abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_74708435

De laatste 3 posts uit het vorige topic:
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 22:50 schreef LXIV het volgende:
Ooit was ik op een bazaar enorm ver van de beschaafde wereld verwijderd. Daar zag ik allemaal zilveren één-dollar munten liggen uit het begin van de vorige eeuw. Omdat er nooit toeristen kwamen vond ik het erg merkwaardig als het een hoax zou zijn. Ook wist ik zeer toevallig dat de VS honderd jaar terug ooit daar macht had willen kopen met dollars.

Enfin, ik toch voor $100 (echte dollars) al die munten daar opgekocht (een stuk of 35). Toen ik ze in eerste instantie opzocht op internet was ik heel blij, die munten waren duizenden dollars per stuk waard in mint-conditie. Niet veel later kwam ik erachter dat deze munten ongetwijfeld een veel voorkomende vervalsing waren waar ook in de Golfoorlog veel mensen voor gevallen zijn.

Ook uit China natuurlijk! Ze zagen en voelden trouwens prima aan, geen goedkope neprotzooi! Ik heb ze bijna allemaal weer kunnen doorverkopen (met de vermelding dat het "hoogst waarschijnlijk" geen echte waren) en zo toch nog een klein winstje gemaakt.
[ afbeelding ]
http://home.comcast.net/~reidgold/draped_busts/chinese.html
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 22:58 schreef bouillabaisse het volgende:

[..]

heheheh

Zo heb ik net na de invoering van de euro nog voor honderden guldens aan zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes gekocht voor de nominale waarde omgerekend naar euro's. Daar heb ik echt een megawinst op gemaakt: die guldens gingen nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld voor ongeveer ¤1,50 per stuk de deur uit en die rijksdaalders voor ¤3,50, de zilverwaarde.
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 23:00 schreef dvr het volgende:

[..]

Tot nu toe heeft goud opvallend evenwichtig gereageerd, het trekt zich bijvoorbeeld niets aan van de stijgende beurskoersen. Bovendien heeft het de grens van $1000/oz overtuigend doorbroken en daar ligt nu een belangrijke steun - mocht goud daar weer in de buurt komen, dan zullen velen dat als een mogelijk laatste kans zien om het tegen een aanvaardbare prijs te kopen. Verder is het goudaanbod van mijnen en centrale banken dalende terwijl de belangstelling van grote beleggingsfondsen toeneemt. En de belangrijkste factor is m.i. wel, dat steeds meer beleggers voor bezit van fysiek goud kiezen, waardoor speculanten, overheden en grootbanken steeds minder mogelijkheden hebben om met derivaten ('papieren goud') de prijzen te drukken.

Dat zijn allemaal factoren die naar mijn mening de positie van goud steeds harder maken en er voor zullen zorgen dat het weinig of niet zal kunnen dalen. Daarnaast zijn er twee factoren die een explosieve stijging zouden kunnen veroorzaken. De stemming is nu weer relatief rustig in de financiële wereld, maar het risico op instortende beurzen of omvallende banken is nog sterk aanwezig en in zulke omstandigheden verwacht ik een grote toeloop op goud. De tweede factor is dat er steeds meer aanwijzingen komen dat het fysiek beschikbare goud opraakt; handelaren hebben soms grote moeite om orders uit te leveren. Als de aanvoer de vraag echt niet meer kan bijhouden, ontstaat er ook een prijsexplosie.

Een snelle daling van de goudprijs verwacht ik pas als er zo'n explosieve stijging (zeg: een verdubbeling in enkele maanden) aan is voorafgegaan.
Een langzame maar gestage daling van de goudprijs (zeg: meer dan 15% omlaag) voorzie ik pas als de echte economie (omzetten, werkgelegenheid, woningmarkt) overtuigend aantrekt. Daarvan is ondanks alle goede berichten nog geen sprake. Wel is het zaak om op de renteontwikkeling te letten. Onder normale omstandigheden doet goud het bij hogere rente minder goed (omdat je dan op geld meer rendement maakt) maar op dit moment denk ik dat het juist omgekeerd zou werken, omdat hogere rente funeste gevolgen voor de economie en voor de draagbaarheid van de toch al kritische schuldenlasten kan hebben.

Samengevat lijkt een snelle daling van de goudprijs mij nu heel onwaarschijnlijk. Eigenlijk de enige manier waarop dat zou kunnen gebeuren, is als een groot land onverwacht een heel grote partij (500+ ton) in de markt zet. Maar dat zou zo'n wanhoopsdaad zijn, dat de daling maar van heel korte duur zou zijn.
De actuele biedkoers:


Oude topic: Goud #1

Hier verder!

[ Bericht 0% gewijzigd door Bolkesteijn op 16-11-2009 23:08:09 ]
  zaterdag 14 november 2009 @ 23:15:51 #2
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74708718
Goud heeft een substantieel neerwaards risico als de US$ carrytrade omdraait. Speculanten moeten dan als een haas de assets waarin ze hadden belegd (o.a. goud) verkopen en terug dollars kopen. Goud kan dan met name diep en snel vallen omdat het een relatief kleine illiquide markt is. Bovendien neemt in een dergelijk paniek scenario ook nog eens de 'gewone' niet speculatieve vraag af (sieraden industrie e.d.) omdat die sterk afhankelijk is van een goede economie (sieraden zijn meestal een luxeproduct). Een voorproefje zagen we al in 2008.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74708742
Charles Nenner: Vanaf 8 feb 2010 daalt de goudprijs met honderden dollars
tvp
  zaterdag 14 november 2009 @ 23:20:24 #4
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74708833
Een goudprijs die zakt is niet onwaarschijnlijk, maar echt veel onder de 1000 zal het niet worden. Intussen zijn overheden en centrale banken de gegadigden geworden - en die hebben geen last van carry trades en margin calls. Zij zullen voor een goude bodem zorgen onder de prijs.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74708897
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 23:15 schreef SeLang het volgende:
Goud heeft een substantieel neerwaards risico als de US$ carrytrade omdraait. Speculanten moeten dan als een haas de assets waarin ze hadden belegd (o.a. goud) verkopen en terug dollars kopen. Goud kan dan met name diep en snel vallen omdat het een relatief kleine illiquide markt is. Bovendien neemt in een dergelijk paniek scenario ook nog eens de 'gewone' niet speculatieve vraag af (sieraden industrie e.d.) omdat die sterk afhankelijk is van een goede economie (sieraden zijn meestal een luxeproduct). Een voorproefje zagen we al in 2008.
Ik zie dat ooit ook wel gebeuren. Roubini heeft daar ook al voor gewaarschuwd. Maar ik zie dat voorlopig nog niet gebeuren. In elk geval nog niet op 8 februari 2010, zoals Charles Nenner heeft voorspeld.

Maar misschien gaat Bernanke ons toch verrassen en verruilt hij begin februari ziijn sinterklaashelicopter voor een Apache waarmee hij al het bijgedrukte geld weer vernietigt.
pi_74709275
tvp + link oude topic: Goud #1
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_74723984


In dit filmpje zijn een aantal Britten te zien die voor kapitalen zijn opgelicht met "goud", opzich best amusant om even te zien.
De dader zit inmiddels in het gevang.
  zondag 15 november 2009 @ 20:05:29 #9
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74724507
quote:
Op zondag 15 november 2009 19:53 schreef WammesWaggel het volgende:


In dit filmpje zijn een aantal Britten te zien die voor kapitalen zijn opgelicht met "goud", opzich best amusant om even te zien.
De dader zit inmiddels in het gevang.
Goud kopen in Thailand
Dat is net zoiets als een Rolex kopen in Thailand.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74724582
En dan 20% rendement, per maand
Allemaal NAV een advertentie, in de krant in Thailand welke ze op vakantie lazen!
Dan verdien je het welhaast om opgelicht te worden
  maandag 16 november 2009 @ 01:27:55 #11
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_74737921
Goud
Geld
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_74740300
quote:
Beleggen Iedereen kan profiteren van nieuwe goldrush
Zelf graven hoeft niet meer
Omdat aandelen te weinig houvast bieden, vluchten veel mensen in het veel veiliger gewaande goud.
Wie een beetje serieus belegt, kan niet meer om goud heen. Niet alleen beleggers weten dat, maar ook aanbieders van beleggingsproducten. En daarom heeft Nederland er een nieuw goudfonds bij. Het gaat om ‘De Gouden Eeuw’ van Casper Rondeltap, voormalig directielid van effectenhuis Van der Moolen. Veel wil hij er nog niet over kwijt, maar hij belooft binnenkort meer details. Het wordt druk in die markt, want eerder begonnen voormalig Optiver-topman Jan Dobber en beleggingsexpert Willem Middelkoop al het Gold & Discovery fund, een fonds dat voornamelijk belegt in Canadese gouddelvers.

Dat ook Rondeltap in goud gaat, is niet verwonderlijk. Het edelmetaal levert al tien jaar goede prestaties. In september brak de goudprijs voor de tweede keer dit jaar door de 1000 dollar-grens en het einde van die stijging is volgens kenners nog niet in zicht.

Goudspecialist Dennis van Ek van Mercer Investment consulting in Amsterdam voorspelt dat goud pas in 2015 zijn hoogtepunt bereikt, omdat goudcycli zo’n 15 tot 20 jaar duren. Sinds 2000 stijgt de goudprijs al 9 jaar op rij. Dat is de langste hausse sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar goud kan het aanbod niet bijbenen. Het heropenen van enkele goudmijnen in West-Australië, zoals recent gebeurde, helpt daar maar weinig bij. Dat komt door de stijgende vraag ernaar in met name opkomende economieën als China en India. Verder spelen de angst voor inflatie en de uit de gratie geraakte dollar een rol. Die angst wordt aangewakkerd door oplopende staatsschulden wereldwijd en de geldinjecties van met name de Amerikaanse centrale bank, de Fed, en de Europese Centrale Bank.

Tulpenbollenrally
Toch waarschuwt hoofdeconoom Maarten Leen van ING voor te veel optimisme rond goud. ‘Het is een markt die door een paar spelers kunstmatig in leven wordt gehouden. Zij controleren het aanbod door te zorgen dat er niet te veel goud wordt gedolven.’ Volgens Leen geloven we in goud zolang we er in geloven, maar is het niet een echt fundament onder de economie. Vroeger was dat wel zo, maar in 1973 trok de Amerikaanse president Nixon de stekker uit het Bretton Woods-systeem toen hij bekendmaakte dat de dollar niet langer ingewisseld kon worden voor goud. ‘Wat dat betreft is deze goldrush net een tulpenbollenrally. In de zeventiende eeuw dachten ze dat tulpenbollen veel waard waren, maar toen kwamen ze er opeens achter dat het niet meer dan een veredelde ui was en toen was het gedaan met de rally’, aldus Leen. Mocht u dus overwegen om in goud te stappen, zorg er dan voor dat u op tijd weer uitstapt.
Bron
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_74740932
quote:
Dat ook Rondeltap in goud gaat, is niet verwonderlijk. Het edelmetaal levert al tien jaar goede prestaties.
Dan ben je al 10 jaar te laat, mafkees. Faber adviseerde goud al op 300 dollar.
pi_74742890
Ondertussen lijkt de goudkoorts nu pas echt op stoom te komen:
quote:
Gold output set for decline in long term
By William MacNamara in London
Published: November 15 2009 19:21 | Last updated: November 15 2009 19:21

The world’s top gold mining companies have warned that global production of the precious metal is likely to resume a long-term decline in coming years, in spite of a record-breaking surge in the price of gold to more than $1,100 an ounce.

Much of gold’s recent rise to an all-time high of $1,122.85 last week has been due to the weaker dollar and huge inflows into exchange-traded funds (ETFs), as investors have sought sanctuary from the financial crisis by buying physical assets.

Analysts said on Sunday that there was ample scope for output to increase over the next year in response to rising prices and after years of stagnating production. That and any rally in the dollar could lead to a correction in the gold price.

Longer-term supply constraints, however, could underpin prices. “Supply will not be a deciding factor, but on balance it should be a price support,” said William Tankard, senior mining analyst at GFMS, the precious metals consultancy.

GFMS estimates global gold mine production will rise 3.7 per cent in 2009 to 2,502 tonnes, largely because of strong Indonesian production. “But that is just an interruption to a downward trend, not a secular shift back to growth.”

Mark Bristow, chief executive of Randgold Resources, said any increase in mine supply in the near term would be “artificial” – and due to marginal projects being restarted because of the high price. “We will see little corrections that keep capacity alive, but the fundamental reserve base is in decline in terms of both quality and ounces,” he said.

That is especially true in South Africa, which until 2007 was the world’s leading producer and where the economics of bringing gold to the surface in some deep, ageing mines is being questioned. “It costs more to get the ore up, it takes longer for workers to get to the job,” said Mark Cutifani, chief executive of Anglogold Ashanti. “Costs are going up and grades are going down,” he said.

Copyright The Financial Times Limited 2009. You may share using our article tools. Please don't cut articles from FT.com and redistribute by email or post to the web.
http://www.ft.com/cms/s/0(...)f0-00144feabdc0.html

Op grond van dit bericht dus wellicht nog flink wat "opwaarts potentieel" voor goud. Gaat lekker...
  maandag 16 november 2009 @ 12:14:44 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74744200
quote:
GFMS estimates global gold mine production will rise 3.7 per cent in 2009
Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74744250
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:14 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
Lekker selectief gequote. Geïrriteerd dat je de goudboot gemist hebt?
pi_74744385
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:14 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
De inflatie van goud is dus fors hoger dan de M3-groei van de eurozone. Bubblemania!
pi_74744501
quote:
Firm warns: ‘Peak gold’ likely now, prices could become volatile

By Stephen C. Webster
Sunday, November 15th, 2009 -- 6:41 pm

Since starting its slide in 2000, the world-wide production of gold has finally hit "terminal decline," according to reports citing Barrick Gold, the largest gold miner in the world.

In an interview with The Daily Telegraph during a London gold conference, Barrick President Aaron Regent said that one could argue that Earth has reached "peak gold," as new supplies of the ore are increasingly difficult to find.

"The supply crunch has helped push gold to an all-time high, reaching $1,118 an ounce at one stage yesterday," the paper noted. "The key driver over recent days has been the move by India's central bank to soak up half of the gold being sold by the International Monetary Fund. It is the latest sign that the rising powers of Asia and the commodity bloc are growing wary of Western paper money and debt."

The report continued: "China has quietly doubled holdings to 1,054 tonnes and is thought to be adding gradually on price dips, creating a market floor. Gold remains a tiny fraction of its $2.3 trillion in foreign reserves."

However, in an interview with The Financial Times, Regent cautioned that gold is still susceptible to sell-offs.
http://rawstory.com/2009/(...)on-terminal-decline/

Peak gold!

Enfin, op korte termijn wellicht een correctie. Maar op de langere termijn ligt een nog hogere goudprijs als gevolg van afnemende supply voor de hand.
  maandag 16 november 2009 @ 12:34:50 #19
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74744679
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:23 schreef pberends het volgende:

[..]

De inflatie van goud is dus fors hoger dan de M3-groei van de eurozone. Bubblemania!
Dat ook weer niet. Het gaat hier om 3,7% groei van de productie, dus 3,7% groei van de groei (tweede afgeleide).

De gemiddelde jaarlijkse goudinflatie (de snelheid waarmee de hoeveelheid goud boven de grond jaarlijks toeneemt) is ongeveer 2%.

[ Bericht 4% gewijzigd door SeLang op 16-11-2009 12:42:38 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74745488
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:27 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

http://rawstory.com/2009/(...)on-terminal-decline/

Peak gold!

Enfin, op korte termijn wellicht een correctie. Maar op de langere termijn ligt een nog hogere goudprijs als gevolg van afnemende supply voor de hand.
Als je leest wie de studie heeft uigevoerd kom je al snel tot een "wij van wc eend adviseren wc eend"-gehalte.
pi_74745517
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:34 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat ook weer niet. Het gaat hier om 3,7% groei van de productie, dus 3,7% groei van de groei (tweede afgeleide).

De gemiddelde jaarlijkse goudinflatie (de snelheid waarmee de hoeveelheid goud boven de grond jaarlijks toeneemt) is ongeveer 2%.

Daar kan ome Ben nog een puntje aan zuigen! 2% is natuurlijk sowieso niks, aangezien de wereldbevolking ook ongeveer met dat percentage groeit.

Maar die 2% klopt ook niet: de totale hoeveelheid goud die ooit uit de grond naar boven is gehaald, wordt geschat op 161.000 ton. De produktie in 2008 bedroeg 2350 ton. Dat is 1,5%.

Verder verwaarloos je ook het "verbruik" van goud, d.w.z. goud dat op de één of andere manier op de vuinishoop beland, sieraden die slijten, op de zeebodem belanden etc. Op zich is die hoeveelheid jaarlijks te verwaarlozen, maar over enkele millennia kan het wellicht toch aardig oplopen.
pi_74745595
quote:
Op maandag 16 november 2009 13:06 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Als je leest wie de studie heeft uigevoerd kom je al snel tot een "wij van wc eend adviseren wc eend"-gehalte.
Dat kan ik niet ontkennen. Maar het is gewoon een feit dat de jaarlijkse goudproduktie sinds 2000 aan het afnemen is (in totaal is er vanaf de piek al zo'n 10% vanaf), terwijl de vraag alleen maar is toegenomen. En een nieuwe goudmijn start je niet zomaar even op, dat kost gewoon tijd. Bovendien wordt het steeds duurder om het uit de grond te halen, ook daar kun je gewoon niet omheen.
pi_74747541
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:27 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

http://rawstory.com/2009/(...)on-terminal-decline/

Peak gold!

Enfin, op korte termijn wellicht een correctie. Maar op de langere termijn ligt een nog hogere goudprijs als gevolg van afnemende supply voor de hand.
Mooie voor de FP: 'Na Peak Oil ook Peak Gold'

alhoewel het inderdaad een hoog wc-eend gehalte is, maar er zal vast wel een waarheid inzitten.
  maandag 16 november 2009 @ 14:19:51 #24
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_74747639
Apart dat deze blogpost van Willem Buiter hier nog niet besproken is:
quote:
Gold - a six thousand year-old bubble
November 8, 2009 6:02pm

Gold is unlike any other commodity. It is costly to extract from the earth and to refine to a reasonable degree of purity. It is costly to store. It has no remaining uses as a producer good - equivalent or superior alternatives exist for all its industrial uses. It may have some value as a consumer good - somewhat surprisingly people like to attach it to their earlobes or nostrils or to hang it around their necks. I have always considered it a rather vulgar metal, made for the Saturday Night Fever crowd, all shiny and in-your-face, as opposed to the much classier silver, but de gustibus… .

The total stock of ‘above-ground’ gold is about 160,000 metric tonnes (a metric ton is 2,204 lbs. or 35,264 oz, for those of a non-decimal mind-set). About 50 percent of this existing stock of above-ground gold is kept as a pure store of value (for investment purposes), most likely somewhere below-ground, for security reasons. The other 50 percent exists as jewellery. I would argue that most of this jewellery demand is simply small-scale store of value (investment) demand by households, rather than demand driven by aesthetic considerations or other intrinsic sources of joy associated with having gold hanging from your extremities.

From a social perspective, gold held by central banks as part of their foreign exchange reserves is a barbarous relic (Keynes used the expression to refer to the Gold Standard, but close enough is close enough). The same holds for gold held idle in private vaults as a store of value. The cost and waste involved in getting the gold out of the ground only to but it back under ground in secure vaults is considerable. Mining the ore is environmentally damaging, especially if it involves open pit mining. Refining the gold causes further environmental risks. Historically, gold was extracted from its ores by using mercury, a toxic heavy metal, much of which was released into the atmosphere. Today, cyanide is used instead. While cyanide, another toxic substance, is broken down in the environment, cyanide spills (which occur regularly) can wipe out life in the affected bodies of water. Runoff from the mine or tailing piles can occur long after mining has ceased.

Even though, from a social efficiency perspective, the mining of new gold and the costly storage of existing gold for investment purposes are wasteful activities, they may be individually rational. There is no invisible hand here (or elsewhere) to ensure that the aggregation of individually rational behaviour adds up to anything desirable or sensible.

Because to a reasonable first approximation gold has no intrinsic value as a consumption good or a producer good, it is an example of what I call a fiat (physical) commodity. You will be familiar with fiat currency. Unlike what Wikipedia says on the subject, the essence of fiat money is not that it is money declared by a government to be legal tender. It need not derive its value from the government demanding it in payment of taxes or insisting it should be accepted within the national jurisdiction in settlement of debt. Instead the defining property of fiat money is that it has no intrinsic value and derives any value it has only from the shared belief by a sufficient number of economic actors that it has that value.

The “let it be done” literal meaning of the Latin ‘fiat’ should be taken in the third sense given by the Online Dictionary: 1. official sanction; authoritative permission; 2. an arbitrary order or decree; 3. Chiefly literary any command, decision, or act of will that brings something about.

The act of will in question is the collective attribution of value to something without intrinsic value. Being declared legal tender by a government may help achieving that status, but it is neither necessary nor sufficient.

Gold is very close therefore to the stone money of the Isle of Yap. This stone money, known as Rai, consists of large doughnut-shaped, carved disks, consisting usually of calcite, that can be up to 4 m (12 ft) in diameter, although most are much smaller. Apparently, the total stock of Rai cannot be augmented any further. It also depreciates very slowly. This intrinsically useless form of money in the Isle of Yap is in all essential respects equivalent to gold today in the wider world. Another example would be pet rocks, as long as the rock in question is rare and costly to get into its final shape.

Gold has become a fiat commodity or a fiat commodity currency, just as the US $, the euro, the pound sterling and the yen (and a couple of hundred other currencies) are fiat paper currencies. The main differences between them are that gold is very costly to produce, while the production of additional paper money has an extremely low marginal cost. If we count the deposits of commercial banks with the central banks, which together with currency in circulation make up the monetary base, as fiat money, then the incremental cost of fiat base money creation is zero.

The outstanding stock of physical gold, at 160,000 tonnes or thereabouts, is very large relative to the maximum amount of new gold that can be mined and refined during a year. The short-run supply curve of new gold is steep and becomes vertical at a volume of production that is small relative to the oustanding stock (annual gold production has been declining from a peak of just over 2,500 tonnes in 2001 to 2330 tonnes in 2008 - only 1.5% of the outstanding stock).[1]

The good news for gold bugs

Since gold is a fiat commodity currency, its value will be determined largely by its attractiveness relative to other fiat currencies - the fiat paper currencies issued by central banks. Gold should not be analysed as one of a set of intrinsically valuable commodities (silver, iron, lead, zinc, platinum, aluminium, titanium etc. etc.) but as part of a set of intrinsically useless and valueless fiat currencies - the US dollar, the yen, the yuan, the euro, sterling, the rupee, the rouble etc. etc.). It is therefore in times that market participants are nervous about the future value of most other fiat currencies, that gold will be at its most attractive.

Such a time is what we are going through now. Many systemically important central banks have expanded their base money stocks and balance sheets massively. The Fed has doubled the size of its balance sheet. The Bank of England has tripled the size of its balance sheet. Many central banks have bought vast amounts of public debt. In the UK, out of the initial £175 bn of quantitative easing, as much as £173 was spent on gilts. The Fed has purchased only about ¤300 bn worth of Treasury securities, but has acquired a much larger amount of Treasury-guaranteed agency debt.

Although in most of the overdeveloped world (except the UK), deflation is the immediate threat, there is a medium and long-term threat of much higher inflation in all countries with enlarged central bank balance sheets and the prospect of large future fiscal deficits. The great advantage to investors of gold is that, although it is not intrinsically valuable, it is very costly to increase its stock. The tap can be opened at the drop of a hat for fiat paper and electronic currency. The tap produces never more than a trickle in the case of gold.

So when fiscal incontinence threatens price stability in some of the main industrial countries (especially the US and the UK) because the central banks in these countries may be forced to monetise both the stock and large new net flows of public debt, the one fiat money whose quantity cannot be varied at will by a monetary authority will do well. We see that with gold today. We also see that, to a lesser degree, in the strength of the euro. The ECB is by far the most independent of the leading central banks. They also have a heavily asymmetric de-facto interpretation of price stability: inflation is unacceptable, deflation is OK.

So until the risk of serious inflation is removed from the medium-term outlook for the US, the UK and other fiat currencies, gold will be a relatively attractive store of value despite the cost of storing it.

The gold bug’s nightmare

An economy with fiat money can have many different equilibria. To make the point as clearly and simply as possible, consider a stationary economy. Population, endowments, technology, government spending, taxes and preferences are constant. The government budget is balanced. Prices are flexible. There is a constant stock of fiat money (which could be paper money, gold, Rai or pet rocks. This fiat money is perfectly durable and therefore can serve as a store of value. It pays no interest. Assume that, for whatever reason, society prefers it (or even has decided to require) it as a medium of exchange or means of payment.

With a bit of further work, such an economy will have an equilibrium with a positive, constant price of money (a constant general price level). Economists call this the fundamental equilibrium. This stationary economy will, however, also have many other (in fact infinitely many other) non-stationary equilibria, called (speculative) bubbles. They always have equilibria in which the value of money starts at a positive value but falls steadily towards zero - the general price level rises without bound even though the quantity of money is constant. The holders of money anticipate the future inflation and reduce the real stock of money balances they want to hold. This further increases the actual and expected rate of inflation, and the real stock of money balances goes to zero: the general price level goes to infinity or the price of money goes to zero. We have Zimbabwe.

What is often ignored is that this economy has an equilibrium that is even more ‘fundamental’ than the fundamental equilibrium. That is the equilibrium in which the price of money is zero in every period, not just in the long run (as with the speculative inflationary bubble equilibria). Remember, fiat money, including gold, is intrinsically useless. It has value only because people believe it to have value. If everyone expects that money will have no value in the next period, it will have no value this period, because no-one will be willing to take receipt of money to carry it into the next period where it will be valueless. So fiat money with a zero value is always an (unfortunate) fundamental equilibrium.

I would actually call it the only fundamental equilibrium. All other equilibria with a positive price of money - an asset with no intrinsic value - are benign (relatively speaking) bubbles. The constant price of money (constant general price level) equilibrium is also a bubble, based entirely on belief and trust - a beneficial bootstrap equilibrium, lifting itself by its hair, like the Baron von Münchhausen.

In a world with multiple fiat moneys, the zero value of money equilibrium lurks for each of the fiat currencies, including gold. Admittedly, as regards gold, so far so good. Gold has positive value. It has had positive value for nigh-on 6000 years. That must make it the longest-lasting bubble in human history.

I don’t want to argue with a 6000-year old bubble. It may well be good for another 6000 years. Its value may go from $1,100 per fine ounce to $1,500 or $5,000 for all I know. But I would not invest more than a sliver of my wealth into something without intrinsic value, something whose positive value is based on nothing more than a set of self-confirming beliefs.

[1] Since gold is very durable, it is reasonable to assume that virtually all the gold that was ever refined is still out there somewhere. There is no gold ‘consumption’, just its transformation into jewellery and no significant depreciation of the stock.
Bron: FT, http://blogs.ft.com/maver(...)and-year-old-bubble/
Ff doorklikken voor linkjes en referenties...
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_74747985
quote:
Op maandag 16 november 2009 14:15 schreef pberends het volgende:

[..]

Mooie voor de FP: 'Na Peak Oil ook Peak Gold'
Mooi!
quote:
alhoewel het inderdaad een hoog wc-eend gehalte is, maar er zal vast wel een waarheid inzitten.
Zeker. Maar dat geldt tegenwoordig voor alle beleggingen. Al die zogenaamde "analisten" op radio en teevee zitten ook alleen maar hun eigen handeltje omhoog te praten. Maar als je kijkt naar hoe de goudproductie zich de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld, dan kun je gewoon niet om de dalende lijn heen.

Zojuist was er op RTLZ ook nog zo'n mannetje met een verhaaltje over goud. De moeite die die persoon deed via allerlei drogredenaties en suggestieve statistiek om de stijging van de goudprijs te downplayen! Zo werd er door deze "analist" expliciet gewezen op het feit dat de goudprijs in dollars wordt bepaald en een keldering van de dollar voor ons negatief zou kunnen uitpakken. Terwijl ik hem dat nog nooit heb zien doen als het om de Dow Jones of S&P500 gaat!

Ook werd er een grafiekje tevoorschijn gehaald waarin de goudprijs werd afgezet tegen de AEX over het afgelopen half jaar ofzo. Ja duhhuh, dan wint de AEX het, want die was toevallig net daarvoor gekelderd, terwijl de goudprijs al een jaar of 6 als een trein omhoog gaat.

Het is natuurlijk logisch dat zo'n vent dat doet, want elke euro die in de goudmarkt verdwijnt, is een euro minder in de aandelenmarkt waar deze vent z'n centjes verdient.

[ Bericht 0% gewijzigd door BoeufBourguignon op 16-11-2009 14:46:31 ]
  maandag 16 november 2009 @ 14:44:48 #26
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74748299
Wat een gedoe om "peak-commodity". Met alle commodities - ja een punt.

Goud is nu net de enigste commodity die niet wordt gebruikt (vernietigen), en dus als er niet wordt bijgewonnen (bijgeprint) is dat alleen maar mooi: nooit meer verwatering en de ultieme "store of value".
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74748476
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:14 schreef SeLang het volgende:

Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
Daar zitten haken en ogen aan hoor. Een groot deel van de goudproductie is al jaren voordat het gedolven is verkocht. Daardoor worden pieken en dalen in de productie en in de prijsvorming afgevlakt. Het zg. 'hedge book' van een goudproducent kan een belangrijke valkuil voor beleggers zijn. Je verwacht op grond van een gestegen goudprijs dat zo'n bedrijf enorm winstgevend wordt, maar als ze hun huidige productie al jaren geleden tegen de toenmalige prijs verkocht hebben, gebeurt dat niet. Barrick heeft onlangs bijvoorbeeld ettelijke miljarden moeten neerleggen om de vooruitverkochte contracten af te kopen.
  maandag 16 november 2009 @ 15:10:16 #28
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74749007
quote:
Op maandag 16 november 2009 14:50 schreef dvr het volgende:

[..]

Daar zitten haken en ogen aan hoor. Een groot deel van de goudproductie is al jaren voordat het gedolven is verkocht. Daardoor worden pieken en dalen in de productie en in de prijsvorming afgevlakt. Het zg. 'hedge book' van een goudproducent kan een belangrijke valkuil voor beleggers zijn. Je verwacht op grond van een gestegen goudprijs dat zo'n bedrijf enorm winstgevend wordt, maar als ze hun huidige productie al jaren geleden tegen de toenmalige prijs verkocht hebben, gebeurt dat niet. Barrick heeft onlangs bijvoorbeeld ettelijke miljarden moeten neerleggen om de vooruitverkochte contracten af te kopen.
Zelfs veel ongehedgde goudproducenten hebben het ondanks de sterk gestegen goudprijs slecht gedaan. Je hoeft alleen maar te kijken naar de charts van Harmony Gold Mining, DRD Gold of Goldfields, wat begin deze eeuw (bij een goudprijs van ~$350) interessante speculaties leken vanwege weinig/geen hedgebook en grote onrendabele (@$350) voorraden. Deze zouden door de resulterende leverage enorm moeten profiteren van een stijgende goudprijs. Daarom had ik deze in 2004 op mijn kooplijstje staan. Gelukkig heeft de astronomisch hoge P/E me toen weerhouden om ze daadwerkelijk te kopen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74749480
quote:
Op maandag 16 november 2009 09:41 schreef PietjePuk007 het volgende:

Toch waarschuwt hoofdeconoom Maarten Leen van ING voor te veel optimisme rond goud. ‘Het is een markt die door een paar spelers kunstmatig in leven wordt gehouden. Zij controleren het aanbod door te zorgen dat er niet te veel goud wordt gedolven.’
Onzin van de ING-meneer. De mijnproductie is op korte termijn niet te beinvloeden. Er zijn talloze vindplaatsen die de afgelopen decennia niet de moeite waard waren, maar die bij de huidige goudprijzen weer heel lucratief zouden zijn. Toch gebeurt er niets mee, omdat tegen de tijd dat de productie eindelijk draait, de goudprijzen al weer diep gekelderd kunnen zijn.

Wat wel al heel lang kunstmatig beinvloed wordt, is de goudprijs. Die is door centrale banken decennialang gedrukt door hun immense goudvoorraden ter beschikking te stellen van speculanten, die daarmee een kunstmatig over-aanbod op de markt creëerden.
quote:
Op maandag 16 november 2009 15:10 schreef SeLang het volgende:

Gelukkig heeft de astronomisch hoge P/E me toen weerhouden om ze daadwerkelijk te kopen.
Ja, beleggen in mijnen is heel speculatief. Ik begin er ook niet aan.

Toch betwijfel ik of de prijs van goud zelf zo sterk zal reageren als jij denkt op het unwinden van de carry trades in de dollar. In de zomer van 2008 ging de dollar erg omhoog door het unwinden van de Yen-trades maar reageerde goud daar heel gematigd op vergeleken met andere assett classes, zoals met name aandelen (die nu ook opvallend sterk aan de waarde van de dollar gecorreleerd zijn). Omdat de huidige hoge goudprijs m.i. nog niet zozeer door speculatie tot stand gekomen is, maar nog vooral door mensen die hun vermogen heelhuids door een verwachte hyperinflatie willen slepen, denk ik dat het mee zal vallen. Van een daling tot $1000 in een paar maanden zou ik niet raar opkijken, maar daaronder wel.
pi_74750053
quote:
Wat wel al heel lang kunstmatig beinvloed wordt, is de goudprijs. Die is door centrale banken decennialang gedrukt door hun immense goudvoorraden ter beschikking te stellen van speculanten, die daarmee een kunstmatig over-aanbod op de markt creëerden.
Klopt, daarom is een groot deel van de goudstijging afgelopen 9/10 jaar ook te verklaring. Door het lang kunstmatig laag houden van goud, werd goud verhandeld onder zijn fundamentele waarde. Uiteindelijk zijn de kracht van de markt toch sterker en brengt het de goudprijs naar een niveau waarop het fundamenteel hoort.
quote:
Toch betwijfel ik of de prijs van goud zelf zo sterk zal reageren als jij denkt op het unwinden van de carry trades in de dollar.
Op het moment dat de carry trades inklappen zal de dollar sterk stijgen in waarde, waardoor de prijs van goud in dollars lager zullen zijn. Daarbij komt ook dat door het inklappen van de carry trade de beurzen weer een forse klap zullen krijgen, waardoor grote partijen (net als herfst 2008) genoodzaakt zijn een groot deel van hun assets (ook al presteren ze goed of zijn de verwachtingen goed) te verkopen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Na deze forse daling in de goudprijs ligt de weg naar boven echter volledig open omdat het vertrouwen op een absoluut dieptepunt ligt en gegarandeerd een aantal overheden flink wat geld gaan bijprinten om aan hun verplichtingen te voldoen.
pi_74750354
We hadden het laatst trouwens over al die valse goude munten op eBay. Iets wat écht mijn begeerte opwekt zijn muntjes als deze:



Dit is een zg. Stater, zo'n 320 jaar voor Christus geslagen in Lydia, dat in het tegenwoordige Turkije ligt. Het is gemaakt van electrum, een legering van goud en zilver. Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus waren de Lydiërs de uitvinders van het muntgeld. Met zo'n muntje uit de klassieke oudheid heb je eigenlijk het begin te pakken van de moderne geschiedenis, die getekend wordt door de mogelijkheid om te sparen en te financieren. Het is ongelooflijk hoeveel pracht maar ook hoeveel ellende daaruit voortgekomen is. Allemaal de schuld van dat muntje hierboven..

Hij kost overigens zo'n $4000 en ik heb geen idee of hij echt is, dus ik mijn koopimpuls maar onderdrukt.
pi_74750736
quote:
Op maandag 16 november 2009 15:44 schreef piepeloi55 het volgende:

Op het moment dat de carry trades inklappen zal de dollar sterk stijgen in waarde, waardoor de prijs van goud in dollars lager zullen zijn.
Maar in Euro's hoger...
quote:
Daarbij komt ook dat door het inklappen van de carry trade de beurzen weer een forse klap zullen krijgen, waardoor grote partijen (net als herfst 2008) genoodzaakt zijn een groot deel van hun assets (ook al presteren ze goed of zijn de verwachtingen goed) te verkopen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.
Ja, ik ken het mechanisme, maar ik denk dat het weer vooral de aandelenkoersen zullen zijn die van de deleveraging een klap zullen krijgen. Ik denk dat het belegde vermogen dat onder de goudprijs ligt een ander (duurzamer) type is dan het speculatieve geld dat in de aandelenmarkten zit. Een reden die ik daarvoor nog niet genoemd heb, is dat de hoge beurskoersen vooral door de Goldmann Sachsen van deze wereld veroorzaakt zijn, met hun tegen elkaar opbiedende computers. En hun agenda in de goudmarkt is juist om daar als goede vrienden van de FED de goudprijs laag te houden; ik denk daarom niet dat ze daar als koper actief zijn geweest.
quote:
Na deze forse daling in de goudprijs ligt de weg naar boven echter volledig open omdat het vertrouwen op een absoluut dieptepunt ligt en gegarandeerd een aantal overheden flink wat geld gaan bijprinten om aan hun verplichtingen te voldoen.
Ja, op dat idee is uiteindelijk mijn belegging in goud gebaseerd. Ik hecht niet veel geloof aan verwachtingen dat er nog tussentijdse dalingen tot ~$600 zullen komen (dan zou ik ook te duur zijn ingestapt ).
  maandag 16 november 2009 @ 16:32:40 #33
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74751515
quote:
Op maandag 16 november 2009 15:26 schreef dvr het volgende:
Toch betwijfel ik of de prijs van goud zelf zo sterk zal reageren als jij denkt op het unwinden van de carry trades in de dollar. In de zomer van 2008 ging de dollar erg omhoog door het unwinden van de Yen-trades maar reageerde goud daar heel gematigd op vergeleken met andere assett classes, zoals met name aandelen (die nu ook opvallend sterk aan de waarde van de dollar gecorreleerd zijn). Omdat de huidige hoge goudprijs m.i. nog niet zozeer door speculatie tot stand gekomen is, maar nog vooral door mensen die hun vermogen heelhuids door een verwachte hyperinflatie willen slepen, denk ik dat het mee zal vallen. Van een daling tot $1000 in een paar maanden zou ik niet raar opkijken, maar daaronder wel.
Maar in de zomer van 2008 was inflatie nog het grote thema en dat hield (denk ik) de goudprijs overeind. Toen de echte paniek uitbrak in de herfst donderde het snel naar beneden, om daarna weer snel te herstellen op de zero interest rates.

De fundamentele vraag naar goud is sterk gecorreleerd met economische groei (want voornamelijk sieraden en wat industrievraag, die beiden dalen in slechte economische omstandigheden (zoals een double dip recessie/depressie) en ook dalen als de goudprijs stijgt.

De speculatieve vraag blijft zolang de goudprijs stijgt maar kan als sneeuw voor de zon verdwijnen op het moment dat er een dip komt of wanneer de carrycost te hoog wordt. Veel van de recente instroom zijn geen duurzame beleggers maar momentum gedreven vraag vanuit ETFs en fondsen die normaal niet in goud zitten en even proberen mee te liften, net als particulieren die de laatste tijd aan de hype mee zijn gaan doen.

De echte lange termijn beleggers ('armageddon mensen') hebben nauwelijks invloed op de prijsontwikkeling want zijn kopen maar één keer en houden vast. De prijs wordt dus vooral bepaald door de momentumspelers en die hebben geen enkele loyaliteit. Zij springen straks gewoon over op de volgende hype. De momentumspelers zijn een veel grotere groep (niemand wil lang op 'dood geld' zitten).

Maar goed, uiteindelijk is het allemaal nauwelijks te voorspellen en wordt het afwachten hoe het zich uitspeelt.

[ Bericht 0% gewijzigd door SeLang op 16-11-2009 19:30:12 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 16 november 2009 @ 16:34:59 #34
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74751593
quote:
Op maandag 16 november 2009 15:26 schreef dvr het volgende:
Ja, beleggen in mijnen is heel speculatief. Ik begin er ook niet aan.
Niet alleen speculatief, maar goudmijn aandelen zijn doorgaans erg duur (te duur). Dat was ook ver voor de bubble al zo toen goud op een dieptepunt stond. Dat komt omdat er een aluminiumhoedjes-premie inzit.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74751785
quote:
Op maandag 16 november 2009 16:07 schreef dvr het volgende:
Ja, op dat idee is uiteindelijk mijn belegging in goud gebaseerd. Ik hecht niet veel geloof aan verwachtingen dat er nog tussentijdse dalingen tot ~$600 zullen komen (dan zou ik ook te duur zijn ingestapt ).
Ik beleg met hetzelfde idee alleen ben ik er in het verleden wat te laat bijgeweest in de goud en zilver markt. De reden waarom ik nu niet instap is dat ik verwacht dat de goudprijs % sneller zal dalen als de dollar in waarde wint bij het klappen van de carry trade. Als dat het geval inderdaad word is dat een van de mooiste momenten om in te stappen in de goudmarkt. Als ik mis zit sla ik mezelf natuurlijk voor mijn kop.
pi_74751893
Ondertussen kruipt goud alweer richting de 1140. Weer een procentje erbij...
  maandag 16 november 2009 @ 16:56:52 #37
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74752278
Ik ben trouwens blij met een stijgende goudprijs omdat dat de bubble (aandelen, commodities, onroerend goed,...) beter zichtbaar maakt en veel publiciteit geeft. Mogelijk beperkt dat de speelruimte van de FED sneller dan anders het geval zou zijn zodat eerder begonnen kan worden met echte oplossingen en herstructurering van het hele systeem.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74753488
quote:
Op maandag 16 november 2009 15:55 schreef dvr het volgende:
We hadden het laatst trouwens over al die valse goude munten op eBay. Iets wat écht mijn begeerte opwekt zijn muntjes als deze:

[ afbeelding ]

Dit is een zg. Stater, zo'n 320 jaar voor Christus geslagen in Lydia, dat in het tegenwoordige Turkije ligt. Het is gemaakt van electrum, een legering van goud en zilver. Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus waren de Lydiërs de uitvinders van het muntgeld. Met zo'n muntje uit de klassieke oudheid heb je eigenlijk het begin te pakken van de moderne geschiedenis, die getekend wordt door de mogelijkheid om te sparen en te financieren. Het is ongelooflijk hoeveel pracht maar ook hoeveel ellende daaruit voortgekomen is. Allemaal de schuld van dat muntje hierboven..

Hij kost overigens zo'n $4000 en ik heb geen idee of hij echt is, dus ik mijn koopimpuls maar onderdrukt.
Gelukkig is goud een hype,
For great justice!
pi_74754275
Goud gaat pas omlaag als de FED de rente verhoogd met 2% ofzo. Echter om de dollar te redden is een interest rate van 16% nodig. Dit zie ik echt niet gebeuren. Dus op langere termijn zit je in goud goed. Natuurlijk zit er een stuk speculatief geld in, maar de bullion sales is ook explosief gestegen.
pi_74757275
noch goud, noch geld, heeft intrinsieke waarde, Waarvoor is goud nu daadwerkelijk onmisbaar? Een zak kunstmest vertegenwoordigt als het erop aankomt een hogere intrinsieke waarde dan een kilo goud. Overigens wordt het meerendeel van het goud wat echt geconsumeerd wordt, in India geconsumeerd. In de vorm van sieraden. Daar is echter de goudverkoop anderhalf jaar geleden al ingestort als gevolg van de hoge prijzen. Waaruit blijkt dat de vraag naar goud ook nog eens behoorlijk prijselastisch is.

Het is alleen het geloof in een mythe, en inderdaad bergen speculatief geld, wat de prijs opdrijft.
pi_74760243
quote:
Op maandag 16 november 2009 19:23 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
noch goud, noch geld, heeft intrinsieke waarde, Waarvoor is goud nu daadwerkelijk onmisbaar?
Jij bent duidelijk geen neger of Chinees. Het hoeft helemaal niet onmisbaar te zijn (al is het dat voor een aantal toepassingen wel, maar dat geldt voor bijna alle elementen), zolang het maar begeerd wordt. En dat wordt het. Bovendien is het zo zeldzaam en duurzaam dat het zo een ideaal middel is om vermogen mee te bewaren.
quote:
Een zak kunstmest vertegenwoordigt als het erop aankomt een hogere intrinsieke waarde dan een kilo goud.
Hooguit als je er de kluisdeur van Fort Knox mee wilt opblazen om al dat heerlijke goud te bemachtigen..
quote:
Overigens wordt het meerendeel van het goud wat echt geconsumeerd wordt, in India geconsumeerd.
Indiërs vertrouwen geld niet. Met name de arme boerenbevolking houdt zijn vermogen liever in goud aan. De traditie om bruiden met goud te bedekken komt daar uit voort en heeft hetzelfde doel. Het gaat dus niet om consumptie maar om belegging. De vraag is in India de laatste 8 jaar inderdaad gehalveerd, in goudgewicht uitgedrukt, maar in diezelfde periode is de goudprijs meer dan 3x hoger geworden. Men belegt er dus meer geld in goud, niet minder. Maar inderdaad, in goudgewicht neemt de vraag af. Toch stijgt goud vrolijk door.
quote:
Het is alleen het geloof in een mythe, en inderdaad bergen speculatief geld, wat de prijs opdrijft.
Niet bergen speculatief geld, maar gewoon bergen geld. Er is veel teveel geld in de wereld, waar bij nader inzien veel minder waarde en toekomstig rendement tegenover staat dan gedacht. En dus zoeken mensen met geld, nu het nog iets waard is, naar iets dat die waarde wel goed vasthoudt.

Ik vind het wel grappig dat SeLang, jij en anderen goud maar koppig als een willekeurige commodity blijven benaderen. Daarmee negeren jullie de rol die goud altijd gespeeld heeft als universeel betaalmiddel en als 'store of value'. De enige reden waarom mensen ooit in papiergeld zijn gaan geloven -over mythes gesproken!- is omdat het altijd goud waard was!
pi_74760501
Goud is gewoon iets bijzonders, iets psychologisch, waar weinig aan te berekenen valt. Dat is denk ik ook de reden dat aandelen beleggers er niks van moeten hebben, want dat maakt voorspellen erg lastig.
pi_74760512
quote:
Op maandag 16 november 2009 20:30 schreef dvr het volgende:
Ik vind het wel grappig dat SeLang, jij en anderen goud maar koppig als een willekeurige commodity blijven benaderen. Daarmee negeren jullie de rol die goud altijd gespeeld heeft als universeel betaalmiddel en als 'store of value'. De enige reden waarom mensen ooit in papiergeld zijn gaan geloven -over mythes gesproken!- is omdat het altijd goud waard was!
niet omdat het goud waard was, maar omdat het gebackstopped wordt door een overheid welke retributies kan heffen, bezit kan naasten, en een leger heeft om dat te bekrachtigen.

Maar ik begrijp het geloof in goud inderdaad niet. Een commodity waarvan de vraag afneemt, de productie stijgt maar tegelijkertijd ook de prijs stijgt.
pi_74761273
quote:
Op maandag 16 november 2009 20:37 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

niet omdat het goud waard was, maar omdat het gebackstopped wordt door een overheid welke retributies kan heffen, bezit kan naasten, en een leger heeft om dat te bekrachtigen.
Nee, in laatste instantie echt omdat het goud waard was. Van een kale kip kun je niet plukken, ook niet als die kip de failliete overheid is van een failliet volk, dat welbeschouwd nu al zijn leger niet meer kan betalen.

Ik heb vanmiddag nog met groot genoegen over De Gaulle zitten lezen, die terecht de schurft had aan Amerika dat toen (60er jaren) al met zijn dollarpers een enorm handelstekort opbouwde en overal in de wereld maar bedrijven opkocht. Dus in tegenstelling tot loyalere bondgenoten als Duitsland en Engeland liet De Gaulle alle dollarbiljetten die Frankrijk binnenkwamen stante pede door de VS in klinkend goud omzetten. Dat ging met scheepsladingen tegelijk. "Du beurre chez le poisson!" moet hij geroepen hebben. Onbegrijpelijk dat de wereld in 1973 maar geaccepteerd heeft dat de VS hun kluisdeur dichtgooiden.
pi_74761396
quote:
Op maandag 16 november 2009 20:56 schreef dvr het volgende:

[..]

Nee, in laatste instantie echt omdat het goud waard was. Van een kale kip kun je niet plukken, ook niet als die kip de failliete overheid is van een failliet volk, dat welbeschouwd nu al zijn leger niet meer kan betalen.

Ik heb vanmiddag nog met groot genoegen over De Gaulle zitten lezen, die terecht de schurft had aan Amerika dat toen (60er jaren) al met zijn dollarpers een enorm handelstekort opbouwde en overal in de wereld maar bedrijven opkocht. Dus in tegenstelling tot loyalere bondgenoten als Duitsland en Engeland liet De Gaulle alle dollarbiljetten die Frankrijk binnenkwamen stante pede door de VS in klinkend goud omzetten. Dat ging met scheepsladingen tegelijk. "Du beurre chez le poisson!" moet hij geroepen hebben. Onbegrijpelijk dat de wereld in 1973 maar geaccepteerd heeft dat de VS hun kluisdeur dichtgooiden.
jij gaat nog veel plezier aan de Chinezen beleven. Daarbij was De Gaulle nog een aimabele meegaande man. Helaas maakt China niet veel onderscheid tussen Amerikanen, Europeanen en wat dan ook. Alleen tussen Chinezen en niet-Chinezen. Hoeveel goud heeft China in bezit?
pi_74761448
De intrinsieke waarde van goud is dat het niet bijgedrukt kan worden. En dat je het onder de grond kunt stoppen, dat je achterachterkleinkinderen het over 200 jaar kunnen opgraven en dat het nog steeds waarde heeft. Het vergaat dus niet.
pi_74761537
quote:
Op maandag 16 november 2009 20:37 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Maar ik begrijp het geloof in goud inderdaad niet. Een commodity waarvan de vraag afneemt, de productie stijgt maar tegelijkertijd ook de prijs stijgt.
De productie daalt, al jaren.
pi_74764860
quote:
Op maandag 16 november 2009 20:59 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

Daarbij was De Gaulle nog een aimabele meegaande man. Helaas maakt China niet veel onderscheid tussen Amerikanen, Europeanen en wat dan ook. Alleen tussen Chinezen en niet-Chinezen.
En ze eten echt alles, heb ik weleens gehoord. Ooit eindigt het Nederlandse volk in een loempia.
quote:
Hoeveel goud heeft China in bezit?
Iets meer dan 1000 ton. En ze zijn inmiddels 's werelds grootste producent, waardoor ze liever de eigen productie opkopen dan op de open markt de prijs nog verder op te drijven.
pi_74767221
quote:
Op maandag 16 november 2009 21:03 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

De productie daalt, al jaren.
Productie daalt? In welke context bedoel je dat? Ik heb cijfers dat het aanbod van goud per jaar relatief op stabiel niveau blijft. Alleen de vraag hobbelt elk jaar andere kanten op.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_74767648
quote:
Op maandag 16 november 2009 23:05 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Productie daalt? In welke context bedoel je dat? Ik heb cijfers dat het aanbod van goud per jaar relatief op stabiel niveau blijft. Alleen de vraag hobbelt elk jaar andere kanten op.
De mijnproduktie is sinds 2001 aan één stuk door gedaald. Niet hard, maar vergeleken met de top toch al 10% lager.
pi_74767691
Het aantal mensen stijgt nog altijd flink in Pakistan en India dus meer huwelijken en dus weer meer vraag uit die hoek de komende decennia zou je kunnen stellen.
  maandag 16 november 2009 @ 23:17:05 #52
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74767719
quote:
Op maandag 16 november 2009 21:03 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

De productie daalt, al jaren.
Uit je eigen post:
quote:
GFMS estimates global gold mine production will rise 3.7 per cent in 2009 to 2,502 tonnes,
Niet dat het boeit verder...
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74767996
quote:
Op maandag 16 november 2009 23:17 schreef SeLang het volgende:

[..]

Uit je eigen post:
[..]

Niet dat het boeit verder...
Hmmm ja, you got me.

Maar dat is dus de eerste stijging na jaren van daling. Want in 2008 was de produktie nog iets gedaald t.o.v. 2007.

Voor de duidelijkheid, het bewuste stuk:
quote:
GFMS estimates global gold mine production will rise 3.7 per cent in 2009 to 2,502 tonnes, largely because of strong Indonesian production. “But that is just an interruption to a downward trend, not a secular shift back to growth.”
De trend is al jaren down.
  dinsdag 17 november 2009 @ 09:29:41 #54
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74773786
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  dinsdag 17 november 2009 @ 09:43:09 #55
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74774077
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 09:29 schreef RdeV het volgende:
[ afbeelding ]
Tof plaatje! Je kunt ook mooi zien hoe de productie met een vertraging de priceshocks volgt. Check de productie toename na de vorige goudbubble!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74774189
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 09:43 schreef SeLang het volgende:

[..]

Tof plaatje! Je kunt ook mooi zien hoe de productie met een vertraging de priceshocks volgt. Check de productie toename na de vorige goudbubble!
Kan best wezen. Maar in veel gebieden waar het goud vroeger voor het oprapen lag (en het dus makkelijk was om de productie te verhogen), is het goud bijna op. Zuid-Afrika bijvoorbeeld.
  dinsdag 17 november 2009 @ 10:06:42 #57
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74774608
Precies, "peak gold" is geweest. China is nu de grootste producent - maar alles wat ze produceren wordt niet op de markt gezet; die gaan rechtstreeks naar de Chinese centrale bank.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  dinsdag 17 november 2009 @ 10:35:40 #58
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74775272
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 10:06 schreef RdeV het volgende:
Precies, "peak gold" is geweest. China is nu de grootste producent - maar alles wat ze produceren wordt niet op de markt gezet; die gaan rechtstreeks naar de Chinese centrale bank.
Hoe kan iemand met droge ogen beweren dat 'peak gold' is geweest als we vlak onder het alltime high in productie zitten en die allime high samenviel met een goudprijs van $300

Als je een beetje weet hoe die industrie werkt dan zou je moeten weten dat:
- Bewezen goudvoorraden (in de grond) een functie zijn van prijs.
- Nieuwe mijnen vele jaren duren om te ontwikkelen.

Het verloop van de laatste paar jaar is dus erg logisch: tijdens de bodem in goud (begin van de 2000's) is veel productie niet meer rendabel en wordt gesloten. Nu, op een prijs die bijna 4x (!) zo hoog is worden heel veel reserves opeens rendabel om te winnen. Het punt waarop veel voorraden weer rendabel begonnen te worden is rond 2006. Het duurt echter een aantal jaren voordat dat online komt.

Het is daarom niet zo moeilijk om te voorspellen welke kant die productiegrafiek de komende jaren op gaat lopen. Je mag deze post gerust quoten in 2020 als er niet een nieuwe (veel) hogere productiepiek staat.

[ Bericht 0% gewijzigd door SeLang op 17-11-2009 10:42:50 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74775809
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 10:35 schreef SeLang het volgende:

[..]

Hoe kan iemand met droge ogen beweren dat 'peak gold' is geweest als we vlak onder het alltime high in productie zitten en de vorige piek samenviel met een goudprijs van <$300
Wat heeft dat nu weer met peak gold te maken? Wat een onzinredenering. Het kenmerk van "peak gold" is nu juist dat het een one-time event is, dat je niet kunt voorspellen aan de hand van historische gegevens. Je kunt het alleen achteraf definitief vaststellen, na een hele lange tijd. Ik kan dat nu dus ook nog niet met zekerheid zeggen, net zo min als jij dat kan.

Maar ik denk zelf wel dat we de definitieve piek gehad hebben. En daarbij baseer ik me juist niet op het historische verloop van de productie, maar op andere zaken. Zoals op het feit dat de hoeveelheid goud in de grond nu eenmaal beperkt is, zoals dat ook bij olie het geval is.
quote:
Als je een beetje weet hoe die industrie werkt dan zou je moeten weten dat:
- Bewezen goudvoorraden (in de grond) een functie zijn van prijs.
- Nieuwe mijnen vele jaren duren om te ontwikkelen.

Het verloop van de laatste paar jaar is dus erg logisch: tijdens de bodem in goud (begin van de 2000's) is veel productie niet meer rendabel en wordt gesloten. Nu, op een prijs die bijna 4x (!) zo hoog is worden heel veel reserves opeens rendabel om te winnen. Het punt waarop veel voorraden weer rendabel begonnen te worden is rond 2005-2006. Het duurt echter een aantal jaren voordat dat online komt.

Het is daarom niet zo moeilijk om te voorspellen welke kant die productiegrafiek de komende jaren op gaat lopen. Je mag deze post gerust quoten in 2020 als er niet een nieuwe (veel) hogere productiepiek staat.
Zo is het inderdaad altijd geweest. Maar nu dus niet meer, want in veel gebieden raakt het goud gewoon op. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Zuid-Afrika, dan zie je dat de goudproductie jouw mooie verhaaltje helemaal niet volgt. Vervolgens zie je de productie verschuiven naar andere landen, maar ook dat houdt natuurlijk een keer op.
pi_74776203
En om daar nog even aan toe te voegen:
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 10:35 schreef SeLang het volgende:
Het duurt echter een aantal jaren voordat dat online komt.
De vorige piek in de goudprijs was in 1980. De daaropvolgende piek in de productie was in 2001. Daar is dus ruim 21 jaar overheen gegaan.

Sure, het duurt vele jaren om nieuwe mijnen te ontwikkelen, maar geen 21 jaar. Misschien een jaar of 10, zoals je zelf ook al impliciet zegt door 2020 te noemen als jaar waarin de volgende productiepiek volgens jou zal worden gezet. Op grond van jouw theorie had de laatste piek dus in 1990 moeten plaatshebben, en niet in 2001.

M.a.w., je hele theorietje van de productie die de goudprijs met een bepaalde vertraging volgt zal best een kern van waarheid bevatten, maar is uiteindelijk als voorspeller ook zo goed als waardeloos.
  dinsdag 17 november 2009 @ 11:39:52 #61
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74776935
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 10:59 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

Wat heeft dat nu weer met peak gold te maken? Wat een onzinredenering. Het kenmerk van "peak gold" is nu juist dat het een one-time event is, dat je niet kunt voorspellen aan de hand van historische gegevens.
Even heel simpel gesteld theoretisch voorbeeldje: als de goudprijs constant $300 was, dan zouden op een bepaald moment de goudreserves 'leeg' zijn op het moment dat er geen goud meer is dat gewonnen kan worden voor $300 of minder. Stijgt de goudprijs naar $600, dan heb je opeens een hele berg 'nieuw' goud.
quote:
Je kunt het alleen achteraf definitief vaststellen, na een hele lange tijd. Ik kan dat nu dus ook nog niet met zekerheid zeggen, net zo min als jij dat kan.
Inderdaad, dat kun je alleen achteraf weten. Daarom is jouw bewering over 'peak gold' ook absurd. En dat wordt alleen maar nog absurder als je dat verdedigt aan de hand van een grafiek die laat zien dat de productie vlak onder een alltime high zit die bovendien werd gezet bij een bodemprijs, waarbij het in de verwachting ligt dat rationele ondernemers hun productie terugschroeven.
quote:
Maar ik denk zelf wel dat we de definitieve piek gehad hebben. En daarbij baseer ik me juist niet op het historische verloop van de productie, maar op andere zaken. Zoals op het feit dat de hoeveelheid goud in de grond nu eenmaal beperkt is, zoals dat ook bij olie het geval is.
Dat er een eindige hoeveelheid is dat zal niemand bestrijden. Maar de argumenten waarmee jij claimt dat 'peak gold' inmiddels bereikt is zijn absurd.
quote:
Zo is het inderdaad altijd geweest. Maar nu dus niet meer, want in veel gebieden raakt het goud gewoon op. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Zuid-Afrika, dan zie je dat de goudproductie jouw mooie verhaaltje helemaal niet volgt. Vervolgens zie je de productie verschuiven naar andere landen, maar ook dat houdt natuurlijk een keer op.
Zuid Aftrikaans goud is ook niet 'op', maar het $100 goud is inderdaad weg. Wat je zo mooi in het plaatje kunt zien is dat de vorige goudbubble opeens goudproductie op andere plaatsen heeft getriggerd. Dat ga je nu weer krijgen, tenminste als de goudprijs nog een tijdje boven de $700 blijft.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  dinsdag 17 november 2009 @ 11:48:33 #62
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74777183
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 11:15 schreef BoeufBourguignon het volgende:
En om daar nog even aan toe te voegen:
[..]

De vorige piek in de goudprijs was in 1980. De daaropvolgende piek in de productie was in 2001. Daar is dus ruim 21 jaar overheen gegaan.

Sure, het duurt vele jaren om nieuwe mijnen te ontwikkelen, maar geen 21 jaar. Misschien een jaar of 10, zoals je zelf ook al impliciet zegt door 2020 te noemen als jaar waarin de volgende productiepiek volgens jou zal worden gezet. Op grond van jouw theorie had de laatste piek dus in 1990 moeten plaatshebben, en niet in 2001.

M.a.w., je hele theorietje van de productie die de goudprijs met een bepaalde vertraging volgt zal best een kern van waarheid bevatten, maar is uiteindelijk als voorspeller ook zo goed als waardeloos.
Je vergeet dat de meeste mijnen hun toekomstige productie hedgen, dus hun productie op termijn verkopen. Ongeacht de actuele spotprijs moeten ze dus productie genereren.

Daarnaast heb je altijd de moeilijke beslissing wanneer je meer gaat investeren en wanneer je een mijn sluit. De afweging tussen geld verliezen met onrendabele productie en hopen op betere prijzen in de nabije toekomst of je investering in rook zien opgaan. Veel goudmijnen hebben de laatste jaren ook verlies gedraaid.

Al met al is mining gewoon een klotebusiness . Je bent bijna geheel afhankelijk van een factor waar je geen invloed op hebt (de goud/koper/ zilver/zink/etc prijs) en heel volatiel is. Daarom zijn de astronomisch hoge P/E's die je momenteel in die sector ziet ook zo absurd.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74777299
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 11:48 schreef SeLang het volgende:
Al met al is mining gewoon een klotebusiness . Je bent bijna geheel afhankelijk van een factor waar je geen invloed op hebt (de goud/koper/ zilver/zink/etc prijs) en heel volatiel is. Daarom zijn de astronomisch hoge P/E's die je momenteel in die sector ziet ook zo absurd.
Dat is waar. Des te meer een reden voor al die producenten om er maar gewoon helemaal uit te stappen.
  dinsdag 17 november 2009 @ 11:52:58 #64
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74777314
Verder moet mij nog van het hart dat ik de huidige goudbubble een enorme misallocatie van middelen vind met enorm negatieve effecten. Nu gaat men dus weer op grote schaal bossen kappen en landschap verwoesten, alleen maar om goud op te graven om het voor speculatieve doeleinden in een kluis te leggen
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74777553
Zuid-Afrika is nog steeds een prachtig land hoor.
  dinsdag 17 november 2009 @ 12:14:20 #66
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74777921
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 11:52 schreef SeLang het volgende:
Verder moet mij nog van het hart dat ik de huidige goudbubble een enorme misallocatie van middelen vind met enorm negatieve effecten. Nu gaat men dus weer op grote schaal bossen kappen en landschap verwoesten, alleen maar om goud op te graven om het voor speculatieve doeleinden in een kluis te leggen
Is dat niet "de eigenschap" van een bubble? Misallocatie.

Maar momenteel is er geen bubble. De kopers zijn overheden, en die speculeren niet. Pas als jan en alleman in de rij staat, is er een mania. Momenteel staan ze hooguit in de rij om hun sierraden te verkopen omdat ze er lekker veel voor krijgen, alles behalve een bubble.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74778213
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 12:14 schreef RdeV het volgende:

[..]

Is dat niet "de eigenschap" van een bubble? Misallocatie.

Maar momenteel is er geen bubble. De kopers zijn overheden, en die speculeren niet. Pas als jan en alleman in de rij staat, is er een mania. Momenteel staan ze hooguit in de rij om hun sierraden te verkopen omdat ze er lekker veel voor krijgen, alles behalve een bubble.
volgens mij is dit topic in dat geval wel een aardige indicatie van een mania Niet dat ik mensen hier in hun kruis wil trappen door ze te typeren als 'jan en alleman'
pi_74778479
Valt wel mee toch? Het loopt nog niet echt storm.

Des te meer een reden om nu nog even snel goud in te slaan, voor de goudmanie echt toeslaat.
pi_74778630
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 12:37 schreef BoeufBourguignon het volgende:
Valt wel mee toch? Het loopt nog niet echt storm.

Des te meer een reden om nu nog even snel goud in te slaan, voor de goudmanie echt toeslaat.
yep, dat zeiden ze ook toen olie op USD 150 stond vorig jaar. Met exact dezelfde argumenten die voor olie nog meer valide zijn, omdat olie daadwerkelijk verbruikt wordt.
pi_74778887
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 12:43 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

yep, dat zeiden ze ook toen olie op USD 150 stond vorig jaar. Met exact dezelfde argumenten die voor olie nog meer valide zijn, omdat olie daadwerkelijk verbruikt wordt.
Neehoor. Olie staat eigenlijk synoniem voor 'energie'. En energie wordt niet verbruikt, maar stroomt naar andere energiedragers.

Olie is makkelijk vervangbaar, al vereist dat wel een omschakeling. Energie is namelijk overal om ons heen en zal ook nooit verdwijnen. Sterker nog, elke dag pompt de zon voldoende energie in onze aardbol om elke andere energiebron overbodig te maken. Nu raken we bijna al die zonneenergie weer kwijt aan de ruimte om de aarde heen, via warmtestraling en convectie. Maar als we dat zouden kunnen voorkomen, dan zou het energieprobleem voor de komende honderden jaren zijn opgelost.

Goud daarentegen is onvervangbaar. Ik kan jou wel een stukje wolfraam verkopen met een laagje goud er omheen, onder de noemer dat het "bijna identiek is", maar dat zou je nooit accepteren. Goud is nu eenmaal goud, en geen enkel ander materiaal kan die unieke plaats van goud innemen.
  dinsdag 17 november 2009 @ 13:18:31 #71
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74779713
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 12:14 schreef RdeV het volgende:
De kopers zijn overheden, en die speculeren niet.
Voor zover ik weet zitten 'overheden' (centrale banken e.d.) als groep juist aan de verkoopkant. De meeste ontwikkelde economieen verkopen en een paar ontwikkelingslanden kopen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat die landen kwa reserves erg eenzijdig in dollars zitten/ zaten en wat gediversificeerd hebben naar andere valuta en goud. Maar het is dus niet zo dat centrale banken nu massaal goud zijn gaan kopen. Volgens mij wordt er per saldo nog steeds verkocht.

Laatst werd bekend dat de Indiase centrale bank 200 ton goud van het IMF heeft gekocht. Dit werd vreemd genoeg met gejuich ontvangen door de goudbubble applaus machine. Dus het IMF ziet er niets meer in en verkoopt het aan India. Hoe dit een bullish verhaal kan zijn is mij een raadsel, want het laat hooguit zien dat de meest koopkrachtige partijen met de grootste goudvoorraden eerder aan de verkoopkant zitten dan dat zij kopers zouden zijn.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74780037
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 12:52 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

Neehoor. Olie staat eigenlijk synoniem voor 'energie'. En energie wordt niet verbruikt, maar stroomt naar andere energiedragers.

Olie is makkelijk vervangbaar, al vereist dat wel een omschakeling. Energie is namelijk overal om ons heen en zal ook nooit verdwijnen. Sterker nog, elke dag pompt de zon voldoende energie in onze aardbol om elke andere energiebron overbodig te maken. Nu raken we bijna al die zonneenergie weer kwijt aan de ruimte om de aarde heen, via warmtestraling en convectie. Maar als we dat zouden kunnen voorkomen, dan zou het energieprobleem voor de komende honderden jaren zijn opgelost.
ah, vandaar het peak oil gebrul van vorig jaar. Maar peak gold is natuurlijk heeeeeeel anders ...
quote:
Goud daarentegen is onvervangbaar. Ik kan jou wel een stukje wolfraam verkopen met een laagje goud er omheen, onder de noemer dat het "bijna identiek is", maar dat zou je nooit accepteren. Goud is nu eenmaal goud, en geen enkel ander materiaal kan die unieke plaats van goud innemen.
afgezien van het feit dat goud nagenoeg nutteloos is, anders dan de illusie (fiat geld anyone?), is het slechts vervangbaar door elk ander edelmetaal, diamanten, jade, en ik kan uit de historie nog wel een heel lijstje oplepelen.

Nee hoor, goud is uniek.....

Het laatste jaar.
pi_74780980
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 13:30 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ah, vandaar het peak oil gebrul van vorig jaar. Maar peak gold is natuurlijk heeeeeeel anders ...
Inderdaad. Peak gold is heel anders.
quote:
afgezien van het feit dat goud nagenoeg nutteloos is, anders dan de illusie (fiat geld anyone?), is het slechts vervangbaar door elk ander edelmetaal, diamanten, jade, en ik kan uit de historie nog wel een heel lijstje oplepelen.
Dit is de theorie. De calculerende academicus aan het woord zeg maar.

De praktijk is dat goud een unieke plaats in het leven van heel veel mensen inneemt. Men wil gewoon goud en (bijvoorbeeld) geen iridium. Want iridium is nu eenmaal geen goud.
  dinsdag 17 november 2009 @ 14:24:53 #74
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74781655
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 13:18 schreef SeLang het volgende:
Voor zover ik weet zitten 'overheden' (centrale banken e.d.) als groep juist aan de verkoopkant. De meeste ontwikkelde economieen verkopen en een paar ontwikkelingslanden kopen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat die landen kwa reserves erg eenzijdig in dollars zitten/ zaten en wat gediversificeerd hebben naar andere valuta en goud. Maar het is dus niet zo dat centrale banken nu massaal goud zijn gaan kopen. Volgens mij wordt er per saldo nog steeds verkocht.

Laatst werd bekend dat de Indiase centrale bank 200 ton goud van het IMF heeft gekocht. Dit werd vreemd genoeg met gejuich ontvangen door de goudbubble applaus machine. Dus het IMF ziet er niets meer in en verkoopt het aan India. Hoe dit een bullish verhaal kan zijn is mij een raadsel, want het laat hooguit zien dat de meest koopkrachtige partijen met de grootste goudvoorraden eerder aan de verkoopkant zitten dan dat zij kopers zouden zijn.
Inmiddels zijn de centrale banken "net buyers" geworden. De overheden zitten inmiddels aan de koopzijde. Van China was dit allang bekend - zij hebben dit openlijk aangegeven, zij zijn de exclusieve afnemer van de goudmijnen in eigen land - de enige manier om in het groot goud te kopen zonder de prijs op te drijven. Maar nu is India dus ook een van de landen. De betekenis is vooral dat India liever goud heeft dan dollars als reserve, hoe kun je dit niet zien als "bullish"?

Vraag je ook meteen even af waarom de Bank of England het voor elkaar kan krijgen om op het dieptepunt te verkopen, en nu - op het hoogtepunt - er geen actie is om te verkopen.....
India buys gold - UK buys banks je mag raden wie er als de grootste idioot de geschiedenis in gaat.

[ Bericht 1% gewijzigd door RdeV op 17-11-2009 14:27:07 (typo) ]
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  dinsdag 17 november 2009 @ 14:34:26 #75
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74781972
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 14:24 schreef RdeV het volgende:
De betekenis is vooral dat India liever goud heeft dan dollars als reserve, hoe kun je dit niet zien als "bullish"?
Ze kopen het van het IMF. Het IMF (en de grootste goudbezitters in de wereld) hebben kennelijk liever cash.

Een transactie heeft altijd twee kanten dus ik zie het bullish argument niet . Waarom hecht je meer waarde aan de aankoop van 200 ton dan aan de verkoop van 200 ton?
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  dinsdag 17 november 2009 @ 14:46:07 #76
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74782368
Nou twee keer raden natuurlijk: wie zijn de verkopers? En wie hebben het grootste zegje in het IMF ? Dan zijn de Amerikanen. Natuurlijk laten die graag zien dat zij hun dollars zo goed als goud vinden. Enkel vinden sommige andere landen dat niet, zoals China, Rusland en India, en wie nog meer roept dat we dollar onafhankelijk moeten worden.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  dinsdag 17 november 2009 @ 14:58:45 #77
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74782731
quote:
Op dinsdag 17 november 2009 14:46 schreef RdeV het volgende:
Nou twee keer raden natuurlijk: wie zijn de verkopers? En wie hebben het grootste zegje in het IMF ? Dan zijn de Amerikanen. Natuurlijk laten die graag zien dat zij hun dollars zo goed als goud vinden. Enkel vinden sommige andere landen dat niet, zoals China, Rusland en India, en wie nog meer roept dat we dollar onafhankelijk moeten worden.
Maar de Amerikanen volgen juist al jarenlang een bewuste weak dollar policy. Obama is net weer terug uit China om te proberen de dollar omlaag te praten ten opzichte van de Chinese RMB. En de Chinezen van hun kant proberen de dollar omhoog te praten ten opzichte van de RMB.

Als dit soort overwegingen een rol zouden spelen dan zouden de Chinezen juist goud moeten verkopen, maar dat doen ze niet. De reden om te kopen is gewoon diversificatie omdat ze veel te eenzijdig in dollars zitten/zaten (met een reden, namelijk de dollar hoog houden ten opzichte van de RMB). Dat is ook de reden dat je niet teveel moet verwachten van de Chinezen in de toekomst. Hun exportmodel valt uit elkaar als ze op grote schaal currency gaan omwisselen in goud.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74819419
Vorige keer short goud geen succes, nu nog een poging, short goud aan 1150 met stoploss op 1160.
pi_74821056
Zonde van je geld
pi_74822894
Ik zie niet in waarom goud ineens hard zou gaan dalen, maar we zullen zien.
pi_74823397
quote:
Op woensdag 18 november 2009 17:27 schreef BoeufBourguignon het volgende:
Ik zie niet in waarom goud ineens hard zou gaan dalen, maar we zullen zien.
Dat zeiden ze ook van olie toen het op 140 dollar stond.

Maar goud kan eerst nog wel naar de 1200 voordat het naar de 800 gaat .
pi_74824933
quote:
Op woensdag 18 november 2009 17:41 schreef pberends het volgende:

[..]

Dat zeiden ze ook van olie toen het op 140 dollar stond.

Maar goud kan eerst nog wel naar de 1200 voordat het naar de 800 gaat .
Onderstaand plaatje zegt genoeg denk ik:



Waar er bij olie duidelijk sprake was van een megabubble, is dat bij goud nog helemaal niet zo duidelijk. Volgens mij heeft de goudprijs nog lang geen zeepbelgebied bereikt. Daarvoor zal die toch echt naar het niveau van de jaren '80 moeten gaan, gecorrigeerd voor inflatie uiteraard. Ik meen dat je dan ergens rond de $3000/oz uitkomt, waarbij ook nog eens moet worden opgemerkt dat de goudwinning nu véél duurder is dan toen, zelfs als je de inflatie meeneemt.
pi_74826795
quote:
Op woensdag 18 november 2009 17:41 schreef pberends het volgende:

[..]

Dat zeiden ze ook van olie toen het op 140 dollar stond.

Maar goud kan eerst nog wel naar de 1200 voordat het naar de 800 gaat .
Kans is m.i. vrij klein maar ik gebruik een stop dus zie wel waar het eindigt, voorlopig ziet het er naar uit dat goud zijn top al heeft gezet/ er zeer dicht bij is.
pi_74827237
Het gaat nu in elk geval hard naar beneden. Eens zien hoelang dat duurt.
  woensdag 18 november 2009 @ 21:12:31 #85
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74831482
Meestal is het dal van zeer korte duur, meestal niet meer dan 24 uur. En overmorgen doen we weer een all-time-high.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74833328
Ik heb nu een antwoord gevonden op de vraag waar je zilver zonder btw kunt kopen. Je kunt dus bij Goldmoney.com zilver kopen en opslaan zonder btw omdat die staven in london of Luxemburg in de kluis liggen en daarom op een of andere manier een status hebben waar je er geen bw over hoeft te betalen.

Ook bij Perth Mint betaal je over zilver en platinum geen btw, volgens mij ook omdat je in australie sowieso geen btw over edelmaten betaalt.

Echter, wil je dat ze je spullen naar je toesturen, moet je natuurlijk wel btw betalen. Alleen als je het bijvoorbeeld naar de US stuurt hoef je weer niets te betalen.
  woensdag 18 november 2009 @ 22:30:13 #87
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74834451
quote:
Ik heb nu een antwoord gevonden op de vraag waar je zilver zonder btw kunt kopen.
Voor mij de reden om fysiek zilver te laten voor wat het is. Ik heb als alternatief zilvermijn aandelen gekocht - of beter nog, aandelen in een zilver rolyalty company.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74835495
quote:
Op woensdag 18 november 2009 22:30 schreef RdeV het volgende:

[..]

Voor mij de reden om fysiek zilver te laten voor wat het is. Ik heb als alternatief zilvermijn aandelen gekocht - of beter nog, aandelen in een zilver rolyalty company.
Ja hier van hetzelfde. Ik heb goede hoop voor CZN, EXN en JIN. Maar het kan snel gaan met die juniors, beide kanten op. Wat jij?
  donderdag 19 november 2009 @ 10:21:57 #89
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74843266
Het kan snel gaan inderdaad. Ik verwacht een uitschieter naar boven, en dan heb je het beste rendement met een Royalty Company. Ik heb Silver Wheaton. Moet eerlijk bekennen dat ik niet goed weet wat SLW investeert, maar goed zij zijn de enige grote Royalty Company exclusief in zilver.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74893860
quote:
Ook zoekt Knelpunt uit of u echt profiteert van de hoge goudprijs. Een rondgang langs een aantal goudinkopers levert een verrassend resultaat op. En hoe interessant is beleggen in goud voor de gewone consument?

Uitzending
Ned 2 (bron: NPO)
vrijdag 20 november 2009
19.20 uur, Ned 2
herhaling
zaterdag 21 november 2009 13.35 uur, Ned 1
pi_74896617
Ik dacht even dat het in elkaar zou gaan klappen door de teruglopende consumentenvraag in Azië. Maar inmiddels naderen we de 1150 alweer. Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen!
  vrijdag 20 november 2009 @ 20:41:52 #92
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74896940
Na India al 200 ton van het IMF heeft gekocht, maakt Vietnam publiek dat ze 6 ton zullen kopen.

De kopers zijn overheden en centrale banken! Wanneer die besluiten om te kopen, dan kopen ze. Dit zijn geen speculanten die afhaken omdat de prijs omhoog gaat.

SeLang mist de goudboot.... En ik zei eergisteren toch al dat we vandaag weer een all-time high zouden doen

[ Bericht 0% gewijzigd door RdeV op 20-11-2009 20:43:01 (Nederlands is ook zoooo moeilijk) ]
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  vrijdag 20 november 2009 @ 21:50:32 #93
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74897949
> $1150
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74902957
quote:
Op vrijdag 20 november 2009 20:41 schreef RdeV het volgende:
Na India al 200 ton van het IMF heeft gekocht, maakt Vietnam publiek dat ze 6 ton zullen kopen.

De kopers zijn overheden en centrale banken! Wanneer die besluiten om te kopen, dan kopen ze. Dit zijn geen speculanten die afhaken omdat de prijs omhoog gaat.

SeLang mist de goudboot.... En ik zei eergisteren toch al dat we vandaag weer een all-time high zouden doen
Net geen all-time high, maar het scheelt weinig. In elk geval weer boven de $1150. Dus verder had je wel gelijk.
pi_74928165
En de week begint alvast goed, met een nieuw (intraday) record op de teller!
pi_74928447
Wat een oplichters die inkopers bij Knelpunt, Middelkoop zat ook nog even in de studio voor een praatje.
Uitzending staat online op:
http://www.omroepmax.nl/knelpunt
pi_74928499
Ja gezien, was lachen. Ik werd een beetje warm van binnen van hoe die belegen presentatrice Middelkoop aan pakte.
pi_74929180
We zijn heel even over de 25.000 euro per kilo geweest! In de door dollars geregeerde goudmarkt zal dat gegeven weinig impact hebben, maar voor Europeanen toch interessant.
pi_74929226
quote:
Op maandag 23 november 2009 00:33 schreef BoeufBourguignon het volgende:
Ja gezien, was lachen. Ik werd een beetje warm van binnen van hoe die belegen presentatrice Middelkoop aan pakte.
Ja dat zie je niet vaak en had hij zeker niet verwacht van MAX
Maar vast wel intressant voor hem, de grijze maffia heeft centjes en is conservatief dus hij zal het maandag wel weer druk hebben...
  maandag 23 november 2009 @ 08:22:24 #100
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_74931067
http://www.marketoracle.co.uk/Article14996.html

-- Must read --
quote:
Roughly 15 years ago – during the Clinton Administration [think Robert Rubin, Sir Alan Greenspan and Lawrence Summers] – between 1.3 and 1.5 million 400 oz tungsten blanks were allegedly manufactured by a very high-end, sophisticated refiner in the USA [more than 16 Thousand metric tonnes]. Subsequently, 640,000 of these tungsten blanks received their gold plating and WERE shipped to Ft. Knox and remain there to this day. I know folks who have copies of the original shipping docs with dates and exact weights of “tungsten” bars shipped to Ft. Knox.

The balance of this 1.3 million – 1.5 million 400 oz tungsten cache was also plated and then allegedly “sold” into the international market.

Apparently, the global market is literally “stuffed full of 400 oz salted bars”.
Goud gaat door de roof als dit waar is.
En de dollar door het putje, als roque trading state.,

[ Bericht 77% gewijzigd door Drugshond op 23-11-2009 08:26:08 (]) ]
  maandag 23 november 2009 @ 08:26:17 #101
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_74931101
Van goud weet ik niks. Ik weet wel dat wanneer "iedereen" in een aandeel, grondstof of ander product gaat zitten, je moet zorgen dat je wegkomt. Dan wordt de top gezet. Als onze bejaarden hun AOW-centjes ook al gaan omzetten in geel metaal, als recordprijzen gebroken worden, als mensen goud niet gebruiken om een beetje te diversificeren maar er vol in gaan, dan kan de top nooit ver weg zijn.

Vanaf $2000 durf ik wel te gaan shorten!
The End Times are wild
pi_74931395
quote:
Op maandag 23 november 2009 08:22 schreef Drugshond het volgende:
http://www.marketoracle.co.uk/Article14996.html

-- Must read --
[..]

Goud gaat door de roof als dit waar is.
En de dollar door het putje, als roque trading state.,
Dat wordt boren!
  maandag 23 november 2009 @ 09:42:34 #103
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_74932071
quote:
http://benjaminfulford.typepad.com/benjaminfulford/

China quietly introduces new financial system

China has stealthily introduced a new financial system based on the renminbi which is well on its way to becoming fully convertible, according to a high-level Chinese source. In addition, China is purchasing 10,000 tons of gold to back up a new fund designed to develop and market heretofore forbidden and suppressed technologies. The fund will be based outside of China and will be controlled by prominent members of the Chinese overseas community. The gold purchase will take some time because of the logistics of transporting it and the Chinese wish to test it thoroughly. Both the Chinese government and MI6 now confirm reports that much of the gold sold by the Federal Reserve Board over the past decade is in fact gold plated tungsten.

For its part, the renminbi is now convertible with South American currencies, the rouble, Middle-Eastern currencies, the yen, South East Asian currencies and African currencies. “We will slowly introduce our new financial system in parallel with the old one and hope that people steadily migrate towards it,” the Chinese official says.

Meanwhile, the latest G20 meeting ended in acrimony and chaos. The leadership of the West is in total disarray and will remain so until the Federal Reserve Board’s bankruptcy becomes visible even to brainwashed section of the Western public. This is now expected by January or February. Both MI6 and a senior Chinese government source now predict the collapse of the Federal Reserve dollar by that time.

We are also hearing various reports that many Pentagon and other US alphabet suit agency figures with both US and Israeli citizenship have recently fled to Israel. Things are coming to a head.
pi_74932327
quote:
Op maandag 23 november 2009 09:42 schreef Drugshond het volgende:

[..]


Gewoon weer een volgend stapje op weg naar N.W.O.!
  maandag 23 november 2009 @ 10:40:12 #106
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74933272
quote:
Op maandag 23 november 2009 08:26 schreef LXIV het volgende:
Van goud weet ik niks. Ik weet wel dat wanneer "iedereen" in een aandeel, grondstof of ander product gaat zitten, je moet zorgen dat je wegkomt. Dan wordt de top gezet. Als onze bejaarden hun AOW-centjes ook al gaan omzetten in geel metaal, als recordprijzen gebroken worden, als mensen goud niet gebruiken om een beetje te diversificeren maar er vol in gaan, dan kan de top nooit ver weg zijn.
En hoeveel oudjes ken jij die hun AOW spenderen om goud te kopen? Ik in ieder geval nul komma nop. Op zijn best zie je juist meer mensen hun sierraden gaan inleveren voor geld.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  maandag 23 november 2009 @ 10:49:51 #107
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_74933472
Ach, als allerlei conspiracy-geruchten de media inkomen om de goudprijs nog verder op te kunnen schroeven dan weet ik wel genoeg. Het enige redelijke argument om nu nog goud te kopen is een eventuele dollarcrash, maar dan zit je in euro's ook wel goed.
The End Times are wild
pi_74933570
quote:
Op maandag 23 november 2009 10:49 schreef LXIV het volgende:
Ach, als allerlei conspiracy-geruchten de media inkomen om de goudprijs nog verder op te kunnen schroeven dan weet ik wel genoeg. Het enige redelijke argument om nu nog goud te kopen is een eventuele dollarcrash, maar dan zit je in euro's ook wel goed.
Dat kan weleens vies tegenvallen. De dollar is namelijk t.o.v. het gebruikelijke mandje buitenlandse valuta al veel verder dan gedaald dan zijn koers t.o.v. de euro doet vermoeden. M.a.w.: de euro is voor een flink deel meegedaald, en zou net zo goed met de dollar mee kunnen crashen.
pi_74935331
quote:
Op maandag 23 november 2009 10:53 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

Dat kan weleens vies tegenvallen. De dollar is namelijk t.o.v. het gebruikelijke mandje buitenlandse valuta al veel verder dan gedaald dan zijn koers t.o.v. de euro doet vermoeden. M.a.w.: de euro is voor een flink deel meegedaald, en zou net zo goed met de dollar mee kunnen crashen.
De reden dat de euro niet zo hard is gestegen tenopzichte van de dollar als andere munten is grotendeels omdat dat commodity-valuta zijn. Zodra de massale speculatie in commoditys ophoud zullen deze flink dalen in waarde.
  maandag 23 november 2009 @ 22:40:12 #110
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_74952587
Deze leuke column uit het FD van vorige week wilde ik jullie niet onthouden.
quote:
Hoezo goud? Doe mij maar Grand Cru rode wijn
Column
Wim Boonstra

Goud is geen claim op welvaart of bezit. Goud is welvaart. Zo stelden Albert Spits en Sander Boon van het goudstandaardinstituut in deze krant (5 november). De tastbare zekerheid van goud wordt in hun artikel gesteld tegenover de illusie van papiergeld. Ik heb hun stuk met plezier en enige weemoed gelezen. Blijkbaar bestaan er nog steeds echte goudfetisjisten. Heerlijk.

Goud is welvaart. Ik ben benieuwd welke primaire behoeften er met goud kunnen worden bevredigd. Je kunt het voor zover ik weet eten noch drinken, je kunt er niet in wonen en je kunt je er ook niet mee vervoeren.

Kortom, goud krijgt pas waarde als je het omruilt tegen iets waar je wel wat mee kunt doen. Oftewel, goud ontleent zijn waarde aan de bereidheid van anderen om hun goederen en diensten tegen betaling van goud te leveren. En daarmee onderscheidt het zich in niets, maar dan ook helemaal niets van papiergeld of banksaldi. Geld, ongeacht zijn verschijningsvorm, ontleent zijn waarde aan algemene acceptatie. Het is een afspraak, meer niet.

Goud is ook geen garantie voor monetaire degelijkheid. De geschiedenisboeken staan vol met verhalen over gouden munten die in de loop der tijd steeds minder goud en steeds meer koper bevatten. De belangrijkste mij bekende uitzondering is de Solidus, eerst geslagen door de Romeinen en nadien eeuwenlang in gebruik als belangrijkste Byzantijnse munt. Deze munt heeft eeuwenlang zijn goudgewicht min of meer behouden. Kwam dit door de magische eigenschappen van het goud of door de discipline van de uitgevende autoriteiten? U raadt het al, het tweede is het geval. En ook daarin is de parallel met papiergeld compleet.

Waar komt dan de magie van het goud vandaan? Veel mensen vinden het mooi, het heeft blijkbaar iets magisch. En het is inderdaad wel erg gemakkelijk om papiergeld aan te maken. Dan is koppeling aan een goed houdbaar edelmetaal dat niet onbeperkt kan worden aangemaakt natuurlijk wel handig. Daar kan een disciplinerende werking op de geldcreatie vanuit gaan. Maar hiermee is natuurlijk meteen ook de beperking van het goudsysteem aangegeven. Als de geldhoeveelheid alleen maar kan fluctueren met het vrij willekeurige aanbod van goud was de monetaire expansie nooit groot genoeg geweest om onze welvaartsgroei te accommoderen. Wij zouden ons in een voortdurend proces van deflatie hebben bevonden en dat gaat zoals bekend ook met de nodige problemen gepaard.

Daarom waren de goudstandaarden van de laatste eeuwen dan ook goudkernstandaarden. Hiermee konden ze tegelijkertijd de illusie van het goud overeind houden en de benodigde flexibiliteit van de geldhoeveelheid organiseren. Om centrale banken te disciplineren is het beter om ze op afstand te plaatsen van de politiek en ze verantwoordelijk te maken voor de prijsstabiliteit. Dit functioneert meestal heel aardig.

De Gouden Standaard, die overigens op verrassend weinig goud was gebaseerd en net zo goed als Sterling Standaard kan worden omschreven, was evenmin de langst functionerende geldstandaard. Om die eer strijden de schelpen-, wampum- en de tabaksstandaarden. Laatstgenoemde heeft eeuwenlang in de Britse koloniën in Amerika min of meer naar tevredenheid gefunctioneerd. Men leze er Galbraith's prachtige klassieker Money nog maar eens op na. Als we dan toch terug willen in de tijd naar een grondstoffenstandaard stel ik voor de geldhoeveelheid te koppelen aan de hoeveelheid Grand Cru rode wijn. Licht elastisch in het aanbod, dus beter voorspelbaar dan de goudhoeveelheid.

Over voorspelbaarheid gesproken: met wijn krijg je gegarandeerd 11%-15%. En dan is het ook nog een 100% liquide investering, dus als het tegenzit kun je hem opdrinken. Beter dan dorstig te turen naar je goudvoorraad.

Wim Boonstra is chief economist bij Rabobank.
Bron: FD, 19 november 2009
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_74952710
quote:
Op maandag 23 november 2009 08:26 schreef LXIV het volgende:
Van goud weet ik niks. Ik weet wel dat wanneer "iedereen" in een aandeel, grondstof of ander product gaat zitten, je moet zorgen dat je wegkomt. Dan wordt de top gezet. Als onze bejaarden hun AOW-centjes ook al gaan omzetten in geel metaal, als recordprijzen gebroken worden, als mensen goud niet gebruiken om een beetje te diversificeren maar er vol in gaan, dan kan de top nooit ver weg zijn.

Vanaf $2000 durf ik wel te gaan shorten!
En als niemand ze meer wil, dan juist instappen
pi_74959441
Goud hype
Die Wim Boonstra gaf mij macro economie, coole gast hoor.
pi_74962671
quote:
Ergens vorige week in het Financieel Dagblad keek Wim Boonstra, 'chief economist' bij de Raiffeisen-Boerenleenbank, te diep in het wijnglas en debiteerde het volgende:

Ik ben benieuwd welke primaire behoeften er met goud kunnen worden bevredigd. Je kunt het voor zover ik weet eten noch drinken, je kunt er niet in wonen en je kunt je er ook niet mee vervoeren.

Kortom, goud krijgt pas waarde als je het omruilt tegen iets waar je wel wat mee kunt doen. Oftewel, goud ontleent zijn waarde aan de bereidheid van anderen om hun goederen en diensten tegen betaling van goud te leveren. En daarmee onderscheidt het zich in niets, maar dan ook helemaal niets van papiergeld of banksaldi.
Dit crescendo van bedrieglijkheid vraagt toch om een weerwoord.

Allereerst, 'de waarde van goud' - daar gaat het al fout. Goud heeft geen waarde, het IS waarde. Uiteindelijk is iedere waarde in deze wereld terug te brengen tot een universele menselijke constante, namelijk de tijd die een volwassen mens nodig heeft om iets uit de natuur te halen. Om uit de natuur een gram goud voort te brengen is een volwassen man minstens een halve dag bezig. Als ik een kilo goud in mijn hand houd, heb ik meer dan een manjaar in mijn hand, en zolang de natuurwetten gelden kan geen mens daar iets aan veranderen; je kunt goud niet 'maken', je kunt het niet vervalsen - om aan zo'n kilo goud te komen moet je je een jaar lang in het zweet werken in de onherbergzame natuur, of iemand betalen die dat al voor jou gedaan heeft. Een andere manier is er niet.

Goud kan in iedere primaire behoefte voorzien waarin geld kan voorzien, simpelweg omdat het (ruil)waarde heeft. Wanneer een mens eenmaal in alle actuele primaire behoeften van zichzelf en zijn naasten heeft voorzien, heeft hij behoefte aan een universeel ruilmiddel waarin hij de vruchten van zijn verdere inspanningen kan opslaan, met andere woorden, kan opsparen. Dan kan hij gewoon doorgaan met waar hij goed in is en wat de omstandigheden op dat moment mogelijk maken -graan verbouwen, vissen vangen, huizen bouwen- en die producten verkopen voor dat universele ruilmiddel. Goud is vanwege zijn begeerlijkheid, schaarste en onvervalsbaarheid het ultieme ruilmiddel. En als een mens dat goud eenmaal heeft, kan hij het op een later tijdstip weer verruilen voor iets waar anderen inspanning voor hebben moeten leveren.

Geld is slechts een afgeleide, een symbool van dat soort waarde. Het is niet gebonden aan enige inspanning of intrinsieke waarde. Als de uitgever van het geld onbetrouwbaar is of incapabel, verliest het zijn geloofwaardigheid en daarmee zijn waarde; intrinsiek is het immers niets. Bovendien is het bezit ervan in zijn meest voorkomende verschijningsvormen -girale tegoeden en obligaties- afhankelijk van een tegenpartij, waarvan het voortbestaan of de betrouwbaarheid ook niet altijd even zeker is. Vandaar dat in financieel/economisch onzekere tijden mensen naar de zekerheid van goud teruggrijpen. Op dat soort momenten krijgt het, in geld uitgedrukt, een meerwaarde.
pi_74966083
quote:
Op dinsdag 24 november 2009 11:44 schreef dvr het volgende:

[..]

Dit crescendo van bedrieglijkheid vraagt toch om een weerwoord.

Allereerst, 'de waarde van goud' - daar gaat het al fout. Goud heeft geen waarde, het IS waarde. Uiteindelijk is iedere waarde in deze wereld terug te brengen tot een universele menselijke constante, namelijk de tijd die een volwassen mens nodig heeft om iets uit de natuur te halen. Om uit de natuur een gram goud voort te brengen is een volwassen man minstens een halve dag bezig. Als ik een kilo goud in mijn hand houd, heb ik meer dan een manjaar in mijn hand, en zolang de natuurwetten gelden kan geen mens daar iets aan veranderen; je kunt goud niet 'maken', je kunt het niet vervalsen - om aan zo'n kilo goud te komen moet je je een jaar lang in het zweet werken in de onherbergzame natuur, of iemand betalen die dat al voor jou gedaan heeft. Een andere manier is er niet.
Hierin is goud niet uniek. Waarom goud, en niet zilver of Iridium? De tijd om een auto te maken geeft de auto ook een waarde, maar deze heeft niet dezelfde stabiliteit..
quote:
Goud kan in iedere primaire behoefte voorzien waarin geld kan voorzien, simpelweg omdat het (ruil)waarde heeft. Wanneer een mens eenmaal in alle actuele primaire behoeften van zichzelf en zijn naasten heeft voorzien, heeft hij behoefte aan een universeel ruilmiddel waarin hij de vruchten van zijn verdere inspanningen kan opslaan, met andere woorden, kan opsparen. Dan kan hij gewoon doorgaan met waar hij goed in is en wat de omstandigheden op dat moment mogelijk maken -graan verbouwen, vissen vangen, huizen bouwen- en die producten verkopen voor dat universele ruilmiddel. Goud is vanwege zijn begeerlijkheid, schaarste en onvervalsbaarheid het ultieme ruilmiddel. En als een mens dat goud eenmaal heeft, kan hij het op een later tijdstip weer verruilen voor iets waar anderen inspanning voor hebben moeten leveren.
Je zegt dat goud een goed ruilmiddel is als iedereen goud accepteert. Net zoals de Euro. Waarom is goud het ultieme ruilmiddel en niet zilver of platina? Zilver is goedkoper dus makkelijker te verhandelen. Platina is duurder dus makkelijker om te beheren.
quote:
Geld is slechts een afgeleide, een symbool van dat soort waarde. Het is niet gebonden aan enige inspanning of intrinsieke waarde. Als de uitgever van het geld onbetrouwbaar is of incapabel, verliest het zijn geloofwaardigheid en daarmee zijn waarde; intrinsiek is het immers niets. Bovendien is het bezit ervan in zijn meest voorkomende verschijningsvormen -girale tegoeden en obligaties- afhankelijk van een tegenpartij, waarvan het voortbestaan of de betrouwbaarheid ook niet altijd even zeker is. Vandaar dat in financieel/economisch onzekere tijden mensen naar de zekerheid van goud teruggrijpen. Op dat soort momenten krijgt het, in geld uitgedrukt, een meerwaarde.
Als een keuringsinstantie een vergulde stoeptegel keurt als goudbaar, verliest het ook zijn betrouwbaarheid. De maatschappij bepaald wat een goed ruilmiddel is. Als men het vertrouwen verliest in de dollar dan wordt deze minder waard. Als men het vertrouwen verliest in goud, dan wordt deze minder waard. Dat goud een langere historie heeft is goed voor de betrouwbaarheid, maar dat wil niet zeggen dat de meest ideale vorm is. Een lening van 1000 euro of een lening van 100 gram goud, het blijven beide leningen met dezelfde risico's.
  dinsdag 24 november 2009 @ 16:45:44 #115
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_74966772
Goud is wellicht handig als ruilmiddel wanneer het reguliere monetaire stelsel in elkaar klapt. Toch zie ik enkele praktische probleempjes. 1 gram goud is nu ongeveer 25 euro waard. Ik stel me voor dat je heel nauwkeurig van je goudbaar deze hoeveelheid moet schrapen om daarmee je dagelijkse boodschappen te doen. En dan is het nog maar de vraag of de lokale supermarkt jouw goud wil accepteren. Zeker in dit soort bizarre situaties denk ik dat het geen vanzelfsprekendheid is dat zij het toelaten hun personeel te laten werken met dit soort gemakkelijk te jatten middelen.

Zelf denk ik mocht het zo ver komen dat het hele monetaire stelsel in elkaar ploft, dat de overhied overgaat op rantsoenering in combinatie met uitgifte van bonnen.
&lt;a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow"&gt;Afleidingsmanoeuvre&lt;/a&gt;
pi_74968271
quote:
Op dinsdag 24 november 2009 14:12 schreef zuchtje het volgende:

Hierin is goud niet uniek. Waarom goud, en niet zilver of Iridium? [..]
Waarom is goud het ultieme ruilmiddel en niet zilver of platina? [..]
Dat is historisch zo gegroeid. Zilver heeft ook een monetaire geschiedenis maar belichaamt niet zoveel waarde. Platina, iridium e.d. zijn te zeldzaam en hebben nauwelijks geschiedenis.
quote:
Als een keuringsinstantie een vergulde stoeptegel keurt als goudbaar, verliest het ook zijn betrouwbaarheid.
Nou nee, dat doen ze niet want daarmee zouden ze hun eigen doodvonnis tekenen (soms letterlijk!). Goud is simpel te testen. De verhalen over wolfraamvervalsingen zijn voorlopig ook slechts verhalen.
quote:
De maatschappij bepaald wat een goed ruilmiddel is. Als men het vertrouwen verliest in de dollar dan wordt deze minder waard. Als men het vertrouwen verliest in goud, dan wordt deze minder waard.
Goud is geen vertrouwenskwestie. Iedereen kan elk stukje goud 100% veilig en controleerbaar laten testen.
Bovendien werkt dat twee kanten uit. Als bijv. blijkt dat de Amerikaanse goudvoorraad van 8000 ton verspeeld is, of vervangen door vergulde blokjes wolfraam, dan zal de goudprijs -d.w.z. de prijs van GLD (good london delivery) goud- juist als een raket stijgen omdat er dan veel minder goud bestaat dan gedacht werd en de centrale banken veel minder mogelijkheden hebben om de prijs nog omlaag te drukken.
quote:
Een lening van 1000 euro of een lening van 100 gram goud, het blijven beide leningen met dezelfde risico's.
Aan beide zitten verschillende risico's. Geld fluctueert normaliter minder dan goud (voorspelbare inflatie versus ongereguleerde marktprijzen), maar goud heeft een permanente bodemwaarde terwijl de gemiddelde fiduciaire munt binnen een eeuw ontploft. Op geld maak je rente, op goud hooguit een minimale provisie. Geld kun je in dezelfde vorm terugkrijgen, als je goud uitleent is dat nog maar de vraag.
pi_74968768
quote:
Op dinsdag 24 november 2009 16:45 schreef Falco het volgende:
Goud is wellicht handig als ruilmiddel wanneer het reguliere monetaire stelsel in elkaar klapt. Toch zie ik enkele praktische probleempjes. 1 gram goud is nu ongeveer 25 euro waard. Ik stel me voor dat je heel nauwkeurig van je goudbaar deze hoeveelheid moet schrapen om daarmee je dagelijkse boodschappen te doen.
Daar is goud niet voor. Als alle banken omvallen, kun je waarschijnlijk binnen een paar dagen noodgeld ophalen bij je gemeentehuis of postkantoor, en inderdaad waarschijnlijk rantsoenbonnen voor essentiële maar schaarse zaken als benzine, net als in '73.

Goud houd je aan om aan geldontwaarding te ontsnappen. Als je een flink spaartegoed hebt en dat in geld aanhoudt, kan dat door hyperinflatie binnen een paar maanden weggevaagd zijn. Als je het in goud aanhoudt, zal het veel van zijn koopkracht behouden. Je gaat er dan niet mee shoppen, maar wisselt het goud eerst weer om voor geld.

Het kan op zich geen kwaad om wat goud of zilver in kleine 'coupures' achter de hand te houden voor het geval dat de banken omvallen, de euro ontploft, de olie- en voedselimporten stilliggen en de staat zijn ambtenaren niet meer kan betalen. Maar dan heb je het echt over een rampscenario dat ons hopelijk bespaard zal blijven. Maar toch, goud, zilver en andere kostbaarheden hebben 65 jaar geleden heel wat van onze (over-) grootouders door de hongerwinter gesleept.
pi_74969341
quote:
Op dinsdag 24 november 2009 11:44 schreef dvr het volgende:

[..]

Dit crescendo van bedrieglijkheid vraagt toch om een weerwoord.

Allereerst, 'de waarde van goud' - daar gaat het al fout. Goud heeft geen waarde, het IS waarde. Uiteindelijk is iedere waarde in deze wereld terug te brengen tot een universele menselijke constante, namelijk de tijd die een volwassen mens nodig heeft om iets uit de natuur te halen. Om uit de natuur een gram goud voort te brengen is een volwassen man minstens een halve dag bezig. Als ik een kilo goud in mijn hand houd, heb ik meer dan een manjaar in mijn hand, en zolang de natuurwetten gelden kan geen mens daar iets aan veranderen; je kunt goud niet 'maken', je kunt het niet vervalsen - om aan zo'n kilo goud te komen moet je je een jaar lang in het zweet werken in de onherbergzame natuur, of iemand betalen die dat al voor jou gedaan heeft. Een andere manier is er niet.

Goud kan in iedere primaire behoefte voorzien waarin geld kan voorzien, simpelweg omdat het (ruil)waarde heeft. Wanneer een mens eenmaal in alle actuele primaire behoeften van zichzelf en zijn naasten heeft voorzien, heeft hij behoefte aan een universeel ruilmiddel waarin hij de vruchten van zijn verdere inspanningen kan opslaan, met andere woorden, kan opsparen. Dan kan hij gewoon doorgaan met waar hij goed in is en wat de omstandigheden op dat moment mogelijk maken -graan verbouwen, vissen vangen, huizen bouwen- en die producten verkopen voor dat universele ruilmiddel. Goud is vanwege zijn begeerlijkheid, schaarste en onvervalsbaarheid het ultieme ruilmiddel. En als een mens dat goud eenmaal heeft, kan hij het op een later tijdstip weer verruilen voor iets waar anderen inspanning voor hebben moeten leveren.

Geld is slechts een afgeleide, een symbool van dat soort waarde. Het is niet gebonden aan enige inspanning of intrinsieke waarde. Als de uitgever van het geld onbetrouwbaar is of incapabel, verliest het zijn geloofwaardigheid en daarmee zijn waarde; intrinsiek is het immers niets. Bovendien is het bezit ervan in zijn meest voorkomende verschijningsvormen -girale tegoeden en obligaties- afhankelijk van een tegenpartij, waarvan het voortbestaan of de betrouwbaarheid ook niet altijd even zeker is. Vandaar dat in financieel/economisch onzekere tijden mensen naar de zekerheid van goud teruggrijpen. Op dat soort momenten krijgt het, in geld uitgedrukt, een meerwaarde.
Lijkt dit nou alleen maar, of ben jij in een paar weken tijd van een soort linksig pro-big-government en regulatiegeilend mens in een ware 'goldbug' veranderd? Straks loop je nog in zo'n gata-shirt rond. Luister jij ook elke week naar goldseek radio en wallstr. unspun?
pi_74975064
quote:
Op dinsdag 24 november 2009 18:28 schreef arjanus het volgende:

Lijkt dit nou alleen maar, of ben jij in een paar weken tijd van een soort linksig pro-big-government en regulatiegeilend mens in een ware 'goldbug' veranderd? Straks loop je nog in zo'n gata-shirt rond. Luister jij ook elke week naar goldseek radio en wallstr. unspun?
Ik herken me in geen van beide. Ik ben voor een kleine, doelmatige overheid en als zelfstandig ondernemer heb ik weinig op met teveel regels. Ik ben geen goldbug, maar ben wel gefascineerd door het feit dat zoiets primitiefs als een metaal in onze zogenaamd geavanceerde financiele economie nog zo'n fundamentele waarde is. Maar de voornaamste reden om me over de (nu heel roerige) goudmarkt te blijven informeren is dat ik het zelf als bescherming tegen inflatie gebruik. De Gata-site bezoek ik regelmatig voor goudnieuws, die andere twee ken ik niet.
pi_75062206
Je kan heel eenvoudig gouden munten kopen op koopgoud.nl. Verzamel zelf munten als appeltje voor de dorst. Wel mooi dat het tegenwoordig zo eenvoudig kan.
  vrijdag 27 november 2009 @ 18:43:41 #121
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75064086
Wel even checken dat je geen verguld wolfraam koopt.
China is de grootste goudproducent EN de grootste wolfraam producent.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75066279
tvp!
  vrijdag 27 november 2009 @ 23:33:53 #123
100191 PirE
Geaux Tigers
pi_75074221
quote:
Op vrijdag 27 november 2009 18:43 schreef SeLang het volgende:
Wel even checken dat je geen verguld wolfraam koopt.
China is de grootste goudproducent EN de grootste wolfraam producent.
Gewoon Maple Leafs kopen .
“Never assume you will win, never feel safe, never feel confident, never send a "We got this!" text, never take anything for granted, never pose for a picture late in the game, always expect the worst while rooting for the best.”
  zaterdag 28 november 2009 @ 01:04:00 #124
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75076463
quote:
Op vrijdag 27 november 2009 23:33 schreef PirE het volgende:

[..]

Gewoon Maple Leafs kopen .
Ja, maar oppassen voor Chinese vervalsingen dus.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zaterdag 28 november 2009 @ 01:32:38 #125
100191 PirE
Geaux Tigers
pi_75076862
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 01:04 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ja, maar oppassen voor Chinese vervalsingen dus.
Ja, maar dat soort dingen moet je ook niet bij een of andere vage (web)shop kopen. Heb zelf een paar jaar terug wat van die muntjes gekocht voor de kleine, tot nu toe is het een goede investering. Nu maar kijken of het over 12 jaar nog wat waard is .
“Never assume you will win, never feel safe, never feel confident, never send a "We got this!" text, never take anything for granted, never pose for a picture late in the game, always expect the worst while rooting for the best.”
pi_75203052
quote:
Goudprijs zet recordjacht voort
De goudprijs zet woensdag zijn recordjacht voort. Dinsdag klom het goud voor het eerst in de geschiedenig over de grens van de 1.200 dollar per ounce. De dollar gaat als vanouds lager, nu de aandelenmarkten het opnieuw goed doen. Daardoor verliest de 'greenback' zijn aantrekkingskracht als veilig toevluchtsoord. Dat is goed voor de goudprijs.
Bron
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  woensdag 2 december 2009 @ 09:39:02 #127
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75203265
Goud moet je willen shorten, dan profiteer je meteen van de zwakte van de dollar. Nog 60% er op en ik durf dat wel.
The End Times are wild
  woensdag 2 december 2009 @ 10:56:10 #128
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_75205137
quote:
Op woensdag 2 december 2009 09:39 schreef LXIV het volgende:
Goud moet je willen shorten, dan profiteer je meteen van de zwakte van de dollar. Nog 60% er op en ik durf dat wel.
Maar als de beurzen straks weer hard naar beneden gaan, dan gaat toch iedereen weer massaal in goud? Of zit dat bij je 60% in?
Bedankt Hans.
  woensdag 2 december 2009 @ 11:00:44 #129
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75205273
quote:
Op woensdag 2 december 2009 10:56 schreef bascross het volgende:

[..]

Maar als de beurzen straks weer hard naar beneden gaan, dan gaat toch iedereen weer massaal in goud?
Juist niet
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 2 december 2009 @ 11:05:16 #130
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_75205417
quote:
Op woensdag 2 december 2009 11:00 schreef SeLang het volgende:

[..]

Juist niet
Hoezo niet?
Bedankt Hans.
pi_75205531
quote:
Op woensdag 2 december 2009 11:05 schreef bascross het volgende:

[..]

Hoezo niet?
Als we SeLang zijn grafiekje er bij halen, zien we dat er toch wel een relatieve correlatie is tussen de beurs en de prijs van goud


Vraag me alleen af of dat nou nog een keer zo zal zijn omdat goud en aandelenmarkten de laatste tijd 2 goede vriendjes zijn.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  woensdag 2 december 2009 @ 11:29:46 #132
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_75206255
Uit die grafiek maak ik op dat de goudprijs stijgt als de beurs daalt? Of zit ik weer fout?
Bedankt Hans.
pi_75207595
quote:
Op woensdag 2 december 2009 11:05 schreef bascross het volgende:

Hoezo niet?
Er zit nu veel geleend geld in de aandelenmarkt. Als aandelen kelderen, moeten beleggers geld bijstorten omdat hun portefeuille anders hun effectenkrediet niet meer afdekt. Om dat te kunnen betalen, zullen ze andere bezittingen/beleggingen zoals goud moeten verkopen (liquideren). Een snelle, stevige aandelendaling zal daarom waarschijnlijk samengaan met een daling van goud.

Maar daar staat tegenover dat een instortende aandelenmarkt de banken weer in problemen kan brengen, wat de overheden weer in problemen kan brengen, wat de obligatiemarkt weer in de problemen kan brengen. En dat is uiteindelijk de reden waarom veel beleggers nu in goud zitten - als de obligatiemarkt instort, worden goud (en in mindere mate ook aandelen) een toevluchtsoord voor panikerende spaarders en beleggers.

In tegenstelling tot wat sceptici denken, is de huidige goudprijs geen gevolg van speculatie. De populariteit van goud komt juist voort uit een zoeken naar zekerheid, naar 'echte' waarde. Een steeds groter aandeel van het beschikbare goud is in handen van mensen (en institutionele beleggers en centrale banken) die het om die reden gekocht hebben, en die het koste wat kost in de komende tijd zullen vasthouden of die zelfs willen bijkopen als de prijs even daalt. Dat beperkt het neerwaartse risico.

Ik zie het zelf zo: Aandelen kunnen in een (slechte) dag zo'n 10% dalen, en dat geldt voor goud ook. Maar daar houdt het risico voor goud zo'n beetje op. Bij een aanhoudende daling van weken of maanden kunnen aandelen rustig 50% of meer kwijtraken, maar goud zal niet meer dan zo'n 20% zakken en zal al vrij snel herstellen doordat een aandelencrash voor velen het sein is om in goud te stappen.
  woensdag 2 december 2009 @ 12:26:44 #134
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75208145
quote:
Op woensdag 2 december 2009 11:05 schreef bascross het volgende:

[..]

Hoezo niet?
Kijk eens naar de meest waarschijnlijke oorzaken van een aandelencrash, mocht die gaan plaatsvinden:

- Dezelfde liquidity bubble die de aandelenprijzen opdrijft drijft ook de prijzen van commodities (incl goud) op. Gaat dit in reverse dan gaat goud ook hard naar beneden. Goud is bovendien niet zo'n liquide markt, wat het nog kan verergeren.

- (Gedwongen) deleveraging werkt dezelfde kant op. Heb je vorig jaar ook goed kunnen zien toen het financiele stelsel bijna instortte: goudprijs daalde scherp.

- Deflatie. (krimp van de som geldhoeveelheid +credit). Goud is juist een inflatie hedge dus geen logische belegging in een deflatoir scenario. Rationeel gezien zou je juist keihard moeten verkopen

- Rentestijging. Carrycost van goud neemt toe --> verkopen

- En een factor die je in het huidige bubble tijdperk bijna zou vergeten: fysieke vraag (voor niet-speculatief gebruik) neemt af bij economische tegenspoed.

Het scenario waar goud het logischerwijs wel goed zou doen is een scenario van hoge inflatie (zoals bijvoorbeeld in de jaren '70). Echter dit wordt niet door de markt verwacht, hetgeen blijkt uit de prijs van TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities). Dat zijn treasuries met inflatieprotectie. Hieruit kun je concluderen dat de recente stijging van de goudprijs geen gevolg is van inflatieverwachting maar van iets anders. Ik zeg: bubble.

Btw: in een inflatoir scenario verwacht je niet alleen een stijging van de goudprijs maar ook een stijging van aandelenkoersen. Aandelen zijn namelijk claims op echte assets en bedrijven kunnen inflatie grotendeels doorberekenen naar de klant. Winsten en aandelenkoersen stijgen dan in nominale waarde (doch niet noodzakelijk in reele waarde). Het door SE geposte plaatje liet de 'real returns' zien, dus gecorrigeerd voor inflatie. (dat is ook het meest relevante plaatje btw). Maar als je het hebt over nominale returns dan zie je dat in de inflatoire jaren '70 ook de nominale returns op aandelen positief zijn.

Btw: geen garanties natuurlijk, de volgende keer kan het allemaal anders zijn.

"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 2 december 2009 @ 12:58:34 #135
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_75209026
Alhoewel jullie meningen niet helemaal overeenkomen, is het me weer een stukje duidelijker geworden. Bedankt.
Bedankt Hans.
pi_75209112
quote:
Op woensdag 2 december 2009 12:26 schreef SeLang het volgende:
- Deflatie. (krimp van de som geldhoeveelheid +credit). Goud is juist een inflatie hedge dus geen logische belegging in een deflatoir scenario. Rationeel gezien zou je juist keihard moeten verkopen
In een deflationaire omgeving stijgt goud altijd, vanwege het wantrouwen in het financiele stelsel die enorme verliezen krijgen te verwerken. Ook is het zo dat in tijden van of vlak na deflatie vaak devaluerende munteenheden zijn, die in het betreffende land voor hoge inflatie zorgen. Natuurlijk is een hogere Goudprijs altijd een vorm van wantrouwen en dus een vorm van speculatie en levert goud geen inkomen op, maar dat wil niet zeggen dat een hogere goudprijs niet te voorspellen is.

Echter ben ik het wel met je eens dat een groot deel van de huidige stijging van de goudprijs komt door overmatige liquiditeit, die uiteenspat samen met de grote bubble die word opgeblazen nu, waarbij goud harder daalt dan de dollar aantrekt. De jaren erna gaat goud pas een echte bubble worden, omdat niemand het systeem meer kan redden en de recessie/depressie zijn echte werk gaat doen. Hierdoor zal het wantrouwen op een absoluut hoogtepunt komen, waardoor zelfs de gewone man goud begint te kopen(dat word pas de echte bubble). Het is dus een mooi moment om in te stappen als de crash in de aandelenmarkt en daarmee goudmarkt is geweest.
  woensdag 2 december 2009 @ 13:14:56 #137
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75209456
Dow / Gold Ratio (DJIA divided by Gold $ per oz price) 400 day xaverage yellow.


Dit plaatje zegt het allemaal. Vanaf 2000 is de dow een bear market, gemeten in goud. Pas als de dow/goud ratio één is, is de goud rally op de top. Dat kan zijn dow 5000, goud 5000, maar dat kan ook zijn dow 10.000 en goud 10.000.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  woensdag 2 december 2009 @ 13:27:21 #138
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75209841
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:01 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

In een deflationaire omgeving stijgt goud altijd, vanwege het wantrouwen in het financiele stelsel die enorme verliezen krijgen te verwerken.
Ehm, nee...
Verliezen bij financiele instituten betekent deleveraging. Dat betekent verkopen van alle assets die maar cash kunnen opleveren. Een goede testcase was vorig jaar. Goud ging door het putje. Cash is king in dat geval.

Wat jij hierboven schrijft is wat iedereen altijd maar beweert, maar kom dan eens met een concreet voorbeeld waar een dergelijke crisis in het verleden tot een hogere goudprijs heeft geleid? Het is een soort 'geloof' dat de goudbulls hebben maar tot nu toe laat de geschiedenis eerder het tegendeel zien.
quote:
Ook is het zo dat in tijden van of vlak na deflatie vaak devaluerende munteenheden zijn, die in het betreffende land voor hoge inflatie zorgen. Natuurlijk is een hogere Goudprijs altijd een vorm van wantrouwen en dus een vorm van speculatie en levert goud geen inkomen op, maar dat wil niet zeggen dat een hogere goudprijs niet te voorspellen is.
Nu kom je dus met een inflatie voorbeeld, niet met een deflatie voorbeeld. Ik ben met je eens dat bij een hogere inflatieverwachting stijgende goudprijs (of een andere commodity) logisch is. Maar waarom zie ik die inflatieverwachting dan niet terug in de prijzen van Treasuries en TIPS?

Even voor de duidelijkheid: ik zie best wel dat goud een kansrijke speculatie is, maar het is niet veel anders dan gokken op korte termijn bewegingen op een aandelenindex of iets dergelijks.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 2 december 2009 @ 13:35:40 #139
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75210042
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:14 schreef RdeV het volgende:
Dow / Gold Ratio (DJIA divided by Gold $ per oz price) 400 day xaverage yellow.
[ afbeelding ]

Dit plaatje zegt het allemaal. Vanaf 2000 is de dow een bear market, gemeten in goud.
Waarom is dit relevant? Waarom niet DOW/Orange Juice of DOW/ varkenbuiken. Dat kun je tenminste nog eten.
quote:
Pas als de dow/goud ratio één is, is de goud rally op de top.
Says who?
Waarom 1 en niet 1000.0000 of 0,000001?
En waarom is DOW/Goud uberhaupt relevant?
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 2 december 2009 @ 13:50:31 #140
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75210476
Waar komt trouwens die fascinatie met goud vandaan?
Op 6 maart was de goudprijs ¤740 en vandaag ¤801. Een stijging van 8%. Netjes, maar ik krijg er geen natte droom van.
Op 6 maart was de AEX ¤199,50 en vandaag ¤316. Een stijging van 58%, en dan heb je ook nog dividend gehad.

Okee, beetje flauw, but you get the point... Er zijn duizenden aandelen met betere winstpotentie dan goud die net zo voorspelbaar zijn (=niet). Toch heeft opeens de hele wereld goudkoorts.

Persoonlijk ben ik overigens erg blij met de stijging van de goudprijs (in $): De publiciteit die het krijgt verhoogt de inflatieverwachting (niet andersom!) en geeft de FED extra druk om het exitscenario te beginnen uit te voeren. En dat gebeurt wat mij betreft liever vandaag dan morgen....
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75210569
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:27 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ehm, nee...
Verliezen bij financiele instituten betekent deleveraging. Dat betekent verkopen van alle assets die maar cash kunnen opleveren. Een goede testcase was vorig jaar. Goud ging door het putje. Cash is king in dat geval.

Wat jij hierboven schrijft is wat iedereen altijd maar beweert, maar kom dan eens met een concreet voorbeeld waar een dergelijke crisis in het verleden tot een hogere goudprijs heeft geleid? Het is een soort 'geloof' dat de goudbulls hebben maar tot nu toe laat de geschiedenis eerder het tegendeel zien.
[..]

Nu kom je dus met een inflatie voorbeeld, niet met een deflatie voorbeeld. Ik ben met je eens dat bij een hogere inflatieverwachting stijgende goudprijs (of een andere commodity) logisch is. Maar waarom zie ik die inflatieverwachting dan niet terug in de prijzen van Treasuries en TIPS?

Even voor de duidelijkheid: ik zie best wel dat goud een kansrijke speculatie is, maar het is niet veel anders dan gokken op korte termijn bewegingen op een aandelenindex of iets dergelijks.
Zo denk ik er ook over, er was zelfs een tijd dat goud op 250 stond en het werd toen zelfs gehedged omdat men dacht dat het naar 100 ging . Anyway zodra de verschijnselen van de implosie van krediet ( schuldpapier) zich te beginnen te tonen zal ook goud verkocht worden en dit zou dus beteken dat de dollar en obligaties door het dak gaan.....
National Suicide: How Washington is Destroying the American Dream
pi_75210581
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:27 schreef SeLang het volgende:

Ehm, nee...
Verliezen bij financiele instituten betekent deleveraging. Dat betekent verkopen van alle assets die maar cash kunnen opleveren. Een goede testcase was vorig jaar. Goud ging door het putje. Cash is king in dat geval.

Wat jij hierboven schrijft is wat iedereen altijd maar beweert, maar kom dan eens met een concreet voorbeeld waar een dergelijke crisis in het verleden tot een hogere goudprijs heeft geleid? Het is een soort 'geloof' dat de goudbulls hebben maar tot nu toe laat de geschiedenis eerder het tegendeel zien.

Nu kom je dus met een inflatie voorbeeld, niet met een deflatie voorbeeld. Ik ben met je eens dat bij een hogere inflatieverwachting stijgende goudprijs (of een andere commodity) logisch is. Maar waarom zie ik die inflatieverwachting dan niet terug in de prijzen van Treasuries en TIPS?

Even voor de duidelijkheid: ik zie best wel dat goud een kansrijke speculatie is, maar het is niet veel anders dan gokken op korte termijn bewegingen op een aandelenindex of iets dergelijks.
Sorry ik heb het verkeerd uitgelegd. In tijden van deflatie daalt goud en zilver inderdaad mee. Dit heeft het verleden ook uitgewezen tijdens de grote depressie. De deflatie duurde van 1930 tot en met 1932. Goud is in die tijd niet te vergelijken, omdat die gekoppeld was aan de munteenheid. Wat wel te vergelijken is de zilverprijs toendertijd, omdat die los stond van de valuta.



Opvallend is wel dat zilver toendertijd minder hard is gedaald dan andere markten. Echter de kans op devaluerende munteenheden na deflatie is vrij groot en daarom potentieel zeer winstgevend om na de (deflationaire)crash te beleggen in goud en zilver.
  woensdag 2 december 2009 @ 13:54:51 #143
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75210590
SeLang, goud is geld. Als men papier geld niet meer vertrouwd door dat er teveel is bijgeprint, vlucht men in goud. De laatste keer dat dit gebeurde, was de jaren 80 toen de rente dus ook omhoog ging. Toen zag je dat dow/goud precies 1 was. Pas als vertrouwen in papier geld is herstelt, zie je de beurskoers stijgen ten opzichte van goud. Dan is goud geen geld meer, maar een (lang vergeten) commodity.

Waarom geen oranges of varkensbuiken? Omdat die niet zijn verkozen tot de ultieme vorm van geld. Sinaasappelen kun je niet lang bewaren, en varkensbuiken heeft niet iedereen nodig.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_75211122
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:27 schreef SeLang het volgende:

Maar waarom zie ik die inflatieverwachting dan niet terug in de prijzen van Treasuries en TIPS?
Ik zie de goudmarkt als een heel andere markt dan die voor conventionele beleggingsproducten, en als een waarin heel andere motieven spelen. Goudkopers zijn bang voor geldontwaarding en failliete banken en overheden (al zullen er best opportunisten inzitten die simpelweg op stijgende prijzen speculeren).
Dat zijn omstandigheden waar TIPS niet of nauwelijks aan tegemoet komen. Degenen die TIPS wel kopen, pensioenfondsen en dergelijke, hebben heel andere verwachtingen. Moet ook wel, anders zouden ze daar uit het raam springen
  woensdag 2 december 2009 @ 14:19:42 #145
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75211295
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:54 schreef RdeV het volgende:
SeLang, goud is geld. Als men papier geld niet meer vertrouwd door dat er teveel is bijgeprint, vlucht men in goud. De laatste keer dat dit gebeurde, was de jaren 80 toen de rente dus ook omhoog ging.
Toen was er een hoge inflatieverwachting, geen deflatie. Daarom steeg de rente ook zo hard! Ik heb net uitgelegd dat de prijzen van Treasuries/TIPS laten zien dat de markt kennelijk helemaal geen hoge inflatie verwacht voor de komende jaren.
quote:
Toen zag je dat dow/goud precies 1 was.
Maar daarmee is niet uitgelegd waarom 1 een magische ratio zou zijn waar we naar moeten terugkeren.
quote:
Pas als vertrouwen in papier geld is herstelt, zie je de beurskoers stijgen ten opzichte van goud.
Maar er IS helemaal geen wantrouwen in papier! In tegendeel. Treasuries waren nog nooit zo populair (yields <<1%). Aandelen zijn dik overgewaardeerd naar historische standaard en veel sneller gestegen dan goud. De koopkracht van cash is gestegen (CPI gedaald), oftewel je kunt nu meer goederen/diensten met die 'waardeloze' papiertjes kopen dan vorig jaar. En zelfs goud zelf: er is veel meer handel in claims op goud (futures, ETF's, etc) dan in fysiek goud.

Oftewel, wat je momenteel concreet ziet gebeuren in de markt is niet consistent met de stelling dat men vanuit 'papier' naar goud vlucht.
quote:
Dan is goud geen geld meer, maar een (lang vergeten) commodity.

Waarom geen oranges of varkensbuiken? Omdat die niet zijn verkozen tot de ultieme vorm van geld. Sinaasappelen kun je niet lang bewaren, en varkensbuiken heeft niet iedereen nodig.
Verkozen door wie? Btw, zelfs onder de metalen is goud momenteel het kneusje van de klas. Zilver, koper, palladium etc zijn veel harder gestegen. Ik zie alleen maar een assetbubble in bijna alle assetklassen, en ik zie niet dat goud zich daarin anders gedraagt dan aandelen, metalen of olie.

[ Bericht 0% gewijzigd door SeLang op 02-12-2009 14:30:22 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 2 december 2009 @ 14:28:45 #146
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75211568
quote:
Op woensdag 2 december 2009 14:13 schreef dvr het volgende:

[..]

Ik zie de goudmarkt als een heel andere markt dan die voor conventionele beleggingsproducten, en als een waarin heel andere motieven spelen. Goudkopers zijn bang voor geldontwaarding en failliete banken en overheden (al zullen er best opportunisten inzitten die simpelweg op stijgende prijzen speculeren).
Ik denk dat het je nog gaat verrassen hoe abrupt dit kan omkeren. Vergeet niet dat de buy&hold kopers die fysiek goud voor 50 jaar in een kluis leggen nauwelijks invloed hebben op de prijs. Veel van de recente instroom zijn ETFs en dergelijke. Dat zijn momentumspelers. Gezien de hype denk ik niet dat veel van de recente instroom blijvertjes zijn, maar we zullen zien...
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75211732
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:35 schreef SeLang het volgende:

[..]

Waarom is dit relevant? Waarom niet DOW/Orange Juice of DOW/ varkenbuiken. Dat kun je tenminste nog eten.
[..]

Says who?
Waarom 1 en niet 1000.0000 of 0,000001?
En waarom is DOW/Goud uberhaupt relevant?
.
pi_75213083
quote:
Op woensdag 2 december 2009 14:28 schreef SeLang het volgende:

Ik denk dat het je nog gaat verrassen hoe abrupt dit kan omkeren. Vergeet niet dat de buy&hold kopers die fysiek goud voor 50 jaar in een kluis leggen nauwelijks invloed hebben op de prijs. Veel van de recente instroom zijn ETFs en dergelijke. Dat zijn momentumspelers.
Veel van die ETFs beleggen juist in fysiek goud - zoveel inmiddels, dat kluizenbedrijven ruimte tekortkomen en ze hun bestaande kleinere klantjes de laan uitsturen. Aan veel goud dat via die ETFs gekocht is ligt ook een B&H strategie ten grondslag (gewone speculanten kunnen immers goedkoper in ongedekte goudrekeningen, papieren ETFs en futures terecht).
De ironie is hier dat er met goud eigenlijk hetzelfde gebeurd was als met fiduciair geld: op grond van een handjevol echt goud, werd er in tonnen 'papiergoud' gehandeld. Naarmate er meer fysiek gekocht en weggeborgen wordt, is er minder beschikbaar voor de handelaren / manipulatoren die de goudprijs jarenlang laag gehouden hebben. Het lijkt nu even rustig, maar de tendens is nog steeds naar fysiek bezit en ik verwacht dat het volgend jaar nog vechten wordt om de laatste tonnetjes beschikbaar goud, vooral nu centrale banken weer aan het kopen zijn.

Er is in de VS de laatste weken nog een nieuwe tendens in opkomst: mensen gaan "off the grid", en dan in financiële zin. De afgelopen maanden hebben banken en creditcardmaatschappijen de rentes op uitstaand persoonlijk krediet enorm verhoogd (tot bijna 30%) en dat was voor sommigen -na de onbetaalbaar geworden hypotheken, de exorbitante bankbonussen, de staatssteun- de laatste druppel. Ze stoppen met de hypotheek te betalen, stoppen met creditcards af te betalen en schakelen zoveel mogelijk over op cash (betalingsverkeer) en goud/zilver (sparen). Bij de realiteit van een sterk gedaalde koopkracht wil de doorsnee Amerikaan zich nog niet neerleggen. Als dit een populaire lifestyle wordt (en daar lijkt het wel op, nu zelfs een flink deel van de middenklasse aan de foodstamps is) gaan banken het nog moeilijker krijgen: nog meer afschrijvingen, en nog minder spaartegoeden om hun uitstaande kredieten te dekken. Bovendien is het een eerste concrete stap naar wijdverspreide burgerlijke ongehoorzaamheid, protest en sociale chaos. Dit soort tekens beschouw ik als heel bullish voor goud.
pi_75213205
Het is niet zo gek dat beleggers in aandelen de mensen wijs proberen te maken dat er sprake zou zijn van een goudbubbel die zogenaamd elk moment uit elkaar zou kunnen spatten. Immers, elke euro die in goud belegd wordt kan niet meer op de aandelenmarkt terechtkomen, en dat is voor hen dus zeer ongunstig.

De waarheid is dat we voor goud de $3000/oz. zeker nog gaan zien.
  woensdag 2 december 2009 @ 15:30:05 #150
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75213604
quote:
Op woensdag 2 december 2009 15:17 schreef CoqAuVin het volgende:
Het is niet zo gek dat beleggers in aandelen de mensen wijs proberen te maken dat er sprake zou zijn van een goudbubbel die zogenaamd elk moment uit elkaar zou kunnen spatten. Immers, elke euro die in goud belegd wordt kan niet meer op de aandelenmarkt terechtkomen, en dat is voor hen dus zeer ongunstig.

De waarheid is dat we voor goud de $3000/oz. zeker nog gaan zien.
Maar.. Maar... Die euro's die voor dat goud betaald worden kunnen toch naar de aandelenmarkt? Of verandert de geldhoeveelheid bij een goudtransactie? Ik dacht altijd dat de waardering van goud (en aandelen) losstond van de hoeveelheid geld (in zekere zin). Want die blijft netto toch gelijk?

Dat is net zo'n onzin als 'geld langs de zijlijn' natuurlijk. Of de waardering voor iets nu hoog of laag is, de hoeveelheid geld blijft gelijk. Onafhankelijk van het bedrag waarin handel in dingen plaatsvind. Als ik een auto koop voor 10.000 euro ipv voor 5000 euro, is er dan opeens ook minder geld in het systeem?
The End Times are wild
  woensdag 2 december 2009 @ 15:46:52 #151
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75214117
quote:
Op woensdag 2 december 2009 15:14 schreef dvr het volgende:

Veel van die ETFs beleggen juist in fysiek goud - zoveel inmiddels, dat kluizenbedrijven ruimte tekortkomen en ze hun bestaande kleinere klantjes de laan uitsturen. Aan veel goud dat via die ETFs gekocht is ligt ook een B&H strategie ten grondslag (gewone speculanten kunnen immers goedkoper in ongedekte goudrekeningen, papieren ETFs en futures terecht).
Dat schatten we dan verschillend in. Waarom zou een buy&hold belegger gaan beleggen in een ETF waar hij beheerkosten betaalt en de mogelijkheid van fraude bestaat? Ik denk dat de lange termijn goud permabulls zelf bullion en/of munten kopen. ETFs zijn meer voor momentumspelers die snel zonder gedoe een ritje willen maken en even snel weer uitstappen als het omdraait. Dan moeten die ETFs dus al dat fysieke goud weer op een illiquide markt gooien. Affijn, we zullen het wel zien.
quote:
De ironie is hier dat er met goud eigenlijk hetzelfde gebeurd was als met fiduciair geld: op grond van een handjevol echt goud, werd er in tonnen 'papiergoud' gehandeld. Naarmate er meer fysiek gekocht en weggeborgen wordt, is er minder beschikbaar voor de handelaren / manipulatoren die de goudprijs jarenlang laag gehouden hebben.
Dat verhaal deed ook al de ronde in 1998 toen ik zelf nog een goudbull was. Het is kennelijk een verhaal van alle tijden. Ook toen waren er hele volksstammen die dachten dat een goudexplosie aanstaande was om die reden.
quote:
Het lijkt nu even rustig, maar de tendens is nog steeds naar fysiek bezit en ik verwacht dat het volgend jaar nog vechten wordt om de laatste tonnetjes beschikbaar goud, vooral nu centrale banken weer aan het kopen zijn.
Ik begrijp nog steeds niet waarom het een bullish argument is als de ene centrale bank goud koopt van een andere centrale bank
quote:
Er is in de VS de laatste weken nog een nieuwe tendens in opkomst: mensen gaan "off the grid", en dan in financiële zin. De afgelopen maanden hebben banken en creditcardmaatschappijen de rentes op uitstaand persoonlijk krediet enorm verhoogd (tot bijna 30%) en dat was voor sommigen -na de onbetaalbaar geworden hypotheken, de exorbitante bankbonussen, de staatssteun- de laatste druppel. Ze stoppen met de hypotheek te betalen, stoppen met creditcards af te betalen en schakelen zoveel mogelijk over op cash
Yep. Black Friday is er ook vooral met cash gekocht, niet met creditcards. Dit is een deel van de verwachte deleveraging van de consument.
quote:
(betalingsverkeer) en goud/zilver (sparen). Bij de realiteit van een sterk gedaalde koopkracht wil de doorsnee Amerikaan zich nog niet neerleggen. Als dit een populaire lifestyle wordt (en daar lijkt het wel op, nu zelfs een flink deel van de middenklasse aan de foodstamps is) gaan banken het nog moeilijker krijgen: nog meer afschrijvingen, en nog minder spaartegoeden om hun uitstaande kredieten te dekken. Bovendien is het een eerste concrete stap naar wijdverspreide burgerlijke ongehoorzaamheid, protest en sociale chaos. Dit soort tekens beschouw ik als heel bullish voor goud.
Ja, protest en sociale chaos is inderdaad bullish voor goud. Ik zie ook heus wel argumenten voor een stijgende goudprijs hoor. Maar je moet wel objectief blijven. Er worden door de 'gelovigen' allerlei argumenten aangevoerd die heel makkelijk zijn te ontkrachten. Je moet oppassen voor een kokervisie. Zolang je maar objectief blijft is een bullish houding naar goud verder prima.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 2 december 2009 @ 15:49:02 #152
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75214193
quote:
Op woensdag 2 december 2009 15:30 schreef LXIV het volgende:

[..]

Maar.. Maar... Die euro's die voor dat goud betaald worden kunnen toch naar de aandelenmarkt?
Eindelijk iemand die het snapt.
Dat hele 'cash aan de zijlijn' verhaal is ook bollocks.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75217377
quote:
Op woensdag 2 december 2009 15:46 schreef SeLang het volgende:

Dat schatten we dan verschillend in. Waarom zou een buy&hold belegger gaan beleggen in een ETF waar hij beheerkosten betaalt en de mogelijkheid van fraude bestaat? Ik denk dat de lange termijn goud permabulls zelf bullion en/of munten kopen.
De gruwel van goudkopers is dat ze ongedekt papiergoud kopen dat niet blijkt te bestaan op het moment dat ze het weer zouden willen verkopen. Gezien de leveringsproblemen die al een paar keer op grote goudbeurzen lijken te hebben plaatsgevonden is die angst terecht. De kans op fraude in een ETF kan iedereen zelf inschatten aan de hand van het toezicht op zo'n fonds, de eigendomsverhoudingen en de bevoegdheden.

Zelf fysiek goud in huis houden is ongemakkelijk, riskant, verhoogt de spread aanzienlijk en maakt het in de praktijk minder liquide. Maar tot op zekere hoogte is het wel de ultieme zekerheid, omdat je het gewoon met je mee kunt nemen en van niemand afhankelijk bent.
quote:
Dat verhaal deed ook al de ronde in 1998 toen ik zelf nog een goudbull was. Het is kennelijk een verhaal van alle tijden. Ook toen waren er hele volksstammen die dachten dat een goudexplosie aanstaande was om die reden.
In 1998 was het niet meer dan een verhaal en wat aanwijzingen, inmiddels is uit documenten van o.a. de Portugese, Canadese en Amerikaanse centrale banken duidelijk geworden dat ze een bewuste politiek voor het laag houden van de goudprijs gevolgd hebben. Ze geven nu ook openllijk toe dat ze goud uit hun nationale voorraden hebben uitgeleend aan handelaren.
quote:
Ik begrijp nog steeds niet waarom het een bullish argument is als de ene centrale bank goud koopt van een andere centrale bank
Ten eerste, het lijkt erop dat de centrale banken nu per saldo kopers geworden zijn, waar ze het afgelopen decennium juist grote verkopers waren. Maar verder, dat er verkocht wordt was geen nieuws omdat er nu eenmaal geen rendement op gemaakt werd en goud als een achterhaald instrument gezien werd. Maar dat centrale banken in moderne opkomende economieën nu toch graag goud inkopen en de intentie hebben om delen van dollarsreserves voor goud te wisselen bevestigt dat goud nog steeds een universele waarde heeft met een belangrijke monetaire rol.
quote:
Ja, protest en sociale chaos is inderdaad bullish voor goud. Ik zie ook heus wel argumenten voor een stijgende goudprijs hoor. Maar je moet wel objectief blijven. Er worden door de 'gelovigen' allerlei argumenten aangevoerd die heel makkelijk zijn te ontkrachten. Je moet oppassen voor een kokervisie. Zolang je maar objectief blijft is een bullish houding naar goud verder prima.
Het rendement zal mij eerlijk gezegd worst wezen.. de reden waarom ik een deel van mijn vermogen in goud heb omgezet is niet om er op te verdienen. Het is simpelweg een hedge tegen de m.i. reële mogelijkheid dat er hyperinflatie ontstaat of dat de euro uit elkaar valt. Mocht dat gebeuren, dan wil ik genoeg achter de hand hebben om een paar jaar op voort te kunnen en zonodig een of meer nieuwe bedrijfjes op kunnen zetten. En als dat niet gebeurt, was het wat mij betreft een tamelijk risicoloze stap. Op papier heeft het nu zo'n 17% opgeleverd, dus voorlopig doet het 't beter dan mijn spaargeld, en ik vermoed dat er rond $1000/oz een stevige bodem onder de prijs ligt waar het de komende jaren niet meer onder zal komen.
  woensdag 2 december 2009 @ 17:32:42 #154
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75218130
quote:
Op woensdag 2 december 2009 17:12 schreef dvr het volgende:

Zelf fysiek goud in huis houden is ongemakkelijk, riskant, verhoogt de spread aanzienlijk en maakt het in de praktijk minder liquide. Maar tot op zekere hoogte is het wel de ultieme zekerheid, omdat je het gewoon met je mee kunt nemen en van niemand afhankelijk bent.
De optie waar ik indertijd zelf naar heb gekeken is geregistreerde bullion (op nummer) in de kluis bij Perth Mint, gegarandeerd door de Australische staat (als ik het me goed herinner). Dat risico is natuurlijk ook niet nul, maar je moet het afwegen tegen zelf thuis in een kluis leggen (diefstal, brand, etc). Een ETF zou ik persoonlijk niet kopen als goud perma-bull vanwege het feit dat je het juist doet omdat je geen papieren assets vertrouwt. Zo'n ETF kan wel zeggen dat ze het dekken met fysiek goud, maar wie zegt dat het geen wolfraam is, of dat ze het hebben uitgeleend, of domweg fraude? Gegarandeerd dat straks een aantal van die fondsen fraude blijken te zijn...
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75218759
quote:
Op woensdag 2 december 2009 17:32 schreef SeLang het volgende:

De optie waar ik indertijd zelf naar heb gekeken is geregistreerde bullion (op nummer) in de kluis bij Perth Mint, gegarandeerd door de Australische staat (als ik het me goed herinner). Dat risico is natuurlijk ook niet nul, maar je moet het afwegen tegen zelf thuis in een kluis leggen (diefstal, brand, etc).
Ja, of Bullionvault, waar ik voor heb gekozen, vooral omdat het goud daar je persoonlijke eigendom is en geen claim op het bedrijf.
quote:
Een ETF zou ik persoonlijk niet kopen als goud perma-bull vanwege het feit dat je het juist doet omdat je geen papieren assets vertrouwt. Zo'n ETF kan wel zeggen dat ze het dekken met fysiek goud, maar wie zegt dat het geen wolfraam is, of dat ze het hebben uitgeleend, of domweg fraude? Gegarandeerd dat straks een aantal van die fondsen fraude blijken te zijn...
Zou best kunnen.. het is een raar wereldje. Een aantal van die ETF's is ook met elkaar in een soort publiciteitsgevecht verwikkeld omdat ééntje verdacht goedkoop was - zo goedkoop, dat andere fondsen dachten dat er wel een geurtje aan moest zitten.
pi_75221375
quote:
Op woensdag 2 december 2009 17:51 schreef dvr het volgende:
Zou best kunnen.. het is een raar wereldje. Een aantal van die ETF's is ook met elkaar in een soort publiciteitsgevecht verwikkeld omdat ééntje verdacht goedkoop was - zo goedkoop, dat andere fondsen dachten dat er wel een geurtje aan moest zitten.
Hoe kan een tracker nou goedkoop zijn als ze de onderliggende waarde volgen? In principe horen de schommelingen bijna 1:1 te verlopen. Als dat niet zo is zou ik het sowieso niet vertrouwen.
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  woensdag 2 december 2009 @ 19:02:29 #157
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75221395
quote:
Op woensdag 2 december 2009 17:51 schreef dvr het volgende:

[..]

Ja, of Bullionvault, waar ik voor heb gekozen, vooral omdat het goud daar je persoonlijke eigendom is en geen claim op het bedrijf.
Precies, je moet identificeerbare (genummerde) staven goud hebben die op jouw naam staan.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75221875
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:01 schreef Mendeljev het volgende:

Hoe kan een tracker nou goedkoop zijn als ze de onderliggende waarde volgen? In principe horen de schommelingen bijna 1:1 te verlopen. Als dat niet zo is zou ik het sowieso niet vertrouwen.
Bij ETF's die fysiek goud inslaan spelen kosten van vervoer, opslag en beveiliging mee.
pi_75222285
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:13 schreef dvr het volgende:

[..]

Bij ETF's die fysiek goud inslaan spelen kosten van vervoer, opslag en beveiliging mee.
Ik dacht dat dat allemaal 'fictief' gebeurde in de grotten van Wallstreet. Het is nu iig helder!
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_75222539
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:02 schreef SeLang het volgende:

Precies, je moet identificeerbare (genummerde) staven goud hebben die op jouw naam staan.
Nou, zo mooi is het bij Bullionvault nog net niet. Je kunt wel staven kopen, die je desgewenst ook naar je kunt laten opsturen, maar die zijn 12,44 kilo want ze werken alleen met 'good delivery' bars. Normaliter koop je er grammen goud die deel uitmaken van een grote poule (die wel per staaf gedocumenteerd is met fabrikant, gewicht, gehalte en nummer, en waarvan je de status, zoals bevestigd door het kluisbedrijf, steeds kunt bekijken).
  woensdag 2 december 2009 @ 20:07:34 #161
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75224025
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:29 schreef dvr het volgende:

[..]

Nou, zo mooi is het bij Bullionvault nog net niet. Je kunt wel staven kopen, die je desgewenst ook naar je kunt laten opsturen, maar die zijn 12,44 kilo want ze werken alleen met 'good delivery' bars. Normaliter koop je er grammen goud die deel uitmaken van een grote poule (die wel per staaf gedocumenteerd is met fabrikant, gewicht, gehalte en nummer, en waarvan je de status, zoals bevestigd door het kluisbedrijf, steeds kunt bekijken).
Bij Perth Mint kun je kiezen tussen 'unallocated' en 'allocated'. 'Unallocated' is een pool (wel 100% aanwezig) maar kennelijk de werkvoorraad van Perth Mint. Dat is het goedkoopste. Met "allocated" koop je echt identficeerbare goudstaven. Je krijgt ook een eigendomsbewijs met het nummers van je staven en je kunt dat ook persoonlijk auditen door naar Perh Mint te gaan. Dan kun je je eigen staven goud even vasthouden enzo . Nadeel is de hogere bewaarkosten. En laten opsturen kan natuurlijk ook. Ikzelf zou voor die 'allocated' goudstaven zijn gegaan.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75224197
quote:
Op woensdag 2 december 2009 15:30 schreef LXIV het volgende:

[..]

Maar.. Maar... Die euro's die voor dat goud betaald worden kunnen toch naar de aandelenmarkt?
Neehoor. Die gaan naar de bedrijven die het goud onder de grond vandaan halen. Die gebruiken dat dus weer om te investeren in nieuwe mijnen. Natuurlijk is er een kans dat uiteindelijk, na de zoveelste transactie, een deel van die euro op de aandelenmarkt belandt.

Je kunt er wel een bijdehand verhaaltje omheen verzinnen. Maar uiteindelijk is het toch echt heel simpel: als de populairteit van aandelen afneemt t.o.v. goud, zal de goudprijs stijgen t.o.v. de prijzen van aandelen. Dat is dus slecht voor de mensen die al aandelen hebben, want die kunnen hun papieren rommel dan alleen nog tegen afbraakprijzen kwijt.
  woensdag 2 december 2009 @ 21:30:29 #163
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75227493
quote:
Op woensdag 2 december 2009 20:12 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Neehoor. Die gaan naar de bedrijven die het goud onder de grond vandaan halen. Die gebruiken dat dus weer om te investeren in nieuwe mijnen. Natuurlijk is er een kans dat uiteindelijk, na de zoveelste transactie, een deel van die euro op de aandelenmarkt belandt.

Je kunt er wel een bijdehand verhaaltje omheen verzinnen. Maar uiteindelijk is het toch echt heel simpel: als de populairteit van aandelen afneemt t.o.v. goud, zal de goudprijs stijgen t.o.v. de prijzen van aandelen. Dat is dus slecht voor de mensen die al aandelen hebben, want die kunnen hun papieren rommel dan alleen nog tegen afbraakprijzen kwijt.
99% van de goudhandel is toch oud goud. Je gelooft toch niet werkelijk dat op het moment dat ik goud koop op de beurs er iemand van dat geld naar Zuid-Afrika afreist om daat het benodigde goud uit de grond te halen? En al zou dat, daarmee is het geld nog steeds niet weg. Maar als jij goud koopt op de markt komt dat geld gewoon op iemands andere beleggingsrekening die er dan aandelen van koopt, of liquide blijft, of het geld opneemt. Het maakt echt niet uit.

Het enige wat verandert is de waardering van een aandeel als de koers stijgt. Verder niks. Een eenvoudig voorbeeld.

Jij, Selang, DVR en ik hebben allemaal duizend euro. En jij hebt ook nog een klompje goud.
Selang koopt dat goud van je voor 100 euro. Dan is de marktprijs van dat goud nu 100 euro.
Jij hebt dan 1100 euro, en Selang 900
Vervolgens koopt DVR het goud van Selang voor 200 euro.
Jij 1100, Selang 1100, DVR 800 en ik 1000
Nu koop ik het goud van DVR voor 300 euro en vervolgens koop jij het weer van mij voor 400 euro.
Nu heb jij 700 euro en een klompje goud van 400 euro. Selang 1100 euro. DVR 1100 euro en ik 1100 euro.
Is er nu waarde gecreerd? Ja. Want jouw kapitaal is in totaal 1100 euro waard. En dat van de rest ook! Toch is er geen cent bijgekomen of verdwenen!
Op dezelfde manier kan er ook geld "verdampen" zoals ze dat bij het journaal noemen als de koersen sterk gedaald zijn. In werkelijkheid verdampt er geen cent, alleen de perceptie van de waarde van aandelen wordt naar beneden bijgesteld.

Dit moet je snappen voordat je één cent op de beurs investeert. Dit is de essentie van handel!

Als ik een auto koop, of een kaas, of een telefoongesprek voer, of wat dan ook doe, de hoeveelheid geld blijft toch gewoon gelijk. Of er nu ijzer uit de grond gehaald wordt voor een auto of goud voor een klompje, het maakt niks uit.
The End Times are wild
  woensdag 2 december 2009 @ 21:43:13 #164
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75228015
quote:
Op woensdag 2 december 2009 17:32 schreef SeLang het volgende:

[..]
maar je moet het afwegen tegen zelf thuis in een kluis leggen (diefstal, brand, etc).
Lol, goud brand niet
Maar vanwege het risico van diefstal zou ik het inderdaad niet thuis laten slingeren. Het hoort gewoon in een professionele kluis.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_75228943
quote:
Op woensdag 2 december 2009 21:30 schreef LXIV het volgende:

[..]

99% van de goudhandel is toch oud goud. Je gelooft toch niet werkelijk dat op het moment dat ik goud koop op de beurs er iemand van dat geld naar Zuid-Afrika afreist om daat het benodigde goud uit de grond te halen? En al zou dat, daarmee is het geld nog steeds niet weg. Maar als jij goud koopt op de markt komt dat geld gewoon op iemands andere beleggingsrekening die er dan aandelen van koopt, of liquide blijft, of het geld opneemt. Het maakt echt niet uit.

Het enige wat verandert is de waardering van een aandeel als de koers stijgt. Verder niks. Een eenvoudig voorbeeld.

Jij, Selang, DVR en ik hebben allemaal duizend euro. En jij hebt ook nog een klompje goud.
Selang koopt dat goud van je voor 100 euro. Dan is de marktprijs van dat goud nu 100 euro.
Jij hebt dan 1100 euro, en Selang 900
Vervolgens koopt DVR het goud van Selang voor 200 euro.
Jij 1100, Selang 1100, DVR 800 en ik 1000
Nu koop ik het goud van DVR voor 300 euro en vervolgens koop jij het weer van mij voor 400 euro.
Nu heb jij 700 euro en een klompje goud van 400 euro. Selang 1100 euro. DVR 1100 euro en ik 1100 euro.
Is er nu waarde gecreerd? Ja. Want jouw kapitaal is in totaal 1100 euro waard. En dat van de rest ook! Toch is er geen cent bijgekomen of verdwenen!
Op dezelfde manier kan er ook geld "verdampen" zoals ze dat bij het journaal noemen als de koersen sterk gedaald zijn. In werkelijkheid verdampt er geen cent, alleen de perceptie van de waarde van aandelen wordt naar beneden bijgesteld.

Dit moet je snappen voordat je één cent op de beurs investeert. Dit is de essentie van handel!

Als ik een auto koop, of een kaas, of een telefoongesprek voer, of wat dan ook doe, de hoeveelheid geld blijft toch gewoon gelijk. Of er nu ijzer uit de grond gehaald wordt voor een auto of goud voor een klompje, het maakt niks uit.
Ik vind het een erg leuk verhaaltje. Maar het doet niks af aan wat ik schreef.
  woensdag 2 december 2009 @ 22:05:05 #166
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75229023
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:03 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Ik vind het een erg leuk verhaaltje. Maar het doet niks af aan wat ik schreef.
Als het enige argument dat jij kunt vinden (2x achtereen) is dat het "leuke verhaaltjes" zijn en verder niks dan moet je naar een subforum als KLB of ONZ gaan maar niet hier komen.
The End Times are wild
  woensdag 2 december 2009 @ 22:14:27 #167
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75229412
quote:
Op woensdag 2 december 2009 21:43 schreef RdeV het volgende:

[..]

Lol, goud brand niet
Maar vanwege het risico van diefstal zou ik het inderdaad niet thuis laten slingeren. Het hoort gewoon in een professionele kluis.
Smeltpunt 1062 °C. Dat moet een aardige brand zijn maar het kan wel. Maar ik bedoelde eigenlijk gewoon dat je tussen de as van je afgebrande huis op zoek moet naar een goudstaaf. Dat wil je niet
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75229416
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:05 schreef LXIV het volgende:

[..]

Als het enige argument dat jij kunt vinden (2x achtereen) is dat het "leuke verhaaltjes" zijn en verder niks dan moet je naar een subforum als KLB of ONZ gaan maar niet hier komen.
Tsja. Je betoog klopt wel en is best interessant, maar het doet gewoon niks af aan mijn bewering. Dus wat moet ik er dan verder nog op zeggen?
  woensdag 2 december 2009 @ 22:32:49 #169
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75230199
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:14 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Tsja. Je betoog klopt wel en is best interessant, maar het doet gewoon niks af aan mijn bewering. Dus wat moet ik er dan verder nog op zeggen?
Mijn betoog haalt jouw bewering helemaal onderuit! Als je dat niet snapt dan, ja dan snap je het gewoon niet!
The End Times are wild
pi_75230566
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:32 schreef LXIV het volgende:

[..]

Mijn betoog haalt jouw bewering helemaal onderuit!
Neehoor. Volgens mij maak jij gewoon meer van mijn bewering dan dat er werkelijk staat. Ik zeg helemaal niks over de totale hoeveelheid geld.

In feite staat er niet meer dan dat als mensen liever goud kopen dan aandelen, omdat ze aandelen overgewaardeerd vinden, de aandelenkoersen zullen dalen. En dalende koersen zijn natuurlijk nooit fijn voor bezitters van aandelen, al dient de pijn pas te worden genomen bij de afrekening.

Stel, ik heb tien auto's van merk A gekocht, in de hoop dat die auto's meer waard worden. En vervolgens ontstaat er een hetze tegen merk A en wil iedereen ineens merk B hebben. Dan raak ik die auto's alleen nog kwijt tegen dumpprijzen en ga ik dus gewoon de boot in. Zo zit het ook met aandelen versus goud, en daar doen jouw betogen helemaal niks aan af.
  woensdag 2 december 2009 @ 22:51:23 #171
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75230988
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:41 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Neehoor. Volgens mij maak jij gewoon meer van mijn bewering dan dat er werkelijk staat. Ik zeg helemaal niks over de totale hoeveelheid geld.

In feite staat er niet meer dan dat als mensen liever goud kopen dan aandelen, omdat ze aandelen overgewaardeerd vinden, de aandelenkoersen zullen dalen. En dalende koersen zijn natuurlijk nooit fijn voor bezitters van aandelen, al dient de pijn pas te worden genomen bij de afrekening.

Stel, ik heb tien auto's van merk A gekocht, in de hoop dat die auto's meer waard worden. En vervolgens ontstaat er een hetze tegen merk A en wil iedereen ineens merk B hebben. Dan raak ik die auto's alleen nog kwijt tegen dumpprijzen en ga ik dus gewoon de boot in. Zo zit het ook met aandelen versus goud, en daar doen jouw betogen helemaal niks aan af.
Ja, als mensen goud kopen omdat ze aandelen overgewaardeerd vinden maar daar zit de crux. Als mensen aandelen overgewaardeerd vinden zakt de koers van aandelen. Of ze wel of geen goud kopen staat daar los van. Goud en aandelen kunnen ook gerust samen stijgen. Alle commodities, leningen, aandelen, derivaten kunnen tegelijk stijgen! Wanneer iedereen ze ondergewaardeerd vind.

De prijs van een aandeel is niks meer dan de waarde die de markt er aan toekent. Dat staat los van de goudprijs of de geldhoeveelheid (de laatste in principe dan)

Dezelfde onzin is wanneer er bij een forse beursdaling geroepen wordt dat "veel mensen hun aandelen verkochten" Dat kan wel, maar er waren toch precies netzoveel mensen om die aandelen te kopen (er van uitgaande dat niemand meer dan één transactie deed., maar goed, je weet wat ik bedoel) Voor iedere verkoper is er altijd een koper. In een dalende markt, in een stijgende markt, in een stagnerende markt.
The End Times are wild
pi_75230995
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:41 schreef CoqAuVin het volgende:
In feite staat er niet meer dan dat als mensen liever goud kopen dan aandelen, omdat ze aandelen overgewaardeerd vinden, de aandelenkoersen zullen dalen. En dalende koersen zijn natuurlijk nooit fijn voor bezitters van aandelen, al dient de pijn pas te worden genomen bij de afrekening.
Nee, je zegt dit.
quote:
Die gaan naar de bedrijven die het goud onder de grond vandaan halen. Die gebruiken dat dus weer om te investeren in nieuwe mijnen. Natuurlijk is er een kans dat uiteindelijk, na de zoveelste transactie, een deel van die euro op de aandelenmarkt belandt.
En dat klopt dus niet zoals LXIV al gezegd heeft.
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_75232532
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:51 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ja, als mensen goud kopen omdat ze aandelen overgewaardeerd vinden maar daar zit de crux. Als mensen aandelen overgewaardeerd vinden zakt de koers van aandelen. Of ze wel of geen goud kopen staat daar los van. Goud en aandelen kunnen ook gerust samen stijgen. Alle commodities, leningen, aandelen, derivaten kunnen tegelijk stijgen! Wanneer iedereen ze ondergewaardeerd vind.

De prijs van een aandeel is niks meer dan de waarde die de markt er aan toekent. Dat staat los van de goudprijs of de geldhoeveelheid (de laatste in principe dan)

Dezelfde onzin is wanneer er bij een forse beursdaling geroepen wordt dat "veel mensen hun aandelen verkochten" Dat kan wel, maar er waren toch precies netzoveel mensen om die aandelen te kopen (er van uitgaande dat niemand meer dan één transactie deed., maar goed, je weet wat ik bedoel) Voor iedere verkoper is er altijd een koper. In een dalende markt, in een stijgende markt, in een stagnerende markt.
Volgens mij haal jij wat zaken door elkaar. Het gaat me ook niet om het aantal mensen dat kopen of verkopen. Ik weet dondersgoed dat dat er altijd evenveel zijn. Het gaat mij om de prijs waartegen zo'n transactie plaatsvindt. Als jij vorige week een aandeel hebt gekocht voor 10 euro, en men wil je er nu nog maar maximaal 5 voor geven omdat men eigenlijk veel liever in goud belegt, dan is dat gewoon kwalitatief uitermate teleurstellend voor jou.

Het is gewoon een feit dat goud en aandelen met elkaar concurreren om het geld van de belegger. Daarom zie je ook vaak dat als de aandeelkoersen kelderen, de goudprijs stijgt, en omgekeerd. Dat op dit moment beiden stijgen heeft vermoedelijk iets met de helicopter van ome Ben te maken.
  woensdag 2 december 2009 @ 23:43:42 #174
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75232872
quote:
Op woensdag 2 december 2009 23:32 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Volgens mij haal jij wat zaken door elkaar. Het gaat me ook niet om het aantal mensen dat kopen of verkopen. Ik weet dondersgoed dat dat er altijd evenveel zijn. Het gaat mij om de prijs waartegen zo'n transactie plaatsvindt. Als jij vorige week een aandeel hebt gekocht voor 10 euro, en men wil je er nu nog maar maximaal 5 voor geven omdat men eigenlijk veel liever in goud belegt, dan is dat gewoon kwalitatief uitermate teleurstellend voor jou.

Het is gewoon een feit dat goud en aandelen met elkaar concurreren om het geld van de belegger. Daarom zie je ook vaak dat als de aandeelkoersen kelderen, de goudprijs stijgt, en omgekeerd. Dat op dit moment beiden stijgen heeft vermoedelijk iets met de helicopter van ome Ben te maken.
Nee, want het is niet zero-sum. De waarde van alle aandelen en al het goud is geen constant getal (even aangenomen dat er geen andere dingen zijn).
Met dezelfde hoeveelheid geld kunnen geld en aandelen allebei heel hoog gewaardeerd zijn, of heel laag of goud hoog en aandelen laag of andersom.
Net als in dat voorbeeld met dat klompje goud. Er komt geen cent bij of af en toch stijgt dat klompje in waarde! Ik kan ook nog een aandeel toevoegen in dat voorbeeld dat net zo hard meestijgt!

De waarde van iets is enkel de perceptie. Verder niks. Als jij een kilo goud hebt en ik 1000 aandelen en ik koop voor 10.000 euro die kilo van je, en met dat geld koop jij die aandelen, dan zijn ze beiden 10.000 euro waard. Koop ik voor 10 euro die kilo van je en met dat geld koop jij die aandelen dan zijn ze beiden 10 euro waard. Staat helemaal los van elkaar!
The End Times are wild
pi_75233161
quote:
Op woensdag 2 december 2009 23:43 schreef LXIV het volgende:

[..]

Nee, want het is niet zero-sum.
Ik zeg ook niet dat het zero-sum is. De automarkt is ook niet zero-sum. Toch bestaat er concurrentie die ervoor zorgt dat mensen geneigd zijn voor de ene auto meer te betalen dan voor de andere.
quote:
De waarde van alle aandelen en al het goud is geen constant getal (even aangenomen dat er geen andere dingen zijn).
Met dezelfde hoeveelheid geld kunnen geld en aandelen allebei heel hoog gewaardeerd zijn, of heel laag of goud hoog en aandelen laag of andersom.
Net als in dat voorbeeld met dat klompje goud. Er komt geen cent bij of af en toch stijgt dat klompje in waarde! Ik kan ook nog een aandeel toevoegen in dat voorbeeld dat net zo hard meestijgt!

De waarde van iets is enkel de perceptie. Verder niks. Als jij een kilo goud hebt en ik 1000 aandelen en ik koop voor 10.000 euro die kilo van je, en met dat geld koop jij die aandelen, dan zijn ze beiden 10.000 euro waard. Koop ik voor 10 euro die kilo van je en met dat geld koop jij die aandelen dan zijn ze beiden 10 euro waard. Staat helemaal los van elkaar!
Het punt is nu juist dat ik die aandelen van jou helemaal niet hoef! Na al die media-aandacht wil ik helemaal niet meer van m'n goud af, want goud gaat toch nog verder stijgen. Alleen als jij een bod doet dat ik echt niet kan weerstaan, dan zal ik het aan je verkopen. Maar voor het geld koop ik dan zeker géén aandelen, tenzij de prijs van die aandelen spontaan keldert en ik met dat geld niet alleen jouw aandelen kan kopen, maar nog van veel meer mensen die er ook vanaf willen omdat ze liever goud hebben.
  woensdag 2 december 2009 @ 23:59:43 #176
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75233402
quote:
Op woensdag 2 december 2009 23:52 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Ik zeg ook niet dat het zero-sum is. De automarkt is ook niet zero-sum. Toch bestaat er concurrentie die ervoor zorgt dat mensen geneigd zijn voor de ene auto meer te betalen dan voor de andere.
[..]

Het punt is nu juist dat ik die aandelen van jou helemaal niet hoef! Na al die media-aandacht wil ik helemaal niet meer van m'n goud af, want goud gaat toch nog verder stijgen. Alleen als jij een bod doet dat ik echt niet kan weerstaan, dan zal ik het aan je verkopen. Maar voor het geld koop ik dan zeker géén aandelen, tenzij de prijs van die aandelen spontaan keldert en ik met dat geld niet alleen jouw aandelen kan kopen, maar nog van veel meer mensen die er ook vanaf willen omdat ze liever goud hebben.
Als aandelen en goud een marktprijs hebben dan zijn er net zoveel mensen die voor dat geld willen kopen dat als er zijn die voor dat geld willen verkopen. Met z'n allen vinden we dat net díe waarde de juiste waarde is! Of jij goud nu ondergewaardeerd en aandelen overgewaardeerd vind doet daar niks aan af!
Je kunt dus niet zeggen dat goud ondergewaardeerd is. Goud is exact voor de marktprijs te koop.
Je kunt enkel zeggen dat je goud ondergewaardeerd vind! Een essentieel verschil. Want voor iedereen die dat denkt is er ook altijd iemand die het juist overgewaardeerd vind. De echte waarde is gewoon de marktprijs echter.
The End Times are wild
  woensdag 2 december 2009 @ 23:59:51 #177
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75233407


220kg
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 3 december 2009 @ 00:00:51 #178
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75233459
220 kilo geel metaal. Wauw
The End Times are wild
pi_75233624
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:00 schreef LXIV het volgende:
220 kilo geel metaal. Wauw
Zuurpruim!
  donderdag 3 december 2009 @ 00:06:59 #180
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75233709
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:04 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

Zuurpruim!
Haha, nee hoor! Maar we mogen niet vergeten wat het nu eigenlijk is. Uiteindelijk is goud ook maar waard wat een gek er voor geeft! En dat geld voor alles natuurlijk!

Goud kan onder bepaalde omstandigheden wel leuk zijn om in te speculeren of te vluchten. Maar je moet niet vergeten dat wanneer je in 1900 een kilo goud kocht, dit nu niks meer geweest was dan een kilo goud.
Als je een deel in een gloeilampenfabriek geinvesteerd had dan had je nu een deel gehad van een wereldwijd concern, leading in medische technologie en met duizenden patenten. En je had de meeste jaren ook nog wat dividend gekregen.

Daarom wordt ik niet zo warm van goud.
The End Times are wild
pi_75233846
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:06 schreef LXIV het volgende:

[..]

Haha, nee hoor! Maar we mogen niet vergeten wat het nu eigenlijk is. Uiteindelijk is goud ook maar waard wat een gek er voor geeft! En dat geld voor alles natuurlijk!

Goud kan onder bepaalde omstandigheden wel leuk zijn om in te speculeren of te vluchten. Maar je moet niet vergeten dat wanneer je in 1900 een kilo goud kocht, dit nu niks meer geweest was dan een kilo goud.
Als je een deel in een gloeilampenfabriek geinvesteerd had dan had je nu een deel gehad van een wereldwijd concern, leading in medische technologie en met duizenden patenten. En je had de meeste jaren ook nog wat dividend gekregen.

Daarom wordt ik niet zo warm van goud.
De kans was natuurlijk ook vrij groot geweest dat je in 1900 in het "verkeerde" bedrijf had geïnvesteerd en nu al je geld kwijt was.

Maar rationeel gezien heb je natuurlijk een punt. Toch heeft dat goud voor mij wel wat. Dan heb ik het over fysiek goud. Het is iets heel primairs, alsof het aan bepaalde oerinstincten appelleert.
  donderdag 3 december 2009 @ 00:12:37 #182
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75233877
Met andere woorden: het is puur speculatief. Want het verwachte dividend vanaf nu tot in de eeuwigheid is exact nul. Je kunt enkel hopen op een greater fool die het voor meer van je wil kopen!
The End Times are wild
  donderdag 3 december 2009 @ 00:13:55 #183
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75233928
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:11 schreef CoqAuVin het volgende:

[..]

De kans was natuurlijk ook vrij groot geweest dat je in 1900 in het "verkeerde" bedrijf had geïnvesteerd en nu al je geld kwijt was.

Maar rationeel gezien heb je natuurlijk een punt. Toch heeft dat goud voor mij wel wat. Dan heb ik het over fysiek goud. Het is iets heel primairs, alsof het aan bepaalde oerinstincten appelleert.
Ja, je kunt nog spreiden etc. Maar je snapt mijn punt.

Goud is natuurlijk ook niet helemaal niks waard. Het vertegenwoordigd toch wat arbeid om het te winnen en er wordt al duizenden jaren een vrij hoge waarde aan toegekend, wat natuurlijk ook niet niks zegt.
The End Times are wild
pi_75234017
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:12 schreef LXIV het volgende:
Met andere woorden: het is puur speculatief. Want het verwachte dividend vanaf nu tot in de eeuwigheid is exact nul. Je kunt enkel hopen op een greater fool die het voor meer van je wil kopen!
Goud lijkt inderdaad een beetje op een koopwoning. Met het verschil dat die koopwoning wegrot waar je bijstaat en aan alle kanten wordt belast, en je dat goud gewoon onder je matras kunt stoppen zonder dat iemand het weet.
pi_75234402
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:06 schreef LXIV het volgende:

Als je een deel in een gloeilampenfabriek geinvesteerd had dan had je nu een deel gehad van een wereldwijd concern, leading in medische technologie en met duizenden patenten. En je had de meeste jaren ook nog wat dividend gekregen.
Ja, en als je het in Russische spoorwegaandelen had geinvesteerd, zoals je toen met een hogere graad van waarschijnlijkheid gedaan zou hebben, dan had je nu een erg duur behangetje gehad.

Toen ik klein was heb ik meermalen opgevangen dat een verstandige belegger 5% van zijn vermogen in goud aanhoudt - dat was ooit een bekende vuistregel. Dat advies leek altijd onzinnig, maar als je nagaat hoeveel vermogens er de afgelopen eeuw her en der verdampt zijn in hyperinflatie, oorlogen, devaluaties,volksverhuizingen, overstromingen en ander onheil is het echt geen gek idee. 't Is alleen wel verstandig om het te kopen voor de pleuris uitbreekt.
  donderdag 3 december 2009 @ 08:51:49 #186
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75237239
quote:
Op donderdag 3 december 2009 00:35 schreef dvr het volgende:

[..]

Ja, en als je het in Russische spoorwegaandelen had geinvesteerd, zoals je toen met een hogere graad van waarschijnlijkheid gedaan zou hebben, dan had je nu een erg duur behangetje gehad.

Toen ik klein was heb ik meermalen opgevangen dat een verstandige belegger 5% van zijn vermogen in goud aanhoudt - dat was ooit een bekende vuistregel. Dat advies leek altijd onzinnig, maar als je nagaat hoeveel vermogens er de afgelopen eeuw her en der verdampt zijn in hyperinflatie, oorlogen, devaluaties,volksverhuizingen, overstromingen en ander onheil is het echt geen gek idee. 't Is alleen wel verstandig om het te kopen voor de pleuris uitbreekt.
Het punt dat ik wilde maken is dat goud an sich niet rendeert. Terwijl dat geld geinvesteerd in bedrijven dit wel doet.
The End Times are wild
pi_75240230
quote:
Op donderdag 3 december 2009 08:51 schreef LXIV het volgende:

Het punt dat ik wilde maken is dat goud an sich niet rendeert. Terwijl dat geld geinvesteerd in bedrijven dit wel doet.
Jawel, maar dat punt is niet compleet zonder de erkenning dat aandelen, obligaties en zelfs gewoon geld hun waarde soms volledig kunnen verliezen.
  donderdag 3 december 2009 @ 11:14:10 #188
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75240443
quote:
Op donderdag 3 december 2009 11:06 schreef dvr het volgende:

[..]

Jawel, maar dat punt is niet compleet zonder de erkenning dat aandelen, obligaties en zelfs gewoon geld hun waarde soms volledig kunnen verliezen.
Goud is niet minder riskant dan aandelen (daling van $800 naar $250 in een periode van >20 jaar, gecorrigeerd voor inflatie veel meer. En in de tussentijd geen dividend ontvangen....). Een goed gespreid portfolio van aandelen (een index) is ook nog nooit nul geworden. Logisch, want daar liggen echte assets onder.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75311964
Is dit de volgende bubbel?
  zondag 6 december 2009 @ 20:45:36 #190
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75348095
quote:
Op zaterdag 5 december 2009 13:10 schreef MrBadGuy het volgende:
Is dit de volgende bubbel?
Vast wel een keer, maar nu (nog) niet.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  zondag 6 december 2009 @ 20:47:54 #191
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75348193
Nee, een echte bubble vind ik het ook nog niet. Gezien de omstandigheden, met name rondom de schulden van de VS en de dollar, is de goudprijs niet naar een irreële hoogte gestegen vind ik.
Maar toch al wel weer te veel om nog met een gerust hart in te kunnen stappen! Ik zou wachten totdat de bubble op zijn hoogtepunt is en dan short gaan. En mis je dat hoogtepunt, dan heb je nog niks verloren.
The End Times are wild
  maandag 7 december 2009 @ 02:15:13 #192
78918 SeLang
Black swans matter
pi_75358940
Probleem met goud is dat je er niet echt een waarde op kunt plakken (in tegenstelling tot aandelen, waar je de waardering kunt relateren aan onderliggende winst).
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_75457513
Laat die goudbubbel maar verder leeglopen, gaat rap laatste dagen
  donderdag 10 december 2009 @ 10:37:06 #194
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75474632
Is geen bubbel. Zolang economische onzekerheid bestaat, blijft groot geld wegen zoeken naar veiligheid. En dat kan zijn grote verschuivingen van de ene veilige haven naar de andere, met grote koerspieken/dalen. We zitten nog altijd in een zeer stevige opgaande trend van goud.

Vergelijk het eens met de huizenbubbel in de VS en Dubai. Die zitten op 50% van de top. In goud was de top $1224, dan zou de prijs terug moeten naar $612.... Er is eenvoudig te veel geld in omloop om goud zo ver te laten zakken.

Kijk eens naar onderstaande grafiek, en je ziet dat de trendlijn ergens op $1100 uitkomt. Niks om je zorgen over te maken, met de huidige prijs van $1125.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_75477439
quote:
Op donderdag 10 december 2009 10:37 schreef RdeV het volgende:
Is geen bubbel. Zolang economische onzekerheid bestaat, blijft groot geld wegen zoeken naar veiligheid. En dat kan zijn grote verschuivingen van de ene veilige haven naar de andere, met grote koerspieken/dalen. We zitten nog altijd in een zeer stevige opgaande trend van goud.
Goud is jarenlang kunstmatig te laag gehouden, dit veroorzaakt een stijging vanaf begin deze eeuw. Echter in deflationaire tijden, die we binnen niet al te lange tijd (echt) gaan krijgen doet goud of zilver het niet beter als andere assets. Ook al worden de economische onzekerheden dan groter en groter.

  donderdag 10 december 2009 @ 13:12:46 #196
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75479787
Huh? En waarom laat je dan niet een plaatje van goud zien ten tijde van de grote depressie? Juist, precies, toen was er een goud standaard, en goud werd niet minder waard als commodity. Zilverstandaard was toen al losgelaten.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_75480187
quote:
Op donderdag 10 december 2009 10:37 schreef RdeV het volgende:
Vergelijk het eens met de huizenbubbel in de VS en Dubai. Die zitten op 50% van de top. In goud was de top $1224, dan zou de prijs terug moeten naar $612.... Er is eenvoudig te veel geld in omloop om goud zo ver te laten zakken.
Is er in de VS gemiddeld al 50% af? In dat geval moet je nu dus weg uit goud en huizen in de VS kopen. Die dingen waren tenslotte, inflatiegecorrigeerd, 100% te duur. Wellicht dat je geen dikke rendementen draait de aankomende jaren, maar je zit dan wel redelijk veilig qua veiligstellen koopkracht.
pi_75480304
quote:
Op donderdag 10 december 2009 13:12 schreef RdeV het volgende:
Huh? En waarom laat je dan niet een plaatje van goud zien ten tijde van de grote depressie? Juist, precies, toen was er een goud standaard, en goud werd niet minder waard als commodity. Zilverstandaard was toen al losgelaten.
Goud bleef dezelfde prijs hebben, omdat het inderdaad een goudstandaard was. Daarom is goud niet te vergelijken. Daarbij zilver heeft hetzelfde monetaire/waarde behoudend effect als goud. Pas later in de grote depressie werd de goudstandaard verhoogd van 20 dollar naar 35 dollar(als ik het me goed herinner), overigens om andere redenen die je schetst.

De huidige stijging van goud maskeert slechts 3 dingen:
- dollarzwakte
- jarenlange 'manipulatie' van de goudprijs
- de omvang van de opgeblazen bubble door liquiditeiten en stimulansen.

Daarbij komende als je vanaf het begin van de goudrally geinvesteerd had in andere (edel)metalen had je procentueel veel meer winst gehad. Als je dan echt in goud wilt investeren omdat je bijvoorbeeld hyperinflatie of devaluerende munteenheden verwacht, wacht dan dat de huidige bubble is geknapt. Dit zal ook de goudprijs zeer laag zetten.
  donderdag 10 december 2009 @ 13:30:37 #199
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75480440
quote:
Is er in de VS gemiddeld al 50% af? In dat geval moet je nu dus weg uit goud en huizen in de VS kopen. Die dingen waren tenslotte, inflatiegecorrigeerd, 100% te duur. Wellicht dat je geen dikke rendementen draait de aankomende jaren, maar je zit dan wel redelijk veilig qua veiligstellen koopkracht.
Als je je koopkracht wilt veilig stellen over een lange termijn - ja. Maar stel dat je die koopkracht over 4 jaar wilt gebruiken? Wie zegt dat over 4 jaar de huizenprijzen weer zijn gestegen in de VS en in Dubai? Het zou ook kunnen dat er nog meer deflatie op gaat treden in de VS (denk alleen al aan de mortgage Alt-A en de commercial real estate). Dat is ook de reden dat iedereen nu ineens naar kortlopende staatsobligaties gaat, en de yield op deze belachelijk laag is
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  donderdag 10 december 2009 @ 14:45:34 #200
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_75483010
quote:
Despite Gold Boom, Major Miners Have Been Bleeding Free Cash

Since the start of 2007 (and excluding the fourth quarter of 2009), eight of the world's Tier I gold stocks -- - AngloGold Ashanti, Barrick (ABX), Goldcorp, Newmont (NEM), Yamana, Kinross, Harmony, and Gold Fields -- have generated negative free cash flow of USD 3.2bn (for the first nine months of this year, in line with rising bullion prices, generation of free cash flow has been positive to the tune of USD 1.1bn).

Cash flow deficits have been financed by raising fresh equity, to the tune of USD 10.1bn, raising fresh debt, and selling assets. These eight gold companies have been determined, however, to create a lively impression, paying an astonishing USD 2.7bn in cash dividends over the period. Cash has often moved around in circles, rather than from profitable gold mines to shareholders.
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
  donderdag 10 december 2009 @ 20:45:52 #201
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75495694
quote:
Op donderdag 10 december 2009 12:04 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Goud is jarenlang kunstmatig te laag gehouden, dit veroorzaakt een stijging vanaf begin deze eeuw. Echter in deflationaire tijden, die we binnen niet al te lange tijd (echt) gaan krijgen doet goud of zilver het niet beter als andere assets. Ook al worden de economische onzekerheden dan groter en groter.

[ afbeelding ]
Ik had een leraar scheikunde die overtuigd was dat de zilverprijs in de toekomst tot onvoorstelbare hoogten zou stijgen: nog duurder dan goud zelfs! Hij heeft dat meerdere malen verteld in de klas en had er ook al zijn geld in gepompt.
Waarom dacht hij dat? Omdat zilver in tegenstelling tot goud wel een verbruiksgoed was. Bij fotografie heb je immers zilvernitraat nodig om fotorolletjes te maken (of ze te ontwikkelen, weet ik veel). Enfin, toen kwam de digitale fotografie eraan.
The End Times are wild
pi_75501929
quote:
Op donderdag 10 december 2009 20:45 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik had een leraar scheikunde die overtuigd was dat de zilverprijs in de toekomst tot onvoorstelbare hoogten zou stijgen: nog duurder dan goud zelfs! Hij heeft dat meerdere malen verteld in de klas en had er ook al zijn geld in gepompt.
Waarom dacht hij dat? Omdat zilver in tegenstelling tot goud wel een verbruiksgoed was. Bij fotografie heb je immers zilvernitraat nodig om fotorolletjes te maken (of ze te ontwikkelen, weet ik veel). Enfin, toen kwam de digitale fotografie eraan.
Wel een mooi verhaal overigens, doet me denken aan het verhaal wat een kennis ooit zei over de overgrootopa van hem. Die zei tegen zijn kinderen dat ze in de mijn-sector moesten werken, omdat mensen toch altijd steenkolen nodig hadden voor de kachel. Wat veel mensen vergeten is de innovatie en marktwerking, bij een hoge prijs word er meer van het materiaal uit de natuur gedolven en word er naar alternatieve gezocht, waardoor vroeg of laat het aanbod en de vraag weer in evenwicht is.
  donderdag 10 december 2009 @ 23:27:55 #203
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_75502050
quote:
Ik had een leraar scheikunde die overtuigd was dat de zilverprijs in de toekomst tot onvoorstelbare hoogten zou stijgen: nog duurder dan goud zelfs! Hij heeft dat meerdere malen verteld in de klas en had er ook al zijn geld in gepompt.
Waarom dacht hij dat? Omdat zilver in tegenstelling tot goud wel een verbruiksgoed was. Bij fotografie heb je immers zilvernitraat nodig om fotorolletjes te maken (of ze te ontwikkelen, weet ik veel). Enfin, toen kwam de digitale fotografie eraan.
Hij had wel gelijk. Zilver is relatief schaarser dan goud. Er is inderdaad erg veel verbruikt van wat ooit gewonnen was. In tegenstelling tot goud - waar het enige wat verloren is gegaan, datgene is wat we de ruimte in hebben geschoten. Echter, zilver is nog wel relatief makkelijk te winnen, zeker in vergelijking tot goud. En daarbij, zilver heeft zijn monetaire status echt verloren, in tegenstelling tot goud. Zilver kan dus veel meer een correctie naar boven krijgen (de zilver/goud ratio wordt kleiner), omdat de markt echt zo geweldig klein is. Warren Buffett had ooit 20% van al het zilver op de wereld in handen.

Ik ben zelf meer voor goud, simpelweg omdat het een hedge is. Ik heb wel zilver, maar dan vanwege het opwaardse potentieel - dit is meer een speculatieve belegging. Om nou alles in zilver te stoppen lijkt me dan weer niet zo verstandig.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
  donderdag 10 december 2009 @ 23:32:15 #204
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_75502217
Hij had gelijk gekregen als hij erop verdiend had!
The End Times are wild
pi_75502332
quote:
Op donderdag 10 december 2009 23:27 schreef RdeV het volgende:
En daarbij, zilver heeft zijn monetaire status echt verloren, in tegenstelling tot goud.
Je moet zowel goud als zilver tegenwoordig meer zien als een commodity. Allebei hebben ze weldegelijk een psychologische monetaire functie. Waarom mensen eerder in goud investeren als in zilver vraag ik me vaak af, omdat zilver procentueel veel harder stijgt dan goud in tijden van een bullmarket. Bij een bearmarket natuurlijk andersom. Dat wijst de geschiedenis tenminste uit.
  vrijdag 11 december 2009 @ 00:34:25 #206
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_75504410
quote:
Op donderdag 10 december 2009 23:35 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Allebei hebben ze weldegelijk een psychologische monetaire functie. Waarom mensen eerder in goud investeren als in zilver vraag ik me vaak af,
Als je psychologie erbij haalt, dan denk ik dat het ook komt omdat mensen goud met nummer 1 associëren en zilver met nummer 2 dankzij zaken als prijsuitreikingen.
The more debt, the better
pi_75512574
Ik dacht dat er nog meer dan genoeg gebieden zijn waar zilver dagelijks als geld wordt gebruikt. En ik las laatst dat bullion zilver beter verkoopt dan goud in China omdat het goedkoper is.

Verder wordt zilver gebruikt in bijvoorbeeld mobiele telefoons, toetsenborden, zonnepanelen en zelfs antibiotica. Dus ik denk dat zilver een goede gok is. Maar ja, mensen kopen nu eenmaal liever iets wanneer het overpriced is dan wanneer goedkoop.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')