abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_66606487
Ik vind de venkel zacht het lekkerst, dan smaakt echt de hele risotto ernaar. Als je 'm knapperig wilt, kun je beter later toevoegen. En het ligt er nogal aan wat je erbij wilt eten. Voor vis zou je ook een visbouillion en geen kaas kunnen gebruiken.

Maar ik vind het zo simpel het lekkerst:

Ik zou de venkel in stukken snijden en samen met twee sjalotjes en wat knoflook fruiten in wat olijfolie. Dan risottorijst erbij en als deze even meegewarmd is afblussen met witte wijn. Daarna steeds als het nodig is er kippen of groenteboullion (van tablet of zelfgetrokken) bijgieten. Als bijna al het water opgenomen is en 't de juiste consistentie heeft, er geraspte italiaanse kaas (pecorino of parmezan) doorroeren en een beetje met versgemalen zwarte peper overheen serveren.

[edit] En het venkelgroen natuurlijk! Er op het laatst doorheen roeren en een klein beetje bewaren als garnering.

[ Bericht 7% gewijzigd door Innocence op 02-03-2009 16:08:34 ]
Sweet and innocent...
pi_66612685
quote:
Op dinsdag 13 januari 2009 19:52 schreef Innocence het volgende:
Ik vind die van Lassi sowieso niet lekker, heb meestal AH Excellent. Is die jij noemt lekkerder?
In mijn ervaring is AH Excellent beter, ja. En goedkoper.

Ik vind zelf carnaroli betere resultaten geven dan arborio. Bij de Delhaize verkopen ze beide in kiloverpakkingen.
pi_66671161
Ik zou de venkel en de risotto apart maken en pas later door elkaar roeren. De venkel in dunne plakjes stoven (met de deksel op de pan, afentoe roeren) in olijfolie, boter, plakjes knoflook en een scheut witte wijn of martini. Na een kwartier beginnen met de risotto met knoflook en sjalotje in kleine blokjes in olijfolie en boter, eerst witte wijn, daarna steeds een beetje visbouillon toevoegen. Als de rijst bijna goed van structuur is de venkel inclusief alles wat in die pan zit (vocht, knoflook) erbij, goed doorroeren tot de juiste structuur, dan van het vuur af: flinke hand parmezaanse kaas en eventueel wat extra boter met de deksel erop. En inderdaad dan opdienen met het groen van het venkel, wat gedroogde rode peper die ik met de schaar in dunne ringetjes knip (gepikt van Jamie, maakt het wel echt af!), en wat extra parmezaanse kaas.
pi_66686612
De Arborio is in de aanbieding bij de Lidl deze week. Ik heb geen ervaring met andere leveranciers, maar m'n risotto lukt er erg goed mee (al zeg ik het zelf)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  woensdag 4 maart 2009 @ 13:19:25 #75
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_66687563
Hmmm... wat een lekkere recpeten allemaal. Mijn lievelingsrisotto is er één met gambas en zeekraal. Is die al voorbij gekomen?
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 4 maart 2009 @ 13:48:57 #76
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_66688824
ik ben echt een nono op het gebied van Risotto. Heb het zelfs nog nooit gegeten . Maar nou had ik een vraagje. Als ik Risotto zou maken is de kans groot dat ik geen witte wijn in huis heb. Is risotto bereid zonder wijn ook nog een beetje te eten of zouden jullie dat echt afraden?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_66688898
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
pi_66689029
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef _Floddertje_ het volgende:
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!

En Hives: sherry, port, madeira en dat soort drankjes kunnen evt ook. Maar het kan ook zonder alcohol. Het geeft echt maar een heel klein smaakverschil.
pi_66689209
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:53 schreef ColdFeet het volgende:
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!
Nou, dat van dat roeren vroeg ik me ook al af, omdat je daar ook zulke volslagen tegengestelde meningen over hoort. De één zegt roeren tot je er een tennisarm van krijgt en de ander zegt juist níet roeren. Wat is het nou?
pi_66689293
Ik zeg: niet roeren. Nou ja: elke paar minuten even doorroeren en checken of het niet droog wordt. En in het begin steeds flink wat bouillon toevoegen, later kleinere stapjes nemen, omdat het dan preciezer komt.
Je roert het anders tot pap, joh.
  woensdag 4 maart 2009 @ 14:01:43 #81
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_66689298
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:53 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!

En Hives: sherry, port, madeira en dat soort drankjes kunnen evt ook. Maar het kan ook zonder alcohol. Het geeft echt maar een heel klein smaakverschil.



Dan ga ik het zeker een keer proberen (zal wel een paar keer worden om het echt goed onder de knie te krijgen )
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_66720158
Ik roer alleen als de onderste delen aankoeken (dan ben ik eigenlijk al te laat), verder ook niet hoor.

Maak ook wel eens risotto zonder wijn, maar dan wel met zelfgetrokken bouillion.

Deze week eens proberen of het met schorseneren lekker is.
Sweet and innocent...
pi_66799130
ik at altijd de vegetarisch risotto met veel bospaddestoelen, ui, witte wijn en flink veel oude kaas (Old Amsterdam! ) en flink veel verse peterselie... (optioneel nog pijnboompitten)
Goddelijk! daarna nog een paar risotto's geprobeerd, maar duidelijk minder lekker...
nu maar een (optioneel vegetarisch) recept uitgeprobeerd en JUM!

!risotto met pompoen (2 personen):
200 gr risotto
1 liter bouillion
300 gr pompoen
2 uien
schepje suiker
kaneel, peper en zout
2 tenen knoflook
witte wijn
2 biefstuk
rucola

1 ui snipperen, aanfruiten, knoflook erdoor en als het goudbruin is de pompoen even aanbakken (paar minuten). peper, zout en kaneel toevoegen. Daarna de risotto erbij doen tot ie glazig is en dan afblussen met witte wijn. daarna bouillon bijvoegen, gaar laten worden (blijven roeren)
ondertussen gekarameliseerde uiringen produceren door flinke ui in ringen te snijden, in boter goudbruin laten worden en daarna schepje (bruine ) suiker erbij te gooien
biefstuk op kamertemperatuur laten komen, peper en zout, bakken tot ie rosé is.
bergje rucola op bord, risotto erbovenop, biefstuk erop en uiringen.. jum!

en voor de vega's is het zonder biefstuk ook lekker hoor!
Dromen zijn voorgevoelens van dingen die je in staat bent daadwerkelijk te verwerkelijken
pi_66828071
Schorseren toch maar niet gedaan.

Maak de laatste tijd m'n risotto vaak met zachte geitenkaas (bettine blanc), zo lekker romig!
Dat heb ik tenminste altijd in huis en is ook een stukje goedkoper als pecorino.

Heel simpel (knoflook, sjalotjes, witte wijn en bouillion), met een flinke bos spinazie erdoor.
Heb gisteren wel drie borden op!
Sweet and innocent...
pi_76640669
Schopje

Laatst deze gemaakt (nou ja gemaakt, stelt natuurlijk niet veel voor) en vond het heerlijk
Andrei Arlovski is a Belarusian heavyweight who has been in the MMA game for quite some time. His first professional fight dates back to 540 B.C. where Leonidas won as the underdog in Sparta
  zondag 10 januari 2010 @ 17:19:18 #86
137776 boem-dikkie
Jedi Mind Baby!
pi_76640802
Damn. Ziet er allemaal verdomd lekker uit!
Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
pi_76640834
quote:
Op zondag 10 januari 2010 17:19 schreef boem-dikkie het volgende:
Damn. Ziet er allemaal verdomd lekker uit!
op die laatste na dan
Ja doei.
  zondag 10 januari 2010 @ 17:56:15 #88
131066 scrub_nurse
ik denk dat ik denk, denk ik..
pi_76642277
ik heb m vandaag met gekookte bietjes gemaakt experimentje
pi_76642430
bietjesrisotto is yummie
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 10 januari 2010 @ 18:04:25 #90
131066 scrub_nurse
ik denk dat ik denk, denk ik..
pi_76642592
ik had er nog nooit van gehoord,ik dacht gewoon lijkt me lekker, beetje zoetig, t was idd heerlijk
pi_76642877
Delicious.
Ik weet het ook niet
  zondag 10 januari 2010 @ 18:19:30 #92
131066 scrub_nurse
ik denk dat ik denk, denk ik..
pi_76643218
o ik zie nu hierboven een recept staan voor bietenrisotto! grappig! ik heb er wel wat knoflook bij gedaan, op t laatst wat blokjes biet erdoor en wat roomboter geen pancetta
pi_76777489
Vraagje: Hoe hoog moet het vuur zodra je begint met het toevoegen van de bouillon?
pi_76780561
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 20:32 schreef aceHigh het volgende:
Vraagje: Hoe hoog moet het vuur zodra je begint met het toevoegen van de bouillon?
Laag, het moet net borrelen.
Ik weet het ook niet
pi_76896115
Ipv bouillon gebruik ik gewoon water en zo'n bakje van conimex sajoer boontjes. Had ooit geen bouillon in huis, dus dat maar gebruikt en ik blijf het lekker vinden.
pi_76903401
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef _Floddertje_ het volgende:
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
Die handleiding suckt. In het begin moet je sowieso constant roeren, daarna gewoon in de gaten houden. En zelfs de bouillon doe ik er niet stukje bij beetje bij. Gewoon 3-kwart van het vocht in een keer, heel laag vuur. Het laatste gedeelte doe ik wel stukje bij beetje.
"The question is not 'who is going to let me', the question is 'who is going to stop me'"
pi_84264482
schopje!

morgen mijn ouders kennis laten maken met risotto, en wel de tomaten/limoen/mascarpone risotto
Ja doei.
pi_84503783
Mijn favoriete drank voor bij de Risotto is witte wijn. Welke wijn er allemaal past vind je hier:
http://www.wijnmatcher.nl(...)ijn-bij-risotto.html
pi_84504516
Vorige week risotto de laatste 10 minuten bij m'n kip in de oven laten garen, erg lekker!
Sweet and innocent...
  zaterdag 21 augustus 2010 @ 11:06:03 #100
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_85538633
Ik ga vanavond mijn allereerste risotto maken! :o. Te beginnen met het recept van Vork! :Y) .
Niet meer actief op Fok!
pi_85538703
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 10:12 schreef motorbloempje het volgende:
schopje! :)

morgen mijn ouders kennis laten maken met risotto, en wel de tomaten/limoen/mascarpone risotto :9
ze vonden het geweldig O+ zelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept :o

Succes Vik! *O*
Ja doei.
pi_85542218
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_85543188
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 13:59 schreef reclamedoos het volgende:
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
Recept? Klinkt lekker!
pi_85569380
Daar komtie dan (even snel opgeschreven, hoop dat er geen fouten in zitten):

quote:
Geroosterde muskaatpompoen risotto met pijnboompitjes

Ingredienten
1 of twee grote muskaatpompoenen
2 teentjes knoflook
olijfolie
Salieblaadjes (gedroogd of vers)
Zeezout (grof)
Vers gemalen zwarte peper
Pijnboompitten
+ de ingredienten voor een basis risotto


1. Oven voorverwarmen op 200C.
2. Pompoen in parten snijden (6 of 8), en de zaden verwijderen. Plaats deze in een grote ovenschaal
3. Knoflook fijnsnijden, en mengen met de olijfolie, peper en de salie.
4. Besprenkel de pompoen met het oliemengel, en bestrooi deze daarna met het grove zeezout.
5. In de oven voor 40-50 minuten totdat de pompoen een mooie donker kleur heeft gekregen en het vlees zacht is geworden (prikken met een vork om testen)
6. Uit de oven halen en af laten koelen totdat je het met de handen vast kan houden.
7. Het vlees van de schil halen en in een grote schaal stoppen. Dit kan door de schil er van af te pellen (dit doe ik zelf altijd), maar kan even goed door met een lepel het vruchtvlees er uit te lepelen.
8. Dit grof stampen of met een vork iets kleiner maken.

Tip 1:
Soms stop ik het afgedekt terug in de (al iets afgekoelde) oven om warm te houden.
Tip 2:
Als er in de ovenschaal nog olijfolie achter is gebleven, laat dit dan er bij lopen voor extra veel smaak.

Nu de risotto maken volgens een basis recept (zie andere recepten in het topic).
Tijdens het maken van de risotto, nog even de pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan. Op het einde het pompoenvruchtvlees bij de risotto mengen en zorgen dat het de juiste constistentie heeft.

Opscheppen en pijnboompitten er overheen strooien. Een lekker gebakken plakje bacon/pancetta er bij misstaat ook zeker niet :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zondag 22 augustus 2010 @ 18:04:12 #105
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_85576279
goede kick. te lang geleden :) binnenkort mijn favoriete maar weer maken met geitekaas :9
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_85576291
geitenkaas :9 wat doe je er verder bij?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 22 augustus 2010 @ 18:27:27 #107
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_85577029
heel simpel, heel basic, maar heel lekker :)

Wat ik de laatste keer deed was:

Gewoon standaard bereidingswijze (met wijn, sjalotje enzovoort), daar deed ik redelijk snel verse spinazie doorheen. Op het moment dat de risotto vrijwel gaar was een hele rol/kuipje (of welke vorm je hebt ;) ) verse geitenkaas erdoor heen (was voor 2 á 3 personen). Door de risotto laten smelten en het was een heerlijke smeuïge risotto.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_86343373
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
  zondag 12 september 2010 @ 16:50:24 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86347448
repost

Hier nog een Risotto recept

Paddestoelen Risotto
30 Gram gedroogd eekhoorntjesbrood
30 Gram gedroogde morieljes
2 eetlepels olijfolie
bleekselderijsteeltje fijngehakt
peentje fijngehakt
geperst teentje knoflook
bosje peterselie, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
100 Ml Melk (vol)
zout en peper (versgemalen)
1,1 liter kippeboulion (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken)
60 gram boter
300 gram Carnaroli (Echte risotto rijst)
200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak)
Vers gemalen parmasan

Leg de gedroogde paddestoelen in een schaal en giet er water (kamertemp) op. laat ca 1 uur wellen.

Doe de olie in een koekepan en verhit deze met de uien (laat ze niet aanbranden, dan wordt het bitter) 2-3 minuten. Doe er de bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie bij. Laat dit op een zacht vuur garen. Blijven roeren.
Doe de tomatenpuree erbij omroeren, en doe de helft van de melk erbij. 5 minuutjes laten koken.
Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Op smaak brengen met zout en peper en 10 minuten zachtjes laten koken.
Zet de pan met de boullion op het vuur en breng deze aan de kook, en hou deze warm zonder dat ie echt kookt, dat is niet nodig.
Neem een pan, en verhit hier de boter in, op middenhoog vuur. Doe de rijst in de boter en toast de rijst in de hete boter, zet het vuur laag en voeg boulion bij, een soeplepel per keer, en laat iedere keer de boulion opnemen door de rijst (regelmatig roeren). Na een minuut of 15 dit doen heb geen boulion over. Voeg de groenten/paddestoelen toe, samen met de sherry.
Laat het op een laag vuur verder garen tot de rijst gaar is (proeven) afhankelijk van de rijst duurt dit een minuut of 10-20
Serveren in een lage schaal, met vers gemalen parmasan erover..

Smullen!
P
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_86353034
Goede recepten hier. Je kunt eigenlijk bijna alle combinaties maken, zolang je de bouillon maa rheel langzaam bij de rijst voegt. Dit betekent een snellere maillard-reactie en daarom meer smaak.

Ikzelf houd erg van de paddestoelenrisottoklassieker (eekhoorntjebrood, witte wijn, sjalot en parmesan), maar kan ook erg blij worden van andere combinaties die goed zijn klaargemaakt. (spinazie en blauwe kaas met speck-soort ham, met groene erwten, witte wijn en kip etc.etc.)
Whatever...
pi_86355361
Oehh risotto!

Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten :Y) )

[ Bericht 4% gewijzigd door Miss_Virgo op 12-09-2010 20:24:42 (typo) ]
pi_86357428
quote:
Op zondag 12 september 2010 20:24 schreef Miss_Virgo het volgende:
Oehh risotto!

Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten :Y) )
Als hij goed gevuld is (want ik kan genieten van een rode risotto met harde groenten en salami enzo) als hoofdgerecht, maar meestal wel met salade of groenten er naast. Italianen zelf eten risotto als primo meestal en daarna komt dan het tweede hoofdgerecht (vlees met wat groenten).
Whatever...
pi_86374915
Geweldig, een risotto topic O+ Mijn favoriete Italiaanse gerecht. Ikzelf ben dol op de paddestoelen risotto met limoen en tijm, maar ik heb 'm laatst gemaakt met verse doperwtjes en 2 soorten peultjes uit m'n vaders moestuin en damn, dat was toch ook echt heerlijk!!!! Denk dat ik vanavond risotto eet :@
pi_86389262
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 11:09 schreef motorbloempje het volgende:

[..]


ze vonden het geweldig O+ zelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept :o

Succes Vik! *O*
Laatst ook deze risotto gemaakt, eerste die ik ooit heb gemaakt, en hij viel zeeeeeeeer in de smaak :9
Yeah I talk shit, just deal with it.
pi_86391332
Heeft iemand trouwens wel eens een poging gedaan het in te vriezen? Volgens mij kan het niet, maar ik vind het zo zonde de resten weg te gooien...
pi_86412502
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 14 september 2010 @ 14:07:08 #117
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_86420560
quote:
Op woensdag 10 december 2008 13:03 schreef -Mellow- het volgende:
Ook een hele lekkere: Rode risotto

- roomboter
- olijfolie
- rode ui
- knoflook
- risottorijst
- flinke theelepel paprikapoeder
- theelepel tomatenpuree
- tomaten (bij voorkeur zoete)
- glas rode wijn
- bouillon

Klont roomboter met scheutje olijfolie in de pan. Ui fruiten.
Tomaten erbij en eventjes aanbakken en laten pruttelen. Gebruik het liefst tasty tomaten of cherry tomaten, dan krijg je een zalig zoet vleugje aan je risotto.
Paprikapoeder in de pan doen.
Risotto erbij, even omroeren, knoflook meebakken tot geur vrij komt. Af blussen met flink wat rode wijn.
Beetje bij beetje bouillon toevoegen tot de risotto goed is.

Optioneel padano of parmiggiano erover.
Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
L'Enfer, c'est les autres.
pi_86420846
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Risotto is qua handelingen doodsimpel. Het enige wat lastig is, is timen wanneer hij klaar is. Plaatjes op de vorige pagina laten zien hoe hij ongeveer moet eindigen.
pi_86432300
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 09:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb :)
Okee!!! Dat ga ik zeker ook eens doen ^O^
pi_86432433
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde O+
  dinsdag 14 september 2010 @ 21:11:33 #121
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_86439039
Bij mij werd de rijst juist erg langzaam gaar. Hij had ietsjes zachter gemogen maar het was wel lekker!
L'Enfer, c'est les autres.
pi_86441501
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 18:52 schreef Elorin het volgende:

[..]

Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde O+
Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Whatever...
pi_86461323
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 21:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Dank voor de correctie. Ik zag ook dat ik te snel gaar had neergezet, maar dat moest zijn te langzaam gaar...
Maar jouw uitleg is helder ;)
pi_86462284
Morgen maar weer eens een poging wagen. De vorige keer was hij nogal zout. :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_86529554
quote:
Op zondag 12 september 2010 14:46 schreef FigureBirdStars het volgende:
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
Niemand??
pi_86531005
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 11:14 schreef FigureBirdStars het volgende:

[..]

Niemand??
Ik weet niet wat mantecatura is maar volgens mij kan hem hem wel half bereiden, ik heb weleens gelezen dat ze dat in restaurants ook doen. Ik weet niet wat de kwaliteit van die restaurants is :+
pi_86566171
Hmm, volgende week ook maar eens proberen. Simpele snelle recepten zijn welkom (student) :')
Op donderdag 7 februari 2013 22:30 schreef wolfrolf het volgende:
Godsamme _O_ wat een baas ben je toch
Op dinsdag 26 februari 2013 15:53 schreef SilentChaos het volgende:
Jij begrijpt _O_
pi_86567684
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 11:50 schreef henkde_j het volgende:
Hmm, volgende week ook maar eens proberen. Simpele snelle recepten zijn welkom (student) :')
Het simpelste basisrecept is met klein gesneden ui aanbakken in olijfolie (glazig maken), rijst erbij en even in de olie ronddraaien, glas wijn erbij en dan schepje voor schepje de bouillon erbij. Afmaken met parm. kaas en boter.

Wat je er verder nog indoet is aan jou ;) maar de bietjesrisotto de hier ergens gepost is lijkt me goed te doen en goedkoop :)
pi_86607103
Je kunt risotto prima vooraf maken. Hij wordt wua smaak beter, de textuur van de rijst kan wel iet achteruit gaan, maar het is één van de gerechten die beter wordt als je hem even bewaart. (ik doe dat ook graag met soep). De maillardreactie gaat namelijk tijdens afkoelen en in de koelkast gewoon langzaam verder.
Whatever...
pi_86629309
quote:
Op zondag 19 september 2010 17:58 schreef Spanky78 het volgende:
Je kunt risotto prima vooraf maken. Hij wordt wua smaak beter, de textuur van de rijst kan wel iet achteruit gaan, maar het is één van de gerechten die beter wordt als je hem even bewaart. (ik doe dat ook graag met soep). De maillardreactie gaat namelijk tijdens afkoelen en in de koelkast gewoon langzaam verder.
En hoe verwarm je de risotto dan het beste weer?
pi_86630369
quote:
Op maandag 20 september 2010 10:56 schreef _Floddertje_ het volgende:

[..]

En hoe verwarm je de risotto dan het beste weer?
In de pan met een lepel bouillon denk ik zo :)
pi_86948672
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
pi_87005045
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 17:49 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Dat viel mij vandaag ook al op :') Het is wel prima risottorijst. Ik heb verder maar niet meer naar de bereidingswijzes gekeken :')
pi_87006851
quote:
Op woensdag 29 september 2010 23:30 schreef Aure het volgende:
Dat viel mij vandaag ook al op :') Het is wel prima risottorijst. Ik heb verder maar niet meer naar de bereidingswijzes gekeken :')
Stom heh? :D
pi_87096089
Even een schaamteloze tvp :')
'Wish I was old and a little sentimental'
Porcupine Tee - Normal
pi_87111085
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 17:49 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Voor de smaak zal het gek weinig uitmaken hoe je de rijst kookt.
http://www.vegatopia.com/(...)isotto-eeuwig-roeren

Vandaag risotto met peer en gorgonzola op.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_87111170
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 19:57 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Voor de smaak zal het gek weinig uitmaken hoe je de rijst kookt.
http://www.vegatopia.com/(...)isotto-eeuwig-roeren

Vandaag risotto met peer en gorgonzola op.
Ik heb weleens gelezen (moet even bedenken waar) dat je juist niet continu moet roeren, dan roer je de korrels kapot. Af en toe en heel voorzichtig is beter, schijnt.
pi_87111228
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 20:00 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik heb weleens gelezen (moet even bedenken waar) dat je juist niet continu moet roeren, dan roer je de korrels kapot. Af en toe en heel voorzichtig is beter, schijnt.
En ik weer dat je veel moet roeren om de zetmelen ofzo los te slaan??

Ach, het tijdstip waarop je stopt met koken is volgens mij veel belangrijker dan dit alles. Zodat je nog wel een beetje bite hebt, maar toch dat het zacht is.

Risotto is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Ik bedoel, als ik het kan, kan iedereen het.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_87112238
Iemand vertelde me laatst dat ze risotto maakte met euroshopper witte rijst. Dat is dan toch helemaal niet lekker? Die rijst wordt bepaald niet romig.
  zondag 3 oktober 2010 @ 13:05:53 #140
304935 -Miauw-
Maar ik rook niet!
pi_87129403
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 20:29 schreef clumsy_clown het volgende:
Iemand vertelde me laatst dat ze risotto maakte met euroshopper witte rijst. Dat is dan toch helemaal niet lekker? Die rijst wordt bepaald niet romig.
Haha nee dat lijk mij ook niet nee! Nou ben ik geen risotto-expert...Sterker nog, ik heb het vorige week voor het eerst gemaakt en ik werd een beetje overmoedig met het vocht erbij gieten. Nou ja het was best een lekkere pap uiteindelijk :')
With the stars as her umbrella
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')