quote:Op dinsdag 20 januari 2009 14:49 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat kon ik me ook al indenken voordat men met dit plan kwam.![]()
Maar nee toen moesten echt overal poortjes komen zoals we ook in het aangehaalde stuk zien want het verhoogde de veiligheid, en was daarom een gegronde extra reden om die ov chipknip en poortejs wel door te zetten.
Je hoeft niet dom te zijn of te trollen om te zien dat jij geen antwoord geeft op simpele vragen als waarom de reisgegevens interessant zijn voor o.a. taxi's. Of waarom de NS gegevens gaat delen met de concurentie. Of waarom een overheids instelling wel de reisgegevens mag hebben en een private instelling niet.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 14:21 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Jij bent of dom of aan het trollen, veel plezier en geluk verder, de groeten.
Je hoeft het niet eens te zijn, maar sommige mensen zijn niet bezig met discussieren, dat heeft weinig zin op een forum. Overigens, als je de OP leest, zou je hopelijk begrijpen dat privacy slechts een onderdeel is van de OV-chipkaart, misschien dat je de andere punten wel kan zien?quote:Op dinsdag 20 januari 2009 21:42 schreef HiZ het volgende:
Hehe... lachen, een discussie voeren met mensen die het allemaal met je eens zijn. Alleen mag dit topic dan meteen door naar 'Truth' of hoe dat forum tegenwoordig heet.
Wat een bullshit. Wie ben jij om te bepalen dat je hier alleen mag posten als je vind dat de privacy wordt geschondenquote:Het onderdeel privacy wordt door sommigen niet als probleem ervaren. Aan die users: blijf buiten deze reeks, jullie voegen niets toe aan het onderwerp zelf,
Ik stel jou normale vragen. Daar geef jij geen antwoord op maar verwijst naar een andere, oudere post van jou.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 22:06 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Je hoeft het niet eens te zijn, maar sommige mensen zijn niet bezig met discussieren, dat heeft weinig zin op een forum. Overigens, als je de OP leest, zou je hopelijk begrijpen dat privacy slechts een onderdeel is van de OV-chipkaart, misschien dat je de andere punten wel kan zien?
Eens.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 22:14 schreef snowgoon het volgende:
Wat een bullshit. Wie ben jij om te bepalen dat je hier alleen mag posten als je vind dat de privacy wordt geschonden
En zo denk ik er ook over.quote:Op woensdag 21 januari 2009 00:56 schreef Elfletterig het volgende:
Ter aanvulling: iedereen mag hier posten. Het is niet zo dat iemand kan gaan bepalen dat mensen met een andere mening niet welkom zijn in een topic. Discussie moet mogelijk zijn en blijven. Is trouwens geen vrijbrief om te gaan trollen.
Nou verbaas ons dan ook maar eens.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 22:22 schreef snowgoon het volgende:
Ik stel jou normale vragen. Daar geef jij geen antwoord op maar verwijst naar een andere, oudere post van jou.
Zelfs zonder een geavanceerde ovchipknip zijn er problemen over de kosten. En wat dan weer frappant om te constateren is in dat chaotische verhaal is dat de gemeente de veolia de schuld geeft, deze vervolgens weer wijst naar de provincie, en zo gaan ze een rondje verantwoordelijkheid afschuiven spelen.quote:http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/inboxtilburgstad/4379227/Tarief-bussen-stoort-partijen.ece
Tarief bussen stoort partijen
door Hans Rube. woensdag 21 januari 2009 | 03:48 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 21 januari 2009 | 04:20
Tekstgrootte
TILBURG - Het nieuwe tarievenstelsel voor het busvervoer in Midden-Brabant heeft tot op heden talloze reizigers in verwarring gebracht.
Dat stelt de Tilburgse gemeenteraad, daarin bijgevallen door busonderneming Veolia.
"Ons is door de provincie, en de PvdA in het bijzonder, goedkoper openbaar vervoer beloofd. Het is echter alleen maar duurder en chaotischer geworden", aldus LST-raadslid Hans Smolders.
Raadsbreed komt de Tilburgse politiek nu in actie. In een gezamenlijk opgestelde verklaring roepen de politieke partijen het college op de provincie te dwingen een einde aan de chaos te maken. Daarnaast "moet het doel zijn ook de incidentele reiziger zo spoedig mogelijk voor een laag tarief te laten reizen", aldus de Tilburgse raad.
Piet van den Bosch, commercieel manager van Veolia Transport Brabant, begrijpt de boosheid van de Tilburgse raad ten volle.
"Ook ons personeel staat onder een geweldige druk. De provincie zou zorgen voor communicatie en organisatie. Op veel plaatsen zijn geen strippenkaarten te koop en de voorlichtingsboekjes deugen niet. Reizigers komen met verkeerde en te dure kaartjes." Afgelopen maandag heeft Veolia met de provincie afgesproken dat die folders herschreven worden.
Grootste probleem is dat absoluut onduidelijk is welke tarieven reizigers vanaf 1 januari dienen te betalen. Tilburg kende voorheen bijvoorbeeld de goedkope piekbus, op koopavonden en in de weekeinden. Die is komen te vervallen.
Volgens de Tilburgse raad is, ondanks de belofte van de provincie, het openbaar vervoer per bus in de regio Midden-Brabant alleen maar duurder geworden.
"Een dagkaart kost nu 3 euro, goedkope strippen moet je per kaart van 45 stuks kopen. Geen buspropaganda", aldus de raad.
Gratis bestaat niet.quote:Op woensdag 21 januari 2009 08:58 schreef Doezelhaar het volgende:
Laten we het openbaar vervoer gratis maken voor een ieder! Zou een hoop schelen...
Waarom zu dat niet wenselijk zijn, hoeveel kost bijvoorbeeld al die amdinistratie bijhouden en het verstrekken van subsidies voor die zogenaamd verzelfstandigde en vervoersbedrijven.quote:Op woensdag 21 januari 2009 09:29 schreef huhggh het volgende:
Gratis bestaat niet.
De belastingbetaler draait daar dan 100% voor op, en dat is niet wenselijk.
Een antwoord daarop heb ik al diverse malen gegeven. Ik weet ook niet waarom ze dat doen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 08:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou verbaas ons dan ook maar eens.
Wat is de meerwaarde voor de NS dat men reisgegevens voor 7 jaar niet geanomiseerd gaan bijhouden.
In de ontwikkelingsfase is het een verrot pasje. Straks als het allemaal goed werkt zal het een prima systeem zijn. Veel sneller dan je kaartje in een automaat stoppen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 08:52 schreef Doezelhaar het volgende:
Ben tegen het systeem van de OV-chipkaart. Werkt het nu al wel waterdicht trouwens? Nog paar dagen en dan kan je de 'gouwe ouwe' strippenkaart niet meer gebruiken in de metro van Rotterdam. Heb tijdje in Japan gewoond en daar hebben ze nog gewoon een systeem met kaartjes automaat waarbij je vervolgens je kaartje in een poortje stopt, je doorloopt en vervolgens je geknipte kaartje aan de andere kant er uit pakt. Prima systeem! Waarom moeten wij dan weer zo'n verrot pasje invoeren? Dat het waarschijnlijk ook nog gaat begeven als je hem tegen je telefoon aanhoud voor een al te lange tijd (magnetische velden etc...).
Toegegeven, het systeem in Japan zou hier misbruikgevoelig zijn. De samenleving daar is gewoon stukken netter dan hier. Hier zou men over die poortjes heenspringen, rottuig.
Met meer asfalt los je files effectiever op.quote:Op woensdag 21 januari 2009 09:37 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarom zu dat niet wenselijk zijn, hoeveel kost bijvoorbeeld al die amdinistratie bijhouden en het verstrekken van subsidies voor die zogenaamd verzelfstandigde en vervoersbedrijven.
Het is wel makkelijk gezegd dat dat niet wenselijk is.
Hoeveel externaliteiten veroorzaakt het normale verkeer. We horen de vervoerdersorganisaties klagen dat de files wel miljarden per jaar kosten in nederland, wanneer door gratis OV die verdwijnen hebben hun bijv. minder kosten.
Met meer asfalt creer je op den duur alleen maar meer files. Dat hebben we allang gezien in het verleden. Wanneer er ergens extra asfalt is bijgelegd gaan er ook weer meer mensen de weg op.quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:18 schreef huhggh het volgende:
Met meer asfalt los je files effectiever op.
Maar iets zegt mij dat je daar toevallig dan weer GEEN oor naar hebt.
Inderdaade. De gegevens die de NS opslaat zijn veel minder een bedreiging dan weten waar jij woont.quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:24 schreef Freeflyer het volgende:
@ snowgoon.
Leuk dat je mijn gegevens er even bij gehaald hebt.
Het verschil tussen wat jij er bij haalde en wat de NS wenst op te slaan (al dan niet gedeeltelijk verplicht) is een groot verschil natuurlijk en niet te vergelijken.
Een van de verschillen is dat ik zelf bepaal wat ik af wens te staan. MIjn geboortedatum staat hier bijvoorbeeld niet opgeslagen.
Over de waarde van mijn reis gegevens kan ik duidelijk zijn. ONBETAALBAAR!
En nee, ik doe niet aan een persoonlijke credit card, heb geen airmiles of AH bonus kaart of wat voor loyaliteitsprogramma dan ook. GSM gebruik ik wel alleen staat die op naam van het bedrijf net zoals de credit card.
Die opmerking van de belastingdienst is ook zo eentje. Ik trek dat soort kosten niet eens af want de belastingdienst heeft net zo weinig te maken met die gegevens dan de NS. (Is de NS overigens geheel geprivatiseerd of heeft de overheid nog een belang?)
OK dat antwoord heb je al vaker gebruikt.quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:11 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Een antwoord daarop heb ik al diverse malen gegeven. Ik weet ook niet waarom ze dat doen.
Ga jij nu dan antwoord op de vragen geven die ook in die post stonden?
Nee je legt het WEER verkeerd uit. Omdat ik geen bedreiging, last of hinder zie in het opslaan van die gegevens heb ik er geen bezwaar tegen dat ze dat doen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:36 schreef Basp1 het volgende:
[..]
OK dat antwoord heb je al vaker gebruikt.
Volgens mij is je geheugen niet zo geod, ja ik ben ook aan het zeuren maar die antwoorden heb ik dus ook al lang gegeven.
Consumentenclubs stappen uit overleg OV-chipkaart #5
Omdat je niet weet waarom de NS die gegevens gaat bijhouden is dat een valide reden om er daarom toch maar mee in te stemmen.
En dat weet je omdat.. ?quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:12 schreef snowgoon het volgende:
[..]
In de ontwikkelingsfase is het een verrot pasje. Straks als het allemaal goed werkt zal het een prima systeem zijn. Veel sneller dan je kaartje in een automaat stoppen.
Sommige mensen zijn er dubbel in, maar velen ook niet, niet iedereen geeft alles bloot. Maar omdat sommige alles bloot geven zou het opeens gelegitimeerd moeten zijn om maar alles van iedereen bij te gaan houden.quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:44 schreef HiZ het volgende:
Ik ben dus tegen dat hele privacy gezeur omdat het ondertussen elke verandering tegenhoudt. Daarnaast zijn mensen er ook waanzinnig dubbel in. Ze kunnen jarenlang op het ene forum klagen over het feit dat de NS weet welke trein ze hebben genomen, terwijl ze in een ander forum hun hele sexuele leven blootleggen voor de hele wereld.
In Londen werken ze met dezelfde type kaart en dat gaat gewoon goed.quote:
Ow , dus ik leg het verkeerd uit.quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:43 schreef snowgoon het volgende:
Nee je legt het WEER verkeerd uit. Omdat ik geen bedreiging, last of hinder zie in het opslaan van die gegevens heb ik er geen bezwaar tegen dat ze dat doen.
Alleen die vraag over de belastingdienst is al eens eerder gesteld en half beantwoord. Dus nogmaals dan maar, welk nut hebben de reisgegevens voor taxi bedrijven?
Waarom vertrouw je een bank wel veel meer persoonlijke gegevens toe en de NS niet?
Dan heb je pech. Er veranderd wel degelijk wat. En als je dat zo wereldschokkend vind dan is aan jou de keuze of je dat product blijft gebruiken of niet.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:04 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Sommige mensen zijn er dubbel in, maar velen ook niet, niet iedereen geeft alles bloot. Maar omdat sommige alles bloot geven zou het opeens gelegitimeerd moeten zijn om maar alles van iedereen bij te gaan houden.
En zoals ik al vaker gezegd heb het is voor de NS een kwestie van 1 tabel toe te voegen aan de database om de gegvens te anominiseren. Waarom is de opt-out mogelijkheid er niet. (zoals het epd wel heeft)
En dat argument dat je dan een wegwerpkaart moet kopen daar ben ik wel klaar mee. Want ik wil graag met dezelfde voorwaarden zoals ik nu al reis kunnen blijven reizen. Dat is toch niet teveel wat ik graag wil dat er aan mijn vervoer en de opslag van gegeven gewoon iet s veranderd waneer deze kaart ingevoerd zal gaan worden.
Jouw bank weet wanneer jij je salaris krijgt, waar dat vandaan komt, wanneer en waar je geld pint, welke winkels je bezoekt, je adres, leeftijd, vanalles. Veel meer en commercieel belangrijkere gegevens dan wanneer je waar in en uit een trein bent gestapt.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:10 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ow , dus ik leg het verkeerd uit.![]()
Over taxibedrijven heb ik het niet gehad.
En welke persoonlijke gegevens heeft een bank van mij, alleen als ik er voor kies om met pin te betalen is een bedrag en een tijdstip te traceren. Daar betaal ik niets extra's voor. Wanneer ik naar een coffeeshop ga betaal ik ook altijd cash. Noem mij paranoide, maar sommige dingen hoeven banken totaal niet van me te weten.
Leuke annecdote, de zoontjes van de directeur hier zijn niet al te snugger, en waren een keer met hun door hun ouders beheerde rekeningen naar een coffeeshop gegaan en hadden daar met pin betaald. Dat was dus einde van hun extra toelage's
Het type kaart zal ook heus wel gaan werken, maar gaat de kaart nog wel functioneren door de vele diverserse functionaliteiten die we in nederland erop in willen bouwen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:08 schreef snowgoon het volgende:
[..]
In Londen werken ze met dezelfde type kaart en dat gaat gewoon goed.
Daarbij hoef je niet te mikken of je kaartje goed in de automaat gaat maar kun je gewoon de kaart over een lezer halen zonder dat het contact maakt.
Ik beweer ook helemaal niet dat het moeilijk is, ik beweer dat het sneller is.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:16 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het type kaart zal ook heus wel gaan werken, maar gaat de kaart nog wel functioneren door de vele diverserse functionaliteiten die we in nederland erop in willen bouwen.
En dat mikken of een kaartje geod in een automaat komt. Zelfs een ziekte van parkinsons patient kan het nog voor elkaar krijgen om in parijs zo'n smal kartonnen kaartje in een automaat te duwen, dat er aan de andere kant weer uit komt.
Dus het OV hoeft niet meer openbaar makkelijk laag drempelig toegankelijk blijven. Leuk nog meer verkeer op de weg, meer files erbijquote:Op woensdag 21 januari 2009 11:11 schreef snowgoon het volgende:
Dan heb je pech. Er veranderd wel degelijk wat. En als je dat zo wereldschokkend vind dan is aan jou de keuze of je dat product blijft gebruiken of niet.
55 euro per jaar om buiten de spits met korting te reizen vind jij nog steerd niets.quote:Het is ook wel een beetje naief om te verwachten dat de strippenkaart voor altijd zou blijven en het is ook wel erg egoistisch om te eisen dat jij (grote) korting krijgt zonder daar voor iets terug te geven.
Naar mijn mening wordt het OV juist makkelijk en laag drempelig door dit nieuwe systeem.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:19 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dus het OV hoeft niet meer openbaar makkelijk laag drempelig toegankelijk blijven. Leuk nog meer verkeer op de weg, meer files erbij![]()
[..]
55 euro per jaar om buiten de spits met korting te reizen vind jij nog steerd niets.![]()
Verder zijn er geen anonieme abbonementen meer verkrijgbaar, dat is natuurlijk totale waanzin.
En dan mij betichten van egoisme, omdat ik mijn eingen gevens wil beschermen.
quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:08 schreef snowgoon het volgende:
In Londen werken ze met dezelfde type kaart en dat gaat gewoon goed.
Daarbij hoef je niet te mikken of je kaartje goed in de automaat gaat maar kun je gewoon de kaart over een lezer halen zonder dat het contact maakt.
Dan mag je ons zeggen waar we weer dat sneller zijn uit je brij aan onzin operkerkingen hadden moeten halen dat het sneller zou zijn.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:19 schreef snowgoon het volgende:
Ik beweer ook helemaal niet dat het moeilijk is, ik beweer dat het sneller is.
Dat is toch simpel zelf te bedenken? Taxibedrijven willen kosten zo laag mogelijk houden. Kosten voor zo'n bedrijf zijn voornamelijk personeel en onderhoud aan auto's.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:15 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Jouw bank weet wanneer jij je salaris krijgt, waar dat vandaan komt, wanneer en waar je geld pint, welke winkels je bezoekt, je adres, leeftijd, vanalles. Veel meer en commercieel belangrijkere gegevens dan wanneer je waar in en uit een trein bent gestapt.
Dus jij weet ook niet waarom de reisgegevens nutting kunnen zijn voor taxi bedrijven. Jammer.
Ja 55 euro per jaar betalen is niks , wat leg ik daar verkerd aan uit.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:23 schreef snowgoon het volgende:
Ik beticht je van egoisme omdat je WEL korting wil maar daar NIKS tegenover wil stellen, je legt mijn woorden WEER verkeerd uit.
quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:23 schreef Basp1 het volgende:
[..]
[..]
Dan mag je ons zeggen waar we weer dat sneller zijn uit je brij aan onzin operkerkingen hadden moeten halen dat het sneller zou zijn.![]()
Dat is gewoon weer een volgende verzonnen argument. Net zoals je veel meer dingen aan neemt en denkt die later toch niet zo blijken te zijn.![]()
De kaartjes door de apparaten in parijs halen scheelt totaal niets aan snelheid met contactloze kaarten.
quote:Op woensdag 21 januari 2009 10:12 schreef snowgoon het volgende:
[..]
In de ontwikkelingsfase is het een verrot pasje. Straks als het allemaal goed werkt zal het een prima systeem zijn. Veel sneller dan je kaartje in een automaat stoppen.
Dus dan kijkt men alleen maar naar aantalen reizigers die uit een station komen, niet naar namen en waar die persoon allemaal is geweest.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:24 schreef wdn het volgende:
[..]
Dat is toch simpel zelf te bedenken? Taxibedrijven willen kosten zo laag mogelijk houden. Kosten voor zo'n bedrijf zijn voornamelijk personeel en onderhoud aan auto's.
Reisgegevens zijn nuttig om inzicht te krijgen in hoeveel potentiele klanten per station beschikbaar zijn.
Indien je weet hoeveel ritten je personeel aflegt kun je uitrekenen hoeveel procent van de potentiele klanten een taxi neemt. Indien dat percentage op een station te laag ligt zou je dus met een lager tarief kunnen proberen om meer mensen te lokken.
Indien je weet dat tussen x en x+1 uur op een bepaald station het potentieel aantal klanten 0 is zou een taxibedrijf dus kunnen beslissen om voor dat moment niemand in te huren en kosten te drukken ipv iemand wel op het station te hebben staan.
Die dingen zijn nu ook al te bepalen hoor. Maar met deze info zal het makkelijker worden.
En zo zijn er wel meer verschillen tussen Nederland en Londen. De basis is dezelfde kaart die zonder contact te maken met de lezer jou toegang geeft tot het OV.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:28 schreef wdn het volgende:
snowgoon: in London werkt men met dezelfde kaart MAAR de persoonlijke gegevens zijn niet beschikbaar voor de OV maatschappijen. De OV maatschappij weet alleen de globale aantallen en niet dat 1 specifiek persoon 1 specifiek traject aflegt. De gegevens van de persoon die een kaart koopt komen namelijk alleen bij de bank waar je een rekening hebt lopen terecht.
De mifare kaart die in Nederland wordt gebruikt is niet bedoeld voor registratie. Dan moet je de nieuwere versie daarvan hebben.
Jups. Ja nou kijk. Ik vind ook dat het onzinnig is om voor zoiets te betalen. Maar ik zie ook geen enkele andere reden om dit te willen registreren dan om deze gegevens te verkopen aan anderen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:29 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Dus dan kijkt men alleen maar naar aantalen reizigers die uit een station komen, niet naar namen en waar die persoon allemaal is geweest.
Zoals je zegt, dat kunnen ze nu ook al weten. Laat de chauffeur die nu al staat te wachten tellen hoeveel mensen er naar buiten komen. Lijkt me niet iets waar ze de NS voor gaan betalen om die gegevens te krijgen.
De NS mag deze gegevens overigens niet verkopen zonder jouw toestemming. Is bepaald in overleg met het CBPquote:Op woensdag 21 januari 2009 11:34 schreef wdn het volgende:
[..]
Jups. Ja nou kijk. Ik vind ook dat het onzinnig is om voor zoiets te betalen. Maar ik zie ook geen enkele andere reden om dit te willen registreren dan om deze gegevens te verkopen aan anderen.
En dan kom je uit op het probleem van de meeste mensen: registratie heb ik geen enkel probleem mee als er een noodzaak toe is. Kijk dat een bank mijn gegevens moet weten kan ik inkomen.Anders wordt mijn rekening iedere maand leeggeplunderd door jan en alleman.
Maar er is niemand die duidelijk kan maken waarom de OV maatschappijen die moeten weten. Globaal zie ik nog wel in maar waarom tot op de persoon nauwkeurig!?
En dan vind ik dat privacy zwaarder weegt dan die registratie.
Jawel moet een bank wel weten. Voor het geval je achteraf komt klagen dat jij dat niet bent geweest bij die pinautomaatquote:Op woensdag 21 januari 2009 11:43 schreef snowgoon het volgende:
[..]
De NS mag deze gegevens overigens niet verkopen zonder jouw toestemming. Is bepaald in overleg met het CBP
http://www.cbpweb.nl/documenten/pb_20081111_ovchip_dm.shtml?refer=true&theme=green
Ik vraag me af hoeveel mensen in deze discussie dat hebben gelezen, ik denk maar weinig.
De bank hoeft toch ook niet te weten waar en wanneer jij gepind hebt, de bank hoeft alleen maar te controleren dat jij het bent.
De banken zouden er ook voor kunnen kiezen om die gegevens 2/3 maanden te bewaren en in die twee maanden kun jij bezwaar maken. Dat doen ze ook niet, ik kan mij gegevens van vorig jaar nog terugzien.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:49 schreef wdn het volgende:
[..]
Jawel moet een bank wel weten. Voor het geval je achteraf komt klagen dat jij dat niet bent geweest bij die pinautomaat![]()
En de NS mag deze gegevens wel verkopen. Beperkt dat wel![]()
Maar ik mag hopen dat (zoals ik hierboven aanneem) dat verkopen van die gegevens met globale aantallen gaat (taxi bedrijf krijg te horen: tussen 13:00 en 14:00 komen 49210 personen uit dit station en tussen 14:00 en 15:00 zijn dat er 39438).
'direct marketing' is iets anders: dat is het verkopen van je database aan personen die daarna jou bestoken met reclame.
Een ruime meerderheid ziet dus wel de voordelen van bijhouden van reisgegevens en daar de dienstverlening op aanpassen.quote:Gegevens over voorkeurstraject en voorkeursstation kunnen worden gebruikt voor service- en
dienstverlening aan de klant over bijvoorbeeld wijzigingen op stations en trajecten. Uit
onderzoek is gebleken dat 85% respectievelijk 79 % van de klanten deze vorm van
dienstverlening op prijs stelt.
Het hoeft nog niet eens verkocht te worden, maar de NS kan ook met op het onzalige idee komen om wanneer je vaker dan 3* per jaar hetzelfde traject reist met gerichte (partner) aanbiedingen te komen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:49 schreef wdn het volgende:
'direct marketing' is iets anders: dat is het verkopen van je database aan personen die daarna jou bestoken met reclame.
Bizarre uitspraak waarbij ik ook graag de vraagstelling die aan de basis van die uitspraak ligt zou hebben willen zien.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:59 schreef snowgoon het volgende:
Deze uitspraak had ik nog niet gelezen:
Dat haal jij uit dat stukje leuk he dat ik daar wat andes uit haal.quote:Een ruime meerderheid ziet dus wel de voordelen van bijhouden van reisgegevens en daar de dienstverlening op aanpassen.
Zeg dan ook meteen wat jij er uit haalt.quote:Op woensdag 21 januari 2009 12:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Bizarre uitspraak waarbij ik ook graag de vraagstelling die aan de basis van die uitspraak ligt zou hebben willen zien.
Want als de vraagstelling zou zijn zou u meteen op de NS_site ook de vertragingen van het door u opgevraagde traject willen zien, dan kan dat onderzoek net zo goed voor deze percantage's gebruikt zijn.
[..]
Dat haal jij uit dat stukje leuk he dat ik daar wat andes uit haal.
Om zo'n kortingskaart te krijgen moet je een formulier invullen. Dan moet je misschien 1 of 2 extra kruisjes zetten om die marketings doeleinden niet toe te staan.quote:Op woensdag 21 januari 2009 12:12 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het hoeft nog niet eens verkocht te worden, maar de NS kan ook met op het onzalige idee komen om wanneer je vaker dan 3* per jaar hetzelfde traject reist met gerichte (partner) aanbiedingen te komen.
Gelukkig kun je je voor die onzin afmelden. In mijn principe wereld zou het eigenlijk zelfs omgedraaid moeten zijn dat je je ervoor moet aanmelden.
Net alsof het publiek een stelletje gekke henkies moeten zijn.quote:1. Is er een gerechtvaardigd belang aanwezig voor het verwerken van deze ‘afgeleide’ reisgegevens voor marketingdoeleinden?
NS heeft op basis van (wetenschappelijke) marketingliteratuur aannemelijk gemaakt dat door
het gebruik van individuele klantgegevens betere bedrijfsresultaten en hogere
klanttevredenheid wordt bereikt.
2. Kan het gerechtvaardigd belang ook op een minder ingrijpende wijze worden gerealiseerd?
Uit het onderzoek dat NS heeft laten uitvoeren blijkt dat met de huidige bekende data van de
reizigers (NAW, geboortedatum en soort abonnement) reisfrequentie en het reizen binnen of
buiten de spits niet is te voorspellen, terwijl deze informatie nodig is om de inhoud van de
contacten beter te laten matchen met ervaring en behoeften van de verschillende klantgroepen.
Over het overgrote deel van de klanten kunnen zonder deze informatie geen betrouwbare
uitspraken worden gedaan over de reisfrequentie en het reizen binnen of buiten de spits. Uit
de literatuur blijkt dat de ‘opt-in’ optie significant minder gegevens oplevert, bovendien vergt
het verkrijgen van ‘opt-in’ meer tijd en zijn de kosten (te) hoog.
Het gerechtvaardigd bedrijfsbelang, als verwoord onder 1 en 2, is hiermee aangetoond omdat
is gebleken dat er geen andere acceptabele wegen zijn om de bedrijfsdoelstellingen en
maatschappelijk gewenste doelen te behalen.
En wat is je probleem nu?quote:Op woensdag 21 januari 2009 12:40 schreef Basp1 het volgende:
UIt diezelfde brief
[..]
Net alsof het publiek een stelletje gekke henkies moeten zijn.
Bij punt 2 zien we staan dat het dus wel mogelijk is van een opt-in gebruik te maken, zodat je nogmaals een beetje extra korting kunt krijgen voor je privacy te grabbel te laten gooien door de NS. Het is dus wel mogelijk maar het kost zogenaamd wat meer.
Op dit moment houdt men veel minder bij, en kost het dus nog veel minder, dan dadelijk opeens heel veel gegevens te gaan bijhouden. Wat een kul argmunenten worden er toch door de NS aangehaald en door het CPB gewoon klakkeloos over genomen
.
En dan in de laatse allinea gaan ze helemaal kort door de bocht, omdat het duurders is om van de opt in mogelijk gebruik te maken staan ze het maar toe.
quote:
quote:NS erkent dat de rechtstreekse
verwerking van de gedetailleerde reisgegevens voor marktbewerking, zonder toestemming
van de betrokkene, een inbreuk vormt op het privacybelang van de reiziger. Dat houdt in dat
het gebruik van (gedetailleerde) reisgegevens slechts mogelijk is nà toestemming van de klant
(‘opt-in’) en de klant dus niet zonder zijn toestemming kan worden ‘gevolgd’.
Ik haal het compromis er nog niet, uit, wat is dat dan volgens jou? Bovenaan zegt het cpb dat er eigenlijk gebruik moet worden gemaakt van een opt-in, en verderop wordt het zogenaamd als te duur betiteld.quote:Volgens mij is er een volstrekt duidelijk compromis waarbij men anoniem kan reizen. De gegevens worden wel lang opgeslagen maar anoniem gemaakt.
Compromis is dat voor het archief alle gegevens anoniem worden gemaakt. Mensen die niet mee willen werken aan gegevens gebruik kunnen dat laten weten.quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:10 schreef Basp1 het volgende:
[..]
[..]
[..]
Ik haal het compromis er nog niet, uit, wat is dat dan volgens jou? Bovenaan zegt het cpb dat er eigenlijk gebruik moet worden gemaakt van een opt-in, en verderop wordt het zogenaamd als te duur betiteld.
Ik wil een opt-in regeling voor iedereeen.
Waar haal je dat uit?quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:15 schreef snowgoon het volgende:
Compromis is dat voor het archief alle gegevens anoniem worden gemaakt. Mensen die niet mee willen werken aan gegevens gebruik kunnen dat laten weten.
Goh vorige week nog een formulier voor een nieuwe kortingskaart ingevuld ik kan nergens aanvinken dat mijn reisgegvens niet bijgehouden worden.quote:Dan blijft als enig punt van kritiek nog dat je dat moet aangeven aan de NS.
Ik weet wel zeker dat jij meer tijd en moeite heb besteed aan het mopperen op de chipkaart, dan tijd en moeite die nodig is om te zeggen dat je wilt dat er zo min mogelijk met die gegevens wordt gedaan. [
En zoals ik al eerder zei, als je een kaart aanvraagt, dan kun je heel simpel op dat formulier aangeven wat er met die gegevens mag gebeuren. Dat kost echt niet veel moeite.
Lees eens de hele brief alleen maar de dingen die jij negatief uit kunt leggen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:27 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waar haal je dat uit?
Ik zie mijn opt-in mogelijk gewoon afgefakkeld worden omdat het zogenaamd te duur is voor de NS?
[..]
Goh vorige week nog een formulier voor een nieuwe kortingskaart ingevuld ik kan nergens aanvinken dat mijn reisgegvens niet bijgehouden worden.
Ja wij van WC-eend adviseren WC-eend.quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:36 schreef snowgoon het volgende:
Maar goed, 80 procent van de mensen vind het dus wel handig dat de NS gerichte adviesen gaat geven
quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:52 schreef Metatron het volgende:
Ondertussen wacht ik al bijna 5 weken op het terugstorten van een teveel afgeschreven reistegoed. Fantastisch hoor, hoe storingen aan die bagger-apparatuur afgewenteld worden op de reiziger..
Daar verschillen we dan ook over van meningquote:Op woensdag 21 januari 2009 10:29 schreef snowgoon het volgende:
Inderdaade. De gegevens die de NS opslaat zijn veel minder een bedreiging dan weten waar jij woont.
kloptquote:Bij de NS kies je er ook voor die gegevens af te staan. Je hebt de keuze om geen gegevens af te staan, dan reis je anoniem.
Wie bepaalt dit eigenlijk? Ik vind reisgegevens belangrijker dan mijn voornaam, woonplaats en opleiding. Wat een kulreactie van jou!quote:Wat een kulantwoord is dat toch dat die reisgegevens onbetaalbaar zijn. Ik snap ook niet waarom reisgegevens veel waardevoller zijn dan prive gegevens van jou zoals je voornaam, woonplaats en welke opleiding je hebt gedaan.
bullshit! wie zegt dat ik aandeelhouder/ dan wel directeur ben? lees even voordat je reageert.quote:GSM en credit card staan dus net zo goed op jouw naam waardoor je ook te herleiden bent. Al dan niet via jouw bedrijf.
okquote:Die belastingdienst daar begon iemand anders over, ik niet.
een bank heeft geen flauw idee welke winkels ik bezoek. ik betaal altijd contant.quote:Op woensdag 21 januari 2009 11:15 schreef snowgoon het volgende:
Jouw bank weet wanneer jij je salaris krijgt, waar dat vandaan komt, wanneer en waar je geld pint, welke winkels je bezoekt, je adres, leeftijd, vanalles. Veel meer en commercieel belangrijkere gegevens dan wanneer je waar in en uit een trein bent gestapt.
Wat een totaal onzinnige opmerking dit.quote:Dus jij weet ook niet waarom de reisgegevens nutting kunnen zijn voor taxi bedrijven. Jammer.
Die uitslag kwam van het CBP. Je weet wel die organisatie die eerst fel tegen de OV chipkaart was.quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:42 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja wij van WC-eend adviseren WC-eend.
Zeg eens, hoe kan ik aan de hand van jouw reisgegevens makkelijk uitzoeken waar jij woont en wat je voornaam is?quote:Op woensdag 21 januari 2009 14:04 schreef Freeflyer het volgende:
[..]
Daar verschillen we dan ook over van mening
[..]
klopt
[..]
Wie bepaalt dit eigenlijk? Ik vind reisgegevens belangrijker dan mijn voornaam, woonplaats en opleiding. Wat een kulreactie van jou!
[..]
bullshit! wie zegt dat ik aandeelhouder/ dan wel directeur ben? lees even voordat je reageert.
[..]
ok
andere vraag; heb je ook geen moeite met vingerafdrukken in het nieuwe paspoort?
tel al die zaken eens op. dan wordt het verdacht eng allemaal wat men op voorhand weet.
Niks onzinnige opmerking. Er werd gesteld dat onder andere taxi bedrijven veel baat zouden hebben bij de NS reisgegevens. Maar tot die tijd was er niemand die zinnig uit kon leggen wat het nut daarvan zou zijn.quote:Op woensdag 21 januari 2009 14:08 schreef Freeflyer het volgende:
[..]
een bank heeft geen flauw idee welke winkels ik bezoek. ik betaal altijd contant.
de persoonsgegevens zijn verplicht om te registreren door een bank KYC procedures etc. leuk dat je erover begint aangezien die NS dat argument nog niet eens gebruikt heeft en weet je waarom? ze hebben helemaal niets te maken met een KYC procedure omdat er geen sprake is van kredietverstrekking.
de hele registratie van persoonsgegevens heeft te maken met de informatiezucht van bedrijven en niets meer. dat jij er geen probleem van maakt of geen probleem in ziet wil niet zeggen dat anderen er geen moeite mee hebben!
[..]
Wat een totaal onzinnige opmerking dit.
Dat is niet zo moeilijk. Als jij elke keer vanwege woon/werk verkeer op dezelfde plek instapt is de cirkel al redelijk duidelijk. Nee, nog niet helemaal maar. ja een hele duidelijke maar komt er nu. Als ik alle gegevens maar zonder slag of stoot af sta dan weet iedereen alles. Dan gaan zich situaties voordoen waarin mensen alleen nog maar hoeven te bevestigen of ze een bepaalde dienst of product afnemen. De stap erna is dat wanneer er onverhoopt een fout in die gegevens staat het niet eens meer te wijzigen is want het staat zo in de database. Iedereen die wel eens een ziektenkosten verzekeraar een telecom provider of energie bedrijf aan de lijn heeft gehad weet dat het nu al drama en ellende is.quote:Op woensdag 21 januari 2009 15:24 schreef snowgoon het volgende:
Zeg eens, hoe kan ik aan de hand van jouw reisgegevens makkelijk uitzoeken waar jij woont en wat je voornaam is?
Het is niet relevant hoe ik dat doe. En geloof mij, mensen zoals jij worden niet eens aangenomen. Die kunnen niet eens omgaan met de vrijheden die bij deze baan horen.quote:Als jij een directeur hebt die jou een credit card en telefoon geeft zonder dat hij weet wie daar gebruik van maakt, dan wil ik graag bij jullie bedrijf komen werken!
Je bevestigd mijn vermoeden. Ik vind het bewonderenswaardig hoeveel vertrouwen je hebt in de overheid en de grote ondernemingen.quote:Mijn naam, voornaam, woonplaats, geboortedatum staan al in het paspoort. Ik heb niet de illusie dat mijn vingerafdruk daar veel aan gaat toevoegen wat betreft schending van de privacy.
En dat is wat mij betreft alles wat ik daar over ga zeggen. Deze discussie gaat over de OV chipkaart, niet over het paspoort of vingerafdrukken.
Inmiddels heb je gezien wat het voordeel is? En je weet hoe het gaat he, zodra iets mag zijn er inenen heel erg veel meer mogelijkheden die gepresenteerd worden.quote:Op woensdag 21 januari 2009 15:32 schreef snowgoon het volgende:
Niks onzinnige opmerking. Er werd gesteld dat onder andere taxi bedrijven veel baat zouden hebben bij de NS reisgegevens. Maar tot die tijd was er niemand die zinnig uit kon leggen wat het nut daarvan zou zijn.
Kap nou eens een keer met aannames! Je posts zijn doordrenkt van aannames. Ik ben echt niet één van de weinigen, het worden er zelfs steeds meer die contant betalen. Verder weet een bank nul komma nul. Zij weten van welke rekening mijn inkomen afkomstig is en zij weten waar ik pin (er zijn twee automaten die ik daarvoor gebruik)quote:Dan zul jij waarschijnlijk nog 1 van de weinig mensen zijn die alles contant betaald. Dan nog steeds weet de bank waar jij je geld uit de muur haalt om contant te kunnen betalen. Tuurlijk moet de bank weten wie jij bent, ze hoeven toch niet jarenlang bij te houden waar jij allemaal pint en van wie jij salaris krijgt.
Maar dat houden ze wel bij.
Kul argument. Er zijn n.l. wel degelijk voordelen aan giraal geld. Alleen is men daar ook in doorgeslagen en daar hoef ik niet aan mee te werken.quote:Dus misschien moet je je baas maar gaan vragen om jouw loon contant uit te gaan betalen.
Net zoals dat ik niet begrijp dat jij niet inziet dat de combinatie van al die gegevens alleen maar tegen je kan werken. Kleinschalig gebeurt het al bij de klantenservice van diverse grote bedrijven.quote:Ik merk wel degelijk dat anderen veel moeite hebben met de registratie van gegevens. Al begrijp ik de bezwaren niet goed en vind ik het veelal aanstellerij. Daarnaast vind ik ook dat de NS genoeg alternatieven bied om anoniem te reizen en dus de keuze bij de klant ligt.
Dus wat dat betreft snap ik ook niet goed waarom er zolang, zoveel over gezeurd moet worden.
Redelijk duidelijk jah. Heel wat minder duidelijk dan wanneer je woonplaats gewoon op internet plempt.quote:Op woensdag 21 januari 2009 16:03 schreef Freeflyer het volgende:
[..]
Dat is niet zo moeilijk. Als jij elke keer vanwege woon/werk verkeer op dezelfde plek instapt is de cirkel al redelijk duidelijk. Nee, nog niet helemaal maar. ja een hele duidelijke maar komt er nu. Als ik alle gegevens maar zonder slag of stoot af sta dan weet iedereen alles. Dan gaan zich situaties voordoen waarin mensen alleen nog maar hoeven te bevestigen of ze een bepaalde dienst of product afnemen. De stap erna is dat wanneer er onverhoopt een fout in die gegevens staat het niet eens meer te wijzigen is want het staat zo in de database. Iedereen die wel eens een ziektenkosten verzekeraar een telecom provider of energie bedrijf aan de lijn heeft gehad weet dat het nu al drama en ellende is.
[..]
Het is niet relevant hoe ik dat doe. En geloof mij, mensen zoals jij worden niet eens aangenomen. Die kunnen niet eens omgaan met de vrijheden die bij deze baan horen.
[..]
Je bevestigd mijn vermoeden. Ik vind het bewonderenswaardig hoeveel vertrouwen je hebt in de overheid en de grote ondernemingen.
[..]
Inmiddels heb je gezien wat het voordeel is? En je weet hoe het gaat he, zodra iets mag zijn er inenen heel erg veel meer mogelijkheden die gepresenteerd worden.
[..]
Kap nou eens een keer met aannames! Je posts zijn doordrenkt van aannames. Ik ben echt niet één van de weinigen, het worden er zelfs steeds meer die contant betalen. Verder weet een bank nul komma nul. Zij weten van welke rekening mijn inkomen afkomstig is en zij weten waar ik pin (er zijn twee automaten die ik daarvoor gebruik)
[..]
Kul argument. Er zijn n.l. wel degelijk voordelen aan giraal geld. Alleen is men daar ook in doorgeslagen en daar hoef ik niet aan mee te werken.
[..]
Net zoals dat ik niet begrijp dat jij niet inziet dat de combinatie van al die gegevens alleen maar tegen je kan werken. Kleinschalig gebeurt het al bij de klantenservice van diverse grote bedrijven.
De vooruitgang is niet te stoppen, ik juich deze zelfs toe. We, ook jij, moeten echter wel kritisch blijven t.a.v. het nut van die technologie, d.w.z. wat is de daadwerkelijke toegevoegde waarde en levert het daadwerkelijk een besparing op.
Als je dan de OV-chip kaart in het achterhoofd neemt dan weet je op voorhand al dat er geen kostenbesparing inzit, en dat zelfs de subsidie doelstellingen al losgelaten zijn. Als je dat niet inziet, dan snap ik werkelijk waar niet onder welke steen je leeft (hoe goedgelovig kun je zijn) en voorzie ik exact dezelfde discussie wanneer het rekening rijden ingevoerd wordt.
Hetzelfde met de loyaliteitspassen. Was het niet de AH die samen ging werken met een verzekeringsmaatschappij? Je hebt je natuurlijk al braaf aangemeld voor een bonuskaart en in de afgelopen periode je ook over laten schrijven naar deze ziektenkostenverzekeraar zodat je zometeen als een van de eerste de korting krijgt op je polis.
Zie nu eens in dat het niet alleen om de gegevens gaat die bij één onderneming komen te liggen. De combinatie is waar veel mensen fel tegen zijn.
quote:GVB viert bureaucratische driften bot op chipklant
Een reiziger liet bij het GVB een sterabonnement op zijn chipkaart zetten. Toen hij daarna de tram nam en in- en uitcheckte, bleek er toch geld van zijn kaart te zijn afgeschreven: hij stond nu 1,23 in het rood. Bij controle bleek het abonnement niet op zijn chipkaart te staan. Terug naar het GVB dus. Dat reageerde op zijn eigen fout door de klant eens fijn in te zepen met bureaucratie. Om zijn nieuwe abonnement te laten werken, moest de reiger eerst zijn zogenaamde schuld van 1,23 betalen. Vervolgens mocht hij een formulier met allerlei bonnetjes invullen om diezelfde 1,23 terug te vragen
Meen je dat serieus deze vraag.quote:Op woensdag 21 januari 2009 16:21 schreef snowgoon het volgende:
Waarom zou er bij een nieuw systeem perse een kostenbesparing moeten zitten?
Is dat zo?quote:Op woensdag 21 januari 2009 16:28 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Meen je dat serieus deze vraag.![]()
Dat was juist 1 van de punten waarom we aan met zijn allen aan die ov chipknip zouden moeten.
quote:Blinden willen actie tegen ov-chipkaart
Uitgegeven: 21 januari 2009 17:37
Laatst gewijzigd: 21 januari 2009 17:37
ROTTERDAM - Viziris, de belangenorganisatie voor mensen met een visuele handicap, is ontevreden over het uitblijven met de toezeggingen van de Rotterdamse vervoersorganisatie RET om het gebruik van de ov-chipkaart gemakkelijker te maken voor blinden en slechtzienden.
De organisatie stelt ''zeer teleurgesteld'' te zijn over het uitblijven van toenaderingen van de RET en kondigt op 29 januari, de dag dat alleen nog met de ov-chipkaart in de Rotterdamse metro kan worden betaald, ''ludieke acties aan''.
''Onze achterban komt graag massaal uitproberen hoe gebruikersonvriendelijk de ov-chippoortjes voor slechtzienden en blinden zijn'', belooft een zegsman. Ook stelt Viziris naar de Commissie Gelijke Behandeling te stappen als de RET gaan nieuwe aanpassingen toezegt.
© ANP
Als je in Schubbekutteveen woont wel. Als je in Amsterdam woont zijn de gegevens van je OV Chipkaart terug te brengen tot een plek die vlakbij je huis is.quote:Op woensdag 21 januari 2009 16:21 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Redelijk duidelijk jah. Heel wat minder duidelijk dan wanneer je woonplaats gewoon op internet plempt.
Hoe kom je erbij zeg? Geen verantwoording voor telefoon of credit card, er zit een limiet op en that's it.quote:Waarmee dus blijkt dat jij wel degelijk op een of andere manier aan je baas verantwoording moet afleggen voor de uitgaves met de creditcard en gebruik van de telefoon.
Dat kan ik wel degelijk om de stom eenvoudige reden dat je niet eens aangenomen wordt omdat je blind vertrouwen in overheid en grote bedrijven hebtquote:En doe niet alsof jij in kunt schatten of ik een baan bij dat bedrijf wel of niet aankan. Iemand op zo'n manier beoordelen alleen maar omdat die een andere mening heeft dan jij is wel heel kinderachtig.
Nu noem je heel erg veel;quote:Zolang jij gebruik maakt van een bank, credit card, telefoon (ook al zijn ze van de zaak) je salaris niet contant uit laat betalen, op internet rond hangt, heb jij net zo goed een vertrouwen in een aantal bedrijven.
quote:Voor alles kun je wel diverse mogelijkheden verzinnen. Dat wil nog niet zeggen dat die mogelijkheden ook praktijk worden.
Ja stom van mij, ik woon niet in Nederland en had even mijn nieuwe thuisland als referentie.quote:Je beschuldig mij van aanmanes en dan vervolgens ga je stellen dat steeds meer mensen contant betalen
Heb je de laatste nieuwsberichten rond kerst niet gelezen dat steeds weer meer mensen gaan pinnen, supermarkten pinnen accepteren voor alle bedragen en dat de meeste ander bedrijven dat nu ook doen
Chippen heb ik het nergens over gehad, waar haal je dit nou weer vandaan?quote:Er zijn net zo goed voordelen aan de chipkaart. En er zijn net zo goed nadelen aan giraal geld
Als je het ene oke vind en de ander niet, ben je in mijn ogen hypocriet.
Ik blijf net zo goed kritisch over wat er met mijn gegevens gebeurd. In dit geval zie ik geen enkele bedreiging. Alleen maar een boel aannames, van jou en een heleboel anderen. (Wel vreemd dat jij geen probleem hebt met aannames tegen de Chipkaart).
quote:Waarom zou er bij een nieuw systeem perse een kostenbesparing moeten zitten?
Bij zo'n bericht vraag ik me (weer) af hoe blinden dat nu doen. Hoe weten ze hoe ze kaart moeten vouwen voor de juiste strip? Hoe weten ze de stempelautomaat te vinden? Hoe weten ze welk perron ze moeten hebben?quote:
Via internet kun je de status van je Chipkaart in de gaten houden. En anders schrijf je het toch op in je agenda of als afspraak in je telefoon / PDA.quote:Op woensdag 21 januari 2009 21:03 schreef macca728 het volgende:
trouwens nog een nadeel van de OV chipkaart
Mijn abonnement bleek niet meer geldig te zijn, maar dat staat nergens op mijn chipkaart.
Je moet dus ook zelf in de gaten gaan houden wanneer je abonnement geldig is, vroeger stond de datum gewoon op het abonnement.
Ja sommige knappe knoppen zullen het zelf wel onthouden altijd of een afleesapparaat thuis hebben staan, maar ik niet
Aha. gewoon een limiet. En als je daarvan naar de sexclub gaat in plaats van zakelijke dingen doen, dan vind jou baas dat niet erg want die komt er toch nooit achterquote:Op woensdag 21 januari 2009 18:46 schreef Freeflyer het volgende:
[..]
Als je in Schubbekutteveen woont wel. Als je in Amsterdam woont zijn de gegevens van je OV Chipkaart terug te brengen tot een plek die vlakbij je huis is.
[..]
Hoe kom je erbij zeg? Geen verantwoording voor telefoon of credit card, er zit een limiet op en that's it.
[..]
Dat kan ik wel degelijk om de stom eenvoudige reden dat je niet eens aangenomen wordt omdat je blind vertrouwen in overheid en grote bedrijven hebt
[..]
Nu noem je heel erg veel;
bank voor salaris: nu sla jij door in je redeneren.
cc gebruik: zakelijk, totaal niet relevant omdat het niet te herleiden is naar mijn persoon.
internetgebruik: daar heb je een punt alhoewel ik eigenlijk altijd gebruik maak van een VPN is dat niet altijd het geval.
Vertrouwen in die bedrijven heb ik beslist niet, waar zie je mij dat schrijvenGebruik maken van is niet hetzelfde als vertrouwen hebben in.
[..]
[..]
Ja stom van mij, ik woon niet in Nederland en had even mijn nieuwe thuisland als referentie.
[..]
Chippen heb ik het nergens over gehad, waar haal je dit nou weer vandaan?
[..]hier ga ik maar niet serieus op in
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gastenquote:Op donderdag 22 januari 2009 00:06 schreef snowgoon het volgende:
Aha. gewoon een limiet. En als je daarvan naar de sexclub gaat in plaats van zakelijke dingen doen, dan vind jou baas dat niet erg want die komt er toch nooit achter
Ik dus wel en gezien de omvang van het project denk ik nog terecht ook. Het electronisch patient dossier is ook al zo'n gedrocht. Gelukkig voor jullie wordt dat uitgesteld.quote:Nogmaals, ik heb geen blind vertrouwen in de overheid en grote bedrijven. In dit geval van de OV chipkaart zie ik geen bedreiging voor mijn privacy.
Nee, zeg ik ook nergens oftewel daar sla jij door in je redenering. Ik gebruik dus gewoon een bank.quote:Heb je geen bank voor je salaris? Je krijgt je loon al contant?
Het zal mij aan mijn reet roesten wat jij wel en niet gelooft. Het is gewoon zo.quote:Ik geloof er niks van dat die CC niet te herleiden is tot jouw persoon. De eerste baas die totaal niet in de gaten houd wat er met een CC gebeurd moet ik nog tegenkomen.
Klopt, reden is dat ik er niet onderuit kan vanwege een bepaald monopolie wat de banken en sommige bedrijven hebben.quote:Je maakt gebruik van bedrijven, je vertrouwt ze persoonlijke gegevens toe. Je stalt je geld bij ze. Lijkt me wel dat je dan vertrouwen in die bedrijven hebt.
Voor iemand die vanalles en iedereen wantrouwt, lijkt het sterk dat je zaken doet met instellingen die je niet vertrouwd.
Pinnen en OV chipkaart zijn niet hetzelfde, die vergelijking gaat mank. Aangezien ik lang genoeg in NL gewoond en gewerkt heb en ook het nieuws nog wel redelijk volg durf ik met zekerheid te zeggen dat ik nog beter geinformeerd ben dan de gemiddelde Nederlander over die OV chipkaart. Het niet wonen in een land betekent niet dat je het nieuws niet kunt volgen van dat land.quote:Je woont in een ander land en denkt precies te weten hoe het hier gaat met de OV chipkaart terwijl je niet eens weet hoe populair pinnen tegenwoordig is. Apart.
Zo creëer je verwarring. Chippen slaat op dat bank product en niet op het openbaar vervoer. In het kader van de discussie zou ik je willen vragen om het voluit te schrijven, OV chipkaart dusquote:Ik haal nergens de bank chipkaart vandaan. Ik heb het over de OV chipkaart als ik chipkaart bedoel.
ja makkelijk hoorquote:Op woensdag 21 januari 2009 23:59 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Via internet kun je de status van je Chipkaart in de gaten houden. En anders schrijf je het toch op in je agenda of als afspraak in je telefoon / PDA.
Ik kan je vertellen dat blinden weinig problemen kennen met de strippenkaart. Ze leggen die neer en zeggen "Ik moet daar naartoe" waarna de buschauffeur stempelt en waarschuwt als de bestemming is bereikt.quote:Op woensdag 21 januari 2009 23:57 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Bij zo'n bericht vraag ik me (weer) af hoe blinden dat nu doen. Hoe weten ze hoe ze kaart moeten vouwen voor de juiste strip? Hoe weten ze de stempelautomaat te vinden? Hoe weten ze welk perron ze moeten hebben?
Ik heb veel respect voor mensen die ondanks hun beperkingen gewoon in het OV stappen, maar ik snap niet waarom er zoveel mensen bezig zijn om te doen alsof er straks allemaal problemen komen die er nu niet zijn.
Voor blinden is het in elk geval geen verbetering.quote:De OV-chipkaart als probleemoplosser?
Met de invoering van de OV-chipkaart in Nederland wordt in theorie één knelpunt opgelost. De kaart biedt namelijk de mogelijkheid om met één kaart gebruik te maken van de OV-keten. Maar nieuwe problemen dienen zich aan. Die problemen ontstaan enerzijds door het afsluiten van stations in verband de sociale veiligheid en het voorkomen van zwartrijden. Anderzijds door het digitaliseren van de kaart.
Het afsluiten én het digitaliseren maakt de bereikbaarheid en bruikbaarheid van OV-voorzieningen voor slechtziende en blinde mensen tot een hordeloop.
Slechtziende en blinde reizigers worden geconfronteerd met:
* poortjes bij trein en metrostations;
* apparatuur om in- en uit te checken;
* opwaardeerautomaten;
* afhaalautomaten om on-line opwaarderingen af te halen;
* informatie en verkooppunten;
* trams en bussen met verschillende apparatuur op verschillende plaatsen.
Daarbij speelt dat het reizen per OV voor veel slechtziende en blinde mensen een niet te onderschatten (in)spanning met zich meebrengt. Zelfs een relatief eenvoudige reis wordt hierdoor complex en dat zal leiden tot fouten. Fouten die kunnen leiden tot boetes of zelfs tot uitsluiting.
Zeker als de genoemde nadelen zo zwak als een lammetje zijn.quote:Op donderdag 22 januari 2009 08:26 schreef macca728 het volgende:
[..]
ja makkelijk hoor
Ik vraag me af , bij elk nadeel dat wij noemen geef je commentaar
wat vind jij nou nadelen van de OV chipkaart ?
En waarom zouden de blinden nu de chipkaart niet aan de chauffeur kunnen geven en de chauffeur laten waarschuwen als ze er zijn?quote:Op donderdag 22 januari 2009 08:44 schreef wdn het volgende:
[..]
Ik kan je vertellen dat blinden weinig problemen kennen met de strippenkaart. Ze leggen die neer en zeggen "Ik moet daar naartoe" waarna de buschauffeur stempelt en waarschuwt als de bestemming is bereikt.
Met deze nieuwe versie. Nou lees dit maar eens...
http://www.viziris.nl/scrivo/asset.php?id=140258
[..]
Voor blinden is het in elk geval geen verbetering.
"Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten" zegt diegene die de grote bedrijven en overheid per definitie niet vertrouwdquote:Op donderdag 22 januari 2009 00:33 schreef Freeflyer het volgende:
[..]
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten
[..]
Ik dus wel en gezien de omvang van het project denk ik nog terecht ook. Het electronisch patient dossier is ook al zo'n gedrocht. Gelukkig voor jullie wordt dat uitgesteld.
[..]
Nee, zeg ik ook nergens oftewel daar sla jij door in je redenering. Ik gebruik dus gewoon een bank.
[..]
Het zal mij aan mijn reet roesten wat jij wel en niet gelooft. Het is gewoon zo.
[..]
Klopt, reden is dat ik er niet onderuit kan vanwege een bepaald monopolie wat de banken en sommige bedrijven hebben.
[..]
Pinnen en OV chipkaart zijn niet hetzelfde, die vergelijking gaat mank. Aangezien ik lang genoeg in NL gewoond en gewerkt heb en ook het nieuws nog wel redelijk volg durf ik met zekerheid te zeggen dat ik nog beter geinformeerd ben dan de gemiddelde Nederlander over die OV chipkaart. Het niet wonen in een land betekent niet dat je het nieuws niet kunt volgen van dat land.
[..]
Zo creëer je verwarring. Chippen slaat op dat bank product en niet op het openbaar vervoer. In het kader van de discussie zou ik je willen vragen om het voluit te schrijven, OV chipkaart dus
Tja, als die displays het saldo voor gaan lezen, zouden andere mensen dat ook weer als een inbreuk op de privacy zien.quote:Op donderdag 22 januari 2009 10:02 schreef wdn het volgende:
Ik heb alleen maar die link gepost snowgoon omdat je er naar vroeg
Mijn mening: je moet een systeem niet maken op basis van een extreem kleine minderheid (blinden). Maar je zou er wel vanaf het begin rekening mee kunnen houden. 'display's' zonder mogelijkheid om voor 'spraak' te kiezen zijn dan duidelijk een methode waarbij er geen rekening is gehouden met blinden. Dat is alles![]()
Maar iedereen zal moeten wennen aan dit systeem. Dus blinden ook. Die iets meer natuurlijk maar ja ...
Braille kan ook tegenwoordig hequote:Op donderdag 22 januari 2009 10:05 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Tja, als die displays het saldo voor gaan lezen, zouden andere mensen dat ook weer als een inbreuk op de privacy zien.
Zou ook kunnen.quote:
meer niet ? dat geloof ik nietquote:Op donderdag 22 januari 2009 09:43 schreef snowgoon het volgende:
[..]
Zeker als de genoemde nadelen zo zwak als een lammetje zijn.
Het grootste nadeel vind ik de tergend langzame invoering ervan en alle problemen die dat veroorzaakt.
dat is echt een lulargument, bij de OV chipkaart wordt je hele reis geregistreerd, bij pinnen alleen het tijdstip van pinnen, niemand weet waar je daarna heengaat of welke richting. Of jij pint 10x per dag ofzo ?quote:Op donderdag 22 januari 2009 09:53 schreef snowgoon het volgende:
[..]
"Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten" zegt diegene die de grote bedrijven en overheid per definitie niet vertrouwd
Als je dus wel een bank gebruikt die veel meer gegevens over jou heeft, snap ik niet waarom je zo fel tegen de OV chipkaart bent die minder gegevens heeft.
Tuurlijk kun je onder banken uit, gewoon alles contant laten uitbetalen.
Bij pinnen weet men ook waar je wanneer was. En dat zien veel mensen als bezwaar tegen de OV chipkaart.
Als ik in een discussie over de OV chipkaart ineens het woord chipkaart alleen gebruik, mag ik toch wel verwachten dat jij zo slim bent om in te zien dat het over de OV chipkaart gaat
Die opmerking slaat op de relatie werknemer/werkgever, die is wel wat anders dan de relatie burger vs bedrijf of overheid.quote:Op donderdag 22 januari 2009 09:53 schreef snowgoon het volgende:
[..]
"Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten" zegt diegene die de grote bedrijven en overheid per definitie niet vertrouwd
Het gaat niet alleen om de hoeveelheid van de gegevens maar ook om de aard en de opslag termijn.quote:Als je dus wel een bank gebruikt die veel meer gegevens over jou heeft, snap ik niet waarom je zo fel tegen de OV chipkaart bent die minder gegevens heeft.
Mij lukt dat wel, in Nederland gaat het niet lukken. Probeer de nuts bedrijven maar eens contant te betalen.quote:Tuurlijk kun je onder banken uit, gewoon alles contant laten uitbetalen.
quote:Bij pinnen weet men ook waar je wanneer was. En dat zien veel mensen als bezwaar tegen de OV chipkaart.
quote:Op donderdag 22 januari 2009 11:31 schreef macca728 het volgende:
dat is echt een lulargument, bij de OV chipkaart wordt je hele reis geregistreerd, bij pinnen alleen het tijdstip van pinnen, niemand weet waar je daarna heengaat of welke richting. Of jij pint 10x per dag ofzo ?
Ik wist niet dat pintijden en plaatsen ook 7 jaar bewaard worden, bron ?
Je creëert bewust verwarring en wenst dat niet te veranderen?? Weinig coöperatief ben je danquote:Als ik in een discussie over de OV chipkaart ineens het woord chipkaart alleen gebruik, mag ik toch wel verwachten dat jij zo slim bent om in te zien dat het over de OV chipkaart gaat
Mijn interpetatie is dat die gewoon zal blijven bestaan, maar je moet wel inchecken en uitchecken met je abbonement. minimaal 4* per dag dus extra je portemnee uit je broek halen, en als je geluk pech hebt en met meerdere pasje moet werken ook nog het juiste pasje eruit halen. => dus minimaal 20* per weekquote:Op donderdag 22 januari 2009 13:37 schreef wdn het volgende:
Mijn enige hoop die ik heb is dat de maandtrajectkaart blijft bestaan.
Ow dat is maar 60* per week je kaart voor wat kastjes houdenquote:Op donderdag 22 januari 2009 15:30 schreef wdn het volgende:
Ja, nou ik moet eerst 's-morgens met de bus, dan de trein, dan de bus. En 's-avonds hetzelfde maar dan andersom. Dus dat is 12x(!) per dag(!). Voor die 20x per week zou ik het nog doen ook![]()
En dan ga ik er vanuit dat ik met 1 kaart kan werken. Wat niet het geval zal zijn(...) want NS en OV-Bus zullen andere systemen hanteren.
Waar het op neer gaat komen is dat ik dus thuis/trein en trein/thuis zonder bus ga doen. Dan maar lopen en iets eerder van huis weg.
Nee, de buschauffeuren in Roermond kennen me ondertussen dus ik mag van de 10x per week 8x gewoon doorlopenquote:Op donderdag 22 januari 2009 16:01 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ow dat is maar 60* per week je kaart voor wat kastjes houden![]()
Maar voor de bussen moet je in de huidige situatie natuurlijk altijd al even je abbonement laten zien wel 4* per dag.
Om 7.05 rijden er dan al bussen in remunjquote:Op donderdag 22 januari 2009 16:07 schreef wdn het volgende:
Nee, de buschauffeuren in Roermond kennen me ondertussen dus ik mag van de 10x per week 8x gewoon doorlopen(ik stap 's-morgens om 7:05 in en dat doen niet veel mensen
)
Laten we het wat positiever bekijken dat het foutpercentage naar 0.1% terug gaat . 30 * uitchecken voor jou per week, dus 1500 * per jaar, dus maar 1.5* per jaar een decalaratie voor niet kunnen uitchecken.quote:60x per week... zucht. Hoeveel keer gaat dat in en uitchecken fout is dan de vraag10% is iin Rotterdam op dit moment de norm, dan ben ik 6x per week reclamaties aan het invullen...
Het zou toch een mooie feauture zijn als dat NS apparaat automagisch al weet dat je door de NS vertraging hebt opgelopen, en zodoende meteen extra saldo erbij krijgt.quote:Makkelijker wordt het er niet op dat is zeker.
quote:NS: 20 euro instaptarief ov-chip
De Nederlandse Spoorwegen willen voor het gebruik van de ov-chipkaart een instaptarief van 20 euro hanteren.
Dat bedrag wordt van de kaart afgeschreven, wanneer de reiziger de kaart scant bij het instappen. Als de reiziger dan na de reis met de ov-chipkaart uitcheckt, wordt de daadwerkelijke prijs van de afgelegde reis verrekend.
Als de reiziger vergeet uit te checken, is hij of zij die 20 euro kwijt.
Over het instaptarief van 20 euro gaat de NS nog overleggen met reizigersorganisaties. De Spoorwegen gaan vanaf 1 april met de ov-chipkaart proefdraaien op de Schiphollijn.
Rente over 700m is een mooi bedrag zegquote:Stations blijven zonder poortjes
Doel van ov-chip wordt ondermijnd: veiligheid in treinen zal niet toenemen
De NS weigeren alle stations van ov-chippoortjes te voorzien. Ondanks een volle bankrekening met daarvoor bestemde miljoenen.
Zeker twee derde van de Nederlandse stations krijgt geen ov-chippoortjes. Verbetering van de veiligheid in treinen, waar het met de ov-chip om begonnen was, blijft daardoor een zaak van conducteurs.
Na ernstige rellen met zwartrijdende jongeren mochten de Nederlandse Spoorwegen in 2000 van Den Haag 500 miljoen euro steken in het ’afsluiten’ van stations en treinen met poortjes. Dat zou alle reizigers dwingen om vooraf te betalen en zou veel onrust in treinen voorkomen.
Onderzoek van Trouw en Nu.nl wijst nu echter uit dat verreweg de meeste van de 416 Nederlandse stations geen poortjes krijgen. De NS bedienen tegenwoordig zelf 286 stations, concurrenten 108 stations en 22 halteplaatsen worden door twee partijen gedeeld. Van de NS-stations krijgen er 115 wel en 171 geen poortjes, aldus de NS. De grootste concurrenten, Arriva en Syntus, plaatsen op geen van hun 87 stations poortjes, zo melden zij.
De poortjes zijn voor de Tweede Kamer het belangrijkste argument om de ov-chipkaart in te voeren. Terwijl de kaart gekraakt is en consumentenorganisaties klagen dat hij publieksonvriendelijk is, wil een meerderheid van het parlement de ov-chip doorzetten omdat de veiligheid in het openbaar vervoer erbij gebaat zou zijn. Aanleiding voor de roep om meer veiligheid in de trein waren onder meer problemen met jongeren op de lijn Hoorn-Enkhuizen. De NS willen niet zeggen of op die lijn poortjes komen om zulke zwartrijders buiten de trein te houden.
Welk deel van de half miljard euro die de NS in de poortjes mochten investeren inmiddels is uitgegeven, willen ze niet zeggen. De 500 miljoen euro uit 2000 zou met 4 à 5 procent rente per jaar nu 700 tot 750 miljoen euro vormen. Het leeuwendeel daarvan staat al acht jaar werkeloos op NS-bankrekeningen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |