Die zijn er wel, maar net als de NZ wijnen, het is erg lastig daar aan te komen in NL, Nieuwe Wereld wijnen moeten vooral goedkoop zijn, en als je bij een wijnhandelaar eentje van 15-20 Euro koopt is ie beter, maar niet vergelijkbaar met de Boutique Wineries die je in NZ als wijnland wel vind. Ben nu op zoek naar Nederlandse en Duitse wijnboeren die zelf produceren en verkopen, en wel mooie wijn voor een leuke prijs hebben.quote:Op zondag 7 november 2010 19:54 schreef rechtsedirecte het volgende:
Ik zelf ben benieuwd naar ervaringen van bijv. goed Chileense of Zuid Afrikaanse wijnen...of zijn die er niet echt en is het alleen maar bulk wat daar geproduceerd wordt?
Hier vlak bij zit een wijnboer (Hellendoorn) die hier op de streekmarkten staat. Geen idee hoe het smaakt hoor, maar vind het wel leuk daar eens naar toe te gaan. Ik ben er achter gekomen toen ik op deze site zat te snuffelen: http://kaart.bijteun.nl/ Misschien zit er wel meer bij jou in de buurt dan je dacht!quote:Op zondag 7 november 2010 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Ben nu op zoek naar Nederlandse en Duitse wijnboeren die zelf produceren en verkopen, en wel mooie wijn voor een leuke prijs hebben.
Probleem in NL is dat de meeste slijters en alle supermarkten grote ketens zijn en die willen grote leveranciers, geen kleine. Dus je hebt eigenlijk altijd industrieel aangebouwde wijn.
Je bedoelt dat een zooitje bocht zich niet meer kan verschuilen achter een chique naam..quote:Op zondag 7 november 2010 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
De grote verbetering die Nieuwe Wereld wijnen brachten vind ik dat we het tegenwoordig meer over druiven hebben ipv een leuk kasteeltje en een chique naam.
Ik heb nog een fles NZ'se tempranillo liggen, dit mag natuurlijk geen Rioja genoemd worden al is het wel de zelfde druivensoort.quote:Op zondag 7 november 2010 20:07 schreef borisz het volgende:
Ben van de wijnen met smaak. Volle smaken
. Evt ook nog wat zurig
Rioja, Shiraz etc
Sorry Hero,quote:
p.s. omdat de zon hier in NZ van oost naar west via het noorden draait is de zuidzijde van het huis meestal het koelst.quote:Light damage to wine can still occur with modern bottles. The lighter the colour of the bottle the worse this will be. Wine age is caused by a complex series of chemical reactions, and anything that accelerates chemical reactions will accelerate aging. This includes light, heat and oxygen. The more you can remove these external influences, the better for the longevity of the wine.
Light - light energy will directly accelerate reactions, Direct light will also increase the wine temperature
Heat - will speed up chemical reactions. Heating and cooling can also increase oxygen ingress as the wine heats up it expands and pressurises the bottle, forcing the gasses in the headspace through the seal. When the wine cools again it draws a vacuum, driving increased oxygen ingress into the bottle.
Oxygen - causes oxidative aging reactions
So the best advice I can give is to keep your wine in the darkest, coolest, most constant temperature location you can. A cupboard on the south side of the house is the best bet for most people. If you don't have a completely dark location, then keep it out of direct light (either electric or solar), or consider covering it with something. Beyond this you can purchase cellaring units (basically a fridge that operates at warmer temperature) but these are expensive. A cheaper option is to buy an old fridge. Cellaring at a constant 4 - 6 deg C would be fine. If you do this though, keep a bowl of water in the fridge to keep the humidity high.
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijnquote:Op zondag 7 november 2010 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Wijnliefhebber meldt.
Ik ben na mijn rondreis door NZ op zoek naar mooie Sauvignon Blanc met een sterke groene smaak, kruisbessen, gemaaide brandnetels. Sauvignon Blanc kan ook totaal andere smaak leveren, groene appels, vlierbloesem.
Waar is die te koop?quote:Op woensdag 10 november 2010 14:56 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn
Kost rond de 14 euro in Nederland
Laat ik nu van de meeste horeca groothandels een pasje hebben, maar niet van de Makro...quote:
Geen slechte prijs, als je er vanuit gaat dat deze wijn hier in NZ ongeveer 12 euro kost (online bij villa Maria zelf).quote:Op woensdag 10 november 2010 14:56 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn
Kost rond de 14 euro in Nederland
Klinkt niet als een boutique wineryquote:Op woensdag 10 november 2010 18:50 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Geen slechte prijs, als je er vanuit gaat dat deze wijn hier in NZ ongeveer 12 euro kost (online bij villa Maria zelf).
Villa Maria is een van de grootste wijnmakers in NZ en nog steeds een familiebedrijf.
Bijna 50 jaar geleden gesticht door Sir George Fistonich,een Kroatische emigrant.
Sir Geoge werd enie tijd terug door het Engelse wijnblad Wine International Magazine genoemd als een van de 50 meest invloedrijke mensen ter wereld op wijngebied.
heb je voorkeuren?quote:Op donderdag 11 november 2010 13:15 schreef Loodje het volgende:
WijnenVeelal lekker, niet iedere wijn uiteraard
Morgon is een redelijk bekende regio in de beaujolais, dus je zult vast wel iets vinden bij een goede slijter.quote:Op donderdag 11 november 2010 16:04 schreef Aarti het volgende:
Ik heb onlangs in een sjiek restaurant een rooie wijn gedronken. Ik weet alleen nog dat het een Morgon was uit 2008. Hij was heerlijk, iemand een idee waar ik die kan kopen?
ik heb geen verstand van wijn.quote:Op donderdag 11 november 2010 16:23 schreef devzero het volgende:
[..]
Morgon is een redelijk bekende regio in de beaujolais, dus je zult vast wel iets vinden bij een goede slijter.
Ferdii, graag volgende week even een verslagje aangaande de wijnen.quote:Op donderdag 11 november 2010 13:24 schreef Ferdii het volgende:
[..]
heb je voorkeuren?
komend weekend met wat vrienden weg.
4 leuke wijnen gaan er mee, ben erg benieuwd
-hout gelagerde chardonnay uit chili (santa digna, van Torres)
[ afbeelding ]
-Ribaflavia (albarino)
[ afbeelding ]
-Beroz, spaanse witte wijn, 90% chardonnay, 10% gewurztraminer) moet erg leuke combi zijn
[ afbeelding ]
- en een wijn waar ik zelf erg benieuwd naar ben, Domaine de la chapelle, een viognier
[ afbeelding ]
Gaat een leuk weekend worden![]()
zit zeker wel wat verschil in. Over het algemeen jonge wijn en fruitig. Als je dan toch voor de beaujolais wijnen gaat, kies dan een Fleurie, zijn nog beter dan de morgon in mijn ogenquote:Op donderdag 11 november 2010 16:29 schreef Aarti het volgende:
[..]
ik heb geen verstand van wijn.
maakt het heel veel uit welk huis het vandaan komt, of is elke morgon dan sowieso ongeveer even lekker?
komt voor elkaar, hoewel ik die chileense chardonnay en de ribaflavia al ken, erg lekkere volle chardonnay met veel hout en een fruitige, wat boterig, heeft wel wat weg van een sauv. blancquote:Op donderdag 11 november 2010 18:49 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Ferdii, graag volgende week even een verslagje aangaande de wijnen.
En een fijn weekend toegewenst.
Ach, als het tegenvalt ben ik er niet aan bekocht (is dit eigenlijk wel een Nederlands woord?) en de meeste gasten zijn geen echte wijnkenners dus voor hun is het al snel goed.quote:Pure Gold Medal - Air New Zealand wine awards 2010
We knew this wine was spectacular, now we have proof!
The line up of wines to try was huge and the one Sauvignon Blanc that stood out was this superb Marlborough wine from a family with years of grape growing history. The price is brilliant and the wine punches well above what a $11+ wine should sell for!
A beautiful Marlborough Sauvignon full of exquisite tropical and fresh herb characters. The acidity is clean, zippy and fresh without being overpowering.
Ik weet niet waar je woont in de US, maar dit is een geweldige importeur/winkel:quote:Op donderdag 11 november 2010 16:20 schreef devzero het volgende:
Leuk topic om te volgen
Er zijn eigenlijk weinig wijnen die ik niet drink. De laatste tijd probeer ik me een beetje te verdiepen in loire/chinon (rood) en oostenrijkse gruner veltliner (wit) wijnen. Helaas zijn die hier in de US niet zo goed verkrijgbaar.
Voor 8.99quote:
En de Kiwis zijn slim genoeg om de echt goede wijn zelf te drinken.quote:Op zaterdag 13 november 2010 22:05 schreef rechtsedirecte het volgende:
Je hebt gelijk Z, echte goede wijn uit de nieuwe wereld is moeilijk te verkrijgen, en dan niet alleen vanuit NZ maar volgens mij ook uit andere landen.
Ik werk zelf voor een bedrijf wat een hoop produkt van NZ naar NL verscheept dus af en toe stop ik wel eens een doosje wijn in de container voor familie, het gaat dan om goede wijn die hier in NZ als zo'n $60.- kost. Deze wijn moet dan volgens mij in NL wellicht zo'n 45-50 euro per fles kosten wil het een beetje rendabel zijn om ze te importeren., niet voor een ieder weg gelegd of niet iedereen heeft dit er voor over.
En verder zijn veel boutique wijnmakers hier in NZ te klein om grootschalig te exporteren.Als bijv. AH een wijn uit de nieuwe wereld in de aanbieding wil doen dan hebben ze bulk nodig en dan verval je al snel in het "gewone" assortiment.
Ik ken zijn blog, een beetje te schreeuwerig maar wel informatief. Ik bestel af en toe bij http://garagistewine.com/ (hebben maar 1 aanbieding per dag maar wel heel interessante wijnen van kleine wijnboeren die ze vaak zelf importeren), verder heb ik een (klein) lijstje van online shops waar ik wel eens bestel. Probleem is dat ik in Florida woon en ik dus maar een beperkt aantal maanden kan (wil) bestellen om 'gekookte' wijn te voorkomen.quote:Op zaterdag 13 november 2010 21:08 schreef Z het volgende:
Ik weet niet waar je woont in de US, maar dit is een geweldige importeur/winkel:
http://tv.winelibrary.com/
En een 'leuke' (je moet er van houden) wijnrecensent.
Dank je wel Z, dit zijn de posts waarop ik, naast de wijn reviews, op gehoopt had in dit topic,quote:Op maandag 15 november 2010 14:30 schreef Z het volgende:
Er is 21 november een wijnveiling bij Glerum in Amsterdam. Ik ben er wel eens bij een geweest. Leuk, je kan er ook wijnen proeven en er zijn zeer veel verschillende lots, voor ieder wat wils.
http://www.glerum.nl/veiling_details.php?id=208&lang=nl
Dit lijkt me ook wel wat als Amerikaan:quote:Op zondag 14 november 2010 01:32 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik ken zijn blog, een beetje te schreeuwerig maar wel informatief. Ik bestel af en toe bij http://garagistewine.com/ (hebben maar 1 aanbieding per dag maar wel heel interessante wijnen van kleine wijnboeren die ze vaak zelf importeren), verder heb ik een (klein) lijstje van online shops waar ik wel eens bestel. Probleem is dat ik in Florida woon en ik dus maar een beperkt aantal maanden kan (wil) bestellen om 'gekookte' wijn te voorkomen.
Invites waren makkelijk te vinden via googlequote:Op dinsdag 23 november 2010 20:31 schreef Z het volgende:
Dit lijkt me ook wel wat als Amerikaannederlander in amerika:
http://www.lot18.com/
Ik heb nog wel een invite mocht je geïnteresseerd zijn.
Ik zie zelf het nut van decanteren niet meer in, tegenwoordig is decanteren door moderne bereidingstechnieken niet meer nodig en ik kan ook niet zeggen dat het de smaak ten goede komt.quote:Op zaterdag 27 november 2010 23:54 schreef devzero het volgende:
Waar ik nu wel benieuw naar ben is met wat voor soort eten men hier hun wijn combineert. Vanavond krijgen we vrienden over en omdat we net thanksgiving hebben gehad wordt het iets simpels: een quiche met mushrooms en sausage. Omdat het niet erg sterk gekruid is, dus ook een wat minder sterke wijn en omdat 1 van de gasten italiaans is, heb ik gekozen voor een eenvoudige 2007 rosso di montalcino (het "kleine" broertje van de brunello). De grote vraagt blijft, decanteren of niet?
Ik zou alleen decanteren bij de duurdere stevige wijnen, om er wat meer lucht bij te laten. Bv een goede barolo oid. Heb het dan wel over wijnen van meer dan 25 euroquote:Op zaterdag 27 november 2010 23:54 schreef devzero het volgende:
Waar ik nu wel benieuw naar ben is met wat voor soort eten men hier hun wijn combineert. Vanavond krijgen we vrienden over en omdat we net thanksgiving hebben gehad wordt het iets simpels: een quiche met mushrooms en sausage. Omdat het niet erg sterk gekruid is, dus ook een wat minder sterke wijn en omdat 1 van de gasten italiaans is, heb ik gekozen voor een eenvoudige 2007 rosso di montalcino (het "kleine" broertje van de brunello). De grote vraagt blijft, decanteren of niet?
Wijn goed matchen bij het eten is best een vak, daarom is het zo een genot in de betere restaurants, (nou ja beter, zeg maar de top restaurants) als je een wijnarangement neemt bij je menu en alle wijnen passen perfect bij het eten.quote:Op zondag 28 november 2010 14:28 schreef Z het volgende:
Ik decanteer alleen wijnen waarvan ze bij de slijterij zeggen dat dit dient te gebeuren. En heel soms als ik het vermoeden heb dat de wijn wel wat tijd kan gebruiken.
Wat betreft wijn matchen met eten. Dat doe ik meestal op de gok maar ik weet best wel wat van wijn dus meestal is het een goede gok. Heel soms gaat het mis.
Ik koop nog wel eens "ongefilterde" organische wijnen en dan is het wel handig. Maar ik decanteer voornamenlijk om de wijn wat meer te laten ademen ipv 5 uur voor de maaltijd te hoeven openen. Niet iedere wijn is geschikt en sommige wijnen kunnen inderdaad achteruit gaan door decantere, maar ik ben het niet met je eens dat het helemaal niet meer nodig is.quote:Op zondag 28 november 2010 08:44 schreef rechtsedirecte het volgende:
Ik zie zelf het nut van decanteren niet meer in, tegenwoordig is decanteren door moderne bereidingstechnieken niet meer nodig en ik kan ook niet zeggen dat het de smaak ten goede komt.
Ik dus meestal ook. Ik probeer me in te denken hoe het eten gaat smaken en wat daar het best bij zou passen; dus geen amarone bij een slavink. Aan de andere kant drinken we door de weeks geen volledige fles bij het eten, dus dan heb je meerdere dagen om bij 1 fles te pairen.quote:Op zondag 28 november 2010 14:28 schreef Z het volgende:
Wat betreft wijn matchen met eten. Dat doe ik meestal op de gok maar ik weet best wel wat van wijn dus meestal is het een goede gok. Heel soms gaat het mis.
Die heb ik toevalig pas bij een etentje geserveerd en is de reden dat mijn interesse in dit topic gewekt werd...quote:Op woensdag 10 november 2010 14:56 schreef Ferdii het volgende:
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn
Kost rond de 14 euro in Nederland
Ik heb nog een pinot noir uit Marlborough liggen. Eerlijk gezegd weet ik bar weinig van new zeeland wijnen.quote:Op zondag 28 november 2010 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een fles Stoneleigh Marlborough sauvignon blanc
Als ik ergens niet had verwacht dat ze wijnen maken dan is het wel Michigan. Maar goed, als er 1 staat is die niet geschikt is voor wijnbouw dan is het wel Florida (veel te vochtig), alleen wat Muscadine wat enorme zoete wijn oplevert.quote:Op maandag 29 november 2010 19:29 schreef popolon het volgende:
Af en toe geven we wat meer uit aan een Michigan wijn.
Pinot Noir uit Marlborough zijn niet de beste Pinots verkrijgbaar in NZ, hiervoor moet je mijns inzien toch echt een Central Otago Pinot hebben, maar verder niets verkeerd mee.quote:Op maandag 29 november 2010 21:22 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik heb nog een pinot noir uit Marlborough liggen. Eerlijk gezegd weet ik bar weinig van new zeeland wijnen.
Als ik weer eens in NL ben moeten we toch maar eens op een wijn strooptocht Pietquote:Op zondag 28 november 2010 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb vorige week een doosje Gelderse Gloed gekocht bij Domein Hof te Dieren
Erg lekker, als je de 2007 nog kan krijgen. De latere jaren zijn minder uitgesproken van smaak omdat de klanten de sterke groene kruisbessen gemaaid gras/brandnetel smaak niet lekker vonden. Jammer, want dit was in mijn optiek zijn beste wijn. Aanrader trouwens als je in de buurt van Dieren bent. http://www.domeinhoftedieren.nl/
vooral het feit dat deze wijn bewaard spreekt me aan, gewoon een paar jaar laten liggen en als je hem dan open....quote:This wine is a deep ruby, almost purple in colour with a layered fragrant nose redolent of ripe plum and cassis with lifted vanilla, cedar and tabacco notes.
The palate has a rich velvet texture with excellent structure, ripe black fruits and cassis flavours with a long full finish. Great cellaring potential, for up to 10 years.
Als er iets overgewaardeerd wordt is het Frankrijk als wijnland.quote:Op dinsdag 30 november 2010 09:03 schreef Z het volgende:
Als je in algemene termen spreekt over witte wijn uit NZ ben ik het niet eens met de uitspraak 'punching above its weight'. Ook niet als ze uit Marlborough komen. De wijnen zijn gehyped en dat doet de wijn geen goed. Er zullen vast fantastische producenten tussen zitten maar over het algemeen vind ik de wijnen overdreven van smaak en weinig subtiel of gewoon niet lekken. Dat is nog meer het geval met Australische wijnen. Die Villa Maria reserve is daar volgens mij het bewijs van, op papier een uitstekende producent maar de wijn valt gewoon tegen.
Je zou ook koolzuur of stikstof kunnen gebruiken, het gaat erom dat de zuurstof verdreven wordt uit de fles.quote:Op dinsdag 30 november 2010 19:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand bekend met dit product?
Het is een spuitbusje met argon (een edel gas) wat je in een aangebroken fles wijn spuit om hem zo langdurig te kunnen bewaren.
Ik heb het net besteld om het eens te proberen.
Mijn vrouw drinkt sowieso weinig alcohol en heeft niet altijd zin in een glas wijn, maar om nu op een doordeweekse dag een fles alleen op te drinken vind ik ook weer iets te...
Mijn stelregel is dat als ik een glas wijn drink ik ook iets lekkers wil hebben en koop dan ook nagenoeg alleen wijnen uit het iets duurdere (soms niet altijd beter... maar ja ik ben dan ook een liefhebber en geen connaisseur) sigment en vind het daarom zonde om een halve fles wijn door de gootsteen te kieperen.
Stikstof is zwaarder dan zuurstof dus een klein laagje sluit heel de wijn luchtdicht af. Je kan het dan veel langer bewaren dan met een pompje.quote:Op dinsdag 30 november 2010 20:11 schreef devzero het volgende:
Ik heb een vacuum pompje, wat op zich ook prima werkt. Met gas krijg je meer zuurstof uit de fles, maar om te bewaren voor de volgende dag voldoet het. Zolang je de fles maar goed bewaard (dus niet te warm) denk ik dat het niet zo heel veel uitmaakt.
Ik gebruik zelf: http://www.provinum.com/nl/oxxi-wineprotector.html . Werkt echt top om een fles tot zeker 1 week in perfecte staat te houden. Beter dan de optie van Piet. Het gas in dit product is namelijk zwaarder dan zuurstof. Op deze manier blijft er een laagje op de wijn liggen. De kurk hoeft er in principe niet eens op.quote:Op dinsdag 30 november 2010 19:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je zou ook koolzuur of stikstof kunnen gebruiken, het gaat erom dat de zuurstof verdreven wordt uit de fles.
Koolzuur is ook zwaarder dan lucht, maar jammer dat er bij de wineprotector niet bijstaat wat voor een gas ze gebruiken.quote:Op dinsdag 30 november 2010 21:15 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Ik gebruik zelf: http://www.provinum.com/nl/oxxi-wineprotector.html . Werkt echt top om een fles tot zeker 1 week in perfecte staat te houden. Beter dan de optie van Piet. Het gas in dit product is namelijk zwaarder dan zuurstof. Op deze manier blijft er een laagje op de wijn liggen. De kurk hoeft er in principe niet eens op.
Als je een leuke bewaarwijn wilt, koop een pesquera, crianza of reserva. (15 om 22 euro ongeveer)quote:Op dinsdag 30 november 2010 04:15 schreef rechtsedirecte het volgende:
net online besteld online, voor bij de kerstmaaltijd (alhoewel dit een zwak excuus is, ik heb genoeg wijn liggen om een paar kerstdagen achter elkaar te vieren.., maar ben nu eenmaal en sucker for bargains, van 20 euro voor 10 euro omgerekend)
[ afbeelding ]
dit is wat de website er over zegt:
[..]
vooral het feit dat deze wijn bewaard spreekt me aan, gewoon een paar jaar laten liggen en als je hem dan open....
Waarom niet?quote:Op maandag 29 november 2010 21:22 schreef devzero het volgende:
Als ik ergens niet had verwacht dat ze wijnen maken dan is het wel Michigan.
Mijn wijnleverancier hier in Amsterdam (Kerkstraat, nabij Utrechtsestraat) raadt altijd een wijnboer uit Oregon aan als we het over Noord-Amerikaanse wijnen hebben. Nu ben ik natuurlijk weer de naam vergeten. Weet alleen nog dat het een zwart etiket was met witte letters.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:53 schreef Z het volgende:
En in Washington moeten ze er ook wat van kunnen. Nog niet in NL gevonden alleen. Daar vind je alleen Californiërs.
Ja ja, de volgende keer dat ik in die zaak ben, vraag ik het gewoon weer eens.quote:Op woensdag 1 december 2010 17:16 schreef Z het volgende:
Zwart etiket, witte letters. Dan vind ik het wel!
Ik heb me laten vertellen dat in het gebied rond St.Catherine (niet ver van de Niagara watervallen) veel wijn geproduceert word.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:48 schreef UIO_AMS het volgende:
Zo kwam ik er laatst achter dat ze in Canada naast ijswijn ook best aardige gewone wijnen produceren.
Er komt hele goede wijn uit Oregon imo; het klimaat is wat gematigder als California waar heel veel "fruitbommen" vandaan komen.quote:Op woensdag 1 december 2010 17:06 schreef UIO_AMS het volgende:
Mijn wijnleverancier hier in Amsterdam (Kerkstraat, nabij Utrechtsestraat) raadt altijd een wijnboer uit Oregon aan als we het over Noord-Amerikaanse wijnen hebben. Nu ben ik natuurlijk weer de naam vergeten. Weet alleen nog dat het een zwart etiket was met witte letters.
Tsja, ik leef nog steeds met de gedachte dat jullie op de noordpool wonen, maar ik vergeet altijd dat het best warm kan zijn in jullie zomer.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:45 schreef popolon het volgende:
Waarom niet?Het klimaat in de zomer is prima te doen, ik heb zelf ook wat druiven, meer voor de grap, in de achtertuin.
Canadese ijswijn is al een tijdje een tip onder wijnliefhebbers.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:48 schreef UIO_AMS het volgende:
Zo kwam ik er laatst achter dat ze in Canada naast ijswijn ook best aardige gewone wijnen produceren.
Ruik er eens aan, die sterke groene geur, gemaaide brandnetels,quote:
Een interessant artikel over ijswijn (waar ook in wordt gegaan op de Aldi-varianten enzo) vond ik hierquote:Op woensdag 1 december 2010 23:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Canadese ijswijn is al een tijdje een tip onder wijnliefhebbers.
mooi duidelijk artikel, bedanktquote:Op donderdag 2 december 2010 02:26 schreef Glesse het volgende:
[..]
Een interessant artikel over ijswijn (waar ook in wordt gegaan op de Aldi-varianten enzo) vond ik hier
Ik heb zelf alleen maar de goedkope variant gedronken, moet zeggen dat ik wel benieuwd ben naar de 'echte'. Zijn hier toevallig Ratafia liefhebbers? Ik vraag me af of ijswijn hier misschien een heel klein beetje mee te vergelijken is...quote:Op donderdag 2 december 2010 02:52 schreef rechtsedirecte het volgende:
mooi duidelijk artikel, bedankt
Piet, wat ben je ook een cheapskatequote:Op zondag 28 november 2010 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een fles Stoneleigh Marlborough sauvignon blanc
[ afbeelding ]
Niet echt wat ik zocht maar een lekkere wijn.
Hier was ie 9 euro nog wat ex BTW.quote:Op donderdag 2 december 2010 08:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Piet, wat ben je ook een cheapskate![]()
Deze wijn stond hier vandaag in de reclamefolder voor $13.99 (+/- 7euro)
Ja ik drink graag ook rood. Mooie zware Italianen bijvoorbeeldquote:Op donderdag 2 december 2010 09:45 schreef Z het volgende:
Drink je ook rood Piet? Of doen de Sauvignon Blancs het ook goed in de kou.
hij heeft weer eens wat ergens gelezen natuurlijkquote:Op woensdag 1 december 2010 23:52 schreef LostFormat het volgende:
Maai jij wel eens brandnetels dan?
Vertel me waarquote:Op donderdag 2 december 2010 13:23 schreef BaasGay het volgende:
[..]
hij heeft weer eens wat ergens gelezen natuurlijk
oke, laten we er gewoon gemaaid weidegras van maken, hier zit van alles in....brandnetel, zuring ,herderstasje, kruiskruid, witte klaver etc. ieder met hun eigen geur.quote:Op donderdag 2 december 2010 13:50 schreef Z het volgende:
Gemaaid gras en brandnetels heb ik wel een gelezen in combinatie met wijn. Gemaaide brandnetels niet, maar waarom niet, lijkt me zeer goed mogelijk.
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd?quote:Op donderdag 2 december 2010 18:36 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
oke, laten we er gewoon gemaaid weidegras van maken, hier zit van alles in....brandnetel, zuring ,herderstasje, kruiskruid, witte klaver etc. ieder met hun eigen geur.
evne off topic..het is wel enigzins beklagenswaardig dat veel mensen niet meer weten hoe een tomatenplant ruikt, geeft toch aan hoe ver we tegenwoordig van onze voedingsbronnen vandaan staan.
inderdaad Piet, en als je ze dan ook nog ga vertellen wat je er allemaal mee kunt doen..dan kom je over alsof je een of andere alchemist bentquote:Op donderdag 2 december 2010 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd?
Kan daar het topic over volkletsen, de gezichten van mensen als je op het Wad loopt, een oester oppakt, open maakt en hem opeet.quote:Op donderdag 2 december 2010 18:42 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
inderdaad Piet, en als je ze dan ook nog ga vertellen wat je er allemaal mee kunt doen..dan kom je over alsof je een of andere alchemist bent
Sauternes kunnen best prijzig zijn iddquote:Op donderdag 2 december 2010 09:00 schreef Z het volgende:
IJswijnGodendrank, ik ga het artikel lezen.
Ratafia ken ik niet maar is niet hetzelfde als ijswijn. Er zijn een meerdere soorten zoete wijnen. Bij IJswijn wordt het vocht (wat bevroren is) afgescheden van het vruchtvlees, je krijgt dan een geconcentreerd product waar vervolgens ijswijn van gemaakt wordt. Dan is er bijvoorbeeld ook nog Beerenauslese, hier worden de meest rijpe druiven uit de trossen gehaald, al dan niet 'aangetast' door edelrot. Bij Ratafia wordt alcohol aan most (uitgeperste druiven) toegevoegd, hierdoor stopt het gistingsproces (waar suiker in alcohol wordt omgezet) en blijft de wijn daarom zoet.
Ik heb thuis een half flesje Beerenauslese liggen, het is de duurste fles die ik in huis heb. IJswijn kan ook kapitalen kosten en die Sauternes zijn vaak helemaal niet te betalen.
Je hebt gewoon per ongeluk 'gemaaid gras' en 'brandnetels' samengevoegd. Gemaaide brandnetels is niks.quote:Op donderdag 2 december 2010 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd?
100 euro is niet zo veel, probeer maar eens een goede grand cru Bourgogne wijn te vinden voor onder 1000 euro, compleet overpriced imo.quote:Op vrijdag 3 december 2010 12:04 schreef Ferdii het volgende:
Sauternes kunnen best prijzig zijn iddKoop maar eens een chateau d'yquem ben je voor een klein lullig flesje meer dan 100 eurie kwijt
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken, maar Parker sla ik over; zijn smaak voor volle, oaky, fruitbom achtige wijn is niet mijn smaak.quote:Op vrijdag 3 december 2010 14:36 schreef Z het volgende:
Wijnrecensies trekken wel mijn aandacht maar meer de 'value for money' verhalen dan de Parker verhalen. Ik weet ook niet of ik die kapitale wijnen wel kan waarderen. Zo veel geld.
Tja, zo word ik zo moe van Nicolaas Klei dat ik zijn adviezen ook niet wil volgen. Fucking WIREKUFquote:Op vrijdag 3 december 2010 17:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken, maar Parker sla ik over; zijn smaak voor volle, oaky, fruitbom achtige wijn is niet mijn smaak.
Moest even googlen maar zie dat er diverse soorten Tokaji wijnen bestaan en dat er heel wat bij komt kijken bij het maken van deze wijnen.quote:Op maandag 6 december 2010 05:00 schreef devzero het volgende:
vanavond een tokaij wijn gehad en in tegenstelling tot de gebruikelijke zoete witte wijnen, was deze redelijk 'droog' en smaakte prima bij een kaas fondue.
dit dus, ik ben wijn pas de laatste 5-6 jaar gaan waarderen en ben dus nagenoeg niet bekend met datgene wat Europa te bieden heeft.quote:Op vrijdag 3 december 2010 17:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken.
Een zomeravond...quote:Op maandag 6 december 2010 08:29 schreef rechtsedirecte het volgende:
Maandagavond..alleen thuis met als enige afleiding het snurken van de kat op de achtergrond en genieten van een glas chardonnay.
[ afbeelding ]
Hoewel ik sneller een sauvignon blanc open zou maken op een zomeravond als deze in tegenstellig tot chardonnay, toch maar een paar flessen besteld niet lang geleden en ik moet zeggen, deze wijn is prima te drinken, mooi vol met een smaak die niet te lang blijft hangen...elke slok is weer een nieuwe verrassing.
qua prijs/kwaliteit ook prima te doen, een goede middenklasser waar je hier normaal zo'n 11 euro voor betaal
vertel.....quote:Op maandag 6 december 2010 08:46 schreef Stroekie het volgende:
Iemand hier al eens jacob's quest uit zuid africa geproefd, is een aanrader
Hongaarse wijnen zijn hier net zo goed verkrijgbaar als duitse rode wijnen, amper dus. En ik ben niet erg te spreken over de duitse spatburgunders (pinot noir) uit Baden die je hier af en toe vindt, maar deze Tokaji was lekker en voor iets van $10 een goede prijs/kwaliteit verhouding.quote:Op maandag 6 december 2010 05:06 schreef rechtsedirecte het volgende:
Devzero, hoe staat, qua prijs en kwaliteit, zo'n wijn nu in verhouding met bijv. een franse witte wijn?
Hé, daar ben ik geweestquote:Op zondag 28 november 2010 23:10 schreef Glesse het volgende:
Ohja, de lekkerste witte wijn tot nu toe:
TOKARA Director's Reserve White 2008
[ afbeelding ]
Die Tokaji in je wiki link zijn niet dezelfde als wat Devzero gedronken heeft volgens mij. Dat zijn namelijk (kapitale) zoete wijnen. Er worden een normale zoetige wijnen gemaakt, vaak van de furmint druif. Best lekker, maar wel wat appartig, die Hongaarse wijnen.quote:Op maandag 6 december 2010 05:06 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Moest even googlen maar zie dat er diverse soorten Tokaji wijnen bestaan en dat er heel wat bij komt kijken bij het maken van deze wijnen.
Voor degene die, net als ik, deze wijn niet kennen, hier even de wiki link
Devzero, hoe staat, qua prijs en kwaliteit, zo'n wijn nu in verhouding met bijv. een franse witte wijn?
Hij staat niet in de lijst van het Brunello consortium, da's altijd wat verdacht.quote:Op zondag 28 november 2010 12:05 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Ik zou alleen decanteren bij de duurdere stevige wijnen, om er wat meer lucht bij te laten. Bv een goede barolo oid. Heb het dan wel over wijnen van meer dan 25 euro
In die makro folder staat trouwens een brunello voor 10 euro. Ben erg benieuwd wat dat kan zijn
ik kon er ook al vrij weinig over vinden jaquote:Op maandag 6 december 2010 16:21 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hij staat niet in de lijst van het Brunello consortium, da's altijd wat verdacht.
Deze is inderdaad gemaakt van voornamelijk furmint, maar is niet erg zoet. Ik heb ooit een verhaaltje gelezen over hoe ze de zoete wijnen maken (mengen van batches), maar de details zijn me ontschoten.quote:Op maandag 6 december 2010 16:12 schreef Z het volgende:
[..]
Die Tokaji in je wiki link zijn niet dezelfde als wat Devzero gedronken heeft volgens mij. Dat zijn namelijk (kapitale) zoete wijnen. Er worden een normale zoetige wijnen gemaakt, vaak van de furmint druif. Best lekker, maar wel wat appartig, die Hongaarse wijnen.
mijn florida dealerquote:85% Furmint, 9% Heresvla, 6% muscat Very clean and similar to Torrontes. The muscat is pronounced aromatically and the wine shows golden delicious like apple qualities and lime and pear fruits. Very supple and fresh at the same time.
Doet me denken aan die Brunello die de Aldi een jaartje geleden had, die was ook "maar" 13 euro ofzo.quote:Op maandag 6 december 2010 17:58 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ik kon er ook al vrij weinig over vinden ja
Heb hem ondertussen geproeft, haalt het bij lange na niet bij een "echte" brunello. Kan ook haast niet voor die prijs. Normale brunello's beginnen een keer bij 30 euro oplopend naar minimaal 60
Voor de prijs is het echter geen slechte wijn
heb ook geen idee of het een handelaar is oid die ergens wat druifjes opkoopt
Volgens mij heeft AH de 2005 nog via de webwinkel te koop voor 12.99, da's geen gekke prijs dan.quote:Op maandag 6 december 2010 14:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Gisteren avond deze gedronken met mijn schoonfamilie,
[ afbeelding ]
Een goede rode italiaan, 15 Euro voor betaald, is zijn geld zeker waard. Mooi droge en rijpe wijn (2007) die nog een paar jaar kan liggen en dan beter zal worden.
Ga er binnenkort een paar doosjes van in de kelder leggen denk ik
De druiven waar deze wijn van wordt gemaakt zijn die overblijven van de productie van Solaia Chianti Classico. Daar betaal je al snel een 250-300 euro de fles. Maar omdat de regels voorschrijven hoeveel Hectoliter een bepaald wijngoed mag maken voor de Classico hou je bij een goede wijnoogst druiven over, de overproductie wijnen van top estates worden verkocht onder andere namen, dit is er eentje van, en het is dan ook een erg goede wijn. Het is niet dezelfde wijn als de Solaia, maar een een deel van de druiven die daar in verwerkt worden zitten ook hierin
2006 zie ik, maar zeker geen slechte prijsquote:Op dinsdag 7 december 2010 09:36 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Volgens mij heeft AH de 2005 nog via de webwinkel te koop voor 12.99, da's geen gekke prijs dan.
Maar die Saab's worden ook wel wat gehyped, op een sportautoshow betaalden we 55K euro voor eentje uit 2006, maar bij onze lokale 2de hands shop betaalden we 35K euro voor eentje van hetzelfde jaar.quote:Op dinsdag 7 december 2010 09:34 schreef fruityloop het volgende:
Maar die Brunello's worden ook wel wat gehyped, op een wijnproeverij betaalden we 55 euro voor eentje uit 2006, maar bij onze lokale Italiaanse wijnhandel betaalden we 35 euro voor eentje van hetzelfde jaar.
gisteravond getest en goed bevonden...prima fles wijn, nu op de zaterdagmorgen ietswat zeurderig hoofdquote:Op woensdag 1 december 2010 06:35 schreef rechtsedirecte het volgende:
vandaag de eerste sales rep. over de vloer gehad met een kerstgeschenk....oogst van vandaag:
[ afbeelding ]
alleen 2009 i.p.v. 2008
2 flessen, niet slecht..
dit is wat de maker er over zegt
Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt.quote:
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog nietquote:Op zaterdag 11 december 2010 04:29 schreef devzero het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt.
Ik heb het zelf gedaan door veel boeken er over te lezen, en vooral veel wijn te drinken en te proeven. Een cursus is geen slecht idee, dan leer je waarschijnlijk veel sneller van de cursusgever dat wat je anders jaren over doet zelf achter te komen. Veel toprestaurants geven wijncursussen, zou zelf voor zoiets kiezen ipv een slijter die een cursus geeft als een soort verkooppresentatie.quote:Op zaterdag 11 december 2010 09:50 schreef FigureBirdStars het volgende:
Ik wil graag een goede fles wijn in een winkel uit de schappen kunnen pakken of een lekkere fles van een wijnkaart in een restaurant kunnen uitkiezen zonder hulp. Nu zat ik te denken of een wijncursus misschien niet wat is. Iemand hier ervaring mee?
Na verloop van tijd proef je wel een beetje of een wijn de tand der tijd kan doorstaan. Overmatige fruitbommen zijn na een paar jaar hun kracht wel kwijt. En daarnaast heb je nog het probleem met goede opslag en als die niet optimaal is, dan kun je het na 10 jaar ook wel schudden (zeker als je het als investering gaat doen). Mijn keldertje schommelt tussen de 18C in de zomer en 10C in de winter, dus ik houd het bij die 10 jaar.quote:Op zaterdag 11 december 2010 07:42 schreef rechtsedirecte het volgende:
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog niet
Nee, vertel....quote:Op zaterdag 11 december 2010 20:02 schreef devzero het volgende:
Gebruikt er hier iemand cellartracker voor het bijhouden van zijn collectie?
Barolo is een wijnbouw gebied met een grote naam. Wordt van de Nebbiolo druif gemaakt. Veel tannine dus moet lang rijpen. 2000 is een uitzonderlijk goed jaar. Is geen desertwijn, maar een zware rode wijn.quote:Op zondag 12 december 2010 10:42 schreef Rbhp het volgende:
Ik ben een grote fan van Italiaanse dessertwijnen. Heb net een doosje Barolo uit 2000 binnengekregen en ook een doosje Passito di Pantelleria uit 2004. Iemand bekend met deze twee?
Aha.quote:
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezienquote:Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef rechtsedirecte het volgende:
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was.
Ik heb in NZ ook flink wat Rieslings gedronken, maar ze maken er in NZ nooit schuimwijn van, en dat vind ik nu juist de lekkerste bewerking van Riesling. Vertelde dat aan een aantal wijnboeren die daar idd wel wat in zagen.quote:Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef rechtsedirecte het volgende:
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was.
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik?quote:Op zondag 12 december 2010 20:35 schreef Ferdii het volgende:
[..]
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezien
vandaag flesje poully fuisse van Merlin gekocht, voor onder de kerstboom
mooie ronde volle fuisse![]()
typotje jaquote:Op zondag 12 december 2010 20:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik?
My bad, had wat duidelijker moeten zijn. Gisteren nog wat wijn gehaald, vertel er later over.quote:Op zondag 12 december 2010 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Aha.
Das heel wat anders dan wat ik dacht
Het (Barolo) is een streek waar de beste Italiaanse wijn vandaan komt, maar dat betekend niet dat er geen mindere wijn vandaan komt.quote:Op maandag 13 december 2010 18:20 schreef devzero het volgende:
Barolo (met Barbaresco) is imo de beste italiaanse wijn die er is en dan maken ze er een veredelde gluhwein van? Neem dan gewoon de restanten nebbiolo druiven en brouw daar een prutje van. Het zal vast wel goed smaken, maar het klinkt als de truffel hamburger van Bouloud.
trouwens niets mis met een goed glas gluhwein, denk dat ik mezelf er eentje ga maken van een goede rode wijn, met een scheut grand marnier erin.quote:Op maandag 13 december 2010 19:45 schreef devzero het volgende:
Ja, maar dat wordt dan als 'generic' piedmont wijn verkocht. Het kan dat dit van mindere jaren wordt gemaakt. Ach, als mensen het lekker vinden en er een flinke prijs voor willen betalen, wie ben ik dan om daar kritiek op te leveren.
Maak er eentje van Rioja Epulum - Gran Reserva 2002 (de minste rode wijn die ik in huis heb) stokje kaneel erin, paar suikerklontjes en een scheut grand marnier.quote:Op maandag 13 december 2010 19:57 schreef Z het volgende:
En er is niets mis met een glas glühwein inderdaad.
In ZA nog te bestellenquote:Op vrijdag 17 december 2010 09:28 schreef fruityloop het volgende:
Wij hebben gisteren onze laatste Oude Wellington shiraz 2005 opgedronken, die was ook heerlijk op dronk inmiddels. Jammer dattie niet meer te krijgen is..![]()
[ afbeelding ]
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen)quote:Op vrijdag 17 december 2010 09:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In ZA nog te bestellen
http://www.shopmania.co.z(...)-of-12~p-577376.html
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA?quote:Op vrijdag 17 december 2010 14:18 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen)
Jawel, maar die kochten we bij een lokale wijnhandel hier in Nederland, niet zelf bij de wijngaard in Zuid Afrika. Klinkt lekker die witte wijn, zal eens kijken. En nog 1 a 2 jaar, en de wijngaard van mijn nicht in Egypte (Friesland, niet in het midden oosten) is operationeel, dus dan hebben we familiewijnen.quote:Op vrijdag 17 december 2010 14:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA?
Maar als je eens NL witte wijn wilt drinken
http://www.domeinhoftedieren.nl/
Aardige vent, lekkere wijnen
na de heerlijke syrah van gisteravond kon het vanavond alleen maar minder, maar met deze wijn werden we niet gelukkig niet teleurgesteld..prima wijn met een prachtige volle smaak.quote:This wine is a deep ruby, almost purple in colour with a layered fragrant nose redolent of ripe plum and cassis with lifted vanilla, cedar and tabacco notes.
The palate has a rich velvet texture with excellent structure, ripe black fruits and cassis flavours with a long full finish. Great cellaring potential, for up to 10 years.
probeer eens deze riesling te krijgen, is zeer mooiquote:Op zondag 19 december 2010 04:13 schreef devzero het volgende:
[ afbeelding ]
Ik ben niet zo'n hele grote fan van zoete witte wijnen, maar ik zeg geen nee tegen een mooie gebalanceerde duitse riesling of zoals vanavond deze sauternes als afsluiter van een maaltijd. Godendrank. (ik had de 2007 en niet de 2006 van het plaatje).
Met een winkelwaarde van $25 voor een 375ml fles kun je je afvragen of het waard is, maar ik zeg van wel.
Staat genoteerd! Dank!quote:Op maandag 20 december 2010 11:28 schreef fruityloop het volgende:
Wat dacht je van een Italiaanse Pinot Grigio? Die is niet al te vet/zwaar zoals sommige Chardonnay's dat wel kunnen zijn icm zalm.
http://www.bythegrape.com/tiramisuquote:Op maandag 20 december 2010 17:24 schreef FigureBirdStars het volgende:
Welke wijn te drinken bij tiramisu? Liefst iets onder de ¤15.
Wantrouwen!quote:Op maandag 20 december 2010 17:38 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
De sligro heeft het sowieso, daar heb ik het ook eens gehaald.
Ik zou zelf voor een gruner veltliner gaan, maar ik weet niet hoe makkelijk die in nederland te krijgen zijn. De vettigheid van de bladerdeeg, en de zoetigheid van de vijgen-balsamicastroop vragen om iets fris en licht zurig.quote:Op maandag 20 december 2010 11:21 schreef minilot het volgende:
- Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop.
rood of wit?quote:Op maandag 20 december 2010 11:21 schreef minilot het volgende:
Hoi kenners! Ik weet niets van wijn, dus ik zou heel graag tips van jullie willen krijgen voor bij deze twee gerechten (voor elk gerecht een andere wijn graag):
- Groene (waterkers-)poffertjes met gerookte wilde zalm en crème fraîche
- Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop.
Alvast bedankt!![]()
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogquote:Op zondag 19 december 2010 20:55 schreef Z het volgende:
Feinherb heet dat, half zoet of beetje gekruid. Ik vind die zoete wijnen niet zo lekker (dessertwijnen wel), geef mij maar een droge Riesling. Als er op een fles wijn staat dat hij een prijs gewonnen heeft, laat ik hem meestal staan er zijn zoveel concours en er worden zoveel prijzen uitgedeeld ...
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van makenquote:Op maandag 20 december 2010 18:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogDroog zijn enkel de goedkope 4-5 eurie rieslings
van riesling kan je prima sekt maken idd, maar veel mensen hebben het idee dat een riesling een stokdroge wijn betreft met veel zuren. Iets wat dus veelal opgaat voor de goedkope rieslings. Een goede Riesling is uitgebalanceerd, niet te droog en zeker niet zuur.quote:Op maandag 20 december 2010 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van maken
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover bliesquote:Op maandag 20 december 2010 18:07 schreef Ferdii het volgende:
[..]
rood of wit?
bij je zalm past beter een witte wijn
Je kan een krachtige witte wijn drinken bij rood vlees, maar een rode wijn drukt maar al te vaak een subtiele vis weg.quote:Op maandag 20 december 2010 18:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies
Kan tegenwoordig best idd, maar toch blijft rood bij vlees en wit bij vis de meest gangbare combinatiesquote:Op maandag 20 december 2010 18:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies
Daar ben ik het niet mee eens. De bekendste rieslings zijn inderdaad zoet, er zijn echter ook zat uitstekende droge rieslings.quote:Op maandag 20 december 2010 18:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogDroog zijn enkel de goedkope 4-5 eurie rieslings
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen.quote:Op maandag 20 december 2010 18:35 schreef actuarisje het volgende:
Voor de kerst maak ik een struisvogelbiefstukje met rode port-jus en paddenstoelen-rucolastamppot. Nu ben ik alleen nog op zoek naar een wijn voor bij dit gerecht.
Ik dacht zelf aan een australische rode wijn, maar ben er nog niet uit welke soort.
Iemand suggesties?
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken?quote:Op maandag 20 december 2010 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Net een fles "Achterhoekse Wijnhof" van de Aldi geopend.
Gemaakt van de Rondo Druif
Jaargang 2008.
Staat niet op welke wijnboer het is, en meer dan een slobberwijntje is het niet.
Heb uitstekende wijnen van Nederlandse bodem gedronken, maar dit is er geen grote wijn, maar daar is de prijs ook niet naar.
Ik vind het positief dat Nederlandse en dan speciaal achterhoekse wijnen nu voor een groter publiek bekender worden, maar helaas was het geen mooie witte wijn die we in NL uitstekend maken. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een mooie rode wijn heb gedronken van Nederlandse bodem.
Daarover gesproken is het een van de betere Nederlandse rode wijnen
Nee, waar in Groesbeek?quote:Op maandag 20 december 2010 18:48 schreef MrRhodes het volgende:
[..]
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken?
Wijngaard De Colonjes, maken rode en witte wijn.quote:Op maandag 20 december 2010 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, waar in Groesbeek?
Hoe zijn die en wat maken ze?
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken.quote:Op maandag 20 december 2010 18:59 schreef MrRhodes het volgende:
Nooit gedronken trouwens... Liggen hier bij de AH, maar zijn behoorlijk prijzig. (12 euro ofzo). Verder landelijk verkrijgbaar bij gall & gall.
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden.quote:Op maandag 20 december 2010 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken.
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn.quote:Op maandag 20 december 2010 19:06 schreef MrRhodes het volgende:
[..]
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden.(is idd mogelijk, is aan te bevelen zelfs)
Ja, zeer zeker. De hele omgeving hier is mooi. Veel heuvels en bossen.quote:Op maandag 20 december 2010 19:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn.
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan?quote:Op maandag 20 december 2010 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen.
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken?quote:Op maandag 20 december 2010 18:07 schreef Ferdii het volgende:
Voor je hoofdgerecht is een Vacqueyras of Gigondas een prima keuze. (wel beide redelijk stevige rode wijnen). Indien je liever wat kruidiger hebt een spaanse wijn bv marqués de riscal.
Zou ook niet mijn eerste keus zijn neequote:Op maandag 20 december 2010 21:25 schreef devzero het volgende:
[..]
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken?
Ben zelf niet zo van de nieuwe wereld wijnen, heb liever een mooie italiaan of spanjaard. Zou voor Struisvogel voor een mooie rioja crianza kiezen. bv Campo viejaquote:Op maandag 20 december 2010 20:54 schreef actuarisje het volgende:
[..]
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan?
En mijn eters zijn zelf (nogquote:Op maandag 20 december 2010 22:01 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Zou ook niet mijn eerste keus zijn neeAan de andere kant zijn er genoeg mensen die Frans niet te drinken vinden. Een typisch Spaanse wijn is dan wel een optie. Het kan er nog zo goed bij passen, maar als je het niet te drinken vindt moet je het lekker niet doen
Daarbij komt dat die marques die ik noemde niet zeer kruidig is, maar wel lekker vol, rond en veel rood fruit
Vandaar de Spanjaard als tweede optie.
Nou ja, de soep bestaat ook al voor een struis deel uit geroosterde paprika's, dus paprikasmaak an sich is geen probleem.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:09 schreef Z het volgende:
Tomaten schijnen lastig te zijn op te combineren met wijn, niet dat ik er ooit last van gehad heb, maar je leest het wel eens. Ik zeg een Cabernet Franc, uit de Loire (Chinon), die zijn meestal behoorlijk 'groente-achtig', soms smaken ze dominant naar parpika, daar moet je wel van houden.
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:04 schreef minilot het volgende:
Staat genoteerd. Wat leuk is dit, voor een wijnleek! Ik heb nu al zin om het over een paar dagen allemaal samen te proeven!
Nog eentje: warme, pittige gepureerde soep van geroosterde tomaten en geroosterde rode paprika's, met chipotlepeper en groene kruiden-room (en piepkleine, zachte knoflookbroodjes met zelfgemaakte roomboter).
Wat past daarbij?
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:53 schreef motorbloempje het volgende:
O hai!
Ik ben op zoek naar een lekkere dessertwijn/-port voor bij 2 nagerechten:
sinaasappel-honing muffin met chocoladeijs
kaasplankje met redelijk pitte kazen, appelstroop, walnoten en vijgenbrood
Vooral niet ál te prijzig
Bij het kaasplankje zou ik een mooie port schenken, indien je liever wat zoeter wilt een tawny bv.quote:Op dinsdag 21 december 2010 15:42 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in.
is dit een goed of een slecht bericht Piet?quote:Op dinsdag 21 december 2010 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterhoekse wijn is in de sudderlappen beland.
De sudderlappen smaken heeeeerlijkquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:57 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
is dit een goed of een slecht bericht Piet?
Ik had een tijdje geleden een dornfelder, was me veel te zoet.quote:Op dinsdag 21 december 2010 15:40 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel.
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx!quote:Op maandag 20 december 2010 17:39 schreef Z het volgende:
[..]
http://www.bythegrape.com/tiramisu
Een goede Moscato Dásti hoeft niet duur te zijn.
Die van de Appie is echt prima voor een eurootje of 7quote:Op dinsdag 21 december 2010 23:00 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx!
Als er niet teveel ui in de jus zit, zou ik wel durven te experimenteren met een mooie oudere chardonnay erbij, of anders een wat jongere rode Côtes du Rhône?quote:Op donderdag 23 december 2010 01:10 schreef PdeHoog het volgende:
Mensen, ik ga eerste kerstdag een lekkere varkensfilet op tafel zetten met een appeluienjus. Ik ben op zoek naar een wijn. Ideeen?
Ok. Zet ik ook ff op de lijstquote:Op donderdag 23 december 2010 08:47 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Als er niet teveel ui in de jus zit, zou ik wel durven te experimenteren met een mooie oudere chardonnay erbij, of anders een wat jongere rode Côtes du Rhône?
Ok. Thnx.quote:Op donderdag 23 december 2010 08:58 schreef Z het volgende:
Ik zou voor rood gaan denk ik. Goeie Pinot Noir of zoiets. Niet te zwaar.
De meeste Côtes du Thône zijn grotendeels Pinot Noir.quote:Op donderdag 23 december 2010 08:58 schreef Z het volgende:
Ik zou voor rood gaan denk ik. Goeie Pinot Noir of zoiets. Niet te zwaar.
Als je lekkere bubbels wilt drinken die betaalbaar zijn, neem je beter een spaanse cava of een fijne Duitse rieslingsekt.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:17 schreef Repeat het volgende:
Welke champagne moet ik kopen? We hebben er geen verstand van, dus gewoon zeer betaalbaar, maar ook te drinken graag
Ligt eraan wat jij lekker vindt natuurlijk, maar ik vind de Gordon Negro Brut van Freixenet (verwar dat niet met de zoete Freixenet die kapsters graag drinken) goed te drinken, en als je hem in Nederland kan vinden, Furst von Metternich Riesling Sekt trocken is erg smaakvol.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:29 schreef Repeat het volgende:
Bedankt! Cava ofzo is natuurlijk ook prima. Gaat meer om de gezelligheid. Nog tips welke precies? Want er zijn natuurlijk nog steeds honderden soorten waaruit ik dan kan kiezen, waarvan er vast ook vieze tussenzitten...
Doe eens een dubbelblinde schuimwijn proeverij, kan ik iedereen aanraden, leuk om te doen en erg ontnuchterend.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:32 schreef Z het volgende:
Piet heeft een goed punt, maar is wel wat kort door de bocht. Er zijn natuurlijk prima en redelijk betaalbare champagnes. Het gekke bij champagne is dat de grote huizen domineren, groot qua aantal flessen, in tegenstelling tot wijn, waar bijna geldt, hoe kleiner hoe beter.
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere?quote:Op donderdag 23 december 2010 12:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt eraan wat jij lekker vindt natuurlijk, maar ik vind de Gordon Negro Brut van Freixenet (verwar dat niet met de zoete Freixenet die kapsters graag drinken) goed te drinken, en als je hem in Nederland kan vinden, Furst von Metternich Riesling Sekt trocken is erg smaakvol.
Die zal wat zoeter zijn dan die van Piet.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:41 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere?
Jep, die is zoet.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:41 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere?
Daar zijn ze van bekend, dacht ik ook altijd totdat ik in spanje echt goede cava's dronk van hun, die dan ook wat duurder zijn.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:45 schreef MrRhodes het volgende:
dacht altijd dat freixenet standaard bocht was.
Klopt, maar drink je voor het verhaal en de fles of voor het lekkere?quote:Op donderdag 23 december 2010 12:42 schreef Z het volgende:
Ga ik zeker een keer doen. Maar blind proeven is wat anders dan de hele beleving met een mooie fles etc.
Meeste cotes du rhones die ik ken zijn grenache.quote:Op donderdag 23 december 2010 09:07 schreef fruityloop het volgende:
De meeste Côtes du Thône zijn grotendeels Pinot Noir.
Er zijn inderdaad prima champagnes van "kleinere" huizen; ik heb momenteel een heidsieck blue top liggen voor nieuw jaar (en ik hoop dat het lekker isquote:Op donderdag 23 december 2010 12:32 schreef Z het volgende:
Piet heeft een goed punt, maar is wel wat kort door de bocht. Er zijn natuurlijk prima en redelijk betaalbare champagnes. Het gekke bij champagne is dat de grote huizen domineren, groot qua aantal flessen, in tegenstelling tot wijn, waar bijna geldt, hoe kleiner hoe beter.
Dat is natuurlijk met alles zo, vaak zijn de kleinere wijnhuizen/kaasmakers/slagers/etc beter dan het massaler geproduceerde spul.quote:Op vrijdag 24 december 2010 09:06 schreef Schanulleke het volgende:
Ik ging ooit met mijn lief door de Champagnestreek en we hebben toen een flink aantal flesjes gekocht bij de kleinere huizen. Vervolgens iedere dag van de vakantie lekker geproefd en op de terugweg tien dozen gekocht bij de 'winnaar', die we vervolgens onze bruiloftsgasten hebben geschonken. Zeer feestelijk. En ook van betere kwaliteit dan de standaard Moët et Chandon.
Hoor ik ook veel ja dat de kleinere huizen stuk beter zijn. Heb een fransoos als klant die komt uit de champange streek. Koopt daar altijd lokaal cremant ipv champagne omdat deze op de juiste plekken stuk beter zijn dan de champagnes waar meer belasting over betaald wordt oid.quote:Op vrijdag 24 december 2010 09:06 schreef Schanulleke het volgende:
Ik ging ooit met mijn lief door de Champagnestreek en we hebben toen een flink aantal flesjes gekocht bij de kleinere huizen. Vervolgens iedere dag van de vakantie lekker geproefd en op de terugweg tien dozen gekocht bij de 'winnaar', die we vervolgens onze bruiloftsgasten hebben geschonken. Zeer feestelijk. En ook van betere kwaliteit dan de standaard Moët et Chandon.
Gisteravond een tweede flesje hiervan gedronkenquote:Op vrijdag 10 december 2010 19:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Deze net open getrokken, staat nu te ademen, ga hem vanavond proberen. Is van dezelfde wijnmaker als de rode die ik eerder poste, en ook gemaakt van de overproductie van zijn topwijndruiven.
Aanvulling
Voor een 5 jaar oude Chianti had ik hem rijper verwacht, hij kan nog wel een paar jaar hebben voor hij echt goed is. Niettemin een zeer goede wijn voor zijn prijs (20 euro) met een peperige smaak, vanille, bramen en pruimen, gemaakt van Sangiovese met en klein aandeel Cabernet Sauvignon.
Was eten bij mijn zwager, baggerwijn, was voor het eerst in jaren brak de volgende dag.quote:Op dinsdag 28 december 2010 19:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand nog spannende wijnen gedronken tijdens de kerstdagen?
Watvoor voorgerecht had je dan?quote:Op dinsdag 28 december 2010 19:56 schreef Z het volgende:
Een Fleury, een Vouvray, een Albarino, een Verdejo, port en een Santadi Latinia. Allen uitstekend al ging de Albarino niet zo heel goed met het voorgerecht.
Een Barolo uit 2002 geprobeerd, was duidelijk nog wat jaartjes te vroeg. De rest nog maar even laten liggen.quote:Op dinsdag 28 december 2010 19:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand nog spannende wijnen gedronken tijdens de kerstdagen?
Hoe was die? Over het algemeen wordt 2002 als een rampjaar voor piedmont wijnen beschouwd. Terwijl 2001 juist enorm goed was. Maar je hebt zelfs in 'rampjaren' uitschieters, dus ik geloof niet zo heel sterk in de tabelletjes.quote:Op donderdag 30 december 2010 08:37 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Een Barolo uit 2002 geprobeerd, was duidelijk nog wat jaartjes te vroeg. De rest nog maar even laten liggen.
Ik kan er nog weinig over zeggen afgezien dat hij nog wat jaren nodig heeft. Was nog jong en wrang van tannines. De enige barolo's die ik echt lekker heb gevonden waren die van >15 jaar oud. Afwachten dus en over 2 jaar weer een fles open trekken.quote:Op zondag 2 januari 2011 04:17 schreef devzero het volgende:
[..]
Hoe was die? Over het algemeen wordt 2002 als een rampjaar voor piedmont wijnen beschouwd. Terwijl 2001 juist enorm goed was. Maar je hebt zelfs in 'rampjaren' uitschieters, dus ik geloof niet zo heel sterk in de tabelletjes.
Als er weer een nieuwe uitzending is, post je die dan weer?quote:
Hoe laat verwacht je me?quote:Op maandag 3 januari 2011 19:42 schreef Z het volgende:
Deze drink ik morgen, twee wijnen uit 1969. Ik heb een keer op een veiling zes oude flessen gekocht. Eerder al een Chasse-Spleen uit 1962 gedronken en een Ducru Beaucaillou uit 1969. Die Chasse-Spleen was lang voorbij z'n hoogtepunt, de Ducru was nog erg lekker. Ben benieuwd voor morgen.
[ afbeelding ]
Ben benieuwd wat er nog van over isquote:Op maandag 3 januari 2011 19:42 schreef Z het volgende:
Deze drink ik morgen, twee wijnen uit 1969. Ik heb een keer op een veiling zes oude flessen gekocht. Eerder al een Chasse-Spleen uit 1962 gedronken en een Ducru Beaucaillou uit 1969. Die Chasse-Spleen was lang voorbij z'n hoogtepunt, de Ducru was nog erg lekker. Ben benieuwd voor morgen.
[ afbeelding ]
Je moet niet zo op tabelletjes afgaan Piet.quote:Op zondag 2 januari 2011 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Geloof niet dat een 2002 Barolo nog veel beter wordt met het liggen.
Was gewoon een slecht jaar.quote:Op maandag 3 januari 2011 22:10 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Je moet niet zo op tabelletjes afgaan Piet.
ja ik hou jullie op de hoogte, maar ze zijn enigzins langzaam emt het uitbrengen van nieuwe uitzendingenquote:Op zondag 2 januari 2011 12:50 schreef Z het volgende:
[..]
Als er weer een nieuwe uitzending is, post je die dan weer?
Argon werkt inderdaad prima. Ik gebruik het ook altijd maar dan wel goedkoper. Die kleine flesjes zijn duur. Ik heb een 80 cubic foot aluminium scuba tank gekocht en die gevuld tot 200 bar met argon. Kost een paar tientjes en dan heb je gelijk een kleine 2,5 kuub argonquote:Op dinsdag 30 november 2010 19:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand bekend met dit product?
Het is een spuitbusje met argon (een edel gas) wat je in een aangebroken fles wijn spuit om hem zo langdurig te kunnen bewaren.
Ik heb het net besteld om het eens te proberen.
Mijn vrouw drinkt sowieso weinig alcohol en heeft niet altijd zin in een glas wijn, maar om nu op een doordeweekse dag een fles alleen op te drinken vind ik ook weer iets te...
Mijn stelregel is dat als ik een glas wijn drink ik ook iets lekkers wil hebben en koop dan ook nagenoeg alleen wijnen uit het iets duurdere (soms niet altijd beter... maar ja ik ben dan ook een liefhebber en geen connaisseur) sigment en vind het daarom zonde om een halve fles wijn door de gootsteen te kieperen.
Dat lukt wel. Niet van Domaine de la Romanée-Conti maar wel van andere goeie domeinen. Voor een euro of 50 kan je al een heel prima Vosne-Romanée of Pommard hebben.quote:Op vrijdag 3 december 2010 17:31 schreef devzero het volgende:
[..]
100 euro is niet zo veel, probeer maar eens een goede grand cru Bourgogne wijn te vinden voor onder 1000 euro, compleet overpriced imo.
Met 50 euro zit je wel aan de onderkant, maar je hebt gelijk dat het wel te doen is.quote:Op dinsdag 4 januari 2011 17:26 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Dat lukt wel. Niet van Domaine de la Romanée-Conti maar wel van andere goeie domeinen. Voor een euro of 50 kan je al een heel prima Vosne-Romanée of Pommard hebben.
Voorbeeld: een mooie Corton-Charlemagne Grand-Cru uit 2005 (uitstekend jaar) voor minder dan zeven tientjes: http://www.75cl.com/v19686.corton-charlemagne-grand-cru-2005.htm
Bijvoorbeeld een rode riversaltes of een Banyuls inderdaad.quote:Op dinsdag 21 december 2010 14:14 schreef Z het volgende:
Port of een rode dessertwijn is een goede keus ivm de chocolade en de kaas. Bij de grotere Gall&Gall winkels hebben ze volgens mij goede en betaalbare rode dessertwijnen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |