FOK!forum / Literatuur, Taal en Kunst / FOK! boekentop 50 2007
DaMartzondag 2 september 2007 @ 12:54
Welkom bij de eerste FOK! boekentop 50 samengesteld door en voor gebruikers van FOK!

In dit topic kun je boeken nomineren voor de top 50. Het ‘reglement’ vind je hieronder.

Hoe wordt de top 50 samengesteld?
De top 50 wordt samengesteld aan de hand van de persoonlijke boeken top 20 van FOK!kers.

De punten worden op de volgende manier toegekend aan de boeken:

# 1 – 35 punten
# 2 – 30 punten
# 3 – 25 punten
# 4 – 21 punten
# 5 – 18 punten
# 6 – 15 punten
# 7 – 14 punten
# 8 – 13 punten
# 9 – 12 punten
# 10 – 11 punten
# 11 – 10 punten
# 12 – 9 punten
# 13 – 8 punten
# 14 – 7 punten
# 15 – 6 punten
# 16 – 5 punten
# 17 – 4 punten
# 18 – 3 punten
# 19 – 2 punten
# 20 – 1 punt

Nomineer je minder dan 20 boeken, dan worden de punten zodanig toegekend via het schema hierboven, dat je laagst genoteerde boek altijd maar 1 punt krijgt.
Post je bijvoorbeeld een top 10, krijgt je nummer 1 dus maar 10 punten, en bij een top 5 maar 5 punten.

Welke boeken mogen meedoen?
De top 50 is bedoeld voor boeken die in overwegende mate fictie zijn. Overwegende non-fictie en wetenschappelijke werken kunnen dus niet meedoen, net als strips.

Staat er onverhoopt toch een titel in je top 20 die niet aan dit criterium voldoet, dan telt die niet mee en geldt de puntentelling voor een onvolledige top 20, zoals hierboven beschreven.

Maximaal 25% van de boeken in je persoonlijke top mag afkomstig zijn van dezelfde schrijver (inclusief zijn of haar pseudoniemen). Staan er meer boeken van dezelfde auteur in je lijst, dan tellen alleen de hoogst genoteerde mee voor de top 50 en geldt de puntentelling voor een onvolledige top 20.

Er gelden geen beperkingen voor de nationaliteit van de auteur. Boeken uit alle landen mogen dus meedoen, mits ze aan bovenstaande eisen voldoen. Overigens is het natuurlijk wel leuk, en dit wordt door verschillende mensen ook zeer op prijs gesteld, als er ook voldoende boeken van Nederlandse of Vlaamse auteurs genomineerd worden.

Mag ik ook complete series nomineren? (toegevoegd: 11-09)

Dit is een erg lastig punt, aangezien sommige series als één geheel gezien worden (zoals LOTR) en andere series prima los van elkaar gelezen kunnen worden (Kameleon, Arendsoog etc). En dan zijn er series waarbij de meningen daarover uiteenlopen (Harry Potter bijvoorbeeld).

Om onduidelijkheden verder te voorkomen, hebben we ervoor gekozen om series niet als geheel mee te laten doen. Ieder verhaal of deel van een serie dat als los boek is verschenen, kan dan ook als zodanig worden genoemd. Mocht je een hele serie hebben genomineerd of willen nomineren, dan vragen we je dus om ene keuze te maken. Nogmaals, het uitgangspunt hierbij is dat we kiezen voor duidelijkheid, hetgeen met deze oplossing het beste bereikt kan worden .

En mogen verhalenbundels meedoen? (toegevoegd: 11-09)

Een tweede vraag die nog open stond, is of en hoe verhalenbundels kunnen worden 'genomineerd'. Hoewel je een verhalenbundel doorgaans beoordeelt op het geheel der verhalen, hebben we ook hier gekozen voor helderheid. Dit betekent dat verhalenbundels ook meedoen voor de boekentop 50.

Noem je in je persoonlijke top 20 een los verhaal uit een verhalenbundel, dat niet ook als apart boek is verschenen, dan worden je punten toegekend aan de complete verhalenbundel.

Hopelijk is een en ander nu verduidelijkt. Mochten er vragen zijn, dan weet je de 'reageer' knop te vinden .

Hoe kan ik mijn top 20 kenbaar maken?
Door je top 20 in dit topic te posten. Vermeld daarbij de naam van de auteur en de titel van het boek.

Is het boek van oorsprong in een vreemde taal? Vermeld dan, als je die weet, zowel de originele titel (in de originele taal) als die van de Nederlandse vertaling. In de uiteindelijke top 50 wordt geen onderscheid gemaakt tussen het oorspronkelijke boek en de vertaling ervan.

Ik wil wijzigingen aanbrengen in mijn top 20, kan dat?
Mocht je achteraf je top 20 willen aanpassen, dan kan dat door je oorspronkelijke top te quoten en aan te geven wat je wilt aanpassen.

Tot wanneer kan ik nomineren?
Je kunt je top 20 tot uiterlijk vrijdag 21 september 23:59 uur posten of wijzigen.

En wat als er onduidelijkheden ontstaan?
Mocht er onduidelijk ontstaan, bijvoorbeeld of een boek wel of niet voldoet aan de voorwaarden, dan zal ik daarover in overleg met de moderators van TTK een oordeel vellen .

Uiteraard kun je mij altijd een PM sturen, of in dit topic posten, wanneer je meent dat een bepaald boek niet in de top 50 thuishoort.

Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt?
Ik streef ernaar om de uiteindelijke top 50 in het weekend van 22 en 23 september te posten.

[ Bericht 18% gewijzigd door DaMart op 11-09-2007 22:39:19 (Enkele onduidelijkheden zijn nu verduidelijkt.) ]
DancingPhoebezondag 2 september 2007 @ 16:50
1. Bidden wij voor Owen Meany - John Irving
2. Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
3. Hotel New Hampshire - John Irving
4. Being There - Jerzy Kosinski
5. Elementaire deeltjes (Les Particules élémentaires) - Houellebecq
6. De verborgen geschiedenis (The Secret History)- Donna Tart
7. Catch 22- Joseph Heller


Poeh best lastig nog, 20 boeken. Ik kom zo, met een snelle blik achterom in de boekenkast, maar tot een top 7. Ik dacht het wel even uit mn mouw te schudden, maar moet er even verder over nadenken.

[ Bericht 40% gewijzigd door DancingPhoebe op 02-09-2007 16:59:57 ]
Lonewolf2003zondag 2 september 2007 @ 17:16
Ik ga nadenken.
DancingPhoebezondag 2 september 2007 @ 18:13
Wat ik wel een beetje raar vind aan dit systeem is dat je favoriete boek meer punten krijgt wanneer je je lijstje afmaakt met boeken die je eigenlijk helemaal niets doen, dan wanneer je er voor kiest een lijstje te posten met uitsluitend boeken die je echt de moeite waard vindt.
Mainportzondag 2 september 2007 @ 18:27
Omdat degenen die een langer lijstje posten er meer moeite in hebben gestoken en waarschijnlijk ook meer gelezen hebben.
DancingPhoebezondag 2 september 2007 @ 19:52
Nou ik heb bizar veel gelezen heur. Zat alleen een heleboel bij wat totaal niet is blijven hangen, juist misschien wel ómdat ik zoveel gelezen heb dat er maar weinig boeken zijn die er echt uitsprongen.
Apotheosezondag 2 september 2007 @ 20:00
heb er ook niet zo veel gelezen maar ben tegenwoordig wel fan van Saskia Noort: 'terug naar de kust' en 'nieuwe buren'. Die laatste ligt nu op mn nachtkastje. 'Rendezvous' van Esther Verhoef is ook goed! Maar goed, dit is dus ook ff een tvptje
DaMartzondag 2 september 2007 @ 20:57
quote:
Op zondag 2 september 2007 19:52 schreef DancingPhoebe het volgende:
Nou ik heb bizar veel gelezen heur. Zat alleen een heleboel bij wat totaal niet is blijven hangen, juist misschien wel ómdat ik zoveel gelezen heb dat er maar weinig boeken zijn die er echt uitsprongen.
Natuurlijk mag iedereen zelf bepalen welke boeken hij of zij nomineert. We willen natuurlijk zoveel mogelijk nominaties, zodat we een volledige top 50 kunnen maken . In de brainstormtopic kwam al naar voren dat een top 10 te beperkt zou zijn. Daarom is er een top 20 van gemaakt.

Als iemand 20 boeken top 50-waardig vindt, dan is een nummer 1 natuurlijk een stuk bijzonderder voor die persoon, dan wanneer hij een top 10 had gemaakt. Daarom is het wel zo eerlijk om de nummer 1 meer punten toe te kennen, naarmate het aantal genomineerde boeken stijgt in een persoonlijke top .
DancingPhoebezondag 2 september 2007 @ 22:08
Allemaal leuk en aardig maar als ik mijn lijstje van tot nu toe 7 moet aanvullen met titels waarvan ik toch wel zeker weet dat ze nooit de final cut zullen gaan halen om te zorgen dat Bidden wij de welverdiende 35 punten binnen haalt, zal ik dat natuurlijk niet nalaten...
Foeskemaandag 3 september 2007 @ 16:23
Jeetje, ik vind het toch ook lastiger dan gedacht. Blijkbaar lees ik toch veel boeken die ik achteraf een vermelding in een top-lijst niet waard vind, ook al lees ik ze met plezier. Ook heeft het er denk ik mee te maken dat de boeken die de meeste indruk op mij maken non-fictie zijn (ik lees veel over Aids in Afrika). Ik ga er in ieder geval ook wat meer tijd voor nemen. Wie weet schieten me in de loop van de week meer titels te binnen... (ik kan moeilijk mijn lijst alleen volmaken met Tolkien en Rowling )
0033maandag 3 september 2007 @ 21:04
Komt ie:

Jack Kerouac - On the Road
Harry Mulisch - De Ontdekking van de Hemel
Willem Frederik Hermans - Nooit Meer Slapen
Jonathan Safran Foer - Extremly Loud & Incredibly Close
Gerard Reve - De Avonden

George Orwell - 1984
Jerome David Salinger - The Catcher in the Rye
Willem Frederik Hermans - De Donkere Kamer van Damokles
Joost Zwagerman - Gimmick!
Yann Martel - Life of Pi

Mark Haddon - The Curious Incident of the Dog in the Night Time
Alex Garland - The Beach
Michel Houellebecq - Elementaire Deeltjes (Les Particules élémentaire)
Nick Hornby - A Long way Down
Ira Levin - The Boys From Brazil

Aldous Huxley - Brave New World
Dan Brown - The Da Vinci Code
Tim Krabbe - Vertraging
Bret Easton Ellis - Lunar Park
Peter Straub & Stephen King - The Talisman
Lonewolf2003dinsdag 4 september 2007 @ 01:51
quote:
Op maandag 3 september 2007 16:23 schreef Foeske het volgende:
(ik kan moeilijk mijn lijst alleen volmaken met Tolkien en Rowling )
Hoezo niet? Als je dat leuke boeken vond, waar je veel van hebt genoten, kunnen ze toch in je top komen. Het hoeft niet allemaal cultureel verantwoord te zijn.
Plastic_Powerdinsdag 4 september 2007 @ 01:53
Hier broed ik even op
Plaasdinsdag 4 september 2007 @ 07:23
Idem hier, ik zal proberen er een twintig boeken op te zetten. Hoewel ik natuurlijk voor mijn fatsoen wel erbij moet vermelden dat het appels en peren vergelijken is en zo, maar gelukkig heb ik bar weinig op met fatsoen.
Just_theonedeardinsdag 4 september 2007 @ 11:21
Donna Tart - De verborgen geschiedenis
Brett Eston Ellis - American Psycho
Stephen King - The long walk
Jean Hegland - Het woud der belofte
Jean M Auer - De stam van de holenbeer

V.C Andrews - Bloemen op zolder
Jane Austen - Emma
Stephen King - It
Alice Sebold - De wijde hemel
John Irving - The world according to Garp

Mo Hayder - De behandeling
Santa Montefiore - Onder de ombuboom
Donna Tart - De kleine vriend
Jane Green - Bookends
Jane Austen - Pride and Prejudice

Jim Kokoris - Het goede leven
Ronald Giphart - Ik omhels je met 1000 armen
Jeffrey Eugenides - De zelfmoord van de meisjes
Ursula Hegi - Stenen van de rivier
Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek
blue_funkdinsdag 4 september 2007 @ 12:18
Ik heb er meer dan 20.... grmph! Heb mijn best gedaan de mooiste 20 te selecteren.

EDIT
Lijstje aangepast, titels op volgorde gezet

1. Emily Brontë - Wuthering heights (NL: Woeste hoogten)
2. Sylvia Plath - The bell jar (NL: De glazen stolp)
3. Heather Lewis - Notice (volgens mij niet vertaald naar het Nederlands)
4. Heather Lewis - House rules (NL: De regels van het spel)
5. Hubert Selby jr. - Requiem for a dream (volgens mij niet vertaald naar het Nederlands)
6. Sarah Waters - Fingersmith (NL: Vingervlug)
7. Sarah Waters - Affinity (NL: Affiniteit)
8. Andre Dubus III - House of sand and fog (NL: Het huis in de mist)
9. Cormac McCarthy - The road (NL: De weg)
10. Ian McEwan - The comfort of strangers (NL: De troost van vreemden)
11. Neil Gaiman & Terry Pratchett - Good omens (NL: Hoge omens)
12. Milan Kundera - De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
13. John Boyne - The boy in the striped pyjamas (NL: De jongen in de gestreepte pyjama)
14. Elfriede Jelinek - Die Klavierspielerin (NL: De pianiste)
15. Patrick Süskind - Das parfum (NL: Het parfum)
16. D.B.C. Pierre - Vernon God Little (NL: idem)
17. Nick Hornby - High fidelity (NL: idem)
18. Carl Friedman - Twee koffers vol
19. Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek
20. Arthur Japin - Een schitterend gebrek

[ Bericht 28% gewijzigd door blue_funk op 04-09-2007 23:47:54 ]
DancingPhoebedinsdag 4 september 2007 @ 21:03
quote:
Op zondag 2 september 2007 16:50 schreef DancingPhoebe het volgende:
1. Bidden wij voor Owen Meany - John Irving
2. Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
3. Hotel New Hampshire - John Irving
4. Being There - Jerzy Kosinski
5. Elementaire deeltjes (Les Particules élémentaires) - Houellebecq
6. De verborgen geschiedenis (The Secret History)- Donna Tart
7. Catch 22- Joseph Heller
Nieuwe en nu complete lijst. De lijst is niet zuiver "wat vind ik 's werelds 20 beste boeken". Ik heb er boeken op gezet die ik óf heel goed vind, waarvan ik vind dat de schrijver toch minstens één keer in de lijst moet voorkomen, óf waar ik prettige herinneringen aan heb.

Dit is em geworden:

1. Bidden wij voor Owen Meany - John Irving
2. Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
3. Hotel New Hampshire - John Irving
4. Being There - Jerzy Kosinski
5. Catcher in the Rye - JD Salinger
6. Elementaire deeltjes (Les Particules élémentaires) - Houellebecq
7. De verborgen geschiedenis (The Secret History)- Donna Tart
8. Catch 22- Joseph Heller
9. Life of Pi - Yann Martel
10. Das parfum (Het parfum)- Patrick Süskind
11. De wereld volgens Garp - John Irving
11. De ontnuchtering - Kate Chopin
12. Leven en wandel van Michael K. (Life and times of Michael K.) - J. M. Coetzee
13. Platform - Houellebecq
14. Het huis van de Moskee - Kader Abdollah
15. De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
16. De Kroongetuige - Maarten het Hart
17. De Passievrucht - Karel Glastra van Loon
18. OVer de rand van de wereld - Tim Winton
19. Knielen op een bed violen - Jan Siebelink
20.Joris en de vos - DIeuwke Winsemius
ranjadinsdag 4 september 2007 @ 21:21
Ha, leuk. Ik ga er ook eens over nadenken. Zal best lastig worden aangezien ik nog nooit zo met boeken ben bezig geweest (in tegenstelling tot film en muziek). Genoeg gelezen maar een top zoveel maken? Ook lastig om boeken die ik 10 jaar geleden gelezen heb te vergelijken met boeken die ik dit jaar nog ge- of herlezen heb.

Er is dus geen voorwaarde betreft dikte, categorie (bv jeugdboek), deel van een serie of verzamelaars of korte verhalen bundels?

[ Bericht 2% gewijzigd door ranja op 04-09-2007 21:48:42 ]
Plaasdinsdag 4 september 2007 @ 22:15
Het is lastig, en ik blijf schuiven, maar hier doe ik het dan maar voor:

1.De Uitvreter, Dichtertje, Titaantjes - Nescio
2.De vernuftige edelman Don Quichot van la Mancha – Miguel de Cervantes Saavedra
3.De Avonden – Gerard Reve
4.Die Leiden des jungen Werthers – Goethe
5.Menuet – L.P. Boon
6.Nooit meer slapen – W.F. Hermans
7.Blokken – F. Bordewijk
8.Dubliners – James Joyce
9.Mijn kleine oorlog – L. P. Boon
10.Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan – Louis Couperus
11.Bijbel – God
12.Boerenpsalm – Felix Timmermans
13.Geheimen van het wilde woud – Tonke Dragt
14.Karakter – Bordewijk
15.Kaas – Willem Elsschot
16.Das Schloss – Franz Kafka
17.Die Verwandlung – Franz Kafka
18.Koning van Katoren – Jan Terlouw
19.Hersenschimmen – Bernlef
20.De zomer van dat jaar – Imme Dros
Apotheosedinsdag 4 september 2007 @ 22:19
quote:
Op dinsdag 4 september 2007 22:15 schreef Plaas het volgende:
Het is lastig, en ik blijf schuiven, maar hier doe ik het dan maar voor:

11.Bijbel – God
die hebben toch profeten en weet ik t allemaal geschreven. God zelf niet dacht ik.
Plaasdinsdag 4 september 2007 @ 22:36
quote:
Op dinsdag 4 september 2007 22:19 schreef Apotheose het volgende:

[..]

die hebben toch profeten en weet ik t allemaal geschreven. God zelf niet dacht ik.
Het waren pseudoniemen

Nja, vlgs de Christenen is het het "woord van God", en ik wil geen mensen voor het hoofd stoten Persoonlijk zie ik de Bijbel alleen als literair-filosofisch meesterwerk, met de godsdienstige betekenis heb ik niet veel. Overigens vind ik de Koran stilistisch beter, maar minder origineel, dus die kwam niet in de top 20.
DaMartdinsdag 4 september 2007 @ 22:42
quote:
Op dinsdag 4 september 2007 21:03 schreef DancingPhoebe het volgende:

[..]

Nieuwe en nu complete lijst. De lijst is niet zuiver "wat vind ik 's werelds 20 beste boeken". Ik heb er boeken op gezet die ik óf heel goed vind, waarvan ik vind dat de schrijver toch minstens één keer in de lijst moet voorkomen, óf waar ik prettige herinneringen aan heb.

Dit is em geworden:

1. Bidden wij voor Owen Meany - John Irving
2. Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
3. Hotel New Hampshire - John Irving
4. Being There - Jerzy Kosinski
5. Catcher in the Rye - JD Salinger
6. Elementaire deeltjes (Les Particules élémentaires) - Houellebecq
7. De verborgen geschiedenis (The Secret History)- Donna Tart
8. Catch 22- Joseph Heller
9. Life of Pi - Yann Martel
10. Das parfum (Het parfum)- Patrick Süskind
11. De wereld volgens Garp - John Irving
11. De ontnuchtering - Kate Chopin
12. Leven en wandel van Michael K. (Life and times of Michael K.) - J. M. Coetzee
13. Platform - Houellebecq
14. Het huis van de Moskee - Kader Abdollah
15. De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
16. De Kroongetuige - Maarten het Hart
17. De Passievrucht - Karel Glastra van Loon
18. OVer de rand van de wereld - Tim Winton
19. Knielen op een bed violen - Jan Siebelink
20.Joris en de vos - DIeuwke Winsemius
Ik wil het niet nog lastiger maken, maar je hebt een dubbele nummer 11
novachoekdinsdag 4 september 2007 @ 22:43
1) Koning Van Katoren- Jan Terlouw (een echt juweeltje, het mag misschien een kinderboek zijn maar ik lees hem elk jaar minstens 2 keer opnieuw, schitterend)
2) Het Dwaallicht- Willem Elsschot
3) Misdaad en Straf- F. Dostojevski
4) Het Parfum - Süskind
5) Fort Europa- Tom Lanoye
6) Los- Tom Nagels
7) Tongkat- Peter Verhelst
8) De Kappelekensbaan-Louis Paul Boon
9) Disgrace- Coetzee
10) Lord of the Flies- Golding
11) Catcher in the rye- Salinger
12) Die leiden des jungen Werthers- Goethe
13) Perceval - Crétien de Troyes
14) Harry Potter and the goblet of fire (misschien misstaat hij tussen de rest, maar ik heb er indertijd enorm van genoten) - J.K Rowling
15) De Tweeling- Tessa de loo
16) Kartonnen Dozen- Tom Lanoye
17) De Zaak Alzheimer- Jef Geeraerts
18) Don Quichote, de vernunftige edelman- Cervantes
19) Nooit meer Slapen- Hermans
20) Stuffie- Marc de Bel (een van mijn allereerste helden waarmee ik me indertijd identificeerde, geweldige openbaring =) )
DancingPhoebedinsdag 4 september 2007 @ 22:45
Fuck!
Ok, dan schuift alles maar één op en moet Joris en de vos er af, hoeveel plezier ik ook aan dat boek heb beleefd als klein DeePeetje.

1. Bidden wij voor Owen Meany - John Irving
2. Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
3. Hotel New Hampshire - John Irving
4. Being There - Jerzy Kosinski
5. Catcher in the Rye - JD Salinger
6. Elementaire deeltjes (Les Particules élémentaires) - Houellebecq
7. De verborgen geschiedenis (The Secret History)- Donna Tart
8. Catch 22- Joseph Heller
9. Life of Pi - Yann Martel
10. Das parfum (Het parfum)- Patrick Süskind
11. De wereld volgens Garp - John Irving
12. De ontnuchtering - Kate Chopin
13. Leven en wandel van Michael K. (Life and times of Michael K.) - J. M. Coetzee
14. Platform - Houellebecq
15. Het huis van de Moskee - Kader Abdollah
16. De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
17. De Kroongetuige - Maarten het Hart
18. De Passievrucht - Karel Glastra van Loon
19. OVer de rand van de wereld - Tim Winton
20. Knielen op een bed violen - Jan Siebelink
DaMartdinsdag 4 september 2007 @ 23:30
Ik heb verwerkt, de top 20-lijsten van:

0033
Just_theonedear
DancingPhoebe
Plaas
Novachoek

De lijst van blue_funk heb ik nog niet verwerkt, omdat in de brainstormtopic de puntentelling van lijsten zonder volgorde zal worden verdeeld .
blue_funkdinsdag 4 september 2007 @ 23:43
quote:
Op dinsdag 4 september 2007 23:30 schreef DaMart het volgende:
Ik heb verwerkt, de top 20-lijsten van:

0033
Just_theonedear
DancingPhoebe
Plaas
Novachoek

De lijst van blue_funk heb ik nog niet verwerkt, omdat in de brainstormtopic de puntentelling van lijsten zonder volgorde zal worden verdeeld .
Wacht... Ik ga hem wel even editen dan (mission impossible, maar ik doe mijn best)

EDIT: Ok, lijst is op volgorde gezet....
DaMartdinsdag 4 september 2007 @ 23:49
quote:
Op dinsdag 4 september 2007 23:43 schreef blue_funk het volgende:

[..]

Wacht... Ik ga hem wel even editen dan (mission impossible, maar ik doe mijn best)
Morgenavond verwerk ik alles wat na nu nog binnenkomt of bewerkt wordt, dus neem gerust de tijd. Als je het 22 september maar weet

En mocht het echt niet lukken om er een volgorde in aan te brengen, dan ligt er in de andere topic een compromisvoorstel .

Edit: Ik had je edit nog niet gezien. Morgen zal ik je lijst als eerste toevoegen aan mijn Excelsheet . Nu is het tijd om zelf nog even wat te lezen voordat ik de slaap opzoek.

[ Bericht 8% gewijzigd door DaMart op 05-09-2007 00:03:47 ]
Plastic_Powerwoensdag 5 september 2007 @ 01:14
Dit moet hem dan maar zijn. Moeilijk hoor, dit Het valt me op dat er een heleboel Amerikanen instaan en alleen maar mannen

1. Slaughterhouse Five-Kurt Vonnegut
2. The Human Stain-Philip Roth
3. Elementaire Deeltjes-Michel Houellebecq
4. Libra-Don DeLillo
5. A Confederacy of Dunces-John Kennedy Toole
6. American Tabloid-James Ellroy
7. England Away-John King
8. Where I'm Calling From-Raymond Carver
9. De Avonden-Gerard Reve
10. Berlin Noir-Philip Kerr
11. The Crow Road-Iain Banks
12. One Flew over the Cuckoo's Nest-Ken Kesey
13. In the Lake of the Woods-Tim O'Brien
14. World's End-T. Coraghessan Boyle
15. Ragtime-E.L. Doctorow
16. Onder Professoren-W.F. Hermans
17. No Country for Old Men-Cormac McCarthy
18. Ask the Dust-John Fante
19. Post Office-Charles Bukowski
20. The Bonfire of the Vanities-Tom Wolfe

[ Bericht 1% gewijzigd door Plastic_Power op 05-09-2007 23:06:50 ]
DevilsAndDustwoensdag 5 september 2007 @ 21:43
Ga ook even nadenken en zo.
Kolkuswoensdag 5 september 2007 @ 22:06
quote:
Op woensdag 5 september 2007 21:43 schreef DevilsAndDust het volgende:
Ga ook even nadenken en zo.
DevilsAndDustwoensdag 5 september 2007 @ 23:08
Ok, here we go. Ik heb alleen gekeken naar de indruk die boeken op me achterlieten, niet naar de 'literaire waarde' ervan.

1 Catcher in the rye - J.D. Salinger (De vanger in het graan)
2 Pride and Prejudice - Jane Austen (Trots en Vooroordeel)
3 Emma - Jane Austen (euh, Emma dus)
4 The curious incident with the dog in the night time - Mark Haddon (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht)
5 Le petit Prince - Antoine de Saint-Exupery (De kleine prins)
6 De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
7 Van oude mensen en de dingen die voorbij gaan - Louis Couperus
8 Terug tot Ina Damman - Simon Vestdijk
9 De heksen - Roald Dahl
10 Lanseloet van Denemerken - ?
11 Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
12 Mijn jeugd - Constantijn Huygens
13 Sense and Sensibility - Jane Austen (Verstand en onverstand)
14 Harry Potter en de steen der wijzen - J.K. Rowling
15 Harry Potter en de geheime kamer - J.K. Rowling
16 Harry Potter en de gevangene van Azkaban - J.K. Rowling
17 Harry Potter en de vuurbeker - J.K. Rowling
18 Harry Potter en de orde van de feniks - J.K. Rowling
19 Harry Potter en de halfbloedprins - J.K. Rowling
20 Harry Potter and the deathly hallows - J.K. Rowling

Ha! Ik heb alle Harry Potters gelezen, vond ze allemaal geweldig, en als ze in m'n lijst moeten om te zorgen dan Catcher de volle mep aan punten krijgt, dan so be it.
DaMartwoensdag 5 september 2007 @ 23:21
quote:
Op woensdag 5 september 2007 23:08 schreef DevilsAndDust het volgende:
Ok, here we go. Ik heb alleen gekeken naar de indruk die boeken op me achterlieten, niet naar de 'literaire waarde' ervan.

1 Catcher in the rye - J.D. Salinger (De vanger in het graan)
2 Pride and Prejudice - Jane Austen (Trots en Vooroordeel)
3 Emma - Jane Austen (euh, Emma dus)
4 The curious incident with the dog in the night time - Mark Haddon (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht)
5 Le petit Prince - Antoine de Saint-Exupery (De kleine prins)
6 De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
7 Van oude mensen en de dingen die voorbij gaan - Louis Couperus
8 Terug tot Ina Damman - Simon Vestdijk
9 De heksen - Roald Dahl
10 Lanseloet van Denemerken - ?
11 Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
12 Mijn jeugd - Constantijn Huygens
13 Sense and Sensibility - Jane Austen (Verstand en onverstand)
14 Harry Potter en de steen der wijzen - J.K. Rowling
15 Harry Potter en de geheime kamer - J.K. Rowling
16 Harry Potter en de gevangene van Azkaban - J.K. Rowling
17 Harry Potter en de vuurbeker - J.K. Rowling
18 Harry Potter en de orde van de feniks - J.K. Rowling
19 Harry Potter en de halfbloedprins - J.K. Rowling
20 Harry Potter and the deathly hallows - J.K. Rowling

Ha! Ik heb alle Harry Potters gelezen, vond ze allemaal geweldig, en als ze in m'n lijst moeten om te zorgen dan Catcher de volle mep aan punten krijgt, dan so be it.
Ik zal deze lijst morgen verwerken. Alle andere lijsten voor deze zijn reeds in de top 50 verwerkt.

Alleen mag maximaal 25% van de boeken in je top 20 van dezelfde auteur afkomstig zijn. Dat is naar aanleiding van de brainstorm toegevoegd. Zeven Harry Potter's zijn er dan net twee teveel .
Plastic_Powerwoensdag 5 september 2007 @ 23:21


[ Bericht 100% gewijzigd door Plastic_Power op 05-09-2007 23:22:55 (Spuit elf :\')) ]
TheMagnificentwoensdag 5 september 2007 @ 23:40
01. Harry Potter en de Orde van de Feniks - J.K. Rowling
02. Harry Potter en de Vuurbeker - J.K. Rowling
03. Harry Potter en de Halfbloed Prins - J.K. Rowling
04. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban - J.K. Rowling
05. Harry Potter en de Geheime Kamer - J.K. Rowling
06. De donkere kamer van Damokles - W.F. Hermans
07. Het gouden ei - T. Krabbé
08. De kleine blonde dood - B. Büch
09. De herberg met het hoefijzer - A. den Doolaard
10. Lord of the Rings: The Return of the King - J.R.R. Tolkien
11. Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - J.R.R. Tolkien
12. Lord of the Rings: The Two Towers - J.R.R. Tolkien
13. De aanslag - H. Mulisch
14. De passievrucht - K. Glastra van Loon
15. De grot - T. Krabbé
16. Üçüncü Dünya Savaşı (Turks, De Derde Wereldoorlog) - B. Turna
17. Nooit meer slapen - W.F. Hermans
18. Max Havelaar - Multatuli
19. De grote wereld - A. Japin
20. Het bittere kruid - M. Minco
DevilsAndDustwoensdag 5 september 2007 @ 23:46
quote:
Op woensdag 5 september 2007 23:21 schreef DaMart het volgende:

[..]

Ik zal deze lijst morgen verwerken. Alle andere lijsten voor deze zijn reeds in de top 50 verwerkt.

Alleen mag maximaal 25% van de boeken in je top 20 van dezelfde auteur afkomstig zijn. Dat is naar aanleiding van de brainstorm toegevoegd. Zeven Harry Potter's zijn er dan net twee teveel [afbeelding].
Ai. Dan zal ik er nog even 2 bij moeten verzinnen. Zonde eigenlijk, want dan worden dat titels waar ik zolang over na heb zitten denken dat van enige indruk achtergelaten hebben eigenlijk al geen sprake meer is. Ik verander 't nog, wil je wachten met het verwerken?
DaMartdonderdag 6 september 2007 @ 07:48
quote:
Op woensdag 5 september 2007 23:46 schreef DevilsAndDust het volgende:

[..]

Ai. Dan zal ik er nog even 2 bij moeten verzinnen. Zonde eigenlijk, want dan worden dat titels waar ik zolang over na heb zitten denken dat van enige indruk achtergelaten hebben eigenlijk al geen sprake meer is. Ik verander 't nog, wil je wachten met het verwerken?
Ik heb toch niet eerder dan vanavond tijd om weer wat lijsten te gaan verwerken, dus ik zal wachten op je aangepaste lijst .
DaMartdonderdag 6 september 2007 @ 21:06
Mijn eigen top 20:

1. Gabriel García Márquez - Honderd Jaar Eenzaamheid
2. Carlos Ruiz Zafón - De Schaduw Van De Wind
3. Thomas Sanders - Schaduwspel
4. Renate Dorrestein - Het Duister Dat Ons Scheidt
5. Daniel Mason - De Pianostemmer
6. J. Bernlef - Onder Ijsbergen
7. Joost Zwagerman - Vals Licht
8. Jostein Gaardner - De Wereld Van Sofie
9. Boudewijn Büch - De Kleine Blonde Dood
10. Homerus - Odyssee
11. Kees Van Beijnum - Het Verboden Pad
12. George Orwell - 1984
13. René Appel - Loverboy
14. Gerard Reve - De Vierde Man
15. Stephen King & Peter Straub - De Talisman
16. Brett Easton Ellis - Lunar Park
17. Paulo Coelho - De Alchemist
18. Ellen Feldman - In De Schaduw Van Het Achterhuis
19. H.G. Wells - The War Of The Worlds
20. Jona Oberski - Kinderjaren
Richardfunvrijdag 7 september 2007 @ 13:53
Samenwerking tussen de subsites is top, vandaar Verkiezing FOK! Boeken Top 50 2007 gestart
RedBloodsuckervrijdag 7 september 2007 @ 14:13
1. Ilias - Homerus
2. Siegfried - Harry Mulisch
3. Nog drie keer slapen en ik word wakker - Herman Brusselmans
4. Naief. Super. - Erlend Loe
5. De vanger in het graan - JD Salinger
6. 100 jaar eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez
7. Odyssee - Homerus
8. De reisverhalen van Arthur Gordon Pym - Edgar Allen Poe
9. De kleine blonde dood - Boudewijn Buch
10. Elementaire deeltjes - Michel Houellebecq
11. Eclips - J. Bernlef
12. Geestgrond - Boudewijn Buch
13. Het behouden huis - W.F. Hermans
14. Is dit een mens - Primo Levi
15. Hersenschimmen - J. Bernlef
16. Het voorval met de hond in de nacht - Mark Haddon
17. De vierde hand - John Irving
18. In Europa - Geert Mak
19. Fantoompijn - Arnon Grunberg
20. Tankduel - David L. Robbins
No-Pvrijdag 7 september 2007 @ 14:14
mijn lijstje..

1 Eco, Umberto: de naam van de roos
2 Monaldi & Sorti: Secretum
3 A.F.Th. - Het schervengericht
4 Mulisch, Harry: de ontdekking van de hemel
5 Palliser, Charles: De Quincunx, de erfenis van John Huffam
6 Irving, John : Een zoon van het circus
7 Monaldi & Sorti: Imprimatur
8 Eco, Umberto: Slinger van foucault
9 Blissett, Luther: Q
10 Zafon, Carlos Ruiz : De schaduw van de wind
11 Irving, John : De wereld volgens Garp
12 Claus, Hugo: Het verdriet van Belgie
13 Monaldi & Sorti: Veritas
14 Lambo, Hubert: De komst van Joachim Stiller
15 Houellebecq, Michel : Elementaire deeltjes
16 Winter, de, Leon: Ruimte van Sokolov
17 Mulisch, Harry: Siegfried
18 Hermans, W.F.: De donkere kamer van damokles
19 Sardoy, Romain: Vergeef ons onze schulden
20 Dalrymple, William: In de schaduw van Byzantium
Plaasvrijdag 7 september 2007 @ 14:26
ben ik nu de enige die Nescio zo goed vindt Ik had toch verwacht dat er meer liefhebbers op Fok zouden zitten...
Lonewolf2003vrijdag 7 september 2007 @ 14:35
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 14:26 schreef Plaas het volgende:
ben ik nu de enige die Nescio zo goed vindt Ik had toch verwacht dat er meer liefhebbers op Fok zouden zitten...
Nee, Nescio komt zekers ook terug in mijn top.
simmuvrijdag 7 september 2007 @ 14:38
ook ff broeden hoor.
Jamalvrijdag 7 september 2007 @ 14:47
1 J.R.R. Tolkien - Lord of the Rings
2 Eoin Colfer - Artemis Fowl
3 Jack Vance - Tschai, de waanzinnige planeet
4 Terry Pratchett - Mort
5 J.K. Rowling - Harry Potter Deathly Hallows
6 Terry Pratchett - The Colour of Magic
7 Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel
8 Jack Vance - Eyes of the Overworld
9 Robert Jordan - Wheel of Time series
10 J.K. Rowling - Harry Potter and the Goblet of Fire
11 J.R.R. Tolkien - The hobbit
12 Dan Brown - The Da Vinci Code
13 Vikas Swarup - De ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel
14 Alan Paton - Cry, the Beloved Country
15 Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek
16 Khaled Hosseini - De vliegeraar
17 Joep Dohmen - Over levenskunst
18 Donna Tart - De verborgen geschiedenis
19 Stefan Brijs - De Engelenmaker
20 John Irving - The world according to Garp
hydexvrijdag 7 september 2007 @ 14:59
oke komt ie

1. Paulo Coelho - De alchemist
2. James Redfield - De celestijnse belofte
3 J.R.R. Tolkien - Lord of the Rings
ikookhiervrijdag 7 september 2007 @ 15:02
1 De asielzoeker :Arnon Grumberg
2 Het leven van Pi : Yann Martel
3Vinger vlug :Sarah Waters
4De joodse messias :Arnon Grunberg
5Een schitterend geberk :Arthur Japin
6Leela.exe :Hari Kunzru
7De passie vrucht :karel Glastra van loon
8Gstaad :Marek van der jagt
9Alle vrouwen van de wereld :Mark verver
10Strak :Arjan verhagen
11God's gym :Leon de Winter
12ik omhels je met duizend armen :Ronald giphart
.........
........
.......
....
..
.
Dat was m
Foeskevrijdag 7 september 2007 @ 15:05
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 14:59 schreef hydex het volgende:
oke komt ie

1. Paulo Coelho - De alchemist
2. James Redfield - De celestijnse belofte
3 J.R.R. Tolkien - Lord of the Rings
Ik neem aan dat de drie boeken die samen de Lord of the Rings vormen als drie aparte boeken worden beschouwd?
Lexjuuuhvrijdag 7 september 2007 @ 15:08
opvallend weinig dan browns da vinci code.... geweldig boek vond ik dat, net als de delta deceptie...
lees verder niet zo vaak een boek maar kan me herinneren dat middernacht van dean r koontz erg vet was!
DrDarwinvrijdag 7 september 2007 @ 15:17
Mijn lijstje, ik ben vast een heleboel boeken vergeten.

01.The Hobbit - J.R.R Tolkien
02.The old man and the sea - E Hemingway
03.Improbable - A.Fawer
04.The Fellowship of the Ring - J.R.R Tolkien
05.The Two Towers - J.R.R Tolkien
06.The Return of the King - J.R.R Tolkien
07.De jacobsladder - M. 't Hart
08.Naam van de roos - U.Eco
09.De weg naar het licht - M. Biesheuvel
10.The Time machine - H.G. Wells
11.Tranen van de Krokodil - P.Vroon
12.Misery - S.King
13.De blauwe salon - B.Buch
14.Dune - F.Herbert
15.The sands of Mars - A.C Clarcke
16.Do Androids Dream of Electric Sheep - P.K.Dick
17.The sun also rises - E.Hemingway
18.Het gouden ei - T. Krabbe
19.Sylmarillion - J.R.R Tolkien
20.Contact - C.Sagan

En ja, ik ben fan van Tolkien, Scifi, en Hemingway.
oddmanvrijdag 7 september 2007 @ 15:30
Ik ga er werk van maken. Ik zal terugkeren, muhahahaha!
KingKaivrijdag 7 september 2007 @ 15:38
(1) Douglas Adams - Alle vijf de delen van "The Hitchhikers Guide To The Galaxy" trilogie
(Het Transgalactische Liftershandboek?)

(2) George Orwell - 1984
Salsanadiavrijdag 7 september 2007 @ 15:40
1 J.R.R. Tolkien - Lord of the Rings
2 T. Pratchett - The Colour of Magic
3 C. Dickens - David Copperfield
4 Jack Vance - Tschai, de waanzinnige Planeet
5 Harry Mulisch - De ontdekking van de Hemel
6 J.R.R. Tolkien - The Hobbit
7 Stephen King - Mobiel
8 J. K. Rowling - Harry Potter en de vuurbeker
9 Louis Couperus - De stille Kracht
10 Neil Gaiman & Terry Pratchett - Good Omens
11 H. G. Wells - War of the Worlds
12 T. Pratchett - Nightwatch
13 T. Pratchett - Guards Guards!
14 H. Lampo - De komst van Joachim Stiller
15 George Orwell - Animal Farm
16 Isaac Asimov - Nightfall
17 Isaac Asimov - The Gods Themselves
18 Arthur C.Clarke - 2001: A Space Odyssey
19 Golding - Lord of the Flies
20 Goethe - Die leiden des jungen Werthers
Martijn_fijnvrijdag 7 september 2007 @ 15:47
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 15:05 schreef Foeske het volgende:

[..]

Ik neem aan dat de drie boeken die samen de Lord of the Rings vormen als drie aparte boeken worden beschouwd?
Goeie vraag. Het is geschreven als een werk, maar het is zowel apart in drie delen, als in zijn geheel gepubliceerd.
oddmanvrijdag 7 september 2007 @ 16:19
Wat is dit gezanik over LotR, dat dat opeens 3 boeken zijn? 't Is gewoon 1 unit, hoor.
Net als A Dance to the Music of Time.
En The HitchHiker's Guide to the Galaxy.
koraalduivelvrijdag 7 september 2007 @ 16:34
Ik heb er een top 11 van gemaakt:

Labyrinth - Kate Mosse
Deception Point - Dan Brown
Da Vinci Code - Dan Brown
Angels & Demons - Dan Brown
The lord of the rings - J.R.R. Tolkien
Hitchhiker's guide to the galaxy - Douglas Adams
The Jury - John Grisham
The Hobbit - J.R.R. Tolkien
Nooit meer slapen - W.F. Hermans
Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
Harry Potter and the Philosopher stone - J.K. Rowling
Lonewolf2003vrijdag 7 september 2007 @ 16:40
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 16:19 schreef oddman het volgende:
Wat is dit gezanik over LotR, dat dat opeens 3 boeken zijn? 't Is gewoon 1 unit, hoor.
Net als A Dance to the Music of Time.
En The HitchHiker's Guide to the Galaxy.
Lijkt me ook. Kan de TS hier ff uitsluitels overgeven.
oddmanvrijdag 7 september 2007 @ 16:49
Allemaal gelezen, allemaal aan te raden (duh).
1. Slauerhoff, J. - Schuim en Asch (1930)
2. Orwell, George. - Nineteen Eighty-Four (1949)
3. Slauerhoff, J. - Het Veboden Rijk (1932)
4. Slauerhoff, J. - Het Lente-Eiland en andere verhalen (1930)
5. O'Brian, Patrick - Aubrey and Maturin series (1970-1999)
6. Orwell, George - Animal Farm (1945)
7. Huxley, Aldous - Brave New World (1932)
8. Golding, William - Lord of the Flies (1954)
9. Gibson, William - Neuromancer (1984)
10. Clavell, James - King Rat (1962)
11. Tolkien, J.R.R. - The Lord of the Rings trilogy (1954-1955)
12. Ruiz Zafón, Carlos - The Shadow of the Wind (La Sombra del Viento, 2001)
13. Bachman, Richard ( = King, Stephen) - Rage (1977)
14. Palahniuk, Chuck - Fight Club (1996)
15 .Gaiman, Neil - American Gods (2001)
16. Houellebecq, Michel - The Possibility of an Island (La Possibilité d'une Île, 2005)
17. Murakami, Haruki - Kafka on the Shore (Ubime no Kafuka, 2002)
18. Gibson, William - Burning Chrome (1986)
19. Danielewski, Mark Z. - House of Leaves (2000)
20. Melville, Herman - Moby Dick (1851)


EDIT:
Poep! Ik was Carlos Ruiz Zafón vergeten... maar wie moet er dan af? Sorry, Roald...

[ Bericht 10% gewijzigd door oddman op 07-09-2007 17:06:28 ]
nogeenmaartenvrijdag 7 september 2007 @ 16:51
Awel, meer een lijst van boeken die ik heb gelezen en bovenal die ik mij kan herinneren in globaal correcte volgorde van leukheid.

Will Ferguson - Geluk (tenenkrommend leuk!)
Herman Brusselmans - De man die werk vond
Patrick Suskind - Het Parfum
Herman Brusselmans - Uitgeverij guggenheimer
Herman Brusselmans - Guggenheimer wast witter
Herman Brusselmans - De terugkeer van Bonanza
Tommy Wieringa - Joey Speedboat
Franz Kafka - Het proces
Gerbrand Bakker - Boven is het stil
Dan Brown - Het Bernini mistery
Elsschot - Kaas
Ira Levin - Rosemary's Baby
Bret Easton Ellis - American Psycho (ouch!)
Onno te Rijdt - Mores (leuk vanwege de belevenissen van mijn vogeltje)

[ Bericht 3% gewijzigd door nogeenmaarten op 07-09-2007 18:09:07 ]
diedrickvrijdag 7 september 2007 @ 16:58
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 14:47 schreef Jamal het volgende:
9 Robert Jordan - Wheel of Time series
Dat is een serie van elf boeken (of 12, ligt eraan wat je mee wilt tellen)..... Ik zal binnenkort ook es gaan brainstormen met mezelf
Kijken welke lijst er uit komt
Plastic_Powervrijdag 7 september 2007 @ 17:00
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 16:19 schreef oddman het volgende:
Wat is dit gezanik over LotR, dat dat opeens 3 boeken zijn? 't Is gewoon 1 unit, hoor.
Net als A Dance to the Music of Time.
En The HitchHiker's Guide to the Galaxy.
En Harry Potter?
oddmanvrijdag 7 september 2007 @ 17:04
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:00 schreef Plastic_Power het volgende:

[..]

En Harry Potter?
En andere fantasyseries... ik stel voor dat we alle series classificeren als 1 unit.
Dune, Potter, Aubrey-Maturin, Dance to the Music of Time, Goelag-archipel, you name it.

1 entry.

Edit: Wheel of time en talloze Beckman-trilogie�n mogen ook als 1 unit tellen.
Edit2: take it to the brainstorm!

[ Bericht 6% gewijzigd door oddman op 07-09-2007 18:31:33 ]
Greatmarkedvrijdag 7 september 2007 @ 17:20
even over nadenken, kom hier binnenkort op terug
bladibladiblavrijdag 7 september 2007 @ 17:22
1. Atonement - Ian McEwan
2. Harry Potter & The Half-blood Prince - J.K. Rowling
3. Harry Potter & The Deathly Hallows - J.K. Rowling
4. The importance of being earnest - Oscar Wilde
5. My Uncle Oswald - Roald Dahl

6. The stars' tennis balls - Stephen Fry
7. Pride & Prejudice - Jane Austen
8. Dead famous - Ben Elton
9. Animal Farm - George Orwell
10. Jane Eyre - Charlotte Brönte

11. Much ado about nothing - William Shakespeare
12. The Canterville Ghost - Oscar Wilde
13. Making History - Stephen Fry
14. Knots & Crosses - Ian Rankin
15. The Hitchhiker's guide to the galaxy - Douglas Adams

16. The picture of Dorian Gray - Oscar Wilde
17. 1984 - George Orwell
18. Night - Elie Wiesel
19. I capture the castle - Dodie Smith
20. The King's Touch - Jude Morgan

Ja, allemaal Engelstalige boeken. Ik lees eigenlijk nooit meer Nederlandstalige boeken sinds de middelbare school. Degene die ik heb gelezen hebben niet zoveel indruk gemaakt, maar dat blijkt wel uit mijn lijst

Veel Oscar Wilde zie ik nou. Roald Dahl's korte verhalen zijn ook allemaal briljant, maar dat zijn er te veel om hier te noemen.
nogeenmaartenvrijdag 7 september 2007 @ 17:46
Harry Potter is toch niet zo geweldig???
Plastic_Powervrijdag 7 september 2007 @ 17:47
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:46 schreef nogeenmaarten het volgende:
Harry Potter is toch niet zo geweldig???
Dan Brown ook niet
SPOILER
De gustibus enzo...
DaMartvrijdag 7 september 2007 @ 18:02
Ik zie dat de discussie waarover ik hier mijn gedachten heb laten gaan, ook hier nog gevoerd wordt.

Ik wil eigenlijk voorstellen om de brainstormtopic te gebruiken voor discussie over wat wel, niet en hoe mag meedoen en deze topic voor de lijstjes. Dat houdt het wat meer bij elkaar, en de discussie makkelijker te volgen .
nogeenmaartenvrijdag 7 september 2007 @ 18:02
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:47 schreef Plastic_Power het volgende:
Dan Brown ook niet
Hmm, ok, het leest lekker weg en je wordt makkelijk betrokken bij het verhaal en de spelers, evenals bij Potter...
Tja, ik kan elitair gaan doen en Potter afserveren, maarja met Brown in mijn lijst ....
Awel, ik laat het er verder bij :-)


Lees wat je echt! leuk vindt!!
nogeenmaartenvrijdag 7 september 2007 @ 18:07
Aldus even mij Eco's weggehaald (ge-edit). Het zijn zeker boeken die ik mij herinnner, maar het zijn geen boeken die in deze lijst thuishoren. Deze boeken zijn beiden gelezen tijdens "interrail". Het is dan handig om een boek om handen te hebben, maar de echte herinneringen gaan bij interrail toch naar Moitsja (oid) uit Lubliana.
nienkewvrijdag 7 september 2007 @ 18:11
Ai, dit is best lastig. Lees per maand 3 a 4 boeken, maar welke ik nu het mooiste vind.. Dit is mijn poging:

1. Shawshank Redemption - Stephen King.
2. De erfenis van Fontanelli - Andreas Esbach.
3. The order of the Phoenix - J.K. Rowling.
4. Romanitas - Sophie McDougall
5. De weduwnaar - Kluun.
6. De obsessie - Sandra Brown.
7. Sybil - Flora Rheta Schreiber.
8. Het bernini mysterie - Dan Brown.
9. Memoirs of a geisha - Arthur Golden.
10. Dood Spoor - Hannah Nyala.
11. De reis van het drakenschip - C.S. Lewis.
12. De nobelprijs - Andreas Esbach.
13. De verdronken tuin - Carol Goodman.
14. Anna, Hanna en Johanna - Marianne Frederiksson.
15. Pausin Johanna - Donna Woodfolk Cross.
16. De eetclub - Saskia Noort.
17. Da Vinci Code - Dan Brown.
18. Het messias mysterie - Andreas Esbach.
19. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman.
20. Oorlogswinter - Jan Terlouw.

Jeetje, dit is echt wel moeilijk.. Naja, heb het zo eerlijk mogelijk gedaan.
Paginabeheerdervrijdag 7 september 2007 @ 18:11
quote:
Welke boeken mogen meedoen?
De top 50 is bedoeld voor boeken die in overwegende mate fictie zijn. Overwegende non-fictie en wetenschappelijke werken kunnen dus niet meedoen, net als strips.
Kunnen poezie bundels wel worden genomineerd, en wat betreft verzamelbundels van 1 of meerdere schrijvers/ dichters/ (korte verhalen)schrijvers en van cursiefjes etcetera?
DaMartvrijdag 7 september 2007 @ 18:22
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:11 schreef Paginabeheerder het volgende:

[..]

Kunnen poezie bundels wel worden genomineerd, en wat betreft verzamelbundels van 1 of meerdere schrijvers/ dichters/ (korte verhalen)schrijvers en van cursiefjes etcetera?
Er staan nog wat punten open: Fok! boeken top ?? Brainstormtopic
druidevrijdag 7 september 2007 @ 18:23
POMpomPOMpomPOM.

1. Leo Tolstoj - Anna Karenina
2. Leo Tolstoj - Oorlog en Vrede
3. Roald Dahl - De Grote Vriendelijke Reus
4. Haruki Murakami - Ten zuiden van de grens
5 Tommy Wieringa - Joe Speedboot
6. Fjodor Dostojevski - Misdaad en Straf
7. Roald Dahl - Matilda
8. Gabriel García Márquez - Honderd Jaar Eenzaamheid
9. Jan Terlouw - Koning van Katoren
10. Donna Tart - De verborgen geschiedenis
11. Dante Alighieri - De Goddelijke komedie
12. Johann Wolfgang von Goethe - Faust
13. Gerard Reve - De Avonden
14. Jan Siebelink - Knielen op een bed violen
15. Paulo Coelho - De Alchemist
16. Roald Dahl - De griezels
17. Franz Kafka - Het proces
18. Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek
19. Geert van Oorschot - Mijn tante Coleta
20. Fjodor Dostojevski - Idioot
Mainportvrijdag 7 september 2007 @ 18:24
Ik heb Tolstoj nog niet langs zien komen, noch Dostojevski. Om over Balzac en Shakespeare nog maar te zwijgen!

Edit: Druide, wat doe je
Martijn_fijnvrijdag 7 september 2007 @ 18:26
1. Misdaad in Marseile - Jean-Claude Izzo
2. In de ban van de ring - J.R.R. Tolkien
3. De Hobbit - J.R.R. Tolkien
4. The Hitchhikers Guide To The Galaxy - Douglas Adams
5. De witte leeuwin - Henning Mankell

6. Tien kleine negertjes - Agatha Christie
7. Midzomermoord - Henning Mankell
8. Phileine zegt sorry - Ronald Giphart
9. De dag na morgen - Allan Folsom
10. De terechtstelling - Val McDermid

11. De terugkeer van de dansleraar - Henning Mankell
12. Advocaat van de duivel - John Grisham
13. De dichter - Michael Connelly
14. Stad van beenderen - Michael Connelly
15. Sluipmoord - Barry Eisler

16. De jury - John Grisham
17. Bloedbeeld - Michael Connelly
18. Het spel van de Leeuw - Nelson DeMille
19. Dwaalsporen - Henning Mankell
20. Het Sigma Protocol - Ludlum
ranjavrijdag 7 september 2007 @ 18:27
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:11 schreef nienkew het volgende:
Ai, dit is best lastig. Lees per maand 3 a 4 boeken, maar welke ik nu het mooiste vind.. Dit is mijn poging:

1. Shawshank Redemption - Stephen King.
die is toch niet als los boek verschenen, maar als onderdeel van een korte verhalen bundel?
(4 seizoenen geloof ik)

[ Bericht 3% gewijzigd door ranja op 07-09-2007 18:34:51 ]
druidevrijdag 7 september 2007 @ 18:30
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:24 schreef Mainport het volgende:
Ik heb Tolstoj nog niet langs zien komen, noch Dostojevski. Om over Balzac en Shakespeare nog maar te zwijgen!

Edit: Druide, wat doe je
Rofl.
Na het lezen van alle lijstjes was ik ook oprecht teleurgesteld, dat niemand Tolstoj heeft opgenomen in zijn lijstje...
DaMartvrijdag 7 september 2007 @ 18:32
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:24 schreef Mainport het volgende:
Ik heb Tolstoj nog niet langs zien komen, noch Dostojevski. Om over Balzac en Shakespeare nog maar te zwijgen!

Edit: Druide, wat doe je
Dostojevski was al wel genoemd hoor .
Isabeauvrijdag 7 september 2007 @ 18:32
Ik moet nog even nadenken, maar er staat al héél veel inspiratie in de reeds geplaatste lijstjes
Isabeauvrijdag 7 september 2007 @ 18:35
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:27 schreef ranja het volgende:

die is toch niet als los boek verschenen, maar als onderdeel van een korte verhalen bundel?
Het verhaal is afkomstig uit het boek Different Seasons. De oorspronkelijke titel is ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption.
LaFemmeObscurvrijdag 7 september 2007 @ 19:01
Hier mijn top 20:

1. The Witches Hammer - Jane Stanton Hitchcock
2. De stam van de holebeer - Jean M. Auel (Clan of the Cave Bear)
3. De Alchemist - Paulo Coelho
4. Veronika besluit te sterven - Paulo Coelho
5. De kleine prins - Antoine de Saint-Exupery (Le petit Prince)

6. De vallei van de paarden - Jean M. Auel (the valley of horses)
7. De wereld van Sofie - Jostein Gaarder
8. Heks - Susan Smit
9. De Celestijnse Belofte - James Redfield (The Celestine Prophecy)
10. De naam van de Roos - Umberto Eco (The name of the Rose)

11. Slavin - Mende Nazer
12. Juniper - Monica Furlong (kinderboek)
13. Heksenkind - Monica Furlong (kinderboek)
14. Het leven uit een dag - A.F.Th. van der Heijden
15. Inge en Mira - Marianne Frederiksson (helaas is ze pas geleden overleden)

16. De heks van Portobello - Paulo Coelho
17. De nevelen van Avalon - Marion Zimmer Bradley (The mists of Avalon)
18. Koning van Katoren - Jan Terlouw (kinderboek)
19. De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
20. De dans van de drummers - Hans Hagen (kinderboek)

Caironvrijdag 7 september 2007 @ 19:11
1. Dune - Frank Herbert.
2. American Psycho - Brett Easton Ellis.
3. Do Androids Dream of Electric Sheep (Bladerunner) - Phillip K. Dick.
4. The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde.
5. Dying Inside - Robert Silverberg.

6. Het Oneindige Verhaal - Michael Ende
7. The Possibility of an Island - Michel Houellebecq
8. Stand on Zanzibar - John Brunner
9. Alice through the looking glass - Lewis Carroll
10. Generation X - Douglas Coupland

11. Headcrusher - Alexander Garros Aleksei Evdokimov

rest volgt nog
Paginabeheerdervrijdag 7 september 2007 @ 19:13
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:22 schreef DaMart het volgende:

[..]

Er staan nog wat punten open: Fok! boeken top ?? Brainstormtopic
Thanks (en excuus dat ik in dit topic reageerde i.p.v. die andere topic.... maar dat is het nadeel van direct op FP hierheen te worden gestuurd).
DaMartvrijdag 7 september 2007 @ 19:16
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 15:38 schreef KingKai het volgende:
(1) Douglas Adams - Alle vijf de delen van "The Hitchhikers Guide To The Galaxy" trilogie
(Het Transgalactische Liftershandboek?)
Weet je zeker dat het er vijf waren?
methodmichvrijdag 7 september 2007 @ 19:26
1 On The Road (Onderweg) - Jack Kerouac
2 Trainspotting - Irvine Welsh
3 Figuranten - Arnon Grunberg
4 Vals Licht - Joost Zwagerman
5 De Terugkeer Van Bonanza - Herman Brusselmans
6 Joe Speedboot - Tommy Wieringa
7 Gimmick! - Joost Zwagerman
8 Dubbelspel - Frank Martinus Arion
9 Het Woeden Der Gehele Wereld - Maarten 't Hart
10 Soap - Paul Mennes
11 Ex-Drummer - Herman Brusselmans
12 Catcher In The Rye (Vanger In Het Koren) - J.D. Salinger
13 Heden Ben Ik Nuchter - Herman Brusselmans
14 Blauwe Maandagen - Arnon Grunberg
15 Morgenster - Jaap Scholten
16 High Fidelity - Nick Hornby
17 De Geschiedenis Van Mijn Kaalheid - Marek van der Jagt
18 Phileine Zegt Sorry - Ronald Giphart
19 De Rest Is Geschiedenis - Luc De Vos
20 De Dwaze Vader - Tijl Rood

Helaas mogen sportboeken niet, want vooral non-fictie, anders had ik zeker drie andere goede nominaties gehad!

[ Bericht 1% gewijzigd door methodmich op 08-09-2007 12:24:02 ]
bladibladiblavrijdag 7 september 2007 @ 19:51
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:24 schreef Mainport het volgende:
Ik heb Tolstoj nog niet langs zien komen, noch Dostojevski. Om over Balzac en Shakespeare nog maar te zwijgen!

Edit: Druide, wat doe je
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:22 schreef bladibladibla het volgende:
11. Much ado about nothing - William Shakespeare
Shakespeare-lover is present
Plaasvrijdag 7 september 2007 @ 20:00
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 14:35 schreef Lonewolf2003 het volgende:

[..]

Nee, Nescio komt zekers ook terug in mijn top.
Dan nog zouden wij voorlopig de enige twee zijn.

Ik snap dit niet
livelinkvrijdag 7 september 2007 @ 20:21
1.Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
2.Om het rood van de krijger - Rosemary Sutcliff
3.De Vliegeraar - Khaleid Hosseini
4.De Herfst zal schitterend zijn - Jan Siebelink
5.De taal der liefde - Gerard Reve
6.Jonathan, laat je niet kisten - K.M. Peyton
7.De Tillermanboeken - Cynthia Voigt
8.Meester van de Zwarte Molen - O. Preussler
9.Hersenschimmen - J. Bernlef
10.Duizend schitterende zonnen - Khaleid Hosseini
11.In de ban van de ring - Tolkien
12.Hallo meneer God..... met Anna - Fynn
13.Ordinary people - Judith Guest
14.Triomf van de verschroeide aarde - Thea Beckman
15.Harry Potter en de gevangene van Azkaban - J.K. Rowling
16.Het duister dat ons scheidt - Renate Dorrestein
17.Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
18.Het boek Dina - Herbjorg Wassmo
19.Het kleine huis aan de rivier - Laura Ingalls Wilder
20.De kleine Nicolaas - Rene Goscinny en Jean-Jacques Sempe
hasse8vrijdag 7 september 2007 @ 20:29
ow! Wat een geweldig idee! Ik ga hard nadenken en eens in mijn boekenkasten duiken... Moeilijk hoor, nr. 1 en 2 heb ik al wel, maar daarna staan een heleboel titels te dringen voor een plaatsje......
DancingPhoebevrijdag 7 september 2007 @ 22:23
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 20:21 schreef livelink het volgende:
1.Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
2.Om het rood van de krijger - Rosemary Sutcliff
3.De Vliegeraar - Khaleid Hosseini
4.De Herfst zal schitterend zijn - Jan Siebelink
5.De taal der liefde - Gerard Reve
6.Jonathan, laat je niet kisten - K.M. Peyton
7.De Tillermanboeken - Cynthia Voigt
8.Meester van de Zwarte Molen - O. Preussler
9.Hersenschimmen - J. Bernlef
10.Duizend schitterende zonnen - Khaleid Hosseini
11.In de ban van de ring - Tolkien
12.Hallo meneer God..... met Anna - Fynn
13.Ordinary people - Judith Guest
14.Triomf van de verschroeide aarde - Thea Beckman
15.Harry Potter en de gevangene van Azkaban - J.K. Rowling
16.Het duister dat ons scheidt - Renate Dorrestein
17.Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
18.Het boek Dina - Herbjorg Wassmo
19.Het kleine huis aan de rivier - Laura Ingalls Wilder
20.De kleine Nicolaas - Rene Goscinny en Jean-Jacques Sempe
Ooh ja ordinary people! Dat boek heeft op mij ook wel indruk gemaakt. Het was een verplicht boekenlijst boek en iedereen haatte het. Ik had het in een poep en en zucht uit en genoot echt van de lessen die we aan dat boek hebben besteed.
Locustavrijdag 7 september 2007 @ 23:59
Hmmmm, moeilijk moeilijk hoor.... ik zal vast wel weer het e.e.a. vergeten zijn ( ) maar dit zijn de boeken die het eerste in me opkwamen:

1. Karakter - F. Bordewijk
2. Het Bernini mysterie - Dan Brown
3. Kinderen van moeder Aarde - Thea Beckman
4. De wereld van Sofie - Jostein Gaarder
5. Romanitas - Sophie McDougall
6. Keizers sterven niet in bed - Fik Meijer
7. Macht - Fik Meijer
8. Polo - Jilly Cooper
9. De naam van de roos - Umberto Eco
10. Harry Potter en de vuurbeker - J.K. Rowling
11. Alles is eventueel - Stephen King
12. Het Messias mysterie - Andreas Eschbach
13. De Heeren van de thee - Hella Haasse
14. Het Gulden Vlies van Thule - Thea Beckman
15. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
16. Tot het laatste uur - Traudl Junge
17. De zwarte met het witte hart - Arthur Japin
18. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
19. Het Geheim - Anna Enquist
20. Het Gouden Ei - Tim Krabbe

Plastic_Powerzaterdag 8 september 2007 @ 02:03
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 23:59 schreef Locusta het volgende:
16. Tot het laatste uur - Traudl Junge
Dat is non-fictie, toch?
Liejannuhzaterdag 8 september 2007 @ 09:29
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 18:32 schreef Isabeau het volgende:
Ik moet nog even nadenken, maar er staat al héél veel inspiratie in de reeds geplaatste lijstjes
Wat Isa zegt!
Best moeilijk een lijstje te maken!
V.zaterdag 8 september 2007 @ 09:41
tV.p

V.
V.zaterdag 8 september 2007 @ 09:43
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:22 schreef bladibladibla het volgende:
4. The importance of being earnest - Oscar Wilde

11. Much ado about nothing - William Shakespeare
...wat toneelstukken zijn en geen boeken

V.
bladibladiblazaterdag 8 september 2007 @ 10:47
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 09:43 schreef Verbal het volgende:

[..]

...wat toneelstukken zijn en geen boeken

V.
Klopt, maar je kan het natuurlijk ook zien als een dialoog tussen veel mensen van +200 pagina's

En wat is een boeken top 50 nou zonder Shakespeare?

EDIT: Heb de kwestie even voorgelegd in het brainstorm-topic
V.zaterdag 8 september 2007 @ 11:21
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 10:47 schreef bladibladibla het volgende:

[..]

Klopt, maar je kan het natuurlijk ook zien als een dialoog tussen veel mensen van +200 pagina's
Dat kan ook, maar ik dacht: kom ik merk het even op Theoretisch gezien kun je dan ook een filmscript nomineren
quote:
En wat is een boeken top 50 nou zonder Shakespeare?
Een vrij strenge boekenlijst Maar ik heb, als Shakespeare-adept, geen enkel bezwaar, het is alleen misschien wel helder om dat duidelijk te hebben.
quote:
EDIT: Heb de kwestie even voorgelegd in het brainstorm-topic
Prima, we wachten het af.

V.
bladibladiblazaterdag 8 september 2007 @ 11:46
Uit het brainstorm-topic:
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 11:03 schreef DaMart het volgende:
Zijn die toneelstukken ook in boekvorm gepubliceerd en verkrijgbaar in de boekwinkel? Dan vind ik dat ze gewoon genoemd kunnen worden. Het belangrijkste is dat er een verhaal wordt verteld, wat je kan lezen .
Volgens dit criteria zou een toneelstuk dus wel mogen
Locustazaterdag 8 september 2007 @ 12:06
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 02:03 schreef Plastic_Power het volgende:
Dat is non-fictie, toch?
Hmmm.... ja, maar volgens mij wel een beetje "geromantiseerd"
Naja, ik laat het aan de mensen hier wel over of hij mee mag tellen, of niet
DaMartzaterdag 8 september 2007 @ 12:19
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 12:06 schreef Locusta het volgende:

[..]

Hmmm.... ja, maar volgens mij wel een beetje "geromantiseerd"
Naja, ik laat het aan de mensen hier wel over of hij mee mag tellen, of niet
Ik heb even via Google naar dit boek gezocht, en zie dat het voornamelijk autobiografisch is. Het criterium om boeken mee te laten doen, is dat het in overwegende mate fictief is. Ik ben dus bang dat deze titel niet mee kan doen . Misschien kun je dit boek vervangen door een ander boek in je lijstje?
Pien85zaterdag 8 september 2007 @ 12:45
Ik heb er een tot 15 van moeten maken, de rest zou ik zo over moeten nadenken dat het het niet waard is om ze te vermelden.

1. De Tweeling - Tessa de Loo
2. 14 dagen op een ijsschots - S Abramsz
3. De reis van de lege flessen - Kader Abdollah
4. Virginia Andrews - Butterfly
5. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

6. Pijnstillers - Carrie Slee
7. De Kleine Blonde Dood - Boudewijn Buch
8. Het leven uit een dag - A. F. Th. van der Heijden
9. Bezeten van mij - Nicci French
10. Dodewake (Pet cemetary) - Stephen King

11. Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman
12. M'n Lieve Audrina - Virginia Andrews
13. Ik ook van jou - Ronald Giphart
14. De grote vriendelijke reus - Roald Dahl
15. De da vinci code - Dan Brown
Locustazaterdag 8 september 2007 @ 12:59
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 12:19 schreef DaMart het volgende:
Ik heb even via Google naar dit boek gezocht, en zie dat het voornamelijk autobiografisch is. Het criterium om boeken mee te laten doen, is dat het in overwegende mate fictief is. Ik ben dus bang dat deze titel niet mee kan doen . Misschien kun je dit boek vervangen door een ander boek in je lijstje?
Zal ff kijken
Locustazaterdag 8 september 2007 @ 13:01
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 23:59 schreef Locusta het volgende:
Hmmmm, moeilijk moeilijk hoor.... ik zal vast wel weer het e.e.a. vergeten zijn ( ) maar dit zijn de boeken die het eerste in me opkwamen:

1. Karakter - F. Bordewijk
2. Het Bernini mysterie - Dan Brown
3. Kinderen van moeder Aarde - Thea Beckman
4. De wereld van Sofie - Jostein Gaarder
5. Romanitas - Sophie McDougall
6. Keizers sterven niet in bed - Fik Meijer
7. Macht - Fik Meijer
8. Polo - Jilly Cooper
9. De naam van de roos - Umberto Eco
10. Harry Potter en de vuurbeker - J.K. Rowling
11. Alles is eventueel - Stephen King
12. Het Messias mysterie - Andreas Eschbach
13. De Heeren van de thee - Hella Haasse
14. Het Gulden Vlies van Thule - Thea Beckman
15. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
16. Tot het laatste uur - Traudl Junge
17. De zwarte met het witte hart - Arthur Japin
18. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
19. Het Geheim - Anna Enquist
20. Het Gouden Ei - Tim Krabbe

Boek op nummer 16 vervangen door: De co-assistent - Anne Hermans
simmuzaterdag 8 september 2007 @ 13:21
mag je ook series noemen?

dus bv tolkien: 'lord of the rings" op 1 nummer?
DaMartzaterdag 8 september 2007 @ 13:23
Even een update van wat wel en niet is verwerkt:

De lijstjes van de volgende personen zijn inmiddels verwerkt:
0033
Just_theonedear
DancingPhoebe
Plaas
Novachoek
blue_funk
Plastic_Power
TheMagnificent
RedBloodSucker
No-P
Ikookhier
Nogeenmaarten
druide
LaFemmeObscur
Methodmich
Pien85
DaMart

Nog niet verwerkt, zijn de lijstjes van:
Jamal
Hydex
DrDarwin
KingKai
Salsanadia
Koraalduivel
Bladibladibla
Nienkew
Martijn_fijn
Oddman
Locusta
Livelink

Omdat er nog een discussie loopt over hoe om te gaan met series als bijvoorbeeld LOTR en Harry Potter, heb ik deze lijstjes nog even niet verwerkt. Dit doe ik uiteraard alsnog als er duidelijkheid is in de lopende discussie. Hierover ben ik met Isabeau en Automatic_Rock in overleg .

Overigens zijn een aantal lijstjes die vóór de discussie over series zijn ingediend, maar waar wel titels in staan die onder de discussie vallen, al wel verwerkt.


Ook niet verwerkt zijn de lijstjes van:
Cairion
DevilsAndDust

Beiden hebben aangegeven nog even verder te willen denken over aanvullende of vervangende titels.

Mocht ik nog iemand over het hoofd hebben gezien, dan hoor ik dat graag .

Ik zoek trouwens zelf ook wat extra informatie bij alle genoemde boeken, voor wat leuke statistieken bij de top 50. Het leuke daarvan vind ik, dat ik ook de samenvattingen van die boeken te zien krijg, en nu dus een behoorlijke lijst nog te lezen boeken aan het maken ben
DaMartzaterdag 8 september 2007 @ 13:26
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 13:21 schreef simmu het volgende:
mag je ook series noemen?

dus bv tolkien: 'lord of the rings" op 1 nummer?
Aangezien dat een discussiepunt is, ben ik daarover nog in overleg met de moderators. We komen er op terug .
Caironzaterdag 8 september 2007 @ 14:36
quote:
1. Dune - Frank Herbert.
2. American Psycho - Brett Easton Ellis.
3. Do Androids Dream of Electric Sheep (Bladerunner) - Phillip K. Dick.
4. The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde.
5. Dying Inside - Robert Silverberg.

6. Het Oneindige Verhaal - Michael Ende.
7. The Possibility of an Island - Michel Houellebecq.
8. Stand on Zanzibar - John Brunner.
9. Alice through the looking glass - Lewis Carroll.
10. Generation X - Douglas Coupland.
11. Headcrusher - Alexander Garros Aleksei Evdokimov.
12. Kafka on the Shore - Murakami.
13. Das Urteil - Franz Kafka.
14. Het Moswoud - Brian Jacques.
15. The Demolished Man - Alfred Bester.

16. A Study in Scarlet - Doyle.
17. Peter Pan - J.M. Barrie.
18. More than Human - Theodore Sturgeon.
19. Slaughterhouse Five - Kurt Vonnegut.
20. Frankenstein - Mary Shelley .
don-remonzaterdag 8 september 2007 @ 15:24
1. Dune
2. Bernini Mysterie
3. Digital Fortress
4. The da vinci code
5. Kroongetuige
CherryLipszaterdag 8 september 2007 @ 15:43
1. The Bell Jar - Sylvia Plath
2. The Lovely Bones - Alice Sebold
3. A Million Little Pieces - James Frey
4. Great Expectations - Charles Dickens
5. The New York Trilogy - Paul Auster
6. Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
7. Bridget Jones's Diary - Helen Fielding
8. My Sister's Keeper - Jodi Picoult
9. Interview with the Vampire - Anne Rice
10. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
11. Turks Fruit - Jan Wolkers
12. Jane Eyre - Charlotte Brontë
13. The World According to Garp - John Irving
14. Wuthering Heights - Emily Brontë
15. Vier Seizoenen - Stephen King
16. The Catcher in the Rye - JD Salinger
17. Blood and Gold - Anne Rice
18. I Never Promised You a Rose Garden - Joanne Greenberg
19. De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
20. De gelukkige huisvrouw - Heleen van Royen
Falcozaterdag 8 september 2007 @ 15:44
1. Catcher in the Rye - JD Salinger
2. Phileine zegt sorry - Ronald Giphart
3. Boys from Brazil - Ira Levin
4. Life of Pi - Yann Martel
5. Nesnesitelná Lehkost Bytí - Milan Kundera
6. Being There - Jerzy Kosinski
7. Buitenstaanders - Renate Dorrestein
8. De Eeuw van mijn Vader - Geert Mak
9. Unendliche Geschichte, Die - Michael Ende
10. Werther Nieland - Gerard Kornelis van het Reve
11. Kinderen van Moeder Aarde - Thea Beckman
12. Kees de Jongen - Theo Thijssen
13. 1984 - George Orwell
14. Pluk van de Petteflet - Annie MG Schmidt
15. Het Gouden Ei - Tim Krabbe
16. Matilda - Roald Dahl
17. Gstaad - Marek van der Jagt
18. De Aanslag - Harry Mulisch
19. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
20. Sergei Bubka's Wondermethode - David Sandes
Martijn_fijnzaterdag 8 september 2007 @ 16:02
Opvallend weinig liefhebbers van (literaire) thrillers op Fok.
Falcozaterdag 8 september 2007 @ 16:04
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 16:02 schreef Martijn_fijn het volgende:
Opvallend weinig liefhebbers van (literaire) thrillers op Fok.
De Da Vinci Code valt nèt buiten mijn top20!
Martijn_fijnzaterdag 8 september 2007 @ 16:09
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 16:04 schreef Falco het volgende:

[..]

De Da Vinci Code valt nèt buiten mijn top20!
Pluk van de Petteflet in je lijstje maakt veel goed, jeugdsentiment.
Ibliszaterdag 8 september 2007 @ 16:48
Ik vind het eensdeels verleidelijk om ’s andersmans top 20 te bekijken om goede ideeën op te doen, en vooral geen boeken te vergeten, maar anderdeels is het toch ook wel een beetje te makkelijk om je er te veel door te laten beïnvloeden, edoch, hier komt het.

1. Lijmen/Het Been – Willem Elsschot
2. De Uitvreter – Nescio
3. Der Mann ohne Eigenschaften (De man zonder eigenschappen) – Robert Musil
4. Le Petit Prince (De kleine prins) – Antoine de Saint-Exupéry
5. Das Parfum (Het parfum) – Patrick Süskind

6. Der Zauberberg (De toverberg) – Thomas Mann
7. L'étranger (De vreemdeling) – Albert Camus
8. Terug tot Ina Damman – Simon Vestdijk
9. Demian – Herman Hesse
10. Die Verwandlung (De metamorfose) – Franz Kafka

11. Youth (Portret van een jongeman) – J.M. Coetzee
12. Disgrace (In Ongenade) – Coetzee
13. De Avonden – Gerard Reve
14. In Cold Blood (In Koelen Bloede) – Truman Capote
15. Nooit meer Slapen – W.F. Hermans

16. 100 jaar eenzaamheid – Gabriel García Márquez
17. Oblomov – Gontsjarov
18. De Stille Kracht – Louis Couperus
19. Misdaad en straf – Fjodor Dostojevski
20. La Nausée (Walging) – J.P. Sartre
Lange_Lanszaterdag 8 september 2007 @ 16:54
1. Sage Scheuring 1; de Magiër – Raymond E. Feist
2. Dag na Morgen – Alan Folsom
3. Paranoia – Joseph Finder
4. Sage Scheuring 2; Zilverdoorn – Raymond E. Feist
5. De Hobbit – J.R.R. Tolkien
6. De Metsiers – Hugo Claus
7. Levende Schepen 1; Het Magische Schip – Robin Hobb
8. Sage Scheuring 5; Boekanier des Konings – Raymond E. Feist
9. Dag van Bekentenis – Alan Folsom
10. Het ardennenoffensief – Alan Kershaw
11. De bende van de Bokkenrijders – Ton van Reen
12. De voorzitter- Ronald Giphart
13. Vals Licht – Joost Zwagerman
14. Sage Scheuring 3; Duisternis over Sethanon – Raymon E. Feist
15. Silmarillion – J.R.R. Tolkien
16. Das Parfum – Patrick Süskind
17. De terugkeer van de dansleraar – Henning Mankell
18. Brandende mannen – Ton van Reen
19. Icoon – Frederick Forsyth
20. Animal Farm - George Orwell

Ik ben sinds kort nogal into het Fantasy genre.
Lange_Lanszaterdag 8 september 2007 @ 16:58
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 16:48 schreef Iblis het volgende:
Ik vind het eensdeels verleidelijk om ’s andersmans top 20 te bekijken om goede ideeën op te doen, en vooral geen boeken te vergeten, maar anderdeels is het toch ook wel een beetje te makkelijk om je er te veel door te laten beïnvloeden, edoch, hier komt het.
Ik heb juist expres nergens anders naar gekeken. Maar nu k zo rond aan het kijken ben, zie ik wel een aantal boeken die bij mij eigenlijk ook wel een plaatsje hadden verdiend.
xprotagonistxzaterdag 8 september 2007 @ 17:13
quote:
Nomineer je minder dan 20 boeken, dan worden de punten zodanig toegekend via het schema hierboven, dat je laagst genoteerde boek altijd maar 1 punt krijgt.
Post je bijvoorbeeld een top 10, krijgt je nummer 1 dus maar 10 punten, en bij een top 5 maar 5 punten
Ik haal de 20 niet, zo uit m'n hoofd, maar als ik mijn nummer 1 dus normaal wil laten meetellen kan ik het beste de resterende nummers opvullen met willekeurige titels? Klinkt vreemd-achtig.
Troelzaterdag 8 september 2007 @ 17:33
Ik plaats een tvp, ik wil hier over nadenken.
Ibliszaterdag 8 september 2007 @ 17:35
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 17:13 schreef xprotagonistx het volgende:

[..]

Ik haal de 20 niet, zo uit m'n hoofd, maar als ik mijn nummer 1 dus normaal wil laten meetellen kan ik het beste de resterende nummers opvullen met willekeurige titels? Klinkt vreemd-achtig.
Als je geen top 20 kunt maken, omdat je minder dan 20 boeken gelezen hebt, tja, dan is het relatief makkelijk voor een boek om op nummer 1 te komen. Als je maar één boek hebt gelezen, dan zal dat, hoe goed of slecht het is, in ieder geval op nummer één komen. Dat is niet veel zeggend. Heb je maar 10 boeken gelezen, dan komen ze allemaal in de top 10. Als je een 11e boek leest, en je top 10 is dan nog steeds hetzelfde, dan zegt dat al wat meer. Kortom, het lijkt me goed om top 10's minder te waarderen om deze redenen.

En als je 20 boeken hebt gelezen, welnu, dan kun je toch ook wel een top 20 maken?
SCHzaterdag 8 september 2007 @ 17:54
Pft, ik kan wel 5 lijstjes plaatsen - hangt erg van mijn luim af.
Maar ik kom er met 1 binnenkort.
SCHzaterdag 8 september 2007 @ 18:37
1. Gerard Reve - De Avonden
2. W. F. Hermans - Onder professoren
3. Maarten 't Hart - Een vlucht regenwulpen
4. Patrick Susskind - Het parfum
5. Tom Wolfe - The Bonfire of the Vanities
6.Donna Tartt - De verborgen geschiedenis
7. Veronica Hazelhoff - De bijenkoningin
8. Aidan Chambers - Je moet dansen op mijn graf
9. Philip Roth - Het complot tegen Amerika
10. J.K. Rowling - Harry Potter (de serie, anders deel 5)
11. John Irving - De wereld volgens Garp
12. David Leavitt - Terwijl Engeland slaapt
13. Mark Haddon - Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
14. Tommy Wieringa - Joe Speedboot
15. Renate Dorrestein - Het duister dat ons scheidt
16. J. M. Coetzee - In ongenade
17. Pier Paolo Pasolini - Meedogenloos bestaan
18. Chaim Potok - Mijn naam is Asjer Lev
19. Joost Zwagerman - Chaos en Rumoer
20. H.W. Roos - De Kameleon (hele reeks)

Heb per schrijver maar 1 boek geplaatst en verder gelet op een aardige mix van Nederlandse en buitenlandse literatuur en jeugdliteratuur.

[ Bericht 2% gewijzigd door SCH op 08-09-2007 22:19:24 ]
bluteczaterdag 8 september 2007 @ 18:42
1. Lolita - Vladimir Nabokov
2. Dubbelspel - Frank Martinus Arion
3. Bidden wij voor Owen Meany - John Irving
4. Jaloezie - Pittigrilli
5. Het Parfum - Patrick Suskind
6. 1984 - George Orwell
7. De verborgen geschiedenis - Donna Tartt
8. Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans
9. De naam van de Roos - Umberto Eco
10. A Clockwork Orange - Anthony Burgess
11. De Kleine Prins - Antoine de Saint-Exupéry
12. Alice in Wonderland - Lewis Carroll
13. Bloedverwanten - Michael Cunningham
14. Babylon - Marcel Möring
15. De blinde passagiers - Jan Brokken
16. Het leven van Pi - Yann Martel
17. Het meesterstuk - Anna Enquist
18. Oom Oswald - Roald Dahl
19. Jonathan Livingston Seagull - Richard Bach
20. Winnie-the-Pooh - A.A. Milne
simmuzaterdag 8 september 2007 @ 19:44
al iets bekend over of series ook in zn geheel mogen?
Steven184zaterdag 8 september 2007 @ 19:58
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 18:37 schreef SCH het volgende:
1. Gerard Reve - De Avonden
2. W. F. Hermans - Onder professoren
3. Maarten 't Hart - Een vlucht regenwulpen
4. Patrick Susskind - Het parfum
5. Tom Wolfe - The Bonfire of the Vanities
6.Donna Tartt - De verborgen geschiedenis
7. Veronica Hazelhoff - De bijenkoningin
8. Aidan Chambers - Je moet dansen op mijn graf
9. Philip Roth - Het complot tegen Amerika
10. J.K. Rowling - Harry Potter (de serie, anders deel 5)
11. Philip Roth - Het complot tegen Amerika
12. John Irving - De wereld volgens Garp
13. David Leavitt - Terwijl Engeland slaapt
14. Mark Haddon - Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
15. Renate Dorrestein - Het duister dat ons scheidt
16. J. M. Coetzee - In ongenade
17. Pier Paolo Pasolini - Meedogenloos bestaan
18. Chaim Potok - Mijn naam is Asjer Lev
19. Joost Zwagerman - Chaos en Rumoer
20. H.W. Roos - De Kameleon (hele reeks)

Heb per schrijver maar 1 boek geplaatst en verder gelet op een aardige mix van Nederlandse en buitenlandse literatuur en jeugdliteratuur.
Je hebt tweemaal Philip Roth met 'Het complot tegen Amerika' op 9 en 11. Zonde als daardoor de avonden niet alle punten krijgt.
Ancientzaterdag 8 september 2007 @ 20:48
# 1 – Het lijden van de jonge Werther - Johann Wolfgang Goethe
# 2 – Lolita - Vladimir Nabokov
# 3 – De wereld van Sofie - Jostein Gaarder
# 4 – Het slot - Franz Kafka
# 5 – De alchemist - Paulo Coelho
# 6 – Haroun and the sea of stories - Salman Rushdie
# 7 – In de ban van de ring - J.R.R Tolkien
# 8 – Het boek van Bod Pa - Anton Quintana
# 9 – Mens of geen mens - Vercors
# 10 – Het gouden ei - Tim Krabbé
# 11 – Mijn kleine oorlog - Louis Paul Boon
# 12 – Een schitterend gebrek - Arthur Japin
# 13 – De gedaanteverwisseling - Franz Kafka
# 14 – Lof der zotheid - Erasmus
# 15 – Karakter - F. Bordewijk
# 16 – De zahir - Paulo Coelho
# 17 – De goddelijke komedie - Dante Alighieri
# 18 – Faust - Johann Wolfgang Goethe
# 19 – De bijbel - God
# 20 – Het proces - Franz Kafka

[ Bericht 1% gewijzigd door Ancient op 08-09-2007 20:55:12 ]
Troelzaterdag 8 september 2007 @ 20:52
Komt er een aparte kinderboeken top 50 of mag ik die ook gewoon noemen wetende dat ze er nooit doorkomen?
wycciezaterdag 8 september 2007 @ 21:44
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 13:01 schreef Locusta het volgende:
Boek op nummer 16 vervangen door: De co-assistent - Anne Hermans
De Fik Meijer-boeken zijn ook geen fictie. (Sorry dat je nu weer twee nieuwe titels moet zoeken )
SCHzaterdag 8 september 2007 @ 22:22
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 19:58 schreef Steven184 het volgende:

[..]

Je hebt tweemaal Philip Roth met 'Het complot tegen Amerika' op 9 en 11. Zonde als daardoor de avonden niet alle punten krijgt.
Thanx, lijst aangepast
tong80zaterdag 8 september 2007 @ 22:45
1 Gerard Reve- De Avonden
2 Bordewijk - Bint
3 John Irving - The world according to Garp
4 Bukowski - Postoffice
5 Milan Kundera - De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
6 Jan Wolkers - Terug naar Oestgeest
7 Truman Capote- In coold blood
8 John Irving - Hotel New Hampshire
9 Henry Chariere - Pappilon
10 Bret Easton Ellis - Less than zero
11 Roddy Doyle - Paddy Clark ha ha ha
12 WF Hermans - Onder professoren
13 Joseph Keller - Catch 22
14 Jan Wolkers - Turks Fruit
15 WF Hermans - Ik heb altijd gelijk
16 Gerrit Komrij - Papieren tijgers
17 Bordewijk - Karakter
18 P F Thomése - Zuidland
19 Dick Laan - Pinkeltje
20 God - De Bijbel

V.zaterdag 8 september 2007 @ 23:09
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 11:46 schreef bladibladibla het volgende:
Uit het brainstorm-topic:
[..]

Volgens dit criteria zou een toneelstuk dus wel mogen
En scripts in boekvorm ook?

V.
OnderBroekenPoepzaterdag 8 september 2007 @ 23:09
1) The lord of the rings - JRR Tolkien
2) Magier - Raymond E Feist (hele serie is amazing echt een aanrader)
3) De voorspelling - David Eddings (ook deze hele serie is geweldig)
4) Leerling en meester - robin hobb (hele serie)
5) Waylander - David Gemmell (hele serie)
6) De eerste wet van de magie - Terry Goodkind (hele serie)
7) De Kameleon - HW Roos (hele serie)
8) De Vijf - Enid Blyton (hele serie)
9) Dune - Frank Herbert
10) Dark rivers of the heart - Dean Koontz
11) Het koude vuur - Dean Koontz
12) Huiveringen - Dean Koontz
13) Davincie code - Dan Browns
14) Papillon - Henri Charrière (mag ie meedoen?)
15) The hobbit - JRR Tolkien
16) Minority report - Philip K Dick
17) Giph - Ronald Giphart
18) American Psycho - Brett Easton Ellis
19) Do Androids Dream of Electric Sheep - Philip K Dick
20) IT - Stephen King

ben dus een serie fanaat, wou Raymond E Feist eigelijks op 1 hebben maar tsja
uit eerbied aan de vader van het genre um toch maar op 2 gezet.

[ Bericht 1% gewijzigd door OnderBroekenPoep op 09-09-2007 00:30:38 ]
prupkezaterdag 8 september 2007 @ 23:35
1) messias -> boris starling
2) dooi -> rascha peper
3) de vogelman -> mo hayder
4) hersenschimmen -> bernlef
5) de tweeling -> tessa de loo
6) de garnalen pelster -> nilgun yerli
7) mijn tweede huid -> erwin mortier
8) morgenster -> jaap scholten
9) reis naar het kind -> vonne van der meer
10 ) schimmenrijk -> rosita steenbeek
11) duister lot -> david baldacci
12) slaap -> annelies verbeke
13) turks fruit -> jan wolkers
14) het testament -> john grisham
15 ) de voorlezer -> bernard schlink
16 ) zusje van me -> barbara voors
17 ) emma's geluk -> claudia schreiber
18) hoe kluts ik een muts? -> nina killham
19 ) de gelukkige huisvrouw -> heleen van royen
20 ) hou je mond -> sophie kinsella
Pistol_Petezaterdag 8 september 2007 @ 23:49
01. Tom Wolfe - The Bonfire of the Vanities
02. Harry Mulisch - De Ontdekking van de Hemel
03. Umberto Eco - De Naam van de Roos
04. F. Boredewijk - Karakter
05. Heinrich Böll - Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum (De verloren eer van Katharina Blum)
06. Ken Kesey - One flew over the cuckoo's nest
07. Leo Tolsoij - Oorlog en Vreede
08. Willem Frederik Hermans - De donkere kamer van Damokles
09. Henri Charriere - Papillon
10. Multatuli - Max Havelaar
11. Günther Grass - Im Krebsgang (In krabbengang)
12. Mark Haddon - The curious incident of the dog in the middle of the night (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht)
13. Umberto Eco - De slinger van Foucault
14. JD Sallinger - Cather in the rye
15. Gabriel Garcia Marquez - Honderd jaar eenzaamheid
16. Patrick Süskind - Das Parfum
17. DBC Pierre - Vernon God Little
18. Carlos Ruiz Zafon - De schaduw van de wind
19. Gerard Mak - De eeuw van mijn vader
20. Tommy Wieringa - Joe Speedboat

DaMartzaterdag 8 september 2007 @ 23:50
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 23:09 schreef Verbal het volgende:

[..]

En scripts in boekvorm ook?

V.
Wat mij betreft is het criterium dat het om verhalen moet gaan die iedereen zo bij de boekwinkel in boekvorm zou kunnen kopen. Dus als het in scriptvorm is uitgegeven, zie ik geen reden waarom het niet mee zou kunnen doen .
monchouzaterdag 8 september 2007 @ 23:51
Ik nomineer maar 1 boek: Shantaram!!
DaMartzaterdag 8 september 2007 @ 23:51
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 17:35 schreef Iblis het volgende:

[..]

Als je geen top 20 kunt maken, omdat je minder dan 20 boeken gelezen hebt, tja, dan is het relatief makkelijk voor een boek om op nummer 1 te komen. Als je maar één boek hebt gelezen, dan zal dat, hoe goed of slecht het is, in ieder geval op nummer één komen. Dat is niet veel zeggend. Heb je maar 10 boeken gelezen, dan komen ze allemaal in de top 10. Als je een 11e boek leest, en je top 10 is dan nog steeds hetzelfde, dan zegt dat al wat meer. Kortom, het lijkt me goed om top 10's minder te waarderen om deze redenen.

En als je 20 boeken hebt gelezen, welnu, dan kun je toch ook wel een top 20 maken?
Je haalt me de woorden uit mijn toetsenbord!
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 19:44 schreef simmu het volgende:
al iets bekend over of series ook in zn geheel mogen?
Nee, we zijn er nog mee bezig. Helaas is niet iedereen 24 uur per dag bereikbaar .
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 20:52 schreef Troel het volgende:
Komt er een aparte kinderboeken top 50 of mag ik die ook gewoon noemen wetende dat ze er nooit doorkomen?
Er komt geen aparte kinderboeken top 50. Die doen gewoon mee in de totale lijst .
Kozzmiczondag 9 september 2007 @ 00:20
1 - Nikos Kazantzakis - The Last Temptation (of Christ)
2 - Frederik van Eeden - De kleine Johannes
3 - Jack Kerouac - The Dharma Bums
4 - Douglas Adams - The Hitchhikers Guide To The Galaxy
5 - Jack Kerouac - On the Road
6 - Tom Wolfe - The Electric Kool-Aid Acid Test
7 - Tommy Wieringa - Joe Speedboot
8 - Bret Easton Ellis - American Psycho
9 - Robert M. Pirsig - Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry Into Values
10 - Michel Houellebecq - Les Particules élémentaires
11 - John Fante - Ask the Dust
12 - William Sutcliffe - Are You Experienced?
13 - Philippe Djian - 37,2° le matin (Betty Blue)
14 - Adriaan van Dis - Zilver
15 - J.D. Salinger - Catcher in the Rhye
16 - Herman Brusselmans - Ex-Drummer
17 - Simon Vinkenoog - Zolang te water
18 - Hanif Kureishi - The Buddha of Suburbia
19 - Ernest Hemingway - The Sun Also Rises
20 - Antoine de Saint-Exupery - Le petit Prince
Catwoman1986zondag 9 september 2007 @ 00:50
Even een TVP, heb mn lijstje nog niet af
DaMartzondag 9 september 2007 @ 01:36
Voordat ik mezelf wat nachtrust ga gunnen, wil ik nog even een paar titels posten, waar ik nog wat vragen over heb.

Twijfels over of het non-fictie is, zijn gerezen over onderstaande boeken. Ik heb van alle titels informatie opgeazocht, maar krijg de indruk dat deze titels non-fictie zijn. Aangezien ik de boeken zelf niet heb gelezen, leek het me handig om hier even na te vragen .

Geert Mak - In Europa
(volgens Boekmeter is dit een beschrijving van een reis van de auteur zelf)

R.J. Peskens - Mijn Tante Coleta
(volgens Boekmeter een autobiografische roman)

Tim Winton - Over De Rand Van De Wereld (World''s End)
(Stond op een engelse site onder het kopje non-fictie, toch even een check of die mening gedeeld wordt)

William Dalrymple - In De Schaduw Van Byzantium (A Journey in the Shadow of Byzantium)
(Volgens Wikipedia valt dit onder de noemer 'reisbeschrijvingen')

Ook vraag ik me af of er een Nederlandse vertaling is van:

Hubert Selby jr. - Requiem For A Dream
Irvine Welsh - Trainspotting
Jane Stanton Hitchcock - The Witches Hammer
John King - England Away
Nick Hornby - High Fidelity
Raymond Carver - Where I'm Calling From
Tim O'Brien - In The Lake Of The Woods

Van de overige 239 verwerkte titels, heb ik inmiddels wel alle gewenste info al gevonden
Plaaszondag 9 september 2007 @ 01:44
Ik ben nog steeds tevreden met mijn top 20, maar m'n geweten achtervolgt mij sinds ik besef dat ik Theo Thijssen ben vergeten.
Dus toch een kleine wijziging :
quote:
Op dinsdag 4 september 2007 22:15 schreef Plaas het volgende:
Het is lastig, en ik blijf schuiven, maar hier doe ik het dan maar voor:

1.De Uitvreter, Dichtertje, Titaantjes - Nescio
2.De vernuftige edelman Don Quichot van la Mancha - Miguel de Cervantes Saavedra
3.De Avonden - Gerard Reve
4.Die Leiden des jungen Werthers - Goethe
5.Menuet - L.P. Boon
6.Nooit meer slapen - W.F. Hermans
7.Blokken - F. Bordewijk
8.Dubliners - James Joyce
9.Mijn kleine oorlog - L. P. Boon
10. Kees de Jongen - Theo Thijssen
11.Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan - Louis Couperus
12.Bijbel - God
13.Boerenpsalm - Felix Timmermans
14.Geheimen van het wilde woud - Tonke Dragt
15.Karakter - Bordewijk
16.Kaas - Willem Elsschot
17.Das Schloss - Franz Kafka
18.Die Verwandlung- Franz Kafka
19.Koning van Katoren - Jan Terlouw
20.Hersenschimmen - Bernlef
21.De zomer van dat jaar - Imme Dros
Dit is em
tong80zondag 9 september 2007 @ 01:44
Jeetje ik vond 20 titels verzinnen al een gedoe. Compilimenten voor je.

Kozzmiczondag 9 september 2007 @ 01:48
quote:
Op zondag 9 september 2007 01:36 schreef DaMart het volgende:

Geert Mak - In Europa
(volgens Boekmeter is dit een beschrijving van een reis van de auteur zelf)

R.J. Peskens - Mijn Tante Coleta
(volgens Boekmeter een autobiografische roman)
Kun je volgens mij beiden als een roman beschouwen. Dat het gebaseerd is een waargebeurd verhaal, maakt het m.i. nog geen non-fictie.
quote:
Ook vraag ik me af of er een Nederlandse vertaling is van:

Hubert Selby jr. - Requiem For A Dream
Irvine Welsh - Trainspotting
Jane Stanton Hitchcock - The Witches Hammer
John King - England Away
Nick Hornby - High Fidelity
Raymond Carver - Where I'm Calling From
Tim O'Brien - In The Lake Of The Woods
Trainspotting en High Fidelity zijn iig in het NL vertaald, maar behielden in de vertaling de oorspronkelijke titel.


[/quote]
Plastic_Powerzondag 9 september 2007 @ 01:49
quote:
Op zondag 9 september 2007 01:36 schreef DaMart het volgende:

Tim Winton - Over De Rand Van De Wereld (World''s End)
(Stond op een engelse site onder het kopje non-fictie, toch even een check of die mening gedeeld wordt)
Bedoel je T.C. Boyles World's End? Dat is zeker fictie en de Nederlandse titel is Duyvels End.
quote:
Ook vraag ik me af of er een Nederlandse vertaling is van:
Tim O'Brien - In The Lake Of The Woods
Tim O'Brien-In het Meer van de Wouden
Plaaszondag 9 september 2007 @ 01:57
quote:
Op zondag 9 september 2007 01:36 schreef DaMart het volgende:
Voordat ik mezelf wat nachtrust ga gunnen, wil ik nog even een paar titels posten, waar ik nog wat vragen over heb.

Twijfels over of het non-fictie is, zijn gerezen over onderstaande boeken. Ik heb van alle titels informatie opgeazocht, maar krijg de indruk dat deze titels non-fictie zijn. Aangezien ik de boeken zelf niet heb gelezen, leek het me handig om hier even na te vragen .

Geert Mak - In Europa
(volgens Boekmeter is dit een beschrijving van een reis van de auteur zelf)

R.J. Peskens - Mijn Tante Coleta
(volgens Boekmeter een autobiografische roman)

Tim Winton - Over De Rand Van De Wereld (World''s End)
(Stond op een engelse site onder het kopje non-fictie, toch even een check of die mening gedeeld wordt)

William Dalrymple - In De Schaduw Van Byzantium (A Journey in the Shadow of Byzantium)
(Volgens Wikipedia valt dit onder de noemer 'reisbeschrijvingen')
Ikzelf houd meestal als graadmeter aan dat alles fictie is, tenzij iets echt wetenschappelijk is onderbouwd.
Een schrijver kan wel roepen dat zijn werk autobiografisch is, en echt gebeurd, het is vaak niet te beoordelen of we de schrijver daarin kunnen vertrouwen. Denk daarbij ook maar aan Boudewijn Buch
Een autobiografie zou ik zelf dan ook eigenlijk standaard als fictie willen beschouwen. Dat is misschien cynisch, maar ik ga er toch van uit dat we de auteur nooit mogen vertrouwen.
De schrijver en de hoofdpersoon van een boek zijn nooit dezelfde persoon, zelfs al is hun naam dezelfde.

Neem anders ook een aantal boeken van Reve in overweging, of Jeroen Brouwers (is die al genoemd?).

En trouwens... wat te denken van de Bijbel?
DaMartzondag 9 september 2007 @ 10:04
quote:
Op zondag 9 september 2007 01:44 schreef Plaas het volgende:
Ik ben nog steeds tevreden met mijn top 20, maar m'n geweten achtervolgt mij sinds ik besef dat ik Theo Thijssen ben vergeten.
Dus toch een kleine wijziging :
[..]

Dit is em
Ik heb hem aangepast in mijn Exceldocument .
DaMartzondag 9 september 2007 @ 10:16
Allereerst bedankt aan iedereen die even zijn licht liet schijnen over genoemde titels .
quote:
Op zondag 9 september 2007 01:49 schreef Plastic_Power het volgende:

[..]

Bedoel je T.C. Boyles World's End? Dat is zeker fictie en de Nederlandse titel is Duyvels End.
[..]
Nee, Tim Winton - Land's Edge (vermoed ik). Maar de titel die ik noemde is dus onjuist, ingegeven door de laatheid van mijn post .

Hier vond ik overigens ook de Nederlandse titel terug (via een wat slimmere Googlesearch dan vannacht ). Het boek staat onder de kop 'non-fictie', en schijnt zowel tekst als foto's te bevatten. Aan de andere kant zegt men ook weer dat het zich afspeelt in een fictief dorp en vond ik op enkele sites van boekwinkels omschrijvingen die bij een roman passen. Ik denk dat ook dit dus weer een voorbeeld is van een boek dat stiekem toch fictie is, maar gebaseerd op ware feiten.
Swetseneggerzondag 9 september 2007 @ 10:30
De nummer 1 en 2 zijn echt 1 en 2. De rest min of meer in willekeurige volgorde

1. The Stand - Stephen King
2. The hitchikers guide to the galaxy - Douglass Adams
3. Sphere - Michael Crighton
4. De Talisman - Stephen King/Peter Straub
5. Splinter - Larry NIven/Jerry Pournell
6. Motel van de angst - Dean R. Koontz
7. a Time to kill - John Grisham
8. Bag of Bones (vel over been) - Stephen King
9. Het Berini mysterie - Dan Brown
10. Voetval - Larry NIven/Jerry Pournell
11. Tovernaarsglas (wizards and glass) - Stephen King
12. Het franiscus complot - Dean R. Koontz
13. Weerlicht - Dean R. Koontz
14. De wraak van de overledenen - James Herbert
15. The dead zone (dodelijk dillema) - Stephen King
16. Rosmaries Baby - Ira Levin
17. Dag der dagen - Ira Levin
18. De halfbloed prins - J.K. Rowling
19. The bone collector - Jeffery Deaver
20. Kruistoch in spijkerbroek - Thea Beckman

beetje weinig... 20
No-Pzondag 9 september 2007 @ 10:58
quote:
Op zondag 9 september 2007 01:36 schreef DaMart het volgende:
knip
William Dalrymple - In De Schaduw Van Byzantium (A Journey in the Shadow of Byzantium)
(Volgens Wikipedia valt dit onder de noemer 'reisbeschrijvingen')

knip
klopt, dom niet goed gelezen. als het kan wil ik hem dan vervangen met Coelho paulo - de alchemist.

dus
quote:
1 Eco, Umberto: de naam van de roos
2 Monaldi & Sorti: Secretum
3 A.F.Th. - Het schervengericht
4 Mulisch, Harry: de ontdekking van de hemel
5 Palliser, Charles: De Quincunx, de erfenis van John Huffam
6 Irving, John : Een zoon van het circus
7 Monaldi & Sorti: Imprimatur
8 Eco, Umberto: Slinger van foucault
9 Blissett, Luther: Q
10 Zafon, Carlos Ruiz : De schaduw van de wind
11 Irving, John : De wereld volgens Garp
12 Claus, Hugo: Het verdriet van Belgie
13 Monaldi & Sorti: Veritas
14 Lambpo, Hubert: De komst van Joachim Stiller
15 Houellebecq, Michel : Elementaire deeltjes
16 Winter, de, Leon: Ruimte van Sokolov
17 Mulisch, Harry: Siegfried
18 Hermans, W.F.: De donkere kamer van damokles
19 Sardoy, Romain: Vergeef ons onze schulden
20 Dalrymple, William: In de schaduw van Byzantium
20 Coelho, paulo : De alchemist


[ Bericht 24% gewijzigd door No-P op 09-09-2007 12:47:59 ]
Ibliszondag 9 september 2007 @ 11:09
@No-P: Op 14 heb je "Lambo", dat moet natuurlijk "Lampo" zijn.
Neviathienzondag 9 september 2007 @ 12:01
1. Raymond E. Feist - Magier
2. Raymond E. Feist - Dochter van het Keizerrijk
3. Douglas Adams - The Hitchhikers Guide to the Galaxy
4. J.K. Rowling – Harry Potter and the Halfblood Prince
5. Dan Brown – Het Bernini Mysterie
6. Stephen King – Alles is Eventueel
7. Raymond E. Feist – Krondor 3. Traan der Goden
8. Toon Tellegen – De avontueren door V. Swchwrm
9. J.K. Rowling – Harry Potter and the Deadly Hallows
10. Simone van der Vlught – Schijndood
11. Kluun – Er komt een vrouw bij de dokter
12. Sophie McDougall – Romanitas
13. Carry Slee – Spijt
14. Ronald Giphart – Phileine zegt Sorry
15. Paul van Loon – Griezelbus 4
16. Joris Luyendijk – Het zijn net mensen
17. Orson Scott Card – Enders Game
18. J.K. Rowling – Order of the Phoenix
19. Roald Dahl – De Heksen
20. Ayaan Hirschi Ali – Mijn vrijheid
xprotagonistxzondag 9 september 2007 @ 12:06
Neuromancer - William Gibson
Lolita - Vladimir Nabokov
De Komst van Joachim Stiller - Hubert Lampo
1984 - George Orwell
Krabat/Meester van de zwarte molen - Otfried Preussler
Snow Crash - Neal Stephenson
Lisa's Adem - Karel Glastra van Loon
Koning Van Katoren- Jan Terlouw
Het Woeden der Gehele Wereld - Maarten 't Hart
Ik ook van jou - Ronald Giphart
Giph - Ronald Giphart
The Hitchhikers Guide To The Galaxy - Douglas Adams
Wheel of Time1 - Robert Jordan
Wizard's First Rule (De eerste wet van de magie) - Terry Goodkind
The Birthgrave (Het Geboortegraf) - Tanith Lee
De Hobbit - J.R.R. Tolkien
Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
Kinderen van moeder Aarde - Thea Beckman
Het Gouden Ei - Tim Krabbe
Virtual Light - William Gibson

1Eigenlijk de hele reeks, maar omdat dat waarschijnlijk niet kan, deel 1 ("The Eye of the World"), als soort van symbool voor de hele reeks.
xprotagonistxzondag 9 september 2007 @ 12:07
Leuk trouwens, om in andere lijstjes Neuromancer tegen te komen, en Krabat. Ik realiseer me net bij het maken van m'n lijstje dat ik sinds de middelbare school veel te weinig ben gaan lezen
Locustazondag 9 september 2007 @ 13:08
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 23:59 schreef Locusta het volgende:
Hmmmm, moeilijk moeilijk hoor.... ik zal vast wel weer het e.e.a. vergeten zijn ( ) maar dit zijn de boeken die het eerste in me opkwamen:

1. Karakter - F. Bordewijk
2. Het Bernini mysterie - Dan Brown
3. Kinderen van moeder Aarde - Thea Beckman
4. De wereld van Sofie - Jostein Gaarder
5. Romanitas - Sophie McDougall
6. Keizers sterven niet in bed - Fik Meijer
7. Macht- Fik Meijer

8. Polo - Jilly Cooper
9. De naam van de roos - Umberto Eco
10. Harry Potter en de vuurbeker - J.K. Rowling
11. Alles is eventueel - Stephen King
12. Het Messias mysterie - Andreas Eschbach
13. De Heeren van de thee - Hella Haasse
14. Het Gulden Vlies van Thule - Thea Beckman
15. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
16. De co-assistent - Anne Hermans
17. De zwarte met het witte hart - Arthur Japin
18. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
19. Het Geheim - Anna Enquist
20. Het Gouden Ei - Tim Krabbe

Nummer 6 & 7 vervangen door:
6. Max Havelaar - Multatuli
7. Duin - Frank Herbert
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 21:44 schreef wyccie het volgende:
De Fik Meijer-boeken zijn ook geen fictie. (Sorry dat je nu weer twee nieuwe titels moet zoeken )
Hahaha, geeft niet, had er natuurlijk zelf ook aan kunnen denken
Maar bedankt!
DancingPhoebezondag 9 september 2007 @ 13:30
DaMart over de rand van de wereld is gewoon een fictie boek hoor. In mijn vertaling staan iig geen foto's.

Toen ik gezellig met de schrijver een wijntje dronk (mgihgihgih boooheeemieeeejeeeen) vertelde hij me dat hij een verhaal wilde schrijven waarin hij de andere kant van het australische landschap wilde laten zien, omdat hij dat dat zo ontzettend indrukwekkend vond en omdat veel mensen die australie bezoeken/ er door trekken, die kant helemaal niet kennen.

Hij zal er zeker ervaringen met dat landschap in verwerkt hebben, maar het verhaal is gewoon fictie.
Hierrrrrrr http://www.degeus.nl/boekpagina.php?id=751 kun je overigens ook lezen dat de oorspronkelijke titel van Over de rand van de wereld niet World's end, maar Dirt music is. Dat verklaart weer een hoop.
thijsdetweedezondag 9 september 2007 @ 13:53
Een placeholder. Twintig fantastische boeken, maar ze moeten nog in Volgorde.

1 Uitverkoren - Chaim Potok
2 Karakter - Bordewijk
3 Honderd Jaar Eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez
4 De Slinger van Foucault - Umberto Eco
5 Ronja de Roversdochter - Astrid Lindgren
6 In Europa - Geert Mak
7 Momo en de Tijdspaarders - Michael Ende
8 I, Claudius - Robert Graves
9 Daantje de Wereldkampioen - Roald Dahl
10 De verborgen geschiedenis - Donna Tart
11 De Naam van de Roos - Umberto Eco
12 Het Oneindige Verhaal - Michael Ende
13 De Donkere Kamer van Damocles - WF Hermans
14 De ondragelijke lichtheid van het bestaan - Milan Kundera
15 De Ingewijden - Hella Haase
16 De Ontdekking van de Hemel - Harry Mulisch
17 De Wereld van Sophie - Jostein Gaarder
18 Anna Karenina - Leo Tolstoj
19 Wolken Atlas - David Mitchell
20 Het portret van Dorian Gray - Oscar Wilde

Foei, 20 mooie boeken noemen is een stuk makkelijker dan ze op volgorde zetten. Nou ja, de nummers 1 en 2 kloppen, en de rest min of meer.


Over Feynman, Mak en Gaarder valt te twisten in hoeverre het nog fictie is. Ik vind van wel, maar anders smijt ik er wel een Rus in ofzo.

Edit: een onthouding, een tegen: Richard eruit, Leo erin. En Potok verhollandst

En Bordewijk gaat lekker

[ Bericht 34% gewijzigd door thijsdetweede op 09-09-2007 14:23:56 ]
DaMartzondag 9 september 2007 @ 14:00
quote:
Op zondag 9 september 2007 10:58 schreef No-P het volgende:

[..]

klopt, dom niet goed gelezen. als het kan wil ik hem dan vervangen met Coelho paulo - de alchemist.

dus
[..]
Aangepast in de lijst .
DaMartzondag 9 september 2007 @ 14:04
quote:
Op zondag 9 september 2007 13:30 schreef DancingPhoebe het volgende:
DaMart over de rand van de wereld is gewoon een fictie boek hoor. In mijn vertaling staan iig geen foto's.

Toen ik gezellig met de schrijver een wijntje dronk (mgihgihgih boooheeemieeeejeeeen) vertelde hij me dat hij een verhaal wilde schrijven waarin hij de andere kant van het australische landschap wilde laten zien, omdat hij dat dat zo ontzettend indrukwekkend vond en omdat veel mensen die australie bezoeken/ er door trekken, die kant helemaal niet kennen.

Hij zal er zeker ervaringen met dat landschap in verwerkt hebben, maar het verhaal is gewoon fictie.
Hierrrrrrr http://www.degeus.nl/boekpagina.php?id=751 kun je overigens ook lezen dat de oorspronkelijke titel van Over de rand van de wereld niet World's end, maar Dirt music is. Dat verklaart weer een hoop.
Bedankt voor de toelichting. Ik had gisterenavond zelf ene beetje ruzie met Google en Wikipedia toen ik deze schrijver opzocht, dus ben afgegaan op een van de weinige sites waar ik iets over hem vond.

Maar het is nu duidelijk, deze titel doet gewoon mee!
Ibliszondag 9 september 2007 @ 14:06
quote:
Op zondag 9 september 2007 13:53 schreef thijsdetweede het volgende:
Een placeholder. Twintig fantastische boeken, maar ze moeten nog in Volgorde.
Surely you're joking mister Feynman - Richard Feynman
Dat lijkt me toch wel behoorlijk non-fictie. Verder goed dat je Potok en Ende erop zet, die heb ik toch een beetje over het hoofd gezien.
thijsdetweedezondag 9 september 2007 @ 14:11
quote:
Op zondag 9 september 2007 14:06 schreef Iblis het volgende:

[..]

Dat lijkt me toch wel behoorlijk non-fictie. Verder goed dat je Potok en Ende erop zet, die heb ik toch een beetje over het hoofd gezien.
En beide hoog! Feynman twijfelde ik ook over, hoewel ik nou niet het gevoel heb dat het een betrouwbare autobiografie is.
DaMartzondag 9 september 2007 @ 14:12
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 22:45 schreef tong80 het volgende:

19 Dick Laan - Pinkeltje

De hele serie, of een specifiek boek?:)
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 23:35 schreef prupke het volgende:
18) hoe kluts ik een muts? -> nina killham
Ik las in eerste instantie 'Hoe kluts ik een mus?'
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 23:51 schreef monchou het volgende:
Ik nomineer maar 1 boek: Shantaram!!
Ook voor die ene punt wil ik graag weten wie dat boek geschreven heeft .
quote:
Op zondag 9 september 2007 13:53 schreef thijsdetweede het volgende:

Over Feynman, Mak en Gaarder valt te twisten in hoeverre het nog fictie is. Ik vind van wel, maar anders smijt ik er wel een Rus in ofzo.
Zoals hiervoor al is gezegd, kan Mak als fictie worden beschouwd. Wat mij betreft Gaarder ook, want er zit een behoorlijke mate van fictie en verhalende elementen in . Feynman ken ik niet, dus daar kan ik geen oordeel over vormen .
thijsdetweedezondag 9 september 2007 @ 14:25
Verholpen
thijsdetweedezondag 9 september 2007 @ 14:33
Fuck! Hesse vergeten. Dat kan echt niet. Moet ook hoog. Is 10 hoog genoeg? Nee, natuurlijk niet. Rus er weer uit.

Veel leuker dan het uiteindelijke lijstje zijn trouwens de lijstjes van mensen die veel hetzelfde neerzetten. Voor achter op de leeslijst.
quote:
Op zondag 9 september 2007 13:53 schreef thijsdetweede het volgende:

1 Uitverkoren - Chaim Potok
2 Karakter - Bordewijk
3 Honderd Jaar Eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez
4 De Slinger van Foucault - Umberto Eco
5 Ronja de Roversdochter - Astrid Lindgren
6 In Europa - Geert Mak
7 Momo en de Tijdspaarders - Michael Ende
8 I, Claudius - Robert Graves
9 Daantje de Wereldkampioen - Roald Dahl
10 Narziss en Goldmund - Hermann Hesse
11 De verborgen geschiedenis - Donna Tart
12 De Naam van de Roos - Umberto Eco
13 Het Oneindige Verhaal - Michael Ende
14 De Donkere Kamer van Damocles - WF Hermans
15 De ondragelijke lichtheid van het bestaan - Milan Kundera
16 De Ingewijden - Hella Haase
17 De Ontdekking van de Hemel - Harry Mulisch
18 De Wereld van Sophie - Jostein Gaarder
19 Wolken Atlas - David Mitchell
20 Het portret van Dorian Gray - Oscar Wilde
enterzondag 9 september 2007 @ 14:34
tvp
OnderBroekenPoepzondag 9 september 2007 @ 15:18
mooie lijstjes allemaal mensen, ik heb zekers inspiratie opgedaan voor mijn volgende tocht naar de bibliotheek .. kom trouwens ook erg veel boeken tegen die niet in mijn lijstje voorkomen maar wel gelezen heb. best wel iri een boekenwurm wezen en dan plomp verloren je top20 neer te moeten zetten ik lees zoveel dat ik de namen van boeken snel vergeet :S
SCHzondag 9 september 2007 @ 16:11
Het aantal lijstjes valt nog een beetje tegen? Misscien nog wat meer pr?
tong80zondag 9 september 2007 @ 17:45
quote:
Op zondag 9 september 2007 14:12 schreef DaMart het volgende:

[..]

De hele serie, of een specifiek boek?:)
De hele serie

simmuzondag 9 september 2007 @ 17:46
quote:
Op zondag 9 september 2007 16:11 schreef SCH het volgende:
Het aantal lijstjes valt nog een beetje tegen? Misscien nog wat meer pr?
ik wacht nog steeds of series mogen of niet (tis al klaar dus hoor )
DaMartzondag 9 september 2007 @ 17:51
quote:
Op zondag 9 september 2007 17:46 schreef simmu het volgende:

[..]

ik wacht nog steeds of series mogen of niet (tis al klaar dus hoor )
Ja, ik wacht ook .

Het ligt nu bij de mods, en die moeten elkaar maar net treffen online he. En bovendien gaat zorgvuldigheid wat mij betreft boven snelheid .

Overigens hebben we al bijna 50 lijstjes, en een aantal mensen wacht nog tot er wat duidelijkheid is m.b.t. een aantal vraagstukken. En mensen hebben nog 12 dagen om na te denken over hun lijstje, dus volgens mij komen we best op een representatief aantal uit . Wat natuurlijk niet betekent dat ik geen extra lijstjes meer wil hebben... hoe meer hoe beter uiteraard .

[ Bericht 6% gewijzigd door DaMart op 09-09-2007 18:22:48 ]
DaMartzondag 9 september 2007 @ 20:47
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 20:21 schreef livelink het volgende:
7.De Tillermanboeken - Cynthia Voigt
17.Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
20.De kleine Nicolaas - Rene Goscinny en Jean-Jacques Sempe
Welke van de vele boeken met deze namen in de titels bedoel je precies?

Ik vermoed dat je de hele series bedoelt, dus ik parkeer ze dan even, totdat er duidelijkheid is over series in de top 50

[ Bericht 16% gewijzigd door DaMart op 09-09-2007 21:04:44 ]
Madam_Romellamaandag 10 september 2007 @ 13:27
Eerst even tvp. Lijstje volgt!
livelinkmaandag 10 september 2007 @ 14:19
quote:
Op zondag 9 september 2007 20:47 schreef DaMart het volgende:

[..]

Welke van de vele boeken met deze namen in de titels bedoel je precies?

Ik vermoed dat je de hele series bedoelt, dus ik parkeer ze dan even, totdat er duidelijkheid is over series in de top 50
Tillerman en Joop ter Heul bedoel ik inderdaad de hele serie, dus ik wacht het definitieve besluit even af, voordat ik mijn lijstje eventueel aanpas.

Maar met De kleine Nicolaas bedoel ik echt het gelijknamige boek en niet de hele serie van boeken over Nicolaas.
Dagonetmaandag 10 september 2007 @ 19:26
Le Petit Prince - Antoine de Saint-Exupery
Starship Troopers - Heinlein
Dune - Frank Herbert
Good Omes - Terry Pratchett & Neil Gaiman
Le Morte d'Arthur - Thomas Malory
Van den vos Reynaerde - Willem die Madocke maecte.
Inferno - Dante Alighieri
Alice in Wonderland - Lewis Caroll
Watership Down - Richard Adams
A man in full - Tom Wolfe
Atlas Shrugged - Ayn Rand
Ender's game - Orson Scott Card
The Lions of Al-Rhassan - Guy Gavriel Kay
The curious incident with the dog in the nighttime - Mark Haddon
The life of Pi - Yann Martel
Small Gods - Terry Pratchett
Hitchhikers Guide to the galaxy - Douglas Adams
Kruistoch in Spijkerbroek - Thea Beckmann

Deze lijst moet nog in juiste volgorde worden geplaatst.
Graag zou ik de resterende twee plekken nog willen vullen met een verhalenbundel (korte, één schrijver) en een stripserie (Sandman, Neil Gaiman) die een World Fantasy Award heeft gewonnen en meer een graphic novel dan een comic of een strip is. Mag dat?
DaMartmaandag 10 september 2007 @ 20:13
Over verhalenbundels (en series) buigen Isa en AR zich nog, dus die vraag is helaas nog niet te beantwoorden.

Tijdens de brainstorm vooraf is ook besproken of strips al dan niet mee mogen doen, maar de uitkomst was dat je strips vaak anders beoordeelt dan een boek en het een zodanig ander genre is, dat strips niet mee kunnen doen voor de boek top 50 .
Dagonetmaandag 10 september 2007 @ 20:21
En deze heeft nog wel de prijs voor beste fantasyboek gewonnen
Ah well, c'est la vie
The_Wicked_Witchmaandag 10 september 2007 @ 20:54
1: Interview with the Vampire ~ Anne Rice
2: Heksenuur ~ Anne Rice
3: Heksenkind ~ Anne Rice
4: Heksenmeester ~ Anne Rice
5: Queen of the Damned ~ Anne Rice
6: Mijn naam is Lestat ~ Anne Rice
7: The tale of the body thief ~ Anne Rice
8: Harry Potter & The half-blood Prince ~ J.K Rowling
9: Harry Potter & The order of the Phoenix ~ J.K Rowling
10: The Da-Vinci Code ~ Dan Brown
11: Angels & Demons ~ Dan Brown
12: In de ban van de ring ~ J.R Tolkien
13: Dodenwake ~ Steven King
14: Harry Potter & de steen der wijzen ~J.K Rowling
15: Harry Potter & de geheime kamer
16: Harry Potter & de gevangene van Azkaban
17: Blood Canticle ~ Anne Rice
18: De Mummy of Ramses de gedoemde ~ Anne Rice
19: Dreamcatcher ~ Steven King
20: Dracula ~ Bram Stoker

Tja.. Wat kan ik er van zeggen.. hoezo Anne Rice fan
Plastic_Powermaandag 10 september 2007 @ 21:03
quote:
Op maandag 10 september 2007 20:54 schreef The_Wicked_Witch het volgende:

Tja.. Wat kan ik er van zeggen.. hoezo Anne Rice fan
Slechts 25% van de lijst mag van dezelfde auteur zijn
quote:
Maximaal 25% van de boeken in je persoonlijke top mag afkomstig zijn van dezelfde schrijver (inclusief zijn of haar pseudoniemen). Staan er meer boeken van dezelfde auteur in je lijst, dan tellen alleen de hoogst genoteerde mee voor de top 50 en geldt de puntentelling voor een onvolledige top 20.
DaMartmaandag 10 september 2007 @ 23:46
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 15:17 schreef DrDarwin het volgende:

11.Tranen van de Krokodil - P.Vroon
quote:
In de klassieker Tranen van de krokodil beschrijft Piet Vroon ons doen en laten met behulp van psychologische gegevens en beschouwingen over de manier waarop onze hersenen in historisch perspectief tot stand zijn gekomen. Centraal in dit boek staat de stelling dat evolutie langzaam te werk gaat, maar dat het tempo sterk verhoogt als er een groot probleem in de omgeving rijst. Zo wordt aan de langdurig uitgeteste delen van het zenuwstelsel in korte tijd een nieuw systeem met nieuwe taken en mogelijkheden toegevoegd.
Volgens mij is dit non-fictie, en dat doet niet mee .

Indien dat klopt, kun je dan een ander boek noemen, in de plaats van deze ?
ranjadinsdag 11 september 2007 @ 00:34
Ik moet nog minstens 6 boeken herlezen voor ik en lijst kan posten
Nou ja, dat gaat natuurlijk nooit lukken. Maar ik wacht ook nog af wat er gebeurt met series en wil toch in 1 boek beginnen met herlezen voor ik de top 20 maak. Ik heb al wel een shortlist van zo'n 35.
DaMartdinsdag 11 september 2007 @ 08:00
Voor ik naar mijn werk ga, even een overzicht van de lijstjes (gepost vóór gisteren), die inmiddels verwerkt zijn:

Verwerkt:
0033
Just_theonedear
DancingPhoebe
Plaas
Novachoek
blue_funk
Plastic_Power
TheMagnificent*
RedBloodSucker
No-P
Ikookhier
Nogeenmaarten
druide
LaFemmeObscur
Methodmich
Pien85
DaMart
Cairon
Cherrylips
Falco
Iblis
Blutec
Prupke
Pistol_Pete
Kozzmic
Thijsdetweede
SCH*
Ancient*
Xprotagonistx
Swetsenegger*
Neviathien*
Locusta*
Livelink*
Bladibladibla*
Nienkew*
Martijn_fijn*
Tong80 *
Koraalduivel*
Oddman*
DrDarwin*
KingKai
Salsanadia*
Hydex*

* Niet geheel/onder voorbehoud, ivm lopende discussie over series

Nog niet aan toegekomen
Jamal
Lange_lans
Onderbroekenpoep

Ik verwacht dit lijstje vanavond te kunnen wegwerken.

Nog niet ivm andere redenen:
Don-remon
DevilsAndDust
Monchou (geen auteur)

Mocht ik iemand vergeten zijn te noemen, dan hoor ik dat graag. Naar de lijsten die na zondag zijn gepost, heb ik sowieso nog niet kunnen kijken.

Uiteraard ontvang ik ook graag nieuwe lijstjes, voor zover die gemaakt kunnen worden zolang er nog geen duidelijkheid is over de series .
razendrelevantdinsdag 11 september 2007 @ 14:42
Hoi,

Hierbij mijn bijdrage:
razendrelevantdinsdag 11 september 2007 @ 14:43
1 Ursula LeGuin - Machten van Aardzee (EN: A Wizard of Earthsea)
2 Henryk Sienkiewicz - Quo Vadis (vertaald en door een nawoord voorzien van Theo Kars)
3 Jan Terlouw - Gevangenis met open deur
4 Kurt Vonnegut - Slachthuis 5 (EN: Slaughterhouse Five)
5 Karl May - Winnetou
6 Otfried Preussler - Krabat/Meester van de zwarte molen
7 Trevanian - Shibumi
8 Jonathan Swift - Gullivers reizen (EN: Gulliver's Travels)
9 Isaac Asimov - Zelfs de Goden... (EN: The Gods Themselves...)
10 Multatuli - Max Havelaar
11 Heleen van Royen - De gelukkige huisvrouw
12 Lewis Carroll - Alice in Spiegelland (EN: Alice through the looking glass)
13 Thea Beckman - Kruistocht in Spijkerbroek
14 Leonard Roggeveen - Bram Vingerling
15 William Golding - Heer der Vliegen (EN: Lord of the Flies)
16 Michael Ende - Het oneindige verhaal (DU: Die Unentliche Geschichte)
17 Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (EN: The Secret History)
18 Gabriel García Márquez - Honderd Jaar Eenzaamheid (ES:?)
19 Evert Hartman - Vechten voor overmorgen
20 William Sutcliffe - Heb je ervaring (EN: Are you experienced?)
tong80dinsdag 11 september 2007 @ 16:10
DaMark. Complimenten voor al het werk.

thijsdetweededinsdag 11 september 2007 @ 16:14
Hulde voor Preussler en Carroll! En natuurlijk Ende, Tart, en Garcia Marquez, maar goed. Krabat was bij mij eerste reserve in de categorie kinderboeken.
Ik twijfel trouwens ineens over 100 jaar eenzaamheid; daar kan natuurlijk ook liefde in tijden van cholera ingevuld. Ach, de eeuwige twist tussen de hoofd en hart.
Tinkepinkdinsdag 11 september 2007 @ 21:42
Mijn voorlopige lijst in willekeurige volgorde.

De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
Elementaire deeltjes - Michel Houellebecq
Joe Speedboot - Tommy Wieringa
De Engelenmaker - Stefan Brijs
De Hobbit - Tolkien
Turks Fruit - Jan Wolkers
Het Parfum - Patrick Süskind
De wereld volgens Garp - John Irving
De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren
Het ritsloze nummer - Erica Jung
Naam van de Roos - Umberto Eco
De Alchemist - Paulo Coelho
Au Pair - WF Hermans
Ik Jan Cremer - Jan Cremer
Duin - Frank Herbert
Sophies keuze - William Styron
Irvine Welsh - Trainspotting
De bijbel - diverse schrijvers

Moeilijk, moeilijk. Ik ben bang dat dit nog niet mijn uiteindelijke lijst is. Er missen nog een paar boeken waar ik nu even niet op kom. En daarnaast mogen Hemingway, Sartre en Tolstoj eigenlijk ook niet ontbreken.
thijsdetweededinsdag 11 september 2007 @ 21:47
De bijbel, daar zijn we het over eens dat dat onder fictie valt?
Tinkepinkdinsdag 11 september 2007 @ 21:49
Wat mij betreft zijn het mooie, overdrachtelijk bedoelde verhalen gebaseerd op een historische basis. Dus ja, fictie.
DaMartdinsdag 11 september 2007 @ 22:06
Een antwoord waar velen met smart op hebben gewacht
DaMartdinsdag 11 september 2007 @ 22:06
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 21:49 schreef Tinkepink het volgende:
Wat mij betreft zijn het mooie, overdrachtelijk bedoelde verhalen gebaseerd op een historische basis. Dus ja, fictie.
Wat mij betreft ook .
livelinkdinsdag 11 september 2007 @ 22:39
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 20:21 schreef livelink het volgende:
1.Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
2.Om het rood van de krijger (origineel ?) - Rosemary Sutcliff
3.De Vliegeraar (origineel The Kite Runner) - Khaleid Hosseini
4.De Herfst zal schitterend zijn - Jan Siebelink
5.De taal der liefde - Gerard Reve
6.Jonathan, laat je niet kisten (origineel Prove yourself a hero) - K.M. Peyton
7.De hardloper (origineel The Runner) - Cynthia Voigt
8.Meester van de Zwarte Molen (origineel Krabat) - O. Preussler
9.Hersenschimmen - J. Bernlef
10.Duizend schitterende zonnen (origineel A Thousand splendid suns) - Khaleid Hosseini
11.The two towers - Tolkien
12.Hallo meneer God..... met Anna (origineel Mister God, this is Anna)- Fynn
13.Ordinary people - Judith Guest
14.Triomf van de verschroeide aarde - Thea Beckman
15.Harry Potter en de gevangene van Azkaban (origineel The prisoner of Azkaban)- J.K. Rowling
16.Het duister dat ons scheidt - Renate Dorrestein
17.De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
18.Het boek Dina (origineel Dinas bok) - Herbjorg Wassmo
19.De geverfde vogel (origineel The painted bird) - Jerzy Kozinsky
20.De kleine Nicolaas (origineel Le Petit Nicolas) - Rene Goscinny en Jean-Jacques Sempe
Hierbij dan mijn herziene, hopelijk definitieve lijst.
Madam_Romellawoensdag 12 september 2007 @ 10:27
Ik heb ze in groepjes bij elkaar gezet, per thema.

Grenzen van wat een mens kan verdragen:
1. Het huis met de geesten- Isabel Allende
2. Onbepaald door het lot-Imre kertesz
3. Een man- Oriana Falacci
4. Bezonken Rood-Jeroen Brouwers
5. Een hart van steen- Renate Dorrestijn

Liefde in alle mogelijke verschijningsvormen en omstandigheden:
6. Vals Licht- Joost Zwagerman
7. Elementaire deeltjes-Michel Houellebeq
8. De Asielzoeker-Arnon Grunberg

Noodlot of eigen toedoen?
9. Gimmick!-Joost Zwagerman
10. De aanslag-Harry Mulisch
11. Publieke werken-Thomas Rozenboom

Waardoor word je gevormd?
12. De wetten-Connie Palmen
13. The world according to Garp-John Irving
14. De troost van de filosofie-Alain de Boton

Lezend naar een andere wereld ontsnappen:
15. Kruistocht in spijkerbroek-Thea Beckman
16. De ontdekking van de hemel-Harry Mulisch
17. Harry Potter and the deathly hallows (en alle andere HP’s) -JK Rowling

Lekker lachen
18. The hitchhikers guide to the galaxy-Douglas Adams
19. Phileine zegt Sorry - Ronald Giphart

En omdat er ook een over hardlopen bij moet
20. Looptijd-Dirk van Weelden
Foeskewoensdag 12 september 2007 @ 10:28
Als ik nou eens een lijstje had met alle boeken die ik ooit had gelezen, dan zou het een stuk makkelijker zijn Maar goed, nu heb ik in ieder geval een lijst met boeken die me enorm zijn bijgebleven (zij het elk op een andere manier, zo lastig te vergelijken ook...)

1. The return of the king - J.R.R. Tolkien
2. The two towers - J.R.R. Tolkien
3. The fellowship of the Ring - J.R.R. Tolkien
4. De alchemist - Paulo Coelho
5. Harry Potter & the half-blood prince - J.K. Rowling
6. Harry Potter & the order of the phoenix - J.K. Rowling
7. Harry Potter & the prisoner of Azkaban - J.K. Rowling
8. Harry Potter & the deathly hallows - J.K. Rowling
9. Hersenschimmen - J. Bernlef
10. Kinderen van moeder aarde - Thea Beckman
11. Triomf van de verschroeide aarde - Thea Beckman
12. Schaduw van de wind - Carlos Ruiz Zafon
13. Life of Pi - Yann Martel
14. The hobbit - J.R.R. Tolkien
15. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
16. De vliegeraar - Khaled Hosseini
17. Labyrinth - Kate Mosse
18. Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman
19. Lord of the Flies - William Golding
20. Clan of the cave bear - Jean M. Auel
simmuwoensdag 12 september 2007 @ 11:03
1. Laurell K. Hamilton: Laughing corpse (deel 1 van de anita blake serie)
2. Laurell K. Hamilton: Kiss of shadows (deel 1 van de merry gentry serie)
3. Robert Jordan: The eye of the world (deel 1 van the wheel of time serie)
4. Anne Bishop: Daughter of the blood (deel 1 van de blood jewels serie)
5. Anne Bishop: The pillars of the world (deel 1 van the world of fae)
6. Jack Kerouac: On the road
7. Andrew Vachs: Strega
8. Stephen King: Bag of bones
9. John Fowles: The collector
10. Leon Uris: Exodus
11. Anne Rice: The witching hour (deel 1 van Lives of The Mayfair Witches)
12. Flora Rheta Schreiber: Sybil
13. Marion Zimmer Bradley: The Planet Savers (deel 1 van de darkover serie)
14. Martina Cole: Faceless
15. Faye Kellerman: The ritual bath
16. Bret Easton Ellis: American psycho
17. Charlaine Harris: Dead until dark (deel 1 van the southern vampire serie)
18. Isabel Allende: La casa de los espíritus (het huis met de geesten)
19. Anaïs Nin: Incest: From `A journal of love’ The unexpurgated diary 1932-1934
20. Han B. Aalberse (pseudoniem van Johannes van Keulen): De liefde van Bob en Daphne

Eigenlijk kom ik met 20 een flink stuk tekort, maar het zij zo.
rocha01donderdag 13 september 2007 @ 08:09
Jeetje, ik heb al zo veel gelezen, dat is moeilijk hoor: Ik probeer wel wat:

1. De vliegeraar
2. Harry Potter and the deathly hallows (en de overige 6 boeken van Harry Potter)
3. De luistervink
4. De Davinci Code
5. Het Bernini Mysterie
6. De Delta Deceptie
7. Het Juvenalis Dilemma
8. Mijn zoektocht in Libanon
9. Valse Salie
10. Hersenschimmen
11. De Aanslag
12. Lord of the Rings trilogie
13. De Dag na Morgen
14. Koud Zuid
15. Het slapende leger
16. De zolderkamer
17. Kruistocht in Spijkerbroek
18.The Bourne Trilogie
19. De Wet en de Leugen
20. Het kind dat ik was

Het valt niet mee om dat zo op een rij te zetten zonder de vele andere boeken te kort te doen.
Dylanesquedonderdag 13 september 2007 @ 11:08
Ik ga thuis ook even een lijstje maken
Toffe_Ellendedonderdag 13 september 2007 @ 12:08
1. De Man Die Werk Vond - Herman Brusselmans
2. 1984 - George Orwell
3. High Fidelity - Nick Hornby
4. American Psycho - Bret Easton Ellis
5. Nog Twee keer Slapen en ik word Wakker - Herman Brusselmans
6. Joe Speedboot - Tommy Wieringa
7. Catcher in the Rye - J.D. Salinger
8. Less Than Zero - Bret Easton Ellis
9. The Hitchhikers Guide to the Galaxy - Douglas Adams
10. House of Leaves (het Kaartenhuis) - Mark Z. Danielewski
11. Ex-Schrijver - Herman Brusselmans
12. Animal Farm - George Orwell
13. The Davinci Code - Dan Brown
14. Heden Ben Ik Nuchter - Herman Brusselmans
15. Giph - Ronald Giphart
16. Satiren - Juvenalis
17. De Terugkeer van Bonanza - Herman Brusselmans
18. De Avonden - Gerard Reve
19. Gimmick! - Joost Zwagerman
20. Het Bernini Mysterie - Dan Brown
Scylladonderdag 13 september 2007 @ 15:21
1) Honderd Jaar Eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez
2) Liefde in Tijden van Cholera - Gabriel Garcia Marquez
3) For Whom the Bell Tolls - Ernest Hemmingway
4) Hitchhikersguide to the Galaxy - Douglas Adams
5) Oorlog en Vrede - Tolstoy
6) Extremly Loud & Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
7) Less than Zero - Brett Easton Ellis
8) Umberto Eco - de Naam van de Roos
9 House of Leaves - Mark Z. Danielewski
10) The Curious Incident of the Dog in the Night Time - Mark Haddon
11) Catch 22 - Joseph Heller
12) Portnoy's Complaint - Philip Roth
13) Lunar Park - Brett Easton Ellis
14) de Ontdekking van de Hemel - Harry Mulisch
15) Zen & the Art of Motorcycle Maintenance - Robert M. Pirsig
16) Heart of Darkness - Joseph Conrad
17) Schaduw van de Wind - Carlos Ruis Zafon
18) Fantoompijn - Arnon Grunberg
19) de Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan - Milan Kundera
20) De Gebroeders Karamazow - Dostojevski
Andyydonderdag 13 september 2007 @ 18:08
moeten het er persee 20 zijn ?
zo nee :
1. Rainbow Six - Tom Clancy
DaMartdonderdag 13 september 2007 @ 18:09
quote:
Op donderdag 13 september 2007 18:08 schreef Andyy het volgende:
moeten het er persee 20 zijn ?
zo nee :
1. Rainbow Six - Tom Clancy
Hoe meer boeken je noemt, hoe meer punten je nummer 1 krijgt. Noem je één boek, dan krijgt de #1 1 punt, noem je er 20, dan krijgt hij er 35.
livelinkdonderdag 13 september 2007 @ 20:03
quote:
Op donderdag 13 september 2007 08:09 schreef rocha01 het volgende:
Jeetje, ik heb al zo veel gelezen, dat is moeilijk hoor: Ik probeer wel wat:
[ ]
Top 20
[ ]
Het valt niet mee om dat zo op een rij te zetten zonder de vele andere boeken te kort te doen.
Rocha01, zou je de schrijvers erbij willen zetten? Van sommige weet ik het wel, maar ik ken lang niet al je boeken uit de top 20
Troeldonderdag 13 september 2007 @ 20:29
1. De Bijbel (weliswaar vind ik dit niet onder fictie vallen, maar er staan ook gelijkenissen in, die natuurlijk wel weer fictie zijn )
2. Anna, Hanna en Johanna - Marianne Frederikson
3. Eline Vere - Louis Couperus
4. Uitverkoren - Chaim Potok
5. Au Pair - Willem Frederik Hermans
6. De Aanslag - Harry Mulisch
7. De kleine prins - Antoine de Saint-Exupéry
8. Gabber - Lydia Rood
9. De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
10. De tweede viool - Lieneke Dijkzeul
11. Daan de Eend - A.D. Hildebrand
12. Alle dieren van de Ruige Berm - Jantien Buisman
13. Koning van Katoren - Jan Terlouw
14. Oorlogswinter - Jan Terlouw
15. Oosterschelde windkracht 10 - Jan Terlouw
16. Gevangenis met open deur - Jan Terlouw
17. Niemand houdt mij tegen - Evert Hartman
18. De belofte - Chaim Potok
19. Word toch wakker - Ellen Tijsinger
20. Morgen ben ik beter - Evert Hartman
Tinkepinkdonderdag 13 september 2007 @ 20:39
Mijn lijst

  • 1. De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
  • 2. De Engelenmaker - Stefan Brijs
  • 3. Joe Speedboot - Tommy Wieringa
  • 4. De wereld volgens Garp - John Irving
  • 5. De Hobbit - Tolkien
  • 6. Turks Fruit - Jan Wolkers
  • 7. Het Parfum - Patrick Süskind
  • 8. Elementaire deeltjes - Michel Houellebecq
  • 9. De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren
  • 10. Het ritsloze nummer - Erica Jung
  • 11. Naam van de Roos - Umberto Eco
  • 12. De Alchemist - Paulo Coelho
  • 13. Au Pair - WF Hermans
  • 14. Ik Jan Cremer - Jan Cremer
  • 15. Duin - Frank Herbert
  • 16. Sophies keuze - William Styron
  • 17. Irvine Welsh - Trainspotting
  • 18. De bijbel - diverse schrijvers
  • 19. Waterschapsheuvel - RIchard Adams
  • 20. Oorlog en vrede - Tolstoj
  • Tinkepinkdonderdag 13 september 2007 @ 20:44
    quote:
    Op zondag 9 september 2007 15:18 schreef OnderBroekenPoep het volgende:
    mooie lijstjes allemaal mensen, ik heb zekers inspiratie opgedaan voor mijn volgende tocht naar de bibliotheek .. kom trouwens ook erg veel boeken tegen die niet in mijn lijstje voorkomen maar wel gelezen heb. best wel iri een boekenwurm wezen en dan plomp verloren je top20 neer te moeten zetten ik lees zoveel dat ik de namen van boeken snel vergeet :S
    Dat heb ik nou ook. We hebben een wand van 10 meter vol met gelezen boeken en dan al die boeken nog die ik vroeger in de bibliotheek haalde.... Ik heb een tijd 8 boeken per week gelezen, dus ik moet heel veel goede boeken vergeten zijn.
    V.donderdag 13 september 2007 @ 20:59
    Het is niet aan mij om andermans keuze te bekritiseren, maar...
    quote:
    Op vrijdag 7 september 2007 19:01 schreef LaFemmeObscur het volgende:

    9. De Celestijnse Belofte - James Redfield (The Celestine Prophecy)
    You. Must. Be. Kidding.

    V.

    [ Bericht 17% gewijzigd door V. op 13-09-2007 21:49:04 ]
    Locustadonderdag 13 september 2007 @ 21:30
    quote:
    Op dinsdag 11 september 2007 16:10 schreef tong80 het volgende:
    DaMark. Complimenten voor al het werk.

    V.donderdag 13 september 2007 @ 21:49
    1) 1984 - George Orwell
    2) To Kill a Mockingbird - Harper Lee
    3) Cryptonomicon - Neal Stephenson
    4) The Killing Kind - John Connolly
    5) Catcher in the Rye - J.D. Salinger
    6) On Beauty - Zadie Smith
    7) Carrion Comfort - Dan Simmons
    8) Watership Down - Richard Adams
    9) Life of Pi - Yann Martell
    10) De Naam van de Roos - Umberto Eco
    11) Everything is Illuminated - Jonathan Safran Foer
    12) The Curious Incident of the Dog in the Night-Time - Mark Haddon
    13) Lifeless - Mark Billingham
    14) High Fidelity - Nick Hornby
    15) Decipher - Stel Pavlou
    16) Mysterious Skin - Scott Heim
    17) The Grapes Of Wrath, John Steinbeck
    18) Rebecca - Daphne du Maurier
    19) Pet Sematary - Stephen King
    20) The crosskiller - Marcel Montecino

    V.
    DaMartdonderdag 13 september 2007 @ 22:26
    Weer even een update van de verwerkte lijsten:

    0033
    Just_theonedear
    DancingPhoebe
    Plaas
    Novachoek
    blue_funk
    Plastic_Power
    TheMagnificent
    RedBloodSucker
    No-P
    Ikookhier
    Nogeenmaarten
    druide
    LaFemmeObscur
    Methodmich
    Pien85
    DaMart
    Cairon
    Cherrylips
    Falco
    Iblis
    Blutec
    Prupke
    Pistol_Pete
    Kozzmic
    Thijsdetweede
    Xprotagonistx
    Swetsenegger
    Neviathien
    Locusta
    Bladibladibla
    Nienkew
    KingKai
    Lange_lans
    Livelink
    Razendrelevant
    Simmu
    Madam_Romella
    Foeske
    Toffe_ellende
    Scylla
    Troel
    Andyy
    Tinkepink
    Verbal
    Monchou
    DrDarwin
    Tong80
    Martijn_fijn


    Daarnaast zijn een aantal ingezonden lijstjes nog niet (geheel) verwerkt, omdat de poster heeft aangegeven nog te willen nadenken voordat de lijst definitief wordt, omdat de lijst niet voldoet aan alle spelregels, of omdat in alle verwarring een serie in zijn geheel is genomineerd. Deze mensen ontvangen vanavond of een van de komende dagen een PM hierover .

    [ Bericht 1% gewijzigd door DaMart op 14-09-2007 00:07:36 ]
    DaMartdonderdag 13 september 2007 @ 22:33
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 20:44 schreef Tinkepink het volgende:

    [..]

    Dat heb ik nou ook. We hebben een wand van 10 meter vol met gelezen boeken en dan al die boeken nog die ik vroeger in de bibliotheek haalde.... Ik heb een tijd 8 boeken per week gelezen, dus ik moet heel veel goede boeken vergeten zijn.
    En dan te bedenken dat ik de persoonlijke lijstjes eerst niet groter wilde maken dan 10 titels .

    Ik zie trouwens ook wel boeken voorbij komen waarvan ik ineens zoiets heb van 'O ja, die heb ik ook gelezen!'.

    Maar ik zoek ook wat extra informatie bij de boeken, en soms lees ik dan ook de samenvattingen, dus ik krijg nu ook een enorme lijst van boeken die ik ooit nog een wil gaan lezen .
    simmudonderdag 13 september 2007 @ 22:50
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 22:33 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    En dan te bedenken dat ik de persoonlijke lijstjes eerst niet groter wilde maken dan 10 titels .

    Ik zie trouwens ook wel boeken voorbij komen waarvan ik ineens zoiets heb van 'O ja, die heb ik ook gelezen!'.

    Maar ik zoek ook wat extra informatie bij de boeken, en soms lees ik dan ook de samenvattingen, dus ik krijg nu ook een enorme lijst van boeken die ik ooit nog een wil gaan lezen .
    een top 50 had ook nog wel gekund hoor, wat mij betreft. maar bedenk je wel dat *jij* alles moet tellen
    DaMartdonderdag 13 september 2007 @ 22:56
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 22:50 schreef simmu het volgende:

    [..]

    een top 50 had ook nog wel gekund hoor, wat mij betreft. maar bedenk je wel dat *jij* alles moet tellen
    Het tellen laat ik aan Excel over . En hoe meer lijstjes er worden ingediend, hoe makkelijker het wordt, want een steeds groter deel staat al in het Exceldocument.

    Er zijn nu trouwens 577 titels verwerkt... iets meer dan ik had verwacht van tevoren .
    DaMartdonderdag 13 september 2007 @ 23:43
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 22:26 schreef DaMart het volgende:

    Daarnaast zijn een aantal ingezonden lijstjes nog niet (geheel) verwerkt, omdat de poster heeft aangegeven nog te willen nadenken voordat de lijst definitief wordt, omdat de lijst niet voldoet aan alle spelregels, of omdat in alle verwarring een serie in zijn geheel is genomineerd. Deze mensen ontvangen vanavond of een van de komende dagen een PM hierover .
    De PM's zijn verstuurd. Maar bij gebrek aan een PM-inbox, wil ik de volgende personen via deze weg vragen of ze nog eens naar hun eigen top 20 kunnen kijken en voor de genomineerde series een keuze kunnen maken uit één van de delen van de serie:

    Onderbroekenpoep
    Hydex
    Jamal
    Salsanadia
    Koraalduivel
    The_Wicked_Witch

    [ Bericht 1% gewijzigd door DaMart op 14-09-2007 21:53:15 ]
    Martijn_fijndonderdag 13 september 2007 @ 23:50
    quote:
    Op vrijdag 7 september 2007 18:26 schreef Martijn_fijn het volgende:
    1. Misdaad in Marseile - Jean-Claude Izzo
    2. In de ban van de ring - J.R.R. Tolkien
    3. De Hobbit - J.R.R. Tolkien
    4. The Hitchhikers Guide To The Galaxy - Douglas Adams
    5. De witte leeuwin - Henning Mankell

    6. Tien kleine negertjes - Agatha Christie
    7. Midzomermoord - Henning Mankell
    8. Phileine zegt sorry - Ronald Giphart
    9. De dag na morgen - Allan Folsom
    10. De terechtstelling - Val McDermid

    11. De terugkeer van de dansleraar - Henning Mankell
    12. Advocaat van de duivel - John Grisham
    13. De dichter - Michael Connelly
    14. Stad van beenderen - Michael Connelly
    15. Sluipmoord - Barry Eisler

    16. De jury - John Grisham
    17. Bloedbeeld - Michael Connelly
    18. Het spel van de Leeuw - Nelson DeMille
    19. Dwaalsporen - Henning Mankell
    20. Het Sigma Protocol - Ludlum
    Een klein aanpassing na verzoek via PM:

    1. Misdaad in Marseile - Jean-Claude Izzo
    2. In de ban van de ring deel 1 (De Reisgenoten) - J.R.R. Tolkien
    3. In de ban van de ring deel 2 (De Twee Torens) - J.R.R. Tolkien
    4. In de ban van de ring deel 3 (De Terugkeer van de Koning) - J.R.R. Tolkien
    5. De Hobbit - J.R.R. Tolkien

    6. The Hitchhikers Guide To The Galaxy - Douglas Adams
    7. De witte leeuwin - Henning Mankell
    8. Tien kleine negertjes - Agatha Christie
    9. Midzomermoord - Henning Mankell
    10. Phileine zegt sorry - Ronald Giphart

    11. De dag na morgen - Allan Folsom
    12. De terechtstelling - Val McDermid
    13. De terugkeer van de dansleraar - Henning Mankell
    14. Advocaat van de duivel - John Grisham
    15. De dichter - Michael Connelly

    16. Stad van beenderen - Michael Connelly
    17. Sluipmoord - Barry Eisler
    18. De jury - John Grisham
    19. Bloedbeeld - Michael Connelly
    20. Dwaalsporen - Henning Mankell

    DaMartvrijdag 14 september 2007 @ 00:17
    quote:
    Op donderdag 13 september 2007 23:50 schreef Martijn_fijn het volgende:

    [..]

    Een klein aanpassing na verzoek via PM:

    <lijst>

    Dank je wel!

    Ik heb je aangepaste lijst inmiddels verwerkt .
    Stevevrijdag 14 september 2007 @ 01:08
    1. Het Parfum (Das parfum) – Patrick Süskind
    2. Harry Potter en de Halfbloed Prins (Harry Potter and the Half-blood Prince) – J.K. Rowling
    3. Honderd jaar eenzaamheid (Cien años de soledad/100 years of solitude) - Gabriel García Márquez
    4. Niemand anders dan ik (A solitary blue) - Cynthia Voigt
    5. Anna Karenina - Tolstoj
    6. Joe Speedboot – Tommy Wieringa
    7. De aanslag – Harry Mulisch
    8. Phileine zegt sorry – Ronald Giphart
    9. De kleine blonde dood – Boudewijn Büch
    10. Isabelle – Tessa de Loo
    11. Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman
    12. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) – J.K. Rowling
    13. Het (It) – Stephen King
    14. Het verrotte leven van Floortje Bloem – Yvonne Keuls
    15. Charlie en de Chocoladefabriek (Charlie and the Chocolate Factory) – Roald Dahl
    16. Alleen op de wereld (Sans Famille/Nobody’s boy) – Hector Malot
    17. Turks Fruit - Jan Wolkers
    18. Het leven is vurrukkulluk - Remco Campert
    19. Christiane F. - Verslag van een Junkie. (Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) - Kain Hermann en Horst Rieck
    20. Buitenstaanders – Renate Dorrestein

    Uch, dat was lastig. Het vervelende is dat er nog zoveel boeken zijn die ik gewoon bij het maken van de lijst vergeet, maar er wel tussen horen.
    Ik heb mijn keuze gebaseerd niet op de literaire waarde, maar het genot om ze te lezen en wat ze voor mij betekenen. Aan de meeste boeken heb ik wel goede herinneringen, sommige kan ik me goed mee identificeren, andere vond ik juist weer leuk vanwege de mate waarin ik kon verzwelgen in de wereld die wordt beschreven in de boeken. Plus, ik heb geprobeerd een mix te maken van zowel Nederlandse als anderstalige boeken, plus nog kinderboeken. En zo min mogelijk meerdere boeken van 1 auteur in mijn lijst.
    Oh, en de volgorde van de boeken is al helemaal willekeurig.

    Ik ga echt eens wat boeken uit de vorige lijstjes lezen.
    Dylanesquevrijdag 14 september 2007 @ 12:30
    1. Haruki Murakami – Dance, Dance, Dance
    2. Jack Kerouac – On the Road
    3. F. Scott Fitzgerald – The Great Gatsby
    4. Jack Kerouac – Doctor Sax
    5. Haruki Murakami – Norwegian Wood
    6. J. D. Salinger – Catcher in the Rye
    7. Woody Guthrie – Bound for Glory
    8. Hermann Hesse – Siddhartha
    9. Friedrich Nietzsche – Thus spoke Zarathustra
    10. Jonathan Safran Foer – Everything is Illuminated
    11. Ira Levin – A Kiss Before Dying
    12. Haruki Murakami – A Wild Sheep Chase
    13. George Orwell – 1984
    14. Vladimir Nabokov – Lolita
    15. Milan Kundera – The Unbearable Lightness of Being
    16. Louis Couperus – Eline Vere
    17. Herman Melville – Moby Dick
    18. J. K. Rowling – The Order of the Phoenix
    19. Harry Mulisch - De Aanslag
    20. Leo Tolstoj – The Death of Ivan Iljitsj


    Dat was nog best lastig

    [ Bericht 0% gewijzigd door Dylanesque op 14-09-2007 22:00:33 ]
    Iblisvrijdag 14 september 2007 @ 17:03
    quote:
    Op vrijdag 14 september 2007 12:30 schreef Dylanesque het volgende:
    9. Friedrich Nietzsche – Thus spoke Zarathustra
    Vond je de Engelse vertaling zo goed dat je specifiek die nomineert (Omdat je niet de Nederlandse of Duitse titel noemt).
    Dylanesquevrijdag 14 september 2007 @ 21:34
    quote:
    Op vrijdag 14 september 2007 17:03 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Vond je de Engelse vertaling zo goed dat je specifiek die nomineert (Omdat je niet de Nederlandse of Duitse titel noemt).
    Ik lees liever Engelse vertalingen van buitenlandse boeken dan Nederlandse, heb de Nederlandse/Duitse niet gelezen en zet m daarom in m'n lijstje zoals 'ie in m'n kast staat
    DaMartvrijdag 14 september 2007 @ 21:51
    En weer wat verwerkt:

    SCH
    Oddman
    Rocha 01
    Alwaysthebest
    Dylanesque
    No-Pzaterdag 15 september 2007 @ 02:10
    DaMart,

    respect voor de tijd die je hier in steekt.
    Er zijn er niet veel die zoveel passie en discipline ergens voor op kunnen brengen. (ja er zijn er genoeg die dingen doen waar ze zelf beter van worden)

    Ik lees met zeer veel plezier (en vast velen met mij) deze lijstjes door en die zouden er niet zijn zonder figuren als.....
    Ringozaterdag 15 september 2007 @ 02:55
    Mijn lijst.

    Heb van alle niet-Nederlandstalige boeken de oorspronkelijke titel tussen haakjes gezet; autistisch trekje.

    1. Gabriel García Márquez - Honderd jaar eenzaamheid (Cien años de soledad)
    2. Julio Cortázar - Rayuela
    3. Louis Paul Boon - Mijn kleine oorlog
    4. Gerard Reve - De avonden
    5. Willem Frederik Hermans - De donkere kamer van Damocles
    6. Friedrich Nietzsche - Voorbij goed en kwaad (Jenseits von Gut und Böse)
    7. Jonathan Coe - Het moordende testament (What a carve up!)
    8. Nescio - De uitvreter/Titaantjes/Dichtertje
    9. Willem Elsschot - Kaas
    10. Michel Houellebecq - Platform (Plateforme)
    11. Carlo Emilio Gadda - Die gore klerezooi in de Via Merulana (Quer pasticciaccio brutto de Via Merulana)
    12. Louis de Bernières - Kapitein Corelli's mandoline (Captain Corelli's Mandolin)
    13. Thomas Rosenboom - Gewassen vlees
    14. Robert McCammon - De macht van het meer (Boy's life)
    15. F.B. Hotz - Ernstvuurwerk
    16. Eduardo Mendoza - De stad der wonderen (La ciudad de los prodigios)
    17. Roberto Bolaño - De woeste zoekers (Los detectives salvajes)
    18. Simon Vestdijk - De kellner en de levenden
    19. David Mitchell - De geestverwantschap (Ghostwritten)
    20. Peter ten Hoopen - King Acid
    tong80zaterdag 15 september 2007 @ 17:44
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 02:10 schreef No-P het volgende:
    DaMart,

    respect voor de tijd die je hier in steekt.
    Er zijn er niet veel die zoveel passie en discipline ergens voor op kunnen brengen. (ja er zijn er genoeg die dingen doen waar ze zelf beter van worden)

    Ik lees met zeer veel plezier (en vast velen met mij) deze lijstjes door en die zouden er niet zijn zonder figuren als.....
    Hear hear

    babette21zaterdag 15 september 2007 @ 17:51
    speciaal voor DaMart

    01. Antoine de Saint-Exupéry: De Kleine Prins / Le Petit Prince
    02. Yvonne Keuls: Jan Rap en z'n maat
    03. J.K. Rowling: Harry Potter en de Relieken van de Dood / The Deathly Hallows
    04. Thea Beckman: Kruistocht in Spijkerbroek
    05. Simone v/d Vlugt: De Reünie
    06: Frank McCourt: De as van mijn moeder / Angela's ashes
    07. J.K. Rowling: Harry Potter en de Halfbloed Prins / The Half-blood Prince
    08. J.R.R. Tolkien: In de ban van de Ring - De terugkeer van de koning / LOTR - Return of the King
    09. Roald Dahl: Matilda / Matilda
    10. Nicci French: Onderhuids / Beneath the skin
    11. Simone v/d Vlugt: Schaduwzuster
    12. Jennifer Lauck: Vogelvrij / Blackbird
    13. Vasif Öngören: Het ware sprookje / Masalin Asli
    14. Evert Hartman: Niemand houdt mij tegen
    15. A.A. Milne: Winnie de Poeh / Winnie-the-Pooh
    16. Stephen King: Het / It
    17. Patrick Süskind: Het Parfum / Das Parfum
    18. Malika Oufkir: De gevangene
    19. Kluun: Komt een vrouw bij de dokter
    20. Sam MacBratney: Raad eens hoeveel ik van je hou / Guess how much I love you

    Beetje uit de losse pols hoor. Lijst kan volgend jaar totaal anders zijn, heb hier namelijk nog een hele stapel liggen met titels die hier veelvuldig genoemd worden!! Aan de andere kant zie ik ook titels waarbij ik denk: hoe ís het mogelijk?! Wat is er nou toch zo bijzonder aan het gehypte Joe Speedboat, en hóe heeft iemand ooit de Celestijnse Belofte uit kunnen lezen?!?! Smaken verschillen.... gelukkig!!!

    [ Bericht 4% gewijzigd door babette21 op 15-09-2007 18:26:12 (S. King vergeten, Mark Haddon sneuvelt jammerlijk) ]
    thijsdetweedezaterdag 15 september 2007 @ 18:51
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 02:55 schreef Ringo het volgende:
    19. David Mitchell - De geestverwantschap (Ghostwritten)
    Ghostwritten beter dan Cloudatlas?
    DaMartzaterdag 15 september 2007 @ 19:11
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 02:10 schreef No-P het volgende:
    DaMart,

    respect voor de tijd die je hier in steekt.
    Er zijn er niet veel die zoveel passie en discipline ergens voor op kunnen brengen. (ja er zijn er genoeg die dingen doen waar ze zelf beter van worden)

    Ik lees met zeer veel plezier (en vast velen met mij) deze lijstjes door en die zouden er niet zijn zonder figuren als.....
    Bedankt voor deze mooie woorden .

    Maar ik doe het graag hoor. Vind het wel leuk om af en toe eens zoiets te organiseren.

    Maar ik word hier natuurlijk ook wel iets beter van (nou ja, iedereen natuurlijk), want ik zie heel veel leuke boeken voorbijkomen, dus ik houd er straks een hoop extra leesplezier aan over
    DaMartzaterdag 15 september 2007 @ 19:12
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 17:51 schreef babette21 het volgende:
    speciaal voor DaMart


    Ik heb je lijstje, net als die van Ringo, inmiddels verwerkt.
    mokamizondag 16 september 2007 @ 17:09
    Voyage au bout de la nuit - Louis Ferdinand Celine
    The Great Gatsby - F.Scott Fitzgerald
    Tropic of Cancer - Henry Miller
    De gelukkige klas - Theo Theijssen
    Kees de jongen - Theo Theijssen
    The Catcher in the rye - J.D Salinger
    The world according to Garp - J.Irving
    Giph - Ronald Giphard
    Norwegian wood - Haruki Murakami
    South of the border, west from the sun - Haruki Murakami
    Confessions of a mask - Yukio Mishima
    Steppenwolf - Herman Hesse
    Crime and Punishment - Dosjtovsky
    God Delusion - Richard Dawkins
    Portrait of an artist as a young man - James Joyce
    Tender is the Night - F.scott Fitzgerald
    A farewell to arms - Hemingway
    Charles Dickens - David Copperfield
    Jane Austen - Pride and Prejudice
    Ringozondag 16 september 2007 @ 17:18
    quote:
    Op zaterdag 15 september 2007 18:51 schreef thijsdetweede het volgende:

    [..]

    Ghostwritten beter dan Cloudatlas?
    Die laatste heb ik niet gelezen.
    Saizondag 16 september 2007 @ 17:35
    1. Revolutionary Road - Richard Yates
    2. Dichtertje / Uitvreter / Titaantjes - Nescio
    3. Will You Please Be Quiet Please? - Raymond Carver
    4. Schaduwkind - P.F. Thomèse
    5. The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde
    6. De Avonden - Gerard Van het Reve
    7. The Waves - Virginia Woolf
    8. Memoires d'Hadrien - Marguerite Yourcenar
    9. The Happy Prince and Other Stories - Oscar Wilde
    10. The Catcher in the Rye - JD Salinger
    11. The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro
    12. What We Talk About When We Talk About Love - Raymond Carver
    13. The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald
    14. Der Tod in Venedig - Thomas Mann
    15. Kleine Sophie en Lange Wapper - Els pelgrom
    16. Eleven Kinds of Loneliness - Richard Yates
    17. Mrs. Dalloway - Virginia Woolf
    18. De Zachtmoedige - Fyodor Dostoyevsky
    19. The Old Man and the Sea - E. Hemingway
    20. Bij Uil Thuis - Arnold Lobel

    Leuk. [14.gif]

    edit: nr. 19 aangepast van Hermans naar Hemingway

    [ Bericht 5% gewijzigd door Sai op 16-09-2007 18:55:17 ]
    Patchzondag 16 september 2007 @ 17:39
    1. Dan Brown - The Davinci Code
    2. Dan Brown - Angels & Demons (Bernini Mysterie)
    3. JK Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows
    4. JK Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
    5. JK Rowling - Harry Potter and Order of the Phoenix
    6. JK Rowling - Harry Potter and The HalfBlood Prince
    7. JK Rowling - Harry Potter and the Goblet of Fire
    8. Stephen King - It
    9. Stephen King - The Green Mile
    10. Michael Crichton - Sphere
    11. Michael Chrichton - Jurassic Park
    12. Michael Crichton - The Lost World; Jurassic Park 2
    13. JRR Tolkien - The Fellowship of the Ring
    14. JRR Tolkien - The Two Towers
    15. JRR Tolkien - The Return of the King
    16. JRR Tolkien - The Hobbit
    17. Steve Alten - Meg
    18. Steve Alten - The Trench
    19. Michael Ende - Die Unendliche Geschichte
    20. Peter Benchley - Jaws

    -edit-
    Ik had blijkbaar 2 Rowlings teveel gepost...

    [ Bericht 14% gewijzigd door Patch op 16-09-2007 19:14:10 ]
    Wurmpjezondag 16 september 2007 @ 17:57
    Deze hebben de meeste indruk op mij gemaakt, maar met pijn in mijn hart er toch sommige boeken uit moeten laten...Wel veel inspiratie opgedaan weer

    1 Nooit meer slapen- W.F. Hermans
    2 Elementaire deeltjes -M. Houllebecq
    3 Max Havelaar- Multatuli
    4 Karakter- Bordewijk
    5 Anna Karenina- Tolstoj
    6 Lolita - Nabokov
    7 Lady Chatterley's lover - D.H. Lawrence
    8 Schuim en Asch- Slauerhoff
    9 The Scarlet Letter- Hawthorne
    10 De boeken der kleine zielen - Couperus
    11 Mevrouw Bentick (Onvereenigbaarheid der Karakter)- Hella Haase
    12 Das Parfum - Suskind
    13 Bevroren vuurwerk - Belcampo
    14 Een schitterend gebrek- Japin
    15 Een liefde- van Deyssel
    16 Kruistocht in SPijkerbroek-Thea Beckman
    17 De bibliotheek van Babel - Borges
    18 Ik dacht dat mijn vader God was-Paul Auster
    19 Mathilde-Roald Dahl
    20 De eeuw van mijn vader -Geert Mak
    Fokkerdeluxezondag 16 september 2007 @ 17:57
    Hier komt het

    1. De Tawny Man trilogie (Robin Hobb)
    2. De Assasins Trilogie (Robin Hobb)
    3. De Lord of the Rings, fellowship of the ring. (Tolkien duh)

    Cultureel verantwoord of niet. Deze boeken zijn erg goed geschreven. Ik lees ze wel in het Engels, aangezien die Nederlandse vertalingen zo ongelofelijk seniel zijn. Ben ook ooit begonnen aan de Sword of Truth reeks, maar daar is niet door heen te komen als je Robin Hobb gewend bent.
    Gimmickzondag 16 september 2007 @ 18:17
    1. Remarque, Erich Maria - Van het westelijke front geen nieuws
    2. Kundera, Milan - De ondragelijke lichtheid van het bestaan
    3. Houellebecq, Michel - Platform
    4. Hermans, W.F. - Nooit meer slapen
    5. Zwagerman, Joost - Gimmick!
    6. Kundera, Milan - Onwetendheid
    7. Arends, Jan - Keefman
    8. Caroll, Lewis - Alice in Wonderland
    9. Orwell, George - Animal Farm
    10. Wolkers, Jan - Turks Fruit
    11. Houellebecq, Michel - De wereld als markt en strijd
    12. Kooten, Kees van - Modermismen
    13. Houellebecq, Michel - Elementaire deeltjes
    14. Ellis, Bret Easton - American Psycho
    15. Bukowski, Charles - Factotum
    16. Slauerhoff, J. - Schuim en asch
    17. Orwell, George - 1984
    18. Zwagerman, Joost - Vals Licht
    19. Mennes, Paul - Soap
    20. Giphart, Ronald - Giph

    Meest opvallende afwezige tot nu toe (of ik moet er overheen gelezen hebben): Remarque, Erich Maria - Van het westelijke front geen nieuws

    [ Bericht 0% gewijzigd door Gimmick op 16-09-2007 19:03:34 ]
    Dylanesquezondag 16 september 2007 @ 18:22
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:17 schreef Gimmick het volgende:
    12. Kooten, Kees van - Modermismen
    Die had ik er ook bijna bijgezet, heeft t net niet gehaald
    Plastic_Powerzondag 16 september 2007 @ 18:22
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 17:39 schreef Patch het volgende:
    1. Dan Brown - The Davinci Code
    2. Dan Brown - Angels & Demons (Bernini Mysterie)
    3. JK Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows
    4. JK Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
    5. JK Rowling - Harry Potter and Order of the Phoenix
    6. JK Rowling - Harry Potter and The HalfBlood Prince
    7. JK Rowling - Harry Potter and the Chamber of Secrets
    8. JK Rowling - Harry Potter and the Goblet of Fire
    9. JK Rowling - Harry Potter and the Sorcerer's Stone
    10. Michael Crichton - Sphere
    11. Michael Chrichton - Jurassic Park
    12. Michael Crichton - The Lost World; Jurassic Park 2
    13. JRR Tolkien - The Fellowship of the Ring
    14. JRR Tolkien - The Two Towers
    15. JRR Tolkien - The Return of the King
    16. JRR Tolkien - The Hobbit
    17. Steve Alten - Meg
    18. Steve Alten - The Trench
    19. Michael Ende - Die Unendliche Geschichte
    20. Peter Benchley - Jaws
    Je hebt 2 Rowlings teveel
    SCHzondag 16 september 2007 @ 18:34
    Ik vind het ook een geweldig initiatief. Hulde DaMart.

    Alleen jammer dat dit soort wedstrijden in mijn ogen altijd van die 'foute' uitslagen kennen. Pulp Fiction bij de films en hier gaat ongetwijfeld Tolkien winnen.
    thijsdetweedezondag 16 september 2007 @ 18:40
    Och, laat jij je muziek/film/boeken smaak regeren door wat er op nummer 1 staat? In gedachte is er ook prima een lijst samen te stellen zonder Dan Brown, Tommy Wieringa of Tolkien. Ik ben hier al een hoop boeken tegen gekomen die ik maar eens ga lezen, goede ideeen over welk boek een mooie ingang zal zijn tot een schrijver. En eigenlijk vind ik het gehalte zware wereldliteratuur nog behoorlijk hoog hoor.
    Teilrasiertzondag 16 september 2007 @ 18:49
    1. Umberto Eco - Slinger van Foucault
    2. Stephen King - De beproeving
    3. Hubert Lampo - De komst van Joachim Stiller
    4. Tolkien - In de ban van de ring
    5. William Sutcliffe - Ben je ervaren
    6. Maarten 't Hart - De kroongetuige
    7. Jos Vandeloo - De muur
    8. Stephen King - It
    9. Clive Barker - Weefwereld
    10. Jostein Gaarder - De wereld van Sophie
    11. Frank Schätzing - De zwerm
    12. Frank Herbert - Duin
    13. Clive Barker - De dief van altijd
    14. Tim Krabbé - De grot
    15. Maarten 't Hart - Het uur tussen hond en wolf
    16. Willem Elsschot – Het dwaallicht
    17. Jan Wolker - Terug naar Oegstgeest
    18. Boudewijn Büch - De kleine blonde dood
    19. Peter Straub - Koko
    20. Dan Brown - Het Bernini mysterie
    Ringozondag 16 september 2007 @ 18:53
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:34 schreef SCH het volgende:
    Ik vind het ook een geweldig initiatief. Hulde DaMart.

    Alleen jammer dat dit soort wedstrijden in mijn ogen altijd van die 'foute' uitslagen kennen. Pulp Fiction bij de films en hier gaat ongetwijfeld Tolkien winnen.
    Ik vind het inderdaad wel een beetje treurig als mensen met 6x Rowling en 4x Tolkien aan komen zetten. Competitie-vervuiling is dat.
    Teilrasiertzondag 16 september 2007 @ 18:59
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:17 schreef Gimmick het volgende:
    Meest opvallende afwezige tot nu toe (of ik moet er overheen gelezen hebben): Remarque, Erich Maria - Van het westelijke front geen nieuws
    Ik ken de film en als ik een boek moet opschrijven waarvan ik alleen de film ken, stond hij erbij. Indrukwekkend verhaal.
    Patchzondag 16 september 2007 @ 19:01
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:22 schreef Plastic_Power het volgende:

    [..]

    Je hebt 2 Rowlings teveel
    ?
    Mag je er maar 5 posten?
    blonchizondag 16 september 2007 @ 19:09
    Een top 50...

    Wat voor winst kan ik hiermee boeken?
    Stevezondag 16 september 2007 @ 19:11
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 19:01 schreef Patch het volgende:

    [..]

    ?
    Mag je er maar 5 posten?
    Zoals in de OP staat:
    quote:
    Maximaal 25% van de boeken in je persoonlijke top mag afkomstig zijn van dezelfde schrijver (inclusief zijn of haar pseudoniemen). Staan er meer boeken van dezelfde auteur in je lijst, dan tellen alleen de hoogst genoteerde mee voor de top 50 en geldt de puntentelling voor een onvolledige top 20.
    5 boeken van dezelfde schrijver dus.

    Plastic_Powerzondag 16 september 2007 @ 19:11
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 19:01 schreef Patch het volgende:

    [..]

    ?
    Mag je er maar 5 posten?
    quote:
    Op zondag 2 september 2007 12:54 schreef DaMart het volgende:

    Welke boeken mogen meedoen?
    Maximaal 25% van de boeken in je persoonlijke top mag afkomstig zijn van dezelfde schrijver (inclusief zijn of haar pseudoniemen). Staan er meer boeken van dezelfde auteur in je lijst, dan tellen alleen de hoogst genoteerde mee voor de top 50 en geldt de puntentelling voor een onvolledige top 20.
    Ringozondag 16 september 2007 @ 19:40
    Ok, dat had ik niet eens gezien. Dan is het goed.

    edit: hoewel ik nog steeds vind dat al die Tolkien-zooi gewoon één boek is.
    Theloniouszondag 16 september 2007 @ 20:03
    01 Sexus- Henry Miller
    02 Lolita- Vladimir Nabokov
    03 Madame Bovary- Flaubert
    04 On the road- Jack Kerouac
    05 Naked lunch- William S. Burroughs
    06 The fountainhead- Ayn Rand
    07 Misdaad en straf- Fjodor Dostojevski
    08 Max Havelaar- Multatuli
    09 De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekel - Nescio
    10 Great expectations- Charles Dickens
    11 The naked and the dead- Norman Mailer
    12 De idioot- Fjodor Dostojevski
    13 Moby- Dick- Herman Melville
    14 One flew over the cuckoo's nest- Ken Kesey
    15 Don Quichot van Mancha- Miguel de Cervantes
    16 1984- George Orwell
    17 Catcher in the rye- J. D Salinger
    18 Lord Jim- Joseph Conrad
    19 Fear and Loathing in Las Vegas- Hunter S. Thompson
    20 Musashi- Eiji Yoshikawa
    DaMartzondag 16 september 2007 @ 20:46
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 17:09 schreef mokami het volgende:
    <lijst>
    Je weet dat je maar 19 boeken noemt? Eentje meer en je hele top krijgt meer punten
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 17:35 schreef Sai het volgende:

    16. Eleven Kinds of Loneliness - Richard Yates
    Grappig feitje: In de Nederlandse vertaling is Eleven vertaald naar Veertien .
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 17:57 schreef Wurmpje het volgende:

    10 De boeken der kleine zielen - Couperus
    Volgens Wikipedia is dit een serie met meerdere boeken. Welke bedoelde je?
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 17:57 schreef Fokkerdeluxe het volgende:
    Hier komt het

    1. De Tawny Man trilogie (Robin Hobb)
    2. De Assasins Trilogie (Robin Hobb)
    Door de 25%-regel, staat er een boek van Robin Hobb teveel in . Kun je trouwens ook een titel uit de series noemen? Een hele serie is namelijk niet te nomineren .
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:49 schreef Teilrasiert het volgende:
    4. Tolkien - In de ban van de ring
    Welk van de drie boeken bedoelde je?

    Verwerkt:
    Gimmick
    Thelonius
    Sai
    Mokami (zie boven)
    Teilraisiert (zie boven)
    Patch

    Nog niet verwerkt:
    Fokkerdeluxe

    Nog openstaande verzoeken ivm lijstjes die niet geheel aan de spelregels voldoen:
    Onderbroekenpoep
    Hydex
    Jamal
    Salsanadia
    Koraalduivel
    Don-remon
    Ancient
    The_wicked_witch

    De volgende mensen denken nog na over volgorde of andere boeken:
    Dagonet (volgorde)
    DevilsAndDust (vervanging voor 2 Harry Potters)

    [ Bericht 3% gewijzigd door DaMart op 16-09-2007 21:03:28 ]
    DaMartzondag 16 september 2007 @ 20:53
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:34 schreef SCH het volgende:
    Ik vind het ook een geweldig initiatief. Hulde DaMart.
    Dank je .
    quote:
    Alleen jammer dat dit soort wedstrijden in mijn ogen altijd van die 'foute' uitslagen kennen. Pulp Fiction bij de films en hier gaat ongetwijfeld Tolkien winnen.
    Ik kan je anders wel zeggen, zonder ook maar iets te verklappen over de tussenstand, dat het ontzettend spannend is in de top, en dat ik denk dat er volgende week een hele mooie lijst gepresenteerd gaat worden .
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:40 schreef thijsdetweede het volgende:
    Och, laat jij je muziek/film/boeken smaak regeren door wat er op nummer 1 staat? In gedachte is er ook prima een lijst samen te stellen zonder Dan Brown, Tommy Wieringa of Tolkien. Ik ben hier al een hoop boeken tegen gekomen die ik maar eens ga lezen, goede ideeen over welk boek een mooie ingang zal zijn tot een schrijver. En eigenlijk vind ik het gehalte zware wereldliteratuur nog behoorlijk hoog hoor.
    Ja, ik ben ook een lijst met nog aan te schaffen en te lezen boeken aan het samenstellen . Volgend jaar heb ik aan een top 20 echt niet meer genoeg .
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:53 schreef Ringo het volgende:

    [..]

    Ik vind het inderdaad wel een beetje treurig als mensen met 6x Rowling en 4x Tolkien aan komen zetten. Competitie-vervuiling is dat.
    Een volgende keer is het maximaal aantal boeken van 1 schrijver natuurlijk altijd nog meer te beperken. Het voordeel dat je nu overigens hebt, is dat de punten worden gespreid over alle boeken van een serie, in plaats van dat de hele serie alle punten krijgt. Mijns inziens krijg je zo dus wel een eerlijker beeld .
    Ringozondag 16 september 2007 @ 21:15
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 20:53 schreef DaMart het volgende:
    Een volgende keer is het maximaal aantal boeken van 1 schrijver natuurlijk altijd nog meer te beperken. Het voordeel dat je nu overigens hebt, is dat de punten worden gespreid over alle boeken van een serie, in plaats van dat de hele serie alle punten krijgt. Mijns inziens krijg je zo dus wel een eerlijker beeld .
    Misschien ook wel. Ben in elk geval erg benieuwd.
    quote:
    Volgens Wikipedia is dit een serie met meerdere boeken. Welke bedoelde je?
    De Boeken der Kleine Zielen is verdeeld over 4 boeken (in het Verzameld Werk zitten deel I en II in één uitgave, en deel III en IV) maar het is zeker wel één coherent geheel.
    Het zou niet passen bij de aard van het werk om de delen los te beschouwen.

    http://www.dbnl.org/tekst/coup002boek01_01/colofon.htm

    [ Bericht 1% gewijzigd door Ringo op 16-09-2007 23:58:57 ]
    simmuzondag 16 september 2007 @ 21:32
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 17:57 schreef Fokkerdeluxe het volgende:
    Hier komt het

    1. De Tawny Man trilogie (Robin Hobb)
    2. De Assasins Trilogie (Robin Hobb)
    3. De Lord of the Rings, fellowship of the ring. (Tolkien duh)

    Cultureel verantwoord of niet. Deze boeken zijn erg goed geschreven. Ik lees ze wel in het Engels, aangezien die Nederlandse vertalingen zo ongelofelijk seniel zijn. Ben ook ooit begonnen aan de Sword of Truth reeks, maar daar is niet door heen te komen als je Robin Hobb gewend bent.
    geen series lieverd, lees de op.
    simmuzondag 16 september 2007 @ 21:33
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 18:53 schreef Ringo het volgende:

    [..]

    Ik vind het inderdaad wel een beetje treurig als mensen met 6x Rowling en 4x Tolkien aan komen zetten. Competitie-vervuiling is dat.
    mwah, ik vind het juist zonde dat mensen met die nederlandse depri dooddoeners aan komen zetten, tis gewoon een kwestie van smaak
    DaMartzondag 16 september 2007 @ 21:43
    ZONDAG 23 SEPTEMBER vanaf ongeveer 20:00 uur zou ik maar alvast in jullie agenda noteren .

    Rond dat tijdstip zal ik namelijk beginnen met het bekendmaken van de uitslag. En ik probeer daar wat meer/leukers van te maken dan alleen even snel een lijstje plaatsen.

    Voor de mensen die nog een lijstje willen insturen, dat kan nog tot vrijdag 21 september, 23:59 uur.
    DaMartzondag 16 september 2007 @ 21:45
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 21:33 schreef simmu het volgende:

    [..]

    mwah, ik vind het juist zonde dat mensen met die nederlandse depri dooddoeners aan komen zetten, tis gewoon een kwestie van smaak
    Precies. En de uiteindelijke top 50 geeft een algemene opinie weer van de mensen die lijstjes hebben gepost .

    Maar nogmaals, zoals het er nu uitziet, gaat het een leuke lijst worden .
    DaMartzondag 16 september 2007 @ 23:28
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 21:15 schreef Ringo het volgende:

    [..]

    Misschien ook wel. Ben in elk geval erg benieuwd.
    [..]

    De Boeken der Kleine Zielen is verdeeld over 4 'boeken' (in het Verzameld Werk zitten deel I en II in één uitgave, en deel III en IV) maar het is zeker wel één coherent geheel.
    Het zou niet passen bij de aard van het werk om de delen los te beschouwen.

    http://www.dbnl.org/tekst/coup002boek01_01/colofon.htm
    Het lastige is alleen, dat als die vier boeken als één worden beschouwd, de discussie over LOTR ook weer zal oplaaien. Ook dat vinden sommige mensen namelijk één geheel. Het blijft dus lastig .
    Jor_Diizondag 16 september 2007 @ 23:35
    TVP
    Ringomaandag 17 september 2007 @ 00:12
    quote:
    Op zondag 16 september 2007 23:28 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Het lastige is alleen, dat als die vier boeken als één worden beschouwd, de discussie over LOTR ook weer zal oplaaien. Ook dat vinden sommige mensen namelijk één geheel. Het blijft dus lastig .
    Ik begrijp het punt.
    Ik heb de cyclus trouwens nooit gelezen, al heb ik de boeken al 15 jaar ( ) in mijn kast staan. Ik heb ze ooit wel als theatervoorstelling gezien, een marathon-zit van een uur of 5 in de Koninklijke Schouwburg. Vandaar ook dat de cyclus in mijn hoofd zit als één doorlopend verhaal.

    En wat dan te denken van Der Mann ohne Eigenschaften van Musil, die ook in de lijst tegenkwam? Weliswaar één roman, maar in drie delen, waarvan het laatste postuum is gepubliceerd, 12 jaar na de eerste twee.

    Nog een geluk dat niemand A la recherche du temps perdu in zijn lijst heeft gezet.
    frankthetankmaandag 17 september 2007 @ 01:28
    1. Lovecraft (Nooit totale boeken uitgebracht maar wel bundels die momenteel als boeken worden gezien)
    simmumaandag 17 september 2007 @ 09:32
    uhm, ik post het hier maar, omdat hier de liefhebbers komen.

    in memoriam: robert jordan: gister overleden, helaas tijdens het schrijven van het laatste deel van de wheel of time serie
    http://slashdot.org/articles/07/09/17/0243230.shtml
    Teilrasiertmaandag 17 september 2007 @ 09:47
    @DaMart: Ik heb In de ban van de ring als bundel en zie dit eigenlijk als 1 boek, maar goed, mocht ik er 1 kiezen, dan ga ik voor De Reisgenoten (het eerste deel dus)
    DaMartmaandag 17 september 2007 @ 09:47
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 09:32 schreef simmu het volgende:
    uhm, ik post het hier maar, omdat hier de liefhebbers komen.

    in memoriam: robert jordan: gister overleden, helaas tijdens het schrijven van het laatste deel van de wheel of time serie
    http://slashdot.org/articles/07/09/17/0243230.shtml
    Hij heeft zelfs zijn eigen topic .

    Robert Jordan - The Wheel Of Time
    OnderBroekenPoepmaandag 17 september 2007 @ 14:03
    snatver kan ie nog mee doen mijn herziende lijstje?
    mocht de lord of the rings niet als 1 boek gezien worden dan deel 1 op 1 deel 2 op 2 deel 3 op 3 en de rest van de lijst opschuiven maar.

    1) The lord of the rings- JRR Tolkien
    2) Magier - Raymond E Feist
    3) De schaduw van een duistere koningin - Raymond E Feist
    4) De macht van een koopmansprins - Raymond E Feist
    5) De razernij van een demonenkoning - Raymond E Feist
    6) De scherven van een verbrijzelde kroon - Rayomond E Feist
    7) The Hobbit - JRR Tolkien
    8) De voorspelling - David Eddings
    9) De magische koningin - David Eddings
    10) Tovenaarsgambiet - David Eddings
    11)Het lied van de Orbus - David Eddings
    12) Eindspel - David Eddings
    13) Leerling en meester - Robin Hobb
    14) Moordenaar des konings - Robin Hobb
    15) Vermogen en wijsheid - Robin Hobb
    16) De zwaarden van dag en nacht - David Gemmell
    17) Ik Jan Cremer - Jan Cremer
    18) IT - Stephen King
    19) The Davinci Code - Dan Brown
    20) Papillon - Henri Charrière
    Troelmaandag 17 september 2007 @ 14:14
    Pff, het is wel moeilijk hoor zo'n top 20, ik zit nu constant te twijfelen of ik wel de juiste keuzes heb gemaakt, maar laat het maar zo staan
    HJW89maandag 17 september 2007 @ 17:44
    1. Van Oude Menschen, de dingen die voorbij gaan - Louis Couperus
    2. Joe Speedboot – Tommy Wieringa
    3. Life Of Pi - Yann Martel
    4. Harry Potter And The Deathly Hallows - J.K. Rowling
    5. Max Havelaar – Multatuli
    6. Thirza - Arnon Grunberg
    7. Neem een voorbeeld aan mij - Marten Toonder
    8. Misschien wisten zij alles - Toon Tellegen
    9. Das Parfum - Patrick Suskind
    10. Angela's Ashes - Franc Mccourt
    11. Le Petit Prince - Antoine de Saint-Exupery
    12. Interesting Times - Terry Pratchett
    13. Heren van de Thee - Hella S. Haasse
    14. Mathilda - Roald Dahl
    15. The Amazing Maurice and his Educated Rodents - Terry Pratchett
    16. De Wijze Kater - Herman Heijermans
    17. De Aanslag - Harry Mulisch
    18. Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt
    19. Boris - Jaap ter Haar
    20. The Hobbit - Tolkien
    Buurvrouw_Rietmanmaandag 17 september 2007 @ 19:52
    1. De zelfmoordclub - Arto Paasilinna
    2. The hobbit - JRR Tolkien
    3. The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon
    4. The Commitments – Roddy Doyle
    5. Imprimatur - Monaldi & Sorti
    6. The name of the rose (De Naam van de Roos) - Umberto Eco
    7. Angels & Demons - Dan Brown
    8. Komt een vrouw bij de dokter – Kluun
    9. Koning Van Katoren- Jan Terlouw
    10. Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini
    11. The lord of the rings The return of the King- JRR Tolkien
    12. De as van mijn moeder (Angela’s Ashes) - Frank Mccourt
    13. De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren
    14. Paddy Clark ha ha ha - Roddy Doyle
    15. Firestarter - Stephen King
    16. Kinderen van moeder Aarde - Thea Beckman
    17. De Ontdekking van de Hemel - Harry Mulisch
    18. The Hitchhikers Guide To The Galaxy - Douglas Adams
    19. The Chamber - John Grisham
    20. Lord of the Flies - Golding

    Als de titel in het Engels is dan heb ik hem in het Engels gelezen.

    [ Bericht 1% gewijzigd door Buurvrouw_Rietman op 17-09-2007 20:04:22 ]
    Stevemaandag 17 september 2007 @ 19:59
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 19:52 schreef Buurvrouw_Rietman het volgende:
    11. The lord of the rings- JRR Tolkien
    Je moet een van de drie boeken uit de reeks kiezen (Zie de OP).

    edit: en zo te zien bestaat The Hitchhikers Guide To The Galaxy ook uit meerdere boeken?

    [ Bericht 7% gewijzigd door Steve op 17-09-2007 20:05:09 ]
    ranjamaandag 17 september 2007 @ 20:03
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 19:59 schreef alwaysthebest het volgende:

    Je moet een van de drie boeken uit de reeks kiezen (Zie de OP).
    of alle 3 maar dan vallen je 19 en 20 er af
    Buurvrouw_Rietmanmaandag 17 september 2007 @ 20:08
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 19:59 schreef alwaysthebest het volgende:

    [..]

    Je moet een van de drie boeken uit de reeks kiezen (Zie de OP).

    edit: en zo te zien bestaat The Hitchhikers Guide To The Galaxy ook uit meerdere boeken?
    LOTR aangepast, The Hitchhikers Guide To The Galaxy bestaat geloof ik wel uit meerdere delen maar ik heb alleen deel 1 gelezen die ook deze titel heeft.
    DaMartmaandag 17 september 2007 @ 20:44
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 19:59 schreef alwaysthebest het volgende:

    [..]

    edit: en zo te zien bestaat The Hitchhikers Guide To The Galaxy ook uit meerdere boeken?


    Edit: ik ben hem alleen nog als één boek tegengekomen .
    Stevemaandag 17 september 2007 @ 21:41
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 20:44 schreef DaMart het volgende:

    [..]



    Edit: ik ben hem alleen nog als één boek tegengekomen .
    Niet?
    Ik heb hem nooit gelezen maar las dit op de wiki :
    quote:
    The books are described as "a trilogy in five parts", having been described as a trilogy on the release of the third book, and then a "trilogy in four parts" on the release of the fourth book.
    DaMartmaandag 17 september 2007 @ 22:03
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 21:41 schreef alwaysthebest het volgende:

    [..]

    Niet?
    Ik heb hem nooit gelezen maar las dit op de wiki :
    [..]
    Boekmeter vermeldt hem als één boek, terwijl LOTR als aparte titels worden genoemd.
    DaMartmaandag 17 september 2007 @ 23:51
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 09:47 schreef Teilrasiert het volgende:
    @DaMart: Ik heb In de ban van de ring als bundel en zie dit eigenlijk als 1 boek, maar goed, mocht ik er 1 kiezen, dan ga ik voor De Reisgenoten (het eerste deel dus)
    Verwerkt .
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 14:03 schreef OnderBroekenPoep het volgende:
    snatver kan ie nog mee doen mijn herziende lijstje?
    mocht de lord of the rings niet als 1 boek gezien worden dan deel 1 op 1 deel 2 op 2 deel 3 op 3 en de rest van de lijst opschuiven maar.
    Ja hoor, hij doet mee en is verwerkt. Je #19 en 20 zijn door LOTR alleen buiten de punten gevallen .

    Bedankt voor de aanpassing!
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 17:44 schreef HJW89 het volgende:
    <top 20>
    Verwerkt.
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 19:52 schreef Buurvrouw_Rietman het volgende:
    <top 20>
    Ook verwerkt (de aangepaste versie)
    DaMartdinsdag 18 september 2007 @ 20:18
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 01:28 schreef frankthetank het volgende:
    1. Lovecraft (Nooit totale boeken uitgebracht maar wel bundels die momenteel als boeken worden gezien)
    Die had ik gisteren even over het hoofd gezien . Maar kun je misschien ook een auteur noemen?
    ranjadinsdag 18 september 2007 @ 22:18
    quote:
    Op dinsdag 18 september 2007 20:18 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Die had ik gisteren even over het hoofd gezien . Maar kun je misschien ook een auteur noemen?
    Ik neem aan dat het de schrijver H.P. Lovecraft is. Ik heb ook een boek met een hele collectie korte verhalen van hem. Niet allemaal even makkelijk door te komen... net als Poe, scifi en fantasy betekende in 1900 heel wat anders dan in 2000
    DancingPhoebedinsdag 18 september 2007 @ 22:43
    Eigenlijk wil ik Robert Jordan nog wel postuum eren met een vermelding voor de wheel of time serie.... Maar dat zou emotionele lijstvervalsing zijn aangezien ik toen ie nog niet dood was er niet eens aan dacht...
    Dylanesquedinsdag 18 september 2007 @ 22:45
    quote:
    Op dinsdag 18 september 2007 22:43 schreef DancingPhoebe het volgende:
    Eigenlijk wil ik Robert Jordan nog wel postuum eren met een vermelding voor de wheel of time serie.... Maar dat zou emotionele lijstvervalsing zijn aangezien ik toen ie nog niet dood was er niet eens aan dacht...
    Een eervolle vermelding wordt t dan
    Steven184dinsdag 18 september 2007 @ 23:30
    quote:
    Op maandag 17 september 2007 22:03 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Boekmeter vermeldt hem als één boek, terwijl LOTR als aparte titels worden genoemd.
    Raar, the guide als trilogie in 5 delen is nooit als 1 verhaal geschreven terwijl de LOTR dat duidelijk wel is.
    ranjawoensdag 19 september 2007 @ 00:16
    Ik zou boekmeter niet als doorslaggevend criterium gebruiken
    DaMartwoensdag 19 september 2007 @ 07:44
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 00:16 schreef ranja het volgende:
    Ik zou boekmeter niet als doorslaggevend criterium gebruiken
    Bij de Bruna wordt hij ook aangeboden: als één boek . Dus daar ga ik dan ook op af
    ranjawoensdag 19 september 2007 @ 08:40
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 07:44 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Bij de Bruna wordt hij ook aangeboden: als één boek . Dus daar ga ik dan ook op af
    dat zal alleen deel 1 zijn dan denk ik? 216 paginas...
    betere bron is een site als http://www.fantasticfiction.co.uk/a/douglas-adams/
    DaMartwoensdag 19 september 2007 @ 09:16
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 08:40 schreef ranja het volgende:

    [..]

    dat zal alleen deel 1 zijn dan denk ik? 216 paginas...
    betere bron is een site als http://www.fantasticfiction.co.uk/a/douglas-adams/
    Op Bol.com staat inderdaad ook een (Engelstalige) 5-box set. Dit is dus weer een grijs gebied, en als je consequent wil zijn, zou je, net als bij LOTR, dus een keuze uit één van de vijf boeken moeten maken. Aan de andere kant heb ik het idee dat de meeste mensen sowieso boek 1 (waarop ook de film gebaseerd is) bedoelen .

    Maar ik zal jouw link vanavond (voor zover ik dan thuis ben) of anders morgen nog even doorlezen. Lijkt me alleen een beetje kort dag voor iedereen om nog een keuze te maken, helemaal als het voor velen niet duidelijk was/is dat er meerdere delen zijn. Misschien dat we dan gewoon standaard moeten zeggen dat deel 1 genomineerd is .
    ranjawoensdag 19 september 2007 @ 10:05
    Volgens mij is het inderdaad precies hetzelfde, boeken die apart zijn verschenen en ook gebundeld.

    Sowieso is het een goeie site trouwens, ik heb er zelf ook veel info vandaan gehaald voor boeken die ik heb toegevoegd aan boekmeter.
    DevilsAndDustwoensdag 19 september 2007 @ 14:08
    quote:
    Op woensdag 5 september 2007 23:08 schreef DevilsAndDust het volgende:


    1 Catcher in the rye - J.D. Salinger (De vanger in het graan)
    2 Pride and Prejudice - Jane Austen (Trots en Vooroordeel)
    3 Emma - Jane Austen (euh, Emma dus)
    4 The curious incident with the dog in the night time - Mark Haddon (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht)
    5 Le petit Prince - Antoine de Saint-Exupery (De kleine prins)
    6 De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
    7 Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan - Louis Couperus
    8 Terug tot Ina Damman - Simon Vestdijk
    9 De heksen - Roald Dahl
    10 Lanseloet van Denemerken - ?
    11 Joop ter Heul - Cissy van Marxveldt
    12 Mijn jeugd - Constantijn Huygens
    13 Sense and Sensibility - Jane Austen (Verstand en onverstand)
    14 Ilias - Homerus
    15 Dafnis en Chloë - Longus
    16 Harry Potter en de gevangene van Azkaban - J.K. Rowling
    17 Harry Potter en de vuurbeker - J.K. Rowling
    18 Harry Potter en de orde van de feniks - J.K. Rowling
    19 Hitchhikers guide to the galaxy - Douglas Adams
    20 Harry Potter and the deathly hallows - J.K. Rowling
    Zo dan graag, DaMart. .

    [ Bericht 0% gewijzigd door DevilsAndDust op 19-09-2007 14:17:05 ]
    Frollowoensdag 19 september 2007 @ 14:10
    Mag ik even de wijsneus uithangen, DevilsAndDust? Het moet zijn: Van oude mensen de dingen die voorbij gaan, zonder 'en'.
    DevilsAndDustwoensdag 19 september 2007 @ 14:16
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 14:10 schreef Frollo het volgende:
    Mag ik even de wijsneus uithangen, DevilsAndDust? Het moet zijn: Van oude mensen de dingen die voorbij gaan, zonder 'en'.
    Dat mag je, ik pas 't even aan. Dank je. .
    Frollowoensdag 19 september 2007 @ 14:20
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 14:16 schreef DevilsAndDust het volgende:

    [..]

    Dat mag je, ik pas 't even aan. Dank je. .
    Ah, je hebt er nu zelfs de komma's tussengezet van de uitgave van 1906.
    DevilsAndDustwoensdag 19 september 2007 @ 14:24
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 14:20 schreef Frollo het volgende:

    [..]

    Ah, je hebt er nu zelfs de komma's tussengezet van de uitgave van 1906.
    Die herdrukt is als Salamander, en die heb ik. .
    Kyranowoensdag 19 september 2007 @ 16:01
    1- De Eeuw van mijn Vader - Geert Mak
    2- The Lord of the Rings - JJR Tolkien
    3 - False Gods - Graham McNeill
    4- Storm of Iron - Graham McNeill
    5- Inheritance - Steven Savile
    6- Fulgrim - Graham McNeill
    7- Horus Rising - Dan Abbnet
    8- Hersenschimmen - Bernlef
    9- The Boys from Brazil - Ira Levin

    EN DE ROVER HOEPSIKA! Toch een sentiment
    Steven184woensdag 19 september 2007 @ 16:02
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 09:16 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Op Bol.com staat inderdaad ook een (Engelstalige) 5-box set. Dit is dus weer een grijs gebied, en als je consequent wil zijn, zou je, net als bij LOTR, dus een keuze uit één van de vijf boeken moeten maken. Aan de andere kant heb ik het idee dat de meeste mensen sowieso boek 1 (waarop ook de film gebaseerd is) bedoelen .

    Maar ik zal jouw link vanavond (voor zover ik dan thuis ben) of anders morgen nog even doorlezen. Lijkt me alleen een beetje kort dag voor iedereen om nog een keuze te maken, helemaal als het voor velen niet duidelijk was/is dat er meerdere delen zijn. Misschien dat we dan gewoon standaard moeten zeggen dat deel 1 genomineerd is .
    De meeste mensen bedoelen inderdaad waarschijnlijk deel 1, maar als de LOTR wordt gescheiden dan moet deze zeker gescheiden worden. Overigens zal ik de LOTR niet opnemen in mijn lijst omdat het verhaal gescheiden moet worden, terwijl het anders waarschijnlijk wel op een top5 notering had kunnen rekenen.
    Steven184woensdag 19 september 2007 @ 16:03
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 16:01 schreef Kyrano het volgende:
    1- De Eeuw van mijn Vader - Geert Mak
    2- The Lord of the Rings - JJR Tolkien
    3 - False Gods - Graham McNeill
    4- Storm of Iron - Graham McNeill
    5- Inheritance - Steven Savile
    6- Fulgrim - Graham McNeill
    7- Horus Rising - Dan Abbnet
    8- Hersenschimmen - Bernlef
    9- The Boys from Brazil - Ira Levin

    EN DE ROVER HOEPSIKA! Toch een sentiment
    Je mag geen series nomineren, dus je moet 1 boek kiezen of alle drie en de rest laten opschuiven ofzoiets.
    ranjawoensdag 19 september 2007 @ 16:28
    in een top 10 mag je ook maximaal 2.5 boek van dezelfde schrijver noemen
    Steven184woensdag 19 september 2007 @ 16:31
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 16:28 schreef ranja het volgende:
    in een top 10 mag je ook maximaal 2.5 boek van dezelfde schrijver noemen
    Wanneer hij de LotR uitwerkt en alle 3 de boeken nomineert, dan is er een top 12 en mag hij van een schrijver 3 boeken .
    Dylanesquewoensdag 19 september 2007 @ 16:32
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 16:28 schreef ranja het volgende:
    in een top 10 mag je ook maximaal 2.5 boek van dezelfde schrijver noemen
    maar als de plekken 2, 3 en 4 Tolkien worden is het een top 12 en klopt ie wel

    - wat Steven zegt dus -

    [ Bericht 5% gewijzigd door Dylanesque op 19-09-2007 16:33:23 (:)) ]
    Steven184woensdag 19 september 2007 @ 17:57
    Ik reageer hier trouwens wel steeds heel leuk, maar ik moet nog steeds mijn top 20 posten. Ik denk dat ik er wel uit ben, maar over sommige boeken twijfel ik toch nog. Morgen zal ik hem dan waarschijnlijk online zetten.
    ranjawoensdag 19 september 2007 @ 21:38
    Ok, hier is mijn lijst, na heftig nadenken. Eerst vind je veel te veel goede boeken en als het dan in een lijst moet is in eens niks meer goed genoeg, raar is dat. Maar dit is het resultaat.

    1 Poppy Z Brite - Lost Souls - Dolende Zielen
    2 Stephen King - It - Het
    3 Stephen King & Peter Straub - The Talisman - De Talisman
    4 Anne de Vries - Reis door de nacht
    5 Louise Wener - Good Night, Steve McQueen
    6 Dean Koontz - The Bad Place - Het Kwade Licht
    7 Christopher Fowler - Roofworld - Dakwereld
    8 Stephen King - Pet Sematary - Dodenwake
    9 Chr. van Abkoude - Kruimeltje
    10 Emily Brontë - Wuthering Heights - Woeste Hoogte
    11 Frank de Felitta - Audrey Rose - Audrey Rose
    12 Mark Z Danielewski - House of Leaves - Het Kaartenhuis
    13 Dean Koontz - Seize the Night - Grijp De Nacht
    14 Clive Barker - The Thief of Always - De Dief van Altijd
    15 Peter Straub - Ghost Story - Het Kwaad
    16 Bram Stoker - Dracula - Dracula
    17 William Peter Blatty - The Exorcist - De Exorcist
    18 Dean Koontz - False Memory - Geheugenfout
    19 Evert Hartman - Oorlog zonder vrienden
    20 Louise Wener - The Big Blind / The Perfect Play

    Ik heb alles in het Nederlands gelezen behalve de 2 van Louise Wener, die zijn niet vertaald. Lost Souls heb ik zowel in het nederlands als engels gelezen. Overigens heeft dat niks met de film met dezelfde naam te maken. Nummer 20 is een boek dat onder 2 titels is uitgegeven, voor de volledigheid heb ik ze beide maar genoemd.
    Stevewoensdag 19 september 2007 @ 21:45
    9 Chr. van Abkoude - Kruimeltje

    OMG dat ik die ben vergeten. Dat was het eerste boek waar ik om heb moeten huilen als kind.

    Een Kinderboekentop apart was trouwens wel handig geweest. Die was zo gevuld met alle Pietje Bells, Kruimeltje, Dik Troms, Roald Dahl-boeken enz enz.

    [ Bericht 10% gewijzigd door Steve op 19-09-2007 22:00:34 ]
    ranjawoensdag 19 september 2007 @ 21:46
    Het verbaasde me al dat niemand die er in had staan

    Over die kinderboekenlijst, dan krijg je weer discussies over wat wel of geen kinderboek is. Er zijn al discussies genoeg zoals het nu is

    [ Bericht 48% gewijzigd door ranja op 19-09-2007 21:58:58 ]
    sasquatschwoensdag 19 september 2007 @ 21:54
    Eigenlijk is het lastig om een top20 samen te stellen, omdat ik zoveel boeken leuk vindt, maar hier is een bijna willekeutrige selectie van mijn favoriete boeken:

    1. William Gibson - Neuromancer
    2. Dan Brown - The Da Vinci code
    3. Peter F. Hamilton - The Reality disfunction (Night's Dawn Trilogy 1)
    4. Philip K. Dick - Do androids dream of electric sheep (a.k.a. Blade Runner)
    5. Harlan Coben - Promise Me
    6. John Irving - Hotel New Hampshire
    7. Tanith Lee - The Blood of Roses
    8. J.D. Salinger - Catcher in the rye
    9. Douglas Adams - Hitchhikers guide to the galaxy (boek 1)
    10. Michael Crichton - Prey
    11. Craig Thomas - Firefox
    12. Jack Vance - Een stad vol Chash (Tschai deel 1)
    13. Jules verne - Twenty thousand leagues under the sea
    14. Stephen King & Peter Straub - The Talisman
    15. Aldous Huxley - Brave new world
    16. JRR Tolkien - Fellowship of the Ring (Lord of the Rings 1)
    17. George Orwell - 1984
    18. Marion Zimmer Bradley - Mists of Avalon
    19. Frank Herbert - Dune
    20. Nicolas Luard - Yeti (alleen al om de naam

    En ja, de meeste boeken zijn in het engels, omdat ik dat nu eenmaal het liefste lees.

    Eigenlijk wil ik alle boeken van William Gibson, Dan Brown en Peter F. Hmailton wel op de lijst zetten, maar dan komen andere schrijvers nauwelijks meer aan bod.

    [ Bericht 3% gewijzigd door sasquatsch op 21-09-2007 11:39:23 ]
    sasquatschwoensdag 19 september 2007 @ 21:57
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 21:45 schreef alwaysthebest het volgende:
    9 Chr. van Abkoude - Kruimeltje

    OMG dat ik die ben vergeten. Dat was het eerste boek waar ik om heb moeten huilen als kind.

    En Kinderboekentop apart was trouwens wel handig geweest. Die was zo gevuld met alle Pietje Bells, Kruimeltje, Dik Troms, Roals Dahl-boeken enz enz.
    Die heb ik op de lagere school gelezen en gespeeld als afscheidsmusical. Maar zoals ik hierboven al zei, was mijn selectie bijna willekeurig.

    Deze en ook Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman hadden er makkelijk bijgekund.
    DaMartwoensdag 19 september 2007 @ 23:07
    Ik zal morgen de nieuwe lijstjes weer verwerken. Vandaag even rustdag .

    Voor wat betreft de Hitchhikers Guide: het lastige is dat deel 1 van de reeks dezelfde titel heeft als de complete reeks. Zoals ik al aangaf, ga ik ervan uit dat 99% van de nominaties voor THGTTG boek 1 betreffen en niet de hele serie.

    Op dit moment hebben meer dan 10 mensen dit boek genoemd. Bij deze dus de oproep om even aan te geven of je de hele serie, of boek 1 van de serie bedoelt. Bedoel je de hele serie, dan graag weer even een keuze maken.

    Het enige nadeel is dat we al zo dicht bij de deadline zitten, en ik hoop dan ook dat iedereen dit nog even kan aangeven .
    thijsdetweedewoensdag 19 september 2007 @ 23:24
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 21:46 schreef ranja het volgende:
    Het verbaasde me al dat niemand die er in had staan

    Over die kinderboekenlijst, dan krijg je weer discussies over wat wel of geen kinderboek is. Er zijn al discussies genoeg zoals het nu is
    Alleen boeken die in de bieb/bij bol.com bij de kinderboeken staan, of eventueel ook de boeken die je voor het eerst voor je twaalfde las.
    Dan wordt dus niet Tolkien de winnaar, maar wel Potter.
    DaMartwoensdag 19 september 2007 @ 23:26
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 21:46 schreef ranja het volgende:
    Het verbaasde me al dat niemand die er in had staan

    Over die kinderboekenlijst, dan krijg je weer discussies over wat wel of geen kinderboek is. Er zijn al discussies genoeg zoals het nu is
    Precies. Daarom tel ik ze gewoon mee voor de top 50. Ik sluit ook niet uit dat er misschien nog ergens een serie of zo doorhene is geslopen. Tot op heden zijn er ongeveer 700 titels genoemd, en zoveel boeken heb ik zelf nog niet eens gelezen .
    thijsdetweedewoensdag 19 september 2007 @ 23:48
    700! Gaat het een beetje lukken om een stabiele top 50 te maken? Ik bedoel, heeft de nummer 50 nog voldoende punten om niet door 1 of 2 grote fans van (zeg) Pietje Puk eruit gekegeld te worden?
    DaMartwoensdag 19 september 2007 @ 23:53
    quote:
    Op woensdag 19 september 2007 23:48 schreef thijsdetweede het volgende:
    700! Gaat het een beetje lukken om een stabiele top 50 te maken? Ik bedoel, heeft de nummer 50 nog voldoende punten om niet door 1 of 2 grote fans van (zeg) Pietje Puk eruit gekegeld te worden?
    Hoewel dat natuurlijk altijd mogelijk is, zie ik dat niet zo snel gebeuren. Ik wil er nog niet te diep op ingaan natuurlijk, maar de complete top 50 is al minimaal 2 keer genoemd.
    Martijn_fijndonderdag 20 september 2007 @ 00:27
    Tijd voor een nieuw topic.
    DaMartdonderdag 20 september 2007 @ 00:36
    Goed plan

    FOK! boekentop 50 2007 (deel 2)