abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 25 augustus 2008 @ 11:56:44 #1
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_61106858

Welkom in de officiële LaTeX-topic op Fok! Als je bezig bent een mooi document te zetten in LaTeX, maar je komt er niet uit, dan is dit de plek om je vraag te stellen. Je wordt echter het snelst en best geholpen als je een minimum example weet te maken. Probeer zoveel mogelijk packages die niets met het probleem te maken hebben uit je preamble te verwijderen, en probeer een zo klein mogelijk document over te houden door onnodige zaken eruit te halen. Vaak helpt dit sowieso al om te zien wat het probleem veroorzaakt (twee packages die niet met elkaar overweg kunnen) en daarbij geeft het duidelijkheid aan degenen die je vraag willen beantwoorden.

Als je gewoon wilt weten wat LaTeX nu eigenlijk is, of wat je nodig hebt om het te gebruiken, lees dan verder voor een overzicht van de benodigde software en cursussen.



Wat is LaTeX?
LaTeX (uitspraak: latech) is het meestgebruikte macropakket voor de opmaaktaal TeX (zie hieronder). De macro’s uit het pakket van LaTeX zorgen ervoor dat je op een eenvoudigere manier dan met TeX alleen (plain TeX genoemd) teksten kunt opmaken. LaTeX wordt meestal gebruikt om wetenschappelijke teksten en artikelen op te maken, maar dat is zeker niet de enige toepassing.
LaTeX is zoals blijkt het uit bovenstaande géén WYSIWYG-methode. Daarom wordt LaTeX vaak ook wel vergeleken met HTML, de code die je maakt beschrijft namelijk de opmaak van het document, pas nadat het gerenderd wordt zie je het eindresultaat – vaak als PDF.

Wat is TeX?
TeX is een opmaaktaal voor teksten en formules die als programmeertaal met uitbreidingsmogelijkheden te gebruiken is. Met TeX is het mogelijk om een ingewikkelde lay-out op een relatief eenvoudige manier te beschrijven. De eerste versie van TeX is verschenen in 1978, tegenwoordig is het in principe uitontwikkeld en worden er alleen nog fouten verholpen. De auteur, Donald Knuth, looft $327,68 uit voor elke bug die iemand vindt. Afgeleide projecten worden onder een andere naam voortgezet, zoals pdfTeX of XeTeX.

Wat is nou precies het voordeel van LaTeX?
LaTeX is gemaakt zodat de auteur zich tijdens het schrijven in feite zo min mogelijk moet bekommeren om de vorm. LaTeX automatiseert dan ook een heleboel, bijvoorbeeld kruisverwijzingen, koppen (het zorgt er bijvoorbeeld voor dat koppen nooit als laatste regel op een blad staan), positionering van afbeeldingen en woordafbreking. Ook kan men middels stijlbestanden relatief gemakkelijk een andere opmaak (bijvoorbeeld de huisstijl van de organisatie die het gaat publiceren) aan een document geven. Daarnaast is het grote voordeel t.o.v. bijvoorbeeld Microsoft Word dat het goed kan omgaan met zeer grote bestanden. In LaTeX kun je vrij simpel een bestand aanpassen dat honderden pagina’s bevat.
Voor andere, gespecialiseerde toepassingen, zijn ook extra pakketten verschenen, zoals het parallel zetten van teksten, het zetten van talen die van rechts naar links geschreven worden, het opmaken van kritische edities met meerdere voetnoten. Een zeer bekend voorbeeld is BibTeX dat automatisch uit een database de artikelen kan selecteren waarnaar verwezen wordt in een document, en deze volgens de gewenste criteria kan opmaken en sorteren.

Welke alternatieve macropakketten zijn er voor TeX?
Een alternatief macropakket is ConTeXt, ontworpen door de Nederlander Hans Hagen. Dit pakket probeert omvangrijker te zijn, en standaard meer opties te bieden dan LaTeX, zodat je minder extra packages nodig hebt. Er zijn echter ook minder packages in omloop die voor ConTeXt geschreven zijn.



Het lijkt me wel iets, wat heb ik allemaal nodig?
Je moet een editor hebben om je LaTeX-code in te kunnen schrijven, je hebt een TeX-engine nodig die deze code compileert, en als laatste heb je nog een viewer nodig die het eindproduct kan bekijken, en eventueel afdrukken. En als je er net mee begint heb je ook een beetje doorzettingsvermogen nodig. Voor de rest maakt het niet veel uit welk besturingssysteem je draait, want voor nagenoeg elke versie van Windows, elke BSD- of Linuxdistributie en Mac OS X is wel een pakket te vinden, maar zelfs als je nog BeOS of OS/2 draait is er wel een versie te vinden.

Welke editors zijn er zoal?
In principe voldoet elk programma waarin je gewone tekstbestanden kunt bewerken en kunt opslaan, zoals Notepad voor Windows, of TextEdit voor OS X. Er zijn echter speciale editors voor TeX, die sneltoetsen bieden om makkelijk speciale symbolen of omgevingen in te voeren, en die automatisch je TeX-engine kunnen aanroepen. Je hebt voor elk platform editors, sommige gratis en sommige alleen tegen een flink bedrag. Hier volgt een overzichtje van editors die een (beetje) extra functionaliteit hebben voor LaTeX:

Crossplatform
  • AUCTeX voor XEmacs en GNU Emacs. Dit is een pakket dat onder Emacs het editen van (La)TeX- (maar ook ConTeXt-) documenten vereenvoudigt. Het ondersteunt verder latex-preview, waardoor je bepaalde delen van je document (zoals formules) in een voorgerenderde vorm kunt bekijken terwijl je nog aan het bewerken bent. Omdat het met Emacs werkt krijg je verder ook de functionaliteit die je sowieso bij Emacs hebt. Emacs draait onder DOS, Windows, Linux, Solaris, de BSD’s, OS X, etc.
  • GNU TeXmacs. Een WYSIWYG editor voor TeX – niet LaTeX. De editor heeft ook een interface met algebra-programma’s (b.v. GNU Octave). Het is een heel eigen type editor, en niet goed vergelijkbaar met anderen.
  • LyX. Deze editor probeert je LaTeX te laten typen volgens het WYSIWYM paradigma. Dit geeft een soort combinatie tussen het typen van source, en het direct zien van een gerenderd resultaat. Je ziet in LyX iets wat het eindresultaat benaderd, dus b.v. voorgerenderde formules en geen \sum_{k=1}^{\infty}, maar je kunt het wel op die manier intypen. LyX is gratis en open source, het is beschikbaar voor Windows 2000/XP/Vista, Linux en Unixen en Mac OS X.
  • TeXmaker. Biedt syntax-highlighting, symbolenoverzicht, een structuuroverzicht en shortcuts om veelgebruikte omgevingen in te voeren. Het vereist wat meer handmatige configuratie onder Windows dan b.v. TeXnicCenter. Maakt gebruik van Qt dus het draait op Windows, Linux en OS X.
  • Vim-LaTeX: een pakket voor vim dat het bewerken van LaTeX-documenten probeert te vergemakkelijken, door bijvoorbeeld te integreren met de folding van Vim en het compilen vanuit vim. Standaard heeft Vim overigens ook al redelijke ondersteuning voor LaTeX, en b.v. spellingscontrole die weet wat TeX-commando’s zijn en deze niet controleert. Vim is beschikbaar voor Amiga, MS-DOS, Windows, Unix (incl. Linux), Mac (classic en OS X), maar ook voor je PDA.

    Windows (Naast de bovengenoemde cross-platform editors.)
  • TeXnicCenter Gratis en Open Source. Richt zich vooral op beginners, door de meestgebruikte constructies in menu‘s te verstoppen. Biedt een overzicht van de structuur van het document dat je bewerkt en heeft spellingscontrole. Het is bedoeld als een geïntegreerd pakket dat verder weinig configuratie behoeft om te werken.
  • LEd (LaTeXEditor). Gratis, maar niet open source. Heeft een DVI-viewer, spellingscontrole, mogelijkheden symbolen in te voegen en werkt op Windows 95 t/m Vista. Werkt samen met MikTeX en TeX Live.
  • MeWa. Gratis, open source, en een afgeleide van TexnicCenter. Heeft ook uitgebreide spellingscontrole, de GUI is geïnspireerd op TeXnicCenter.
  • Scientific WorkPlace. Een grafische editor, waarbij je de sourcecode van je document niet te zien krijgt als je daar niet expliciet om vraagt. Het probeert mensen moeiteloos LaTeX te laten bewerken zonder dat ze het echt hoeven leren. Wordt op universiteiten nog wel eens aangetroffen, maar kost anders voor commercieel gebruik $845.
  • WinEdt, een editor met name voor (La)TeX. Deze is shareware, en biedt o.a. een overzicht van je document, en shortcuts om snel symbolen en omgevingen in te voeren.

    Mac OS X (Naast de bovengenoemde cross-platform editors.)
  • TextMate. Deze editor richt zich niet speciaal op LaTeX, maar heeft wel hulpmiddelen. De editor is gratis te proberen voor 30 dagen, en kost daarna bijna ¤50,–.
  • TexShop. Vrij basale, gratis en open source editor voor OS X. Maakt het mogelijk om snel een document te compilen en te previewen, en biedt syntax highlighting. Het heeft een interface die goed integreert met OS X.
  • iTeXMac een veel uitgebreidere TeX-editor voor OS X, alhoewel de ontwikkeling gestopt lijkt te zijn.

    Linux
    Onder Linux is het het gemakkelijkst om te zien welke editors je distributie meelevert. Als je die installeert, krijg je er waarschijnlijk ook een TeX-installatie bij. Van de cross-platform editors zul je de meesten ook wel in je Linux-distributie vinden.

  • AmyEdit Een opensource editor voor GTK, al een tijdje niet meer bijgewerkt. Het doel is lichtgewicht te zijn, en de editor heeft daarom vooral basisfeatures, zoals spellingscontrole en syntaxhighlighting.
  • Kile (gratis - Linux/KDE) Met wat moeite is deze editor ook wel onder Windows en Mac aan de praat te krijgen, maar hij is toch met name voor Linux geschreven. Het is een met TeXmaker vergelijkbare editor, en hij kent spellingscontrole, syntaxhighlighting, templates, documentoverzicht, etc.
  • Winefish. Een gratis editor voor Linux/KDE, voor gevorderde gebruikers.

    Hoe kom ik aan een TeX-distributie?
    Je bent het makkelijkst af door een hele TeX-distributie te downloaden. Dit omvat verschillende TeX-engines (b.v. pdfTeX om direct PDF-bestanden te maken), en ook een hele sloot aan extra packages en lettertypes: zaken die je misschien niet direct nodig hebt, maar allicht later van pas kunnen komen. Hier worden de relevante opties voor Linux, Windows en OS X genoemd, zoek je een distributie voor MS-DOS of Amiga of een Japanse distributie, kijk dan voor een vollediger overzicht onder TeXsystems in de TeX FAQ. Een distributie omvat (meestal) geen editor (proTeXt en MacTeX zijn uitzonderingen), die zul je dus apart moeten downloaden.

    Windows
  • BaKoMa TeX Een sharewaredistributie van TeX. Deze richt zich met name op Acrobat en levert Type 1 lettertypen mee (dit zijn schaalbare lettertypen voor PDF). Ook heeft deze distributie een eigen editor.
  • MiKTeX. Dit is waarschijnlijk de meestgebruikte gratis Windows-distributie. Deze is niet zo groot qua omvang, omdat er standaard niet heel veel packages bijgeleverd worden, deze kun je echter via een interface downloaden als je ze nodig hebt. MikTeX draait niet op windowsversies ouder dan Windows 2000.
  • proTeXt. Een eveneens gratis distributie gebaseerd op MiKTeX, maar inclusief de editor TexNicCenter en de GhostScript-viewer voor Windows. Verder omvat het sowieso meer, want de hele download is maar liefst 540MB. Het is echter bedoeld om zonder problemen direct aan de slag te kunnen.
  • TeXLive. Een zeer omvangrijke, gratis, TeX-distributie, die oorspronkelijk voor Unix-systemen is ontworpen, wat ondanks de Windows-installer, onder Windows nog wel te merken valt. Beginners zijn beter af met proTeXt of MikTeX.

    Unix en Linux
    Ook hier is het het beste om te kijken wat je distributie aanbiedt. Let overigens op, als je distributie nog teTeX heeft, dan heb je waarschijnlijk een heel oude installatie, met moderne packages kun je dan problemen krijgen.

  • TeXLive. De de facto standaard TeX-installatie voor Linux en afgeleiden. Afhankelijk van je distributie kan het echter zijn dat je losse onderdelen kunt installeren. Je kunt ook een hele ISO downloaden, die loopt in de honderden MB’s. Voor OpenBSD zit texLive in de ports, voor NetBSD in de pkgsrc, voor Debian en Ubuntu is het gepackaged, in Gentoo kun je het emergen.

    Mac OS X
    Je kunt via Fink of Darwinports een TeX-distributie installeren, maar je kunt ook, en dat is het gemakkelijkst, de MacTeX distributie downloaden, die overigens wel vrij groot is. Deze omvat ook wat hulpprogramma’s, zoals een editor en een BibTeX manager.

    Wat heb ik nodig om gecompileerde documenten te bekijken?
    Afhankelijk of je latex of pdflatex hebt gedraaid heb je een DVI-bestand of een PDF-bestand gegenereerd. (In beginsel kun je via tex4ht ook HTML-bestanden genereren, maar daar gaan we niet van uit). Het DVI-bestand wordt meestal geconverteerd naar PostScript of PDF, maar het kan ook direct bekeken worden. Sommige editors hebben standaard een DVI-viewer meegeleverd.

    Windows
    MikTeX levert de DVI-viewer al mee, deze heet ‘yap’, maar daar hoef je je doorgaans geen zorgen om te maken, omdat je editor deze waarschijnlijk al vindt. Met ‘yap’ kun je meestal in de DVI-file klikken (als je ergens een fout ziet) om naar de corresponderende plek in je source-code te gaan. Het hangt van je editor af hoe je dit moet instellen.

    Voor PDF-bestanden zijn er ook een aantal mogelijkheden:
  • Adobe reader. Het bekendst, werkt altijd, maar ook vrij log. Een document herladen gaat niet heel rap.
  • Foxit. Een kleinere, snellere viewer. De basisversie is gratis.
  • GhostView. Het standaardprogramma om PostScript te bekijken, maar het opent ook PDF. De interface is niet al te appetijtelijk, maar het programma zelf is heel functioneel.
  • Sumatra PDFKleiner, sneller, en ondersteunt het herladen door op ‘r’ te drukken.

    Linux
    DVI wordt bekeken met ‘xdvi’, DVI converteren naar PS gaat met dvips, naar PDF met dvipdf of dvipdfm. dvipdfm converteert rechtstreeks, dvipdf converteert via PS, en dan naar PDF. Voor KDE is er kdvi en vanaf KDE 4 ‘Okular’.

    Voor PDF zijn er andermaal meer mogelijkheden.
  • Adobe reader. Het bekendst, maar is gesloten, niet voor elke Linux-distributie beschikbaar (zeker niet op alternatieve hardwareplatformen), en het is traag en log.
  • GhostView. In de meeste Linux-distributies ook aanwezig. Het wordt ook vaak onder de motorkap gebruikt in applicaties als eps2pdf, ps2pdf en b.v. ImageMagick om PostScript bestanden te renderen en te converteren.
  • xpdf. Sneller, maar rendert graphics iets minder mooi, heeft echter de heel handige mogelijkheid dat je door op ‘r’ te drukken het document kunt herladen en dat je direct de bladzijde weer voor je neus krijgt waar je was.

    Mac OS X.
    De Mac komt standaard met Preview.app; dat is een snelle PDF-viewer. De meeste workflow op Mac gebruikt dan ook PDF, en DVI minder. Als je wilt kun je onder X11 wel xdvi draaien. Preview opent ook PostScript bestanden door ze te converteren naar PDF. GhostScript is ook onder X11 aan de praat te krijgen, en via Fink of DarwinPorts te installeren.

    Voor PDF zijn er nog wat alternatieven:
  • Adobe reader. Acrobat onder OS X is ook lang niet zo snel als Preview, zeker niet als het om zoeken in PDF-bestanden gaat.
  • Skim. Een open Source PDF viewer, die ook de mogelijkheid biedt om aantekeningen te maken bij PDF’s en notes toe te voegen. Let wel, deze worden niet in de PDF zelf opgeslagen.



    Ik wil LaTeX leren, waar doe ik dat?
    Je online een heleboel materiaal vinden, of je kunt een boek ter hand nemen. Het is mijns inziens het gemakkelijkst om een online tutorial te volgen, zeker voor LaTeX leer je daar het meest van. Wil je echter meer van TeX zelf weten op den duur, dan kan het wel nuttig zijn om een boek aan te schaffen, of in je (universiteits)bibliotheek te kijken.

    Boeken over LaTeX
  • LaTeX, a Document Preparation System by Leslie Lamport (second edition, Addison Wesley, 1994, ISBN 0-201-52983-1) Het standaard boek voor LaTeX, door de auteur van LaTeX geschreven. Zeker niet onmisbaar, maar vaak wel in universiteitsbibliotheken aanwezig.
  • The LaTeX Companion (Tools and Techniques for Computer Typesetting) by Frank Mittelbach, Michel Goossens, Johannes Braams, David Carlisle and Chris Rowley (second edition, Addison-Wesley, 2004, ISBN-10 0-201-36299-6, ISBN-13 978-0-201-36299-2) De eerste editie heeft een hond op de voorkant, de tweede een kompas. Omvat veel voorbeelden en beschrijvingen van extra packages. Dit kan wel nuttig zijn.

    Online materiaal over LaTeX
    Veel materiaal is in het Engels, maar er is ook een aantal Nederlandse handleidingen.

  • LaTeX handleiding door Piet van Oostrum (NL)
  • Een Introductie tot het Zetsysteem LaTeX door Gaspard Lequeux (NL)
  • LaTeX voor beginners door Wilfried Van Hirtum (NL)
  • Formatting information: a beginner’s introduction to typesetting with LaTeX door Peter Flynn (EN)
  • The Not So Short Introduction to LaTeX 2e door Tobias Oetiker (EN) De bekendste handleiding. Er is een Nederlandse vertaling van, maar deze is achterhaald. Als je deze helemaal doorneemt heb je een goed overzicht, ook van een aantal extra packages en mogelijkheden.

    Er zijn ook enkele pagina’s gewijd aan de behoeften van een selectere groep gebruikers, of een specialistischer onderwerp:
  • LaTeX voor logici
  • LaTeX voor taalkundigen
  • LaTeX mathmode. Een uitgebreid overzicht van alle wiskundeomgevingen in LaTeX en AMS-LaTeX. Handig om een keer door te lezen.
  • Memoir manual. Memoir is een pakket dat bedoeld is om de opmaak van een LaTeX-document aan te passen. Het eerste deel van de handleiding is echter een inleiding over typografische regels en gewoonten. Dit leert je wat zaken waar je op moet letten om verzorgde teksten te maken.
  • Free Math Font Survey. Een overzicht van de beschikbare lettertypen voor LaTeX. Let wel, niet elk lettertype omvat alle symbolen.
  • Comprehensive LaTeX Symbol list. Een groot document met allerhande mogelijke symbolen die je ooit zou willen gebruiken in (La)TeX: wiskundig, natuurkundig, astronomisch, astrologisch, taalkundig, dingbats, etc.

    Waar kan ik terecht met vragen?
    Uiteraard in deze topic! Maar er zijn ook andere websites waar LaTeX-vragen worden beantwoord. Je hebt de zeer uitgebreide UK TeX FAQ, waar heel veel voorkomende problemen worden aangekaard (en eigenlijk alles wat in deze OP staat ook te vinden is). Verder heb je comp.text.tex, een drukbezochte news-group waar veel mensen te vinden zijn, inclusief veel auteurs van packages, en zeer, zeer ter zake kundigen die alle ins en outs van TeX kennen. Mits je een beknopte vraag stelt, in het Engels, met een duidelijk minimum example word je hier meestal goed geholpen.



    Wat zijn de handigste packages?
    Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf wat je wilt. Er is echter wel een aantal packages te geven dat vaker dan gemiddeld gebruikt wordt. Hieronder wordt dan ook een aantal scenario’s besproken.

    Welke package verandert Chapter in Hoofdstuk, etc?
    Welke package geeft woordafbreking?
    LaTeX kent geen ingebouwde spellingscontrole (dat kan je editor soms geven, zie hierboven), maar het kent wel een uitgebreid mechanisme voor woordafbreking. De package die dit regelt is ‘babel’. Je gebruikt Babel met ‘\usepackage[english,dutch]{babel}’. Dit geeft aan dat je document in twee talen geschreven wordt, Engels en Nederlands, waarbij Nederlands de standaard is, wat ook betekent dat koppen in het Nederlands worden gezet (b.v. Hoofdstuk, en niet Chapter).

    In het document moet je handmatig aangeven wat Engels en Nederlands is. Als je hoofdtaal Nederlands is, dan kun je bijvoorbeeld \foreinglanguage{english}{Premature optimization is the root of all evil (or at least most of it) in programming.}

    Babel regelt overigens nog meer, in het Frans is het gebruikelijk om kleine witruimtes rond de interpunctie te hebben Dus meer « zo » en niet zo vaak «zo». Babel kan hier ook rekening mee houden. Voor het Oud-Grieks zijn er ook mogelijkheden om polytonische teksten te typen, en zo heeft elke taal wel specifieke opties, welke je in de documentatie kunt vinden.

    Omdat XeTeX geheel van Unicode, OpenType en UTF-8 invoer uitgaat, is Babel daar vaker een gesel dan een zegen. Daarom is de package Polyglossia ontwikkeld, dat voor XeLaTeX bedoeld is, deze package is nog in ontwikkeling. Als je echter een document in het Thaïs en Arabisch wilt schrijven is deze package wellicht handig, aangezien het ook automatisch van lettertype kan wijzigen als je van taal verandert.

    Wat is het beste afbeeldingenformaat voor LaTeX?
    Voor pdfLaTeX geldt dat je bestanden in PNG, JPG en PDF formaat kunt opnemen in je document, voor ‘gewoon’ LaTeX geldt dat bestanden in .EPS-formaat moeten zijn, eventueel moet je dat dus converteren.
    In feite gelden voor LaTeX dezelfde regels als in het algemeen: voor foto’s kun je prima JPG gebruiken, dit levert een redelijk klein bestand op. Voor screenshots kun je beter PNG gebruiken, aangezien dit geen artefacten oplevert zoals JPG (denk aan smoezelige randjes). Voor schaalbare afbeeldingen, zoals grafieken of diagrammen is een vectorformaat het ideaalst: bij het printen blijft dit mooi.

    Als je kunt kiezen in welk formaat je kunt exporteren, b.v. in Matlab, dan heeft iets als EPS de voorkeur. Afhankelijk of je LaTeX of pdfLaTeX gebruikt moet je de EPS converteren naar PDF. Sommige programma’s kunnen ook speciaal voor LaTeX exporteren, meestal betekent dit dat er code gegenereerd wordt die de tekst door LaTeX laat zetten. Dit heeft als voordeel dat het lettertype in de afbeelding hetzelfde is als in je document. Ook is schalen meestal makkelijker, omdat de tekst niet meeschaalt. Om bestanden te converteren kun je ImageMagick gebruiken, of GhostScript, dat onder Linux vaak voorzien is van de scripts ‘ps2pdf’ en aanverwanten. xpdf levert het programma ‘pdftops’.

    En hoe neem ik nu zo’n bestand daadwerkelijk op?
    Daarvoor gebruik je de package ‘graphicx’. Dit kent een \includegraphics-commando waarmee je een bestand kunt opnemen. In het simpelste geval werkt het ongeveer zo:

    1
    2
    3
    4
    \begin{figure}
      \includegraphics{myfig}
      \caption{Mijn figuur!}
    \end{figure}


    Als je je document nu compileert met ‘latex’ kijkt het over een document bestaat dat ‘myfig.eps’ heet, als je compileert met ‘pdflatex’ of er een document bestaat dat ‘myfig.pdf’, ‘myfig.jpg’ of ‘myfig.png’ heet. Het is dus niet nodig om de extensie op te geven! Je kunt nog extra opties opgeven om bijvoorbeeld de grootte van het plaatje in te stellen, het plaatje te schalen, of slechts een gedeelte van het plaatje weer te geven, die staan handleiding beschreven.

    Welke afbeeldingenprogramma’s zijn speciaal geschikt voor LaTeX?
    Een programma dat eenzelfde aanpak heeft voor het tekenen van plaatjes als LaTeX voor het zetten van teksten is MetaPost. Je beschrijft de tekening. De labels worden direct door TeX gezet, en de uitvoer is EPS. Voor LaTeX is dit tamelijk ideaal, en voor PDFLaTeX is het ook nog redelijk gemakkelijk. De problemen ontstaan zodra je andere lettertypes wilt gebruiken in MetaPost, daarnaast moet je ook een nieuwe taal leren (met soms een wat vreemde syntax).

    Daarom is een ander programma, Asymptote ontwikkeld dat eenzelfde filosofie volgt: je beschrijft je tekening in een soort C-achtige taal. Een compiler geeft dan een PDF of EPS bestand. Er is ook een grafische interface in ontwikkling, xasy.

    Een ander programma dat goed met LaTeX overweg kan is xfig (niet voor Windows), dit is geheel grafisch, maar kan exporteren in LaTeX-formaten. Dit is met name geschikt als je diagrammen wilt maken. Voor grafieken is GNUPlot het aangewezen programma. Dit kent allerhande manieren om data en functies te plotten.

    Matlab, Maple en Mathematica kunnen ook in EPS-formaat opslaan en kennen speciale LaTeX-functionaliteit. Ook de opensource wiskundige programma’s zoals Octave en R kunnen dit.

    Is er ook iets om in LaTeX figuren te kunnen tekenen?
    Van oudsher is het uitgebreidste tekenpakket voor LaTeX PSTricks. Dit maakt gebruik van PostScript (wat in feite een hele programmeertaal is) om afbeeldingen te maken. Als je je LaTeX document via DVI naar PostScript compileert werkt dit uitstekend. De ondersteuning is heel uitgebreid, het voordeel van het feit dat het in je LaTeX source wordt opgenomen is dat je ook gemakkelijker (als je dat zou willen) ‘over je pagina heen kunt tekenen’ en dat consistentie met tekst qua lettertype heel gemakkelijk is. Een nadeel is dat het niet (gemakkelijk) werkt met pdfLaTeX, omdat PDF slechts een deelverzameling van de PostScript-commando’s kent. PSTricks kent heel veel extra packages die het maken van afbeeldingen heel erg kunnen vereenvoudigen.

    Een nieuwer alternatief is PGF met TikZ. TikZ is de ‘high level’ laag bovenop PGF. TikZ heeft als voordeel dat het zowel met pdfLaTeX als met LaTeX werkt (en zelfs met tex4ht, omdat het SVG kan produceren), en het qua syntax gewoon LaTeX-achtig is. De handleiding is zeer uitgebreid en er is op een andere plek een voorbeeldengallerij te vinden. Het nadeel aan TikZ is dat het heel traag kan zijn: het doet alle berekeningen in TeX, en dat is geen snelheidsmonster. Ook is het aantal packages minder groot dan voor PSTricks. Het wordt wel centraal ontwikkeld, wat de consistentie van de interface ten goede komt.

    Als laatste zijn er nog pakketten zoals XYPic, maar deze raken onderhand allemaal verouderd en bovengenoemde pakketten hebben alle functionaliteit ook in zich.

    Welke pakketten zijn nog meer handig voor figuren?
    Het pakket subfig kun je gebruiken om afbeeldingen naast elkaar, of onder elkaar te zetten en te nummeren als ‘Fig. 1a’. De functionaliteit van dit pakket wordt ook bijvoorbeeld door Memoir geleverd, dus als je dat gebruikt is subfig niet nodig. ‘subfigure’ is een oudere implementatie van hetzelfde idee, je kunt beter subfig gebruiken.

    Welke package kan ik voor presentaties gebruiken?
    Ja zeker, zowel om PowerPoint-achtige slides te maken (maar dan een stuk verzorgder uiteraard), als om transparanten te maken. Het aangewezen programma voor het eerste soort presentaties is ‘beamer’. Dit stelt je in staat om in een manier analoog aan hoe je normaal LaTeX-documenten maakt een presentatie te maken, maar dan met ‘\begin{slide}’, et cetera. Ook zijn er mogelijkheden om delen van een slide nog niet weer te geven in het begin, maar pas nadat je op spatie drukt. pdfLaTeX wordt gewoon gebruikt om de slide te renderen, dus de kwaliteit van de wiskunde is bijvoorbeeld excellent. De handleiding is zeer uitgebreid en bevat ook tutorials. Een voorbeeld is hier te vinden.

    Een ouder, gelijksoortig pakket, is ‘prosper’, dit biedt echter minder functionaliteit, HA-prosper is hier een afgeleide van. Beamer biedt wel functionaliteit om prosper te emuleren.

    PDF presentaties worden gegeven door je PDF-applicatie in full-screen te zetten (voor Adobe is dit b.v. Ctrl+L of Appeltje+L). Het biedt als zodanig dus niet de functionaliteit van PowerPoint, en je wilt daarom misschien zelf een horloge bij de hand houden. Met Beamer is het wel mogelijk om in een dualscreen-setup op je laptop notes te hebben en op het projectiescherm niet. Dit werkt echter niet zo soepel als met PowerPoint of Keynote.

    Voor transparanten is foiltex te gebruiken. Als je met een heel oude LaTeX-installatie opgescheept zit kun je desnoods de class ‘slides’ gebruiken. Beamer kan dit eventueel ook, daarnaast heeft Beamer faciliteiten om aan de hand van de slides ook handouts te genereren die meer tekst bevatten, of om een PDF te genereren (met behulp van pgfpages) die 4 of 8 slides per pagina heeft om uit te printen (eventueel kan zelfs de achtergrondkleur automatisch veranderd worden om inkt te sparen).

    Met welke package maak ik mijn PDF klikbaar?
    Met de package hyperref kun je (interne) links in je document klikbaar maken. Je kunt bijvoorbeeld in de inhoudsopgave of de index klikken om automatisch naar een pagina te gaan, je kunt kruisverwijzingen automatisch in hyperlinks omzetten en ook voetnoten. Als je al bij voorbaat hyperref gebruikt is het aan te raden om niet ‘zie Figuur \ref{fig:vb}’ te typen, maar om ‘zie \autoref{fig:vb}’ te typen, dit geeft hetzelfde resultaat in je PDF-bestand behalve dat in het laatste geval Figuur ook klikbaar is – anders kun je alleen op het getal klikken.

    In de handleiding staat ook beschreven hoe je de presentatie van de links kunt aanpassen, standaard krijg je rode kadertjes om de links heen, dat is niet heel mooi.

    Welke package geeft toegang tot extra PDF-functionaliteit zoals forms en de documentinfo?
    Dit is ook hyperref. Hiermee kun je voor PDF de keywords en de auteur instellen, je kunt forms maken en je kunt instellen hoe je document geopend moet worden, b.v. single page, double page, of fullscreen. Iets wat je niet kunt instellen is de mogelijkheid om commentaar toe te voegen in je PDF, dit kan alleen met de volledige versie van Acrobat geactiveerd worden. Dan kun je wel in Adobe Reader commentaar toevoegen. Er is ook geen gratis software die dit kan activeren.

    Welke package heb ik nodig voor een bibliografie?
    Er zit een heel basale bibliografiefunctionaliteit standaard in LaTeX (deze staat b.v. uitgelegd in de ‘not so short introduction to LaTeX’), maar als je grotere documenten wilt maken is BibTeX het aangewezen programma. Dit is niet zozeer een package, als wel een los programma – maar wel eentje dat standaard meegeleverd wordt.

    Een goede tutorial voor BibTeX is Tame The Beast – de documentatie van BibTeX zelf is niet héél duidelijk. Het idee is als volgt: je maakt een bestand waarin je alle artikelen en boeken die eventueel zou willen citeren opsomt, in een formaat als dit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    @book{companion, 
        author = "Goossens, Michel and Mittelbach, Franck and Samarin, Alexander", 
        title = "The {{\LaTeX}} {C}ompanion", 
        publisher = "Addison-Wesley", 
        year = 1993, 


    Als je besluit dat je dit werk wilt citeren dan type je in je LaTeX-document \cite{companion}. De eerste keer dat je je document compileert mist LaTeX al deze verwijzingen. Dan echter draai je BibTeX, dat kijkt welke verwijzingen je allemaal hebt gebruikt, en deze haalt het uit bestand met artikelen. Dan maakt het de verwijzingen in de gewenste stijl op en sorteert de lijst eventueel. Als een bepaald tijdschrift of je school of universiteit op een speciale stijl staat, kun je BibTeX het werk laten doen. Je krijgt dan b.v. als auteurs M. Goossens, F. Mittelbach and A. Samarin, of M. Goossens et al. Verwijzingen in de tekst kunnen met nummers zijn, of b.v. GMA1993.

    Een overzicht van de verschillende stijlen van BibTeX vind je hier.

    Oorspronkelijk is BibTeX ontworpen voor Engelse literatuurlijsten bij technische artikelen. Ondertussen wordt het voor allerhande artikelen en talen gebruikt, het loopt dan ook op z’n achterste benen. De taal waarin de stijl-bestanden worden beschreven is ook niet heel toegankelijk. Als opvolger is BibLaTeX gemaakt, dat bijvoorbeeld op een eenvoudiger wijze de gebruiker de opmaak laat aanpassen.

    Om je bibliografie-database te beheren zijn er ook vele programma’s in omloop. Sommige editors hebben hiervoor een hulpmiddel in handen, verder heb je voor OS X Bibdesk – dat standaard bij MacTeX komt, het commerciële Endnote dat ook in BibTeX kan exporteren, JabRef dat onder Java draait, RefDB dat ook andere formaten kan exporteren, of web-based systemen zoals Aigaion. Na een tijdje leg je een grote database aan en zijn zulke systemen onontbeerlijk!

    Met welke package kan ik de marges veranderen?
    Voor dit geldt: bezint, eer ge begint. De standaard layout in LaTeX is wel met enig overleg gekozen. Het is geen al te hippe layout, maar wel een functionele. De marges zijn op A4-papier heel breed, maar dat is ook omdat A4 heel breed is. Weinig boeken worden op A4-formaat uitgegeven, en als ze al zo groot zijn hebben ze vaak meerdere kolommen (kranten b.v. ook), dit omdat heel brede regels niet prettig lezen: als je oog naar de volgende regel gaat raak je gemakkelijker het spoor bijster en begin je een regel te hoog of te laag te lezen. Ook een zekere optische balans wordt nagestreefd. Voordat je de marges dus op 2cm zet, denk hier aan.

    De marges en ruimte voor kop- en voetteksten aanpassen kan met geometry, of op een iets simpeler wijze vmargin.

    Omvattender packages, zoals KOMA-script en memoir bieden deze functionaliteit ook.

    Met welke package kan ik de opmaak van koppen veranderen?
    Dit is misschien niet zo eenvoudig als je zou verwachten. Voor een aantal voorgekookte stijlen kun je fncychap gebruiken. Wil je nog iets anders, dan zul je zelf moeten programmeren (en voor paragrafen). Ook kun je weer een van de omvattender packages nemen, zoals KOMA-script en memoir, die hebben een makkelijker interface om de stijl aan te passen.

    Met welke package kan ik kopteksten en voetteksten aanpassen?
    Fancyhdr wordt hier het meest voor gebruikt, en is ook meestal aan te raden, tenzij je al een complexere class als memoir gebruikt die de functionaliteit ingebouwd heeft.

    Met welke package kan ik andere lettertypen kiezen?
    Het standaardlettertype van LaTeX is wel heel herkenbaar, maar op den duur wel een beetje saai. Het is ook niet echt voor z’n esthetische waarde ontworpen. Het biedt wel veel (zoals verschillende ontwerpgrootten, nette ligaturen, groot tekenrepetoir). Een goede start is deFree Math Font Survey.

    De moeite van het bekijken waard zijn pxfonts (een Palatino-kloon), txfonts (Times-kloon) en Euler (een informeler Lettertype): voor presentaties zou je ook CMBright kunnen overwegen.

    Wiskundige lettertypen zijn dungezaaid, dus voor wiskundige teksten ben je noodzakelijkerwijs op een klein aantal lettertypen aangewezen, omdat de meesten simpelweg de symbolen niet hebben. Er zijn wel commerciële lettertypen voor LaTeX, zoals Lucida, en als je Minion hebt gekocht kun je MnSymbol gebruiken. Wil je echter vooral prozatekst zonder bijzondere symbolen zetten, dan zijn er meer mogelijkheden als je een OpenType-font hebt.

    OpenType-fonts kunnen geconverteerd worden naar een formaat dat LaTeX snapt, hiervoor kun je otfinst gebruiken. Een andere optie is XeTeX, dat direct OpenType-lettertypen kan gebruiken.

    Met welke package kan ik een index maken?
    Dit komt standaard met LaTeX mee, de makeidx package. Een flexibeler alternatief is xindy, dat beter om kan gaan met andere talen dan Engels. Voor afkortingen zijn ook specialistische packages zoals acronym voor afkortingen en glosstex voor een glossary.

    Welke package is geschikt voor <...>?
    Uiteraard kan niet elke package hier behandeld worden, er zijn nog genoeg packages die b.v. symbolenlijsten geven, mogelijkheden om tabellen te maken die over meerdere pagina’s gaan, mooiere tabellen te maken, parallelle teksten te zetten, kritische edities te zetten, en wat al niet. Er is een goede onderwerpsindex voor alle packages. Als je het daar niet vindt, dan kun je het altijd vragen!

    Ik heb de package gevonden die ik nodig heb, maar hoe installeer ik die?
    Als je MikTeX gebruikt, kijk dan eerst of je het in MikTeX niet in de package-manager kunt vinden. Dit zal meestal het geval zijn.

    Voor Linux geldt dat je distributie vaak wel heel veel packages beschikbaar heeft in pakketten, het kan zijn dat je meer moet installeren, bijvoorbeeld omdat het in het pakket ‘texlive-humanities’ of ‘texlive-science’ zit (in Debian). Dit is het gemakkelijkst.

    Zit het niet in de package-manager, of heeft die alleen een oude versie, dan kun je, als je het pakket maar voor één project nodig hebt, gewoon de gewenste .sty-file in dezelfde directory als je document zetten. Het kan zijn dat je package alleen als .ins en .dtx geleverd wordt, dan moet je het eerst zelf compileren: draai (pdf)latex <package>.ins en (pdf)latex <package.dtx> en je krijgt een .sty (of .cls) bestand en de documentatie.

    Is het echter een groot pakket, of gaat het erom dat je een bestand wil patchen waar een bug in zit, of wil je de nieuwste versie, dan zul je het echt zelf moet installeren. Dit kan, je kunt een privé-directorystructuur erop nahouden. Als er bestanden zijn die zowel in jouw directory als in de systeemdirectory staan krijgt jouw bestand voorrang. Die directory wordt meestal aangeduid met $TEXMFHOME, en hoe je daar precies mee moet werken staat in de TUG FAQ.



    Hier staan de vragen die al vaker voorbij gekomen zijn in de LaTeX-topics. Veel vragen zijn hierboven al beantwoord, als dat zo is wordt daarnaar verwezen.

    Wat heb ik nodig om te kunnen LaTeXen?
    Lees hierboven het stuk onder benodigdheden. Je kunt perfect uit te voeten met allemaal gratis software, of je nou Linux, Mac of Windows draait!

    Is het nou handig?
    Uiteindelijk wel. Het heeft een vrij steile leercurve, en voor eenvoudige documenten is het dan ook een stukje ingewikkelder dan Word – alhoewel dat voor een ervaren gebruiker niet meer geldt, maar uiteindelijk zijn langere documenten een stuk beter te behappen in LaTeX dan in Word. Het is echter geen volwaardig DTP-programma, zoals Quark of InDesign, en de opmaak voor een tijdschrift of glossy is dan ook echt moeilijker.

    Kan ik LaTeX naar Word omzetten of omgekeerd?
    Nee, niet direct. Je hebt wel rtf2latex2e en dat kan je aardig op weg helpen, maar het zal nooit perfect zijn. Ook is er latex2rtf. Dit laatste is echter geen TeX-engine, dus het kan al snel het spoor bijster raken. Je kunt nara tex4ht kijken, dat HTML als uitvoer biedt.

    Hoe maak ik presentaties?
    Gebruik beamer. Dat staat hierboven, onder packages, beschreven.

    Hoe verander ik de lettertypes?
    Dat staat ook hierboven uitgelegd, onder packages.

    M’n papierformaat wordt niet correct doorgegeven!
    Ook al doe je \documentclass[a5paper], dan nog kan het zijn dat Adobe denkt dat het A4 is. Door simpelweg \usepackage{geometry} te doen, los je dit meestal op, deze package schrijft namelijk de benodigde speciale commando’s naar de PDF (of DVI) die de viewer correct instrueren.

    De opmaak zint me niet.
    Hierboven staan packages, links en uitleg over het aanpassen van lettertypen, marges en koppen.

    Mijn figuur staat niet waar ik het wil.
    LaTeX kent zogenaamde ‘floats’, dit zijn bijvoorbeeld tabellen of figuren. Die kunnen wat wegdrijven van de plek waar jij ze opgeeft. Dit zorgt ervoor dat de pagina’s beter gevuld kunnen worden. Word doet dit niet, maar eigenlijk doet verder elke zetter of zetprogramma het wel. Kijk maar eens in professioneel gezette boeken. Figuren komen bovenaan een pagina te staan, of op een aparte pagina. Soms echter drijft een figuur een volgende paragraaf in, dat kan wel hinderlijk zijn (na een \clearpage, wat meestal bij een hoofdstuk gebeurt, worden figuren automatisch neergezet). Wil je dit niet, dan is de package placeins de oplossing. Hiermee kun je barrières definiëren waar floats niet voorbij mogen drijven. Wil je echt per se dat je figuur blijft staan op de plek waar jij het wilt, kijk dan in de TeX FAQ.

    Hoe krijg ik het symbool voor …?
    Kijk in deComprehensive LaTeX Symbol list.



    TeX leer je door te doen. Van vrijwel alle packages kun je de source gewoon bekijken in je distributie. Als je zelf een .cls of .sty-bestand wilt schrijven, kijk dan eens in een .sty-bestand uit je distributie. Wil je iets aanpassen, kijk naar de definitie. Er zijn veel pagina’s met voorbeelden en examples. Lees je een manual, en denk je, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Je kunt meestal de source vinden.

    Hier volgt een overzichtje van websites met voorbeelden:

  • TeX showcase. Voorbeelden wat met TeX allemaal mogelijk is.
  • PGF example gallery
  • PSTricks examples
  • Tips voor wiskundige formules.
  • Een volledig Lineaire Algebraboek, inclusief source.
  • De source van de banners zoals die in deze topic gebruikt worden. (En de PDF).

    Overige relevante links
  • De Nederlandstalige TeX gebruikersgroep
  • LaTeX Homepage
  • Officiële website met TeX software, templates en meer
  • LaTeX-packages op onderwerp.
  • TeX FAQ
  • Google TeX Group
  • Een voorbeeld LaTeX-scriptie die een goed idee geeft hoe je een hele scriptie met LaTeX schrijft. (En nog een linkverzameling.)

    Vorige edities van deze topic.
  • LaTeX
  • LateX #2 TeXneuten beantwoorden TeXnische vragen

    Je vindt de source van dit document op de Wiki, waar je deze zelf kunt aanpassen en van nuttige tips en links kunt voorzien.
  • Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61107102
    Vette op
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_61107142
    Wow! Ik heb nu al weer zin om een nieuwe scriptie te gaan maken
    "Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
    last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
    pi_61107264
    Woehoe!
    op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
      maandag 25 augustus 2008 @ 12:28:26 #5
    52164 pfaf
    pfief, pfaf, pfoef!
    pi_61107613
    1
    2
    3
    \begin{tvp}
    Schitterende openingspost hoor, nogmaals hulde!
    \end{tvp}
    pi_61111555
    \documentclass{fokforum}
    \usepackage[dutch]{babel}
    \renewcommand{tvp}{Iblis, hoe kom jij zo'n onwijze \LaTeX held?}

    \begin{document}
    \tvp
    \end{document}

    [ Bericht 0% gewijzigd door thijsdetweede op 25-08-2008 19:59:14 (Latex error: Too many }'s.) ]
    pi_61112530
    Tvp
    pi_61115126
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \documentclass[12pt]{article}
    \usepackage[all]{xy}
    \usepackage{amssymb}

    \begin{document}
    $$
    \xymatrixcolsep{.6pc} 
    \xymatrixrowsep{.6pc}
    \xymatrix{
    E\ar[rr]\ar[dd] & & \mathbf{E}\ar[dd] \cr
    & \Box \cr
    S\ar[rr] & & Y_1(N)
    }
    $$
    \end{document}

    Het vierkantje komt niet mooi in het midden te staan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dat wel gebeurt?
      maandag 25 augustus 2008 @ 17:56:17 #9
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61115916
    quote:
    Op maandag 25 augustus 2008 17:27 schreef thabit het volgende:

    [ code verwijderd ]

    Het vierkantje komt niet mooi in het midden te staan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dat wel gebeurt?
    Het probleem is niet zo zeer dat het vierkantje niet in het midden staat, want dat staat het wel, maar het staat in het midden van de middelste kolom. De rechterkolom heeft echter meer witruimte vanwege de label Y_1(N) rechtsonder, de linkerkolom heeft dat niet, daardoor lijkt het vierkantje dichter bij de linkerkolom te staan. Je kunt dat oplossen door de middelste kolom groter te maken, door daar witruimte in te voegen, maar dat is wat lelijk, het handigste is (denk ik) om een onzichtbare pijl van linksboven naar rechtsonder te laten gaat, die je als label \Box geeft.

    Als je dat doet kunnen de middelste rij en de middelste kolom er ook uit, je krijgt dan zoiets:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \begin{document}
            \begin{displaymath}
            \xymatrix{%
                    \ar@{} [dr] |{\displaystyle \Box}%
                    E\ar[r]\ar[d] & \mathbf{E}\ar[d] \\
                          S\ar[r] & Y_1(N)
            }
            \end{displaymath}
    \end{document}


    \begin{displaymath} is ‘beter’ dan $$ omdat het het eigenlijke LaTeX-commando is. $$ is TeX en is niet altijd optimaal wat witruimte betreft, de LaTeX-afkorting hiervoor is \[ ... \]. De \displaystyle is om de \Box is groter te krijgen, want standaard doet xypic een kleiner lettertype voor de arrows. Het eerste commando is de ‘lege’ pijl.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 25 augustus 2008 @ 18:06:36 #10
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61116196
    Overigens, als je vaker zulke diagrammen moet maken, en problemen hebt met de manier waarop XY-pic de boel uitlijnt, dan kan het lonen eens naar TikZ/PGF te kijken. Met name hoofdstuk 16, pagina 172 en verder, gaat op matrices in (voor uitlijning), en geeft ook een XY-pic-achtig voorbeeld.

    En verder iedereen bedankt voor de enthousiaste reacties, en thijsdetweede: gewoon veel oefenen. En onthouden wat je tegenkomt, comp.text.tex een beetje volgen, etc.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61117077
    . Mijn dank is wederom zeer groot. .
    pi_61119470
    quote:
    Op maandag 25 augustus 2008 18:06 schreef Iblis het volgende:gewoon veel oefenen. En onthouden wat je tegenkomt, comp.text.tex een beetje volgen, etc.
    Sja, dat doe ik allemaal braaf, besteed veel te veel tijd aan de onzinnigheden die straks toch niemand gaat opvallen, comp.text.tex lees ik, ik ga volgens mij op het werk wel door voor Texnerd, maar toch voel ik me bij jou als een Asafa Powell naast Usain Bolt. Leuk en aardig, maar het blijft gepruts. Vooral ook omdat je de neiging lijkt te hebben van veel aspecten van LaTeX wat te snappen.
    pi_61272393
    Is het mogelijk om een heel stuk tekst in LaTeX onzichtbaar te maken? Met als doel dat het zichtbare deel van de tekst op de juiste plaats in de pagina komt. Ik weet dat er zoiets als \phantom bestaat, maar die pakt geen meerdere regels.
    pi_61274656
    1


    ?
    op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
      zondag 31 augustus 2008 @ 21:07:30 #15
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61274894
    quote:
    Op zondag 31 augustus 2008 20:57 schreef nicolasvermeersch het volgende:

    [ code verwijderd ]

    ?
    Volgens mij wil hij een wit vlak waar eerst de tekst stond, althans, dat hoop ik, anders heb ik veel te moeilijk gedaan. ;) Als hij wil wat jij suggereert is de package comment overigens praktischer. Daarmee kun je \begin{comment} .... \end{comment} doen, en dan wordt alles ertussen uitgesloten. (Het heeft nog wat meer opties trouwens.)

    Als je niet wilt dat de tekst verschijnt kun je simpelweg \usepackage{xcolor} doen en dan \color{white}. Alles wordt nu wit. Maar dan kun je de tekst nog wel selecteren in Acrobat. Alleen als je het print zie je niets.

    Wil je dat ook niet, moet je iets vernuftigers, ik heb het volgende in elkaar geprutst, m.b.v. TeX-commando’s:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \newcommand{\makeinvisible}[1]{%
        \newbox\invtext
        \newdimen\invheight
        \newdimen\invwidth
        \setbox\invtext\hbox{\vbox{#1}}
        \invwidth=\wd\invtext
        \invheight=\ht\invtext
        \hbox to \invwidth{\vbox to \invheight{}}
    }


    Ik weet niet precies hoe goed het altijd werkt als je tekst hebt die meerdere pagina's omspant, of met alle omgevingen zoals figuren, verbatim, of in bepaalde omgevingen zoals tabular… allemaal niet getest.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61277041
    Helaas, het werkt inderdaad niet helemaal binnen wat complexere omgevingen, maar wel knap hoe je dit soort dingen zo even uit je vingers weet te rammen. . Ik dacht dat er misschien gewoon een soort toggle zou zijn om tekst te laten zien. Maar goed, ik ga wel een beetje met wat maten pielen nu. .
      maandag 1 september 2008 @ 00:52:08 #17
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61281579
    quote:
    Op zondag 31 augustus 2008 22:08 schreef thabit het volgende:
    Helaas, het werkt inderdaad niet helemaal binnen wat complexere omgevingen, maar wel knap hoe je dit soort dingen zo even uit je vingers weet te rammen. :). Ik dacht dat er misschien gewoon een soort toggle zou zijn om tekst te laten zien. Maar goed, ik ga wel een beetje met wat maten pielen nu. :).
    Beamer heeft een commando om tekst invisible te maken op een bepaalde sheet bedacht ik me, en de implementatie lijkt gebruik te maken van PGF. Het volgende lijkt bij mij weer (in een simpele testcase) te werken:

    1
    2
    3
    \makeatletter
    \newenvironment{invisible}{\pgfsys@begininvisible}{\pgfsys@endinvisible}
    \makeatother


    In je document kun je dan \begin{invisible}....\end{invisible} doen, let overigens wel op dat je ook \usepackage{pgf} moet gebruiken!
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 1 september 2008 @ 13:21:03 #18
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_61289986
    Hallo :) Ik ben bezig met een presentatie in beamer, en ik heb wat problemen met afbeeldingen positioneren. Ik wil links een opsomming maken en rechts een afbeelding neerzetten. Daarom gebruik ik de column omgeving (links tekst, rechts afbeelding). Ik gebruik pgf om de afbeeldingen neer te zetten in de rechterkolom, maar dan verschuift de onderste navigatiebar in de beamer template (zie onderstaande code, en zie dat de navbar verschuift op de 1e en 2e slide). Als ik \includegraphics doe, dan verschuift de tekst in de linker kolom omlaag (haal de % weg en plaats een % voor de \pgfputat).

    Hoe kan ik voorkomen dat mijn afbeelding interfereert met een andere kolom/de beamer template? Ik gebruik graag pgf omdat je daarmee plaatjes zelf kunt positioneren wat bij een presentatie soms best handig is.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    \documentclass[]{beamer}

    \usetheme{Berlin}
    \usepackage{pgf}
    % Presentatie specifieke instellingen
    \title{Test}
    \subtitle{minimal example}

    \author[Visitor.Q]{Visitor.Q}


    \begin{document}
    \frame{
    test frame
    }

    \frame{
      \frametitle{Closure relations}
      \begin{columns}[t]
        \begin{column}{.55\textwidth}
          Hydrodynamics:\\
          Drag, lift and virtual mass closures
        \end{column}

        \begin{column}{.3\textwidth}
        %\centering  
        %\includegraphics[width=3cm]{img/bubble-forces.pdf}
          \pgfputat{\pgfxy (-1.0,-3.0) }{\pgfbox[left,base]{\pgfimage [width=0.6\columnwidth] {bubble-forces} }}
        \end{column}
      \end{columns}
    }

    \end{document}
      maandag 1 september 2008 @ 13:33:35 #19
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_61290319
    Ok, blijkbaar lag het aan de [t] in de columns environment :)
    Ik heb nu:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \frame{
      \frametitle{Closure relations}
      \begin{columns}
        \begin{column}{0.55\textwidth}
         opsomming
        \end{column}
        \begin{column}{0.45\textwidth}
          \begin{overprint}
           \includegraphics[width=3cm]{img/bubble-forces.pdf}
          \end{overprint}
        \end{column}
      \end{columns}
    }
    en dat werkt verder goed, zo te zien.
      maandag 1 september 2008 @ 20:12:16 #20
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_61301331
    Ook heb ik al een tijdje een ander probleem, maar dat is een beetje vaag. Als ik een bepaalde figuur in LaTeX importeer dan zijn de kleuren ineens veel feller. Niet alleen de afbeelding zelf, maar de gehele theme (van beamer). Dit gebeurt als pdf (vector, met gradient, via inkscape), maar ook als png, en als bitmap-in-pdf. Alleen bij bepaalde sheets die dat plaatje gebruiken (ik wil het gebruiken als opsommingsteken dus staat de afbeelding op meerdere sheets) gebeurt het. Het gebeurt niet als ik een andere class dan beamer gebruik, tenminste, niet in een klein testdocumentje.
    Tevens heb ik dit niet alleen bij deze afbeelding gehad, maar bij een paar andere ook maar toen hielp het om de boel als eps op te slaan en naar pdf te converten met eps2pdf, maar bij deze lukt dat niet dus ik vermoed dat de oorzaak dieper ligt. Zou er een color package oid worden overschreven? Of kan de pdf een bepaalde layer aanzetten? De sheets zonder deze afbeelding (dus ook die na de foute sheet komen) zijn weer gewoon gekleurd.
      maandag 1 september 2008 @ 20:21:56 #21
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61301672
    Ik ben het ook wel eens tegen gekomen, en niet precies waar het aan ligt. Het kan ook nog verschillen of je het document op een Mac of onder Linux of Windows bekijkt. Wat het probleem is, denk ik, is dat de PNG gamma-informatie bevat, of een andere soort van kleurinformatie. Als ik die informatie weghaal, gaat het meestal goed. Onder Linux kan dat met b.v. pngcrush.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 1 september 2008 @ 21:20:38 #22
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_61303812
    Bedankt! Het is inderdaad iets in png dat de boel verpest. Maar pngcrush hielp niet. Voorlopig heb ik er een jpg van gemaakt, maar dan is de achtergrond natuurlijk niet meer doorzichtig, maar wit. Ik klooi nog even verder.
      maandag 1 september 2008 @ 21:29:29 #23
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61304224
    quote:
    Op maandag 1 september 2008 21:20 schreef Visitor.Q het volgende:
    Bedankt! Het is inderdaad iets in png dat de boel verpest. Maar pngcrush hielp niet. Voorlopig heb ik er een jpg van gemaakt, maar dan is de achtergrond natuurlijk niet meer doorzichtig, maar wit. Ik klooi nog even verder.
    Dit is het commando dat je moet draaien:

    1pngcrush -rem gAMA -rem cHRM -rem iCCP -rem sRGB infile.png outfile.png


    Dan moet alle onzin weg zijn. ;)
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 1 september 2008 @ 22:25:12 #24
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_61306768
    Jij zag mij zeker al domweg pngcrush infile.png outfile.png doen (wat nou manpages) . Maar het is nu gelukt! Echter, ik moest nog wel een regel toevoegen volgens deze en deze sites, die dit probleem behandelen:

    1\pdfpageattr {/Group << /S /Transparency /I true /CS /DeviceRGB>>} 

    Nog even wat keywords voor de zoekbots: heb je problemen met andere kleuren (color shift) in LaTeX beamer bij gebruik van png en/of transparency, zet dan bovenstaande code in je preamble. Volgens de sites hierboven schijnen wel andere pdfattr opties gereset te worden. Geen idee hoe erg dat is, maar ik zie er hier (nog) niets van.
      maandag 1 september 2008 @ 22:58:23 #25
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61308220
    Hmm, apart dat die colorspaces elkaar zo bijten.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 3 september 2008 @ 15:29:02 #26
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61348727
    TeXLive 2008 is uit!
    quote:
    As previously mentioned here, TeX Live 2008 is now officially
    released; for the list of basic links, see the home page, http://tug.org/texlive.
    For download and DVD information, see http://tug.org/texlive/acquire.html.

    Perhaps the biggest news is that the underlying package infrastructure
    has been completely rewritten, and dynamic package updates are now
    possible. We will be updating packages as they are released to CTAN
    (as MiKTeX has been doing for many years). For other news, there's a
    link on the home page.

    This seems a good place to mention that monetary donations to TeX
    development will count double though August 2009 (up to US$10,000).
    The same generous donor as last year has provided matching funds (and
    an outright grant). See https://www.tug.org/donate.html. Of course
    there are many non-financial ways to contribute as well; see
    http://tug.org/texlive/contribute.html.

    Happy TeXing,
    Karl
    MacTeX is momenteel nog onderweg.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61368744
    Ik gebruik style report voor een thesis, hoe krijg je een titel (bijv. voorwoord) wel als titel-opmaak maar zonder een nummer (bij \section krijg je 0.1)?
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
    pi_61368861
    \section*
    pi_61369081
    quote:
    Op woensdag 3 september 2008 15:29 schreef Iblis het volgende:
    TeXLive 2008 is uit!
    [..]

    MacTeX is momenteel nog onderweg.
    De MikTeX package update. Da's handig. Maar ik wacht nog wel even met updaten - ik wil niks breken, en ik zag al wat gemekker over natbib langs komen. Zal wel goed zijn, maar even voor de zekerheid.
    pi_61382583
    Weet iemand een alternatief voor texshop op de mac ? Ik heb texmaker al geprobeerd (die bevalt totaal niet). Texshop geeft vage errors terwijl andere editors dit niet geven, en het gaat me steeds meer irriteren.
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      donderdag 4 september 2008 @ 19:39:01 #31
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61382862
    quote:
    Op donderdag 4 september 2008 19:26 schreef znarch het volgende:
    Weet iemand een alternatief voor texshop op de mac ? Ik heb texmaker al geprobeerd (die bevalt totaal niet). Texshop geeft vage errors terwijl andere editors dit niet geven, en het gaat me steeds meer irriteren.
    Uit de OP kan ik je nog naar iTeXMac verwijzen. Verder zou je eventueel, nu KDE voor de Mac beschikbaar komt kunnen kijken of je Kile aan de praat kunt krijgen. Ik zie overigens nu pas dat iTeXMac2 bestaat! Misschien zou je daar ook naar kunnen kijken. Andere gespecialiseerde editors ken ik niet echt voor de Mac.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61384979
    Kile zal pas werken als die naar KDE4 geport is, dunkt me?
      donderdag 4 september 2008 @ 21:15:16 #33
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61385461
    quote:
    Op donderdag 4 september 2008 20:56 schreef thijsdetweede het volgende:
    Kile zal pas werken als die naar KDE4 geport is, dunkt me?
    Daar heb je ongetwijfeld gelijk in, ik verkeerde in de veronderstelling dat dit reeds gebeurd zou zijn, maar ik volg het dan ook niet zo.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zaterdag 6 september 2008 @ 12:05:28 #34
    17137 Sander
    Nerds do it rarely
    pi_61481857
    Ik voel me dom maar krijg het niet gevonden Het plusminus teken in latex?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_61481955
    \pm
    pi_61482099
    Thx
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_61482842
    YW. Das het fijne van een LaTeX editor, als Kile of texniccenter: Die hebben daar knopjes voor als je het even niet meer weet.
    pi_61678488
    Jep, naja dat is het nadeel van OSX, iets als texniccenter is er niet.

    Weer een stomme vraag dmv hyperref krijg je een enorm leuke in klikbare inhoudsopgave. En als je hem in een niet al te antieke versie van adobe reader opent geeft hij deze links weer. Maar hoe krijg je je inhoudsopgave zelf daar ook tercht ? Zodat je heen en weer kunt klikken van de inhoudsopgave naar bv hoofdstukken ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      dinsdag 16 september 2008 @ 17:22:43 #40
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61679358
    quote:
    Op dinsdag 16 september 2008 16:50 schreef znarch het volgende:
    Jep, naja dat is het nadeel van OSX, iets als texniccenter is er niet.

    Weer een stomme vraag dmv hyperref krijg je een enorm leuke in klikbare inhoudsopgave. En als je hem in een niet al te antieke versie van adobe reader opent geeft hij deze links weer. Maar hoe krijg je je inhoudsopgave zelf daar ook tercht ? Zodat je heen en weer kunt klikken van de inhoudsopgave naar bv hoofdstukken ?
    Ik snap niet precies wat je bedoelt. Je hebt in Adobe bookmarks, zoals je hieronder links ziet:



    Bedoel je dat? Of bedoel je de inhoudsopgave van het document zelf, dus zeg op pagina 3? Aan de inhoudsopgave in je document kun je m.b.v. \addcontentsline{toc}{onderdeel}{Titel} iets toevoegen, waarbij onderdeel b.v. section of chapter is, al naar gelang op welk niveau het moet komen in je inhoudsopgave. Ook moet het dan in je bookmarks komen. Voor zo'n commando moet je soms \phantomsection doen, omdat anders de link net verkeerd uit kan komen.

    Als dit niet is wat je wilde, dan moet je iets duidelijker zijn om het mij ook te laten snappen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61684914
    Met een \addcontentsline komt het wel meteen in je inhoudsopgave, en dat is waarschijnlijk niet de bedoeling. \pdfbookmark[0]{Table of Contents}{contents} zou (evt met een phantomsection) de truc moeten doen.
      woensdag 17 september 2008 @ 14:55:35 #42
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_61702926
    Hoe kan ik de tekst laten doublespacen? Ik heb een aantal mogelijkheden op internet gevonden, en de tussenruimtes zijn dan inderdaad dubbelspaced, maar de tekst loopt van de pagina's af. Ik gebruik documentclass scrartcl, maar het gebeurt ook bij article. Ik heb geprobeerd:
    \usepackage{setspace} icm \doublespacing
    maar dan lukt het dus niet...

    -- edit --
    Het gebeurt me wel vaker de laatste tijd dat ik een probleem heb en door het in te typen krijg je nog wat ideeën. Bijvoorbeeld door de package a4wide weg te halen. En dat bleek meteen de oplossing
      woensdag 17 september 2008 @ 15:43:33 #43
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61704300
    quote:
    Op woensdag 17 september 2008 14:55 schreef Visitor.Q het volgende:
    Hoe kan ik de tekst laten doublespacen? Ik heb een aantal mogelijkheden op internet gevonden, en de tussenruimtes zijn dan inderdaad dubbelspaced, maar de tekst loopt van de pagina's af. Ik gebruik documentclass scrartcl, maar het gebeurt ook bij article. Ik heb geprobeerd:
    \usepackage{setspace} icm \doublespacing
    maar dan lukt het dus niet...

    -- edit --
    Het gebeurt me wel vaker de laatste tijd dat ik een probleem heb en door het in te typen krijg je nog wat ideeën. Bijvoorbeeld door de package a4wide weg te halen. En dat bleek meteen de oplossing
    a4wide (en ook a4) worden niet meer aangeraden, beter is het de optie a4paper te gebruiken en dan een cls uit de KOMA-serie, b.v .scrartcl.cls. Meer hierover in het begin van LaTeX tabu: een overzicht van achterhaalde packages. Oh ja, en dubbele regel afstand? Ik neem aan dat je dat verplicht gesteld wordt? Want het is wel een beetje een typemachine-tijd-overblijfsel. Zeker als het om een tekst gaat die niet uitgebreid gecorrigeerd gaat worden.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61710509
    Ik ben nu mactex 2008 aan het downloaden. Als ik die dadelijk wil installen, overwrite hij dan de oude of moet ik die eerst uninstallen ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      woensdag 17 september 2008 @ 20:04:03 #45
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61711171
    quote:
    Op woensdag 17 september 2008 19:45 schreef znarch het volgende:
    Ik ben nu mactex 2008 aan het downloaden. Als ik die dadelijk wil installen, overwrite hij dan de oude of moet ik die eerst uninstallen ?
    Die kun je naderhand uninstallen. D.w.z. je kunt gewoon mactex 2008 installeren, en, aannemende dat je 2007 nu hebt daarna /usr/local/texlive/2007 verwijderen. Alle links in /usr/texbin e.d. zijn dan al aangepast.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61711273
    quote:
    Op woensdag 17 september 2008 20:04 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Die kun je naderhand uninstallen. D.w.z. je kunt gewoon mactex 2008 installeren, en, aannemende dat je 2007 nu hebt daarna /usr/local/texlive/2007 verwijderen. Alle links in /usr/texbin e.d. zijn dan al aangepast.
    Het is nogal laat merk ik, sorry
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_61720658
    quote:
    Op woensdag 17 september 2008 15:43 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    a4wide (en ook a4) worden niet meer aangeraden, beter is het de optie a4paper te gebruiken en dan een cls uit de KOMA-serie, b.v .scrartcl.cls. Meer hierover in het begin van LaTeX tabu: een overzicht van achterhaalde packages. Oh ja, en dubbele regel afstand? Ik neem aan dat je dat verplicht gesteld wordt? Want het is wel een beetje een typemachine-tijd-overblijfsel. Zeker als het om een tekst gaat die niet uitgebreid gecorrigeerd gaat worden.
    Ik had die optie a4paper ook al aanstaan, dus die a4wide was ook niet erg nodig. Dubbele regelafstand was inderdaad nodig om correcties te laten uitvoeren
      donderdag 18 september 2008 @ 09:41:21 #48
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_61724727
    quote:
    Op donderdag 18 september 2008 00:14 schreef Visitor.Q het volgende:
    Ik had die optie a4paper ook al aanstaan, dus die a4wide was ook niet erg nodig. Dubbele regelafstand was inderdaad nodig om correcties te laten uitvoeren
    Zelfs voor tekstuele correctie is dubbele regelafstand niet echt nodig, het heeft namelijk een groot nadeel: het verandert de layout van je stuk substantieel. Problemen als de laatste regel van een alinea bovenaan een pagina (lelijk), of figuren die beter geplaatst kunnen worden, opvallende inconsistenties in de regelafstand door gebruikte sub- of superscripten verdoezel je zo een beetje.

    ‘Vroegâh’, toen men nog boeken met de hand zette, werden de drukproeven natuurlijk ook niet op dubbele regelafstand gemaakt! Dan had je als zetter juist de pagina's allemaal goed gezet, en kon je dat daarna vrolijk nog een keer doen. Zulke drukproeven werden gewoon nagekeken op enkele regelafstand, en er is een systeem ontworpen om consequent fouten te markeren door in de lopende tekst een markering aan te brengen, en in de kantlijn de benodigde verandering, b.v. een letter vervangen, cursief of vet maken. Dit verhelpt ook het probleem dat mensen ter plekke er alles willen bijschrijven en te weinig plek hebben en dan maar lijntjes over de gehele pagina gaan trekken ‘lees hier verder’, etc.

    De tekens zijn zelfs internationaal tamelijk gelijk:



    En een voorbeeldtekst:

    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_61726907
    Bij een aantal van de journals waar ik voor schrijf is dubbele regelafstand verplicht. De gedachte is dan dat de reviewer er veel bij kan krassen en meer inhoudelijk commentaar op kan leveren.De layout is voor de technical editor; dat is een slag later.
    Persoonlijk heb ik ook in de review fase een hekel aan de double spacing; het leest beroerd en traag. Liever print ik een artikel een paar procent kleiner uit, zodat je marges op a4 voldoende groot worden om in te kladden.

    Nog erger is trouwens dat de figuren en tabellen vaak helemaal aan het einde van de pdf moeten; dan blijf je bladeren. En dan te bedenken dat voor veel nieuwe artikelen de manuscript versie de meest gelezen is; die stuur je op naar je collega's zodra je iets submit/geaccepteerd hebt gekregen.
    pi_61727001
    Als ik het zelf zou corrigeren zou ik ook niet snel doublespaced kiezen, maar dit is nou eenmaal hoe de docent het wilde. Hij gaf als tip trouwens om een tekst heel klein uit te printen, dan zou je zelf al veel fouten en missende woorden etc eruit halen omdat je heel secuur aan het lezen bent.
    pi_61847684
    Hoi Allemaal

    Ik ben op dit moment bezig met het schrijven van een artikel in LaTeX. Nu heb ik dat al eens eerder gedaan, maar nu moet het document voldoen aan bepaalde stijl-eisen. Daartoe hebben we een aantal files gekregen:

    * Een style-file voor het document: http://savefile.com/files/1803346
    * Een style-file voor de referenties: http://www.savefile.com/files/1803345

    Daarbij heb ik zelf gemaakt:

    * Een .bib file met de referenties: http://www.savefile.com/files/1803347
    * Een pdf-file met de output: http://www.savefile.com/files/1803348

    Nu heb ik het volgende probleem: met de referenties gebeurt iets vreemds. In plaats van alle voorletters van de auteurs pakt ' ie alleen de eerste. En in de titel verandert ' ie alle hoofdletters in kleine letters (vb. MRI wordt mri).

    Nu kan ik met dat eerste nog wel leven, maar dat tweede is storend. Zeker omdat sommige afkorting simpelweg met hoofdletters aangeduid worden.

    De oplossing voor het probleem zit vast ergens in de .bst-file: hierin staat de stijl voor de referenties. Maar ik ben niet thuis in LaTeX-programeer-taal en snap geen hol van de code in die file.

    Is er iemand die wijs kan worden uit mijn verhaal en mij kan helpen? Mijn docent is op dit moment niet bereikbaar en de oorspronkelijke auteur van de style-files opzoeken en mailen gaat me nu nog net iets te ver. Misschien dat iemand hier mijn vragen kan beantwoorden...
    Theories come and theories go. The frog remains
    pi_61849986
    Zo is het beter. Voorletters met spaties en punten ertussen, zaken die met hoofdlettersmoeten blijven staan tussen accolades, en geen textbf rond het volumenumber. Dat doet de style-file zelf wel, als ie daar voor kiest.

    @Article{number4,

    author = "A. J. E. Raaijmakers and B. W. Raaymakers and J. J. W. Lagendijk",

    title = "Integrating a {MRI} scanner with a 6 {MV} radiotherapy accelerator: dose increase at tissue-air interfaces in a lateral magnetic field due to returning electrons",

    journal = "Phys Med Biol",

    year = "2005",

    volume = "50",

    pages = "1363--1376",

    }
    pi_61850615
    Mijn dank is groot

    Maar wist je dat je dit zo kon oplossen of heb je dat op een of andere manier uit de style-file kunnen halen? Mocht ik zo'n soort probleem ooit nog eens tegenkomen...
    Theories come and theories go. The frog remains
    pi_61851304
    Dit hoort bij de standaard Bibtex conventies. Een tutorial staat in de OP: ftp://cam.ctan.org/tex-ar(...)ethebeast/ttb_en.pdf

    Verder, als tips: Bibtex is heel lelijk. Probeer dus niet aan de .bst files te morrellen voorlopig, bijna altijd is er voor een jouranl wel een goede style-sheet te vinden op internet.

    De .bib file is heel handig als database, maar ook ietwat foutgevoelig (zoals je zelf inmiddels doorhebt). Ik gebruik zelf JabRef om mijn database op orde te houden; die heeft als voordeel dat tie gratis is, grafisch is, en in BibTeX de data opslaat.
    pi_61851819
    Heb JabRef even gedownload. Het is inderdaad een fijn programma. En een stuk overzichtelijker dan door een .bib-file te moeten kijken. Dank u wel voor alle hulp
    Theories come and theories go. The frog remains
    pi_62014833
    weet iemand hoe je bijv ë en é krijgt met latex? had al geprobeerd om \acute{e} en \ddot{e} in te voeren maar dan valt de letter ineens weg.. ook heb ik $\acute{e}$ en $\ddot{e}$ ik krijg dan wel de e met trema en streepje naar voren maar de e is dan weer in de formule vorm. het moet namelijk gewoon als normale tekst zijn niet als een deel vane en formule/functie. bedankt alvast
    pi_62015809
    \'e
    \"e
      dinsdag 30 september 2008 @ 08:55:34 #58
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62016632
    Wat thijsdetweede zegt werkt altijd. Eventueel kun je ook de package inputenc gebruiken met de juiste optie, afhankelijk of je je document als UTF-8 of als Latin-1 opslaat; dan kun je gewoon é en ë typen. Als je babel met de Nederlandse optie gebruikt, kun je ook "e typen zonder \ voor de ".

    Als je Nederlands typt is het sowieso aan te raden om babel te laden, omdat de afbreking van woorden met een trema erin dan goed gaat, d.w.z. na afbreking verdwijnt het trema. Ook staat het trema iets dichter op de klinkers, zoals in Nederlandse (en Duitse, maar niet Franse of Engelse) typografie gebruikelijker is.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62021307
    okee bedankt allebei! heb idd de package dutch met babel waardoor ik dus de juiste afbreekregels krijg
    pi_62202437
    Mijn "<" en ">" veranderen automagisch in omgekeerde vraagtekens en uitroeptekens, hoe ken da ? Zelfs als ik ze invoer via de character map in winedt.
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      dinsdag 7 oktober 2008 @ 15:13:59 #61
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62202946
    quote:
    Op dinsdag 7 oktober 2008 14:54 schreef PietjePuk007 het volgende:
    Mijn "<" en ">" veranderen automagisch in omgekeerde vraagtekens en uitroeptekens, hoe ken da ? Zelfs als ik ze invoer via de character map in winedt.
    Gebruik die ook niet dan!

    Korte oplossing: In math mode invoeren $<$; Knuth vond dat deze tekens altijd een wiskundig aspect hadden, dus daarom zijn ze standaard alleen beschikbaar in mathmode en is in tekstmode die plaats opgevuld met ¡ en ¿. De jaren 80, toen het nog woekeren met ruimte was, schijnen daar nog in door.

    Je kunt ook voor een andere (modernere) font-encoding kiezen, waar < en > wel gemapt zijn zoals je verwacht. De voor-de-hand-liggendste is T1 (standaard is OT1). Doe daarvoor:

    \usepackage[T1]{fontenc}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 7 oktober 2008 @ 15:16:00 #62
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62202997
    Overigens kan een andere font-encoding wel problemen geven dat je fonts in de PDF niet meer mooi zijn, als je een oude TeX hebt (zie b.v. deze FAQ-entry), dan is toch $<$ doen het beste.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62203052
    Ik snap geen reet van je verhaal maar $<$ werkt ! Thanx .
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      maandag 13 oktober 2008 @ 12:08:24 #64
    10710 gday
    propria cures
    pi_62347347
    Ik wil een itemize-environment IN een cell plaatsen van een tabular-environment. Hoe is dat mogelijk? Dit werkt dus niet:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{tabular}{cc}
            rechts komt een list: & \begin{itemize}
                                        \item test1
                                        \item test2
                                    \end{itemize}
    \end{tabular}


    Dan krijg ik de melding dat ik een \item zou missen.

    Edit: Met Google is dit het enige dat ik erover kan vinden, maar zonder oplossing

    Edit2: Ok, ik heb het tóch zelf gevonden nu ... http://tug.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contrib/listliketab/

    [ Bericht 9% gewijzigd door gday op 13-10-2008 12:14:26 ]
    A mathematician is a device for turning coffee into theorems. - Alfréd Rényi (1921-1970)
    Weak coffee is only fit for lemmas. - Pál Turán (1910-1976)
      maandag 13 oktober 2008 @ 12:40:50 #65
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62348100
    Een alternatieve oplossing is de list in een minipage te stoppen:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \begin{tabular}{cc}
        rechts komt een list: & \begin{minipage}[t]{5cm}
                                    \begin{itemize}
                                        \item test1
                                        \item test2
                                    \end{itemize}
                                \end{minipage}
    \end{tabular}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 13 oktober 2008 @ 13:36:38 #66
    10710 gday
    propria cures
    pi_62349610
    Inderdaad! Dat had ik zelf naderhand ook geprobeerd omdat die package eigenlijk brak werkte, en zo'n minipage werkt wel redelijk. Het enige probleem dat ik nu nog heb is dat ik dus verplicht een breedte moet definieren voor die minipage. Dan worden items lelijk gewrapped terwijl de cell met die list nog verder naar rechts zou kunnen stretchen. Hoe valt dat op te lossen?
    A mathematician is a device for turning coffee into theorems. - Alfréd Rényi (1921-1970)
    Weak coffee is only fit for lemmas. - Pál Turán (1910-1976)
      maandag 13 oktober 2008 @ 14:15:29 #67
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62350580
    Het eenvoudigste is gewoon zelf pielen.

    Uitgebreide toelichting: Automatisch stretchen is wat lastig, en zeker bij lijsten, aangezien de ‘natuurlijke’ breedte van een lijst om technische reden altijd de gehele ruimte tot aan de rechtermarge beslaat (en b.v. in een minipage altijd tot de rand van de minipage); je kunt dus niet makkelijk meten hoe breed een lijst is.

    Wat je wel kunt doen is het volgende:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass{article}
    \usepackage{tabularx}
    \begin{document}
            \noindent
            \begin{tabularx}{\textwidth}{c X}
                    rechts komt een list: & \begin{minipage}[t]{\linewidth}
                                            \begin{itemize}
                                                \item test1
                                                \item test2
                                             \end{itemize}
                                            \end{minipage}
            \end{tabularx}
    \end{document}


    Let dus op dat er een extra package, tabularx, benut wordt. Dit geeft je de X kolom, die in feite 'de overgebleven' breedte inpikt. De \linewidth in de minipage-declaratie geeft aan dat de minipage nog mag gebruiken wat over is. De \textwidth bij tabularx dat de tabel in principe zo breed is als de pagina. Het nadeel is dat die tabel dan ook altijd die breedte inneemt, het wordt dus geen 'close fit' (wat zeker opvalt als je lijnen in je tabel hebt). In de praktijk moet je dus blijven pielen als je wel die lijnen wilt. Anders dan is deze oplossing nog ietsje makkelijker.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 13 oktober 2008 @ 14:32:25 #68
    10710 gday
    propria cures
    pi_62350959
    Nou, voor mijn tables werkt jouw oplossing perfect Iblis! Bedankt!

    Nog één ander klein probleempje: als ik mijn tabel als volgt invul vallen de onderkanten van de letters samen met de lijn die ik ónder de cell laat lopen.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    \begin{tabularx}{\textwidth}{@{}|l|X|}
       \hline
       Main scenario & \begin{minipage}[t]{\linewidth}
                      \begin{dense_enumerate}
                         \item test1
                         \item test2
                      \end{dense_enumerate}
                   \end{minipage}\\
       \hline
    \end{tabularx}


    Ik weet niet of die ruimte nog op een of andere manier te definieren valt? Ik moet het vast zoeken in de enumerate environment (die gebruikt wordt door mijn dense_enumerate zodat er minder ruimte zit tussen de items zelf).

    [ Bericht 17% gewijzigd door gday op 13-10-2008 14:42:03 ]
    A mathematician is a device for turning coffee into theorems. - Alfréd Rényi (1921-1970)
    Weak coffee is only fit for lemmas. - Pál Turán (1910-1976)
      maandag 13 oktober 2008 @ 14:42:14 #69
    52164 pfaf
    pfief, pfaf, pfoef!
    pi_62351270
    Is er een manier om breuken in matrices en vectoren mooier te krijgen? Zie:

    Waarom worden de breuken zo klein gemaakt, terwijl ik ze net als bij de onderste vergelijking wil hebben.
    Op de bovenste lijn van de array in de F-vector heb ik \displaystyle gebruikt, maar dat is het ook niet helemaal, want dat drukt de boel wel erg in elkaar. Is er een manier om de boel wat meer ruimte te geven of iets dergelijks?
      maandag 13 oktober 2008 @ 14:51:51 #70
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62351596
    quote:
    Op maandag 13 oktober 2008 14:32 schreef gday het volgende:
    Nou, voor mijn tables werkt jouw oplossing perfect Iblis! Bedankt!

    Nog één ander klein probleempje: als ik mijn tabel als volgt invul vallen de onderkanten van de letters samen met de lijn die ik ónder de cell laat lopen.
    [ code verwijderd ]

    Ik weet niet of die ruimte nog op een of andere manier te definieren valt? Ik moet het vast zoeken in de enumerate environment (die gebruikt wordt door mijn dense_enumerate zodat er minder ruimte zit tussen de items zelf).
    Ik denk dat voor \end{minipage} een \vspace*{.5ex} o.i.d. wat soelaas zou kunnen bieden.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 13 oktober 2008 @ 15:05:19 #71
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62351960
    quote:
    Op maandag 13 oktober 2008 14:42 schreef pfaf het volgende:
    Is er een manier om breuken in matrices en vectoren mooier te krijgen? Zie:
    [ afbeelding ]
    Waarom worden de breuken zo klein gemaakt, terwijl ik ze net als bij de onderste vergelijking wil hebben.
    Op de bovenste lijn van de array in de F-vector heb ik \displaystyle gebruikt, maar dat is het ook niet helemaal, want dat drukt de boel wel erg in elkaar. Is er een manier om de boel wat meer ruimte te geven of iets dergelijks?
    Ik neem aan dat je amsmath gebruikt, anders moet je dat doen. Met \dfrac{a}{b} wordt de breuk altijd in displaystyle gezet (dus krijgt die dezelfde spacing als onderaan), verder kun je met \renewcommand{arraystretch}{1.5} voordat je de matrix/array begint, iets meer ruimte tussen de rijen krijgen.

    Dit staat ook overigens incl. nog een paar andere manieren en een voorbeeld Mathmode document van Herbert Voß, dat in de OP genoemd staat (en waar ik het ook in heb opgezocht ).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 13 oktober 2008 @ 15:19:47 #72
    52164 pfaf
    pfief, pfaf, pfoef!
    pi_62385726
    Ik heb even een vraagje over hoe ik kan checken of een "var" leeg is.

    "\if\@empty\@fromCountry\else\@fromCountry \\\fi"

    Nu is mijn vraag. Wat doet de code nou precies...

    \if\@empty\@fromCountry\else\@fromCountry \\\fi
    Allereerst \if
    Dan de statement \@emtpy\@fromCountry
    En dan vervolgens meteen de else statement!?!
      woensdag 15 oktober 2008 @ 00:03:52 #74
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62392934
    quote:
    Op dinsdag 14 oktober 2008 20:00 schreef Wouser het volgende:
    Ik heb even een vraagje over hoe ik kan checken of een "var" leeg is.

    "\if\@empty\@fromCountry\else\@fromCountry \\\fi"

    Nu is mijn vraag. Wat doet de code nou precies...

    \if\@empty\@fromCountry\else\@fromCountry \\\fi
    Allereerst \if
    Dan de statement \@emtpy\@fromCountry
    En dan vervolgens meteen de else statement!?!
    Korte antwoord: dit werkt niet betrouwbaar, je moet \ifx\@empty\@fromCountry doen.

    Lange uitleg: Ah, LaTeX internals... of eigenlijk TeX internals. Weet je echt zeker dat je dit wlit weten? Je hoofd kan ervan kapot gaan namelijk! Je hebt in dit geval twee macro's \@empty en \@fromCountry; die worden met elkaar vergeleken. \if krijgt namelijk twee argumenten (tokens) en expandeert deze totdat er twee niet-expandeerbare tokens overblijven.

    Als deze twee tokens gelijk zijn, dan wordt alles wat nog over is tot de \else uitgevoerd, als deze ongelijk zijn wordt alles na de \else uitgevoerd. Stel je hebt:

    \def\a{*}, en je doet:
    \if*\a Dit klopt\else\Dit is raar\fi

    Ook dit werkt:
    \if*\a Dit klopt\else\Dit is raar\fi

    Maar wat nu in jouw oorspronkelijke geval als \@fromCountry gelijk is aan XXX ? Dan doet (La)TeX dit:

    \if\@empty\@fromCountry -> expansiestap: \if XXX (merk op dat de empty inderdaad leeg geëxpandeerd wordt), en het vergelijkt de eerste twee tokens met elkaar, X en X, en die zijn gelijk, dus die haalt het weg, en dan voert het alles uit tot de \else... dus je houdt een X over in je output. Als iemand \@fromCountry echter als 'Nederland' definieert, dan gaat het wél goed, want dan krijg je de expanse: \if Nederland, en de N en de e zijn ongelijk, dus wordt alles tot de \else genegeerd, en wordt daarna \@fromCountry erin gezet.

    Kortom, dit gedrag wil je niet want het is verraderlijk. \ifx daarentegen expandeert niet, het vergelijkt of de macro's ‘zo op het oog hetzelfde zijn’, b.v. je doet:
    \def\a{a} en \def\b{a}, dan is \ifx\a\b waar, maar doe je \def\c{\a}, dan is \ifx\a\c niet waar, omdat a als een karakter gedefinieerd is, en \c als een macro – en karakters en macro's zijn niet gelijk en ifx kijkt niet verder door \c nog een keer te defniëren. In het geval van \@empty is dit niet erg, want het is direct duidelijk of iets empty is of niet.

    Dit kan echter ook verraderlijk zijn, als je dit doet:

    \def\mijnmacro#1{\ifx #1\@empty <Standaard>\else #1\fi}; dit werkt niet, omdat een #1 geen macro is, dus dit is nooit gelijk. (Je moet #1 dan eerst in een tijdelijke macro stoppen, maar dat is voor een latere keer...)

    Als je hier echt meer van wilt weten zul je toch wel zo ongeveer de TeX-book moeten aanschaffen. (B.v. bij Amazon) of online kijken bij TeX by Topic of een van de andere boeken online of in de winkel. TeX by Topic is wel een beetje beknopt voor echte beginners qua TeX-internals.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62413213
    hallo,
    ik wil graag een stelsel lineaire vergelijkingen maken, maar ik krijg de uitlijningen maar niet goed..
    dit is wat ik heb geprobeerd:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \left\{ 
     \begin{eqnarray}
      x_1 &=& x_4 \nonumber\\
      x_1+3x_2+3x_3 &=& 2x_4+2x_5 \nonumber\\
      x_2 &=& x_5 \nonumber\\
      x_2+x_3 &=& x_5 \nonumber\\
      x_3 &=& 2x_4 \nonumber
     \end{eqnarray}
    \right.

    dit is zeg maar wat ik wil hebben, dus de x1, x2, x3...etc onder elkaar en eventueel nog een grote accolade aan de linkerkant als dat kan (het lukt me wel om bij een array een linker accolade te krijgen maar dan krijg ik de uitlijningn maar niet goed)
      woensdag 15 oktober 2008 @ 20:08:38 #76
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62414061
    quote:
    Op woensdag 15 oktober 2008 19:36 schreef Skywalker88 het volgende:
    hallo,
    ik wil graag een stelsel lineaire vergelijkingen maken, maar ik krijg de uitlijningen maar niet goed..
    dit is wat ik heb geprobeerd:
    [ code verwijderd ]

    dit is zeg maar wat ik wil hebben, dus de x1, x2, x3...etc onder elkaar en eventueel nog een grote accolade aan de linkerkant als dat kan (het lukt me wel om bij een array een linker accolade te krijgen maar dan krijg ik de uitlijningn maar niet goed)
    [ afbeelding ]
    Dit is denk ik ongeveer wat je wilt:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    \documentclass{article}
    \usepackage{amsmath}
    \begin{document}
    \begin{equation*}
        \arraycolsep=3pt
        \left\{
        \begin{array}{rcrcrcrcr}
               x_1 &   &      &   &       & = &  x_4 &   &      \\
               x_1 & + & 3x_2 & + & 3x_3  & = & 2x_4 & + & 2x_5 \\
                   &   &  x_2 &   &       & = &      &   &  x_5 \\
                   &   &  x_2 & + &  x_3  & = &      &   &  x_5 \\
                   &   &      &   &  x_3  & = & 2x_4 &   &      \\
        \end{array}
        \right.
    \end{equation*}
    \end{document}


    Dit gebruikt de package ‘amsmath’, die is standaard wel geïnstalleerd. De array-omgeving is voor dit (vele) alignen het makkelijkst; ik heb de witruimte tussen de kolommen ietsje kleiner gemaakt, standaard is dat 5pt, dat is wel heel veel; 3pt is ook wel veel, maar dat maakt dat je wel goed de structuur van de vergelijking ziet.

    Verder nog wat opmerkingen: je kunt je het gedoe met \nonumber besparen door \begin{eqnarray*} te doen, dan worden de vergelijkingen niet genummerd. Het nadeel van eqnarray is echter dat het typografisch niet zo bevredigend is, het zet altijd vergelijkingen die uit drie delen bestaan (daarom wil jouw ding ook niet zo lekker), met <rechts-uitgelijnd> <gecentreerd> <links-uitgelijnd>; maar het gecentreerde gedeelte heeft nogal een forse witruimte eromheen. Als je dan toch amsmath gebruikt is het beter om voor andere zaken ook niet

    1
    2
    3
    \begin{eqnarray}
    a & = & b
    \end{eqnarray}


    te schrijven, maar:

    1
    2
    3
    \begin{align}
    a &= b
    \end{align}


    Deze laatste heeft dus maar één ampersand, en die moet links van de = staan. (En met align* heb je weer een omgeving zonder nummers), dit staat ook allemaal in Mathmode van Herbert Voß uitgelegd.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62421037
    @Iblis: super bedankt man! het is precies wat ik bedoel ik heb nog wel een klein vraagje:
    dit stukje snap ik nog niet helemaal
    1\begin{array}{rcrcrcrcr}

    ik weet dat de r=rechts uitlijnen en c=center uitlijnen maar kan je het misschien ff uitleggen hoe je dit gebruikt bij mijn stelsel vergelijkingen? nogmaals bedankt de vorige keer had je me geloof ik ook al geholpen =]
    overigens vind ik dat de eqnarray-omgeving wel handig bij meerdere lange vergelijkingen onder elkaar. de ruimte tussen de = tekens maakt het naar mijn mening ook wel iets overzichtelijker, maar dit is denk ik puur eigen smaak
      donderdag 16 oktober 2008 @ 00:24:31 #78
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62422313
    quote:
    Op woensdag 15 oktober 2008 23:41 schreef Skywalker88 het volgende:
    @Iblis: super bedankt man! het is precies wat ik bedoel :D ik heb nog wel een klein vraagje:
    dit stukje snap ik nog niet helemaal
    [ code verwijderd ]

    ik weet dat de r=rechts uitlijnen en c=center uitlijnen maar kan je het misschien ff uitleggen hoe je dit gebruikt bij mijn stelsel vergelijkingen?
    Nou, ik splits de vergelijkingen op in <term> <operator> <term> <operator> enz. De termen moeten rechtsuitgelijnd zijn, want je wilt dat de x_1-factoren in de termen boven elkaar komen, d.w.z.:

    1
    2
    10x
      x


    Wil je, en niet:

    1
    2
    10x
    x


    De operators wil je echter met wat witruimte aan beide zijden (en even verdeeld), dus die centreer ik.
    quote:
    nogmaals bedankt :D de vorige keer had je me geloof ik ook al geholpen =]
    overigens vind ik dat de eqnarray-omgeving wel handig bij meerdere lange vergelijkingen onder elkaar. de ruimte tussen de = tekens maakt het naar mijn mening ook wel iets overzichtelijker, maar dit is denk ik puur eigen smaak :)
    Hmm, hmm. Vooruit dan maar!
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62423532
    thanx ik snap het nu
    pi_62485767
    quote:
    Op woensdag 15 oktober 2008 00:03 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Korte antwoord: dit werkt niet betrouwbaar, je moet \ifx\@empty\@fromCountry doen.
    Ok harstikke bedankt voor je uitleg. Een ander vraagje vervolgens. Nu zit ik met het volgende. Op me titelblad wordt de auteur vernoemd natuurlijk kan het zijn dat er meerdere auteurs zijn. Nu heb ik in me .cls dus
    "\renewcommand{\author}[2]{\def\@authorfn{#1} \def\@authorsn{#2}}" voor de voornaam + achternaam. Nu wil ik dus ook voor meerdere auteurshebben. Nu kan ik wel gewoon nog zo'n commando maken alleen vroeg ik me af of het mogelijk is om een soort van array te maken waarmee je vervolgens met een for-loopje zou kunnen toevoegen om de auteurs te printen?
      zaterdag 18 oktober 2008 @ 17:06:03 #81
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62486456
    Je kunt een forloop maken inderdaad:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass{article}
    \makeatletter
    \newcommand{\printauthors}[1]{%
            \@for\@curauthor:=#1\do{%
                    Auteur: \@curauthor \\%
            }
    }
    \makeatother

    \begin{document}
            \noindent
            \printauthors{Henk,Kees,Jan-Piet,Willem de Vries}
    \end{document}


    Deze \@for is in ltcntrl.dtx gedefinieerd. Een mogelijkheid zou zijn (denk ik) om je \author commando zoiets te laten doen (schets):

    1
    2
    3
    \@ifundefined{authorarray}%
    {\gdef\authorarray{#1}}%
    {\xdef\authorarray{\authorarray,#1}}%


    Waarna je over die array kunt loopen nadat de gebruiker een paar keer \author{A} \author{B} heeft gedaan (voor voor & achternaam moet je dan nog wat speciaals doen).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62487594
    Ok hartstikke bedankt voor je aanzet alvast ga even ermee spelen

    ps. waarom zetn men altijd commentaar % achter de laatste regel eigenlijk?
      zaterdag 18 oktober 2008 @ 18:44:27 #83
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62488638
    quote:
    Op zaterdag 18 oktober 2008 17:54 schreef Wouser het volgende:
    Ok hartstikke bedankt voor je aanzet alvast ga even ermee spelen :)

    ps. waarom zetn men altijd commentaar % achter de laatste regel eigenlijk?
    Omdat je anders witruimte krijg als je macro's opneemt. TeX vervangt zo'n macro-aanroep in feite gewoon door de definitie. En dan zie je op eens spaties veroorzaakt worden door de newlines in de macro. Bugs waarbij er op eens een spatie ergens staat die jij niet getypt hebt worden zo vaak veroorzaakt. Dat het werkt door een % aan het eind van de regel te zetten is omdat een % alles op de huidige regel + de witruimte aan het begin van de volgende regel opslokt.

    1
    2
    3
    4
    \newcommand{\printauthors}[1]{%
            \@for\@curauthor:=#1\do{%
                    Auteur: \@curauthor \\%
            }


    Is dus gelijk aan:

    1\newcommand{\printauthors}[1]{\@for\@curauthor:=#1\do{Auteur: \@curauthor \\}

    Zonder commentaar zou je b.v. voor de A van auteur een extra witruimte kunnen krijgen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 26 oktober 2008 @ 17:10:53 #84
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_62693286
    Ik heb weer een vraagje, ik ben op de hoogte van
    1
    2
    \newcommand{cmd}[args][opt]{def} 
    \renewcommand{cmd}[args][opt]{def} 


    Maar ik wil nu (bijvoorbeeld) het volgende, ik wil een environment maken waardoor alles binnen mijn
    1\eigeneenvironment{test}
    bijvoorbeeld tussen " " staat. staat er ergens uitleg over hoe je zoiets voor elkaar krijgt ?

    Over renewcommand etc heb ik zat gevonden maar zo snel niets over het maken van een environment.

    [ Bericht 0% gewijzigd door znarch op 26-10-2008 17:22:10 ]
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      zondag 26 oktober 2008 @ 17:49:10 #85
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62694338
    Het commando dat je geeft ‘\eigenenvironment{test}’ lijkt gewoon op een command – een environment is iets als:

    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{eigenenvironment}

    Foo bar baz bar boo

    \end{eigenenvironment}


    Zulks definieer je met \newenvironment en \renewenviroment zie b.v. deze pagina. En nog een pagina met wat voorbeeldjes.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 26 oktober 2008 @ 18:19:42 #86
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_62695207
    True, ik snap ook hoe dat werkt. Maar ik snap niet hoe ik het volgende voor elkaar krijg.

    Voorbeeld:
    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{eigenenvironment}

    tekst

    \end{eigenenvironment}


    Output:
    1.tekst.


    Ofterwijl, hoe maak ik een environment waarin ik iet "om" de input heen doe ? Dat vind ik ook niet echt terug op de verschillende voorbeeldpaginas. Ik weet niet eens zeker of dit de juiste manier is om dit te doen trouwens :{
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      zondag 26 oktober 2008 @ 21:11:04 #87
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62700896
    Hoe groot is die tekst? Want het simpelste is m.i. gewoon:

    \newcommand{\metpuntjes}[1]{.#1.}

    En dan doe je:

    Blah blah blah \metpuntjes{Tekst} blah blah. Wat is je doel eigenlijk? Want misschien is er wel een handiger manier…
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 26 oktober 2008 @ 21:17:31 #88
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_62701163
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 21:11 schreef Iblis het volgende:
    Hoe groot is die tekst? Want het simpelste is m.i. gewoon:

    \newcommand{\metpuntjes}[1]{.#1.}

    En dan doe je:

    Blah blah blah \metpuntjes{Tekst} blah blah. Wat is je doel eigenlijk? Want misschien is er wel een handiger manier…
    Het doel is iets snel tussen aanhalingstekens (heten die zo ?) te kunnen zetten, dat doe ik nu (ff uit mijn hoofd) met: \textquotedblleft en \textquotedblright.

    \newcommand{\anh}[1]{ \textquotedblleft #1\textquotedblright} werkt tot nu toe perfect
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      zondag 26 oktober 2008 @ 21:37:50 #89
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62701981
    Het mag van mij… maar is \anh{Foo} dan niet hetzelfde als ``Foo'' typen
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 26 oktober 2008 @ 21:45:32 #90
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_62702312
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 21:37 schreef Iblis het volgende:
    Het mag van mij… maar is \anh{Foo} dan niet hetzelfde als ``Foo'' typen
    Dit is maar een voorbeeld Heb het voor een aantal andere toepassingen ook nodig.
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_62839606
    Ik ben hier weer... dit wou ik eigenlijk al een tijdje weten..

    Ik weet dat je met % een lijn tijdelijk uit kan schakelen : ie blijft er staan, ie compileert alleen niet

    Maar wat als ik echt een hele hoop tekst, echt meerdere alinea's of zo tijdelijk uit wil schakelen?
    \% en zo lijkt het niet te doen.


    Weet iemand raad? Heel veel dank!
      vrijdag 31 oktober 2008 @ 15:33:43 #92
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62839927
    Simpelste:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \usepackage{comment}

    ...

    \begin{comment}

    .... Blah blah blah dit komt niet in de output

    \end{comment}


    Let erop dat zowel \begin{comment} als \end{comment} op hun eigen regen moeten staan zonder whitespace ervoor. Dus niet indenten!

    Meer mogelijkheden in deze FAQ entry.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62840649
    Mijn methode: Gebruik een serieuze tex-editor, en je kan de bende simpelweg selecteren en met een shortcut uitcommentarieren. In kile is het Ctrl-D, en ctrl-shift-d om het weer ongedaan maken.
      vrijdag 31 oktober 2008 @ 16:18:51 #94
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62841144
    Het voordeel van comment.sty is dat je ook nog grapjes als dit kunt doen:

    \includecomment{beknopt}
    \excludecomment{uitgebreid}

    En dan kun je in je document zeggen:

    \begin{beknopt}
    ...
    \end{beknopt}

    En:

    \begin{uitgebreid}
    ....
    \end{uitgebreid}

    Zo kun je in de pre-amble mogelijkerwijs hele stukken aan en uitschakelen, je kunt ook na het laden vand e package \includecomment{comment} doen. Als je veel comment-omgevingen hebt is dat sneller dan handmatig in- en uitcommenten. Maar dat hangt een beetje van de situatie af. Of je kunt wat stukken als optioneel kenmerken die je alsnog wilt includen als blijkt dat je uiteindelijk nog ruimte over hebt in je paper.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62928595
    Hé Iblis, dat werkt prima hoor, en ik moest er niet eens veel voor installeren of zo...

    Bespaart me een hele hoop rotzooi met haar beneden schuiven van voorlopig onbruikbare tekst of het bijhouden van ouwe versies.
      dinsdag 4 november 2008 @ 10:44:19 #96
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62929635
    Geen probleem, en als je nog meer vragen of wensen hebt, stel ze dan gerust, ook voordat de frustratie te groot wordt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62937568
    Bedankt...want die is ondertussen alweer redelijk groot.

    Ik zit hier met een joekel van een matrix in Maple. Via Conversions->Latex krijg ik de latexcode daarvoor, maar zelfs als ik die kopieer in latex, $$ errond zet, en daarrond nog eens

    {\tiny

    .....

    }

    blijft het een ramp, het kan er niet op.

    Nu denk ik, gedraaid kan die er wel op, maar met horizontaal versus verticaal heb ik absoluut geen ervaring.

    Dit is wat ik nu gedaan heb :

    \newpage
    {\tiny
    \rotatebox{90}{
    $
    mijn matrix
    $
    }

    In elk geval is draaien best nog goed, alleen lijkt me dit wel een erg vuile oplossing. Die "rotatebox" staat enkel $..$ toe en geen $$...$$. Ik weet niet wat het mooiste is, een pagina die gedraaid is, als een figuur tussen twee gewone bladzijden, of een verwijzing naar een appendix op het einde?

    Veel dank...
    pi_62938450
    Hallo,


    Voor school ben ik bezig met een programma te maken dat een sudoku puzzel oplost. Opzich geen probleem denken de meeste, maar ik moet het dus maken met swi PROLOG.

    Ik heb er nu vrij veel uren aan besteed en ben tot op heden nog niks opgeschoten.
    Het programma zal de puzzel inductief moeten oplossen.
    Uiteindelijk zal mijn programma er als volgt moeten uitzien (dit is geen prolog code)
    sudoku(grid)
    {
    if (is_sudoku)
    {
    print_bord();
    }
    else
    {
    state_transiton(bord, hulpbord)
    validate(hulpbord)
    sudoku(hulpbord)
    }
    }

    Kort gezegd:
    Er wordt gekeken of het bord geheel klopt. Indien dat het geval is moet ik het bord printen.
    Indien het niet het geval is, moet het programma een kopie maken van dat bord, vervolgens op een lege plek een nummer invullen en dat controleren. Vervolgens wordt de hele functie opnieuw aangeroepen en worden de stappen opnieuw uitgevoerd op het hulpbord.


    Nu heb ik dus op dit moment na uren zoeken en kloten nog niks.
    Ik heb meerdere problemen: er zijn meerdere voorbeelden beschikbaar maar ten eerste doen ze het niet en ten tweede gebruiken ze geen inductie.

    Ik zou nu graag eens willen weten hoe ik een getal invul op een lege plek.
    Stel ik heb een lijst [ 1,_,3,4,5,6,7,8,9], hoe vul ik een getal uit de verzameling 1,2,3,4,5,6,7,8,9 in op de lege plek (die met de underscore dus).

    Alle hulp is welkom.
      dinsdag 4 november 2008 @ 16:38:07 #99
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62938763
    Als je grote objecten wilt draaien dan moet je daar altijd een pagina voor inruimen. In jouw geval is dat denk ik geen ramp. Wat je kunt doen is:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \usepackage{rotating}
    \begin{document}
    \begin{sidewaysfigure}
        \begin{displaymath}
            %Matrix hier invoegen
        \end{displaymath}
    \end{sidewaysfigure}
    \end{documnt}

    Dit maakt een nieuwe pagina met daarop je matrix gekanteld. Het staat (moet zelfs) in een figuur, maar je hoeft er niet per se een caption onder te zetten. Die figuur is eigenlijk alleen zodat het op z'n eigen pagina komt, verder kun je erin kwijt wat je wilt. Omdat het toch wel enigszins apart staat van de losse tekst zou je eventueel wel van die caption gebruik kunnen maken. Maar dat ligt een beetje aan je eigen smaak; als het verder niet-boeiende data is kan de appendix ook. Met de opties clockwise en counterclockwise aan de package kun je nog instellen hoe er gedraaid moet worden.

    Overigens is het niet aan te raden om $$ in LaTeX te gebruiken (genereert Maple dat?) want het is eigenlijk TeX-syntax en het werkt wel, maar het is niet altijd optimaal qua witruimte voor & na. Beter is het om \[ ... \] te gebruiken (doet hetzelfde) of het explicietere \begin{displaymath}, mits je amsmath niet gebruikt, anders dan gebruik je \[ ... \] of \begin{equation*}

    Wil je trouwens heel veel in landscape dan zijn er ook packages die een hele reeks pagina's in landscape kunnen zetten.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 4 november 2008 @ 16:47:17 #100
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62938978
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 16:25 schreef Darow het volgende:
    Hallo,


    Voor school ben ik bezig met een programma te maken dat een sudoku puzzel oplost. Opzich geen probleem denken de meeste, maar ik moet het dus maken met swi PROLOG.

    Ik heb er nu vrij veel uren aan besteed en ben tot op heden nog niks opgeschoten.
    Het programma zal de puzzel inductief moeten oplossen.
    Uiteindelijk zal mijn programma er als volgt moeten uitzien (dit is geen prolog code)
    sudoku(grid)
    {
    if (is_sudoku)
    {
    print_bord();
    }
    else
    {
    state_transiton(bord, hulpbord)
    validate(hulpbord)
    sudoku(hulpbord)
    }
    }

    Kort gezegd:
    Er wordt gekeken of het bord geheel klopt. Indien dat het geval is moet ik het bord printen.
    Indien het niet het geval is, moet het programma een kopie maken van dat bord, vervolgens op een lege plek een nummer invullen en dat controleren. Vervolgens wordt de hele functie opnieuw aangeroepen en worden de stappen opnieuw uitgevoerd op het hulpbord.


    Nu heb ik dus op dit moment na uren zoeken en kloten nog niks.
    Ik heb meerdere problemen: er zijn meerdere voorbeelden beschikbaar maar ten eerste doen ze het niet en ten tweede gebruiken ze geen inductie.

    Ik zou nu graag eens willen weten hoe ik een getal invul op een lege plek.
    Stel ik heb een lijst [ 1,_,3,4,5,6,7,8,9], hoe vul ik een getal uit de verzameling 1,2,3,4,5,6,7,8,9 in op de lege plek (die met de underscore dus).

    Alle hulp is welkom.
    En wat breng je in deze topic? Ik denk dat je meer kans hebt in [Bèta overig] huiswerk- en vragentopic . Dat wil overigens niet zeggen dat ik je niet zou kunnen helpen… Maar, het is wel al een tijd geleden dat ik voor het laatst Prolog heb gedaan, dus ik moet er even over nadenken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62939741
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 16:38 schreef Iblis het volgende:
    Als je grote objecten wilt draaien dan moet je daar altijd een pagina voor inruimen. In jouw geval is dat denk ik geen ramp. Wat je kunt doen is:
    Bedankt , uren geploeter op Google brengen me minder op dan jouw posts. Toch heb ik een aantal vragen. Dit is stukken beter, vooral handig dat hij niet onmiddellijk de figuur daar post en enorm veel witte ruimte laat op het blad ervoor (met een referentie naar een label en een goeie caption komt dat wel in orde)
    quote:
    Dit maakt een nieuwe pagina met daarop je matrix gekanteld. Het staat (moet zelfs) in een figuur, maar je hoeft er niet per se een caption onder te zetten. Die figuur is eigenlijk alleen zodat het op z'n eigen pagina komt, verder kun je erin kwijt wat je wilt. Omdat het toch wel enigszins apart staat van de losse tekst zou je eventueel wel van die caption gebruik kunnen maken. Maar dat ligt een beetje aan je eigen smaak; als het verder niet-boeiende data is kan de appendix ook. Met de opties clockwise en counterclockwise aan de package kun je nog instellen hoe er gedraaid moet worden.
    De standaard lijkt te zijn : op oneven pagina's negentig graden in wijzerzin.
    Maar hoe moet ik die clockwise juist invoeren?

    Ik vind het wel zonde om een volledig blad aan een heel lange matrix met maar een aantal rijen te geven. Als ik dat dan toch doe, kan daar best nog zo'n tweede onder. Maar hoe moet dat dan met "caption" en "label" als ze samen op die bladzijde moeten staan?
    quote:
    Overigens is het niet aan te raden om $$ in LaTeX te gebruiken (genereert Maple dat?) want het is eigenlijk TeX-syntax en het werkt wel, maar het is niet altijd optimaal qua witruimte voor & na. Beter is het om \[ ... \] te gebruiken (doet hetzelfde) of het explicietere \begin{displaymath}, mits je amsmath niet gebruikt, anders dan gebruik je \[ ... \] of \begin{equation*}
    Ik moet zeggen dat ik dacht dat $$ en \[ \] gewoon hetzelfde deden. Als jij zegt dat dat niet zo is, wil ik dat best geloven maar binnen deze rotatebox vertonen ze wel hetzelfde gedrag : ze werken allebei niet (je krijgt een foutmelding)


    Verder zit ik al de hele tijd te tobben over een manier om mijn kurkdroge tekst over afbeeldingen tussen ruimtes iets op te fleuren met een aantal diagrammen. Het probleem is dat ik er dagen over doe om zoiets eindelijk aan de praat te krijgen, en ik wil niet ontdekken dat het dan eigenlijk nog niet kan wat ik wil doen. Ik weet dat xypic relatief gemakkelijk te "installeren" is (het hoeft zeker niet?) en dat je daarmee die commutatieve diagrammen kan doen en zo. Maar ik zou pijltjes vooral willen trekken tussen (ovaalvormige) verzamelingen. Zoiets dus


    / \ ----->
    | | ------>
    \ / -------->


    Maar dan mooi natuurlijk . Kan dat eigenlijk?
    Ik heb "geogebra" al eens horen vallen, maar dat lijkt me meer iets om echt figuren over meetkunde te maken (kegelsneden, rechten,.....)

    Opnieuw veel dank bij voorbaat
      dinsdag 4 november 2008 @ 19:30:27 #102
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62943072
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 17:19 schreef zuiderbuur het volgende:
    Bedankt , uren geploeter op Google brengen me minder op dan jouw posts. Toch heb ik een aantal vragen. Dit is stukken beter, vooral handig dat hij niet onmiddellijk de figuur daar post en enorm veel witte ruimte laat op het blad ervoor (met een referentie naar een label en een goeie caption komt dat wel in orde)
    De TUG TeX FAQ is echt een welkome bron van informatie. Hier staat heel veel in.
    quote:
    De standaard lijkt te zijn : op oneven pagina's negentig graden in wijzerzin.
    Maar hoe moet ik die clockwise juist invoeren?
    Met \usepackage[clockwise]{rotating}
    quote:
    Ik vind het wel zonde om een volledig blad aan een heel lange matrix met maar een aantal rijen te geven. Als ik dat dan toch doe, kan daar best nog zo'n tweede onder. Maar hoe moet dat dan met "caption" en "label" als ze samen op die bladzijde moeten staan?
    Je kunt ze samen labellen, wat misschien niet zo mooi is; of je kunt de subfig package gebruiken. Lees daarvoor de manual, met name de paragraaf ‘examples’.
    quote:
    Ik moet zeggen dat ik dacht dat $$ en \[ \] gewoon hetzelfde deden. Als jij zegt dat dat niet zo is, wil ik dat best geloven maar binnen deze rotatebox vertonen ze wel hetzelfde gedrag : ze werken allebei niet (je krijgt een foutmelding)
    In principe is dacht ik met \[ ... \] beter gegarandeerd dat de witruimte blijft kloppen en beter opgevuld wordt.
    quote:
    Verder zit ik al de hele tijd te tobben over een manier om mijn kurkdroge tekst over afbeeldingen tussen ruimtes iets op te fleuren met een aantal diagrammen. Het probleem is dat ik er dagen over doe om zoiets eindelijk aan de praat te krijgen, en ik wil niet ontdekken dat het dan eigenlijk nog niet kan wat ik wil doen. Ik weet dat xypic relatief gemakkelijk te "installeren" is (het hoeft zeker niet?) en dat je daarmee die commutatieve diagrammen kan doen en zo. Maar ik zou pijltjes vooral willen trekken tussen (ovaalvormige) verzamelingen. Zoiets dus


    / \ ----->
    | | ------>
    \ / -------->


    Maar dan mooi natuurlijk . Kan dat eigenlijk?
    Ik heb "geogebra" al eens horen vallen, maar dat lijkt me meer iets om echt figuren over meetkunde te maken (kegelsneden, rechten,.....)

    Opnieuw veel dank bij voorbaat
    Heb je een voorbeeld van een plaatje of PDF op het net met iets waarvan je zegt ‘zo moet het eruit zien’? Dan kan ik je misschien iets preciezer een package aanraden.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 4 november 2008 @ 21:07:51 #103
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62946336
    Ik had trouwens een idee van die plaatjes, en ik ben even losgegaan. Ik wilde het eigenlijk al een keertje hier een beetje melden als tutorial, omdat veel mensen plaatjes moeten maken met LaTeX en het altijd gedoe is, en ik onlangs TikZ ondekt heb, en het heel prettig vind werken. Het basisidee is van Wikipedia gejat:



    Aannemende dat je zoiets bedoelt. En dan is dit mijn ‘gepimpte’ variant in LaTeX:



    Dit heb ik met TikZ gemaakt. Ik heb iets meer features gebruikt dan redelijkerwijs nuttig, maar dit is even om een idee te geven wat je ermee kunt. Het zit inmiddels standaard in de nieuwe TeX-distributies, je wilt eigenlijk wel versie 2.00 hebben. Daarvan is een uitgebreide handleiding beschikbaar (honderden pagina’s vol voorbeelden en ideeën). Het kan alles wat XYPic ook kan, maar dan niet met zo'n krampachtige syntax. Je programmeert je plaatje gewoon in je LaTeX document, en het maakt niet uit of je dvi of PDF maakt. Het heeft allerlei bibliotheken om het leven te vergemakkelijken. Het idee is vooral dat jij niet te veel nadenkt en het plaatje beschrijft in termen van ‘dit staat hier’, en ‘dat staat er 1cm naast’, en dan ‘aan de bovenkant een label’. En als je dan besluit dat het niet 1cm, maar 5cm moet zijn, dan schuift alles mee.

    Zie hier de code:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    \documentclass{article}
    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{matrix}
    \usetikzlibrary{fit}
    \usetikzlibrary{shapes.geometric}
    \usetikzlibrary{arrows}
    \pgfdeclarelayer{background}
    \pgfsetlayers{background,main}␣
    \begin{document}
        \begin{tikzpicture}[
                set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt,
                    minimum width=1cm},
                left set/.style={set, draw=red, fill=red!20},
                right set/.style={set, draw=blue, fill=blue!20},
                pijl/.style={->,bend left=15,>=stealth'},
            ]
            \matrix[matrix of math nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em},
                column 1/.style={red},
                column 2/.style={blue},
                row sep={4pt},
                column sep={2cm,between origins}] {
                |(1)| 1 & |(D)| D \\
                |(2)| 2 & |(C)| C \\
                |(3)| 3 & |(B)| B \\
                |(4)| 4 & |(A)| A \\
            };

            \foreach \van/\naar in {1/D, 2/C, 3/B, 4/A} {
                \draw (\van) edge[pijl] (\naar);
            }

            \begin{pgfonlayer}{background}
                \node[name=l, left set, fit=(1) (2) (3) (4)] {};
                \node[name=r, right set,fit=(A) (B) (C) (D)] {};
            \end{pgfonlayer}{background}

            \node[above] at (l.north) {$X$};
            \node[above] at (r.north) {$Y$};
        \end{tikzpicture}
    \end{document}


    Nu nog wat commentaar. Ik laad eerst wat bibliotheken. De arrows om de pijl te kunnen kiezen, de shapes.geometric voor de ellipse, de matrix voor het uitlijnen, de fit om de ellipse passend te maken, en vervolgens zeg ik dat het document uit twee layers bestaat, background & main, met background achter main (main is standaard, die hoef je niet aan te geven).

    Je ziet dat je begint met tikzpicture, en dat je dan tussen [...] opties kunt opgeven, zoals standaard met LaTeX. De manier waarop is echter vrij uitgebreid, en als je CSS kent van HTML dan komt het je misschien bekend voor qua idee (niet qua syntax), en anders is het ook zo te snappen. Het idee is dat je stijlen definieert, waardoor je later (indien gewenst) snel je document kunt aanpassen. Ik definieer dus eerst dat een set de vorm van een ellipse heeft, en dat deze minstens 1cm breed is, maar dat er geen extra ruimte (inner sep) tussen de rand en de eigenlijke content hoeft te zitten. De linker ellipse maakt van die definitie gebruik, maar dan met een rode vulling, en de rechter is blauw. De stijl ‘pijl’ definieer ik ook zo.

    Dan komt de matrix. Dat is in feite een tabel/array. Ik vertel eerst dat deze alleen maar uit math nodes bestaat, zodat ik geen $ $ hoef te typen, dan dat alles in de eerste kolom rood moet zijn, en alles in de tweede blauw, en hoe ver de rijen en kolommen van elkaar af moeten staan. Vervolgens maak ik de tabel zoals je altijd zou doen. Het |(A)| zorgt ervoor dat die cel de naam (A) krijgt, etc.

    Dan staan dus de 1 t/m 4 en de D t/m A op hun plek. Dan kan ik er vier pijltjes tussen trekken. Ik gebruik daar de zojuist gedefinieerde namen. Als ik dus D & A zou verwisselen in de matrix zouden die pijlen elkaar kruisen. Omdat ik de ellips pas wil tekenen als ik de inhoud getekend heb, omdat het mooi moet passen, zet ik dat op een achtergrondlayer, want anders zou de tekst bedekt worden. Ik zeg dus, teken een ellipse, geef die de naam l, en fit die rond die 4 nodes. Als ik nou nog een extra element wil toevoegen bij de matrix, dan blijft die ellipse definitie gelijk, want die schaalt dan mee. De labels X & Y plaats ik daarna, en ik specificeer dat ze aan de bovenkant van het noordelijkste punt van de ellipsen moeten komen.

    En klaar. Zou ik nu dus bedenken dat ik een groene vulling wil, of liever een rectangle-vorm, dan is dat zo gepiept. Dat is de kracht van TikZ.

    Naast de manual is er een example gallery, waar ook veel (heel mooie) voorbeelden in staan, inclusief code:

    (Deze staat ook in de manual uitgelegd):




    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62963502
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 21:07 schreef Iblis het volgende:
    Ik had trouwens een idee van die plaatjes, en ik ben even losgegaan. Ik wilde het eigenlijk al een keertje hier een beetje melden als tutorial, omdat veel mensen plaatjes moeten maken met LaTeX en het altijd gedoe is, en ik onlangs TikZ ondekt heb, en het heel prettig vind werken. Het basisidee is van Wikipedia gejat:

    [ afbeelding ]

    Aannemende dat je zoiets bedoelt. En dan is dit mijn ‘gepimpte’ variant in LaTeX:

    [ afbeelding ]
    Zoiets is eigenlijk exact wat ik wou hebben , alleen zou ik eventueel rechte pijltjes willen, en geen labels voor de elementen in de verzamelingen, maar vooral labels op de pijlen (om dus mijn afbeeldingen goed te kunnen onderscheiden). Ik neem aan dat dat dan ook geen probleem is?
    quote:
    Dit heb ik met TikZ gemaakt. Ik heb iets meer features gebruikt dan redelijkerwijs nuttig, maar dit is even om een idee te geven wat je ermee kunt. Het zit inmiddels standaard in de nieuwe TeX-distributies, je wilt eigenlijk wel versie 2.00 hebben.
    Laat dat nu een hinderpaal zijn. Ik ben een ramp op het gebied van dingen installeren. Ik werk op een Macbook, met TexShop, en ik weet eigenlijk niet waar mijn latex is, en dus waar mijn files heen moeten als ik iets nieuws download.
    Ik heb jouw code geprobeerd en dan kreeg ik in mijn console als ik compileerde een foutmelding:
    I can't find file pgflibriarytikzmatrix.tex

    Ik dacht dat ik dat wel kon oplossen door hier die version2.00 af te halen : link, en nu heb ik na unzippen een folder "pgf-2.00" met daarin subfolders context,doc,generic,latex, plain.
    Ik weet dus niet waar die juist moeten. Die grote handleiding van vijfhonderd pagina's heb ik er dan bij genomen (die die jij me had aangeraden) en daarin zeggen ze dat files doorgaans in texmf moeten maar blijkbaar gebruikt mijn systeem dat (eigenlijk) niet. (Vroeger toen ik nog een pc met windows gebruikte had ik die wel, meen ik)


    Ik ben dan hierheen geweest (op ctan) voor algemeen installatie-advies maar ook daar leek het om die texmf te gaan.

    Ik ben dus opnieuw ten einde raad. Opnieuw duizendmaal dank bij voorbaat.
      woensdag 5 november 2008 @ 11:04:15 #105
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62963959
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 10:47 schreef zuiderbuur het volgende:
    Zoiets is eigenlijk exact wat ik wou hebben , alleen zou ik eventueel rechte pijltjes willen, en geen labels voor de elementen in de verzamelingen, maar vooral labels op de pijlen (om dus mijn afbeeldingen goed te kunnen onderscheiden). Ik neem aan dat dat dan ook geen probleem is?
    Uiteraard kun je labels op de pijlen zetten, aan het begin, in het midden, eronder, erboven, erin. En verder ook nog de pijlen laten slingeren of weet ik veel wat…
    quote:
    Laat dat nu een hinderpaal zijn. Ik ben een ramp op het gebied van dingen installeren. Ik werk op een Macbook, met TexShop, en ik weet eigenlijk niet waar mijn latex is, en dus waar mijn files heen moeten als ik iets nieuws download.
    Ik heb jouw code geprobeerd en dan kreeg ik in mijn console als ik compileerde een foutmelding:
    I can't find file pgflibriarytikzmatrix.tex
    Dan denk ik dat je een oude versie van pgf/tikz gebruikt, versie 1.18. Je kunt inderdaad 2.00 dan installeren, of je kunt je hele TeX-installatie upgraden. Er is een maand geleden een hele nieuwe versie voor 2008 uitgekomen, die kun je hier vinden. Het is een grote download, maar het omvat wel alles wat je nodig hebt en het updatet je installatie naadloos (als het goed is natuurlijk). In de extra's versie vind je ook TeXShop. Anders dan geef ik hieronder even instructies.
    quote:
    Ik dacht dat ik dat wel kon oplossen door hier die version2.00 af te halen : link, en nu heb ik na unzippen een folder "pgf-2.00" met daarin subfolders context,doc,generic,latex, plain.
    Ik weet dus niet waar die juist moeten. Die grote handleiding van vijfhonderd pagina's heb ik er dan bij genomen (die die jij me had aangeraden) en daarin zeggen ze dat files doorgaans in texmf moeten maar blijkbaar gebruikt mijn systeem dat (eigenlijk) niet. (Vroeger toen ik nog een pc met windows gebruikte had ik die wel, meen ik)

    Ik ben dus opnieuw ten einde raad. Opnieuw duizendmaal dank bij voorbaat.
    Op je Mac werkt het net zo, maar dan zit die directory in je Library of Bibliotheek dir onder je homedirectory. Ik ken zelf alleen de Engelse verise van OS X, maar ik vermoed dat onderstaande ongeveer hetzelfde werkt voor de Nederlandse versie als je Library door Bibliotheek vervangt…

    Ga naar je homedir, in Finder, kijk dan of er een directory 'texmf' onder staat, zo niet maak je die aan. In die texmf dir maak je, indien nodig, ook de directory 'tex' aan. Nu bekijk je je uitgepakte pgf-2.00 bestand. De directory's context, generic, latex en plain sleep je naar de laatst aangemaakt texmf/tex directory, de doc directory sleep je direct onder de texmf directory. (Of gooi je weg, het gaat alleen eigenlijk om de pgfmanual.pdf die daar ergens instaat, de rest is niet zo boeiend).

    Dan open je Terminal.app en type je 'texhash', dan type je nog:
    kpsewhich tikz.sty

    En als het goed is zegt het dan iets als:

    /Users/zuiderbuur/Library/texmf/tex/latex/pgf/frontendlayer/tikz.sty
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62964548
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 11:04 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Uiteraard kun je labels op de pijlen zetten, aan het begin, in het midden, eronder, erboven, erin. En verder ook nog de pijlen laten slingeren of weet ik veel wat…
    [..]
    Prima!
    quote:
    #
    Dan denk ik dat je een oude versie van pgf/tikz gebruikt, versie 1.18. Je kunt inderdaad 2.00 dan installeren, of je kunt je hele TeX-installatie upgraden. Er is een maand geleden een hele nieuwe versie voor 2008 uitgekomen, die kun je hier vinden. Het is een grote download, maar het omvat wel alles wat je nodig hebt en het updatet je installatie naadloos (als het goed is natuurlijk). In de extra's versie vind je ook TeXShop. Anders dan geef ik hieronder even instructies.
    [..]
    Ik denk dat ik voorlopig even van tex in het algemeen afblijf.
    quote:
    Op je Mac werkt het net zo, maar dan zit die directory in je Library of Bibliotheek dir onder je homedirectory. Ik ken zelf alleen de Engelse verise van OS X, maar ik vermoed dat onderstaande ongeveer hetzelfde werkt voor de Nederlandse versie als je Library door Bibliotheek vervangt…
    Bij mij is alles ook in het Engels (dus in Library)
    quote:
    Ga naar je homedir, in Finder, kijk dan of er een directory 'texmf' onder staat, zo niet maak je die aan. In die texmf dir maak je, indien nodig, ook de directory 'tex' aan. Nu bekijk je je uitgepakte pgf-2.00 bestand. De directory's context, generic, latex en plain sleep je naar de laatst aangemaakt texmf/tex directory, de doc directory sleep je direct onder de texmf directory. (Of gooi je weg, het gaat alleen eigenlijk om de pgfmanual.pdf die daar ergens instaat, de rest is niet zo boeiend).
    Ik heb jouw instructies tot op de letter nagevolgd.
    Ik zit nu met een map "zuiderbuur" bovenaan, met daarin allerlei mappen als Documents, Music, Pictures en Library.
    Binnen die Library zaten reeds directories Texshop, Thunderbird, en nu heb ik zelf die texmf aangemaakt.

    Mijn texmf zelf bestaat uit doc en tex. De map doc zelf bevat slechts één map generic, die slechts één map pgf bevat.
    De map tex bevat de mappen context, generic, latex en plain, die allen slechts één map omvatten, telkens met de naam pgf.
    quote:
    Dan open je Terminal.app en type je 'texhash', dan type je nog:
    kpsewhich tikz.sty

    En als het goed is zegt het dan iets als:

    /Users/zuiderbuur/Library/texmf/tex/latex/pgf/frontendlayer/tikz.sty
    Heb ik allemaal letterlijk gedaan en dat deed ie dan ook en als ik nou jouw voorbeeld wil compileren krijg ik net hetzelfde figuurtje!


    Daar ga ik dus even mee experimenteren!

    Verder nog over die $$ en \[ , mij is zo geleerd dat je \[ moet doen, het is maar sinds kort dat ik eigenlijk weet dat je $$ kan doen. Ik dacht dat dat identiek was, en verkoos het dan ook, omdat ik hier niet alleen op een Azerty werk, maar op een Azerty-LAPTOP, waardoor ik voor iedere [ moet doen : alt+ shift+ (
      woensdag 5 november 2008 @ 11:26:25 #107
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62964569
    Labels op de pijlen zou je b.v. voor elkaar kunnen krijgen door de foreach te vervangen:

    1
    2
    3
    4
            \foreach \van/\naar/\label in {1/D/{L_\alpha},
                    2/C/{L_\beta}, 3/B/{L_\gamma}, 4/A/{L_\delta}} {
                \draw (\van) edge[pijl] node[above,midway] {$\label$} (\naar);
            }


    Je moet wel de row sep en de column sep misschien wat aanpassen in de matrix, maar voor de rest schaalt het vanzelf.

    Ah, tof dat het werkt!

    En over TikZ, die manual is heel uitgebreid, maar wel nuttig. Ik heb je al bovenin voorbeelden gegeven met stijlen (die kun je overigens ook globaal maken m.b.v. van \tikzset), en als je dat een beetje handig doet, dan krijg je een heel consistent document. Je kunt tikzpictures natuurlijk binnen een figure-omgeving gebruiken, en je kunt ze heel mooi schalen, waarbij het standaard de letters niet meeschaalt, zodat je geen onleesbare (of juist supergrote) tekst krijgt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 5 november 2008 @ 11:50:17 #108
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62965153
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 11:25 schreef zuiderbuur het volgende:
    Mijn texmf zelf bestaat uit doc en tex. De map doc zelf bevat slechts één map generic, die slechts één map pgf bevat.
    De map tex bevat de mappen context, generic, latex en plain, die allen slechts één map omvatten, telkens met de naam pgf.
    Ja, dat klopt. Als je nu een extra package wilt installeren dat niet in je distributie zit, dan kun je dat in ~/Library/texmf/tex/latex/ kwijt. Of als je een nieuwere versie nodig hebt (de packages daar hebben namelijk voorrang op je distributie). Als je zo'n package daarin hebt gezet draai je weer texhash.
    quote:
    Verder nog over die $$ en \[ , mij is zo geleerd dat je \[ moet doen, het is maar sinds kort dat ik eigenlijk weet dat je $$ kan doen. Ik dacht dat dat identiek was, en verkoos het dan ook, omdat ik hier niet alleen op een Azerty werk, maar op een Azerty-LAPTOP, waardoor ik voor iedere [ moet doen : alt+ shift+ (
    Oh, dat is irritant. Ik heb het verbod uit ‘l2tabu’ over zaken die taboe zijn in LaTeX 2e, (document staat in de OP), en die legt uit dat de witruimte niet goed gaat.

    Wat je kunt doen is b.v. dit:

    \let\bM=\[
    \let\eM=\]

    En dan kun je in plaats van \[ ... \] ook \bM .. \eM (begin-math, end-math) typen. Net zo gemakkelijk. Een groot nadeel is dat je editor het waarschijnlijk niet kent en je syntax-highlighting kapot gaat.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62969561
    Wat ik me nu zit af te vragen is of ik best met "set" of met "nodes" werk of zo. Het is immer allemaal erg verzameling-georiënteerd bij mij, en niet zozeer met de objecten.

    Dit is bijvoorbeeld wat ik in gedachten heb:



    Bij nodes krijg je blijkbaar een cirkeltje of een rechthoekje rond een symbool met een naam, terwijl ik het liever (zoals het hoort bij verzamelingen) rechtsboven of zo heb.

    Heel misschien wil ik er misschien nog één element in noteren of zo (met dan een bolletje bij) maar in het algemeen gaat het 'm niet om de elementen, ik geef gewoon aan welke afbeeldingen tussen welke verzamelingen zijn.

    Is werken met nodes dan eigenlijk aangewezen (ik heb snel even gekeken naar het fenomenale gamma aan mogelijkheid in die handleiding)...

    Het is trouwens inderdaad een erg veelzijdig ding moet ik zeggen
      woensdag 5 november 2008 @ 15:27:16 #110
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62971343
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 14:31 schreef zuiderbuur het volgende:
    Wat ik me nu zit af te vragen is of ik best met "set" of met "nodes" werk of zo. Het is immer allemaal erg verzameling-georiënteerd bij mij, en niet zozeer met de objecten.

    Dit is bijvoorbeeld wat ik in gedachten heb:

    [ afbeelding ]
    En dit is wat ik er dan van maak:

    quote:
    Bij nodes krijg je blijkbaar een cirkeltje of een rechthoekje rond een symbool met een naam, terwijl ik het liever (zoals het hoort bij verzamelingen) rechtsboven of zo heb.
    Ja, dat klopt, maar dat is niet het enige doel van nodes. Je maakt nodes eigenlijk vaak genoeg zonder content. (Zie b.v. de tutorial ‘A Petrinet for Hans Hagen’. Het voordeel van nodes is namelijk ook dat ze anchors hebben. Zoals ‘south’ of ‘north’, die je kunt gebruiken om pijlen aan vast te zetten.
    quote:
    Is werken met nodes dan eigenlijk aangewezen (ik heb snel even gekeken naar het fenomenale gamma aan mogelijkheid in die handleiding)...
    Ja, dat lijkt me wel, ik heb hier de code:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    44
    45
    46
    47
    48
    49
    50
    51
    52
    53
    54
    55
    56
    57
    58
    59
    60
    61
    62
    63
    64
    65
    66
    67
    68
    69
    70
    71
    72
    73
    74
    75
    76
    77
    78
    79
    80
    81
    \documentclass{article}
    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{matrix}
    \usetikzlibrary{fit}
    \usetikzlibrary{shapes.geometric}
    \usetikzlibrary{arrows}
    \begin{document}
        \begin{tikzpicture}[
                % De verzamelingen zien eruit als een ellips, en zijn minstens 1cm
                % breed. We willen namelijk wel dat ze allemaal even groot zijn.
                set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1cm,draw},
                % >=stealth' zegt dat de pijltjes er zo uit moeten zien als je ook
                % ziet bij \to
                pijl/.style={->,>=stealth'},
                lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=10,loop},
            ]
            % Hier komt de truc eigenlijk. Om geschikte referentiepunten te krijgen
            % om de pijlen tussen te laten lopen maken we een matrix met lege nodes.
            % Elke node wordt 1em breed en 4pt hoog, dat is niet zo veel, maar
            % het voldoet denk ik.
            % De nodes krijgen wel een naam. Dus |(A1-1) is de naam van de (lege)
            % node. Als je aan eht tekenen bent kun je overigens iets als
            % fill=blue aan de every node/.append style toevoegen om blauwe vierkantjes
            % te zien.
            % Zou je wel content willen, dan kun je dat dus invoeren tussen | en &, zoals
            % ik in het eerste voorbeeld deed.
            \matrix[matrix of nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt},
                row sep={8pt},
                column sep={2.5cm,between origins}] {
                |(A1-1)| & |(A2-1)| & |(A3-1)| \\
                |(A1-2)| & |(A2-2)| & |(A3-2)| \\
                |(A1-3)| & |(A2-3)| & |(A3-3)| \\
            };

            % Nu tekenen we de ellipsen rond de nodes. De set
            % geeft aan dat we de stijl die hierboven staat opgegeven
            % willen gebruiken.
            \node[name=A1, set, fit=(A1-1) (A1-2) (A1-3)] {};
            \node[name=A2, set, fit=(A2-1) (A2-2) (A2-3)] {};
            \node[name=A3, set, fit=(A3-1) (A3-2) (A3-3)] {};

            % En deze ellipsen hebben ook weer anchors die
            % we kunnen gebruiken om de labels te positioneren!
            \node[above] at (A1.north) {$A_1$};
            \node[above] at (A2.north) {$A_2$};
            \node[above] at (A3.north) {$A_3$};

            % Nu trekken we de simpele pijltjes, let op het gebruik van
            % foreach, dat scheelt onder elkaar kopiëren en plakken.
            \foreach \van/\naar/\label in {
                    A2-1/A1-1/b, A1-2/A2-2/a, A1-3/A2-3/c,
                    A2-1/A3-1/d, A3-3/A2-3/e} {
                \draw (\van) edge[pijl] node[above,midway] {$\label$} (\naar);
            }

            % Dit is een 'unieke' pijl, dus die doen we zelf. Let dus op de syntax. Ik teken deze
            % pijl van A3-3 (dat is de onderste node van A3 uiteraard) beginnend in het zuid-westen,
            % en de pijl eindigt aan de zuidkant van A1-3. Je kunt hiermee experimenteren door er
            % east, of north van te maken. De anchors staan in de manual uitgelegd.
            %
            % Als je dit niet opgeeft zoekt TikZ zelf een handige anchor uit, maar dat hoeft niet jouw
            % voorkeur te zijn. Hier boven gaat het echter goed, dus daar geven we geen anchor op,
            % wehadden echter (\van.east) en (\naar.west) kunnen schrijven.
            \draw (A3-3.south west) edge[pijl,bend left=15] node[below, midway] {$h = b \circ e$} (A1-3.south);

            % Lusjes zijn wat rottiger, vind ik. Ik gebruik weer de anchors, en er zijn in feite twee
            % mogelijkheden: je kunt opgeven onder hoeveel graden de lus de node moet verlaten, en onder
            % hoeveel graden hij moet terugkomen. Dit werkt gewoon 'standaard', dus 0 is aan de oostzijde, 90
            % aan de noordzijde, etc.
            % Wat wel leuk is, is dat ik opgeef met +(0, -4pt) dat de lus 4pt lager moet uitkomen dan hij begonnen
            % is.
            \draw (A1-2.north west) edge[lus,out=150,in=210] node[left] {$g$} +(0, -4pt);
            \draw (A3-3.south) edge[lus,out=240,in=300] node[below] {$f$} +(4pt, 0);
            % Deze lus is ietsje lastiger, want die moet niet door de A1 label gaan, dus ik teken
            % hem gewoon naar rechts, en geef dan nog een extra rotate-commando op, zodat hij alsnog
            % gedraaid wordt. Die rotate is echter makkelijker aanpassen.
            \draw[rotate=35]  (A1-1.north east) edge[lus,out=-30,in=30] node[right] {$i$} +(0, 4pt);

        \end{tikzpicture}
    \end{document}


    [ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 05-11-2008 15:50:38 ]
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62972382
    Knap!

    Maar het bizarre is dat jouw code enkel werkt bij mij als ik de laatste drie commandolijnen weglaat.....
      woensdag 5 november 2008 @ 16:03:28 #112
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62972610
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 15:56 schreef zuiderbuur het volgende:
    Knap!

    Maar het bizarre is dat jouw code enkel werkt bij mij als ik de laatste drie commandolijnen weglaat.....
    Oh… raar… ik kijk er even naar.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 5 november 2008 @ 16:20:27 #113
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62973223
    Het komt omdat ik een ontwikkelingsversie gebruik van TikZ, daarin gaat het wel goed, in 2.00 is dit blijkbaar een bug. Je kunt, met een iets minder mooi resultaat, wel het volgende doen:

    1
    2
    3
            \draw (A1-2.north west) edge[lus,out=150,in=210] node[left] {$g$} (A1-2.south west);
            \draw (A3-3.240) edge[lus,out=240,in=300] node[below] {$f$} (A3-3.300);
            \draw (A1-1.30) edge[lus,out=5,in=65] node[right] {$i$} (A1-1.65);


    Als laatste drie commando's. Ik gebruik hier deels ‘border anchors’, dat zijn in feite gewoon graden weer, 0 is east, 90 is noord, maar dan een beetje shape afhankelijk. Dus bij een rectangle ligt 45 op rechtsboven, en 70 tussen midden boven en rechtsboven in.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62974304
    Ik denk dat ik het begin te begrijpen. Die labels op je pijltjes zijn dan in feite ook "nodes", of niet?

    Je kan dus instellen waar die lussen vertrekken en aankomen en aan welke kant, en onder welke hoeken.

    Ik vroeg me nog af of je die lussen wat langer kan maken ook?


    Trouwens nog eens heel erg bedankt voor al jouw hulp, zo schiet het natuurlijk veel harder op. Als er in het huiswerkforum iets is van wiskunde waarmee ik zou kunnen helpen dan vraag je of pm je me maar, misschien kan ik dan wat terugdoen
    pi_62976213
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    \begin{center}
    \begin{figure}
    \beginpgfgraphicnamed{blabla?} 
    \begin{tikzpicture}
            .............

             \end{tikzpicture}
             \endpgfgraphicnamed 
               \caption{nog een titel bedenken!}
     \end{figure}
    \end{center}    


    Wat raar dat het zo ingewikkeld wordt van zodra je een titeltje erbij wil. Moet dat echt? -O- Ik heb de handleiding gevolgd eigenlijk....;
    pi_62980027
    Meestal wel :) Je wilt sowieso je plaatje in een float hebben (zwevend over de pagina). Daarnaast wil je het centreren, en je wilt er dus een titeltje bij hebben. Wat ik meestal doe is:
    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{figure}[htb]% Plaats figuur Here, Top of Bottom
    \centering
    \epsfig{iets} % of wat anders natuurlijk ;)
    \caption{\label{fig:labeltje}Dit is een stukje tekst.}
    \end{figure}
      woensdag 5 november 2008 @ 23:43:34 #117
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62987183
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 17:54 schreef zuiderbuur het volgende:

    [ code verwijderd ]

    Wat raar dat het zo ingewikkeld wordt van zodra je een titeltje erbij wil. Moet dat echt? Ik heb de handleiding gevolgd eigenlijk....;
    Dat named hoeft niet, dat is alleen als je je grahics wil externaliseren (als losse PDF wilt maken b.v. omdat je een artikel moet inleveren bij een journal dat geen TikZ kent). Anders is gewoon figure - tikzpicture - caption genoeg.

    Als je dat externaliseren wilt doen, dan kun je trouwens beter met de nieuwste versie van TikZ gaan werken, die is een stuk flexibeler. (Nieuwste = ontwikkelingsversie.)

    Over die lussen, ik denk dat als je:

    lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=10,loop},

    Aanpast, en de min distance groter maakt, dat de lus dan langer wordt. Verder, de labels op de pijlen zijn ook (naamloze) nodes inderdaad. Maar ik ben nu even wat drukker.

    [ Bericht 1% gewijzigd door Iblis op 06-11-2008 08:40:59 ]
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      donderdag 6 november 2008 @ 08:38:03 #118
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62990387
    quote:
    Op woensdag 5 november 2008 20:17 schreef Gospodin het volgende:
    Meestal wel Je wilt sowieso je plaatje in een float hebben (zwevend over de pagina). Daarnaast wil je het centreren, en je wilt er dus een titeltje bij hebben. Wat ik meestal doe is:
    [ code verwijderd ]
    \epsfig is niet zo handig als je met pdflatex werkt, omdat pdflatex geen eps aankan. Beter kun je graphicx en \includegraphics{figuur} gebruiken. Draai (gewoon) LaTeX, dan kijkt het of figuur.eps bestaat, als je pdflatex draait, dan kijkt het of figuur.pdf bestaat (of .png of .jpg).

    Op zich is qua gewoon LaTeX ook graphicx nu de geprefereerde keus, epsfig is outdated.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62993629
    Zou ik eens om een kleine evaluatie van mijn experimenten kunnen vragen? Ik vraag me af of ik toch wel alles goed doe.

    In dit geval is mijn situatie als volgt : een grote verzameling CP, met zes kleine verzamelingen daarbinnen. Er zijn zes afbeeldingen die gewoon gaan van CP naar CP.
    Daarnaast zijn er zes afbeeldingen (projecties zijn ze eigenlijk) die van CP vertrekken maar in één van die zes kleinere eindigen.

    Ik heb een matrix met negen nodes gebruikt : acht in de eerste kolom, en een negende rechts;
    Daarnaast heb ik binnen die linkse kolom nog eens nodes gebruikt om sets te tekenen rond zes van die elementen.

    Is dit conceptueel allemaal wel goed?


    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    44
    45
    46
    47
    48
    49
    50
    51
    52
    53
    54
    55
    56
              \begin{tikzpicture}[
       set/.style={shape=ellipse, inner sep=0pt, minimum width=1 cm,draw},
      pijl/.style={->,>=stealth'},
                lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop},
            ]
              
              
             \matrix[matrix of nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,fill=blue,minimum height=4pt},
                row sep={16pt},
                column sep={2cm,between origins}] 
                {
               |(1)|\\|(2)|\\|(3)|\\  |(4)| &|(rechterkant)|\\|(5)|\\|(6)|\\|(7)|\\|(8)|\\};
              
              
             %ik definieer mijn grote verzameling CP
               \node[name=CP, set, fit=  (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (rechterkant)] {};
               
              %ik zet de naam ernaast
              \node[right]  at (CP.east) {$CP$};
               
               %ik  maak kleine setjes aan  rond zes van de acht nodes onder elkaar
              \node[name=set2, set, fit=  (2)] {};
             \node[name=set3, set, fit=  (3)] {};        
              \node[name=set4, set, fit=  (4)] {};
              \node[name=set5, set, fit=  (5)] {};
             \node[name=set6, set, fit=  (6)] {};
             \node[name=set7, set, fit=  (7)] {};
             
             %ik zet de namen bij die zes kleine setjes
             
            \node[above] at (2.north east) {$V_{-1,0}$}; 
             \node[above] at (3.north east) {$V_{0,1}$}; 
             \node[above] at (4.north east) {$V_{0,2}$}; 
              \node[above] at (5.north east) {$V_{1,0}$}; 
              \node[above] at (6.north east) {$V_{1,1}$}; 
               \node[above] at (7.north east) {$V_{1,2}$}; 
             

            %ik trek pijlen van de ene rechtse node naar die zes setjes
            \draw (rechterkant)  edge[pijl]   node[above,midway]{$E_{-1,0}$} (2);
            \draw (rechterkant)  edge[pijl]   node[above,midway]{$E_{0,1}$} (3);
             \draw (rechterkant)  edge[pijl]   node[above,midway]{$E_{0,2}$} (4);
             \draw (rechterkant)  edge[pijl]   node[below,midway]{$E_{1,0}$} (5);
              \draw (rechterkant)  edge[pijl]   node[above,midway]{$E_{1,1}$} (6);
                  \draw (rechterkant)  edge[pijl]   node[below,midway]{$E_{1,2}$} (7);
            
             %ik trek zes lussen die gewoon van CP naar CP gaan (en niet van of naar een kleinere set gaan)
             %drie komen uit die ene bovenste node, de andere drie uit de onderste 
           \draw (1.north west) edge[lus,out=150,in=240,distance=30mm] node[left] {$A_{1,1}$} (1.south west);
            \draw (1.north) edge[lus,out=140,in=70,distance=40 mm] node[left] {$A_{0,1}$} (1.north east);
            \draw (1.east) edge[lus,out=60,in=20,looseness=60,distance=45mm] node[right] {$A_{0,2}$} (1.south east);
            \draw (8.west) edge[lus,out=190,in=210,distance=30mm] node[left] {$A_{1,1}$} (8.north west);
             \draw (8.south) edge[lus,out=260,in=280,distance=30mm] node[left] {$A_{1,1}$} (8);
              \draw (8.east) edge[lus,out=-20,in=0,distance=30mm] node[right] {$A_{1,1}$} (8.east);
               \end{tikzpicture}

    Ik wou een plaatje posten maar ik krijg het niet geexporteerd , en Latexit (dat normaa snel code omzet naar jpeg) lijkt dit ook te geavanceerd te vinden.


    Wijziging : dat is dan toch gelukt:



    Verder zou het misschien iets duidelijker kunnen. Maar ik weet niet of dat op elementaire wijze kan gewijzigd worden?

    [ Bericht 0% gewijzigd door zuiderbuur op 06-11-2008 11:27:16 ]
      donderdag 6 november 2008 @ 12:00:25 #120
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_62995197
    Het is prima, eventueel kun je dit doen in de matrix

    |(2) [set]|

    In plaats van |(2)| in een cell. Dan geef je die node direct de vorm van een ellipse en hoef je niet de fit te doen. Ik maak trouwens in preview screenshots met appeltje+shift+4 (komt er een crosshair en dan kun je de regio selecteren...).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_62998568
    Wow dat Tikz is dus helemaal de max man voor plaatjes is dat nieuw ofzo...?
    pi_63000233
    column sep={2cm,between origins}] {
    |(1)| 1 & |(D)| D \\
    |(2)| 2 & |(C)| C \\
    |(3)| 3 & |(B)| B \\
    |(4)| 4 & |(A)| A \\
    };

    Ik begrijp toch goed dat de eerste 1 ( of 2..) hier slaat op de naam, dus dat hij die "plaats", die "node" moet onthouden onder de naam 1 , en dat dat altijd tussen |( en )| moet, terwijl die andere 1 gewoon een stuk tekst is dat even goed iets anders had kunnen zijn?
      donderdag 6 november 2008 @ 17:02:53 #123
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63004989
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 13:44 schreef Wouser het volgende:
    Wow dat Tikz is dus helemaal de max man voor plaatjes is dat nieuw ofzo...?
    Redelijk ja. Eerst was er pgf, en TikZ bestaat nu 2 jaar, maar versie 2.00 is duidelijk een verbetering, en dat bestaat een half jaar. Ik geloof dat het door een kerel in Duitsland geschreven wordt… iemand zoveel tijd had dat hij twee studies kon afronden en daarna kon promoveren om voor z'n 30e prof te zijn en TeX-goeroe te worden om TikZ te schrijven.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      donderdag 6 november 2008 @ 17:08:05 #124
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63005104
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 14:27 schreef zuiderbuur het volgende:
    column sep={2cm,between origins}] {
    |(1)| 1 & |(D)| D \
    |(2)| 2 & |(C)| C \
    |(3)| 3 & |(B)| B \
    |(4)| 4 & |(A)| A \
    };

    Ik begrijp toch goed dat de eerste 1 ( of 2..) hier slaat op de naam, dus dat hij die "plaats", die "node" moet onthouden onder de naam 1 , en dat dat altijd tussen |( en )| moet, terwijl die andere 1 gewoon een stuk tekst is dat even goed iets anders had kunnen zijn?
    Ja, dat klopt. Je kunt hiervoor het hoofdstuk over matrices lezen. Als samenvatting, er zijn twee manieren om matrices te specificeren. Je kunt dit doen:

    \matrix {
    \node[opties] (naam) {inhoud}; & \node[opties] (naam2) {inhoud};
    }

    Of je kunt doen:

    \matrix[matrix of nodes] {
    |[opties] (naam)| inhoud & |[opties] (naam)|
    }

    Het eerste is duidelijk uitgebreider (en flexibeler als je niet per se nodes wilt, maar dat wil je heel vaak wel).

    En als je zeker weet dat inhoud altijd wiskundig is, dan kun je in plaats van:

    \matrix {
    \node[opties] (naam) {$inhoud$}; & \node[opties] (naam2) {$inhoud$};
    }

    \matrix[matrix math of nodes] {
    |[opties] (naam)| inhoud & |[opties] (naam)|
    }


    Doen. Het is dus 'gewoon' een korte notatie. Overigens kun je, als je OS X gebruikt, met Preview vrij goed zoeken in de manual. Alles staat er wel in beschreven…, dus als je matrix of nodes invult, dan komt Preview vrij snel met de plaats waar dit uitgelegd staat op de proppen – veel sneller dan Acrobat Reader.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63005294
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 17:02 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Redelijk ja. Eerst was er pgf, en TikZ bestaat nu 2 jaar, maar versie 2.00 is duidelijk een verbetering, en dat bestaat een half jaar. Ik geloof dat het door een kerel in Duitsland geschreven wordt… iemand zoveel tijd had dat hij twee studies kon afronden en daarna kon promoveren om voor z'n 30e prof te zijn en TeX-goeroe te worden om TikZ te schrijven.
    Whehehe wat ik me eigenlijk net zo afvroeg. Waarmee programmeer je eigenlijk nou zoiets bijvoorbeeld dus als Tikz? Heeft hij dat ook allemaal in LaTeX gedaan ofzo
    pi_63016610
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 08:38 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    \epsfig is niet zo handig als je met pdflatex werkt, omdat pdflatex geen eps aankan.
    Oh, ja, da's waar ook. Ik onthou het nooit, maar nu je 't zegt weet ik het weer. Wat ik meestal doe is even kijken hoe ik het de vorige keer ook alweer succesvol had opgelost, en dat kopieer ik dan
    pi_63023021
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 17:08 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Ja, dat klopt. Je kunt hiervoor het hoofdstuk over matrices lezen. Als samenvatting, er zijn twee manieren om matrices te specificeren. Je kunt dit doen:

    \matrix {
    \node[opties] (naam) {inhoud}; & \node[opties] (naam2) {inhoud};
    }
    Ik heb inderdaad Preview en zoek daarmee in de handleiding. Toch heb ik de indruk dat de handleiding soms geen voorbeelden geeft van het meest algemene geval. Vandaar mijn interesse in jouw bovenstaande voorbeeld (waarmee ik poog te snappen wat een "pure" matrix nou werkelijk is).

    Ik heb nu dit gedaan:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \begin{tikzpicture}      
    \matrix {
    \node(naam) {inhoud}; & \node  (naam2) {inhoud};
    }

    \end{tikzpicture}       


    Dat wil hij niet compileren, hij blijft maar beweren dat er een } te veel of te weinig is. Maar waar dan?
    Of is het omdat ik het te sober wil doen (zonder [opties])?
      vrijdag 7 november 2008 @ 09:57:21 #128
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63023731
    quote:
    Op vrijdag 7 november 2008 09:19 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Ik heb inderdaad Preview en zoek daarmee in de handleiding. Toch heb ik de indruk dat de handleiding soms geen voorbeelden geeft van het meest algemene geval. Vandaar mijn interesse in jouw bovenstaande voorbeeld (waarmee ik poog te snappen wat een "pure" matrix nou werkelijk is).

    Ik heb nu dit gedaan:
    [ code verwijderd ]

    Dat wil hij niet compileren, hij blijft maar beweren dat er een } te veel of te weinig is. Maar waar dan?
    Of is het omdat ik het te sober wil doen (zonder [opties])?
    Nee het sober doen is het het probleem, mijn voorbeeld was niet helemaal goed, ik had het gister nog even snel getypt zonder te testen , zo werkt het wel:

    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{tikzpicture}
        \matrix {
            \node (naam) {inhoud}; & \node  (naam2) {inhoud}; \\
        };  
    \end{tikzpicture}


    Je moet de rijen afsluiten met \\ en je moet een ; na de matrix zetten.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 7 november 2008 @ 10:00:29 #129
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63023784
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 17:14 schreef Wouser het volgende:

    [..]

    Whehehe wat ik me eigenlijk net zo afvroeg. Waarmee programmeer je eigenlijk nou zoiets bijvoorbeeld dus als Tikz? Heeft hij dat ook allemaal in LaTeX gedaan ofzo
    Ja, dat wordt allemaal in TeXs macrotaal geschreven. Dat wil zeggen, al het werk om de opties te parsen en wat berekeningen te doen, maar uiteindelijk is het een vertaling naar PostScript of PDF commando's, afhankelijk van je backend. (Of SVG, dat kan ook in principe.)
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63030572
    Toch vind ik dit raar, ik snap niet echt de logica achter de regels van die syntax

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    \begin{tikzpicture}      
    \matrix {
    \node (naam) {inhoud};    & \node(naam2) {inhoud};\\
    };

    \end{tikzpicture}       

    \begin{tikzpicture}
    \matrix[matrix of nodes]{
    |(naam)|  inhoud  &  |(naam2)| inhoud2\\
    };
    \end{tikzpicture}

    doen nu hetzelfde.

    Wat eerst \node (naam) {inhoud}; was
    is nu
    |(naam)| inhoud

    Er zijn nu | verschenen, er is geen; meer nodig en de inhoud staat niet meer tussen { }. Dat is toch vreemd. Of is dit juist heel gewoon voor het soort taal dat hier gehanteerd wordt?
      vrijdag 7 november 2008 @ 15:16:51 #131
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63031572
    quote:
    Op vrijdag 7 november 2008 14:32 schreef zuiderbuur het volgende:
    Toch vind ik dit raar, ik snap niet echt de logica achter de regels van die syntax
    [ code verwijderd ]


    doen nu hetzelfde.

    Wat eerst \node (naam) {inhoud}; was
    is nu
    |(naam)| inhoud

    Er zijn nu | verschenen, er is geen; meer nodig en de inhoud staat niet meer tussen { }. Dat is toch vreemd. Of is dit juist heel gewoon voor het soort taal dat hier gehanteerd wordt?
    Er zit geen echte logica in, het staat wel in de manual uitgelegd, maar het is vooral om het typen wat korter te maken. Het is een beetje 'magie'. Maar omdat je heel vaak allemaal nodes typt in een matrix is deze verkorte syntax geïntroduceerd.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63036077
    Ik sukkel nog steeds met die sidewaysfigure. Is er een manier om hem te dwingen om die geroteerde figuur toch werkelijk daar te plaatsen en nergens anders (niet wat verderop of zo)

    Nu is het toch wel erg voor uitgekomen, en als ik dat wil oplossen met een goeie labelling zoals
    \begin{sidewaysfigure}\label{testlabel}

    dan krijg ik het verkeerde nummer als ik \ref{testlabel} doe!
      vrijdag 7 november 2008 @ 20:29:40 #133
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63039314
    quote:
    Op vrijdag 7 november 2008 18:18 schreef zuiderbuur het volgende:
    Ik sukkel nog steeds met die sidewaysfigure. Is er een manier om hem te dwingen om die geroteerde figuur toch werkelijk daar te plaatsen en nergens anders (niet wat verderop of zo)

    Nu is het toch wel erg voor uitgekomen, en als ik dat wil oplossen met een goeie labelling zoals
    \begin{sidewaysfigure}\label{testlabel}

    dan krijg ik het verkeerde nummer als ik \ref{testlabel} doe!
    Het is domweg lastig. Omdat een gedraaide figuur altijd op een aparte pagina komt. Dus, die kan niet echt ‘hier’. Eventueel zou je die tabel in een los TeX-document kunnen zetten, en die naar PDF compileren en daar een PDF-figuur van maken (maar dat zou ik even morgen moeten uitzoeken hoe te doen, daar heb ik geen tijd voor op het moment).

    Dat die \ref verkeerd gaat komt omdat \label altijd na een caption moet komen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63041248
    Dit soort 'opmaakdingen' moet je ook pas op 't allerlaatste moment fixen. Voor aan 't document beginnen, en dan naar achteren toe werken en alles fixen en op de juiste plek zetten, dan verplaatst er zo min mogelijk.
      maandag 10 november 2008 @ 17:59:21 #135
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_63107457
    Een vraag over het uitlijnen van getallen (zonder decimalen) in tabellen. Ik wil het volgende: de eerste regel van de tabel bevat de kolomtitel. Daaronder komt de data, maar de data is dus minder breed dan het kopje. Als ik de data centreer komt het er mooi onder te staan, maar niet elk getal is even groot, dus dan klopt de uitlijning niet. Als ik de kolom rechts uitlijn klopt de uitlijning van de getallen, maar komt het weer niet netjes recht onder het kopje te staan...!
    Als eventuele oplossing had ik bedacht: de kolom centreren, en alle data in boxes met een fixed width zetten, rechts uitgelijnd ... maar dat is nogal omslachtig. Is hier niet een handiger trucje voor? Heb ook al geprobeerd om een spatie voor de 'ontbrekende' getallen te zetten, maar die breedte komt niet overeen met de breedte van een getal. Derde optie is de breedte van een 0 'meten' met een of andere savebox-constructie, en die lengte als skip 1 of meerdere malen voor het getal zetten ... maar dan nog, kan dit niet makkelijker?
    N.B. ik ben niet op zoek naar de constructie voor uitlijning op de decimale punt, die ken ik wel het gaat om data zonder decimale punt.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      maandag 10 november 2008 @ 18:25:54 #136
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63108051
    quote:
    Op maandag 10 november 2008 17:59 schreef V2 het volgende:
    Een vraag over het uitlijnen van getallen (zonder decimalen) in tabellen. Ik wil het volgende: de eerste regel van de tabel bevat de kolomtitel. Daaronder komt de data, maar de data is dus minder breed dan het kopje. Als ik de data centreer komt het er mooi onder te staan, maar niet elk getal is even groot, dus dan klopt de uitlijning niet. Als ik de kolom rechts uitlijn klopt de uitlijning van de getallen, maar komt het weer niet netjes recht onder het kopje te staan...!
    Als eventuele oplossing had ik bedacht: de kolom centreren, en alle data in boxes met een fixed width zetten, rechts uitgelijnd ... maar dat is nogal omslachtig. Is hier niet een handiger trucje voor? Heb ook al geprobeerd om een spatie voor de 'ontbrekende' getallen te zetten, maar die breedte komt niet overeen met de breedte van een getal. Derde optie is de breedte van een 0 'meten' met een of andere savebox-constructie, en die lengte als skip 1 of meerdere malen voor het getal zetten ... maar dan nog, kan dit niet makkelijker?
    N.B. ik ben niet op zoek naar de constructie voor uitlijning op de decimale punt, die ken ik wel :) het gaat om data zonder decimale punt.
    Je kunt een multicolumn van één column maken. Dan kun je voor één column een andere uitlijning opgeven. Zou dat niet geven wat je wilt? Je kunt zo voor de kop-rij de ruimte tussen de kolommen wat smaller maken, en voor de andere rijen extreem breed, zodat het lijkt alsof de getallen weliswaar rechts uitgelijnd zijn, maar toch enigszins midden onder de kopjes staan (want dat is hetgeen je wilt naar ik begrijp).

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    \documentclass{article}
    \begin{document}
        \def\kop#1{\multicolumn{1}{@{\hspace{.5em}}c@{\hspace{.5em}}}{\textbf{#1}}}
        \def\colsp{2.5em}
        \begin{tabular}{r@{\hspace{\colsp}}r@{\hspace{\colsp}}r@{\hspace{\colsp}}}
            \kop{Kopje A} & \kop{Kopje B} & \kop{Kopje C} \\
            1 & 2 & 3 \\
            11 & 22 & 33 \\
            111 & 222 & 333 \\
        \end{tabular}
    \end{document}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 10 november 2008 @ 18:38:45 #137
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63108363
    Er is ook nog een oplossing met de array package, die heeft de >{..} en <{..} constructies om voor en na een kolom een bepaalde definitie in te voegen (dat is het trucje dat je in gedachten hebt denk ik. )

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    \documentclass{article}
    \usepackage{array}
    \begin{document}
        \newlength{\numwidth}
        \settowidth{\numwidth}{888}
        \def\cb{\hbox to \numwidth\bgroup \hfil}
        \def\ce{\egroup}
        \newcolumntype{C}{>{\cb}c<{\ce}}
        \def\kop#1{\multicolumn{1}{c}{\textbf{#1}}}
        \begin{tabular}{C C C}
            \kop{Kopje A} & \kop{Kopje B} & \kop{Kopje C} \\
            1 & 2 & 3 \\
            11 & 22 & 33 \\
            111 & 222 & 333 \\
        \end{tabular}
    \end{document}


    Dat geeft iets betere centrering, dan hoef je minder te prutsen (denk ik).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 10 november 2008 @ 18:53:06 #138
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63108709
    quote:
    Op vrijdag 7 november 2008 18:18 schreef zuiderbuur het volgende:
    Ik sukkel nog steeds met die sidewaysfigure. Is er een manier om hem te dwingen om die geroteerde figuur toch werkelijk daar te plaatsen en nergens anders (niet wat verderop of zo)

    Nu is het toch wel erg voor uitgekomen, en als ik dat wil oplossen met een goeie labelling zoals
    \begin{sidewaysfigure}\label{testlabel}

    dan krijg ik het verkeerde nummer als ik \ref{testlabel} doe! :?
    Ik heb hier nog even over nagedacht, je kunt je problemen met rotatebox wel verhelpen door zelf een omgeving te introduceren waarin \[ ... \] wel werkt, dit is b.v .een \vbox of een minipageomgeving:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    \documentclass{article}
    \usepackage{graphicx}
    \usepackage{lipsum}
    \begin{document}
        \lipsum[1]
        \framebox{\rotatebox{90}{%
            \begin{minipage}{3cm}%
                \[ \sum_{i=0}^{\infty} \int ix \mathrm{d}x \]%
            \end{minipage}}%
        }
        \lipsum[2]
    \end{document}


    (De framebox is er even voor de duidelijkheid, die kun je natuurlijk weghalen.)

    Als dit nog niet werkt, kun je dan eens je code van die tabel in een pastebin zetten? En heeft Maple aparte packages nodig?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 10 november 2008 @ 19:42:35 #139
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_63110179
    quote:
    Op maandag 10 november 2008 18:38 schreef Iblis het volgende:
    Er is ook nog een oplossing met de array package, die heeft de >{..} en <{..} constructies om voor en na een kolom een bepaalde definitie in te voegen (dat is het trucje dat je in gedachten hebt denk ik. )
    [ code verwijderd ]

    Dat geeft iets betere centrering, dan hoef je minder te prutsen (denk ik).
    Ah! Dat ziet er idd wel vrij werkbaar uit. Had gehoopt dat voor zoiets veel voorkomends (lijkt mij dan) iets nog simpelers zou zijn, waar ik niet vanaf wist, maar blijkbaar niet. Dit is iig vrij compact/elegant. Even testen, kijken hoe dat wordt. Je andere oplossing werkt ws ook wel, maar die vind ik wat te hackish, ofzo. Dit is meer 'zoals het hoort', omdat je hier die space niet met de hand hoeft te tunen. Erg bedankt iig!
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_63136119
    Ik heb een vraagje over tikz., ik ben er nu ook mee bezig en krijg domweg een error (terwijl dit lettelrijk uit de manual komt)

    1\node (test2) [nonterminal, right=of test] {.};


    geeft:

    1! Package PGF Math Error: Unknown function `of'.


    En ja er staat een node die test heet :P Wat gaat hier fout ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      dinsdag 11 november 2008 @ 18:58:51 #141
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63136353
    Als je niet een minimal example maakt, dan blijft het gokken, maar ik vermoed dat je nog:

    1\usetikzlibrary{positioning}


    Moet doen aan het begin van je document.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63136442
    quote:
    Op dinsdag 11 november 2008 18:58 schreef Iblis het volgende:
    Als je niet een minimal example maakt, dan blijft het gokken, maar ik vermoed dat je nog:
    [ code verwijderd ]

    Moet doen aan het begin van je document.
    Sorry, ik type veeel te snel, die heb ik dus geladen, ook bij het laden van die library geeft hij geen error. Vreemd, ik weet namenlijk (ondanks dat ik niet eerder met tikz bezig ben geweest) 100% zeker dat het klopt.
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      dinsdag 11 november 2008 @ 19:06:04 #143
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63136577
    quote:
    Op dinsdag 11 november 2008 19:01 schreef znarch het volgende:

    [..]

    Sorry, ik type veeel te snel, die heb ik dus geladen, ook bij het laden van die library geeft hij geen error. Vreemd, ik weet namenlijk (ondanks dat ik niet eerder met tikz bezig ben geweest) 100% zeker dat het klopt.
    Kun je dan even een volledig (minimaal) document maken, dus zoiets als:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \documentclass{article}
    \usepackage{tikz}
    \usetikzlibrary{positioning}
    \begin{document}
    \begin{tikzpicture}
    ....je code voor zover nodig...
    \end{tikzpicture}
    \end{document}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63347692
    quote:
    \begin{minipage}{0.5\textwidth}
    \begin{flushleft} \large
    \includegraphics[width=0.5textwidth]{./Logo2}
    \end{flushleft}
    \end{minipage}

    \begin{minipage}{0.5\textwidth}
    \begin{flushright} \large
    \includegraphics[width=0.5textwidth]{./Logo1}
    \end{flushright}
    \end{minipage}
    Ik wil 2 plaatjes (logo's) naast elkaar op de titelpagina, er zit nu een regel tussen, wat doe ik fout .

    edit - al gelukt, widt moest gewoon groter
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      woensdag 19 november 2008 @ 16:17:02 #145
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63348593
    Waarom moet het per se in een minipage? In principe kan het ook zo:

    1\includegraphics[width=0.5textwidth]{./Logo2}\includegraphics[width=0.5textwidth]{./Logo1}


    Of in z'n algemeenheid:

    1\includegraphics{./Logo2}\hspace{fill}\includegraphics{./Logo1}


    De \hspace{\fill} drukt logo2 naar links en Logo1 naar rechts.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63349132
    Geprobeerd want ze staan idd veel te dicht op elkaar, nu staan ze niet netjes naast elkaar (rechts staat ik denk 1 witregel lager).
    1\includegraphics[width=0.3\textwidth]{./Logo1}\hspace{\fill}\includegraphics[width=0.3\textwidth]{./Logo2}
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      woensdag 19 november 2008 @ 16:54:12 #147
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63349685
    quote:
    Op woensdag 19 november 2008 16:36 schreef PietjePuk007 het volgende:
    Geprobeerd want ze staan idd veel te dicht op elkaar, nu staan ze niet netjes naast elkaar (rechts staat ik denk 1 witregel lager).
    [ code verwijderd ]
    Dat kan ook te maken hebben met hoe je logo's in elkaar zitten. LaTeX lijnt uit op de baseline. Als de hoogte/breedte verhouding van de logo's anders is kan dit raar uitpakken. Op zich kun je dit een beetje voorkomen door wel met de minipages te werken (die kun je ook door een \hspace{\fill} scheiden) en die een argument [b] of [t] mee te geven om aan hoe ze uitgelijnd moeten worden, dus zoiets:

    1 \begin{minipage}[t]{.3\textwidth}


    (bij beide figuren).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63369386
    Gelukt , ze staan nu netjes links & rechts bovenin. Nu heb ik de hele titelpagina zoals ik wil, maar de marges zijn veels te groot. Nu heb ik die not so short handleiding erbij gepakt, maar is er geen simpelere methode dan een stuk of 8 parameters te moeten aanpassen .

    Dit dus:
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
    pi_63369489
    Kan dus wel zoiets gebruiken:
    1\usepackage[left=2cm,top=1cm,right=3cm,nohead,nofoot]{geometry}

    Maar hoe doe je dat voor 1 pagina (de titelpagina)?
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      donderdag 20 november 2008 @ 11:40:32 #150
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63369723
    quote:
    Op donderdag 20 november 2008 11:31 schreef PietjePuk007 het volgende:
    Kan dus wel zoiets gebruiken:
    [ code verwijderd ]

    Maar hoe doe je dat voor 1 pagina (de titelpagina)?
    Titelpagina's maak ik meestal apart, in een los document, juist omdat ze zulke afwijkende eisen hebben. In mijn hoofddocument zet ik dan:

    1    \includepdf[pages={1}]{titlepage}


    Hiervoor moet je wel pdfLaTeX en \usepackage{pdfpages} gebruiken. Bovenstaande voegt dan de titelpagina in. Je zet dit dus meestal direct na je begin-document. Anders zul je wat trucs moeten gebruiken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63372737
    Dat werkt idd ^O^.

    Is er een "shift + enter" functie in latex? Heb 2 minipages om iets links en rechts uit te lijnen. Maar 't zijn 3 regels en bij een "\\" gaat ie volledig naar een nieuwe regel. De 2 minipages worden netjes rechts en links uitgelijnd, maar niet naast elkaar :(.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    \begin{minipage}{0.8\textwidth}
    \begin{flushleft} \large
    \emph{Author:} \\
    naam \\
    mailadres \\
    nog neer gegegevrns
    \end{flushleft}
    \end{minipage}

    \begin{minipage}{0.8\textwidth}
    \begin{flushright} \large
    \emph{Supervisors:} \\
    supervisor 1 \\
    supervisor 2 \\
    supervisor 3 \\
    \end{flushright}
    \end{minipage}
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      donderdag 20 november 2008 @ 13:55:49 #152
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63373138
    \linebreak[4] zou een linebreak moeten geven die gewoon uitvult. Maar met 2x 0.8\textwidth past het toch ook nooit naast elkaar?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63373867
    Ik had niet eens minipages nodig . Maar goed, opgelost, dank voor alle hulp .
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
    pi_63694998
    Ik heb een vraagje over het toevoegen van wat figuren in mijn latex-file. Ik krijg tijdens het runnen een foutmelding en ik zou niet weten hoe ik het op moet lossen. Ik gebruik het volgende stukje code om m'n plaatjes in te voeren:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    stukje tekst

    \begin{figure*}[!t]
    \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-coronaal.png}}
    \hfil
    \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-saggitaal.png}}
    \caption{Simulation results}
    \label{fig_sim}
    \end{figure*}

    stukje tekst


    Ik maak een pdf met twee kolommen en het plaatje moet dus over beide kolommen komen. Ik krijg de volgende foutmelding:

    1
    2
    3
    4
    ! Extra }, or forgotten \endgroup.
    \@endfloatbox ...pagefalse \outer@nobreak \egroup 
                                                      \color@endbox 
    l.138 \end{figure*}


    Wie ziet wat er fout gaat?
    Theories come and theories go. The frog remains
      dinsdag 2 december 2008 @ 13:58:04 #155
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_63695126
    hfil is dat niet met 2 ll'en?
    \hfill
    pi_63695327
    \hfil (dus met 1 l) is ook een latex-commando
    Theories come and theories go. The frog remains
      dinsdag 2 december 2008 @ 14:09:29 #157
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63695402
    \hfil is ook een fill inderdaad, \hfill vult weer sterker dan \hfil (en in TeX is er ook nog hfilll).

    Maar: kun je een minimal example maken? Ik weet niet welke packages je gebruikt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63695573
    quote:
    Op dinsdag 2 december 2008 14:09 schreef Iblis het volgende:
    \hfil is ook een fill inderdaad, \hfill vult weer sterker dan \hfil (en in TeX is er ook nog hfilll).

    Maar: kun je een minimal example maken? Ik weet niet welke packages je gebruikt.
    Sorry. Dat is wel handig om er bij te zetten ja :-)

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    44
    45
    46
    47
    48
    49
    50
    51
    52
    \documentclass[journal]{IEEEtran}
    \usepackage{cite}
    \usepackage{color}
    \usepackage[cmex10]{amsmath}
    \usepackage{array}
    \usepackage{mdwmath}
    \usepackage{mdwtab}
    \usepackage[tight,footnotesize]{subfigure}
    \usepackage[caption=false]{caption}
    \usepackage[font=footnotesize]{subfig}
    \usepackage{fixltx2e}
    \usepackage{stfloats}

    % *** GRAPHICS RELATED PACKAGES ***

    \ifCLASSINFOpdf

       \usepackage[pdftex]{graphicx}

      % declare the path(s) where your graphic files are

       \graphicspath{{../figures/}}

       \DeclareGraphicsExtensions{.pdf,.jpeg,.png}

    \else

       \usepackage[dvips]{graphicx}

      % declare the path(s) where your graphic files are

       \graphicspath{{../figures/}}

       \DeclareGraphicsExtensions{.eps}

    \fi

    \begin{document}

    stukje tekst

    \begin{figure*}[!t]
    \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-coronaal.png}}
    \hfil
    \subfigure{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-saggitaal.png}}
    \caption{Simulation results}
    \label{fig_sim}
    \end{figure*}

    stukje tekst

    \end{document}
    Theories come and theories go. The frog remains
    pi_63696232
    Is die echt minimal? er kunnen nog een hoop packages uit, lijkt me? Goeie kans dat je dan vanzelf ook tegenkomt waar het misgaat.
      dinsdag 2 december 2008 @ 14:45:29 #160
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63696258
    quote:
    Op dinsdag 2 december 2008 14:15 schreef Bioman_1 het volgende:

    [..]

    Sorry. Dat is wel handig om er bij te zetten ja :-)
    [ code verwijderd ]
    Het is een lastig probleempje, naar het zich laat aanzien. Ten eerste gebruik je zowel subfigure als subfig. Dat is wat vreemd. De tweede is een opvolger van de eerste, en die wordt aangeraden te gebruiken. Uit de webpagina van ieetrans maak ik verder op dat:
    quote:
    Q: Is there a way to use the fixltx2e package with the stfloats package so that I can get correctly ordered double column floats and be able to position them at the bottom as well?

    Yes, use Morten Hogholm's dblfloatfix package, which contains the combined functionality of fixltx2e (the fix2col part) and the stfloats package.
    Het probleem lijkt namelijk te zitten in het laden van fixltx2e en subfigure (daarom liever subfig); maar dan verdwijnt het hele figuur en daarvoor heb je dblfloatfix nodig…

    Hoe dan ook, zoiets lijkt te werken:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \documentclass[journal]{IEEEtran}
    \usepackage{cite}
    \usepackage{color}
    \usepackage[cmex10]{amsmath}
    \usepackage{array}
    \usepackage{mdwmath}
    \usepackage{mdwtab}
    \usepackage{dblfloatfix}
    \usepackage[caption=false,font=footnotesize]{subfig}


    Subfig laadt zelf de caption package, dblfloatfix laadt fixltx2e.

    Je code voor de figuren wordt nu:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    \begin{figure*}[!t]
    \subfloat{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-coronaal.png}}
    \hfil
    \subfloat{\includegraphics[width=2.5in]{klieren-saggitaal.png}}
    \caption{Simulation results}
    \label{fig_sim}
    \end{figure*}


    Hopelijk werkt dit… het is een bonte verzameling van classes en packages!

    [ Bericht 1% gewijzigd door Iblis op 02-12-2008 14:53:59 ]
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63696290
    quote:
    Op dinsdag 2 december 2008 14:43 schreef thijsdetweede het volgende:
    Is die echt minimal? er kunnen nog een hoop packages uit, lijkt me? Goeie kans dat je dan vanzelf ook tegenkomt waar het misgaat.
    Het probleem is dat de packages die niet per se nodig zijn voor dit figuur-probleem, wel weer ergens anders voor nodig zijn. Het document dat ik moet schrijven moet aan een bepaalde stijl voldoen en al deze packages zijn daarvoor nodig. Dus een van deze packages uitschakelen kan niet. Het moet dus kunnen werken, terwijl ale deze packages geladen zijn...


    @Iblis: Tnx. Dit lijkt te werken. Ik moet alleen wel zelf de caption package inladen. Als ik het doe zoals jij zei (via subfig), dan geeft ' ie een foutmelding (Package keyval Error: caption undefined.)

    [ Bericht 12% gewijzigd door Bioman_1 op 02-12-2008 14:55:09 ]
    Theories come and theories go. The frog remains
      dinsdag 2 december 2008 @ 15:17:31 #162
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63697069
    Misschien dat dat aan een verschil ligt in versie. Bij mij wordt caption wel automatisch geladen, maar dat zou kunnen. Verder lees ik nog dat je dit trouwens zou kunnen doen:

    1\captionsetup{farskip=5pt,topadjust=0pt,captionskip=3pt,nearskip=5pt,margin=0pt}


    Om de optie ‘tight’ die je aan subfigure gaf te emuleren met subfig.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63726563
    Ik ben een presentatie aan 't maken met beamer. Het doel van "notes" is toch dat jij ze op je laptop wel ziet en degene die de beamer bekijkt niet, toch? Hoe zorg je daarvoor?

    Als is rechtermuisknop "voorkeuren voor paginaweergave" --> "volledig scherm" --> "gebruik monitor" dan staan daar vage opties als "grootste" e.d. (die ook nog eens niet werken ). Is er geen sneltoets die gewoon de presenatie op een "2e scherm" laten zien ?
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      woensdag 3 december 2008 @ 15:24:24 #164
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63726693
    Het probleem is dat PDF oorspronkelijk niet zo'n presentatieformaat is als Powerpoint, en Adobe Reader ook niet zo'n gespecialiseerd presentatieprogramma. Wat Beamer kan doen, in two-screenmode, is een presentatie maken die tweemaal zo breed is als normaal. Als je nu twee schermen (in dezelfde resolutie) aansluit, dan zal de presentatie beide schermen in beslag nemen, maar een daarvan is wat jij ziet, en een daarvan is wat op de projector te zien is.

    Je kunt dan zorgen dat die notes alleen in het ene gedeelte van de presentatie dat jij ziet terechtkomen.

    Maar, dat betekent dus dat je presentatieprogramma wel zo met fullscreen moet omgaan! Adobe Reader op OS X doet dat in ieder geval niet. Zelf maak ik dan liever gewoon een printje en maak daar wat aantekeningen op dat ik naast me neerleg.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63726823
    Ik heb geen flauw idee wat mijn presentatiebeamer wordt, dus dat risico ga ik niet lopen . Thanx, duidelijk .
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
    pi_63729196
    Ik ben momenteel bezig aan een tekstje in Latex en daar komt toch wel weer wat bij kijken.

    Ik heb twee vraagjes:

    - soms zie je zo "comments" na een bewijs (waarin je dan zegt dat het bewijs bijvoorbeeld maar een doorslagje is van een algemener, of dat er ook alternatieven zijn, enz...) Is daar iets "speciaals" voor? Of moet ik een subsection maken of zo? :?

    - ik sukkel vaak met mijn bibliografie. Nu zit ik hier met een online werk dat eigen meer onder de noemer "lecture notes" valt dan onder boek of zo (of mathsci staat het dan ook niet?) Maar hoe moet ik dat dan doen?

    1
    2
    3
    4
    5
    @misc {test,
        AUTHOR = {Caesar,Julius},
         TITLE = {De bello gallico},
         URL = {http://www.latino.com},
    }

    doet het niet echt. :N

    Veel dank!
      woensdag 3 december 2008 @ 17:29:18 #167
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63729749
    Is je comment niet een Remark? Je kunt met amsthm zoiets doen:

    1
    2
    \theoremstyle{remark}
    \newtheorem{remark}{Remark}[section]


    Dan kun je:

    1
    2
    3
    \begin{remark}
    For $n = 1$ we obtain the result of Equation \ref{eq:special_case}.
    \end{remark}


    Doen. Zie ook de documentatie van amsthm. Een webpagina kun je inderdaad het beste met Misc citen, voor voorbeelden kun je altijd op Wikipedia terecht, ‘Cite this page’ of ‘Deze pagina citeren’:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
     @misc{ wiki:xxx,
       author = "Wikipedia-bijdragers",
       title = "Vlaanderen --- Wikipedia{,} de vrije encyclopedie",
       year = "2008",
       url = "\url{http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Vlaanderen&oldid=14630875}",
       note = "[Online; accessed 3-december-2008]"
     }


    Hiervoor moet je wel hyperref gebruiken of \usepackage{url} doen. De URL wordt dan fatsoenlijk afgebroken. Waarom werkte jouw voorbeeld eigenlijk niet?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63729811
    Die comma aan het einde van de url regel bij zuiderbuur, volgens mij moet die er niet staan?
    pi_63751350
    quote:
    Op woensdag 3 december 2008 17:29 schreef Iblis het volgende:


    Hiervoor moet je wel hyperref gebruiken of \usepackage{url} doen. De URL wordt dan fatsoenlijk afgebroken. Waarom werkte jouw voorbeeld eigenlijk niet?
    Bedankt, maar ik heb nu gewoon, zonder hyperref, jouw code gekopieerd en wel bovenaan \usepackage{url} geplaatst, dan krijg ik wel degelijk die referentie in mijn bibliografie, maar zonder url:
    Wikipedia-bijdragers. Vlaanderen — wikipedia, de vrije encyclopedie, 2008. [Online; accessed 3-december-
    2008].

    Wat doe ik dan fout?
      donderdag 4 december 2008 @ 12:10:47 #170
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63751473
    quote:
    Op donderdag 4 december 2008 12:05 schreef zuiderbuur het volgende:

    [..]

    Bedankt, maar ik heb nu gewoon, zonder hyperref, jouw code gekopieerd en wel bovenaan \usepackage{url} geplaatst, dan krijg ik wel degelijk die referentie in mijn bibliografie, maar zonder url:
    Wikipedia-bijdragers. Vlaanderen — wikipedia, de vrije encyclopedie, 2008. [Online; accessed 3-december-
    2008].

    Wat doe ik dan fout?
    Wellicht dat je een (oude) BibTeX-stijl gebruikt die het url-veld niet kent. Je zou de URL in de note kunnen zetten of het veld howpublished kunnen gebruiken: howpublished = "\url{http://...}"; die is wel altijd beschikbaar in misc.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63751538


    Die footline wordt niet aangepast, als ik de themes uitzet en alleen de "set" dinges laat staan laat ie geen head / footline zien. Wat doe ik fout .
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      donderdag 4 december 2008 @ 12:19:59 #172
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63751677
    Als je andere waarden gebruikt, wordt de template dan ook niet aangepast? Ik heb zo namelijk even geen idee… (en aangezien je een plaatje gebruikt kan ik ook niet snel even copy pasten).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63754453
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    \documentclass[notes=show]{beamer}
    \mode<presentation>

    %themes
    \usetheme{berlin}
    \usecolortheme{default} %beetle
    \usefonttheme{default}
    \useinnertheme{default}
    \useoutertheme{split}

    \setbeamertemplate{headline}[miniframes theme]
    \setbeamertemplate{footline}[infolines theme]
    \setbeamercovered{transparent}

    \usepackage{natbib}
    \bibliographystyle{plainnat}

    \title{Can (algorithmic) trading strategies benefit from news information?}
    \subtitle{Master Thesis Economics \& Informatics}
    De "set" methodes werken gewoon niet :(. Al vele dingen geprobeerd.

    Deze werkt bijvoorbeeld wel:
    1\setbeamertemplate{footline}[page number]
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
      donderdag 4 december 2008 @ 14:28:03 #174
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63755258
    Volgens mij is het probleem – als ik de manual lees – dat je om infolines te kunnen gebruiken óók de infolines outertheme moet gebruiken. Ik begrijp dat jij eigenlijk twee stijlen wil combineren… ik denk dat je dan zelf een theme moet maken, of b.v. de definities moet kopiëren uit de betreffende theme files, zoals dit:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    \defbeamertemplate*{footline}{infolines theme}
    {
      \leavevmode%
      \hbox{%
      \begin{beamercolorbox}[wd=.333333\paperwidth,ht=2.25ex,dp=1ex,
        center]{author in head/foot}%
        \usebeamerfont{author in head/foot}
        \insertshortauthor~~(\insertshortinstitute)
      \end{beamercolorbox}%
      \begin{beamercolorbox}[wd=.333333\paperwidth,ht=2.25ex,dp=1ex,
        center]{title in head/foot}%
        \usebeamerfont{title in head/foot}\insertshorttitle
      \end{beamercolorbox}%
      \begin{beamercolorbox}[wd=.333333\paperwidth,ht=2.25ex,dp=1ex,
        right]{date in head/foot}%
        \usebeamerfont{date in head/foot}\insertshortdate{}\hspace*{2em}
        \insertframenumber{} / \inserttotalframenumber\hspace*{2ex}
      \end{beamercolorbox}}%
      \vskip0pt%
    }


    Dan werkt je \setbeamertemplate{footline}[infolines theme] wel.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63756120
    quote:
    Op donderdag 4 december 2008 12:10 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Wellicht dat je een (oude) BibTeX-stijl gebruikt die het url-veld niet kent. Je zou de URL in de note kunnen zetten of het veld howpublished kunnen gebruiken: howpublished = "\url{http://...}"; die is wel altijd beschikbaar in misc.
    Met howpublished lukt het wel maar ik had gehoopt dat die url een klikbare link zou zijn in de pdffile, of kan dat in geen geval?

    Ik heb een ander probleem. Ik ben weer aan het sukkelen met enorme matrices. Opnieuw wil ik dat met sidewaysfigure oplossen maar zelfs met "tiny" is die daarvoor gewoon te groot. Nu dacht ik: ik draai ze om en ik knip ze in twee, eerst de eerste vierde kolommen, daaronder de rest:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    \begin(sidewaysfigure}
    \[
    ....
    \]
    \newline 
    \[
    .....
    \]
    \end{sidewaysfigure}

    Zo dus, maar dan duwt hij de bovenkant (als je je blad draait), dus de eerste kolommen, veel te hoog zodat je echt al een rij of zo kwijt bent.

    Wat kan ik doen? :{
      donderdag 4 december 2008 @ 15:56:30 #176
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63757730
    quote:
    Op donderdag 4 december 2008 14:57 schreef zuiderbuur het volgende:
    Met howpublished lukt het wel maar ik had gehoopt dat die url een klikbare link zou zijn in de pdffile, of kan dat in geen geval?
    Jawel, maar daar moet je hyperref voor gebruiken.
    quote:
    Ik heb een ander probleem. Ik ben weer aan het sukkelen met enorme matrices. Opnieuw wil ik dat met sidewaysfigure oplossen maar zelfs met "tiny" is die daarvoor gewoon te groot. Nu dacht ik: ik draai ze om en ik knip ze in twee, eerst de eerste vierde kolommen, daaronder de rest:
    [ code verwijderd ]

    Zo dus, maar dan duwt hij de bovenkant (als je je blad draait), dus de eerste kolommen, veel te hoog zodat je echt al een rij of zo kwijt bent.

    Wat kan ik doen?
    Dit zie ik nog niet helemaal voor me eigenlijk… Ook niet waarom en hoe het misgaat. Wordt het geheel niet alsnog te hoog?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_63953733
    Op die url zal ik nog moeten zoeken.

    Een andere vraag van me gaat opnieuw over het draaien en combineren van figuren. Ik zou eigenlijk dit willen:
    op één geroteerd blad:

    Titel figuur 1
    (figuur 1)
    Titel figuur 2
    (een deel van een matrix)
    (op nieuwe lijn : tweede deel van die matrix)

    Maar voor ik begin te knoeien zou ik dus willen weten of dit wel mogelijk is. Het feit dat ik niet alleen twee gedraaide figuren op een blad wil, maar dat die tweede figuur ook nog eens uit twee delen onder elkaar moet bestaan, voorspelt niet veel goeds.
      vrijdag 12 december 2008 @ 11:33:22 #178
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_63956626
    Ik zet met pgf een plaatje ergens aan de top van de pagina neer. Dit werkt prima met pdfLaTeX, maar als ik LaTeX doe (naar DVI) dan krijg ik de plaatjes er niet in.
    Plaatjes inserten doe ik met
    1\usepackage{pgf}
    en het commando
    1\pgfputat{\pgfxy ( -1 , 5  ) }{\pgfbox[left,base]{\pgfimage [height=2.5cm] {img/logo} }}

    Dus absolute positionering (trial and error). De file 'logo' staat in de directory img/ en er is zowel een eps als een pdf beschikbaar; (pdf)LaTeX kiest als het goed is zelf de goede.

    Minimal example:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    \documentclass[a4paper,10pt]{article}

    \usepackage{pgf}

    \title{Title}

    \begin{document}
    \maketitle
    \pgfputat{\pgfxy ( -1 , 5  ) }{\pgfbox[left,base]{\pgfimage [height=2.5cm] {./img/logo} }}

    \section{Original aim of the project}

    \end{document}

    Het ligt aan het \pgfputat{\pgfxy commando, want als ik dat weghaal dan krijg ik via LaTeX de afbeelding wel in beeld. Enig idee hoe ik dit op kan lossen, zodat het in zowel pdfLaTeX als gewoon LaTeX werkt?
      vrijdag 12 december 2008 @ 18:56:53 #179
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63967932
    Hier werkt het gewoon… welk formaat is je afbeelding? Voor pdflatex moet deze wel in png/jpg/pdf formaat zijn, eps werkt niet met pdf. Desnoods moet je zelf even converteren.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 12 december 2008 @ 18:58:41 #180
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_63967988
    quote:
    Op vrijdag 12 december 2008 09:30 schreef zuiderbuur het volgende:
    Op die url zal ik nog moeten zoeken.

    Een andere vraag van me gaat opnieuw over het draaien en combineren van figuren. Ik zou eigenlijk dit willen:
    op één geroteerd blad:

    Titel figuur 1
    (figuur 1)
    Titel figuur 2
    (een deel van een matrix)
    (op nieuwe lijn : tweede deel van die matrix)

    Maar voor ik begin te knoeien zou ik dus willen weten of dit wel mogelijk is. Het feit dat ik niet alleen twee gedraaide figuren op een blad wil, maar dat die tweede figuur ook nog eens uit twee delen onder elkaar moet bestaan, voorspelt niet veel goeds.
    In principe moet het kunnen, alhoewel ik het nog niet helemaal voor me zie. Ik kan er morgen pas echt naar kijken ,maar als je ergens op pastebin code kunt zetten + evt. een tekening hoe het moet, dan kan ik denk ik morgen wel wat in elkaar maken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_64024064
    quote:
    Op vrijdag 12 december 2008 18:58 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    In principe moet het kunnen, alhoewel ik het nog niet helemaal voor me zie. Ik kan er morgen pas echt naar kijken ,maar als je ergens op pastebin code kunt zetten + evt. een tekening hoe het moet, dan kan ik denk ik morgen wel wat in elkaar maken.
    Wel dit is de code van de drie figuren samen. Momenteel zijn het drie aparte figuren. Enkel de eerste matrix is geroteerd:
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
    Ik zou die hele handel dus op één blad willen, met deze structuur :


    "Titel die bij eerste matrix hoort"

    matrix

    "Titel die bij tweede matrix hoort (die in twee delen geknipt is)"

    eerste deel matrix
    daaronder tweede deel matrix
      maandag 15 december 2008 @ 10:31:50 #182
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64025426
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    \documentclass{article}
    \usepackage{graphicx}
    \usepackage{rotating}
    \begin{document}
    \begin{figure}
        \begin{sideways}
            \begin{minipage}{\textheight}
                \caption{Eerste matrix}\label{m:een}
                \[
                \left[ \begin {array}{ccccccc} a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+
                e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e
                &a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}
                a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e
                \\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&
                a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a
                +b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+
                b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e
                \\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&a+b+c+d+e&
                a+b+c+d+e&a+b+c+d+e\end {array} \right]
                \]

                \caption{Tweede matrix. N.B. Deze is gesplitst}\label{m:een}
                \[
                 \left[ \begin {array}{cccc} a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g
                &a+b+c+d+e+f+g\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+
                e+f+g&a+b+c+d+e+f+g\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g&a+b
                +c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g\\\noalign{\medskip}a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+
                g&a+b+c+d+e+f+g&a+b+c+d+e+f+g\end {array} \right]
                \]

                \[
                 \left[ \begin {array}{cccc} X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T
                &X+Y+Z+U+V+W+T\\\noalign{\medskip}X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+
                V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T\\\noalign{\medskip}X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y
                +Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T\\\noalign{\medskip}X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+
                T&X+Y+Z+U+V+W+T&X+Y+Z+U+V+W+T\end {array} \right]
                \]
                \end{minipage}
        \end{sideways}
    \end{figure}
    \end{document}


    Het is een beetje vreemd misschien dat die figure buiten de sideways staat, maar als dat niet zo is krijg je gezeur.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_64026662
    quote:
    Op maandag 15 december 2008 10:31 schreef Iblis het volgende:

    [ code verwijderd ]

    Het is een beetje vreemd misschien dat die figure buiten de sideways staat, maar als dat niet zo is krijg je gezeur.
    Dat ziet er al heel aardig uit!
    Maar ik snap niet goed waarom je tweemaal label : m:een neemt? Het lijkt net te gaan om aparte labels te gebruiken, wat voor mij handiger is.

    Die minipage kende ik niet.

    Nou vroeg ik me dit nog af: ik ging misschien een appendix maken met daarin figuren. Die Appendix ging een "Section" zijn, daarna ging er nog een section "Dankwoord" of zo zijn.
    Maar Latex plaatst die figuren zo een beetje waar hij zelf wil, waardoor ik nu dus dit heb:

    einde sectie 4
    Section 5 : Appendix
    Section 6: Dankwoord
    ...

    en dan op het volgende blad beginnen de figuren. Er moet toch wel een betere manier zijn dan dat?

    [ Bericht 29% gewijzigd door zuiderbuur op 15-12-2008 11:38:05 ]
      maandag 15 december 2008 @ 11:59:07 #184
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64027374
    quote:
    Op maandag 15 december 2008 11:27 schreef zuiderbuur het volgende:
    Dat ziet er al heel aardig uit!
    Maar ik snap niet goed waarom je tweemaal label : m:een neemt? Het lijkt net te gaan om aparte labels te gebruiken, wat voor mij handiger is.
    Dat was een copy paste foutje.
    quote:
    Die minipage kende ik niet.

    Nou vroeg ik me dit nog af: ik ging misschien een appendix maken met daarin figuren. Die Appendix ging een "Section" zijn, daarna ging er nog een section "Dankwoord" of zo zijn.
    Maar Latex plaatst die figuren zo een beetje waar hij zelf wil, waardoor ik nu dus dit heb:

    einde sectie 4
    Section 5 : Appendix
    Section 6: Dankwoord
    ...

    en dan op het volgende blad beginnen de figuren. Er moet toch wel een betere manier zijn dan dat?
    Je kunt de package placeins gebruiken, dat biedt de mogelijkheid floats tegen te houden. Dat zou je voor het dankwoord kunnen activeren.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_64065141
    Kort misschien stom vraagje. Mbv fancyhdr maak ik headers en footers. Nu werkt dit perfect, op een ding na.

    Ik heb mijn paginanummer rechtsonder in de hoek staan op deze manier:
    \fancyfoot[LE,RO]{\thepage}

    Nu is het dus wel zo dat op paginas waar hij een nieuw hoofdstuk begint, er geen header of footer wordt gemaakt waardoor het paginanummer daar gewoon weer in het midden staat. Hoe krijg ik dit voor elkaar ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      dinsdag 16 december 2008 @ 19:27:35 #186
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64066233
    Het standaard chaptercommando zet de paginastijl voor de chapterpagina's om naar ‘plain’. Op zich is dat niet zo vreemd om te zien vind ik zelf, vooral een header op die pagina's is vreemd natuurlijk. Je moet dan ook de ‘plain’-stijl herdefiniëren om succes te hebben, dat staat in de fancyhdr documentatie op pagina 7 e.v. uitgelegd.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_64112443
    Ik heb een boefje in m'n bib.
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    @article{ober04,
      title={{Information sources, news, and rumors in financial markets: Insights into the foreign exchange market}},
      author={Oberlechner, T. and Hocking, S.},
      journal={Journal of Economic Psychology},
      volume={25},
      number={3},
      pages={407--424},
      year={2004},
      publisher={Elsevier}
    }


    Het weghalen van meneer Hocking maakt 't alleen minder erg, maar 't wordt niet opgelost.

    Iemand een idee, of oplossing ?

    edit - tijdelijk opgelost met "\newline" maar dat is natuurlijk ontzettend lelijk

    [ Bericht 4% gewijzigd door PietjePuk007 op 18-12-2008 15:24:19 ]
    Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
    Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
    pi_64125725
    Ik ben hier opnieuw bezig in "tikz" en eigenlijk lukt het wel, alleen zou het toch nog wel wat mooier kunnen zijn.

    Dit is mijn code:
    Het grootste probleem is dus dat mijn A_{-1,3} niet zou mogen die andere verzamelingen snijden, die zijn allemaal disjunct immers. Verder zijn sommige labels er op een nogal zielige plaats doorgekomen.
    Weet iemand raad? :?
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    \begin{center}
    \begin{figure}

     \begin{tikzpicture}[
        set/.style={shape=ellipse, inner sep=3pt, minimum width=1 cm,minimum height=0.8 cm, draw},
        pijl/.style={->,>=stealth'},
        lus/.style={->,>=stealth',min distance=8mm,looseness=20,loop,distance=80},
         ]
              \matrix[matrix of nodes,
                every node/.append style={inner sep = 0pt, minimum width=1em,minimum height=4pt},
                row sep={9pt},
                column sep={3cm,between origins}] 
                 {
                 |(A11)[set]|   &     |(A02)[set]|  \\
                 |(Am12)[set]|   &     |(Am11)[set]|  \\
                 |(A01)[set]|   &   |(Am13+)[set]|  \\
                                   &     |(Am13-)[set]|  \\
             };
              
             %ik definieer mijn grote verzameling CP en zet er een naam bij
               \node[name=LtimesL, set, fit=  (A11) (A02) (Am12) (Am11) (A01)  (Am13+) (Am13-) ] {};
               \node[above] at (LtimesL.north east) {$L\times L$};
               
               % ik maak mijn deelverzameling aan rond twee kleintjes, en zet er een naam bij
              \node[name=Am13, set, fit=    (Am13+) (Am13-) ] {};
               \node[above] at (Am13.west) {$A_{-1,3}$};
               
             %ik plaats namen bij vijf deelverzamelingen
             \node[above] at (A11.north east) {$A_{1,1}$}; 
             \node[above] at (A02.north east) {$A_{0,2}$}; 
             \node[above] at (Am12.north east) {$A_{-1,2}$}; 
            
             \node[above] at (Am11.north east) {$A_{-1,1}$}; 
             \node[above] at (A01.north east) {$A_{0,1}$}; 
        
             %ik maak drie pijlen
                \draw (A01)  edge[pijl]   node[above,midway]{$\tau$} (Am13+);
                \draw (Am13+)  edge[pijl]   node[right,midway]{$\tau$} (Am13-); 
                \draw (Am13-)  edge[pijl]   node[below,midway]{$\tau$} (A01);
              
          \end{tikzpicture}
          \end{figure}
         \end{center}
    pi_64126094
    Vreemd,ik kan mijn bericht niet meer wijzigen.

    Ik had nog een vraag over die url's :

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    \documentclass[11pt]{amsproc}  
    \usepackage{float, graphicx, amssymb, anysize, palatino, color}


    \usepackage{hyperref}
    \usepackage{url}

    \begin{document}

    test
    \cite{ wiki:xxx}
    \bibliographystyle{plain}  
    \bibliography{testbib}

    \end{document}


    met als bibliografie:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
     @misc{ wiki:xxx,
       author = "Wikipedia-bijdragers",
       title = "Vlaanderen --- Wikipedia{,} de vrije encyclopedie",
       year = "2008",
       url = "\url{http://www.cnn.com}",
       note = "[Online; accessed 3-december-2008]"
     }
       


    doet het dus niet bij mij. Hoe kan dat? Ik zie geen url, laat staan een klikbare, ik lees enkel:

    [1] Wikipedia-bijdragers. Vlaanderen — wikipedia, de vrije encyclopedie, 2008. [Online; accessed 3-december-
    2008].
      vrijdag 19 december 2008 @ 11:22:35 #190
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64144609
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 17:33 schreef zuiderbuur het volgende:
    Ik ben hier opnieuw bezig in "tikz" en eigenlijk lukt het wel, alleen zou het toch nog wel wat mooier kunnen zijn.

    Dit is mijn code:
    Het grootste probleem is dus dat mijn A_{-1,3} niet zou mogen die andere verzamelingen snijden, die zijn allemaal disjunct immers. Verder zijn sommige labels er op een nogal zielige plaats doorgekomen.
    Weet iemand raad? :?
    [ code verwijderd ]
    Je kunt je verzamelingen gewoon wat verder van elkaar zetten:

    1            column sep={3cm,between origins}, row sep={1.5cm,between origins}]


    Die row sep voegt wat meer ruimte in.

    Verder oogt dit dan wat beter:

    1
    2
               % ik maak mijn deelverzameling aan rond twee kleintjes, en zet er een naam bij
              \node[name=Am13, set, fit=    (Am13+) (Am13-),scale=0.90 ] {};


    Want die ellipse wordt eigenlijk ietsje te groot gemaakt.

    En de LxL kun je beter plaatsen door b.v. dit te doen:

    1           \node[above,anchor=south west] at (LtimesL.north east) {$L\times L$};


    Je zegt hier dat hij van het label 'LxL' het punt links onder moet kiezen om het tegen de grote verzameling te plaatsen. Ook andere labels kun je door handiger met anchors te werken misschien nog iets beter krijgen als je dat zou willen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 19 december 2008 @ 11:25:35 #191
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64144683
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 17:48 schreef zuiderbuur het volgende:
    Vreemd,ik kan mijn bericht niet meer wijzigen.

    Ik had nog een vraag over die url's :
    [ code verwijderd ]

    met als bibliografie:
    [ code verwijderd ]


    doet het dus niet bij mij. Hoe kan dat? Ik zie geen url, laat staan een klikbare, ik lees enkel:

    [1] Wikipedia-bijdragers. Vlaanderen — wikipedia, de vrije encyclopedie, 2008. [Online; accessed 3-december-
    2008].
    Ik denk dat je BibTeX stijl geen url-velden herkent. Misschien moet je de url = vervangen door 'howpublished = '... Lees ook deze pagina.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_64978895
    Hoe zorg ik ervoor dat de itemize of enumerate lijst geen letter/cijfer voor ieder item krijgen?

    Ik dacht dat dit kon met gewoon

    1
    2
    3
    4
    \begin*{itemize}
    \item blaat
    \item etc...
    \end{itemize}


    Alleen wanneer ik dit doe krijg ik de volgende output...
    quote:
    itemize
    blaat
    etc...
    Waarom krijg ik die itemize in godsnaam
    Moet wel even erbij zeggen dat ik nu een online compiler gebruik aangezien ik op me stage zit en bezig ben aan me verslag...
      dinsdag 13 januari 2009 @ 09:38:09 #193
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64979990
    Het hele idee achter een opsomming is dat je de onderdelen nummert of aangeeft; vandaar dat er niet een versie met een sterretje is. Maar, je kunt het \item commando optioneel meegeven waarmee genummerd moet worden. Je zou ook een tabel kunnen maken om de zaken onder elkaar te zetten (alhoewel dat andere witruimte geeft standaard):

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
        \begin{itemize}
            \item[] A
            \item[] B
            \item[] C
        \end{itemize}

        \begin{tabular}{l}
            A \\[1ex]
            B \\[1ex]
            C \\[1ex]
        \end{tabular}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_64980256
    quote:
    Op dinsdag 13 januari 2009 09:38 schreef Iblis het volgende:
    Het hele idee achter een opsomming is dat je de onderdelen nummert of aangeeft; vandaar dat er niet een versie met een sterretje is. Maar, je kunt het \item commando optioneel meegeven waarmee genummerd moet worden. Je zou ook een tabel kunnen maken om de zaken onder elkaar te zetten (alhoewel dat andere witruimte geeft standaard):
    [ code verwijderd ]
    Ok thanks. Een ander vraagje dan aangezien ik dan denk ik voor tabular ga kiezen... Maar hoe kan de witruimte tussen de regels veranderen bij een tabel?

    Verder ook nog iets anders...
    ik heb het volgende
    1\def\bedrijfx{bedrijfx}


    Wanneer ik dit vervolgens gebruik in me tex file en na \bedrijfx komt een spatie dan 'neemt' hij de spatie weg en dan staat er bijvoorbeeld...
    1
    2
    3
    bedrijfxwas een goed bedrijf
    i.p.v.
    bedrijfx was een goed bedrijf


    ps. ander klein vraagje nog wat je denk ik wel weet maar is Preface eerder gelijk aan Voorwoord of aan inleiding. Heb namelijk beide woorden nodig in het engels... En ik dacht zelf Preface introduction?
      dinsdag 13 januari 2009 @ 10:46:22 #195
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_64981769
    quote:
    Op dinsdag 13 januari 2009 09:51 schreef Wouser het volgende:
    Ok thanks. Een ander vraagje dan aangezien ik dan denk ik voor tabular ga kiezen... Maar hoe kan de witruimte tussen de regels veranderen bij een tabel?
    Handmatig, zoals ik aangaf met [[1ex]], of je gebruikt de package ‘array’, en dan kun je:

    1\setlength{\extrarowheight}{1ex}


    Opgeven om witruimte tussen de rijen te forceren.
    quote:
    Verder ook nog iets anders...
    ik heb het volgende
    [ code verwijderd ]

    Wanneer ik dit vervolgens gebruik in me tex file en na \bedrijfx komt een spatie dan 'neemt' hij de spatie weg en dan staat er bijvoorbeeld...
    [ code verwijderd ]
    Ja, dat is standaard bij commando's, en dat los je op door \bedrijfx{} te typen. Je ziet het ook bij b.v. \TeX. Anders zou het heel irritant zijn bij zaken als \TeX nisch.
    quote:
    ps. ander klein vraagje nog wat je denk ik wel weet :P maar is Preface eerder gelijk aan Voorwoord of aan inleiding. Heb namelijk beide woorden nodig in het engels... En ik dacht zelf Preface introduction?
    Ik citeer uit de Chicago Manual of Style, sectie ‘Foreword, Preface, Acknowledgments and Introduction’:
    quote:
    Foreword. A foreword is usually a statement by someone other than the author, sometimes an eminent person […]

    Preface. Material normally conatined in an author's preface includes reasons for undertaking the work, method of research, acknowledgements […]

    Introduction Most introductions belong not in the front matter but at the beginning of the text, paginated with arabic numerals. Material about the book–its origins, for example–rather than bout the subject matter should be included in the preface or in the acknowledgments. A substantial introduction by someone other than the author is usually included in the front matter, following the acknowledgments, but if it is not more than three to five pgaes, it may more appropriately be called a foreword and placed before the preface.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65032151
    Hoe krijg ik me font nog groter dan de standaard maximale grote \Huge?

    [ Bericht 45% gewijzigd door iBolt op 14-01-2009 15:48:17 ]
      woensdag 14 januari 2009 @ 15:25:55 #197
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65032338
    quote:
    Op woensdag 14 januari 2009 15:22 schreef iBolt het volgende:
    Nog een vraagje hoe krijg ik me font nog groter dan de standaard maximale grote \Huge?
    Package scalefnt gebruiken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 14 januari 2009 @ 21:41:10 #198
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_65048537
    Ik zou graag zapfino fonts gebruiken (zie punt 5 op deze pagina). Maar volgens deze bron is dit vooral goed te doen icm XeTeX, wat dus een OS X programma is. Ook heeft de Mac deze fonts (blijkbaar) geinstalleerd. Bestaan er calligraphic fonts voor LaTeX die gratis zijn (op de pc), met bv. meerdere glyphs voor een bepaalde letter, en van die vette krullen die een woord lang kunnen zijn?
      woensdag 14 januari 2009 @ 21:48:27 #199
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65048914
    quote:
    Op woensdag 14 januari 2009 21:41 schreef Visitor.Q het volgende:
    Ik zou graag zapfino fonts gebruiken (zie punt 5 op deze pagina). Maar volgens deze bron is dit vooral goed te doen icm XeTeX, wat dus een OS X programma is. Ook heeft de Mac deze fonts (blijkbaar) geinstalleerd. Bestaan er calligraphic fonts voor LaTeX die gratis zijn (op de pc), met bv. meerdere glyphs voor een bepaalde letter, en van die vette krullen die een woord lang kunnen zijn?
    Zapfino is niet gratis, het wordt bij OS X geleverd als een soort van showcase-font om de Apple AAT technology te illustreren. (Overigens maar in één gewicht.) Echter, XeTeX zit ook in TeXLive 2008, want het werkt inmiddels ook onder Linux (ook gewoon met OpenType fonts). Je kunt het beste fontspec gebruiken.

    Wat gratis calligrafische fonts betreft moet ik het antwoord schuldig blijven, maar als je met XeTeX aan de gang gaat is in beginsel elk OpenType-font geschikt; je kunt dus allicht even in zo’n fonttopic neuzen of mensen daar een Zapfino-kloon kennen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 14 januari 2009 @ 21:52:09 #200
    46802 Visitor.Q
    Neemt alles op!
    pi_65049117
    quote:
    Op woensdag 14 januari 2009 21:48 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Zapfino is niet gratis, het wordt bij OS X geleverd als een soort van showcase-font om de Apple AAT technology te illustreren. (Overigens maar in één gewicht.) Echter, XeTeX zit ook in TeXLive 2008, want het werkt inmiddels ook onder Linux (ook gewoon met OpenType fonts). Je kunt het beste fontspec gebruiken.

    Wat gratis calligrafische fonts betreft moet ik het antwoord schuldig blijven, maar als je met XeTeX aan de gang gaat is in beginsel elk OpenType-font geschikt; je kunt dus allicht even in zo’n fonttopic neuzen of mensen daar een Zapfino-kloon kennen.
    Raken de rechten op fonts niet uitgewerkt? Volgens mij is het al een best oud font... Maar goed, ik zal eens kijken wat er voor gratis calligrafisch gebeuren te schooien valt op internet
      woensdag 14 januari 2009 @ 21:58:30 #201
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65049435
    quote:
    Op woensdag 14 januari 2009 21:52 schreef Visitor.Q het volgende:
    Raken de rechten op fonts niet uitgewerkt? Volgens mij is het al een best oud font... Maar goed, ik zal eens kijken wat er voor gratis calligrafisch gebeuren te schooien valt op internet
    Op zich zijn er sowieso niet zoveel rechten op fonts. Je hebt voor de digitale versie gewoon auteursrecht, en voor gesneden de oorspronkelijke tekeningen, maar niemand kan je verbieden een kloon te maken. Het wordt niet altijd gewaardeerd om dat te doen, maar het klonen van een font is mogelijk. Dit doe je dan op het zicht, niet door over te trekken.

    En dit wordt ook gedaan, bijvoorbeeld Palatino en Palatino (Of Book Antiqua), ook van Helvetica zijn er genoeg klonen (en bijna-klonen) in omloop. Omdat het digitale tijdperk echter nog heel recent is zijn er nog zeker geen digitale versies waarvan het auteursrecht verlopen is (echte versies zijn namelijk bewerkingen van het origineel omdat de inkt anders uitloopt met b.v. laserdrukkers dan met de oude letterstaafjes, waar details dunner kunnen worden).

    Zapfino is nu wel een project dat al heel oud is, Zapf is een vermaard kalligraaf uiteraard, maar dat nooit tot volle wasdom kon komen in geautomatiseerd drukken omdat de technische mogelijkheden van de vele ligaturen en variant-vormen er niet was. Het is ook wel als PostScript font te verkrijgen, maar het is vooral met OpenType en AAT dat het echt handig gebruikt kan worden, vandaar dat Apple dit ook als showcase heeft geleverd. Ik denk dat het nu hooguit 10 jaar ‘af’ is.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65063846
    Vraagje...

    Ik heb een plaatje die te niet te breed is voor de pagina maar wel te breed is voor het stuk waar de tekst wordt ingevoegd... Daardoor ziet het pdf lelijk uit omdat het plaatje wordt gecentreerd aan de linkerkant op de zelfde y-lijn als de tekst. Nu vroeg ik me af of het dus mogelijk is om het plaatje te centreren over de pagina breedte...?
      donderdag 15 januari 2009 @ 12:23:38 #203
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65065711
    Volgens mij kun je daarmee spelen m.b.v. \makebox; b.v.:

    1
    2
    3
    4
    5
    \begin{figure}
    \makebox[0pt][r]{%
    %Je figuur…
    }
    \end{figure}


    Eventueel kun je nog [c] in plaats van [r] doen, maar ik dacht dat zoiets de truc was.

    [ Bericht 35% gewijzigd door Iblis op 15-01-2009 12:36:20 ]
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65214189
    Ander vraagje (: wat ik niet kon vinden. Maar hoe kun je ook al referen naar een appendix? Daarvoor moest je toch niet apart een label aanmaken maar was het zoiets van \rref{app:blaat}? Meen ik me te herinneren...

    Verder hoe zorg je ervoor dat je footnotes link linken naar de daadwerkelijke footnoet? Dacht dat het standaard was met hyperref maar dat doet ie niet.
      maandag 19 januari 2009 @ 18:31:04 #205
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65217251
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 17:01 schreef Wouser het volgende:
    Ander vraagje (: wat ik niet kon vinden. Maar hoe kun je ook al referen naar een appendix? Daarvoor moest je toch niet apart een label aanmaken maar was het zoiets van \rref{app:blaat}? Meen ik me te herinneren...

    Verder hoe zorg je ervoor dat je footnotes link linken naar de daadwerkelijke footnoet? Dacht dat het standaard was met hyperref maar dat doet ie niet.
    Volgens mij kun je gewoon \ref{app:blaat} doen, als je ergens een \label{app:blaat} hebt neergezet. Footnotes zou hyperref automatisch moeten linken, maar je zou eventueel: hyperfootnotes kunnen opgeven, werkt het dan nog niet, is er vast een package die interfereert hiermee.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65217960
    Hmmm ok ik meen me namelijk te herinneren dat dit \ref{app:blaat} ook kon zonder eerst een label te definieren
    pi_65246211
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    \begin{table}[htbp]
       \centering
       \caption{Visualisation of microsoft excel}
       \begin{tabular}{c|c|}
             & A \\ \hline
          1   & 4 \\ \hline
          2   & 4 \\ \hline
       \end{tabular}

       
       \begin{tabular}{c|c|}
             & A \\ \hline
          1   & 4 \\ \hline
          2   & 2 \\ \hline
       \end{tabular}


       \begin{tabular}{c|c|}
             & A \\ \hline
          1   & 8 \\ \hline
          2   & 2 \\ \hline
       \end{tabular}      
    \end{table}


    Hoe krijg ik deze tabellen netjes langs elkaar? :o? Heb geprobeerd met fbox maar dan krijg je zo'n lelijke kadering...
      dinsdag 20 januari 2009 @ 15:26:33 #208
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65246896
    Regel 9/10 en 16/17 weghalen? Of levert dat niet wat je wilt? Eventueel kun je er dan nog \hspace{.5cm} tussen zetten. Maar tabellen zijn in feite 'grote letters', dus als je geen nieuwe paragraaf start (d.w.z. een witregel overlaat) zet LaTeX ze gewoon naast elkaar.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 30 januari 2009 @ 23:12:12 #209
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65583537
    Hoe maak ik een environment met een bepaalde achtergrondkleur, op een nette manier? Ik heb nu een hack, waarbij ik het environment in een tempbox typeset, en vervolgens die tempbox in een colorbox ... dat werkt, op zich, maar het probleem is natuurlijk dat er dan geen linebreaks meer in 't environment kunnen, en dat is wat jammer. Ik heb gekeken hoe colorbox precies in elkaar zit, in de hoop dat ik dat uit elkaar kan trekken en er een environment van kan maken, maar eerlijk gezegd gaat dat mijn petje wat te boven. Weet iemand iets?
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      vrijdag 30 januari 2009 @ 23:30:03 #210
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65584048
    quote:
    Op vrijdag 30 januari 2009 23:12 schreef V2 het volgende:
    Hoe maak ik een environment met een bepaalde achtergrondkleur, op een nette manier? Ik heb nu een hack, waarbij ik het environment in een tempbox typeset, en vervolgens die tempbox in een colorbox ... dat werkt, op zich, maar het probleem is natuurlijk dat er dan geen linebreaks meer in 't environment kunnen, en dat is wat jammer. Ik heb gekeken hoe colorbox precies in elkaar zit, in de hoop dat ik dat uit elkaar kan trekken en er een environment van kan maken, maar eerlijk gezegd gaat dat mijn petje wat te boven. Weet iemand iets?
    Onlangs kwam ik zoiets tegen op deze blog. De truc is ook een minipage te gebruiken. Ik weet niet hoe robuust het is. (Ik heb het iets aangepast dat het een parameter neemt voor de kleur).

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    \documentclass{article}
    \usepackage{xcolor}
    \usepackage{lipsum}
    \makeatletter
    \definecolor{achtergrond}{rgb}{0.8,0.8,1}
    \newenvironment{discussion}[1]{%
        \def\@chtergrond{#1}%
        \noindent\begin{lrbox}{\@tempboxa}\begin{minipage}{\columnwidth}\setlength{\parindent}{1em}}
        {\end{minipage}\end{lrbox}\colorbox{\@chtergrond}{\usebox{\@tempboxa}}
    }
    \makeatother
    \begin{document}
        \begin{discussion}{achtergrond}
            \lipsum[1-3]
        \end{discussion}
    \end{document}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 30 januari 2009 @ 23:36:06 #211
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65584219
    Maar dat is hetzelfde idee toch? Je typeset wat je wilt hebben in een temp. box, in dit geval met een minipage, en de box gebruik je dan met een usebox in colorbox ... en een colorbox doet niet aan pagebreaks.

    Oh wacht, ik zie het probleem al. Ik zei 'linebreaks' waar ik 'pagebreaks' bedoelde *bloos* hahaha
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      zaterdag 31 januari 2009 @ 00:06:02 #212
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65585146
    quote:
    Op vrijdag 30 januari 2009 23:36 schreef V2 het volgende:
    Maar dat is hetzelfde idee toch? Je typeset wat je wilt hebben in een temp. box, in dit geval met een minipage, en de box gebruik je dan met een usebox in colorbox ... en een colorbox doet niet aan pagebreaks.

    Oh wacht, ik zie het probleem al. Ik zei 'linebreaks' waar ik 'pagebreaks' bedoelde *bloos* hahaha
    Pagebreaks… dat is wel even echt een potje lastiger.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zaterdag 31 januari 2009 @ 00:13:12 #213
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65585365
    Even zoeken leverde op dat de package ‘framed’ doet wat je wilt.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    \documentclass{article}
    \usepackage{xcolor}
    \usepackage{lipsum}
    \usepackage{framed}
    \makeatletter
    \definecolor{shadecolor}{rgb}{0.8,0.8,1}
    \makeatother
    \begin{document}
        \begin{shaded}
            \lipsum[1-7]
        \end{shaded}
    \end{document}


    De omgeving shaded regelt de pagebreaking; de kleur is de kleur die bekend is onder de naam shadecolor. Eventueel kun je dus zelf een omgeving definiëren met een argument die shadecolor onder die naam vastzet, maar goed, het idee is duidelijk.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zaterdag 31 januari 2009 @ 20:02:49 #214
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65604601
    ! Je bent geweldig. Werkt uitstekend! Ga er zo even lekker mee spelen. 't Werkt net wat anders dan de constructie die ik had, bij de colorbox waren de zijkanten van de box gelijk aan de marges van de normale tekst, en zat er wat spacing tussen de rand van de box en de tekst, bij de variant met shaded vallen de randen van de box buiten de tekstmarges. Kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vond het wat mooier staan als er niks 'uitstak' aan de zijkant. Anyway, dat gaat me vast wel lukken. Zal ook even de source in duiken, want ik ben wel benieuwd hoe ze 't doen... Vannacht nog een halfuur wakker gelegen en liggen te piekeren hoe ik 't kon oplossen, en ik kon zelf niks echt elegants verzinnen.

    Terzijde: hij gaat bij mij op de 1 of andere manier stuk op \lipsum[1-7], hij zeurt over 'Missing number'? Als ik \lipsum 7 doe dan werkt 't wel, apart!

    En nog een 2e vraagje... ik heb TikZ gebruikt voor een plaatje (nog bedankt voor de tip, anders was ik er ws niet op gekomen, en 't is echt prachtig!), maar xdvi snapt de tekst-positionering niet zo, alles komt op 1 plek, is dit normaal? Als ik pdflatex gebruik en de pdf gebruik is er verder niks aan de hand, dus zo kritisch is het niet, ik ben alleen benieuwd of er een workaround is. Bij plaatjes uit gnuplot (als ps+tex aangeleverd) werkt de positionering bijvoorbeeld wel goed...
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      zondag 1 februari 2009 @ 00:19:01 #215
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65612638
    Je TikZ-probleem lijkt me eigenlijk een kwestie van een oude versie van een of andere package, ik week niet welke distributie je gebruikt, maar misschien dat je je distributie en/of TikZ moet updaten. Ik gebruik zelf amper nog DVI -> PS, dus ik ken de fout niet zo.

    Misschien dat dit ook je ‘lipsum’ package updatet.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65657886
    Ik heb een beetje rond zitten kijken wat TeX nou precies is... Maar ik snap nog steeds niet hoe je van .tex naar .pdf gaat...

    (op een mac trouwens)
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
      maandag 2 februari 2009 @ 15:18:55 #217
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65657987
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 15:16 schreef DutchErrorist het volgende:
    Ik heb een beetje rond zitten kijken wat TeX nou precies is... Maar ik snap nog steeds niet hoe je van .tex naar .pdf gaat...

    (op een mac trouwens)
    Heb je al een TeX-distributie geïnstalleerd? Zoals MacTeX (Slechts een schamele 1.2 GiB).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65662515
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 15:18 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Heb je al een TeX-distributie geïnstalleerd? Zoals MacTeX (Slechts een schamele 1.2 GiB).
    Ja die heb ik al
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
      maandag 2 februari 2009 @ 17:23:03 #219
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65662691
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 17:17 schreef DutchErrorist het volgende:

    [..]

    Ja die heb ik al
    En heb je ook de extra's, met b.v. TeXshop?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65662917
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 17:23 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    En heb je ook de extra's, met b.v. TeXshop?
    Ja (en Tex Live Utility)
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
      maandag 2 februari 2009 @ 18:24:25 #221
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65664666
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 17:30 schreef DutchErrorist het volgende:

    [..]

    Ja (en Tex Live Utility)
    Start TeX-shop, type het volgende:
    quote:
    \documentclass{article}

    \begin{document}
    Hallo wereld!
    \end{document}
    En druk op 'typeset' of iets dergelijks. Je moet nu een PDF krijgen, als dat allemaal werkt kun je echt aan de slag met een van de tutorials die in de OP staat. Ik citeer mijzelf:
    quote:
    Online materiaal over LaTeX
    Veel materiaal is in het Engels, maar er is ook een aantal Nederlandse handleidingen.

  • LaTeX handleiding door Piet van Oostrum (NL)
  • Een Introductie tot het Zetsysteem LaTeX door Gaspard Lequeux (NL)
  • LaTeX voor beginners door Wilfried Van Hirtum (NL)
  • Formatting information: a beginner’s introduction to typesetting with LaTeX door Peter Flynn (EN)
  • The Not So Short Introduction to LaTeX 2e door Tobias Oetiker (EN) De bekendste handleiding. Er is een Nederlandse vertaling van, maar deze is achterhaald. Als je deze helemaal doorneemt heb je een goed overzicht, ook van een aantal extra packages en mogelijkheden.
  • Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65665362
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 18:24 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Start TeX-shop, type het volgende:
    [..]

    En druk op 'typeset' of iets dergelijks. Je moet nu een PDF krijgen, als dat allemaal werkt kun je echt aan de slag met een van de tutorials die in de OP staat. Ik citeer mijzelf:
    [..]
    Als ik op typeset druk krijg ik een menu waar in ik kan opslaan en kan kiezen uit heel wat vage bestandtypes..



    Geen pdf
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
      maandag 2 februari 2009 @ 18:49:55 #223
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_65665570
    Opslaan als tex. Je moet je document eerst saven voordat je naar PDF kunt
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
    pi_65665712
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 18:49 schreef znarch het volgende:
    Opslaan als tex. Je moet je document eerst saven voordat je naar PDF kunt
    Ik zie het

    Bedankt

    En jij ook heel erg bedankt Iblis, voor alle info
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
      maandag 2 februari 2009 @ 19:24:12 #225
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65666882
    Welke versie van TeX shop heb je? Ik gebruik het nooit, maar ik zag dat er juist een nieuwe is uitgekomen. (Een week geleden), downloadlink.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65667035
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 19:24 schreef Iblis het volgende:
    Welke versie van TeX shop heb je? Ik gebruik het nooit, maar ik zag dat er juist een nieuwe is uitgekomen. (Een week geleden), downloadlink.
    Ik heb het gisteren gedownload Maar het werkt al... ik moet mij nu wat meer verdiepen
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
      maandag 2 februari 2009 @ 19:30:32 #227
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65667182
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 19:27 schreef DutchErrorist het volgende:

    [..]

    Ik heb het gisteren gedownload Maar het werkt al... ik moet mij nu wat meer verdiepen
    De TeXshop die in de Extra's package van Mactex is volgens mij namelijk een oude versie, vandaar… als je vragen hebt kun je zie hier natuurlijk altijd stellen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65667451
    quote:
    Op maandag 2 februari 2009 19:30 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    De TeXshop die in de Extra's package van Mactex is volgens mij namelijk een oude versie, vandaar… als je vragen hebt kun je zie hier natuurlijk altijd stellen.
    Ik zal kijken, bedankt
    Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
    Ja DE Ik houd nog heel veel van je
    pi_65832306
    Offtopic maar aangezien er hier mensen rondlopen die daar wat aandacht aan schenken:

    Wat is de netste/juiste manier om een alinea te beginnen in een rapport/verslag ?

    inspringen ? witregel ? beide ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      zaterdag 7 februari 2009 @ 18:26:10 #230
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65832385
    De eerste alinea spring je nooit in, daaropvolgende alineas wel. Als je inspringen niet mooi vindt kan je als alternatief een (kleine) witregel opnemen tussen de alineas. Kwestie van smaak
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_65832403
    Nee klopt, eerste niet, hm, inspringen dan. Inspringen +witregel is notdone ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      zaterdag 7 februari 2009 @ 19:12:33 #232
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65833041
    quote:
    Op zaterdag 7 februari 2009 18:27 schreef znarch het volgende:
    Nee klopt, eerste niet, hm, inspringen dan. Inspringen +witregel is notdone ?
    Iets preciezer nog, alinea's onder kopjes springen niet in, want dan is het duidelijk dat een nieuwe alinea begint. Zowel een witregel als inspringen is niet gebruikelijk.

    Een witregel is iets wat je in geschreven of getypte documenten doet, niet in fatsoenlijk gezette (zoals bij LaTeX).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      zondag 8 februari 2009 @ 22:01:25 #233
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65863584
    quote:
    Op zaterdag 7 februari 2009 19:12 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Een witregel is iets wat je in geschreven of getypte documenten doet, niet in fatsoenlijk gezette (zoals bij LaTeX).
    Vind je? Persoonlijk vind ik dat het wel kan eigenlijk, maar ik doe dan liefst niet een volledige witregel, dwz, niet een volledige \baselineskip, maar een deel daarvan. Het grote voordeel daarvan is dat je nog wat stretch toe kunt voegen, zodat de paginas makkelijker mooi uitgelijnd zijn in verticale zin.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      zondag 8 februari 2009 @ 22:30:33 #234
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65864700
    quote:
    Op zondag 8 februari 2009 22:01 schreef V2 het volgende:

    [..]

    Vind je? Persoonlijk vind ik dat het wel kan eigenlijk, maar ik doe dan liefst niet een volledige witregel, dwz, niet een volledige \baselineskip, maar een deel daarvan. Het grote voordeel daarvan is dat je nog wat stretch toe kunt voegen, zodat de paginas makkelijker mooi uitgelijnd zijn in verticale zin.
    Dat doet LaTeX standaard wel, parskip is als als een length van 0 plus 1pt gedefinieerd, dus er kan verticaal een klein beetje uitgevuld worden. Als je b.v. figuren of wiskunde erbij voegt dan komt er nog meer 'glue' in.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      maandag 9 februari 2009 @ 13:27:49 #235
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65878792
    Over indenting gesproken ... ik heb mot met \noindent. Ik ben een nieuwe \chapter aan het klussen, en ik wil er natuurlijk voor zorgen dat de eerstvolgende paragraaf erna geen indent heeft. Dus, ik eindig de boel met \noindent, en op zich werkt dat goed, behalve... als er nog een newline na \chapter{Titel} komt. Dat is natuurlijk een kwestie van opletten, maar ik heb liever dat 't net zo werkt als de originele sectioning-commandos, maar ik kan het geheim nog niet doorgronden. Ik heb al lopen klooien met \ignorespaces, maar ook dat werkt niet. Kort samengevat wil ik dat bij deze code:
    1
    2
    3
    4
    Dit is een paragraaf.\par
    \noindent

    Dit is de tweede paragraaf.

    de tweede paragraaf niet geïndent is. \noindent\ignorespaces lijkt niet te werken. In latex.ltx en de standaard cls-files zie ik dat ze \@afterindentfalse doen, maar ook dat werkt niet?
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      maandag 9 februari 2009 @ 13:31:59 #236
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65878943
    Dat weet ik zo ook niet. Ik gebruik meestal zelf een class als memoir als ik zulke zaken wil doen, d.w.z. zelf chapter-styles aanmaken. Ik denk dat je dit het beste op de nieuwsgroep comp.text.tex kunt vragen, daar zitten lui die de ins & outs van de interne LaTeX-classes weten.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_65916965
    Ik ben hier weer

    Ik ben nu bezig in "amsproc" en daarbij heb dus een titel gemaakt, met een wiskundige bewering in die dus tussen $ en $ staat. Nu ziet die titel er nog best ok uit, maar die titel komt terug bovenaan elke volgende pagina en daar ziet het er slecht uit (meer bepaald : het zijn hoofdletters geworden)

    Men had mij gezegd dat je dat kan oplossen door de variabelen in kwestie als {n} en zo te schrijven maar dat werkt dus toch niet echt.
    Weet iemand raad? Met dank!
      dinsdag 10 februari 2009 @ 16:29:36 #238
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65917407
    Kun je een minimal example maken?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 10 februari 2009 @ 22:39:48 #239
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65931383
    De section title wordt natuurlijk overgenomen door je header/footer-code, en die zal er wel uppercase van maken. Lijkt me moeilijk om te fixen ... ik kan alleen 2 simpele oplossingen bedenken: 1) headings aanpassen, zodat ze nergens meer uppercase zijn, en 2) geen formules in section titles opnemen. Zelf zou ik voor oplossing 2 gaan omdat het me sowieso niet enorm mooi lijkt staan.
    Vind het trouwens wel raar dat \MakeUppercase ook math-code beïnvloedt, lijkt me toch 'niet horen'. Maar hoe 't op te lossen ... geen idee.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      dinsdag 10 februari 2009 @ 22:45:13 #240
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_65931623
    In principe zijn er genoeg MakeUppercase versies die slim genoeg zijn, maar misschien dat hij een package laadt die dit overschrijft, of wat dan ook… alleen zonder minimal example is het moeilijk uitzoeken wat precies het geval is.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 10 februari 2009 @ 22:55:01 #241
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_65932060
    Hm, goeie Code willen we zien dus!

    Ik heb mijn sectioning-probleem trouwens met memoir opgelost inderdaad, dat gebruikte ik toch al, maar ik had me er nog niet in verdiept wat er allemaal mee kon (alles, en koffiezetten, ongeveer, wow). Ding zat in de standaard uni-stijl, dus vandaar dat ik niet helemaal wist dat 't zo veelzijdig was.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      woensdag 18 februari 2009 @ 15:17:06 #242
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_66200123
    Nog een mooi (al zeg ik het zelf) TikZ-voorbeeld: ik wilde een vector-variant van dit plaatje hebben. Zie hier de code, en hier de output. Echt heel mooi hoe je zo'n figuur helemaal structureel en relatief kunt opbouwen! Alleen de bovenste gate ligt vast, qua positie, de rest is relatief tov. die gate. Voor de verticale lijnen maak ik wat hulp-coordinaten aan, L0 t/m L11, zodat ik makkelijk kan positioneren dmv. intersection-coordinaten her en der, en alles dus mooi op dezelfde plek komt.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      zaterdag 21 februari 2009 @ 22:10:49 #243
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_66326349
    En nog één leuk grapje dan, om 't af te leren:



    Fonts scalen zodat een stuk tekst een bepaalde lengte krijgt. Werkt het beste met fonts die niet, zoals bijv. cm, voor een aantal pointsizes verschillende letters hebben. Dit voorbeeld is gezet in Linux Libertine, een OpenType font, met xelatex. De code van het trucje:

    1
    2
    3
    4
    \newcommand\txtexpand[2]{%
        \settowidth{\@tempdima}{\fontsize{100}{100}\selectfont #2}%
        \setlength{\@tempdima}{100pt*\ratio{#1}{\@tempdima}}%
        \makebox[#1]{\fontsize{\@tempdima}{\@tempdima}\selectfont #2}}


    Vervolgens kan je \txtexpand{4cm}{Test, test} doen De verticale spacing moet je zelf wat tunen, de baselineskip krijgt dezelfde waarde als de pointsize, zodat de spacing standaard erg krap is.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      zondag 22 februari 2009 @ 20:08:26 #244
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_66350879
    Mooie voorbeelden V2!

    Het lastige van het uitlijnen is echter wel dat je eigenlijk de schreven juist iets door de linkermarge heen laten steken (maar dat is heel lastig automatisch te doen), dan lijkt de kantlijn visueel juist ietsje rechter. B.v. de v van verschillende (en de V van visueel).
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_66561046
    Als je een environment zoals tabular aanmaakt dan springt deze environment automatisch iets in. Hoe kan ik dat uitzetten?
    Edit: Nog even wat specifieker. Ik heb een tabular, maar zonder verticale lijn. Als je de verticale lijn wel zou hebben is de horizontale positie van de tabular ook precies waar de normaal de tekst begint. Maar zonder de verticale lijn staat de inhoud van de tabular nog steeds iets naar rechts, alsof hij de tabular standaard wat ruimte tussen linkerkant en inhoud zet.

    [ Bericht 60% gewijzigd door thabit op 28-02-2009 21:46:10 ]
      zaterdag 28 februari 2009 @ 21:48:43 #246
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_66565428
    Probeer je colspec eens te beginnen met @{}? Dat hoort het op te lossen. Standaard zit er een halve intercolumnspace aan het begin, met een @{}-expr of een | aan het begin verdwijnt die.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_66567953
    Ah, dank je wel. Ik had het inmiddels al opgelost door een tabbing ipv tabular te gebruiken, maar ik zal het onthouden voor de volgende keer.
    pi_66585201
    Ik heb een probleempje met XeTeX en en hyperref

    Als ik deze code compileer, krijg ik met XeTeX geen geopende bookmarks in acrobat. Als ik het met pdftex compileer wel.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    \documentclass{article}
    \usepackage[
          xetex,
            bookmarks=true, 
            bookmarksopen=true]{hyperref}

    \begin{document}

    \section{Sectie een}

    \subsection{Subsection One Dot One}

    Hallo, dit is sectie 1.1

    \subsection{Subsection One Dot Two}

    Hallo, dit is sectie 1.2
    \end{document}


    Ik wil dus dat de bookmarks voor sectie 1.1 en 1.2 ook gelijk zichtbaar zijn. Iemand een idee hoe dat moet?
      zondag 1 maart 2009 @ 21:01:44 #249
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_66594782
    Ik kan je probleem alleen bevestigen, maar heb er geen oplossing voor. Ik denk dat het een bug is. XeTeX maakt weliswaar pdf's maar het gaat via een (extended) dvi formaat. Allicht dat die attributen ergens niet worden opgeslagen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_66597240
    quote:
    Op zondag 1 maart 2009 21:01 schreef Iblis het volgende:
    Ik kan je probleem alleen bevestigen, maar heb er geen oplossing voor. Ik denk dat het een bug is. XeTeX maakt weliswaar pdf's maar het gaat via een (extended) dvi formaat. Allicht dat die attributen ergens niet worden opgeslagen.
    Weet jij toevallig of daar ergens een bugreport over in te dienen valt? En zo nee, of er ergens source beschikbaar is?
      zondag 1 maart 2009 @ 22:10:14 #251
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_66597737
    quote:
    Op zondag 1 maart 2009 21:59 schreef kingjotte het volgende:
    Weet jij toevallig of daar ergens een bugreport over in te dienen valt? En zo nee, of er ergens source beschikbaar is?
    Je kunt vragen op de XeTeX-mailinglist, en verder op comp.text.tex. De maker van hyperref (Heiko Oberdiek) is daar een stamgast.

    Source voor hyperref kun je gewoon in je latex-distributie vinden en de source van xetex vind je via de XeTeX pagina van SIL.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 3 maart 2009 @ 18:52:11 #252
    148823 znarch
    ondertitel
    pi_66661834
    Vreemd probleem. Ik heb een mainfile met daarin het volgende:

    1
    2
    \bibliographystyle{apa-good}  % 
    %\bibliography{./tex/bieb}  %

    Dit geeft deze error:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    \T1/mdbch/m/n/10 URL [][]$\T1/cmtt/m/n/10 http : / / www . fondsnieuws . nl / t
    hemas / emerging-[]markets / artikelen /
    ! Illegal parameter number in definition of \Hy@tempa.
    <to be read again> 
                       G
    l.54 

    Echter, als ik de bibliografie, en al zijn verwijzingen weg haal (zo dus:)
    1
    2
    \bibliographystyle{apa-good}  % 
    %\bibliography{./tex/bieb}  %

    Krijg ik nog steeds deze error:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \T1/mdbch/m/n/10 URL [][]$\T1/cmtt/m/n/10 http : / / www . fondsnieuws . nl / t
    hemas / emerging-[]markets / artikelen /
    ! Illegal parameter number in definition of \Hy@tempa.
    <to be read again> 
                       G
    l.54 
         
    ?

    Terwijl dus heel die bibliografie, of de verwijzing er niet meer in zit |:( Hoe fix ik dit ?
    "AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
      dinsdag 3 maart 2009 @ 19:26:27 #253
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_66663251
    Heb je ook alle .aux files weggehaald?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      woensdag 4 maart 2009 @ 08:00:50 #254
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_66678740
    Zit er toevallig een # in de desbetreffende URL, voor de G waar hij in stikt? Zo ja, even een \ voor de # zetten, of het anchor weghalen. Zie hier
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      maandag 9 maart 2009 @ 16:11:12 #255
    43968 RedWind
    Long live the new flesh...
    pi_66863329
    Ik ben bezig mijn thesis in LaTeX te maken. Nu heb ik een probleem met chapterbib in de book class.

    Ik gebruik chapterbib om per hoofdstuk een bibliography te krijgen en dat lukt nog wel, maar hij blijft deze bibliography zien als \chapter* ipv een \section*
    Ik heb in mijn preamble de [sectionbib] optie gebruikt:
    \usepackage[sectionbib,(...)]{natbib}
    \usepackage[sectionbib]{chapterbib}
    Maar hij blijft volharden in \chapter*.

    Op zich is 1 keer de optie gebruiken (bij natbib of chapterbib) genoeg, maar dat doet hij niet. Wanneer ik de optie bij beide geef zegt hij:
    quote:
    ./ThesisA4.tex:109: The sectionbib option changes "\section *" to "\section *" in \bibsection on input line 109. The sectionbib option changes "\section *" to "\section *" in \bibsection
    ./ThesisA4.tex:110: The sectionbib option changes "\let \@currentlabel\@empty \ifx \the at ipfilectr \@empty \else \expandafter \expandafter \expandafter \cb at sectionbib \fi \cb at bibsection " to "\section *" in \bibsection on input line 110. The sectionbib option changes "\let \@currentlabel\@empty \ifx \the at ipfilectr \@empty \else \expandafter \expandafter \expandafter \cb at sectionbib \fi \cb at bibsection " to "\section *" in \bibsection
    ./intro/Intro.tex:0:Underfull \vbox (badness 2318) has occurred while \output is active []
    ./intro/Intro.tex:0:Underfull \vbox (badness 1365) has occurred while \output is active []
    [LaTeX] 0 errors, 2 warnings, 2 badboxes
    [LaTeX] Done!
    Nevermind the badboxes
    Hij geeft dus wel ergens \section * door (met spatie?), maar ik zie het niet in mijn pdf.
    Wat doe ik fout?
    Er is een tunnel aan het eind van het licht.
    -- I wanna be alone. I'm a doughnut, in a pack of twelve --
      dinsdag 10 maart 2009 @ 00:46:14 #256
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_66882964
    Kun je een minimal example maken? Eventueel m.b.v. pastebin? Ik moet nu iets te veel zelf prutsen om er goed naar te kunnen kijken.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 10 maart 2009 @ 09:25:40 #257
    43968 RedWind
    Long live the new flesh...
    pi_66886709
    Hier is een minimal example.
    quote:
    %%%Dit is een extract uit mijn preamble file

    \documentclass[10pt,twoside,b5paper]{book}
    \usepackage[english]{babel}
    \usepackage{amsfonts,amssymb,amsmath}
    \usepackage[sort&compress,round,sectionbib]{natbib}
    \usepackage{chapterbib}

    \begin{document}
    %MAIN MATTER
    \include{intro/Intro}
    \include{fluor/fluor}

    \end{document}


    %%%Dit is een extract uit Intro.tex

    \chapter{Introduction} \label{ch:introduction}
    Bladibla tekst van Intro.tex met JAWEL \citep{534} referenties.
    \renewcommand\bibname{References}
    \bibliographystyle{hmcmath}
    \bibliography{/media/sda7/Switchboard/Thesis/Allart2}


    %%%Dit is een extract uit fluor.tex
    \chapter{Fluorescence chapter} \label{ch:fluor}
    Yeppediyep, tekst uit fluor.tex met ook \citep{521} referenties.
    \renewcommand\bibname{References}
    \bibliographystyle{hmcmath}
    \bibliography{/media/sda7/Switchboard/Thesis/Allart2}
    Waar ik [sectionbib] zet, maakt dus niet zo veel uit. Hij maakt er geen \section* van.

    [ Bericht 1% gewijzigd door RedWind op 10-03-2009 10:12:28 (Stukje vergeten in de preamble.) ]
    Er is een tunnel aan het eind van het licht.
    -- I wanna be alone. I'm a doughnut, in a pack of twelve --
      dinsdag 10 maart 2009 @ 09:36:19 #258
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_66886953
    In de docs (:o documentatie! ) lees ik:
    quote:
    The chapterbib package provides an option sectionbib that puts the bibliography in a \section* instead of \chapter*, something that makes sense if there is a bibliography in each chapter. This option will not work when natbib is also loaded; instead, add the option to natbib.
    Werkt dat? Dat je de optie dus alleen bij natbib geeft.

    edit: anders lees ik even je example, dat doe je al. Enige idee dat ik nog heb nu is om die 2 packages om te draaien, dat hoort niet uit te maken, maar ms in combinatie met die optie sectionbib dus wel.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      dinsdag 10 maart 2009 @ 09:42:49 #259
    43968 RedWind
    Long live the new flesh...
    pi_66887098
    Ik heb naar ik dacht alle permutaties gehad.
    Bij natbib OF chapterbib OF allebei de [sectionbib] optie plaatsen en dat in beide volgordes.

    Kun je chocolade maken van de warming dat hij al een \section * gedefinieerd heeft? In de code van chapterbib.sty zie ik namelijk geen spatie tussen \section en *.

    Is het anders een mogelijkheid dat ik alle tussenbestanden (.aux, .bbl etc) verwijder en opnieuw LaTeX, BiBTeX, LaTeX, LaTeX ?
    Hij zou niet moeten uitmaken, maar I'm clutching for straws here.

    [ Bericht 24% gewijzigd door RedWind op 10-03-2009 09:49:42 ]
    Er is een tunnel aan het eind van het licht.
    -- I wanna be alone. I'm a doughnut, in a pack of twelve --
      dinsdag 10 maart 2009 @ 09:44:52 #260
    43968 RedWind
    Long live the new flesh...
    pi_66887150
    De documentatie heb ik doorgenomen natuurlijk (always avoid a RTFM comment), evenals andere fora waar ze dit probleem beschreven. Een deel van de fora geeft de oplossing die ik getracht heb toe te passen. Een deel van de fora geeft het gewoon op.
    Er is een tunnel aan het eind van het licht.
    -- I wanna be alone. I'm a doughnut, in a pack of twelve --
      dinsdag 10 maart 2009 @ 09:52:05 #261
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_66887345
    Ik heb hmcmath.bst gedownload en twee bestandjes intro.tex en fluor.tex gemaakt, een nep bibliografietje en daarna de boel gedraaid, en als ik sectionbib doe, dan krijg ik de bibliografie gewoon als paragraaf aan het eind, en haal ik dat weg dan komt er een nieuwe chapter.

    Kortom, het lijkt bij mij eigenlijk gewoon te werken… welke TeX-distributie gebruik je? En gebruik je misschien andere packages die de boel in het honderd laten lopen? Misschien werkt het bij jou ook wel op dit voorbeeld document, dan zou je kunnen kijken of bepaalde toevoegingen juist de boel in de soep laten lopen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 10 maart 2009 @ 09:59:32 #262
    43968 RedWind
    Long live the new flesh...
    pi_66887535
    Iblis, bedankt voor de moeite die je er in stopt.
    Ik gebruik TeXMF met Kyle als editor. Dit zijn alle packages die ik gebruik.
    quote:
    \documentclass[10pt,twoside,b5paper]{book}
    \usepackage[english]{babel}
    \usepackage{amsfonts,amssymb,amsmath}
    \usepackage[sort&compress,round,sectionbib]{natbib}
    \usepackage{chapterbib}
    \usepackage{fancyhdr}
    \usepackage[dvips]{graphicx}
    \usepackage{subfigure}
    \usepackage{setspace}
    \usepackage{verbatim}
    \usepackage[footnotesize]{caption}
    \usepackage{titletoc}
    \usepackage{longtable}
    \usepackage{colortbl}
    \usepackage{lineno}
    Nu zal ik nog maar weer eens gaan prutsen. Beginnen met een basic opzet en dat steeds meer aanzetten.
    Er is een tunnel aan het eind van het licht.
    -- I wanna be alone. I'm a doughnut, in a pack of twelve --
      dinsdag 10 maart 2009 @ 10:38:03 #263
    43968 RedWind
    Long live the new flesh...
    pi_66888565
    Mea Culpa.
    Mea Culpa.
    Ik ben een grote domme aap.
    Sinds vorige week zit ik te zoeken naar de oplossing in de [sectionbib] optie. Maar ik kijk over mijn eigen preamble heen, waar ik zelf hard aan geef dat het een \chapter* moet zijn. Hoe kan ik zo blind zijn? Daar zit je dan 6-7 uur naar te puzzelen. Bedankt Iblis voor de moeite.
    Er is een tunnel aan het eind van het licht.
    -- I wanna be alone. I'm a doughnut, in a pack of twelve --
      dinsdag 17 maart 2009 @ 15:58:30 #264
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_67139420
    Ik zit weer fijn met tabellen te kloten. Ik heb nu het volgende:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    \documentclass{article}
    \usepackage{booktabs}
    \begin{document}
    \begin{figure}[t]
    \begin{tabular}{ccccc}
    \toprule
    \multicolumn{3}{c}{\bfseries De linker kolom} &
        \multicolumn{2}{c}{\bfseries De rechter kolom} \\
    x & y & z & a & b \\ \midrule
    0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\
    0 & 1 & 1 & 1 & 0 \\ \bottomrule
    \end{tabular}
    \end{figure}
    \end{document}


    Dit geeft:


    Dit is (zoals je wel snapt) niet wat ik wil, ik wil namelijk:


    Heb al heel wat gekloot met @{}, \extracolsep, tabularx, tabular*, maar het wil nog niet zo
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      dinsdag 17 maart 2009 @ 17:59:44 #265
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_67143446
    Ik denk dat je met een tabel met een lcrrl layout en een flinke extra ruimte tussen de derde en vierde en eventueel ruimte naast de eerste en vijfde kolom er ook moet kunnen komen, maar m'n quickfix is tabulars nesten, dat is niet netjes, maar ik heb even geen tijd om tijd te besteden aan een betere fix…

    Je kunt namelijk de array-package gebruiken om > en < kolomdefinities (zie de documentatie ('texdoc array')), en eventueel wat \hfils invoegen… maar goed, anders werkt onderstaande hopelijk:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    \documentclass{article}
    \usepackage{booktabs}
    \begin{document}
    \begin{figure}[t]
        \begin{tabular}{cc}
            \toprule
            {\bfseries De linker kolom} &
            {\bfseries De rechter kolom} \\
            \begin{tabular}{lll}
                x & y & z \\
            \end{tabular}
            &
            \begin{tabular}{ll}
                a & b \\
            \end{tabular} \\
            \midrule
            \begin{tabular}{lll}
                0 & 0 & 0 \\
                0 & 1 & 1 \\
            \end{tabular}
            &
            \begin{tabular}{ll}
                0 & 1 \\
                1 & 0 \\
            \end{tabular} \\
            \bottomrule
        \end{tabular}
    \end{figure}
    \end{document}
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 17 maart 2009 @ 21:34:53 #266
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_67151031
    Tabel-in-tabel had ik ook al bedacht, maar dat is inderdaad niet heel elegant. In dit voorbeeld zou alles zelfs in 1 cell kunnen denk ik, met fixed spacing ertussen, maar ja... niet zo mooi. Met rcl heb ik het al geprobeerd, dat doet ook niet wat je zou denken. Ik ga nog wel even met die ><'s spelen, zou toch moeten gaan, zoals je zegt.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      dinsdag 17 maart 2009 @ 22:47:27 #267
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_67154010
    Pffftttsss... ik heb wat. De meest woeste LaTeX-incantaties zijn langsgekomen. Hogere machten zijn verwoed aangeroepen, edoch resultaat bleef uit. Uiteindelijk heb ik een vrij simpele hack bedacht:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \begin{tabular}{>{\hfill}p{1.2cm}cp{1.2cm}>{\hfill}p{1.4cm}p{1.4cm}}
    \toprule
    \multicolumn{3}{c}{\bfseries De linker kolom} &
        \multicolumn{2}{c}{\bfseries De rechter kolom} \\
    x & y & z & a & b \\ \midrule
    0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\
    0 & 1 & 1 & 1 & 0 \\ \bottomrule
    \end{tabular}

    Het enige wat mij hier niet aan bevalt zijn de fixed width p-kolommen, maar goed, het werkt wel, en dat kan ik van alle andere oplossingen niet zeggen. De truc is dat de 2 p-kolommen + eventuele c's er tussen in samen groter zijn dan de bijbehorende multicolumn, dit zorgt icm. de hfill's ervoor dat ze gecentreerd uitkomen in de multicolumn.
    Alle andere vormen van \hfill die op wat voor wijze in de kolom zelf of tussen de kolommen terecht komen lijken geen, of rare, effecten te hebben. Alleen in \extracolsep werken \hfills... Maar die beïnvloeden meteen de hele tabel. \extracolsep aan- en uitzetten naar gelang behoefte gaf aanvankelijk hoopvolle resultaten (icm extra lege kolommen), maar zodra de multicolumn header er boven staat doet 't van *krak*. Ik blijf het raar vinden dat dit zo moeilijk is! Is dit nou zo'n raar soort tabel, die ik wil??
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_67667663
    Ik heb een vraag over het omzetten van kleur-plaatjes naar grayscale plaatjes (want in het tijdschrift waarin mijn artikel gedrukt gaat worden, worden de plaatjes afgedrukt in grayscale). Nu kan ik natuurlijk gewoon de kleurplaatjes omzetten naar grayscale met een extern programma, maar ik dacht dat LaTeX dit ook zelf kon. Ik heb het volgende geprobeerd;

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    \usepackage{optional}

    \begin{figure*}[!t]
    \subfloat[]{
       \opt{grayscale}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xx-disb-SIB.png}}
       \opt{color}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xx-disb-SIB.png}}
    }
    \subfloat[]{
       \opt{grayscale}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xxx-disb-clin.png}}
       \opt{color}{\includegraphics[width=3in, height=2in]{xxx-disb-clin.png}}
    }
    \caption{xxxxx}

    \end{figure*}


    Als ik dan pdflatex run, kan ik als optie color of grayscale meegeven, maar de gecreeerde pdf heeft altijd kleur plaatjes. Wie kan mij hiermee helpen?
    Theories come and theories go. The frog remains
      vrijdag 3 april 2009 @ 09:52:59 #269
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_67668020
    Voor zover ik de documentatie van optional begrijp voert het de commando’s '\opt{grayscale}{...}' uit als je \usepackage[grayscale]{optional} doet, en als je \usepackage[color]{optional} doet, dan voet het de color-commmando's uit. Maar in elk van die gevallen voeg je precies dezelfde PNG in!

    Ik zie niet hoe je verwacht dat er überhaupt conversie zou plaatsvinden, los daarvan geloof ik niet dat LaTeX dit type conversie zelf kan. Ik vraag me zelfs af of de PDF-standaard dit ondersteunt; sowieso denk ik dat je in het algemeen beter af bent zelf zwart-wit-versies te maken, daarbij kun je ook meer aandacht aan contrast en helderheid geven.

    De package xcolor kan wel automatische conversie naar grijswaarden uitvoeren, maar dit geldt voor zover ik weet alleen voor de commando's in de xcolor package, zoals \color{...}; of packages die daarop verder bouwen (zoals TikZ); als je echter PostScript of PNG insluit zal het resultaat gewoon het kleurmodel van die afbeeldingen gebruiken.

    Jouw oplossing zou dus zijn om zelf de boel te converteren en dan in het geval van grayscale een andere PNG in te voegen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_67673906
    Ik heb in het verleden ooit ergens eens gezien dat iemand deze opzet gebruikte om niet zelf nieuwe plaatjes te moeten maken, maar LaTeX dit zelf te laten doen. Maar het ging in dat geval om EPS images; ik weet niet of dat wat uitmaakt...

    Uiteraard kan je er iets mooiers van maken als je zelf de plaatjes omzet naar grayscale, maar ik herinnerde me dat ik zo-iets ooit gezien had in LaTeX en ik probeerde dat te reproduceren. En was dus meer benieuwd of ik nu iets niet goed deed, of dat het idee in theorie al niet zou kunnen werken
    Theories come and theories go. The frog remains
      vrijdag 3 april 2009 @ 13:02:49 #271
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_67674130
    In EPS kun je volgens mij wel iets hacken door specials in te voeren die de output device zetten, maar dan moet je via latex en dvipdfm werken… dan nog is het de vraag hoe goed het wordt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 3 april 2009 @ 13:09:15 #272
    52164 pfaf
    pfief, pfaf, pfoef!
    pi_67674337
    Hey, nu jullie hier toch zijn...

    Ik heb een pdf-afbeelding en wil graag text over die afbeelding plaatsen om enkele dingen aan te geven. Is dit mogelijk en zo ja, hoe?
      vrijdag 3 april 2009 @ 13:11:35 #273
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_67674409
    quote:
    Op vrijdag 3 april 2009 13:09 schreef pfaf het volgende:
    Hey, nu jullie hier toch zijn...

    Ik heb een pdf-afbeelding en wil graag text over die afbeelding plaatsen om enkele dingen aan te geven. Is dit mogelijk en zo ja, hoe?
    Ja. In principe moet dat b.v. wel kunnen met TikZ; gnuplot doet trouwens hetzelfde als je eps-latex gebruikt, het zet de labels met LaTeX over een geplot EPS-plaatje. Ik zal eens kijken wat het gemakkelijkste is. Misschien is er wel een package voor.

    Gnuplot doet het zo:

    1
    2
    3
    4
    \begin{picture}(breedte,hoogte)
    \put(x,y){\makebox(0,0)){Tekst in de box}}%
    \put(0,0){\includegraphics{je-afbeelding}}%
    \end{picture}


    Zie verder picture omgeving. Standaard units voor breedte en hoogte en positie zijn points maar dat kun je veranderen.

    [ Bericht 29% gewijzigd door Iblis op 03-04-2009 13:19:08 ]
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      vrijdag 3 april 2009 @ 15:09:04 #274
    52164 pfaf
    pfief, pfaf, pfoef!
    pi_67752062
    Hallo,

    om een onverklaarbare reden zijn in mijn "References" de titels van alle werken onderlijnd.
    Bovenaan in mijn document staat er:


    1
    2
    \documentclass[11pt]{amsproc}  
    \usepackage{float, graphicx, amssymb, anysize, palatino, color,placeins}


    en onderaan:
    1
    2
    3
    \bibliographystyle{plain}  
    \bibliography{detitel}
    \end{document}

    Ik heb nochtans niets speciaals gedaan of zo? Wie kan dit verklaren?
      maandag 6 april 2009 @ 10:50:15 #276
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_67752666
    Kun je een minimum example maken, met slechts de noodzakelijke packages om het probleem op te laten treden? Eén complete LaTeX-file, en één bibliografietje met één titel of zo erin.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_67758614
    quote:
    Op maandag 6 april 2009 10:50 schreef Iblis het volgende:
    Kun je een minimum example maken, met slechts de noodzakelijke packages om het probleem op te laten treden? Eén complete LaTeX-file, en één bibliografietje met één titel of zo erin.
    Ah, ik denk dat ik het daardoor nu al zie. Ik gebruikte zowel de packages hyperref als ulem. Ik heb die ulem weggedaan, en nu heb ik nog altijd die links in mijn elektronische versie, maar niet die onderlijningen.
    Bedankt!
      maandag 6 april 2009 @ 16:50:33 #278
    52164 pfaf
    pfief, pfaf, pfoef!
    pi_67794694
    Hoi,

    Ik heb een vraag mbt figuur-onderschriften. Bij het gebruiken van de figure-environment worden in het onderschrift de figuren automatisch genummerd (fig. 1, fig. 2, etc). Maar nu heb ik dus 1 figuur in mijn document en ik wil dat deze in het onderschrift 'Figure' wordt genoemd en niet 'Fig. 1'

    Kan ik dat ergens aanpassen?

    [ Bericht 48% gewijzigd door Bioman_1 op 08-04-2009 13:29:44 ]
    Theories come and theories go. The frog remains
    pi_67827214
    Hallo, ik heb weer een klein vraagje. Dit lijkt werkelijk nergens op.
    1\bar{\pi_{a+b+c+d}}

    Die streep zou moeten langer worden, nu is het echt zielig. :?
      woensdag 8 april 2009 @ 13:48:38 #281
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_67827415
    \bar is simpelweg een accent, dat gecentreerd wordt boven het argument, dat in dit geval vrij breed is, het schaalt niet mee. Wat jij wilt is \overline{ ... }
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_68038746
    Vraagje (ik heb niet hte hele topic en voorgangers doorgenomen, sorry als ie al eens gesteld is)

    Ik ben bezig met mijn stageverslag in LaTeX. Ik heb een bibliografie voor bibtex, en ik wil hieruit citeren. De bedoeling is gewoon op de manier [1], [2], enz... Doorlopend door het hele document (dus niet per hoofdstuk) .
    Nu had ik een aantal citaten, en heb ik er net eentje bovengeplaatst. Deze komt in de referentielijst ergens middenin, en krijgt ook niet een lager nummer, maar een tusseninnummer. Dit is dus niet de bedoeling (dat kan word namelijk ook, het verpesten). Ik heb al ergens gelezen dat je eerst LaTeX, dan BibTeX en dan nog 2 keer LaTeX moet doen, maar ik heb niet echt een commandline (of ik kan m niet vinden, TeXnicCenter gebruik ik).

    Iemand die me kan helpen?

    oh ja, mijn bibtex style is abbrv.bst


    edit - volgens mij werkt het al, heb een andere style gepakt unsrt ipv abbrv... mooi...
    edit, ander vraagje dan maar

    ik wil graag een vierkantje, ivm de eenheid Ohm/square.. de Ohm staat er, maar de \Box werkt niet. enig idee hoe dat kan?

    [ Bericht 8% gewijzigd door sbientje op 15-04-2009 14:13:40 ]
    Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
      woensdag 15 april 2009 @ 21:42:57 #283
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_68053849
    quote:
    Op woensdag 15 april 2009 14:02 schreef sbientje het volgende:
    ik wil graag een vierkantje, ivm de eenheid Ohm/square.. de Ohm staat er, maar de \Box werkt niet. enig idee hoe dat kan?
    sbientje, jij hier!
    Probeer het eens met \usepackage{llatexsym}, dan zou het moeten werken.
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_68055624
    We kunnen onderhand wel een LaTeX trivia beginnen!
      woensdag 15 april 2009 @ 22:38:37 #285
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_68055900
    quote:
    Op woensdag 15 april 2009 22:31 schreef thabit het volgende:
    We kunnen onderhand wel een LaTeX trivia beginnen!
    Beter doen we dat niet. Ik vergeet altijd alles, ik moet om de haverklap dingen opzoeken Gelukkig weet ik wel altijd vaag of iets kan, en hoe het ongeveer moet, dus ik kom d'r bijna altijd wel uit
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
    pi_68056348
    dat heb ik ook... Het meeste lukt wel met een beetje opzoekwerk
    quote:
    Op woensdag 15 april 2009 21:42 schreef V2 het volgende:

    [..]

    sbientje, jij hier!
    Probeer het eens met \usepackage{llatexsym}, dan zou het moeten werken.
    en ja, ik hier. Ben vorig jaar aangestoken door een klasgenoot. Aangezien ik een technische studie doe, met redelijk wat formules af en toe, is het ideaal (trouwens, die opmaak - index - referenties zijn ook ideaal ).
    En bedankt voor deze tip. Met 1 l werkte het ik heb er nu alleen weer een warning bij snap er niets van van die warnings
    Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
      donderdag 16 april 2009 @ 08:13:59 #287
    22818 V2
    Deze ruimte is te huur!
    pi_68061101
    quote:
    Op woensdag 15 april 2009 22:51 schreef sbientje het volgende:
    dat heb ik ook... Het meeste lukt wel met een beetje opzoekwerk
    [..]

    en ja, ik hier. Ben vorig jaar aangestoken door een klasgenoot. Aangezien ik een technische studie doe, met redelijk wat formules af en toe, is het ideaal (trouwens, die opmaak - index - referenties zijn ook ideaal ).
    En bedankt voor deze tip. Met 1 l werkte het ik heb er nu alleen weer een warning bij snap er niets van van die warnings
    Oh, ja, die extra l is natuurlijk overduidelijk een typo . Copy-paste je warning anders eens? De meeste warnings vallen wel mee, errors, die zijn pas cryptisch af en toe
    As far as we know, our computer has never had an undetected error.
      donderdag 16 april 2009 @ 09:27:12 #288
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68062253
    Je kunt voor \Box ook \usepackage{amssymb} doen, en verder kun je altijd in de Comprehensive LaTeX Symbol list kijken wat je nodig hebt om het door jou gewenste symbool te krijgen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_68063290
    quote:
    Op donderdag 16 april 2009 08:13 schreef V2 het volgende:

    [..]

    Oh, ja, die extra l is natuurlijk overduidelijk een typo . Copy-paste je warning anders eens? De meeste warnings vallen wel mee, errors, die zijn pas cryptisch af en toe
    altijd iets over een identifier
    quote:
    {C:/ProgramData/MiKTeX/2.7/pdftex/config/pdftex.map}])pdfTeX warning (ext4): de
    stination with the same identifier (name{page.1}) has been already used, duplic
    ate ignored
    <to be read again>
    \relax
    l.35 \newpage
    quote:
    [4]pdfTeX warning (ext4): destination with the same identifier (name{page.1}) h
    as been already used, duplicate ignored
    <to be read again>
    \relax
    l.78 \item e
    en transparantie van 95\% of meer [1] [2]
    Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
    pi_68066193
    edit - volgens mij al gevonden

    voortaan eerst zoeken
    Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
      donderdag 16 april 2009 @ 11:39:14 #291
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68066484
    Die identifiers komen waarschijnlijk van hyperref, gebruik je een book als stijl? Zie deze faq en deze faq.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_68066755
    quote:
    Op donderdag 16 april 2009 11:39 schreef Iblis het volgende:
    Die identifiers komen waarschijnlijk van hyperref, gebruik je een book als stijl? Zie deze faq en deze faq.
    zal later eens lezen, tnx iig

    edit - oh ja, ik ehb wel roman numbers idd voor alles voor mijn inleiding... zal eens kijken of het helpt!

    edit 2:
    quote:
    The recipe isn’t perfect: it relies on \thepage being different for every page in the document. A common problem arises when there is an unnumbered title page, after which page numbers are reset: the PDFTeX warning of “duplicate destinations” will happen in this case, regardless of the options.
    ik heb een ongenummerde titelpagina.. dus ik vrees dat ik er niet vanaf kom. nou ja, het is neit zo erg geloof ik..

    [ Bericht 16% gewijzigd door sbientje op 16-04-2009 11:51:50 ]
    Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
    pi_68417136
    Vraagje over het mergen van cellen in een tabel. Ik heb de volgende tabel:

    |A1|A2|A3|A4|A5|A6|A7|
    |B1|B2|B3|B4|B5|B6|B7|
    |C1|C2|C3|C4C5|C6|C7|
    |D1|D2|D3|D4|D5|D6|D7|

    Nu wil ik dus de cellen A2-A3, A4-A5 en A6-A7 samenvoegen. Dan krijg je dus:

    |A1|A2-A3|A4-A5|A6-A7|
    |B1|B2|B3|B4|B5|B6|B7|
    |C1|C2|C3|C4C5|C6|C7|
    |D1|D2|D3|D4|D5|D6|D7|

    Nu weet ik dat je cellen kan samenvoegen met \multicolumn, maar ik wil dus nu drie keer \multicolumn gebruiken op 1 rij. Daartoe heb ik het volgende geprobeerd:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|c|c|c}

    Number & \multicolumn{2}{|c|}{Data 1} & \multicolumn{2}{|c|}{Data 2} & \multicolumn{2}{|c|}{Data3} & \multicolumn{2}{|c}{Data 4} \\

    \hline

    1 & 0 & 0 & 11.0 & 0.3 & 12.9 & 0 & 21.8 & 2.3 \\
    \end{tabular}


    Maar dat lijkt niet te werken. Ik krijg de volgende foutmelding:

    1
    2
    3
    4
    5
    ! Missing \endgroup inserted.
    <inserted text> 
                    \endgroup 
    l.146 ...mber & \multicolumn{2}{|c|}{Data 1}
                                                        \multicolumn{2}{|c|}{Dat...


    Iemand die mij kan helpen?
    Theories come and theories go. The frog remains
      maandag 27 april 2009 @ 11:23:40 #294
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68417241
    Het werkt hier als een tierelier, waarschijnlijk is het een combinatie van bepaalde packages die het probleem geeft. Probeer eens een minimum example te maken (d.w.z., alleen die table en alleen die packages die samen voor het probleem zorgen).

    Overigens worden verticale lijnen in tabellen vanuit typografisch oogpunt vrijwel altijd sterk afgeraden.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_68417549
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    32
    33
    34
    35
    36
    37
    38
    39
    40
    41
    42
    43
    44
    45
    46
    47
    48
    49
    50
    51
    52
    53
    54
    55
    56
    57
    58
    59
    60
    61
    62
    63
    \documentclass[journal]{IEEEtran}

    \usepackage{cite}

    \usepackage{color}

    \usepackage[cmex10]{amsmath}

    \usepackage{array}

    \usepackage{mdwmath}

    \usepackage{mdwtab}

    \usepackage{dblfloatfix}

    \usepackage[caption=false]{caption}

    \usepackage[font=footnotesize]{subfig}

    \begin{document}

    \begin{table*}[!t]

    \renewcommand{\arraystretch}{1.3}

    \caption{Tekst}

    \label{label}

    \centering

    \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|c|c|c}

    Number & \multicolumn{2}{|c|}{Data1} & \multicolumn{2}{|c|}{Data2} & \multicolumn{2}{|c|}{Data3} & \multicolumn{2}{|c}{Data4} \\

    \hline

    1 & 0 & 0 & 11.0 & 0.3 & 12.9 & 0 & 21.8 & 2.3 \\

    2 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0.1 & 14.6 & 6.8 \\

    3 & 0 & 0 & 0 & 0 & 1.3 & 0 & 23.8 & 8.9\\

    4 & 0 & 0 & 2.0 & 0 & 32.6 & 1.1 & 2.7 & 0.1\\

    5 & 0 & 0 & 0 & 0 & 15.6 & 0.2 & 17.6 & 6.4 \\

    6 & 0 & 0 & 0 & 0 & 30.0 & 32.5 & 18.4 & 2.6 \\

    7 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 15.6 & 1.7 \\

    8 & 0.3 & 0 & 6.0 & 0.6 & 25.7 & 1.5 & 6.6 & 8.8 \\

    9 & 0 & 0 & 4.2 & 0.2 & 0 & 0 & 10.2 & 7.7 \\

    10 & 17.1 & 0 & 14.4 & 0 & 14.8 & 3.5 & 19.7 & 6.8 \\

    \end{tabular}

    \end{table*}

    \end{document}
    Theories come and theories go. The frog remains
      maandag 27 april 2009 @ 12:02:53 #296
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68418319
    quote:
    Op maandag 27 april 2009 11:35 schreef Bioman_1 het volgende:

    [ code verwijderd ]
    Hier werkt het… waarschijnlijk heb ik nieuwere versies van packages. Ik krijg trouwens wel een error dat ik:

    1\usepackage[caption=false,font=footnotesize]{subfig}


    moet doen, en niet:

    1
    2
    \usepackage[caption=false]{caption}
    \usepackage[font=footnotesize]{subfig}


    Aangezien jij dat niet krijt neem ik aan dat jij een andere versie van deze packages hebt… De ellende zit ’m in het gebruik van die tweekolomstabel natuurlijk, dat hebben we ook al eerder in deze topic gehad, helpt het als je updatet naar de laatste versies van de IEEE-class?

    Het spijt me dat ik verder niet kan helpen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    pi_68424428
    Als ik alle packages er uit gooi werkt het inderdaad wel Zal eens nakijken of ik echt al deze packages wel nodig heb en ze in dat geval updaten naar de nieuwste versie.

    Bedankt voor de hulp.
    Theories come and theories go. The frog remains
      maandag 27 april 2009 @ 15:12:29 #298
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68424505
    Ah, maar dan is de vraag: is er één package specifiek of een combinatie van twee packages die voor dat probleem zorgt? Als je het kunt herleiden tot één problematisch geval kun je misschien volstaan alleen die package te updaten?
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 28 april 2009 @ 14:56:34 #299
    75592 GlowMouse
    l'état, c'est moi
    pi_68461119
    ik wil een omgeving waarbij ik vergelijkingen onder elkaar kan zetten met = tekens, en + tekens onder elkaar wil hebben. Eqnarray gaat automatisch centreren, en dat is heel lelijk in mijn geval.
    eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
      dinsdag 28 april 2009 @ 14:59:42 #300
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68461243
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 14:56 schreef GlowMouse het volgende:
    ik wil een omgeving waarbij ik vergelijkingen onder elkaar kan zetten met = tekens, en + tekens onder elkaar wil hebben. Eqnarray gaat automatisch centreren, en dat is heel lelijk in mijn geval.
    Eqnarray wil je sowieso liever niet gebruiken. Als je een voorbeeld geeft dan zal ik eens mijn best doen.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 28 april 2009 @ 15:00:13 #301
    147503 Iblis
    aequat omnis cinis
    pi_68461261
    En anders is Mathmode ook een goed startpunt.
    Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
      dinsdag 28 april 2009 @ 15:26:19 #302
    75592 GlowMouse
    l'état, c'est moi
    pi_68462186
    thx, het is gelukt met \begin{equation}\begin{array}

    Vervolg: [LaTeX #4] TeXnici helpen bij TeXnische problemen.
    eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')