abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 15:43:24 #1
91830 MaximusTG
pi_92591119
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg

Dit recept staat al lange tijd in deze recept en is door veel Fok!kers gebruikt:

Recept 1

Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)*
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

*het schijnt zo te zijn dat 'Tipo 00' bloem pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem. Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.

**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediënten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediënt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!

Recept 2

Dit recept is een combinatie van de techniek van Jeff Varasano van varasanos.com en de formule van Peter Reinhart, door MaximusTG:
PDF

Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

Tip voor het gebruik van gepelde tomaten: Spoel het vocht van de tomaten weg, snij de tomaten open, maar verwijder eerst de harde stukjes boven en onderaan de tomaten. Spoel de zaadjes weg en doe in een kom/maatbeker (een diepere smallere container is makkelijker ivm staafmixer). Laat eventueel water uitlekken, en pureer licht met de staafmixer. Het moet geen gladde saus worden, enige textuur is het lekkerst. Breng op smaak met bv zout, oregano en eventueel wat suiker.

Bakken!
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.

Klik voor meer info
Er zijn nog meer merken/types van dit soort oventjes. Uit ervaring van een aantal Fok!kers met deze oventjes blijkt dat het verstandig is om in het begin van de bakperiode de deksel een keer te openen, zodat een deel van de stoom kan ontsnappen. Dit ivm bruining van de korst.

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongeglazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Je kunt ook vragen om stenen voor een openhaard, die kunnen zeker tegen de hitte. Het beste gebruik je poreuze stenen, die nemen beter vocht op. Zogenaamde 'chamotte' stenen.

Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com


Filmpje over deeg opbollen


Wat foto's uit het vorige topic

Zoheetik



Terpentin07



reclamedoos



Freddeh



_Xbox_Master



AkTje



MevrouwPuff



MaximusTG



[ Bericht 5% gewijzigd door MaximusTG op 10-02-2011 20:34:49 ]
  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 15:44:20 #2
91830 MaximusTG
pi_92591165
En maar meteen een nieuw deel; Zal straks de OP wat aanpassen. Laatste posts in vorige topic gingen over nieuwe pizzascheppen/schieters/plankjes en waar je die kan kopen/ hoe te maken.
pi_92591403
Zondag ga ik weer pizza maken. Met gecarameliseerde ui, radicchio en pancetta, denk ik :9
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:52:10 #4
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_92591509
oooh! zo'n zin om dit weer te doen! Iemand een idee of het open zakje gedroogde gist van 3 weken geleden (daarna goed dicht geplakt) nog werkt of kan ik beter een nieuwe pakken?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:52:59 #5
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_92591546
ik ga een keer zo'n ah pizza maak geval kopen :'). Kijken of het lukt :9
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:56:21 #6
284578 EricOscuro
Anders dan anders
pi_92591708
Ooit gegeten bij een Italiaans restaurant in Groningen, waar je zelf (met een groep) de pizza's helemaal kon klaarmaken. Ook Spaghetti (met ruim 8 man getild toen het gesneden werd).

Was erg leuk, we waren met 40 man/ vrouw. Het liep alleen qua lawaai iets uit de hand toen ik een Gordon Ramsey imitatie neerzette... binnen een halve minuut had je 40 Gordon Ramsey's door elkaar schreeuwend de anderen de huid vol scheldend. _O- _O-
De wereld is vol met kleuren, neem geen genoegen met een zwart/ wit visie. De kleuren zitten vaak in de nuance.
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:59:56 #7
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_92591864
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 15:56 schreef EricOscuro het volgende:
Ooit gegeten bij een Italiaans restaurant in Groningen, waar je zelf (met een groep) de pizza's helemaal kon klaarmaken. Ook Spaghetti (met ruim 8 man getild toen het gesneden werd).

Was erg leuk, we waren met 40 man/ vrouw. Het liep alleen qua lawaai iets uit de hand toen ik een Gordon Ramsey imitatie neerzette... binnen een halve minuut had je 40 Gordon Ramsey's door elkaar schreeuwend de anderen de huid vol scheldend. _O- _O-
_O-
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
  donderdag 10 februari 2011 @ 16:00:10 #8
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92591884
Ojee mijn lelijke pizza in de OP.
Enne Maximus, je naam staat er verkeerd in.

Tevens TVP.
pi_92591969
* LieLie meldt zich w/
  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 16:12:47 #10
91830 MaximusTG
pi_92592483
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 16:00 schreef Zoheetik het volgende:
Ojee mijn lelijke pizza in de OP.
Enne Maximus, je naam staat er verkeerd in.

Tevens TVP.
Jep, maar dat was de vorige vorige OP. Die moest ik nog aanpassen met nieuwe foto's. Heb nog wat meer dingen geupdate. Commentaar is welkom.
  donderdag 10 februari 2011 @ 16:24:08 #11
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92593046
Oh leuk! Je eigen recept er ook bij :s) .
  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 16:25:55 #12
91830 MaximusTG
pi_92593119
Oh, viel het op :+ . Ook wat andere kleine dingetjes erin gezet die in vorige topics volgens mij wel vaker naar boven kwamen. Hoeven we niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. :P
pi_92593197
Als het buiten weer warmer wordt ga ik ook weer pizza's maken. :Y Nu staat mijn Bestron-oventje nogal wat stof te verzamelen.. :@
Let me see you stripped down to the bone
pi_92593212
Mag ik zeggen dat ik die van Freddeh meer op een soort foccacia vind lijken? :@
pi_92593264
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 15:52 schreef Flurry het volgende:
oooh! zo'n zin om dit weer te doen! Iemand een idee of het open zakje gedroogde gist van 3 weken geleden (daarna goed dicht geplakt) nog werkt of kan ik beter een nieuwe pakken?
Ik los de gist altijd eerst op in een beetje lauw water (met een heel klein beetje suiker). Als het na tien minuten begint te schuimen dan is het goed. Als het 'dood' blijft, dan een nieuw zakje pakken!
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 10 februari 2011 @ 17:20:11 #16
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_92595656
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 16:29 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik los de gist altijd eerst op in een beetje lauw water (met een heel klein beetje suiker). Als het na tien minuten begint te schuimen dan is het goed. Als het 'dood' blijft, dan een nieuw zakje pakken!
kijk! dat zijn goede tips! dankje :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 10 februari 2011 @ 19:28:57 #17
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92601751
*volgt :9

Binnenkort weer proberen *O*
heitieh
  donderdag 10 februari 2011 @ 19:33:27 #18
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92602005
Er ligt weer vers deeg in de keuken O+ .
  vrijdag 11 februari 2011 @ 03:16:25 #19
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92623201
Wat ook lekker is, is voordat je de bodem gaat beleggen je handen invetten met een flinke scheut zonnebloemolie en dan de bovenkant van de bodem daarmee insmeren. Dan wordt de rand rijker van kleur, knapperiger en voller van smaak.
pi_92629493
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 16:27 schreef LieLie het volgende:
Mag ik zeggen dat ik die van Freddeh meer op een soort foccacia vind lijken? :@
Oeh, pizzasnob :D Ik zou zeggen dat het meer een american-style pizza is ;)
pi_92629903
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 11:27 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Oeh, pizzasnob :D Ik zou zeggen dat het meer een american-style pizza is ;)
Oja, dat kan ook nog :P
pi_92633363
Deeg staat er sinds gister in, mijn moeder maakt zodalijk de saus want ik ben daar niet zo goed in.. :D en dan beleggen.

Ben benieuwd!
If not now, then when.
pi_92633383
Zo gister deeg gemaakt naar het recept van MaximusTG en lukte allemaal wel aardig! Ik wou eigenlijk volgens het pdf-je deeg maken voor 2 pizza's maar ik eindigde uiteindelijk met deeg voor 4 pizza's omdat er een foutje? in de pdf staat.
Namelijk in de tabel voor de 2 pizza's heb je alle gewichten netjes door tweeën gedeeld behalve de hoeveelheid bloem.


Ik heb nu de 2 bolletjes in de vriezer gedaan, dat is toch niet erg?
Vanavond pizza dus! :)
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
pi_92633527
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 13:09 schreef MarcoD het volgende:
Zo gister deeg gemaakt naar het recept van MaximusTG en lukte allemaal wel aardig! Ik wou eigenlijk volgens het pdf-je deeg maken voor 2 pizza's maar ik eindigde uiteindelijk met deeg voor 4 pizza's omdat er een foutje? in de pdf staat.
Namelijk in de tabel voor de 2 pizza's heb je alle gewichten netjes door tweeën gedeeld behalve de hoeveelheid bloem.
[ afbeelding ]

Ik heb nu de 2 bolletjes in de vriezer gedaan, dat is toch niet erg?
Vanavond pizza dus! :)
Waarom niet in koelkast?
If not now, then when.
  † In Memoriam † vrijdag 11 februari 2011 @ 13:53:08 #25
91830 MaximusTG
pi_92635118
@Marco: Ow wat stom! Dat heb ik nu altijd.. Wat heb je nu precies gedaan dan? Zelf de bloem door twee gedeeld? Moet haast wel, anders wordt het te droog.. Zal het zsm veranderen!
pi_92636088
Maximus ik heb nu die saus van tomaat he, maar er zit ook veel olie doorheen, die eruit halen want ik neem aan dat de pizza dan helemaal vochtig wordt?

Of is het zo goed?

If not now, then when.
pi_92636187
Die saus ziet er echt héél anders uit dan die van mij :o
  vrijdag 11 februari 2011 @ 14:16:36 #28
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_92636264
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 14:12 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Maximus ik heb nu die saus van tomaat he, maar er zit ook veel olie doorheen, die eruit halen want ik neem aan dat de pizza dan helemaal vochtig wordt?

Of is het zo goed?

[ afbeelding ]
zie ik daar bruine bonen? :P
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_92636820
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 14:16 schreef Flurry het volgende:

[..]

zie ik daar bruine bonen? :P
UI
If not now, then when.
pi_92637275
Mijn pizzasaus:

pi_92637435
Lie, ben je nou ook om wat betreft de tomatenpuree met ketchup en oregano? >:)

Mijn saus ziet er hetzelfde uit als de jouwe, min of meer. Ik laat 'm altijd flink lang sudderen, dat 'ie lekker zoetig wordt :9
pi_92638122
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 14:39 schreef LieLie het volgende:
Mijn pizzasaus:

[ afbeelding ]
Kun je uitleggen hoe je die hebt gemaakt want ik heb nog 2 pizzas over dus dan even iets beter doen.
If not now, then when.
pi_92638459
Hier mijn 1ste pizza:

If not now, then when.
pi_92638467
Mijn saus recept, lekker simpel:

Driekwart ui (in kleine stukjes)
1 blik tomatenblokjes (even de mixer erdoorheen)
1 eetlepel pesto (ongeveer na 10-15 minuten toevoegen)
1 theelepel suiker
2 theelepels zout
2 teentjes knoflook

Doe wat olie in de pan (ongeveer 1 eetlepel, niet te veel!), fruit de ui en knoflook, doe de saus erbij en laat het zo'n 10-15 inkoken op laag vuur. Doe daarna een eetlepel pesto erbij en nog even 10 minuutjes laten inkoken. En dan heb je een lekkere saus.

Je kan er ook voor kiezen om verse kruiden te gebruiken of om pesto zelf te maken. Maar ik koop gewoon een potje uit de supermarkt. :P
pi_92638529
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 15:05 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hier mijn 1ste pizza:

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit. Eetsmakelijk.
pi_92638976
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 14:42 schreef ColdFeet het volgende:
Lie, ben je nou ook om wat betreft de tomatenpuree met ketchup en oregano? >:)

Mijn saus ziet er hetzelfde uit als de jouwe, min of meer. Ik laat 'm altijd flink lang sudderen, dat 'ie lekker zoetig wordt :9
:Y ;)
pi_92639075
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 14:57 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Kun je uitleggen hoe je die hebt gemaakt want ik heb nog 2 pizzas over dus dan even iets beter doen.
Ik gebruik:

Ui (heel fijn gesnipperd)
Knoflook
Tomatenpulp (pomodori) (ze hebben hier in de winkel nu ook pomodori passato, dan heb je nog minder stukjes)
Tomatenpuree
Parmezaanse kaas
Peper/Zout
Chilipoeder
Worchestersaus
Olijfolie
Oregano

En dan eerst de ui met knoflook fruiten, tomaten erbij, andere ingrediënten en lekker een paar uur laten sudderen.
pi_92639107
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 15:05 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hier mijn 1ste pizza:

[ afbeelding ]
Ziet er dan goed uit!
Hoe vond je hem zelf qua smaak/structuur?
pi_92640904
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 13:13 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Waarom niet in koelkast?
Nou omdat ik vanavond dus een pizza maak van één bolletje deeg om te wennen aan het deeg, en dan zondagavond weer een pizza maken (vanavond alleen saus+beetje kaas).
En van de week wordt het niks omdat ik geen tijd heb om pizza te maken, dus ik eet wel gewoon wat de pot schaft :D en ik heb nog geen idee of ik volgende week zin heb in pizza of dat ik wat anders eet :) .

Dus leek me verstandiger om het gewoon in te vriezen en eruit te halen als ik denk dat ik over een paar dagen trek heb in pizza ofzo.

quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 13:53 schreef MaximusTG het volgende:
@Marco: Ow wat stom! Dat heb ik nu altijd.. Wat heb je nu precies gedaan dan? Zelf de bloem door twee gedeeld? Moet haast wel, anders wordt het te droog.. Zal het zsm veranderen!
Nou ik vond het deeg inderdaad wel wat droog (understatement) dus toen ben ik even goed naar dat pdfje gaan kijken en gewoon van alles het dubbele erbij gedaan (was het makkelijkst :7 ).
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
  † In Memoriam † vrijdag 11 februari 2011 @ 16:02:41 #40
91830 MaximusTG
pi_92641151
Haha, dus nu heb je 4 bollen in de koelkast? Ach, te veel bestaat niet als het om pizza's gaat!
pi_92642962
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 16:02 schreef MaximusTG het volgende:
Haha, dus nu heb je 4 bollen in de koelkast? Ach, te veel bestaat niet als het om pizza's gaat!
Nee er staat er nog één in de koelkast voor zondag en nog twee in de vriezer voor een andere keer *O* .
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
pi_92643793
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 15:20 schreef LieLie het volgende:

[..]

Ziet er dan goed uit!
Hoe vond je hem zelf qua smaak/structuur?
Het deeg was in het midden te dun, verder is het deeg echt lekker (Maximus recept).
De kaas was wat krokant geworden wat de smaak erg verpestte, het was gewoon kant en klare geraspe kaas, ik weet niet of ik beter andere kaas kan gebruiken?

Verder heb ik net even tomaten in blokjes gekocht en pesto om die andere saus te proberen, ik heb alleen nog geen staafmixer dus even kijken hoe ik dat ga doen.
If not now, then when.
pi_92644148
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 16:59 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Het deeg was in het midden te dun, verder is het deeg echt lekker (Maximus recept).
De kaas was wat krokant geworden wat de smaak erg verpestte, het was gewoon kant en klare geraspe kaas, ik weet niet of ik beter andere kaas kan gebruiken?

Verder heb ik net even tomaten in blokjes gekocht en pesto om die andere saus te proberen, ik heb alleen nog geen staafmixer dus even kijken hoe ik dat ga doen.
Ligt ook aan de kaassoort. Maar ik denk dat kant en klaar geraspte kaas van zichzelf wat droger is. Ik gebruik zelf verschillende kaassoorten, de vorige keer bijvoorbeeld gruyere, parmezaanse kaas en nagelkaas, en die heb ik zelf geraspt. 'Gebakken' kaas heb ik dan niet.
pi_92652848
Zo de pizza was best lekker, er zat alleen een beetje los meel aan de onderkant wat ik er even af moest vegen maar daarna was het goed te eten!

De ovensteen eerst een uur onder het gril element gelegen op de hoogste stand en met het grill element aan.
Daarna onderin de oven geplaatst en snel de pizza klaar maken en op de steen geschoven.

Ik had hier nog een klein zakje met parmezaanse kaas die ik over de pizza heen heb gestrooid misschien niet het meest ideale ervoor (gebruik normaal (nep)mozzarella) en verder had ik nog een plakje ham gesneden en verdeeld en ik had nog een klein blikje ananas stukjes die ik er voor de helft op heb gedaan.
De pizza was lekker dun en krokant aan de onderkant maar ook weer niet te krokant.

En het deeg (MaximusTG) vindt ik echt top werken, andere recept wat ik altijd gebruikte was altijd weer een drama om uit te rekken tot een ronde pizza en dat was nu totaal niet het geval :) .
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
  † In Memoriam † vrijdag 11 februari 2011 @ 20:26:38 #45
91830 MaximusTG
pi_92653318
Gelukkig is je pizza nog gelukt! Zal zo eens kijken of ik bij de bronbestanden van de pdf kan om em aan te passen ;) (ben niet thuis). Parmezaan is idd niet ideal, is nogal een droge kaas en die smelten niet zo mooi boven op een pizza. Ik zou het deeg goed op tijd uit de vriezer halen, en in de koelkast zetten, dan kan het nog lekker meer smaak vormen.

@Yuri_Boyka: Pizza is idd best mooi geworden, maar je moet me toch eens vertellen hoe/wat je gedaan hebt om tomaten er zo uit te laten zien:P.
Persoonlijk focus ik altijd het meeste op de smaak van de bodem, en ik vind pure tomaat altijd het lekkerste daarbij smaken. Ik kook mn saus dus ook niet.
pi_92654104
leuk, een pizza-topic!

ik heb vandaag ook pizza gemaakt:


was erg lekker :9
ik gebruik altijd dit recept voor het deeg, gebruik alleen minder gist, laat het deeg langer rijzen (evt een nacht in de koelkast) en meestal maak ik het half/driekwart volkoren. Heb nu weer de helft in de vriezer gelegd voor een volgende keer!
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  zaterdag 12 februari 2011 @ 00:36:26 #47
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_92665794
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 20:46 schreef Blurred86 het volgende:
leuk, een pizza-topic!

ik heb vandaag ook pizza gemaakt:
[ afbeelding ]

was erg lekker :9
ik gebruik altijd dit recept voor het deeg, gebruik alleen minder gist, laat het deeg langer rijzen (evt een nacht in de koelkast) en meestal maak ik het half/driekwart volkoren. Heb nu weer de helft in de vriezer gelegd voor een volgende keer!
In dat recept gooien ze meteen het zout en de gist in wat water met honing. Vaag, ik heb altijd geleerd dat de gist dan dood gaat door het zout, maar voor jou werkt het dus?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_92665916
quote:
Op zaterdag 12 februari 2011 00:36 schreef Flurry het volgende:

[..]

In dat recept gooien ze meteen het zout en de gist in wat water met honing. Vaag, ik heb altijd geleerd dat de gist dan dood gaat door het zout, maar voor jou werkt het dus?
Ik meng altijd eerst gist, zout en suiker met de bloem, en daar komt dan water bij. Werkt prima!
pi_92670062
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 februari 2011 00:36 schreef Flurry het volgende:

[..]

In dat recept gooien ze meteen het zout en de gist in wat water met honing. Vaag, ik heb altijd geleerd dat de gist dan dood gaat door het zout, maar voor jou werkt het dus?
jep! als je het zout eerst oplost in water dan kan het geen kwaad, gaat hier in ieder geval altijd goed :)
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
pi_92680270
Weer een pizza geprobeerd, helaas heb ik teveel saus gebruikt, dus de bodem was te nat.
Wel een mooie korst :)
Er zit op: teveel tomatensaus, courgette (daar komt ook vocht af), spekjes en mozarella. De smaak was erg goed in elk geval :9
pi_92680545
vanavond weer pizza :9 voor de verandering eens met buffel mozarella :9

O+ ga dit keer ook weer 's proberen met de hand de bodem te vormen :9
Ja doei.
  zaterdag 12 februari 2011 @ 17:34:24 #52
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92684666
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 15:05 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hier mijn 1ste pizza:

[ afbeelding ]
Mooie eerste pizza hoor!!!

quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 16:02 schreef MaximusTG het volgende:
Haha, dus nu heb je 4 bollen in de koelkast? Ach, te veel bestaat niet als het om pizza's gaat!
Ik doe altijd 4 bollen in de koelkast. Jouw recept voor 1 pizza x3 en dan in 4 stukken :s) . Lekker 4 dagen pizza eten.

Mijn pizza van vanavond:

Hij's een beetje kaal, had alleen mozzarella (en nog wat saus over, en kruiden natuurlijk).

Mijn ervaring is trouwens dat handgekneed deeg fijner is dan met de machine gekneed deeg. Maar dat kan natuurlijk ook aan de machine liggen...

[ Bericht 23% gewijzigd door Zoheetik op 12-02-2011 18:12:35 ]
  † In Memoriam † zondag 13 februari 2011 @ 16:04:08 #53
91830 MaximusTG
pi_92720742
Mooie pizza! Persoonlijk vind ik pizza's met weinig (maar wel smaakvolle) ingredienten erop altijd het lekkerst. Moet er wel veel smaak aan de bodem zitten natuurlijk.
Maar dan bedoel je dus mn oude PDF? Volgens mij is de nieuwe al oude recept x 3, en dan voor 4 bollen. Zag laatst wat pizzahumor op pizzamaking.com :p; Als de straal van je pizza 'z' is, en de dikte 'a', dan is het volume 'pi*z*z*a' _O- .

En @motorbloempje; Gelukt met het met de hand vormen? Fotootje gemaakt? :)
pi_92720780
wel foto (na hardlopen even uploaden), maar geen mooie rand, wederom -O-
Ja doei.
  zondag 13 februari 2011 @ 16:05:44 #55
229513 Blurred86
Live Positive
pi_92720813
hoe vorm je het normaal dan Mo? met een deegroller? dan krijg je juist een hele platte rand lijkt me toch?
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
pi_92720841
met de hand :)
Ja doei.
pi_92720869
ze waren wel lekker, overigens :9 :P
Ja doei.
pi_92724414
Ben al een tijdje een lezer maar ga nu toch even om een tipje vragen.

Ik heb een klein heteluchtoventje met zo'n draaischijf aan de onderkant die tot 250graden kan. Heeft iemand een tip voor me om het deeg wat luchtiger te krijgen? Ik gebruik typo 00 maar toch hebben pizza's bij mij meer weg van rijkelijk belegde focaccia's..
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  † In Memoriam † zondag 13 februari 2011 @ 17:44:09 #59
91830 MaximusTG
pi_92725676
Dan moet je toch even eerst posten welk recept/werkwijze je nu gebruikt? Tipo 00 is waarschijnlijk niet de beste bloem voor zo'n oven (wordt waarschijnlijk niet zo bruin), maar zou wel luchtig moeten kunnen worden. Meestal is het probleem met pizza's die niet luchtig zijn dat ze te weinig/verkeerd rijzen, maar vooral dat de meeste mensen hun deeg te droog maken.
  maandag 14 februari 2011 @ 01:25:51 #60
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92753711
quote:
1s.gif Op zondag 13 februari 2011 16:04 schreef MaximusTG het volgende:
Mooie pizza! Persoonlijk vind ik pizza's met weinig (maar wel smaakvolle) ingredienten erop altijd het lekkerst. Moet er wel veel smaak aan de bodem zitten natuurlijk.
Maar dan bedoel je dus mn oude PDF? Volgens mij is de nieuwe al oude recept x 3, en dan voor 4 bollen. Zag laatst wat pizzahumor op pizzamaking.com :p; Als de straal van je pizza 'z' is, en de dikte 'a', dan is het volume 'pi*z*z*a' _O- .

En @motorbloempje; Gelukt met het met de hand vormen? Fotootje gemaakt? :)
_O- Leuke formule :D.

Ik vind pizza's met weinig beleg ook lekkerder. Al had bij deze wel wat geraspte kaas bij gemogen.
Bij je oude PDF had je een recept staan voor 1 pizza, zo uit m'n hoofd. Heb zelf x3 gedaan en dan 4 bollen. :)

Ik gebruik trouwens nog steeds cheapass lidl-bloem, of de AH eigenmerk :s) .
  † In Memoriam † maandag 14 februari 2011 @ 16:40:06 #61
91830 MaximusTG
pi_92773869
Ja, moest zo lachen toen ik die zag staan! Klopt wel hoor, dat die bloem ook goede resultaten geeft. Vooral in een gewone oven. Belangrijkste is eigenlijk dat je bloem genoeg eiwitten (gluten) bevat. Maar helaas kan je dat in NL niet zien op de verpakking.
Het is iig niet zo dat als je met gewone bloem een dikke, compacte pizza maakt, het gebruik van farina di grano tenero tipo 00 er magisch voor zorgt dat ie beter wordt.
Motorbloempje heeft onderhand de marathon wel gelopen trouwens, of niet :+ ?
pi_92779263
Wat is dan precies het verschil tussen een foccacia en een pizza?
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_92779377
Ik las laatst een artikel van Ton Ijsseldijk (maakt brood in een takkenbos gestookte oven) dat als je het deeg een nachtje laat staan, de hoeveelheid gluten er minder toe gaat doen. Ik zal eens kijken of ik het artikel kan scannen en posten.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_92780403
quote:
1s.gif Op zondag 13 februari 2011 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Dan moet je toch even eerst posten welk recept/werkwijze je nu gebruikt? Tipo 00 is waarschijnlijk niet de beste bloem voor zo'n oven (wordt waarschijnlijk niet zo bruin), maar zou wel luchtig moeten kunnen worden. Meestal is het probleem met pizza's die niet luchtig zijn dat ze te weinig/verkeerd rijzen, maar vooral dat de meeste mensen hun deeg te droog maken.
La tua farina.

Ik laat hem iets natter en laat hem wat langer staan de volgende keer. Anders zoek ik andere bloem.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_92780494
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 18:25 schreef Naamah het volgende:
Wat is dan precies het verschil tussen een foccacia en een pizza?
Foccacia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Focaccia

pizza
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pizza
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 14 februari 2011 @ 18:53:58 #66
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92780585
Krijg het echt niet rond of in een vorm... dan vallen er weer gaten in... Heb het geduld niet voor!
Deze was van gisteren:
Met tonijn, knoflook, ui, paprika, champignons, chorizo, ham en ei

Erg lekker
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_92780717
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 18:53 schreef uniekhoorn het volgende:
Krijg het echt niet rond of in een vorm... dan vallen er weer gaten in... Heb het geduld niet voor!
Deze was van gisteren:
Met tonijn, knoflook, ui, paprika, champignons, chorizo, ham en ei
[ afbeelding ]
Erg lekker
Wat ik meestal doe is vanuit het midden werken. Heel veel trekken hem als het ware uit elkaar, ik duw het deeg naar buiten. Zelden of nooit komen er scheuren in.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_92781758
Iemand ervaring met Turkse pizza's bakken? Iemand een goed recept?
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
  † In Memoriam † dinsdag 15 februari 2011 @ 00:10:47 #69
91830 MaximusTG
pi_92801979
Hmm, nog nooit gedaan. Is niet alleen de vulling anders? Zo ja, dan kan je toch het deegrecept nemen dat je het beste lijkt, en voor de vulling is volgens mij genoeg te vinden op internet. Ik heb wel het idee dat het deeg voor Turkse pizza wordt uitgerold, maar ik kan me vergissen.
pi_92807133
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 februari 2011 00:10 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, nog nooit gedaan. Is niet alleen de vulling anders? Zo ja, dan kan je toch het deegrecept nemen dat je het beste lijkt, en voor de vulling is volgens mij genoeg te vinden op internet. Ik heb wel het idee dat het deeg voor Turkse pizza wordt uitgerold, maar ik kan me vergissen.
Ik zag vanmorgen heel toevallig op de kindertv (zat samen met m'n dochter te kijken) een kindje die een turkse pizza maakte. Het was inderdaad dun uitrollen van het deeg.en dan een prutje er op smeren. Zag er lekker uit, ook maar eens proberen.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_92830340
Op Turkse pizzas smeren ze gehakt met wat er in er overheen en daarmee wordt het in de oven gedaan.

Als het klaar is sla, feta en uien erbij met knoflook saus en sambal!
If not now, then when.
pi_92830660
Lahmacun recept met foto's.

Lahmacun
pi_92834360
quote:
Op dinsdag 15 februari 2011 19:02 schreef Landysh het volgende:
Lahmacun recept met foto's.

Lahmacun
Hmmm, yummie dat ga ik ook eens proberen. Terug naar de italiaanse pizza.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  † In Memoriam † dinsdag 15 februari 2011 @ 21:05:54 #74
91830 MaximusTG
pi_92837747
Jep! Heb bij wijze van test vanavond twee ballen deeg gemaakt. Heb weer de Soezie broodbloem gebruikt ipv de Antimo Caputo. Ik heb sowieso het idee dat die bloem minder goed water opneemt; denk dat die wat minder water nodig heeft. Had namelijk het idee dat het deeg van tipo 00 te slap was. Heel zacht, maar rekt net iets te makkelijk uit.
Met de werkwijze die ik nu gebruik is het het beste om het deeg na het rijzen in de koelkast in het bakje verder te laten rijzen buiten de koelkast. Dan behoud je meer gas in het deeg. Alleen werd het deeg te slap als ik het niet eerst weer opbolde voor het rijzen. Dan verlies je echter wat luchtigheid. Ook kwam het deeg wat lastig (zonder aan zichzelf te plakken/vouwen) uit de bakjes. Heb nu een betere maat bakje gevonden die ook nog eens rond is:



De yoghurtbakjes van de AH :p. Zijn ongeveer 600 ml, en perfect voor de pizzabollen uit mijn recept.
Morgen lekker een lunchpizza! Niet teveel erop, tomatensaus, mozzarella en misschien een beetje salami.
pi_92980637
Na de hele topicreeks door te hebben gebladerd op het werk, toch ook maar eens zelf begonnen. Men eerste pizza viel uit elkaar doordat alles op de schep bleef plakken... Maar de volgende lukte het wat beter en smaakte verrekte goed! (ik ben niet zo veeleissend :))

Resultaat:
  zaterdag 19 februari 2011 @ 11:46:54 #76
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93006710
Het pizzadeeg ligt te rijzen *O*
heitieh
pi_93011248
Die ongeglazuurde tegels uit de OP hè, waar ga ik die vinden in de bouwmarkt? Dwz: waar gebruik je die dingen normaal voor?

En de bloem e.d, kan ik daar gewoon standaard supermarktspullen voor gebruiken of moet ik toch iets anders zoeken?
  zaterdag 19 februari 2011 @ 14:19:52 #78
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93011530
Gewoon stoeptegels denk ik, maar die zijn 30x30cm dus dan moet je het formaat van je pizza daarop aanpassen... (mijne zijn meestal 32cm als ik ze maak, in de oven krimpen ze nog wat).

Wat betreft bloem zou ik gewoon beginnen met supermarktbloem, die van de Lidl werkt hier prima, of de iets duurdere van AH eigenmerk. Je kneedtechniek is het belangrijkst! Gist gewoon zo'n zakje van dr Oetker en water... uit de kraan :).

Als je vaker gist gaat gebruiken kun je instant gist halen bij de reformzaak, zijn grotere verpakkingen van. Daarna gewoon luchtdicht in een bakje doen, blijft maanden goed.
  zondag 20 februari 2011 @ 13:43:04 #79
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_93053759
Ik heb een elektrische pizzapan te koop! :)
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_93053797
ik niet!
Ja doei.
  zondag 20 februari 2011 @ 14:05:08 #81
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93054756
De pizza was gisteren zeer geslaagd :9

Eindelijk tevreden met 2 heerlijke pizza's. *O*

De bodem was zoiets als de pizza's van dr. oetker (bijv. de tonno) qua dikte, structuur en knapperigheid.

Eigenlijk zou ik graag zo'n bodem willen maken als bij de pizzeria. Ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven, maar dat is toch nog heel anders. Waar zit het verschil?
heitieh
  zondag 20 februari 2011 @ 14:06:39 #82
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93054812
Ga misschien eens vragen bij de pizzeria naar het recept. Misschien geven ze dat wel :P
heitieh
  zondag 20 februari 2011 @ 14:20:05 #83
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_93055554
quote:
99s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:06 schreef Joooo-pi het volgende:
Ga misschien eens vragen bij de pizzeria naar het recept. Misschien geven ze dat wel :P
Wedden van niet. :P
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_93056469
Vandaag ook weer eens pizza gemaakt, nu bij vriendlief. In een gewone elektrische oven gaat het al beter dan in mn combimagnetron. Maar deze keer ook uitgetrokken in plaats van gerold, ging goed! ^O^
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2011 @ 14:54:28 #85
91830 MaximusTG
pi_93057266
Leuk he, als er vooruitgang in zit? Foto gemaakt toevallig? Je pizza had vast genoeg 'puff' ;).
pi_93063156
quote:
Op zondag 20 februari 2011 14:54 schreef MaximusTG het volgende:
Leuk he, als er vooruitgang in zit? Foto gemaakt toevallig? Je pizza had vast genoeg 'puff' ;).
Deze keer niet :) , volgende keer weer!
  zondag 20 februari 2011 @ 20:08:50 #87
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93071233
quote:
99s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:06 schreef Joooo-pi het volgende:
Ga misschien eens vragen bij de pizzeria naar het recept. Misschien geven ze dat wel :P
Geven ze vast niet ;).
Je kunt er hooguit gaan werken.

Of alleen vragen wat voor kaas ze gebruiken bijvoorbeeld. Of ingrediëntenlijst of zo. Dat moeten ze afgeven.
pi_93071516
Jumjum. Net weer pizza gegeten. Saus was wat zoet uitgevallen, maar dat was eigenlijk best lekker voor een keer, volgende keer weer wat pittiger. Qua beleg houd ik het nu meestal bij saus, mozzarella en ui, lekker simpel is eigenlijk het lekkerst.

Met de Bestron begin ik ook steeds meer vriendjes te worden. Lang voorverwarmen, na een tijdje de pizza draaien en gewoon continue in de gaten houden blijkt zo'n beetje de truck te zijn.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 20 februari 2011 @ 21:23:34 #89
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93075749
Draaien? Op de kop? :D
pi_93080207
quote:
Op zondag 20 februari 2011 21:23 schreef Zoheetik het volgende:
Draaien? Op de kop? :D
Zo lang het een calzone was, moet dat geen probleem zijn :D
Ik zal hier morgen een fototje tussen plakken van mijn lunchpizza van afgelopen vrijdag. Die was ook yummie







[ Bericht 14% gewijzigd door reclamedoos op 21-02-2011 10:09:56 ]
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zondag 20 februari 2011 @ 23:11:38 #91
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93083028
Maar een calzone kan weer niet in de Bestron ;).

Ik heb ook alweer zin in pizza... }:|
Maar ik heb alleen maar extra belegen kaas (en deeg en tomatensaus) in huis.
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2011 @ 23:28:34 #92
91830 MaximusTG
pi_93083940
quote:
Op zondag 20 februari 2011 14:05 schreef Joooo-pi het volgende:
De pizza was gisteren zeer geslaagd :9

Eindelijk tevreden met 2 heerlijke pizza's. *O*

De bodem was zoiets als de pizza's van dr. oetker (bijv. de tonno) qua dikte, structuur en knapperigheid.

Eigenlijk zou ik graag zo'n bodem willen maken als bij de pizzeria. Ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven, maar dat is toch nog heel anders. Waar zit het verschil?
Het is echt wel mogelijk om zelf een pizza te maken in je gewone oven thuis die zeker mee kan met de middenklasse pizzeria. Is allemaal een kwestie van de juiste bloem voor het gewenste resultaat, de verhoudingen tussen de ingredienten, en het fermentatieschema (weinig gist, lange koude rijs), voor de smaak.
Welke werkwijze gebruik je nu?
pi_93093791
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 23:11 schreef Zoheetik het volgende:
Maar een calzone kan weer niet in de Bestron ;).

Ik heb ook alweer zin in pizza... }:|
Maar ik heb alleen maar extra belegen kaas (en deeg en tomatensaus) in huis.
Neehee, was gewoon een gewone. Alleen even een halve slag draaien, zodat de voorkant achterin ligt en andersom, Bestron doet het niet zo heel gelijkmatig.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  maandag 21 februari 2011 @ 12:30:24 #94
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93096754
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 23:28 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het is echt wel mogelijk om zelf een pizza te maken in je gewone oven thuis die zeker mee kan met de middenklasse pizzeria. Is allemaal een kwestie van de juiste bloem voor het gewenste resultaat, de verhoudingen tussen de ingredienten, en het fermentatieschema (weinig gist, lange koude rijs), voor de smaak.
Welke werkwijze gebruik je nu?
ff nadenken :9

Recept:
• 2 dl lauw water + 5.5g droge gist + kleine tl suiker. Dit 10 minuten laten staan.
• 350g bloem (gewoon bij de molen gehaald) + 2 el olijfolie + tl zout + bovenstaand mengsel samengevoegd.
• ruim 10 minuten gekneed
• ca. 1,5 uur in een kom laten rijzen met vochtige doek afgedekt. Kamertemperatuur.

Daarna lucht eruit gekneed en ca. 3 uren in de koelkast laten staan.

Vervolgens weer de lucht eruit gehaald en het deeg in tweeen gedeeld. Beide stukken vervolgens met de hand platgedrukt op een pizzabodembakplaatding ( :D ) om de bodem te maken.

Een van de pizza's had ik belegd met:
• mensel van gezeefde tomaten + kruiden (knoflookpoeder, tijm, basilicum, oregano, rozemarijn)
• iets minder dan een blikje tonijn (op olie)
• gewone uiringen
• mozarellastukjes
• paar champignons
• basilicumkruiden

De oven op "conventioneel" gezet (onder en boven) en op 250 graden voorverwarmd.

De pizza's een voor een onder in de oven 13 a 14 minuten laten bakken op 220 graden.
heitieh
  † In Memoriam † maandag 21 februari 2011 @ 13:19:23 #95
91830 MaximusTG
pi_93098666
Waarom haal je de lucht er uit na het rijzen in de koelkast? Ik neem trouwens aan dat je het deeg in de koelkast zet ivm planning? Want 3 uur is erg kort om iets van invloed op de smaak te hebben. Als je het deeg nu vanuit de koelkast in tweeën verdeelt, opbolt, en dan nog laat rijzen tot ze iets in volume zijn toegenomen, en dan uitrekt/zachtjes uitdrukt in je pizzavorm (waarbij je dus oplet niet teveel lucht eruit te drukken) zal je pizza al een stuk meer op pizzeria-pizza lijken.

Edit: Eet morgen ook weer pizza! Nu mn zuurdesemcultuur eindelijk gelukt lijkt heb ik twee bollen deeg gemaakt met zowel zuurdesemcultuur en een klein beetje instant gist. Bloem is combinatie van Soezie bloem en Caputo 00.



[ Bericht 29% gewijzigd door MaximusTG op 21-02-2011 14:25:20 ]
  maandag 21 februari 2011 @ 16:06:41 #96
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93106119
quote:
1s.gif Op maandag 21 februari 2011 13:19 schreef MaximusTG het volgende:
Waarom haal je de lucht er uit na het rijzen in de koelkast? Ik neem trouwens aan dat je het deeg in de koelkast zet ivm planning? Want 3 uur is erg kort om iets van invloed op de smaak te hebben. Als je het deeg nu vanuit de koelkast in tweeën verdeelt, opbolt, en dan nog laat rijzen tot ze iets in volume zijn toegenomen, en dan uitrekt/zachtjes uitdrukt in je pizzavorm (waarbij je dus oplet niet teveel lucht eruit te drukken) zal je pizza al een stuk meer op pizzeria-pizza lijken.

Edit: Eet morgen ook weer pizza! Nu mn zuurdesemcultuur eindelijk gelukt lijkt heb ik twee bollen deeg gemaakt met zowel zuurdesemcultuur en een klein beetje instant gist. Bloem is combinatie van Soezie bloem en Caputo 00.

[ link | afbeelding ]
ik dacht dat dat moest, die lucht eruit drukken :D
heitieh
  maandag 21 februari 2011 @ 16:12:35 #97
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93106399
Mijn mooiste pizza tot nog toe net gemaakt, dus ik dacht ik maak er ook even een wat betere foto van:

  † In Memoriam † maandag 21 februari 2011 @ 16:17:47 #98
91830 MaximusTG
pi_93106624
@Joooo-pi
Nee hoor, dat hoeft sowieso niet altijd, bij het bakken van brood wordt het meestal wel een keer gedaan. Maar zeker niet na de tweede rijs. Redenen om de lucht er uit te drukken:

- Teveel CO2 zorgt ervoor dat de gist doodgaat
- Het ontspant het glutennetwerk
- De temperatuur aan de binnenkant en buitenkant van het deeg wordt weer gelijk
- Voedingstoffen voor de gist in het deeg worden herverdeeld, zodat de gist opnieuw kan 'eten'.

Als je de lucht eruit drukt vlak voor het bakken dan heb je alleen de luchtbellen die de gist maakt tijdens de eerste (korte) periode als het brood/de pizza net in de oven zit. Dan blijft ie dus compact.
Afhankelijk van het gewenste eindresultaat kan je meer of minder lucht eruit halen. Bij Frans brooddeeg is het vaak al genoeg om het deeg onder zn eigen gewicht te laten uitzakken.

@Zoheetik: Das wel gek, zo'n pizza aan de muur ;). Maar hij ziet er goed uit hoor.

[ Bericht 1% gewijzigd door MaximusTG op 21-02-2011 16:43:59 ]
  maandag 21 februari 2011 @ 19:02:14 #99
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93114407
oké, thanks ^O^

Volgende keer weer een uitdaging :D
heitieh
  † In Memoriam † dinsdag 22 februari 2011 @ 21:04:17 #100
91830 MaximusTG
pi_93170071
Vanavond weer pizza gebakken; geen foto helaas, omdat ik er maar 1 had gebakken (en anders wordt ie koud he ;) ). Had combinatie zuurdesem + instant gist + 50% tipo 00 en 50% Soezie Surfina gebruikt. Resultaat was erg lekker, maar narijs in de oven viel tegen. Deeg voelde wel goed aan. Voor morgen een nieuwe batch gemaakt, zelfde bloem, maar dan de alleen gist versie. Heb ook wat broodbloem besteld bij een molen en ook 5 kg Amerikaanse patentbloem. Allebei vrij hoog eiwitgehalte (+-12%). Ben benieuwd :D.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')