Ik heb zelf vorig jaar hammousse gemaakt. Was erg lekker. (Als in: 'waar is ega toch? Oh, hij staat in de keuken de spuitzak uit te zuigen.' )quote:Op dinsdag 9 december 2008 18:32 schreef Zo-is-dat het volgende:
[...lekker kerstdiner...]
quote:Hammousse
piepster
Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk
Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak
Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.
De rest van je menu ziet er tot nu toe erg lekker uit. Ik heb niet zo één-twee-drie- tips voor visgerechten. Da's niet mijn sterkste punt nl. Ik ben wel erg nieuwsgierig naar het recept van je groenteterrine.quote:Lauwwarme wortelsoep in champagneglazen
Bluezz
Ingrediënten:
1/2 fles wortelsap
sjalotjes, laurierblad, peperkorrels, witte wijn, roomboter, citroensap, zout.
Bereidingswijze:
Dit soepje is het lekkerste als je zelf sap maakt van een bospeen, met een sapcentrifuge, maar je kunt ook kant-en-klare wortelsap gebruiken.
Door het sap tot eenderde in te koken met wat gesnipperde sjalot, een blaadje laurier, enkele gekneusde peperkorrels en een scheut witte wijn versterk je de zoete wortelsmaak en wordt het soepje dikker.
Dan schenk je de soep door een zeef, roert er een klontje roomboter door en brengt het soepje op smaak met zout, peper en wat citroensap - als tegenhanger van het zoetige.
Wij serveren dit lauwwarm als amusesoepje in champagneflutes.
quote:Citroenspoom
Ingrediënten:
3 citroenen, geperst
100 ml cactus-citroensiroop (Lessini)
1 cupje gepasteuriseerd eiwit (te koop bij o.a. Jumbo)
200 ml mousserende witte wijn, gekoeld
Benodigdheden:
diepvriesdoos (inhoud 750 ml)
ijsbolletjestang
Voorbereiden:
Van citroenssap 100 ml afmeten en mengen met cactus-citroensiroop. Mengsel overdoen in diepvriesdoos, onafgedekt in vriezer zetten en in circa 1 uur licht laten bevriezen. Eiwitten stijfkloppen. Citroenmengsel uit vriezer nemen en met vork loshalen. Eiwit met mespunt zout loskloppen en voorzichtig door citroenmengsel spatelen.
Mengsel terug in vriezer zetten en elke 30 minuten met vork loshalen of omscheppen. Na 4-5 uur heeft sorbetijs de juiste structuur. U kunt ook de ijsmassa laten bevriezen en sorbet daarna in keukenmachine in 1 minuut fijnmaken.
Bereiden:
Sorbetijs 10 minuten voor gebruik uit vriezer nemen en in koelkast zetten. Bubbelwijn over 4 glazen verdelen. Met ijsbolletjestang ijsbolletjes over de mooie glazen verdelen.
quote:. Ik ben wel erg nieuwsgierig naar het recept van je groenteterrine.
Vorige jaren had ik citroensorbetijs van de sypermarkt, dit jaar wil ik zoiets zelf gaan maken. Wat vinden jullie van dit recept?
[..]
Nou inderdaad, dat had ik dus ook! Ik heb met pakjesavond gekookt en dat was heul veul werk. Wel leuk, maar voorlopig heb ik het wel weer even gehad! Ik heb al een uitnodiging liggen om bij mijn schoonouders te gaan eten 1e kerstdag. Dat wordt dan waarschijnlijk wel iets eenvoudigs of fondue of zo. Geeft niet! Als het maar gezellig is!quote:Op dinsdag 9 december 2008 21:47 schreef Black_Tulip het volgende:
Ik heb me dit jaar al met Sinterklaas al een slag in de rondte gekookt, dus ik was niet echt heel blij toen mijn ouders en zusje me eraan herinnerden dat ik voor hen, mijn vriend en mijn zwager wild zou klaarmaken op Tweede Kerstdag. Tegen die tijd heb ik er vast wel weer zin in, maar voorlopig weet ik nog niet wat het precies gaat worden. Ik zit te denken aan wild zwijn.
quote:Op dinsdag 9 december 2008 18:32 schreef Zo-is-dat het volgende:
Mijn vriend gaat samen met nog een vriend dit jaar met kerstavond groots uitpakken , met;
1 of 2 amuses;
Voorgerecht; terrine van zalm (wilde, gerookte, verse)
Soep; soep;
Tussengerecht; iets met vis
Spoon; iets met bubbels
Hoofdgerecht; iets met vlees
Dessert; driekleuren chocolade lasagna, stoofpeertje met chocolade eromheen.
Het is grotendeels geheim voor me, maar de dingen die ik weet heb ik voor mogen proeven!! mjammie!!!
Wij gaan dit serveren aan vrienden, we zijn met zijn 9-en.
quote:Op maandag 15 december 2008 18:56 schreef MLI het volgende:
Ik kook dit jaar en ik hou het simpel met als thema Russisch. Geen culinaire hoogstandjes want dan vreet niemand het. Mijn moeder haalt de boodschappen, dus er gaan als het goed is geen alarmbellen rinkelen over al te exotische producten. Erg authentiek zullen de receptenl niet zijn, maar ik denk dat mijn familie dit he-le-maal geweldig gaat vinden.
Voorgerecht:
Kip Plotnik (4 personen)
4 enkele kipfilets
droge rode wijn
licht belegen, geraspte kaas
2 flinke uien
200 gr. bospaddenstoelen
250 gr. champignons
crème fraiche
zoete chilisaus
runderbouillon
3 theelepels Bourgondische kruiden (nog even uitzoeken wtf dit voor kruiden zijn)
ketjap manis
scherpe, niet zoute sambal
zonnebloemolie
Bak de kipfilets in de zonnebloemolie en blus af met een forse scheut rode wijn. Snij de filets, diagonaal, in vieren en verdeel ze over kleine ovenschaaltjes. Maak eerst de saus. Snijd de uien in ringen en de champignons in plakjes. Bak deze in zonnebloemolie. Voeg de crème fraiche, chilisaus, bouillon, ketjap en sambal naar smaak toe. Doe tenslotte de Bourgondische kruiden erbij. Laat de saus even doorkoken en bind deze, indien nodig, iets met maizena. Schenk de saus over de kip en bestrooi daarna met de geraspte kaas. Zet de schaaltjes onder de grill, zodat er een lichtbruin korstje op komt.
Hoofdgerecht:(ik moet nog kiezen tussen 2 van de 3)
Babka (4 personen)
7 middelgrote aardappels
200 gr varkensvlees
1 grote ui
1 ei
1,25 dl melk
zout naar smaak
Hak het vlees fijn en bak het halfgaar. Doe er dan de fijngehakte ui en wat zout bij. Bak alles tot het licht bruin is. Schil, was en rasp de aardappelen. Giet het aardappelvocht af en doe er melk, ei en zout naar smaak bij. Roer het goed door elkaar. Vet een ovenschaal goed in met plantaardige olie. Leg op de bodem het vlees-ui mengsel en daar overheen het aardappelmengsel. Bak het in een voorverwarmde oven (ca. 250 graden) tot de bovenlaag mooi goudbruin van kleur is. Serveer de Babka met zure room.
Moscovitz (4 personen)
200 gr. mager varkensvlees in reepjes gesneden
1 rode paprika
1 groene paprika
2 grote uien
1 teentje knoflook
1 doosje champignons
2 eetlepels paprikapoeder
3 eetlepels bloem
scheutje tomatenketchup
peper en zout
ongeveer 5 kleine augurken
ongeveer 25 zilveruitjes
olie
scheut cognac en wodka
Varkensvlees in reepjes snijden, zo ook de uien, champignons en de paprika’s snijden in kleine stukken. Varkensvlees aanbakken in een beetje olie met peper en zout en knoflook. Daarna het vlees er uit nemen, en de gesneden groenten bakken, dit zijn paprika, uien en champignons. Dan bij de groente paprikapoeder en bloem toevoegen, even erdoor roeren en aan de kook brengen tot dat het een dikke saus is geworden. Dan zilveruitjes, augurken, tomatenketchup, cognac en wodka toevoegen, op smaak maken met zout, peper en eventueel een bouillonblok. Daarna ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken onder regelmatig roeren.
Red flannel flash (4 personen) valt waarschijnlijk af
500 gram rundergehakt
750 gram net niet gaar gekookte aardappelen
500 gram gekookte rode bieten
50 gram boter of olijfolie
2 gesnipperde uien
zout, suiker en peper
azijn
1/8 liter slagroom
De bieten raspen op een grove rasp. De geraspte bieten kruiden met een scheutje azijn, een paar theelepels suiker, wat zout en peper. De aardappelen in kleine blokjes snijden. De gehakt in een wok of braadpan zolang bakken tot het in kruimels uiteen is gevallen en de oorspronkelijke kleur heeft verloren. De fijn gesnipperde uien toevoegen. En dit alles met wat zout en peper kruiden. Schep de aardappelen en de bieten door elkaar. Verdeel het mengsel over een beboterde ovenschaal. Spreid het gehakt er over uit en schenk er vervolgens de slagroom over. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven (225 graden). Dien het gerecht na ongeveer 25 minuten, als het door en door heet is, op. Geef er een schaaltje met zoetzure augurken en dito uitjes apart bij.
Bijgerecht:
Russische salade (4 personen)
2 vastkokende aardappelen
150 gram knolselderij
1 winterpeen
100 gram augurk
100 gram doperwten diepvries
150 gram garnalen
2 eieren
Enkele blaadjes kropsla
1 tomaat
1/4 komkommer
zout, peper en azijn
2 eetlepels mayonaise
1/2 ui
peterselie
Slasaus maken van mayonaise, versnipperde ui, gehakte peterselie en enkele druppels azijn.
Eieren hard koken, pellen, afkoelen en in partjes snijden. Aardappelen, winterpeen en knolselderij schillen en wassen. De groenten in gelijkmatige dobbelsteentjes snijden. Een pan met water opzetten, zout en een scheutje azijn toevoegen en aan de kook laten komen. Aardappel-, knolselderij- en wortelblokjes in het kokende water doen en 5 minuten laten koken. Diepvriesdoperwten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Nog eens 3 minuten laten koken. De groenten afgieten en laten afkoelen. Augurk in dobbelsteentjes snijden. De groenten mengen met garnalen en slasaus. Kropsla wassen en droogmaken, tomaat en komkommer in plakjes snijden. De borden bedekken met kropsla, daarop de Russische salade en afwerken met plakjes tomaat, komkommer en partjes ei.
Russische champignons (4 personen)
500 gram champignons
citroensap
1 ui
100 gram boter
peper en zout
1 dl zure room
Broodkruimels
Maak de champignons schoon, was ze in water met wat citroensap en snijd ze in plakjes. Snipper de ui, verhit de helft van de boter en bak daarin de ui en de champignons. Strooi er peper en zout bij en laat het gerecht een tiental minuten op een zacht vuurtje sudderen. Breng alles over in een ovenschotel, schep de zure room er bij en de rest van de gesmolten boter. Bestrooi het geheel royaal met goed droog broodkruim en zet de schotel in de hete oven totdat zij een mooi bruin korstje vertoont.
Nagerecht:
Omelette Siberienne (8 personen)
1 oma`s cake
3 eiwitten
100 gr. suiker
1/2 liter Vanilleroomijs
Verwarm de oven voor op 170 C. Snij de zijkanten zo dun mogelijk van de cake af en hou ze apart. Snij het binnenste van de cake in dunne lengteplakken. Snij het ijs ook in plakken. Leg een plak cake in een ovenschaal en leg er plakken ijs op. Ga zo door tot cake en ijs op zijn. Zet de zijkanten van de cake er weer tegenaan. Klop het eiwit stijf met 2 eetl. suiker. Blijf kloppen en voeg dan heel langzaam de rest van de suiker toe. Bestrijk de cake rondom met het eiwit en trek er met de achterkant van een lepel pieken in. Zet de schaal in de oven en laat het eiwit in 6-7 min. lichtbruin kleuren. Serveer meteen.
Iemand nog dranksuggesties?
Mja, vind het wel fijn om er dan een beetje waardering voor te krijgen zeg maarquote:Op dinsdag 16 december 2008 11:10 schreef motorbloempje het volgende:
nou, dan kan jij het toch gewoon doen en hij hoeft het alleen maar op te eten
Nee dat niet maar heb wel het recept voor jequote:Op dinsdag 16 december 2008 11:10 schreef Sorella het volgende:
P.s. 2 nu vraag ik me af wat er met het restant boter gedaan werd, Iemand toevallig de aflevering van gisteren gezien ?
Hoe heet dat boek precies? Ik weet niet welke ik moet kiezen als ik er op Google .quote:Op dinsdag 9 december 2008 18:32 schreef Zo-is-dat het volgende:
Dessert; ook nog niet definitief maar ik denk een puntje citroenlaagjesmeringue-taart van nigella uit haar feest boek.
uit haar boek "feest"!quote:Op woensdag 17 december 2008 13:02 schreef k_i_m het volgende:
[..]
Hoe heet dat boek precies? Ik weet niet welke ik moet kiezen als ik er op Google .
Ik zocht nog een amuse! Dit wordt hem.quote:Op woensdag 17 december 2008 20:17 schreef krakkemieke het volgende:
Dit jaar kook ik niet met kerst, maar wat ik ooit als amuse gemaakt heb:
Gebakken kwarteleitje op uitgestoken plakje toast, met een half plakje gebakken bacon
Oeps ja idd!quote:Op woensdag 17 december 2008 22:58 schreef krakkemieke het volgende:
Botterfly, ik zou het kaasplankje voor het dessert doen.
Het is laat! Denk dat het daar aan licht. Tegen de tijd dat ik er mee bezig ben doe ik het wel goed.quote:
waarom maak je niet 1 tartaar van alledrie? tenzij je ze persé wilt laten kiezen:)quote:Op donderdag 18 december 2008 14:45 schreef Joene het volgende:
ah dit topic !
Voorgerecht : Tartaartje van tonijn / haring of verse zalm (keuze).
Champignons in bierbeslag erbij? Of een ratatouille?quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Rollade, rosbief en kalkoen er gewoon in houden, zorgen dat je de cranberries, stoofpeertjes en kastanjepuree vegetarisch houdt en er nog een of twee vegetarische bijgerechten bij doen zodat zij ook ruim voldoende keus heeft.quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Serveer stoofpeertjes en aardappelpuree bij je wild. Het past er perfect bij en je kunt het kant en klaar kopen en achteraf beweren dat je het zelf gemaakt hebt (mocht je dat willen). Wat betreft voorgerecht, dit deed ik vorig jaar met kerst:quote:Op zaterdag 20 december 2008 18:30 schreef Fused het volgende:
Ìk heb me er een beetje in laten lopen en ben nu 'verplicht' voor het kerstdiner te zorgen, tijd zat dat zal het probleem niet zijn, maar ehm... ik kook/bak/... nooit (eet bijna altijd buiten de deur en als ik thuis ben is het beperkt tot simpele dingen). Zal een lekkere uitdaging worden dus (gelukkig maar 4 personen)... heb nog geen idee wat te maken.
Zat voor het hoofdgerecht zelf te denken aan iets van hert maar heb ben er nog niet uit wat voor groente erbij te doen, daarnaast moet er ook nog in ieder geval een voor- en nagerecht bij komen, iemand misschien tips/recepten wat lekker is om te maken (niet te moeilijk graag), alle hulp is welkom!
Makkelijke uitwegen zoals gourmet begin ik niet aan want dan moet ik het de rest van het jaar aanhoren + dat dat elders voor de 2e dag al op het schema staat (hoef ik niet voor te zorgen maar heb het zo half/half vernomen).
Ik heb precies hetzelfde probleem Wat betreft de Indische keuken weet ik me nu ook met groente wel te redden, maar ik weet nog niet hoe ik groente op een Hollandse manier wat interessanter kan maken. Misschien kan je ook stoofpeertjes maken? Wat je ook kunt doen als het niet teveel stijlbreuk oplevert (of als je het geen bal kan schelen) is sajoer of sambal goreng maken. Dat zijn twee Indische methodes om groente klaar te maken. Als je interesse hebt kan ik je wel een recept geven.quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.
Maak gevulde champignons\ portobello's met wat geitenkaas e.d. ziet er leuk uit, is niet heel veel werk en is ook een echt alternatief voor het vlees dat je op tafel zet, alleen groenten is ook zo lullig m.i.quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Een ratatouille erbij is een idee, Malo. Is dat nog lekker als ik het een dag van te voren maak en dan weer opwarm?
Champignons in bierbeslag klinkt ook goed, maar lijkt me te veel werk. Ik kook al voor 11 dus lullig maar die vegatarier moet er toch een beetje bij geklutst worden. Ik ga voor veel gerechten die ik van te voren kan klaarmaken, dus ik denk dat dat niet lekker is.
Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.
MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
Voor iedereen of alleen voor de vegetariërs?quote:Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.
Ophelia, die portobello heb ik al als voorgerecht...
Allemaal simpel te maken en lekker.quote:Op zaterdag 20 december 2008 21:53 schreef _Ophelia_ het volgende:
gevulde pannenkoekjes oid, éénpersoons ovenschoteltjes, kleine quiches of bladerdeegtaartjes\ flapjes of pasteitjes, kaassouflé, gevulde vleestomaten\ paprika's?
Paddestoelenpastei is trouwens ook
Het is niet echt meer nodig volgens mij, gezien de andere tips in het topic, maar hier zijn de recepten. Veel ingrediënten zijn tegenwoordig gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar (het exotische schap is sindskort flink uitgebreid), maar toch raad ik je aan even naar de toko te gaan. Daar hebben ze gegarandeerd alles en kunnen ze je helpen met het bijeen zoeken van de ingrediënten.quote:Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.
quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
Ja, hier spreekt piepster zelf.quote:Op zondag 21 december 2008 16:27 schreef trazz het volgende:
Hammousse
piepster
Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk
Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak
Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.
Ik zag dit recept van een amuse op de eerste pagina staan, en wil deze ook gaan maken. Maar ik kan de jambon de la paz nergens vinden, kan iemand mij vertellen waar ik dit kan krijgen of wat er ongeveer op lijkt?
quote:Melanzane alla Calabrese
Ingrediënten:
• 500 gram aubergines,500 gram gepelde tomaten
• 2 teentjes knoflook
• 2 ansjovisfilets (gezouten)
• enkele blaadjes basilicum
• peterselie
• olijfolie
• zeezout
• peper
Bereidingswijze:
Snijd de aubergines in dunne plakjes, bedek ze met een laag zeezout en laat dit zo een uurtje liggen. Maak de ansjovisfilets schoon en snijd deze samen met de peterselie en knoflook fijn.
Doe dit mengsel met een paar eetlepels olijfolie in een pan. Zeef de gepelde tomaten en voeg dit vervolgens toe. Zout en peper toevoegen naar smaak. Laat de saus langzaam inkoken waardoor deze wat dikker wordt. Was de plakjes aubergine, dep ze droog met wat keukenpapier en bak ze vervolgens in wat olijfolie tot ze goudkleurig zijn.
Rangschik een laag aubergines op een bord; bedek dit met een dunne laag tomatensaus en strooi er wat fijngesneden reepjes basilicum overheen. Bedek dit geheel met een tweede laag aubergineplakjes en garneer het geheel met een beetje fijngehakte peterselie.
quote:Gevulde tomaat
Ingrediënten:
• 4 grote tomaten
• 1 blikje tonijn op olie
• 1 eetlepel kappertjes
• 1 kleine ui
• 4 zwarte olijven
• peterselie
• olie
Bereidingswijze:
Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Meng de uitgelekte tonijn met de kappertjes, de fijngesneden ui en peterselie. Voeg wat olie toe samen met een eetlepel tomatenvruchtvlees. Vul de tomaten met dit mengsel en garneer met een olijf.
quote:Paprika met ansjovis
Ingrediënten:
• 1 ansjovisfilet
• 1 paprika
• 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel kappertjes
• wat olijfolie
Bereidingswijze:
Halveer de paprika en zet de helften 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en snijd ze in kwarten. Snijd de knoflook, de ansjovisfilet en de kappertjes fijn. Bestrooi de paprika’s hiermee en voeg naar smaak wat zout toe. Druppel de olie eroverheen en serveer.
quote:Aubergine met tomaat en mozzarella
Ingrediënten:
• 8 aubergineplakjes 1cm. Dik
• 8 plakken tomaat
• 8 plakken mozzarella
• 8 blaadjes basilicum
• olie
• zout en peper
Bereidingswijze:
Zout de aubergines en laat ze een half uurtje uitlekken onder een plank met gewicht erop. Dep de aubergines en grill ze aan beide zijden tot ze zacht zijn. Laat de tomaten ook even uitlekken. Leg ze op een schaal en stapel er een plakje tomaat, mozzarella en een basilicumblaadje op. Olie, zout en peper erop, opdienen maar
quote:Bruschetta1 stokbroodje 2 a 3 tomaten 2 teentjes knoflook zout peper basilicum parmaham
Ik maak zelf bruschetta van stokbrood in de oven, af laten koelen, in stukjes snijden opbakken in een beetje olijfolie. Daarna insmeren met knoflook, dan wat tomaat met basilicum en peper er op, of een lekkere ham ofzo.
Hoofdgerechtquote:Spaghetti
Gamba’s
Knoflook
Peterselie
Olijfolie
Spaanse pepertje
Witte wijn
Tomaten uit blik
In een steelpan de gamba’s met wat knoflook bakken, als ze goed zijn doe ik de tomaten uit blik erbij, een scheutje wijn erbij, het spaanse pepertje toevoegen en dit warm laten worden. Net niet laten koken. De spaghetti laten koken, spaghetti afgieten en toevoegen aan de saus. Dit even een half minuutje laten doen op een laag vuur. De peterselie erbij en opdienen maar.
quote:Ingrediënten:
• 4 biefstukjes
• 80 gram boter
• 2 grote uien
• 1 glas bouillon
• zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd de uien in flinterdunne plakjes. Smelt 50 gram boter in een pan en smoor de uitjes op zeer laag vuur . Voeg langzaam een half glas bouillon toe. Haal voorzichtig de uien uit de pan en houd ze warm. Smelt de rest van de boter in de pan en braad de biefstukjes aan. Haal de biefstukjes uit de pan en schep de uienringen eroverheen. Voeg aan de jus de rest van de bouillon toe en laat deze inkoken. Schenk de jus op het vlees en serveer meteen.
Ik denk dat ik er aardappelen in blokjes met rozemarijn en zeezout bij serveer.quote:Ingrediënten:
• 4 schoongemaakte rode ponen
• 8 eetlepels olijfolie
• 300 ml witte wijn
• snufje zout
• 100 gram zwarte ontpitte olijven
• 4 teentjes fijngehakte knoflook
• 2 gehalveerde citroenen
• 4 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:
Doe de ponen in een ovenvaste schaal, giet de olie en witte wijn erover en voeg zout, olijven, knoflook en citroen toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de vis 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden Celcius tot het vlees makkelijk van de graten loslaat. Bestrooi de vis met peterselie en dien direct op.
Limoncelloquote:Amandelkoekjes
Ingrediënten:
• 200 gr amandelen
• 200 gr bloem
• 200 gr suiker
• 200 gr boter
• 2 eetlepels koffielikeur
• 50 gr gesmolten chocolade
Bereidingswijze:
Leg de boter uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden. Hak de amandelen fijn en meng ze met de bloem en de suiker en maak hiervan een bergje op het werkblad met een kuiltje in het midden. Doe de zacht geworden boter en de likeur in het kuiltje. Vermeng de ingrediënten tot het een zacht en glad deeg is. Vorm hier van bolletjes ter grootte van een walnoot, die aan één kant plat zijn en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet de baci 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Laat ondertussen de chocolade au bain marie smelten. Haal de baci na 15 minuten uit de oven, laat ze afkoelen en verbindt de platte zijde van de baci met de chocolade.
Anello di patate e cavolfiorequote:Op zondag 21 december 2008 21:15 schreef honda1990 het volgende:
Ziet er erg goed uit piepster
Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
Apart! Ik denk dat ik het een keer ga maken, lijkt me lekker Ga je er foto's van maken?quote:Op maandag 22 december 2008 13:18 schreef piepster het volgende:
[..]
Anello di patate e cavolfiore
ingrediënten:
1 kg kruimige aardappels in blokjes
50 gr boter
1 gesnipperd sjalotje
200 gr ricotta
200 ml roomkaas
3 eieren, gesplitst
25 gr parmezaan
1 kleine bloemkool in roosjes
2 el olijfolie
zout en peper
bereidingswijze:
Stoom de aardappels gaar en pureer ze. Verhit de oven op 190 graden. Vet een ringvorm in met iets boter. Fruit in de helft van de boter het sjalotje en voeg dan de aardappelpuree, ricotta en roomkaas toe. Roer de eierdooiers en parmezaan door het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en bak het 30 minuten in de oven. Kook de bloemkool net gaar. Verhit in een koekepan de olie en de rest van de boter en bak de bloemkool in 5 minuutjes. Stort de aardappelring op een warme schaal en schep de bloemkool in het midden.
Die eerste stappen kosten je hoogstens een paar minuten, dat zou ik dus zeker niet s'morgens doen. Je kan wel zorgen dat je bijvoorbeeld alles al (gesneden) klaar hebt staan.quote:Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:
In hoeverre kan ik deze saus al van tevoren maken? Kan ik bijvoorbeeld het stuk t/m de bouillon al 's ochtends doen en dan als ik ga koken de saus weer opwarmen en dan het ei/room/wijn mengsel erbij doen?
Wat adviseren jullie?
Een romige en schuimige aspergesoep .quote:Op maandag 22 december 2008 14:12 schreef MLI het volgende:
Vaagsel, wat moet ik me voorstellen bij aspergecappucino?
Die champignonsaus die je wil maken is bijzonder machtig en lijkt me juist nog minder geschikt dan de cranberrysaus. Je kan makkelijker een wat lichter champignonsausje maken door sjalot (liever dan ui) te fruiten, afblussen met witte wijn en een beetje bouillon, in laten koken en dan wat kookroom light erbij, champignons en peterselie toevoegen en je hebt een smaakvol doch licht sausje.quote:Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:
Ons kerstdiner:
Het diner is voor mijn vriend en mij, schoonloeder en een tante van 85 die net hersteld is van een hartoperatie en die bovendien ouderdomssuiker heeft.
Zij kan dus niet al te zoet en machtig. De tiramisu zal ze dus wel laten staan.
De cranberrysaus is wellicht ook niet erg geschikt voor haar, dus ik maak er zelf champignonsaus bij.
Ik heb een recept van internet gehaald, en dat gaat samengevat als volgt:
ui fruiten, bloem erbij, boter erbij, bouillon erbij, champignons erbij, ei losroeren met koffieroom en witte wijn en dit bij de saus doen. Op smaak brengen met zout en peper.
Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?quote:Op maandag 22 december 2008 12:07 schreef honda1990 het volgende:
Ik kook niet super uitgebreid
Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.quote:Op maandag 22 december 2008 22:44 schreef krakkemieke het volgende:
Piepster: ik zie niet waarom de pudding niet de nodige aandacht krijgt na de kaasplank...?
Voor meer mensen, en wat meer hoofdgerechten enzo Ach ik hou gewoon ontzettend van lekker eten en heb daar best een dag voor in de keuken staan voor over Lekker met een prosecco oid. erbij. Zo maak je het jezelf ook wel leuk natuurlijk Ik zou nog wel is voor 20 man willen koken, lijkt me echt geweldigquote:Op maandag 22 december 2008 22:19 schreef Black_Tulip het volgende:
[..]
Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?
Kan ik me alleen maar bij aansluiten, een goeie rijpe kaas heeft een typische smaak die niet zomaar je mond uitgaat. Het is zonde en vaak niet zo lekker om daarna pudding te etenquote:Op maandag 22 december 2008 22:47 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.
Onze familie heeft nogal de neiging om zich vol te proppen bij het hoofdgerecht. Toetje daarna gaat er dan nog net bij, van de kaasplank ben ik niet helemaal zeker of we er wel aan toekomen. Zou jammer zijn als de pudding als laatste kwam en iedereen zich dan al had volgeschranst met kaas. Vandaar dus.quote:Op maandag 22 december 2008 23:18 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Kan ik me alleen maar bij aansluiten, een goeie rijpe kaas heeft een typische smaak die niet zomaar je mond uitgaat. Het is zonde en vaak niet zo lekker om daarna pudding te eten
tapasquote:Op dinsdag 23 december 2008 14:28 schreef Espabilado het volgende:
We dachten aan spaans thema... dus iemand idee wat men in spanje traditioneel op tafel zet? Heb iets gelezen over turrón, soort noga... en neules...
Maar verder geen idee
Spanje heeft niet echt een typisch kerstdiner, behalve dat het erg veel moet zijn. Meestal is een vissoep onderdeel van de maaltijd, voorafgegaan door charcuterie (jamon iberico etc), als hoofdgerecht iets geroosterd (Lam, speenvarken).quote:Op dinsdag 23 december 2008 14:28 schreef Espabilado het volgende:
We dachten aan spaans thema... dus iemand idee wat men in spanje traditioneel op tafel zet? Heb iets gelezen over turrón, soort noga... en neules...
Maar verder geen idee
Gamba's in bladerdeeg kan je maken en bewaren in zilverpapier maar ik zou ze nog niet frituren als je dat bedoeld.quote:Op woensdag 24 december 2008 11:09 schreef Jarno het volgende:
Bladerdeeg, blijft dat een dag vers na bakken? Het zit zo, ik wil voor morgen Indisch gehakt maken, maar ik wil er een dakje van bladerdeeg overheen. Nu zat ik te denken, ik maak vanavond het gehakt (de bedoeling is het koud te eten bij een brunch buffet) en dan apart het bladerdeeg dak eroverheen en dan leg ik dat er morgen op. Kan dat?
En dezelfde vraag voor gamba's in bladerdeeg.. kan ik die vanavond al maken en hoe bewaar ik het dan het best? Of is het morgen dan 100% zeker een kleffe hap?
quote:Op woensdag 24 december 2008 11:17 schreef Jarno het volgende:
Frituren? Ik wou de gamba's eigenlijk laten garen in de oven, die dingen hoeven toch maar heel ff?
Ik wl er hapjes van maken, van die pakketjes. Dus 2 van die gemarineerde jongens op een stukje bladerdeeg, pakketje van maken en even in de oven. Vers gegrild zijn ze idd ook lekker maar ik heb morgen echt helemaal nergens tijd voor... dus het moet iets zijn wat ik vanavond grotendeels kan maken.quote:Op woensdag 24 december 2008 11:19 schreef Joene het volgende:
[..]
Ik frituur ze vaak een minuutje of grill ze op de grillplaat nadat ze uit de knoflookmarinade komen.
Waarom zou je er dan bladerdeeg omheen doen ?
Hmmm ik ben bang dat de gamba langer in de oven moet dan de bladerdeeg eerlijkgezegd.quote:Op woensdag 24 december 2008 11:31 schreef Jarno het volgende:
[..]
Ik wl er hapjes van maken, van die pakketjes. Dus 2 van die gemarineerde jongens op een stukje bladerdeeg, pakketje van maken en even in de oven. Vers gegrild zijn ze idd ook lekker maar ik heb morgen echt helemaal nergens tijd voor... dus het moet iets zijn wat ik vanavond grotendeels kan maken.
Ik zou het eerst ff testen met 1 zegmaarquote:Op woensdag 24 december 2008 11:39 schreef Jarno het volgende:
Het zijn niet van die hele grote? En eventueel kan ik ze vanavond ook nog eerst ff grillen ofzo.
Ik zou het eig sowieso niet van tevoren doen:P.. bij gamba's dat niet echt een succes denk ik..quote:Op woensdag 24 december 2008 11:39 schreef Jarno het volgende:
Het zijn niet van die hele grote? En eventueel kan ik ze vanavond ook nog eerst ff grillen ofzo.
Dat, en daarna in een luchtdicht bakje bewaren. Misschien kan je anders vlak voor het opdienen nog even in de oven zetten, dan warmen ze op en wordt het deeg zeker weten weer knapperig.quote:Op woensdag 24 december 2008 11:19 schreef MinderMutsig het volgende:
Mijn boerenverstand zegt dat je ze goed moet laten drogen en afkoelen in de open lucht en dan zou het wel goed moeten komen maar ik geef geen garanties.
en dan heb je ook nog een zere hand.quote:
Is de cafetaria dan wel openquote:Op woensdag 24 december 2008 20:00 schreef draaijer het volgende:
Je besteld een kok + bediening en je laat lekker voor jezelf + je vrienden koken... Zo zwaar relaxed
Daar zou ik persoonlijk dan weer niks aan vinden, het plannen van het menu en het koken is de helft van de lol.quote:Op woensdag 24 december 2008 20:00 schreef draaijer het volgende:
Je besteld een kok + bediening en je laat lekker voor jezelf + je vrienden koken... Zo zwaar relaxed
Kan me voorstellen, maar ik kan en wil niet kokenquote:Op woensdag 24 december 2008 20:44 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Daar zou ik persoonlijk dan weer niks aan vinden, het plannen van het menu en het koken is de helft van de lol.
Dat laatste doe ik ook hoor. Is gewoon een kwestie van een goede planning.quote:Op woensdag 24 december 2008 20:52 schreef draaijer het volgende:
[..]
Kan me voorstellen, maar ik kan en wil niet koken
Ik wil met onze gasten voor de haard toasten en lekkere hapjes eten en daarna heerlijk genieten zoals in een restaurant.
Leuk!quote:Op donderdag 25 december 2008 22:24 schreef honda1990 het volgende:
niks was mislukt alles ging perfect....
Was al flink aangeschoten.... Dus ik was het eten ff vergeten.. Ik rennen naar de frituurpan.. Viel nog mee, afgezien van wat zwarte randjes aan de frikandellen.quote:Op vrijdag 26 december 2008 04:33 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Leuk!
Nog fokkers met ernstig mislukte dingen? Altijd leuk om te lezen
kan de beste overkomen, Twerkquote:Op vrijdag 26 december 2008 04:35 schreef Twerk het volgende:
Was al flink aangeschoten.... Dus ik was het eten ff vergeten.. Ik rennen naar de frituurpan.. Viel nog mee, afgezien van wat zwarte randjes aan de frikandellen.
Je doet het allemaal voor spek en bonen.quote:Op woensdag 24 december 2008 17:26 schreef Steven184 het volgende:
Zo alles staat klaar voor het diner.
Amuse van bietensoep alleen nog even blenderen met wodka en chilipoeder, voorgerecht lasagna van courgette alleen nog in elkaar knutselen, varkenshaas en croute en portobello's met geitenkaas alleen nog even in oven, aardappelpuree klaar, boontjes nog even koken en omwikkelen met spek en klaar.
Chocoladeterrine gister al gemaakt, dus een lekker rustige aanloop.
Want?quote:Op vrijdag 26 december 2008 04:39 schreef Twerk het volgende:
[..]
Je doet het allemaal voor spek en bonen.
Daar wacht ik ook nog op, want eten was zeer geslaagd.quote:
Ik had gisteravond een broodje hamburger en later op de avond nog een broodje frikandel gekocht bij Ingequote:Op vrijdag 26 december 2008 11:28 schreef Klonk het volgende:
Huize Klonk had gisteravond het meest bijzondere kerstmaal van heel FOK!, iedereen doet duur en exclusief en ik heb gisteravond een heerlijke stamppot met rooie bieten gemaakt
Dat zit er het hele jaar door al bij . Heeft voor ons niets met kerst of oud & nieuw te maken oid.quote:Op vrijdag 26 december 2008 08:41 schreef Twerk het volgende:
Wakker worden. Het is vandaag pas 2e kerstdag.. Of bij jou al 3e? En mensen die met kerst al oliebollen eten hebben er helemaal niks van begrepen.
quote:Op vrijdag 26 december 2008 04:33 schreef Isabeau het volgende:
Nog fokkers met ernstig mislukte dingen? Altijd leuk om te lezen
Mooi bierglas, welk merk?quote:Op vrijdag 26 december 2008 19:39 schreef Sunnythesun het volgende:
Hier ook een groot succes. We waren maar met z'n 2en, maar we hebben heerlijk zitten smikkelen.
Voorgerecht:
[ afbeelding ]
Hoofdgerecht:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
lekker zelf wokken dus!
Niet ernstig maar de risotto die ik toch echt een paar keer geproefd heb voor ik heb van het vuur heb gehaald zodat ik zéker wist dat hij gaar was had hier en daar toch nog een echt krokante korrel en mijn moeders grillpan is een waardeloos ding zonder fatsoenlijke grillstrepen dus een portabello daar in grillen ging niet echt lekker.quote:Op vrijdag 26 december 2008 04:33 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Leuk!
Nog fokkers met ernstig mislukte dingen? Altijd leuk om te lezen
Dankjequote:Op vrijdag 26 december 2008 22:51 schreef krakkemieke het volgende:
Klinkt idd heel lekker Black-Tulip!
En hoe is jouw kerstdiner bevallen? Wat heb je voorgeschoteld gekregen?quote:Op zaterdag 27 december 2008 21:07 schreef draaijer het volgende:
Whoops sorry Dacht dat alles al op zou zijn
Wat mooiquote:Op zondag 28 december 2008 15:52 schreef honda1990 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Goeie toevoeging, echt een kwaliteitspost iddquote:
Oh sorry, de gerechten zien eruit alsof het komt uit een goedkoop baggerrestaurant.quote:Op zondag 28 december 2008 19:39 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Goeie toevoeging, echt een kwaliteitspost idd
Dat Marjolein Bastin servies heeft mijn moeder ook .quote:Op zondag 28 december 2008 15:52 schreef honda1990 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het zijn dan ook geen gerechten uit een restaurant (bagger of top) maar gewoon thuis aan de keukentafel genuttigd. Niks om zo hoogdravend over te doen, onder jouw bordje ligt ook gewoon een oubollig tafelzeiltje van de Blokker.quote:Op zondag 28 december 2008 20:31 schreef lighted het volgende:
[..]
Oh sorry, de gerechten zien eruit alsof het komt uit een goedkoop baggerrestaurant.
Hieronder een foto van mijn dessert, mag jij die afkraken
[ link | afbeelding ]
Dat mag hij vinden, hij mag liever een perfecte presentatie hebben, geef mij maar geweldig eten. En dat was (al zeg ik het zelf ) Ik hoef geen bijzondere opmaak, ik wil gewoon heerlijke simpele gerechten.quote:Op zondag 28 december 2008 20:53 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Het zijn dan ook geen gerechten uit een restaurant (bagger of top) maar gewoon thuis aan de keukentafel genuttigd. Niks om zo hoogdravend over te doen, onder jouw bordje ligt ook gewoon een oubollig tafelzeiltje van de Blokker.
Ah, mag ik ook?quote:Op zondag 28 december 2008 20:31 schreef lighted het volgende:
Oh sorry, de gerechten zien eruit alsof het komt uit een goedkoop baggerrestaurant.
Hieronder een foto van mijn dessert, mag jij die afkraken
quote:Op zondag 28 december 2008 21:13 schreef piepster het volgende:
[..]
Ah, mag ik ook?
3 keutels op rij met losse tarrelkruimels en een streepje menstruatievocht.
Ergo: een beetje flauw dus om iemands noeste arbeid zo af te kraken.
Volgens mij ging het op de opmaak van de borden en niet om het tafelkleedje?:') Had dat commentaar wel van iemand verwacht ..quote:Op zondag 28 december 2008 20:53 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Het zijn dan ook geen gerechten uit een restaurant (bagger of top) maar gewoon thuis aan de keukentafel genuttigd. Niks om zo hoogdravend over te doen, onder jouw bordje ligt ook gewoon een oubollig tafelzeiltje van de Blokker.
Je mag zeker . Maar nu ook commentaar waar ik wat mee kan dan. Want als jij iets een "streepje menstruatievocht" noemt dan neem ik je niet echt serieus. Zo kan je met elk rood "iets" wel dezelfde vergelijking maken. Dus als je echt serieus commentaar wilt geven, begin dan over me verneukte canelle, me niet mooi gestegen soufflé o.i.d.quote:Op zondag 28 december 2008 21:13 schreef piepster het volgende:
[..]
Ah, mag ik ook?
3 keutels op rij met losse tarrelkruimels en een streepje menstruatievocht.
Ergo: een beetje flauw dus om iemands noeste arbeid zo af te kraken.
Grappig dat je dat opmerkt. Jouw twee onderstaande opmerkingen zijn namelijk ook niet echt opbouwend. Wat je had kunnen zeggen: "Ik zou de 3 vissen op aparte schalen leggen en ze garneren met hele dunne schijfjes citroen. Zo is het niet zo'n grote hoop en zie je beter dat het vis is. Een dun plakje citroen is wat sierlijker dan een halve citroen en bovendien makkelijker te hanteren als iemand wat citroensap op z'n vis wil."quote:Op maandag 29 december 2008 12:40 schreef lighted het volgende:
Je mag zeker . Maar nu ook commentaar waar ik wat mee kan dan. Want als jij iets een "streepje menstruatievocht" noemt dan neem ik je niet echt serieus. Zo kan je met elk rood "iets" wel dezelfde vergelijking maken. Dus als je echt serieus commentaar wilt geven, begin dan over me verneukte canelle, me niet mooi gestegen soufflé o.i.d.
quote:
Wat betreft jouw creatie: Mij lijkt zo'n soufflé gewoonweg teveel als toetje. Ik zou een kleinere soufflé maken, hem niet in z'n rood papiertje maar in een schaaltje serveren, en dat strooisel niet op de canelle doen, het ligt immers ook al los op het bord. Of je soufflé al dan niet te weinig is gerezen kan ik niet zien. Ik weet niet hoeveel er in het bakje zat voor ie in de oven ging.quote:Op zondag 28 december 2008 20:31 schreef lighted het volgende:
Oh sorry, de gerechten zien eruit alsof het komt uit een goedkoop baggerrestaurant.
quote:Op maandag 29 december 2008 13:00 schreef RobinOok het volgende:
Een souffle in een muffinbakje? Ziet eruit als een cakeje. Ik dacht al, waarom haalt ie dat niet even uit dat armoedige papiertje, maar het had een souffle moeten worden? Ja, dat gaat niet werken in zo'n muffinvormpje. Een souflle moet in een bakje met rechte zijkant.
En ik vind je opmaak ook niet zo goed. In iedere hoek een drolletje saus. Rood bij bruin is ook niet zo'n smakelijke kleurcombinatie. De muffin, oh nee, souffle saai in het midden. En vooral de strooisels hebben het een beetje verpest. Dat is of iemand de caviakooi aan het schoonmaken was en per ongeluk langs jouw dessert liep.
Denk dat het mooier was geweest als je het souffleetje had opgeleukt ipv het bord.
En over de kwaliteit van de foto, zo van boven met flits zullen we het maar niet hebben. Maar een fotoshopje had niet misstaan.
Zo, ben je nu blij?
Overigens zou dit voor Halloween dan weer niet misstaan!quote:Op zondag 28 december 2008 15:52 schreef honda1990 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ten eerste bedankt voor je kritiek, opbouwende kritiek heb ik nooit moeite mee . Maar zoals ik al eerder zei, ik weet dat dat mijn opmaak ook z'n minpuntjes heeft. Daarom plaatste ik dus in 1e instanties niet mijn foto('s), aangezien ik vind dat je alleen foto's dient te plaatsen als ze de moeite zijn. Maar met de kritiek op mijn muffin kan ik wel wat mee, doch het was nog steeds een soufflé die alleen niet volledig gerezen was:).quote:Op maandag 29 december 2008 13:00 schreef RobinOok het volgende:
Een souffle in een muffinbakje? Ziet eruit als een cakeje. Ik dacht al, waarom haalt ie dat niet even uit dat armoedige papiertje, maar het had een souffle moeten worden? Ja, dat gaat niet werken in zo'n muffinvormpje. Een souflle moet in een bakje met rechte zijkant.
En ik vind je opmaak ook niet zo goed. In iedere hoek een drolletje saus. Rood bij bruin is ook niet zo'n smakelijke kleurcombinatie. De muffin, oh nee, souffle saai in het midden. En vooral de strooisels hebben het een beetje verpest. Dat is of iemand de caviakooi aan het schoonmaken was en per ongeluk langs jouw dessert liep.
Denk dat het mooier was geweest als je het souffleetje had opgeleukt ipv het bord.
En over de kwaliteit van de foto, zo van boven met flits zullen we het maar niet hebben. Maar een fotoshopje had niet misstaan.
Zo, ben je nu blij?
Anello di patate e cavolfiorequote:Op zondag 21 december 2008 21:15 schreef honda1990 het volgende:
Ziet er erg goed uit piepster
Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
Prima als je dat voor jezelf zo bepaalt, maar iemand anders kan weer andere criteria hebben en daarmee dus NIET vragen om afgezeken te worden.quote:Op maandag 29 december 2008 13:13 schreef lighted het volgende:
Aangezien ik vind dat je alleen foto's dient te plaatsen als ze de moeite zijn.
Noem je dat kritiek? Volgens mij is de opmerking "wat mooi " gewoon bedoelt als afzeiken. Of dacht jij dat ze hier iets mee kon voor de volgende keer?quote:Op maandag 29 december 2008 12:37 schreef lighted het volgende:
Volgens mij is het algemeen bekend dat het "genieten" voor de helft ook bepaald wordt door de opmaak van een bord.
Maar goed, het blijkt dat je geen commentaar mag geven op iemands opmaak, waar je naar mijn mening toch om vraagt als je foto's plaatst. Want wat wil je dan als je foto's plaatst? Dat iemand zegt dat het er lekker/mooi uitziet toch? Ieder z'n eigen manier, maar als je foto's plaatst moeten ze wel de moeite zijn toch?
Het gerecht ansich niet. Salade met geitenkaas op toast uit de oven. Het ging iets sneller dan ik verwacht had, en de kaas drupte dan al snel door het rekje (het enige wat nog vrij was) op de onderkant van de oven. Gevolg; wolken dikke rook uit de oven en na het openen van het deurtje van de oven iedereen in de rook .quote:Op vrijdag 26 december 2008 04:33 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Leuk!
Nog fokkers met ernstig mislukte dingen? Altijd leuk om te lezen
Dankje;)quote:Op maandag 29 december 2008 14:17 schreef motorbloempje het volgende:
vind het altijd wel een beetje jammer dat wanneer iemand kritiek levert, die persoon dan altijd ook nog even afgezeken moet worden, terwijl er zeker dit keer door Lighted zeker meer aan opmaak gedaan is.... vond het er prachtig uitzien, maargoed, dat is helaas mens eigen ofzo, dat de kritiekleveraar dan (vaak met loze zaken) ook nog afgezeken dient te worden
Om Robin te quoten, een fotoshopje zou niet misstaan . Maar.. tsja, what you see is what you geT?quote:Op maandag 29 december 2008 15:13 schreef piepster het volgende:
Zie hierboven en ga je gang.
En nogmaals, wat ik je wilde laten zien met mijn commentaar: het is de toon die de muziek maakt.
Haha ik ben absoluut niet gekrenkt, dan moet je wel van betere huizen komen en met beter commentaar komen. Wat ik alleen triest vond is dat je geen onderbouwing gaf.quote:Op maandag 29 december 2008 12:00 schreef lighted het volgende:
Oké Honda,
Het spijt me als ik je gekrenkt hebt omdat ik ongevraagd je culinaire hoogstandje hebt afgekraakt.
Zeg t maar..
LIGHTED JE BENT EEN EIKEL!!
De échte kerstsfeer, dus vol van onderdrukte frustratie wanneer het gezellig moet zijnquote:Op maandag 29 december 2008 15:41 schreef golfer het volgende:
Wat een gezellige sfeer hangt hier opeens in dit topic.
Prima .quote:Op maandag 29 december 2008 15:52 schreef honda1990 het volgende:
Kritiek op mijn opmaak is terecht vind ik, dat komt voornamelijk omdat ik niks heb opgemaakt Ik heb alles zo van het vuur op tafel gezet. Ik gaff er op dat moment dan ook helemaal niks om, anders had ik er wel wat aan gedaan. Ik heb nog een tijdje in een restaurant gewerkt en weet hoe belangrijk het is om iets op te maken, als ik in een restaurant zit verwacht ik dit ook. Als ik naast ons gezin nog voor meerdere familie had moeten koken had ik het ook zeker opgemaakt. Hier en daar wat kruiden eroverheen enz. mooie porties maken en het echt presenteren, zoals je het in een restaurant krijgt dus. Ik heb hier niet voor gekozen omdat ik deze maaltijd als een aanloop naar 2e kerst zag (heb ik eerder ook gepost) omdat toen de hele familie bij elkaar was. Iedereen mag commentaar geven (graag zelfs), het was alleen de manier waarop, dat is waar ik (iniedergeval) en met mij sommigen zich aan stoorden.
Ik zeg nergens dat het een must is. Wel zeg ik dat het voor mij een must is. Tuurlijk gaat het uiteindelijk om (de smaak van) het eten, maar presentatie hoort (voor mij)daar ook bij. Het is nogal makkelijk gezegd dat de opmaak geen reet boeit. Je vindt het toch ook belangrijk hoe je eruit ziet? Of zeg je dan ook het gaat toch om het innerlijk? Daarnaast zeg ik ook niet dat je allerlei mooie dingen speciaal in huis moet halen voor kerst. Heb ik ook niet gedaan, op die foto van mij is het eig vooral chocolade. En dat vind ik dan toch net iets anders als een Mona toetje, en is relatief nog goedkoper. In mijn commentaar spreek ik in het geval van dat je gasten krijgt, niet als je voor jezelf kookt, voordat ik daar commentaar op krijg.quote:Op maandag 29 december 2008 17:18 schreef Black_Tulip het volgende:
Lekker boeiend hoe iets is opgemaakt. Het gaat uiteindelijk toch om het eten? Mijn familie weet ook wel dat we maar eenvoudige studenten zijn met een afzichtelijke keuken en dat ze op dat punt niet veel hoeven te verwachten. Bovendien heb ik het geld niet en ik zou ik mot krijgen met mijn vriend als ik speciaal voor de kerst allerlei mooie dingen in huis ga halen 'omdat het moet'. Ik snap niet waarom het hier als een must wordt gezien om (qua presentatie) te doen alsof je een restaurant runt.
quote:Op maandag 29 december 2008 17:28 schreef lighted het volgende:
[..]
Ik zeg nergens dat het een must is. Wel zeg ik dat het voor mij een must is. Tuurlijk gaat het uiteindelijk om het eten, maar presentatie hoort (voor mij)daar ook bij. Daarnaast zeg ik ook niet dat je allerlei mooie dingen speciaal in huis moet halen voor kerst. Heb ik ook niet gedaan, op die foto van mij is het eig vooral chocolade. En dat vind ik dan toch net iets anders als een Mona toetje, en is relatief nog goedkoper.
Normaal geef ik wel wat om de opmaak, voor mijn ouders en broer hoeft dat niet zo nodig. Net zoals ik als ik thuis ben gemakkelijk in een te grote trui en een trainingsbroek met een ontploft kapsel rond kan lopen, zo zou ik ook nooit op straat gaan, zo kan ik dus wel thuis lopen. Voorderest vind ik dat je nu best een punt hebtquote:Op maandag 29 december 2008 17:28 schreef lighted het volgende:
[..]
Ik zeg nergens dat het een must is. Wel zeg ik dat het voor mij een must is. Tuurlijk gaat het uiteindelijk om (de smaak van) het eten, maar presentatie hoort (voor mij)daar ook bij. Het is nogal makkelijk gezegd dat de opmaak geen reet boeit. Je vindt het toch ook belangrijk hoe je eruit ziet? Of zeg je dan ook het gaat toch om het innerlijk? Daarnaast zeg ik ook niet dat je allerlei mooie dingen speciaal in huis moet halen voor kerst. Heb ik ook niet gedaan, op die foto van mij is het eig vooral chocolade. En dat vind ik dan toch net iets anders als een Mona toetje, en is relatief nog goedkoper. In mijn commentaar spreek ik in het geval van dat je gasten krijgt, niet als je voor jezelf kookt, voordat ik daar commentaar op krijg.
Jij ging zeuren over het tafelkleed. Dan moet je bij ons eens zien wat voor tafelkleed we hebben En motorbloempje, je kunt dingen nog zo mooi rangschikken op je bord, maar dan ziet het er alsnog niet erg indrukwekkend uit als je servies, bestek en tafelkleed maar gewoontjes is, getuige de foto's van honda en de reactie van lighted..quote:Op maandag 29 december 2008 17:28 schreef lighted het volgende:
Ik zeg nergens dat het een must is.
Voor mij is het geen must. Sterker nog, ik had niet eens speciaal aan de opmaak van het kerstdiner gedacht totdat jij er iets over zei. Voor mij is het vanzelfsprekend daar niet aan te denken omdat ik ten eerste het geld er niet voor heb en ten tweede nooit kook voor mensen die een mooie opmaak verwachten. Ik ging eigenlijk (en dat is mijn fout) ervan uit dat dat voor iedereen zo gold, althans, voor de mensen die in dit topic posten. Vandaar dat jouw opmerkingen over de opmaak nogal hard en onverwacht overkwamen.quote:Wel zeg ik dat het voor mij een must is. Tuurlijk gaat het uiteindelijk om (de smaak van) het eten, maar presentatie hoort (voor mij)daar ook bij. Het is nogal makkelijk gezegd dat de opmaak geen reet boeit. Je vindt het toch ook belangrijk hoe je eruit ziet? Of zeg je dan ook het gaat toch om het innerlijk?
Maar dat zou ik wel moeten als ik het qua opmaak mooi wil makenquote:Daarnaast zeg ik ook niet dat je allerlei mooie dingen speciaal in huis moet halen voor kerst.
Oei doet hij het nog?quote:Op maandag 29 december 2008 14:34 schreef k_i_m het volgende:
[..]
Het gerecht ansich niet. Salade met geitenkaas op toast uit de oven. Het ging iets sneller dan ik verwacht had, en de kaas drupte dan al snel door het rekje (het enige wat nog vrij was) op de onderkant van de oven. Gevolg; wolken dikke rook uit de oven en na het openen van het deurtje van de oven iedereen in de rook .
Gelukkig was het wel lekker .
Dat ook inderdaad.quote:Op maandag 29 december 2008 21:54 schreef krakkemieke het volgende:
Wat Black-tulip zegt.... Ik ben stress gevoelig. Dan moet ik kiezen tussen eten en opdienen. Ik kies voor lekker eten en gezellige mensen.
Tja niet iedereen hier vind het belangrijker om anderen af te troefen. Doe je het zo mooi presenteren aan je bezoek ten behoeve van de gezelligheid of meer om te showen van kijk eens hoe goed ik dat doe Komt echt over als dat ene mens uit desperate housewives:quote:Op maandag 29 december 2008 08:06 schreef lighted het volgende:
[..]
Volgens mij ging het op de opmaak van de borden en niet om het tafelkleedje?:') Had dat commentaar wel van iemand verwacht ..
Anyway, als iemand hier foto's post specifiek van zijn/haar gerechten dan ga ik er eig. vanuit dat diegene zijn/haar gerechten wilt "showen".. Met die intentie lever ik commentaar omdat het niet bepaald het aanschouwen waard is.. En daarom show ik ook niet mijn foto's
Houd toch op man, spuit 11.quote:Op maandag 5 januari 2009 12:53 schreef Espabilado het volgende:
[..]
Tja niet iedereen hier is een culi-autist die het blijkbaar belangrijker vind om anderen af te troefen. Doe je het zo mooi presenteren aan je bezoek ten behoeve van de gezelligheid of meer om te showen van kijk eens hoe goed ik dat doe Komt echt over als dat ene mens uit desperate housewives:
[ afbeelding ]
Oh je bent nog een vent ook
Ahhh ben jij nou helemaal nergens goed in?quote:Op maandag 5 januari 2009 12:53 schreef Espabilado het volgende:
[..]
Tja niet iedereen hier vind het belangrijker om anderen af te troefen. Doe je het zo mooi presenteren aan je bezoek ten behoeve van de gezelligheid of meer om te showen van kijk eens hoe goed ik dat doe Komt echt over als dat ene mens uit desperate housewives:
[ afbeelding ]
Oh je bent nog een vent ook
Van een held die op een forum neer gaat kijken op een ander z'n kerstdiner verwacht ik niet veelquote:Op maandag 5 januari 2009 17:35 schreef lighted het volgende:
[..]
Ahhh ben jij nou helemaal nergens goed in?
Idd ik ben een vent, dus hou je maar een beetje rustig voordat ik persoonlijk langs kom nadat Desperate Housewives is afgelopen.
Neerkijken op een "culi-autist" is wel een heldendaad? Deze held heeft hier ook netjes z'n excuses aangeboden .quote:Op maandag 5 januari 2009 17:44 schreef Espabilado het volgende:
[..]
Van een held die op een forum neer gaat kijken op een ander z'n kerstdiner verwacht ik niet veel
Toetje van je ziet er ranzig uit trouwens, goed bezig
Dat woordje culi-autist? Nee, dat is niet waarom ik zo reageerde. Als ik daarover viel, had ik het daar wel over gehad. Kan ik alsnog doen hoor.quote:Op maandag 5 januari 2009 14:36 schreef Espabilado het volgende:
Ik heb zinnetje in bericht aangepast zodat het niet jou tegen verkeerde been schopt.
Is ook enige reden dat je zo reageert..
quote:Op maandag 5 januari 2009 18:36 schreef Espabilado het volgende:
Niet zo aangebrand zeg...
Ik had niet op de data gelet, wist ik veel dat het al week oud is die opmerking van hem
Sorry dan maar he.
En ontopic: onze tapas-kerst-die-verplaatst-werd was geslaagd... zal geen foto's showen want was niet uur besteed aan de presentatie
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |