van dat er daadwerkelijk iets is gebeurd. Het kunnen immers net zo makkelijk sterke verhalen zijn die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar het is de moeite waard om verder te onderzoeken.
Vreemde opmerking over huldiging van Utrechtse bisschoppen..quote:MIJT-STEL (DE), plaats op de Over-Veluwe, prov. Gelderland, 1/2 u. Z. van Nunspeet, in de heide, nabij den Vierholterweg, bestaande uit eene aaneenschakeling van heuvelen, zigtbaar door menschenhanden gemaakt, maar nog onbekend in haar vroegere doeleinden. Deze plaats is bovenal ongemeen wijd en heuvelvormig, in de gedaante van een halve maan, waarvan de holle zijde naar het zuiden gekeerd is, voor welke holle zijde een meertje (thans moeras) gevonden wordt.
De hoogte der wallen, boven den begane grond, is omtrent 12 ellen; de binnenruimte in de lengte, beslaat omtrent 50 à 60 ellen, en in de breedte 24 ellen. Er zijn thans nog drie ronde zitplaatsen van 5 ellen middellijns aanwezig, welke op eenen onderlingen afstand van ruim 5 ellen, in eene regte rigting van het Oosten naar het Westen liggen. Boven in den kruin van den aarden wal, vindt men ook nog zeventien gaten in den grond, even als of zware boomstammen aldaar uitgedolven werden. Van deze plaats is niet eene legende overgebleven; of zij voor een heidensche offerplaats, voor hunne schans, voor geregtsplaats, of voor huldigingsplaats der Utrechtse Bisschoppen (even als den Bisschopsberg, onder de gemeente Havelte in Drenthe(1)) moet gehouden worden, blijft een raadsel, slechts de naam van Mijt-stel is bewaard gebleven en anders niets.
Die laatste reactie:quote:Op maandag 28 februari 2011 22:59 schreef krakkemieke het volgende:
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk.
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.quote:Op maandag 28 februari 2011 20:37 schreef Winston_Smith het volgende:
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Het lijkt er wel op he, dat er veel verwijderd wordt ineens. En ja, uit welke hoek dat komt is zeker interessant.quote:Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:
[..]
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!
Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
De reactie in de link die ik gaf, is van juni 2010 dus.quote:Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:
[..]
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!
Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Misschien krijg je ook een anoniem mailtje.quote:Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:
[..]
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!
Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Klinkt veelbelovend. Bedankt voor de link naar de beschrijving. Er schijnen ook schematische tekeningen te zijn van hoe de Mythstee er uit gezien zou moeten hebben. Ik heb daar nog vrij weinig over gevonden. In deze pdf van het Nationaal Archief staat dat er wel documentatie voor handen is van de Afdelingquote:De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal). De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.
ja, graag :-)quote:Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken
http://www.google.nl/url?(...)tMWfmjqAaRqU2PwULwrAquote:Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken
Ja inderdaadquote:Op dinsdag 1 maart 2011 00:10 schreef Dulk het volgende:
[..]
http://www.google.nl/url?(...)tMWfmjqAaRqU2PwULwrA
ik had het ook net gevonden en toen las ik jouw reactiequote:Op dinsdag 1 maart 2011 00:12 schreef Divje het volgende:
[..]
Ja inderdaad
*autistisch momentje, nu weer over
Laat maar komen.quote:Op maandag 28 februari 2011 23:24 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Misschien krijg je ook een anoniem mailtje.
link doet het prima bij mijquote:Op dinsdag 1 maart 2011 00:51 schreef Divje het volgende:
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk..
Ik ben daar goed bekend en dit is inderdaad de juiste locatie.quote:Op maandag 28 februari 2011 15:58 schreef Winston_Smith het volgende:
Voor de geintereseerden heb ik wat foto's gemaakt at the spot. Mijn doel was om zichtbare resten te vinden en de exacte locatie te bepalen. Hiervoor ben ik een aantal malen terug geweest omdat het niet eenvoudig was. De oude oprijlaan, vijvers en de aanplant vind je gemakkelijk maar de exacte locatie van het huis is niet aangegeven of makkelijk te vinden. Getuige de hoeveelheid puin en aardewerk etc. op die plek, in combinatie met aanwijzingen op een oude kaart ben ik voor 99% overtuigd de exacte plek gevonden te hebben. Nergens vond ik veel puin maar op die plek ligt overal puin als je goed gaat kijken. Ik heb her en der een bemoste steen omgekeerd en opervlakkig de bodem doorzocht.
bronquote:Toevoegen aan §1c, Aant. 1946, fol. 27* (t.a.v. de heer W.F. Huybrechts):
Er zijn vele oude en recente- geruchten en verhalen die naar voren brengen dat in de omgeving van de Mythstee, een oude aardburcht, kabouters werden gezien. Maar dat niet alleen! Ook spoken en geesten werden daar herhaaldelijk waargenomen. Veel van die wonderlijke verhalen zijn op een vreemde, vaak dwaze wijze met elkaar vervlochten. De Mythstee zou, vooral ten tijde van de Romeinse bezetting, als cultuurplaats voor de eigen bevolking veel belangrijker zijn geweest dan de wetenschap aanneemt. Er zouden hoogst bloederige overwinningsfeesten zijn gevierd en nog steeds is men in bepaalde kringen doende te bewijzen dat de Varusslag niet ergens in Duitsland plaats vond en niet bij Barenau, maar op de Veluwe in de omgeving van de Mythstee, op welke aardburcht de wilde Germaanse horden, geleid door druiden, overwonnen Romeinen offerden aan Wodan.- Een en ander zou er toe hebben geleid dat de pangermaanse beweging grote belangstelling had voor deze Nunspeetse locatie, die ook nog gelegen was aan een z.g.n (Germaanse) Heilige Lijn, welke lijn na 1891 (Alldeutscher Verein) weer in ere werd hersteld. Dat zou de aanleiding zijn geweest tot het bouwen van het vreemde Ronde Huis, en de bewoner van dat huis, de heer Frank van Vloten, zou daar in opdracht van de pangermaanse beweging gevestigd zijn geweest. [Op of aan deze Heilige Lijn ligt ook de Hunenborg bij Denekamp.] Een terrein nabij het Ronde Huis, met de Mythstee, zou omstreeks 1930 zijn gekocht door de familie Droste -van de chocola- en met de gedragingen van bepaalde personen uit deze familie gaan de Rond Huis Mythstee- verhalen zich verweven, zó geheimzinnig en zó ingewikkeld dat er een lijvig boek over te schrijven zou zijn. Op het Ronde Huis beoefende men een germaans-keltische cultus, men deer er het Duits nationaal-socialisme ging zich ook roeren- aan eugenetische experimenten. Er waren, zo wordt nog steeds verteld, op het Ronde Huis sex-orgiën, waarbij meisjes van de Drost-chocoladefabriek, vaak kinderen van tien of twaalf jaar, tegen hun zin betrokken waren, met zéér hoog geplaatste, Duitsgezinde Nederlanders als partners. En zo gevalt het dat thans in de Rond Huis Mythstee- omgeving des nachts geesten van deze Droste-meisjes zijn gezien, die dan met zn vieren of vijven gearmd, dwars over de weg lopen.
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. .quote:Op dinsdag 1 maart 2011 10:08 schreef Ryan3 het volgende:
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
Klopt ja, hoewel ik niet alle verhalen in het geheel heb gelezen. Overigens worden ook bij andere verhalen namen genoemd, alleen zijn die dan niet bekend.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 10:11 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
[..]
Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. .
Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?quote:Nog wat foto's: http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/sets/72157626047009669
De reden voor sloop was de vervallen staat waarin het gebouw verkeerde in de jaren na de oorlog, na jarenlang uitgewoond te zijn geweest door Arbeidsdienst, evacuees, etc. In die tijd werd er niet of nauwelijks onderhoud gepleegd en lekte het aan alle kanten in het gebouw. Ook leegstand deed het gebouw geen goed.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 10:56 schreef Winston_Smith het volgende:
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 11:01 schreef Winston_Smith het volgende:
[..]
Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Top gedaan!quote:Op dinsdag 1 maart 2011 10:17 schreef Toppie_ het volgende:
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:
http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?quote:Edit: lees nu de post van Toppie_.
Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Het moet nog wel spannend blijven, een beetje verdwalen in zo'n mooie omgeving is altijd leuk !quote:Op dinsdag 1 maart 2011 12:21 schreef Bastard het volgende:
[..]
Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten
Whehehe, bij nummer 7259:quote:Op dinsdag 1 maart 2011 11:12 schreef Toppie_ het volgende:
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.
Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):
http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
.quote:op oprit loopt een kip
quote:serie over het 'Ronde Huis', ook wel 'Melkhuis' genoemd; vroeger adres Ronde Huisweg, nu nog overblijfsel aan de Petersom Ramringweg in het Zandenbos te Nunspeet; meer over dit onderwerp is te vinden in het boek 'Nunspeet 1910' deel 4, p. 185 t/m 187; gedateerd met behulp 'Nunspeet 1910'
Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:
[..]
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
De A28 tussen Amersfoort en Zwolle is aangelegd in 1967. Precies in de periode van en net na de sloop van het ronde huis.quote:Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?
Ambtenarenlogica.. (werkt heden nog precies hetzelfde).quote:Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.
De Toppie die daaronder staat is dat trouwens dezelfde Toppie_ die hier in de reeks post?quote:Op maandag 28 februari 2011 23:29 schreef drug_tito het volgende:
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/
Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
Geen woorden voor, wat een prutsers zeg.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:
[..]
Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.
Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.
Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.
Dus dit met geschiedenis: [ afbeelding ]
versus dit:
[ afbeelding ]
Ik vind dat eigenlijk misdadig. . Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.
Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
'zeer bemind door ons kind' ..zou het de gouvernante of kindermeisje geweest zijn?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:31 schreef Perox het volgende:
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....
[ afbeelding ]
Even op die site van begraafplaatsen kijken, misschien?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:31 schreef Perox het volgende:
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....
[ afbeelding ]
Niet te vinden in graftombe.nl.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:40 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Even op die site van begraafplaatsen kijken, misschien?
Volgens mij postte Winston_Smith die site ivm Dirk Septer: http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Lijkt me idd een gouvernante ook, wat Lavenderr zegt.
Maar als de verhalen omtrent die kinderen waar is, dan is het ook beter om het maar tegen de grond te gooien ook vind ik. Dergelijke gebouwen (huis van Dutroux bijvoorbeeld ook) hoeven niet te blijven bestaan.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:
[..]
Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.
Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.
Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.
Dus dit met geschiedenis: [ afbeelding ]
versus dit:
[ afbeelding ]
Ik vind dat eigenlijk misdadig. . Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.
Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Misschien één primaire bron voor het volksverhaal over Frank Ruiter.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:55 schreef krakkemieke het volgende:
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-dorr/I4477.php
Ze was dienstbode.
Dat is inderdaad moeilijk lezenquote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:59 schreef jongen89 het volgende:
Ook maar eens druk aan het googlen geslagen, en kwam deze briefwisseling tegen van Frank van Vloten, helaas is de tekst (voor mij) op zon manier geschreven dat ik er geen bal van kan maken.
Toch wil ik hem jullie niet onthouden: http://www.123people.nl/e(...)n=weblink&wrt_id=495
Ik denk dat absoluut geen overeenkomst tussen het geval Van Vloten en Dutroux vastgesteld kan worden hoor, en dat iets dergelijks dus totaal nooit een overweging is geweest bij het slopen van dit pand...quote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:59 schreef Bastard het volgende:
[..]
Maar als de verhalen omtrent die kinderen waar is, dan is het ook beter om het maar tegen de grond te gooien ook vind ik. Dergelijke gebouwen (huis van Dutroux bijvoorbeeld ook) hoeven niet te blijven bestaan.
Ook niet vreemd, zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griepquote:Op dinsdag 1 maart 2011 18:00 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Misschien één primaire bron voor het volksverhaal over Frank Ruiter.
Ze was slechts 20 jaar en haar overlijden valt in de periode 1916-1924 waarin er sprake was van verdachte sterfgevallen etc.
Kan makkelijk idd, vooral personen tussen 20 en 40 jaar vielen daaraan ten prooi, ipv ouderen en jonge kinderen...quote:Op dinsdag 1 maart 2011 18:05 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ook niet vreemd, zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
Het bezoekerscentrum wat je op de foto laat zien is het nieuwe bezoekerscentrum (anno 2000?), het oude bezoekerscentrum is inmiddels afgebroken.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:
[..]
Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.
Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.
Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.
Dus dit met geschiedenis: [ [url=http://www.dorpvierhouten.nl/Pagina%27s%20website/Nieuws/29-05-2005%20Rododendrons/Foto%27s/0797.jpg]afbeelding
versus dit:
[ [url=http://images.zoover.nl/images/V252142L1B473751D2W580H475/Bezoekerscentrum-Zandenbos.jpg]afbeelding
Ik vind dat eigenlijk misdadig. . Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.
Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Was zeker ook een mooi monument zeker?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 18:48 schreef jongen89 het volgende:
[..]
Het bezoekerscentrum wat je op de foto laat zien is het nieuwe bezoekerscentrum (anno 2000?), het oude bezoekerscentrum is inmiddels afgebroken.
Overigens op dat schilderij, dat ik zelf ook al eerder ben tegengekomen, zie je links en rechts de daken van twee andere huizen(?), als mede een stukje van het bijgebouw.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 19:38 schreef Divje het volgende:
Ik heb nog wat ansichtkaarten gevonden waar het Ronde Huis op staat, weet niet of deze al langs zijn gekomen?
[ afbeelding ]
De volgende zijn foto's van het huis rond 1965:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
bron: http://cards.geneanet.org(...)le=&lang=nl&x=24&y=9
bronquote:Mijn Grootvader (76) heeft in de periode van ongeveer 1943 tot 1950 in Nunspeet gewoond. In de tijd van de oorlog was hij ongeveer 15 jaar.
Uit nood voor de bombardementen hebben ze hun huis verlaten en hebben hun heil ergens anders gezocht en gevonden in de opslag loods/schuur van het Ronde Huis.
Samen met nog een ander gezin hebben ze daar de Hongerwinter doorgebracht en overleefd.
Het schuurtje heeft in de oorlog vlak bij de lanceerplaats van de V2's gestaan.
Een paar decennia later heeft hij geprobeerd om dat bewuste schuurtje terug te vinden maar te vergeefs. Mede doordat zijn vrouw(73) wat slecht ter been is en hij haar niet graag alleen laat, heeft hij nooit echt kunnen zoeken doordat men met de auto niet overal mag komen.
Dus hierbij mijn vraag of het nog ergens bekend is waar het betreffende schuurtje staat.
Zo niet, misschien zijn er dan een aantal oude kaarten over van die tijd, zodat hij misschien die plek zelf kan vinden op de kaart en dat wij dan alsnog met hem naar die plaats toe kunnen.
Ik zou U héél erg dankbaar zijn als U mij wat informatie hierover toe zou kunnen sturen.
In ieder geval bedankt,
Dat viel mij ook al op.. Zijn alleen veel bomen bij gegroeid in de loop der jarenquote:Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
er staat zelfs een raampje open, het gebouw werd dus ook nog gelucht.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Scherp opgemerkt !quote:Op dinsdag 1 maart 2011 16:46 schreef Staal het volgende:
[..]
De Toppie die daaronder staat is dat trouwens dezelfde Toppie_ die hier in de reeks post?
Heb zo'n idee namelijk.
Het ziet er daar gewoon heel goed uit. Wat eeuwig zonde tochquote:Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Vreemd dat nu weer van Giffen wordt genoemd als opgraver, dat is de juist niet collaborerende archeoloog van WO II.quote:Reeds in 1940 publiceerde hij zijn "Kerkgeschiedenis van Nunspeet". Het was, zei hij, een vooruitgreep op zijn latere boek, van 1954. In die jaren ontstonden onze contacten; hij woonde nog met zijn vader samen aan de Dr. Schutlaan 4. Hij bleek toen onder meer correspondent voor een archeologische verenigng te zijn. Per abuis kreeg ik inzage van zijn gegevens over de Mythstee te Nunspeet en de grafheuvels op de Noorderheide te Elspeet; hij schrok er achteraf van en vroeg om het materiaal voorlopig geheim te houden. Doordat hier een kazerne gebouwd moest worden en de Noorderheide oefenterrein voor tanks zou worden, kwamen zijn gegevens aan het licht: een maand lang kreeg de Groningse professor van Giffen de kans enkele opgravingen te doen... toen was de macht aan de tanks.
Dat is überhaupt niet Frank van Vloten, de zwarte ruiter hè waarover het hier gaat, die leefde van 1858 tot 1930.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 23:31 schreef Perox het volgende:
Er is ook correspondentie te vinden, van van Vloten met ambtenaren van de Arbeidsdienst. Hij heeft Belgische arbeiders uit het vluchtelingenkamp Nunspeet, en laat ze voor hem werken op het land. Waar hij weigerachtig in was, was het opgeven van de namen en gewerkte dagen, zodat deze Belgen geen afdracht hoefden te doen op het kamp. Of dit edelmoedigheid was, of een manier om beter gemotiveerde krachten in dienst te hebben, laat ik in het midden. Het schetst echter wel het beeld van een man die met heel mondane zaken bezig is.
Kijk in de bron onder puntje 22
bron
Overigens vond ik in de rest van de archieven weinig interessants, of het moet het constante geklaag van de Belgische vluchtelingen over de Hollandse boter zijn
Verder interessants vind ik in een verhandeling over de locale historicus H. van Heerde (1894-1957):
[..]
Vreemd dat nu weer van Giffen wordt genoemd als opgraver, dat is de juist niet collaborerende archeoloog van WO II.
Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
Dat denk ik ook. Maar misschien zijn er andere zaken waardoor er zoveel geruchten zijn...quote:Op dinsdag 1 maart 2011 23:50 schreef Ryan3 het volgende:
Ik wil wat verder zoeken op Frank van Vloten toch; die man wordt m.i. onterecht door het slijk gehaald door die samenzweringstheoretici ogv dat enkele stukje van JHW Erdmans bij het meertensinstituut.
Wederom weer alles zorgvuldig inclusief funderingen laten verwijderen.... Een trend in Nunspeet.quote:De geschiedenis van
De Witte Wieven
DOOR DICK BAAS
NUNSPEET Camping De Witte Wieven bestaat vijftig jaar.
Jaap Wiarda begon in 1958 de camping op grond die hij van de
toenmalige gemeente Ermelo in erfpacht kreeg. Op dezelfde
grond werd in 1940 de Opbouwdienst opgericht, waarin gedemobiliseerde
militairen werden opgenomen. Er werd vierhonderd
man ondergebracht in barakken. De gemeente had voor
dit doel vijftien hectare heidegrond verhuurd voor een bedrag
van tien gulden per jaar. De Opbouwdienst werd naar
Duits voorbeeld omgezet in de Arbeidsdienst. De kaderopleiding
voor deze Arbeidsdienst kwam in Nunspeet. Op 24 januari
1941 sloot de eerste opleiding voor 170 aspirant-leiders
af. Burgemeester Martens waardeerde het dat de bakermat van
de Arbeidsdienst in Nunspeet lag. Later ontwikkelde de Arbeidsdienst
zich steeds meer in nationaalsocialistische richting.
Eind 1944 kregen de barakken een nieuwe bestemming. Het
werd een noodhospitaal. Na de oorlog kregen de barakken
weer een andere bestemming. Onder de naam kamp
voor bijzondere jeugdzorg De Wiltsangh werden er kinderen
van gearresteerde NSB-ers ondergebracht. Dat duurde tot 15
maart 1949. Daarna werd het kamp afgebroken. Omdat de
gemeente onvoldoende bood voor de overname van de barakken
werd alles op een openbare veiling verkocht. Maar de fundamenten
bleven zitten en die wilde de gemeente weg hebben.
Er kwamen advocaten aan te pas om het ministerie zover te
krijgen dat ze ook dit opruimden. In 1953 kon het dossier
worden gesloten. In 1958 begint De Witte Wieven.
Hij heeft de boel teruggeplaatstquote:Op dinsdag 1 maart 2011 20:33 schreef BrandX het volgende:
in het artikel van shivius staat een link naar deze nieuwe (?) blog http://rondehuis.blogspot.com/
bronquote:Gezusters Van Vloten
In het laatste decennium van de 19e eeuw trouwden de kunstenaars Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verwey met Martha, Betsy en Kitty van Vloten. Het leven van de drie gezusters is in tegenstelling tot dat van hun echtgenoten tot nu toe onderbelicht gebleven.
Waarom bleven deze drie talentvolle vrouwen in de schaduw van hun echtgenoten? Waren hun huwelijksproblemen specifiek Victoriaans of van alle tijden?
In De gezusters Van Vloten brengen Cornelie van Uuden en Pieter Stokvis aan de hand van egodocumenten het bewogen leven van deze drie vrouwen in kaart. Hun bijzondere opvoeding door een verlichte vader, het 'clubzustersschap' van de Tachtigers, hun verlovingstijd en huwelijksleven binnen het kunstenaarsmilieu. Twee van deze huwelijken eindigden in een scheiding. Betsy van Vloten trouwde opnieuw met een kunstenaar, maar ook dat huwelijk hield geen stand.
In het boek wordt een nieuw licht geworpen op deze kunstenaarshuwelijken. Bovendien illustreert hun levensloop de ingrijpende veranderingen die zich tussen 1850 en 1940 in de Nederlandse samenleving voltrokken.
Cornelie van Uuden (1935) heeft cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Open Universiteit Nederland en Pieter Stokvis (1947) is universitair hoofddocent aan deze instelling. Het boek is mede gebaseerd op onderzoek van Joke de Haan en Hilda Dijkhuizen.
Recensie
Het levensverhaal van drie bijzondere zusters. De inleiding beschrijft het 19e-eeuwse gezin Van Vloten, waarin drie dochters ongekend vrij opgroeiden en onderwijs genoten. Martha trouwt met de beroemde schrijver Frederik van Eeden, Betsy met de schilder Willem Witsen en Kitty met de bekende schrijver Albert Verwey. Alleen Kitty's huwelijk hield stand. Achtereenvolgens worden de kennismakingen, verlovingen, huwelijken, scheidingen en latere levensjaren van de drie zussen besproken. De seksuele relaties krijgen zeer veel aandacht, de intellectuele relaties die er zeker ook waren, aanzienlijk minder. De drie zussen zijn geen prototypen van meisjes uit hun tijd, die immers gekenmerkt wordt door een bekrompen moraal. Interessant boek voor historisch en feministisch geïnteresseerden.
Redactie
quote:Op 15 april 1886 trad Frederik van Eeden in het huwelijk met Martha van Vloten, met wie hij twee zoons kreeg, Hans en Paul. Dit huwelijk werd ontbonden op 29 juli 1907.
Martha een van de dochters van Johannes van Vloten
Johannes van Vloten was gehuwd met Elisabeth van Gennep (1824 - 1906) en kreeg vier zonen en drie dochters. De drie dochters zouden later met bekende Nederlandse kunstenaars uit de kring van de Tachtigers trouwen.
Hij was een Nederlands wetenschapper, die zich onder andere bezig hield met taal- en letterkunde, (kunst- en literatuur-)geschiedenis, theologie en filosofie. Hij staat bekend als herontdekker van Spinoza's werk en vrijdenker in diens traditie, met een grote betrokkenheid bij allerlei maatschappelijke kwesties.
De Tachtigers, de Nederlandse literaire beweging, waar de kunstenaars Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verweij de laatste decennia van de negentiende eeuw deel van uit maakten zijn bij velen bekend. Hun vrouwen, Martha, Betsy en Kitty van Vloten daarentegen veel minder. Kitty trouwde met dichter schrijver Verweij aan wie zij haar leven wijdde. Martha ging een bijzonder moeilijke relatie aan met Van Eeden, die uiteindelijk stuk liep op de vele buitenechtelijke uitstapjes die hij maakte en Betsy trouwde met de schilder Witsen, maar ook dat huwelijk hield geen stand. De drie talentvolle zussen bleven altijd in de schaduw van hun mannen staan ondanks hun vrije opvoeding door hun vader, Spinoza-kenner Johannes van Vloten.
Tussen Frederik en Martha bleef levenslang een duurzame, vriendschappelijke relatie bestaan. Hij werd zich later bewust van de pijn die hij Martha had aangedaan door deze scheiding, en drukte daarover vaak zijn spijt uit in zijn dagboeken.
En van 8 maart tot 4 mei 2011 een expositie in Deventer over 'de kinderen van van Vloten' en dan met name over deze drie zussen.quote:Op woensdag 2 maart 2011 12:10 schreef Ryan3 het volgende:
Er is iig een monografie geschreven over de 'gezusters van Vloten'; de drie zussen van Frank van Vloten, die alle drie trouwden met een beroemde Tachtigers schrijver. Hieronder een omschrijving:
[..]
bron
De bron mbt de brieven van Frank van Vloten aan Willem Witsen, zijn dus brieven aan zijn zwager.
Iig komt er uit naar voren dat de gezusters erg 'vrij' zijn opgevoed tov de gangbare gebruiken in die tijd. Dat zal natuurlijk ook gelden voor broer Frank van Vloten. Iets dergelijks kan natuurlijk gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden door lieden die niet zo vrij zijn opgevoed, zeker in de bible belt waarin Nunspeet ligt.
Ik bedoel rondom de beroemde Frederik van Eeden, andere zwager van Frank van Vloten, en zijn Walden project in Bussum e.o. bestond ook zo'n sfeer van verdachtmakingen aangaande de losse zeden die daar werden geduld, meen ik me te herinneren.
Hier een stukje over Martha van Vloten, getrouwd geweest met Frederik van Eeden:
[..]
En "toevallig" wordt vlak daarvoor de hele Ronde Huis mythe opgepompt.quote:Op woensdag 2 maart 2011 13:06 schreef Lavenderr het volgende:
En van 8 maart tot 4 mei 2011 een expositie in Deventer over 'de kinderen van van Vloten' en dan met name over deze drie zussen.
http://www.sabinfo.nl/ind(...)1AC-282F602B2639D478
Nou, ik kwam er 2 maanden geleden achter dat er een 'mysterie' speelde rond Het Ronde Huis . Ben toen gaan zoeken op internet en heb er een topic over geopend omdat het me boeide en ik er graag meer over wilde weten .quote:Op woensdag 2 maart 2011 13:22 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
[..]
En "toevallig" wordt vlak daarvoor de hele Ronde Huis mythe opgepompt.
Heeeel "toevallig"?
Hoe kwam je daar achter dan?quote:Op woensdag 2 maart 2011 13:32 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Nou, ik kwam er 2 maanden geleden achter dat er een 'mysterie' speelde rond Het Ronde Huis . Ben toen gaan zoeken op internet en heb er een topic over geopend omdat het me boeide en ik er graag meer over wilde weten .
Nooit gedacht dat het zo zou gaan lopen
O, ja natuurlijk.quote:
R. Tuininga, een bekende van KoosVogels.quote:Op woensdag 2 maart 2011 13:45 schreef drug_tito het volgende:
En wie is nou eigenlijk de persoon die het boek over "Het Ronde Huis" gaat schrijven? Daar is ook sprake van.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |