Dit schijnt iets meer genunanceerd te zijn dan wat ik voorstel. Nou ja, oordeel zelf maar.quote:Zes suggesties voor lager topsalaris
Amsterdam - Wouter Bos voelt niets voor een graaibelasting, maar neemt ook geen extra maatregelen tegen topsalarissen. Zes maatregelen die PvdA-leider wel zou kunnen nemen.
ARTIKELENBos onder vuur over aanpakken topinkomens
Bos onhandig met 'nee' tegen fiscale sancties
Nieuwsbrieven
E-mail dit artikel
Meer over dit onderwerp
Stuur me mail over
UitlegMinister Wouter Bos van Financiën weet niet hoe hij salarissen van topbestuurders moet inperken. Een graaibelasting wijst hij af en bij de kabinetsformatie regelde hij al invloed voor werknemers. Welke maatregelen kan het kabinet nemen om topinkomens te beperken. Zes ideeën op een rij; gerangschikt van pijnloze ingreep, tot de inzet van zwaar geschut.
Publiceer één salaris
Transparantie was jarenlang het toverwoord in de strijd tegen hoge salarissen. Tevergeefs. De salarissen stegen juist harder, wat deels wordt geweten aan de openheid over inkomens. Toch blijft het inkomen van topbestuurders schimmig door een waaier van beloningsvormen. Aandeelhouders, die geacht worden bij excessieve tarieven in te grijpen, moeten in het jaarverslag vele pagina’s over beloningen doorlezen. En dan nog valt nauwelijks te berekenen hoeveel een bestuurder precies verdient. Daarom zou bij wet geregeld moeten worden dat alle kosten voor het salaris, dus inclusief de kosten voor opties en aandelen, in één getal worden gepubliceerd.
Geef werknemers meer macht
Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken de Ondernemingsraad (OR) adviesrecht te geven over het inkomen van de topbestuurders. Bos verwijst naar deze maatregel in zijn brief, waarin hij aangeeft geen hoger belastingtarief in te voeren. Bij de vakcentrales FNV en CNV wordt echter getwijfeld aan de macht van de OR. Werknemers hebben grote moeite om intern te protesteren tegen het loon van de baas. Net als de aandeelhouder, die eerder meer invloed kreeg over salarissen, kunnen werknemers geen vuist maken; zeker als de Ondernemingsraad alleen adviesrecht krijgt.
Maximeer bonussen
In de commissie-Tabaksblat over goed ondernemingsbestuur is al gespeeld met de gedachte de variabele bonussen te maximeren. Koudwatervrees brak de commissie toen op. Bij vertrekbonussen durfde de commissie echter wel zo’n maximum in te voeren. En met succes. Bedrijven maximeren sindsdien een gouden handdruk tot maximaal een jaarsalaris. Ook bonussen in geld, aandelen of opties kunnen aan een maximum van bijvoorbeeld een jaarsalaris worden gekoppeld. Excessen waarbij topman Bennink van Numico zijn jaarsalaris van 1 miljoen euro met opties een aandelen weet op te voeren tot 14 miljoen euro zouden zo tot het verleden behoren.
Hef meer belasting
Wouter Bos voelt niets voor hogere belasting, bang als hij is dat de ‘graaitax’ bedrijven uit Nederland zou wegjagen. Veel reëler is het gevaar dat hogere belasting geen rem zet op het inkomen. Alom wordt aangenomen dat een hoger tarief juist tot extra loonstijgingen zal leiden. Het voordeel is wel dat de schatkist een graantje meepikt met een graaibelasting.
Schaf bonussen af
In haar oratie als hoogleraar wierp Mirjam van Praag vorig jaar de fundamentele vraag op of prestatiebeloningen voor managers niet averechts werken. Een prestatiebonus geeft vaak een verkeerde prikkel aan de bestuurder. En aangezien het heel lastig is een betrouwbare en beheersbare prestatiemaatstaf te ontwikkelen, is het misschien beter helemaal af te zien van prestatieloon, suggereerde zij. Kortom, waarom neemt de regering bedrijven niet tegen zichzelf in bescherming en verbiedt ze prestatieloon? Ook de aandeelhouder, die nu telkens akkoord gaat met de verkeerde prestatiebonussen, zou daar baat bij hebben.
Wettelijk salarisplafond
Bij publieke en semi-publieke instellingen voelt de overheid wel voor invoering van een salarisplafond. Het inkomen van premier Balkenende (ongeveer 160 duizend euro) geldt daarbij als maximum. Een wettelijk plafond voor de private sector lijkt juridisch wel erg lastig en zal bedrijven pas echt uit Nederland wegjagen. Misschien bieden gezamenlijke afspraken uitkomst. In de Amerikaanse sportwereld is ervaring opgedaan met zo’n salarisplafond. Na veel protest en stakingen geldt sinds enkele jaren voor honkballers en basketballers een maximumsalaris. Inmiddels krijgen de toppers via een omweg van lucratieve sponsorcontracten alsnog gigantische salarissen.
http://www.volkskrant.nl/(...)oor_lager_topsalaris
quote:Op woensdag 11 april 2007 20:18 schreef WeirdMicky het volgende:
Je kan ook de openingspost iets genuanceerder maken. Vandaag nog een groot artikel bij de Volkskrant over de zes maatregelen om topinkomens aan te pakken. Niet dat ik het daarmee eens was, maar die zijn in elk geval beter uitgelegd dan deze hierboven.
Done.quote:Op woensdag 11 april 2007 20:19 schreef EchtGaaf het volgende:
Zoek ik ff op..
Mag ik het zo samenvatten dat je vindt dat eigenlijk alleen de mening van politiek geëngageerde hogeropgeleiden relevant is in deze?quote:Op woensdag 11 april 2007 20:15 schreef Litpho het volgende:
[..]
Omdat er ook onder de hoogopgeleiden a) zich veel mensen bevinden die weliswaar hoogopgeleid zijn in hun specialisatie, maar niet noodzakelijk politiek geëngageerd zijn en b) ook een groep mensen met bepaalde idealen, in dit geval een zekere definitie van eerlijk en rechtvaardig. Ik reken jouzelf en EchtGaaf even in de tweede groep.
Waar ik in ieder geval niet naar toe wil is een slim-dom verhouding aan gaan voeren als "bewijs", maar zoals ook uit zaken als het referendum voor de Europese Grondwet blijkt is de man in de straat maar heel beperkt geneigd om van politiek meer dan een aantal soundbytes bij te houden, ongeacht zijn opleidingsniveau. Vergeef me als ik niet geneigd ben een dergelijke opinie veel gewicht in de schaal te laten leggen, ongeacht met hoeveel ze zijn (en ja, dat maakt me tot op zekere hoogte anti-democratisch. andere discussie).
[..]
En ontmoedigen dan? Ik kan me niet voorstellen dat een genuanceerd en niet-dogmatisch persoon als jij daar net zoveel bezwaar tegen heeft als tegen verbieden.quote:Zoals je je ongetwijfeld nog herinnert vind ook ik de strikte prestatie financieel overgewaardeerd, maar zie ik geen reden om de aandeelhouders te verbieden een topman over te waarderen.
Ik ben blij dat te horen, heb ik in ieder geval de illusie dat ik 1 iemand een heel klein beetje heb overtuigd.quote:Vast niet helemaal de realistische kijk waar je op hoopte, maar de enige die je op dat punt van me krijgt.
sinds wanneer ben ik de volkskrant?quote:Op woensdag 11 april 2007 21:14 schreef raptorix het volgende:
Kan de OP aangepast worden? Dit weerspiegelt alleen maar de mongolide ideeen van topicstarter. Zoniet dat open ik een nieuw topic.
Blaffen, is een . Bijten is twee. Ik heb liever honden die lekker doorbijten.quote:Op woensdag 11 april 2007 20:13 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Inderdaad, gek dat andere regelingen die niet blijken te werken op een gegeven moment wel worden aangescherpt. Opmerkelijk dat dat hier zo lang duurt, en dat met een premier die al 5 jaar de mond vol heeft over "normen en waarden".![]()
Nee. We hadden het specifiek over de hoger opgeleiden. Ik zie geen enkele reden om de mening van politiek geëngageerde mensen met jaren aan ervaring en mensenkennis naast me neer te leggen puur omdat ze op hun zeventiende moesten gaan werken om hun familie van eten te voorzien. Net zo min als ik geinteresseerd ben in de politieke mening van een Nobelprijswinnaar voor Scheikunde die zijn politieke nieuws slechts van de voorpagina van de Telegraaf haalt.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:10 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Mag ik het zo samenvatten dat je vindt dat eigenlijk alleen de mening van politiek geëngageerde hogeropgeleiden relevant is in deze?
Flattery will get you everywherequote:En ontmoedigen dan? Ik kan me niet voorstellen dat een genuanceerd en niet-dogmatisch persoon alsjij daar net zoveel bezwaar tegen heeft als tegen verbieden.
Overtuigd is een groot woord, maar het is een wederzijds gemeenschappelijk punt om toekomstige discussie op door te bouwen. Ook altijd een goede zaakquote:Ik ben blij dat te horen, heb ik in ieder geval de illusie dat ik 1 iemand een heel klein beetje heb overtuigd.
De zwaarste lasten voor de sterkste schouders. Ze moeten maar blij zijn dat ze veel kunnen betalen. Het is toch een zegen dat ze die capaciteiten hebben die ervoor zorgen dat ze veel kunnen verdienen. Is dat echt teveel gevraagd?quote:Op woensdag 11 april 2007 21:17 schreef raptorix het volgende:
Overigens heb ik van Topicstarter nog geen 1 valide argument gehoord, waarom iemand met een top salaris meer belasting moet betalen (volgens het huidige systeem betaalt hij trouwens al disproportioneel meer belasting).
nog 1 keer: waar stel ik dat? Want nogmaals mij gaat het niet om ten koste van......quote:Je komt maar met drogredenen aan dat, deze salarissen ten koste van werknemers gaan, kan je dit staven met cijfers?
Zelfs zonder progressief stelsel betaalt iemand die meer verdient ook meer. Laat staan bij een progressief stesel.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:23 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
De zwaarste lasten voor de sterkste schouders. Ze moeten maar blij zijn dat ze veel kunnne betalen. het is eenzegen dat ze die capaciteitne hebben die ervoor zorgen dat ze veel kunnen verdienen. is dat echt teveel gevraagd?
Dan ga je maar naar een andere werkgever. Bovendien is de gewone man nog nooit zo rijk geweestquote:[..]
nog 1 keer: waar stel ik dat? Want nogmaals mij gaat het niet om ten koste van......
Het gaat mij om 1 ding: waarom vraagt een baas de normale man om loonmatiging, jaar in jaar uit, en doet daar zelf niet aan mee maar verijkt zichzelf schaamteloos![]()
Leg mij dat nu eens uit...
Mijn bandbreedte maatregel. Goed plan dus.quote:Op woensdag 11 april 2007 20:56 schreef marceluitgouda het volgende:
Waarom begrenzen we niet de jaarinkomens tot een waarde X het minimum jaarinkomen binnen een bedrijf. Stel dat binnen een bedrijf het laagste jaarinkomen 20.000 is (volledige werkweek), en we komen landelijk een vermenigvuldigingsfactor 20 overeen, dat mag het maximum jaarinkomen 400.000 zijn. Wil de top meer, dan moeten ze de laagstbetaalden ook meer betalen. Al het hogere afromen naar de staat.
Dat is slechts een objectieve mening van jou, prima dat je dat vind, en als je zelf bakken met poen verdient mag je helemaal zelf bepalen waar je het aan geeft (of zelf houd).quote:Op woensdag 11 april 2007 21:23 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
De zwaarste lasten voor de sterkste schouders. Ze moeten maar blij zijn dat ze veel kunnen betalen. Het is toch een zegen dat ze die capaciteiten hebben die ervoor zorgen dat ze veel kunnen verdienen. Is dat echt teveel gevraagd?
Wat is daar mis mee? Komen ze dan om in de armoede?quote:Op woensdag 11 april 2007 21:25 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Zelfs zonder progressief stelsel betaalt iemand die meer verdient ook meer. Laat staan bij een progressief stesel.
Nee, ik ben niet jaloers. Ik strijd om een stukje rechtvaardigheid. Met de enorme sprong van die topsalarissen de laatste 10 jaar en het feit dat Jan Kut/Lul al jaren met 1% extra moet doen, is je verhaal niet zo geloofwaardig meer. De gewone man weet intussen wel beter. De verschillen tussen beloningen zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Daar zit het verachtelijke.quote:Dan ga je maar naar een andere werkgever. Bovendien is de gewone man nog nooit zo rijk geweestIk geloof niet dat je wilt inzien dat de rijken dan wel steeds rijker wordt, maar de sprong die de arbeider de laatste vijftig jaar heeft gemaakt is echt gigantisch. Dit wil je allemaal terugdraaien omdat je jaloers bent
![]()
Zover ik weet gaan er geen mensen dood in Nederland van de honger, daarnaat kan ik me ook niet herinderen dat er mensen dood zijn gebloed omdat ze niet verzekerd waren. Kortom rot op met je extra belasting.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:30 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Wat is daar mis mee? Komen ze dan om in de armoede?![]()
[..]
Dus belastingen helemaal afschaffen en geen enkele voorzienig meer? Wil je dat echt?quote:Op woensdag 11 april 2007 21:30 schreef raptorix het volgende:
[..]
Dat is slechts een objectieve mening van jou, prima dat je dat vind, en als je zelf bakken met poen verdient mag je helemaal zelf bepalen waar je het aan geeft (of zelf houd).
Oei, je moet elke politicus dan wel dood kunnen kijkenquote:Wat ik gewoon te arrogant voor woorden vind, is dat jij middels wetten andere mensen jouw gedachte goed wilt opleggen!
Ja.quote:En jij noemt je zelf sociaal?
quote:Ik vind jou een heel eng naar asociaal mannetje.
Op zich is het best, maar dan moet je niet aankomen met het feit dat de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen. Dat is gewoon heel ruim zo.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:30 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Wat is daar mis mee? Komen ze dan om in de armoede?![]()
Zolang de gewone man twee keer per jaar op vakantie gaat en een plasma-televisie heeft hangen heb ik echt geen medelijden hoor.quote:[..]
Nee, ik ben niet jaloers. Ik strijd om een stukje rechtvaardigheid. Met de enorme sprong van die topsalarissen de laatste 10 jaar en het feit dat Jan Kut/Lul al jaren met 1% extra moet doen, is je verhaal niet zo geloofwaardig meer. De gewone man weet intussen wel beter. De verschillen tussen beloningen zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Daar zit het verachtelijke.
Blaffende honden bijten niet, zullen we maar zeggenquote:Kamer steunt beleid topinkomens
De Tweede Kamer steunt de manier waarop het kabinet met de topinkomens omgaat. Dat bleek in een Kamerdebat. Er was wel veel kritiek op minister Bos. Veel fracties verweten hem dat hij als minister een minder harde toon aanslaat dan eerder als PvdA-partijleider.
GroenLinks en de SP pleitten voor een hogere belasting voor topinkomens. Maar volgens Bos zullen hogere belastingen averechts uitpakken. Ze zullen de bruto inkomens nog verder opdrijven, zei hij.
Bos riep onder andere ondernemingsraden op excessieve beloningen aan de kaak te stellen. En hij deed een beroep op de topbestuurders om zich te matigen.
Bron: NOS
Ik dacht dat ik al niet kon typen, maar gelukkig zijn het anderen die het altijd noch beter kunnen..quote:Op woensdag 11 april 2007 21:32 schreef raptorix het volgende:
[..]
Zover ik weet gaan er geen mensen dood in Nederland van de honger, daarnaat kan ik me ook niet herinderen dat er mensen dood zijn gebloed omdat ze niet verzekerd waren. Kortom rot op met je extra belasting.
quote:Op woensdag 11 april 2007 21:34 schreef EchtGaaf het volgende:
Zolang deze dwingend worden opgelegt wil ik idd niet meedoen aan dit soort maatregelenquote:Dus belastingen helemaal afschaffen en geen enkele voorzienig meer? Wil je dat echt?
Och ja die gasten maken zich liever druk over of iemand al dan niet 2 paspoorten mag hebben, dan wel of er ook een billboard komt met een man in een gouden slip.quote:Oei, je moet elke politicus dan wel dood kunnen kijken![]()
Ik zou je eerder een tiran willen noemen.quote:Ja.
de linkse hondjes willen juist wel bijten....Dat is het probleem ook niet...quote:Op woensdag 11 april 2007 21:38 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Blaffende honden bijten niet, zullen we maar zeggen![]()
Alles om zieltjes te winnen![]()
Nogmaals wat jij onacceptabel vind boeit me niet, dat mag je gerust vinden.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:39 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Heb ik dat ergens gesteld.Ik heb het over onacceptabele beloningsverschillen bestrijden. Dat doe ik niet omdat ik vind dat er mensen kapot van de honger gaan. Je bent een beetje de discussie aan het vervuilen...
De VVD zijn helaas ook verworden tot socialistenquote:Op woensdag 11 april 2007 21:41 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
de linkse hondjes willen juist wel bijten....Dat is het probleem ook niet...
Wel op rechts:
VVD bevoorbeeld huilt ook om de exorbitante beloningen. Maar ze willen er geen ruk aan doen....Grote krokodillentranen dus...![]()
Alleen het probleem is dat een progressief belastingstelsel ook weer een keerzijde heeft: het stuwt de brutosalarissen omhoog, zodat ze netto toch het gewenste krijgen. Daar zit het geneuk. Daarom pleit ik liever voor een 100% kleptocratentax voor beloningen boven de ¤ 1000.000,- Die zij niet meer via brutering meer te compenseren.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:35 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Op zich is het best, maar dan moet je niet aankomen met het feit dat de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen. Dat is gewoon heel ruim zo.
Ik heb ook geen medelijden. Ikquote:Zolang de gewone man twee keer per jaar op vakantie gaat en een plasma-televisie heeft hangen heb ik echt geen medelijden hoor.
Maar wel van de hypocriete soort.....quote:Op woensdag 11 april 2007 21:42 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
De VVD zijn helaas ook verworden tot socialisten![]()
Je gaat er maar weer simpelweg vanuit dat iemand met 100k salaris dit op een asociale manier bij elkaar graait, ik ken genoeg mensen die dit verdienen, en daar hard voor werken, en bovendien hun werknemers zeer goed belonen, het bedrijf waar ik werk is dat in ieder geval zo. Welliswaar verdient de directie goed, maar ondanks dat we al 130 werknemers hebben staan ze midden tussen de mensen op de werkvloer en doen ze echt niet aan asociale zelf verrijking.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:45 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Alleen het probleem is dat een progressief belastingstelsel ook weer een keerzijde heeft: het stuwt de brutosalarissen omhoog, zodat ze netto toch het gewenste krijgen. Daar zit het geneuk. Daarom pleit ik liever voor een 100% kleptocratentax voor beloningen boven de ¤ 1000.000,- Die zij niet meer via brutering meer te compenseren.![]()
Ja , als het niet goedschiks meer kan, dan maar met de harde hand..
Dus geen belasting betalen. Dus ook geen infratructuur, geen voorzieningen etc....Nou ja, prima, ik kies liever voor een land met fatsoenlijke voorzieningen. Privatiseren? Ach rot toch op. We hebben wel gezien hoeveel ellende we met de NS hebben gehad.... Je betaalt je blauw aan de winsten van woekerende ondernemers en kwaliteit , homaar...quote:Op woensdag 11 april 2007 21:39 schreef raptorix het volgende:
[..]
[..]
Zolang deze dwingend worden opgelegt wil ik idd niet meedoen aan dit soort maatregelen
Ja, en die discussie gaat toch echt ergen over. Dat jij dat niet vind is vers 2.quote:Och ja die gasten maken zich liever druk over of iemand al dan niet 2 paspoorten mag hebben,
quote:dan wel of er ook een billboard komt met een man in een gouden slip.
quote:Ik zou je eerder een tiran willen noemen.
Ach, het aangrijpingspunt is natuurlijk best willekeurig. Gaat mij om de orde van grote.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:46 schreef Fastmatti het volgende:
1.000.000 al? Gisteren was het nog 2.000.000. Je gaat snel naar beneden, volgende week moet iedereen bonnen uitgedeeld krijgen.
Je leert het ook nooit he? Wanneer snap je nou 'ns dat infrastructuur en voorzieningen ook van geld betaald kunnen worden dat niet onder dwang wordt afgenomen?quote:Op woensdag 11 april 2007 21:50 schreef EchtGaaf het volgende:
Dus geen belasting betalen. Dus ook geen infratructuur, geen voorzieningen etc....Nou ja, prima, ik kies leiver voor een land met fastsoenlijke voorzieningen. Privatiseren. Ach rot toch op. Je betaalt je blauw aan de winsten van woekerende ondernemers...
Ik snap alles. En je optimisme vind ik altijd weer leuk om te zien. Ik blijf liever reeel. Dergelijk zaken kunnen het beste door de overheid worden gedaan. infrastructuur door privaten partijen = (kosten+shit) 9quote:Op woensdag 11 april 2007 21:53 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Je leert het ook nooit he? Wanneer snap je nou 'ns dat infrastructuur en voorzieningen ook van geld
betaald kunnen worden dat niet onder dwang wordt afgenomen?
Vrijheid is blijheid.quote:En nee, ik bemoei me verder niet met de discussie. Die duurt al 8 topics te lang.
Nou ik geloof eerder dat ik Raptorix en Henri op de kast heb gejaagd.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:54 schreef Fastmatti het volgende:
Ach, is toch een leuk topic. Lekker socialistjes op de kast krijgen
Beste Raptorix,quote:Op woensdag 11 april 2007 21:48 schreef raptorix het volgende:
[..]
Je gaat er maar weer simpelweg vanuit dat iemand met 100k salaris dit op een asociale manier bij elkaar graait, ik ken genoeg mensen die dit verdienen, en daar hard voor werken, en bovendien hun werknemers zeer goed belonen, het bedrijf waar ik werk is dat in ieder geval zo. Welliswaar verdient de directie goed, maar ondanks dat we al 130 werknemers hebben staan ze midden tussen de mensen op de werkvloer en doen ze echt niet aan asociale zelf verrijking.
En ik nu ook, dat socialisten, drammerig, dom en asociaal zijn dat heeft 30 jaar sociaaldemocratisch bestuur wel aangetoont. Over en uit, met een asociaal ga ik niet langer in discussie.quote:Op woensdag 11 april 2007 21:57 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Nou ik geloof eerder dat ik Raptorix en Henri op de kast heb gejaagd.![]()
Nou ja, Henri is er inmiddels vanaf gedonderd...![]()
Ook ff kritisch naar je zelf kan geen kwaad.....Lees anders bovenstaande post...quote:Op woensdag 11 april 2007 22:13 schreef raptorix het volgende:
[..]
En ik nu ook, dat socialisten, drammerig, dom en asociaal zijn dat heeft 30 jaar sociaaldemocratisch bestuur wel aangetoont. Over en uit, met een asociaal ga ik niet langer in discussie.
Dat zeggen socialisten altijd. Uiteindelijk komt het erop neer dat iedereen die meer dan modaal verdient wordt gestraft moet worden.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:12 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Beste Raptorix,
Het ging er niet zo vriendelijk aan toe tussen ons. We kunnen het opnieuw proberen. Dat kan alleen van 2 kanten......Ok? Elkaar voor tiran uitmaken helpt niet echt, toch?
ontopic:
Ik heb het echt niet over mensen die 100k oid verdienen. Die verdienen het gewoon..
Ik heb het over de echte excessen. Mensen aan de top, die miljoene hun zakken vullen en op geen enkele manier in relatie staat to hun prestaties..Akkoord?![]()
Hoezo bestraffen? Iedereen betaalt toch belasting? Dan wordt iedereen dus bestraft...quote:Op woensdag 11 april 2007 22:17 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Dat zeggen socialisten altijd. Uiteindelijk komt het erop neer dat iedereen die meer dan modaal verdient wordt gestraft moet worden.
Bestraft in de zin dat je uitgemaakt wordt voor dief en dat je nog meer belasting moet betalen. Heb het al te vaak gezien en gehoord.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:18 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Hoezo bestraffen? Iedereen betaalt toch belasting? Dan wordt iedereen dus bestraft...![]()
Ow? Maar lees jij de posts niet van onze libertariers? Die hebben hun mond vol van stelen......daarquote:Op woensdag 11 april 2007 22:19 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Bestraft in de zin dat je uitgemaakt wordt voor dief en dat je nog meer belasting moet betalen. Heb het al te vaak gezien en gehoord.
Spijker op de kop, en mensen die nu bovenmodaal verdienen, betalen dus percentueel al meer belasting, waar houdt het op?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:18 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Hoezo bestraffen? Iedereen betaalt toch belasting? Dan wordt iedereen dus bestraft...![]()
Sterker nog. Hoe hoger de belasting hoe aantrekkelijker om deze te ontwijken. Per saldo komt er dan minder binnen. Daar heeft EchtGaaf nog niet over nagedacht, want die heeft waarschijnlijk nog nooit een belastingadviseur gezien.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:20 schreef raptorix het volgende:
Daarnaast vind men toch wel constructies om deze beloningen op te strijken.
Ik wil best een discussie met je aan over de vlaktax. In een nieuw topic...Idee?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:22 schreef raptorix het volgende:
[..]
Spijker op de kop, en mensen die nu bovenmodaal verdienen, betalen dus percentueel al meer belasting, waar houdt het op?
Daar geloof ik niet in. Ik zit meer in de neo-liberale hoekquote:Op woensdag 11 april 2007 22:22 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ow? Maar lees jij de posts niet van onze libertariers? Die hebben hun mond vol van stelen......daarik weer van. ik bedoel Heni.
Die zijn er al genoeg geweest, punt is dat je doet alsof de hogere inkomens nu niks bijdragen.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:23 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ik wil best een discussie met je aan over de vlaktax. In een nieuw topic...Idee?
OK. ik had je daar inmiddels gepositioneerd.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:24 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Daar geloof ik niet in. Ik zit meer in de neo-liberale hoek
Nee, dat stel ik dus niet.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:24 schreef raptorix het volgende:
[..]
Die zijn er al genoeg geweest, punt is dat je doet alsof de hogere inkomens nu niks bijdragen.
Nee, dan moet je wel al mijn post lezen. Wel doen hoor. Je leert daar zeker iets van. Ik heb dat probleem wel degelijk aangekaard.....quote:Op woensdag 11 april 2007 22:22 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Sterker nog. Hoe hoger de belasting hoe aantrekkelijker om deze te ontwijken. Per saldo komt er dan minder binnen. Daar heeft EchtGaaf nog niet over nagedacht, want die heeft waarschijnlijk nog nooit een belastingadviseur gezien.
kijk ik morgen f naar.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:25 schreef raptorix het volgende:
http://www.snopes.com/business/taxes/howtaxes.asp
Lees dit maar eens.
Vind het trouwens wel een mooi concept. Echter zal het in de praktijk nooit werken.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:24 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
OK. ik had je daar inmiddels gepositioneerd.![]()
Belastingontwijking is rattengedrag?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:27 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Nee, dan moet je wel al mijn post lezen. Wel doen hoor. Je leert daar zeker iets van. Ik heb dat probleem wel degelijk aangekaard.....
tegen rattengedrag bij die lui doe je niets tegen..
het begint toch met idealen?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:46 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Vind het trouwens wel een mooi concept. Echter zal het in de praktijk nooit werken.
Ik ga liever uit van een gegeven situatie. Bovendien liggen mijn idealen meer op persoonlijk vlak.quote:
Lastig....Drie gradaties waren er toch? Laat ik het zo zeggen, als je allerlei oneigenlijke smoezelige schimmige constructies gaat verzinnen om die hoge beloningen linksom of rechtsom toch mogelijk wilt maken, dan durf ik dat toch wel een beetje als rattengedrag te bestempelen. Of ziekelijke geldzucht....quote:Op woensdag 11 april 2007 22:48 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Belastingontwijking is rattengedrag?
Ja, het is gezond om uit te gaan van een gegeven situatie. Maar het is toch niet verkeerd om daar vanuit naar een "ideale" situatie toe te werken? OK een ideaal is een limiet die je nimmer zal bereiken....Het geeft wel richting, toch? Het is toch juist erg goed om je doelen hoog te stellen....anders kom je nergens, toch?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:50 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Ik ga liever uit van een gegeven situatie. Bovendien liggen mijn idealen meer op persoonlijk vlak.
En als het gaat om het ontwijken van bijvoorbeeld wat zaken uit box 2 of 3. Of het ontwijken van vennootsbelasting via bijvoorbeeld Cyprus?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:53 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Lastig....Drie gradaties waren er toch? Laat ik het zo zeggen, als je allerlei oneigenlijke smoezelige schimmige constructies gaat verzinnen om die hoge beloningen linksom of rectsom toch mogelijk wilt maken, dan durf ik dat toch wel een beetje als rattengedrag te bestempelen. Of ziekelijke geldzucht....
zoiets?
Zoals ik al zei, mijn idealen liggen op persoonlijk vlak. Ik geloof niet dat ik mensen aan de andere kant van de wereld kan helpen, de mensen in mijn omgeving echter wel. De overheid is hierbij overbodig.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:56 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ja, het is gezond om uit te gaan van een gegeven situatie. Maar het is toch niet verkeerd om daar vanuit naar een "ideale" situatie toe te werken? OK een ideaal is een limiet die je nimmer zal bereiken....Het geeft wel richting, toch?
Je komt verdacht dicht bij mijn motto dat ik hebquote:Het is toch juist erg goed om je doelen hoog te stellen....anders kom je nergens, toch?
Ik vind het een strak plan. Het probleem is dan echter dat (grote) bedrijven zich dan in meerdere entiteiten opsplitsen en er zo weer onderuitkomen..quote:Op woensdag 11 april 2007 23:16 schreef marceluitgouda het volgende:
Nogmaals bandbreedte. Die factor X van 20, kan ook door politiek op 25 of 50 gezet worden. En of dat bruto of netto is , is kwestie van uitwerking. Elke onderneming is vrij te bepalen wat maximum inkomen is , gebaseerd op minimum inkomen in dezelfde onderneming. Is trouwens prima te controleren, topinkomens boven bepaalde waarde moeten gewoon aantonen bij belastingaangifte dat binnen het bedrijf waar zij dat topinkomen uit verkrijgen een bepaald minimum inkomen is en niet lager dan dat.
Marcel uit Gouda
toegeven dat er mogelijkheden te over zijn om evt maatregelen te ontwijken. Dus het zou een grote uitdaging zijn, om er goed over na te denken.quote:Op woensdag 11 april 2007 22:59 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
En als het gaat om het ontwijken van bijvoorbeeld wat zaken uit box 2 of 3. Of het ontwijken van vennootsbelasting via bijvoorbeeld Cyprus?
Zo zie je maar weer, hoe goed mijn ideeen zijn.quote:Op woensdag 11 april 2007 23:02 schreef Fastmatti het volgende:
Je komt verdacht dicht bij mijn motto dat ik heb![]()
Rijkman, what's in the name.quote:Overname ABN kan Groenink 14 miljoen euro opleveren
Van onze verslaggever Geert Dekker
amsterdam - Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro kan 14 miljoen euro incasseren door de ophanden zijnde overname van zijn bank. Dat blijkt uit het jaarverslag van ABN Amro. Volgens de woordvoerder van de bank moeten de commissarissen nog beslissen over de hoogte van het bedrag.
UitlegGroenink is, net als de andere bestuursleden, de afgelopen jaren geregeld beloond met opties en aandelen. Hij beschikt over 426 duizend opties, die bij een overnameprijs van 33 euro ongeveer 6,3 miljoen euro zullen opleveren. Daarnaast zullen zijn aandelen circa 7,5 miljoen euro opleveren.
Groenink heeft ongeveer 100 duizend gewone aandelen. Daarnaast zijn hem onder voorwaarden 238 duizend aandelen uitgereikt. Laatstgenoemd pakket zal hij waarschijnlijk niet in zijn geheel mogen houden, want het is een prestatiebeloning, gekoppeld aan de aandelenkoers van de bank en het rendement op het eigen vermogen. Omdat de koersprestatie de afgelopen jaren achterbleef bij het marktgemiddelde, zal hij van die 238 duizend aandelen naar schatting 110 duizend stuks mislopen.
ABN Amro onderhandelt sinds drie weken met de Britse bank Barclays over een overname. Komt er een bod – naar verwachting ongeveer 33 euro – dan moeten de commissarissen van ABN Amro beslissen wat er gebeurt met de beloningspakketten van de raad van bestuur, voor zover daar opties en aandelen mee zijn gemoeid.
De voorwaardelijk toegekende aandelen hebben deels betrekking op de beurskoers van ABN Amro in de toekomst. Wordt de bank overgenomen, dan is de koers als maatstaf niet meer te handhaven. Mogen de bestuurders die aandelen dan behouden? Als de commissarissen vinden dat alle stukken de bestuurders toekomen, dan kan Groeninks opbrengst oplopen tot 17 miljoen euro.
De prestaties van de afgelopen jaren nopen echter tot voorzichtigheid. Bepalend is de zogenoemde total shareholders return (trs). ABN Amro wil wat deze trs betreft bij de beste vijf banken behoren. Dat lukte tot dusver niet. Groenink moest daarom al 98 duizend aandelen inleveren. Tegen de huidige koers is dat een strop van 3,3 miljoen euro.
Ook voor de toekomst ziet het er niet best uit. ABN Amro staat 13de op de beide lijstjes, die de bank op zijn website publiceert. Dat zou Groenink dan in totaal 110 duizend aandelen kosten.
http://www.volkskrant.nl/(...)ljoen_euro_opleveren
Deel ik. Een uitzondering: 100% kleptocratax met een nader bepalen aangrijpingspunt. Daar helpt geen enkel brutosalaris meer tegen......quote:Op woensdag 11 april 2007 20:26 schreef Reya het volgende:
Er is overigens nog een punt, dat binnen de economie ook wel bekend staat als afwenteling; wanneer er slechts een gering aanbod is aan potentiele topmanagers (wat gezien de hoge en steeds stijgende salarissen het geval lijkt te zijn), is de topmanager in staat om onder veranderende fiscale omstandigheden een stabiel nettosalaris te eisen; dat betekent dat een belastingverhoging niet zozeer zou leiden tot lagere salarissen voor toplieden, maar wel tot hogere salarislasten voor bedrijven.
Zo zie je maar weer dat ABN Amro hoognodig gesplitst moet worden.quote:
Ja, dan heb ik het niet eens over het wanstaltige gedrag van banken in de richting van hun klanten. Ze brengen steeds meer onkosten in rekening. En de rente stijgt al weet ik niet hoe lang, maar je ziet het niet terug in de vergoedingsrentes...quote:Op donderdag 12 april 2007 12:49 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Zo zie je maar weer dat ABN Amro hoognodig gesplitst moet worden.
Als ze hun bestuur zulke idiote beloningen geven dan komt het geld blijkbaar iets te makkelijk binnen.![]()
Ja. Ook uitwassen, zonder twijfel. Beloningen slaan echt nergens meer op.quote:Op donderdag 12 april 2007 13:11 schreef raptorix het volgende:
Ik vraag me af wat EchtGaaf wil doen met Voetballers, die verdienen ook miljoenen, en dat gaat direct ten koste van mensen die een DUUR kaartje moeten kopen. Wil je daar ook 100% belastingen op gaan heffen?
En hoe wou je dat handhaven ten opzichte van europese regels?quote:Op donderdag 12 april 2007 13:17 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ja. Ook uitwassen, zonder twijfel. Beloningen slaan echt nergens meer op.
Ach ja socialisten drammen al 120 jaar door, het gaat ze ook niet om of ze gelijk hebben, maar slechts dat ze zelf kunnen parasiteren op een socialistisch stelsel, kijk maar naar figuren als Kok en Bos. Mensen die het hebben over ASOCIAAL verrijken.quote:Op donderdag 12 april 2007 13:46 schreef CANARIS het volgende:
Ik moert echt gaaf een compliment maken.
Hoe krijg je het eigenlijk voormekaar een thema over 10 threat inleven te houden terwijl maar 2 tot hoogstens 3 posters jouw mening zijn ?
Respect .
quote:Op donderdag 12 april 2007 13:11 schreef raptorix het volgende:
Ik vraag me af wat EchtGaaf wil doen met Voetballers, die verdienen ook miljoenen, en dat gaat direct ten koste van mensen die een DUUR kaartje moeten kopen. Wil je daar ook 100% belastingen op gaan heffen?
Na 10 topics nog steeds dezelfde rondjes als bij deel 2 maar goed. Dit deel wil ik nog wel eens proberen; een kleptotax heeft geen of weinig zin om de simpele reden dat elke slimme topmanager (en dat zijn er veel) zich niet persoonlijk laat uitbetalen maar een BV opricht en zich vanuit z'n BV verhuurt aan een bedrijf. Dan kun je 100% belasting heffen op wat een topman krijgt maar die lacht z'n lul uit z'n broek want dat geld gaat gewoon naar z'n BV en daar betaalt hij dan iets van 40% belasting over.quote:Op donderdag 12 april 2007 13:17 schreef EchtGaaf het volgende:
Ja. Ook uitwassen, zonder twijfel. Beloningen slaan echt nergens meer op.
en eenmaal arbeider altijd arbeiderquote:Op donderdag 12 april 2007 15:57 schreef qwerty_x het volgende:
Het levensgrote gat in zijn redenering is zijn veronderstelling, dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor je succes / situatie. Blijkbaar word je wakker op een dag en ben je of een ontzettende eikel met geld of een zeer oneerlijk bejegende en hard werkende arbeider - je hebt er zelf totaal geen invloed op.
En verder kan hij het draaien en keren wat hij wil: het blijft pure jaloezie
.
Het is natuurlijk volkomen realistisch dat een hardwerkende werknemer met een gezin 's avonds nog even een managementstudie erbij doet.quote:Op donderdag 12 april 2007 15:57 schreef qwerty_x het volgende:
Het levensgrote gat in zijn redenering is zijn veronderstelling, dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor je succes / situatie. Blijkbaar word je wakker op een dag en ben je of een ontzettende eikel met geld of een zeer oneerlijk bejegende en hard werkende arbeider - je hebt er zelf totaal geen invloed op.
Je kunt niet 10 topics lang een bepaald punt verdedigen met enkel onderbuikgevoelens als argument.quote:En verder kan hij het draaien en keren wat hij wil: het blijft pure jaloezie
Waarom sleep je Afrika erbij, we hebben het hier over de Nederlandse situatie.quote:In vergelijking met veel Afrikanen is meneer zelf achterlijk rijk: waarom past hij daar dan niet dezelfde principes toe die al tig topics eindeloos de revue passeren - lever het overgrote deel van je salaris (uitkering ... ?) in om gelijkheid te bevorderen.
Wie eerlijk geld heeft verdiend moet inderdaad beschermd worden tegen diefstal, dat klopt.quote:Op donderdag 12 april 2007 14:47 schreef raptorix het volgende:
Alle standpunten die EchtGaaf aanhaalt zijn gevoelsargumenten, het enge is, dat hij en ze vriendjes zijn gevoelsargumenten via wetten op andere mensen wil laten toepassen. En dat valt bij hun onder de noemer sociaal. Rationele mensen noemen dit gewoon diefstal.
Wat dat betreft is ie niet veel beter als een Mugabe die het land van rijke boeren onteigent.
en wat is ook alweer het niet eerlijke aan betaald krijgen volgens je arbeidscontract?quote:Op donderdag 12 april 2007 17:32 schreef rebel6 het volgende:
Wie eerlijk geld heeft verdiend moet inderdaad beschermd worden tegen diefstal, dat klopt.
Je slaat een stap over.quote:Op donderdag 12 april 2007 17:37 schreef FJD het volgende:
[..]
en wat is ook alweer het niet eerlijke aan betaald krijgen volgens je arbeidscontract?
ja, waarom niet ?quote:Op donderdag 12 april 2007 17:23 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Het is natuurlijk volkomen realistisch dat een hardwerkende werknemer met een gezin 's avonds nog even een managementstudie erbij doet.
jammer dat je me dingen in de mond legt die ik nergens zegquote:In feite zeg je dat zo'n werknemer maar dubbel zo hard moet gaan werken als hij hetzelfde wil.![]()
Net zoals kleine bedrijven maar beter hun best moeten doen als ze klagen over oneerlijke concurrentie door grote bedrijven. Jammer dat je scheve situaties zo zit recht te praten.
dat kan heel goed, zeker als je geen enkel echt argument gebruikt en slechts Calimero gedrag vertoontquote:Je kunt niet 10 topics lang een bepaald punt verdedigen met enkel onderbuikgevoelens als argument.
Een nogal zwakke beschuldiging dus.
omdat als je het een en ander een beetje wijder trekt zelfs jullie hopelijk inzien, dat je hopeloos hypocriet bezig bentquote:Waarom sleep je Afrika erbij, we hebben het hier over de Nederlandse situatie.
Mijn vader heeft anders de TU in de avonduren gedaan. Het is wel degelijk mogelijk, als je maar wilt.quote:Op donderdag 12 april 2007 17:23 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Het is natuurlijk volkomen realistisch dat een hardwerkende werknemer met een gezin 's avonds nog even een managementstudie erbij doet.
Dan weet je toch dat dat een flinke opoffering is, een studie van 4 jaar in je avonduren doen, naast een fulltime baan? Kost een hoop vrije tijd en bovendien ben je dan wel een jaartje of 6 bezig. En ondertussen geen leven.quote:Op donderdag 12 april 2007 18:43 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Mijn vader heeft anders de TU in de avonduren gedaan. Het is wel degelijk mogelijk, als je maar wilt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |