1 2 3 4 | \includegraphics{myfig} \caption{Mijn figuur!} \end{figure} |
1 2 3 4 5 6 | author = "Goossens, Michel and Mittelbach, Franck and Samarin, Alexander", title = "The {{\LaTeX}} {C}ompanion", publisher = "Addison-Wesley", year = 1993, } |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 | \usepackage[all]{xy} \usepackage{amssymb} \begin{document} $$ \xymatrixcolsep{.6pc} \xymatrixrowsep{.6pc} \xymatrix{ E\ar[rr]\ar[dd] & & \mathbf{E}\ar[dd] \cr & \Box \cr S\ar[rr] & & Y_1(N) } $$ \end{document} |
Het probleem is niet zo zeer dat het vierkantje niet in het midden staat, want dat staat het wel, maar het staat in het midden van de middelste kolom. De rechterkolom heeft echter meer witruimte vanwege de label Y_1(N) rechtsonder, de linkerkolom heeft dat niet, daardoor lijkt het vierkantje dichter bij de linkerkolom te staan. Je kunt dat oplossen door de middelste kolom groter te maken, door daar witruimte in te voegen, maar dat is wat lelijk, het handigste is (denk ik) om een onzichtbare pijl van linksboven naar rechtsonder te laten gaat, die je als label \Box geeft.quote:Op maandag 25 augustus 2008 17:27 schreef thabit het volgende:
[ code verwijderd ]
Het vierkantje komt niet mooi in het midden te staan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dat wel gebeurt?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | \begin{displaymath} \xymatrix{% \ar@{} [dr] |{\displaystyle \Box}% E\ar[r]\ar[d] & \mathbf{E}\ar[d] \\ S\ar[r] & Y_1(N) } \end{displaymath} \end{document} |
Sja, dat doe ik allemaal braaf, besteed veel te veel tijd aan de onzinnigheden die straks toch niemand gaat opvallen, comp.text.tex lees ik, ik ga volgens mij op het werk wel door voor Texnerd, maar toch voel ik me bij jou als een Asafa Powell naast Usain Bolt. Leuk en aardig, maar het blijft gepruts. Vooral ook omdat je de neiging lijkt te hebben van veel aspecten van LaTeX wat te snappen.quote:Op maandag 25 augustus 2008 18:06 schreef Iblis het volgende:gewoon veel oefenen. En onthouden wat je tegenkomt, comp.text.tex een beetje volgen, etc.
Volgens mij wil hij een wit vlak waar eerst de tekst stond, althans, dat hoop ik, anders heb ik veel te moeilijk gedaan. ;) Als hij wil wat jij suggereert is de package comment overigens praktischer. Daarmee kun je \begin{comment} .... \end{comment} doen, en dan wordt alles ertussen uitgesloten. (Het heeft nog wat meer opties trouwens.)quote:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | \newbox\invtext \newdimen\invheight \newdimen\invwidth \setbox\invtext\hbox{\vbox{#1}} \invwidth=\wd\invtext \invheight=\ht\invtext \hbox to \invwidth{\vbox to \invheight{}} } |
Beamer heeft een commando om tekst invisible te maken op een bepaalde sheet bedacht ik me, en de implementatie lijkt gebruik te maken van PGF. Het volgende lijkt bij mij weer (in een simpele testcase) te werken:quote:Op zondag 31 augustus 2008 22:08 schreef thabit het volgende:
Helaas, het werkt inderdaad niet helemaal binnen wat complexere omgevingen, maar wel knap hoe je dit soort dingen zo even uit je vingers weet te rammen. :). Ik dacht dat er misschien gewoon een soort toggle zou zijn om tekst te laten zien. Maar goed, ik ga wel een beetje met wat maten pielen nu. :).
1 2 3 | \newenvironment{invisible}{\pgfsys@begininvisible}{\pgfsys@endinvisible} \makeatother |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 | \usetheme{Berlin} \usepackage{pgf} % Presentatie specifieke instellingen \title{Test} \subtitle{minimal example} \author[Visitor.Q]{Visitor.Q} \begin{document} \frame{ test frame } \frame{ \frametitle{Closure relations} \begin{columns}[t] \begin{column}{.55\textwidth} Hydrodynamics:\\ Drag, lift and virtual mass closures \end{column} \begin{column}{.3\textwidth} %\centering %\includegraphics[width=3cm]{img/bubble-forces.pdf} \pgfputat{\pgfxy (-1.0,-3.0) }{\pgfbox[left,base]{\pgfimage [width=0.6\columnwidth] {bubble-forces} }} \end{column} \end{columns} } \end{document} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 | \frametitle{Closure relations} \begin{columns} \begin{column}{0.55\textwidth} opsomming \end{column} \begin{column}{0.45\textwidth} \begin{overprint} \includegraphics[width=3cm]{img/bubble-forces.pdf} \end{overprint} \end{column} \end{columns} } |
Dit is het commando dat je moet draaien:quote:Op maandag 1 september 2008 21:20 schreef Visitor.Q het volgende:
Bedankt! Het is inderdaad iets in png dat de boel verpest. Maar pngcrush hielp niet. Voorlopig heb ik er een jpg van gemaakt, maar dan is de achtergrond natuurlijk niet meer doorzichtig, maar wit. Ik klooi nog even verder.
1 |
1 |
MacTeX is momenteel nog onderweg.quote:As previously mentioned here, TeX Live 2008 is now officially
released; for the list of basic links, see the home page, http://tug.org/texlive.
For download and DVD information, see http://tug.org/texlive/acquire.html.
Perhaps the biggest news is that the underlying package infrastructure
has been completely rewritten, and dynamic package updates are now
possible. We will be updating packages as they are released to CTAN
(as MiKTeX has been doing for many years). For other news, there's a
link on the home page.
This seems a good place to mention that monetary donations to TeX
development will count double though August 2009 (up to US$10,000).
The same generous donor as last year has provided matching funds (and
an outright grant). See https://www.tug.org/donate.html. Of course
there are many non-financial ways to contribute as well; see
http://tug.org/texlive/contribute.html.
Happy TeXing,
Karl
De MikTeX package update. Da's handig. Maar ik wacht nog wel even met updaten - ik wil niks breken, en ik zag al wat gemekker over natbib langs komen. Zal wel goed zijn, maar even voor de zekerheid.quote:Op woensdag 3 september 2008 15:29 schreef Iblis het volgende:
TeXLive 2008 is uit!
[..]
MacTeX is momenteel nog onderweg.
Uit de OP kan ik je nog naar iTeXMac verwijzen. Verder zou je eventueel, nu KDE voor de Mac beschikbaar komt kunnen kijken of je Kile aan de praat kunt krijgen. Ik zie overigens nu pas dat iTeXMac2 bestaat! Misschien zou je daar ook naar kunnen kijken. Andere gespecialiseerde editors ken ik niet echt voor de Mac.quote:Op donderdag 4 september 2008 19:26 schreef znarch het volgende:
Weet iemand een alternatief voor texshop op de mac ? Ik heb texmaker al geprobeerd (die bevalt totaal niet). Texshop geeft vage errors terwijl andere editors dit niet geven, en het gaat me steeds meer irriteren.
Daar heb je ongetwijfeld gelijk in, ik verkeerde in de veronderstelling dat dit reeds gebeurd zou zijn, maar ik volg het dan ook niet zo.quote:Op donderdag 4 september 2008 20:56 schreef thijsdetweede het volgende:
Kile zal pas werken als die naar KDE4 geport is, dunkt me?
Ik snap niet precies wat je bedoelt. Je hebt in Adobe bookmarks, zoals je hieronder links ziet:quote:Op dinsdag 16 september 2008 16:50 schreef znarch het volgende:
Jep, naja dat is het nadeel van OSX, iets als texniccenter is er niet.
Weer een stomme vraagdmv hyperref krijg je een enorm leuke in klikbare inhoudsopgave. En als je hem in een niet al te antieke versie van adobe reader opent geeft hij deze links weer. Maar hoe krijg je je inhoudsopgave zelf daar ook tercht ? Zodat je heen en weer kunt klikken van de inhoudsopgave naar bv hoofdstukken ?
a4wide (en ook a4) worden niet meer aangeraden, beter is het de optie a4paper te gebruiken en dan een cls uit de KOMA-serie, b.v .scrartcl.cls. Meer hierover in het begin van LaTeX tabu: een overzicht van achterhaalde packages. Oh ja, en dubbele regel afstand? Ik neem aan dat je dat verplicht gesteld wordt? Want het is wel een beetje een typemachine-tijd-overblijfsel. Zeker als het om een tekst gaat die niet uitgebreid gecorrigeerd gaat worden.quote:Op woensdag 17 september 2008 14:55 schreef Visitor.Q het volgende:
Hoe kan ik de tekst laten doublespacen? Ik heb een aantal mogelijkheden op internet gevonden, en de tussenruimtes zijn dan inderdaad dubbelspaced, maar de tekst loopt van de pagina's af. Ik gebruik documentclass scrartcl, maar het gebeurt ook bij article. Ik heb geprobeerd:
\usepackage{setspace} icm \doublespacing
maar dan lukt het dus niet...
-- edit --
Het gebeurt me wel vaker de laatste tijd dat ik een probleem heb en door het in te typen krijg je nog wat ideeën. Bijvoorbeeld door de package a4wide weg te halen. En dat bleek meteen de oplossing
Die kun je naderhand uninstallen. D.w.z. je kunt gewoon mactex 2008 installeren, en, aannemende dat je 2007 nu hebt daarna /usr/local/texlive/2007 verwijderen. Alle links in /usr/texbin e.d. zijn dan al aangepast.quote:Op woensdag 17 september 2008 19:45 schreef znarch het volgende:
Ik ben nu mactex 2008 aan het downloaden. Als ik die dadelijk wil installen, overwrite hij dan de oude of moet ik die eerst uninstallen ?
Het is nogal laat merk ik, sorryquote:Op woensdag 17 september 2008 20:04 schreef Iblis het volgende:
[..]
Die kun je naderhand uninstallen. D.w.z. je kunt gewoon mactex 2008 installeren, en, aannemende dat je 2007 nu hebt daarna /usr/local/texlive/2007 verwijderen. Alle links in /usr/texbin e.d. zijn dan al aangepast.
Ik had die optie a4paper ook al aanstaan, dus die a4wide was ook niet erg nodig. Dubbele regelafstand was inderdaad nodig om correcties te laten uitvoerenquote:Op woensdag 17 september 2008 15:43 schreef Iblis het volgende:
[..]
a4wide (en ook a4) worden niet meer aangeraden, beter is het de optie a4paper te gebruiken en dan een cls uit de KOMA-serie, b.v .scrartcl.cls. Meer hierover in het begin van LaTeX tabu: een overzicht van achterhaalde packages. Oh ja, en dubbele regel afstand? Ik neem aan dat je dat verplicht gesteld wordt? Want het is wel een beetje een typemachine-tijd-overblijfsel. Zeker als het om een tekst gaat die niet uitgebreid gecorrigeerd gaat worden.
Zelfs voor tekstuele correctie is dubbele regelafstand niet echt nodig, het heeft namelijk een groot nadeel: het verandert de layout van je stuk substantieel. Problemen als de laatste regel van een alinea bovenaan een pagina (lelijk), of figuren die beter geplaatst kunnen worden, opvallende inconsistenties in de regelafstand door gebruikte sub- of superscripten verdoezel je zo een beetje.quote:Op donderdag 18 september 2008 00:14 schreef Visitor.Q het volgende:
Ik had die optie a4paper ook al aanstaan, dus die a4wide was ook niet erg nodig. Dubbele regelafstand was inderdaad nodig om correcties te laten uitvoeren
Gebruik die ook niet dan!quote:Op dinsdag 7 oktober 2008 14:54 schreef PietjePuk007 het volgende:
Mijn "<" en ">" veranderen automagisch in omgekeerde vraagtekens en uitroeptekens, hoe ken da? Zelfs als ik ze invoer via de character map in winedt.
1 2 3 4 5 6 | rechts komt een list: & \begin{itemize} \item test1 \item test2 \end{itemize} \end{tabular} |
1 2 3 4 5 6 7 8 | rechts komt een list: & \begin{minipage}[t]{5cm} \begin{itemize} \item test1 \item test2 \end{itemize} \end{minipage} \end{tabular} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 | \usepackage{tabularx} \begin{document} \noindent \begin{tabularx}{\textwidth}{c X} rechts komt een list: & \begin{minipage}[t]{\linewidth} \begin{itemize} \item test1 \item test2 \end{itemize} \end{minipage} \end{tabularx} \end{document} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | \hline Main scenario & \begin{minipage}[t]{\linewidth} \begin{dense_enumerate} \item test1 \item test2 \end{dense_enumerate} \end{minipage}\\ \hline \end{tabularx} |
Ik denk dat voor \end{minipage} een \vspace*{.5ex} o.i.d. wat soelaas zou kunnen bieden.quote:Op maandag 13 oktober 2008 14:32 schreef gday het volgende:
Nou, voor mijn tables werkt jouw oplossing perfect Iblis! Bedankt!
Nog één ander klein probleempje: als ik mijn tabel als volgt invul vallen de onderkanten van de letters samen met de lijn die ik ónder de cell laat lopen.
[ code verwijderd ]
Ik weet niet of die ruimte nog op een of andere manier te definieren valt? Ik moet het vast zoeken in de enumerate environment (die gebruikt wordt door mijn dense_enumerate zodat er minder ruimte zit tussen de items zelf).
Ik neem aan dat je amsmath gebruikt, anders moet je dat doen.quote:Op maandag 13 oktober 2008 14:42 schreef pfaf het volgende:
Is er een manier om breuken in matrices en vectoren mooier te krijgen? Zie:
[ afbeelding ]
Waarom worden de breuken zo klein gemaakt, terwijl ik ze net als bij de onderste vergelijking wil hebben.
Op de bovenste lijn van de array in de F-vector heb ik \displaystyle gebruikt, maar dat is het ook niet helemaal, want dat drukt de boel wel erg in elkaar. Is er een manier om de boel wat meer ruimte te geven of iets dergelijks?
Korte antwoord: dit werkt niet betrouwbaar, je moet \ifx\@empty\@fromCountry doen.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 20:00 schreef Wouser het volgende:
Ik heb even een vraagje over hoe ik kan checken of een "var" leeg is.
"\if\@empty\@fromCountry\else\@fromCountry \\\fi"
Nu is mijn vraag. Wat doet de code nou precies...
\if\@empty\@fromCountry\else\@fromCountry \\\fi
Allereerst \if
Dan de statement \@emtpy\@fromCountry
En dan vervolgens meteen de else statement!?!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | \begin{eqnarray} x_1 &=& x_4 \nonumber\\ x_1+3x_2+3x_3 &=& 2x_4+2x_5 \nonumber\\ x_2 &=& x_5 \nonumber\\ x_2+x_3 &=& x_5 \nonumber\\ x_3 &=& 2x_4 \nonumber \end{eqnarray} \right. |
Dit is denk ik ongeveer wat je wilt:quote:Op woensdag 15 oktober 2008 19:36 schreef Skywalker88 het volgende:
hallo,
ik wil graag een stelsel lineaire vergelijkingen maken, maar ik krijg de uitlijningen maar niet goed..
dit is wat ik heb geprobeerd:
[ code verwijderd ]
dit is zeg maar wat ik wil hebben, dus de x1, x2, x3...etc onder elkaar en eventueel nog een grote accolade aan de linkerkant als dat kan (het lukt me wel om bij een array een linker accolade te krijgen maar dan krijg ik de uitlijningn maar niet goed)
[ afbeelding ]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | \usepackage{amsmath} \begin{document} \begin{equation*} \arraycolsep=3pt \left\{ \begin{array}{rcrcrcrcr} x_1 & & & & & = & x_4 & & \\ x_1 & + & 3x_2 & + & 3x_3 & = & 2x_4 & + & 2x_5 \\ & & x_2 & & & = & & & x_5 \\ & & x_2 & + & x_3 & = & & & x_5 \\ & & & & x_3 & = & 2x_4 & & \\ \end{array} \right. \end{equation*} \end{document} |
1 2 3 | a & = & b \end{eqnarray} |
1 2 3 | a &= b \end{align} |
1 |
Nou, ik splits de vergelijkingen op in <term> <operator> <term> <operator> enz. De termen moeten rechtsuitgelijnd zijn, want je wilt dat de x_1-factoren in de termen boven elkaar komen, d.w.z.:quote:Op woensdag 15 oktober 2008 23:41 schreef Skywalker88 het volgende:
@Iblis: super bedankt man! het is precies wat ik bedoel :D ik heb nog wel een klein vraagje:
dit stukje snap ik nog niet helemaal
[ code verwijderd ]
ik weet dat de r=rechts uitlijnen en c=center uitlijnen maar kan je het misschien ff uitleggen hoe je dit gebruikt bij mijn stelsel vergelijkingen?
1 2 | x |
1 2 | x |
Hmm, hmm. Vooruit dan maar!quote:nogmaals bedankt :D de vorige keer had je me geloof ik ook al geholpen =]
overigens vind ik dat de eqnarray-omgeving wel handig bij meerdere lange vergelijkingen onder elkaar. de ruimte tussen de = tekens maakt het naar mijn mening ook wel iets overzichtelijker, maar dit is denk ik puur eigen smaak :)
Ok harstikke bedankt voor je uitleg. Een ander vraagje vervolgens. Nu zit ik met het volgende. Op me titelblad wordt de auteur vernoemd natuurlijk kan het zijn dat er meerdere auteurs zijn. Nu heb ik in me .cls dusquote:Op woensdag 15 oktober 2008 00:03 schreef Iblis het volgende:
[..]
Korte antwoord: dit werkt niet betrouwbaar, je moet \ifx\@empty\@fromCountry doen.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 | \makeatletter \newcommand{\printauthors}[1]{% \@for\@curauthor:=#1\do{% Auteur: \@curauthor \\% } } \makeatother \begin{document} \noindent \printauthors{Henk,Kees,Jan-Piet,Willem de Vries} \end{document} |
1 2 3 | {\gdef\authorarray{#1}}% {\xdef\authorarray{\authorarray,#1}}% |
Omdat je anders witruimte krijg als je macro's opneemt. TeX vervangt zo'n macro-aanroep in feite gewoon door de definitie. En dan zie je op eens spaties veroorzaakt worden door de newlines in de macro. Bugs waarbij er op eens een spatie ergens staat die jij niet getypt hebt worden zo vaak veroorzaakt. Dat het werkt door een % aan het eind van de regel te zetten is omdat een % alles op de huidige regel + de witruimte aan het begin van de volgende regel opslokt.quote:Op zaterdag 18 oktober 2008 17:54 schreef Wouser het volgende:
Ok hartstikke bedankt voor je aanzet alvast ga even ermee spelen :)
ps. waarom zetn men altijd commentaar % achter de laatste regel eigenlijk?
1 2 3 4 | \@for\@curauthor:=#1\do{% Auteur: \@curauthor \\% } |
1 |
1 2 | \renewcommand{cmd}[args][opt]{def} |
1 |
1 2 3 4 5 | Foo bar baz bar boo \end{eigenenvironment} |
1 2 3 4 5 | tekst \end{eigenenvironment} |
1 |
Het doel is iets snel tussen aanhalingstekens (heten die zo ?) te kunnen zetten, dat doe ik nu (ff uit mijn hoofd) met: \textquotedblleft en \textquotedblright.quote:Op zondag 26 oktober 2008 21:11 schreef Iblis het volgende:
Hoe groot is die tekst? Want het simpelste is m.i. gewoon:
\newcommand{\metpuntjes}[1]{.#1.}
En dan doe je:
Blah blah blah \metpuntjes{Tekst} blah blah. Wat is je doel eigenlijk? Want misschien is er wel een handiger manier…
Dit is maar een voorbeeldquote:Op zondag 26 oktober 2008 21:37 schreef Iblis het volgende:
Het mag van mij… maar is \anh{Foo} dan niet hetzelfde als ``Foo'' typen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | ... \begin{comment} .... Blah blah blah dit komt niet in de output \end{comment} |
1 2 3 4 5 6 7 8 | \begin{document} \begin{sidewaysfigure} \begin{displaymath} %Matrix hier invoegen \end{displaymath} \end{sidewaysfigure} \end{documnt} |
En wat breng je in deze topic?quote:Op dinsdag 4 november 2008 16:25 schreef Darow het volgende:
Hallo,
Voor school ben ik bezig met een programma te maken dat een sudoku puzzel oplost. Opzich geen probleem denken de meeste, maar ik moet het dus maken met swi PROLOG.
Ik heb er nu vrij veel uren aan besteed en ben tot op heden nog niks opgeschoten.
Het programma zal de puzzel inductief moeten oplossen.
Uiteindelijk zal mijn programma er als volgt moeten uitzien (dit is geen prolog code)
sudoku(grid)
{
if (is_sudoku)
{
print_bord();
}
else
{
state_transiton(bord, hulpbord)
validate(hulpbord)
sudoku(hulpbord)
}
}
Kort gezegd:
Er wordt gekeken of het bord geheel klopt. Indien dat het geval is moet ik het bord printen.
Indien het niet het geval is, moet het programma een kopie maken van dat bord, vervolgens op een lege plek een nummer invullen en dat controleren. Vervolgens wordt de hele functie opnieuw aangeroepen en worden de stappen opnieuw uitgevoerd op het hulpbord.
Nu heb ik dus op dit moment na uren zoeken en kloten nog niks.
Ik heb meerdere problemen: er zijn meerdere voorbeelden beschikbaar maar ten eerste doen ze het niet en ten tweede gebruiken ze geen inductie.
Ik zou nu graag eens willen weten hoe ik een getal invul op een lege plek.
Stel ik heb een lijst [ 1,_,3,4,5,6,7,8,9], hoe vul ik een getal uit de verzameling 1,2,3,4,5,6,7,8,9 in op de lege plek (die met de underscore dus).
Alle hulp is welkom.
Bedanktquote:Op dinsdag 4 november 2008 16:38 schreef Iblis het volgende:
Als je grote objecten wilt draaien dan moet je daar altijd een pagina voor inruimen. In jouw geval is dat denk ik geen ramp. Wat je kunt doen is:
De standaard lijkt te zijn : op oneven pagina's negentig graden in wijzerzin.quote:Dit maakt een nieuwe pagina met daarop je matrix gekanteld. Het staat (moet zelfs) in een figuur, maar je hoeft er niet per se een caption onder te zetten. Die figuur is eigenlijk alleen zodat het op z'n eigen pagina komt, verder kun je erin kwijt wat je wilt. Omdat het toch wel enigszins apart staat van de losse tekst zou je eventueel wel van die caption gebruik kunnen maken. Maar dat ligt een beetje aan je eigen smaak; als het verder niet-boeiende data is kan de appendix ook. Met de opties clockwise en counterclockwise aan de package kun je nog instellen hoe er gedraaid moet worden.
Ik moet zeggen dat ik dacht dat $$ en \[ \] gewoon hetzelfde deden. Als jij zegt dat dat niet zo is, wil ik dat best geloven maar binnen deze rotatebox vertonen ze wel hetzelfde gedrag : ze werken allebei niet (je krijgt een foutmelding)quote:Overigens is het niet aan te raden om $$ in LaTeX te gebruiken (genereert Maple dat?) want het is eigenlijk TeX-syntax en het werkt wel, maar het is niet altijd optimaal qua witruimte voor & na. Beter is het om \[ ... \] te gebruiken (doet hetzelfde) of het explicietere \begin{displaymath}, mits je amsmath niet gebruikt, anders dan gebruik je \[ ... \] of \begin{equation*}
De TUG TeX FAQ is echt een welkome bron van informatie. Hier staat heel veel in.quote:Op dinsdag 4 november 2008 17:19 schreef zuiderbuur het volgende:
Bedankt, uren geploeter op Google brengen me minder op dan jouw posts. Toch heb ik een aantal vragen. Dit is stukken beter, vooral handig dat hij niet onmiddellijk de figuur daar post en enorm veel witte ruimte laat op het blad ervoor (met een referentie naar een label en een goeie caption komt dat wel in orde)
Met \usepackage[clockwise]{rotating}quote:De standaard lijkt te zijn : op oneven pagina's negentig graden in wijzerzin.
Maar hoe moet ik die clockwise juist invoeren?
Je kunt ze samen labellen, wat misschien niet zo mooi is; of je kunt de subfig package gebruiken. Lees daarvoor de manual, met name de paragraaf ‘examples’.quote:Ik vind het wel zonde om een volledig blad aan een heel lange matrix met maar een aantal rijen te geven. Als ik dat dan toch doe, kan daar best nog zo'n tweede onder. Maar hoe moet dat dan met "caption" en "label" als ze samen op die bladzijde moeten staan?
In principe is dacht ik met \[ ... \] beter gegarandeerd dat de witruimte blijft kloppen en beter opgevuld wordt.quote:Ik moet zeggen dat ik dacht dat $$ en \[ \] gewoon hetzelfde deden. Als jij zegt dat dat niet zo is, wil ik dat best geloven maar binnen deze rotatebox vertonen ze wel hetzelfde gedrag : ze werken allebei niet (je krijgt een foutmelding)
Heb je een voorbeeld van een plaatje of PDF op het net met iets waarvan je zegt ‘zo moet het eruit zien’? Dan kan ik je misschien iets preciezer een package aanraden.quote:Verder zit ik al de hele tijd te tobben over een manier om mijn kurkdroge tekst over afbeeldingen tussen ruimtes iets op te fleuren met een aantal diagrammen. Het probleem is dat ik er dagen over doe om zoiets eindelijk aan de praat te krijgen, en ik wil niet ontdekken dat het dan eigenlijk nog niet kan wat ik wil doen. Ik weet dat xypic relatief gemakkelijk te "installeren" is (het hoeft zeker niet?) en dat je daarmee die commutatieve diagrammen kan doen en zo. Maar ik zou pijltjes vooral willen trekken tussen (ovaalvormige) verzamelingen. Zoiets dus
/ \ ----->
| | ------>
\ / -------->
Maar dan mooi natuurlijk. Kan dat eigenlijk?
Ik heb "geogebra" al eens horen vallen, maar dat lijkt me meer iets om echt figuren over meetkunde te maken (kegelsneden, rechten,.....)![]()
Opnieuw veel dank bij voorbaat
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 | \usepackage{tikz} \usetikzlibrary{matrix} \usetikzlibrary{fit} \usetikzlibrary{shapes.geometric} \usetikzlibrary{arrows} \pgfdeclarelayer{background} \pgfsetlayers{background,main}␣ \begin{document} \begin{tikzpicture}[ set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1cm}, left set/.style={set, draw=red, fill=red!20}, right set/.style={set, draw=blue, fill=blue!20}, pijl/.style={->,bend left=15,>=stealth'}, ] \matrix[matrix of math nodes, every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em}, column 1/.style={red}, column 2/.style={blue}, row sep={4pt}, column sep={2cm,between origins}] { |(1)| 1 & |(D)| D \\ |(2)| 2 & |(C)| C \\ |(3)| 3 & |(B)| B \\ |(4)| 4 & |(A)| A \\ }; \foreach \van/\naar in {1/D, 2/C, 3/B, 4/A} { \draw (\van) edge[pijl] (\naar); } \begin{pgfonlayer}{background} \node[name=l, left set, fit=(1) (2) (3) (4)] {}; \node[name=r, right set,fit=(A) (B) (C) (D)] {}; \end{pgfonlayer}{background} \node[above] at (l.north) {$X$}; \node[above] at (r.north) {$Y$}; \end{tikzpicture} \end{document} |
Zoiets is eigenlijk exact wat ik wou hebbenquote:Op dinsdag 4 november 2008 21:07 schreef Iblis het volgende:
Ik had trouwens een idee van die plaatjes, en ik ben even losgegaan. Ik wilde het eigenlijk al een keertje hier een beetje melden als tutorial, omdat veel mensen plaatjes moeten maken met LaTeX en het altijd gedoe is, en ik onlangs TikZ ondekt heb, en het heel prettig vind werken. Het basisidee is van Wikipedia gejat:
[ afbeelding ]
Aannemende dat je zoiets bedoelt. En dan is dit mijn ‘gepimpte’ variant in LaTeX:
[ afbeelding ]
Laat dat nu een hinderpaal zijn. Ik ben een ramp op het gebied van dingen installeren. Ik werk op een Macbook, met TexShop, en ik weet eigenlijk niet waar mijn latex is, en dus waar mijn files heen moeten als ik iets nieuws download.quote:Dit heb ik met TikZ gemaakt. Ik heb iets meer features gebruikt dan redelijkerwijs nuttig, maar dit is even om een idee te geven wat je ermee kunt. Het zit inmiddels standaard in de nieuwe TeX-distributies, je wilt eigenlijk wel versie 2.00 hebben.
Uiteraard kun je labels op de pijlen zetten, aan het begin, in het midden, eronder, erboven, erin.quote:Op woensdag 5 november 2008 10:47 schreef zuiderbuur het volgende:
Zoiets is eigenlijk exact wat ik wou hebben, alleen zou ik eventueel rechte pijltjes willen, en geen labels voor de elementen in de verzamelingen, maar vooral labels op de pijlen (om dus mijn afbeeldingen goed te kunnen onderscheiden). Ik neem aan dat dat dan ook geen probleem is?
Dan denk ik dat je een oude versie van pgf/tikz gebruikt, versie 1.18. Je kunt inderdaad 2.00 dan installeren, of je kunt je hele TeX-installatie upgraden. Er is een maand geleden een hele nieuwe versie voor 2008 uitgekomen, die kun je hier vinden. Het is een grote download, maar het omvat wel alles wat je nodig hebt en het updatet je installatie naadloos (als het goed is natuurlijk). In de extra's versie vind je ook TeXShop. Anders dan geef ik hieronder even instructies.quote:Laat dat nu een hinderpaal zijn. Ik ben een ramp op het gebied van dingen installeren. Ik werk op een Macbook, met TexShop, en ik weet eigenlijk niet waar mijn latex is, en dus waar mijn files heen moeten als ik iets nieuws download.
Ik heb jouw code geprobeerd en dan kreeg ik in mijn console als ik compileerde een foutmelding:
I can't find file pgflibriarytikzmatrix.tex
Op je Mac werkt het net zo, maar dan zit die directory in je Library of Bibliotheek dir onder je homedirectory. Ik ken zelf alleen de Engelse verise van OS X, maar ik vermoed dat onderstaande ongeveer hetzelfde werkt voor de Nederlandse versie als je Library door Bibliotheek vervangt…quote:Ik dacht dat ik dat wel kon oplossen door hier die version2.00 af te halen : link, en nu heb ik na unzippen een folder "pgf-2.00" met daarin subfolders context,doc,generic,latex, plain.
Ik weet dus niet waar die juist moeten. Die grote handleiding van vijfhonderd pagina's heb ik er dan bij genomen (die die jij me had aangeraden) en daarin zeggen ze dat files doorgaans in texmf moeten maar blijkbaar gebruikt mijn systeem dat (eigenlijk) niet. (Vroeger toen ik nog een pc met windows gebruikte had ik die wel, meen ik)
Ik ben dus opnieuw ten einde raad. Opnieuw duizendmaal dank bij voorbaat.
Prima!quote:Op woensdag 5 november 2008 11:04 schreef Iblis het volgende:
[..]
Uiteraard kun je labels op de pijlen zetten, aan het begin, in het midden, eronder, erboven, erin.En verder ook nog de pijlen laten slingeren of weet ik veel wat…
[..]
Ik denk dat ik voorlopig even van tex in het algemeen afblijf.quote:#
Dan denk ik dat je een oude versie van pgf/tikz gebruikt, versie 1.18. Je kunt inderdaad 2.00 dan installeren, of je kunt je hele TeX-installatie upgraden. Er is een maand geleden een hele nieuwe versie voor 2008 uitgekomen, die kun je hier vinden. Het is een grote download, maar het omvat wel alles wat je nodig hebt en het updatet je installatie naadloos (als het goed is natuurlijk). In de extra's versie vind je ook TeXShop. Anders dan geef ik hieronder even instructies.
[..]
Bij mij is alles ook in het Engels (dus in Library)quote:Op je Mac werkt het net zo, maar dan zit die directory in je Library of Bibliotheek dir onder je homedirectory. Ik ken zelf alleen de Engelse verise van OS X, maar ik vermoed dat onderstaande ongeveer hetzelfde werkt voor de Nederlandse versie als je Library door Bibliotheek vervangt…
Ik heb jouw instructies tot op de letter nagevolgd.quote:Ga naar je homedir, in Finder, kijk dan of er een directory 'texmf' onder staat, zo niet maak je die aan. In die texmf dir maak je, indien nodig, ook de directory 'tex' aan. Nu bekijk je je uitgepakte pgf-2.00 bestand. De directory's context, generic, latex en plain sleep je naar de laatst aangemaakt texmf/tex directory, de doc directory sleep je direct onder de texmf directory. (Of gooi je weg, het gaat alleen eigenlijk om de pgfmanual.pdf die daar ergens instaat, de rest is niet zo boeiend).
Heb ik allemaal letterlijk gedaan en dat deed ie dan ook en als ik nou jouw voorbeeld wil compileren krijg ik net hetzelfde figuurtje!quote:Dan open je Terminal.app en type je 'texhash', dan type je nog:
kpsewhich tikz.sty
En als het goed is zegt het dan iets als:
/Users/zuiderbuur/Library/texmf/tex/latex/pgf/frontendlayer/tikz.sty
1 2 3 4 | 2/C/{L_\beta}, 3/B/{L_\gamma}, 4/A/{L_\delta}} { \draw (\van) edge[pijl] node[above,midway] {$\label$} (\naar); } |
Ja, dat klopt. Als je nu een extra package wilt installeren dat niet in je distributie zit, dan kun je dat in ~/Library/texmf/tex/latex/ kwijt. Of als je een nieuwere versie nodig hebt (de packages daar hebben namelijk voorrang op je distributie). Als je zo'n package daarin hebt gezet draai je weer texhash.quote:Op woensdag 5 november 2008 11:25 schreef zuiderbuur het volgende:
Mijn texmf zelf bestaat uit doc en tex. De map doc zelf bevat slechts één map generic, die slechts één map pgf bevat.
De map tex bevat de mappen context, generic, latex en plain, die allen slechts één map omvatten, telkens met de naam pgf.
Oh, dat is irritant. Ik heb het verbod uit ‘l2tabu’ over zaken die taboe zijn in LaTeX 2e, (document staat in de OP), en die legt uit dat de witruimte niet goed gaat.quote:Verder nog over die $$ en \[ , mij is zo geleerd dat je \[ moet doen, het is maar sinds kort dat ik eigenlijk weet dat je $$ kan doen. Ik dacht dat dat identiek was, en verkoos het dan ook, omdat ik hier niet alleen op een Azerty werk, maar op een Azerty-LAPTOP, waardoor ik voor iedere [ moet doen : alt+ shift+ (
En dit is wat ik er dan van maak:quote:Op woensdag 5 november 2008 14:31 schreef zuiderbuur het volgende:
Wat ik me nu zit af te vragen is of ik best met "set" of met "nodes" werk of zo. Het is immer allemaal erg verzameling-georiënteerd bij mij, en niet zozeer met de objecten.
Dit is bijvoorbeeld wat ik in gedachten heb:
[ afbeelding ]
Ja, dat klopt, maar dat is niet het enige doel van nodes. Je maakt nodes eigenlijk vaak genoeg zonder content. (Zie b.v. de tutorial ‘A Petrinet for Hans Hagen’. Het voordeel van nodes is namelijk ook dat ze anchors hebben. Zoals ‘south’ of ‘north’, die je kunt gebruiken om pijlen aan vast te zetten.quote:Bij nodes krijg je blijkbaar een cirkeltje of een rechthoekje rond een symbool met een naam, terwijl ik het liever (zoals het hoort bij verzamelingen) rechtsboven of zo heb.
Ja, dat lijkt me wel, ik heb hier de code:quote:Is werken met nodes dan eigenlijk aangewezen (ik heb snel even gekeken naar het fenomenale gamma aan mogelijkheid in die handleiding)...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 | \usepackage{tikz} \usetikzlibrary{matrix} \usetikzlibrary{fit} \usetikzlibrary{shapes.geometric} \usetikzlibrary{arrows} \begin{document} \begin{tikzpicture}[ % De verzamelingen zien eruit als een ellips, en zijn minstens 1cm % breed. We willen namelijk wel dat ze allemaal even groot zijn. set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1cm,draw}, % >=stealth' zegt dat de pijltjes er zo uit moeten zien als je ook % ziet bij \to pijl/.style={->,>=stealth'}, lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=10,loop}, ] % Hier komt de truc eigenlijk. Om geschikte referentiepunten te krijgen % om de pijlen tussen te laten lopen maken we een matrix met lege nodes. % Elke node wordt 1em breed en 4pt hoog, dat is niet zo veel, maar % het voldoet denk ik. % De nodes krijgen wel een naam. Dus |(A1-1) is de naam van de (lege) % node. Als je aan eht tekenen bent kun je overigens iets als % fill=blue aan de every node/.append style toevoegen om blauwe vierkantjes % te zien. % Zou je wel content willen, dan kun je dat dus invoeren tussen | en &, zoals % ik in het eerste voorbeeld deed. \matrix[matrix of nodes, every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt}, row sep={8pt}, column sep={2.5cm,between origins}] { |(A1-1)| & |(A2-1)| & |(A3-1)| \\ |(A1-2)| & |(A2-2)| & |(A3-2)| \\ |(A1-3)| & |(A2-3)| & |(A3-3)| \\ }; % Nu tekenen we de ellipsen rond de nodes. De set % geeft aan dat we de stijl die hierboven staat opgegeven % willen gebruiken. \node[name=A1, set, fit=(A1-1) (A1-2) (A1-3)] {}; \node[name=A2, set, fit=(A2-1) (A2-2) (A2-3)] {}; \node[name=A3, set, fit=(A3-1) (A3-2) (A3-3)] {}; % En deze ellipsen hebben ook weer anchors die % we kunnen gebruiken om de labels te positioneren! \node[above] at (A1.north) {$A_1$}; \node[above] at (A2.north) {$A_2$}; \node[above] at (A3.north) {$A_3$}; % Nu trekken we de simpele pijltjes, let op het gebruik van % foreach, dat scheelt onder elkaar kopiëren en plakken. \foreach \van/\naar/\label in { A2-1/A1-1/b, A1-2/A2-2/a, A1-3/A2-3/c, A2-1/A3-1/d, A3-3/A2-3/e} { \draw (\van) edge[pijl] node[above,midway] {$\label$} (\naar); } % Dit is een 'unieke' pijl, dus die doen we zelf. Let dus op de syntax. Ik teken deze % pijl van A3-3 (dat is de onderste node van A3 uiteraard) beginnend in het zuid-westen, % en de pijl eindigt aan de zuidkant van A1-3. Je kunt hiermee experimenteren door er % east, of north van te maken. De anchors staan in de manual uitgelegd. % % Als je dit niet opgeeft zoekt TikZ zelf een handige anchor uit, maar dat hoeft niet jouw % voorkeur te zijn. Hier boven gaat het echter goed, dus daar geven we geen anchor op, % wehadden echter (\van.east) en (\naar.west) kunnen schrijven. \draw (A3-3.south west) edge[pijl,bend left=15] node[below, midway] {$h = b \circ e$} (A1-3.south); % Lusjes zijn wat rottiger, vind ik. Ik gebruik weer de anchors, en er zijn in feite twee % mogelijkheden: je kunt opgeven onder hoeveel graden de lus de node moet verlaten, en onder % hoeveel graden hij moet terugkomen. Dit werkt gewoon 'standaard', dus 0 is aan de oostzijde, 90 % aan de noordzijde, etc. % Wat wel leuk is, is dat ik opgeef met +(0, -4pt) dat de lus 4pt lager moet uitkomen dan hij begonnen % is. \draw (A1-2.north west) edge[lus,out=150,in=210] node[left] {$g$} +(0, -4pt); \draw (A3-3.south) edge[lus,out=240,in=300] node[below] {$f$} +(4pt, 0); % Deze lus is ietsje lastiger, want die moet niet door de A1 label gaan, dus ik teken % hem gewoon naar rechts, en geef dan nog een extra rotate-commando op, zodat hij alsnog % gedraaid wordt. Die rotate is echter makkelijker aanpassen. \draw[rotate=35] (A1-1.north east) edge[lus,out=-30,in=30] node[right] {$i$} +(0, 4pt); \end{tikzpicture} \end{document} |
Oh… raar… ik kijk er even naar.quote:Op woensdag 5 november 2008 15:56 schreef zuiderbuur het volgende:
Knap!
Maar het bizarre is dat jouw code enkel werkt bij mij als ik de laatste drie commandolijnen weglaat.....
1 2 3 | \draw (A3-3.240) edge[lus,out=240,in=300] node[below] {$f$} (A3-3.300); \draw (A1-1.30) edge[lus,out=5,in=65] node[right] {$i$} (A1-1.65); |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | \begin{figure} \beginpgfgraphicnamed{blabla?} \begin{tikzpicture} ............. \end{tikzpicture} \endpgfgraphicnamed \caption{nog een titel bedenken!} \end{figure} \end{center} |
1 2 3 4 5 | \centering \epsfig{iets} % of wat anders natuurlijk ;) \caption{\label{fig:labeltje}Dit is een stukje tekst.} \end{figure} |
Dat named hoeft niet, dat is alleen als je je grahics wil externaliseren (als losse PDF wilt maken b.v. omdat je een artikel moet inleveren bij een journal dat geen TikZ kent). Anders is gewoon figure - tikzpicture - caption genoeg.quote:Op woensdag 5 november 2008 17:54 schreef zuiderbuur het volgende:
[ code verwijderd ]
Wat raar dat het zo ingewikkeld wordt van zodra je een titeltje erbij wil. Moet dat echt?Ik heb de handleiding gevolgd eigenlijk....;
\epsfig is niet zo handig als je met pdflatex werkt, omdat pdflatex geen eps aankan. Beter kun je graphicx en \includegraphics{figuur} gebruiken. Draai (gewoon) LaTeX, dan kijkt het of figuur.eps bestaat, als je pdflatex draait, dan kijkt het of figuur.pdf bestaat (of .png of .jpg).quote:Op woensdag 5 november 2008 20:17 schreef Gospodin het volgende:
Meestal welJe wilt sowieso je plaatje in een float hebben (zwevend over de pagina). Daarnaast wil je het centreren, en je wilt er dus een titeltje bij hebben. Wat ik meestal doe is:
[ code verwijderd ]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 | set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1 cm,draw}, pijl/.style={->,>=stealth'}, lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop}, ] \matrix[matrix of nodes, every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,fill=blue,minimum height=4pt}, row sep={16pt}, column sep={2cm,between origins}] { |(1)|\\|(2)|\\|(3)|\\ |(4)| &|(rechterkant)|\\|(5)|\\|(6)|\\|(7)|\\|(8)|\\}; %ik definieer mijn grote verzameling CP \node[name=CP, set, fit= (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (rechterkant)] {}; %ik zet de naam ernaast \node[right] at (CP.east) {$CP$}; %ik maak kleine setjes aan rond zes van de acht nodes onder elkaar \node[name=set2, set, fit= (2)] {}; \node[name=set3, set, fit= (3)] {}; \node[name=set4, set, fit= (4)] {}; \node[name=set5, set, fit= (5)] {}; \node[name=set6, set, fit= (6)] {}; \node[name=set7, set, fit= (7)] {}; %ik zet de namen bij die zes kleine setjes \node[above] at (2.north east) {$V_{-1,0}$}; \node[above] at (3.north east) {$V_{0,1}$}; \node[above] at (4.north east) {$V_{0,2}$}; \node[above] at (5.north east) {$V_{1,0}$}; \node[above] at (6.north east) {$V_{1,1}$}; \node[above] at (7.north east) {$V_{1,2}$}; %ik trek pijlen van de ene rechtse node naar die zes setjes \draw (rechterkant) edge[pijl] node[above,midway]{$E_{-1,0}$} (2); \draw (rechterkant) edge[pijl] node[above,midway]{$E_{0,1}$} (3); \draw (rechterkant) edge[pijl] node[above,midway]{$E_{0,2}$} (4); \draw (rechterkant) edge[pijl] node[below,midway]{$E_{1,0}$} (5); \draw (rechterkant) edge[pijl] node[above,midway]{$E_{1,1}$} (6); \draw (rechterkant) edge[pijl] node[below,midway]{$E_{1,2}$} (7); %ik trek zes lussen die gewoon van CP naar CP gaan (en niet van of naar een kleinere set gaan) %drie komen uit die ene bovenste node, de andere drie uit de onderste \draw (1.north west) edge[lus,out=150,in=240,distance=30mm] node[left] {$A_{1,1}$} (1.south west); \draw (1.north) edge[lus,out=140,in=70,distance=40 mm] node[left] {$A_{0,1}$} (1.north east); \draw (1.east) edge[lus,out=60,in=20,looseness=60,distance=45mm] node[right] {$A_{0,2}$} (1.south east); \draw (8.west) edge[lus,out=190,in=210,distance=30mm] node[left] {$A_{1,1}$} (8.north west); \draw (8.south) edge[lus,out=260,in=280,distance=30mm] node[left] {$A_{1,1}$} (8); \draw (8.east) edge[lus,out=-20,in=0,distance=30mm] node[right] {$A_{1,1}$} (8.east); \end{tikzpicture} |
Redelijk ja. Eerst was er pgf, en TikZ bestaat nu 2 jaar, maar versie 2.00 is duidelijk een verbetering, en dat bestaat een half jaar. Ik geloof dat het door een kerel in Duitsland geschreven wordt… iemand zoveel tijd had dat hij twee studies kon afronden en daarna kon promoveren om voor z'n 30e prof te zijn en TeX-goeroe te worden om TikZ te schrijven.quote:Op donderdag 6 november 2008 13:44 schreef Wouser het volgende:
Wow dat Tikz is dus helemaal de max man voor plaatjesis dat nieuw ofzo...?
Ja, dat klopt. Je kunt hiervoor het hoofdstuk over matrices lezen. Als samenvatting, er zijn twee manieren om matrices te specificeren. Je kunt dit doen:quote:Op donderdag 6 november 2008 14:27 schreef zuiderbuur het volgende:
column sep={2cm,between origins}] {
|(1)| 1 & |(D)| D \
|(2)| 2 & |(C)| C \
|(3)| 3 & |(B)| B \
|(4)| 4 & |(A)| A \
};
Ik begrijp toch goed dat de eerste 1 ( of 2..) hier slaat op de naam, dus dat hij die "plaats", die "node" moet onthouden onder de naam 1 , en dat dat altijd tussen |( en )| moet, terwijl die andere 1 gewoon een stuk tekst is dat even goed iets anders had kunnen zijn?
Whehehe wat ik me eigenlijk net zo afvroeg. Waarmee programmeer je eigenlijk nou zoiets bijvoorbeeld dus als Tikz? Heeft hij dat ook allemaal in LaTeX gedaan ofzoquote:Op donderdag 6 november 2008 17:02 schreef Iblis het volgende:
[..]
Redelijk ja. Eerst was er pgf, en TikZ bestaat nu 2 jaar, maar versie 2.00 is duidelijk een verbetering, en dat bestaat een half jaar. Ik geloof dat het door een kerel in Duitsland geschreven wordt… iemand zoveel tijd had dat hij twee studies kon afronden en daarna kon promoveren om voor z'n 30e prof te zijn en TeX-goeroe te worden om TikZ te schrijven.
Oh, ja, da's waar ook. Ik onthou het nooit, maar nu je 't zegt weet ik het weer. Wat ik meestal doe is even kijken hoe ik het de vorige keer ook alweer succesvol had opgelost, en dat kopieer ik danquote:Op donderdag 6 november 2008 08:38 schreef Iblis het volgende:
[..]
\epsfig is niet zo handig als je met pdflatex werkt, omdat pdflatex geen eps aankan.
Ik heb inderdaad Preview en zoek daarmee in de handleiding. Toch heb ik de indruk dat de handleiding soms geen voorbeelden geeft van het meest algemene geval. Vandaar mijn interesse in jouw bovenstaande voorbeeld (waarmee ik poog te snappen wat een "pure" matrix nou werkelijk is).quote:Op donderdag 6 november 2008 17:08 schreef Iblis het volgende:
[..]
Ja, dat klopt. Je kunt hiervoor het hoofdstuk over matrices lezen. Als samenvatting, er zijn twee manieren om matrices te specificeren. Je kunt dit doen:
\matrix {
\node[opties] (naam) {inhoud}; & \node[opties] (naam2) {inhoud};
}
1 2 3 4 5 6 | \matrix { \node(naam) {inhoud}; & \node (naam2) {inhoud}; } \end{tikzpicture} |
Nee het sober doen is het het probleem, mijn voorbeeld was niet helemaal goed, ik had het gister nog even snel getypt zonder te testenquote:Op vrijdag 7 november 2008 09:19 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Ik heb inderdaad Preview en zoek daarmee in de handleiding. Toch heb ik de indruk dat de handleiding soms geen voorbeelden geeft van het meest algemene geval. Vandaar mijn interesse in jouw bovenstaande voorbeeld (waarmee ik poog te snappen wat een "pure" matrix nou werkelijk is).
Ik heb nu dit gedaan:
[ code verwijderd ]
Dat wil hij niet compileren, hij blijft maar beweren dat er een } te veel of te weinig is. Maar waar dan?
Of is het omdat ik het te sober wil doen (zonder [opties])?
1 2 3 4 5 | \matrix { \node (naam) {inhoud}; & \node (naam2) {inhoud}; \\ }; \end{tikzpicture} |
Ja, dat wordt allemaal in TeXs macrotaal geschreven. Dat wil zeggen, al het werk om de opties te parsen en wat berekeningen te doen, maar uiteindelijk is het een vertaling naar PostScript of PDF commando's, afhankelijk van je backend. (Of SVG, dat kan ook in principe.)quote:Op donderdag 6 november 2008 17:14 schreef Wouser het volgende:
[..]
Whehehe wat ik me eigenlijk net zo afvroeg. Waarmee programmeer je eigenlijk nou zoiets bijvoorbeeld dus als Tikz? Heeft hij dat ook allemaal in LaTeX gedaan ofzo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | \matrix { \node (naam) {inhoud}; & \node(naam2) {inhoud};\\ }; \end{tikzpicture} \begin{tikzpicture} \matrix[matrix of nodes]{ |(naam)| inhoud & |(naam2)| inhoud2\\ }; \end{tikzpicture} |
Er zit geen echte logica in, het staat wel in de manual uitgelegd, maar het is vooral om het typen wat korter te maken. Het is een beetje 'magie'. Maar omdat je heel vaak allemaal nodes typt in een matrix is deze verkorte syntax geïntroduceerd.quote:Op vrijdag 7 november 2008 14:32 schreef zuiderbuur het volgende:
Toch vind ik dit raar, ik snap niet echt de logica achter de regels van die syntax
[ code verwijderd ]
doen nu hetzelfde.
Wat eerst \node (naam) {inhoud}; was
is nu
|(naam)| inhoud
Er zijn nu | verschenen, er is geen; meer nodig en de inhoud staat niet meer tussen { }. Dat is toch vreemd. Of is dit juist heel gewoon voor het soort taal dat hier gehanteerd wordt?
Het is domweg lastig. Omdat een gedraaide figuur altijd op een aparte pagina komt. Dus, die kan niet echt ‘hier’. Eventueel zou je die tabel in een los TeX-document kunnen zetten, en die naar PDF compileren en daar een PDF-figuur van maken (maar dat zou ik even morgen moeten uitzoeken hoe te doen, daar heb ik geen tijd voor op het moment).quote:Op vrijdag 7 november 2008 18:18 schreef zuiderbuur het volgende:
Ik sukkel nog steeds met die sidewaysfigure. Is er een manier om hem te dwingen om die geroteerde figuur toch werkelijk daar te plaatsen en nergens anders (niet wat verderop of zo)
Nu is het toch wel erg voor uitgekomen, en als ik dat wil oplossen met een goeie labelling zoals
\begin{sidewaysfigure}\label{testlabel}
dan krijg ik het verkeerde nummer als ik \ref{testlabel} doe!
Je kunt een multicolumn van één column maken. Dan kun je voor één column een andere uitlijning opgeven. Zou dat niet geven wat je wilt? Je kunt zo voor de kop-rij de ruimte tussen de kolommen wat smaller maken, en voor de andere rijen extreem breed, zodat het lijkt alsof de getallen weliswaar rechts uitgelijnd zijn, maar toch enigszins midden onder de kopjes staan (want dat is hetgeen je wilt naar ik begrijp).quote:Op maandag 10 november 2008 17:59 schreef V2 het volgende:
Een vraag over het uitlijnen van getallen (zonder decimalen) in tabellen. Ik wil het volgende: de eerste regel van de tabel bevat de kolomtitel. Daaronder komt de data, maar de data is dus minder breed dan het kopje. Als ik de data centreer komt het er mooi onder te staan, maar niet elk getal is even groot, dus dan klopt de uitlijning niet. Als ik de kolom rechts uitlijn klopt de uitlijning van de getallen, maar komt het weer niet netjes recht onder het kopje te staan...!
Als eventuele oplossing had ik bedacht: de kolom centreren, en alle data in boxes met een fixed width zetten, rechts uitgelijnd ... maar dat is nogal omslachtig. Is hier niet een handiger trucje voor? Heb ook al geprobeerd om een spatie voor de 'ontbrekende' getallen te zetten, maar die breedte komt niet overeen met de breedte van een getal. Derde optie is de breedte van een 0 'meten' met een of andere savebox-constructie, en die lengte als skip 1 of meerdere malen voor het getal zetten ... maar dan nog, kan dit niet makkelijker?
N.B. ik ben niet op zoek naar de constructie voor uitlijning op de decimale punt, die ken ik wel :) het gaat om data zonder decimale punt.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | \begin{document} \def\kop#1{\multicolumn{1}{@{\hspace{.5em}}c@{\hspace{.5em}}}{\textbf{#1}}} \def\colsp{2.5em} \begin{tabular}{r@{\hspace{\colsp}}r@{\hspace{\colsp}}r@{\hspace{\colsp}}} \kop{Kopje A} & \kop{Kopje B} & \kop{Kopje C} \\ 1 & 2 & 3 \\ 11 & 22 & 33 \\ 111 & 222 & 333 \\ \end{tabular} \end{document} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | \usepackage{array} \begin{document} \newlength{\numwidth} \settowidth{\numwidth}{888} \def\cb{\hbox to \numwidth\bgroup \hfil} \def\ce{\egroup} \newcolumntype{C}{>{\cb}c<{\ce}} \def\kop#1{\multicolumn{1}{c}{\textbf{#1}}} \begin{tabular}{C C C} \kop{Kopje A} & \kop{Kopje B} & \kop{Kopje C} \\ 1 & 2 & 3 \\ 11 & 22 & 33 \\ 111 & 222 & 333 \\ \end{tabular} \end{document} |
Ik heb hier nog even over nagedacht, je kunt je problemen met rotatebox wel verhelpen door zelf een omgeving te introduceren waarin \[ ... \] wel werkt, dit is b.v .een \vbox of een minipageomgeving:quote:Op vrijdag 7 november 2008 18:18 schreef zuiderbuur het volgende:
Ik sukkel nog steeds met die sidewaysfigure. Is er een manier om hem te dwingen om die geroteerde figuur toch werkelijk daar te plaatsen en nergens anders (niet wat verderop of zo)
Nu is het toch wel erg voor uitgekomen, en als ik dat wil oplossen met een goeie labelling zoals
\begin{sidewaysfigure}\label{testlabel}
dan krijg ik het verkeerde nummer als ik \ref{testlabel} doe! :?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | \usepackage{graphicx} \usepackage{lipsum} \begin{document} \lipsum[1] \framebox{\rotatebox{90}{% \begin{minipage}{3cm}% \[ \sum_{i=0}^{\infty} \int ix \mathrm{d}x \]% \end{minipage}}% } \lipsum[2] \end{document} |
Ah! Dat ziet er idd wel vrij werkbaar uit. Had gehoopt dat voor zoiets veel voorkomends (lijkt mij dan) iets nog simpelers zou zijn, waar ik niet vanaf wist, maar blijkbaar niet. Dit is iig vrij compact/elegant. Even testen, kijken hoe dat wordt. Je andere oplossing werkt ws ook wel, maar die vind ik wat te hackish, ofzo. Dit is meer 'zoals het hoort', omdat je hier die space niet met de hand hoeft te tunen. Erg bedankt iig!quote:Op maandag 10 november 2008 18:38 schreef Iblis het volgende:
Er is ook nog een oplossing met de array package, die heeft de >{..} en <{..} constructies om voor en na een kolom een bepaalde definitie in te voegen (dat is het trucje dat je in gedachten hebt denk ik.)
[ code verwijderd ]
Dat geeft iets betere centrering, dan hoef je minder te prutsen (denk ik).
1 |
1 |
1 |
Sorry, ik type veeel te snel, die heb ik dus geladen, ook bij het laden van die library geeft hij geen error. Vreemd, ik weet namenlijk (ondanks dat ik niet eerder met tikz bezig ben geweest) 100% zeker dat het klopt.quote:Op dinsdag 11 november 2008 18:58 schreef Iblis het volgende:
Als je niet een minimal example maakt, dan blijft het gokken, maar ik vermoed dat je nog:
[ code verwijderd ]
Moet doen aan het begin van je document.
Kun je dan even een volledig (minimaal) document maken, dus zoiets als:quote:Op dinsdag 11 november 2008 19:01 schreef znarch het volgende:
[..]
Sorry, ik type veeel te snel, die heb ik dus geladen, ook bij het laden van die library geeft hij geen error. Vreemd, ik weet namenlijk (ondanks dat ik niet eerder met tikz bezig ben geweest) 100% zeker dat het klopt.
1 2 3 4 5 6 7 8 | \usepackage{tikz} \usetikzlibrary{positioning} \begin{document} \begin{tikzpicture} ....je code voor zover nodig... \end{tikzpicture} \end{document} |
Ik wil 2 plaatjes (logo's) naast elkaar op de titelpagina, er zit nu een regel tussen, wat doe ik foutquote:\begin{minipage}{0.5\textwidth}
\begin{flushleft} \large
\includegraphics[width=0.5textwidth]{./Logo2}
\end{flushleft}
\end{minipage}
\begin{minipage}{0.5\textwidth}
\begin{flushright} \large
\includegraphics[width=0.5textwidth]{./Logo1}
\end{flushright}
\end{minipage}
1 |
1 |
1 |
Dat kan ook te maken hebben met hoe je logo's in elkaar zitten. LaTeX lijnt uit op de baseline. Als de hoogte/breedte verhouding van de logo's anders is kan dit raar uitpakken. Op zich kun je dit een beetje voorkomen door wel met de minipages te werken (die kun je ook door een \hspace{\fill} scheiden) en die een argument [b] of [t] mee te geven om aan hoe ze uitgelijnd moeten worden, dus zoiets:quote:Op woensdag 19 november 2008 16:36 schreef PietjePuk007 het volgende:
Geprobeerd want ze staan idd veel te dicht op elkaar, nu staan ze niet netjes naast elkaar (rechts staat ik denk 1 witregel lager).
[ code verwijderd ]
1 |
1 |
Titelpagina's maak ik meestal apart, in een los document, juist omdat ze zulke afwijkende eisen hebben. In mijn hoofddocument zet ik dan:quote:Op donderdag 20 november 2008 11:31 schreef PietjePuk007 het volgende:
Kan dus wel zoiets gebruiken:
[ code verwijderd ]
Maar hoe doe je dat voor 1 pagina (de titelpagina)?
1 |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 | \begin{flushleft} \large \emph{Author:} \\ naam \\ mailadres \\ nog neer gegegevrns \end{flushleft} \end{minipage} \begin{minipage}{0.8\textwidth} \begin{flushright} \large \emph{Supervisors:} \\ supervisor 1 \\ supervisor 2 \\ supervisor 3 \\ \end{flushright} \end{minipage} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | \begin{figure*}[!t] \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-coronaal.png}} \hfil \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-saggitaal.png}} \caption{Simulation results} \label{fig_sim} \end{figure*} stukje tekst |
1 2 3 4 | \@endfloatbox ...pagefalse \outer@nobreak \egroup \color@endbox l.138 \end{figure*} |
Sorry. Dat is wel handig om er bij te zetten ja :-)quote:Op dinsdag 2 december 2008 14:09 schreef Iblis het volgende:
\hfil is ook een fill inderdaad, \hfill vult weer sterker dan \hfil (en in TeX is er ook nog hfilll).
Maar: kun je een minimal example maken? Ik weet niet welke packages je gebruikt.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 | \usepackage{cite} \usepackage{color} \usepackage[cmex10]{amsmath} \usepackage{array} \usepackage{mdwmath} \usepackage{mdwtab} \usepackage[tight,footnotesize]{subfigure} \usepackage[caption=false]{caption} \usepackage[font=footnotesize]{subfig} \usepackage{fixltx2e} \usepackage{stfloats} % *** GRAPHICS RELATED PACKAGES *** \ifCLASSINFOpdf \usepackage[pdftex]{graphicx} % declare the path(s) where your graphic files are \graphicspath{{../figures/}} \DeclareGraphicsExtensions{.pdf,.jpeg,.png} \else \usepackage[dvips]{graphicx} % declare the path(s) where your graphic files are \graphicspath{{../figures/}} \DeclareGraphicsExtensions{.eps} \fi \begin{document} stukje tekst \begin{figure*}[!t] \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-coronaal.png}} \hfil \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-saggitaal.png}} \caption{Simulation results} \label{fig_sim} \end{figure*} stukje tekst \end{document} |
Het is een lastig probleempje, naar het zich laat aanzien. Ten eerste gebruik je zowel subfigure als subfig. Dat is wat vreemd. De tweede is een opvolger van de eerste, en die wordt aangeraden te gebruiken. Uit de webpagina van ieetrans maak ik verder op dat:quote:Op dinsdag 2 december 2008 14:15 schreef Bioman_1 het volgende:
[..]
Sorry. Dat is wel handig om er bij te zetten ja :-)
[ code verwijderd ]
Het probleem lijkt namelijk te zitten in het laden van fixltx2e en subfigure (daarom liever subfig); maar dan verdwijnt het hele figuur en daarvoor heb je dblfloatfix nodig…quote:Q: Is there a way to use the fixltx2e package with the stfloats package so that I can get correctly ordered double column floats and be able to position them at the bottom as well?
Yes, use Morten Hogholm's dblfloatfix package, which contains the combined functionality of fixltx2e (the fix2col part) and the stfloats package.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | \usepackage{cite} \usepackage{color} \usepackage[cmex10]{amsmath} \usepackage{array} \usepackage{mdwmath} \usepackage{mdwtab} \usepackage{dblfloatfix} \usepackage[caption=false,font=footnotesize]{subfig} |
1 2 3 4 5 6 7 | \subfloat{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-coronaal.png}} \hfil \subfloat{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-saggitaal.png}} \caption{Simulation results} \label{fig_sim} \end{figure*} |
Het probleem is dat de packages die niet per se nodig zijn voor dit figuur-probleem, wel weer ergens anders voor nodig zijn. Het document dat ik moet schrijven moet aan een bepaalde stijl voldoen en al deze packages zijn daarvoor nodig. Dus een van deze packages uitschakelen kan niet. Het moet dus kunnen werken, terwijl ale deze packages geladen zijn...quote:Op dinsdag 2 december 2008 14:43 schreef thijsdetweede het volgende:
Is die echt minimal? er kunnen nog een hoop packages uit, lijkt me? Goeie kans dat je dan vanzelf ook tegenkomt waar het misgaat.
1 |
1 2 3 4 5 | AUTHOR = {Caesar,Julius}, TITLE = {De bello gallico}, URL = {http://www.latino.com}, } |
1 2 | \newtheorem{remark}{Remark}[section] |
1 2 3 | For $n = 1$ we obtain the result of Equation \ref{eq:special_case}. \end{remark} |
1 2 3 4 5 6 7 | author = "Wikipedia-bijdragers", title = "Vlaanderen --- Wikipedia{,} de vrije encyclopedie", year = "2008", url = "\url{http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Vlaanderen&oldid=14630875}", note = "[Online; accessed 3-december-2008]" } |
Bedankt, maar ik heb nu gewoon, zonder hyperref, jouw code gekopieerd en wel bovenaan \usepackage{url} geplaatst, dan krijg ik wel degelijk die referentie in mijn bibliografie, maar zonder url:quote:Op woensdag 3 december 2008 17:29 schreef Iblis het volgende:
Hiervoor moet je wel hyperref gebruiken of \usepackage{url} doen. De URL wordt dan fatsoenlijk afgebroken. Waarom werkte jouw voorbeeld eigenlijk niet?
Wellicht dat je een (oude) BibTeX-stijl gebruikt die het url-veld niet kent. Je zou de URL in de note kunnen zetten of het veld howpublished kunnen gebruiken: howpublished = "\url{http://...}"; die is wel altijd beschikbaar in misc.quote:Op donderdag 4 december 2008 12:05 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Bedankt, maar ik heb nu gewoon, zonder hyperref, jouw code gekopieerd en wel bovenaan \usepackage{url} geplaatst, dan krijg ik wel degelijk die referentie in mijn bibliografie, maar zonder url:
Wikipedia-bijdragers. Vlaanderen — wikipedia, de vrije encyclopedie, 2008. [Online; accessed 3-december-
2008].
Wat doe ik dan fout?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 | \mode<presentation> %themes \usetheme{berlin} \usecolortheme{default} %beetle \usefonttheme{default} \useinnertheme{default} \useoutertheme{split} \setbeamertemplate{headline}[miniframes theme] \setbeamertemplate{footline}[infolines theme] \setbeamercovered{transparent} \usepackage{natbib} \bibliographystyle{plainnat} \title{Can (algorithmic) trading strategies benefit from news information?} \subtitle{Master Thesis Economics \& Informatics} |
1 |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 | { \leavevmode% \hbox{% \begin{beamercolorbox}[wd=.333333\paperwidth,ht=2.25ex,dp=1ex, center]{author in head/foot}% \usebeamerfont{author in head/foot} \insertshortauthor~~(\insertshortinstitute) \end{beamercolorbox}% \begin{beamercolorbox}[wd=.333333\paperwidth,ht=2.25ex,dp=1ex, center]{title in head/foot}% \usebeamerfont{title in head/foot}\insertshorttitle \end{beamercolorbox}% \begin{beamercolorbox}[wd=.333333\paperwidth,ht=2.25ex,dp=1ex, right]{date in head/foot}% \usebeamerfont{date in head/foot}\insertshortdate{}\hspace*{2em} \insertframenumber{} / \inserttotalframenumber\hspace*{2ex} \end{beamercolorbox}}% \vskip0pt% } |
Met howpublished lukt het wel maar ik had gehoopt dat die url een klikbare link zou zijn in de pdffile, of kan dat in geen geval?quote:Op donderdag 4 december 2008 12:10 schreef Iblis het volgende:
[..]
Wellicht dat je een (oude) BibTeX-stijl gebruikt die het url-veld niet kent. Je zou de URL in de note kunnen zetten of het veld howpublished kunnen gebruiken: howpublished = "\url{http://...}"; die is wel altijd beschikbaar in misc.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | \[ .... \] \newline \[ ..... \] \end{sidewaysfigure} |
Jawel, maar daar moet je hyperref voor gebruiken.quote:Op donderdag 4 december 2008 14:57 schreef zuiderbuur het volgende:
Met howpublished lukt het wel maar ik had gehoopt dat die url een klikbare link zou zijn in de pdffile, of kan dat in geen geval?
Dit zie ik nog niet helemaal voor me eigenlijk… Ook niet waarom en hoe het misgaat. Wordt het geheel niet alsnog te hoog?quote:Ik heb een ander probleem. Ik ben weer aan het sukkelen met enorme matrices. Opnieuw wil ik dat met sidewaysfigure oplossen maar zelfs met "tiny" is die daarvoor gewoon te groot. Nu dacht ik: ik draai ze om en ik knip ze in twee, eerst de eerste vierde kolommen, daaronder de rest:
[ code verwijderd ]
Zo dus, maar dan duwt hij de bovenkant (als je je blad draait), dus de eerste kolommen, veel te hoog zodat je echt al een rij of zo kwijt bent.
Wat kan ik doen?
1 |
1 |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 | \usepackage{pgf} \title{Title} \begin{document} \maketitle \pgfputat{\pgfxy ( -1 , 5 ) }{\pgfbox[left,base]{\pgfimage [height=2.5cm] {./img/logo} }} \section{Original aim of the project} \end{document} |
In principe moet het kunnen, alhoewel ik het nog niet helemaal voor me zie. Ik kan er morgen pas echt naar kijken ,maar als je ergens op pastebin code kunt zetten + evt. een tekening hoe het moet, dan kan ik denk ik morgen wel wat in elkaar maken.quote:Op vrijdag 12 december 2008 09:30 schreef zuiderbuur het volgende:
Op die url zal ik nog moeten zoeken.
Een andere vraag van me gaat opnieuw over het draaien en combineren van figuren. Ik zou eigenlijk dit willen:
op één geroteerd blad:
Titel figuur 1
(figuur 1)
Titel figuur 2
(een deel van een matrix)
(op nieuwe lijn : tweede deel van die matrix)
Maar voor ik begin te knoeien zou ik dus willen weten of dit wel mogelijk is. Het feit dat ik niet alleen twee gedraaide figuren op een blad wil, maar dat die tweede figuur ook nog eens uit twee delen onder elkaar moet bestaan, voorspelt niet veel goeds.
Wel dit is de code van de drie figuren samen. Momenteel zijn het drie aparte figuren. Enkel de eerste matrix is geroteerd:quote:Op vrijdag 12 december 2008 18:58 schreef Iblis het volgende:
[..]
In principe moet het kunnen, alhoewel ik het nog niet helemaal voor me zie. Ik kan er morgen pas echt naar kijken ,maar als je ergens op pastebin code kunt zetten + evt. een tekening hoe het moet, dan kan ik denk ik morgen wel wat in elkaar maken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik zou die hele handel dus op één blad willen, met deze structuur :
"Titel die bij eerste matrix hoort"
matrix
"Titel die bij tweede matrix hoort (die in twee delen geknipt is)"
eerste deel matrix
daaronder tweede deel matrix
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 | \usepackage{graphicx} \usepackage{rotating} \begin{document} \begin{figure} \begin{sideways} \begin{minipage}{\textheight} \caption{Eerste matrix}\label{m:een} \[ \left[ \begin {array}{ccccccc} a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+ e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e &a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip} a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e \\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e& a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a +b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+ b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e \\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e& a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\end {array} \right] \] \caption{Tweede matrix. N.B. Deze is gesplitst}\label{m:een} \[ \left[ \begin {array}{cccc} a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g &a+b+c+d+e+f+g\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+ e+f+g&a+b+c+d+e+f+g\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g&a+b +c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+ g&a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g\end {array} \right] \] \[ \left[ \begin {array}{cccc} X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T &X+Y+Z+U+V+W+T\\\noalign{\medskip}X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+ V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T\\\noalign{\medskip}X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y +Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T\\\noalign{\medskip}X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+ T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T\end {array} \right] \] \end{minipage} \end{sideways} \end{figure} \end{document} |
Dat ziet er al heel aardig uit!quote:Op maandag 15 december 2008 10:31 schreef Iblis het volgende:
[ code verwijderd ]
Het is een beetje vreemd misschien dat die figure buiten de sideways staat, maar als dat niet zo is krijg je gezeur.
Dat was een copy paste foutje.quote:Op maandag 15 december 2008 11:27 schreef zuiderbuur het volgende:
Dat ziet er al heel aardig uit!![]()
Maar ik snap niet goed waarom je tweemaal label : m:een neemt? Het lijkt net te gaan om aparte labels te gebruiken, wat voor mij handiger is.
Je kunt de package placeins gebruiken, dat biedt de mogelijkheid floats tegen te houden. Dat zou je voor het dankwoord kunnen activeren.quote:Die minipage kende ik niet.
Nou vroeg ik me dit nog af: ik ging misschien een appendix maken met daarin figuren. Die Appendix ging een "Section" zijn, daarna ging er nog een section "Dankwoord" of zo zijn.
Maar Latex plaatst die figuren zo een beetje waar hij zelf wil, waardoor ik nu dus dit heb:
einde sectie 4
Section 5 : Appendix
Section 6: Dankwoord
...
en dan op het volgende blad beginnen de figuren. Er moet toch wel een betere manier zijn dan dat?![]()
![]()
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | title={{Information sources, news, and rumors in financial markets: Insights into the foreign exchange market}}, author={Oberlechner, T. and Hocking, S.}, journal={Journal of Economic Psychology}, volume={25}, number={3}, pages={407--424}, year={2004}, publisher={Elsevier} } |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 | \begin{figure} \begin{tikzpicture}[ set/.style={shape=ellipse, inner sep=3pt, minimum width=1 cm,minimum height=0.8 cm, draw}, pijl/.style={->,>=stealth'}, lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop,distance=80}, ] \matrix[matrix of nodes, every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt}, row sep={9pt}, column sep={3cm,between origins}] { |(A11)[set]| & |(A02)[set]| \\ |(Am12)[set]| & |(Am11)[set]| \\ |(A01)[set]| & |(Am13+)[set]| \\ & |(Am13-)[set]| \\ }; %ik definieer mijn grote verzameling CP en zet er een naam bij \node[name=LtimesL, set, fit= (A11) (A02) (Am12) (Am11) (A01) (Am13+) (Am13-) ] {}; \node[above] at (LtimesL.north east) {$L\times L$}; % ik maak mijn deelverzameling aan rond twee kleintjes, en zet er een naam bij \node[name=Am13, set, fit= (Am13+) (Am13-) ] {}; \node[above] at (Am13.west) {$A_{-1,3}$}; %ik plaats namen bij vijf deelverzamelingen \node[above] at (A11.north east) {$A_{1,1}$}; \node[above] at (A02.north east) {$A_{0,2}$}; \node[above] at (Am12.north east) {$A_{-1,2}$}; \node[above] at (Am11.north east) {$A_{-1,1}$}; \node[above] at (A01.north east) {$A_{0,1}$}; %ik maak drie pijlen \draw (A01) edge[pijl] node[above,midway]{$\tau$} (Am13+); \draw (Am13+) edge[pijl] node[right,midway]{$\tau$} (Am13-); \draw (Am13-) edge[pijl] node[below,midway]{$\tau$} (A01); \end{tikzpicture} \end{figure} \end{center} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 | \usepackage{float, graphicx, amssymb, anysize, palatino, color} \usepackage{hyperref} \usepackage{url} \begin{document} test \cite{ wiki:xxx} \bibliographystyle{plain} \bibliography{testbib} \end{document} |
1 2 3 4 5 6 7 8 | author = "Wikipedia-bijdragers", title = "Vlaanderen --- Wikipedia{,} de vrije encyclopedie", year = "2008", url = "\url{http://www.cnn.com}", note = "[Online; accessed 3-december-2008]" } |
Je kunt je verzamelingen gewoon wat verder van elkaar zetten:quote:Op donderdag 18 december 2008 17:33 schreef zuiderbuur het volgende:
Ik ben hier opnieuw bezig in "tikz" en eigenlijk lukt het wel, alleen zou het toch nog wel wat mooier kunnen zijn.
Dit is mijn code:
Het grootste probleem is dus dat mijn A_{-1,3} niet zou mogen die andere verzamelingen snijden, die zijn allemaal disjunct immers. Verder zijn sommige labels er op een nogal zielige plaats doorgekomen.
Weet iemand raad? :?
[ code verwijderd ]
1 |
1 2 | \node[name=Am13, set, fit= (Am13+) (Am13-),scale=0.90 ] {}; |
1 |
Ik denk dat je BibTeX stijl geen url-velden herkent. Misschien moet je de url = vervangen door 'howpublished = '... Lees ook deze pagina.quote:Op donderdag 18 december 2008 17:48 schreef zuiderbuur het volgende:
Vreemd,ik kan mijn bericht niet meer wijzigen.
Ik had nog een vraag over die url's :
[ code verwijderd ]
met als bibliografie:
[ code verwijderd ]
doet het dus niet bij mij. Hoe kan dat? Ik zie geen url, laat staan een klikbare, ik lees enkel:
[1] Wikipedia-bijdragers. Vlaanderen — wikipedia, de vrije encyclopedie, 2008. [Online; accessed 3-december-
2008].
1 2 3 4 | \item blaat \item etc... \end{itemize} |
Waarom krijg ik die itemize in godsnaamquote:itemize
blaat
etc...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | \item[] A \item[] B \item[] C \end{itemize} \begin{tabular}{l} A \\[1ex] B \\[1ex] C \\[1ex] \end{tabular} |
Ok thanks. Een ander vraagje dan aangezien ik dan denk ik voor tabular ga kiezen... Maar hoe kan de witruimte tussen de regels veranderen bij een tabel?quote:Op dinsdag 13 januari 2009 09:38 schreef Iblis het volgende:
Het hele idee achter een opsomming is dat je de onderdelen nummert of aangeeft; vandaar dat er niet een versie met een sterretje is. Maar, je kunt het \item commando optioneel meegeven waarmee genummerd moet worden. Je zou ook een tabel kunnen maken om de zaken onder elkaar te zetten (alhoewel dat andere witruimte geeft standaard):
[ code verwijderd ]
1 |
1 2 3 | i.p.v. bedrijfx was een goed bedrijf |
Handmatig, zoals ik aangaf met [[1ex]], of je gebruikt de package ‘array’, en dan kun je:quote:Op dinsdag 13 januari 2009 09:51 schreef Wouser het volgende:
Ok thanks. Een ander vraagje dan aangezien ik dan denk ik voor tabular ga kiezen... Maar hoe kan de witruimte tussen de regels veranderen bij een tabel?
1 |
Ja, dat is standaard bij commando's, en dat los je op door \bedrijfx{} te typen. Je ziet het ook bij b.v. \TeX. Anders zou het heel irritant zijn bij zaken als \TeX nisch.quote:Verder ook nog iets anders...
ik heb het volgende
[ code verwijderd ]
Wanneer ik dit vervolgens gebruik in me tex file en na \bedrijfx komt een spatie dan 'neemt' hij de spatie weg en dan staat er bijvoorbeeld...
[ code verwijderd ]
Ik citeer uit de Chicago Manual of Style, sectie ‘Foreword, Preface, Acknowledgments and Introduction’:quote:ps. ander klein vraagje nog wat je denk ik wel weet :P maar is Preface eerder gelijk aan Voorwoord of aan inleiding. Heb namelijk beide woorden nodig in het engels... En ik dacht zelf Preface introduction?
quote:Foreword. A foreword is usually a statement by someone other than the author, sometimes an eminent person […]
Preface. Material normally conatined in an author's preface includes reasons for undertaking the work, method of research, acknowledgements […]
Introduction Most introductions belong not in the front matter but at the beginning of the text, paginated with arabic numerals. Material about the book–its origins, for example–rather than bout the subject matter should be included in the preface or in the acknowledgments. A substantial introduction by someone other than the author is usually included in the front matter, following the acknowledgments, but if it is not more than three to five pgaes, it may more appropriately be called a foreword and placed before the preface.
Package scalefnt gebruiken.quote:Op woensdag 14 januari 2009 15:22 schreef iBolt het volgende:
Nog een vraagjehoe krijg ik me font nog groter dan de standaard maximale grote \Huge?
Zapfino is niet gratis, het wordt bij OS X geleverd als een soort van showcase-font om de Apple AAT technology te illustreren. (Overigens maar in één gewicht.) Echter, XeTeX zit ook in TeXLive 2008, want het werkt inmiddels ook onder Linux (ook gewoon met OpenType fonts). Je kunt het beste fontspec gebruiken.quote:Op woensdag 14 januari 2009 21:41 schreef Visitor.Q het volgende:
Ik zou graag zapfino fonts gebruiken (zie punt 5 op deze pagina). Maar volgens deze bron is dit vooral goed te doen icm XeTeX, wat dus een OS X programma is. Ook heeft de Mac deze fonts (blijkbaar) geinstalleerd. Bestaan er calligraphic fonts voor LaTeX die gratis zijn (op de pc), met bv. meerdere glyphs voor een bepaalde letter, en van die vette krullen die een woord lang kunnen zijn?
Raken de rechten op fonts niet uitgewerkt? Volgens mij is het al een best oud font... Maar goed, ik zal eens kijken wat er voor gratis calligrafisch gebeuren te schooien valt op internetquote:Op woensdag 14 januari 2009 21:48 schreef Iblis het volgende:
[..]
Zapfino is niet gratis, het wordt bij OS X geleverd als een soort van showcase-font om de Apple AAT technology te illustreren. (Overigens maar in één gewicht.) Echter, XeTeX zit ook in TeXLive 2008, want het werkt inmiddels ook onder Linux (ook gewoon met OpenType fonts). Je kunt het beste fontspec gebruiken.
Wat gratis calligrafische fonts betreft moet ik het antwoord schuldig blijven, maar als je met XeTeX aan de gang gaat is in beginsel elk OpenType-font geschikt; je kunt dus allicht even in zo’n fonttopic neuzen of mensen daar een Zapfino-kloon kennen.
Op zich zijn er sowieso niet zoveel rechten op fonts. Je hebt voor de digitale versie gewoon auteursrecht, en voor gesneden de oorspronkelijke tekeningen, maar niemand kan je verbieden een kloon te maken. Het wordt niet altijd gewaardeerd om dat te doen, maar het klonen van een font is mogelijk. Dit doe je dan op het zicht, niet door over te trekken.quote:Op woensdag 14 januari 2009 21:52 schreef Visitor.Q het volgende:
Raken de rechten op fonts niet uitgewerkt? Volgens mij is het al een best oud font... Maar goed, ik zal eens kijken wat er voor gratis calligrafisch gebeuren te schooien valt op internet
1 2 3 4 5 | \makebox[0pt][r]{% %Je figuur… } \end{figure} |
Volgens mij kun je gewoon \ref{app:blaat} doen, als je ergens een \label{app:blaat} hebt neergezet. Footnotes zou hyperref automatisch moeten linken, maar je zou eventueel: hyperfootnotes kunnen opgeven, werkt het dan nog niet, is er vast een package die interfereert hiermee.quote:Op maandag 19 januari 2009 17:01 schreef Wouser het volgende:
Ander vraagje (: wat ik niet kon vinden. Maar hoe kun je ook al referen naar een appendix? Daarvoor moest je toch niet apart een label aanmaken maar was het zoiets van \rref{app:blaat}? Meen ik me te herinneren...
Verder hoe zorg je ervoor dat je footnotes link linken naar de daadwerkelijke footnoet? Dacht dat het standaard was met hyperref maar dat doet ie niet.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 | \centering \caption{Visualisation of microsoft excel} \begin{tabular}{c|c|} & A \\ \hline 1 & 4 \\ \hline 2 & 4 \\ \hline \end{tabular} \begin{tabular}{c|c|} & A \\ \hline 1 & 4 \\ \hline 2 & 2 \\ \hline \end{tabular} \begin{tabular}{c|c|} & A \\ \hline 1 & 8 \\ \hline 2 & 2 \\ \hline \end{tabular} \end{table} |
Onlangs kwam ik zoiets tegen op deze blog. De truc is ook een minipage te gebruiken. Ik weet niet hoe robuust het is. (Ik heb het iets aangepast dat het een parameter neemt voor de kleur).quote:Op vrijdag 30 januari 2009 23:12 schreef V2 het volgende:
Hoe maak ik een environment met een bepaalde achtergrondkleur, op een nette manier? Ik heb nu een hack, waarbij ik het environment in een tempbox typeset, en vervolgens die tempbox in een colorbox ... dat werkt, op zich, maar het probleem is natuurlijk dat er dan geen linebreaks meer in 't environment kunnen, en dat is wat jammer. Ik heb gekeken hoe colorbox precies in elkaar zit, in de hoop dat ik dat uit elkaar kan trekken en er een environment van kan maken, maar eerlijk gezegd gaat dat mijn petje wat te boven. Weet iemand iets?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | \usepackage{xcolor} \usepackage{lipsum} \makeatletter \definecolor{achtergrond}{rgb}{0.8,0.8,1} \newenvironment{discussion}[1]{% \def\@chtergrond{#1}% \noindent\begin{lrbox}{\@tempboxa}\begin{minipage}{\columnwidth}\setlength{\parindent}{1em}} {\end{minipage}\end{lrbox}\colorbox{\@chtergrond}{\usebox{\@tempboxa}} } \makeatother \begin{document} \begin{discussion}{achtergrond} \lipsum[1-3] \end{discussion} \end{document} |
Pagebreaks… dat is wel even echt een potje lastiger.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 23:36 schreef V2 het volgende:
Maar dat is hetzelfde idee toch? Je typeset wat je wilt hebben in een temp. box, in dit geval met een minipage, en de box gebruik je dan met een usebox in colorbox ... en een colorbox doet niet aan pagebreaks.
Oh wacht, ik zie het probleem al. Ik zei 'linebreaks' waar ik 'pagebreaks' bedoelde *bloos* hahaha
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | \usepackage{xcolor} \usepackage{lipsum} \usepackage{framed} \makeatletter \definecolor{shadecolor}{rgb}{0.8,0.8,1} \makeatother \begin{document} \begin{shaded} \lipsum[1-7] \end{shaded} \end{document} |
Heb je al een TeX-distributie geïnstalleerd? Zoals MacTeX (Slechts een schamele 1.2 GiB).quote:Op maandag 2 februari 2009 15:16 schreef DutchErrorist het volgende:
Ik heb een beetje rond zitten kijken wat TeX nou precies is... Maar ik snap nog steeds niet hoe je van .tex naar .pdf gaat...![]()
(op een mac trouwens)
Ja die heb ik alquote:Op maandag 2 februari 2009 15:18 schreef Iblis het volgende:
[..]
Heb je al een TeX-distributie geïnstalleerd? Zoals MacTeX (Slechts een schamele 1.2 GiB).
En heb je ook de extra's, met b.v. TeXshop?quote:
Jaquote:Op maandag 2 februari 2009 17:23 schreef Iblis het volgende:
[..]
En heb je ook de extra's, met b.v. TeXshop?
Start TeX-shop, type het volgende:quote:
En druk op 'typeset' of iets dergelijks. Je moet nu een PDF krijgen, als dat allemaal werkt kun je echt aan de slag met een van de tutorials die in de OP staat. Ik citeer mijzelf:quote:\documentclass{article}
\begin{document}
Hallo wereld!
\end{document}
quote:Online materiaal over LaTeX
Veel materiaal is in het Engels, maar er is ook een aantal Nederlandse handleidingen.LaTeX handleiding door Piet van Oostrum (NL) Een Introductie tot het Zetsysteem LaTeX door Gaspard Lequeux (NL) LaTeX voor beginners door Wilfried Van Hirtum (NL) Formatting information: a beginner’s introduction to typesetting with LaTeX door Peter Flynn (EN) The Not So Short Introduction to LaTeX 2e door Tobias Oetiker (EN) De bekendste handleiding. Er is een Nederlandse vertaling van, maar deze is achterhaald. Als je deze helemaal doorneemt heb je een goed overzicht, ook van een aantal extra packages en mogelijkheden.
Als ik op typeset druk krijg ik een menu waar in ik kan opslaan en kan kiezen uit heel wat vage bestandtypes..quote:Op maandag 2 februari 2009 18:24 schreef Iblis het volgende:
[..]
Start TeX-shop, type het volgende:
[..]
En druk op 'typeset' of iets dergelijks. Je moet nu een PDF krijgen, als dat allemaal werkt kun je echt aan de slag met een van de tutorials die in de OP staat. Ik citeer mijzelf:
[..]
Ik zie hetquote:Op maandag 2 februari 2009 18:49 schreef znarch het volgende:
Opslaan als tex. Je moet je document eerst saven voordat je naar PDF kunt
Ik heb het gisteren gedownloadquote:Op maandag 2 februari 2009 19:24 schreef Iblis het volgende:
Welke versie van TeX shop heb je? Ik gebruik het nooit, maar ik zag dat er juist een nieuwe is uitgekomen. (Een week geleden), downloadlink.
De TeXshop die in de Extra's package van Mactex is volgens mij namelijk een oude versie, vandaar… als je vragen hebt kun je zie hier natuurlijk altijd stellen.quote:Op maandag 2 februari 2009 19:27 schreef DutchErrorist het volgende:
[..]
Ik heb het gisteren gedownloadMaar het werkt al... ik moet mij nu wat meer verdiepen
Ik zal kijken, bedanktquote:Op maandag 2 februari 2009 19:30 schreef Iblis het volgende:
[..]
De TeXshop die in de Extra's package van Mactex is volgens mij namelijk een oude versie, vandaar… als je vragen hebt kun je zie hier natuurlijk altijd stellen.
Iets preciezer nog, alinea's onder kopjes springen niet in, want dan is het duidelijk dat een nieuwe alinea begint. Zowel een witregel als inspringen is niet gebruikelijk.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 18:27 schreef znarch het volgende:
Nee klopt, eerste niet, hm, inspringen dan. Inspringen +witregel is notdone ?
Vind je? Persoonlijk vind ik dat het wel kan eigenlijk, maar ik doe dan liefst niet een volledige witregel, dwz, niet een volledige \baselineskip, maar een deel daarvan. Het grote voordeel daarvan is dat je nog wat stretch toe kunt voegen, zodat de paginas makkelijker mooi uitgelijnd zijn in verticale zin.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 19:12 schreef Iblis het volgende:
[..]
Een witregel is iets wat je in geschreven of getypte documenten doet, niet in fatsoenlijk gezette (zoals bij LaTeX).
Dat doet LaTeX standaard wel, parskip is als als een length van 0 plus 1pt gedefinieerd, dus er kan verticaal een klein beetje uitgevuld worden. Als je b.v. figuren of wiskunde erbij voegt dan komt er nog meer 'glue' in.quote:Op zondag 8 februari 2009 22:01 schreef V2 het volgende:
[..]
Vind je? Persoonlijk vind ik dat het wel kan eigenlijk, maar ik doe dan liefst niet een volledige witregel, dwz, niet een volledige \baselineskip, maar een deel daarvan. Het grote voordeel daarvan is dat je nog wat stretch toe kunt voegen, zodat de paginas makkelijker mooi uitgelijnd zijn in verticale zin.
1 2 3 4 | \noindent Dit is de tweede paragraaf. |
1 2 3 4 | \settowidth{\@tempdima}{\fontsize{100}{100}\selectfont #2}% \setlength{\@tempdima}{100pt*\ratio{#1}{\@tempdima}}% \makebox[#1]{\fontsize{\@tempdima}{\@tempdima}\selectfont #2}} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 | \usepackage[ xetex, bookmarks=true, bookmarksopen=true]{hyperref} \begin{document} \section{Sectie een} \subsection{Subsection One Dot One} Hallo, dit is sectie 1.1 \subsection{Subsection One Dot Two} Hallo, dit is sectie 1.2 \end{document} |
Weet jij toevallig of daar ergens een bugreport over in te dienen valt? En zo nee, of er ergens source beschikbaar is?quote:Op zondag 1 maart 2009 21:01 schreef Iblis het volgende:
Ik kan je probleem alleen bevestigen, maar heb er geen oplossing voor. Ik denk dat het een bug is. XeTeX maakt weliswaar pdf's maar het gaat via een (extended) dvi formaat. Allicht dat die attributen ergens niet worden opgeslagen.
Je kunt vragen op de XeTeX-mailinglist, en verder op comp.text.tex. De maker van hyperref (Heiko Oberdiek) is daar een stamgast.quote:Op zondag 1 maart 2009 21:59 schreef kingjotte het volgende:
Weet jij toevallig of daar ergens een bugreport over in te dienen valt? En zo nee, of er ergens source beschikbaar is?
1 2 | %\bibliography{./tex/bieb} % |
1 2 3 4 5 6 | hemas / emerging-[]markets / artikelen / ! Illegal parameter number in definition of \Hy@tempa. <to be read again> G l.54 |
1 2 | %\bibliography{./tex/bieb} % |
1 2 3 4 5 6 7 8 | hemas / emerging-[]markets / artikelen / ! Illegal parameter number in definition of \Hy@tempa. <to be read again> G l.54 ? |
Nevermind the badboxesquote:./ThesisA4.tex:109: The sectionbib option changes "\section *" to "\section *" in \bibsection on input line 109. The sectionbib option changes "\section *" to "\section *" in \bibsection
./ThesisA4.tex:110: The sectionbib option changes "\let \@currentlabel\@empty \ifx \the at ipfilectr \@empty \else \expandafter \expandafter \expandafter \cb at sectionbib \fi \cb at bibsection " to "\section *" in \bibsection on input line 110. The sectionbib option changes "\let \@currentlabel\@empty \ifx \the at ipfilectr \@empty \else \expandafter \expandafter \expandafter \cb at sectionbib \fi \cb at bibsection " to "\section *" in \bibsection
./intro/Intro.tex:0:Underfull \vbox (badness 2318) has occurred while \output is active []
./intro/Intro.tex:0:Underfull \vbox (badness 1365) has occurred while \output is active []
[LaTeX] 0 errors, 2 warnings, 2 badboxes
[LaTeX] Done!
Waar ik [sectionbib] zet, maakt dus niet zo veel uit. Hij maakt er geen \section* van.quote:%%%Dit is een extract uit mijn preamble file
\documentclass[10pt,twoside,b5paper]{book}
\usepackage[english]{babel}
\usepackage{amsfonts,amssymb,amsmath}
\usepackage[sort&compress,round,sectionbib]{natbib}
\usepackage{chapterbib}
\begin{document}
%MAIN MATTER
\include{intro/Intro}
\include{fluor/fluor}
\end{document}
%%%Dit is een extract uit Intro.tex
\chapter{Introduction} \label{ch:introduction}
Bladibla tekst van Intro.tex met JAWEL \citep{534} referenties.
\renewcommand\bibname{References}
\bibliographystyle{hmcmath}
\bibliography{/media/sda7/Switchboard/Thesis/Allart2}
%%%Dit is een extract uit fluor.tex
\chapter{Fluorescence chapter} \label{ch:fluor}
Yeppediyep, tekst uit fluor.tex met ook \citep{521} referenties.
\renewcommand\bibname{References}
\bibliographystyle{hmcmath}
\bibliography{/media/sda7/Switchboard/Thesis/Allart2}
Werkt dat? Dat je de optie dus alleen bij natbib geeft.quote:The chapterbib package provides an option sectionbib that puts the bibliography in a \section* instead of \chapter*, something that makes sense if there is a bibliography in each chapter. This option will not work when natbib is also loaded; instead, add the option to natbib.
Nu zal ik nog maar weer eens gaan prutsen. Beginnen met een basic opzet en dat steeds meer aanzetten.quote:\documentclass[10pt,twoside,b5paper]{book}
\usepackage[english]{babel}
\usepackage{amsfonts,amssymb,amsmath}
\usepackage[sort&compress,round,sectionbib]{natbib}
\usepackage{chapterbib}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage[dvips]{graphicx}
\usepackage{subfigure}
\usepackage{setspace}
\usepackage{verbatim}
\usepackage[footnotesize]{caption}
\usepackage{titletoc}
\usepackage{longtable}
\usepackage{colortbl}
\usepackage{lineno}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 | \usepackage{booktabs} \begin{document} \begin{figure}[t] \begin{tabular}{ccccc} \toprule \multicolumn{3}{c}{\bfseries De linker kolom} & \multicolumn{2}{c}{\bfseries De rechter kolom} \\ x & y & z & a & b \\ \midrule 0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\ 0 & 1 & 1 & 1 & 0 \\ \bottomrule \end{tabular} \end{figure} \end{document} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 | \usepackage{booktabs} \begin{document} \begin{figure}[t] \begin{tabular}{cc} \toprule {\bfseries De linker kolom} & {\bfseries De rechter kolom} \\ \begin{tabular}{lll} x & y & z \\ \end{tabular} & \begin{tabular}{ll} a & b \\ \end{tabular} \\ \midrule \begin{tabular}{lll} 0 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 1 \\ \end{tabular} & \begin{tabular}{ll} 0 & 1 \\ 1 & 0 \\ \end{tabular} \\ \bottomrule \end{tabular} \end{figure} \end{document} |
1 2 3 4 5 6 7 8 | \toprule \multicolumn{3}{c}{\bfseries De linker kolom} & \multicolumn{2}{c}{\bfseries De rechter kolom} \\ x & y & z & a & b \\ \midrule 0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\ 0 & 1 & 1 & 1 & 0 \\ \bottomrule \end{tabular} |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 | \begin{figure*}[!t] \subfloat[]{ \opt{grayscale}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xx-disb-SIB.png}} \opt{color}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xx-disb-SIB.png}} } \subfloat[]{ \opt{grayscale}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xxx-disb-clin.png}} \opt{color}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xxx-disb-clin.png}} } \caption{xxxxx} \end{figure*} |
Ja. In principe moet dat b.v. wel kunnen met TikZ; gnuplot doet trouwens hetzelfde als je eps-latex gebruikt, het zet de labels met LaTeX over een geplot EPS-plaatje. Ik zal eens kijken wat het gemakkelijkste is. Misschien is er wel een package voor.quote:Op vrijdag 3 april 2009 13:09 schreef pfaf het volgende:
Hey, nu jullie hier toch zijn...
Ik heb een pdf-afbeelding en wil graag text over die afbeelding plaatsen om enkele dingen aan te geven. Is dit mogelijk en zo ja, hoe?
1 2 3 4 | \put(x,y){\makebox(0,0)){Tekst in de box}}% \put(0,0){\includegraphics{je-afbeelding}}% \end{picture} |
1 2 | \usepackage{float, graphicx, amssymb, anysize, palatino, color,placeins} |
1 2 3 | \bibliography{detitel} \end{document} |
Ah, ik denk dat ik het daardoor nu al zie. Ik gebruikte zowel de packages hyperref als ulem. Ik heb die ulem weggedaan, en nu heb ik nog altijd die links in mijn elektronische versie, maar niet die onderlijningen.quote:Op maandag 6 april 2009 10:50 schreef Iblis het volgende:
Kun je een minimum example maken, met slechts de noodzakelijke packages om het probleem op te laten treden? Eén complete LaTeX-file, en één bibliografietje met één titel of zo erin.
1 |
sbientje, jij hier!quote:Op woensdag 15 april 2009 14:02 schreef sbientje het volgende:
ik wil graag een vierkantje, ivm de eenheid Ohm/square.. de Ohm staat er, maar de \Box werkt niet. enig idee hoe dat kan?
Beter doen we dat niet. Ik vergeet altijd alles, ik moet om de haverklap dingen opzoekenquote:Op woensdag 15 april 2009 22:31 schreef thabit het volgende:
We kunnen onderhand wel een LaTeX trivia beginnen!
en ja, ik hier. Ben vorig jaar aangestoken door een klasgenoot. Aangezien ik een technische studie doe, met redelijk wat formules af en toe, is het ideaal (trouwens, die opmaak - index - referenties zijn ook ideaalquote:Op woensdag 15 april 2009 21:42 schreef V2 het volgende:
[..]
sbientje, jij hier!
Probeer het eens met \usepackage{llatexsym}, dan zou het moeten werken.
Oh, ja, die extra l is natuurlijk overduidelijk een typoquote:Op woensdag 15 april 2009 22:51 schreef sbientje het volgende:
dat heb ik ook... Het meeste lukt wel met een beetje opzoekwerk
[..]
en ja, ik hier. Ben vorig jaar aangestoken door een klasgenoot. Aangezien ik een technische studie doe, met redelijk wat formules af en toe, is het ideaal (trouwens, die opmaak - index - referenties zijn ook ideaal).
En bedankt voor deze tip. Met 1 l werkte hetik heb er nu alleen weer een warning bij
snap er niets van van die warnings
altijd iets over een identifierquote:Op donderdag 16 april 2009 08:13 schreef V2 het volgende:
[..]
Oh, ja, die extra l is natuurlijk overduidelijk een typo. Copy-paste je warning anders eens? De meeste warnings vallen wel mee, errors, die zijn pas cryptisch af en toe
quote:{C:/ProgramData/MiKTeX/2.7/pdftex/config/pdftex.map}])pdfTeX warning (ext4): de
stination with the same identifier (name{page.1}) has been already used, duplic
ate ignored
<to be read again>
\relax
l.35 \newpage
quote:[4]pdfTeX warning (ext4): destination with the same identifier (name{page.1}) h
as been already used, duplicate ignored
<to be read again>
\relax
l.78 \item e
en transparantie van 95\% of meer [1] [2]
zal later eens lezen, tnx iigquote:Op donderdag 16 april 2009 11:39 schreef Iblis het volgende:
Die identifiers komen waarschijnlijk van hyperref, gebruik je een book als stijl? Zie deze faq en deze faq.
ik heb een ongenummerde titelpagina.. dus ik vrees dat ik er niet vanaf kom. nou ja, het is neit zo erg geloof ik..quote:The recipe isn’t perfect: it relies on \thepage being different for every page in the document. A common problem arises when there is an unnumbered title page, after which page numbers are reset: the PDFTeX warning of “duplicate destinations” will happen in this case, regardless of the options.
1 2 3 4 5 6 7 8 | Number & \multicolumn{2}{|c|}{Data 1} & \multicolumn{2}{|c|}{Data 2} & \multicolumn{2}{|c|}{Data3} & \multicolumn{2}{|c}{Data 4} \\ \hline 1 & 0 & 0 & 11.0 & 0.3 & 12.9 & 0 & 21.8 & 2.3 \\ \end{tabular} |
1 2 3 4 5 | <inserted text> \endgroup l.146 ...mber & \multicolumn{2}{|c|}{Data 1} \multicolumn{2}{|c|}{Dat... |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 | \usepackage{cite} \usepackage{color} \usepackage[cmex10]{amsmath} \usepackage{array} \usepackage{mdwmath} \usepackage{mdwtab} \usepackage{dblfloatfix} \usepackage[caption=false]{caption} \usepackage[font=footnotesize]{subfig} \begin{document} \begin{table*}[!t] \renewcommand{\arraystretch}{1.3} \caption{Tekst} \label{label} \centering \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|c|c|c} Number & \multicolumn{2}{|c|}{Data1} & \multicolumn{2}{|c|}{Data2} & \multicolumn{2}{|c|}{Data3} & \multicolumn{2}{|c}{Data4} \\ \hline 1 & 0 & 0 & 11.0 & 0.3 & 12.9 & 0 & 21.8 & 2.3 \\ 2 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0.1 & 14.6 & 6.8 \\ 3 & 0 & 0 & 0 & 0 & 1.3 & 0 & 23.8 & 8.9\\ 4 & 0 & 0 & 2.0 & 0 & 32.6 & 1.1 & 2.7 & 0.1\\ 5 & 0 & 0 & 0 & 0 & 15.6 & 0.2 & 17.6 & 6.4 \\ 6 & 0 & 0 & 0 & 0 & 30.0 & 32.5 & 18.4 & 2.6 \\ 7 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 15.6 & 1.7 \\ 8 & 0.3 & 0 & 6.0 & 0.6 & 25.7 & 1.5 & 6.6 & 8.8 \\ 9 & 0 & 0 & 4.2 & 0.2 & 0 & 0 & 10.2 & 7.7 \\ 10 & 17.1 & 0 & 14.4 & 0 & 14.8 & 3.5 & 19.7 & 6.8 \\ \end{tabular} \end{table*} \end{document} |
Hier werkt het… waarschijnlijk heb ik nieuwere versies van packages. Ik krijg trouwens wel een error dat ik:quote:
1 |
1 2 | \usepackage[font=footnotesize]{subfig} |
Eqnarray wil je sowieso liever niet gebruiken. Als je een voorbeeld geeft dan zal ik eens mijn best doen.quote:Op dinsdag 28 april 2009 14:56 schreef GlowMouse het volgende:
ik wil een omgeving waarbij ik vergelijkingen onder elkaar kan zetten met = tekens, en + tekens onder elkaar wil hebben. Eqnarray gaat automatisch centreren, en dat is heel lelijk in mijn geval.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |