quote:Op maandag 1 september 2008 16:06 schreef Vork het volgende:
Goed, speciaal voor Lein en eventuele andere geinteresseerden zou ik nog een recept posten voor een Tomaten limoenrisotto met mascarpone. Moddervat en uberromig.
Daarvoor heb je dus nodig het volgende:
Risottorijst (duh) voor het gemak een pak van 400 g;
Een ui of 2 a 3 sjalotjes;
Bouillon (ik gebruik daar groentebouillon voor uiteraard) (volg voor de hoeveelheid gewoon de aanwijzingen op het pak. Bij 400 g risotto is dat ongeveer 1 a 1,2 liter bouillon);
2 a 3 teentjes knoflook;
Olijfolie;
4 tot 6 tomaten (mijn voorkeur gaat uit naar romatomaten, maar ieder andere tomaat voldoet ook);
Mascarpone (2 a 3flinke scheppen of ongeveer 150 g);
2 limoenen;
Beetje peper.
En doe er vervolgens dit mee:
- Maak bouillon.
- Snipper de ui en fruit het samen met de risottorijst en een bescheiden beetje olie in de pan. Wees niet te royaal met de olie, want dat maakt de risotto uiteindelijk wel erg vet. Als de bende glazig is gooi je de gesnipperde knoflook er nog eventjes bij en vervolgens kun je op de risotto manier, beetje bij beetje de bouillon toevoegen en door de rijst op namen nemen.
- Snijd de tomaten in blokjes en voeg die na een minuut of 10 toe.
- Als alle bouillon is opgenomen door de rijst, dan kan de mascarpone er bij. Laat het vervolgens nog een paar minuten pruttelen om het geheel weer wat vaster te krijgen. Vergeet niet om er nog een beetje gemalen peper (zwart) bij te doen voor de smaak.
- Pas op het aller laatste moment gaat het sap van de limoenen er bij. Roer het en de intussen moddervette, maar overheerlijke risotto is klaar om te verdwijnen.
Met een beetje frisse salade er bij is dit wel voldoende voor een persoon of 4.
Zo, iedereen weer blij?
De aardbeienrisotto van Sorbootje:quote:Op donderdag 24 januari 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:
Speciaal voor DarkElf: een recept voor bietenrisotto. Met foto's, van elk klein ministapje.
Bietenrisotto, voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 gram arboriorijst
1 ui
1 glas sherry
350 ml bietensap (ca 4/5 bietjes)
400 ml groentebouillon
50 g versgeraspte parmezaanse kaas
2 klontjes boter
scheut olijfolie
plakjes pancetta
Je snippert een uitje,
Maakt sap van de geschilde bietjes,
En zet een pan met dikke bodem op het vuur met een scheut olie en een klontje boter.
Je weegt vast 250 gram rijst af
En fruit het uitje in de pan.
Als de ui glazig is doe je de rijst erbij en bakt die al omscheppend tot hij licht glazig is en bedekt met een dun laagje vet. Dit duurt ongeveer een minuut.
Je giet er een finke scheut sherry bij (meestal gebruik ik droge witte wijn of vermouth, vandaag een lekkere zoete sherry).
Als de sherry is opgenomen door de rijst, doe je er een soeplepel bouillon bij,
En je roert af en toe totdat het helemaal is opgenomen door de rijst.
Nu is het tijd voor een scheut bietensap.
Het wordt eerst mooi roze. Om de beurt voeg je bietensap en bouillon toe en wacht steeds totdat dat is opgenomen.
[img]
[url=http://i193.photobucket.com/albums/z124/ColdFeet_photos/DSCN1824.jpg[/img]]http://i193.photobucket.com/albums/z124/ColdFeet_photos/DSCN1824.jpg[/img][/url]
Onderwijl rasp je 50 gram parmezaan.
Het lijkt een hele berg, maar dat komt omdat ik een heel fijne rasp heb gebruikt. dan verdeelt het zich straks sneller door de risotto.
Nu ga je proeven: is de rijst romig, maar nog niet helemaal zacht van binnen? Dan moet je het vuur uitzetten.
Je roert er de kaas en een klontje boter doorheen.
Deksel op de pan, een minuutje rusten. Onderwijl bak je plakjes pancetta knapperig.
Je roert de risotto nog een keertje door, en...
[img]
http://i193.photobucket.c(...)_photos/DSCN1829.jpg
[/img]Etenstijd![]()
Een risotto met de zoete, aardse smaak van bietjes en een mooie donkerrode kleur.
Spinazierisotto van SoL:quote:Op donderdag 11 september 2008 11:59 schreef Sorbootje het volgende:
Aardbeienrisotto:
Nodig voor 2 personen
Ong. 16 aardbeien (normaal formaat) in helften en/of kwarten gesneden
150g carnarolirijst (of andere rijst geschikt voor risotto)
pak em beet 50g parmezaan, geraspt (zelf doen, niet geraspt kopen)
1 ui
1 teen knoflook
flinke scheut grappa
2 klonten boter
1 liter bouillon
Gesnipperde ui en knoflook smoren in de boter. De helft van de aardbeien toevoegen en even meebakken. Afblussen met grappa en daarna pas de rijst toevoegen (iets afwijkende volgorde dus). Als alle rijst bedekt is met een laagje aardbeienprut de eerste lepel bouillon toevoegen. Als deze bijna helemaal is opgenomen de volgende lepel en zo doorgaan tot de rijst beetgaar is. De laatste 2 minuten de rest van de aardbeien mee laten pruttelen en vlak voor het serveren de kaas en boter er doorheen roeren.
Het verrassende aan deze risotto vind ik dat hij wel echt naar aardbei smaakt, maar toch hartig is en niet zoet. Echt superlekker! Ik serveer hem meestal met gegrilde plakker courgette waarmee ik in een steker een soort 'muurtje' maak om de risotto in te serveren. Smaakt er erg lekker bij!
[
Game on!quote:Op donderdag 7 februari 2008 22:30 schreef SeaOfLove het volgende:
De spinazie-risotto waar ik mee was begonnen:
Spinazie-blaadjes door de sapcentrifuge jetsen tot een mooi groen sapje
Alles klaarzetten
Pancetta uitgebakken en bouillon gemaakt (zit in de maatbeker), rijst afgewogen
Eerst de uitjes dan risotto en de wijn
Spinaziesap en later de blaadjes erbij
Basilicum toevoegen en gemalen peper toevoegen
En serveren maar
Helaas de parmezaan vergeten te kopen, maar smaakte toch prima![]()
Dan maak je voor hem toch wat anders? Doe ik hier ook want de mijne moet het ook niet. Meestal een pasta met een saus van ongeveer dezelfde ingrediënten als ik gebruik voor de risotto. Maar dat is met bietenrisotto natuurlijk een beetje lastiger.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:51 schreef Innocence het volgende:
Ik vind rode wijn in risotto wel erg lekker, maar denk niet dat dat werkt met limoen. Beter gewoon geen alcohol dan.
Heb te lang gelezen, wil nu zoooooo graag risotto maken. En vriendlief wil het nog steeds niet eten, dus het kan pas als hij een avondje niet thuis is, ws zondag. Dan ga ik de bietenrisotto maken, maar zonder sapcentrifuge.
quote:Op donderdag 8 mei 2008 19:52 schreef DarkElf het volgende:
[]
Vandaag gemaakt: uitje, bleekselderij fijn gesneden, witte wijn, arboriorijst, groentenbouillon, 1/4 theelepeltje korianderzaad, zacht gebakken shitakes/oesterzwammen en kastanje champignons, parmezaanse kaas erover en een beetje bieslook...
quote:Sorbootje: Als mijn man geen risotto zou lusten, nam ik een nieuwe.
Dat is wel een goed idee.quote:Op donderdag 27 november 2008 11:24 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan maak je voor hem toch wat anders? Doe ik hier ook want de mijne moet het ook niet. Meestal een pasta met een saus van ongeveer dezelfde ingrediënten als ik gebruik voor de risotto. Maar dat is met bietenrisotto natuurlijk een beetje lastiger.
quote:Op donderdag 27 november 2008 13:44 schreef Sorbootje het volgende:
@Innocence
Heb je een grilpan? Even die oesterzwammen in de grilpan voor je ze in je risotto mikt... heerlijk!
Same herequote:Op donderdag 27 november 2008 10:38 schreef Steven184 het volgende:
Het duurt nog even, maar als de aardbeien weer van goede kwaliteit zijn dan gaan we hier maar eens de aardbeienvariant maken, want die ziet er toch wel goed uit.
Die gaan we inderdaad ook eens proberen en dan op wat korter termijn.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:20 schreef Sylvana het volgende:
[..]
Same here
Verder ziet die van DE er ook wel erg goed uit
ik doe altijd een mokquote:Op woensdag 10 december 2008 13:05 schreef -Mellow- het volgende:
Wegen jullie altijd de rijst afwat precies
Ik doe gewoon altijd maar op gevoel gelijk vanuit de zak in de pan
het moet geen puree worden ofzo.quote:Op zondag 14 december 2008 16:33 schreef Haijo het volgende:
Hoe zacht moet die risottorijst nu precies zijn? Moeten het nog net korrels zijn of moet het echt opgaan in een grote massa?
quote:Op maandag 15 december 2008 10:35 schreef SHE het volgende:
Heb jij gas Mo?
Dan ben je zooo gezegend. Ik heb elke dag ruzie met inductie. Veel te heet![]()
Ik kan hier echt geen risotto maken hoor ( net als stoofpotjes ), mislukt altijd om de temp niet normaal geregeld kna worden.
Die eerste is te droog ja, maar die tweede vind ik weer net te papperigquote:Op maandag 15 december 2008 10:14 schreef Sorbootje het volgende:
Ik heb even voorbeelden gezocht.
Dit is te droog:
[ afbeelding ]
En dit is goed:
[ afbeelding ]
says whoquote:
De Italiaanse koks die er verstand van hebben. Maar zoals gezegd bepaal je vooral zelf hoe het moet, want jij moet 't opeten en jij moet het lekker vindenquote:
In mijn ervaring is AH Excellent beter, ja. En goedkoper.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 19:52 schreef Innocence het volgende:
Ik vind die van Lassi sowieso niet lekker, heb meestal AH Excellent. Is die jij noemt lekkerder?
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef _Floddertje_ het volgende:
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
Nou, dat van dat roeren vroeg ik me ook al af, omdat je daar ook zulke volslagen tegengestelde meningen over hoort. De één zegt roeren tot je er een tennisarm van krijgt en de ander zegt juist níet roeren. Wat is het nou?quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:53 schreef ColdFeet het volgende:
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!
quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:53 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!
En Hives: sherry, port, madeira en dat soort drankjes kunnen evt ook. Maar het kan ook zonder alcohol. Het geeft echt maar een heel klein smaakverschil.
op die laatste na danquote:Op zondag 10 januari 2010 17:19 schreef boem-dikkie het volgende:
Damn.Ziet er allemaal verdomd lekker uit!
Laag, het moet net borrelen.quote:Op woensdag 13 januari 2010 20:32 schreef aceHigh het volgende:
Vraagje: Hoe hoog moet het vuur zodra je begint met het toevoegen van de bouillon?
Die handleiding suckt. In het begin moet je sowieso constant roeren, daarna gewoon in de gaten houden. En zelfs de bouillon doe ik er niet stukje bij beetje bij. Gewoon 3-kwart van het vocht in een keer, heel laag vuur. Het laatste gedeelte doe ik wel stukje bij beetje.quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef _Floddertje_ het volgende:
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
ze vonden het geweldigquote:Op dinsdag 20 juli 2010 10:12 schreef motorbloempje het volgende:
schopje!
morgen mijn ouders kennis laten maken met risotto, en wel de tomaten/limoen/mascarpone risotto
Recept? Klinkt lekker!quote:Op zaterdag 21 augustus 2010 13:59 schreef reclamedoos het volgende:
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
quote:Geroosterde muskaatpompoen risotto met pijnboompitjes
Ingredienten
1 of twee grote muskaatpompoenen
2 teentjes knoflook
olijfolie
Salieblaadjes (gedroogd of vers)
Zeezout (grof)
Vers gemalen zwarte peper
Pijnboompitten
+ de ingredienten voor een basis risotto
1. Oven voorverwarmen op 200C.
2. Pompoen in parten snijden (6 of 8), en de zaden verwijderen. Plaats deze in een grote ovenschaal
3. Knoflook fijnsnijden, en mengen met de olijfolie, peper en de salie.
4. Besprenkel de pompoen met het oliemengel, en bestrooi deze daarna met het grove zeezout.
5. In de oven voor 40-50 minuten totdat de pompoen een mooie donker kleur heeft gekregen en het vlees zacht is geworden (prikken met een vork om testen)
6. Uit de oven halen en af laten koelen totdat je het met de handen vast kan houden.
7. Het vlees van de schil halen en in een grote schaal stoppen. Dit kan door de schil er van af te pellen (dit doe ik zelf altijd), maar kan even goed door met een lepel het vruchtvlees er uit te lepelen.
8. Dit grof stampen of met een vork iets kleiner maken.
Tip 1:
Soms stop ik het afgedekt terug in de (al iets afgekoelde) oven om warm te houden.
Tip 2:
Als er in de ovenschaal nog olijfolie achter is gebleven, laat dit dan er bij lopen voor extra veel smaak.
Nu de risotto maken volgens een basis recept (zie andere recepten in het topic).
Tijdens het maken van de risotto, nog even de pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan. Op het einde het pompoenvruchtvlees bij de risotto mengen en zorgen dat het de juiste constistentie heeft.
Opscheppen en pijnboompitten er overheen strooien. Een lekker gebakken plakje bacon/pancetta er bij misstaat ook zeker niet
Als hij goed gevuld is (want ik kan genieten van een rode risotto met harde groenten en salami enzo) als hoofdgerecht, maar meestal wel met salade of groenten er naast. Italianen zelf eten risotto als primo meestal en daarna komt dan het tweede hoofdgerecht (vlees met wat groenten).quote:Op zondag 12 september 2010 20:24 schreef Miss_Virgo het volgende:
Oehh risotto!
Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten)
Laatst ook deze risotto gemaakt, eerste die ik ooit heb gemaakt, en hij viel zeeeeeeeer in de smaakquote:Op zaterdag 21 augustus 2010 11:09 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
ze vonden het geweldigzelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept
![]()
Succes Vik!
Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.quote:Op woensdag 10 december 2008 13:03 schreef -Mellow- het volgende:
Ook een hele lekkere: Rode risotto
- roomboter
- olijfolie
- rode ui
- knoflook
- risottorijst
- flinke theelepel paprikapoeder
- theelepel tomatenpuree
- tomaten (bij voorkeur zoete)
- glas rode wijn
- bouillon
Klont roomboter met scheutje olijfolie in de pan. Ui fruiten.
Tomaten erbij en eventjes aanbakken en laten pruttelen. Gebruik het liefst tasty tomaten of cherry tomaten, dan krijg je een zalig zoet vleugje aan je risotto.
Paprikapoeder in de pan doen.
Risotto erbij, even omroeren, knoflook meebakken tot geur vrij komt. Af blussen met flink wat rode wijn.
Beetje bij beetje bouillon toevoegen tot de risotto goed is.
Optioneel padano of parmiggiano erover.
Risotto is qua handelingen doodsimpel. Het enige wat lastig is, is timen wanneer hij klaar is. Plaatjes op de vorige pagina laten zien hoe hij ongeveer moet eindigen.quote:Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Okee!!! Dat ga ik zeker ook eens doenquote:Op dinsdag 14 september 2010 09:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb
Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefdequote:Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.quote:Op dinsdag 14 september 2010 18:52 schreef Elorin het volgende:
[..]
Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde
Dank voor de correctie. Ik zag ook dat ik te snel gaar had neergezet, maar dat moest zijn te langzaam gaar...quote:Op dinsdag 14 september 2010 21:54 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Niemand??quote:Op zondag 12 september 2010 14:46 schreef FigureBirdStars het volgende:
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
Ik weet niet wat mantecatura is maar volgens mij kan hem hem wel half bereiden, ik heb weleens gelezen dat ze dat in restaurants ook doen. Ik weet niet wat de kwaliteit van die restaurants isquote:
Het simpelste basisrecept is met klein gesneden ui aanbakken in olijfolie (glazig maken), rijst erbij en even in de olie ronddraaien, glas wijn erbij en dan schepje voor schepje de bouillon erbij. Afmaken met parm. kaas en boter.quote:Op zaterdag 18 september 2010 11:50 schreef henkde_j het volgende:
Hmm, volgende week ook maar eens proberen. Simpele snelle recepten zijn welkom (student)
En hoe verwarm je de risotto dan het beste weer?quote:Op zondag 19 september 2010 17:58 schreef Spanky78 het volgende:
Je kunt risotto prima vooraf maken. Hij wordt wua smaak beter, de textuur van de rijst kan wel iet achteruit gaan, maar het is één van de gerechten die beter wordt als je hem even bewaart. (ik doe dat ook graag met soep). De maillardreactie gaat namelijk tijdens afkoelen en in de koelkast gewoon langzaam verder.
In de pan met een lepel bouillon denk ik zoquote:Op maandag 20 september 2010 10:56 schreef _Floddertje_ het volgende:
[..]
En hoe verwarm je de risotto dan het beste weer?
Dat viel mij vandaag ook al opquote:Op dinsdag 28 september 2010 17:49 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Stom heh?quote:Op woensdag 29 september 2010 23:30 schreef Aure het volgende:
Dat viel mij vandaag ook al opHet is wel prima risottorijst. Ik heb verder maar niet meer naar de bereidingswijzes gekeken
Voor de smaak zal het gek weinig uitmaken hoe je de rijst kookt.quote:Op dinsdag 28 september 2010 17:49 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Ik heb weleens gelezen (moet even bedenken waar) dat je juist niet continu moet roeren, dan roer je de korrels kapot. Af en toe en heel voorzichtig is beter, schijnt.quote:Op zaterdag 2 oktober 2010 19:57 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Voor de smaak zal het gek weinig uitmaken hoe je de rijst kookt.
http://www.vegatopia.com/(...)isotto-eeuwig-roeren
Vandaag risotto met peer en gorgonzola op.
En ik weer dat je veel moet roeren om de zetmelen ofzo los te slaan??quote:Op zaterdag 2 oktober 2010 20:00 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik heb weleens gelezen (moet even bedenken waar) dat je juist niet continu moet roeren, dan roer je de korrels kapot. Af en toe en heel voorzichtig is beter, schijnt.
Haha nee dat lijk mij ook niet nee! Nou ben ik geen risotto-expert...Sterker nog, ik heb het vorige week voor het eerst gemaakt en ik werd een beetje overmoedig met het vocht erbij gieten. Nou ja het was best een lekkere pap uiteindelijkquote:Op zaterdag 2 oktober 2010 20:29 schreef clumsy_clown het volgende:
Iemand vertelde me laatst dat ze risotto maakte met euroshopper witte rijst. Dat is dan toch helemaal niet lekker? Die rijst wordt bepaald niet romig.
quote:• 4 1/2 kop bouillon (kip of vis)
• 1 kop droge witte wijn
• 2 el olijfolie
• 2 tl geraspte citroenschil
• 3 el citroensap
• 2 koppen risottorijst
• 1/2 kop fijgesneden bieslook
• 2/3 kop parmezaanse kaas
• 8 scampies
• 50 g boter
• salie
• zwarte peper
Verhit de bouillon tot kookpunt en zet apart. Verhit de olijfolie in steelpan en voeg daar de rijst en de citroenrasp aan toe en roerbak ongeveer 1 minuut. Blus witte wijn en verlaag het vuur tot de helft. Laat steeds roerend het vocht weg koken. Doe er dan ongeveer 1,5 dl warme bouillon bij. Blijf roeren en laat opnieuw het vocht weg koken. Herhaal dit nog 5 keer of tot de rijst al dente is. Gril ondertussen de scampi. Roer dan het citroensap, bieslook en de parmezaan erdoor. Eventueel een klontje boter toevoegen. Leg de gegrilde scampi met de vleeskant naar boven. Giet wat gesmolten boter erover en voeg de salieblaadjes erbij. Serveer de scampi op de risotto.
Oi, het recept staat boven je vorig postquote:
Ach, men doet het voorkomen dat het moeilijk te maken is, maar mij was het ook gelukt. Pannekoeken vind ik moeilijker.quote:Op maandag 4 oktober 2010 12:31 schreef Rewimo het volgende:
ODat leek me al een zeer gevorderd recept
Was een geintjequote:Op maandag 4 oktober 2010 13:10 schreef Rewimo het volgende:
Pannenkoeken bakt onze zoon van 9 al, dat vind ik nou niet echt een vergelijking
Ik sleep hem er wel bij als ik risotto ga maken, kan ie het ook meteen leren
Ik gebruik geen wijn, maar vervang het door bouillon. Werkt prima.quote:Op maandag 4 oktober 2010 22:18 schreef Rewimo het volgende:
Heb je die wijn ook nodig voor de hoeveelheid vocht? Ik las volgens mij in dat basisrecept dat je hiervoor ook de bouillon kunt gebruiken, dus dan zou de wijn alleen voor de smaak zijn. Ik lust het wel maar man en zoon niet
Die ga ik de volgende keer proberen! Klinkt echtquote:Op vrijdag 8 oktober 2010 19:43 schreef rijsttafel het volgende:
Vandaag half op de gok een risotto in elkaar geflanst en die was zo geniaal dat ik 'm hier ff neerzet voor het nageslacht
Risotto peer/gorgonzola/walnoten
Uiteraard de standaard risotto stappen:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij (had zelf groenteboullion, want vega) en droogkoken
! Pas op als je blokjes gebruikt dat je geen te sterke boullion hebt, want dan wordt het te zout.
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)
Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)
Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf)
! Niet te gortig met de kaas zoals ik het in een restaurant een keer had. Dat is niet zo lekker.
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie erover sprenkelen.
Dit was werkelijk goddelijk, ik meen het.Goed voor de lijn, ook
Dat klinkt heerlijkquote:Op vrijdag 8 oktober 2010 19:43 schreef rijsttafel het volgende:
Vandaag half op de gok een risotto in elkaar geflanst en die was zo geniaal dat ik 'm hier ff neerzet voor het nageslacht
Risotto peer/gorgonzola/walnoten
Uiteraard de standaard risotto stappen:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij (had zelf groenteboullion, want vega) en droogkoken
! Pas op als je blokjes gebruikt dat je geen te sterke boullion hebt, want dan wordt het te zout.
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)
Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)
Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf)
! Niet te gortig met de kaas zoals ik het in een restaurant een keer had. Dat is niet zo lekker.
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie erover sprenkelen.
Dit was werkelijk goddelijk, ik meen het.Goed voor de lijn, ook
Tsjah, risotto ziet er een beetje kaal uit, maar dat hoort erbij.quote:Op maandag 18 oktober 2010 11:03 schreef The_Hives het volgende:
als ik risotto maak, is dat vaak het enige wat ik eet. Nu wil ik van het weekend voor een paar gasten risotto maken. Maar alleen risotto vind ik wat ' kaal' suggesties wat ik ernaast kan maken?
Je kunt ook risotto milanese met osso bucco maken, klassieker. Haal wel echt de KALFSschenkel, geen gewone.quote:Op maandag 18 oktober 2010 11:03 schreef The_Hives het volgende:
als ik risotto maak, is dat vaak het enige wat ik eet. Nu wil ik van het weekend voor een paar gasten risotto maken. Maar alleen risotto vind ik wat ' kaal' suggesties wat ik ernaast kan maken?
quote:Nou, iets meer uitleg is wel op z'n plaats dacht ik zo...Op woensdag 27 oktober 2010 16:40 schreef emss het volgende:
heeeeeeeeeeeeeeel simpel en snel te maken, en lekker:
risotto rijst
prei
tuinbonen
geraspte kaas
that's it!
He, mijn avondeten!quote:Op maandag 8 oktober 2012 18:55 schreef tech4u het volgende:
Even het risottotopic nieuw leven inblazen.![]()
[ afbeelding ]
Vandaag mijn favo risotto gemaakt. Risotto met pompoenpuree, geroosterde stukjes pompoen en rucola.
Goed idee, zal ik volgende keer eens toevoegen, ik eet er meestal wat kipfilet bij.quote:Op maandag 8 oktober 2012 19:16 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
He, mijn avondeten!Al doe ik er ook wat spekblokjes bij
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |