abonnement Unibet Coolblue
pi_64273884
Ok, ik ben er in grote lijnen uit. Ik kook eigenlijk altijd Italiaans, maar heb er nu een paar niet Italiaanse dingetjes tussengefreubeld om het voor ons zelf wat minder 'alledaags' te maken.

- Erwten/muntsoepje met grissini omwikkeld met parmaham

- bitterbal van nagelkaas (we wonen in Friesland en wilden er voor de niet Friese gasten iets Fries tussen doen)

- carne cruda en tonijntartaar. Twee rauwe bereidingen, de één van ossenhaas en de ander van tonijn. Beide met een eigen zelfgemaakte mayonaise. Truffelmayonaise bij de ossenhaas en basilicummayonaise bij de tonijn.

- Rivierkreeftravioli met saffraansaus

- Brasato al barolo

-koffie creme brulee

Lekkere wijnen erbij en uiteraard ook limoncello om 't af te sluiten.
  Moderator / Miss SHO dinsdag 23 december 2008 @ 08:54:16 #102
22592 crew  Ole
pi_64273914
Oeh limonchello
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_64275914
quote:
Op maandag 22 december 2008 23:18 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Kan ik me alleen maar bij aansluiten, een goeie rijpe kaas heeft een typische smaak die niet zomaar je mond uitgaat. Het is zonde en vaak niet zo lekker om daarna pudding te eten
Onze familie heeft nogal de neiging om zich vol te proppen bij het hoofdgerecht. Toetje daarna gaat er dan nog net bij, van de kaasplank ben ik niet helemaal zeker of we er wel aan toekomen. Zou jammer zijn als de pudding als laatste kwam en iedereen zich dan al had volgeschranst met kaas. Vandaar dus.
  dinsdag 23 december 2008 @ 10:49:53 #104
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_64276243
Amuse
• Champignonhoedje met rosbief
• Komkommerringen met beenham
• Eieren gevuld met rode pesto en garnalen

Voorgerecht
Gerookte zalm-salade

Soep
Gegratineerde uiensoep

Spoom
Limoen- of citroenijs met champagne

Hoofdgerecht
• Houthakker –steaks
• Spinazie met walnoten, pijnboompitten en rozijnen.
• Geroosterde sugar snaps met citroendressing
• Superkrokante aardappelen met zeezout
• Pommes Duchesse
• Salade

Kaasplankje
Met dessertwijn of port

Dessert
Brownies met vanilleijs en zelfgeklopte slagroom

Koffie of thee

Het is wel wat veel ben ik bang, maar ik ben van plan niet alles in grote hoeveelheden te gaan maken. Verder is het kaasplankje vooral voor mijn vader, de rest is niet zo'n kaasliefhebber (en hij is niet zo'n zoetekauw, dus hij slaat het dessert waarschijnlijk over). Maar wat hoort eigenlijk allemaal bij zo'n kaasplankje? Iemand suggesties?

De recepten heb ik overigens allemaal voornamelijk van de ah-site verzameld.
pi_64276570
Meestal kiezen mensen 3 tot 5 soorten kaas. Het liefst zo verschillend mogelijk, alhoewel een landenthema wel weer leuk is.
Je kan varieren in soort melk (koe, schaap, geit) en varieren in soort kaas (harde kaas, roodschimmel, blauwschimmel, witte korst, etc). Bij een kaasplankje zitten altijd dingen die de smaak van het vorige kaasje neutraliseren. Vaak iets van appelstroop of jam, noten, brood, vijgenkoek etc.
Er wordt door iedereen geroepen dat bij een kaasplankje rode wijn of port moet. Grappig genoeg hoor ik van de wijnkenners in mijn omgeving dat juist de witte wijnen vaak beter gaan bij kazen. Dat heeft weer te maken met de tannine in rode wijn die kan wringen met kaas.
De kaasjes eet je trouwens altijd van licht naar sterk. En zo hoor je ze eigenlijk ook op volgorde te leggen.

Wat ik altijd doe: ik loop bij de kaasboer binnen en zeg dat ik een kaasplankje voor x personen wil maken, na menu y. Hij heeft altijd goede tips en ik mag altijd proeven. Als je het qua drank goed wil doen, kan je naar de wijnboer/slijter en vragen wat hij bij je kaasjes te drinken heeft.


[Edit] Hier een kaastopic van 2006-2007: Het kaasplankje

[ Bericht 5% gewijzigd door piepster op 23-12-2008 11:21:10 ]
pi_64278320
Ik heb voorlopig de volgende wijnen gekozen. Schieten mag! Ik twijfel zelf heel erg over de Nero d'Avola bij de kaas. Ik ga zo kaas halen, en dan misschien toch maar even naar de wijnboer voor advies.

Antipasti
Brood met olijfolie en aceto balsamico
Cava Gran Espanoso brut, Spanje - wit

Soep
Wortelsoep (alla bluezz)
Saint Mont Boiseraie, Frankrijk 2007 - wit

Amuse
Kalkoen met cranberrycompote

Voorgerecht
Ravioli gevuld met spinazie en kaas
Castillo de Ainzon, rosado, Spanje, 2007 - rosé

Spoom
Spuma lamponi

Hoofdgerecht
Varkensfilet met rozemarijn en knoflook
Haricoverts met spek
Insalata Caprese
Aardappelring met bloemkool
Porca de Murca tinto, Portugal, 2006 - rood

Nagerecht
Pudding van mama
Fleur d'Or Monbazillac, Frankrijk, 2005 - dessertwijn wit

Kaas
Kaasplankje met 3 soorten kaas, nootjes en vijgen-walnootjam
Montalto Nero d'Avola, Sicilië, 2007 - rood
pi_64284014
We dachten aan spaans thema... dus iemand idee wat men in spanje traditioneel op tafel zet? Heb iets gelezen over turrón, soort noga... en neules...

Maar verder geen idee
pi_64284174
quote:
Op dinsdag 23 december 2008 14:28 schreef Espabilado het volgende:
We dachten aan spaans thema... dus iemand idee wat men in spanje traditioneel op tafel zet? Heb iets gelezen over turrón, soort noga... en neules...

Maar verder geen idee
tapas
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_64285091
quote:
Op dinsdag 23 december 2008 14:28 schreef Espabilado het volgende:
We dachten aan spaans thema... dus iemand idee wat men in spanje traditioneel op tafel zet? Heb iets gelezen over turrón, soort noga... en neules...

Maar verder geen idee
Spanje heeft niet echt een typisch kerstdiner, behalve dat het erg veel moet zijn. Meestal is een vissoep onderdeel van de maaltijd, voorafgegaan door charcuterie (jamon iberico etc), als hoofdgerecht iets geroosterd (Lam, speenvarken).

Typisch kerst voor Spanjaarden is wel het snoep, verschillende soorten nougat (turron, jijona, alicante), marsepein (mazapan) en koekjes (Polvorones, Mantecados). Die zou je hier wellicht kunnen bestellen: http://www.spanjewinkel.nl/index.php?page=shop.browse&category_id=99&option=com_virtuemart&Itemid=68
And we are vagabonds
We travel without seatbelts on
We live this close to death
pi_64285176
Thanks, bestellen is het wat te laat voor, we zullen het met de supermarkt moeten doen
pi_64286196
Als je op engelstalige sites zoekt met google, krijg je bijv. dit (het is door google in het Nederlands vertaald, dus kromme zinnen moet maar even voor lief nemen.)
Ik zou idd ook voor tapas gaan. Het viel me wel op dat de supermarkten al behoorlijk uitverkocht beginnen te raken. Mocht iemand nog een fatsoenlijke bos bascilicum hebben...


Mijn kaasplank is ook compleet:

Artavaggio
Italiaans, koe

Manchego
harde Spaanse schapenkaas

Testun al Barolo
Italiaans, koe, ingepakt met most van de barolodruif

Milde Gorgonzola
Italiaans, koe, blauwschimmel

Piave
Italiaans, koe, harde brokkelkaas.


De Italiaanse slijter adviseerde me Primitivo di Manduria en dan de zoete versie. Die heeft heel veel honing en zoet. Hij gaat bijna richting port vond ik (jaja, ik stond weer voor de lunch wijn te proeven. ).
pi_64286638
Dankje, goede link (maar ff in engels gelezen), denk dat we wel wat in elkaar kunnen bouwen 1e kerstdag
pi_64315427
Lekker zeg piepster, dat kaasplankje!

Heb nu al zo'n zin in vanavond. Vriend gaat zo nog even verse tonijn en zalm halen en dan zijn we er helemaal klaar voor.
Sweet and innocent...
pi_64318347
Bladerdeeg, blijft dat een dag vers na bakken? Het zit zo, ik wil voor morgen Indisch gehakt maken, maar ik wil er een dakje van bladerdeeg overheen. Nu zat ik te denken, ik maak vanavond het gehakt (de bedoeling is het koud te eten bij een brunch buffet) en dan apart het bladerdeeg dak eroverheen en dan leg ik dat er morgen op. Kan dat?

En dezelfde vraag voor gamba's in bladerdeeg.. kan ik die vanavond al maken en hoe bewaar ik het dan het best? Of is het morgen dan 100% zeker een kleffe hap?
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_64318488
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:09 schreef Jarno het volgende:
Bladerdeeg, blijft dat een dag vers na bakken? Het zit zo, ik wil voor morgen Indisch gehakt maken, maar ik wil er een dakje van bladerdeeg overheen. Nu zat ik te denken, ik maak vanavond het gehakt (de bedoeling is het koud te eten bij een brunch buffet) en dan apart het bladerdeeg dak eroverheen en dan leg ik dat er morgen op. Kan dat?

En dezelfde vraag voor gamba's in bladerdeeg.. kan ik die vanavond al maken en hoe bewaar ik het dan het best? Of is het morgen dan 100% zeker een kleffe hap?
Gamba's in bladerdeeg kan je maken en bewaren in zilverpapier maar ik zou ze nog niet frituren als je dat bedoeld.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_64318586
Frituren? Ik wou de gamba's eigenlijk laten garen in de oven, die dingen hoeven toch maar heel ff?
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_64318648
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:17 schreef Jarno het volgende:
Frituren? Ik wou de gamba's eigenlijk laten garen in de oven, die dingen hoeven toch maar heel ff?

Ik frituur ze vaak een minuutje of grill ze op de grillplaat nadat ze uit de knoflookmarinade komen.

Waarom zou je er dan bladerdeeg omheen doen ?
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_64318668
Je kan ook van die bladerdeegbakjes kopen voor ragout en die zijn ook knapperig dus het kan denk ik wel. Mijn boerenverstand zegt dat je ze goed moet laten drogen en afkoelen in de open lucht en dan zou het wel goed moeten komen maar ik geef geen garanties.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_64318976
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:19 schreef Joene het volgende:

[..]


Ik frituur ze vaak een minuutje of grill ze op de grillplaat nadat ze uit de knoflookmarinade komen.

Waarom zou je er dan bladerdeeg omheen doen ?
Ik wl er hapjes van maken, van die pakketjes. Dus 2 van die gemarineerde jongens op een stukje bladerdeeg, pakketje van maken en even in de oven. Vers gegrild zijn ze idd ook lekker maar ik heb morgen echt helemaal nergens tijd voor... dus het moet iets zijn wat ik vanavond grotendeels kan maken.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_64319163
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:31 schreef Jarno het volgende:

[..]

Ik wl er hapjes van maken, van die pakketjes. Dus 2 van die gemarineerde jongens op een stukje bladerdeeg, pakketje van maken en even in de oven. Vers gegrild zijn ze idd ook lekker maar ik heb morgen echt helemaal nergens tijd voor... dus het moet iets zijn wat ik vanavond grotendeels kan maken.
Hmmm ik ben bang dat de gamba langer in de oven moet dan de bladerdeeg eerlijkgezegd.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_64319225
Het zijn niet van die hele grote? En eventueel kan ik ze vanavond ook nog eerst ff grillen ofzo.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_64319268
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:39 schreef Jarno het volgende:
Het zijn niet van die hele grote? En eventueel kan ik ze vanavond ook nog eerst ff grillen ofzo.
Ik zou het eerst ff testen met 1 zegmaar
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_64319349
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:39 schreef Jarno het volgende:
Het zijn niet van die hele grote? En eventueel kan ik ze vanavond ook nog eerst ff grillen ofzo.
Ik zou het eig sowieso niet van tevoren doen:P.. bij gamba's dat niet echt een succes denk ik..
pi_64319386
Ja nou.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_64319509
quote:
Op woensdag 24 december 2008 11:19 schreef MinderMutsig het volgende:
Mijn boerenverstand zegt dat je ze goed moet laten drogen en afkoelen in de open lucht en dan zou het wel goed moeten komen maar ik geef geen garanties.
Dat, en daarna in een luchtdicht bakje bewaren. Misschien kan je anders vlak voor het opdienen nog even in de oven zetten, dan warmen ze op en wordt het deeg zeker weten weer knapperig.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')