in Italië ligt de voorkeur voor gedroogde of verse pasta aan de gebruikte sausquote:Op dinsdag 25 maart 2008 16:08 schreef ETA het volgende:
Heb zelf half jaar in noord Italie en een maand in midden Italie gewoond. Barillla en de Cecco vind je in standaard supermarkt in Italie, en vind ik persoonlijk erg lekker omdat ze een goede bite hebben. In Italie is het zeer gewoon om gedroogde pasta te eten, al is er natuurlijk een voorkeur voor verse pastaVerse pasta is uitermate lekker met een goede pesto
![]()
Er is helemaal geen voorkeur voor verse pasta, zoals al gezegd werd hangt de keuze voor verse of gedroogd pasta geheel af van de saus waarmee de pasta gecombineerd wordt. En pesto is nu net bij uitstek ongeschikt om met verse pasta gecombineerd te worden. Verse pasta eet je over 't algemeen met sauzen die niet echt sauzen zijn in de zin van een vloeibaar geheel maar meer met wat losse ingrediënten in een pan gemikt. Braad bijvoorbeeld eens stukjes salsiccia (Italiaanse worst, soort dunne saucijs) met wat verse paddestoelen en halve cherrytomaatjes (die op de snijkant bakken) in wat olijfolie met verse origano. Door de verse pasta mengen, scheut goede olijfolie en z&p eroverheen.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 16:08 schreef ETA het volgende:
Heb zelf half jaar in noord Italie en een maand in midden Italie gewoond. Barillla en de Cecco vind je in standaard supermarkt in Italie, en vind ik persoonlijk erg lekker omdat ze een goede bite hebben. In Italie is het zeer gewoon om gedroogde pasta te eten, al is er natuurlijk een voorkeur voor verse pastaVerse pasta is uitermate lekker met een goede pesto
![]()
fok, en ik maar denken dat Bertolli italiaans is.. dat wordt overstappen.quote:Op woensdag 26 maart 2008 15:13 schreef SiGNe het volgende:
Bertolli is gewoon van Unilever, oftwel: massaproductie. (en niet de omaatjes die je in de reclame ziet)
Zelf ga ik liever voor de wat kleinere fabrikanten, die nemen naar mijn idee net even wat meer tijd en dat proef je terug.
Rum is daar ook wel een goed voorbeeld in, Bacardi is het grootste en meest populaire merk, maar qua smaak kan je beter voor een andere rum gaan (Havana Club of Captain Morgan bijvoorbeeld)
Bacardi gebruikt aluminium vaten, die andere twee houten vaten.
Voor een goede olijfolie zou ik naar een Italiaanse traiteur gaan, De Cecco heeft trouwens ook olijfolie (extra virgine) maar daar ben ik verder niet mee bekend.
En om het over de pasta's te hebben, De Cecco en Barilla gebruiken koperen mallen om hun pasta's mee te maken, dat schijnt voor de smaak ook weer beter te zijn dan aluminium mallen die Grand' Italia (en andere Hollandse merken) gebruiken.
Je kan het ook zien en voelen aan de pasta, Hollandse pasta is glad, Italiaanse pasta voelt een beetje korrelig aan, alsof er een laagje bloem overheen is gestrooid toen de pasta nog niet hard was.
Bertolli was ooit wel Italiaans maar is door Unilever overgekocht. De producten worden nog steeds in Italië geproduceerd (en ook verkocht) maar zijn niet van erg hoge kwaliteit in vergelijking met sommige andere merken.quote:Op donderdag 27 maart 2008 12:20 schreef TheMidasTouch het volgende:
[..]
fok, en ik maar denken dat Bertolli italiaans is.. dat wordt overstappen.
Haha... ik verwijs nu even naar een andere afleving keuringsdienst van Waarde.quote:Op donderdag 27 maart 2008 12:25 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Bertolli was ooit wel Italiaans maar is door Unilever overgekocht. De producten worden nog steeds in Italië geproduceerd (en ook verkocht) maar zijn niet van erg hoge kwaliteit in vergelijking met sommige andere merken.
Ik dacht dat die ook in China gemaakt werden?quote:Op donderdag 27 maart 2008 20:07 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, dus? Dat kan nog steeds prima rijmen met wat ik zeg hoor. Als Unilever 't overneemt zouden ze wel gek zijn om bij zo'n generiek product dat niet in de eigen fabriek te laten doen. Als iets in Italië wordt geproduceerd is 't niet ineens automatisch artisanaal bereid of duur ofzo... Alle blikjes tomaten en tomatenpuree enzo die je voor 7 cent bij de Appie koopt worden ook in Italië gemaakt.
Sauskwaliteit: eens. Maar de hoeveelheid doe je toch jezelf aan, ik gebruik nooit veel (of geen, depends) saus.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 16:08 schreef ETA het volgende:
Sauzen in Italie zijn natuurlijk een stuk anders dan hier. Vooral de kwantiteit verschilt, hier drijft de pasta vaak in een rode saus, terwijl in Italie veel minder saus bij zit. Er zit natuurlijk ook een verschil in de saus kwaliteit, maar dat komt voornamelijk door de veel lekkere tomaten die ze daar hebben
E allora? Parmaham wordt gemaakt van Nederlandse varkens, is het dan ineens Nederlandse ham? De producten van Bertolli worden gemaakt in Italië, dat houdt niet in dat de grondstoffen ook per sé uit Italië moeten komen.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 09:32 schreef David het volgende:
Het klopt niet dat alles wat bertolli produceert uit Italië komt, voor hun olijfolieën gebruiken ze ook veel olijven uit o.a. Noord-Afrikaanse landen (goedkoper).
Daar is niet echt een eenduidig antwoord op te geven aangezien dat ook een kwestie van smaak is en Noord-Italianen en Zuid-Italianen ook weer verschillen in hun voorkeur (in 't noorden is de olie meestal dunner dan in het zuiden). Van de olijfoliën die je bij AH kunt kopen vind ik Monini de beste (en het gerucht gaat dat de AH Excellent Italiaanse olijfolie door Monini geproduceerd wordt maar wel een stuk goedkoper is). Dit is mijn persoonlijke favoriet op 't moment:quote:Op vrijdag 28 maart 2008 10:17 schreef TheMidasTouch het volgende:
wat is nou echt de beste real Italian olive oil?
Dan is het geen echte parmaham.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 11:11 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
E allora? Parmaham wordt gemaakt van Nederlandse varkens, is het dan ineens Nederlandse ham? De producten van Bertolli worden gemaakt in Italië, dat houdt niet in dat de grondstoffen ook per sé uit Italië moeten komen.
[..]
Dat klopt niet.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 15:42 schreef SiGNe het volgende:
Jawel.. alleen varkensvlees dat in Parma verwerkt wordt mag Parmaham heten, dus maakt het niet uit waar dat varken zelf vandaan komt.
Met Pata Negra ham is het wel anders, dat is ham van varkens die vrij in de pyreneeën leven en daar voornamelijk eikels eten, dat is niet te vervangen door andere varkens.
Meerdere Italiaanse slagers hebben me verzekerd dat voor de bereiding van Parmaham veel Nederlands vlees wordt gebruikt. Daarbij is de Italiaanse varkensveestapel bij lange na niet toereikend om aan de tegenwoordig enorme mondiale vraag aan Parmaham te voldoen. Die twee argumenten geloof ik eerder dan een marketingpraatje op een website.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 15:46 schreef Hyperdude het volgende:
Parmaham mag alleen van Italiaanse varkens gemaakt worden.
Voor mij is het geen probleem hoor. Marokko produceert bv. ook wel goede olijven en olijfolie. Maar dat Bertolli een Italiaans product zou zijn is gewoon niet meer zo. Het is een bedrijf dat economisch redeneert en dus goedkope grondstoffen en werkkrachten gebruikt om meer winst te kunnen maken. En er is wel degelijk een groot kwaliteits verschil tussen een olie van Bertolli en een authentieke Italiaans olie, gemaakt van met de hand geplukte Italiaanse olijven. Dat proef je gewoon...quote:Op vrijdag 28 maart 2008 11:11 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
E allora? Parmaham wordt gemaakt van Nederlandse varkens, is het dan ineens Nederlandse ham? De producten van Bertolli worden gemaakt in Italië, dat houdt niet in dat de grondstoffen ook per sé uit Italië moeten komen.
Ik ben het volledig met je eens dat Bertolli niet in de buurt komt van een fatsoenlijke olie en als je 'Italiaans product' definieert als iets waarvan alles (grondstoffen, arbeid, productielokatie) uit Italië komt dan heb je gelijk. Voor mij is iets al een Italiaans product als het in Italië geproduceerd is, dus in dit geval wanneer de olijven in Italië geperst zijn en de olie in Italië gebotteld is. Anders zou bijvoorbeeld een Italiaans pak dat ook zelden zijn daar de stoffen meestal uit Engeland komen en de pakken bijna altijd door Chinezen in elkaar worden geklust ondanks het mooie marketingpraatje van "In Italië met liefde gemaakt."quote:Op maandag 31 maart 2008 13:10 schreef David het volgende:
[..]
Voor mij is het geen probleem hoor. Marokko produceert bv. ook wel goede olijven en olijfolie. Maar dat Bertolli een Italiaans product zou zijn is gewoon niet meer zo. Het is een bedrijf dat economisch redeneert en dus goedkope grondstoffen en werkkrachten gebruikt om meer winst te kunnen maken. En er is wel degelijk een groot kwaliteits verschil tussen een olie van Bertolli en een authentieke Italiaans olie, gemaakt van met de hand geplukte Italiaanse olijven. Dat proef je gewoon...
Echte parmaham heeft een kroon op de ham of verpakking. Dan komen de varken sook echt uit Parma (geboren en getogen). Er komt ook ham uit parma dat van (ondermeer) Nederlandse varkens is gemaakt. Deze ham zal geen kroon op de verpakking of ham (mogen) hebben en is dus strict genomen geen parmaham (wat overigens ook een beschermde naam is).quote:Op vrijdag 28 maart 2008 19:09 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Meerdere Italiaanse slagers hebben me verzekerd dat voor de bereiding van Parmaham veel Nederlands vlees wordt gebruikt. Daarbij is de Italiaanse varkensveestapel bij lange na niet toereikend om aan de tegenwoordig enorme mondiale vraag aan Parmaham te voldoen. Die twee argumenten geloof ik eerder dan een marketingpraatje op een website.
Het is een Europese maatregel om streekproducten te beschermen, Goudse kaas mag ook alleen zo heten als het uit Gouda komt..quote:Op dinsdag 1 april 2008 10:28 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Echte parmaham heeft een kroon op de ham of verpakking. Dan komen de varken sook echt uit Parma (geboren en getogen). Er komt ook ham uit parma dat van (ondermeer) Nederlandse varkens is gemaakt. Deze ham zal geen kroon op de verpakking of ham (mogen) hebben en is dus strict genomen geen parmaham (wat overigens ook een beschermde naam is).
Er is een genootschap, het Consorzio del Prosciutto di Parma, wat hierop toeziet...
Da's de theorie, het blijven Italianen
Goudse kaas is geen beschermde merknaam helaas. Hier heefrt de handelsgeest ons in de steek gelaten en is ie neer geldaat op de Fransen en Italianen.quote:Op woensdag 23 april 2008 16:08 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Het is een Europese maatregel om streekproducten te beschermen, Goudse kaas mag ook alleen zo heten als het uit Gouda komt..
Het bekendste voorbeeld is Champagne, alleen wijnen uit die Franse streek mogen zo heten, anders is het Methode Champagnoise of een ander leuk naampje dat ze eraan geven.
Barilla spaghetti hebben ze bij de jumbo alleen in Typo 5, De Cecco in typo 12, die is net iets dikker.quote:Op woensdag 23 april 2008 00:55 schreef tim2308 het volgende:
Mijn Italiaanse collega's zweren bij Barilla. En ik nu ook
Ik vraag me nu wel af wie beter is: De Cecco of Barilla...
En ik ben opzoek naar het antwoord op de vraag of de betere pasta een lage glycemische waarde/lading heeft. Als ik de pasta op het werk eet (erg wit en erg glad) heb ik altijd snel weer honger, na Barilla niet...
Goed verhaal, alleen bij mijn weten zijn het bronzen mallen ipv koperen. Ik heb trouwens in Italië nog nooit ragù met verse tagliatelle op het menu zien staan, ook niet in Bologna.quote:Op donderdag 1 mei 2008 01:56 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Goudse kaas is geen beschermde merknaam helaas. Hier heefrt de handelsgeest ons in de steek gelaten en is ie neer geldaat op de Fransen en Italianen.
De beste niet-verse paste heb ik wel eens gehoord, wordt gemaakt met koperen mallen: hierdoor wordt de pasta in zijn speciefieke vorm gegoten. Plastic mallen worden het meest gebruikt (Grand Italia etc, meestal staat er tegenwoordig op als de mallen van koper zijn), maar plastic mallen geven een glad oppervlak: koperen mallen geven een ruw oppervlak en zorgen ervoor dat de wat zwaardere sauzen waarvoor niet verse pasta bedoelt is beter opgenomen wordt: als je het goed door elkaar roert zie je als het goed is weinig saus meer op het bord liggen.
Niet verse pasta is eigenlijk een hele andere wereld: er is geen sprake van al dente; de ingrediënten zijn anders (ei) en vaak is de saus ook anders: er wordt ook meer gebruik gemaakt van gevulde pastas die van binnen hun smaak al hebben en dus geen machtige saus meer nodig hebben.
Pasta fresco (de zachte variant dus) vind je meer in Noord-Italië.
Persoonlijk vind ik Bolognese het lekkerste met pasta duro: de niet verse-al dente variant dus, ooik al wordt het in die streek gemaakt met verse tagliatelle. In heel Italië kun je een ragu met die variant past krijgen. En dat is dan meteen een voorbeeld van iets waarin de Italiaanse keuken niet regionaal is volgens mij, (maar dat laatste weet ik eigenlijk niet zeker).
Dat zal dan wel kloppenquote:Op donderdag 1 mei 2008 14:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Goed verhaal, alleen bij mijn weten zijn het bronzen mallen ipv koperen. Ik heb trouwens in Italië nog nooit ragù met verse tagliatelle op het menu zien staan, ook niet in Bologna.
[ link | afbeelding ]
Hmm... dat verbaast me sterkquote:Op donderdag 1 mei 2008 14:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Goed verhaal, alleen bij mijn weten zijn het bronzen mallen ipv koperen. Ik heb trouwens in Italië nog nooit ragù met verse tagliatelle op het menu zien staan, ook niet in Bologna.
Ik bedoel niet dat ik het normaal met spaghetti zie maar meer gewoon met gedroogde tagliatelle. Naar mijn smaak is dat ook beter met ragù (die ik trouwens sowieso lekkerder vind met rigatoni of casarecce).quote:Op donderdag 1 mei 2008 15:42 schreef David het volgende:
[..]
Hmm... dat verbaast me sterk
In principe wordt ragù traditioneel met verse tagliatelle geserveerd. Dat geldt niet alleen voor de Bolognese variant. Natuurlijk is 'spaghetti bolognese' internationaal bekend en wordt het dan in veel toeristische restaurants ook zo geserveerd, maar dat is zeker niet de oorspronkelijke versie van dat gerecht.
Die varkens moeten ook met een restproduct van de Parmezaanze-kaas produktie ( de wei geloof ik)worden gevoederd, en dat proef je als het goed is. Dat lijkt me niet mogelijk met een Nederlands varken. Je hoort die verhalen echt vaak en het zou wel jammer zijn als dat zo was: ze snijden zichzelf echt in de vingers hiermee.quote:Op dinsdag 1 april 2008 10:28 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Echte parmaham heeft een kroon op de ham of verpakking. Dan komen de varken sook echt uit Parma (geboren en getogen). Er komt ook ham uit parma dat van (ondermeer) Nederlandse varkens is gemaakt. Deze ham zal geen kroon op de verpakking of ham (mogen) hebben en is dus strict genomen geen parmaham (wat overigens ook een beschermde naam is).
Er is een genootschap, het Consorzio del Prosciutto di Parma, wat hierop toeziet...
Da's de theorie, het blijven Italianen
quote:Op dinsdag 25 maart 2008 15:20 schreef Zij-en-Hij het volgende:
Verse pasta: de tortelloni met kaas en noten van AH..
En jij denkt zeker dat de chateau op een fles ook altijd de chateau is waar de wijn vandaan komt.quote:Op maandag 31 maart 2008 20:42 schreef Hyperdude het volgende:
NB. Zo'n nep verhaal/image van Bertolli zorgt er al voor dat ik niet van die die zooi koop. Ook al maken ze misschien prima producten.
Volgens mij heeft iemand het niet zo goed begrepen.quote:Op donderdag 1 mei 2008 22:58 schreef Sjoepa het volgende:
[..]
En jij denkt zeker dat de chateau op een fles ook altijd de chateau is waar de wijn vandaan komt.
Of dat de koeien waarvan het melk gebruikt worden voor de lila chocolade echt paars zijn.... en dat de bevers het echt produceren.
Italianenen eten wel degelijk niet verse pasta, maar om dit nu direct inferieur te noemen.quote:Op donderdag 15 mei 2008 14:45 schreef NoCigar het volgende:
Dus een groot deel van italië eet inferieure (nameklijk niet verse) pasta? Ik dacht het niet.
Ligt aan de saus die je eroverheen doet..quote:Op donderdag 15 mei 2008 14:45 schreef NoCigar het volgende:
Dus een groot deel van italië eet inferieure (nameklijk niet verse) pasta? Ik dacht het niet.
Dat weet ik. Sterker, dat heb ik boven al beschreven, misschien dat je het daarvan hebtquote:Op donderdag 15 mei 2008 17:35 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ligt aan de saus die je eroverheen doet..
Bij de ene saus kan je beter gedroogde pasta nemen en bij de andere saus smaakt een verse pasta beter.
Lichte sausjes eet je voornamelijk verse pasta bij, volle sauzen eet je weer gedroogde bij.
Ik reageer op bovenstaande poster die ten onrechte meent dat verse pasta het best is. Alles is in dit topic al besproken.quote:Op donderdag 15 mei 2008 16:39 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Italianenen eten wel degelijk niet verse pasta, maar om dit nu direct inferieur te noemen.
Er is laatst nog een boycot geweest op gedroogde pasta omdat deze te duur werd, dat heeft de fabrikanten handen vol geld gekost, zo goed loopt gedroogde pasta dus in Italie.
Inderdaad. Je moet niet vergeten dat voor Italianen pasta nog steeds dagelijkse kost is, en voor heel veel Italianen zelfs twee keer per dag. Dat gepaard met het feit dat levensmiddelen daar duurder zijn dan in NL en dat de Italianen over het algemeen al niet veel geld hebben...quote:Op donderdag 15 mei 2008 14:45 schreef NoCigar het volgende:
Dus een groot deel van italië eet gedroogde pasta?
quote:Op donderdag 15 mei 2008 17:42 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Ik reageer op bovenstaande poster die ten onrechte meent dat verse pasta het best is. Alles is in dit topic al besproken.
Maar die is dus niet minder dan verse, hé?quote:Op donderdag 15 mei 2008 19:01 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Inderdaad. Je moet niet vergeten dat voor Italianen pasta nog steeds dagelijkse kost is, en voor heel veel Italianen zelfs twee keer per dag. Dat gepaard met het feit dat levensmiddelen daar duurder zijn dan in NL en dat de Italianen over het algemeen al niet veel geld hebben...
ik denk dat ik je post een beetje verkeerd begreep. Maar ik was geloof ik ook niet de enigequote:Op donderdag 15 mei 2008 20:34 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Maar die is dus niet minder dan verse, hé?
Dat is mijn tragisch levenslot. Erger is nog dat het nooit aan mezelf ligtquote:Op donderdag 15 mei 2008 21:39 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
ik denk dat ik je post een beetje verkeerd begreep. Maar ik was geloof ik ook niet de enige![]()
Grappig, al mijn collegae zweren bij Barilla. Of is de AH huismerk pasta gewoon goed??? :pquote:Op vrijdag 30 mei 2008 08:34 schreef W1ZZ het volgende:
Als je DeCecco gewend bent is er geen enkele reden om Barillia te proberen. barilla is maar marginaal beter dan AH huismerk spaghetti.
voor NL spaghetti is AH huismerk behoorlijk goed, als je 'm maar al dente kookt natuurlijk. Barilla wordt ook het meest gegeten hoor, maar er is een onderzoek geweest dat in de krant stond toen ik in IT woonde. Daar kwam uit dat de Italianen weliswaar veel vaker Barilla aten maar DeCecco en Voiello prefereerden. Barilla is overigens de helft goedkoper dan DeCecco/Voiello, dat kan er goed mee te maken hebben.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 14:11 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Grappig, al mijn collegae zweren bij Barilla. Of is de AH huismerk pasta gewoon goed??? :p
ja hoorquote:Op vrijdag 30 mei 2008 17:22 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
voor NL spaghetti is AH huismerk behoorlijk goed, als je 'm maar al dente kookt natuurlijk. Barilla wordt ook het meest gegeten hoor, maar er is een onderzoek geweest dat in de krant stond toen ik in IT woonde. Daar kwam uit dat de Italianen weliswaar veel vaker Barilla aten maar DeCecco en Voiello prefereerden. Barilla is overigens de helft goedkoper dan DeCecco/Voiello, dat kan er goed mee te maken hebben.
Food Quality and Preferencequote:Focus group interviews were performed to explore which characteristics drive consumer acceptance of pasta. A questionnaire was used to evaluate the consumer expectations of the product generated by the brand name. Consumer tests were performed in two different experimental conditions (blind and informed) to evaluate whether the knowledge of brand name affects consumer perception or not. Discrepancy between expected and blind preference ratings was found, suggesting that disconfirmation of expectations occurred for some brands. Hedonic ratings were different in blind and informed test, proving a significant effect of brand information on liking. Consumers generally moved their ratings towards expectation, revealing an assimilation effect.
Experimental results showed also that the knowledge of brand name did not affect sensory attributes perception suggesting that, for dried pasta, the expectations generated by the brand name are essentially of the hedonic-based type.
Jaa, die was goed! Waarom is ie weg?quote:Op donderdag 29 mei 2008 23:58 schreef allsystemshalt het volgende:
De Dirk![]()
Ja Dirk van den Broek had altijd spaghetie in een rood doorzichtig blauwe verpakking voor weining (iets van 39 eurocent o f zoiets) Die was erg lekker![]()
![]()
![]()
Helaas zie ik deze niet meer in de schappen![]()
pvd nu moet ik een ander merk gaan zoekken wat lekker is
Ik heb het hele bestand.quote:Op donderdag 12 juni 2008 14:27 schreef tim2308 het volgende:
Heeft iemand toegang tot ScienceDirect? Hier (in de tabellen) vinden we hét antwoord: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2003.07.003
The effect of expectations generated by brand name on the acceptability of dried semolina pasta
[..]
Food Quality and Preference
Volume 15, Issue 5, July 2004, Pages 429-437
quote:Eleven samples of spaghetti available on the market were purchased in a local store. Ten of them had been indicated during the focus group interviews as the most popular ones. They were: Agnesi, Amato, Barilla, De Cecco, Divella, Granoro, La Molisana, Pezzullo, Russo di Cicciano and Voiello. The other sample chosen was a trade label: SMA, commercialized by Auchan.
Resultaten:quote:The cooking time of the spaghetti was that recommended on the pack. The cooked spaghetti were seasoned with extra-virgin olive oil (Bertolli Gentile), and presented to the consumers in a white plastic plate. To avoid any changing in sensory properties of spaghetti during the session, all the samples were not cooked at once, but one at a time, so that each of them experienced the same time–temperature history prior to consumer assessment.
Ten grams of each sample were presented to the consumers and mineral water was provided for rinsing.
quote:Barilla, Divella, Pezzullo, Russo di Cicciano and SMA have the best color and exhibit the best cooking performance. De Cecco, La Molisana and Voiello are the most wrinkled pastas. Divella and La Molisana brand exhibit also, the best capability of binding the sauce. Amato and Granoro are the stickiest samples.
Het is zelfs nog erger: pastamerken met dezelfde letter boven het gemiddelde vertonen geen significant verschil. Eigenlijk kun je dus alleen zeggen dat Granoro er uitspringt. De rest zit vrijwel allemaal in a/b.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 00:11 schreef tim2308 het volgende:
Ik had het bestand ook eergister gekregen maar geen tijd gehad om de conclusies er uit te trekken. Het is dus opvallend dat de meerderheid van de pasta in dezelfde groep zit (b) en dat alleen Divella (a) en Granoro (c) er resp. positief als negatief uitspringen. SMA is trouwens een huismerk van de Auchan, een grote supermarktketen.
Weet jij trouwens wat dat "wrinkled" is?
Ik had trouwens vandaag Panzani taggliatelle (Panzani is een Frans pastamerk) na een paar keer Barilla gegeten te hebben. Het is echt net schoenleer als bite en zonder smaak. Dat komt dus nooit meer in huisWat me wel opviel is dat het minder lijkt te schuimen dan Barilla, en juist dat niet-schuimen zou een teken van kwaliteit zijn....
Dat is dus niet waar. Zowel Barilla, DeCecco en Voiello scoren hetzelfde. De verschillen zijn puur te wijten aan toeval.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 08:50 schreef W1ZZ het volgende:
wrinkled houdt in dit verband denk ik in dat de spaghetti het meest ruwe oppervlak heeft. De resultaten verbazen me wel enigszins in dat Barilla hoger scoort dan DeCecco en het door mij zo geliefde Voiello... Maargoed, aan de andere kant zijn ze dus eigenlijk allemaal van heel hoge kwaliteit, alleen die Granoro is wat minder.
Maar dit zijn de resultaten van de blinde test.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 09:46 schreef W1ZZ het volgende:
Ik houd daarin ook rekening met het feit dat Barilla 2x zo goedkoop is als DeCecco en voiello.
Goed topic idd!quote:Op zondag 22 juni 2008 01:27 schreef Deskjet het volgende:
Leuk topic
Barilla is mijn favoriet. De Cecco ken ik niet, maar ga ik proberen. Na mijn laatste vakantie in Italie heb ik een volle boodschappentas pasta meegenomen. Kwam er hier een Italiaan bij me langs en die was onder de indruk van wat ik had meegenomen.
Voiello "Trafilata Al Bronzo" le Mafaldine n.155 was ongelofelijk goed volgens hem, die heb ik nog niet geproefd. Je ziet idd dat het oppervlak niet helemaal vlak is, het is ruw. Barilla was ook prima volgens hem en hij baalde goed van "hollandse" pasta.
Over pastasauzen: die grote hollandse potten pastasaus smaken nergens naar. Ik eet zelden kant en klare saus maar mijn favoriet is: Barilla Pesto alla Siciliana -con Ricotta e Noci-. Dat zit in een potje van 185 ml, andere smaken uit deze serie zijn ook lekker! Bij de Jumbo hebben ze die saus ook, maar dan in een grotere pot. En ja, die smaakt minder goed, flauwer van smaak!
En wij hebbenb hier natuurlijk weer geen Jumbo. Gelukkig wel in Rdam.quote:Op zaterdag 28 juni 2008 12:26 schreef tim2308 het volgende:
Ja ik was erg verrast door het assortiment aan Barilla in Jumbo Ter Apel, of alle places. Alleen al een reden waarom de Jumbo de beste supermarkt is van NL.
Dan gaan we van de week eventjes de Bas in.quote:Op zaterdag 28 juni 2008 13:34 schreef FutureFairytale het volgende:
Barilla is ook gewoon verkrijgbaar bij Dirk van den Broek/Digros/Bas vd Heijden
Klopt...licht aan het soort bloem heb ik me laten vertellenquote:Op vrijdag 20 juni 2008 00:11 schreef tim2308 het volgende:
Ik had het bestand ook eergister gekregen maar geen tijd gehad om de conclusies er uit te trekken. Het is dus opvallend dat de meerderheid van de pasta in dezelfde groep zit (b) en dat alleen Divella (a) en Granoro (c) er resp. positief als negatief uitspringen. SMA is trouwens een huismerk van de Auchan, een grote supermarktketen.
Weet jij trouwens wat dat "wrinkled" is?
Ik had trouwens vandaag Panzani taggliatelle (Panzani is een Frans pastamerk) na een paar keer Barilla gegeten te hebben. Het is echt net schoenleer als bite en zonder smaak. Dat komt dus nooit meer in huisWat me wel opviel is dat het minder lijkt te schuimen dan Barilla, en juist dat niet-schuimen zou een teken van kwaliteit zijn....
Pics or it didn't happen..zo nu eerst je verhaal lezenquote:Op dinsdag 1 juli 2008 11:37 schreef tim2308 het volgende:
LOL, gister een Italiaanse familie in de Auchan met een moeder à la Monica Bellucci. Zitten eerst te ruziën over het feit of ze al dan niet zelf moeten gaan koken. (waarom zou je als je op vakantie bent met tig restaurants in de buurt denk je dan) Pakken eerst een pot kant en klare pomodorisaus van Panzani (zeg maar de Honig van Frannkrijk) die in de aanbieding was, openen het, ruiken, kijken vies en zetten hem snel weer terug. Bekijken dan kritisch alle huismerk pasta's, pakken een paar keer iets op, leggen het even vaak weer neer, je ziet ze denken van laat maar, maar zien echt de schap met Barilla een halve meter ernaast over het hoofd. Ik wilde ze er nog op wijzen onder het mom van "Dove c'è Barilla Dove c'è casa"(Weet je ook weer waarom ze Barilla als laatst hebben in de looproute - waarschijnlijk te weinig marge omdat die maar 10 ct duurder is dan de Panzani. Ik hoorde iemand ook de Panzini terugleggen ter faveure van de Barilla:"Je vais pas manger le merde pour 10 centimes en plus".... Heerlijk vak, consumenten gedrag....
Garofalo is een Napolitaans pastamerk en 1 van de beste die je kunt kopen.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 21:01 schreef Flashwin het volgende:
Garofalo Linguine...verkopen ze bij AH XL. Geloof me, betere pasta (op verse na) is er niet.
in Isernia staat i.i.g. een grote fabriek van ze, weet alleen niet welke producten ze op die lokatie maken.quote:Op donderdag 27 maart 2008 12:20 schreef TheMidasTouch het volgende:
[..]
fok, en ik maar denken dat Bertolli italiaans is.. dat wordt overstappen.
Zo groot is het prijsverschil absoluut niet (In Italie dan)quote:Op vrijdag 30 mei 2008 17:22 schreef W1ZZ het volgende:
Barilla is overigens de helft goedkoper dan DeCecco/Voiello, dat kan er goed mee te maken hebben.
Wordt vaak alla Puttanecsa gegeten, is een heerlijk volle saus voor deze pasta.quote:Op zondag 22 juni 2008 01:27 schreef Deskjet het volgende:
Voiello "Trafilata Al Bronzo" le Mafaldine n.155 was ongelofelijk goed volgens hem, die heb ik nog niet geproefd.
In het Italië waar ik tot voor een jaar geleden woonde kostte een halve kilo Barilla spaghetti 48ct en een halve kilo Voiello 90ct, beide bij de Esslunga. In welk Italië woon(de) jij?quote:Op zondag 6 juli 2008 20:43 schreef DIGGER het volgende:
[..]
Zo groot is het prijsverschil absoluut niet (In Italie dan)
Deze kwam als beste naar voren in het eerdere genoemd onderzoekquote:Op zondag 6 juli 2008 20:32 schreef DIGGER het volgende:
Ook een goede pasta, doorgaans relatief goedkoop, is Divella.
Nou, er is in een jaar tijd veel gebeurd, voor 48 cent koop je, zelfs in de aanbieding, absoluut geen pondje merk pasta meer.quote:Op zondag 6 juli 2008 22:42 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
In het Italië waar ik tot voor een jaar geleden woonde kostte een halve kilo Barilla spaghetti 48ct en een halve kilo Voiello 90ct, beide bij de Esslunga. In welk Italië woon(de) jij?
Geen idee, ik kan slechts gissen.quote:Op maandag 7 juli 2008 03:06 schreef tim2308 het volgende:
In deze test komen Barilla en DeCecco als laatsten naar voren. Zijn de pasta's zo slecht, zijn de producten voor de amerikaanse markt slechter (wordt van Barilla gezegd) of is de Amerikaanse smaak anders ?
Echt waar? De laatste keer dat ik er was was afgelopen december en toen was de Voiello bij mijn weten nog steeds dezelfde prijs. Maar ik weet wel dat de prijzen omhoog zijn gegaan inderdaad.quote:Op maandag 7 juli 2008 20:05 schreef DIGGER het volgende:
[..]
Nou, er is in een jaar tijd veel gebeurd, voor 48 cent koop je, zelfs in de aanbieding, absoluut geen pondje merk pasta meer.
Voor Barilla zit je nu, afhankelijk van regio/supermarkt zo rond de 80, 85 cent, Voiello richting de 1,10 a 1,20.
Pasta merkt de Itaiaan natuurlijk hard in de beurs, maar ook diverse andere voedingsmiddelen (salami, pure alcohol & pecorino bv) zijn rap fors duurder geworden.
Dan zit je nog veel te laag. Het nieuws opende er vorige week mee Pasta en brood prijzen: Pastaprijzen + 30,4 % in 1/2e jaar tijd.quote:Op vrijdag 22 augustus 2008 03:24 schreef tim2308 het volgende:
Laatst zag ik met wat italianen dat de pasta 20% duurder was geworden.
Dit moet een grap zijn?quote:Op maandag 1 september 2008 10:43 schreef misteriks het volgende:
soubry producten. Tot hiertoe nog altijd de beste deegwaren imo
Kartelvorming waarschijnlijk: http://www.italie.nl/Past(...)/c37336/default.htmlquote:Op zaterdag 30 augustus 2008 20:50 schreef DIGGER het volgende:
[..]
Dan zit je nog veel te laag. Het nieuws opende er vorige week mee Pasta en brood prijzen: Pastaprijzen + 30,4 % in 1/2e jaar tijd.
voor de beste friet hoef je toch ook niet naar België?quote:
Hah, nog een goeie reden om Voiello te kopen!quote:Op donderdag 5 maart 2009 02:42 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Kartelvorming waarschijnlijk: http://www.italie.nl/Past(...)/c37336/default.html
LOL, onderdeel van de Barilla groep http://www.barillaus.com/Home/Pages/The_Barilla_Group.aspxquote:Op donderdag 5 maart 2009 20:42 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Hah, nog een goeie reden om Voiello te kopen!
*kick*quote:Op zaterdag 28 juni 2008 13:34 schreef FutureFairytale het volgende:
Barilla is ook gewoon verkrijgbaar bij Dirk van den Broek/Digros/Bas vd Heijden
De Hoogvliet is een supermarkt in Leidenquote:Op woensdag 26 augustus 2009 23:48 schreef bloodymary het volgende:
Ik dacht dat ze die ook bij de Jumbo hebben tegenwoordig. Maar of die in of vlakbij Hoogvliet zit weet ik niet...
Ah, dat verklaart een en ander. Wel jammerquote:Op woensdag 26 augustus 2009 23:49 schreef DIGGER het volgende:
Barilla heeft nogal wat prijsverhogingen doorgedrukt, zal niet elke winkelier zomaar geslikt hebben, is in Nederland dus minder algemeen verkrijgbaar daardoor.
quote:Op donderdag 27 augustus 2009 00:08 schreef Sicstus het volgende:
[..]
De Hoogvliet is een supermarkt in Leiden
Daar is idd regelgeving voorquote:Op woensdag 23 april 2008 16:08 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Het is een Europese maatregel om streekproducten te beschermen,
Nee, voor goudse kaas geld het niet maar opperdoezen mogen wel alleen uiit opperdoes komenquote:Goudse kaas mag ook alleen zo heten als het uit Gouda komt..
Kloptquote:Het bekendste voorbeeld is Champagne, alleen wijnen uit die Franse streek mogen zo heten, anders is het Methode Champagnoise of een ander leuk naampje dat ze eraan geven.
Kan je het niet bij een (Italiaanse) delicatessezaak vinden?quote:Op woensdag 26 augustus 2009 23:32 schreef Sicstus het volgende:
[..]
*kick*
Bij de Digros hebben ze het inmiddels uit het assortiment gehaaldDe mensen hebben vast liever Honig-rommel. Weet iemand waar ze in Leiden nog Barilla spaghetti verkopen? Bij de AH, Super de Boer en Hoogvliet in ieder geval niet
Oh prima! Napolitaans, dat moet goed zijn. Zuid-Italië is tenslotte het land van de gedroogde pasta. Ik heb het geloof ik weleens gezien, maar ik dacht dat het zo'n Hollands fantasiemerk was zoals Gran Italia enzo.quote:Op donderdag 27 augustus 2009 19:32 schreef DIGGER het volgende:
De AH heeft Garofalo, Napolitaanse pasta en ook goed. Prijzen daarvan vallen op zich mee, is in Italia ook een duurdere pasta nl.
Ach de Nederlanders zijn gare pasta gewend (mij inclus tot voor enkele jaren teug), dus de "echte" is veel te hardquote:Op zondag 4 maart 2012 20:17 schreef SiGNe het volgende:
Hmm, hopelijk is die in Nederland ook een beetje goed verkrijgbaar, tot die tijd zal het hier denk ik DeCecco blijven.
Voiello heb ik in elk geval nog nooit eerder gezien, die Garofola misschien maar dat kan ook een verpakking zijn die er op lijkt.
En DeCecco, je ziet het steeds meer, hopelijk weet het Honig en Grand Italia uit de schappen te verdrijven en leert heel Nederland eens wat goede pasta is.
Honig en Grand Italia smaken ook alleen lekker als ze overgaar zijn.quote:Op zondag 4 maart 2012 23:59 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Ach de Nederlanders zijn gare pasta gewend (mij inclus tot voor enkele jaren teug), dus de "echte" is veel te hard
Dat.quote:Op maandag 5 maart 2012 07:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan iedereen die graag pasta eet trouwens aanraden eens zelf pasta te maken. Das een wereld van verschil
Als je vaak pasta eet, kun je het best overwegen een machientje te halenquote:Op maandag 5 maart 2012 13:48 schreef SiGNe het volgende:
Dan moet je wel een pastamachine hebben of een groot vlak aanrecht waar je met een deegroller in de weer kan.
Helaas heb ik beiden niet.
Valt me nog mee dat prakbaarheid geen deel van de test is.quote:Op zondag 24 maart 2013 00:35 schreef tim2308 het volgende:
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter
Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
Romig en Smeuïg.... Dacht dat het over de pasta ging, en niet over de sausquote:Op zondag 24 maart 2013 00:35 schreef tim2308 het volgende:
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter
Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
Ik koop ook meestal DeCecco omdat Garofalo niet in elke AH ligt. Ik vind het wel lekker, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik GI ook nooit echt als vies ervaren heb. Het probleem is dat die glad is, ik wil dat er witte spikkeltjes op zitten zodat je mooi mistig water krijgt om de saus mee af te maken, en zodat de saus eraan blijft plakken. Dat is het belangrijkste.quote:Op maandag 5 maart 2012 00:25 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Honig en Grand Italia smaken ook alleen lekker als ze overgaar zijn.
Ik heb het al eerder gezegd, ik weet pas wat al dente is sinds ik overgestapt ben op DeCecco.
De kijkshop heeft een machientje voor 20 euro die laatst in de aanbieding was voor 12 euro. Iemand ervaring mee? Uiteindelijk niet gekocht want volgens mij zaten erg een hulpstukken enzo bijquote:Op zondag 24 maart 2013 08:28 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Als je vaak pasta eet, kun je het best overwegen een machientje te halen
Heb vorig jaar een julia gekocht, voor 35 euro hier bij keukengemak. Ideaal voor pasta te maken. Dunne of dikke, of lasagna vellen. Simpel in gebruik, leuk om te doen, en zoals Piet zegt erg lekker
Logisch. Leuk voor de beginner, maar na een paar keer proberen slinger je de spaghetti gewoon met de hand en kan dat ding naar de kringloop.quote:Op zondag 24 maart 2013 14:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Pastamachines zie je veel bij kringloopwinkels voor weinig.
Vreselijk woord batches.. Maar goedquote:Op zondag 24 maart 2013 14:48 schreef motorbloempje het volgende:
Ik gebruik hem regelmatig, maar maak dan ook meteen grotere batches. Ladingen pastavellen voor lasagne bijvoorbeeldHandig om in de vriezer te hebben liggen en ook zo klaar/ontdooid als je ze nodig hebt voor een snelle lasagne. Maargoed, de saus heb ik dan ook altijd wel in batches in de vriezer liggen
De vraag stellen is hem beantwoorden: Kun je de consumentenbond wel buitenlands eten laten testen?quote:Op zondag 24 maart 2013 00:35 schreef tim2308 het volgende:
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter
Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
Je aan de kooktijd houden is zowiezo bullshit. Smaak, gevoel en improvisatie zijn de belangrijkste gereedschappen bij het koken.quote:Op zondag 24 maart 2013 06:49 schreef SiGNe het volgende:
Op 1 staat Honig Vezelrijk, op 2 C1000 meergranen en op 3 integrali volkoren van Bertolli.
Duidelijk geen neutrale spaghetti's en natuurlijk hebben die meer smaak dan de gewone versies.
Persoonlijk vind ik dat de De Cecco ietsjes langer gekookt moet worden dan de 12 minuten die op de verpakking staat, vanaf 12 minuten ga ik regelmatig proeven om de bite te voelen.
Spaghetti/tagliatelle maak ik wel gewoon vers als ik 't eet, maak dan gewoon een kleine hoeveelheid pastadeeg.quote:Op zondag 24 maart 2013 15:34 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Vreselijk woord batches.. Maar goed![]()
Hoe bewaar jij die vellen? En de spaghetti ?
quote:Op zondag 24 maart 2013 18:32 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Spaghetti/tagliatelle maak ik wel gewoon vers als ik 't eet, maak dan gewoon een kleine hoeveelheid pastadeeg.
Vellen kook ik even kort voor in zout water, laat ik afkoelen (hele keuken vol) en dan in cling film om en om in pakjes van 4 velletjes, aangezien ik 4 vellen in mijn lasagneschaaltje kwijt kan. Moet me echter nog eens ertoe zetten om ook pastabatches (
) te maken en in te vriezen, maar moet dan nog even zien hoe ik dat het beste doe zonder ze aan elkaar te laten plakken.
Maak het zelf eens. Zoveel lekkerder dan uit een pakkie.quote:Op maandag 25 maart 2013 08:20 schreef _Loki het volgende:
Ik proef eigenlijk weinig verschil, je het kookwater maar goed zout en weet wanneer het beetgaar is. Die twee dingen schelen zo enorm veel. Moet naar zeewater smaken, heb ik ooit gehoord.
Maar als ik moet kiezen, ga ik voor gedroogde eiertagiatelle, ieder merk deed 't tot nu toe goed.
Als ik er een normale keuken voor zou hebben zonder huisgenoten zou ik het zo doenquote:Op maandag 25 maart 2013 09:49 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maak het zelf eens. Zoveel lekkerder dan uit een pakkie.
Al zijn barilla en de cecco ook niet vervelend.
Bij mij pasta maken dan?quote:Op maandag 25 maart 2013 10:23 schreef _Loki het volgende:
[..]
Als ik er een normale keuken voor zou hebben zonder huisgenoten zou ik het zo doen
quote:Op maandag 25 maart 2013 10:23 schreef _Loki het volgende:
[..]
Als ik er een normale keuken voor zou hebben zonder huisgenoten zou ik het zo doen
Wanneer?quote:
Het water moet zou zout zijn als de Middellandse zee (voor aardappelen hou ik de Noordzee aan).quote:Op maandag 25 maart 2013 08:20 schreef _Loki het volgende:
Ik proef eigenlijk weinig verschil, je het kookwater maar goed zout en weet wanneer het beetgaar is. Die twee dingen schelen zo enorm veel. Moet naar zeewater smaken, heb ik ooit gehoord.
Iiieuw, zoutekauw?quote:Op maandag 25 maart 2013 17:01 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het water moet zou zout zijn als de Middellandse zee (voor aardappelen hou ik de Noordzee aan).
Nee, ik eet helemaal niet zout. Ik hou wel van zout maar het went en dan is de lol er af. Maar bij spaghetti heb ik die graag vrij zout, en de saus dan niet.quote:Op maandag 25 maart 2013 17:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Iiieuw, zoutekauw?
moet er niet aan denken mijn pasta zo zout te eten
Ligt denk ik ook aan de regio en wat er bij de pasta geserveerd wordt.quote:Op maandag 25 maart 2013 17:09 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee, ik eet helemaal niet zout. Ik hou wel van zout maar het went en dan is de lol er af. Maar bij spaghetti heb ik die graag vrij zout, en de saus dan niet.
Het is een Italiaanse uitdrukking, maar die zal wel op verse pasta slaan die maar heel kort in dat zoute water ligt.
Mosselen misschien niet maar garnalen zeker.quote:Op maandag 25 maart 2013 18:12 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ligt denk ik ook aan de regio en wat er bij de pasta geserveerd wordt.
Bij een tomatensaus maakt het niet zoveel uit maar bij een saus met vis is het eigenlijk wel logisch.
Mosselen kook je ook in zout water tenslotte.
Mwa, als ik een tomatensaus maak, die behoorlijk op smaak is gebracht, hoeft mijn pasta niet naar de zee te smakenquote:Op maandag 25 maart 2013 17:01 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het water moet zou zout zijn als de Middellandse zee (voor aardappelen hou ik de Noordzee aan).
Het is een uitdrukking. De Middellandse Zee is vrij zout tov van gezouten water waarin je iets anders kookt, en het verschil tussen de Adriatische en de Tyreense zee zal vrij marginaal zijn schat ik. De boodschap is dus: flink wat zout. Maar ja, dan moet je de saus niet ook nog eens zout maken natuurlijk, zeker niet als er ook nog vrij zoute kaas overheen gaat. Ik vind het wel een zinnige boodschap, want het wordt er lekkerder van als juist de pasta zelf zout is.quote:Op maandag 25 maart 2013 18:12 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ligt denk ik ook aan de regio en wat er bij de pasta geserveerd wordt.
Bij een tomatensaus maakt het niet zoveel uit maar bij een saus met vis is het eigenlijk wel logisch.
Ik niet. Nee, ik gooi geen zout bij het water als ik ze gewoon kook, en de laatste tijd probeer ik ze in hun eigen nat te koken, en dat is dan vooral zilt. Die zeesmaak krijg je niet met zout toevoegen.quote:Mosselen kook je ook in zout water tenslotte.
Dat doet die ook niet, voor zeesmaak moet je je best doen.quote:Op maandag 25 maart 2013 18:27 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Mwa, als ik een tomatensaus maak, die behoorlijk op smaak is gebracht, hoeft mijn pasta niet naar de zee te smaken
Neuh, heb ook gewoon droge pasta van de aldi voor even snel een pasta als ik niet echt veel tijd heb om te koken.quote:Op vrijdag 29 maart 2013 01:52 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik zal wel gek zijn, maar ik vind die van de Aldi prima
Had in één of andere kookprogramma gezien dat verse pasta meer werd gebruikt voor een roomsaus en gedroogde pasta voor ragout sauzen.quote:Op vrijdag 29 maart 2013 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, heb ook gewoon droge pasta van de aldi voor even snel een pasta als ik niet echt veel tijd heb om te koken.
Als ik echt goede wil maar ik verse
Zuid italie kent harde tarwe (veel gluten) want warmer klimaat en daarmee pasta zonder eieren die je kan drogen (en goedkoper, zuid italie is arm). Noorditalie heeft gluten armere tarwe, is rijker, dus pasta met eieren. Zuid Italie werken meer met olijfolie, noord Italie meer met room en boter.quote:Op vrijdag 29 maart 2013 11:48 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Had in één of andere kookprogramma gezien dat verse pasta meer werd gebruikt voor een roomsaus en gedroogde pasta voor ragout sauzen.
De logica erachter weet ik niet zo direct.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |