quote:Op zaterdag 21 juni 2014 16:37 schreef Isegrim het volgende:
Wat een geweldige dag. Twee uur voor tijd al het brood weg.
Aan het uiteinde van je schouders zitten ook twee deegfunctiesquote:Op zaterdag 21 juni 2014 20:09 schreef morgane het volgende:
Tof Isegrim!
Sinds een tijdje bak ik brood met verschillende broodmixen in m'n broodbakmachine, maar ik loop tegen een paar dingen aan:
- Hoe kan ik voorkomen dat de sneetjes brood aan elkaar vriezen in de vriezer? Misschien nog verder af laten koelen voordat ik het brood invries?
- Hoe kom ik aan goede broodzakken?
- Ik ben het soms een beetje zat dat er zulke grote gaten in het brood zitten door de kneedarmen van de broodbakmachine. Ik zou dus ook graag eens brood willen bakken in de oven. Ik heb een broodvorm. Het lijkt me wel fijn om de deegfunctie van de broodbakmachine te gebruiken. Hoe pak ik dit aan?
-Ik zou ook graag eens (het liefst volkoren)brood helemaal zelf willen bakken. Hopelijk kan ik de ingrediënten goedkoop kopen bij de molen hier in de buurt. Iemand een goed recept voor deze broodbaknoob?
Was erg gaaf ja, aan de ene kant jammer dat je veel mensen nee moet verkopen, aan de andere kant mooi dat het zo rap gaat.quote:Op zaterdag 21 juni 2014 16:42 schreef Bleie het volgende:
Geweldig. Wat fijn dat het leuk was, en ook nog eens alles verkocht!
quote:Op zondag 22 juni 2014 00:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Aan het uiteinde van je schouders zitten ook twee deegfuncties
Ik begin altijd kort met de mixer, een minuut of drie tot alles gemengd is. Hand bloem er over, en dan met de hand verder kneden.quote:
Ik wilde op de like knop drukken!!quote:Op zondag 6 juli 2014 12:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]
Gister op R'damse Oogst een workshop Deeg gegeven. Acht plekken, negen aanmeldingen, dus het was wat proppen. Erg leuke reacties, en de eerste foto's van geslaagd brood (mensen kregen deeg & desem mee naar huis) komen binnen
Dat kan hierquote:
Leuk! Zou best eens een workshopje willen volgen.quote:Op zondag 6 juli 2014 18:28 schreef Isegrim het volgende:
Er wordt al gevraagd wanneer we weer een workshop geven. We zijn nu aan het zoeken naar een ruimte die geschikt is om een profi steenoven neer te zetten. Zo tof!
Zo, heb gewoon bloem met half zakje bakpoeder gebruikt.quote:Op zondag 6 juli 2014 12:06 schreef foodlover het volgende:
Hi, niet echt brood bakken IN de oven, maar wil straks deze maken:
[ afbeelding ]
In het recept staat zowel zelfrijzend bakmeel als bakpoeder, dat begrijp ik niet helemaal, wat zouden jullie doen?
INGREDIENTEN
Voor 4 platte broden
• 250 g zelfrijzend bakmeel
• 250 g yoghurt
• Ŋ tl bakpoeder
• 1–2 jalapeņopepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
Bron: http://www.jamiemagazine.(...)t-jalapenobrood.html
Wat een leuke broodjes! Ik ken ze eigenlijk alleen zo op z'n mierzoets met suiker en kaneel mee opgerold, maar als zachte zuurdesembroodjes klinkt wel goed zeg!quote:Op maandag 11 augustus 2014 17:47 schreef Bleie het volgende:
Is het topic dood?
Anyway, ik had dit weekend zachte broodjes met zuurdesem gebakken. Waren erg lekker!
[ afbeelding ]
Dat klinkt intrigerend zeg! Recept?quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 07:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vorige week ook een Borodinsky-brood gebakken; Wit-Russisch brood (80 roggemeel 20 tarwebloem) met extra gefermenteerd deeg en korianderzaad er in. Erg lekker ook, wel heel zwaar.
Ik had dit recept als basis gebruikt, maar na wat verder lezen de volgende stappen gedaan:quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 07:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Wat een leuke broodjes! Ik ken ze eigenlijk alleen zo op z'n mierzoets met suiker en kaneel mee opgerold, maar als zachte zuurdesembroodjes klinkt wel goed zeg!
[..]
Dat klinkt intrigerend zeg! Recept?
Ha, thanks! Ik heb er inmiddels ook wel meer over gelezen en het klinkt als een puik brood, zij het wel loodzwaar ja Wat at je erbij/op?quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 08:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik had dit recept als basis gebruikt, maar na wat verder lezen de volgende stappen gedaan:
150 gram rogge en 150 gram water in een op 70 graden voorverwarmde oven gezet. Na een uurtje de oven uit, en dit een nacht laten staan. Ochtend er op Nog eens opverwarmd naar 70 graden.
In de avond zuurdesem er door (100 gram 100% hydratatie), waardoor het mengsel op 200/200 zat, en aangevuld met nog eens 250 rogge, 100 tarwebloem, en 280 water. Totaal dus 400 rogge, 150 tarwebloem, 330 water. Op dit punt ook korianderzaad (gemalen) door het deeg gekneed. Dat was voor het malen twee flinke theelepels denk ik. Kort kneden.
24 uur de wijnkoelkast in, daarna vormen, bovenkant bedekken met korianderzaad (heel) en de (gewone) koelkast in voor een uurtje.
Gebakken op 250 graden met 15 minuten stoom, 25 minuten zonder stoom.
Geen recente foto's, maar op Google Plus wel een aantal van de binnenkant van het brood die al wat ouder zijn.quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 15:25 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, thanks! Ik heb er inmiddels ook wel meer over gelezen en het klinkt als een puik brood, zij het wel loodzwaar ja Wat at je erbij/op?
Enneh, verzoekje.. Je foto's zijn schitterend maar eerlijk is eerlijk: met een hete oven en een scherp mesje krijgt haast iedereen wel een mooie korst voor elkaar!
Ik geloof absoluut dat jullie broden fantastisch zijn, maar ik zou af en toe toch ook graag een foto van het kruim willen zien.
Aaaah, ik zie het. Mooi! Dank je wel!quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 15:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Geen recente foto's, maar op Google Plus wel een aantal van de binnenkant van het brood die al wat ouder zijn.
En zal vanavond kijken of ik danwel een foto van mn mobiel kan halen van een binnenkant of van een van de later vandaag te bakken broden kan maken
Brood van 5 augustus, telefoonfoto uit whatsapp geplukt en geupload naar G+, dus geen al te beste kwaliteitquote:Op dinsdag 12 augustus 2014 15:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Aaaah, ik zie het. Mooi! Dank je wel!
Mijn eerder geplaatste foto was bruin, en heb een vaste wekelijkse besteller van volkorenquote:Op dinsdag 12 augustus 2014 16:50 schreef computergirl het volgende:
Maken jullie ook wel eens bruin of volkoren brood?
volgens mij denken veel mensen, hoe bruiner hoe volkorener, terwijl het gewoon kleurstof isquote:Op dinsdag 12 augustus 2014 16:59 schreef Isegrim het volgende:
Gek genoeg bestelt bijna niemand bruin. Het is ķf wit ķf volkoren.
Dank!quote:
Jawel hoor. Alleen niet op 170 graden in 25 minuten. En heter en langer bakken kost meer dan het toevoegen van wat gebrande mout.quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 17:12 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Zo bruin als bij de bakker soms kan idd niet. Zo donker meel is gewoon niet te koop.
Ja, maar daarom kan een brood nog wel zo donker uitpakken zonder. Alleen niet als het allemaal zo snel en goedkoop mogelijk moet, zoals in een supermarktquote:Op dinsdag 12 augustus 2014 20:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Ik heb toch vaak gehoord dat er idd kleurstof in zit oftewel gebrand mout wat jij zegt.
Moet ook maar weer eens een brood bakken .
Volgens mij is bij volkoren vastgelegd dat er alleen volkorenmeel in mag zitten. Bij de bakker en bij supermarkt is volkoren qua kleur van kruim bijna gelijk, beetje beige/licht bruin met zichtbare vezels.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 07:20 schreef Isegrim het volgende:
Volkorenbrood in de winkel bestaat volgens mij nooit uit 100% volkorenmeel, alleen hebben mensen dat volgens mij niet door. Ik ben er zelf ook niet zo weg van omdat 100% volkoren echt wel behoorlijk zwaar is, maar sommige mensen zijn daar dol op.
weet ik niet, ik ben geen bakkerquote:Op woensdag 13 augustus 2014 14:08 schreef Bleie het volgende:
Hoe krijg je het dan zelf wel donkerder?
Dat is wel wat wettelijk vastgelegd is. Ik vraag me alleen of het ook gebeurt, want er is toch wel een enorm kleurverschil tussen ons 100% volkorenbrood en het 'volkoren' uit de supermarkt... Ik ben echt benieuwd hoe dat kan.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 13:33 schreef computergirl het volgende:
[..]
Volgens mij is bij volkoren vastgelegd dat er alleen volkorenmeel in mag zitten. Bij de bakker en bij supermarkt is volkoren qua kleur van kruim bijna gelijk, beetje beige/licht bruin met zichtbare vezels.
Die kleur is meer zoals bij ons een bruin brood. Ik vind dat vreemd. Wordt volkoren meel misschien ook gebleekt?quote:Op woensdag 13 augustus 2014 14:32 schreef computergirl het volgende:
[..]
weet ik niet, ik ben geen bakker
Dit is de kleur van volkoren brood bij de gemiddelde bakker, mogelijk kan hij donkerder uitvallen als het brood minder gerezen is?
[ afbeelding ]
Kleurstof toevoegenquote:Op woensdag 13 augustus 2014 14:08 schreef Bleie het volgende:
Hoe krijg je het dan zelf wel donkerder?
voor de vergelijking eens een wit, bruin en volkoren van jullie posten?quote:Op woensdag 13 augustus 2014 14:36 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Die kleur is meer zoals bij ons een bruin brood. Ik vind dat vreemd. Wordt volkoren meel misschien ook gebleekt?
ja, dat weet volgens mij iedereen welquote:Op woensdag 13 augustus 2014 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Als een brood deze kleur bruin is, zit er kleurstof in, gecarameliseerde mout.
Zelfde wat oud bruin zijn kleur geeft
[ afbeelding ]
We zullen binnenkort even goede vergelijkingsfoto's maken met drie naast elkaar. We snijden alleen niet zo vaak broden aan omdat we nu vooral voor andere mensen bakken.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 15:18 schreef loecje het volgende:
[..]
voor de vergelijking eens een wit, bruin en volkoren van jullie posten?
Je moest eens weten, zo'n beetje iedereen denkt donkerder=meer volkoren.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 17:20 schreef computergirl het volgende:
[..]
ja, dat weet volgens mij iedereen wel
Zo'n beetje iedereen? In dit topic geldt dit zeker niet, maar er zijn vast mensen in Nederland die nooit naar Keuri gsdienst van waarde of dergelijk gekeken hebben.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 18:55 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Je moest eens weten, zo'n beetje iedereen denkt donkerder=meer volkoren.
Voor alleen de buitenkant willen ze er ook nog wel eens 2% suiker doorheen doen. Dan wordt je korst diep donker van.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Als een brood deze kleur bruin is, zit er kleurstof in, gecarameliseerde mout.
Zelfde wat oud bruin zijn kleur geeft
[ afbeelding ]
Wellicht meer rijsmiddelen en brood verbeteraar spul waardoor het lichter lijkt?quote:Op woensdag 13 augustus 2014 14:34 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dat is wel wat wettelijk vastgelegd is. Ik vraag me alleen of het ook gebeurt, want er is toch wel een enorm kleurverschil tussen ons 100% volkorenbrood en het 'volkoren' uit de supermarkt... Ik ben echt benieuwd hoe dat kan.
Dat zou best kunnen, want het is natuurlijk voor het grootste deel gebakken lucht.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 21:46 schreef Molo het volgende:
[..]
Wellicht meer rijsmiddelen en brood verbeteraar spul waardoor het lichter lijkt?
Ik bedoelde kleur eigenlijk, maar luchtigheid ook natuurlijk jaquote:Op woensdag 13 augustus 2014 22:32 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dat zou best kunnen, want het is natuurlijk voor het grootste deel gebakken lucht.
Volkoren spelt:quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 15:25 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, thanks! Ik heb er inmiddels ook wel meer over gelezen en het klinkt als een puik brood, zij het wel loodzwaar ja Wat at je erbij/op?
Enneh, verzoekje.. Je foto's zijn schitterend maar eerlijk is eerlijk: met een hete oven en een scherp mesje krijgt haast iedereen wel een mooie korst voor elkaar!
Ik geloof absoluut dat jullie broden fantastisch zijn, maar ik zou af en toe toch ook graag een foto van het kruim willen zien.
Dat is wel de bedoeling. Heb al eens een workshop gegeven op Rotterdamse Oogst (Farmers Market), aangegeven dat ik plek had voor 6 a 8 mensen. Ik was de enige workshop die vol zat, met 9 personenquote:Op maandag 18 augustus 2014 20:49 schreef douche-eendje het volgende:
Ik hoop stiekem dat LHO straks in zn nieuwe werkplek eens wat workshops kan geven
Tof. Ik heb nog altijd een pot desem in de koelkast in ruststand staan en op zich heb ik alle ingrediënten in huis/of zo in huis te halen (molen in de buurt heeft echt prachtig meel&bloem), maar ik vind mijn brood niet altijd even mooi. Wellicht dat er wat truukjes zijn die ik nog niet ken of mijn kneedtechniek niet voldoende is, daarom wil ik stiekem wel eens de kunst afkijkenquote:Op maandag 18 augustus 2014 20:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dat is wel de bedoeling. Heb al eens een workshop gegeven op Rotterdamse Oogst (Farmers Market), aangegeven dat ik plek had voor 6 a 8 mensen. Ik was de enige workshop die vol zat, met 9 personen
Was erg leuk, enthousiaste mensen, mooie reacties. Workshop was vooral op het deeg gericht (want: Buiten, geen oven, en geen 27 uur de tijd), dus mensen thuis hun deeg laten rijzen en bakken. Foto's op laten sturen van resultaat; erg leuk om terug te zien
Heel mooi!quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 13:13 schreef Isegrim het volgende:
Vlechtbrood rozemarijn-honing van vandaag voor en na het bakken. Erg goed gelukt.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |