abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_85538703
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 10:12 schreef motorbloempje het volgende:
schopje! :)

morgen mijn ouders kennis laten maken met risotto, en wel de tomaten/limoen/mascarpone risotto :9
ze vonden het geweldig O+ zelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept :o

Succes Vik! *O*
Ja doei.
pi_85542218
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_85543188
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 13:59 schreef reclamedoos het volgende:
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
Recept? Klinkt lekker!
pi_85569380
Daar komtie dan (even snel opgeschreven, hoop dat er geen fouten in zitten):

quote:
Geroosterde muskaatpompoen risotto met pijnboompitjes

Ingredienten
1 of twee grote muskaatpompoenen
2 teentjes knoflook
olijfolie
Salieblaadjes (gedroogd of vers)
Zeezout (grof)
Vers gemalen zwarte peper
Pijnboompitten
+ de ingredienten voor een basis risotto


1. Oven voorverwarmen op 200C.
2. Pompoen in parten snijden (6 of 8), en de zaden verwijderen. Plaats deze in een grote ovenschaal
3. Knoflook fijnsnijden, en mengen met de olijfolie, peper en de salie.
4. Besprenkel de pompoen met het oliemengel, en bestrooi deze daarna met het grove zeezout.
5. In de oven voor 40-50 minuten totdat de pompoen een mooie donker kleur heeft gekregen en het vlees zacht is geworden (prikken met een vork om testen)
6. Uit de oven halen en af laten koelen totdat je het met de handen vast kan houden.
7. Het vlees van de schil halen en in een grote schaal stoppen. Dit kan door de schil er van af te pellen (dit doe ik zelf altijd), maar kan even goed door met een lepel het vruchtvlees er uit te lepelen.
8. Dit grof stampen of met een vork iets kleiner maken.

Tip 1:
Soms stop ik het afgedekt terug in de (al iets afgekoelde) oven om warm te houden.
Tip 2:
Als er in de ovenschaal nog olijfolie achter is gebleven, laat dit dan er bij lopen voor extra veel smaak.

Nu de risotto maken volgens een basis recept (zie andere recepten in het topic).
Tijdens het maken van de risotto, nog even de pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan. Op het einde het pompoenvruchtvlees bij de risotto mengen en zorgen dat het de juiste constistentie heeft.

Opscheppen en pijnboompitten er overheen strooien. Een lekker gebakken plakje bacon/pancetta er bij misstaat ook zeker niet :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zondag 22 augustus 2010 @ 18:04:12 #105
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_85576279
goede kick. te lang geleden :) binnenkort mijn favoriete maar weer maken met geitekaas :9
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_85576291
geitenkaas :9 wat doe je er verder bij?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 22 augustus 2010 @ 18:27:27 #107
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_85577029
heel simpel, heel basic, maar heel lekker :)

Wat ik de laatste keer deed was:

Gewoon standaard bereidingswijze (met wijn, sjalotje enzovoort), daar deed ik redelijk snel verse spinazie doorheen. Op het moment dat de risotto vrijwel gaar was een hele rol/kuipje (of welke vorm je hebt ;) ) verse geitenkaas erdoor heen (was voor 2 á 3 personen). Door de risotto laten smelten en het was een heerlijke smeuïge risotto.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_86343373
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
  zondag 12 september 2010 @ 16:50:24 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86347448
repost

Hier nog een Risotto recept

Paddestoelen Risotto
30 Gram gedroogd eekhoorntjesbrood
30 Gram gedroogde morieljes
2 eetlepels olijfolie
bleekselderijsteeltje fijngehakt
peentje fijngehakt
geperst teentje knoflook
bosje peterselie, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
100 Ml Melk (vol)
zout en peper (versgemalen)
1,1 liter kippeboulion (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken)
60 gram boter
300 gram Carnaroli (Echte risotto rijst)
200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak)
Vers gemalen parmasan

Leg de gedroogde paddestoelen in een schaal en giet er water (kamertemp) op. laat ca 1 uur wellen.

Doe de olie in een koekepan en verhit deze met de uien (laat ze niet aanbranden, dan wordt het bitter) 2-3 minuten. Doe er de bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie bij. Laat dit op een zacht vuur garen. Blijven roeren.
Doe de tomatenpuree erbij omroeren, en doe de helft van de melk erbij. 5 minuutjes laten koken.
Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Op smaak brengen met zout en peper en 10 minuten zachtjes laten koken.
Zet de pan met de boullion op het vuur en breng deze aan de kook, en hou deze warm zonder dat ie echt kookt, dat is niet nodig.
Neem een pan, en verhit hier de boter in, op middenhoog vuur. Doe de rijst in de boter en toast de rijst in de hete boter, zet het vuur laag en voeg boulion bij, een soeplepel per keer, en laat iedere keer de boulion opnemen door de rijst (regelmatig roeren). Na een minuut of 15 dit doen heb geen boulion over. Voeg de groenten/paddestoelen toe, samen met de sherry.
Laat het op een laag vuur verder garen tot de rijst gaar is (proeven) afhankelijk van de rijst duurt dit een minuut of 10-20
Serveren in een lage schaal, met vers gemalen parmasan erover..

Smullen!
P
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_86353034
Goede recepten hier. Je kunt eigenlijk bijna alle combinaties maken, zolang je de bouillon maa rheel langzaam bij de rijst voegt. Dit betekent een snellere maillard-reactie en daarom meer smaak.

Ikzelf houd erg van de paddestoelenrisottoklassieker (eekhoorntjebrood, witte wijn, sjalot en parmesan), maar kan ook erg blij worden van andere combinaties die goed zijn klaargemaakt. (spinazie en blauwe kaas met speck-soort ham, met groene erwten, witte wijn en kip etc.etc.)
Whatever...
pi_86355361
Oehh risotto!

Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten :Y) )

[ Bericht 4% gewijzigd door Miss_Virgo op 12-09-2010 20:24:42 (typo) ]
pi_86357428
quote:
Op zondag 12 september 2010 20:24 schreef Miss_Virgo het volgende:
Oehh risotto!

Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten :Y) )
Als hij goed gevuld is (want ik kan genieten van een rode risotto met harde groenten en salami enzo) als hoofdgerecht, maar meestal wel met salade of groenten er naast. Italianen zelf eten risotto als primo meestal en daarna komt dan het tweede hoofdgerecht (vlees met wat groenten).
Whatever...
pi_86374915
Geweldig, een risotto topic O+ Mijn favoriete Italiaanse gerecht. Ikzelf ben dol op de paddestoelen risotto met limoen en tijm, maar ik heb 'm laatst gemaakt met verse doperwtjes en 2 soorten peultjes uit m'n vaders moestuin en damn, dat was toch ook echt heerlijk!!!! Denk dat ik vanavond risotto eet :@
pi_86389262
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 11:09 schreef motorbloempje het volgende:

[..]


ze vonden het geweldig O+ zelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept :o

Succes Vik! *O*
Laatst ook deze risotto gemaakt, eerste die ik ooit heb gemaakt, en hij viel zeeeeeeeer in de smaak :9
Yeah I talk shit, just deal with it.
pi_86391332
Heeft iemand trouwens wel eens een poging gedaan het in te vriezen? Volgens mij kan het niet, maar ik vind het zo zonde de resten weg te gooien...
pi_86412502
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 14 september 2010 @ 14:07:08 #117
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_86420560
quote:
Op woensdag 10 december 2008 13:03 schreef -Mellow- het volgende:
Ook een hele lekkere: Rode risotto

- roomboter
- olijfolie
- rode ui
- knoflook
- risottorijst
- flinke theelepel paprikapoeder
- theelepel tomatenpuree
- tomaten (bij voorkeur zoete)
- glas rode wijn
- bouillon

Klont roomboter met scheutje olijfolie in de pan. Ui fruiten.
Tomaten erbij en eventjes aanbakken en laten pruttelen. Gebruik het liefst tasty tomaten of cherry tomaten, dan krijg je een zalig zoet vleugje aan je risotto.
Paprikapoeder in de pan doen.
Risotto erbij, even omroeren, knoflook meebakken tot geur vrij komt. Af blussen met flink wat rode wijn.
Beetje bij beetje bouillon toevoegen tot de risotto goed is.

Optioneel padano of parmiggiano erover.
Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
L'Enfer, c'est les autres.
pi_86420846
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Risotto is qua handelingen doodsimpel. Het enige wat lastig is, is timen wanneer hij klaar is. Plaatjes op de vorige pagina laten zien hoe hij ongeveer moet eindigen.
pi_86432300
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 09:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb :)
Okee!!! Dat ga ik zeker ook eens doen ^O^
pi_86432433
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde O+
  dinsdag 14 september 2010 @ 21:11:33 #121
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_86439039
Bij mij werd de rijst juist erg langzaam gaar. Hij had ietsjes zachter gemogen maar het was wel lekker!
L'Enfer, c'est les autres.
pi_86441501
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 18:52 schreef Elorin het volgende:

[..]

Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde O+
Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Whatever...
pi_86461323
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 21:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Dank voor de correctie. Ik zag ook dat ik te snel gaar had neergezet, maar dat moest zijn te langzaam gaar...
Maar jouw uitleg is helder ;)
pi_86462284
Morgen maar weer eens een poging wagen. De vorige keer was hij nogal zout. :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_86529554
quote:
Op zondag 12 september 2010 14:46 schreef FigureBirdStars het volgende:
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
Niemand??
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')