#ANONIEM | dinsdag 29 april 2014 @ 13:53 |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment Wasda Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm Wat resultaten van uit het vorige topic Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen Deel 15 alweer! | |
Opblaaspop077 | dinsdag 29 april 2014 @ 13:57 |
Welke klojo opent zo een nieuw topic. Wel de OP aanpassen, anders verbannen we je . Nu is mijn bericht weg, naja dan kort nog een keer: norwich is een zuurdesem brood, dit is iets anders als gist. Zuurdesem is een cultuur en iets op zich zelf. rijsmandjes stonden wel vermeld in het vorige topic's, een van de laatste paar pagina's. Ik laat mijn brood altijd 2 keer rijzen aangezien ik altijd een preferment/biga/poolish gebruik. Dit wil zeggen dat je eerst 1:1 vloeistof:meel mengt met de gist en dit op gang laat komen en vervolgens het uiteindelijke recept maakt. Vervolgens kneed ik dit tot een deeg, laat ik rijzen (minimaal 12 uur) en dan kneed ik het nog een keer, in vorm en dan stort ik het om te bakken. Houd er rekening mee dat voor het bakken het brood zeker in volume moet zijn verdubbeld. (voor genoeg gasontwikkeling, anders krijg je beton). Hoe lang je brood rijst zeg meer over de smaak dan hoe vaak je het gekneed hebt! | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 29 april 2014 @ 14:05 |
Langer en heter bakken | |
Opblaaspop077 | dinsdag 29 april 2014 @ 14:07 |
Ok nice, dan ga ik dat ook doen. (er zit dan minder vocht in neem ik aan?, dus met de deur open bakken zal ook helpen? Of gaat het dan om een dikkere korst?) Ik heb er deze keer een theelepel citroenzuur/sap in gedaan. Mijn brood was ook nog vers na 2 dagen maar ik heb het dan wel helemaal ingewikkeld in vershoudfolie aangezien het een 'zacht'brood was. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 29 april 2014 @ 14:10 |
Je wilt de binnenkant nattig, de buitenkant droog. Lactose laat je denken dat de binnenkant nat is, omdat het vettig voelt. Langer en heter bakken zorgt er voor dat je korst droger wordt, en een betere beschermlaag vormt. Aangesneden op zn kant zetten en een theedoek er over. Dag erna misschien 1 plak er af snijden, maar dan gaat'ie wel een dag of 4 a 5 mee. Op het laatst kan je wat koeler bakken. Eerst een kwartier met stoom op 250 of meer graden, daarna kwartier zonder stoom (of even je deur open), dan een half uur op 200. Laag in de oven, zodat de bovenkant donkerbruin wordt (ook bij wit) en niet zwart | |
Opblaaspop077 | dinsdag 29 april 2014 @ 14:17 |
Ja de vorige keer zat er melk in, voor de wat zoetere smaak en om een 'zacht' brood te creeëren. Maar met melk blijft hij toch ook langer goed? Door het vet wat er in zit, ik had ook nog 1% boter gebruikt he, kleine beetjes maar je merkt het wel! Bewaren deed ik altijd zo met de broden waar ik een harde korst bij wil. Maar bij sommige broden wil ik dat niet :p . Volgende keer zal ik de oven op maximum zetten (kleine 250 graden). Hij stond dit keer op 230 graden en vervolgens 190. Onderin de oven (5-10cm van de bodem, 30-40 cm van de bovenkant.) Maar daarom werd die niet erg snel bruin dus heb maar even de grill aangezwengeld (heel even). Ik laat de oven voorverwarmen met de spiralen onder en boven aan, maar als het brood er in gaat (net er voor) zet ik boven uit, zodat het brood nog wat meer kan rijzen (denk ik dan). Vervolgens na de eerste 5-10 minuten met stoom gaat de deur op een kiertje en zet ik de hetelucht aan met onder en boven. Dus in principe zat ik al goed, alleen dus toch heter en langer. | |
Theeleutje88 | dinsdag 29 april 2014 @ 17:09 |
Zo vandaag ook voor het eerst brood gebakken. Wilde het eerst uitproberen voordat ik naar de molen ga dus gewoon tarwebloem geprobeerd. Zag op internet echt door het bomen het bos niet meer maar wel veel aan dit topic gehad. Heb niet alle topics terug gelezen Brood is net uit de oven. Ben redelijk tevreden voor de eerste keer. Smaak is prima alleen hij is gewoon echt veel te compact vind ik zelf. Zo heb ik het gedaan: 500 gram tarwebloem 3 dl lauw water 1 zakje gister (7 gram) 10 gram zout Ik heb een kuiltje gemaakt in een kom en daar alle ingrediënten (behalve de zout) in gedaan en gemengd met een houten lepel. Daarna 10 minuten met mijn kenwood patissier gemixt met de deeghaak. Daarna 1 uur in diezelfde kom met een natte doek erop laten staan. Daarna plat geslagen en weer 10 minuten gemixt en 45 minuten laten staan. Toen een half uur op 220 graden in de oven. Is er iets dat jullie anders zouden doen en hebben jullie een idee waardoor het zo compact gebleven is? Ik vond het deeg na het rijzen ook wel erg plakken. Kreeg het lastig uit de kom. Hoort dit? Hier een foto: | |
Theeleutje88 | dinsdag 29 april 2014 @ 21:17 |
Mijn vriend dacht zelf trouwens langer bakken. Dit zou wel kunnen maar ik denk niet dat het daar heel veel luchtiger van geworden was? | |
Opblaaspop077 | dinsdag 29 april 2014 @ 21:26 |
Twee uur kan eigenlijk nooit lang genoeg zijn om te rijzen? Heb je toevallig baking soda toegvoegd haha. Normaal kneed je een deeg, laat je het rijzen, kneed je het en vorm je het nog een keer en doe je het in een rijsmandje of een kom ingevet met olie of meel of iets zodat je het deeg er uit kunt 'gooien' als het ware, je moet het deeg eigenlijk niet meer aanraken aangezien je zo de luchtbubbels kapot in het deeg. De luchtbellen zorgen voor de luchtigheid (duh). Als je die kapot slaat kan er dus niks groeien. Dus langer wachten voordat je gaat bakken, vuistregel: minimaal 2 keer het volume na het rijzen voor het bakken. En nu ik: Heeft iemand een recept voor een lekkere franse grote boule? Ik zou graag wit meel willen gebruiken (type 405, 10gr eiwit), ben ik reeël? | |
devlinmr | woensdag 30 april 2014 @ 14:09 |
Ik mis in de opening de recepten site van weekendbakery. Toch wel 1 van mijn favorieten. http://www.weekendbakery.com/posts/category/best-bread-recipes/ | |
-Mellow- | woensdag 30 april 2014 @ 14:40 |
Mijn tweede brood van deze week is er net uit. Heb m deze keer een nachtje in de koelkast laten rijzen. Hij ruikt heel lekker in ieder geval. De vorige heb ik dusdanig snel opgeschrokt (samen met anderen wel) dat ik er zomaar een beetje buikpijn van kreeg. Ik was bijna vergeten hoe fijn zelfgebakken brood is. Ik ga zo even een fietstochtje maken naar de molen. En daarna es kijken of ik net als jullie een mooi desempje kan kweken. | |
Opblaaspop077 | woensdag 30 april 2014 @ 17:57 |
Eens kijken of ik mijn poolish/biga 20 uur of 40 uur laat rijzen. 40 zal wel teveel van het goede zijn. Maar dan kan ik zaterdag wel mijn brood bakken... Strugles | |
bloempje-moi | woensdag 30 april 2014 @ 18:36 |
Ik kwam zojuist dit tegen: de broodbakbol van Emile Henry. Lijkt me nogal omslachtig eigenlijk. | |
Opblaaspop077 | donderdag 1 mei 2014 @ 18:45 |
Brood bakken zonder meel. Lekker slim... Naja geen zin meernom boodschappen te doen, dan nog maar 20 uur de poolish laten rijzen. | |
bloempje-moi | zaterdag 3 mei 2014 @ 17:08 |
Ik miste MaximusTG al een tijdje in dit topic met de foto's van zijn mooie broden. Een van de beste en meest fanatieke broodbakkers uit dit topic is helaas niet meer. Rust zacht, Maximus. | |
Bleie | zaterdag 3 mei 2014 @ 17:20 |
Wat een vreselijk nieuws... | |
douche-eendje | zaterdag 3 mei 2014 @ 17:35 |
Ik zie het topic ook ja... jeetje Rust zacht, Maximus. Je zal ook hier ontzettend gemist worden. | |
Opblaaspop077 | zaterdag 3 mei 2014 @ 20:07 |
Hmmm. RIP Maximus! [ Bericht 2% gewijzigd door Opblaaspop077 op 03-05-2014 20:14:26 ] | |
don_calzone | zaterdag 3 mei 2014 @ 20:18 |
Rust zacht Maximus | |
-Mellow- | zondag 4 mei 2014 @ 11:17 |
Mijn desem rook niet meer lekker dus moest m net weggooien helaas Ik vraag me af of het komt omdat ik m gister vergeten ben te voeden | |
Bleie | zondag 4 mei 2014 @ 11:18 |
Was het een starter? Want die gaat na een paar dagen inderdaad onaangenaam ruiken. | |
-Mellow- | zondag 4 mei 2014 @ 11:24 |
ja, maar het rook echt niet goed, en hij was ook iets ingezakt | |
Opblaaspop077 | zondag 4 mei 2014 @ 11:39 |
Ik had een poolish die rook na 40-50 uur naar bier en er stond een beetje water op. Toch gebruikt en een heerlijk brood gebakken: 1,3Kg ! Ter ere aan Maximus, met zijn geweldige recepten!! | |
Bleie | zondag 4 mei 2014 @ 11:41 |
Ik heb hem niet gezien natuurlijk, maar ik denk echt dat het gied had kunnen komen. Nu te last, want je hebt hem al weggedaan. Welke methode volgde je? Ik heb het zelf volgens het recept van Levine gedaan, en dat is prima gelukt. | |
-Mellow- | zondag 4 mei 2014 @ 12:16 |
hmm ja, misschien te voorbarig geweest dan... ook omdat het recept zei dat ie op dag drie lekkerder zou gaan ruiken en groeien. Deze dus --> http://www.weekendbakery.(...)arter-in-easy-steps/ | |
douche-eendje | zondag 4 mei 2014 @ 12:21 |
Hoe rook het dan? Mijn desem staat echt al een tijd te rusten, weinig tijd gehad om te bakken. Moet hem binnenkort maar weer eens tot leven wekken. Had de rand van de pot wel even schoon mogen maken voordat hij de koelkast in ging... maarja Iig veel hooch. [ Bericht 20% gewijzigd door douche-eendje op 04-05-2014 12:27:45 ] | |
bloempje-moi | zondag 4 mei 2014 @ 12:29 |
Die van mij was laatste volledig beschimmeld. Nieuwe gemaakt volgens de methode van Levine. Ging prima maar hij is superactief. Binnen vijf uur verdubbeld en hij zakt niet meer in zoals mijn oude desem dat doet. Beetje vreemd. Na twee dagen lijkt de bovenkant ook wat uit te drogen terwijl dit bij mijn oude desem niet zo was. Misschien is het omdat het een jonge desem is, terwijl die andere al jaren oud was. Er brood mee bakken gaat overigens prima. | |
bloempje-moi | zondag 4 mei 2014 @ 12:30 |
Heel veel hooch. Zal goed naar alcohol ruiken. | |
douche-eendje | zondag 4 mei 2014 @ 12:33 |
Ja hij staat ook al echt een lange tijd te rusten. Wou gisteren gaan voeden zodat ik iig in de loop van de week, of komend weekend dan weer eens wat kan bakken; is de batterij van mn weegschaal leeg. Dus | |
bloempje-moi | zondag 4 mei 2014 @ 12:36 |
Overigens gebruik ik altijd een lepelweegschaal voor het afwegen van gist en zout. Heb er zelf best wat voor betaald bij een kookwinkel maar ik zag ze gisteren bij de Blokker voor 8 euro. Ik vind ze ideaal. | |
Bleie | zondag 4 mei 2014 @ 14:33 |
Oh, goede tip. Ik gebruik het liefst mn theelepelsetje, maar Nederlandse recepten geven altijd grammen. | |
-Mellow- | zondag 4 mei 2014 @ 20:09 |
moeilijk te omschrijven, maar wel echt onaangenaam, beetje bedorven. En ook wel naar alcohol... Wat voor recept gebruiken jullie? | |
douche-eendje | zondag 4 mei 2014 @ 20:22 |
Er kunnen meerdere geuren vrijkomen bij een starter, die van mij hangt vaak tussen kazig of zurig in. Alcohol kan ook ontstaan door het proces, de laag die je bij mij bovenop ziet staan is een licht-alcoholische vloeistof die gevormd is door de bacteriën/gisten in de desem. Ik ben zelf ooit begonnen met de starter die op the fresh loaf stond: http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter Een vrij simpele starter, alhoewel de hydratie niet helemaal is zoals hij zou moeten als ik Maximus' opmerking van destijds goed onthouden heb, omdat hij gaat in verhoudingen van cups ipv gram. Maar dat kun je zelf nog aanpassen. In principe is een starter maken niet heel lastig, hem levend houden is een ander verhaal. [ Bericht 11% gewijzigd door douche-eendje op 04-05-2014 21:58:26 ] | |
Opblaaspop077 | maandag 5 mei 2014 @ 12:02 |
Het is geen brood, maar ach het hoort hier wel thuis vind ik: http://www.thefreshloaf.com/node/33346/croissants-buttery-heaven 't is volgens mij enorm veel werk, alles moet best precies. Ik moet het recept wel een keer of 2-3 doorlezen wil het slagen denk ik want je moet alles vrij snel doen omdat het deeg koud moet zijn. En de maten weer omrekenen, maar ik heb wel echt zin in zulke lekkere croissants . | |
CherryOnTop | maandag 5 mei 2014 @ 12:23 |
Ik ga vanavond zelf broodjes maken om te gebruiken als pizzabroodjes | |
-Mellow- | maandag 5 mei 2014 @ 22:49 |
desem 2.0 staat nu lekker in de vensterbank. Brooddeeg mag vannacht rustig in de koelkast rijzen. Gemaakt van volkoren- en speltmeel en een stukje van het deeg van vorige week. | |
raulbouli | dinsdag 6 mei 2014 @ 09:05 |
Nee, nog niet gedaan. | |
regnavetto | woensdag 7 mei 2014 @ 11:27 |
Als ik nu vanavond broodjes maak. Tot hoever moet ik ze dan voorbakken zodat ik morgen ochtend niet om 5 uur me bed uit hoef om lekker verse broodjes te hebben? | |
-Mellow- | donderdag 8 mei 2014 @ 21:55 |
Mijn vorige brood was niet zoals ik hoopte. Heel lekker van smaak, maar met volkorenmeel krijg ik het toch moeilijker voor elkaar een luchtig brood te bakken.Merk wel dat wanneer ik zonder cakeblik bak het deeg toch best wel uitloopt en minder omhoog komt. Het blijft lastig in een mooie vorm zeg maar. Wat is nou het voordeel van zo'n rijsmandje ten opzichte van gewoon een kom? En hoe lang kneden jullie je deeg? | |
douche-eendje | donderdag 8 mei 2014 @ 22:00 |
Volkoren-volkorenbrood is ook wel echt heel erg lastig. In een rijsmandje krijgt een brood wat meer steun tijdens het omhoog rijzen, doordat de ribbels iedere laag stukje bij beetje steun geven. Kneden doe ik tot de windowpane-test goed is, je maakt dan van een stukje van een deeg een zo dun mogelijk vliesje. lukt dat zonder scheuren, is je glutenopbouw goed genoeg. Zoiets dus: http://www.thekitchn.com/bakers-techniques-how-to-do-th-70784 | |
Zo-is-dat | donderdag 8 mei 2014 @ 22:06 |
vanochtend toch maar om 5 uur opgestaan? Je kunt ze tot op ongeveer 2/3 van de rijstijd laten staan en dan voor de nacht in de koelkast zetten. De ochtend erna oven voorverwarmen en direct uit de koelkast de oven in krijg je bij zuurdesembrood een mooie korst met allemaal barstjes of eigenlijk 'blistered crust' | |
regnavetto | donderdag 8 mei 2014 @ 22:12 |
Haha jep vroeg eruit gegaan | |
Zo-is-dat | donderdag 8 mei 2014 @ 22:13 |
ahhh, maar wel goed gelukt? | |
Opblaaspop077 | donderdag 8 mei 2014 @ 22:26 |
100% volkoren wordt idd snel een compact brood. | |
regnavetto | donderdag 8 mei 2014 @ 22:35 |
Ja geen zuurdesem brood maar Filipijns 'pan de sal' brood. | |
-Mellow- | vrijdag 9 mei 2014 @ 12:36 |
Jaa, m'n volkorenbrood (tarwe, spelt en boekweit) is deze keer heel mooi gerezen! Smaakt heerlijk ook, alleen is de korst wel ietsje te hard. Misschien is 230 graden toch te heet? | |
wild-r0se | vrijdag 9 mei 2014 @ 15:30 |
hoi! Ik ben heel erg nieuw in het broodbakken en heb een beetje ingelezen en kom veel termen tegen die ik nog niet echt begrijp haha. Heb laatst een eenvoudig witbrood gebakken dat prima smaakte (bloem, suiker, zout, gist en water) en wil nu volkorenbrood gaan maken. Ik heb hiervoor volkoren tarwemeel van demeter gekocht (de enige die ik kon vinden zo'n beetje). Nu vroeg ik mij af of een recept als 500gr. volkorenmeel, 300ml water 7gr. gist 5 gr zout 5 gr. suiker kan werken voor volkorenbrood of dat er toch echt andere recepten beter zijn. Daarnaast vraag ik me af waar jullie je meel vandaan halen? Ik ben allergisch voor soja en werkelijk dat zit overal in Bij de welkoop heb ik soezie gezocht en in werkelijk alle melanges zat wel sojameel gestopt (waldkorn, licht bruin, volkoren, alles) wat mij weer terug brengt bij het eenvoudige recept voor witbrood :/ (de mixen voor in de broodbakmachine etc. was er ook wel zonder sojameel, maar ik gooi liever zelf alles bij elkaar zodat ik zelf kan bepalen waar ik het voor ga gebruiken) | |
Opblaaspop077 | vrijdag 9 mei 2014 @ 19:47 |
Ik haal meel uit duitsland, scheelt wat maar is ingewikkelder... Bij die api krijg je meel, je kunt gewoon volkoren tarwe kopen en patent tarwebloem kopen. Kijk naar de eiwitten, hoe hoger (9+ minimaal) hoe beter je brood wordt. Te hoog kan in principe niet (dan moet je goed je best doen met zoeken). Ik zou beginnen met een 50/50 brood. Een 100% volkoren is anders dan je gewend bent en wqt moeilijker zoals hierboven toevqllig staat. Voor een goed recept, kijk in de OP. Daar staat de 50/50 van onze koning, maximus! | |
wild-r0se | vrijdag 9 mei 2014 @ 21:38 |
dankjewel opblaaspop! Hoe weet je het eiwitgehalte van bloem? staat dat ergens op of...? Ik heb uit de allereerste OP het recept gehaald (500 bloem, 400 water, zakje gist en zout) wat ik net heb gebruikt en dat is nu aan het afkoelen, straks bekijken. Was behoorlijk plakkerig en denk dat ik de volgende keer minder water ga toevoegen. zo'n recept met een poolish, daar had/heb ik geen geduld voor gehad vandaag dus misschien maar eens een keer proberen of het wat is! (al ben ik echt heel slecht in vooruit plannen/denken :/ )
| |
Opblaaspop077 | vrijdag 9 mei 2014 @ 23:53 |
Ik vind zo'n poolish dus vet handig. 1:1 heb je een hele fijne brij, vooral met volkoren. Echt een voldoening als je deeg daarna zo lekker aanvoelt . Voor een poolish: Als je het eerst 1-2 uur laat rjjzen kun je het vervolgens (minstens) 8 uur in de koelkast laten staan. Tot wel 40 uur. Dan uit de koeling halen half uurtje - uurtje aklimatiseren en dan opnieuw kneden in vorm en weer tot dubbel volume laten rijzen. Kijk wel uit dat als je het denkt 2 dagen te laten staan dat je geen 7gr gist gebruikt haha. Neem de uurtjes niet zo nauw, er is alleen een minimum (dubbel volume). Als het deeg nu nat is (75% hydratatie?) kun je een eetlepel meel er bij doen of langer kneden. | |
Skoap | zaterdag 10 mei 2014 @ 23:25 |
http://uitdekeukenvanarde(...)od-met-lijnzaad.html Deze vandaag gemaakt. Het was het tweed brood wat ik zelf heb gebakken. En deze was echt zoveel luchtiger en lekkerder dan mijn eerste baksel | |
-Mellow- | zondag 11 mei 2014 @ 16:01 |
Mijn desem ruikt naar bosbessen! Ik kan niet wachten er mijn eerste desembrood mee te bakken [ Bericht 31% gewijzigd door -Mellow- op 11-05-2014 17:03:30 ] | |
-Mellow- | maandag 12 mei 2014 @ 11:38 |
Wat is nou eigenlijk de meerwaarde van een tweede rijs? Ik laat het deeg nu steeds een nacht in de koelkast rijzen om smaak te ontwikkelen, dan kneed ik het even en laat het voor een tweede keer op kamertemperatuur rijzen. Maar nu zit ik te denken om hem direct in de oven te doen, al dan niet als het deeg nog koud is (maar misschien is dat wel geen goed idee?) of het alleen op kamer temperatuur te laten komen, dus zonder doorslaan en helemaal opnieuw laten rijzen. Wat denken jullie? | |
Zo-is-dat | maandag 12 mei 2014 @ 17:33 |
Zeker twee derde roggemeel en lekke pitjes en zaadjes erin 😊 klein beetje gist, vooral zuurdesem | |
-Mellow- | dinsdag 13 mei 2014 @ 08:44 |
Desem komt niet meer op gang. Hij ruikt steeds lekkerder, maar hij wil niet meer groeien. Ik gooi elke dag een deel weg en voer weer bij. Wat doe ik fout? | |
douche-eendje | dinsdag 13 mei 2014 @ 08:45 |
In welke verhouding& waarmee voer je hem? | |
-Mellow- | dinsdag 13 mei 2014 @ 08:47 |
evenveel water als roggemeel | |
Zo-is-dat | dinsdag 13 mei 2014 @ 09:17 |
Hoe lang ben je bezig? Kan best een tijdje duren, gewoon verder gaan met verversen | |
-Mellow- | dinsdag 13 mei 2014 @ 11:09 |
ik weet niet meer precies op welke dag ik nu zit, maar sowieso meer dan een week. Hij was op dag 3 heel erg gegroeid, maar zakte daarna weer in. Zou ik het desem ook gewoon alsnog kunnen gebruiken en dan gist erbij gebruiken? dus eigenlijk het desem bij wijze van een poolish. Het ruikt zo lekker en ik ben een stuk ongeduld! | |
Joosie200 | maandag 19 mei 2014 @ 17:01 |
Mocht iemand nog rijsmandjes willen, ik doe de mijne van houtvezel weg. Rijsmandjes icm de pizzasteen geven niet zulk mooi resultaat als bakken in een braadpan. Ze zijn een keer gebruikt en van te voren goed ingebloemd. | |
Opblaaspop077 | dinsdag 20 mei 2014 @ 00:13 |
Welke braadpan gebruikte je? Vorige keer gebruikte ik een rvs ketel en brood was gewoon niet brood achtig. Een keer heb ik in een goede pan gebakken. Echt mega goed brood daardoor. Edit: als het gratis is josie? Haha En als het wat kost kun je mij wel even een dmtje sturen . | |
-Mellow- | dinsdag 20 mei 2014 @ 10:40 |
Ik heb mijn desem laatst gewoon als poolish gebruikt icm met gist. Het brood daarvan is misschien wel mijn lekkerste brood tot nu toe. Binnenkort maar weer opnieuw proberen een goed desem te kweken. | |
Joosie200 | dinsdag 20 mei 2014 @ 11:55 |
Gewoon een braadpan die ik eens bij Blokker gehaald had. Daar krijg ik toch prima resultaten mee Op het verlanglijstje staat nog een keer een echte gietijzeren braadpan DM is gestuurd | |
morgane | dinsdag 20 mei 2014 @ 12:57 |
Gebruiken jullie een snijmachine en zoja, welke? Ik begin m'n megadikke plakken zelfgebakken brood toch wel een beetje zat te worden. Ondanks veelvuldig oefenen | |
Opblaaspop077 | dinsdag 20 mei 2014 @ 22:51 |
Kun je iets specifieker zijn? Ook met gietijzer? :p . Terracota pannen en gebakken pannen zijn pas fijn! Ik had de DM gezien ja . | |
Bleie | woensdag 21 mei 2014 @ 17:43 |
Is je mes goed scherp? Dat maakt bij mij enorm veel uit. En verder vind ik het eigenlijk wel leuk dat m'n zelfgebakken boterhammen een beetje dik worden. Mijn ouders hebben overigens wel een snijmachine, maar dat vind ik doodeng. | |
Opblaaspop077 | donderdag 22 mei 2014 @ 00:08 |
Joosie ik had je erichtje gekregen maar kan nu niet meer antwoorden ofzo? Ik ga denk ik voor een bakblik ipv rijsvormpjes (heffen elkaar een beetje op). Dus helaas. | |
morgane | donderdag 22 mei 2014 @ 09:16 |
Ja volgens mij is het mes prima maar het is vooral dat m'n vriend en ik veel weg zijn en onze boterhammen 'dubbel' smeren. Met van die dikke sneetjes heb je dan al snel een soort whopper | |
Joosie200 | donderdag 22 mei 2014 @ 09:45 |
Geen probleem | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 30 mei 2014 @ 18:52 |
Batch van vandaag | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 30 mei 2014 @ 18:53 |
Rijsmandjes zijn met pan toch ook praktisch? Rijzen in mandje, uitstorten in hete pan, insnijden, deksel er op en oven in | |
Joosie200 | vrijdag 30 mei 2014 @ 18:57 |
Nice batch Vraagje: ben je gewoon aan het bakken voor jezelf of neig je onderhand niet naar een eigen boulangerie? Echt brood is meer en meer in tegenwoordig, zie steeds meer Franse bakkers ontstaan die anders zijn de broodschuivers van de 'traditionele' bakker. Maar voor een boule heb ik geen rijsmandje nodig, daar heb ik genoeg van met mijn kom waarin ik het voor de eerste rijs laat opkomen. En in de tweede rijs laat door rijzen. En voor een baguette is mijn braadpan niet groot genoeg. Dat naast het feit dat ik niet kan werken met die ovensteen maakt dat de mandjes nu niet als rijsmandjes worden gebruikt maar als broodmandje om neer te zetten bij de maaltijd en gesneden brood | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 30 mei 2014 @ 19:00 |
Dank Dat 2e. Van deze stapel is 1 bolletje voor mijzelf (en een deel van de koekjes, die zijn door Isegrim gebakken). Ik bied ze nu via Facebook aan, en bezorg ze op vrijdag & zaterdag in Rotterdam eo. Duidelijk Al vind ik het zelf wel erg prettig hoe het brood weer loskomt uit de mandjes. | |
Joosie200 | vrijdag 30 mei 2014 @ 19:10 |
Kijk eens aan Handig gebruik maken van social media, waarom niet! Ik heb nog niet echt geluk met het goed loskomen van het brood uit de mandjes, of ik moet ze wel zo excessief met meel bestuiven. | |
Molo | vrijdag 30 mei 2014 @ 20:47 |
Wat tof! Ik heb geen facebook, is er dan ook een mogelijkheid? | |
Bleie | vrijdag 30 mei 2014 @ 20:53 |
Ziet er weer prachtig uit LHO! Hier staat voor het eerst in lange tijd weer eens een brood te rijzen. Millers loaf, volgens recept van Levine. Nog anderhalf uur rijzen of zo, en dan de koelkast in. Hebben we morgen zelfgebakken zuurdesem! | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 30 mei 2014 @ 21:56 |
info[apenstaart]jeroenbaktbrood[punt]nl - en binnenkort een basic webshop | |
Molo | vrijdag 30 mei 2014 @ 21:59 |
Great | |
Bleie | zondag 1 juni 2014 @ 10:25 |
Ik ben slecht in eraan denken om foto's te maken, maar mijn brood was goed gelukt, en onwijs lekker. Een blijvertje, en echt een aanrader. Recept: http://uitdekeukenvanarde(...)f-met-zuurdesem.html. | |
Qunix | maandag 2 juni 2014 @ 08:33 |
De foto's zelf zijn ook erg mooi, net als het brood trouwens... | |
LeeHarveyOswald | maandag 2 juni 2014 @ 10:13 |
Dank | |
Ramonia | zondag 8 juni 2014 @ 16:49 |
Wauw @LeeHarveyOswald, dat zijn echt prachtige baksels Zelf heb ik vandaag (en gisteren) gebakken voor een BBQ vanavond, allereerst zuurdesem stokbroden naar recept van Eric Kayser (Le Larousse du Pain): en hamburgerbroodjes van Levine: Ben erg tevreden over de stokbroden (al zie ik wel ruimte voor verbetering). Normaliter krijg ik een soort van plank als ik stokbrood bak maar het is dit keer gelukt! Met zuurdesem nog wel! En de burgerbroodjes zijn echt heerlijk | |
CherryOnTop | zondag 8 juni 2014 @ 16:54 |
Die stokbroden zien er lekker uit zeg | |
Isegrim | zondag 8 juni 2014 @ 18:01 |
Beide zien er meer dan prima uit! | |
Opblaaspop077 | zondag 8 juni 2014 @ 23:46 |
Ik heb ook weer eens gebakken. T was helaas houtskool geworden. Echt achterlijk. Oven veel te lang op 250+ gezet aangezien t brood onderop zoo zwart was. Pff En dan smaakt t brood ook nog goed ook. Maar zo zwart!! | |
klaprooss | maandag 9 juni 2014 @ 13:34 |
Oh wat ziet dit er heerlijk uit! Hier hebben we thuis besloten ook meer zelf te gaan maken en minder kant en klaar te kopen. Dus! We gaan ook brood bakken! Vandaag en morgen ga ik me er even in verdiepen en vooral al de delen van dit topic doorlezen . Ik zal af en toe binnen komen vallen, waarschijnlijk voor wat tips en hopelijk ook met mooie broodresultaten! | |
Ramonia | vrijdag 13 juni 2014 @ 18:05 |
@klaprooss Kijk ook zeker eens op de blog van Levine! Perfecte recepten, veel uitleg Meer zuurdesem, deze keer ciabattas! Was echt fantastisch deeg is dat, zo soepel en zacht Word ik blij van! | |
Isegrim | vrijdag 13 juni 2014 @ 19:58 |
Prachtige binnenkant! | |
Ramonia | zaterdag 14 juni 2014 @ 18:04 |
Dank @Isegrim! Ik vind de binnenkant van brood altijd minstens zo interessant als de buitenkant en de smaak Breadporn | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 17 juni 2014 @ 08:50 |
Zaterdag sta ik op een boerenmarkt in Rhoon http://www.polderdag-rhoon.nl | |
Bleie | dinsdag 17 juni 2014 @ 11:57 |
Wat leuk. Eerste keer, of heb je dat al vaker gedaan? | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 17 juni 2014 @ 12:44 |
Eerste keer. Wel een thuiswedstrijd, het is op de boerderij waar mn paard ook staat. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 juni 2014 @ 06:48 |
B.ertha | donderdag 19 juni 2014 @ 09:15 |
Dat ziet er heerlijk (en bedrieglijk eenvoudig) uit! | |
Isegrim | vrijdag 20 juni 2014 @ 16:44 |
Deeg van LeeHarveyOswald, vlechtwerk door ondergetekende. Ben er helemaal vlieft op. | |
Bleie | vrijdag 20 juni 2014 @ 19:51 |
Leuk filmpje, en prachtig vlechtbrood! Succes morgen! | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 20 juni 2014 @ 20:03 |
Jeroen heeft soms een roze jurkje aan | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 20 juni 2014 @ 20:28 |
Jeroen heeft een roze schort om | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 20 juni 2014 @ 20:29 |
Dank! | |
Isegrim | vrijdag 20 juni 2014 @ 23:27 |
Het stoeremannenschort zat in de was. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 21 juni 2014 @ 08:26 |
| |
morgane | zaterdag 21 juni 2014 @ 10:47 |
Ik had voor afgelopen kerstmis voor zo'n cadeaudobbelspel met m'n schoonfamilie het volgende schort gekocht: . Uiteindelijk had m'n vriend hem gewonnen Ik moet elke keer weer lachen als ik thuiskom en hij in dat schort staat te koken | |
Isegrim | zaterdag 21 juni 2014 @ 16:37 |
(Brood op de foto is voor het diner; witbrood van 4,5kg ) Wat een geweldige dag. Twee uur voor tijd al het brood weg. | |
Molo | zaterdag 21 juni 2014 @ 16:41 |
Wow wat tof! En gezellig met Wild Vleesch op de foto zie ik Ik was vandaag op de Midden Delfland dag, was ook super leuk. Anders was ik daarheen gekomen. Ziet er leuk uit! En goed weer ook | |
Bleie | zaterdag 21 juni 2014 @ 16:42 |
Geweldig. Wat fijn dat het leuk was, en ook nog eens alles verkocht! | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 21 juni 2014 @ 16:49 |
| |
Isegrim | zaterdag 21 juni 2014 @ 16:50 |
Wild Vleesch had ribs gemaakt voor ons als lunch; goddelijk. Die bakkerij, die komt er wel! | |
morgane | zaterdag 21 juni 2014 @ 20:09 |
Tof Isegrim! Sinds een tijdje bak ik brood met verschillende broodmixen in m'n broodbakmachine, maar ik loop tegen een paar dingen aan: - Hoe kan ik voorkomen dat de sneetjes brood aan elkaar vriezen in de vriezer? Misschien nog verder af laten koelen voordat ik het brood invries? - Hoe kom ik aan goede broodzakken? - Ik ben het soms een beetje zat dat er zulke grote gaten in het brood zitten door de kneedarmen van de broodbakmachine. Ik zou dus ook graag eens brood willen bakken in de oven. Ik heb een broodvorm. Het lijkt me wel fijn om de deegfunctie van de broodbakmachine te gebruiken. Hoe pak ik dit aan? -Ik zou ook graag eens (het liefst volkoren)brood helemaal zelf willen bakken. Hopelijk kan ik de ingrediënten goedkoop kopen bij de molen hier in de buurt. Iemand een goed recept voor deze broodbaknoob? | |
Kaatje1 | zaterdag 21 juni 2014 @ 22:21 |
Ik kan je alleen maar helpen met de deegfunctie. Ik laat de machine gewoon deeg maken (doe alles in de juiste volgorde in de machine en dan de deegfunctie) vervolgens in een broodvorm en ik kijk op internet even na hoe lang het in de oven moet op welke temperatuur als je het deeg handmatig gemaakt zou hebbe. Wat ik ook regelmatig maak met de deegfunctie is een "borrelbrood". Hiervoor gebruik ik witbroodmix, en doe daar geperste knoflook, stukjes zongedroogde tomaat en diverse kruiden in. En ipv boter, olie van de tomaatjes. Hiervan deeg maken en als het klaar is op een ovenplaat uitspreiden en nog wat rozemarijn, grof zeezout en olijfolie erover en dat bakken als foccacia (temp en tijd). Heerlijk om te dippen in lekkere olijfolie. Oh ja, en de plakjes brood vries ik per stuk in. | |
LeeHarveyOswald | zondag 22 juni 2014 @ 00:39 |
Aan het uiteinde van je schouders zitten ook twee deegfuncties | |
LeeHarveyOswald | zondag 22 juni 2014 @ 00:40 |
Was erg gaaf ja, aan de ene kant jammer dat je veel mensen nee moet verkopen, aan de andere kant mooi dat het zo rap gaat. | |
Bleie | zondag 22 juni 2014 @ 11:06 |
Ik had gisteren voor een barbecue met vrienden ook een zuurdesem gebakken, en zowaar weer eens een foto gemaakt van de binnenkant. Viel enorm in de smaak! | |
morgane | maandag 23 juni 2014 @ 08:21 |
| |
LeeHarveyOswald | maandag 23 juni 2014 @ 08:48 |
Ik begin altijd kort met de mixer, een minuut of drie tot alles gemengd is. Hand bloem er over, en dan met de hand verder kneden. | |
Opblaaspop077 | maandag 23 juni 2014 @ 12:21 |
Scheelt aardige plak vingers idd. Nouja als je het goed doet zijn je handen vrij schoon. Ik kan soms helaas niet kneden vanwege allergie aan mijn handen (soms). En dan doet alles pijn dus moet ik wel de mixer gebruiken. Of een no-knead brood :p . | |
Isegrim | maandag 23 juni 2014 @ 12:58 |
Latex handschoenen een optie eventueel? | |
Bleie | maandag 23 juni 2014 @ 13:25 |
Ik haat met de hand kneden, doe alles met de mixer. | |
Opblaaspop077 | maandag 23 juni 2014 @ 23:50 |
Aan de handen kan ik er iig niet goed tegen... Begint heel erg te zweten en soort van branden. Maar geen probleem hoor 9/10 keer met de hand. Het komt een paar dagen per maand hooguit voor. Vooral afhankelijk van weer. Welk brood zouden jullie maken met een 25% volkoren 1050 spelt? Ander meel type 450. Vorige keer 1:1 geprobeerd maar een iets te zwaar brood. Werd sowieso houtskool want de oven ging richting de 300°C. . was van boven en binnen heel mooi. Maar van onder ge bbqeud | |
Joosie200 | dinsdag 24 juni 2014 @ 00:02 |
Ik kneed nooit, ben lui en fan van no-knead bread. Heb nu een half mais/half wit no kneadbrood staan rijzen. | |
motorbloempje | donderdag 26 juni 2014 @ 14:06 |
Moet ook maar weer eens aan de slag. Tijd geleden dat ik heb gebakken. Ik mis Maximus | |
bloempje-moi | donderdag 26 juni 2014 @ 14:26 |
Ik mis Maximus ook Gebruiken jullie een KA voor het kneden van brooddeeg? Ik ben sinds kort in het bezit van een Kitchenaid maar ik ben een beetje teleurgesteld in de manier waarop het brood gekneed wordt. Vaak moet ik het met de hand nog nadoen want het deeg rolt zich alleen maar rondom de haak en de gluten lijken niet goed te worden opgebouwd. Zelfs na een kwartier kan ik er nauwelijks een vliesje van trekken. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 26 juni 2014 @ 14:29 |
Gebruik geen KA, maar kwam wel her en der tegen dat je voor een KA of een Kenwood beter een losse deeghaak kan bestellen dan het ding dat er bij zit. | |
Bleie | donderdag 26 juni 2014 @ 15:02 |
Ik mis Maximus ook... Gisteren weer brood gebakken, een foccaccia met verse oregano (uit eigen tuin) Weet nog niet hoe het er van binnne uit ziet / hoe het smaakt, want wordt straks pas aangesneden. @bloempje-moi: ik kneed met een Bosch. Onder andere voor deze machine gekozen omdat hij goed brooddeeg kon kneden, en dat gaat inderdaad prima. In het begin rolt het deeg inderdaad wel wat om de haak, maar als ik hem rustig door laat gaan, komt het vanzelf weer goed. Hoef eigenlijk nooit na te kneden, en kan er ook een vliesje van trekken, na 5-10 minuten (beetje afhankelijk van het recept). | |
Opblaaspop077 | donderdag 26 juni 2014 @ 15:20 |
Hoe wordt dat precies bedoeld met een vliesje? Ik lees het wel eens en heb het ook op een filmpje gezien maar het is mij niet helemaal duidelijk wat ze nou precies willen? Een stukje deeg pakken en dit zeg maar trekken zodat je een vliesje krijgt toch? Dan zijn de gluten ontwikkeld heb ik begrepen? | |
Isegrim | donderdag 26 juni 2014 @ 16:39 |
Ja, daar komt het op neer. | |
Opblaaspop077 | donderdag 26 juni 2014 @ 17:12 |
Heb nu een brood met een poolish van 300 gr type 505 welke 2 uur heeft gestaan en over de kom was gerezen. Vervolgens 100 gram spelt 1050 en 180gr meel type 505. Heeft nog eens 4 uur gerezen. Zowat 3 x volume. Even wachten tot het ingezakt is en dan in vorm kneden en vnv (na eten) bakken. Kijken of 100/480 (580 totaal meel) spelt/tarwe beter bevalt als 50/50. (Zoals maximus zijn recept uit de op!) Maarja heb weer met types zitten rommelen haha. Dit keer stond er type 505 thuis | |
Opblaaspop077 | maandag 30 juni 2014 @ 10:39 |
Hierbij foto's van het baksel, was een wat langer weekend :p . Lekker ondermatige camera, recept staat een post hierboven, ongeveer. | |
foodlover | zondag 6 juli 2014 @ 12:06 |
Hi, niet echt brood bakken IN de oven, maar wil straks deze maken: In het recept staat zowel zelfrijzend bakmeel als bakpoeder, dat begrijp ik niet helemaal, wat zouden jullie doen? INGREDIENTEN Voor 4 platte broden • 250 g zelfrijzend bakmeel • 250 g yoghurt • ½ tl bakpoeder • 1–2 jalapeñopepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden Bron: http://www.jamiemagazine.(...)t-jalapenobrood.html | |
Drossie | zondag 6 juli 2014 @ 12:08 |
Mijn vriendin wil ook zelf brood beginnen bakken. Ze wil 1x per week bakken voor een hele week en dan invriezen. Zijn de bakvormen van Ikea aan te raden? Die kosten maar 2¤/stuk. | |
Opblaaspop077 | zondag 6 juli 2014 @ 12:34 |
Heb je daar een plaatje van? Afhankelijk van je oven kun je ook natuurlijk grotere broden bakken. Invriezen verlies je wat kwaliteit vind ik. Maar het kan goed. Is ook afhankeljjk van je vriezer. Aan 2 broden heb je als een vrouw/meisje toch echt wel genoeg per week? Mijn brood hier boven was ruim een kilo en daar doe ik alleen al een paar dagen mee (als man/jongen). Nouja je komt er snel genoeg achter. Ik eet er niet teveel van want moet er enorm van schijten . Veel succes | |
LeeHarveyOswald | zondag 6 juli 2014 @ 12:53 |
Gister op R'damse Oogst een workshop Deeg gegeven. Acht plekken, negen aanmeldingen, dus het was wat proppen. Erg leuke reacties, en de eerste foto's van geslaagd brood (mensen kregen deeg & desem mee naar huis) komen binnen | |
Opblaaspop077 | zondag 6 juli 2014 @ 13:23 |
Grotere tafel de volgende keer :p ? | |
Zo-is-dat | zondag 6 juli 2014 @ 14:05 |
Ik wilde op de like knop drukken!! | |
LeeHarveyOswald | zondag 6 juli 2014 @ 14:54 |
Dat kan hier | |
Isegrim | zondag 6 juli 2014 @ 18:28 |
Er wordt al gevraagd wanneer we weer een workshop geven. We zijn nu aan het zoeken naar een ruimte die geschikt is om een profi steenoven neer te zetten. Zo tof! | |
foodlover | zondag 6 juli 2014 @ 21:27 |
Leuk! Zou best eens een workshopje willen volgen. | |
foodlover | zondag 6 juli 2014 @ 21:29 |
Zo, heb gewoon bloem met half zakje bakpoeder gebruikt. Prima gelukt, nu gegeten met Köfte en Gyros, past ook prima bij een BBQ. De platbroodjes blijven heerlijk zacht door de yoghurt. | |
Zo-is-dat | zondag 6 juli 2014 @ 21:29 |
Haha, Done!! | |
Opblaaspop077 | maandag 7 juli 2014 @ 11:21 |
Ik heb een poolish gemaakt van 100 gram meel type 550 met 100ml water en 2-3 gram verse gist. Dit bubbelde goed en rees goed Toen heb ik ed 300 gr meel en 160 water bij gedaan en zout. Resultaat 400/260 oftewel 65%? Dit heeft de hele nacht gestaan en is zeker 2 x in volume gerezen. Maar het deeg is totaal onhandelbaar en heb het nu een paar % droger gemaakt maar ik krijg het maar niet gekneed... Dus laat t nu lekker zo rijzen. Maar het lijkt meer op pizza deeg edit:Ik heb het nu gevormd. Maar ik denk nog maals 30gram meel toe moeten voegen en lang kneden aar t blijft een beetje flubber. Heb het op gevoel steviger gemaakt. tripple edit: agebakken en toch een heerlijk broodje geworden. Maareh veel groter dan verwacht (is dan ook nog wel veel meel bij gekomen. Nu komt mijn zus langs is het halve brood op . Potjandorrie, moet ik alsnog de deur uit . Type 550 bio+ van duitsland is dus het ideale meel . 72gram koolhydratenn. 1,1 gram vet en 11 gram eiwitten. (ja een beetje een wit gebakken brood...) [ Bericht 14% gewijzigd door Opblaaspop077 op 07-07-2014 20:46:18 ] | |
Bleie | maandag 11 augustus 2014 @ 17:47 |
Is het topic dood? Anyway, ik had dit weekend zachte broodjes met zuurdesem gebakken. Waren erg lekker! | |
Isegrim | maandag 11 augustus 2014 @ 18:10 |
En ze zien er nog erg leuk uit ook! | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 07:08 |
Experimentje met rogge Half roggemeel en half tarwebloem. Erg lekker, volle smaak, mooie structuur van binnen ook. Lijkt wat minder snel droog te worden dan tarwebrood Vorige week ook een Borodinsky-brood gebakken; Wit-Russisch brood (80 roggemeel 20 tarwebloem) met extra gefermenteerd deeg en korianderzaad er in. Erg lekker ook, wel heel zwaar. | |
minilot | dinsdag 12 augustus 2014 @ 07:26 |
Wat een leuke broodjes! Ik ken ze eigenlijk alleen zo op z'n mierzoets met suiker en kaneel mee opgerold, maar als zachte zuurdesembroodjes klinkt wel goed zeg! Dat klinkt intrigerend zeg! Recept? [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 12-08-2014 07:33:27 ] | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 08:51 |
Ik had dit recept als basis gebruikt, maar na wat verder lezen de volgende stappen gedaan: 150 gram rogge en 150 gram water in een op 70 graden voorverwarmde oven gezet. Na een uurtje de oven uit, en dit een nacht laten staan. Ochtend er op Nog eens opverwarmd naar 70 graden. In de avond zuurdesem er door (100 gram 100% hydratatie), waardoor het mengsel op 200/200 zat, en aangevuld met nog eens 250 rogge, 100 tarwebloem, en 280 water. Totaal dus 400 rogge, 150 tarwebloem, 330 water. Op dit punt ook korianderzaad (gemalen) door het deeg gekneed. Dat was voor het malen twee flinke theelepels denk ik. Kort kneden. 24 uur de wijnkoelkast in, daarna vormen, bovenkant bedekken met korianderzaad (heel) en de (gewone) koelkast in voor een uurtje. Gebakken op 250 graden met 15 minuten stoom, 25 minuten zonder stoom. | |
minilot | dinsdag 12 augustus 2014 @ 15:25 |
Ha, thanks! Ik heb er inmiddels ook wel meer over gelezen en het klinkt als een puik brood, zij het wel loodzwaar ja Wat at je erbij/op? Enneh, verzoekje.. Je foto's zijn schitterend maar eerlijk is eerlijk: met een hete oven en een scherp mesje krijgt haast iedereen wel een mooie korst voor elkaar! Ik geloof absoluut dat jullie broden fantastisch zijn, maar ik zou af en toe toch ook graag een foto van het kruim willen zien. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 15:46 |
Geen recente foto's, maar op Google Plus wel een aantal van de binnenkant van het brood die al wat ouder zijn. En zal vanavond kijken of ik danwel een foto van mn mobiel kan halen van een binnenkant of van een van de later vandaag te bakken broden kan maken | |
minilot | dinsdag 12 augustus 2014 @ 15:50 |
Aaaah, ik zie het. Mooi! Dank je wel! | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 15:53 |
Brood van 5 augustus, telefoonfoto uit whatsapp geplukt en geupload naar G+, dus geen al te beste kwaliteit | |
Isegrim | dinsdag 12 augustus 2014 @ 16:48 |
Op een Facebook-groep die wij volgen, spreekt men van een 'crumb shot'. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 12 augustus 2014 @ 16:50 |
Maken jullie ook wel eens bruin of volkoren brood? | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 16:56 |
Mijn eerder geplaatste foto was bruin, en heb een vaste wekelijkse besteller van volkoren | |
Pietverdriet | dinsdag 12 augustus 2014 @ 16:59 |
LHO, je maakt mooi brood! | |
Isegrim | dinsdag 12 augustus 2014 @ 16:59 |
Gek genoeg bestelt bijna niemand bruin. Het is óf wit óf volkoren. | |
Pietverdriet | dinsdag 12 augustus 2014 @ 17:00 |
volgens mij denken veel mensen, hoe bruiner hoe volkorener, terwijl het gewoon kleurstof is | |
Isegrim | dinsdag 12 augustus 2014 @ 17:06 |
Ik vind wit echt veel lekkerder. | |
Opblaaspop077 | dinsdag 12 augustus 2014 @ 17:12 |
Zo bruin als bij de bakker soms kan idd niet. Zo donker meel is gewoon niet te koop. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 17:17 |
Dank! Jawel hoor. Alleen niet op 170 graden in 25 minuten. En heter en langer bakken kost meer dan het toevoegen van wat gebrande mout. | |
Opblaaspop077 | dinsdag 12 augustus 2014 @ 20:18 |
Ik heb toch vaak gehoord dat er idd kleurstof in zit oftewel gebrand mout wat jij zegt. Moet ook maar weer eens een brood bakken . | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 augustus 2014 @ 20:31 |
Ja, maar daarom kan een brood nog wel zo donker uitpakken zonder. Alleen niet als het allemaal zo snel en goedkoop mogelijk moet, zoals in een supermarkt | |
Opblaaspop077 | woensdag 13 augustus 2014 @ 00:15 |
Ja daar doelde ik wat meer op. Dat brood is bijna zwart zeg. | |
Isegrim | woensdag 13 augustus 2014 @ 07:20 |
Ons 100%-volkorenbrood is vrijwel even donker als dat, alleen de kleur is mooier. Volkorenbrood in de winkel bestaat volgens mij nooit uit 100% volkorenmeel, alleen hebben mensen dat volgens mij niet door. Ik ben er zelf ook niet zo weg van omdat 100% volkoren echt wel behoorlijk zwaar is, maar sommige mensen zijn daar dol op. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 augustus 2014 @ 13:33 |
Volgens mij is bij volkoren vastgelegd dat er alleen volkorenmeel in mag zitten. Bij de bakker en bij supermarkt is volkoren qua kleur van kruim bijna gelijk, beetje beige/licht bruin met zichtbare vezels. | |
Bleie | woensdag 13 augustus 2014 @ 14:08 |
Hoe krijg je het dan zelf wel donkerder? | |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 augustus 2014 @ 14:32 |
weet ik niet, ik ben geen bakker Dit is de kleur van volkoren brood bij de gemiddelde bakker, mogelijk kan hij donkerder uitvallen als het brood minder gerezen is? | |
Isegrim | woensdag 13 augustus 2014 @ 14:34 |
Dat is wel wat wettelijk vastgelegd is. Ik vraag me alleen of het ook gebeurt, want er is toch wel een enorm kleurverschil tussen ons 100% volkorenbrood en het 'volkoren' uit de supermarkt... Ik ben echt benieuwd hoe dat kan. | |
Isegrim | woensdag 13 augustus 2014 @ 14:36 |
Die kleur is meer zoals bij ons een bruin brood. Ik vind dat vreemd. Wordt volkoren meel misschien ook gebleekt? | |
Pietverdriet | woensdag 13 augustus 2014 @ 14:38 |
Kleurstof toevoegen | |
loecje | woensdag 13 augustus 2014 @ 15:18 |
voor de vergelijking eens een wit, bruin en volkoren van jullie posten? | |
Pietverdriet | woensdag 13 augustus 2014 @ 17:09 |
Als een brood deze kleur bruin is, zit er kleurstof in, gecarameliseerde mout. Zelfde wat oud bruin zijn kleur geeft | |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 augustus 2014 @ 17:20 |
ja, dat weet volgens mij iedereen wel | |
Isegrim | woensdag 13 augustus 2014 @ 18:00 |
We zullen binnenkort even goede vergelijkingsfoto's maken met drie naast elkaar. We snijden alleen niet zo vaak broden aan omdat we nu vooral voor andere mensen bakken. | |
loecje | woensdag 13 augustus 2014 @ 18:29 |
zijn vast ook mooie foto's voor de verkoop. ik vind tenminste de binnenkant veel meer spreken dan de buitenkant van een brood. | |
Erasmo | woensdag 13 augustus 2014 @ 18:55 |
Je moest eens weten, zo'n beetje iedereen denkt donkerder=meer volkoren. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 augustus 2014 @ 19:00 |
Zo'n beetje iedereen? In dit topic geldt dit zeker niet, maar er zijn vast mensen in Nederland die nooit naar Keuri gsdienst van waarde of dergelijk gekeken hebben. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 13 augustus 2014 @ 20:59 |
Voor alleen de buitenkant willen ze er ook nog wel eens 2% suiker doorheen doen. Dan wordt je korst diep donker van. | |
Molo | woensdag 13 augustus 2014 @ 21:46 |
Wellicht meer rijsmiddelen en brood verbeteraar spul waardoor het lichter lijkt? | |
Isegrim | woensdag 13 augustus 2014 @ 22:32 |
Dat zou best kunnen, want het is natuurlijk voor het grootste deel gebakken lucht. | |
Molo | woensdag 13 augustus 2014 @ 22:57 |
Ik bedoelde kleur eigenlijk, maar luchtigheid ook natuurlijk ja Vooral van die enige gaten erin waardoor je niks er normaal op kunt smeren | |
morgane | vrijdag 15 augustus 2014 @ 07:46 |
-Nevermind- [ Bericht 92% gewijzigd door morgane op 15-08-2014 08:09:30 ] | |
LeeHarveyOswald | maandag 18 augustus 2014 @ 20:17 |
Volkoren spelt: Morgen voor lunch een brood dat 75% volkoren tarwe is en 25% roggemeel. Die lijkt wat mooier opgebold dan deze, zal daar ook en foto van maken. | |
B.ertha | maandag 18 augustus 2014 @ 20:45 |
Kennen jullie misschien goede broodbakworkshops/cursussen? Ik zoek iets wat in het weekend plaatsvindt en waar je verschillende (2-3) soorten deeg behandelt | |
douche-eendje | maandag 18 augustus 2014 @ 20:49 |
Ik hoop stiekem dat LHO straks in zn nieuwe werkplek eens wat workshops kan geven | |
Bleie | maandag 18 augustus 2014 @ 20:52 |
http://uitdekeukenvanarde(...)us-brood-bakken.html Geen persoonlijke ervaring, maar de recepten op haar site zijn erg goed. | |
LeeHarveyOswald | maandag 18 augustus 2014 @ 20:56 |
Dat is wel de bedoeling. Heb al eens een workshop gegeven op Rotterdamse Oogst (Farmers Market), aangegeven dat ik plek had voor 6 a 8 mensen. Ik was de enige workshop die vol zat, met 9 personen Was erg leuk, enthousiaste mensen, mooie reacties. Workshop was vooral op het deeg gericht (want: Buiten, geen oven, en geen 27 uur de tijd), dus mensen thuis hun deeg laten rijzen en bakken. Foto's op laten sturen van resultaat; erg leuk om terug te zien | |
douche-eendje | maandag 18 augustus 2014 @ 21:04 |
Tof. Ik heb nog altijd een pot desem in de koelkast in ruststand staan en op zich heb ik alle ingrediënten in huis/of zo in huis te halen (molen in de buurt heeft echt prachtig meel&bloem), maar ik vind mijn brood niet altijd even mooi. Wellicht dat er wat truukjes zijn die ik nog niet ken of mijn kneedtechniek niet voldoende is, daarom wil ik stiekem wel eens de kunst afkijken Ik woon niet bepaald om de hoek (Alkmaar), maar volg jullie andere topic met interesse en het zou leuk zijn om tzt eens zoiets te kunnen doen | |
B.ertha | dinsdag 19 augustus 2014 @ 09:08 |
Ik woon in Nijmegen dus ook voor mij is dat wat ver weg maar het lijkt me wel erg leuk! Bedankt voor de link ook. Helaas zit zij altijd meteen vol. | |
voederbietel | donderdag 25 september 2014 @ 22:01 |
Ik heb vandaag voor de eerste keer in m'n leven brood gebakken. Ik heb dit recept aangehouden en er zijn twee mooie broodjes uitgekomen (niet gebakken in een broodblik). Het brood is erg lekker maar je proeft duidelijk een zurige smaak en die van de gist. Ik weet niet of dit normaal is? Kan ik de volgende keer wat minder gist gebruiken in het uiteindelijke deeg en de boel wat langer laten rijzen, of smaakt het brood van dit recept gewoon zo? | |
Isegrim | zaterdag 4 oktober 2014 @ 13:13 |
Vlechtbrood rozemarijn-honing van vandaag voor en na het bakken. Erg goed gelukt. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 4 oktober 2014 @ 14:23 |
Mooi hoor | |
minilot | zaterdag 4 oktober 2014 @ 14:24 |
Heel mooi! Ook nog een crumbshot beschikbaar toevallig? | |
Isegrim | zaterdag 4 oktober 2014 @ 15:27 |
Zijn voor een klant. Maar er is uit dezelfde batch wel een gewoon witbrood dat we vanavond zelf opeten. Als ik het niet vergeet maak ik daar een crumbshot van. | |
Bleie | zaterdag 4 oktober 2014 @ 17:41 |
Prachtig! | |
Isegrim | zaterdag 4 oktober 2014 @ 23:26 |
Disclaimer: telefoonfoto met veel te weinig licht. Maar hier is een crumbshot van een brood uit dezelfde batch: | |
Isegrim | zaterdag 4 oktober 2014 @ 23:33 |
En ja, dit is echt 100% witbrood. Wij gebruiken ongebleekte tarwebloem van Demeter en die is zo donker dat sommige mensen denken dat het bruinbrood is. Wat ik echt wonderlijk vind, is dat die bloem (we bestellen dat nu per 25kg) bijna boterachtig ruikt als je je snufferd in de ton steekt. Een heerlijke, zoetige geur. We gebruiken deze bloem omdat hij echt mooi bakt. Het biodynamische aspect zal ons eerlijk gezegd jeuken. Biologisch heeft wel onze voorkeur, maar biodynamisch is onzinnige hokuspokus. | |
SunshineEva | dinsdag 7 oktober 2014 @ 18:28 |
Vandaag voor het eerst brood gebakken. Het was erg lekker van smaak, de structuur leek op een stokbrood, harde korst en een zachte/beetje vochtige binnenkant. Wel zaten er weinig grote luchtgaatjes in het brood. Ik denk dat het komt doordat ik niet lang genoeg gekneed heb en te veel heb doorgeslagen. Binnenkort nog een keertje oefenen, het smaakte wel echt heel lekker, dus dat was alvast gelukt. | |
Isegrim | dinsdag 7 oktober 2014 @ 19:02 |
Het is al heel wat dat je eerste brood gewoon gelukt is. De eerste keer dat ik brood bakte, kon je er iemand de hersens mee inslaan. | |
Bleie | dinsdag 7 oktober 2014 @ 21:29 |
Ik had zondag witte bolletjes gebakken voor bij de lunch. Waren heerlijk! | |
Opblaaspop077 | donderdag 9 oktober 2014 @ 23:49 |
Ik heb een gistdeeg van Maandag in de koelkast staan, zou dit nog steeds bruikbaar zijn? Ruikt wat sterk, maar op zich niet zuur/verkeerd. Is natuurlijk al aardig doorgegist, weet niet of er uberhaupt nog leven in zit... | |
_Loki | vrijdag 10 oktober 2014 @ 09:59 |
Ik heb sinds kort weer een heule fijne oven dus ik wil ook weer eens een poging wagen. Gebruiken jullie eigenlijk een ovensteen of niet? Ik heb er een maar is het aan te raden? | |
Zo-is-dat | vrijdag 10 oktober 2014 @ 10:04 |
Zeker aan te raden! Ik heb sinds kort juist geen fijne oven meer en mis m'n steen dus flink | |
SiennaForrest | vrijdag 10 oktober 2014 @ 12:36 |
Prachtig zeg, als je die foto zo ziet begin je al te trek te krijgen! | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 10 oktober 2014 @ 16:00 |
Waarschijnlijk nog prima | |
Opblaaspop077 | vrijdag 10 oktober 2014 @ 20:12 |
Brood smaakte meer dan prima . Was heerlijk, had er nog 5 gram verse gist bij gedaan (in de koelkast was alleen een gistdeeg 1:1) Als net op het randje kunnen doen, is er al weer helemaal door gegaan bij de soep. [ Bericht 2% gewijzigd door Opblaaspop077 op 10-10-2014 20:22:24 ] | |
Bleie | woensdag 15 oktober 2014 @ 09:17 |
Volgens mij is mijn zuurdesem dood. Ik bewaar het altijd in de koelkast, en had heel lang niet gebakken. Wel nog een keertje ververst, maar dat was ook al wel weer twee weken of zo geleden. Paar dagen geleden uit de koelkast gehaald, steeds ververst, bubbelde wel, maar groeide niet echt. Ik dacht dat het vannacht beter was gegaan, dus heb een deeg gekneed, maar het rijst echt absoluut niet. Boehoe. Kan ik hem nog reanimeren, of is het een kwestie van opnieuw beginnen? | |
LeeHarveyOswald | woensdag 15 oktober 2014 @ 10:19 |
Flinke eetlepel suiker er bij, 200ml lauw water, 200 gram bloem, op het aanrecht laten staan en wachten. | |
Bleie | woensdag 15 oktober 2014 @ 13:27 |
Dank! En hoeveel desem doe ik daar dan bij? Er lijkt nu trouwens toch wel weer wat leven in te zitten, maar nog niet heel veel, dus ik ga dit wel proberen. Ben ondertussen maar dit brood aan het maken, is nu aan het mixen (lang leve de standmixer). | |
LeeHarveyOswald | woensdag 15 oktober 2014 @ 13:32 |
Ik zou gewoon alles doen, en het aanvullen. Er zullen nog bacterieën en gisten in zitten, alleen minder. Met voldoende voedsel en het uitdunnen van de alcohol krijgt het weer kans te vermenigvuldigen. | |
SunshineEva | woensdag 15 oktober 2014 @ 18:51 |
Hebben jullie misschien een lekker recept voor chiabatta? Het recept wat ik gevonden had, bleek een recept voor in een standmixer te zijn, terwijl ik alleen een food processor heb. Darnaast had het een vochtgehalte van bijna 95%, zelf voor een chiabatta lijkt me dat veel. | |
ChilllayD | donderdag 16 oktober 2014 @ 18:00 |
Matig gelukt.... zo ff proeven. Ik had verwacht dat ze meer zouden uitlopen, in de breedte dus. Bleven bolletjes, rondjes. Hoog en rond. Waldkorn bolletjes. | |
minilot | donderdag 16 oktober 2014 @ 21:00 |
Ha, lekker, waldkornbolletjes! Wat voor recept het je gebruikt als ik vragen mag? | |
minilot | donderdag 16 oktober 2014 @ 21:00 |
Ik bakte eerder deze week een afscheur-brood (van naandeeg) met pittige pompoenpesto erin: | |
Joosie200 | donderdag 16 oktober 2014 @ 22:16 |
Lijken haast wel pompoenbullars | |
minilot | donderdag 16 oktober 2014 @ 22:33 |
Ja, ik noemde ze op Twitter al 'currybuns' ipv 'cinnamon buns' | |
Bleie | vrijdag 17 oktober 2014 @ 10:14 |
En dat ziet er zo uit. Erg lekker. Maar m'n zuurdesem is wel echt dood, volgens mij. Verder dan wat gebubbel komt het niet. | |
Bleie | vrijdag 17 oktober 2014 @ 10:15 |
Prachtig minilot! | |
AlexRow | zaterdag 18 oktober 2014 @ 15:41 |
Gisteren mijn eerste brood gebakken, smaakt goed. Zit helaas net te veel zout in, misschien toch maar een keer investeren in een weegschaal die ook 20 gram kan wegen. Gemaakt volgens het volgende recept http://www.frugallivingnw(...)step-by-step-recipe/ | |
Bleie | zondag 19 oktober 2014 @ 20:40 |
Gisteren voor bij het avondeten Marokkaans brood gebakken. Was een beetje droog, maar goed te eten. | |
Tinuviel | maandag 20 oktober 2014 @ 07:37 |
Ik heb voor het eerst met broodbakmachine dit tarwebrood gemaakt: Nu wil ik het witte meel in het recept vervangen door volkoren tarwemeel, de rest van het recept blijft hetzelfde. Kan dat? | |
Isegrim | maandag 20 oktober 2014 @ 09:38 |
Er was toch een apart topic over brood bakken in de broodbakmachine? Dit topic gaat over echt brood. | |
Myraela | maandag 20 oktober 2014 @ 17:00 |
Brood met smeersels erin. Vlechtbrood met tomaten tapenade, olijven tapenade en pesto. Geïnspireerd voor Jacques van heel Holland bakt. | |
Tinuviel | maandag 20 oktober 2014 @ 19:47 |
Misschien kun je even een linkje posten. Ik dacht eerder, dat hier zoveel kennis aanwezig was dat het antwoord makkelijk en snel gevonden zou zijn. | |
Joosie200 | maandag 20 oktober 2014 @ 20:02 |
Was aan het lezen en dacht al aan HHB en Jacques de vlechtkampioen. Maar ook aan Menno zijn strudel | |
Isegrim | maandag 20 oktober 2014 @ 20:51 |
Ik plaagde je maar een beetje hoor! Moet geen probleem zijn! | |
Tinuviel | dinsdag 21 oktober 2014 @ 07:13 |
Dankje Isegrim. Hoe krijg je trouwens zo een vulling in een brood? | |
Isegrim | dinsdag 21 oktober 2014 @ 07:44 |
Erin rollen bijvoorbeeld. Eerst een platte plak maken, het daar op smeren en dan de plak oprollen. | |
LeeHarveyOswald | zaterdag 25 oktober 2014 @ 10:20 |
Selectie uit de batch van vandaag | |
Molo | zaterdag 25 oktober 2014 @ 12:16 |
Hmmm ziet er goed uit, krijg er trek van | |
Bleie | zaterdag 25 oktober 2014 @ 13:58 |
Nou inderdaad. Prachtig weer! | |
minilot | zondag 26 oktober 2014 @ 09:41 |
Simpele kleine no-knead-broodjes van vanmorgen: Crumbshot | |
Isegrim | zondag 26 oktober 2014 @ 10:25 |
Nice! | |
Helsinki | zondag 26 oktober 2014 @ 10:29 |
Oooh, lekker! Recept? | |
Jagärtrut | zondag 26 oktober 2014 @ 10:50 |
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ | |
minilot | zondag 26 oktober 2014 @ 23:07 |
Ik sta ze nu wéér te bakken, voor morgenochtend vroeg. Ernstig verzoek van mijn lief. | |
Joosie200 | zondag 26 oktober 2014 @ 23:23 |
Zo blijf je bezig, ben je net met de ene batch klaar kun je weer door | |
Skoap | zondag 26 oktober 2014 @ 23:23 |
oeh die moet ik komend weekend ook eens proberen | |
Joosie200 | zondag 26 oktober 2014 @ 23:26 |
Er gaat niks boven verse no-knead boules uit de eigen oven De een is net afgekoeld terwijl de ander net uit de oven kwam Beetje die kleine broodjes van minilot maar dan in het groot | |
Isegrim | maandag 27 oktober 2014 @ 16:59 |
http://www.newyorker.com/magazine/2014/11/03/grain Interessant artikel over wat wij meestal de antiglutenhype noemen. (Beetje offtopic maar dacht dat meer mensen hier het wel interessant zouden vinden.) | |
Joosie200 | maandag 27 oktober 2014 @ 17:50 |
Mijn pa vroeg al eens aan mij hoe het toch kan dat tig bakkers broden en massa in 3-4 uur tijd kunnen laten rijzen, afbakken en kunnen verkopen terwijl ik met gemak mijn deeg minimaal 8 uur + 2 uur laat rijzen en liever 12 om 12 doe als twee rijsmomenten voor ik het afbak. Het antwoord is dus vital wheat gluten/seitan wat ze erin gooien om het gistproces te versnellen zodat het deeg sneller gaat rijzen en dus sneller afgebakken kan worden. Ik blijf ook gewoon bij de ouderwetse manier. Gewoon meel, water, beetje gist, beetje zout en de tijd doet de rest. Maarja, tegenwoordig moet alles snel, snel, snel. Op die manier brood maken is toch niet rendabel dacht mijn pa. Welnu: ik heb nog nooit tegenwoordig zoveel verschillende boulangers gevonden die itt de traditionele warme bakker op zulke manier hun broden maakt. Kost alleen meer geld, want tijd = geld + ze gebruiken doorgaans duurdere ingrediënten. | |
Isegrim | maandag 27 oktober 2014 @ 18:30 |
Ik krijg overigens ook last van mijn buik als ik goedkoop brood eet. Ik wijt dat alleen eerder aan toevoegingen die erin zitten of inderdaad het snelle maken dan per se aan die gluten. Ik merk sowieso dat mijn buik veel blijer is sinds wij vrijwel alles zelf maken. | |
Postbus100 | donderdag 6 november 2014 @ 22:13 |
Zojuist van de bieb geleend: het kookboek van Paul Hollywood (jurylid GBBO), 'Bakken'. Eens kijken of dat wat is. Zijn er meer mensen die hem hebben aangeschaft? | |
_-Kaas-_ | vrijdag 7 november 2014 @ 10:19 |
Mijn brood blijft altijd een beetje plat na het tweede rijzen. Heb nu dit recept gevolgd: http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ Maar hij gaat altijd redelijk plat de oven in(5cm hoog oid). Hoe krijgen jullie dat het echt zo'n bol word, bij het tweede rijzen dijt hij altijd uit in plaats van in de hoogte. Of heb je hier echt zo'n mandje of kom voor nodig? | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 7 november 2014 @ 10:24 |
Bak je op steen? Als je meer stralingswarmte van onder hebt, dan is de 'oven spring' beter, je brood zal dan explosiever omhoog komen. | |
_-Kaas-_ | vrijdag 7 november 2014 @ 10:36 |
Nee, gewoon op het oven rekje. Zo'n steen is dus wel aan te raden? | |
Joosie200 | vrijdag 7 november 2014 @ 10:48 |
Hoe laat je hem rijzen voor de tweede keer? Is dat gewoon op een gebloemde plank en folie? Ik gooi hem na goed opgebold te hebben in een kleine ronde beslagkom die ik eerst met bloem bestuif voor ik het deeg er op de kop in leg. Daardoor blijft ie bol staan terwijl het nog omhoog gaat rijzen. Als ik hem daarna in een voorverwarmde braadpan stort zakt ie wel ietsje in. Maar als nog is die wel hoger dan 5cm. | |
Bleie | vrijdag 7 november 2014 @ 11:43 |
Mijn brood blijft ook veel hoger sinds ik een rijsmandje heb. Maar goed stevig opbollen bij de tweede rijs schijnt ook te helpen. Daar zijn wel filmpjes over te vinden op internet. | |
minilot | vrijdag 7 november 2014 @ 11:54 |
Ik maak eigenlijk nooit broden, altijd kleine broodjes. En die komen altijd keihard omhoog! | |
_-Kaas-_ | vrijdag 7 november 2014 @ 12:29 |
Ik laat het idd gewoon op een gebloemde plank met folie rijzen. Misschien vanavond even met een kom proberen. Bedankt voor de tips. | |
Tinuviel | zondag 9 november 2014 @ 09:34 |
Ik heb even een aantal noob vraagjes: hoe krijg ik mijn brood luchtiger, ook als het zwaar meel is zoals volkoren? Hoe krijg ik verschillen in de kleur en hardheid van de korst, is dat puur de temperatuur? Alvast dank voor de hulp. | |
Postbus100 | zondag 9 november 2014 @ 09:46 |
Ik wilde vanmorgen brood bakken, maar bah, beestjes in het meel Alles weggeflikkerd. Morgen even de winkel inspecteren of het daar vandaan komt of dat het toch in mijn eigen kast is ontstaan. | |
Isegrim | zondag 9 november 2014 @ 10:00 |
Stofmot zit doorgaans al in je meel als je het koopt. Je voorkomt het niet. Wel is het belangrijk om je melen en andere droge waren luchtdicht te bewaren om te voorkomen dat andere producten besmet raken. [ Bericht 0% gewijzigd door Isegrim op 09-11-2014 10:23:45 ] | |
Sunnythesun | zondag 9 november 2014 @ 10:22 |
Ik heb er net een paar op had gewone gemaakt en maismeel-versie. Die laatste waren het lekkerste | |
Fixers | zondag 9 november 2014 @ 11:05 |
Echt vaker komen hier. Was even vergeten hoe lekker zelf gebakken brood kan zijn. Tot ik vorige week brood bakte in mijn braadpan. Beetje boter en zeezout erop en een kom zelfgemaakte snert erbij. | |
Oceanonix | zondag 9 november 2014 @ 11:22 |
Ik ben ook weer begonnen met broodbakken. Gedurende de zomermaanden heb ik te weinig tijd. de no knead broodjes van vanochtend en een zuurdesembrood van gisteren: de korst van dit brood was erg licht, te licht naar mijn zin. | |
Bleie | zondag 9 november 2014 @ 11:56 |
Brood dat ik gisteren gemaskt had was volledig mislukt. Het wilde al niet erg rijzen, en bleek bij aansnijden ook nog eens niet gaar te zijn. Volgende keer weer beter. | |
Fixers | zondag 9 november 2014 @ 13:48 |
Waar kopen jullie meel en bloem? Ik gebruik meestal standaard tarwebloem, de goedkoopste uit de super, die ik altijd in huis heb. Uit de tijd dat ik in engeland in de keuken stond weet ik nog dat er vaten stonden met hard flour en soft flour. Maar ik kan me zo niet heugen dat op de pakken bloem in de super aangeduid staat wat voor bloem het precies is. | |
Isegrim | zondag 9 november 2014 @ 14:37 |
Wij kopen bij http://www.biovoordeel.nl. | |
Pietverdriet | zondag 9 november 2014 @ 15:15 |
Het is in NL lastig, het is het enige land wat ik ken waar op de bloem niet staat welk type het is, voor koekjes/gebak of voor brood. | |
Isegrim | zondag 9 november 2014 @ 16:01 |
Stom hè? | |
douche-eendje | zondag 9 november 2014 @ 16:13 |
Ik koop het bij een molen/grutterij | |
Postbus100 | zondag 9 november 2014 @ 17:06 |
Heb toch nog een zakje speltbloem (helaas geen meel) gevonden die op een andere plek was opgeborgen en dus geen wormpjes had. Aangezien ik zin had in bakken, daar vanmiddag een broodje van gevormd volgens het boek van Paul Hollywood. Ben erg benieuwd! | |
Oceanonix | zondag 9 november 2014 @ 18:11 |
Ik ga naar een molen. En soms naar Duitsland. | |
Postbus100 | zondag 9 november 2014 @ 19:22 |
Resultaat speltbloem: Heb voor het eerst het idee dat ik het broodbakproces een beetje onder de knie heb. Qua textuur vind ik hem erg lekker: zijdezacht, heerlijk licht. Qua smaak vind ik hem iets te zout. | |
Tinuviel | maandag 10 november 2014 @ 06:32 |
Ik heb gisteren engelse krentenbollen gebacken. Ben erg tevreden met het resultaat. Ze zijn luchtiger en de korst minder hard, dan de lichting daarvoor. Al hoort er volgens het recept nog citronaat en orangeaat in en kristalsuiker bovenop. Dat heb ik dus weggelaten. Hoewel ik hem een volgende keer met citronaat en orangeaat wil maken, vind dat zelf namelijk erg lekker: | |
Redcoon | maandag 10 november 2014 @ 10:17 |
Leuk dat je no-knead zo klein kan maken! Heb je van die kleine ronde ovenschaaltjes gebruikt? Of meerdere losse bolletjes in een grote pan? | |
devlinmr | maandag 10 november 2014 @ 14:50 |
Van het weekend croissantjes gebakken | |
Isegrim | maandag 10 november 2014 @ 15:15 |
From scratch? Prachtig! | |
devlinmr | maandag 10 november 2014 @ 16:58 |
kost 3 dagen, maar dan heb je ook wat. | |
Oceanonix | maandag 10 november 2014 @ 17:45 |
zo klein zijn ze niet. Het eerder genoemde recept heb ik gebruikt en daarvan 6 bolletjes gemaakt. | |
Zo-is-dat | maandag 10 november 2014 @ 18:05 |
Prachtige croissants!! | |
devlinmr | maandag 10 november 2014 @ 18:28 |
Yep.. en volgens mijn ouders die ongeveer 6 maanden per jaar in Frankrijk wonen, beter dan die van menige boulangerie aldaar. Best wel trots dus. | |
Tinuviel | dinsdag 11 november 2014 @ 21:43 |
Mooie broden, brodjes en croissants Even in de herhaling: Ik heb even een aantal noob vraagjes: hoe krijg ik mijn brood luchtiger, ook als het zwaar meel is zoals volkoren? Hoe krijg ik verschillen in de kleur en hardheid van de korst, is dat puur de temperatuur? Alvast dank voor de hulp. | |
Isegrim | dinsdag 11 november 2014 @ 21:46 |
Kicken! | |
Sangha | woensdag 12 november 2014 @ 09:38 |
Ik had van het weekend foccacia gemaakt, simpel broodje, lekkere smaak, maar veel te droog in mijn geval. Zien er echt top uit! | |
devlinmr | woensdag 12 november 2014 @ 10:25 |
Mocht je het zelf willen proberen: http://www.weekendbakery.(...)e-franse-croissants/ Heb wel een paar tweaks doorgevoerd. Heb ipv in 3 delen vouwen in 4 delen gevouwen. (bovenste helft naar het midden onderste helft ook naar het midden en dan dubbel vouwen) Ook heb ik speciaal korstdeegmeel gebruikt ipv het in het recept genoemde meel. | |
devlinmr | woensdag 12 november 2014 @ 10:43 |
Vwb luchtiger, een langere rijstijd zou kunnen helpen. Zorg er ook voor dat je deeg rond de 24 graden is (lauw water gebruiken bv) Voor de korst: gebruik je stoom in je oven? Stoom helpt bij het maken van een krokante korst. Vwb de kleur zou je een schepje suiker door je deeg kunnen doen. Suikers zorgen voor een donkerdere kleur. Verder is veel afhankelijk van je type oven (hetelucht?) en je kneedtechnieken. | |
Sangha | woensdag 12 november 2014 @ 14:39 |
Thanx voor de link! Man man wat een werk, respect hoor! | |
devlinmr | woensdag 12 november 2014 @ 14:48 |
Valt op zich mee. Eerste dag deeg maken heb je zo gedaan. Mag namelijk niet lang gekneed worden. 2e dag is vooral wachten. Het uitrollen moet je snel doen om het deeg zo koud mogelijk te houden dus ik denk max 3 minuten rollen maar dan wel 2x een half uur wachten als het weer in de koeling ligt. 3e dag is uitrollen en snijden (15-20 minuten) en 2 uur (minimaal) wachten tot het gerezen is Bakken gaat dan weer snel maar het opeten nog veel sneller Moet daarbij zeggen dat dit wel poging 3 of 4 was voordat ze perfect waren. 1ste keer te lang aan het uitrollen waardoor er geen laagjes ontstonden maar gewoon een deeg met veel boter. 2e keer, te warm laten rijzen --> alle boter eruit gesmolten 3e keer was bijna goed alleen was het eindresultaat niet helemaal perfect 4e keer perfect. | |
ohmoetdatzo | woensdag 12 november 2014 @ 15:30 |
Ik had laatst ook dat recept gevolgd en de hoeveelheid werk viel wel mee. Wel een beetje jammer dat na 3 dagen werk ze er bij mij mooi uitzagen maar van binnen gewoon een homp half gaar deeg waren en dus zo de vuilnisbak in konden. Geen idee wat er precies verkeerd is gegaan, ik vermoed de oven temperatuur / tijd niet helemaal goed maar als ik jouw verhaal zo lees misschien ook wel te lang aan het rollen geweest. Binnenkort nog maar eens een keer een poging wagen want als het eindelijk lukt is het denk ik wel echt genieten. | |
minilot | donderdag 13 november 2014 @ 16:32 |
Heel fraai, applaus! | |
minilot | donderdag 13 november 2014 @ 16:37 |
Omdat mijn lief vandaag een lange dag had bereidde ik gisterenavond no knead-deeg voor en stond ik om 05:15 uur vanmorgen op om te gaan bakken. Slaperige telefoonfoto van slordig brood: Witte broodjes met olijfolie en zoete volkorenbroodjes met krenten & poedersuiker. Meteen erna weer terug in bed gesprongen, maar ik heb begrepen dat ze erg lekker waren. | |
Postbus100 | donderdag 13 november 2014 @ 16:49 |
Wow, dat moet wel echt een lieve partner zijn.... | |
minilot | donderdag 13 november 2014 @ 17:08 |
En momenteel verslingerd zijn aan brood bakken helpt ook | |
Lonaa | donderdag 13 november 2014 @ 17:09 |
Nomz. Ik heb geen foto gemaakt van de mijne van gisteren, maar ik maak ze dit weekend nog een keer. | |
minilot | zondag 16 november 2014 @ 10:35 |
Vanmorgen gemaakt: Pain d'Epi (tikje dikbuikig) van witbrood dat achttien uur gerezen heeft | |
Joosie200 | zondag 16 november 2014 @ 10:41 |
Na al die schattige en foto's van mini-no-knead broodjes, ga ik dat ook maar eens maken ipv de zoveelste grote boule | |
minilot | zondag 16 november 2014 @ 10:43 |
Kleine broodjes eten sowieso veel lekkerder weg dan grote boterhammen! | |
Isegrim | zondag 16 november 2014 @ 11:31 |
Crumbshot van een gister gebakken witbrood: We hebben ontdekt dat we nu het kouder wordt, de overnight proofing het beste gewoon in een niet-verwarmde kamer kunnen doen ipv in de koeling. [ Bericht 0% gewijzigd door Isegrim op 16-11-2014 11:39:42 ] | |
Tinuviel | zondag 16 november 2014 @ 12:26 |
Ik heb een recept voor olijvenbrood. Deze wil ik wel met wat volkorenmeel doen. Moet ik dan een andere rijs en of baktijd aanhouden (/noob vraagje)? | |
Tinuviel | zondag 16 november 2014 @ 14:15 |
Geldt het luchtdicht bewaren ook voor meel, dat nog luchtdicht verpakt is? | |
B.ertha | zondag 16 november 2014 @ 19:25 |
Tinuviel, gezien de vragen die je stelt lijk je me onervaren en misschien onzeker in het broodbakken. Waarom begin je niet gewoon met het recept precies volgen? Zodra je dan wat meer feeling hebt met bakken, kun je zelf gaan spelen met ingrediënten. | |
Isegrim | zondag 16 november 2014 @ 19:28 |
Ik doe iig altijd een ziplock-zak om een zak meel heen. | |
Tinuviel | zondag 16 november 2014 @ 20:22 |
Olijvenbolletjes komen net uit de oven: | |
Isegrim | zondag 16 november 2014 @ 21:33 |
Ze zien nogal bleekjes? | |
Tinuviel | maandag 17 november 2014 @ 06:58 |
Klopt, ze stonden denk ik te laag in de oven. De onderkant heeft wel een kleurtje en gaar zijn ze ook. Dit is de onderkant: | |
Molo | maandag 17 november 2014 @ 07:16 |
En zijn ze lekker? | |
Isegrim | maandag 17 november 2014 @ 07:39 |
Dat lijkt er meer op inderdaad. | |
Tinuviel | maandag 17 november 2014 @ 08:00 |
Ja heb een klein stukje geproeft en dat smaakte erg goed. Samen met houmous zal het heerlijk zijn. | |
minilot | maandag 17 november 2014 @ 08:09 |
Tinuviel, op wat voor temperatuur gingn ze de oven in? Ik kom namelijk regelmatig recepten tegen waarbij broodjes gebakken worden op wat voor mijn gevoel een erg lage temperatuur is. Ik schuif de mijne altijd in een oven van tussen de 240 en 250 graden voor een goeie korst | |
LeeHarveyOswald | maandag 17 november 2014 @ 08:58 |
Stoom voorkomt de vorming van je korst, zodat je deeg langer doorrijst (oven spring). Daarom stoom je in het begin, en niet aan het einde. | |
#ANONIEM | maandag 17 november 2014 @ 09:16 |
Deze lijken nog rauw Maar lijkt me wel lekker. | |
#ANONIEM | maandag 17 november 2014 @ 09:17 |
Nieuw topique! |