De laatste update op de site van BP gedateerd vrijdag 28 mei 2010quote:Grote olieramp dreigt na zinken boorplatform
Uitgegeven: 23 april 2010 06:15
Laatst gewijzigd: 23 april 2010 07:01
NEW ORLEANS - In de Golf van Mexico dreigt een grote olieramp te ontstaan als gevolg van het zinken van een booreiland van het bedrijf Transocean Ltd.
Inmiddels drijft er een oliemassa van ongeveer dertien vierkante kilometer op open zee, zo meldde de Amerikaanse kustwacht donderdag (lokale tijd).
''We beschouwen dit als een grootschalige olielekkage'', aldus een woordvoerder van de kustwacht.
Het drama voltrekt zich voor de kust van de staat Louisiana in de Golf van Mexico. Sinds de explosie dinsdagavond laat worden elf arbeiders vermist.
Overlevenden
De zoekoperatie duurt nog voort, maar de reddingswerkers achten de kans klein dat er nog overlevenden worden gevonden. Er waren 126 mensen op het booreiland toen de brand ontstond door nog onbekende oorzaak. Zeventien gewonden moesten met helikopters worden overgebracht naar ziekenhuizen op het vasteland.
Het is volstrekt onduidelijk hoeveel olie er nog vrij komt vanaf de plek waar tot voor kort het Deepwater Horizon booreiland dreef, circa 65 kilometer uit de Amerikaanse kust.
Voor de explosie had het booreiland, dat ongeveer zo groot was als een voetbalveld, 700.000 gallon (meer dan 2,6 miljoen liter) olie opgeslagen. Dagelijks werd meer dan een miljoen liter olie gewonnen met behulp van de installaties op het booreiland, dat werd geleasd door het Britse olieconcern BP.
Bodem
Het is ook nog onduidelijk of het booreiland volledig naar de bodem is gezonken. Ter plaatse is de Golf van Mexico ongeveer 1500 meter diep. De Amerikaanse autoriteiten, BP en Transocean hebben een operatie opgezet om de oliemassa te isoleren en te voorkomen dat deze de kusten van de staten Louisiana, Alabama en Mississippi gaat vervuilen.
Van commerciėle winning was nog geen sprake. BP voerde proeven uit, enkele weken nadat de Amerikaanse president Barack Obama plannen naar buiten bracht voor nieuwe offshore olie- en gasboringen.
Deskundigen vrezen dat de olieramp kan uitgroeien tot de ergste in de Verenigde Staten sinds 1989, toen zich in de wateren bij Alaska een ramp voordeed met de olietanker Exxon Valdez. Destijds raakte 750 kilometer kust vervuild met bijna 11 miljoen gallon (41 miljoen liter) ruwe olie.
Obama
President Barack Obama heeft gezegd dat de reactie op de olieramp de hoogste prioriteit verdient. Dat liet het staatshoofd weten in een verklaring, die werd uitgegeven na spoedberaad op het Witte Huis.
© ANP
quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:18 schreef jeoff het volgende:
Dit is een pagina met links naar de live streams van alle ROV's. Zou kun je dus van verschillende hoeken zien hoe ze bezig zijn
http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=9033572&contentId=7062605
Deze bijv. is NU direct bij het lek zelf nog aan het zagen
http://www.bp.com/liveass(...)nterventionROV2.html
Ja, klopt.quote:Op donderdag 3 juni 2010 17:53 schreef Floxcie het volgende:
Ook dit topic weer even volgen, fijn dat er op FOK! vaak ook interessante topics zijn.
Ja en wat te denken van alle zuurstof dat dit verbranden allemaal kost.quote:Op donderdag 3 juni 2010 17:25 schreef semexo het volgende:
Overigens is het schrikbarend hoeveel olie wij wereldwijd per dag verbruiken, in vergelijking met de grootte van de Eiffeltoren:
[ afbeelding ]
Er moeten echt oceanen van olie in de aardkorst zitten.
Daar hadden ze al voor gewaarschuwd. Maar nu kunnen ze wel makkelijker gaan aftappen zodat er zo min mogelijk olie in zee komt.quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:16 schreef Fusionfreak het volgende:
Nu ze met veel moeite de geknikte buis hebben afgezaagd, spuit de afgezaagde afsluiter harder en meer olie dan ooit tevoren.
Dat wordt zeker weer tvp.
[ afbeelding ]
Moeten ze wel niet het belangrijkste gereedschap verliezen.quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:22 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Daar hadden ze al voor gewaarschuwd. Maar nu kunnen ze wel makkelijker gaan aftappen zodat er zo min mogelijk olie in zee komt.
De imagoschade die BP heeft geleden is inderdaad omvangrijk.quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:45 schreef Floxcie het volgende:
Mensen beginnen massaal BP te boycotten.
[ afbeelding ]
Het laatste nieuws is dat het zagen mislukt is doordat de zaag bleef vastzitten. Dit zorgde ervoor dat de buis niet egaal gezaagd is. Daardoor kunnen ze de techniek niet toepassen die ze eerst van plan waren en gaan ze hetzelfde doen als ze als eerste deden, met een trechter die het lek niet afdicht maar een deel opvangt.quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:22 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Daar hadden ze al voor gewaarschuwd. Maar nu kunnen ze wel makkelijker gaan aftappen zodat er zo min mogelijk olie in zee komt.
Denk je dat of weet je dat? Indien het laatste, mooi en cijfers bekend?quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:45 schreef Floxcie het volgende:
Mensen beginnen massaal BP te boycotten.
[ afbeelding ]
Ik denk het, gezien de enorme media aandacht en discussies op Twitter en dergelijke durf ik wel met zekerheid te zeggen dat BP's reputatie steeds verder naar beneden zakt.quote:Op donderdag 3 juni 2010 19:33 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Denk je dat of weet je dat? Indien het laatste, mooi en cijfers bekend?
Wat ze doen wordt in de gaten gehouden door diverse instanties. Dus het zal echt wel een kans van slagen hebben, anders krijgen ze geen toestemming om tijdelijk meer olie weg te laten stromen.quote:Op donderdag 3 juni 2010 20:44 schreef Monidique het volgende:
Lijkt er veel op dat, zoals eerder is gesuggereerd, BP maar wat doet, zodat het lijkt alsof ze wat doen, terwijl ze al lang weten dat het enige wat gaat helpen, het boren van nieuwe gaten is, wat enkele maanden gaat kosten.
Wel, ik heb daar weinig vertrouwen (meer) in.quote:Op donderdag 3 juni 2010 20:53 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Wat ze doen wordt in de gaten gehouden door diverse instanties. Dus het zal echt wel een kans van slagen hebben, anders krijgen ze geen toestemming om tijdelijk meer olie weg te laten stromen.
Ja inderdaad, als je ziet hoeveel olie er nou uit walmt, uit de BOP, echt niet normaal... Een ongekend hoge druk zit daar achterquote:Op donderdag 3 juni 2010 21:07 schreef Monidique het volgende:
[..]
Wel, ik heb daar weinig vertrouwen (meer) in.
Oliebedrijven zijn in de VS gecapt mbt voor hoeveel ze aansprakelijk gesteld kunnen worden.quote:Op donderdag 3 juni 2010 11:52 schreef Breekfast het volgende:
Als BP alle schade moet betalen gaan ze lijkt mij toch zo goed als failliet?
Dit zorgt toch wel voor miljarden aan schade, en dan heb je het nog niet eens over de schade aan het milieu die niet in geld is uit te drukken.
Ja, dat is een van de LMRP caps die ze gemaakt hebben. Die wilden ze op de blowout preventer zetten.quote:Op donderdag 3 juni 2010 21:29 schreef NorthernStar het volgende:
Wat is dit voor ding? Moet dat over de pijp oid?
[ afbeelding ]
Ja dat is de trechter zeg maar, de LMRP Capquote:Op donderdag 3 juni 2010 21:29 schreef NorthernStar het volgende:
Wat is dit voor ding? Moet dat over de pijp oid?
[ afbeelding ]
Inmiddels hebben ze zo'n miljoen gallon van die rommel in en op zee gespoten.... Erg veel.quote:Op donderdag 3 juni 2010 21:05 schreef jeoff het volgende:
Ze spuiten nog steeds die rotzooi in de olie direct bij het lek onder water
http://www.bp.com/liveass(...)tml/Skandi_ROV1.html
terwijl nog niet duidelijk is of dit oplosmiddel er misschien alleen maar voor zorgt dat de olie niet helemaal naar de oppervlakte stijgt, en eigenlijk dus voor veel meer schade zorgt (onderwater vlekken)
Het verbaast me dat er nog geen de lucht in is gegaan.quote:Op donderdag 3 juni 2010 18:45 schreef Floxcie het volgende:
Mensen beginnen massaal BP te boycotten.
[ afbeelding ]
Tsja ik vind dat BP boycotten nogal dubbel. Van de ene kant wil je een signaal afgeven, maar aan de andere kant zijn er de tankstationhouders (met vrouw en kinders) die het meestal echt niet te breed hebben, die nauwelijks winst maken op de benzine per liter, die hierdoor in de problemen kunnen komen. Die stationhouders hebben helemaal niks te maken met de oliewinning en de fouten van BP.quote:Op donderdag 3 juni 2010 21:48 schreef JohnLocke het volgende:
[..]
Het verbaast me dat er nog geen de lucht in is gegaan.
Dat toont wel hoe groot de hypocricie van de politici in de VS is.quote:Op donderdag 3 juni 2010 21:25 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
Oliebedrijven zijn in de VS gecapt mbt voor hoeveel ze aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Het maximum is 75 miljoen wat natuurlijk een schijntje is op de miljardenschade. Het is minder dan wat BP per dag verdient.
Ze zijn nu wel bezig met een wetsvoorstel om de wet aan te passen maar ze kunnen het niet eens worden over wat wel het maximum zou moeten zijn. Dat gaat nog wel even duren...
Wat ze dus niet gaan doen door het mislukken van het zagen, nu gaan ze weer een doodnormale trechter proberen die niet alles opneemt.quote:Op donderdag 3 juni 2010 21:39 schreef jeoff het volgende:
[..]
Ja dat is de trechter zeg maar, de LMRP Cap
Kijk maar eens naar dit filmpje, al gepost door iemand in het vorige deel. In principe heeft BP nog een tweede manier van olie opvangen die ze hierna gaan proberen. Kijk maar naar dat filmpje vanaf minuut 8 ongeveer
http://bp.concerts.com/gom/kentwellstechupdatelong053110.htm
Mee eens. Je raakt voornamelijk de verkeerde mensen.quote:Op donderdag 3 juni 2010 22:07 schreef jeoff het volgende:
[..]
Tsja ik vind dat BP boycotten nogal dubbel. Van de ene kant wil je een signaal afgeven, maar aan de andere kant zijn er de tankstationhouders (met vrouw en kinders) die het meestal echt niet te breed hebben, die nauwelijks winst maken op de benzine per liter, die hierdoor in de problemen kunnen komen. Die stationhouders hebben helemaal niks te maken met de oliewinning en de fouten van BP.
Daarbij zal het BP concern zich er niks van aan trekken.
De corruptie is het echte probleemquote:Fed'l inspections on rig not as claimed
The Deepwater Horizon's record was exemplary, according to MMS officials, who said the rig was never on inspectors' informal "watch list" for problem rigs. In fact, last year MMS awarded the rig an award for its safety history.
quote:Interior Probe Finds Fraternizing, Porn and Drugs at MMS Office in La.
Federal officials who oversaw drilling in the Gulf of Mexico accepted gifts from oil companies, viewed pornography at work and even considered themselves part of industry, the Interior Department inspector general says in a new report .
Hoorde ik net op de radio dat het lek weeral zo goed als gedicht was, zie ik dat er totaal niks van waar is.quote:
Ja, en het is ook niet de eerste keer dat de radio hier ernaast zit.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 08:16 schreef wimbaens het volgende:
[..]
Hoorde ik net op de radio dat het lek weeral zo goed als gedicht was, zie ik dat er totaal niks van waar is.
Idd, ik denk dat we zullen moeten wachten tot in augustus eer er een echte poging is om het lek volledig te dichten. Als het al niet langer zal duren moesten er enkele orkanen voorbij komen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 08:22 schreef Disana het volgende:
[..]
Ja, en het is ook niet de eerste keer dat de radio hier ernaast zit.
Men zegt het. Ik hoop dat het gaat lukken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 08:34 schreef wimbaens het volgende:
[..]
Idd, ik denk dat we zullen moeten wachten tot in augustus eer er een echte poging is om het lek volledig te dichten. Als het al niet langer zal duren moesten er enkele orkanen voorbij komen.
Als ik dat soort foto's bekijkt begin ik toch te twijfelen aan onze rang op de evolutionaire ladder en onze zogenaamde 'intelligentie'. Het gene waar mij het meest afhankelijk van zijn maken we kapot, in ruil voor iPhones en plastic zakjes.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:54 schreef Mr.Silencer het volgende:
[ afbeelding ]
Lek niet dicht voor december volgens meeste specialisten, kan zelfs nog tien jaar "leegbloeden"
Fotoreeks (20)
Wat dat betreft is het internet een zegen en een vloek tegelijk.quote:Op donderdag 3 juni 2010 22:15 schreef gebrokenglas het volgende:
Wat bijzonder eigenlijk dat we vanuit onze luie stoel realtime kunnen meekijken met wat robots doen op anderhalve kilometer diepte in de zee ergens midden in de golf van mexico, op zo'n 9000 kilometer afstand.
Jammer genoeg is het water nu al flink opgewarmd, daarom dat ze zeggen dat het een hevig seizoen gaat worden en er dus al veel eerder orkanen en stormen kunnen onstaan.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:27 schreef jeoff het volgende:
Het enige wat we dus kunnen doen is hopen dat het met de eerste relief well lukt.. die ligt wat voor op schema en zal dan hopelijk klaar zijn met boren voordat de eerste serieuze storm komt.
De hevigste stormen komen pas als het water flink opgewarmd is eind ausustus/september/oktober.
So you would rather remain blissfully ignorant?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:55 schreef jeoff het volgende:
[..]
Wat dat betreft is het internet een zegen en een vloek tegelijk.
Ik kan flink ziek worden van dit soort beelden terwijl je er helemaal NIKS aan kunt doen. Je kunt sommige dingen in dat geval beter gewoon niet weten, of er tenminste niet constant mee geconfronteerd worden.
In 1979 was eer een soortgelijk lek, en info haalde je gewoon uit de krant of het nieuws van 8 uur... lijkt me eigenlijk genoeg confrontatie met het probleem.. en nee, ik kan er niet gewoon niet naar kijken op internet.
Ik vraag me in sommige gevallen wel eens af wat beter voor me is ja.. vooral als ik de situatie toch niet kan veranderen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:07 schreef Evienne het volgende:
[..]
So you would rather remain blissfully ignorant?
Ja want alle andere ondergronds en bovengrondse nuclaire testen hebben ons ook terug naar de steentijd gevoerd. Ik dacht al waarom heb ik een berenvel aan terwijl ik achter de PC zit.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:07 schreef Evienne het volgende:
. Dan was er wellicht al genuked, ons allen duizend jaar terug in de tijd blazend.
Dan moet je het nu wel echt warm hebben met dit weerquote:Op vrijdag 4 juni 2010 15:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja want alle andere ondergronds en bovengrondse nuclaire testen hebben ons ook terug naar de steentijd gevoerd. Ik dacht al waarom heb ik een berenvel aan terwijl ik achter de PC zit.
Het is denk ik de bedoeling dat je verantwoordelijkheid neemt voor dingen waar je wel wat aan kunt doenquote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:55 schreef jeoff het volgende:
[..]
Wat dat betreft is het internet een zegen en een vloek tegelijk.
Ik kan flink ziek worden van dit soort beelden terwijl je er helemaal NIKS aan kunt doen. Je kunt sommige dingen in dat geval beter gewoon niet weten, of er tenminste niet constant mee geconfronteerd worden.
In 1979 was eer een soortgelijk lek, en info haalde je gewoon uit de krant of het nieuws van 8 uur... lijkt me eigenlijk genoeg confrontatie met het probleem.. en nee, ik kan er niet gewoon niet naar kijken op internet.
Je bedoeld zeg maar, mijn werk doen ipv naar een cam te kijken van het lekquote:Op vrijdag 4 juni 2010 16:06 schreef Manono het volgende:
[..]
Het is denk ik de bedoeling dat je verantwoordelijkheid neemt voor dingen waar je wel wat aan kunt doen
quote:Op zaterdag 5 juni 2010 01:35 schreef semexo het volgende:
Ach, stel het lek kan niet gedicht worden en die miljarden m3 verspreiden zich over de oceanen... en dan zullen we allemaal stikken.
We gaan toch allemaal dood. Is het nu niet dan ooit. Ik geloof dat er zoiets als karma bestaat.. een soort van natuurlijk evenwicht maar dan in de zin van goede of slechte daden... en dat iedereen daar op afgerekend wordt nadat die gestorven is.
Dat idee geeft me rust. Dat idee tempert mijn wraakgevoelens. Omdat ik weet dat iedereen toch zijn verdiende loon zal krijgen op basis van wat men uitgvroten heeft op aarde.
Handige link.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:29 schreef Ame_thyst het volgende:
http://www.sitelab.nl/projects/bp/
Al de streams op één pagina, even een waarschuwing, oppassen als je pc uit 1995 komt
(mag misschien ook in OP?)
Hoop trouwens wel dat ze nog eens serieus naar een alternatief met een eventuele explosie/implosie gaan kijken. Dit mag toch niet tot fucking augustus doorgaan zo?
Er is niet echt een groep 'olie-gat-dichtmakers' he.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 18:03 schreef deedeetee het volgende:
Is dat lek nu nog niet gedicht ? Laat het dan eens door mensen proberen die het wél kunnen. BP maakt er een zooitje van
Wie zou het dan wel moeten doen?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 18:03 schreef deedeetee het volgende:
Is dat lek nu nog niet gedicht ? Laat het dan eens door mensen proberen die het wél kunnen. BP maakt er een zooitje van
Stakeholdersquote:Op zaterdag 5 juni 2010 22:27 schreef gebrokenglas het volgende:
203582 km2 is inmiddels gesloten voor de visserij. Dat is een gebied van 450 x 450 km. Bijna 5x de oppervlakte van Nederland.
Sjonge.
Die cap schijnt zowaar te werken, maar 't is zeer afwachten hoeveel ze afvangen. Heel betrouwbaar is de berichtgeving tot nu toe niet geweest.
Oja, Stakeholders zijn ook ongerust.
In commenting on the significant financial costs of the incident, the company pointed out that:
* BP has already spent over $1 billion in gross direct costs for the response, clean up and relief wells.
* Spending at this rate is expected to continue for some time beyond successful completion of work to stop the flow of oil from the damaged well. Any fines and penalties would present additional costs.
* The costs of containment, removal and clean up are likely to be largely complete in 2010.
* The longer-term costs of environmental remediation, claims and litigation are not predictable at this stage, but they will be sizeable and are likely to be spread over many years.
Hayward assured shareholders that the company was prepared to meet those costs. "We will also meet our obligations to our employees, and to our other stakeholders, including hundreds of thousands of shareholders, and millions more savers in mutual and pension funds, who rely on their investment in BP as part of their financial security and in many cases their retirement income. The financial consequences of this incident will undoubtedly be severe, but BP is a strong company and we have weathered many storms before."
Ja maar daar hoor je weinig mensen over klagen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:25 schreef Nee het volgende:
[..]
Als ik dat soort foto's bekijkt begin ik toch te twijfelen aan onze rang op de evolutionaire ladder en onze zogenaamde 'intelligentie'. Het gene waar mij het meest afhankelijk van zijn maken we kapot, in ruil voor iPhones en plastic zakjes.
www.theoildrum.com & www.rigzone.comquote:Op zondag 6 juni 2010 12:40 schreef Cracka-ass het volgende:
Op welke site kun je de meest actuele informatie vinden?
Nee, er lekt nog waanzinnig veel langs. Aan de andere kant: 10.000 gallon per dag olie afgevangen is in elk geval mooi meegenomen en niet meer de zee ingelopen. Kunnen ze nog gebruiken voor het raffineren ook.quote:Op zondag 6 juni 2010 14:41 schreef Mr.J het volgende:
Aan de streams te zien vangen ze echt geen druppel op zeg.
http://inspiredeconomist.com/2010/06/06/obama-criticizes-bp-for-spending-money-on-ad-campaigns-and-shareholders/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+inspiredeconomist/com+(The+Inspired+Economist)quote:
President Obama warns BP not to “nickle and dime” Gulf Coast fisherman and business owners while spending money on expensive ads and paying millions to shareholders.
BP is also running several print ads in the largest, most influential newspapers such as The New York Times, the Wall Street Journal, USA Today and The Washington Post.
The company hopes to begin repairing its damaged brand image. But at what cost? Well, according to CNNMoney.com, approximately $50 million. And President Barack Obama was none to happy to hear about the news.
The president spent Friday in New Orleans meeting with top federal and state officials about the gulf crisis. The president also heard from local fishermen and small-business owners who expressed fear about how the oil slick may affect their livelihoods.
On top of the $50 million for BP’s feel-good ads, the president also found out BP paid $10.5 billion in quarterly dividend to shareholders. He had some harsh words for the oil giant…
“Now, I don’t have a problem with BP fulfilling its legal obligations, but I want BP to be very clear they’ve got moral and legal obligations here in the gulf for the damage that has been done. And what I don’t want to hear is, when they’re spending that kind of money on their shareholders and spending that kind of money on TV advertising, that they’re nickel-and-diming fisherman or small businesses here in the gulf who are having a hard time.”
Owja goeie vraag, die zijn daar als het goed is nu al bijna 2 weken actief.quote:Op zondag 6 juni 2010 15:17 schreef ach het volgende:
Gebruiken ze die nederlandse veegarmen nu al? Ik heb er niks meer over gelezen.
zou mooi zijnquote:Op zondag 6 juni 2010 16:59 schreef kitao het volgende:
Enigzins goed nieuws gehoord op de radio ; Obama weigert BP verdere vergunningen te verlenen op VS-bodem met een geschat inkomstenverlies voor BP van circa 2 miljard per jaar.
(maar heb dit nog niet op papier of internet gezien , helaas)
Eerst zien dan geloven : de Big oil bailout prevention act gaat voorlopig ook niet door...quote:
Dan gaan ze eindelijk eens wat beter hun best doen om de boel af te sluiten ipv maar wat aan te klooien omdat ze niet teveel onkosten willen maken.quote:Op zondag 6 juni 2010 17:03 schreef vivelafete het volgende:
[..]
Ik zie niet in wat hier nou zo mooi aan is.
Dat is goed nieuws omdat kwakzalvende amateurs dan van de professionele markt worden verwijderd.quote:Op zondag 6 juni 2010 17:03 schreef vivelafete het volgende:
[..]
Ik zie niet in wat hier nou zo mooi aan is.
Ah. Jij was toch diegene die zo goed wist dat andere mensen dat lek wel binnen een paar dagen hadden kunnen dichten?quote:Op zondag 6 juni 2010 17:08 schreef deedeetee het volgende:
[..]
Dan gaan ze eindelijk eens wat beter hun best doen om de boel af te sluiten ipv maar wat aan te klooien omdat ze niet teveel onkosten willen maken.
Tientallen jaren boren ze al olie op, 1 keer gaat het echt fout en meteen ben je een kwakzalvende amateurquote:Op zondag 6 juni 2010 17:10 schreef kitao het volgende:
[..]
Dat is goed nieuws omdat kwakzalvende amateurs dan van de professionele markt worden verwijderd.
quote:Op zondag 6 juni 2010 16:59 schreef kitao het volgende:
Enigzins goed nieuws gehoord op de radio ; Obama weigert BP verdere vergunningen te verlenen op VS-bodem met een geschat inkomstenverlies voor BP van circa 2 miljard per jaar.
(maar heb dit nog niet op papier of internet gezien , helaas)
Ze zullen dat wel voelen, maar echt niet van om gaan vallen.quote:'Witte Huis overweegt BP uit te sluiten'
LONDEN - De Amerikaanse regering overweegt het Britse olieconcern BP uit te sluiten van toekomstige overheidscontracten en oliewinningsprojecten in de Verenigde Staten.
Dat zou de straf zijn voor de olieramp met een door BP gehuurd boorplatform in de Golf van Mexico, dat eind april zonk na een explosie. Dat schreef The Sunday Times zondag.
BP is de voornaamste leverancier van olie en gas aan het Amerikaanse leger met contracten die jaarlijks meer dan 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) opleveren.
Bedankt voor je welkom Jeoff , en sterkte met je familie aldaar.quote:Op zondag 6 juni 2010 18:55 schreef jeoff het volgende:
Hee Kitao goed je ook op het forum te zien..
Als we BP dus mogen geloven gaat het redelijk goed met die koepel. Ze zijn nog steeds bezig met het sluiten van de vents waardoor er nog meer opgevangen kan worden. Daarbij werken ze aan een extra oplossing deze week waardoor nog meer kan worden opgevangen. Daarvoor gebruiken ze hetzelfde systeem dat gebruikt werd voor operation Top Kill, alleen gaat de flow dan andersom.
ondertussen wassen er steeds meer teerballen aan op de witte stranden van west Florida. De echte oliegolven zullen waarschijnlijk morgen aanwassen
-------
http://www.pnj.com/article/20100606/NEWS01/100606001
Dat zal best niet gezien de 6 miljard dollar winst die ze ongeveer per kwartaal maken.quote:Op zondag 6 juni 2010 18:29 schreef VancouverFan het volgende:
Ze zullen dat wel voelen, maar echt niet van om gaan vallen.
http://www.nu.nl/economie(...)eegt-bp-sluiten.html
Sep 2009 , Montara , 80 meter diep , dichtingstijd 2 maanden.quote:Op zondag 6 juni 2010 18:19 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tientallen jaren boren ze al olie op, 1 keer gaat het echt fout en meteen ben je een kwakzalvende amateur
Thx.. overigens probeert de lokale bevolking zo lang mogelijk nog te genieten van het strand. Het gaat zelfs zo ver dat het strand nog vol mensen lag terwijl er opruim-crews in beschermende kleding bezig waren met het opruimen van die teer ballen. Kinderen zaten meters naast die olieresten in het zand te graven. Kijk maar naar deze fotoserie (van de overigens verder schitterende stranden)quote:Op zondag 6 juni 2010 19:07 schreef kitao het volgende:
[..]
Bedankt voor je welkom Jeoff , en sterkte met je familie aldaar.
Voor alle duidelijkheid , ik hoop natuurlijk dat het lukt en zo snel mogelijk.
Ik ben alleen erg kritisch aangaande BP maar verder wens ik hun natuurlijk veel succes met het dichten van de oliebron.
![]()
Ja, nu nog hopen dat ze niet bij elk orkaantje dat eraan komt 4 dagen moeten stoppen met afvangen zodat er weer ongeremd olie uit het gat de zee instroomt...quote:Op zondag 6 juni 2010 18:55 schreef jeoff het volgende:
Hee Kitao goed je ook op het forum te zien..
Als we BP dus mogen geloven gaat het redelijk goed met die koepel. Ze zijn nog steeds bezig met het sluiten van de vents waardoor er nog meer opgevangen kan worden. Daarbij werken ze aan een extra oplossing deze week waardoor nog meer kan worden opgevangen. Daarvoor gebruiken ze hetzelfde systeem dat gebruikt werd voor operation Top Kill, alleen gaat de flow dan andersom.
Tsja beter dit dan niets. Ze hebben trouwens een systeem in plaats waardoor er snel af- en aangekoppeld kan worden als er een storm dreigt. Ze hebben er dus wel rekening mee gehoudenquote:Op zondag 6 juni 2010 19:43 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Ja, nu nog hopen dat ze niet bij elk orkaantje dat eraan komt 4 dagen moeten stoppen met afvangen zodat er weer ongeremd olie uit het gat de zee instroomt...
Lol, denk je nou echt dat BP maar wat aanklooitquote:Op zondag 6 juni 2010 17:08 schreef deedeetee het volgende:
[..]
Dan gaan ze eindelijk eens wat beter hun best doen om de boel af te sluiten ipv maar wat aan te klooien omdat ze niet teveel onkosten willen maken.
Nou ja, het is wel een gigantische pestpleuris bende. Maar BP weet allicht een stuk beter dan ik wat ze aan het doen zijnquote:Op zondag 6 juni 2010 20:47 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Lol, denk je nou echt dat BP maar wat aanklooit
Tuurlijk is het een pestpleuris bende, maar dat is omdat het natuurlijk een gigantische ramp is die zelden voorkomt. Maar het is uitermate raar om te denken dat BP maar een beetje aanklooit en vooral niet alles op alles zet om het lek te dichten. BP weet vanaf dag 1 dondersgoed wat de mogelijke schade is en wat voor gevolgen dat heeft. Zie wat voor kosten ze maken om de olie op te ruimen. Dan kun je mij niet wijsmaken dat ze maar wat "aanklooien" als het om het dichten van de lek gaat.quote:Op zondag 6 juni 2010 23:57 schreef wolfrolf het volgende:
[..]
Nou ja, het is wel een gigantische pestpleuris bende. Maar BP weet allicht een stuk beter dan ik wat ze aan het doen zijn.
Ongetwijfeld, maar ze zijn gewoon niet eerlijk tegenover de media. Ik begrijp dat ze het willen 'downplayen' maar dat hebben ze een paar keer te vaak gedaan.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:06 schreef tjoptjop het volgende:
Dat het vooralsnog niet lukt lijkt me eerder te wijten aan de complexiteit van het probleem dan aan laksheid van BP.
Daar heb je een punt, maar dat gaat nu puur om openheid van zaken die voor de rest niks met de mogelijkheid tot oplossen van het probleem te maken hebben. Het is niet zo dat als de journalisten volle info hebben dat het opeens stopt met lekken.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:16 schreef waht het volgende:
[..]
Ongetwijfeld, maar ze zijn gewoon niet eerlijk tegenover de media. Ik begrijp dat ze het willen 'downplayen' maar dat hebben ze een paar keer te vaak gedaan.
http://en.wikipedia.org/w(...)eld_safety_practicesquote:
Atlantis Oil Field safety practices
Main article: Atlantis Oil Field
The Deepwater Horizon disaster has given new impetus to a number of Congressional Representatives to pressure the Minerals Management Service to investigate safety practices on BP's Atlantis PQ offshore platform in the Atlantis Oil Field. A whistleblower report to the Minerals Management Service in March 2009 stated that "over 85 percent of the Atlantis Project's Piping and Instrument drawings lacked final engineer-approval," as legally required.[241][242] Furthermore, the report suggested "the project be immediately shut down until those documents could be accounted for and independently verified."[241] BP and other oil industry groups wrote letters objecting to a proposed Minerals Management Service rule last year that would have required stricter safety measures.[243] The Minerals Management Service changed rules in April 2008 to exempt certain projects in the central Gulf region, allowing BP to operate in the Macondo Prospect without filing a blowout plan.[244]
En dus is het naast het op orde hebben van maatregelen voor als het misgaat ook zaak alle technieken en middelen die een ramp kunnen voorkomen te verplichten.quote:Wat mij juist stoort is dat men van tevoren weet dat bij een gebeurtenis als dit de mogelijkheden om het te stoppen uiterst complex zijn en aanzienlijk lang gaat duren.
http://groups.google.com/(...)ead/dc21d07279ab89dcquote:
Deepwater Horizon oil spill
From Wikipedia, the free encyclopedia
"\The Deepwater Horizon oil spill, also called the BP Oil Spill, the
Gulf of Mexico oil spill or the Macondo blowout,[3][4][5][6] is a
massive ongoing oil spill in the Gulf of Mexico, now considered the
largest oil spill in U.S. territorial waters.[7]...
...Pre-spill precautions
In February 2009, BP filed a 52-page exploration and environmental
impact plan for the Macondo well with the Minerals Management Service
(MMS), an arm of the United States Department of the Interior that
oversees offshore drilling. The plan stated that it was "unlikely that
an accidental surface or subsurface oil spill would occur from the
proposed activities"[58] In the event an accident did take place the
plan stated that due to the well being 48 miles (77 km) from shore and
the response capabilities that would be implemented, no significant
adverse impacts would be expected.[58] The Department of the Interior
exempted BP's Gulf of Mexico drilling operation from a detailed
environmental impact study after concluding that a massive oil spill
was unlikely.[59][60]...."
quote:Helft rechters in Golf van Mexico in zee met oliesector
Er stelt zich een enorm probleem bij de juridische afhandeling van de olieramp in de Golf van Mexico. Van de rechters die in principe in Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida en Texas de schadeclaims moeten behandelen blijken er meer dan de helft banden te hebben met de oliesector heeft het persbureau Associated Press uitgezocht.
37 van de 64 rechters die in de vier tot nu getroffen staten in aanmerking komen om rechtszaken voor te zitten in verband met de olieramp hebben links met de olie-, gas- en energiesector blijkt uit hun belastingsaangiften. Sommigen hebben veel aandelen in oliebedrijven (en ook in BP, Transocean en Halliburton), sommigen zijn mede-eigenaar van oliebronnen en er zijn er zelfs die op de payroll staan van oliebedrijven: ze worden door hen ingeschakeld om te spreken op congressen en dergelijke.
Superrechter
Het gerecht zal straks in die staten overspoeld worden door schadeclaims, ondermeer van mensen die BP, Transocean en Halliburton willen aanpakken voor geleden schade en compensatie. Onder hen veel vissers maar ook bedrijven en werknemers uit de toeristische sector. De inzet loopt in de tientallen miljarden.
Binnenkort gaat in Washington een team van juridische experts bekijken of het geen optie is al de zaken te bundelen en door één rechter te laten voorzitten in plaats van de zaken te laten behandelen door een rechter in het district waar de klachten zijn neergelegd.
Eén van de rechters is zelfs lid van de Houston Petroleum Club, een "exclusive, handsome club of, and for, men of the oil industry". Districtrechter William Barbour Jr. (Mississippi) heeft finaciėle banden met maar liefst 30 bedrijven uit de oliesector.
Conclusies getrokken
Een aantal rechters heeft al conclusies getrokken. U.S. District Judge Mary Ann Vial Lemmon uit New Orleans heeft BP-aandelen en gaf al begin mij aan de griffie opdracht haar geen zaken toe te wijzen die met de olieramp te maken hebben. U.S. District Judge Carl Barbier, ook uit New Orleans, heeft zijn aandelen verkocht liet hij vrijdag weten. Barbier heeft nu al een 20-tal claims die hij moet behandelen en hij is één van de kanshebbers mocht Washington beslissen de zaken te bundelen en één superrechter aan te duiden.
U.S. District Judge Eldon Fallon heeft zichzelf ook onbeschikbaar gemaakt voor olieramp-gerelateerde zaken, zijn schoonzoon vertegenwoordigt immers een aantal vissers die schadevergoedingen willen.
Kwestie van interpretatie
In principe mogen rechters geen zaken voorzitten waarbij ze direct financiėle belangen hebben, zegt Charles Geyh van Indiana University die zich met de problematiek bezighoudt. "Maar wat dat juist betekent, staat nergens geschreven. Dat is een kwestie van interpretatie."
De voorkeur van BP
BP is alvast voorstander om de zaken te bundelen en één supperrechter te benoemen. Het bedrijf heeft zelfs al laten weten wie dat moet zijn: rechter Lynn Hughes uit Houston. BP kent Hughes. Hij is de afgelopen twee jaar verschillende keren ingezet op uitnodiging van BP als "distinguished lecturer" om te praten over ethische kwesties op congressen van de American Association of Petroleum Geologists. Ondermeer in Kaapstad in Zuid-Afrika.
Hughes wordt daar officieel niet voor betaald, maar ze krijgt wel onkostenvergoedingen voor reiskosten, maaltijden en logement. De American Association of Petroleum Geologists (AAPG) is een officieel een "non-profitorganisatie die zich toelegt op het verspreiden en uitwisselen van aardwetenschappelijke kennis uit de exploratie". De meer dan 30.000 leden zijn quasi allemaal werkzaam in de oliesector en in de praktijk is de AAPG een organisatie die zich de jongste tien jaar vooral heeft toegelegd op het verkondigen van het standpunt dat de opwarming van de Aarde niet aangetoond is en zeker niks met fossiele brandstoffen te maken heeft.
"Een erg ethisch persoon"
"We kunnen begrijpen dat men zich momenteel afvraagt of Hughes wel de geschikte kandidaat is", zeggen ze bij de AAPG, "maar we schakelen rechter Hughes in om te spreken over ethische kwesties en hij is een erg ethisch persoon."
Geen probleem dus, en dat vindt Hughes zelf ook. Hij geeft toe verschillende financiėle belangen te hebben in olie en gas, "maar niet specifiek in BP".
Scott Weinstein, een advocaat wiens firma verschillende vissers en toeristische bedrijven vertegenwoordigt, ziet ook een probleem in de locatie: volgens hem wil BP een proces in Texas omdat de jury makkelijker zal zijn wegens niet zo hard getroffen dan in andere staten door deze ramp. Stuart Smith, een andere advocaat uit Florida is directer: "BP zal in Texas een proces tussen vrienden kunnen voeren."
Rechter uit New York
Een groep van advocaten is ondertussen met een ander idee op de proppen gekomen: een superrechter importeren uit bijvoorbeeld New York, iemand met veel ervaring in milieuzaken, die het proces zou voorzitten in Louisiana, de ground zero van deze ramp.
Iemand als rechter Shira Scheindlin, die een minnelijke schikking kon bereiken in een proces van 200 slachtoffers en een aantal oliebedrijven (waaronder BP) in een zaak rond het toxische MTBE dat in drinkwater was beland. Ze heeft geen financiėle belangen in olie en gas volgens haar aangifte. (mvl)
hln
Het feit alleen al dat we duizenden meters onder de zee gaan boren om aan onze oliebehoefte te voldoen is tekenend. Al die velden die van de kust bij Braziliė zijn gevonden, liggen ook op grote diepte. En laten we eens kijken hoe snel we (eerst de Amerikanen) natuurgebieden openstellen voor boringen als olie schaarser wordt. Er zijn godzijdank vele boortechnieken om het landschap niet direct vol te zetten met boortorens maar het brengt altijd enige vervuiling met zich mee.quote:Yes, some human greed and error within British Petroleum played a role in this disaster. But from the vantage point of why we are getting our fuel from 20,000 feet below the oceans surface in the first place, BP, Transocean, Cameron etc. play very small roles. Everyone in the developed world is partially responsible for whats happening in the Gulf because of our insatiable demand for more (energy, stuff, experiences, growth). It is the fault of a society so dependent on liquid yeyo that we now have to dig deeper, farther and in more environmentally sensitive areas with each passing year.
Daar zou je het dus niet mee gered hebben, de BOV zelf is stuk, niet de trigger.quote:Op maandag 7 juni 2010 04:59 schreef NorthernStar het volgende:
Helemaal mee eens kitao.
[..]
En dus is het naast het op orde hebben van maatregelen voor als het misgaat ook zaak alle technieken en middelen die een ramp kunnen voorkomen te verplichten.
Geen akoestische schakelaar om 500k te kunnen besparen is bespottelijk.
Fuck. Wat een kansloze operatie. En op de live webcam blaast de olie volgens mij nog harder als tevoren de zee in.quote:Op maandag 7 juni 2010 15:46 schreef athlonkmf het volgende:
Nou, da's weer snel afgelopen
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-olie-niet-aan.dhtml
En nu?quote:Op maandag 7 juni 2010 15:34 schreef gebrokenglas het volgende:
One 42gallon barrel of crude oil yields:
19.5 gallons of gasoline
9.2 gallons of distillate fuel oil (diesel fuel and home-heating oil)
4.1 gallons of kerosene-type jet fuel
2.3 gallons of residual fuel oil (used in industry and marine transportation and for election power generation)
1.9 gallons liquefied refinery gases
1.9 gallons still gas
1.8 gallons coke
1.3 gallons asphalt and road oil
1.2 gallons petrochemical feedstock
0.5 gallons lubricants
0.2 gallons kerosene
0.3 gallons other
The total volume of products made is 2.2 gallons greater than the original 42 gallons of crude oil, representing a processing gain.
Ja en BP geeft daar ook nog eens geen bericht over dat het klopt, durven waarschijnlijk niet.quote:Op maandag 7 juni 2010 17:03 schreef wolfrolf het volgende:
[..]
Fuck. Wat een kansloze operatie. En op de live webcam blaast de olie volgens mij nog harder als tevoren de zee in.
Dit kan alleen maar catastrofaal eindigen.
Desastreus dit. En straks met die hurricanes: wie weet wat de gevolgen van die dispersants zal worden: grote kans dat de olie via de orkaan nu ook de olie voor een deel over land verspreid wordt, ook al zeggen ze van niet.quote:Op maandag 7 juni 2010 17:03 schreef wolfrolf het volgende:
[..]
Fuck. Wat een kansloze operatie. En op de live webcam blaast de olie volgens mij nog harder als tevoren de zee in.
Dit kan alleen maar catastrofaal eindigen.
Als de orkaan nou het vlek helemaal opzuigt zodat het water weer schoon wordt... Een stukje derrie op het land is makkelijker schoon te krijgen dan op een koraalrif.quote:Op maandag 7 juni 2010 18:54 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Desastreus dit. En straks met die hurricanes: wie weet wat de gevolgen van die dispersants zal worden: grote kans dat de olie via de orkaan nu ook de olie voor een deel over land verspreid wordt, ook al zeggen ze van niet.
Volgens mij is olie juist makkelijker op te ruimen in het water. Tenzij het dus met chemicalien is behandeld en het ergens 10m diep rondzwerft. In principe is het een laagje van nog geen MM dik en dat kan makkelijk afgeschuimd worden. Probleem is de enorme hoeveelheidquote:Op maandag 7 juni 2010 18:56 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Als de orkaan nou het vlek helemaal opzuigt zodat het water weer schoon wordt... Een stukje derrie op het land is makkelijker schoon te krijgen dan op een koraalrif.
Logisch, in water plakt het nergens aan en hoef je het alleen op te vangen en te filteren...quote:Op maandag 7 juni 2010 19:00 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Volgens mij is olie juist makkelijker op te ruimen in het water. Tenzij het dus met chemicalien is behandeld en het ergens 10m diep rondzwerft. In principe is het een laagje van nog geen MM dik en dat kan makkelijk afgeschuimd worden. Probleem is de enorme hoeveelheid
quote:Oil and gas are leaking from the seabed surrounding the BP Macondo well in the Gulf of Mexico, Senator Bill Nelson of Florida told Andrea Mitchell today on MSNBC. Nelson, one of the most informed and diligent Congressmen on the BP gulf oil spill issue, has received reports of leaks in the well, located in the Mississippi Canyon sector. This is potentially huge and devastating news.
Lees verder:quote:1) BP used, if not substandard, then very close to it, casing that under the circumstances was inappropriate. It is fragile.
2) They did not install somehow or another at least one major casing segment seal, and the remaining seals are now either completely blown out or on their way to it and as a result oil and gas flow is not only coming up the inside of the casing, but the outside of the casing between the casing and well bore walls in the rock.
3) BP specified a light and fluffy cement and, additionally, there may be significant breaches and voids making the cement job weak and disintegrating.
4) Even at best, the cement is in the upper depths of the well bore where the natural geologic rock structure is the loosest, weakest, most porous and fragile (hell some of it may effectively be silt). The oil and gas, which has a natural well pressure of 12,000 or so psi is going to erode and corrode through and around the cement and the porous well bore rock.
5) Being attached to the Deepwater Horizon rig by the riser, and perhaps drill string too, when all hell broke loose and it exploded, shifted and sank, it put various pressures and forces through attachment to the BOP in turn attached on the well casing head. This action may have kind of reamed out and loosened that whole situation making it even looser and more susceptible to 2 and 4 above.
6) The BOP, to the extent it had restrictions present initially, has now been eroded and reamed out by the long term flow of gas and oil upwards and then the caustic flow of drilling mud the other direction from the attempted Top Kill. It is totally fucked way worse than it even was initially.
7) The reservoir of oil in Macondo is way larger than most anybody realizes and certainly bigger than BP will admit. It is a huge mother lode. Could flow forever.
8) Did I mention that the natural well pressure may be as high as 12,000 psi??
Ja, dat lijkt mij ook waarschijnlijk. Als dit waar is zijn ze nog verder van huis.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 08:33 schreef gebrokenglas het volgende:
ow ow.Misschien sinds de top kill operatie, dat al die uitgeoefende enorme druk van onder en boven te veel is geweest voor de pijp.
Probleem is dat je een enorme stuwende kracht tegen je hebt. Met een slang ga je dat net redden, met een pijp wellicht, maar die kan dan ook weer niet te breed zijn.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 08:36 schreef semexo het volgende:
[..]
[..]
Lees verder:
http://emptywheel.firedog(...)egrity-may-be-blown/
Ik adviseer het nog 1x, en ik hoop dat BP dit leest:
Duw een 4km lange slang/pijp vanaf de bovenkant door the BOP de boorpijp in, en injecteer daar op 4km diepte de modder
Insert a 4km long tube trough the BOP into the drilling shaft, ander inject mud at 4km depth.
Denk je nu echt dat de paar honderd specialisten die daar nu zijn daar niet aan gedacht hebben?quote:Op dinsdag 8 juni 2010 08:36 schreef semexo het volgende:
[..]
[..]
Lees verder:
http://emptywheel.firedog(...)egrity-may-be-blown/
Ik adviseer het nog 1x, en ik hoop dat BP dit leest:
Duw een 4km lange slang/pijp vanaf de bovenkant door the BOP de boorpijp in, en injecteer daar op 4km diepte de modder
Insert a 4km long tube trough the BOP into the drilling shaft, ander inject mud at 4km depth.
quote:Diameter van die pijp is 21inch -> halve meter doorsnee.
Druk in de pijp is waarschijnlijk 15.000 psi (ruim 1000 bar).
1500meter zeewater geeft 'maar' 150bar tegendruk. Plus de temperatuur van het water (die weet ik niet, 4 graden?) en die van de olie: 275Fahrenheit.
Volgens mij helpt een nuke dan ook niet meer. En voor hetzelfde geld maak je de bodem helemaal kapot, komt al die olie in 1 keer vrij.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 08:16 schreef NorthernStar het volgende:
Senator confirms reports that wellbore is pierced; oil seeping from seabed in multiple places
Er waren al steeds berichten over meerdere oliewolken die niet van de bron zelf afkomstig waren. Het lijkt er toch echt op dat de olie op meerder plekken uit de zeebodem ontsnapt.
Enige oplossing en hoop is dat men de relief well diep genoeg krijgt, onder de scheuren waar het weglekt. Anders wordt het praktisch onmogelijk het te stoppen.
Of men moet gaan nuken.
De situatie wordt steeds matiger.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 13:33 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Volgens mij helpt een nuke dan ook niet meer. En voor hetzelfde geld maak je de bodem helemaal kapot, komt al die olie in 1 keer vrij.
ik denk dat ie bedoelt dat het een compleet verklote situatie isquote:
(Een poos geleden tot 20 mei 2010) Een derde deel van al de bomen het het groen is inmiddeld vernietigd door de mens toen deze voet zette in Noord-Amerika.quote:Toen blies de eerste engel op zijn bazuin. Er kwam hagel en vuur, gemengd met bloed, en dat werd op de aarde geworpen. Een derde deel van de aarde brandde af, evenals een derde deel van de bomen en al het groen.
(20 mei 2010) De Deep Water Horizon, een boorplatform wordt hier als "een grote berg waar de vlammen uitsloegen" beschreven. Een derde deel van de oceanen wordt met de olie vervuild. Op luchtfoto's is ook goed te zien hoe de olie roodkleurig is en de zee als bloed laat lijken. Een derde deel van het zeeleven sterft door de olie. Door de opstijgende methaanbubbels van de onderzeese methaanwolken zullen ook schepen zinken.quote:De tweede engel blies op zijn bazuin. Iets dat eruitzag als een grote berg, waar de vlammen uitsloegen, werd in zee gegooid. Een derde deel van het water werd bloed, een derde deel van alle in zee levende wezens ging dood en een derde deel van de schepen verging.
(1 juni 2010) Het orkaanseizoen zal de olie en de corexit opnemen de lucht in en neerwerpen op de VS. Een derde deel van al het zoetwater in de VS wordt ondrinkbaar.quote:De derde engel blies op zijn bazuin. Uit de hemel viel een grote ster, die zo fel brandde als een fakkel. Hij viel op een derde deel van de rivieren en op de waterbronnen. De naam van de ster is Alsem. Dat derde deel van het water werd alsem. Veel mensen stierven door het water, dat bitter geworden was.
(februari 2011) Vulkaanuitbarstingen zorgen dat een derde deel van de lucht verduisterd wordt. Er zijn nu al aanwijzingen dat wereldwijd de vulkanen steeds actiever aan het worden zijn.quote:De vierde engel blies op zijn bazuin. Een derde deel van de zon, van de maan en van de sterren werd getroffen, waardoor dat deel verduisterd werd. Een derde deel van de dag en ook van de nacht was er dus geen licht. In mijn visioen hoorde ik de luide roep van een adelaar die hoog in de lucht vloog: ‘Wee! Wee! Wee de mensen die op aarde leven! Want dadelijk klinken de bazuinen van de drie engelen die nog niet geblazen hebben.’
(december 2011) Een asteroideinslag! Deze veroorzaakt precies wat hierboven staat. Er gebeurt echter nog iets wonderlijks: Mensen willen sterven, maar kunnen niet sterven. Equivalent aan de maya-profetie waarin beschreven staat de mensen 5 maanden blind zullen zijn.quote:Toen blies de vijfde engel op zijn bazuin. Ik zag een ster die uit de hemel op de aarde was gevallen. Hij kreeg de sleutel van de put naar de onderaardse diepte. Hij opende die put, waaruit rook opsteeg als uit een grote oven. De zon en de hemel werden verduisterd door de rook uit de put. Uit de rook kwamen sprinkhanen neer op de aarde. Ze kregen de beschikking over dezelfde vermogens als schorpioenen op aarde. Maar, werd erbij gezegd, ze moesten de planten, struiken en bomen ongemoeid laten. Alleen de mensen die niet het zegel van God op hun voorhoofd hadden, mochten ze kwaad doen. 5 Doden mochten ze hen niet, alleen pijnigen, vijf maanden lang; die mensen zouden pijn moeten lijden alsof ze door een schorpioen gestoken waren. Dan zullen de mensen de dood zoeken, maar hem niet vinden. Ze zullen naar de dood verlangen, maar de dood vlucht van hen weg.
quote:7 Zo zagen die sprinkhanen eruit: ze leken op paarden die waren toegerust voor de strijd, met op hun hoofd een soort goudachtige krans en met een gezicht als dat van een mens. 8 Hun haar was lang als het haar van een vrouw, hun tanden waren als leeuwentanden. 9 Hun borst leek een pantser van ijzer. Hun vleugels maakten een geluid als het geratel van talloze wagens die ten strijde trekken. 10 Verder hadden ze een staart met een angel, net als schorpioenen. Met die staart konden ze de mensen pijnigen, vijf maanden lang. 11 Hun koning is de engel van de onderaardse diepte; zijn naam luidt Abaddon in het Hebreeuws, in het Grieks Apollyon.
(21 december 2012) De Nephilim keren terug! Buitenaardse reuzen die een derde deel van de mensheid zullen vernietigen.quote:Het eerste wee is voorbij, maar er komen er nog twee!
13 Toen blies de zesde engel op zijn bazuin. Uit de vier horens van het gouden altaar dat voor God staat, hoorde ik een stem 14 die tegen de zesde engel met de bazuin zei: ‘Maak de vier engelen los die bij de grote rivier de Eufraat gevangenzitten.’ 15 De vier engelen werden losgemaakt; ze waren gereedgehouden om juist op dit uur van deze dag, in deze maand van dit jaar, een derde deel van de mensen te doden.
Lach je nog steeds zo hard als het allemaal echt gebeurt? Lees maar eens verder in dat hoofdstuk wat er gebeurt met de mensen die zo honend als jij doen. En dan is er gelukkig geen weg terugquote:Op dinsdag 8 juni 2010 16:56 schreef wolfrolf het volgende:
De Bijbel![]()
![]()
De schrijver van dat boek heeft waarschijnlijk LSD ontdekt.
Maargoed. Ieder zijn geloof.
Geloof is de best uitgewerkte manier van mind control ooit. Ik vind God/Allah en elke andere willekeurige fictieve hemelse grootheid schitterende sprookjes, maar meer ook echt niet. Maar dat is mijn mening en die mag ik ook hebben.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 17:48 schreef semexo het volgende:
[..]
Lach je nog steeds zo hard als het allemaal echt gebeurt? Lees maar eens verder in dat hoofdstuk wat er gebeurt met de mensen die zo honend als jij doen. En dan is er gelukkig geen weg terug
quote:Waar we staan na zeven weken leugens: elke dag slechter nieuws uit de Golf
Afzuigen via koepel heeft lek en olievlek alleen maar groter gemaakt, zou nu 16 miljoen liter per dag zijn, vervuiling neemt spectaculair toeHet is vandaag Wereld Oceaan Dag en sinds die gevierd wordt in 1992 wellicht de zwartste van allemaal. Uit de Golf van Mexico blijft almaar slechter nieuws stromen. Zoals dit: vergeet wat u overal leest over 19 ą 25.000 vaten. Er lekken elke dag 100.000 vaten. Dat is 16 miljoen liter en vier keer meer dan wat BP ons wil doen geloven. Er is nog slecht nieuws: terwijl de olie blijft stromen en de olievlek steeds groter maakt, is die aan het disintegreren in honderden, zelfs duizenden olievlekken. Ook het aantal getroffen dieren begint spectaculair toe te nemen, nog eens een indicatie dat het almaar erger wordt met het lek. Terwijl er de eerste zes weken in totaal 192 met olie besmeurde pelikanen werden gevonden, waren er dat afgelopen dagen tussen de 80 en 90 elke dag.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)ws-uit-de-Golf.dhtml
Bedankt voor de link , erg informatief hoewel ik er behoorlijk kwaad om word richting die zakkenvullers.quote:
Het Laatste Nieuws is een Belgische krant.quote:Op woensdag 9 juni 2010 05:43 schreef kitao het volgende:
[..]
Bedankt voor de link , erg informatief hoewel ik er behoorlijk kwaad om word richting die zakkenvullers.
Ps , is HLN een krant of tijdschrift ofzo ? Ik zie namelijk weinig info over de makers van de site.
Alsof BP de informatiestroom onder controle kan houdenquote:Op woensdag 9 juni 2010 08:17 schreef neok het volgende:
Nog een leuke: BP koopt zoektermen over olieramp op
Ik vind dat nogal hypocriet, dan moet je gewoon je auto de deur uit doen en verder proberen zo min mogelijk afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 09:25 schreef mediacurator het volgende:
Ik ga niet meer bij BP tanken
Fossiele brandstoffen zijn niet het probleem in dit geval, ze hadden dit kunnen voorkomen, dat is het probleem. Het is gewoon een kut corporatie.quote:Op woensdag 9 juni 2010 09:45 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik vind dat nogal hypocriet, dan moet je gewoon je auto de deur uit doen en verder proberen zo min mogelijk afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
Het had elke willekeurig andere olieboorder net zo goed kunnen overkomen. Zolang wij als verwende mensheid verslaafd zijn aan goedkope fossiele brandstoffen hebben we mijns inziens geen goede redenen om hier over te klagen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 09:56 schreef Clownbaby het volgende:
[..]
Fossiele brandstoffen zijn niet het probleem in dit geval, ze hadden dit kunnen voorkomen, dat is het probleem. Het is gewoon een kut corporatie.
Wat lul je nou dwaas, ga je verdiepen in de situatie voor je interessant komt doen. BP wist al meer dan een week dat de BOP niet werkte en was op de hoogte van ernstige problemen op het boorplatform. Dus doe niet alsof het de schuld is van het grote boze westen. Shell heeft een soortgelijke ramp voor 85% opgeruimd zonder problemen met behulp van een tiental supertankers, BP is gewoon een gierig kut bedrijf.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:04 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het had elke willekeurig andere olieboorder net zo goed kunnen overkomen. Zolang wij als verwende mensheid verslaafd zijn aan goedkope fossiele brandstoffen hebben we mijns inziens geen goede redenen om hier over te klagen.
Wanneer we wel alle extranaliteiten die bij fossiele brandstof winning en consumptie horen zouden meerekenen dan zouden we als globale maatschappij wel een reden hebben om deze maatschappij aan het kruis te nagelen.
klopt, 't is niet zo heel gezond daar nu te gaan zwemmen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:11 schreef ach het volgende:
Grote wtf trouwens die mensen die gewoon tussen de olie zwemmenDaar zitten toch ook al die chemicaliėn die ze erin hebben gespoten tussen?
Het doet mij denken aan een kikker in een pan met water; als het water al kookt wanneer hij erin plonst springt hij eruit, breng je het water langzaam tot het kookpunt zal de kikker doodkoken.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:11 schreef ach het volgende:
Het valt me wel op dat je geen grote groepen dieren in de olie ziet maar elke keer maar 1 of 2 en dan van 5 kanten gefotografeerd. Ik zie ook elke keer dezelfde foto's overal langskomen.
Grote wtf trouwens die mensen die gewoon tussen de olie zwemmenDaar zitten toch ook al die chemicaliėn die ze erin hebben gespoten tussen?
Waarom moet je mij nu opeens dwaas noemen komt mijn antwoord je niet helemaal goed uit.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:10 schreef Clownbaby het volgende:
[..]
Wat lul je nou dwaas, ga je verdiepen in de situatie voor je interessant komt doen. BP wist al meer dan een week dat de BOP niet werkte en was op de hoogte van ernstige problemen op het boorplatform. Dus doe niet alsof het de schuld is van het grote boze westen. Shell heeft een soortgelijke ramp voor 85% opgeruimd zonder problemen met behulp van een tiental supertankers, BP is gewoon een gierig kut bedrijf.
En wij zijn als mensen niet verslaafd aan fossiele brandstof, wij eten wat de pot schaft.
Klopt, omdat de rest zakt naar de zeebodem.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:11 schreef ach het volgende:
Het valt me wel op dat je geen grote groepen dieren in de olie ziet maar elke keer maar 1 of 2 en dan van 5 kanten gefotografeerd. Ik zie ook elke keer dezelfde foto's overal langskomen.
Onzin, boren in de zeebodem kan volledig veilig gedaan worden, het zijn vaak de beslissingen van het management om wat centen te besparen die leiden tot rampen. De meeste technologie faalt als de beslissingsbevoegdheid komt te liggen bij mensen die rekenen met hun portemonnee i.p.v. met hun verstand.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:04 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het had elke willekeurig andere olieboorder net zo goed kunnen overkomen. Zolang wij als verwende mensheid verslaafd zijn aan goedkope fossiele brandstoffen hebben we mijns inziens geen goede redenen om hier over te klagen.
Wanneer we wel alle extranaliteiten die bij fossiele brandstof winning en consumptie horen zouden meerekenen dan zouden we als globale maatschappij wel een reden hebben om deze maatschappij aan het kruis te nagelen.
Mijn excuses dat ik dwaas tegen je zei, ik verlies sneller mijn geduld wat dit onderwerp betreft. Ik doelde met de ramp van Shell op: "”Nothing is being done. I hope it is not bureaucratic inertia, I hope it is not NIH, which means Not Invented Here. If there are good reasons not to use supertankers I would appreciate somebody saying what those good reasons are. But there was an Arabian gulf spill some 20 years ago, much larger than this one, where this technique was used and they cleaned up hundreds of millions of gallons of oil off the surface of the Arabian gulf, we ought to use it in the Gulf of Mexico.”"quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:30 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarom moet je mij nu opeens dwaas noemen komt mijn antwoord je niet helemaal goed uit.
Ook al werkte de BOP niet geod, wat had BP dan nog kunnen doen om een blowout te voorkomen, men had al de olie aangebooord dus zat er al druk op, de bop had men nadat de olie aangeboord was ook niet meer kunnen vervangen.
Verder ben ik heel benieuwd naar welke shell ramp je refeert.
Beweren dat wij als mensheid niet verslaafd zijn aan goedkope fossielle brandstoffen. Dan vind ik het toch frappant dat we als mensheid zijnde dagelijks toch 85 miljoen vaten olie consumeren. Verder importeert de VS dagelijks dus zoveel olie dat men graag wat onafhankelijker is en daaarom soms wat soepeler met regeltjes omgaat ook onder druk van de grote olie lobby.
Geen 1 proces kan volledig veilig gedaan worden, je kunt nog zoveel redudantie in je systeem bouwen er kan altijd nog wel wat mis gaan. Vaak is het zelfs zo het geval dat je bij sommige extra veiligheids redudantie keuzes ook weer concessies moet doen op andere gebieden, of zelfs ander veiligheden dan weer verminderen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 11:13 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Onzin, boren in de zeebodem kan volledig veilig gedaan worden, het zijn vaak de beslissingen van het management om wat centen te besparen die leiden tot rampen. De meeste technologie faalt als de beslissingsbevoegdheid komt te liggen bij mensen die rekenen met hun portemonnee i.p.v. met hun verstand.
Te vaak worden de beslissingen van bekwaamde ingenieurs terug gedraaid door managers die totaal niet weten waarom bepaalde beslissingen worden genomen, meestal krijg je het verwijt dat je 'beren op de weg ziet' of 'het zal wel meevallen'. Deze ramp is ontstaan doordat men verkeerde beslissingen heeft genomen, vast op basis om wat centen te besparen, ik hoop dat dit bedrijf hierdoor zijn bankroet tegemoet gaat, het is een schande en de verantwoordelijken moeten in de gevangenis vastgezet worden
Een niet werkende BOP zou een ondenkbaar scenario moeten zijn, daar zouden ze voor moeten zorg dragen. Als de BOP niet functioneert wil dat zeggen dat er in het proces al reeds verwijtbare fouten gemaakt zijn, er is dus sprake van nalatigheid, deze ramp had wel degelijk voorkomen kunnen worden.quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:30 schreef Basp1 het volgende:
Ook al werkte de BOP niet geod, wat had BP dan nog kunnen doen om een blowout te voorkomen,
Wat ik begrepen had was dat de bop half functioneerde, niet volledig, er werden niet alle afsluiters in de bop getest en daarom wist men dus niet dat of elke afsluiter zou werken.quote:Op woensdag 9 juni 2010 11:35 schreef xenobinol het volgende:
Een niet werkende BOP zou een ondenkbaar scenario moeten zijn, daar zouden ze voor moeten zorg dragen. Als de BOP niet functioneert wil dat zeggen dat er in het proces al reeds verwijtbare fouten gemaakt zijn, er is dus sprake van nalatigheid, deze ramp had wel degelijk voorkomen kunnen worden.
http://www.cnn.com/2010/U(...)ns/index.html?hpt=T2quote:Rig survivors: BP ordered shortcut on day of blast
CNN) -- The morning the Deepwater Horizon oil rig exploded, a BP executive and a Transocean official argued over how to proceed with the drilling, rig survivors told CNN's Anderson Cooper in an exclusive interview.
The survivors' account paints perhaps the most detailed picture yet of what happened on the deepwater rig -- and the possible causes of the April 20 explosion.
The BP official wanted workers to replace heavy mud, used to keep the well's pressure down, with lighter seawater to help speed a process that was costing an estimated $750,000 a day and was already running five weeks late, rig survivors told CNN.
BP won the argument, said Doug Brown, the rig's chief mechanic. "He basically said, 'Well, this is how it's gonna be.' "
"That's what the big argument was about," added Daniel Barron III.
Shortly after the exchange, chief driller Dewey Revette expressed concern and opposition too, the workers said, and on the drilling floor, they chatted among themselves.
"I don't ever remember doing this," they said, according to Barron.
"I think that's why Dewey was so reluctant to try to do it," Barron said, "because he didn't feel it was the right way to have things done."
Revette was among the 11 workers killed when the rig exploded that night.
In the CNN interviews, the workers described a corporate culture of cutting staff and ignoring warning signs ahead of the blast. They said BP routinely cut corners and pushed ahead despite concerns about safety.
The rig survivors also said it was always understood that you could get fired if you raised safety concerns that might delay drilling. Some co-workers had been fired for speaking out, they said.
It can cost up to $1 million a day to operate a deepwater rig, according to industry experts.
Safety was "almost used as a crutch by the company," Barron said. He said he was once scolded for standing on a bucket on the rig, yet the next day, Transocean ordered a crane to continue operating amid high winds, against its own policies. "It's like they used it against us -- the safety policies -- you know, to their advantage.
"I don't think there was ever a plan set in place, because no one ever thought this was gonna ever happen," he added.
BP spokesman Robert Wine would not comment on specific allegations, saying the company has to "wait for the investigations to be completed. We can't prejudge them."
"BP's priority is always safety," he said.
Transocean, the world's largest offshore drilling contractor, said its top priority is safety.
"There is no scenario or circumstance under which it will be compromised," the company said in a written statement. "So critical is safety at Transocean that every crew member has stop-work authority, a real-time method by which all work is halted should any employee suspect an unsafe situation or operation."
In Washington on Tuesday, Rep. Nick Rahall, the chairman of the House Natural Resources Committee, sought more answers. In a letter to Steven Newman, CEO of Transocean, Rahall said records from the rig indicate 18 people at work on the second shift with "zero engineers, electricians, mechanics or subsea supervisors" on duty the night of the explosion.
Rahall added that payroll records show 20 crewmen, including seven of the 11 men who died, had worked a 24-hour shift six days before the explosion. Rig workers typically work 12-hour days.
"Although these reports do not provide a complete picture of who exactly was working during the time of the explosion and in the days leading up to it, when combined with the ongoing BP internal investigation that suggests that inattentiveness may have been a contributing factor in the disaster, I have serious questions about whether enough people were working on the night of April 20 to adequately handle the complex operations that were being performed, or if crew fatigue caused by extended shifts may have played a role," wrote Rahall, D-West Virginia, the chairman of the House Natural Resources Committee.
Rahall called on the company to give his committee more detailed logs and a further explanation of its staffing -- a request Transocean said it would meet.
But Transocean said no worker put in a 24-hour day, and the documents Rahall cited didn't tell the whole picture. Daily drilling reports track operations and "certain personnel," it said, "but does not use them to catalog complete crew shifts or the actual hours worked by each crewmember."
"At the time of the accident, the Deepwater Horizon and its crew had compiled seven consecutive years of operations without a single lost-time safety incident," the company said in a written statement. "The vessel was properly and professionally manned; there was no shortage of technical expertise, nor did any crewmember work a 24-hour shift."
CNN was given access to individual time sheets that appear to back up Transocean's claim that no employees worked 24-hour shifts on April 14, six days before the explosion that eventually sank the rig.
Other documents reviewed by CNN seem to indicate that additional salaried workers may have been on the job that don't show up on time sheets, possibly refuting the committee's claim the rig was shortstaffed on April 20.
The rig workers have filed a negligence suit against BP, Transocean, oil field services contractor Halliburton and other companies involved with the deepwater rig.
"I've seen gross negligence, and this conduct is criminal," said Steve Gordon, the lawyer representing the men. "There's a crime scene sitting 5,000 feet below the water."
Brown, the rig's mechanic, had traveled with the rig from South Korea, where it was made nearly a decade ago. He had seen the mechanical crew get downsized over the years. Yet as the rig aged, the engines began having more problems.
"It became overwhelming," he said. "We couldn't keep up with the flow of it. ... We constantly over the years kept telling them, 'Hey, we need more help back here.'
"They pretty much just said, 'Well, we'll look into it.' "
About nine months ago, Brown said, he got an additional first engineer, yet the crew was still overloaded with work.
Even more alarming, the rig survivors said, was the amount of resistance the well was giving them. "We had problems with it from the day we got on," Matthew Jacobs said.
Nearly every day, Jacobs said, "we had problems with that well."
Barron said it was like an eerie cloud hung over the well being dug 5,000 feet into the sea.
"There was always like an ominous feeling," he said. "This well did not want to be drilled. ... It just seemed like we were messing with Mother Nature."
At times, the drill got stuck. Many times, it "kicked," meaning gas was shooting back through the mud at an alarming rate.
"I've seen a lot of gas coming up from muds on different wells, and the highest I've ever seen in my 11 years was 1,500 units. And this well gave us 3,000," Brown said. "I've never been on a well with that high of gas coming out of the mud. That was kind of letting me know this well was something to be reckoned with."
It all came to a head at 9:56 p.m., when the first of three explosions rocked Deepwater Horizon, 52 miles southeast of Venice, Louisiana, with 126 people aboard. Tiles fell from the ceiling, walls collapsed, and people ran for their lives. It reminded Matt Jacobs of the movie "Titanic."
"It looked like you was looking at the face of death," he said. "You could hear it, see it, smell it."
He scrambled to the lifeboat deck. Jacobs had been trained to fight fires aboard the rig. But when he looked at the flames shooting 150 feet into the air, he knew there was nothing they could do. "There is no way we can put that fire out," he thought.
Jacobs hopped in a lifeboat. He screamed for co-workers to jump aboard. A second explosion rocked the rig. The lifeboat, still suspended in the air, went into a free fall of about 3 feet.
"Here I am on a lifeboat that's supposed to help me get off this rig," Jacobs thought. "And I'm gonna wind up dying."
He bowed his head and prayed.
Now, 50 days later, the survivors are telling their stories. It's become part of their everyday lives. They can't shake what happened that day, even when they close their eyes at night.
"It's like being in a neverending nightmare," Brown said. "You dream about it. You see it in your sleep. Then, we wake up in the morning, and we realize it's not a dream. It's real. ... It doesn't end for us."
CNN's Aaron Cooper contributed to this report. This piece is part of a CNN Special Investigations Unit project.
Dat is onzin, vrijwel elk proces kan volledig veilig gemaakt worden, ik weet niet waar je deze denkfout hebt ongedaan maar het is wel degelijk mogelijk dusdanige veiligheidsmaatregelen in te bouwen dat de kans op falen uitgesloten is.quote:Op woensdag 9 juni 2010 11:34 schreef Basp1 het volgende:
Geen 1 proces kan volledig veilig gedaan worden, je kunt nog zoveel redudantie in je systeem bouwen er kan altijd nog wel wat mis gaan.
Dat is ook niet waar, veelal ligt daar enkel een economische limiet aan ten grondslag. Redundante systemen zijn niet direct van nut voor het gewenste proces, worden vaak pas van nut zodra een proces niet verloopt volgens de normale omstandigheden. Veelal daardoor worden ze door bepaalde mensen als nutteloos en 'te duur' afgedaan. Veelal met catastrofale gevolgenquote:Vaak is het zelfs zo het geval dat je bij sommige extra veiligheids redudantie keuzes ook weer concessies moet doen op andere gebieden, of zelfs ander veiligheden dan weer verminderen.
Tja... die ingenieurs die kunnen daar natuurlijk geen goede inhoudelijke beslissingen in nemenquote:Vaak schieten ingenieurs ook nogal door in ontwerpen en moeten deze ook afgeremd worden.
Wederom, het is een foute keuze geweest, deze ramp had voorkomen kunnen worden, dat is de realiteit, menselijke hebzucht ligt er aan ten grondslag. Ik vind niet dat mij moeten berusten voordat de schuldigen bestraft zijn.quote:En dat beslissingen genomen worden op basis van geld is niet meer dan normaal in onze maatschappij waar het draait om korte termijn winsten. Dat is nu eenmaal hoe onze huidige maatschappij functioneerd. Daar ben ik oo niet blij mee, maar wel realistsch genoeg om te accepteren dat het zo nu eenmaal werkt.
Zoals ik al stelde we zouden als complete wereld veel meer rekening (economisch dus) moeten houden met extranaliteiten die bij fossiele brandstoffen horen.
En in mijn optiek zijn we als maatschappij allemaal dus hieraan schuldig omdat het om de korte termijn winsten draait en we als mensheid allang een heel stuk van onze energievoorziening duurzaam gemaakt hadden kunnen hebben als de wil er was en er niet naar korte termijn rendementen gekekeken bliijft worden.quote:Op woensdag 9 juni 2010 12:06 schreef xenobinol het volgende:
. Ik vind niet dat mij moeten berusten voordat de schuldigen bestraft zijn.
Uiteraard heeft de maatschappij hier schuld aan, maar het enkel afschuiven daarop is wel een heel zwak argument vind ik. Dat wij politici hebben zonder ruggengraat is te danken aan ons kiesstelsel, dat wij goedkope energie wensen is te danken aan hebzucht. Maar dat neemt niet weg dat er in een mensenleven duizenden beslissingen genomen worden onder eigen verantwoordelijkheid en dat je daarvan ook de consequenties moet aanvaarden, dat is de realiteit. Als mensheid in geheel zullen wij wel een dikke prijs gaan betalen voor onze ongebreidelde expansie van het verkwisten van natuurlijk bronnen, binnen enkele decennia zullen we geconfronteerd worden met de enorme gevolgen die ons korte termijn handelen met zich mee brengen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 12:29 schreef Basp1 het volgende:
En in mijn optiek zijn we als maatschappij allemaal dus hieraan schuldig omdat het om de korte termijn winsten draait en we als mensheid allang een heel stuk van onze energievoorziening duurzaam gemaakt hadden kunnen hebben als de wil er was en er niet naar korte termijn rendementen gekekeken bliijft worden.
Wie zijn de schuldigen in deze want er zijn zoveel subcontractors bij betrokken die elkaar allemaal de schuld in de schoenen kunnen/zullen schuiven en door schuiven. Verder hebben we nog de politiek/ambtenaren die teveel naar lobbies luistert en daardoor ook minder regels voor de industrie heeft gemaakt.
Met wat voor kiestelsel zouden we dan wel politici met een ruggengraat hebben? Die goedkope energie die we wensen zouden door sterke politici allang een stuk duurder geweest kunnen zijn, maar zouden deze politici dan een 2e periode krijgen. Ik denk het niet want ook de meeste mensen kijken alleen naar de korte termijn en willen gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dus de generatie politici die daarna komen heffen dan een gedeelte van de eerder gedane maatregelen toch weer op.quote:Op woensdag 9 juni 2010 12:40 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Uiteraard heeft de maatschappij hier schuld aan, maar het enkel afschuiven daarop is wel een heel zwak argument vind ik. Dat wij politici hebben zonder ruggengraat is te danken aan ons kiesstelsel, dat wij goedkope energie wensen is te danken aan hebzucht. Maar dat neemt niet weg dat er in een mensenleven duizenden beslissingen genomen worden onder eigen verantwoordelijkheid en dat je daarvan ook de consequenties moet aanvaarden, dat is de realiteit. Als mensheid in geheel zullen wij wel een dikke prijs gaan betalen voor onze ongebreidelde expansie van het verkwisten van natuurlijk bronnen, binnen enkele decennia zullen we geconfronteerd worden met de enorme gevolgen die ons korte termijn handelen met zich mee brengen.
Met betrekking tot je opmerking over subcontractors vind ik dat je als opdrachtgever moet toezien met welke partijen je zaken doet, welk werk ze uitvoeren, welke materialen ze gebruiken en hoe ze te werk gaan. Politici moeten het belang van de maatschappij dienen, niet het belang van bedrijven die snel geld willen verdienen. Ook moeten politici zich meer inspannen voor het uitvoeren van lange termijn beleid.
Excuses aanvaard.quote:Op woensdag 9 juni 2010 11:28 schreef Clownbaby het volgende:
[..]
Mijn excuses dat ik dwaas tegen je zei, ik verlies sneller mijn geduld wat dit onderwerp betreft. Ik doelde met de ramp van Shell op: "”Nothing is being done. I hope it is not bureaucratic inertia, I hope it is not NIH, which means Not Invented Here. If there are good reasons not to use supertankers I would appreciate somebody saying what those good reasons are. But there was an Arabian gulf spill some 20 years ago, much larger than this one, where this technique was used and they cleaned up hundreds of millions of gallons of oil off the surface of the Arabian gulf, we ought to use it in the Gulf of Mexico.”"
Het is in mijn optiek niet alleen maar corruptie maar ook het korte termijn economisch denken van de meeste mensen.quote:Als we al een vinger gaan wijzen wijs dan richting het monetaire kapitalistische systeem waarin wij leven, corruptie is geen symptoom van menselijk leven maar een symptoom van kapitalisme en communisme.
Het is zo goed als onmogelijk om dergelijk ingewikkelde systemen volkomen feilloos te ontwerpen. Er zijn simpelweg te veel factoren in het spel. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden kan leiden tot een situatie die niet is voorzien in de veiligheidsanalyses. Risico's kunnen tot een verwacht minimum beperkt worden door niet te bezuinigen op de systemen, maar het volledig uitsluiten is onhaalbaar.quote:Op woensdag 9 juni 2010 12:06 schreef xenobinol het volgende:
Dat is onzin, vrijwel elk proces kan volledig veilig gemaakt worden, ik weet niet waar je deze denkfout hebt ongedaan maar het is wel degelijk mogelijk dusdanige veiligheidsmaatregelen in te bouwen dat de kans op falen uitgesloten is.
Een BOP is 'gewoon' een groot ventiel, geen ingewikkeld systeem met ontelbare factoren waarvan het gedrag enkel d.m.v. statistiek te analyseren valt. Dat er in kwantum fysische systemen geen exacte uitspraken gedaan kunnen worden mag ons beiden duidelijk zijn, maar een BOP is een relatief simpel ding, hier is gewoon sprake van een waardeloze installatie. Het feit dat meerdere veiligheidsvoorzieningen gefaald hebben is daar het directe bewijs van.quote:Op woensdag 9 juni 2010 13:29 schreef __Saviour__ het volgende:
Het is zo goed als onmogelijk om dergelijk ingewikkelde systemen volkomen feilloos te ontwerpen. Er zijn simpelweg te veel factoren in het spel. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden kan leiden tot een situatie die niet is voorzien in de veiligheidsanalyses. Risico's kunnen tot een verwacht minimum beperkt worden door niet te bezuinigen op de systemen, maar het volledig uitsluiten is onhaalbaar.
Dat dus.quote:Op woensdag 9 juni 2010 14:08 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Een BOP is 'gewoon' een groot ventiel, geen ingewikkeld systeem met ontelbare factoren waarvan het gedrag enkel d.m.v. statistiek te analyseren valt. Dat er in kwantum fysische systemen geen exacte uitspraken gedaan kunnen worden mag ons beiden duidelijk zijn, maar een BOP is een relatief simpel ding, hier is gewoon sprake van een waardeloze installatie. Het feit dat meerdere veiligheidsvoorzieningen gefaald hebben is daar het directe bewijs van.
Was het allemaal maar zo simpel dan zou elke nitwit ook ingenieur kunnen worden.quote:Op woensdag 9 juni 2010 14:08 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Een BOP is 'gewoon' een groot ventiel, geen ingewikkeld systeem met ontelbare factoren waarvan het gedrag enkel d.m.v. statistiek te analyseren valt. Dat er in kwantum fysische systemen geen exacte uitspraken gedaan kunnen worden mag ons beiden duidelijk zijn, maar een BOP is een relatief simpel ding, hier is gewoon sprake van een waardeloze installatie. Het feit dat meerdere veiligheidsvoorzieningen gefaald hebben is daar het directe bewijs van.
De basis van alle technologie is het vinden van een oplossing door toepassing van elementaire werkingsprincipes en fundamentele natuurkundige eigenschappen. Uiteraard is de zoektocht naar kennis over de natuurkunde en materiaaleigenschappen een lange weg geweest en de overdracht van deze kennis op de nieuwe generatie zal altijd een probleem blijven. Niet iedereen is geschikt om ingenieur te worden, zeker niet omdat de studie zwaar is en de financiele beloning belabberdquote:Op woensdag 9 juni 2010 15:40 schreef Basp1 het volgende:
Was het allemaal maar zo simpel dan zou elke nitwit ook ingenieur kunnen worden.Het is helaas zo dat het nog veel simpeler is om manager te worden en er daar nog meer nitwits rondlopen.
![]()
Ik ben van mening dat technologie die op 1500 meter diepte moet functioneren niet meer te kwalificeren is als een simpel iets.
Om maar even een practisch voorbeeld te geven ik zelf werk ook in de techniek en ben veel met verspanen en product design bezig, het eind product wat we maken zijn vormen voor de choclade industrie, dan denk je ook fuck it wat stelt het voor, maar als we kijken naar bijvoorbeeld een petit ecolier van lu probeer maar eens de fijne lijntjes in het mandje te maken.
Een bop wat jij ventiel noem met mogelijkheden om dikke stalen boorbuizen door te kappen is echt geen simpel ventiel meer te noemen.
Bron : Tijd.bequote:DEME en Jan De Nul zijn gefrustreerd over de manier waarop BP en de Amerikaanse overheid de olieramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico aanpakken. De Belgische baggeraars hadden in mei al voorstellen gedaan aan BP en het US Army Corps of Engineers om het lek te helpen dichten en de olievervuiling op te ruimen.
BP wilde het met eigen technologie proberen. Sinds eind vorige week slaagt de Britse petroleumgroep er eindelijk in de helft van de ongeveer 19.000 vaten olie die dagelijks uit de oliebron lekken te recupereren.
Volgens de Belgische baggeraars had het allemaal sneller gekund als een beroep was gedaan op hun technologie. De Belgen beschikken immers over gesofistikeerde schepen om te helpen bij dergelijke rampen.
Jan De Nul en DEME stelden BP voor hun valpijpschepen in te zetten. Die unieke, gigantische schepen zijn uitgerust met een 2 km lange pijp, die normaal wordt gebruikt voor het storten van stenen tot op 2 km diepte bij het aanleggen van pijpleidingen op de zeebodem.
‘De diameter van de pijp van zo’n schip is veel breder dan de trechter die BP nu gebruikt om de olie op te zuigen’, zegt Noel Pille van Jan De Nul. ‘Dat maakt het mogelijk meer olie op te vangen. Die olie kan dan onder water naar een olietanker worden gepompt. Onder aan de pijp zit bovendien een soort onbemande duikboot die tot op grote diepte nauwkeurig opdrachten kan uitvoeren.’
BP had, volgens Pille, al veel verder kunnen staan in de bestrijding van het lek. ‘Gelukkig boekten ze enige vooruitgang, maar met onze hulp had het vlugger gekund.’
Beide baggeraars hebben de Amerikaanse overheid ook voorgesteld zand- en steenbarričres aan te leggen met hun grote baggerschepen om de ‘wetlands’ te beschermen tegen de vervuiling. Pille: ‘We kunnen dat in de helft van de tijd en tegen een lagere prijs.’ ‘De Amerikanen schatten dat ze negen maanden nodig hebben om de klus te klaren. Wij kunnen het in vier maanden’, zegt Hubert Fiers van DEME.
Jan De Nul beschikt net als DEME over schepen om de olievlekken op een diepte van 500 voet op te zuigen. Pille: ‘De Cristobal Colon kan in elf dagen ter plaatse zijn. We hebben ook schepen - veel efficiėnter dan de drijvende olieabsorberende worsten die nu worden gebruikt - om olie van het wateroppervlak te vegen.’
Protectionisme
Waarom de Amerikaanse overheid talmt? Pille: ‘We hopen nog dat men ons contacteert. Maar het is zeker typisch Amerikaans dat men niet graag toegeeft dat iemand anders beter materiaal blijkt te hebben? Het is een publiek geheim dat de Amerikanen hun markt via de Jones Act beschermen.’ Die Amerikaanse protectionistische wet uit 1920 verbiedt onder meer buitenlandse baggeraars in Amerikaanse wateren te opereren.
‘We proberen al enkele weken in alle stilte de mensen van BP en de Amerikaanse overheid ervan te overtuigen dat we over gesofistikeerd materiaal beschikken om te helpen’, zegt Fiers. ‘We willen niet zeggen dat we incontournable zijn, maar we denken dat we een nuttige aanvulling kunnen zijn.’
Beide baggeraars hopen dat ze alsnog worden gevraagd te helpen.
alle auto bezitters zijn hypocriet?quote:Op woensdag 9 juni 2010 09:45 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik vind dat nogal hypocriet, dan moet je gewoon je auto de deur uit doen en verder proberen zo min mogelijk afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
* wolfrolf moppert wat.quote:Op woensdag 9 juni 2010 19:00 schreef Defected het volgende:
Baggeraars gefrustreerd over aanpak BP-olielek
[..]
Bron : Tijd.be
Niet verbazingwekkend hoor, in de VSA geven ze niet graag toe dat andere naties soms beter in staat zijn om problemen op te lossen. Zou het die competitieve instelling zijnquote:Op woensdag 9 juni 2010 19:00 schreef Defected het volgende:
Baggeraars gefrustreerd over aanpak BP-olielek
[..]
Bron : Tijd.be
quote:Op woensdag 9 juni 2010 19:00 schreef Defected het volgende:
Baggeraars gefrustreerd over aanpak BP-olielek
[..]
Bron : Tijd.be
Zijn die geschonken? Ze hadden ze beter kunnen betalen, dan zou je in ieder geval zeker weten dat ze ze zouden gebruikenquote:Op woensdag 9 juni 2010 20:00 schreef Stupendous76 het volgende:
Overigens: gebruiken ze die Nederlandse olie-zuig-armen dan omdat die hen geschonken zijn (dus nu eigendom van de VS)?
NOS meldde dat de VS die armen zouden houden, maar dat ze NL geld geven om nieuwe te kopenquote:Op woensdag 9 juni 2010 20:00 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Overigens: gebruiken ze die Nederlandse olie-zuig-armen dan omdat die hen geschonken zijn (dus nu eigendom van de VS)?
Ja, ik vind het heel ergerlijk dat die stomme Amerikanen zulke prachtige hulp afslaan. Is niet normaal dit. Maar wel mopperen van 'I want my life back'.quote:
True that, dog.quote:Op woensdag 9 juni 2010 22:08 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Ja, ik vind het heel ergerlijk dat die stomme Amerikanen zulke prachtige hulp afslaan. Is niet normaal dit. Maar wel mopperen van 'I want my life back'.![]()
Hetzelfde met die dispersants. Als je die rommel nu eens NIET gebruikt en alle olie die daardoor als 1 grote vlek op de oppervlakte gaat drijven, afroomt (veegarmen hint hint), stukken hanteerbaarder allemaal.
Maar nee, integendeel, gewoon doorgaan met gebruiken..... aan Corexit verdienen ze zowaar zelfs, miljoenen, omdat die rommel van hunzelf is.
* gebrokenglas] wil iemand slaan. [ afbeelding
Dat gaat natuurlijk straks ook meespelen in de rechtzaken. BP zal zich verweren van *boehoe* we wilden die en die inhuren maar dat mocht niet van de regering etc.quote:Op woensdag 9 juni 2010 22:08 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Ja, ik vind het heel ergerlijk dat die stomme Amerikanen zulke prachtige hulp afslaan. Is niet normaal dit. Maar wel mopperen van 'I want my life back'.![]()
Hetzelfde met die dispersants. Als je die rommel nu eens NIET gebruikt en alle olie die daardoor als 1 grote vlek op de oppervlakte gaat drijven, afroomt (veegarmen hint hint), stukken hanteerbaarder allemaal.
Maar nee, integendeel, gewoon doorgaan met gebruiken..... aan Corexit verdienen ze zowaar zelfs, miljoenen, omdat die rommel van hunzelf is.
* gebrokenglas] wil iemand slaan. [ afbeelding
Of zelfs pas over 8 a 10 jaar.quote:Op donderdag 10 juni 2010 17:24 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Dan moet je of NU gaan, of pas over een jaar of 2.
Als dat gebeurt is het einde echt zoekquote:
Als ik het nieuws filmpje goed begrepen heb, zit er nu ook een beginnend lek op de zeebodem vlak naast de riser. De methode van de twee relief wells schijnt niet zonder risico te zijn. Stel dat de de buis aanboren, dan is de kans groot dat er een nieuwe ongecontrolleerde lelkkage gaat onstaan naast het al bestaande lek.quote:
Inderdaad, ook nog een keer. Dat ze met die relief wells wederom met ongekende druk te maken krijgen die ze niet onder controle weten te houden, en dat we met 2 lekkende boorputten zitten.... Schrijf de Golf dan maar helemaal af.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 01:35 schreef Fusionfreak het volgende:
[..]
Als ik het nieuws filmpje goed begrepen heb, zit er nu ook een beginnend lek op de zeebodem vlak naast de riser. De methode van de twee relief wells schijnt niet zonder risico te zijn. Stel dat de de buis aanboren, dan is de kans groot dat er een nieuwe ongecontrolleerde lelkkage gaat onstaan naast het al bestaande lek.
Het is niet zo dat ze hier met een ongekende druk de maken hebben, ze hebben gewoon grote fouten gemaakt bij de constructie van de bron. Het grootste probleem is dat deze bron op 1500 meter diepte ligt en daardoor ontoegankelijk is voor een hoop gereedschap dat men op het land wel kan gebruiken.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 08:12 schreef gebrokenglas het volgende:
Inderdaad, ook nog een keer. Dat ze met die relief wells wederom met ongekende druk te maken krijgen die ze niet onder controle weten te houden, en dat we met 2 lekkende boorputten zitten.... Schrijf de Golf dan maar helemaal af.
Bron:quote:Er lekken dagelijks tot 40.000 vaten olie (6,4 miljoen liter) in de Golf van Mexico als gevolg van de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon. Dat is twee keer zo veel als tot hiertoe werd gevreesd, zegt nu ook de Amerikaanse overheid.
"De wetenschappers schatten dat er dagelijks minstens 20.000 vaten in de water terechtkomen, en maximum iets meer dan 40.000", meldt Marcia NcNutt van het Amerikaanse geofysisch instituut USGS. Zij zit in de groep van experts die in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten de milieuvervuiling in de Golf van Mexico moeten evalueren.
Van 160.000 liter naar 6,4 miljoen in zeven weken
BP, en dus ook de Amerikaanse overheid, hebben de werkelijke grootte van het lek ferm onderschat. Tenminste als we afgaan op officiėle persreleases. We hebben het even voor u opgezocht. De eerste mededelingen, ongeveer vijf weken geleden, hadden het over duizend vaten olie (160.000 liter) per dag. Dat werd tien dagen later bijgesteld naar 5.000 vaten (800.000 liter). Begin vorige week waren het ineens 12.000 vaten (bijna 2 miljoen liter). Naar het einde van vorige week toe werd dat 19.000 vaten (3 miljoen liter). Op de jongste persbriefings was het 25.000 vaten (4 miljoen liter) en nu dus 40.000 vaten.
Maar op 4 mei vertelde een BP-bons achter gesloten deuren tijdens de eerste hoorzittingen voor de senaatscommissie dat er (toen al) 60.000 vaten of 9,5 miljoen liter ruwe olie per dag wegvloeiden.
Jammer genoeg moet dus het nieuwste cijfer ook met een korreltje zout worden genomen. Ira Leifer, van het Marine Science Institute of the University of California in Santa Barbara zegt dat sinds de start van de top kill-operaties en het doorzagen van de boorpijp om er een afzuigkoep op te zetten, de hoeveelheid olie die weglekt uit de bron enorm toegenomen is, "veel, veel meer dan de 20 procent waar BP het over heeft".
"Uit alle voor ons beschikbare data blijkt dat er zeker 100.000 vaten (16 miljoen liter) olie per dag weglekken nu", volgens Leifer, die één van 's werelds best geplaatste personen is om dat in te schatten. Meer dan 60 van zijn wetenschappelijke studies over olielekken werden al gepubliceerd. "We hebben hen gewaarschuwd dat dit ging gebeuren, 't is niet zo ingewikkeld hoor, BP heeft in die operatie alles weggehaald wat de olie nog enigszins tegenhield. Wat ik hier vertel kan je overigens ook gewoon zien op de videobeelden." (mvl/sam)
Ik heb veel familie wonen in Pensacola en we waren aan het overwegen om daar naartoe te verhuizen. Die plannen zijn nu dus (in ieder geval voor de komende jaren) geschrapt.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 14:07 schreef Clownbaby het volgende:
"I live on the Gulf coast and I'm seriously contemplating moving. I saw on the news a local shop owner had a sign in his window saying "the dream is over". Those who live here know exactly what that means. "
Heerlijk toch, hyper consumisme moet dood en ik hoop dat veel mensen hier een les uit leren.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 14:46 schreef jeoff het volgende:
[..]
Ik heb veel familie wonen in Pensacola en we waren aan het overwegen om daar naartoe te verhuizen. Die plannen zijn nu dus (in ieder geval voor de komende jaren) geschrapt.
Ik begrijp precies wat ze bedoelen met 'De droom is over'. Noord-west Florida heeft een geweldige kustlijn, en was nog niet te touristisch. Leven was gemoedelijk... Alles gaat nu kapot
En daarvoor heb je je speciaal geregistreerdquote:Op vrijdag 11 juni 2010 19:58 schreef marcokoch het volgende:
Ik denk dat BP eens wat meer op internet moet kijken met name Youtube. Voor het oplossen van het olie lek bij de Golf van Mexico mensen zijn heel innovatief
ik vind ze heel erg dom bezig het blijft er maar uitstromen ik denk dat mijn oplossing zou kunnen werken maar bij BP kan je niemand bereiken
Zwaartekracht gaat dat ding echt niet laten zakken. Die wordt er door de enorme druk van de olie weer zo uitgepoept.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 19:58 schreef marcokoch het volgende:
Ik denk dat BP eens wat meer op internet moet kijken met name Youtube. Voor het oplossen van het olie lek bij de Golf van Mexico mensen zijn heel innovatief
ik vind ze heel erg dom bezig het blijft er maar uitstromen ik denk dat mijn oplossing zou kunnen werken maar bij BP kan je niemand bereiken
Het lukt ze niet om onder hoge druk allemaal rotzooi erin te schieten of modder erin te pompen dus moeten ze er maar even een metalen punt in laten zakken aan een touwtje want dat werkt wel?quote:Op vrijdag 11 juni 2010 19:58 schreef marcokoch het volgende:
Ik denk dat BP eens wat meer op internet moet kijken met name Youtube. Voor het oplossen van het olie lek bij de Golf van Mexico mensen zijn heel innovatief
ik vind ze heel erg dom bezig het blijft er maar uitstromen ik denk dat mijn oplossing zou kunnen werken maar bij BP kan je niemand bereiken
Als de 'wedge' genoeg massa heeft zal het werken, echter de extra kracht die dit op de BOP geeft zou deze kunnen verpletteren.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 20:04 schreef wolfrolf het volgende:
[..]
Zwaartekracht gaat dat ding echt niet laten zakken. Die wordt er door de enorme druk van de olie weer zo uitgepoept.
Was het leven maar zo makkelijk, dan had BP allang een metalen kurk erin gepropt. Maar proberen kan nooit kwaad, want baat het niet, schaadt het niet.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 20:09 schreef ach het volgende:
[..]
Het lukt ze niet om onder hoge druk allemaal rotzooi erin te schieten of modder erin te pompen dus moeten ze er maar even een metalen punt in laten zakken aan een touwtje want dat werkt wel? [
Nou dat staat nog, want de top kill operatie heeft toch meer stuk gemaakt in de BOP dan goed gedaan, nu de drill pijp waarschijnlijk gebarsten is.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 20:41 schreef Fusionfreak het volgende:
[..]
Was het leven maar zo makkelijk, dan had BP allang een metalen kurk erin gepropt. Maar proberen kan nooit kwaad, want baat het niet, schaadt het niet.
Tsja, dat is ook zo. Maar ik moet bekennen dat als ik altijd bij BP zou tanken, ik dat nu niet meer zou doen.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 23:45 schreef wolfrolf het volgende:
Mja gebrokenglas, de eigenaars van een BP tankstation in Nederland hebben helemaal geen reet te maken met de mensen die de Golf van Mexico kapot maken. Dat zijn gewoon hardwerkende mensen die een boterham proberen te verdienen zoals jij en ik.
Die pomphouders hebben doorgaans niets te maken met de manier waarop BP of door BP ingehuurde bedrijven naar olie boren.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 23:43 schreef gebrokenglas het volgende:
't kan een groot deel van de mensen allemaal trouwens geen ruk schelen: bij ons plaatselijk BP tankstation is het net zo druk zoniet nog drukker dan anders.... Ze staan in rijen voor de pompen te wachten. O wacht.... vanwege de FreeBees natuurlijk, voor de gratis handdoek...
Dus wij kunnen er iets aan doen dat BP de regels aan hun laars laptquote:Op vrijdag 11 juni 2010 23:59 schreef waht het volgende:
[..]
Die pomphouders hebben doorgaans niets te maken met de manier waarop BP of door BP ingehuurde bedrijven naar olie boren.
Als je iemand wil boycotten doe het dan gelijk goed: gebruik niets meer waar aardolie voor is gebruikt om te maken of vervoeren. En veel succes daarmee, aangezien het onmogelijk is. De uiteindelijke schuldigen van deze ramp zijn de aardolie consumerende burgers.
quote:Op zaterdag 12 juni 2010 00:03 schreef wimbaens het volgende:
[..]
Dus wij kunnen er iets aan doen dat BP de regels aan hun laars lapt![]()
Als ik zoveel geld had en zoiets deed, zorgde ik toch dat alle voorzorgsmaatregelen aanwezig en werkende waren.
Nee, de schuldigen zijn diegene die ondanks dat zij wisten dat de druk te groot was toch door zijn gaan boren naar die bron. Burgers kunnen het niet helpen dat corporaties politici besturen en zulke gevaarlijke beslissingen nemen. Laffe herder.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 23:59 schreef waht het volgende:
[..]
Die pomphouders hebben doorgaans niets te maken met de manier waarop BP of door BP ingehuurde bedrijven naar olie boren.
Als je iemand wil boycotten doe het dan gelijk goed: gebruik niets meer waar aardolie voor is gebruikt om te maken of vervoeren. En veel succes daarmee, aangezien het onmogelijk is. De uiteindelijke schuldigen van deze ramp zijn de aardolie consumerende burgers.
BP heeft last van aandeelhouders, die zoveel mogelijk winst willen zien.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 00:03 schreef wimbaens het volgende:
[..]
Dus wij kunnen er iets aan doen dat BP de regels aan hun laars lappen![]()
Als ik zoveel geld had en zoiets deed, zorgde ik toch dat alle voorzorgsmaatregelen aanwezig en werkende waren.
Ik denk dat ze het zelf ook niet al te erg vinden om miljarden winst te hebben.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 00:05 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
BP heeft last van aandeelhouders, die zoveel mogelijk winst willen zien.
Ja, dit is een hele forse aderlating. Als ze tot 3000 dollar voor elk gelekt vat olie moeten betalen en de rommel blijft tot oktober doorstromen, kunnen ze zelfs op de fles gaan....quote:Op zaterdag 12 juni 2010 00:09 schreef wimbaens het volgende:
Met alle waarschijnlijk hebben de aandeelhouders nu veel meer verlies dan dat ze de voorzorgsmaatregelen hadden om het lek direct te stoppen.
Mijn gevoel zegt het tegenovergestelde, het zal maar moeten blijken.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 03:32 schreef Clownbaby het volgende:
Ach misschien blijkt het allemaal wel mee te vallen.
quote:Waar we staan na zeven weken leugens: elke dag slechter nieuws uit de Golf
Vorige week hebben BP en de Amerikaanse overheid een pr-coup van formaat gepleegd: ze hebben de wereld doen geloven dat het plaatsen van een koepel over het olielek een ferme stap vooruit betekent. BP CEO Tony Hayward en Barack Obama, bij monde van kustwachtadmiraal Thad Allen, verklaarden dat "nu al de helft en straks het merendeel van de olie die weglekt opgevangen wordt". Dat blijkt, alweer, een leugen.
"Uit alle beschikbare data blijkt dat er zeker 100.000 vaten (16 miljoen liter) olie per dag weglekken nu", volgens Leifer, die één van 's werelds best geplaatste personen is om dat in te schatten.
Disintegratie
Er is nog slecht nieuws: terwijl de olie blijft stromen en de olievlek steeds groter maakt, is die aan het disintegreren in honderden, zelfs duizenden olievlekken. "We hebben niet langer af te rekenen met een grote, monolithische olievlek", zei kustwachtadmiraal Thad Allen gisteren, "maar met duizenden, en die gaan alle richtingen uit zo blijkt."
Volgens marinebiologen zien we 90 ą 98 procent van de slachtoffers niet: die gaan dood op zee en zinken diep naar de bodem. Maar wat we wel zien aan aangetaste dieren begint spectaculair toe te nemen, nog eens een indicatie dat het almaar erger wordt met het lek.
Advocaten van BP zijn aan het uitzoeken of de gerecupereerde olie wel onderhevig is aan belastingen, en dat er, in tegenstelling tot de olie die ze normaal oppompen, wel heffingen op moeten betaald worden.
bron
wat een mooie infographic.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 08:04 schreef NorthernStar het volgende:
Het begint zolangzamerhand een ramp op Tsjernobyl schaal te worden.
Dat wordt overigens nog vaak aangehaald hoe de USSR dat probeerde af te dekken. Hoe men er alles aan deed om de ernst van de situatie te verbloemen. Hoe schandalig men omging met de gezondheid van de mensen die de ramp moesten bestrijden en de rommel moesten opruimen. Zoiets zou nooit in het vrije westen kunnen gebeuren gelukkig.
Dit plaatje geeft trouwens een goed idee op wat voor diepte dit zich afspeelt. > Infographic
Als dat echt is, kan het werkelijke doel natuurlijk alleen de omvang van de vlek verbergen zijn.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 13:38 schreef mediacurator het volgende:
Breaking - Gehele luchtruim boven Mexicaanse Golf afgesloten door FAA!!
What Are They Hiding? FAA Closes Down Gulf Of Mexico Air Traffic!
[ afbeelding ]
Zal wel zijn voor die sproeivliegtuigen die er weer chemicalien op gaan gooien, zoiets staat ook in dat bericht.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 13:51 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Als dat echt is, kan het werkelijke doel natuurlijk alleen de omvang van de vlek verbergen zijn.
Ja, het is een voorzorgsmaatregel, om botsingen te voorkomen. 't is nogal druk daar.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 14:51 schreef ach het volgende:
[..]
Zal wel zijn voor die sproeivliegtuigen die er weer chemicalien op gaan gooien, zoiets staat ook in dat bericht.
Niet serieus nemen die filmpjes. Die vent is zo'n fanatieke pastoor uit amerika die overal een complot of iets slechts in ziet. Internet barst opeens weer uit zijn voegen van al die freaks de laatste tijd. Leuk voor de paar mensen die zich graag omringen met dat soort energieen. Dit soort negativisme zal nooit de overhand krijgen.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 16:44 schreef Lambiekje het volgende:
http://www.infowars.com/l(...)aking-from-bp-spill/
Gruwelijk! Onze techniek is niet goed genoeg om het te repareren.
Overigens altijd al geweten dat olie niet (nauwelijks) fossiel is. Daarnaast is er uiteraard ook geen peakoil.
Dat verklaart ook waarom India en China nu opeens de automarkt heeft vrijgegeven voor de consument.
begrijp ik het goed dat als je daar dan op je boot een sigaret opsteekt je een inferno creėert?quote:Op zaterdag 12 juni 2010 18:58 schreef semexo het volgende:
Doen ze omdat er zo immens veel methaan ontsnapt, dat vliegtuigen zouden kunnen gaan ontploffen als ze erdoor vliegen. Schijnt ook gebeurd te zijn in de Bermuda Driehoek.
Methaan lost grotendeels op in het water, net als de koolzuur in je cola.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 18:58 schreef semexo het volgende:
Doen ze omdat er zo immens veel methaan ontsnapt, dat vliegtuigen zouden kunnen gaan ontploffen als ze erdoor vliegen. Schijnt ook gebeurd te zijn in de Bermuda Driehoek.
Hij brengt het allemaal net even iets te positief deze meneer vind ik. Ik geloof wel dat ze hun best doen, maar het resultaat is echt niet zo goed als hij wil doen geloven.quote:Op zondag 13 juni 2010 12:01 schreef gebrokenglas het volgende:
Kent Wells heeft een nieuwe update over de lopende activiteiten
Er komt steeds meer geruchten dat er op allerlei plekken de olie wegstroomt en niet alleen bij de veroorzaakte scheur. Nu is ook een politicus uit Florida die het aankaart.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 18:32 schreef UltraBrain het volgende:
[..]
Niet serieus nemen die filmpjes. Die vent is zo'n fanatieke pastoor uit amerika die overal een complot of iets slechts in ziet. Internet barst opeens weer uit zijn voegen van al die freaks de laatste tijd. Leuk voor de paar mensen die zich graag omringen met dat soort energieen. Dit soort negativisme zal nooit de overhand krijgen.
De wereld heeft echt een probleem als de grond onder de zeebodem lek is...quote:Op zaterdag 12 juni 2010 20:00 schreef mediacurator het volgende:
SATURDAY, JUNE 12, 2010
BP Official Admits to Damage BENEATH THE SEA FLOOR
As I noted Tuesday, there is growing evidence that BP's oil well - technically called the "well casing" or "well bore" - has suffered damage beneath the level of the sea floor.
The evidence is growing stronger and stronger that there is substantial damage beneath the sea floor. Indeed, it appears that BP officials themselves have admitted to such damage. This has enormous impacts on both the amount of oil leaking into the Gulf, and the prospects for quickly stopping the leak this summer.
On May 31st, the Washington Post noted:
Sources at two companies involved with the well said that BP also discovered new damage inside the well below the seafloor and that, as a result, some of the drilling mud that was successfully forced into the well was going off to the side into rock formations.
"We discovered things that were broken in the sub-surface," said a BP official who spoke on the condition of anonymity. He said that mud was making it "out to the side, into the formation."
On June 2nd, Bloomberg pointed out:
Plugging the well is another challenge even after BP successfully intersects it, Robert Bea, a University of California Berkeley engineering professor, said. BP has said it believes the well bore to be damaged, which could hamper efforts to fill it with mud and set a concrete plug, Bea said.
Bea is an expert in offshore drilling and a high-level governmental adviser concerning disasters.
On the same day, the Wall Street Journal noted that there might be a leak in BP's well casing 1,000 feet beneath the sea floor:
BP PLC has concluded that its "top-kill" attempt last week to seal its broken well in the Gulf of Mexico may have failed due to a malfunctioning disk inside the well about 1,000 feet below the ocean floor.
***
The broken disk may have prevented the heavy drilling mud injected into the well last week from getting far enough down the well to overcome the pressure from the escaping oil and gas, people familiar with BP's findings said. They said much of the drilling mud may also have escaped from the well into the rock formation outside the wellbore.
On June 7th, Senator Bill Nelson told MSNBC that he's investigating reports of oil seeping up from additional leak points on the seafloor:
Senator Bill Nelson (D-FL): Andrea we’re looking into something new right now, that there’s reports of oil that’s seeping up from the seabed… which would indicate, if that’s true, that the well casing itself is actually pierced… underneath the seabed. So, you know, the problems could be just enormous with what we’re facing.
Andrea Mitchell, MSNBC: Now let me understand better what you’re saying. If that is true that it is coming up form that seabed, even the relief well won’t be the final solution to cap this thing. That means that we’ve got oil gushing up at disparate places along the ocean floor.
Sen. Nelson: That is possible, unless you get the plug down low enough, below where the pipe would be breached.
bron: washingtonsblog.com
Inderdaad. 't zijn slopende weken. Zal wel aan weinig slaap toekomen.quote:Op zondag 13 juni 2010 14:13 schreef Cracka-ass het volgende:
Onze vrind Kent ziet er wel een stukje vertiefter uit dan in het begin.
Maar wie heeft de copyrights op de satelliet beelden? en wie zegt welke worden vrijgegeven? Met alleen een Cessna en een Canon camera ligt de vrije toegang tot het gebied waarschijnlijk meer voor de hand en tevens hetgeen je te zien zou krijgen van de omvang vd rampquote:Op zaterdag 12 juni 2010 13:54 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Want dat kan niet met satellieten? Volgens mij kan je zelfs alleen maar met satellieten een goed overzicht krijgen van de olievlek. Dus om daar nou een vliegverbod voor in te stellen lijkt me wat raar.
Vermoedelijk doordat het gebruikte cement niet goed genoeg is, en ook door dat gehannes tijdens de topkill procedure, waarbij enorme pressures van onder (oliedruk vd bron) en van boven (zware modder + 30.000pk sterke pomp) is uitgeoefend.quote:Op zondag 13 juni 2010 18:25 schreef copilco het volgende:
Als het ook lekt naast het oorspronkelijk lek, hoe komt dat dan?
Tocxh laat BP zich over een eventueel tweede lek maar nauwelijks uit.quote:Op zondag 13 juni 2010 18:25 schreef copilco het volgende:
Als het ook lekt naast het oorspronkelijk lek, hoe komt dat dan?
quote:Op zondag 13 juni 2010 21:54 schreef GeileSoeplepel het volgende:
Nu op NL2 docutje over Shell in Nigeria waar ook al lang iets aan de hand is
quote:De ogen van de wereld zijn al wekenlang gericht op de golf van Mexico, waar BP een olielek probeert te stoppen, diep onder het zeeoppervlak. Ondertussen voltrekt zich in de Niger Delta, het zuidelijke deel van Nigeria, al 50 jaar een olieramp. Sinds de oliemaatschappijen daar hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell.
De ZEMBLA-aflevering ‘Vuile olie van Shell’, wordt uitgezonden op zondag 13 juni om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.
Kingsley Chinda, commissaris milieuzaken van de Nigeriaanse provincie Rivers State, is duidelijk: “De woede van de bevolking komt voort uit de manier waarop de oliemaatschappijen te werk gaan”. Voorbeelden hiervan treffen we in de hele Niger Delta aan. In het dorpje Jk4 toont dorpshoofd B. Ulolo de twintigste lekkage in een jaar tijd, veroorzaakt door oude en gebrekkige pijpleidingen van Shell. In Goi, een dorpje midden in het kwetsbare Deltagebied, ligt de ruwe olie nog op de oevers van de kreken, terwijl Shell het volgens inwoner Eric Barizaa als opgeruimd beschouwd. De vis is verdwenen, samen met het mangrovebos. Het drinkwater is aangetast, de kinderen van het dorp spelen in het met olie bedekte water.
Honderd kilometer verderop stuiten we op een verlaten dorp. De 15.000 inwoners zijn weggetrokken op een handvol na. Zij vertellen hoe conflicten uitbraken doordat Shell haar betalingen niet over de verarmde gemeenschap verdeelde, maar aan enkele individuen gaf. Een gevaarlijke handelswijze, omdat het daarmee de gemeenschap intern verscheurt. Dat weet ook Shell zelf, volgens oud-Shell adviseur S. Braide: “Ze zijn er bij verschillende bijeenkomsten op gewezen.” Ook een intern rapport uit 2003 bevestigt het. De strijd escaleerde met tientallen doden tot gevolg. Het plaatsje ligt er uitgestorven bij, terwijl Shell pal naast het dorp onverminderd doorgaat met het oppompen van de kostbare olie. Kingsley Chinda: “Laat ze op een humane manier winst maken. Levens zijn belangrijker dan winst.”
Ondertussen presenteert Shell prachtige winstcijfers in Den Haag en weet het bestuur de aandeelhouders, waaronder grote pensioenfondsen, ervan te overtuigen dat ze op een nette, duurzame manier werken in Nigeria. Rick van der Ploeg, hoogleraar economie aan de Oxford University vraagt zich af of de pensioenfondsen de ellende die de oliewinning met zich meebrengt, wel op hun geweten willen hebben: “Als de aandeelhouders echt eens door de Niger Delta gaan lopen, eens zien wat er met de locale bevolking gebeurt, dan vraag ik me af of je je nog zo comfortabel voelt met hebben van die aandeeltjes Shell.”
Meerquote:Oil container washes ashore in Florida
A portion of beach in Panama City, Florida, was closed Saturday after a large oil container with BP markings washed ashore, local authorities said.
It was not immediately clear if the container, which was leaking a small amount of oil, came from the Deepwater Horizon drilling rig that exploded April 20 and sank two days later, triggering a massive underwater gusher that has led to the worst environmental disaster in U.S. history.
....
For fucks sakequote:Op zondag 13 juni 2010 23:23 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
De olie komt nu letterlijk met bakken tegenlijk op het strand terecht![]()
[..]
Meer
Ze lopen van de ene verlegenheid over in de volgende.quote:Op zondag 13 juni 2010 23:23 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
De olie komt nu letterlijk met bakken tegelijk op het strand terecht![]()
bron: rtlz.nlquote:BP weet zich ook geen raad met omgevallen koffie
laatst gewijzigd: 14-06-2010 10:38
BP heeft niet alleen grote problemen met het oplossen van het olielek in de Gold van Mexico. Als er op kantoor een kop koffie omgaat worden de zaken mogelijk nog klungeliger aangepakt. Klik verder voor de ronduit onthutsende video
'Efficiėnt'
Als er op kantoor bij BP een kop koffie omgaat wordt dit bijzonder efficiėnt opgelost, maar niet heus. Bekijk de onthutsende video:
Fuck!quote:
Dat werkt niet. En waar haal je vandaan dat de bodem op springen staat?quote:Op maandag 14 juni 2010 11:24 schreef mediacurator het volgende:
[..]
Fuck!
De zeebodem is gewoon onstabiel geworden en staat op springen, dit is bloedlink allemaal
Het enige wat zou kunnen werken is volgens mij scheepsladingen vol ijzer erts dumpen
Dat gaat vervolgens roesten waardoor je een nieuwe aardkorst aanbrengt op de "zere plekken" door die nieuwe laag kun je middels een van te voren aangebrachte leidingen de resterende olie opvangen
Dat ziet er eerder uit als een scheur in de BOPquote:
Dat kun jij niet binnen 1 seconde al weten toch?quote:
quote:En waar haal je vandaan dat de bodem op springen staat?
De druk die er op die diepte al is, dan zou dat allang gebeurd zijn. Zo werkt dat niet.
quote:Op donderdag 10 juni 2010 21:47 schreef wolfrolf het volgende:
Godsamme. Op de live cam beelden nog steeds gutsende bergen olie.
Stelletje amateurs. Huur die belgen in BP![]()
Klootzakken dat ze zijn.
Spuit 11quote:
Wat gaat dat doen? Hoe ga je de ijzererts daar krijgen zonder dat er iets doorlekt?quote:Op maandag 14 juni 2010 11:27 schreef mediacurator het volgende:
[..]
Dat kun jij niet binnen 1 seconde al weten toch?
[..]
Zier er eerder uit als zwarte vloeistoffen/stoffen die door de stroming/beweging opstuiven.quote:Op maandag 14 juni 2010 11:26 schreef jeoff het volgende:
[..]
Dat ziet er eerder uit als een scheur in de BOP
Je zou de ijzer erts als eerste in een ring vorm rondom de lekkende plaats kunnen aanbrengenquote:Op maandag 14 juni 2010 11:27 schreef Amos_ het volgende:
[..]
Wat gaat dat doen? Hoe ga je de ijzererts daar krijgen zonder dat er iets doorlekt?![]()
Hoe kun jij "weten" dat het wel zou werken?
Zoveel verschillende soorten en maten erts zijn er ook weer niet. Als je het over pure erts hebt kan dit nooit meer oxideren, omdat dit namelijk de basistoestand is waarin de ijzer in de erts zit.quote:Op maandag 14 juni 2010 11:42 schreef mediacurator het volgende:
[..]
Je zou de ijzer erts als eerste in een ring vorm rondom de lekkende plaats kunnen aanbrengen
Erts heeft een onwijs zwaar soortelijk gewicht, is in alle soorten en maten verkrijgbaar en is spot goedkoop
Zodra je een ringvormige dijk hebt aangebracht is het gebied afgebakend
Vervolgens dump je tonnen erts met gigantische vracht schepen op het lek zelf
Even een wetenschappelijk linkje die aantoont dat erts (ten dele vermaalt) niet kan oxideren wanneer het in aanraking komt met zee waterquote:Op maandag 14 juni 2010 11:54 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Zoveel verschillende soorten en maten erts zijn er ook weer niet. Als je het over pure erts hebt kan dit nooit meer oxideren, omdat dit namelijk de basistoestand is waarin de ijzer in de erts zit.![]()
ik ga er nu van uit dat je bereid moet zijn het een en ander "uit de kast" te halen ten behoeve van potentieel grootschalige catastrofes daarmee te kunnen beteugelen, en daarmee bedoel ik niet dat Obama bi-sexueel zou zijn zoals wordt beweertquote:En jij wilt dus een 1.5 kilometer hoge dam maken om de olie in te perken. Ervan uitgaande dat er een lossing van ongeveer 65 graden op de dam zit hebben we voor je dam die ik dan beschouw als een donut met een binnendiameter van 2 meter dan krijgt je donut een buitendiameter van ongeveer 13 kilometer qau volume hebben we dan 97.523.336.186 m^3 nodig
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Iron_orequote:Op maandag 14 juni 2010 12:02 schreef mediacurator het volgende:
Even een wetenschappelijk linkje die aantoont dat erts (ten dele vermaalt) niet kan oxideren wanneer het in aanraking komt met zee water
Volgens mij is de oxidatie als gevolg van blootstelling aan vocht in de atmosfeer iets geheel anders als de oxidatie als gevolg van erts blootgesteld aan zoiets als bvb zeewaterquote:Op maandag 14 juni 2010 12:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Iron_ore
Wat moeilijk zeg om dat te vinden![]()
![]()
![]()
Het behoord zelfs bij de basiskennnis natuu/scheikunde van de mavo volgens mij.
Ow en wanneer iets geoxideerd is kan het dus niet verder oxideren, dan is het gewoon klaar, dat is de laagste toestand waarin de meeste metalen voorkomen.
Ja. Maar het zijn toch verfrissende ideeen. Laat ze maar komen, onverwachte invalshoeken zijn goed.quote:Op maandag 14 juni 2010 11:58 schreef Amos_ het volgende:
Wat Basp1 zegt dus. Daarom is het een onrealistische oplossing.
He jammerquote:
Naar aanleiding van deze pertinente nonsens die je hier neerschrijft kan ik me echt niet voorstellen dat je ooit qau technische kennis verder gekomen bent als je spelen met zandvormpjes in de zandbak. Dat is toch echt nog benenden het mavo niveau. Sorry trouwens voor de personelijk aanval, maar dat kan gewoon niet anders bij zoveel onzin.quote:Op maandag 14 juni 2010 12:22 schreef mediacurator het volgende:
[..]
Volgens mij is de oxidatie als gevolg van blootstelling aan vocht in de atmosfeer iets geheel anders als de oxidatie als gevolg van erts blootgesteld aan zoiets als bvb zeewater
In de atmosfeer blijft de toestand vd erts stabiel, onder gedompeld in 5000 ft zeewater krijg je een geheel andere reactie.
O.a. meer oxidatie totdat die vorm van oxidatie als gevolg van zout en zeewater vervolgens weer stabiliseert
Maar goed dat sommigen iets verder zijn gekomen dan de MAVO nietwaar?![]()
Oxidatie is oxidatie, een reactie met zuurstof, daar zit dus geen verschil in. Maar ik zie dat je in BNW post, daar hebben ze natuurlijk erg speciale zuurstof waarbij dat wel kan.quote:Op maandag 14 juni 2010 12:22 schreef mediacurator het volgende:
Volgens mij is de oxidatie als gevolg van blootstelling aan vocht in de atmosfeer iets geheel anders als de oxidatie als gevolg van erts blootgesteld aan zoiets als bvb zeewater
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |