abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_93449607
Vervolg op

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?http://webcache.googleuse(...)de+huis+nunspeet&;cd=4&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl

Waar we na een rustig begin nu aan een ware speurtocht begonnen zijn naar de gebeurtenissen die zich misschien afgespeeld hebben in dit Ronde Huis bij Nunspeet:

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

http://elisabethleroi.yolasite.com/

Koos Vogels, journalist, die zich op de zaak gestort heeft en een mevrouw die veel van het Ronde Huis weet geinterviewd heeft

dinsdag 4 januari 2011 15:40 schreef KoosVogels het volgende:[/b]

Collega weet niks van kinderlijkjes die zijn gevonden in de bossen of andere schimmige praktijken. Wel hangt er een zweem van mysterie rond het Ronde Huis. Volgens wordt er gezegd dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsers zijn vermoord in de woning of het gebied eromheen. Ook wordt gesproken over colloberatie met de bezetter. Lichtelijk tegenstrijdig, maar dat tekent wellicht het mysterieuze karakter rond het huis. Hij zei wel eens wat gehoord te hebben over Van Vloten en zijn verknipte hobby's, maar hij verwijst die geruchten naar het land der fabelen.
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Vervolgens kregen Yvonne en de Admins een anoniem schrijven, een soort waarschuwing om hier maar niet verder in te duiken:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Staal die krantenknipsels uit een Nunspeter Courant gevonden heeft
http://snv.courant.nu/ind(...)ina=&sort=score+desc

Hierna gingen we op zoek naar de schrijver die wellicht het boek The Round House geschreven heeft, maar blijkbaar klopt dat verhaal niet, ondanks verwoede pogingen zijn we er niet in geslaagd daar enig bewijs van te vinden:

quote Ryan3
Conclusie wmb: Michael Sadleir (formerly Sadler) was m.n. een boekenverzamelaar dus, hij schreef één roman die enige vermaardheid kreeg en verfilmd werd, Fanny by Gaslight (1940). De titel The Round House komt niet voor in zijn bibliografie.
En een eventuele positie bij de War Intelligence Department tijdens WO1 wordt nergens in zijn biografie genoemd.
Wel interesseerde hij zich, zoals gezegd als boekenverzamelaar, voor m.n. romans uit de 19de eeuw, en publiceerde hier ook over. Hieronder valt de literaire stroming Gothic Fiction, bij ons beter bekend door het werk van Shelley, Stoker, Poe. En nou moet ik eerlijk gezegd ook toegeven dat dit verhaal over het ronde huis idd enkele gothic motieven met zich meedraagt.

Uit wikipedia over
The stock characters of Gothic fiction include tyrants, villains, bandits, maniacs, Byronic heroes, persecuted maidens, femmes fatales, monks, nuns, madwomen, magicians, vampires, werewolves, monsters, demons, dragons, angels, fallen angels, revenants, ghosts, perambulating skeletons, the Wandering Jew and the Devil himself.
We hebben een mystery, Gothic architecture, darkness, death, decay, madness, secrets, tyrants, villans, persecuted maidens... vul maar aan. Het zou iig een perfecte gothic novel hebben kunnen zijn...

En een aantal mooie foto's van een Fokker die ter plekke op onderzoek is uitgegaan:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

We speuren door w/

[ Bericht 19% gewijzigd door Lavenderr op 07-03-2011 09:31:39 ]
  maandag 28 februari 2011 @ 18:58:29 #2
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93452478
Het verwijderde blog van auteur Pegasus, waarmee het topic begon:
http://rondehuis.blogspot.com/
( in cache)

Hier ook te lezen in een bredere vierdelige serie van blogs over o.a. het koningshuis (vanaf vandaag blijkbaar beveiligd met een wachtwoord???):
http://herstelderepubliek(...)an-de-bovenwereld-i/
http://herstelderepubliek(...)n-de-bovenwereld-ii/
http://herstelderepubliek(...)-de-bovenwereld-iii/
http://herstelderepubliek(...)de-bovenwereld-slot/

Hier nog een links, waarin de raadsels omtrent het ronde huis ook in een breder perspectief geplaatst worden (en veel overeenkomsten heeft met de blogs op Herstel de Republiek):
http://www.anarchiel.com/(...)g_van_de_bovenwereld

Hier een oproep om informatie betreffende de 'mysteriën rondom het ronde huis', auteur R. Tuininga (plaatselijk journalist), wrs een bekende van KoosVogels (?). In de oproep wordt iig gemeld dat er later dit jaar een boek verschijnt over het ronde huis???
http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet

Het mailtje aan admins: yvonne, Danny, Breuls, Knorretje, iteejer:
quote:
Anonymous
details weergeven 00:38 (8 minuten geleden)
Wat zouden jullie doen als je kinderen bedreigd werden? Waarom is de schrijver van dat 1976 artikel in Nunspeet Vooruit destijds met de noorder zon snel naar het buitenland vertrokken en nooit meer naar Nederland teruggekeerd? Waarom zijn bij medewerkers van de Werkgroep Het Rone Huis hun archieven in beslaggenomen en tot zwijgen gebracht? Het zijn machtige, zeer rijke tegenstanders; wie het meeste geld heeft kan de beste advokaten nemen en iedereen verslaan en het leven zeer zuur maken. Denk daar maar eens aan!
KoosVogels (plaatselijk journalist) interviewde een bron en meldde dit:
quote:
Oke oke, ik heb met een dame gesproken en die bevestigt dat er zich vreemde zaken hebben afgespeeld in het Ronde Huis. Of zij de waarheid spreekt? Moeilijk te zeggen, ook zij kent de verhalen enkel uit tweede hand. Wel heeft ze mensen gesproken die indertijd bij het Ronde Huis hebben gewerkt. Zij heeft mij overigens wel afgeraden er dieper in te duiken.
quote:
De dame beweert dat de toenmalige RVD navraag heeft gedaan naar haar persoon en dat ze toen toch maar heeft besloten om ermee te stoppen. Of ik mij daar iets van aantrek? Heb er een nachtje over geslagen en kwam toen tot de volgende conclusie: fuck, natuurlijk niet? Want kunnen zij mij nou maken. Een ding is duidelijk; die mevrouw houdt de kaken stijf. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb wat lijntjes uitgezet in de hoop dat mensen met hun verhaal naar buiten willen treden. Verder doorzoek ik de krantenarchieven en binnenkort wil ik eens kijken of er wellicht wat over valt te vinden in het Nationaal Archief. Ik ben hier absoluut niet klaar mee. Nog steeds ben ik er niet zeker van dat er daadwerkelijk iets is gebeurd. Het kunnen immers net zo makkelijk sterke verhalen zijn die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar het is de moeite waard om verder te onderzoeken.
Het oorspronkelijke artikel uit de Nunspeet Vooruit, d.d. 29-07-1976, van auteur Dirk Septer.
Ook hier in pdf: http://www.deweekkrant.nl(...)uis%2029-07-1976.pdf

Het ronde huis in 1925:


Dit zijn de photo's van Winston_Smith.
De situatie ter plaatse op dit moment:Hier meer photo's: http://www.xs4all.nl/~witches/images/

Hier de plaats waar het smalspoor lag:Enkele te onderzoeken leads:

1.
• Wie, waar is auteur Dirk Septer?
• Is Dirk Septer idd naar het buitenland vertrokken en nooit teruggekeerd, zoals de anonieme schrijver van het mailtje aan de admins beweert?

2.
• Wie is de anonieme auteur van het mailtje aan de admins?
• Wie, wat was de -- werkgroep Het Ronde Huis -- waarvan hij melding maakt?

3.
• Het lichaam dat gevonden werd in 1916 van een onbekend meisje, dat later ook als ongeïdentificeerd begraven werd... waar, in Nunspeet? Is er onderzoek naar geweest van politie of recherche?
• Rond 1917 vonden arbeiders in de bossen bij het Ronde Huis het naakte lijk van een jong meisje. Haar identiteit is nooit vastgesteld. Waar is zij begraven?
• 'Rond 1924 stelde een rechercheur van de Parket politie een onderzoek in en rond het Ronde Huis (drie naakte meisjes op de grond werd vastgesteld). Het onderzoek werd van hoger hand stopgezet.'
• Rond 1982 werden meerdere beenderen opgegraven. Kan hier nog informatie over achterhaald worden?

4.
Verhalen van bewoners van Nunspeet over de Zwarte Ruiter, a.k.a. Frank van Vloten?

5.
Michael Sadleir (voorheen Sadler), genoemd als auteur van de roman The Round House, waarnaar verwezen wordt in de oorspronkelijke text en misschien wel of niet gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het Ronde Huis in Nunspeet? Na onderzoek, via google, lijkt dat uitermate onwaarschijnlijk te zijn. Noch uit zijn bibliografie, noch uit zijn biografie blijkt dat hij dat boek geschreven heeft of kennis zou kunnen hebben gehad van de situatie ter plekke of de personen waar het hier om gaat. Michael Sadleir heeft zich, getuige deze link, als boekenverzamelaar iig wel verdiept in de occulte en erotische Victoriaanse literatuur, met name in de zogenaamde Gothic fiction, zoals in de blog van Pegasus wordt gemeld. Dus nader onderzoek is misschien vereist.

6.
Contact leggen met R. Tuininga die beweert dat er een boek verschijnt over het ronde huis. Hoe kan dat als iedereen bedreigd wordt of wordt afgeraden er nader onderzoek naar te doen. Wat weet hij?

7.
Tijdlijn mbt geschiedenis Ronde Huis en gebeurtenissen aanleggen?

Deel 1

[ Bericht 5% gewijzigd door Ryan3 op 28-02-2011 21:50:58 ]
I´m back.
pi_93457111
Jeuh.. weer een nieuw deel. Geweldig topic! Ik volg het op de voet ^O^
pi_93459115
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93460928
ik heb op de gelderlander een kleurenfoto gevonden, met veel moeite de foto kunnen opslaan, eventueel heb ik ook de bmp van 5MB


[ Bericht 0% gewijzigd door Dulk op 28-02-2011 23:44:22 ]
namaste
  maandag 28 februari 2011 @ 22:54:44 #7
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93468211
Ik zou nog even terugkomen op dat opgravingsverhaal en de Mythstee, die op het landgoed van het Ronde Huis ligt.

De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal).

De beschrijving luidt als volgt:
quote:
MIJT-STEL (DE), plaats op de Over-Veluwe, prov. Gelderland, 1/2 u. Z. van Nunspeet, in de heide, nabij den Vierholterweg, bestaande uit eene aaneenschakeling van heuvelen, zigtbaar door menschenhanden gemaakt, maar nog onbekend in haar vroegere doeleinden. Deze plaats is bovenal ongemeen wijd en heuvelvormig, in de gedaante van een halve maan, waarvan de holle zijde naar het zuiden gekeerd is, voor welke holle zijde een meertje (thans moeras) gevonden wordt.
De hoogte der wallen, boven den begane grond, is omtrent 12 ellen; de binnenruimte in de lengte, beslaat omtrent 50 à 60 ellen, en in de breedte 24 ellen. Er zijn thans nog drie ronde zitplaatsen van 5 ellen middellijns aanwezig, welke op eenen onderlingen afstand van ruim 5 ellen, in eene regte rigting van het Oosten naar het Westen liggen. Boven in den kruin van den aarden wal, vindt men ook nog zeventien gaten in den grond, even als of zware boomstammen aldaar uitgedolven werden. Van deze plaats is niet eene legende overgebleven; of zij voor een heidensche offerplaats, voor hunne schans, voor geregtsplaats, of voor huldigingsplaats der Utrechtse Bisschoppen (even als den Bisschopsberg, onder de gemeente Havelte in Drenthe(1)) moet gehouden worden, blijft een raadsel, slechts de naam van Mijt-stel is bewaard gebleven en anders niets.
Vreemde opmerking over huldiging van Utrechtse bisschoppen..

Ik ga zeker nog even wat andere namen proberen te vinden in dit omvangrijke werk, in 1850 wisten ze misschien dingen die we nu niet meer weten...

De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.

Over de heer Bursch:
Deze heer heeft een prominente rol voor de nazi's gespeeld vanuit zijn ambitie als archeoloog, echter heeft dat hem zijn wetenschappelijk aanzien gekost, en een paar jaar cel. Hij verlinkte collega's, zocht toetreding tot de SS Ahnenerbe, maakte nazipropaganda, deed opgravingen nabij Dnjepopetrovsk met behulp van dwangarbeiders, etc. etc.
Ergens zou je toch nog kunnen stellen dat het een van die sukkels was die vond dat je moest aanpappen met de moffen om bepaalde zaken te behouden (in zijn geval het aanzien van hem en het museum voor oudheidkunde in Leiden).
pi_93468514
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93468780
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 22:59 schreef krakkemieke het volgende:
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Die laatste reactie:

Op 9/6/2010 12:55:07 AM schreef hans
dat stuk van Ton Biesemaat schijnt uitgewist te zijn op het net;
het was inderdaad Oranje Journaal deel 24 dat wat van die vreemde toestanden op het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet besprak.
De Genie heeft destijds opdracht gekregen op zeer korte termijn het geheel met het stelsel van ondergrondse gangen en verblijven op te blazen.
Op 29 juli 1976 verscheen er in de plaatselijke krant Nunspeet Vooruit een lang artikel ("Raadsels rond het Ronde Huis zijn nog altijd niet opgelost")dat uitgebreid inging op de lugubere toestanden daar. Het verhaal wekte grote opschudding op onder bepaalde kringen in Nunspeet en elders....
  maandag 28 februari 2011 @ 23:08:20 #10
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469096
Ik heb nog geen reactie van dhr. Dirk Septer. Maar goed, een meneer van 65 kijkt niet de hele dag op zijn Iphone of hij mailjes of berichtjes op Hyves heeft.

Als het lang duurt bel ik woensdagavond.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  maandag 28 februari 2011 @ 23:10:37 #11
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469227
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 20:37 schreef Winston_Smith het volgende:
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93469540
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Het lijkt er wel op he, dat er veel verwijderd wordt ineens. En ja, uit welke hoek dat komt is zeker interessant.

Dus je gaat woensdagavond bellen? Ben reuze benieuwd.
pi_93469557
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
De reactie in de link die ik gaf, is van juni 2010 dus.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:17:31 #14
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93469626
De naam Septer wordt vijf keer gevonden als ik via www.streekarchivariaat.nl naar kranten-> Nunspeet ga.

2x een schaakuitslag (1947)
1x familiebericht (een geboorte, 1917)
2x een gerechterlijke kwestie (soldaat die gelegerd was in Ermelo)

Er heeft dus een "Septer" gewoond in Nunspeet, of in ieder geval geboren en/of geschaakt.
pi_93469994
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:29:36 #16
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93470200
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/

Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93470585
quote:
De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal). De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.
Klinkt veelbelovend. Bedankt voor de link naar de beschrijving. Er schijnen ook schematische tekeningen te zijn van hoe de Mythstee er uit gezien zou moeten hebben. Ik heb daar nog vrij weinig over gevonden. In deze pdf van het Nationaal Archief staat dat er wel documentatie voor handen is van de Afdeling
Oudheidkunde en Natuurbescherming van net na de oorlog. (Vrij groot bestand helaas alleen index geen documenten. Zoek in dit document op Mythstee) Ik ben benieuwd of daar ook deze tekeningen inzitten en eventueel informatie is te vinden over hetgeen de heer Bursch daar heeft gedaan.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93470652
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:59:29 #19
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93471581
Enkele reacties op een artikel van Ton Biesemaat :

Op 9/7/2010 9:17:46 PM schreef attie
Ton, ik vraag het me ook af of je bedreigd wordt. En dat het artikel over Het Ronde Huis totaal verdwenen is, bevreemdt mij heel erg.
Maar ik zie uit naar je nieuwe boeken!
En nu we het toch over mysteries hebben: in de supermarkt las ik dat Edwin de Roy van Zuydewijn,teruggekeerd uit Italie (overigens niet van plan om naar begrafenis te gaan!) en door zonnebril en pet niet zo gauw te herkennen, bij Schiphol werd aangesproken door twee mannen en bedreigd. Toen hij een getuige van dit incident wilde hebben had hij pech, de man was een engelsman en snapte er niets van. Het was geloof ik de Privé,waarin dit stond.
Kan het zo maar in nederland, die bedreiging?

Op 9/8/2010 12:33:42 AM schreef anoniem
het is inderdaad interessant op te merken dat vier verschillende personen als reaktie op "Stilte voor de storm" (Leo Brabanticus) het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet en/of Ton Biesemaat's uitgewiste Oranje Journaal deel 24 ter sprake brengen...
Inderdaad heel interessant!

http://www.prorepublica.n(...)io+netwerk+guerrilla

Ik denk dat Koos hoopt dat ook hij binnenkort vriendelijk verzocht wordt het onderzoek te staken, dan weet hij meteen dat hij goed zit.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472144
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:10:43 #21
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93472224
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
ja, graag :-)
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472243
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
http://www.google.nl/url?(...)tMWfmjqAaRqU2PwULwrA
namaste
pi_93472327
quote:
Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93472444
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:12 schreef Divje het volgende:
[..]

Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
ik had het ook net gevonden en toen las ik jouw reactie :P
namaste
pi_93472646
Ik was echt te moeilijk aan het doen.. :') Zeer interressante materie, lurk mee vanaf het begin en vind het allemaal zeer mysterieus wat betreft verdwijningen van site's/blogs..
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:35:12 #26
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93473563
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:24 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Laat maar komen.

http://hetrondehuisnunspeet.web-log.nl/blog/backup-pegasus.html

Ik ben geen bron of blogwonder, maar het staat erop met e-mail.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93474227
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk.. :{
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:53:34 #28
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93474310
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:51 schreef Divje het volgende:
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk.. :{
link doet het prima bij mij
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Admin dinsdag 1 maart 2011 @ 07:19:05 #29
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93477502
Ik volg weer mee.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_93477712
Ik mail vanmiddag even naar die R. Tuininga.
En ik pm KoosVogels even met de vraag weer mee te doen.
@ yvonne: bestaat FOK!-radio nog? Misschien een leuk item voor FOK!-radio. En misschien kun je iteejer hier ook naar verwijzen, die vindt dit vast wel een leuk topic.

Btw volgens mij is het verder niet interessant om contact te leggen met de complotheoretici die aan de haal zijn gegaan met dit verhaal of specifiek hun theorieën en verbanden te gaan checken. Deze mensen gaan er nl. al vanuit dat de verhalen die de ronde gaan rondom het ronde huis waar zijn, terwijl mij het juist beter lijkt om na te gaan of die verhalen überhaupt waar zijn.

[ Bericht 42% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 08:03:56 ]
I´m back.
pi_93478069
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 15:58 schreef Winston_Smith het volgende:
Voor de geintereseerden heb ik wat foto's gemaakt at the spot. Mijn doel was om zichtbare resten te vinden en de exacte locatie te bepalen. Hiervoor ben ik een aantal malen terug geweest omdat het niet eenvoudig was. De oude oprijlaan, vijvers en de aanplant vind je gemakkelijk maar de exacte locatie van het huis is niet aangegeven of makkelijk te vinden. Getuige de hoeveelheid puin en aardewerk etc. op die plek, in combinatie met aanwijzingen op een oude kaart ben ik voor 99% overtuigd de exacte plek gevonden te hebben. Nergens vond ik veel puin maar op die plek ligt overal puin als je goed gaat kijken. Ik heb her en der een bemoste steen omgekeerd en opervlakkig de bodem doorzocht.
Ik ben daar goed bekend en dit is inderdaad de juiste locatie.

Foto 4 is precies de plek waar het huis heeft gestaan.

De oprijlaan heb je op foto 2 mooi in beeld gezet. De rij buxusstruiken die langs de oprit staan zijn hier goed te zien. De oprijlaan begon links en daar waar je rechts een muurtje ziet staan liep deze schuin omhoog (nu steekt daar een asfaltweg dwars doorheen) in een bocht om het huis heen tot de plek op foto 4. Daar was de toegangsdeur, die zich bevond op de 1e verdieping.

Rechts op foto 2 is nog net de asfaltweg (Van Petersom-Ramringweg / Toeristische Weg) te zien die door het gebied loopt. Rechts van deze weg (zie foto 2), ligt een verwilderd stukje met braamstruiken en andere begroeiing. Tussen deze begroeiing zijn nog restanten van de oude kelders te vinden.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93478482
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93479594
Hier een bron voor de mythe, de sage over Frank van Vloten en het ronde huis uit databank volksverhalen (van het welbekende meertensinstituut) opgetekend in 1946 uit de mond van ene J.H.W. Eldermans:
quote:
Toevoegen aan §1c, Aant. 1946, fol. 27* (t.a.v. de heer W.F. Huybrechts):
Er zijn vele oude en recente- geruchten en verhalen die naar voren brengen dat in de omgeving van de Mythstee, een oude aardburcht, kabouters werden gezien. Maar dat niet alleen! Ook spoken en geesten werden daar herhaaldelijk waargenomen. Veel van die wonderlijke verhalen zijn op een vreemde, vaak dwaze wijze met elkaar vervlochten. De Mythstee zou, vooral ten tijde van de Romeinse bezetting, als cultuurplaats voor de eigen bevolking veel belangrijker zijn geweest dan de wetenschap aanneemt. Er zouden hoogst bloederige overwinningsfeesten zijn gevierd en nog steeds is men in bepaalde kringen doende te bewijzen dat de Varusslag niet ergens in Duitsland plaats vond en niet bij Barenau, maar op de Veluwe in de omgeving van de Mythstee, op welke aardburcht de wilde Germaanse horden, geleid door druiden, overwonnen Romeinen offerden aan Wodan.- Een en ander zou er toe hebben geleid dat de pangermaanse beweging grote belangstelling had voor deze Nunspeetse locatie, die ook nog gelegen was aan een z.g.n (Germaanse) Heilige Lijn, welke lijn na 1891 (Alldeutscher Verein) weer in ere werd hersteld. Dat zou de aanleiding zijn geweest tot het bouwen van het vreemde Ronde Huis, en de bewoner van dat huis, de heer Frank van Vloten, zou daar in opdracht van de pangermaanse beweging gevestigd zijn geweest. [Op of aan deze Heilige Lijn ligt ook de Hunenborg bij Denekamp.] Een terrein nabij het Ronde Huis, met de Mythstee, zou omstreeks 1930 zijn gekocht door de familie Droste -van de chocola- en met de gedragingen van bepaalde personen uit deze familie gaan de Rond Huis Mythstee- verhalen zich verweven, zó geheimzinnig en zó ingewikkeld dat er een lijvig boek over te schrijven zou zijn. Op het Ronde Huis beoefende men een germaans-keltische cultus, men deer er het Duits nationaal-socialisme ging zich ook roeren- aan eugenetische experimenten. Er waren, zo wordt nog steeds verteld, op het Ronde Huis sex-orgiën, waarbij meisjes van de Drost-chocoladefabriek, vaak kinderen van tien of twaalf jaar, tegen hun zin betrokken waren, met zéér hoog geplaatste, Duitsgezinde Nederlanders als partners. En zo gevalt het dat thans in de Rond Huis Mythstee- omgeving des nachts geesten van deze Droste-meisjes zijn gezien, die dan met zn vieren of vijven gearmd, dwars over de weg lopen.
bron

Dus al in 1946 (als ik het goed begrijp) wordt er geconcludeerd dat er wonderlijke verhalen de ronde gaan omtrent het ronde huis en zijn bewoners, die op een vreemde vaak, dwaze manier met elkaar vervlochten zijn.
Niet alleen Frank van Vloten wordt hierin genoemd, maar dus ook de familie Droste, van de chocolade, figureert in die wonderlijke verhalen. Verder is er sprake van kabouters en " spoken en geesten". Ook worden er verbanden gelegd met het Romeinse verleden, het nationaal-socialisme, eugenetische experimenten, sex-orgiën en kindermisbruik.

De vraag die wij moeten opwerpen is dan natuurlijk: hebben we hier te maken met plaatselijke mythevorming, waarmee eerst Dirk Septer en vervolgens een clubje rabiate complottheoretici aan de haal ging, omdat dit goed paste in hun vrij overspannen kijk op de realiteit??? Of zit er een kern van waarheid in?
Ik denk overigens wel dat dit wrs de primaire bron is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 17:48:03 ]
I´m back.
pi_93479938
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480009
quote:
11s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
I´m back.
pi_93480080
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:08 schreef Ryan3 het volgende:
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. :D.

Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480138
quote:
11s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:11 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. :D.

Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
Klopt ja, hoewel ik niet alle verhalen in het geheel heb gelezen. Overigens worden ook bij andere verhalen namen genoemd, alleen zijn die dan niet bekend.
I´m back.
pi_93480243
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:

http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93480553
Ah, dank! Ligt het toch meer ri. Elspeet dan ik dacht.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480695
Ryan, ik ken de heer R. Tuininga goed. Ik houd contact met hem. Als hij meer te weten is gekomen, dan horen jullie dat van mij.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_93481325
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
Als alles hier zo vredig en mooi was waarom is er dan niemand blijven wonen? Het lijkt wel of het gebied in de loop van de tijd toch een soort van besmet is geraakt. Misschien doordat er "foute" mensen in zaten die heulden met de nazi's en er toch wel wat gebeurt moet zijn. Dingen kunnen hun eigen leven gaan leiden maar vreemd is het wel dat niemand van de familie of anderen hier wilde wonen.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93481487
quote:
Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93481588
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:56 schreef Winston_Smith het volgende:
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
De reden voor sloop was de vervallen staat waarin het gebouw verkeerde in de jaren na de oorlog, na jarenlang uitgewoond te zijn geweest door Arbeidsdienst, evacuees, etc. In die tijd werd er niet of nauwelijks onderhoud gepleegd en lekte het aan alle kanten in het gebouw. Ook leegstand deed het gebouw geen goed.

Stukje historie:
In 1930 werd het Ronde Huis verkocht aan houthandelaar Van Noort, die er vele bomen kapte. Van Noort ging in 1937 failliet, en verkocht het huis toen aan mevrouw Simon Thomas-De Vries. Zij verkocht het terrein, op de Mythstee na, door aan Staatsbosbeheer.
In de oorlogsjaren (1940-1945) was er een afdeling van de Opbouwdienst, later Nederlandse Arbeidsdienst (N.A.D.), in het Ronde Huis gevestigd. Van 1944 tot 1948 diende het huis als toevluchtsoord voor evacués uit Arnhem. Na het verdwijnen van het toevluchtsoord voor evacués, begon het Ronde Huis langzaam aan in verval te raken. Het repareren van het gebouw zou zon 100.000 gulden gaan kosten. Dit vond men te veel, en Staatsbosbeheer nam toen het besluit het Ronde Huis af te laten breken.
Een besluit dat achteraf gezien misschien helemaal niet had gehoeven. In 1966 werd begonnen met de sloop.


Ik heb het zelf helaas nooit in het echt gezien, het was toen al gesloopt.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  dinsdag 1 maart 2011 @ 11:04:38 #44
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93481596
Edit: lees nu de post van Toppie_.

Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93481832
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:01 schreef Winston_Smith het volgende:

[..]

Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.

Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):

http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  dinsdag 1 maart 2011 @ 12:21:48 #46
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93484585
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:17 schreef Toppie_ het volgende:
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:

http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten :P
The truth was in here.
pi_93485507
quote:
Edit: lees nu de post van Toppie_.

Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93485538
quote:
14s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:21 schreef Bastard het volgende:

[..]

Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten :P
Het moet nog wel spannend blijven, een beetje verdwalen in zo'n mooie omgeving is altijd leuk !
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93486219
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:12 schreef Toppie_ het volgende:
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.

Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):

http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
Whehehe, bij nummer 7259:
quote:
op oprit loopt een kip
:').
en, interessanter:
quote:
serie over het 'Ronde Huis', ook wel 'Melkhuis' genoemd; vroeger adres Ronde Huisweg, nu nog overblijfsel aan de Petersom Ramringweg in het Zandenbos te Nunspeet; meer over dit onderwerp is te vinden in het boek 'Nunspeet 1910' deel 4, p. 185 t/m 187; gedateerd met behulp 'Nunspeet 1910'
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93486283
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?
FOK! verstandig, lees een P.I.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 14:22:22 #51
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93489470
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:

[..]

Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis:

versus dit:Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93494071
Staal goed bezig! Kijken of we daar meer over te weten kunnen komen.

quote:
Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?
De A28 tussen Amersfoort en Zwolle is aangelegd in 1967. Precies in de periode van en net na de sloop van het ronde huis.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93494652
De aanleg van de A28 is in meerdere stukken en tijdvakken gedaan. De oplevering van de uiteindelijke rijksweg was in 1967. De bouw was echter toch al wat eerder. Voor de stukken rond Nunspeet worden deze jaartallen opgegeven.

Elspeet- 't Harde 9 km 1961
Harderwijk-Elspeet 10 km 1962

Het zou dus goed kunnen dat het Ronde huis in gebruik is geweest in die tijd, eventueel ook voor de aanleg van wat nu de A28 is.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  dinsdag 1 maart 2011 @ 16:29:20 #54
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93494753
Best goed mogelijk maar dan missen we nog een flink aantal jaren. Heb net al drie mailtjes verstuurd, zal er nog een paar versturen en dan antwoord afwachten. Kunnen we het naast elkaar leggen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93495074
quote:
Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.
Ambtenarenlogica.. (werkt heden nog precies hetzelfde).
pi_93495114
Misschien dat iemand die dit leest de reden weet waarom ze de weg destijds wat naar het zuiden hebben getrokken. Je ziet dat ze de weg dwars door het Zandenbos hebben getrokken. Wel opmerkelijk dat deze weg dwars door een bos loopt, terwijl naast het bestaande spoor meer voor de hand liggend is. Ik kan me voorstellen dat je dan om de natuur gaat maar er dwars doorheen en ook nog een omweg? Hier zal vast wel een plausibele verklaring voor zijn.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  dinsdag 1 maart 2011 @ 16:46:10 #57
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93495578
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:29 schreef drug_tito het volgende:
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/

Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
De Toppie die daaronder staat is dat trouwens dezelfde Toppie_ die hier in de reeks post?
Heb zo'n idee namelijk.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93497694
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:

[..]

Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis: [ afbeelding ]

versus dit:

[ afbeelding ]

Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Geen woorden voor, wat een prutsers zeg.
Zo'n gebouw is net zo iets als radio Kootwijk (een stukje verderop), een gebouw waarvoor je als je in de buurt bent even omrijdt om te gaan zien... en dan afbreken en even later voor drie keer de renovatie kosten een foeilelijk gebouw laten neerzetten als bezoekerscentrum. :N .
I´m back.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 17:31:28 #59
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93497805
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....

SNV007000003_002_L.jpg
  Moderator dinsdag 1 maart 2011 @ 17:36:36 #60
249559 crew  Lavenderr
pi_93498002
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:31 schreef Perox het volgende:
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....

[ afbeelding ]
'zeer bemind door ons kind' ..zou het de gouvernante of kindermeisje geweest zijn?
pi_93498180
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:31 schreef Perox het volgende:
Ook nog gevonden in de krantenknipsels, een advertentie uit 1919 over een sterfgeval in het Ronde Huis....

[ afbeelding ]
Even op die site van begraafplaatsen kijken, misschien?
Volgens mij postte Winston_Smith die site ivm Dirk Septer: http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Lijkt me idd een gouvernante ook, wat Lavenderr zegt.
I´m back.
pi_93498470
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:40 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Even op die site van begraafplaatsen kijken, misschien?
Volgens mij postte Winston_Smith die site ivm Dirk Septer: http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Lijkt me idd een gouvernante ook, wat Lavenderr zegt.
Niet te vinden in graftombe.nl.
I´m back.
pi_93498820
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 1 maart 2011 @ 17:59:16 #64
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93498970
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:

[..]

Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis: [ afbeelding ]

versus dit:

[ afbeelding ]

Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Maar als de verhalen omtrent die kinderen waar is, dan is het ook beter om het maar tegen de grond te gooien ook vind ik. Dergelijke gebouwen (huis van Dutroux bijvoorbeeld ook) hoeven niet te blijven bestaan.
The truth was in here.
pi_93499006
Ook maar eens druk aan het googlen geslagen, en kwam deze briefwisseling tegen van Frank van Vloten, helaas is de tekst (voor mij) op zon manier geschreven dat ik er geen bal van kan maken. :)

Toch wil ik hem jullie niet onthouden: http://www.123people.nl/e(...)n=weblink&wrt_id=495
pi_93499032
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:55 schreef krakkemieke het volgende:
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-dorr/I4477.php
Ze was dienstbode.
Misschien één primaire bron voor het volksverhaal over Frank Ruiter.
Ze was slechts 20 jaar en haar overlijden valt in de periode 1916-1924 waarin er sprake was van verdachte sterfgevallen etc.
I´m back.
pi_93499065
http://www.dbnl.org/tekst/wits009brie01_01/index.php
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=vlot008

Hier is een briefwisseling te vinden tussen Frank van Vloten en Willem Witsen, een kunstenaar. Ik heb er tot nog toe geen rare dingen in kunnen vinden behalve dat Witsen een verhouding had met de zus van van Vloten (Elizabeth, ook wel Betsy). Zijn later getrouwd. Niet echt bruikzaam dus.. :P

Edit: Ook veel brieven van Elizabeth van Vloten, nog niks verdachts te vinden.. Ja, ik heb ze bijna allemaal gelezen.. :@

Edit2:

quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:59 schreef jongen89 het volgende:
Ook maar eens druk aan het googlen geslagen, en kwam deze briefwisseling tegen van Frank van Vloten, helaas is de tekst (voor mij) op zon manier geschreven dat ik er geen bal van kan maken. :)

Toch wil ik hem jullie niet onthouden: http://www.123people.nl/e(...)n=weblink&wrt_id=495
Dat is inderdaad moeilijk lezen :o

[ Bericht 15% gewijzigd door Divje op 01-03-2011 18:07:14 ]
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93499137
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 17:59 schreef Bastard het volgende:

[..]

Maar als de verhalen omtrent die kinderen waar is, dan is het ook beter om het maar tegen de grond te gooien ook vind ik. Dergelijke gebouwen (huis van Dutroux bijvoorbeeld ook) hoeven niet te blijven bestaan.
Ik denk dat absoluut geen overeenkomst tussen het geval Van Vloten en Dutroux vastgesteld kan worden hoor, en dat iets dergelijks dus totaal nooit een overweging is geweest bij het slopen van dit pand...
I´m back.
pi_93499176
Oh en ik bedacht nog iets over de blote indische bruid van van Vloten.
Als ze sarong en kabaja droeg, was dat waarschijnlijk zo goed als bloot voor de autochtonen. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93499295
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:00 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Misschien één primaire bron voor het volksverhaal over Frank Ruiter.
Ze was slechts 20 jaar en haar overlijden valt in de periode 1916-1924 waarin er sprake was van verdachte sterfgevallen etc.
Ook niet vreemd, zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93500332
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:05 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ook niet vreemd, zie deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
Kan makkelijk idd, vooral personen tussen 20 en 40 jaar vielen daaraan ten prooi, ipv ouderen en jonge kinderen...
I´m back.
pi_93501359
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 14:22 schreef Staal het volgende:

[..]

Die leegstand vind ik ook heel erg gek. Kan er niets over vinden.

Nog gekker: Nog niet eens zo heel lang na de sloop werd voor 300.000 gulden het bezoekerscentrum Zandenbos gebouwd. Dit bezoekerscentrum had eigenlijk best in het Ronde Huis gevestigd kunnen worden.

Dat vind ik wel erg gek. Heb je zo'n prachtig en bijzonder pand waar ansichtkaarten van gedrukt zijn. Met een prachtige tuin, een echt uitgelezen plek voor een bezoekerscentrum maar waarvoor 100.000 gulden teveel zou zijn om vlak daarna een ander pand van drie ton de grond uit te stampen.

Dus dit met geschiedenis: [ [url=http://www.dorpvierhouten.nl/Pagina%27s%20website/Nieuws/29-05-2005%20Rododendrons/Foto%27s/0797.jpg]afbeelding
versus dit:

[ [url=http://images.zoover.nl/images/V252142L1B473751D2W580H475/Bezoekerscentrum-Zandenbos.jpg]afbeelding
Ik vind dat eigenlijk misdadig. :{. Maar het zal de eerste prutser niet geweest zijn bij de overheid om een dergelijk besluit te nemen.

Zal vanavond eens rondmailen over de leegstand in de periode 47-66. Moet nu wat anders doen.
Het bezoekerscentrum wat je op de foto laat zien is het nieuwe bezoekerscentrum (anno 2000?), het oude bezoekerscentrum is inmiddels afgebroken.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 19:22:49 #73
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93503186
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 18:48 schreef jongen89 het volgende:

[..]

Het bezoekerscentrum wat je op de foto laat zien is het nieuwe bezoekerscentrum (anno 2000?), het oude bezoekerscentrum is inmiddels afgebroken.
Was zeker ook een mooi monument zeker?

In vrij korte tijd dus ook weer. Duur geintje.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93504109
Ik heb nog wat ansichtkaarten gevonden waar het Ronde Huis op staat, weet niet of deze al langs zijn gekomen?


De volgende zijn foto's van het huis rond 1965:
bron: http://cards.geneanet.org(...)le=&lang=nl&x=24&y=9
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93504609
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:38 schreef Divje het volgende:
Ik heb nog wat ansichtkaarten gevonden waar het Ronde Huis op staat, weet niet of deze al langs zijn gekomen?
[ afbeelding ]

De volgende zijn foto's van het huis rond 1965:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

bron: http://cards.geneanet.org(...)le=&lang=nl&x=24&y=9
Overigens op dat schilderij, dat ik zelf ook al eerder ben tegengekomen, zie je links en rechts de daken van twee andere huizen(?), als mede een stukje van het bijgebouw.
Het ronde huis stond dus in het geheel niet zo geïsoleerd.
Ook zie je een stukje van het bijgebouw; waarin in de oorlog gezinnen werden opgevangen en de gehele oorlog hebben verbleven... dat waren vluchtelingen uit Nunspeet voor het oorlogsgeweld (zal bron nog even zoeken)... wat natuurlijk een bron kan zijn voor het maffe verhaal in 1946 opgetekend door het meertensinstituut dat er zogenaamd eugenetische experimenten werden uitgevoerd...
Hebbes:
quote:
Mijn Grootvader (76) heeft in de periode van ongeveer 1943 tot 1950 in Nunspeet gewoond. In de tijd van de oorlog was hij ongeveer 15 jaar.
Uit nood voor de bombardementen hebben ze hun huis verlaten en hebben hun heil ergens anders gezocht en gevonden in de opslag loods/schuur van het Ronde Huis.
Samen met nog een ander gezin hebben ze daar de Hongerwinter doorgebracht en overleefd.
Het schuurtje heeft in de oorlog vlak bij de lanceerplaats van de V2's gestaan.
Een paar decennia later heeft hij geprobeerd om dat bewuste schuurtje terug te vinden maar te vergeefs. Mede doordat zijn vrouw(73) wat slecht ter been is en hij haar niet graag alleen laat, heeft hij nooit echt kunnen zoeken doordat men met de auto niet overal mag komen.
Dus hierbij mijn vraag of het nog ergens bekend is waar het betreffende schuurtje staat.
Zo niet, misschien zijn er dan een aantal oude kaarten over van die tijd, zodat hij misschien die plek zelf kan vinden op de kaart en dat wij dan alsnog met hem naar die plaats toe kunnen.
Ik zou U héél erg dankbaar zijn als U mij wat informatie hierover toe zou kunnen sturen.
In ieder geval bedankt,
bron
Volgens deze bron heeft er een lanceerplaats voor V2's gestaan in de buurt... :{.
PS en dat lijkt ogv bronnen over lanceerplaatsen V2's onwrs.
Over lanceerplaatsen V1's bestaat in Nederland onduidelijkheid...

[ Bericht 15% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 20:09:40 ]
I´m back.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 19:53:08 #76
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93504991
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93505106
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Dat viel mij ook al op.. Zijn alleen veel bomen bij gegroeid in de loop der jaren :P
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93506037
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
er staat zelfs een raampje open, het gebouw werd dus ook nog gelucht.
namaste
pi_93506330
Hier nog iets over de rituelen waar sommige "elite" geen genoeg van kan krijgen.
Denk dat deze rituelen verband houden met hetgeen bekend is over het ronde huis.

http://www.anarchiel.com/(...)g_van_de_bovenwereld
pi_93506767
quote:
5s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 16:46 schreef Staal het volgende:

[..]

De Toppie die daaronder staat is dat trouwens dezelfde Toppie_ die hier in de reeks post?
Heb zo'n idee namelijk.
Scherp opgemerkt ! ^O^
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  Boks-Chick dinsdag 1 maart 2011 @ 20:33:01 #81
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_93507664
in het artikel van shivius staat een link naar deze nieuwe (?) blog http://rondehuis.blogspot.com/
lolwut
  Moderator dinsdag 1 maart 2011 @ 20:46:51 #82
249559 crew  Lavenderr
pi_93508690
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 19:53 schreef Staal het volgende:
Die onderste twee foto's daar zie je eigenlijk geen verval op. Ramen zijn heel, gras gemaaid.
Het werd dus wel onderhouden.
Het ziet er daar gewoon heel goed uit. Wat eeuwig zonde toch :{
  dinsdag 1 maart 2011 @ 23:31:47 #83
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93519968
Er is ook correspondentie te vinden, van van Vloten met ambtenaren van de Arbeidsdienst. Hij heeft Belgische arbeiders uit het vluchtelingenkamp Nunspeet, en laat ze voor hem werken op het land. Waar hij weigerachtig in was, was het opgeven van de namen en gewerkte dagen, zodat deze Belgen geen afdracht hoefden te doen op het kamp. Of dit edelmoedigheid was, of een manier om beter gemotiveerde krachten in dienst te hebben, laat ik in het midden. Het schetst echter wel het beeld van een man die met heel mondane zaken bezig is.

Kijk in de bron onder puntje 22
bron

Overigens vond ik in de rest van de archieven weinig interessants, of het moet het constante geklaag van de Belgische vluchtelingen over de Hollandse boter zijn :D

Verder interessants vind ik in een verhandeling over de locale historicus H. van Heerde (1894-1957):
quote:
Reeds in 1940 publiceerde hij zijn "Kerkgeschiedenis van Nunspeet". Het was, zei hij, een vooruitgreep op zijn latere boek, van 1954. In die jaren ontstonden onze contacten; hij woonde nog met zijn vader samen aan de Dr. Schutlaan 4. Hij bleek toen onder meer correspondent voor een archeologische verenigng te zijn. Per abuis kreeg ik inzage van zijn gegevens over de Mythstee te Nunspeet en de grafheuvels op de Noorderheide te Elspeet; hij schrok er achteraf van en vroeg om het materiaal voorlopig geheim te houden. Doordat hier een kazerne gebouwd moest worden en de Noorderheide oefenterrein voor tanks zou worden, kwamen zijn gegevens aan het licht: een maand lang kreeg de Groningse professor van Giffen de kans enkele opgravingen te doen... toen was de macht aan de tanks.
Vreemd dat nu weer van Giffen wordt genoemd als opgraver, dat is de juist niet collaborerende archeoloog van WO II.

Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
pi_93520380
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 23:31 schreef Perox het volgende:
Er is ook correspondentie te vinden, van van Vloten met ambtenaren van de Arbeidsdienst. Hij heeft Belgische arbeiders uit het vluchtelingenkamp Nunspeet, en laat ze voor hem werken op het land. Waar hij weigerachtig in was, was het opgeven van de namen en gewerkte dagen, zodat deze Belgen geen afdracht hoefden te doen op het kamp. Of dit edelmoedigheid was, of een manier om beter gemotiveerde krachten in dienst te hebben, laat ik in het midden. Het schetst echter wel het beeld van een man die met heel mondane zaken bezig is.

Kijk in de bron onder puntje 22
bron

Overigens vond ik in de rest van de archieven weinig interessants, of het moet het constante geklaag van de Belgische vluchtelingen over de Hollandse boter zijn :D

Verder interessants vind ik in een verhandeling over de locale historicus H. van Heerde (1894-1957):

[..]

Vreemd dat nu weer van Giffen wordt genoemd als opgraver, dat is de juist niet collaborerende archeoloog van WO II.

Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
Dat is überhaupt niet Frank van Vloten, de zwarte ruiter hè waarover het hier gaat, die leefde van 1858 tot 1930.
Correctie: het gaat over 14-18.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 00:00:55 ]
I´m back.
pi_93520830
Ik wil wat verder zoeken op Frank van Vloten toch; die man wordt m.i. onterecht door het slijk gehaald door die samenzweringstheoretici ogv dat enkele stukje van JHW Erdmans bij het meertensinstituut.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 00:02:14 ]
I´m back.
  woensdag 2 maart 2011 @ 00:04:50 #86
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93521446
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 23:50 schreef Ryan3 het volgende:
Ik wil wat verder zoeken op Frank van Vloten toch; die man wordt m.i. onterecht door het slijk gehaald door die samenzweringstheoretici ogv dat enkele stukje van JHW Erdmans bij het meertensinstituut.
Dat denk ik ook. Maar misschien zijn er andere zaken waardoor er zoveel geruchten zijn...

In ieder geval weer wat leuks gevonden over het vermeende kaderkamp in WOII: dat was op een locatie die de Wiltsangh heette. Leuk detail, je kunt nog in een zn. Fortbungalow logeren, en de meeste bungalows dragen de naam van bekende veluwse sagen.

quote:
De geschiedenis van
De Witte Wieven
DOOR DICK BAAS
NUNSPEET Camping De Witte Wieven bestaat vijftig jaar.
Jaap Wiarda begon in 1958 de camping op grond die hij van de
toenmalige gemeente Ermelo in erfpacht kreeg. Op dezelfde
grond werd in 1940 de Opbouwdienst opgericht, waarin gedemobiliseerde
militairen werden opgenomen. Er werd vierhonderd
man ondergebracht in barakken. De gemeente had voor
dit doel vijftien hectare heidegrond verhuurd voor een bedrag
van tien gulden per jaar. De Opbouwdienst werd naar
Duits voorbeeld omgezet in de Arbeidsdienst. De kaderopleiding
voor deze Arbeidsdienst kwam in Nunspeet. Op 24 januari
1941 sloot de eerste opleiding voor 170 aspirant-leiders
af. Burgemeester Martens waardeerde het dat de bakermat van
de Arbeidsdienst in Nunspeet lag. Later ontwikkelde de Arbeidsdienst
zich steeds meer in nationaalsocialistische richting.
Eind 1944 kregen de barakken een nieuwe bestemming. Het
werd een noodhospitaal. Na de oorlog kregen de barakken
weer een andere bestemming. Onder de naam kamp
voor bijzondere jeugdzorg De Wiltsangh werden er kinderen
van gearresteerde NSB-ers ondergebracht. Dat duurde tot 15
maart 1949. Daarna werd het kamp afgebroken. Omdat de
gemeente onvoldoende bood voor de overname van de barakken
werd alles op een openbare veiling verkocht. Maar de fundamenten
bleven zitten en die wilde de gemeente weg hebben.
Er kwamen advocaten aan te pas om het ministerie zover te
krijgen dat ze ook dit opruimden. In 1953 kon het dossier
worden gesloten. In 1958 begint De Witte Wieven.
Wederom weer alles zorgvuldig inclusief funderingen laten verwijderen.... Een trend in Nunspeet.

En de bron, met ook nog een leuk stukje over de camping zelf.

edit:De camping ligt overigens ten NO van het Ronde Huis, aan de andere zijde van de snelweg, toch wel een eindje weg.

[ Bericht 2% gewijzigd door Perox op 02-03-2011 00:07:24 (de locatie vermeld) ]
  Admin woensdag 2 maart 2011 @ 00:59:19 #87
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93523330
quote:
19s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 20:33 schreef BrandX het volgende:
in het artikel van shivius staat een link naar deze nieuwe (?) blog http://rondehuis.blogspot.com/
Hij heeft de boel teruggeplaatst *O*
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_93533433
Er is iig een monografie geschreven over de 'gezusters van Vloten'; de drie zussen van Frank van Vloten, die alle drie trouwden met een beroemde Tachtigers schrijver. Hieronder een omschrijving:
quote:
Gezusters Van Vloten

In het laatste decennium van de 19e eeuw trouwden de kunstenaars Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verwey met Martha, Betsy en Kitty van Vloten. Het leven van de drie gezusters is in tegenstelling tot dat van hun echtgenoten tot nu toe onderbelicht gebleven.

Waarom bleven deze drie talentvolle vrouwen in de schaduw van hun echtgenoten? Waren hun huwelijksproblemen specifiek Victoriaans of van alle tijden?
In De gezusters Van Vloten brengen Cornelie van Uuden en Pieter Stokvis aan de hand van egodocumenten het bewogen leven van deze drie vrouwen in kaart. Hun bijzondere opvoeding door een verlichte vader, het 'clubzustersschap' van de Tachtigers, hun verlovingstijd en huwelijksleven binnen het kunstenaarsmilieu. Twee van deze huwelijken eindigden in een scheiding. Betsy van Vloten trouwde opnieuw met een kunstenaar, maar ook dat huwelijk hield geen stand.
In het boek wordt een nieuw licht geworpen op deze kunstenaarshuwelijken. Bovendien illustreert hun levensloop de ingrijpende veranderingen die zich tussen 1850 en 1940 in de Nederlandse samenleving voltrokken.

Cornelie van Uuden (1935) heeft cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Open Universiteit Nederland en Pieter Stokvis (1947) is universitair hoofddocent aan deze instelling. Het boek is mede gebaseerd op onderzoek van Joke de Haan en Hilda Dijkhuizen.
Recensie

Het levensverhaal van drie bijzondere zusters. De inleiding beschrijft het 19e-eeuwse gezin Van Vloten, waarin drie dochters ongekend vrij opgroeiden en onderwijs genoten. Martha trouwt met de beroemde schrijver Frederik van Eeden, Betsy met de schilder Willem Witsen en Kitty met de bekende schrijver Albert Verwey. Alleen Kitty's huwelijk hield stand. Achtereenvolgens worden de kennismakingen, verlovingen, huwelijken, scheidingen en latere levensjaren van de drie zussen besproken. De seksuele relaties krijgen zeer veel aandacht, de intellectuele relaties die er zeker ook waren, aanzienlijk minder. De drie zussen zijn geen prototypen van meisjes uit hun tijd, die immers gekenmerkt wordt door een bekrompen moraal. Interessant boek voor historisch en feministisch geïnteresseerden.
Redactie
bron
De bron mbt de brieven van Frank van Vloten aan Willem Witsen, zijn dus brieven aan zijn zwager.

Iig komt er uit naar voren dat de gezusters erg 'vrij' zijn opgevoed tov de gangbare gebruiken in die tijd. Dat zal natuurlijk ook gelden voor broer Frank van Vloten. Iets dergelijks kan natuurlijk gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden door lieden die niet zo vrij zijn opgevoed, zeker in de bible belt waarin Nunspeet ligt.
Ik bedoel rondom de beroemde Frederik van Eeden, andere zwager van Frank van Vloten, en zijn Walden project in Bussum e.o. bestond ook zo'n sfeer van verdachtmakingen aangaande de losse zeden die daar werden geduld, meen ik me te herinneren.
Hier een stukje over Martha van Vloten, getrouwd geweest met Frederik van Eeden:
quote:
Op 15 april 1886 trad Frederik van Eeden in het huwelijk met Martha van Vloten, met wie hij twee zoons kreeg, Hans en Paul. Dit huwelijk werd ontbonden op 29 juli 1907.

Martha een van de dochters van Johannes van Vloten

Johannes van Vloten was gehuwd met Elisabeth van Gennep (1824 - 1906) en kreeg vier zonen en drie dochters. De drie dochters zouden later met bekende Nederlandse kunstenaars uit de kring van de Tachtigers trouwen.

Hij was een Nederlands wetenschapper, die zich onder andere bezig hield met taal- en letterkunde, (kunst- en literatuur-)geschiedenis, theologie en filosofie. Hij staat bekend als herontdekker van Spinoza's werk en vrijdenker in diens traditie, met een grote betrokkenheid bij allerlei maatschappelijke kwesties.

De Tachtigers, de Nederlandse literaire beweging, waar de kunstenaars Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verweij de laatste decennia van de negentiende eeuw deel van uit maakten zijn bij velen bekend. Hun vrouwen, Martha, Betsy en Kitty van Vloten daarentegen veel minder. Kitty trouwde met dichter schrijver Verweij aan wie zij haar leven wijdde. Martha ging een bijzonder moeilijke relatie aan met Van Eeden, die uiteindelijk stuk liep op de vele buitenechtelijke uitstapjes die hij maakte en Betsy trouwde met de schilder Witsen, maar ook dat huwelijk hield geen stand. De drie talentvolle zussen bleven altijd in de schaduw van hun mannen staan ondanks hun vrije opvoeding door hun vader, Spinoza-kenner Johannes van Vloten.
Tussen Frederik en Martha bleef levenslang een duurzame, vriendschappelijke relatie bestaan. Hij werd zich later bewust van de pijn die hij Martha had aangedaan door deze scheiding, en drukte daarover vaak zijn spijt uit in zijn dagboeken.


[ Bericht 3% gewijzigd door Ryan3 op 02-03-2011 12:46:13 ]
I´m back.
pi_93533748
In deze bron veel info over de familie van Vloten (o.a. over hun bosontginningsprojecten, huizenbezit en de genealogie), maar dat is helaas niet online te onderzoeken.
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:06:40 #90
249559 crew  Lavenderr
pi_93535537
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 12:10 schreef Ryan3 het volgende:
Er is iig een monografie geschreven over de 'gezusters van Vloten'; de drie zussen van Frank van Vloten, die alle drie trouwden met een beroemde Tachtigers schrijver. Hieronder een omschrijving:

[..]

bron
De bron mbt de brieven van Frank van Vloten aan Willem Witsen, zijn dus brieven aan zijn zwager.

Iig komt er uit naar voren dat de gezusters erg 'vrij' zijn opgevoed tov de gangbare gebruiken in die tijd. Dat zal natuurlijk ook gelden voor broer Frank van Vloten. Iets dergelijks kan natuurlijk gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden door lieden die niet zo vrij zijn opgevoed, zeker in de bible belt waarin Nunspeet ligt.
Ik bedoel rondom de beroemde Frederik van Eeden, andere zwager van Frank van Vloten, en zijn Walden project in Bussum e.o. bestond ook zo'n sfeer van verdachtmakingen aangaande de losse zeden die daar werden geduld, meen ik me te herinneren.
Hier een stukje over Martha van Vloten, getrouwd geweest met Frederik van Eeden:

[..]

En van 8 maart tot 4 mei 2011 een expositie in Deventer over 'de kinderen van van Vloten' en dan met name over deze drie zussen.

http://www.sabinfo.nl/ind(...)1AC-282F602B2639D478
  Boks-Chick woensdag 2 maart 2011 @ 13:15:26 #91
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_93535897
quote:
14s.gif Op woensdag 2 maart 2011 00:59 schreef yvonne het volgende:

[..]

Hij heeft de boel teruggeplaatst *O*
:Y
lolwut
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:18:36 #92
249559 crew  Lavenderr
pi_93536045
Even inhaken op wat Ryan3 schreef over Spinoza-kenner Johannes van Vloten

http://www.siebethissen.n(...)annes_van_Vloten.htm
pi_93536222
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:06 schreef Lavenderr het volgende:
En van 8 maart tot 4 mei 2011 een expositie in Deventer over 'de kinderen van van Vloten' en dan met name over deze drie zussen.

http://www.sabinfo.nl/ind(...)1AC-282F602B2639D478
En "toevallig" wordt vlak daarvoor de hele Ronde Huis mythe opgepompt.
Heeeel "toevallig"?
FOK! verstandig, lees een P.I.
  woensdag 2 maart 2011 @ 13:25:32 #94
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93536351
Wel gek dat er op het internet geen foto's van Frank van Vloten te vinden zijn.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:32:20 #95
249559 crew  Lavenderr
pi_93536669
quote:
11s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:22 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

En "toevallig" wordt vlak daarvoor de hele Ronde Huis mythe opgepompt.
Heeeel "toevallig"?
Nou, ik kwam er 2 maanden geleden achter dat er een 'mysterie' speelde rond Het Ronde Huis . Ben toen gaan zoeken op internet en heb er een topic over geopend omdat het me boeide en ik er graag meer over wilde weten .
Nooit gedacht dat het zo zou gaan lopen :o
pi_93536921
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:32 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Nou, ik kwam er 2 maanden geleden achter dat er een 'mysterie' speelde rond Het Ronde Huis . Ben toen gaan zoeken op internet en heb er een topic over geopend omdat het me boeide en ik er graag meer over wilde weten .
Nooit gedacht dat het zo zou gaan lopen :o
Hoe kwam je daar achter dan?
I´m back.
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 13:43:51 #97
249559 crew  Lavenderr
pi_93537178
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:37 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Hoe kwam je daar achter dan?
Door Micha Kat. Klokkenluiders.
Het linkje in de OP. Wat later verwijderd is.
  woensdag 2 maart 2011 @ 13:45:49 #98
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93537243
En wie is nou eigenlijk de persoon die het boek over "Het Ronde Huis" gaat schrijven? Daar is ook sprake van.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93537293
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:43 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Door Micha Kat. Klokkenluiders.
O, ja natuurlijk.
Jij leest zijn weblog? Ik heb er eerder ook al eens opgekeken, maar dan lees je één logje en dan denk je die man is uit zijn knar, maar als je verder kijkt dan stuit je op deze info idd. En dan vandaar naar de bron die Micha gebruikt? Dat weblog van Pegasus?
Iig denk ik dat Pegasus in oktober 2010 de eerste was die met dat verhaal kwam?
I´m back.
pi_93537334
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 13:45 schreef drug_tito het volgende:
En wie is nou eigenlijk de persoon die het boek over "Het Ronde Huis" gaat schrijven? Daar is ook sprake van.
R. Tuininga, een bekende van KoosVogels.
I´m back.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')