abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_92680545
vanavond weer pizza :9 voor de verandering eens met buffel mozarella :9

O+ ga dit keer ook weer 's proberen met de hand de bodem te vormen :9
Ja doei.
  zaterdag 12 februari 2011 @ 17:34:24 #52
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92684666
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 15:05 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hier mijn 1ste pizza:

[ afbeelding ]
Mooie eerste pizza hoor!!!

quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 16:02 schreef MaximusTG het volgende:
Haha, dus nu heb je 4 bollen in de koelkast? Ach, te veel bestaat niet als het om pizza's gaat!
Ik doe altijd 4 bollen in de koelkast. Jouw recept voor 1 pizza x3 en dan in 4 stukken :s) . Lekker 4 dagen pizza eten.

Mijn pizza van vanavond:

Hij's een beetje kaal, had alleen mozzarella (en nog wat saus over, en kruiden natuurlijk).

Mijn ervaring is trouwens dat handgekneed deeg fijner is dan met de machine gekneed deeg. Maar dat kan natuurlijk ook aan de machine liggen...

[ Bericht 23% gewijzigd door Zoheetik op 12-02-2011 18:12:35 ]
  † In Memoriam † zondag 13 februari 2011 @ 16:04:08 #53
91830 MaximusTG
pi_92720742
Mooie pizza! Persoonlijk vind ik pizza's met weinig (maar wel smaakvolle) ingredienten erop altijd het lekkerst. Moet er wel veel smaak aan de bodem zitten natuurlijk.
Maar dan bedoel je dus mn oude PDF? Volgens mij is de nieuwe al oude recept x 3, en dan voor 4 bollen. Zag laatst wat pizzahumor op pizzamaking.com :p; Als de straal van je pizza 'z' is, en de dikte 'a', dan is het volume 'pi*z*z*a' _O- .

En @motorbloempje; Gelukt met het met de hand vormen? Fotootje gemaakt? :)
pi_92720780
wel foto (na hardlopen even uploaden), maar geen mooie rand, wederom -O-
Ja doei.
  zondag 13 februari 2011 @ 16:05:44 #55
229513 Blurred86
Live Positive
pi_92720813
hoe vorm je het normaal dan Mo? met een deegroller? dan krijg je juist een hele platte rand lijkt me toch?
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
pi_92720841
met de hand :)
Ja doei.
pi_92720869
ze waren wel lekker, overigens :9 :P
Ja doei.
pi_92724414
Ben al een tijdje een lezer maar ga nu toch even om een tipje vragen.

Ik heb een klein heteluchtoventje met zo'n draaischijf aan de onderkant die tot 250graden kan. Heeft iemand een tip voor me om het deeg wat luchtiger te krijgen? Ik gebruik typo 00 maar toch hebben pizza's bij mij meer weg van rijkelijk belegde focaccia's..
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  † In Memoriam † zondag 13 februari 2011 @ 17:44:09 #59
91830 MaximusTG
pi_92725676
Dan moet je toch even eerst posten welk recept/werkwijze je nu gebruikt? Tipo 00 is waarschijnlijk niet de beste bloem voor zo'n oven (wordt waarschijnlijk niet zo bruin), maar zou wel luchtig moeten kunnen worden. Meestal is het probleem met pizza's die niet luchtig zijn dat ze te weinig/verkeerd rijzen, maar vooral dat de meeste mensen hun deeg te droog maken.
  maandag 14 februari 2011 @ 01:25:51 #60
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92753711
quote:
1s.gif Op zondag 13 februari 2011 16:04 schreef MaximusTG het volgende:
Mooie pizza! Persoonlijk vind ik pizza's met weinig (maar wel smaakvolle) ingredienten erop altijd het lekkerst. Moet er wel veel smaak aan de bodem zitten natuurlijk.
Maar dan bedoel je dus mn oude PDF? Volgens mij is de nieuwe al oude recept x 3, en dan voor 4 bollen. Zag laatst wat pizzahumor op pizzamaking.com :p; Als de straal van je pizza 'z' is, en de dikte 'a', dan is het volume 'pi*z*z*a' _O- .

En @motorbloempje; Gelukt met het met de hand vormen? Fotootje gemaakt? :)
_O- Leuke formule :D.

Ik vind pizza's met weinig beleg ook lekkerder. Al had bij deze wel wat geraspte kaas bij gemogen.
Bij je oude PDF had je een recept staan voor 1 pizza, zo uit m'n hoofd. Heb zelf x3 gedaan en dan 4 bollen. :)

Ik gebruik trouwens nog steeds cheapass lidl-bloem, of de AH eigenmerk :s) .
  † In Memoriam † maandag 14 februari 2011 @ 16:40:06 #61
91830 MaximusTG
pi_92773869
Ja, moest zo lachen toen ik die zag staan! Klopt wel hoor, dat die bloem ook goede resultaten geeft. Vooral in een gewone oven. Belangrijkste is eigenlijk dat je bloem genoeg eiwitten (gluten) bevat. Maar helaas kan je dat in NL niet zien op de verpakking.
Het is iig niet zo dat als je met gewone bloem een dikke, compacte pizza maakt, het gebruik van farina di grano tenero tipo 00 er magisch voor zorgt dat ie beter wordt.
Motorbloempje heeft onderhand de marathon wel gelopen trouwens, of niet :+ ?
pi_92779263
Wat is dan precies het verschil tussen een foccacia en een pizza?
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_92779377
Ik las laatst een artikel van Ton Ijsseldijk (maakt brood in een takkenbos gestookte oven) dat als je het deeg een nachtje laat staan, de hoeveelheid gluten er minder toe gaat doen. Ik zal eens kijken of ik het artikel kan scannen en posten.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_92780403
quote:
1s.gif Op zondag 13 februari 2011 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Dan moet je toch even eerst posten welk recept/werkwijze je nu gebruikt? Tipo 00 is waarschijnlijk niet de beste bloem voor zo'n oven (wordt waarschijnlijk niet zo bruin), maar zou wel luchtig moeten kunnen worden. Meestal is het probleem met pizza's die niet luchtig zijn dat ze te weinig/verkeerd rijzen, maar vooral dat de meeste mensen hun deeg te droog maken.
La tua farina.

Ik laat hem iets natter en laat hem wat langer staan de volgende keer. Anders zoek ik andere bloem.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_92780494
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 18:25 schreef Naamah het volgende:
Wat is dan precies het verschil tussen een foccacia en een pizza?
Foccacia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Focaccia

pizza
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pizza
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 14 februari 2011 @ 18:53:58 #66
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92780585
Krijg het echt niet rond of in een vorm... dan vallen er weer gaten in... Heb het geduld niet voor!
Deze was van gisteren:
Met tonijn, knoflook, ui, paprika, champignons, chorizo, ham en ei

Erg lekker
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_92780717
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 18:53 schreef uniekhoorn het volgende:
Krijg het echt niet rond of in een vorm... dan vallen er weer gaten in... Heb het geduld niet voor!
Deze was van gisteren:
Met tonijn, knoflook, ui, paprika, champignons, chorizo, ham en ei
[ afbeelding ]
Erg lekker
Wat ik meestal doe is vanuit het midden werken. Heel veel trekken hem als het ware uit elkaar, ik duw het deeg naar buiten. Zelden of nooit komen er scheuren in.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_92781758
Iemand ervaring met Turkse pizza's bakken? Iemand een goed recept?
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
  † In Memoriam † dinsdag 15 februari 2011 @ 00:10:47 #69
91830 MaximusTG
pi_92801979
Hmm, nog nooit gedaan. Is niet alleen de vulling anders? Zo ja, dan kan je toch het deegrecept nemen dat je het beste lijkt, en voor de vulling is volgens mij genoeg te vinden op internet. Ik heb wel het idee dat het deeg voor Turkse pizza wordt uitgerold, maar ik kan me vergissen.
pi_92807133
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 februari 2011 00:10 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, nog nooit gedaan. Is niet alleen de vulling anders? Zo ja, dan kan je toch het deegrecept nemen dat je het beste lijkt, en voor de vulling is volgens mij genoeg te vinden op internet. Ik heb wel het idee dat het deeg voor Turkse pizza wordt uitgerold, maar ik kan me vergissen.
Ik zag vanmorgen heel toevallig op de kindertv (zat samen met m'n dochter te kijken) een kindje die een turkse pizza maakte. Het was inderdaad dun uitrollen van het deeg.en dan een prutje er op smeren. Zag er lekker uit, ook maar eens proberen.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_92830340
Op Turkse pizzas smeren ze gehakt met wat er in er overheen en daarmee wordt het in de oven gedaan.

Als het klaar is sla, feta en uien erbij met knoflook saus en sambal!
If not now, then when.
pi_92830660
Lahmacun recept met foto's.

Lahmacun
pi_92834360
quote:
Op dinsdag 15 februari 2011 19:02 schreef Landysh het volgende:
Lahmacun recept met foto's.

Lahmacun
Hmmm, yummie dat ga ik ook eens proberen. Terug naar de italiaanse pizza.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  † In Memoriam † dinsdag 15 februari 2011 @ 21:05:54 #74
91830 MaximusTG
pi_92837747
Jep! Heb bij wijze van test vanavond twee ballen deeg gemaakt. Heb weer de Soezie broodbloem gebruikt ipv de Antimo Caputo. Ik heb sowieso het idee dat die bloem minder goed water opneemt; denk dat die wat minder water nodig heeft. Had namelijk het idee dat het deeg van tipo 00 te slap was. Heel zacht, maar rekt net iets te makkelijk uit.
Met de werkwijze die ik nu gebruik is het het beste om het deeg na het rijzen in de koelkast in het bakje verder te laten rijzen buiten de koelkast. Dan behoud je meer gas in het deeg. Alleen werd het deeg te slap als ik het niet eerst weer opbolde voor het rijzen. Dan verlies je echter wat luchtigheid. Ook kwam het deeg wat lastig (zonder aan zichzelf te plakken/vouwen) uit de bakjes. Heb nu een betere maat bakje gevonden die ook nog eens rond is:



De yoghurtbakjes van de AH :p. Zijn ongeveer 600 ml, en perfect voor de pizzabollen uit mijn recept.
Morgen lekker een lunchpizza! Niet teveel erop, tomatensaus, mozzarella en misschien een beetje salami.
pi_92980637
Na de hele topicreeks door te hebben gebladerd op het werk, toch ook maar eens zelf begonnen. Men eerste pizza viel uit elkaar doordat alles op de schep bleef plakken... Maar de volgende lukte het wat beter en smaakte verrekte goed! (ik ben niet zo veeleissend :))

Resultaat:
  zaterdag 19 februari 2011 @ 11:46:54 #76
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93006710
Het pizzadeeg ligt te rijzen *O*
heitieh
  zaterdag 19 februari 2011 @ 14:12:25 #77
64925 kikoooooo
Kwart over partytime
pi_93011248
Die ongeglazuurde tegels uit de OP h, waar ga ik die vinden in de bouwmarkt? Dwz: waar gebruik je die dingen normaal voor?

En de bloem e.d, kan ik daar gewoon standaard supermarktspullen voor gebruiken of moet ik toch iets anders zoeken?
I feel absolutely clean inside, and there is nothing but pure euphoria. I have never felt so great. All the next day I felt like a 'citizen of the universe' rather than a citizen of the planet.
  zaterdag 19 februari 2011 @ 14:19:52 #78
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93011530
Gewoon stoeptegels denk ik, maar die zijn 30x30cm dus dan moet je het formaat van je pizza daarop aanpassen... (mijne zijn meestal 32cm als ik ze maak, in de oven krimpen ze nog wat).

Wat betreft bloem zou ik gewoon beginnen met supermarktbloem, die van de Lidl werkt hier prima, of de iets duurdere van AH eigenmerk. Je kneedtechniek is het belangrijkst! Gist gewoon zo'n zakje van dr Oetker en water... uit de kraan :).

Als je vaker gist gaat gebruiken kun je instant gist halen bij de reformzaak, zijn grotere verpakkingen van. Daarna gewoon luchtdicht in een bakje doen, blijft maanden goed.
  zondag 20 februari 2011 @ 13:43:04 #79
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_93053759
Ik heb een elektrische pizzapan te koop! :)
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_93053797
ik niet!
Ja doei.
  zondag 20 februari 2011 @ 14:05:08 #81
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93054756
De pizza was gisteren zeer geslaagd :9

Eindelijk tevreden met 2 heerlijke pizza's. *O*

De bodem was zoiets als de pizza's van dr. oetker (bijv. de tonno) qua dikte, structuur en knapperigheid.

Eigenlijk zou ik graag zo'n bodem willen maken als bij de pizzeria. Ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven, maar dat is toch nog heel anders. Waar zit het verschil?
heitieh
  zondag 20 februari 2011 @ 14:06:39 #82
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93054812
Ga misschien eens vragen bij de pizzeria naar het recept. Misschien geven ze dat wel :P
heitieh
  zondag 20 februari 2011 @ 14:20:05 #83
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_93055554
quote:
99s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:06 schreef Joooo-pi het volgende:
Ga misschien eens vragen bij de pizzeria naar het recept. Misschien geven ze dat wel :P
Wedden van niet. :P
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_93056469
Vandaag ook weer eens pizza gemaakt, nu bij vriendlief. In een gewone elektrische oven gaat het al beter dan in mn combimagnetron. Maar deze keer ook uitgetrokken in plaats van gerold, ging goed! ^O^
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2011 @ 14:54:28 #85
91830 MaximusTG
pi_93057266
Leuk he, als er vooruitgang in zit? Foto gemaakt toevallig? Je pizza had vast genoeg 'puff' ;).
pi_93063156
quote:
Op zondag 20 februari 2011 14:54 schreef MaximusTG het volgende:
Leuk he, als er vooruitgang in zit? Foto gemaakt toevallig? Je pizza had vast genoeg 'puff' ;).
Deze keer niet :) , volgende keer weer!
  zondag 20 februari 2011 @ 20:08:50 #87
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93071233
quote:
99s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:06 schreef Joooo-pi het volgende:
Ga misschien eens vragen bij de pizzeria naar het recept. Misschien geven ze dat wel :P
Geven ze vast niet ;).
Je kunt er hooguit gaan werken.

Of alleen vragen wat voor kaas ze gebruiken bijvoorbeeld. Of ingredintenlijst of zo. Dat moeten ze afgeven.
pi_93071516
Jumjum. Net weer pizza gegeten. Saus was wat zoet uitgevallen, maar dat was eigenlijk best lekker voor een keer, volgende keer weer wat pittiger. Qua beleg houd ik het nu meestal bij saus, mozzarella en ui, lekker simpel is eigenlijk het lekkerst.

Met de Bestron begin ik ook steeds meer vriendjes te worden. Lang voorverwarmen, na een tijdje de pizza draaien en gewoon continue in de gaten houden blijkt zo'n beetje de truck te zijn.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 20 februari 2011 @ 21:23:34 #89
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93075749
Draaien? Op de kop? :D
pi_93080207
quote:
Op zondag 20 februari 2011 21:23 schreef Zoheetik het volgende:
Draaien? Op de kop? :D
Zo lang het een calzone was, moet dat geen probleem zijn :D
Ik zal hier morgen een fototje tussen plakken van mijn lunchpizza van afgelopen vrijdag. Die was ook yummie







[ Bericht 14% gewijzigd door reclamedoos op 21-02-2011 10:09:56 ]
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zondag 20 februari 2011 @ 23:11:38 #91
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93083028
Maar een calzone kan weer niet in de Bestron ;).

Ik heb ook alweer zin in pizza... }:|
Maar ik heb alleen maar extra belegen kaas (en deeg en tomatensaus) in huis.
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2011 @ 23:28:34 #92
91830 MaximusTG
pi_93083940
quote:
Op zondag 20 februari 2011 14:05 schreef Joooo-pi het volgende:
De pizza was gisteren zeer geslaagd :9

Eindelijk tevreden met 2 heerlijke pizza's. *O*

De bodem was zoiets als de pizza's van dr. oetker (bijv. de tonno) qua dikte, structuur en knapperigheid.

Eigenlijk zou ik graag zo'n bodem willen maken als bij de pizzeria. Ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven, maar dat is toch nog heel anders. Waar zit het verschil?
Het is echt wel mogelijk om zelf een pizza te maken in je gewone oven thuis die zeker mee kan met de middenklasse pizzeria. Is allemaal een kwestie van de juiste bloem voor het gewenste resultaat, de verhoudingen tussen de ingredienten, en het fermentatieschema (weinig gist, lange koude rijs), voor de smaak.
Welke werkwijze gebruik je nu?
pi_93093791
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 23:11 schreef Zoheetik het volgende:
Maar een calzone kan weer niet in de Bestron ;).

Ik heb ook alweer zin in pizza... }:|
Maar ik heb alleen maar extra belegen kaas (en deeg en tomatensaus) in huis.
Neehee, was gewoon een gewone. Alleen even een halve slag draaien, zodat de voorkant achterin ligt en andersom, Bestron doet het niet zo heel gelijkmatig.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  maandag 21 februari 2011 @ 12:30:24 #94
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93096754
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 23:28 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het is echt wel mogelijk om zelf een pizza te maken in je gewone oven thuis die zeker mee kan met de middenklasse pizzeria. Is allemaal een kwestie van de juiste bloem voor het gewenste resultaat, de verhoudingen tussen de ingredienten, en het fermentatieschema (weinig gist, lange koude rijs), voor de smaak.
Welke werkwijze gebruik je nu?
ff nadenken :9

Recept:
• 2 dl lauw water + 5.5g droge gist + kleine tl suiker. Dit 10 minuten laten staan.
• 350g bloem (gewoon bij de molen gehaald) + 2 el olijfolie + tl zout + bovenstaand mengsel samengevoegd.
• ruim 10 minuten gekneed
• ca. 1,5 uur in een kom laten rijzen met vochtige doek afgedekt. Kamertemperatuur.

Daarna lucht eruit gekneed en ca. 3 uren in de koelkast laten staan.

Vervolgens weer de lucht eruit gehaald en het deeg in tweeen gedeeld. Beide stukken vervolgens met de hand platgedrukt op een pizzabodembakplaatding ( :D ) om de bodem te maken.

Een van de pizza's had ik belegd met:
• mensel van gezeefde tomaten + kruiden (knoflookpoeder, tijm, basilicum, oregano, rozemarijn)
• iets minder dan een blikje tonijn (op olie)
• gewone uiringen
• mozarellastukjes
• paar champignons
• basilicumkruiden

De oven op "conventioneel" gezet (onder en boven) en op 250 graden voorverwarmd.

De pizza's een voor een onder in de oven 13 a 14 minuten laten bakken op 220 graden.
heitieh
  † In Memoriam † maandag 21 februari 2011 @ 13:19:23 #95
91830 MaximusTG
pi_93098666
Waarom haal je de lucht er uit na het rijzen in de koelkast? Ik neem trouwens aan dat je het deeg in de koelkast zet ivm planning? Want 3 uur is erg kort om iets van invloed op de smaak te hebben. Als je het deeg nu vanuit de koelkast in tween verdeelt, opbolt, en dan nog laat rijzen tot ze iets in volume zijn toegenomen, en dan uitrekt/zachtjes uitdrukt in je pizzavorm (waarbij je dus oplet niet teveel lucht eruit te drukken) zal je pizza al een stuk meer op pizzeria-pizza lijken.

Edit: Eet morgen ook weer pizza! Nu mn zuurdesemcultuur eindelijk gelukt lijkt heb ik twee bollen deeg gemaakt met zowel zuurdesemcultuur en een klein beetje instant gist. Bloem is combinatie van Soezie bloem en Caputo 00.



[ Bericht 29% gewijzigd door MaximusTG op 21-02-2011 14:25:20 ]
  maandag 21 februari 2011 @ 16:06:41 #96
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93106119
quote:
1s.gif Op maandag 21 februari 2011 13:19 schreef MaximusTG het volgende:
Waarom haal je de lucht er uit na het rijzen in de koelkast? Ik neem trouwens aan dat je het deeg in de koelkast zet ivm planning? Want 3 uur is erg kort om iets van invloed op de smaak te hebben. Als je het deeg nu vanuit de koelkast in tween verdeelt, opbolt, en dan nog laat rijzen tot ze iets in volume zijn toegenomen, en dan uitrekt/zachtjes uitdrukt in je pizzavorm (waarbij je dus oplet niet teveel lucht eruit te drukken) zal je pizza al een stuk meer op pizzeria-pizza lijken.

Edit: Eet morgen ook weer pizza! Nu mn zuurdesemcultuur eindelijk gelukt lijkt heb ik twee bollen deeg gemaakt met zowel zuurdesemcultuur en een klein beetje instant gist. Bloem is combinatie van Soezie bloem en Caputo 00.

[ link | afbeelding ]
ik dacht dat dat moest, die lucht eruit drukken :D
heitieh
  maandag 21 februari 2011 @ 16:12:35 #97
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93106399
Mijn mooiste pizza tot nog toe net gemaakt, dus ik dacht ik maak er ook even een wat betere foto van:

  † In Memoriam † maandag 21 februari 2011 @ 16:17:47 #98
91830 MaximusTG
pi_93106624
@Joooo-pi
Nee hoor, dat hoeft sowieso niet altijd, bij het bakken van brood wordt het meestal wel een keer gedaan. Maar zeker niet na de tweede rijs. Redenen om de lucht er uit te drukken:

- Teveel CO2 zorgt ervoor dat de gist doodgaat
- Het ontspant het glutennetwerk
- De temperatuur aan de binnenkant en buitenkant van het deeg wordt weer gelijk
- Voedingstoffen voor de gist in het deeg worden herverdeeld, zodat de gist opnieuw kan 'eten'.

Als je de lucht eruit drukt vlak voor het bakken dan heb je alleen de luchtbellen die de gist maakt tijdens de eerste (korte) periode als het brood/de pizza net in de oven zit. Dan blijft ie dus compact.
Afhankelijk van het gewenste eindresultaat kan je meer of minder lucht eruit halen. Bij Frans brooddeeg is het vaak al genoeg om het deeg onder zn eigen gewicht te laten uitzakken.

@Zoheetik: Das wel gek, zo'n pizza aan de muur ;). Maar hij ziet er goed uit hoor.

[ Bericht 1% gewijzigd door MaximusTG op 21-02-2011 16:43:59 ]
  maandag 21 februari 2011 @ 19:02:14 #99
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93114407
ok, thanks ^O^

Volgende keer weer een uitdaging :D
heitieh
  † In Memoriam † dinsdag 22 februari 2011 @ 21:04:17 #100
91830 MaximusTG
pi_93170071
Vanavond weer pizza gebakken; geen foto helaas, omdat ik er maar 1 had gebakken (en anders wordt ie koud he ;) ). Had combinatie zuurdesem + instant gist + 50% tipo 00 en 50% Soezie Surfina gebruikt. Resultaat was erg lekker, maar narijs in de oven viel tegen. Deeg voelde wel goed aan. Voor morgen een nieuwe batch gemaakt, zelfde bloem, maar dan de alleen gist versie. Heb ook wat broodbloem besteld bij een molen en ook 5 kg Amerikaanse patentbloem. Allebei vrij hoog eiwitgehalte (+-12%). Ben benieuwd :D.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')