abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_93449607
Vervolg op

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?http://webcache.googleuse(...)de+huis+nunspeet&;cd=4&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl

Waar we na een rustig begin nu aan een ware speurtocht begonnen zijn naar de gebeurtenissen die zich misschien afgespeeld hebben in dit Ronde Huis bij Nunspeet:

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

http://elisabethleroi.yolasite.com/

Koos Vogels, journalist, die zich op de zaak gestort heeft en een mevrouw die veel van het Ronde Huis weet geinterviewd heeft

dinsdag 4 januari 2011 15:40 schreef KoosVogels het volgende:[/b]

Collega weet niks van kinderlijkjes die zijn gevonden in de bossen of andere schimmige praktijken. Wel hangt er een zweem van mysterie rond het Ronde Huis. Volgens wordt er gezegd dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsers zijn vermoord in de woning of het gebied eromheen. Ook wordt gesproken over colloberatie met de bezetter. Lichtelijk tegenstrijdig, maar dat tekent wellicht het mysterieuze karakter rond het huis. Hij zei wel eens wat gehoord te hebben over Van Vloten en zijn verknipte hobby's, maar hij verwijst die geruchten naar het land der fabelen.
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Vervolgens kregen Yvonne en de Admins een anoniem schrijven, een soort waarschuwing om hier maar niet verder in te duiken:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

Staal die krantenknipsels uit een Nunspeter Courant gevonden heeft
http://snv.courant.nu/ind(...)ina=&sort=score+desc

Hierna gingen we op zoek naar de schrijver die wellicht het boek The Round House geschreven heeft, maar blijkbaar klopt dat verhaal niet, ondanks verwoede pogingen zijn we er niet in geslaagd daar enig bewijs van te vinden:

quote Ryan3
Conclusie wmb: Michael Sadleir (formerly Sadler) was m.n. een boekenverzamelaar dus, hij schreef één roman die enige vermaardheid kreeg en verfilmd werd, Fanny by Gaslight (1940). De titel The Round House komt niet voor in zijn bibliografie.
En een eventuele positie bij de War Intelligence Department tijdens WO1 wordt nergens in zijn biografie genoemd.
Wel interesseerde hij zich, zoals gezegd als boekenverzamelaar, voor m.n. romans uit de 19de eeuw, en publiceerde hier ook over. Hieronder valt de literaire stroming Gothic Fiction, bij ons beter bekend door het werk van Shelley, Stoker, Poe. En nou moet ik eerlijk gezegd ook toegeven dat dit verhaal over het ronde huis idd enkele gothic motieven met zich meedraagt.

Uit wikipedia over
The stock characters of Gothic fiction include tyrants, villains, bandits, maniacs, Byronic heroes, persecuted maidens, femmes fatales, monks, nuns, madwomen, magicians, vampires, werewolves, monsters, demons, dragons, angels, fallen angels, revenants, ghosts, perambulating skeletons, the Wandering Jew and the Devil himself.
We hebben een mystery, Gothic architecture, darkness, death, decay, madness, secrets, tyrants, villans, persecuted maidens... vul maar aan. Het zou iig een perfecte gothic novel hebben kunnen zijn...

En een aantal mooie foto's van een Fokker die ter plekke op onderzoek is uitgegaan:
Het Ronde Huis-vergeten , fictie of feit?

We speuren door w/

[ Bericht 19% gewijzigd door Lavenderr op 07-03-2011 09:31:39 ]
  maandag 28 februari 2011 @ 18:58:29 #2
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93452478
Het verwijderde blog van auteur Pegasus, waarmee het topic begon:
http://rondehuis.blogspot.com/
( in cache)

Hier ook te lezen in een bredere vierdelige serie van blogs over o.a. het koningshuis (vanaf vandaag blijkbaar beveiligd met een wachtwoord???):
http://herstelderepubliek(...)an-de-bovenwereld-i/
http://herstelderepubliek(...)n-de-bovenwereld-ii/
http://herstelderepubliek(...)-de-bovenwereld-iii/
http://herstelderepubliek(...)de-bovenwereld-slot/

Hier nog een links, waarin de raadsels omtrent het ronde huis ook in een breder perspectief geplaatst worden (en veel overeenkomsten heeft met de blogs op Herstel de Republiek):
http://www.anarchiel.com/(...)g_van_de_bovenwereld

Hier een oproep om informatie betreffende de 'mysteriën rondom het ronde huis', auteur R. Tuininga (plaatselijk journalist), wrs een bekende van KoosVogels (?). In de oproep wordt iig gemeld dat er later dit jaar een boek verschijnt over het ronde huis???
http://www.deweekkrant.nl(...)_ronde_huis_nunspeet

Het mailtje aan admins: yvonne, Danny, Breuls, Knorretje, iteejer:
quote:
Anonymous
details weergeven 00:38 (8 minuten geleden)
Wat zouden jullie doen als je kinderen bedreigd werden? Waarom is de schrijver van dat 1976 artikel in Nunspeet Vooruit destijds met de noorder zon snel naar het buitenland vertrokken en nooit meer naar Nederland teruggekeerd? Waarom zijn bij medewerkers van de Werkgroep Het Rone Huis hun archieven in beslaggenomen en tot zwijgen gebracht? Het zijn machtige, zeer rijke tegenstanders; wie het meeste geld heeft kan de beste advokaten nemen en iedereen verslaan en het leven zeer zuur maken. Denk daar maar eens aan!
KoosVogels (plaatselijk journalist) interviewde een bron en meldde dit:
quote:
Oke oke, ik heb met een dame gesproken en die bevestigt dat er zich vreemde zaken hebben afgespeeld in het Ronde Huis. Of zij de waarheid spreekt? Moeilijk te zeggen, ook zij kent de verhalen enkel uit tweede hand. Wel heeft ze mensen gesproken die indertijd bij het Ronde Huis hebben gewerkt. Zij heeft mij overigens wel afgeraden er dieper in te duiken.
quote:
De dame beweert dat de toenmalige RVD navraag heeft gedaan naar haar persoon en dat ze toen toch maar heeft besloten om ermee te stoppen. Of ik mij daar iets van aantrek? Heb er een nachtje over geslagen en kwam toen tot de volgende conclusie: fuck, natuurlijk niet? Want kunnen zij mij nou maken. Een ding is duidelijk; die mevrouw houdt de kaken stijf. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb wat lijntjes uitgezet in de hoop dat mensen met hun verhaal naar buiten willen treden. Verder doorzoek ik de krantenarchieven en binnenkort wil ik eens kijken of er wellicht wat over valt te vinden in het Nationaal Archief. Ik ben hier absoluut niet klaar mee. Nog steeds ben ik er niet zeker van dat er daadwerkelijk iets is gebeurd. Het kunnen immers net zo makkelijk sterke verhalen zijn die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar het is de moeite waard om verder te onderzoeken.
Het oorspronkelijke artikel uit de Nunspeet Vooruit, d.d. 29-07-1976, van auteur Dirk Septer.
Ook hier in pdf: http://www.deweekkrant.nl(...)uis%2029-07-1976.pdf

Het ronde huis in 1925:


Dit zijn de photo's van Winston_Smith.
De situatie ter plaatse op dit moment:Hier meer photo's: http://www.xs4all.nl/~witches/images/

Hier de plaats waar het smalspoor lag:Enkele te onderzoeken leads:

1.
• Wie, waar is auteur Dirk Septer?
• Is Dirk Septer idd naar het buitenland vertrokken en nooit teruggekeerd, zoals de anonieme schrijver van het mailtje aan de admins beweert?

2.
• Wie is de anonieme auteur van het mailtje aan de admins?
• Wie, wat was de -- werkgroep Het Ronde Huis -- waarvan hij melding maakt?

3.
• Het lichaam dat gevonden werd in 1916 van een onbekend meisje, dat later ook als ongeïdentificeerd begraven werd... waar, in Nunspeet? Is er onderzoek naar geweest van politie of recherche?
• Rond 1917 vonden arbeiders in de bossen bij het Ronde Huis het naakte lijk van een jong meisje. Haar identiteit is nooit vastgesteld. Waar is zij begraven?
• 'Rond 1924 stelde een rechercheur van de Parket politie een onderzoek in en rond het Ronde Huis (drie naakte meisjes op de grond werd vastgesteld). Het onderzoek werd van hoger hand stopgezet.'
• Rond 1982 werden meerdere beenderen opgegraven. Kan hier nog informatie over achterhaald worden?

4.
Verhalen van bewoners van Nunspeet over de Zwarte Ruiter, a.k.a. Frank van Vloten?

5.
Michael Sadleir (voorheen Sadler), genoemd als auteur van de roman The Round House, waarnaar verwezen wordt in de oorspronkelijke text en misschien wel of niet gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het Ronde Huis in Nunspeet? Na onderzoek, via google, lijkt dat uitermate onwaarschijnlijk te zijn. Noch uit zijn bibliografie, noch uit zijn biografie blijkt dat hij dat boek geschreven heeft of kennis zou kunnen hebben gehad van de situatie ter plekke of de personen waar het hier om gaat. Michael Sadleir heeft zich, getuige deze link, als boekenverzamelaar iig wel verdiept in de occulte en erotische Victoriaanse literatuur, met name in de zogenaamde Gothic fiction, zoals in de blog van Pegasus wordt gemeld. Dus nader onderzoek is misschien vereist.

6.
Contact leggen met R. Tuininga die beweert dat er een boek verschijnt over het ronde huis. Hoe kan dat als iedereen bedreigd wordt of wordt afgeraden er nader onderzoek naar te doen. Wat weet hij?

7.
Tijdlijn mbt geschiedenis Ronde Huis en gebeurtenissen aanleggen?

Deel 1

[ Bericht 5% gewijzigd door Ryan3 op 28-02-2011 21:50:58 ]
I´m back.
pi_93457111
Jeuh.. weer een nieuw deel. Geweldig topic! Ik volg het op de voet ^O^
pi_93459115
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93460928
ik heb op de gelderlander een kleurenfoto gevonden, met veel moeite de foto kunnen opslaan, eventueel heb ik ook de bmp van 5MB


[ Bericht 0% gewijzigd door Dulk op 28-02-2011 23:44:22 ]
namaste
  maandag 28 februari 2011 @ 22:54:44 #7
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93468211
Ik zou nog even terugkomen op dat opgravingsverhaal en de Mythstee, die op het landgoed van het Ronde Huis ligt.

De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal).

De beschrijving luidt als volgt:
quote:
MIJT-STEL (DE), plaats op de Over-Veluwe, prov. Gelderland, 1/2 u. Z. van Nunspeet, in de heide, nabij den Vierholterweg, bestaande uit eene aaneenschakeling van heuvelen, zigtbaar door menschenhanden gemaakt, maar nog onbekend in haar vroegere doeleinden. Deze plaats is bovenal ongemeen wijd en heuvelvormig, in de gedaante van een halve maan, waarvan de holle zijde naar het zuiden gekeerd is, voor welke holle zijde een meertje (thans moeras) gevonden wordt.
De hoogte der wallen, boven den begane grond, is omtrent 12 ellen; de binnenruimte in de lengte, beslaat omtrent 50 à 60 ellen, en in de breedte 24 ellen. Er zijn thans nog drie ronde zitplaatsen van 5 ellen middellijns aanwezig, welke op eenen onderlingen afstand van ruim 5 ellen, in eene regte rigting van het Oosten naar het Westen liggen. Boven in den kruin van den aarden wal, vindt men ook nog zeventien gaten in den grond, even als of zware boomstammen aldaar uitgedolven werden. Van deze plaats is niet eene legende overgebleven; of zij voor een heidensche offerplaats, voor hunne schans, voor geregtsplaats, of voor huldigingsplaats der Utrechtse Bisschoppen (even als den Bisschopsberg, onder de gemeente Havelte in Drenthe(1)) moet gehouden worden, blijft een raadsel, slechts de naam van Mijt-stel is bewaard gebleven en anders niets.
Vreemde opmerking over huldiging van Utrechtse bisschoppen..

Ik ga zeker nog even wat andere namen proberen te vinden in dit omvangrijke werk, in 1850 wisten ze misschien dingen die we nu niet meer weten...

De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.

Over de heer Bursch:
Deze heer heeft een prominente rol voor de nazi's gespeeld vanuit zijn ambitie als archeoloog, echter heeft dat hem zijn wetenschappelijk aanzien gekost, en een paar jaar cel. Hij verlinkte collega's, zocht toetreding tot de SS Ahnenerbe, maakte nazipropaganda, deed opgravingen nabij Dnjepopetrovsk met behulp van dwangarbeiders, etc. etc.
Ergens zou je toch nog kunnen stellen dat het een van die sukkels was die vond dat je moest aanpappen met de moffen om bepaalde zaken te behouden (in zijn geval het aanzien van hem en het museum voor oudheidkunde in Leiden).
pi_93468514
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_93468780
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 22:59 schreef krakkemieke het volgende:
Door te googlen op: zwarte ruiter nunspeet, vond ik dit:
http://www.prorepublica.n(...)tilte+voor+de+storm?
Zie de reacties. Alweer een gewist stuk. :?
Die laatste reactie:

Op 9/6/2010 12:55:07 AM schreef hans
dat stuk van Ton Biesemaat schijnt uitgewist te zijn op het net;
het was inderdaad Oranje Journaal deel 24 dat wat van die vreemde toestanden op het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet besprak.
De Genie heeft destijds opdracht gekregen op zeer korte termijn het geheel met het stelsel van ondergrondse gangen en verblijven op te blazen.
Op 29 juli 1976 verscheen er in de plaatselijke krant Nunspeet Vooruit een lang artikel ("Raadsels rond het Ronde Huis zijn nog altijd niet opgelost")dat uitgebreid inging op de lugubere toestanden daar. Het verhaal wekte grote opschudding op onder bepaalde kringen in Nunspeet en elders....
  maandag 28 februari 2011 @ 23:08:20 #10
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469096
Ik heb nog geen reactie van dhr. Dirk Septer. Maar goed, een meneer van 65 kijkt niet de hele dag op zijn Iphone of hij mailjes of berichtjes op Hyves heeft.

Als het lang duurt bel ik woensdagavond.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  maandag 28 februari 2011 @ 23:10:37 #11
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93469227
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 20:37 schreef Winston_Smith het volgende:
Septer is een naam die niet heel veel voorkomt. Het kan misschien ook om deze meneer gaan die helaas al in 2000 is overleden. Voorthuizen (Zuidkan ven de veluwe) is niet ver van Nunspeet, beide Gelderland
http://www.graftombe.nl/names/info/953722/septer
Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93469540
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Het lijkt er wel op he, dat er veel verwijderd wordt ineens. En ja, uit welke hoek dat komt is zeker interessant.

Dus je gaat woensdagavond bellen? Ben reuze benieuwd.
pi_93469557
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
De reactie in de link die ik gaf, is van juni 2010 dus.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:17:31 #14
307622 Perox
(niet de echte)
pi_93469626
De naam Septer wordt vijf keer gevonden als ik via www.streekarchivariaat.nl naar kranten-> Nunspeet ga.

2x een schaakuitslag (1947)
1x familiebericht (een geboorte, 1917)
2x een gerechterlijke kwestie (soldaat die gelegerd was in Ermelo)

Er heeft dus een "Septer" gewoond in Nunspeet, of in ieder geval geboren en/of geschaakt.
pi_93469994
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:10 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan altijd navraag doen bij die familie ook. Een naam is een naam.
Goed gevonden!

Toevoeging: begrijp ik nu goed dat er steeds meer aan het verdwijnen is op internet de laatste dagen?
Is dat blog van Pegasus niet uit de cache te downloaden en kan je dit dan niet zelf uploaden? Ik wil dat morgen dan wel doen. Ben benieuwd van uit welke hoek er gesommeerd wordt om het te verwijderen als dit al zo gegaan is.
Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:29:36 #16
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93470200
http://www.hotforum.nl/forum/nunspeet/240861/gertjan-dood/

Op 22-11-2006 reageert een Micha. Micha Kat is bekend van de Klokkenluiderwebsite en Micha is toch niet een naam die vaak voor komt. Zou er een verband zijn?
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93470585
quote:
De topograaf van der Aa heeft een beschrijving gegeven van de Mijt-stel in de 19e eeuw reeds, in zijn Aardrijkskundig woordenboek (geweldig werk in 13 delen ofzo, google books heeft ze allemaal). De opgravingen door F.C. Bursch kan ik nog niet traceren, maar daar gaan we nog achteraan.
Klinkt veelbelovend. Bedankt voor de link naar de beschrijving. Er schijnen ook schematische tekeningen te zijn van hoe de Mythstee er uit gezien zou moeten hebben. Ik heb daar nog vrij weinig over gevonden. In deze pdf van het Nationaal Archief staat dat er wel documentatie voor handen is van de Afdeling
Oudheidkunde en Natuurbescherming van net na de oorlog. (Vrij groot bestand helaas alleen index geen documenten. Zoek in dit document op Mythstee) Ik ben benieuwd of daar ook deze tekeningen inzitten en eventueel informatie is te vinden over hetgeen de heer Bursch daar heeft gedaan.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93470652
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
  maandag 28 februari 2011 @ 23:59:29 #19
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93471581
Enkele reacties op een artikel van Ton Biesemaat :

Op 9/7/2010 9:17:46 PM schreef attie
Ton, ik vraag het me ook af of je bedreigd wordt. En dat het artikel over Het Ronde Huis totaal verdwenen is, bevreemdt mij heel erg.
Maar ik zie uit naar je nieuwe boeken!
En nu we het toch over mysteries hebben: in de supermarkt las ik dat Edwin de Roy van Zuydewijn,teruggekeerd uit Italie (overigens niet van plan om naar begrafenis te gaan!) en door zonnebril en pet niet zo gauw te herkennen, bij Schiphol werd aangesproken door twee mannen en bedreigd. Toen hij een getuige van dit incident wilde hebben had hij pech, de man was een engelsman en snapte er niets van. Het was geloof ik de Privé,waarin dit stond.
Kan het zo maar in nederland, die bedreiging?

Op 9/8/2010 12:33:42 AM schreef anoniem
het is inderdaad interessant op te merken dat vier verschillende personen als reaktie op "Stilte voor de storm" (Leo Brabanticus) het voormalige Ronde Huis bij Nunspeet en/of Ton Biesemaat's uitgewiste Oranje Journaal deel 24 ter sprake brengen...
Inderdaad heel interessant!

http://www.prorepublica.n(...)io+netwerk+guerrilla

Ik denk dat Koos hoopt dat ook hij binnenkort vriendelijk verzocht wordt het onderzoek te staken, dan weet hij meteen dat hij goed zit.
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472144
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:10:43 #21
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93472224
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
ja, graag :-)
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
pi_93472243
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:09 schreef Divje het volgende:
Ik heb "Oranje Journaal Deel 24" van Ton Biesemaat gevonden, is hier interesse voor? Want ik kan even niet uitvogelen hoe ik 'm kan linken :')
http://www.google.nl/url?(...)tMWfmjqAaRqU2PwULwrA
namaste
pi_93472327
quote:
Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
Nait Soezn Moar Broezn
pi_93472444
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:12 schreef Divje het volgende:
[..]

Ja inderdaad :')

*autistisch momentje, nu weer over :P
ik had het ook net gevonden en toen las ik jouw reactie :P
namaste
pi_93472646
Ik was echt te moeilijk aan het doen.. :') Zeer interressante materie, lurk mee vanaf het begin en vind het allemaal zeer mysterieus wat betreft verdwijningen van site's/blogs..
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:35:12 #26
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93473563
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 23:24 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Misschien krijg je ook een anoniem mailtje. ;)
Laat maar komen.

http://hetrondehuisnunspeet.web-log.nl/blog/backup-pegasus.html

Ik ben geen bron of blogwonder, maar het staat erop met e-mail.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93474227
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk.. :{
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 1 maart 2011 @ 00:53:34 #28
319591 drug_tito
Sterk in onafhankelijkheid
pi_93474310
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 00:51 schreef Divje het volgende:
Ik ben nu ook flink aan het speuren, en heb even een vraagje: doet de volgende link het wel goed bij jullie? http://www.scribd.com/doc/39891461/Nwo-Herstel-de-Republiek-2010 .. Bij mij is het allemaal gescrambled namelijk.. :{
link doet het prima bij mij
Broertje dood aan schoothondjesgedrag
  Admin dinsdag 1 maart 2011 @ 07:19:05 #29
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_93477502
Ik volg weer mee.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_93477712
Ik mail vanmiddag even naar die R. Tuininga.
En ik pm KoosVogels even met de vraag weer mee te doen.
@ yvonne: bestaat FOK!-radio nog? Misschien een leuk item voor FOK!-radio. En misschien kun je iteejer hier ook naar verwijzen, die vindt dit vast wel een leuk topic.

Btw volgens mij is het verder niet interessant om contact te leggen met de complotheoretici die aan de haal zijn gegaan met dit verhaal of specifiek hun theorieën en verbanden te gaan checken. Deze mensen gaan er nl. al vanuit dat de verhalen die de ronde gaan rondom het ronde huis waar zijn, terwijl mij het juist beter lijkt om na te gaan of die verhalen überhaupt waar zijn.

[ Bericht 42% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 08:03:56 ]
I´m back.
pi_93478069
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 15:58 schreef Winston_Smith het volgende:
Voor de geintereseerden heb ik wat foto's gemaakt at the spot. Mijn doel was om zichtbare resten te vinden en de exacte locatie te bepalen. Hiervoor ben ik een aantal malen terug geweest omdat het niet eenvoudig was. De oude oprijlaan, vijvers en de aanplant vind je gemakkelijk maar de exacte locatie van het huis is niet aangegeven of makkelijk te vinden. Getuige de hoeveelheid puin en aardewerk etc. op die plek, in combinatie met aanwijzingen op een oude kaart ben ik voor 99% overtuigd de exacte plek gevonden te hebben. Nergens vond ik veel puin maar op die plek ligt overal puin als je goed gaat kijken. Ik heb her en der een bemoste steen omgekeerd en opervlakkig de bodem doorzocht.
Ik ben daar goed bekend en dit is inderdaad de juiste locatie.

Foto 4 is precies de plek waar het huis heeft gestaan.

De oprijlaan heb je op foto 2 mooi in beeld gezet. De rij buxusstruiken die langs de oprit staan zijn hier goed te zien. De oprijlaan begon links en daar waar je rechts een muurtje ziet staan liep deze schuin omhoog (nu steekt daar een asfaltweg dwars doorheen) in een bocht om het huis heen tot de plek op foto 4. Daar was de toegangsdeur, die zich bevond op de 1e verdieping.

Rechts op foto 2 is nog net de asfaltweg (Van Petersom-Ramringweg / Toeristische Weg) te zien die door het gebied loopt. Rechts van deze weg (zie foto 2), ligt een verwilderd stukje met braamstruiken en andere begroeiing. Tussen deze begroeiing zijn nog restanten van de oude kelders te vinden.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93478482
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93479594
Hier een bron voor de mythe, de sage over Frank van Vloten en het ronde huis uit databank volksverhalen (van het welbekende meertensinstituut) opgetekend in 1946 uit de mond van ene J.H.W. Eldermans:
quote:
Toevoegen aan §1c, Aant. 1946, fol. 27* (t.a.v. de heer W.F. Huybrechts):
Er zijn vele oude en recente- geruchten en verhalen die naar voren brengen dat in de omgeving van de Mythstee, een oude aardburcht, kabouters werden gezien. Maar dat niet alleen! Ook spoken en geesten werden daar herhaaldelijk waargenomen. Veel van die wonderlijke verhalen zijn op een vreemde, vaak dwaze wijze met elkaar vervlochten. De Mythstee zou, vooral ten tijde van de Romeinse bezetting, als cultuurplaats voor de eigen bevolking veel belangrijker zijn geweest dan de wetenschap aanneemt. Er zouden hoogst bloederige overwinningsfeesten zijn gevierd en nog steeds is men in bepaalde kringen doende te bewijzen dat de Varusslag niet ergens in Duitsland plaats vond en niet bij Barenau, maar op de Veluwe in de omgeving van de Mythstee, op welke aardburcht de wilde Germaanse horden, geleid door druiden, overwonnen Romeinen offerden aan Wodan.- Een en ander zou er toe hebben geleid dat de pangermaanse beweging grote belangstelling had voor deze Nunspeetse locatie, die ook nog gelegen was aan een z.g.n (Germaanse) Heilige Lijn, welke lijn na 1891 (Alldeutscher Verein) weer in ere werd hersteld. Dat zou de aanleiding zijn geweest tot het bouwen van het vreemde Ronde Huis, en de bewoner van dat huis, de heer Frank van Vloten, zou daar in opdracht van de pangermaanse beweging gevestigd zijn geweest. [Op of aan deze Heilige Lijn ligt ook de Hunenborg bij Denekamp.] Een terrein nabij het Ronde Huis, met de Mythstee, zou omstreeks 1930 zijn gekocht door de familie Droste -van de chocola- en met de gedragingen van bepaalde personen uit deze familie gaan de Rond Huis Mythstee- verhalen zich verweven, zó geheimzinnig en zó ingewikkeld dat er een lijvig boek over te schrijven zou zijn. Op het Ronde Huis beoefende men een germaans-keltische cultus, men deer er het Duits nationaal-socialisme ging zich ook roeren- aan eugenetische experimenten. Er waren, zo wordt nog steeds verteld, op het Ronde Huis sex-orgiën, waarbij meisjes van de Drost-chocoladefabriek, vaak kinderen van tien of twaalf jaar, tegen hun zin betrokken waren, met zéér hoog geplaatste, Duitsgezinde Nederlanders als partners. En zo gevalt het dat thans in de Rond Huis Mythstee- omgeving des nachts geesten van deze Droste-meisjes zijn gezien, die dan met zn vieren of vijven gearmd, dwars over de weg lopen.
bron

Dus al in 1946 (als ik het goed begrijp) wordt er geconcludeerd dat er wonderlijke verhalen de ronde gaan omtrent het ronde huis en zijn bewoners, die op een vreemde vaak, dwaze manier met elkaar vervlochten zijn.
Niet alleen Frank van Vloten wordt hierin genoemd, maar dus ook de familie Droste, van de chocolade, figureert in die wonderlijke verhalen. Verder is er sprake van kabouters en " spoken en geesten". Ook worden er verbanden gelegd met het Romeinse verleden, het nationaal-socialisme, eugenetische experimenten, sex-orgiën en kindermisbruik.

De vraag die wij moeten opwerpen is dan natuurlijk: hebben we hier te maken met plaatselijke mythevorming, waarmee eerst Dirk Septer en vervolgens een clubje rabiate complottheoretici aan de haal ging, omdat dit goed paste in hun vrij overspannen kijk op de realiteit??? Of zit er een kern van waarheid in?
Ik denk overigens wel dat dit wrs de primaire bron is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 01-03-2011 17:48:03 ]
I´m back.
pi_93479938
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480009
quote:
11s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Nu ja, plaatselijke mythevorming is op de Veluwe natuurlijk niet vreemd (vgl. o.a. de Witte Wieven).
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
I´m back.
pi_93480080
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:08 schreef Ryan3 het volgende:
Dat klopt, als je alleen al even verder kijkt bij die J.H.W. Eldermans dan zie je dat hij behoorlijk wat sagen vertelde aan de functionarissen van het meertensinstituut.
Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. :D.

Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480138
quote:
11s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:11 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

Wauw, inderdaad. Veel kabouterverhalen. :D.

Ik moet wel zeggen dat het verhaal over het Ronde Huis wat dat betreft afwijkt, het gaat veel meer op detail in dan veel van de 'algemene' sagen.
Klopt ja, hoewel ik niet alle verhalen in het geheel heb gelezen. Overigens worden ook bij andere verhalen namen genoemd, alleen zijn die dan niet bekend.
I´m back.
pi_93480243
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:

http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93480553
Ah, dank! Ligt het toch meer ri. Elspeet dan ik dacht.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93480695
Ryan, ik ken de heer R. Tuininga goed. Ik houd contact met hem. Als hij meer te weten is gekomen, dan horen jullie dat van mij.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_93481325
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
Als alles hier zo vredig en mooi was waarom is er dan niemand blijven wonen? Het lijkt wel of het gebied in de loop van de tijd toch een soort van besmet is geraakt. Misschien doordat er "foute" mensen in zaten die heulden met de nazi's en er toch wel wat gebeurt moet zijn. Dingen kunnen hun eigen leven gaan leiden maar vreemd is het wel dat niemand van de familie of anderen hier wilde wonen.
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93481487
quote:
Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93481588
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:56 schreef Winston_Smith het volgende:
Wat ik vreemd vind. Eigenlijk een heel elementaire vraag, los van alle verhalen...
Waarom bouwt iemand op zo'n mooie plek een soort van "paradijs", noemt zijn tuin ook zo, steekt hier heel veel geld en moeite in, en later wordt alles afgebroken en uiteindelijk het hele landgoed verlaten.
De reden voor sloop was de vervallen staat waarin het gebouw verkeerde in de jaren na de oorlog, na jarenlang uitgewoond te zijn geweest door Arbeidsdienst, evacuees, etc. In die tijd werd er niet of nauwelijks onderhoud gepleegd en lekte het aan alle kanten in het gebouw. Ook leegstand deed het gebouw geen goed.

Stukje historie:
In 1930 werd het Ronde Huis verkocht aan houthandelaar Van Noort, die er vele bomen kapte. Van Noort ging in 1937 failliet, en verkocht het huis toen aan mevrouw Simon Thomas-De Vries. Zij verkocht het terrein, op de Mythstee na, door aan Staatsbosbeheer.
In de oorlogsjaren (1940-1945) was er een afdeling van de Opbouwdienst, later Nederlandse Arbeidsdienst (N.A.D.), in het Ronde Huis gevestigd. Van 1944 tot 1948 diende het huis als toevluchtsoord voor evacués uit Arnhem. Na het verdwijnen van het toevluchtsoord voor evacués, begon het Ronde Huis langzaam aan in verval te raken. Het repareren van het gebouw zou zon 100.000 gulden gaan kosten. Dit vond men te veel, en Staatsbosbeheer nam toen het besluit het Ronde Huis af te laten breken.
Een besluit dat achteraf gezien misschien helemaal niet had gehoeven. In 1966 werd begonnen met de sloop.


Ik heb het zelf helaas nooit in het echt gezien, het was toen al gesloopt.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  dinsdag 1 maart 2011 @ 11:04:38 #44
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_93481596
Edit: lees nu de post van Toppie_.

Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_93481832
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:01 schreef Winston_Smith het volgende:

[..]

Bedankt voor de foto's die van de sloop kende ik nog niet. Zijn deze foto's gewoon te vinden in het gemeentearchief en zijn ze daar ook te scannen op hoge resolutie ?
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.

Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):

http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  dinsdag 1 maart 2011 @ 12:21:48 #46
8372 Bastard
Persona non grata
pi_93484585
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:17 schreef Toppie_ het volgende:
Voor wie eens zelf in het gebied wil kijken heb ik wat markante punten en exacte locaties op de satellietfoto van het gebied gezet:

http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5488538420
Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten :P
The truth was in here.
pi_93485507
quote:
Edit: lees nu de post van Toppie_.

Logische verklaring voor te vinden dus. 100.000 gulden anno nu natuurlijk een lachertje. Zonde.
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Cast a cold Eye
On Life, on Death.
Horseman, pass by!
pi_93485538
quote:
14s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:21 schreef Bastard het volgende:

[..]

Top gedaan!
Mis nog net de GPS coordinaten :P
Het moet nog wel spannend blijven, een beetje verdwalen in zo'n mooie omgeving is altijd leuk !
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_93486219
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:12 schreef Toppie_ het volgende:
Ja in het Gemeentearchief Nunspeet, Markt 1, foto's staan ingeschreven onder inventarisnummers 7900 t/m 7907.

Zie hier ook voor meer foto's (klik op de links met de inventarisnummers en zoek dan met CTRL-F op "Ronde Huis"):

http://www.streekarchivar(...)&pa=showpage&pid=291
Whehehe, bij nummer 7259:
quote:
op oprit loopt een kip
:').
en, interessanter:
quote:
serie over het 'Ronde Huis', ook wel 'Melkhuis' genoemd; vroeger adres Ronde Huisweg, nu nog overblijfsel aan de Petersom Ramringweg in het Zandenbos te Nunspeet; meer over dit onderwerp is te vinden in het boek 'Nunspeet 1910' deel 4, p. 185 t/m 187; gedateerd met behulp 'Nunspeet 1910'
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_93486283
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:47 schreef Winston_Smith het volgende:
Is een begrijpelijke verklaring voor de sloop maar toen stond het dus al bijna 20 jaar leeg ? De periode 47-66 wordt mij niet duidelijk of het toen leeg stond of al in overheidshanden was. 100.000 gulden was toen heel veel geld vergelijkbaar met miljoenen nu, maar toen was het al helemaal weggerot. Waarom het in ongebruik raakte en waarom men het heeft laten wegrotten is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het toen wel te koop gestaan in die periode ?
Het kan zijn dat het ook nog gebruikt is tijdens de aanleg van de A28 als huisvesting of kantoor?
FOK! verstandig, lees een P.I.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')