Is het de kip die je niet lekker vindt?quote:Op vrijdag 21 april 2017 13:57 schreef MrSalazar het volgende:
het ei eet ik trouwens niet op en roti kip is bagger
nou ja, niet lekker... het is net zoiets als kipdöner. ik zie het nut niet.quote:Op vrijdag 21 april 2017 14:02 schreef -PesteNoire- het volgende:
[..]
Is het de kip die je niet lekker vindt?
Een bara!quote:Op vrijdag 21 april 2017 14:06 schreef JohnShooter het volgende:
Ik heb een keer een Surinaamse donut gegeten en die was echt wel lekker. Geen idee hoe het heet helaas.
bara, zijn ook heel lekker, maar dan moet het wel goed gemaakt zijn.quote:Op vrijdag 21 april 2017 14:06 schreef JohnShooter het volgende:
Ik heb een keer een Surinaamse donut gegeten en die was echt wel lekker. Geen idee hoe het heet helaas.
dat laatste heb ik zelf een keer gemaaktquote:
Heet het zo? Kwam voor mij het dichtst in de buurt van een hartige donut.quote:
Nee, daarom zijn er twee mensen die het zeggen.quote:
En dat dan achter je bureau in de kantoortuin opeten...quote:
Kun jij koken?quote:Op vrijdag 21 april 2017 15:53 schreef MrSalazar het volgende:
Hier staan trouwens recepten voor zowat alle Surinaamse gerechten
http://sranangkukru.net
Chinese, Joodse, Libanese en Indiaanse (oorspronkelijke bewoners van Amerika, niet die in Azië) invloeden kunnen ook niet ontbreken. Echter maakt de mix van invloeden het toch wezenlijk anders dan de keukens van de landen waaruit invloeden geput worden. Om die reden zijn er in Nederland zoveel slappe aftreksels van Surinaams voedsel te vinden, gemaakt door mensen die denken dat het toch allemaal hetzelfde is.quote:Op vrijdag 21 april 2017 22:57 schreef naoomx het volgende:
Nouja, de Surinaamse keuken is praktisch een mix van de Indiase, Indonesische en Afrikaanse (?) keuken... Dus ik zou zeggen, spread your horizon.
(Ikzelf zou beginnen met de Indiase keuken, maar dat is dan ook een sentiment van me. )
Ga eens in de Bijlmer surinaams eten.quote:Op vrijdag 21 april 2017 23:30 schreef AnanYaw het volgende:
[..]
Chinese, Joodse, Libanese en Indiaanse (oorspronkelijke bewoners van Amerika, niet die in Azië) invloeden kunnen ook niet ontbreken. Echter maakt de mix van invloeden het toch wezenlijk anders dan de keukens van de landen waaruit invloeden geput worden. Om die reden zijn er in Nederland zoveel slappe aftreksels van Surinaams voedsel te vinden, gemaakt door mensen die denken dat het toch allemaal hetzelfde is.
Ja, ben er wel eens op een paar plekken erg lekker Surinaams wezen eten. Ben daar zelf niet bekend, maar heb familie die dat wel is, dus dan laat ik me leiden.quote:Op zaterdag 22 april 2017 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ga eens in de Bijlmer surinaams eten.
Het heet Paramaribo's en ik zie dat die jawa's de tent in Amsterdam hebben gesloten/verkocht. Mofo's...quote:
Ja in Nederland moet af en toe wel belasting betaald worden .quote:Op zondag 23 april 2017 00:48 schreef Deshain het volgende:
[..]
Het heet Paramaribo's en ik zie dat die jawa's de tent in Amsterdam hebben gesloten/verkocht. Mofo's...
authenticiteit hadden ze al verloren, toen ze ooit in Suriname de gerechten probeerden te maken met de ingredienten die daar voorhanden waren.quote:Op maandag 24 april 2017 15:50 schreef JaafkeEHV het volgende:
Broodje Bakejlauw, broodje pom, broodje morse meti, rotti..
alles is heerlijk.. mijn lievelings keuken
wel jammer dat de recepten vaak de authenticiteit verliezen (pittigheid, bereidingstijd/wijze etc)
Stap eerst af van de broodje kerrie kip of die bapao of roti want de Surinaamse keuken is zoveel meer dan dat en weer typisch hoe beperkt sommige autochtone landgenoten zijn inzake hun keuze in deze keuken.quote:Op vrijdag 21 april 2017 13:40 schreef -PesteNoire- het volgende:
Hier in de buurt zit een fantastische tent. Ik haal er regelmatig broodjes kipkerrie en of een roti. Naast de Nederlandse keuken vind ik de Surinaamse de lekkerste die ik ken.
Wat ik met dit topic wil? Nou ja, vragen wat jouw favoriete Surinaamse eten is. En of je tips hebt wat lekker is (ben wat dat betreft een halve boer maar wil graag iets "nieuws" uitproberen).
Ik zie mensen vaak haten, maar wat de Surinaamse keuken betreft heb jij duidelijk verstand van zaken. Ik las ook eens een topic van jaren terug, over Surinaamse nasi, waar je veel waarheid verkondigde, ondanks dat vrijwel niemand het van je aannam.quote:Op maandag 24 april 2017 19:05 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Stap eerst af van de broodje kerrie kip of die bapao of roti want de Surinaamse keuken is zoveel meer dan dat en weer typisch hoe beperkt sommige autochtone landgenoten zijn inzake hun keuze in deze keuken.
Beetje wat men bij de zondag-Chinees altijd doet: Babi pangang,sate en die Foe young hai bestellen!
Ik eet sinds lange tijd vrij veel Surinaams ( zie mijn dagelijkse eet foto's) gewoon omdat het erg, erg lekker is EN je krijgt waar voor je geld. (veel voor redelijke prijs)
Bestel eens:
1:
[ afbeelding ]
Surinaamse bloedworst met tjauwmin met Javaanse kip en Chinese paddenstoelen.
2
[ afbeelding ]
Pitjel is een Javaanse saladeschotel met pinda saus. Heerlijk!
3
[ afbeelding ]
De befaamde Saoto soep. Altijd lekker,licht vullend en mooi bodempje als je een grote eter bent.
4
[ afbeelding ]
De befaamde moksi meti met witte rijst. Heerlijk!
5
[ afbeelding ]
De befaamde kwi-kwi vis,met zijn buiten pantser en ongelofelijk lekker vis vlees en als visje een delicatesse in de Surinaamse keuken. Heeft wel heel veel graten!.
toen ik in turkije was, verkochten ze regelmatig kipdoner. is dus vrij normaal, en echt turks ook nog.quote:Op vrijdag 21 april 2017 14:08 schreef MrSalazar het volgende:
[..]
nou ja, niet lekker... het is net zoiets als kipdöner. ik zie het nut niet.
en zeker ook nederlandse keukenquote:Op vrijdag 21 april 2017 22:57 schreef naoomx het volgende:
Nouja, de Surinaamse keuken is praktisch een mix van de Indiase, Indonesische en Afrikaanse (?) keuken...
ik zeg niet dat het niet normaal is, alleen dat ik zelf ook kip kan grillen/bakken/frituren.quote:Op maandag 24 april 2017 19:55 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
toen ik in turkije was, verkochten ze regelmatig kipdoner. is dus vrij normaal, en echt turks ook nog.
en erg lekker, trouwens.
okee. ook als je in de stad loopt?quote:Op maandag 24 april 2017 20:08 schreef MrSalazar het volgende:
[..]
ik zeg niet dat het niet normaal is, alleen dat ik zelf ook kip kan grillen/bakken/frituren.
Lekker, gratenquote:Op maandag 24 april 2017 19:05 schreef Iwanius het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
De befaamde kwi-kwi vis,met zijn buiten pantser en ongelofelijk lekker vis vlees en als visje een delicatesse in de Surinaamse keuken. Heeft wel heel veel graten!.
maak dan zelfquote:Op dinsdag 25 april 2017 16:13 schreef Villas__Rubin het volgende:
Ik krijg honger van wat ik hier lees en zie aan foto's!
Straks maar weer lekker babi pang gang bestellen, saté met die Fu young hai, omdat ik vandaag die roti kip nie ken betalen
Zo veel goedkoper is dat echt niet! Dan moet je toch ook al die kruiden maar net in huis hebben. En roerbakspul, plus kipfilet en weet ik wat je allemaal nodig hebt,. ben je ook zo 12-13 euro kwijt. Kun je net zo goed halen bij die ekte ekte.quote:
Waar o waar heb je dit gegeten dan? Ken het alleen uit Grootmoeders keuken, nog nooit op een menu kaart gezien.quote:Op maandag 24 april 2017 19:05 schreef Iwanius het volgende:
[ afbeelding ]
De befaamde kwi-kwi vis,met zijn buiten pantser en ongelofelijk lekker vis vlees en als visje een delicatesse in de Surinaamse keuken. Heeft wel heel veel graten!.
die zakjes kruiden, daar doe je 20 keer mee.... zak aardappel, boontjes of kouseband, ui, kip. kost geen drol.quote:Op dinsdag 25 april 2017 22:34 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Zo veel goedkoper is dat echt niet! Dan moet je toch ook al die kruiden maar net in huis hebben. En roerbakspul, plus kipfilet en weet ik wat je allemaal nodig hebt,. ben je ook zo 12-13 euro kwijt. Kun je net zo goed halen bij die ekte ekte.
Ziet er goed uit. Bij "mijn" Surinaamse tent verkopen ze dit geloof ik niet.quote:Op maandag 24 april 2017 19:05 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Stap eerst af van de broodje kerrie kip of die bapao of roti want de Surinaamse keuken is zoveel meer dan dat en weer typisch hoe beperkt sommige autochtone landgenoten zijn inzake hun keuze in deze keuken.
Beetje wat men bij de zondag-Chinees altijd doet: Babi pangang,sate en die Foe young hai bestellen!
Ik eet sinds lange tijd vrij veel Surinaams ( zie mijn dagelijkse eet foto's) gewoon omdat het erg, erg lekker is EN je krijgt waar voor je geld. (veel voor redelijke prijs)
Bestel eens:
1:
[ afbeelding ]
Surinaamse bloedworst met tjauwmin met Javaanse kip en Chinese paddenstoelen.
2
[ afbeelding ]
Pitjel is een Javaanse saladeschotel met pinda saus. Heerlijk!
3
[ afbeelding ]
De befaamde Saoto soep. Altijd lekker,licht vullend en mooi bodempje als je een grote eter bent.
4
[ afbeelding ]
De befaamde moksi meti met witte rijst. Heerlijk!
5
[ afbeelding ]
De befaamde kwi-kwi vis,met zijn buiten pantser en ongelofelijk lekker vis vlees en als visje een delicatesse in de Surinaamse keuken. Heeft wel heel veel graten!.
Ik las hier toevallig dat je ook Surinaamse roti at:quote:Op maandag 24 april 2017 19:05 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Stap eerst af van de broodje kerrie kip of die bapao of roti want de Surinaamse keuken is zoveel meer dan dat en weer typisch hoe beperkt sommige autochtone landgenoten zijn inzake hun keuze in deze keuken.
Beetje wat men bij de zondag-Chinees altijd doet: Babi pangang,sate en die Foe young hai bestellen!
Ik eet sinds lange tijd vrij veel Surinaams ( zie mijn dagelijkse eet foto's) gewoon omdat het erg, erg lekker is EN je krijgt waar voor je geld. (veel voor redelijke prijs)
Bestel eens:
1:
[ afbeelding ]
Surinaamse bloedworst met tjauwmin met Javaanse kip en Chinese paddenstoelen.
2
[ afbeelding ]
Pitjel is een Javaanse saladeschotel met pinda saus. Heerlijk!
3
[ afbeelding ]
De befaamde Saoto soep. Altijd lekker,licht vullend en mooi bodempje als je een grote eter bent.
4
[ afbeelding ]
De befaamde moksi meti met witte rijst. Heerlijk!
5
[ afbeelding ]
De befaamde kwi-kwi vis,met zijn buiten pantser en ongelofelijk lekker vis vlees en als visje een delicatesse in de Surinaamse keuken. Heeft wel heel veel graten!.
Ooit gegeten in Rotterdam bijquote:Op dinsdag 25 april 2017 23:01 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Waar o waar heb je dit gegeten dan? Ken het alleen uit Grootmoeders keuken, nog nooit op een menu kaart gezien.
Nu zit ik met een knorrende maag, dankjewel
Dat de meeste mensen dat alleen maar nemen omdat tot zover hun kennis rijkt terwijl de Surinaams-Chinese keuken zoveel meer is dan dat.quote:Op woensdag 26 april 2017 14:38 schreef -PesteNoire- het volgende:
Ziet er goed uit. Bij "mijn" Surinaamse tent verkopen ze dit geloof ik niet.
Wat is er trouwens mis met een broodje kipkerrie of roti?
Ik geloof je graag maar je begint zelf over autochtone landgenoten die niet genoeg kennis zouden hebben over de Surinaamse Keuken. Terwijl je zelf ook roti eet.quote:Op woensdag 26 april 2017 15:26 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Ooit gegeten in Rotterdam bij
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het was ook toeval dat ze het die dag hadden want normaliter staat het niet op het menu.
[..]
Dat de meeste mensen dat alleen maar nemen omdat tot zover hun kennis rijkt terwijl de Surinaams-Chinese keuken zoveel meer is dan dat.
ja want met kruiden kook je maar 1 keer..... tsssskquote:Op dinsdag 25 april 2017 22:34 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Zo veel goedkoper is dat echt niet! Dan moet je toch ook al die kruiden maar net in huis hebben. En roerbakspul, plus kipfilet en weet ik wat je allemaal nodig hebt,. ben je ook zo 12-13 euro kwijt. Kun je net zo goed halen bij die ekte ekte.
Nee, maar ik heb ze nu nog niet, dus dat gaat me toch een hoop geld kosten.quote:Op woensdag 26 april 2017 17:34 schreef liedetector het volgende:
[..]
ja want met kruiden kook je maar 1 keer..... tssssk
elke keer afhalen kost niks?quote:Op woensdag 26 april 2017 17:59 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Nee, maar ik heb ze nu nog niet, dus dat gaat me toch een hoop geld kosten.
Dat de Surinaamse keuken in Rotterdam meestal door of Javaanse Surinamers wordt bestiert of Chinezen met Surinaamse roots.quote:Op woensdag 26 april 2017 17:21 schreef -PesteNoire- het volgende:
Ik geloof je graag maar je begint zelf over autochtone landgenoten die niet genoeg kennis zouden hebben over de Surinaamse Keuken. Terwijl je zelf ook roti eet.
Wat is er trouwens Chinees aan dit hele verhaal? (of heb ik iets gemist)
Aaah, ok. Wel lekkere broodjes daar ja, een wat authentiekere smaak (voor zover dat kan...).quote:Op woensdag 26 april 2017 15:26 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Ooit gegeten in Rotterdam bij
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het was ook toeval dat ze het die dag hadden want normaliter staat het niet op het menu.
Stel je je op in toch? Neem je die relaxtheid terug naar huis.. Zou voor veel NLers goed zijn. Ff geen gejaag.quote:Op donderdag 27 april 2017 10:11 schreef Fer het volgende:
Grootste klacht van Surinaams eten is eigenlijk dat het klaarmaken van de bestelling altijd zo langzaam gaat.
Misschien kun je je bestelling doorgeven via de telefoon en het dan komen afhalen?quote:Op donderdag 27 april 2017 10:11 schreef Fer het volgende:
Grootste klacht van Surinaams eten is eigenlijk dat het klaarmaken van de bestelling altijd zo langzaam gaat.
Okequote:Op donderdag 27 april 2017 00:49 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Dat de Surinaamse keuken in Rotterdam meestal door of Javaanse Surinamers wordt bestiert of Chinezen met Surinaamse roots.
V.w.b die roti die ik at, en wat is er mee? Ik had er trek in na zoveel maanden. Niks mis mee toch? Ik eet het zelden. Wat ik bij de Surinamer het meest eet, kun je wel zien in het dagelijkse eettopic.
Helemaal eens. Die kerel bij "mijn" tent zegt altijd "neemt u maar plaats". Het wordt met veel liefde gemaakt en dan wacht ik maar 10 minuten langer, geen probleem.quote:Op donderdag 27 april 2017 11:27 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Stel je je op in toch? Neem je die relaxtheid terug naar huis.. Zou voor veel NLers goed zijn. Ff geen gejaag.
Omdat de Surinaamse Chinees geen zondag chinees is waar alles al ruim van te voren staat te pruttelen en vaak doorkookt is en bagger maar dat met veel saus gecamoufleerd wordt. Kan ook niet want het merendeel van de klanten bij Surinaamse deli's zijn Surinamers en aangezien elke Surinamer koken van huis uit heeft meegekregen, heb je dus al automatisch een kritische jury die je eten beoordeelt en het je duidelijk laat weten als iets niet in orde is.quote:Op donderdag 27 april 2017 10:11 schreef Fer het volgende:
Grootste klacht van Surinaams eten is eigenlijk dat het klaarmaken van de bestelling altijd zo langzaam gaat.
Dan stink je zo.quote:Op vrijdag 21 april 2017 15:59 schreef Zolderkamer het volgende:
Alles waar masala door gaat is lekker..
Het beste is kip roti als de vulling een dag eerder gemaakt is trouwens..
Dit topic dus.quote:Op donderdag 27 april 2017 15:09 schreef -PesteNoire- het volgende:
Oke
zal eens in dat topic kijken.
Ik heb je gespot vandaag, heb jij een paardenstaart?quote:Op donderdag 27 april 2017 16:51 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Omdat de Surinaamse Chinees geen zondag chinees is waar alles al ruim van te voren staat te pruttelen en vaak doorkookt is en bagger maar dat met veel saus gecamoufleerd wordt. Kan ook niet want het merendeel van de klanten bij Surinaamse deli's zijn Surinamers en aangezien elke Surinamer koken van huis uit heeft meegekregen, heb je dus al automatisch een kritische jury die je eten beoordeelt en het je duidelijk laat weten als iets niet in orde is.
Dus neemt men de tijd ervoor om te zorgen dat het vanaf de basis gewoon goed is bereidt.
Eten is in andere culturen (Turkse,Joegoslavische,Surinaams, Antilliaans) op die van de Hollanders na een heel belangrijk iets.
Zelfde verhaal kun je ook gebruiken voor de Thaise keuken. Hoe vaak je daar niet gasten krijgt die denken dat ze bij de zondag chinees zitten en ze naar de bekende weg vragen zoals sate en kroepoek.....omdat ze dat standaard van hun zondag-chinees kennen en waarom het eten bereiden zolang moet duren want...bij hun zondag-chinees staat het binnen no time op tafel.
Dit is echt achterlijkquote:Op woensdag 26 april 2017 17:59 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Nee, maar ik heb ze nu nog niet, dus dat gaat me toch een hoop geld kosten.
Wat een BULL SHITquote:Op donderdag 27 april 2017 16:51 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Omdat de Surinaamse Chinees geen zondag chinees is waar alles al ruim van te voren staat te pruttelen en vaak doorkookt is en bagger maar dat met veel saus gecamoufleerd wordt. Kan ook niet want het merendeel van de klanten bij Surinaamse deli's zijn Surinamers en aangezien elke Surinamer koken van huis uit heeft meegekregen, heb je dus al automatisch een kritische jury die je eten beoordeelt en het je duidelijk laat weten als iets niet in orde is.
Dus neemt men de tijd ervoor om te zorgen dat het vanaf de basis gewoon goed is bereidt.
Eten is in andere culturen (Turkse,Joegoslavische,Surinaams, Antilliaans) op die van de Hollanders na een heel belangrijk iets.
Zelfde verhaal kun je ook gebruiken voor de Thaise keuken. Hoe vaak je daar niet gasten krijgt die denken dat ze bij de zondag chinees zitten en ze naar de bekende weg vragen zoals sate en kroepoek.....omdat ze dat standaard van hun zondag-chinees kennen en waarom het eten bereiden zolang moet duren want...bij hun zondag-chinees staat het binnen no time op tafel.
Moksie alesi met bakkeljauwquote:Op donderdag 27 april 2017 11:25 schreef Red_85 het volgende:
Zwaar onderbelichte keuken... Maar oooow zo lekker!
We hebben het hier wel over de saoto soep, meksi meti en roti, maar wat zijn nu de onbekendere gerechten die 'thuis' worden gemaakt?
dus jij hebt bij een thais restaurant gewerkt?quote:Op donderdag 27 april 2017 16:51 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Omdat de Surinaamse Chinees geen zondag chinees is waar alles al ruim van te voren staat te pruttelen en vaak doorkookt is en bagger maar dat met veel saus gecamoufleerd wordt. Kan ook niet want het merendeel van de klanten bij Surinaamse deli's zijn Surinamers en aangezien elke Surinamer koken van huis uit heeft meegekregen, heb je dus al automatisch een kritische jury die je eten beoordeelt en het je duidelijk laat weten als iets niet in orde is.
Dus neemt men de tijd ervoor om te zorgen dat het vanaf de basis gewoon goed is bereidt.
Eten is in andere culturen (Turkse,Joegoslavische,Surinaams, Antilliaans) op die van de Hollanders na een heel belangrijk iets.
Zelfde verhaal kun je ook gebruiken voor de Thaise keuken. Hoe vaak je daar niet gasten krijgt die denken dat ze bij de zondag chinees zitten en ze naar de bekende weg vragen zoals sate en kroepoek.....omdat ze dat standaard van hun zondag-chinees kennen en waarom het eten bereiden zolang moet duren want...bij hun zondag-chinees staat het binnen no time op tafel.
Je lult echt uit je sigaar en hebt geen flauw idee waar je over praat. Ik heb het over schone, nette koelvitrines waar de gerechten naast elkaar in bakken klaar ligt. De meeste gerechten zijn nu eenmaal pruttel stoofpotten of gegrild vlees of kip, dat je ook niet even vers in elkaar draait. Zelfs roti is lekkerder na een nachtje "vorst" erover. De Surinamer zoals jij beschrijft bestaat niet, alleen in je hoofd.quote:Op donderdag 27 april 2017 19:46 schreef Iwanius het volgende:
Jij haalt precies aan datgene wat je welgevallig is of wat je een keer gezien hebt bij een 'afval' glurinamer die net zo als zondag Chinees er met de pet naar gooit qua hygiëne. Gemiddeld genomen is het bij de betere Surinaamse Deli's zoals ik omschreef. En waarom? Omdat het de gemiddelde Surinamer van welke afkomst ook,zijn eer te na is om zijn klandizie rotzooi voor te schotelen.
Wat een lange zin meid, Copycat zou dit niet goedkeuren.quote:Op vrijdag 28 april 2017 08:55 schreef Lienekien het volgende:
Mensen die het nodig vinden om bij herhaling te stellen dat (pure) Nederlanders weinig verstand hebben van lekker eten hebben het voor hun ego kennelijk nodig om zichzelf verheven te voelen boven de rest.
Oooeeefff... dit dus!quote:Op donderdag 27 april 2017 20:01 schreef Manke het volgende:
Pittige kippenhartjes, met levertjes of maagjes.
Hoe wil je het dan noemen?quote:Op vrijdag 28 april 2017 10:00 schreef RobinOok het volgende:
Sowieso, zo'n woord, pure Nederlanders. Hitler zou trots op hem zijn.
Hoe is het vast stellen van een feit 'zich verheven voelen boven de rest'?quote:Op vrijdag 28 april 2017 08:55 schreef Lienekien het volgende:
Mensen die het nodig vinden om bij herhaling te stellen dat (pure) Nederlanders weinig verstand hebben van lekker eten hebben het voor hun ego kennelijk nodig om zichzelf verheven te voelen boven de rest.
Als je ze dan perse in een hokje wilt douwen zou ik gaan voor 'de doosnee Nederlander'.quote:
Momenteel imo de 'beste' Surinamer van de gehele Kruiskade.quote:Op vrijdag 21 april 2017 13:40 schreef -PesteNoire- het volgende:
Hier in de buurt zit een fantastische tent. Ik haal er regelmatig broodjes kipkerrie en of een roti. Naast de Nederlandse keuken vind ik de Surinaamse de lekkerste die ik ken.
Wat ik met dit topic wil? Nou ja, vragen wat jouw favoriete Surinaamse eten is. En of je tips hebt wat lekker is (ben wat dat betreft een halve boer maar wil graag iets "nieuws" uitproberen).
Echt, flikker toch eens op met deze onzin, man.quote:Op zaterdag 12 augustus 2017 15:41 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Hoe is het vast stellen van een feit 'zich verheven voelen boven de rest'?
Nederlanders (pure dan) hebben gewoon een eetcultuur van likmevessie. Knorr pakjes, magnetronmaaltijden, alles al voorgesneden en verlept want lekker makkelijk, ongezond fastfood met separatorvlees, en alles zo minimaal mogelijk bereiden met zo min mogelijk kruiden gewoon de meest simpele behandeling die mogelijk is om het eetbaar te maken.
Dat er óók een klein percentage is dat wél van lekker eten houdt (en die zul je vooral hier op
CUL vinden, b.v. RobinOok en Pietverdriet) is de uitzondering die de regel bevestigt. Dat is een bijzonderheid en niet de standaard voor pure Nederlanders.
Ik vond het altijd lekker. Ging vaak bij Surinaamse vriendjes spelen en dan moest ik altijd mee eten. Veel bami en kip. Erg lekker, ook andere zaken.quote:Op zondag 13 augustus 2017 10:51 schreef Brybry het volgende:
Surinaamse keuken vind ik vooral kruidig en vullend. Veel met Surinamers opgegroeid en dus erg veel gegeten en mij maak je er niet blij mee
Als je alleen maar kunt schelden en niet inhoudelijk kunt reageren reageer dan niet.quote:Op zondag 13 augustus 2017 10:50 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Echt, flikker toch eens op met deze onzin, man.
Dat komt ook omdat je heel veel ingredienten daar hebt die hier simpelweg niet te vinden zijn. Bijvoorbeeld açaí (surinaamse woord hiervoor ben ik even vergeten). En dan bedoel ik niet die uit de vriezer want die kun je tegenwoordig wel vinden in health food shops, maar de verse.quote:Op zondag 13 augustus 2017 14:40 schreef -Miauw- het volgende:
Afgelopen maart was ik in Suriname. Werkelijk nog nooit zo lekker gegeten als daar. Geen tent in Nederland die daar nog aan kan tippen ben ik bang
Behalve Roopram, vond de roti daar erg tegenvallen. Dan maar het filiaal hier om de hoek.
Klopt! Of ze zijn hier wel te vinden maar totaal niet meer vers als ze eindelijk bij de toko liggen.quote:Op zondag 13 augustus 2017 15:36 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Dat komt ook omdat je heel veel ingredienten daar hebt die hier simpelweg niet te vinden zijn. Bijvoorbeeld açaí (surinaamse woord hiervoor ben ik even vergeten). En dan bedoel ik niet die uit de vriezer want die kun je tegenwoordig wel vinden in health food shops, maar de verse.
[ afbeelding ]
Ja, echt? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er ook zin in hebt maar om dat nu in de 'zomer' te maken?quote:
Want in Suriname eten ze ook alleen saoto als het vriest?quote:Op zondag 13 augustus 2017 22:49 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Ja, echt? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er ook zin in hebt maar om dat nu in de 'zomer' te maken?
(En dan is zomer een overdreven term, het is meer een mooie herfst ofzo... Maar ik wacht toch echt op een gure herfstdag voor een grote kom sauto)
Ik kan dat altijd eten! Ontbijten? Prima! Ontbijten in de zomer? Ook goedquote:Op zondag 13 augustus 2017 22:49 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Ja, echt? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er ook zin in hebt maar om dat nu in de 'zomer' te maken?
(En dan is zomer een overdreven term, het is meer een mooie herfst ofzo... Maar ik wacht toch echt op een gure herfstdag voor een grote kom sauto)
Ik heb de soep leren maken van een buurvrouw, maar de aardappels bakken is me teveel werk. Er is in de buurt ook geen toko, dus wat doe ik?: Crocky Naturel Chips gebruikenquote:
Oh maar dat is veel werk ook!quote:Op maandag 14 augustus 2017 14:32 schreef Spriet4 het volgende:
[..]
Ik heb de soep leren maken van een buurvrouw, maar de aardappels bakken is me teveel werk. Er is in de buurt ook geen toko, dus wat doe ik?: Crocky Naturel Chips gebruiken
Hou je wel van het eten, of eet je sowieso liever andere dingen?quote:Op maandag 14 augustus 2017 13:43 schreef Queens het volgende:
Ik ben Surinaams en ik kan niet (Surinaams) koken
Schande! Bijna alle Surinamers (mannen) die ik ken die kunnen koken. Idem voor Antilianen en aanverwante culturen (indo's etc.) Waarom? Je wordt ermee groot gebracht door je moeder,leren koken en vooral LEKKER kunnen koken!quote:Op maandag 14 augustus 2017 13:43 schreef Queens het volgende:
Ik ben Surinaams en ik kan niet (Surinaams) koken
Eh nee. Ik ken zat Surinamers die of niet kunnen koken of niet (goed) Surinaams kunnen koken maar wel een fantastische pasta neerzetten.quote:Op maandag 14 augustus 2017 20:05 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Schande! Bijna alle Surinamers (mannen) die ik ken die kunnen koken. Idem voor Antilianen en aanverwante culturen (indo's etc.) Waarom? Je wordt ermee groot gebracht door je moeder,leren koken en vooral LEKKER kunnen koken!
Van wat ik begrepen heb wordt een Surinamer die niet kan koken door zijn rasgenoten aangekeken met
De onder- of bovenkant?quote:Op maandag 14 augustus 2017 20:16 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Eh nee. Ik ken zat Surinamers die of niet kunnen koken of niet (goed) Surinaams kunnen koken maar wel een fantastische pasta neerzetten.
Beetje generaliserend dit.
Ik ben zelf trouwens half Surinaams.
Ben je Surinaams?quote:Op maandag 14 augustus 2017 21:26 schreef AnanYaw het volgende:
[..]
De onder- of bovenkant?
Is inderdaad generaliserend, maar stiekem kan iedere Suri die ik ken wel redelijk koken, maar lang niet allemaal (goed) Surinaams inderdaad. Zelf kook ik ook veel eerder niet-Surinaams.
Ik heb ook een hogere standaard voor Surinaams eten, dus dan ben je minder snel tevreden.
De achterkantquote:Op maandag 14 augustus 2017 21:26 schreef AnanYaw het volgende:
[..]
De onder- of bovenkant?
Is inderdaad generaliserend, maar stiekem kan iedere Suri die ik ken wel redelijk koken, maar lang niet allemaal (goed) Surinaams inderdaad. Zelf kook ik ook veel eerder niet-Surinaams.
Ik heb ook een hogere standaard voor Surinaams eten, dus dan ben je minder snel tevreden.
De belangrijkste kant.quote:Op maandag 14 augustus 2017 21:32 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
De achterkant
Ik kan me wel vinden in wat je zegt, het redelijk kunnen koken. Daar heb ik zelf allerlei generaliserende verklaringen voor haha
At jij vroeger thuis veel typisch Surinaamse gerechten?
Surinaams eten is eigenlijk breed, nietwaar? Hindoestaans, Creools, Javaans. Saoto is toch Javaans, roti Hindoestaans en pom Creools? Dus als jullie het hebben over Surinaams eten is dat....? Ik denk dan meestal aan pom en moksi rijst.quote:Op maandag 14 augustus 2017 21:32 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
De achterkant
Ik kan me wel vinden in wat je zegt, het redelijk kunnen koken. Daar heb ik zelf allerlei generaliserende verklaringen voor haha
At jij vroeger thuis veel typisch Surinaamse gerechten?
Beetje krom dit, wat ze in Suriname doen, daar heb ik toch niks mee te maken?quote:Op zondag 13 augustus 2017 22:56 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Want in Suriname eten ze ook alleen saoto als het vriest?
Whehehe, ik zie al iets nieuws in de schappen van de Appie liggen: Sauto Maaltijdsalade, met een dressing van ingekookte bouillon.quote:Op maandag 14 augustus 2017 14:26 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik kan dat altijd eten! Ontbijten? Prima! Ontbijten in de zomer? Ook goed
Ik krom?quote:Op maandag 14 augustus 2017 23:29 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Beetje krom dit, wat ze in Suriname doen, daar heb ik toch niks mee te maken?
Enige wat ik naar voren wil brengen is dat is het persoonlijk lekkerder vind om op een gure herfstdag aan de sauto te zitten dan een broeierige zomerdag
Vind vooral de vergelijking krom. Het betekent niet dat overal waar je trek in hebt gelijk tot je neemt...quote:Op maandag 14 augustus 2017 23:31 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik krom?
Jij zegt dat je zin in saoto hebt.
Haha zo herkenbaar dit!quote:Op maandag 14 augustus 2017 21:39 schreef AnanYaw het volgende:
[..]
De belangrijkste kant.
Niet heel veel, wel bijna alles met rijst (en groentes gebakken en lekker gekruid, dus niet gekookt). Het duurde even voor ik ontdekte dat dat in Nederland dus niet de norm is.
Verder aten we redelijk gevarieerd. Surinaams, Hollandse pot, pasta etc., maar met feestdagen eigenlijk altijd Surinaams en dan maakte mijn moeder pom.
Oh met Surinaams eten bedoel ik dat hele scala Ik maak zelf geen onderscheid tussen de categorieën om het zo te zeggen.quote:Op maandag 14 augustus 2017 21:44 schreef Spriet4 het volgende:
[..]
Surinaams eten is eigenlijk breed, nietwaar? Hindoestaans, Creools, Javaans. Saoto is toch Javaans, roti Hindoestaans en pom Creools? Dus als jullie het hebben over Surinaams eten is dat....? Ik denk dan meestal aan pom en moksi rijst.
Wat?!quote:Op maandag 14 augustus 2017 23:31 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Whehehe, ik zie al iets nieuws in de schappen van de Appie liggen: Sauto Maaltijdsalade, met een dressing van ingekookte bouillon.
Slaat ook nergens op om onderscheid te maken, want de gerechten zijn niet hetzelfde als in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 01:32 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Oh met Surinaams eten bedoel ik dat hele scala Ik maak zelf geen onderscheid tussen de categorieën om het zo te zeggen.
Ik hou er heel erg van en geef dus ook kapitalen uit aan afhaal ( ).quote:Op maandag 14 augustus 2017 19:40 schreef AnanYaw het volgende:
[..]
Hou je wel van het eten, of eet je sowieso liever andere dingen?
True, de Surinaamse saoto schijnt toch aanzienlijk anders te zijn dan de originele soto.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 02:25 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Slaat ook nergens op om onderscheid te maken, want de gerechten zijn niet hetzelfde als in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen.
Maar niemand heeft gritibanasoep genoemd? Ai baja...
Haha! Toch maar wel leren dan?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 08:27 schreef Queens het volgende:
[..]
Ik hou er heel erg van en geef dus ook kapitalen uit aan afhaal ( ).
Kwie kwie in masala!quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 09:05 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
True, de Surinaamse saoto schijnt toch aanzienlijk anders te zijn dan de originele soto.
Gritibanasoep, ik houd niet van bananen
In een heel andere categorie: wat vind je van kwie kwie? ( Voor de mensen die deze vis niet kennen http://www.surinamcooking.com/kwie-kwie/) Als kind was dit een van mijn favoriete gerechten maar nu vind ik het uiterlijk van deze vis nogal storend. Triest, ik weet het
Probeer je me een complex aan te praten ofzo, wtfquote:Op maandag 14 augustus 2017 20:05 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Schande! Bijna alle Surinamers (mannen) die ik ken die kunnen koken. Idem voor Antilianen en aanverwante culturen (indo's etc.) Waarom? Je wordt ermee groot gebracht door je moeder,leren koken en vooral LEKKER kunnen koken!
Van wat ik begrepen heb wordt een Surinamer die niet kan koken door zijn rasgenoten aangekeken met
Een vrouw die niet kan koken, is als....quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:09 schreef Queens het volgende:
[..]
Probeer je me een complex aan te praten ofzo, wtf
Mijn hele familie kan Surinaams koken behalve mijn ouders.
Zelf koken heeft me ook nooit zodanig geinteresseerd dat ik regelmatig bij familieleden in de keuken bleef plakken. Mijn kruidenkast is wel Surinaams en ergens weet ik wel een beetje hoe en wat maar ik neem nooit de moeite om er ECHT even tijd in te steken.
Sommige gerechten zijn moeilijk af te halen (zoals heri heri) dus dat heb ik ook weleens uit nood zelf gemaakt.
Verder hebben andere Surinamers nog nooit commentaar gehad op het feit dat ik niet ' kook'.
De afgelopen jaren, sinds ze meer tijd heeft, is mijn moeder wel echt veel beter geworden in het koken! Er is dus nog hoop voor mij
Dit topic geeft me wel een duwtje in de goede richting...quote:
Kwie-kwie = dinosaurus vis.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 09:05 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
True, de Surinaamse saoto schijnt toch aanzienlijk anders te zijn dan de originele soto.
Gritibanasoep, ik houd niet van bananen
In een heel andere categorie: wat vind je van kwie kwie? ( Voor de mensen die deze vis niet kennen http://www.surinamcooking.com/kwie-kwie/) Als kind was dit een van mijn favoriete gerechten maar nu vind ik het uiterlijk van deze vis nogal storend. Triest, ik weet het
Geen idee??quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:10 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Een vrouw die niet kan koken, is als....
Wat is uitgebreid en tijdrovend?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:17 schreef Queens het volgende:
[..]
Geen idee??
Ik kan wel koken, alleen geen uitgebreide/tijdrovende (Surinaamse) gerechten.
Ik geniet sowieso niet van koken maar ik hou ook absoluut niet van saai eten.
Als ik langere tijd in het buitenland zit dan mis ik ook echt Surinaams eten.
En gemberbier!
Echt het ultieme drankje wanneer je een kater (nadorst) hebt.
Kwie-kwie vind ik een beetje overrated, je krijgt er zo weinig voor terug zeg maar .quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 09:05 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
True, de Surinaamse saoto schijnt toch aanzienlijk anders te zijn dan de originele soto.
Gritibanasoep, ik houd niet van bananen
In een heel andere categorie: wat vind je van kwie kwie? ( Voor de mensen die deze vis niet kennen http://www.surinamcooking.com/kwie-kwie/) Als kind was dit een van mijn favoriete gerechten maar nu vind ik het uiterlijk van deze vis nogal storend. Triest, ik weet het
Tja, langer dan 20 minuten vind ik al vervelend worden. Dus dan vallen een hoop gerechten al af.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:19 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Wat is uitgebreid en tijdrovend?
Surinaamse gerechten vragen over het algemeen wel enige voorbereiding, maar de pay-off is er dan ook.
Een aantal keer per week.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:25 schreef Queens het volgende:
[..]
Tja, langer dan 20 minuten vind ik al vervelend worden. Dus dan vallen een hoop gerechten al af.
En ik eet vrij koolhydraatarm dus dat helpt ook niet mee.
Vandaar veel afhalen dus, ik weet wat ik waar moet halen. Zo hou ik tijd over voor dingen die ik wel leuk vind.
Kook jij wel graag Surinaams?
Langer dan 20 minutenquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:25 schreef Queens het volgende:
[..]
Tja, langer dan 20 minuten vind ik al vervelend worden. Dus dan vallen een hoop gerechten al af.
En ik eet vrij koolhydraatarm dus dat helpt ook niet mee.
Vandaar veel afhalen dus, ik weet wat ik waar moet halen. Zo hou ik tijd over voor dingen die ik wel leuk vind.
Kook jij wel graag Surinaams?
Uiteraardquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:27 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Een aantal keer per week.
Maar snijd je je dan niet in de vingers als je koolhydraat arm wil eten en afhaalt?
Typisch Nederlands omdat ik niet van koken hou? Ok.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:35 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Langer dan 20 minuten
Op een doordeweekse dag na een lange werkdag en als je ook nog boodschappen hebt moeten doen, ja ok. Dan wil je geen uur staan koken. Maar op andere momenten moet dat toch prima kunnen, koken?
Vind dit echt weer typisch Nederlands. Geen liefde voor eten, geen liefde voor koken. Hoop dat je geen kinderen hebt want dat worden dan waarschijnlijk van die verwende fastfoodetende jongeren die geen met liefde bereide maaltijd kunnen waarderen.
Ja, ik ga het binnenkort weer eens proberen.quote:
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:20 schreef Queens het volgende:
[..]
Kwie-kwie vind ik een beetje overrated, je krijgt er zo weinig voor terug zeg maar .
Vandaag een snelle bami kip. Gado gado als side dishquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 12:02 schreef Queens het volgende:
Wat ga je maken
Mijn moeder begint inderdaad ook altijd al vroeg in de middag te koken, ik verbaas me altijd als ze 'koken' als antwoord geeft haha.
Mi gado, mi Jezus, sang psa meisje? Zeker ben je half-Suri. Bana is essentieel in de Surinaamse keuken. Moksi alesi zonder banaan...ik moet er niet aan denken.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 09:05 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
True, de Surinaamse saoto schijnt toch aanzienlijk anders te zijn dan de originele soto.
Gritibanasoep, ik houd niet van bananen
In een heel andere categorie: wat vind je van kwie kwie? ( Voor de mensen die deze vis niet kennen http://www.surinamcooking.com/kwie-kwie/) Als kind was dit een van mijn favoriete gerechten maar nu vind ik het uiterlijk van deze vis nogal storend. Triest, ik weet het
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 08:27 schreef Queens het volgende:
[..]
Ik hou er heel erg van en geef dus ook kapitalen uit aan afhaal ( ).
Voor mij is een uur koken "even snel", maar eerlijk is eerlijk, ik ben ook langzamer dan nodig.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 11:35 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Langer dan 20 minuten
Op een doordeweekse dag na een lange werkdag en als je ook nog boodschappen hebt moeten doen, ja ok. Dan wil je geen uur staan koken. Maar op andere momenten moet dat toch prima kunnen, koken?
Vind dit echt weer typisch Nederlands. Geen liefde voor eten, geen liefde voor koken. Hoop dat je geen kinderen hebt want dat worden dan waarschijnlijk van die verwende fastfoodetende jongeren die geen met liefde bereide maaltijd kunnen waarderen.
Homemade gado gado of toch zo een uit de toko?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 12:07 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Vandaag een snelle bami kip. Gado gado als side dish
Rasta Surinamer!quote:
Ik lees deze post in mijn hoofd met een Surinaams accent en dan is het echt heel grappigquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 13:03 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Mi gado, mi Jezus, sang psa meisje? Zeker ben je half-Suri. Bana is essentieel in de Surinaamse keuken. Moksi alesi zonder banaan...ik moet er niet aan denken.
Die kwie kwie gaat er bij mij ook niet in, hoor. Echt te creepy.
Een uur koken als in echt een uur actief bezig zijn (bij de pan blijven, snijden, bakken etc.) of gewoon een half uurtje actief bezig zijn en de rest gaartijd? Is nogal een verschil.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 13:18 schreef AnanYaw het volgende:
[..]
Ach zolang het er vanaf kan.
[..]
Voor mij is een uur koken "even snel", maar eerlijk is eerlijk, ik ben ook langzamer dan nodig.
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 13:03 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Mi gado, mi Jezus, sang psa meisje? Zeker ben je half-Suri. Bana is essentieel in de Surinaamse keuken. Moksi alesi zonder banaan...ik moet er niet aan denken.
Die kwie kwie gaat er bij mij ook niet in, hoor. Echt te creepy.
Dank voor de tipquote:Op maandag 24 april 2017 09:42 schreef Axia het volgende:
Een kookboek die ook onder Surinamers veel gebruikt wordt (al is dit wel de vernieuwde versie, ikzelf heb de oude versie ooit nog kunnen vinden):
[ afbeelding ]
Ik had dat met bladgroenten. Bitawiri, tayerblad, amsoi... verschrikkelijk. Ik had wel een methode: hap-slok water-slik-weg.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 15:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik kom niet meer bij
Nee bananen niet, die kleine gedroogde garnaaltjes vind ik ook niet lekker en mijn portie antroea of boulanger sla ik ook over Lange tanden als we dat thuis aten vroeger, soms zat ik tot 20.30 aan tafel in mijn eentje
De kop, die at ik ook opquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 15:22 schreef Axia het volgende:
Kwi-kwi. vroeger vond ik dat erg lekker. Zelfs de kop werd opgegeten. Tegenwoordig word ik moe als ik alleen er aan denk om dat te moeten eten. Zo vermoeiend eten voor een beetje vis en zoveel graatjes.
Ja zo ben ik sommige maaltijden ook doorgekomen.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 15:25 schreef Axia het volgende:
[..]
Ik had dat met bladgroenten. Bitawiri, tayerblad, amsoi... verschrikkelijk. Ik had wel een methode: hap-slok water-slik-weg.
Nee alles zelf maken natuurlijk. Dat is geen hogere wiskundequote:Op dinsdag 15 augustus 2017 13:37 schreef Spriet4 het volgende:
[..]
Homemade gado gado of toch zo een uit de toko?
Met een Albina of Nickerie accent?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 13:50 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik lees deze post in mijn hoofd met een Surinaams accent en dan is het echt heel grappig
Tayerblad hmmmm als die zo zacht is als boter...heerlijk!quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 15:25 schreef Axia het volgende:
[..]
Ik had dat met bladgroenten. Bitawiri, tayerblad, amsoi... verschrikkelijk. Ik had wel een methode: hap-slok water-slik-weg.
quote:
Een uur totale kooktijd, dus niet daadwerkelijk actief bezig zijn inderdaad.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 13:52 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Een uur koken als in echt een uur actief bezig zijn (bij de pan blijven, snijden, bakken etc.) of gewoon een half uurtje actief bezig zijn en de rest gaartijd? Is nogal een verschil.
Als ik stoofvlees maak ben ik 3-4 u bezig maar daarvan is hooguit een half uurtje daadwerkelijk actief koken, de rest is gaartijd waarbij ik niks hoef te doen en zelfs eventjes het huis uit kan al shet moet.
Het verbaasd me niks met alle nonsens die ze tegenwoordig aan de man brengen. Instant sauto, de pom tosti.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 01:40 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Wat?!
Aan de ene kant vind ik het leuk dat een breder publiek een bredere smaak kan ontwikkelen. Aan de andere kant word ik treurig van Knorr Wereldgerechten, de Surinaamse gerechten van HEMA of de roti-salade (maar eigenlijk bedoelen ze kipkerrie ) voor op je boterham van Deen.
Bied het publiek dan iets goeds aan en niet dit soort 'bami met een plak ham en spiegelei praktijken'
Zo te lezen wordt het zoeken naar een tweedehands, want de vernieuwde uitgave mag nirt meer verkocht worden.quote:
Of als je mensen kent die héél toevallig naar Suriname gaanquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:45 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Zo te lezen wordt het zoeken naar een tweedehands, want de vernieuwde uitgave mag nirt meer verkocht worden.
https://www.ccproof.nl/gr(...)terdamse-uitgeverij/
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.With the stars as her umbrella
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:51 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Of als je mensen kent die héél toevallig naar Suriname gaan
Daar heb ik de oude versie in een nieuwe druk op de kop kunnen tikken, voor een spotprijs ook nog eens. Bij BOL kun je ze kopen voor zo'n ¤65
-Edit- Misschien hier nog:Strawberry mag eerst.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.The love you take is equal to the love you make.
bruine bonen met rijst?quote:Op donderdag 27 april 2017 11:25 schreef Red_85 het volgende:
Zwaar onderbelichte keuken... Maar oooow zo lekker!
We hebben het hier wel over de saoto soep, meksi meti en roti, maar wat zijn nu de onbekendere gerechten die 'thuis' worden gemaakt?
Aanlengen met water is toch geen probleem? Ik zal binnenkort een nieuwe batch gemberbier maken er hier een tutorial met foto's posten. Is echt niet moeilijk. Belangrijkste is dat je de juiste gember gebruikt. Het liefst afkomstig uit Afrika, die is lekker pittig of ben jij er zo een die de fles niet durft te schudden omdat 'ie dan je gorogoro gaat branden? Je lust ook geen banaan, dus ik denk ik vraag het maar even.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 12:04 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Gemberbier Dat moet ik toch ook eens leren zelf te maken. Je kunt het wel kant en klaar kopen maar dat spul vind ik echt te zoet.
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:08 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Aanlengen met water is toch geen probleem? Ik zal binnenkort een nieuwe batch gemberbier maken er hier een tutorial met foto's posten. Is echt niet moeilijk. Belangrijkste is dat je de juiste gember gebruikt. Het liefst afkomstig uit Afrika, die is lekker pittig of ben jij er zo een die de fles niet durft te schudden omdat 'ie dan je gorogoro gaat branden? Je lust ook geen banaan, dus ik denk ik vraag het maar even.
Sang, je bent een ekte ekte noh? Je gaat voor de lus'bere experience. Big up, sisa!quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:16 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Gorogoro ik hoor mijn moeder
Nee aanlengen met water is in principe geen probleem, maar ik doelde nu op die flesjes die je her en der kunt kopen en in principe buitenhuis drink.
Gemberbier heb ik het liefst zo pittig mogelijk Brandende oren hmmm
En ja een tutorial is tof!
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:42 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Sang, je bent een ekte ekte noh? Je gaat voor de lus'bere experience. Big up, sisa!
Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 21:54 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Dat heb ik er nog nooit van gekregen, maar misschien was het niet heet genoeg
De juiste verhoudingen van een gemberbier vind ik nog een hele kunst. Hij moet een beetje branden maar wel lekker wegdrinken. Niet te zoet, maar zoet genoeg.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:42 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Sang, je bent een ekte ekte noh? Je gaat voor de lus'bere experience. Big up, sisa!
Jij bent zeker fan van die nagri (= kruidnagel).quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:08 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten.
Haha nee, gewoon alles in de juiste verhouding. Ik lulde maar wat.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 23:16 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Jij bent zeker fan van die nagri (= kruidnagel).
hou opquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:08 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten.
Wat begrijp je niet en wat voor recept zou je willen hebben?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:38 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat is dit een leuk topic geworden Ook al begrijp ik somkige dingen niet.
Heeft iemand nog een leuk recept?
Ik wil het recept voor kot-i-go.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:45 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Wat begrijp je niet en wat voor recept zou je willen hebben?
quote:Op woensdag 16 augustus 2017 10:12 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Ik wil het recept voor kot-i-go.
Dit bijvoorbeeldquote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:45 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Wat begrijp je niet en wat voor recept zou je willen hebben?
Waar woon je ongeveer? Want bepaalde ingrediënten kun je beter bij een toko halen. Daarentegen de AH heeft tegenwoordig bijna alles.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 10:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dit bijvoorbeeld
Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten.
Een recept voor gado gado zou lekker zijn. Of kipkerrie. Of een stoofvleesachtig iets.
Massala heb ik in huis. Ik maak graag mijn versie van roti kip. Naar de toko gaan is geen probleem, leuk juistquote:Op woensdag 16 augustus 2017 10:59 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Waar woon je ongeveer? Want bepaalde ingrediënten kun je beter bij een toko halen. Daarentegen de AH heeft tegenwoordig bijna alles.
Als je bijvoorbeeld kipkerrie zou willen maken, kun je beter een massala bij een toko halen.
Voor gado gado moet je ook bepaalde ingrediënten bij de toko halen. Een goede sambal petjel bijvoorbeeld...
Ik kan petjel maken! Ben jij Javaan? De Javaanse keuken is echt de lekkerste!!quote:Op woensdag 16 augustus 2017 10:59 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Waar woon je ongeveer? Want bepaalde ingrediënten kun je beter bij een toko halen. Daarentegen de AH heeft tegenwoordig bijna alles.
Als je bijvoorbeeld kipkerrie zou willen maken, kun je beter een massala bij een toko halen.
Voor gado gado moet je ook bepaalde ingrediënten bij de toko halen. Een goede sambal petjel bijvoorbeeld...
Haha, alsof ik m'n moeder hoorquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:08 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten.
Soso kaolo yu taki. Hahaha!quote:Op woensdag 16 augustus 2017 10:12 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Ik wil het recept voor kot-i-go.
Ook mijn fav.quote:
yequote:
o ken ik niet. Als ik in de bijlmer ben haal k t altijd in de poort ...alhoewel ik de pom daar snel te waterig vind ( niet dat ik weet hoe t hoort te zijn:p)quote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:05 schreef Manke het volgende:
[..]
Ook mijn fav.
In de Bijlmer had je langs de weg een kraampje 'big apple', beste sambal en bami batjau verkocht hij.
Elk huis heeft zijn eigen pom en zoals altijd bij iedereen is die van thuis het lekkerst.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:08 schreef madeliefff het volgende:
[..]
o ken ik niet. Als ik in de bijlmer ben haal k t altijd in de poort ...alhoewel ik de pom daar snel te waterig vind ( niet dat ik weet hoe t hoort te zijn:p)
Nu vind ik het gelukkig een stuk lekkerder, net als bhata, oker en antroewa.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 16:54 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Tayerblad hmmmm als die zo zacht is als boter...heerlijk!
Jaaa bij Hoptille daarquote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:05 schreef Manke het volgende:
[..]
Ook mijn fav.
In de Bijlmer had je langs de weg een kraampje 'big apple', beste sambal en bami batjau verkocht hij.
Volgens mij is het ook de manier van klaarmaken. Sommigen koken de antroewa best lekker, maar soms is het vreselijk bitter!quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:14 schreef Axia het volgende:
[..]
Nu vind ik het gelukkig een stuk lekkerder, net als bhata, oker en antroewa.
Sterker nog, ik eet niet bij iedereen pom. Moet echt familie zijn en ik moet zeker weten dat 'ie een beetje smaakt zoals ik van m'n ma gewend ben. Zurige pom gaat er bij mij echt niet in.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:10 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Elk huis heeft zijn eigen pom en zoals altijd bij iedereen is die van thuis het lekkerst.
Als ik een huis niet vertrouw, drink ik alleen sterke drank.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:10 schreef KillemWieft het volgende:
[..]
Sterker nog, ik eet niet bij iedereen pom. Moet echt familie zijn en ik moet zeker weten dat 'ie een beetje smaakt zoals ik van m'n ma gewend ben. Zurige pom gaat er bij mij echt niet in.
Kip sla ik ook vaak over als ik de kok niet ken (of een Nederlander is). Zo'n stevig, rosé kippenboutje is niet mijn ding.
quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:52 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Als ik een huis niet vertrouw, drink ik alleen sterke drank.
Mijn vader ging vroeger bij de toko's gewoon achter de toonbank en liep zo de keuken in om te controleren en ik vroeg dan aan hem verbaasd: "Pa, ken je die mensen?" Vaak bleek hij ze wel te kennen en soms ook niet.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:47 schreef -Miauw- het volgende:
Wat pom betreft ben ik niet avontuurlijk
Het zou niet in me opkomen om een broodje pom te bestellen in een eethuisje o.i.d. Ik eet alleen de pom van mijn moeder of andere familieleden die dichtbij staan.
Met ander voedsel heb ik dat niet maar met pom dus wel
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 09:24 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Mijn vader ging vroeger bij de toko's gewoon achter de toonbank en liep zo de keuken in om te controleren en ik vroeg dan aan hem verbaasd: "Pa, ken je die mensen?" Vaak bleek hij ze wel te kennen en soms ook niet.
En als ik soms de opdracht kreeg om eten te halen, mocht ik alleen bij bepaalde toko's gaan.
Pom tahoe? Maak dan gewoon Pom zonder vlees.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 11:40 schreef Axia het volgende:
Ooit een keer pom met tahoe gegeten, want die mensen moesten vanwege een bruiloft vegetarisch zijn...mi gado, dat was smerig.... Alleen kip en/of zoutvlees erin voor mij.
Wat voor vis? Deze combo is mij niet bekend.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 11:46 schreef sp3c het volgende:
bij ons is het bijna altijd met vis
nu vind ik pom superlekker maar met vis mot ik het niet hoor
geen idee, ik vind het niet lekkerquote:Op donderdag 17 augustus 2017 11:48 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Wat voor vis? Deze combo is mij niet bekend.
Ik ken alleen met kip en/of zoutvlees.
Wat bedoel je met vulling? De vulling van de plaat of de vulling van een rotirol?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:03 schreef -Strawberry- het volgende:
Iemand een goed recept voor roti vulling zelf maken? Geen ervaring met Surinaams koken, wel met Indonesisch. Nu bestellen we eigenlijk altijd roti, maar zou het wel zelf willen leren maken.
Met kip, aardappels, boontjes.
Van de rotirol.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:37 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Wat bedoel je met vulling? De vulling van de plaat of de vulling van een rotirol?
Dat ja.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:43 schreef Spriet4 het volgende:
Denk de toespijs van aardappelen, kip en kouseband in masala.
Whahahahaa dat is bara. Met groene erwten. Lekker ja, als het echt goed gemaakt is. Veel is ook heel vetquote:Op vrijdag 21 april 2017 14:06 schreef JohnShooter het volgende:
Ik heb een keer een Surinaamse donut gegeten en die was echt wel lekker. Geen idee hoe het heet helaas.
Nee, vind ik ook niet. Maar ik hou me nooit aan de hoeveelheden in een recept. Ik hou van ietsje zoet dus gebruik ik eigenlijk een beetje meer suiker. De Hindoestanen (roti is hún gerecht), heb ik begrepen, gebruiken geen suiker (in hun eten). Maar ga je het proberen?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:46 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Dat ja.
Bij nader inzien is het eigenlijk niet zo heel moeilijk om te maken. Net wat recepten vergeleken.
Of geef gewoon rijst met groenten. Het was een hindoestaanse bruiloft (de vrouwen moesten thuis nog een paar uurtjes wachten voordat we naar de zaal mochten). Dus dan was rijst met groenten niet raar (en makkelijker).quote:Op donderdag 17 augustus 2017 11:42 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Pom tahoe? Maak dan gewoon Pom zonder vlees.
Nee maar bruiloften is volgens mij makkelijk koken geen criterium.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:59 schreef Axia het volgende:
[..]
Of geef gewoon rijst met groenten. Het was een hindoestaanse bruiloft (de vrouwen moesten thuis nog een paar uurtjes wachten voordat we naar de zaal mochten). Dus dan was rijst met groenten niet raar (en makkelijker).
Ik ben ooit begonnen met deze: https://www.puureten.net/recepten/surinaamse-roti/quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:46 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Dat ja.
Bij nader inzien is het eigenlijk niet zo heel moeilijk om te maken. Net wat recepten vergeleken.
Niet vandaag, maar dit weekend of zo. Laat wel weten hoe het was.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:51 schreef Spriet4 het volgende:
[..]
Nee, vind ik ook niet. Maar ik hou me nooit aan de hoeveelheden in een recept. Ik hou van ietsje zoet dus gebruik ik eigenlijk een beetje meer suiker. De Hindoestanen (roti is hún gerecht), heb ik begrepen, gebruiken geen suiker (in hun eten). Maar ga je het proberen?
Dankje! Wij houden vooral van een beetje pittig Tussendoor maar een beetje proeven en tweaken inderdaad.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 13:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik ben ooit begonnen met deze: https://www.puureten.net/recepten/surinaamse-roti/
Ik haal de rotiplaat bij de toko. En ik heb het recept zelf wat 'getweakt' om het dieettechnisch geschikter te maken.
Maakt een wereld van verschil. Geen dada of Chans voor mij. Geen kracht.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 13:27 schreef n0a het volgende:
Wat is jullie favoriete merk masala om mee te koken of maakt het niet veel uit?
Een vriendin gebruikt Nickerie, maar die ben ik zelf nog niet tegen gekomen.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 13:36 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Maakt een wereld van verschil. Geen dada of Chans voor mij. Geen kracht.
Ik kijk dadelijk ff in de kast wat ik hier heb liggen, maar deze ruik je door het pakje heen. En ik heb hem thuis in zo'n hersluitbare zak bewaard.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 14:50 schreef n0a het volgende:
[..]
Een vriendin gebruikt Nickerie, maar die ben ik zelf nog niet tegen gekomen.
Ik maak het op dezelfde manier klaar.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 13:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik ben ooit begonnen met deze: https://www.puureten.net/recepten/surinaamse-roti/
Ik haal de rotiplaat bij de toko. En ik heb het recept zelf wat 'getweakt' om het dieettechnisch geschikter te maken.
Benieuwd!quote:Op donderdag 17 augustus 2017 13:21 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Niet vandaag, maar dit weekend of zo. Laat wel weten hoe het was.
We eten het soms wel elke week een keer.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 15:08 schreef Forbry het volgende:
[..]
Ik maak het op dezelfde manier klaar.
Ik ben er zelf trouwens niet zo dol op en vind het -mogelijk (mede) daarom - ook niet zo leuk om klaar te maken. Echter, Mr. Forbry vindt het heerlijk.
Arva heb ik hier. Beter dan Dada en Chans (IMO).quote:Op donderdag 17 augustus 2017 14:50 schreef n0a het volgende:
[..]
Een vriendin gebruikt Nickerie, maar die ben ik zelf nog niet tegen gekomen.
Mr. Forbry is jaloers op jullie, dat weet ik nou al.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 15:24 schreef Lienekien het volgende:
[..]
We eten het soms wel elke week een keer.
Roti met toespijs (kip,aardappel en kousenband) droog?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 15:35 schreef Forbry het volgende:
[..]
Mr. Forbry is jaloers op jullie, dat weet ik nou al.
Ik mis een beetje zoetigheid of 'smeuïgheid' ofzo, ik vind het zelf een wat 'droge' maaltijd.
Op zich vind ik de Surinaamse keuken overigens een interessante keuken. Ga zeker nog eens een aantal van de dingen die ik hier tegenkom proberen (al dan niet zelfgemaakt).
Ook die keren dat ik het ergens anders heb gegeten vond ik het een wat 'drogige' smaak hebben (op zich wel prima te eten hoor, maar altijd het idee dat het gerecht iets 'mist' om door mij écht lekker gevonden te worden), maar de volgende keer dat ik het klaarmaak zal ik je tip meenemen bij de bereiding iig, thnxquote:Op donderdag 17 augustus 2017 15:48 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Roti met toespijs (kip,aardappel en kousenband) droog?
Je moet dan bij het bereiden van her vlees wat meer jus creëren.
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 16:16 schreef Axia het volgende:
Ik doe zelf geen kousenband erbij. maar andere groenten zoals pompoen of aubergine. Persoonlijk vind ik dat lekkerder. Iedereen (ook genoeg Surinamers die zo denken) doet alsof je roti alleen maar met kousenband moet eten, maar dat gebeurd vaak juist niet.
Van mij mag die kousenband juist helemaal weg (overal krijg je dat tegenwoordig, zelfs bij de nasi/bami of teloh met bakkeljauw )
Roti met pompoen. Goddelijk!quote:Op donderdag 17 augustus 2017 16:16 schreef Axia het volgende:
Ik doe zelf geen kousenband erbij. maar andere groenten zoals pompoen of aubergine. Persoonlijk vind ik dat lekkerder. Iedereen (ook genoeg Surinamers die zo denken) doet alsof je roti alleen maar met kousenband moet eten, maar dat gebeurd vaak juist niet.
Van mij mag die kousenband juist helemaal weg (overal krijg je dat tegenwoordig, zelfs bij de nasi/bami of teloh met bakkeljauw )
ik vind roti ook niks bijzonders.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 15:08 schreef Forbry het volgende:
[..]
Ik maak het op dezelfde manier klaar.
Ik ben er zelf trouwens niet zo dol op en vind het -mogelijk (mede) daarom - ook niet zo leuk om klaar te maken. Echter, Mr. Forbry vindt het heerlijk.
Dank je!quote:Op donderdag 17 augustus 2017 15:31 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Arva heb ik hier. Beter dan Dada en Chans (IMO).
Je bent knettergekquote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:06 schreef madeliefff het volgende:
[..]
ik vind roti ook niks bijzonders.
Tuurlijk, want als je roti (of Surinaams in het geheel) niet zo lekker vindt, dan zul je wel niks anders lekker/bijzonder vinden dan Hollandse pot... Jammer wel van dit verder leuke topic...quote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:22 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
Je bent knettergek
Wat vind je dan wel bijzonder eten?
laat me raden boerenkool met worst.....grote worst
ik zou zeggen lees wat verder terug voor t antwoord? Ik vind van surinaams eten pom en telo lekker. lekker zoete gemarineerd vlees met bami trouwens ook. Maar roti vind ik saai.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:22 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
Je bent knettergek
Wat vind je dan wel bijzonder eten?
laat me raden boerenkool met worst.....grote worst
dit iddquote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:34 schreef Forbry het volgende:
[..]
Tuurlijk, want als je roti (of Surinaams in het geheel) niet zo lekker vindt, dan zul je wel niks anders lekker/bijzonder vinden dan Hollandse pot... Jammer wel van dit verder leuke topic...
mensen die roti niet lekker vindenquote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:36 schreef madeliefff het volgende:
[..]
ik zou zeggen lees wat verder terug voor t antwoord? Ik vind van surinaams eten pom en telo lekker. lekker zoete gemarineerd vlees met bami trouwens ook. Maar roti vind ik saai.
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:58 schreef vincenzo78 het volgende:
Rustig aan mensen.
Geen verwijten. We komen hier samen om te kletsen over wat ons verbindt.
kom vechten danquote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:05 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
mensen die roti niet lekker vinden
ik ben helemaal klaar met jou
ik hoop je nergens meer tegen te komen op fok
mensen die roti niet lekker vinden
Ik vind die surinaamse bami met vlees eigenlijk juist veel saaier dan roti. Roti is heerlijk.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:36 schreef madeliefff het volgende:
[..]
ik zou zeggen lees wat verder terug voor t antwoord? Ik vind van surinaams eten pom en telo lekker. lekker zoete gemarineerd vlees met bami trouwens ook. Maar roti vind ik saai.
Heleboel van die surinaamse gerechten worden op verschillende manieren klaar gemaaktquote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:28 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik vind die surinaamse bami met vlees eigenlijk juist veel saaier dan roti. Roti is heerlijk.
Maar misschien heb ik geen goede gehad.
Telo is dacht ik gewoon gefrituurde cassave, dat is lekker hebben we in brazilie ook. Pom nooit gegeten. Misschien een keertje maken.
Pom maak je niet van geraspte cassave, maar van pomtayer. Ik zie ze hier in zakjes van een kilo, volgens mij.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:31 schreef sirdanilot het volgende:
http://sranangkukru.net/pom-met-zoutvlees-en-kip/
Is dit een goed recept voor pom? En waar kan ik de gerapste cassave vinden?
Er is wel ergens een surinaamse toko in de stad maar die zit helemaal aan de andere kant dus als ik daar speciaal heen moet fietsen ga ik dit niet maken.
Waarvoor moet je geraspte cassave hebben?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:31 schreef sirdanilot het volgende:
http://sranangkukru.net/pom-met-zoutvlees-en-kip/
Is dit een goed recept voor pom? En waar kan ik de gerapste cassave vinden?
Er is wel ergens een surinaamse toko in de stad maar die zit helemaal aan de andere kant dus als ik daar speciaal heen moet fietsen ga ik dit niet maken.
Zoutvlees hebben ze ook in mijn marokkaanse supermarkt. En die surinaamse picalilly heb ik in de chinese toko gezien. Zouden ze daar ook gerapste cassave hebben? Heb wel gewone cassave gezien in de diepvries, maar zelf raspen... pfff...
Oh is pomtajer niet het zelfde als cassave dan?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:33 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Waarvoor moet je geraspte cassave hebben?
Nee.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:35 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Oh is pomtajer niet het zelfde als cassave dan?
Even verder googlen.
Ik zal eens bij de chinese toko kijken. Ze hebben wel verschillende cassave achtige producten.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:37 schreef vincenzo78 het volgende:
[..]
Nee.
Pomtayer is een hele andere wortelsoort dan cassave.
Maar de geraspte pomtayer kan je gewoon bij de toko uit de vriezer halen. Meestal merk lufo, maar je hebt ook andere merken. Lufo is de duurste.
Als die Chinese toko Surinaamse producten verkoopt dan hebben ze zeker pomtayer.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:39 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik zal eens bij de chinese toko kijken. Ze hebben wel verschillende cassave achtige producten.
En misschien als ik tijd heb dat ik speciaal naar de surinaamse fiets maar ik ben te lui om te fietsen en heb geen auto helaas.
Familie van de man van mijn nicht is surinaams (hindostaans). Altijd erg lekker eten daar.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik wil een surinama mama als schoonmoeder! Eentje die me verwent met lekker koken.
Even wat anders: het is tegenwoordig ook in Suriname te vinden, maar jullie flan is goddelijkquote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:28 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik vind die surinaamse bami met vlees eigenlijk juist veel saaier dan roti. Roti is heerlijk.
Maar misschien heb ik geen goede gehad.
Telo is dacht ik gewoon gefrituurde cassave, dat is lekker hebben we in brazilie ook. Pom nooit gegeten. Misschien een keertje maken.
Lekker!quote:Op donderdag 17 augustus 2017 19:58 schreef Iwanius het volgende:
Wie zei ook weer " BB met R? "(zoutvlees)
[ afbeelding ]
Iwanius gaat weer op de SuriToer!
Boeng Master Index?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 19:28 schreef KillemWieft het volgende:
Dit topic is slecht voor m'n BMI.
Heerlijk!!! Heel simpel, maar zo lekkerquote:Op donderdag 17 augustus 2017 19:58 schreef Iwanius het volgende:
Wie zei ook weer " BB met R? "(zoutvlees)
[ afbeelding ]
Iwanius gaat weer op de SuriToer!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |