FOK!forum / Culinesse à gogo / Dulce de leche, Máxima's favoriete lekkernij
Mylenevrijdag 2 februari 2007 @ 20:16
quote:

Prins Willem-Alexander mag dan vandaag vijf jaar getrouwd zijn met Máxima, of hij vanavond de keuken ingaat om een Argentijnse maaltijd in elkaar te draaien, valt te bezien. De kroonprins laat koken liever aan zijn bedienden over. Wij hopen dat zij vandaag het favoriete Argentijnse gerecht van Máxima zullen bereiden: een pannenkoek met dulce de leche. Want wat Nederlanders hebben met pindakaas, dat hebben de Argentijnen met deze zoete karamelachtige pasta.


ZOETE liefde

DULCE DE LECHE, Máxima’s favoriete lekkernij

ROTTERDAM – Dulce de leche, ofwel ’het zoet van de melk’, is in heel Zuid-Amerika populair, met name kinderen zijn gek op het mierzoete spul. In Argentinië wordt het door de thee geroerd, als versiering voor de taart gebruikt en gesmeerd op boterhammen, pannenkoeken, ijs, bananen, meloen, cake en kaakjes. Argentijnse Nederlanders en vakantiegangers die het product in Zuid-Amerika hebben leren kennen, zijn dan ook blij dat Silvia Piezzi de karamelcrème een jaar geleden naar Nederland bracht.


De vergelijking tussen Silvia en onze prinses is snel gemaakt: een krachtige, charmante vrouw, die net als Máxima in Argentinië woonde, haar hart verloor aan een Nederlander en alles achterliet om in zijn moederland te gaan wonen. Silvia: „Ik had net op heel jonge leeftijd mijn beide ouders verloren, toen ik mijn man tegenkwam. Mijn studie medicijnen heb ik afgebroken en het was best lastig om opnieuw te beginnen in Nederland. Toch heb ik gevochten”, zegt ze terwijl ze een lepel dulce de leche door haar thee heen roert. „Ik geloof dat alles mogelijk is, als je liefde hebt.”
Jaren geleden ontmoette Silvia zelf de kroonprins en zijn vrouw in Rotterdam, waar ze als jonge vrouwelijke ondernemer was uitgenodigd. „Ik heb gezellig zitten praten met Máxima en WillemAlexander, ze waren heel vriendelijk en spontaan. Ik sprak Spaans met Máxima en een wethouder maande me Nederlands te spreken, maar Alexander kwam ertussen en zei: ’Laat haar en mijn vrouw even in hun eigen taal spreken alstublieft’.”
Vorig jaar begon Silvia met haar bedrijf 4Futuro naast groente en fruit ook dulce de leche te importeren. „Ik heb meteen Màxima en Alexander een paar potjes gestuurd en kreeg zelfs een reactie via de mail dat ze het erg lekker hadden gevonden!”

Oma
Als herinnering aan haar moeder en omdat haar zoon Georgy zijn oma nooit zal leren kennen, plakte Silvia haar moeders foto op de potten en noemde ze het product: ’Mijn Oma’. Het blauw met witte etiket – de kleuren van de Argentijnse vlag – werd ontworpen door dr. Borelli, een vriend van de familie. „In Argentinië worden kinderen door hun moeder of oma verwend met dulce de leche. Ik weet nog dat wij vroeger buiten speelden en mijn oma riep: ’Wie wil er een boterham met dulce de leche?’ Alle kinderen stoven dan naar binnen.”

Tradities
De karamelcrème, ook te maken door gecondenseerde melk te verwarmen, is dus niet zomaar een smeerseltje, maar een door de tradities heen gegeten lekkernij dat veel herinneringen doet opleven. „Laatst nog belde een oudere Argentijnse mevrouw, die vertelde dat ze het fantastisch vond dat ze de pasta die zij vroeger at, nu ook aan haar kleinkinderen kon laten proeven.” Rijk worden is niet Silvia’s streven, wel wil ze graag de potten zoveel mogelijk verspreiden, zodat iedereen het kan proeven.

En als we goed geld verdienen, dan wil ik 30 procent van de winst geven aan de armen in Zuid-Amerika. ” Na het ijs dat we net achter de kiezen hebben, met, jawel, dulce de leche, komt er nu stokbrood aan met het goudgele goedje.
Of je er niet tonnetje rond van wordt? „Nee, joh, het bevat minder vetten en calorieën dan chocoladepasta. Maar, ik doe dit natuurlijk niet elke dag. Dulce de leche is voor mij magie. Kom, doe je ogen eens dicht”, zegt ze. „Neem een hapje en laat het smelten op je tong. Voel je hoe zacht? Dat is liefde!” Een hele zoete, kleffe liefde, dat wel. Wie dulce de leche al jaren mist of het juist voor het eerst wil proeven, maakt het zelf of kijkt op www.dulcedeleche.nl voor de verkoopadressen.
Bij de Argentijnse restaurants Gaucho’s wordt het Argentijnse goud in verschillende desserts gebruikt.
bron

Wie heeft het weleens geproefd? Is het lekker?
Martijn_77vrijdag 2 februari 2007 @ 20:20
Ik ken het niet maar ben er wel benieuwd naar
Mylenevrijdag 2 februari 2007 @ 20:25
Ik ben het recept vergeten te plaatsen dat er bij hoort. Bij deze alsnog:

TheStonedOnevrijdag 2 februari 2007 @ 20:33
Erg goed voor de tanden

Maar lijkt me op zich wel wat om een keer te proberen
sannidinsdag 6 februari 2007 @ 00:00
mjah... nou heb ik nog steeds geen idee hoe het eruit ziet. Iemand een pic ervan?
milagrodinsdag 6 februari 2007 @ 00:03
typ het in op google en je wordt overladen met plaatjes, luie donder
arj1o1dinsdag 6 februari 2007 @ 06:47
Wij hebben de mijn oma in de supermarkt staan. Na dit artikel is er opeens meer vraag naar...
Sjeendinsdag 6 februari 2007 @ 11:44
Het is lekker... in België gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.



En inderdaad prima zelf te maken door blikjes gecondenseerde melk een paar uur te laten koken. Is hetzelfde spul als Jamie Oliver gebruikt in de Banoffee Pie

Lucilledinsdag 6 februari 2007 @ 13:29
Ik heb Dulce de Leche ontdekt tijdens een bezoek aan Argentinie. Ideaal spul als je energierijk eten wilt meenemen tijdens het wandelen bijvoorbeeld. Een relatief klein potje is genoeg om er een paar dagen mee rond te lopen, zelfs na een week alleen dit op je brood te smeren verveelt het voor geen meter. Ideaal toen ik in Patagonie aan het wandelen was.
EdPowersdinsdag 6 februari 2007 @ 14:05
Heeerlijk! Blikje gecondenseerde melk kopen, deze 1.5 tot 2 uur laten koken (afhankelijk van hoe zacht je wil dat het is, 1.5 uur is beter smeerbaar) en deze op een witte boterhman met boter smeren OF op een pannenkoek (summum!) OF met een lepeltje op een banaan smeren en dan een hap nemen. Je weet echt niet wat je proeft!!
littledrummergirldinsdag 6 februari 2007 @ 14:14
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
Mirjamdinsdag 6 februari 2007 @ 14:15
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 14:14 schreef littledrummergirl het volgende:
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
een beetje met bebogeen, maar dat ook niet echt.
zoal;s je kan zien in de post boven je is het vrij gemakkelijk te maken, probeer het eens
Captain_Fabulousdinsdag 6 februari 2007 @ 14:24
Ik heb toevallig een blikje gecondenseerde melk thuis staan...maar als WA een kok in dienst heeft, kan Maxima toch elke dag aan de zelfgemaakte Dulce zitten?
BadAssBitchSmutdinsdag 6 februari 2007 @ 15:53
Ow dat spul is zoooo lekker, ik ken het uit Venezuela, daar eten ze het op van die mega-hostie's (ik weet geen beter beschrijving )
Captain_Fabulousdinsdag 6 februari 2007 @ 15:55
Gooi vanavond maar eens een blikje melk in het water...
milagrodinsdag 6 februari 2007 @ 15:56
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Sjeendinsdag 6 februari 2007 @ 15:58
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het valt eigenlijk wel mee... tuurlijk het is zoet, maar niet zo 'de tanden vallen al uit je mond als je er naar kijkt'-zoet als bebogeen...
Lucilledinsdag 6 februari 2007 @ 16:15
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
Sjeendinsdag 6 februari 2007 @ 16:17
Ik vind het eigenlijk wel heel erg lekker... kwam net tot de ontdekking dat mijn potje hier in de koelkast niet goed meer is. Maar geen nood, ik ga morgen toevallig naar Maasmechelen, dus daar maar even de GB in
Lucilledinsdag 6 februari 2007 @ 16:19
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
milagrodinsdag 6 februari 2007 @ 16:26
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:15 schreef Lucille het volgende:

[..]

Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Sjeendinsdag 6 februari 2007 @ 16:28
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
* Sjeen krijgt ineens een idee
BadAssBitchSmutdinsdag 6 februari 2007 @ 16:29
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Captain_Fabulousdinsdag 6 februari 2007 @ 16:34


probeert zijn keyboard niet helmaal onder te kwijlen
Lucilledinsdag 6 februari 2007 @ 16:59
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:26 schreef milagro het volgende:

[..]

keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Yep, ik bedoelde gewoon stroop die je op bijvoorbeeld pannenkoeken doet.

Appelstroop is ook best lekker.
Lucilledinsdag 6 februari 2007 @ 17:00
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:29 schreef BadAssBitchSmut het volgende:

[..]

Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
Lucilledinsdag 6 februari 2007 @ 17:00
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:28 schreef Sjeen het volgende:

[..]

* Sjeen krijgt ineens een idee
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Sjeendinsdag 6 februari 2007 @ 17:03
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:

[..]

Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Dan moet je maar nadenken voor je iets post... doe ik ook nooit
BadAssBitchSmutdinsdag 6 februari 2007 @ 17:05
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:

[..]

Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
Ja ik weet man
Ik heb laatst wel Slakkie weer es gemeet en gister Heatwave nog
McGrywoensdag 7 februari 2007 @ 00:26
is ongeveer hetzelfde als de stroop uit stroopwafels.
Plastic_Powerwoensdag 7 februari 2007 @ 00:30
Klinkt goed, zeg
neinzaterdag 10 februari 2007 @ 14:35
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
Mirjamzaterdag 10 februari 2007 @ 14:35
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 14:35 schreef nein het volgende:
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
je moet het wel ín het blikje laten zitten!
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 14:37
Je moet het met blikje en al in een pan water doen.
neinzaterdag 10 februari 2007 @ 15:01
Serieus? Ow...goed dat ik t nog even vroeg dan
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 16:19
Ja. En uitkijken, want het blikje is erg heet.
Muckzondag 11 februari 2007 @ 11:01
lijkt me best lekker eigenlijk
binnenkort eens maken... heb ik gelijk weer eens een goed excuus om pannenkoeken te bakken
Wakeyzondag 11 februari 2007 @ 14:24
Aaah dulce de leche... lekker! Van sommige producten begrijp ik niet dat ze niet wereldwijd verkrijgbaar zijn. Dit is er een van, ik weet zeker dat het hier in hagelslag-land aan zou slaan want het is gewoon lekker en niet zo mierzoet als het artikel je doet geloven. Bovendien kun je het overal door en op doen... multifunctioneel spul!
Rapaillemaandag 12 februari 2007 @ 00:19
Volgens mij is dit echt van dat dikke mensen spul 'het potje is toch al open dus kan het potje ook wel op' ga het zeker eens proberen, uit zelfbehoud weet ik nu al dat ik niet te vaak moet eten...
Mr.Noodlemaandag 12 februari 2007 @ 00:29
Das toch net zo zoet en stroperig als de caramel in een "Mars" of is dat te makkelijk gedacht?
Captain_Fabulousmaandag 12 februari 2007 @ 09:11
Dus een half uur het blikje in heet water is genoeg, als ik dat recept zie? Ik had ergens anders gezien dat het een uur of twee moest, wat is het nu?
EdPowersmaandag 12 februari 2007 @ 09:15
Het is best zoet maar als je er weinig van op je boterham of pannenkoek smeert valt het reuze mee.

(als je zoetfreak bent moet je een gaatje prikken in het blikje en de melk eruit slurpen
guntherschneidermaandag 12 februari 2007 @ 11:18
Vorige week een blikje frisian lady 2,5 uur later koken...

in één woord: Hemels!
(zelf even in een jampotje gedaan)


De perfecte basis voor gebak en toetjes!
Na 2,5 uur is de pasta vrij stevig en goed smeerbaar. Wellicht voor toetjes geeft iets korter koken een gemakkelijker te verwerken product.


Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland

[ Bericht 26% gewijzigd door guntherschneider op 12-02-2007 11:40:54 (aanvulling) ]
Maeryckemaandag 12 februari 2007 @ 11:19
Het recept is redelijk eenvoudig. Ik ga het van de week eens proberen
Quispizaterdag 17 februari 2007 @ 17:26
Ik heb een blikje 1,5 uur gekookt en het is echt heeeerlijk spul!!
Mirjamzaterdag 17 februari 2007 @ 20:58
ik ga het binnenkort ook maar eens doen
hadooit een banoffee taart gemaakt, dat spul in de magnetron, maar het werd later te hard, moest echt die taart hakken..
Isabeauzondag 18 februari 2007 @ 00:05
quote:
Op maandag 12 februari 2007 11:18 schreef guntherschneider het volgende:
Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland
Ik ken het ook helemaal niet Maar dit topic inspireert wel om het toch een keer te gaan maken
Its-Jojo-4youzondag 18 februari 2007 @ 00:42
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Mirjamzondag 18 februari 2007 @ 01:26
quote:
Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
gewoon, in het blik als ik het goed heb
Crashcatzondag 18 februari 2007 @ 01:37
Crepe de dulce de leche ijs bij gauchos

Nu een pot van haagen daz en even kieken of da lekker is
guntherschneiderzondag 18 februari 2007 @ 20:23
quote:
Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Gesloten en onder water.
Let er op dat het blikje goed onder water blijft. (anders wordt het te warm)
Maeryckezondag 18 februari 2007 @ 20:48
quote:
Op zondag 18 februari 2007 20:23 schreef guntherschneider het volgende:

[..]

Gesloten en onder water.
Let er op dat het blikje goed onder water blijft. (anders wordt het te warm)
In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.
guntherschneiderzondag 18 februari 2007 @ 20:58
quote:
Op zondag 18 februari 2007 20:48 schreef Maerycke het volgende:

[..]

In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.
Als je het volledige recept volgt wel.
Bij bereiding met het blikje gecondenseerde melk hoeft dat niet (Gemakkelijk recept)
Its-Jojo-4youzondag 18 februari 2007 @ 23:07
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt

Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
guntherschneidermaandag 19 februari 2007 @ 10:45
quote:
Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt

Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
smakelijk!
Binkstermaandag 19 februari 2007 @ 19:56
Als je het met een blikje doet, stel je zet het in de snelkookpan, is het dan ook sneller klaar?
Its-Jojo-4youmaandag 19 februari 2007 @ 20:05
ja, maar ik weet niet of het er beter van wordt. Maar als je het gaat proberen laat ff weten of het beter is
Black-Holemaandag 19 februari 2007 @ 20:33
Jamie Oliver heeft er ook een heerlijk recept over, een caramel appeltaart. Vreselijk machtig maar zo ontzettend lekker
ma_jojomaandag 19 februari 2007 @ 23:37
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt .
vatsdinsdag 20 februari 2007 @ 07:08
quote:
Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt .
Ik weet waar Abraham de mosterd haalt
Mirjamdinsdag 20 februari 2007 @ 07:13
quote:
Op maandag 19 februari 2007 20:33 schreef Black-Hole het volgende:
Jamie Oliver heeft er ook een heerlijk recept over, een caramel appeltaart. Vreselijk machtig maar zo ontzettend lekker
posten dan
guntherschneiderdinsdag 20 februari 2007 @ 09:21
quote:
Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt .


(of ging je dit adresje niet vrijgeven?)
NoSigardinsdag 20 februari 2007 @ 12:30
MAar is het nu alleen maar een ingekookt blikje melk zoals ik de indruk krijg, of moet je het recept van Schatje volgen...?

[ Bericht 1% gewijzigd door NoSigar op 20-02-2007 12:55:49 ]
guntherschneiderdinsdag 20 februari 2007 @ 12:45
Ja, een verhit blikje "gecondenseerde en gezoete" melk. (Heerlijk die eenvoud )
Je kunt het ook maken middels het eerder genoemde recept maar dat is een stukje omslachtiger...
releazedinsdag 20 februari 2007 @ 16:18
Nou, mn vriend is vandaag begonnen aan dit goedje. Hij was begonnen op hoog vuur maar na een uur was het nog geen pasta, dus ik zei tegen hem, dr staat toch op laag vuur in het recept? Dus toch maar op laag vuur gezet en het begint nou ergens op te lijken. Het is zo dik als gewone stroop nu, dus ik laat het nog even opstaan. Natuurlijk al wel even gesmikkeld van dit goedje en het is een zeer bijzondere romige smaak, mieeeeerzoet. Zal het denk ik wel goed doen als een soort glacé.
NoSigardinsdag 20 februari 2007 @ 17:10
Net een blikje op het vuur gezet, maar tot mijn schrik bleek ik gezoete melk met suiker gekocht te hebben. Ik wist niet dat dat ook bestond. Ik neem aan dat ik het nu fout doe, helaas....
Mirjamdinsdag 20 februari 2007 @ 17:11
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:10 schreef NoSigar het volgende:
Net een blikje op het vuur gezet, maar tot mijn schrik bleek ik gezoete melk met suiker gekocht te hebben. Ik wist niet dat dat ook bestond. Ik neem aan dat ik het nu fout doe, helaas....
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
cora4034dinsdag 20 februari 2007 @ 17:24
Het klinkt wel
Isabeaudinsdag 20 februari 2007 @ 17:25
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
Black-Holedinsdag 20 februari 2007 @ 17:41
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
Die ja, mijn Turkse winkel heeft ze dacht ik van Nestle, wordt verkocht als gesuikerde/gezoete melk.
Mirjamdinsdag 20 februari 2007 @ 17:41
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
ja
Black-Holedinsdag 20 februari 2007 @ 17:52
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 07:13 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

posten dan
Bij deze:

Ingredienten:
Voor het deeg:
1 vanillestokje
125gr boter
100gr poedersuiker
snufje zout
250gr bloem
geraspte schil van een halve citroen
2 eidooiers
2 eetlepels koude melk of water

Voor de vulling
2 blikjes van 400gr gecondenseerde melk of kant en klare dulce de leche)
4 middelgrote appels
2 grote eetlepels poedersuiker.

Kook de gecondenseerde melk in een ruime pan met water zachtjes 3 uur. Zorg ervoor dat het niet droogkookt want anders klappen de blikjes uit elkaar.

Maak deeg van het merg van het vanillestokje, alle overige ingredienten (behalve de melk of water) een kruimelig deeg. Als het eruit ziet als broodkruim dan pas de melk of water toevoegen. Kneed het deeg niet te lang en verpak het daarna in folie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast. Hierna bekleed je het deeg in een springvorm van 28cm doorsnee en zet het daarna een uur in de vriezer.

Schil intussen de appels, doe ze in partjes en maak hiervan kleine plakjes. Haal ze hierna door de poedersuiker. Bekleed hierna de springvorm met de toffee/dulce de leche en leg hierop de appelplakjes. Bak de taart voor 40 minuten in een voorverwarmde over van 180 graden. Erg lekker met vanille ijs.
NoSigardinsdag 20 februari 2007 @ 17:59
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Oh, gelukkig.
Dat stond hierboven nergens zo duidelijk vermeldt, duidelijk genoeg voor mij althans .
NoSigardinsdag 20 februari 2007 @ 20:32
Het is gelukt. Nu eens kijken wat ik ermee zal doen, dat recept hierboven lijkt me wel wat. Ik heb het inmiddels in een jampotje gedaan.
Hoe moet ik het bewaren, en hoe lang blijft het goed?
Maeryckedinsdag 20 februari 2007 @ 21:32
Ik heb ook een blikje gecondenseerde melk kunnen scoren (was nog best lastig trouwens, de plaatselijke AH en C1000 hadden ze niet eens).
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maar Dit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
Its-Jojo-4youdinsdag 20 februari 2007 @ 22:01
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Ik heb ook een blikje gecondenseerde melk kunnen scoren (was nog best lastig trouwens, de plaatselijke AH en C1000 hadden ze niet eens).
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maar Dit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pasta
NoSigardonderdag 22 februari 2007 @ 14:02
En dit is de taart gisterenavond. Hij is lekker .

JacMardonderdag 22 februari 2007 @ 14:58
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 14:02 schreef NoSigar het volgende:
En dit is de taart gisterenavond. Hij is lekker .

[afbeelding]
Dat ziet er lekker uit!
Zij-en-Hijdonderdag 22 februari 2007 @ 16:49
quote:
Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt

Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Gewoon koken en dan dat blik afkoelen laten?
Of moet het warm geopend worden om het nog makkelijk uit dat blikje over te doen in een pot?
Its-Jojo-4youdonderdag 22 februari 2007 @ 21:40
Als je dat doet zou je wel eens ernstige brandwonden kunnen oplone. Er staat een ov erdruk op het blik als het warm is en als je het heet opent heb je kans dat het eruit spuit. Dus eerst al laten koelen
minilotjedonderdag 22 februari 2007 @ 21:48
Yep, eerst laten afkoelen. Als je het blikje in een bak koud water zet na het koken dan is het na een minuutje of vijf al wel genoeg afgekoeld om open te maken.
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maar Dit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
Ik had een keertje niet zo erg op de tijd gelet en het blikje al na anderhalf uur uit het water gehaald. Het resultaat was niet zozeer een dunnere toffee, maar gewoon een grote klomp dikke toffee met erbovenop een laagje ongekaramelliseerde melk.
arj1o1donderdag 22 februari 2007 @ 22:00
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 22:01 schreef Its-Jojo-4you het volgende:

[..]

Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pasta
staat vaak bij de etno-artikelen.. c1000 heeft het iig, van de friesche vlag
minilotjedonderdag 22 februari 2007 @ 22:01
Oh, en voor wie wil weten waar in de supermarkt naar gezocht moet worden:



Blikkie aan de rechterkant. Overigens wordt de melk voor zover ik weet zelfs bij verschillende supermarktketens in mijn kleine dorp verkocht, dus ik kan me niet voorstellen dat er erg veel AH's en C1000's zijn die ze niet in het assortiment hebben. Zoals eerder gezegd: in hetzelfde schap als de Conimexproducten.
Mirjamdonderdag 22 februari 2007 @ 23:25
soms staat het bij de koffiemelk
NoSigarvrijdag 23 februari 2007 @ 01:02
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 14:58 schreef JacMar het volgende:

[..]

Dat ziet er lekker uit!
Hij was wel een beetje mislukt . Het deeg werd niet korrelig maar bleef vochtig en de bodem is wat te dik en had gaarder kunnen zijn. Als gevolg van te weinig tijd en vergeetachtigeheid e.d.
Tasjevrijdag 23 februari 2007 @ 13:29
Ik ga morgen deze taart maken!
quote:
Schuimtaart met aardbeien

300 g Dulce de Leche voor banketbakkerij
1 ronde schuimplaat
30 schuimpjes
200 cm3 witte chocolade
200 cm3 room
200 g aardbeien
100 g halfbittere chocolade om te decoreren


Plaats de ronde schuimplaat in een springvorm. Hak de chocolade.
Verwarm de room en giet over de witte chocolade. Heel goed roeren en lauw laten worden
Breng de witte chocolade room aan op de schuim bodem en plaats in de ijskast. Zodra stevig, besmeer het met Delche de Leche.
Halveer de aardbeien en plaats ze op de Dulche de Leche. Eindig met een laag schuimpjes en versier met gesmolte halfbittere chocolade.
Hier kon je kant en klare Dulce de leche voor gebruiken, maar ik had toevallig nog een blikje gecondenseerde melk en nu wil ik het daarmee proberen
Zou ik die dulce de leche vanavond al kunnen maken en morgenochtend in de taart kunnen gebruiken?
Mirjamvrijdag 23 februari 2007 @ 14:17
dat lijkt me geen probleem toch? aangezien je het langer kunt bewaren
Maeryckevrijdag 23 februari 2007 @ 16:41
Hoe kom je aan de schuimplaat als ik vragen mag?

Overigens heb ik vandaag zo'n blikje in een pan gegooid en twee uur later... Dulce de Leche! De echte, zoals dat ook in de Haagen Dasz ijs is verwerkt

Smaakt ook prima met versgebakken cake
neinvrijdag 23 februari 2007 @ 16:42
Het blikje ligt in het pannetje...ben benieuwd!
Tasjevrijdag 23 februari 2007 @ 17:11
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 16:41 schreef Maerycke het volgende:
Hoe kom je aan de schuimplaat als ik vragen mag?
Die ga ik ook zelf maken, met eiwit en suiker gewoon maken
Mylenevrijdag 23 februari 2007 @ 17:14
Ik heb vanmiddag een blikje gecondenseerde melk van Friesche Vlag bij de Appie gekocht. Ik ga het morgen of een zondag maar eens 2 uur koken in een pannetje. Ik ben benieuwd .
neinvrijdag 23 februari 2007 @ 20:05
aah..damn dit is ZOET! Wel zeer machtig, had een crackertje met dit spul genomen, zat meteen ook vol!

Vergeet niet af en toe je blikje te draaien tijdens het koken, bij mij was een helft zachter dan de andere helft..heb t flink moeten doorroeren

Mijn mening over de smaak:
Wel lekker, maar je moet er wel echt zin in hebben. Ga dit weekend pannekoekjes bakken en het daarop smeren
Reesezaterdag 24 februari 2007 @ 15:59
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:52 schreef Black-Hole het volgende:

[..]
recept Appeltaart met fudge


* Reese kopieert, plakt en print..

Zo te zien heb ik alles in huis . Lekker zeg, ik ga aan de slag!
NoSigarzaterdag 24 februari 2007 @ 17:11
Dat lijkt me echt mierzoet met die schuimpjes en die chocolade en die ddl.
Isegrimzaterdag 24 februari 2007 @ 17:19
Dit lijkt zo te zien erg op Indiase burfi's. Lekker.
Tasjezaterdag 24 februari 2007 @ 20:10
quote:
Op zaterdag 24 februari 2007 17:11 schreef NoSigar het volgende:
Dat lijkt me echt mierzoet met die schuimpjes en die chocolade en die ddl.
Was het ook Heel zwaar en heel machtig, maar wel lekker

Eindresultaat:

neinzaterdag 24 februari 2007 @ 20:43
Hoe moet je het bewaren trouwens? Heb t nu maar in de koelkast gezet...
En hoelang blijft zoiets ongeveer goed?
releazezondag 25 februari 2007 @ 09:54
ik smeer het nou sochtends op mn brood, erg lekker
heb ook een potje aan mn ouders gegeven, die waren er ook wel over te spreken!
Zij-en-Hijvrijdag 2 maart 2007 @ 11:54
quote:
Op zaterdag 24 februari 2007 20:43 schreef nein het volgende:
Hoe moet je het bewaren trouwens? Heb t nu maar in de koelkast gezet...
En hoelang blijft zoiets ongeveer goed?
Dat wil ik dus ook graag weten:

* Als ik het in de koelkast bewaar wordt het dan niet te taai om te verwerken?
* Hoe lang blijft het goed?

En over het bereiden:
* 2 uur koken is dus voldoende. Moet het blik onder water staan?
* Moet het op hoog/half-hoog/laag vuur?

Wie kan me verder helpen? Ik wil het morgen gaan maken.
Mirjamvrijdag 2 maart 2007 @ 11:55
blikje moet onder water, en het water moet koken, dus gewoon het water kokend houden. misschien af en toe wat water erbij ivm verdamping
verder heb ik er nog geen ervaring mee
releazevrijdag 2 maart 2007 @ 12:14
10 dagen geleden hebben wij het goedje gemaakt volgens het bovenvermelde recept, dus echt met melk en suiker, niet de zoete melk.. we hebben het gelijk in de koelkast gezet en in de koelkast werd het natuurlijk een stuk taaier, maar nogsteeds goed smeerbaar. mn vriend zei dat het in de koelkast gezet moet worden vanwege de suiker en de melk, die combinatie op kamertemperatuur schijnt nogal heerlijk lekker te zijn voor bacterieen. (aangezien er geen conserveringsmiddelen in zitten) nuja goed.
Een paar dagen geleden kwam ik er achter dat de dulce de leche wel aan het kristaliseren/carameliseren oid is. Dus, gewoon kleine harde suikerstukjes, zo groot als suikerkristallen zeg maar. Ik weet niet of dit komt omdat dit nu een week oud is, of dat het komt omdat het potje bijna leeg begint te raken enzo, en het smaakt nogsteeds prima maar het ligt wat minder zacht in de mond. De smaak is nog hetzelfde, en nog geen spoor van een overdaad aan bacterieen of schimmels.
reemzaterdag 21 februari 2009 @ 17:17
Klein schopje:

Dulce de Leche is tegenwoordig ook bij de AH XL te koop, dus daar ga ik het dadelijk even halen. Daarna volgt ongetwijfeld een recensie over de kwaliteit van het goedje. In Argentinië heb ik veel verschillende merken geprobeerd, eens kijken hoe "Mijn Oma" scoort.
Isabeauzaterdag 21 februari 2009 @ 23:47
quote:
Op zaterdag 21 februari 2009 17:17 schreef reem het volgende:
Klein schopje:

Dulce de Leche is tegenwoordig ook bij de AH XL te koop, dus daar ga ik het dadelijk even halen. Daarna volgt ongetwijfeld een recensie over de kwaliteit van het goedje. In Argentinië heb ik veel verschillende merken geprobeerd, eens kijken hoe "Mijn Oma" scoort.
Die is al een tijdje te koop en ik vond het echt niet lekker vergeleken met wat je zelf maakt van gecondenseerde melk.
Isabeauzaterdag 21 februari 2009 @ 23:49
En dan gelijk in dit topic even de waarschuwing dat het blikje kan ontploffen (is iemand op fok dus overkomen, incl. lelijke brandwonden...)
RobinOokzondag 22 februari 2009 @ 01:29
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
Its-Jojo-4youzondag 22 februari 2009 @ 12:29
quote:
Op zondag 22 februari 2009 01:29 schreef RobinOok het volgende:
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
idd, blikjes moeten een normale commerciële sterilisatie kunnen doorstaan. (ongeveer 10 minuten bij 120°C). Dus de pan zou drooggekookt moeten zijn en daardoor zou de temperatuur verder opglopen moeten zijn.
Uiteraard is het nooit verstandig om onder druk staande voorwerpen te laten vallen.

(ik weet niet wat er gebeurd is, dit heeft meer met mijn werk te maken)
Its-Jojo-4youzondag 22 februari 2009 @ 12:30
en ter aanvulling op reem, ik heb het ook bij Jumbo gezien, alleen niet gekocht, leek me al niet lekker.
Curiosityzondag 22 februari 2009 @ 19:50
In een pan net onder water zetten, 3 uur laten koken, zachtjes en weer bijvullen als het niet meer onder staat,en af laten koelen voordat je het opent.
Heerlijk over roomijs.
ColdFeetzondag 22 februari 2009 @ 20:06
quote:
Op zondag 22 februari 2009 01:29 schreef RobinOok het volgende:
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
Ook af laten koelen in de pan met water!
Isabeauzondag 22 februari 2009 @ 23:35
quote:
Op zondag 22 februari 2009 20:06 schreef ColdFeet het volgende:

Ook af laten koelen in de pan met water!
Volgens mij was dat het probleem dus.
Fakkanmaandag 23 februari 2009 @ 01:09
Ik heb gisteren dit recept gemaakt:

http://www.chocolatetradingco.com/magazine.asp?section=28&id=36

Bij de ganache heb ik een beetje blauwe kaas gedaan en i.p.v. de karamelsaus heb ik een veeg dulce de leche erbij geserveerd. Ik denk dat weinig toetjes in sterrenrestaurants hieraan kunnen tippen, zo lekker was het.
vaagselmaandag 23 februari 2009 @ 01:14
Heb je elke stap zelf gemaakt? Verslag graag met ervaringen etc!
Fakkanmaandag 23 februari 2009 @ 02:11
quote:
Op maandag 23 februari 2009 01:14 schreef vaagsel het volgende:
Heb je elke stap zelf gemaakt? Verslag graag met ervaringen etc!
Dit recept is bij mij 5 keer mislukt voordat het een keer goed ging.

Dit recept is in principe vrij simpel als je let op het volgende:

1. Wat ik vervelend vond was het handmatig kloppen van de eieren. Gebruik een staafmixer o.i.d. als je geen lamme arm wilt krijgen.

2. Gebruik niet een te groot blokje ganache, want dan zijn de wanden van je coulant niet stevig genoeg om een bolletje ijs te dragen en bestaat de kans dat hij instort. Wanneer je te weinig ganache gebruikt heb je in principe gewoon een chocolade soufflé.

3. In het recept van Michel Bras is de korst van de coulant hard, maar als je het recept volgt blijkt dat het resultaat eigenlijk meer op een ( gevulde) soufflé lijkt. Hoe hij die harde korst voor mekaar krijgt is mij een raadsel.

4. Ik heb een aantal keer de exacte hoeveelheden van de ingrediënten gebruikt zoals die staan in het recept van Bras, maar ik had telkens een tekort aan soufflé mix. Ik heb gekeken in de Larousse en daar staat een recept in voor chocolade soufflé. Ik gebruik nu dat recept.

5. Het idee om blauwe kaas aan de ganache toe te voegen heb ik van Heston Blumenthal.



Overigens kan je op dit filmpje zien dat het eigenlijk gewoon een soufflé is.

6. Let erop dat het een paar uur duurt voordat de ganache bevroren is en in blokjes kan worden gesneden. Het is daarom beter om de ganache een dag van te voren te maken en in de vriezer te stoppen.

7. Je kan in principe gewoon roomijs van Hertog o.i.d. gebruiken, maar zelf vind ik het jammer om bij zo'n 3 michelinsterrentoetje (?) niet zelfgemaakt ijs te serveren. Het verschil proef je toch wel een beetje.

8. Gebruik voor dit recept echt goede chocolade van minstens 75 procent. Bij de chocolade en blauwe kaas ganache kan je beter wat suiker toevoegen, want 75% procent cacao chocolade+blauwe kaas= bitter.

9. Pas op dat de coulant niet instort. De kans dat dit gebeurt is nog groter als bij een normale soufflé. Gewoon 12 minuten in de oven doen en de oven dicht laten.

Resultaat: Zoet van de dulce de leche en de ganache + bitter van de chocolade en de blauwe kaas + warm en machtig van de coulant + koud en zacht van het ijs = chocolate heaven.

EDIT:

Ik heb in één dag meerdere malen dit recept verkloot. Misschien denk je, wat bezielt iemand om hetzelfde recept tig keer op een dag te maken: ach ja, het was zaterdag en ik had het huis voor mijzelf.
Fakkanmaandag 23 februari 2009 @ 13:48
Even over die blikmethode. Een vriend van mij heeft het laatst geprobeerd, precies volgens het boekje en het is alsnog ontploft. Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden. Ik raad jullie de au bain marie methode aan, want die is veiliger en duurt maar iets langer.
ColdFeetmaandag 23 februari 2009 @ 13:50
quote:
Op maandag 23 februari 2009 13:48 schreef Fakkan het volgende:
Even over die blikmethode. Een vriend van mij heeft het laatst geprobeerd, precies volgens het boekje en het is alsnog ontploft. Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden. Ik raad jullie de au bain marie methode aan, want die is veiliger en duurt maar iets langer.
Huh? Hoe had hij het gedaan, dan? En wat noem jij de au-bain-mariemathode? Gecondenseerde melk in een kom boven een pan kokend water?
Fakkanmaandag 23 februari 2009 @ 14:04
quote:
Op maandag 23 februari 2009 13:50 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Huh? Hoe had hij het gedaan, dan? En wat noem jij de au-bain-mariemathode? Gecondenseerde melk in een kom boven een pan kokend water?
Ja precies. In een kom boven een pan kokend water. Als je één kan gecondenseerde melk gebruikt duurt het misschien een kwartier langer. Mijn vriend zegt dat hij het kannetje uit het hete water heeft gehaald en in de wasbak had gelegd om af te laten koelen. Daar is er een scheurtje ontstaan in het blik, al gebeurde het niet met heel veel kracht. Het was een blikje van Friesche Vlag, die je bij de AH kan kopen.
diamantmaandag 23 februari 2009 @ 14:19
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)

Ik hoop dat het aanslaat en dat Campina het begint te vervaardigen aangezien we in Nederland Melk zat hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat een melkproducent als nederland dit goedje moet gaan importeren.
ColdFeetmaandag 23 februari 2009 @ 14:23
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:04 schreef Fakkan het volgende:

[..]

Ja precies. In een kom boven een pan kokend water. Als je één kan gecondenseerde melk gebruikt duurt het misschien een kwartier langer. Mijn vriend zegt dat hij het kannetje uit het hete water heeft gehaald en in de wasbak had gelegd om af te laten koelen. Daar is er een scheurtje ontstaan in het blik, al gebeurde het niet met heel veel kracht. Het was een blikje van Friesche Vlag, die je bij de AH kan kopen.
Dat zei ik toch, je moet ze in de pan met heet water af laten koelen
reemdinsdag 24 februari 2009 @ 00:56
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)
En waar komt deze wijsheid vandaan?
MinderMutsigdinsdag 24 februari 2009 @ 14:28
Hmmm lekker.
diamantdinsdag 24 februari 2009 @ 14:33
quote:
Op dinsdag 24 februari 2009 00:56 schreef reem het volgende:

[..]

En waar komt deze wijsheid vandaan?
http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche#Origins
RobinOokdinsdag 24 februari 2009 @ 14:47
Misschien omdat je die blikjes tegenwoordig met een lipje kunt open trekken? Dat ze daardoor minder stevig zijn? Dat zou kunnen. Ik heb er in ieder geval nog nooit last van gehad.

Het grappige is dat je ook gewoon meer dan 1 blikje tegelijk kunt koken en de anderen in de kast terug kunt zetten. Ze zijn gewoon nog even lang houdbaar als voordat je ze kookte. Misschien nog wel langer. Altijd handig om op voorraad te hebben, toch?

Mij beviel dit simpele "receppie" wel:



Bastognekoeken, caramelsaus, banaan. Eventueel nog chocola erbij als je hebt.
Meer hoeft dat niet te zijn. Yum.
-Mellow-dinsdag 24 februari 2009 @ 15:01
ikvinnutvies
-Mellow-dinsdag 24 februari 2009 @ 15:02
quote:
Op dinsdag 24 februari 2009 14:47 schreef RobinOok het volgende:


Mij beviel dit simpele "receppie" wel:

[ afbeelding ]

Bastognekoeken, caramelsaus, banaan. Eventueel nog chocola erbij als je hebt.
Meer hoeft dat niet te zijn. Yum.
RobinOokdinsdag 24 februari 2009 @ 15:06
Ja, vies he?
Dat zeggen mijn heupen ook.
Hikdinsdag 24 februari 2009 @ 16:15
Ik heb het echt te veel gegeten daar. Iedere ochtend weer zo'n halve pot op je brood en het komt echt je neus uit op een gegeven moment...
reemdinsdag 24 februari 2009 @ 16:18
dat receppie gaan we dadelijk eens even uitproberen!
RobinOokdinsdag 24 februari 2009 @ 16:26
Leuk! En doe dan voor de lol eens op 1 hapje ook wat kruidnagelpoeder. Kijken wat je daarvan vindt.
Innocencewoensdag 25 februari 2009 @ 10:38
Binnenkort ook eens proberen.

Maar blikje constant onder water houden bij het verhitten en het dan om af te koelen van het vuur af halen en in het water laten afkoelen? Of koud water erbij gieten?

Ben nogal van de stomme ongelukken in de keuken en heb geen zin in brandwonden.
ColdFeetwoensdag 25 februari 2009 @ 10:43
quote:
Op woensdag 25 februari 2009 10:38 schreef Innocence het volgende:
Binnenkort ook eens proberen.

Maar blikje constant onder water houden bij het verhitten en het dan om af te koelen van het vuur af halen en in het water laten afkoelen? Of koud water erbij gieten?

Ben nogal van de stomme ongelukken in de keuken en heb geen zin in brandwonden.
Zorg dat het blikje in de pan ALTIJD onder water staat! Als het waterpeil daalt in de pan: warm water bijgieten! Water hoeft niet 'hard' te koken, zodra het kookt, draai je het vuur op z'n laagst en doe je een deksel op de pan.

Dan na een paar uur het vuur uitzetten, de pan gewoon laten staan en na een uur eens proberen het blikje uit het water te halen, al dan niet met een keukentang. De inhoud blijft best lang heet!

Toffee maken is geen haastklus Ik doe het op een zondagmiddag, en dan meteen 4 blikjes tegelijk; je kunt ze jaaaaaren bewaren.
RobinOokwoensdag 25 februari 2009 @ 12:42
Ik zou er nooit koud water bij doen, Innocence. Grote temperatuurschommelingen zijn nooit een goed idee bij dingen die kunnen ploffen. Ik haal het wel altijd uit het water en laat het dan gewoon een nacht rustig afkoelen. Zoals ik eerder al zei, zolang je het dicht laat is het zo ongeveer eeuwig houdbaar. Dus haast en snel afkoelen is helemaal niet nodig. Koelkast is ook niet nodig. Het kan zo terug de voorraadkast in. (wel etiketje even bewaren en er terug op plakken)

En ik zou zorgen dat je een goed grote pan hebt, waarbij het blikje dus ruim onder water staat. Aan de kook brengen, deksel erop, zachtjes zetten en dan na een half uurtje checken. Maar ik hoef nooit water bij te gooien, wil dat risico niet eens lopen dat de bovenkant droog komt te staan, dus grootste pan. Eenmaal aan de kook maakt het niet uit hoor, dat het veel water is.

Of, dat doe ik ook wel eens, in het 2e compartiment van mijn slowcooker als ik in het andere compartiment een stoofpotje aan het bereiden ben. Maar ja, zo'n slowcooker heeft vast niet iedereen in huis.
reemwoensdag 25 februari 2009 @ 13:54
quote:
Op dinsdag 24 februari 2009 16:26 schreef RobinOok het volgende:
Leuk! En doe dan voor de lol eens op 1 hapje ook wat kruidnagelpoeder. Kijken wat je daarvan vindt.
Kruidnagelpoeder had ik niet in huis, maar de rest van je recept heb ik wel gevolgd en was erg lekker. Mooie smaakcombinatie van zoet en bitter. Mijn huisgenoten zijn nu fan, dus dat betekent dat ik de komende dagen wel vaker dit zal moeten maken
Solaarwoensdag 25 februari 2009 @ 14:25
Inderdaad erg lekker. Zag hierboven een recept staan met banaan en koekjes, het is ook lekker om daar nog kiwi aan toe te voegen, omdat het iets zuurder is.

[ Bericht 87% gewijzigd door Solaar op 25-02-2009 14:29:17 (aah, tweede pagina.) ]
RobinOokwoensdag 25 februari 2009 @ 15:11
Sorry, maar daar kan ik me dan weer niks bij voorstellen, dat dat lekker zou zijn, kiwi met caramelsaus.
R_Bwoensdag 25 februari 2009 @ 16:15
Je kan dat leche condensada ook gebruiken om lekkere rijstepudding mee te maken...
Innocencewoensdag 25 februari 2009 @ 18:22
Staat zachtjes te koken nu, in een ruime pan met water. Laat ik het vanavond weer afkoelen en morgenochtend eens kijken of ik het lekker vind.
Innocencedonderdag 26 februari 2009 @ 20:39
Het is gelukt! Vind het zo los eigenlijk niet eens lekker, maar heb het tussen koekjes gedaan, echt hemels!

Twee koffieleutjes van Peijnenburg met een dikke laag ertussen, ook lekker bij de thee

Smaakt trouwens heel erg naar de caramel shortcake die ze bij mij op school verkopen, die ga ik dan ook eens zelf proberen te maken. Gewoon koekjesdeeg, met een dikke laag dulche de leche en gesmolten chocolade erover.
Muckvrijdag 27 februari 2009 @ 13:24
Ik heb inmiddels contact gehad met Friesche vlag, en die hebben sowieso nog nooit gehoord van Dulce de Leche, maar na even zoeken op internet, raden ze mensen toch ten strengste af om het te maken door blikjes te verwarmen
RobinOokvrijdag 27 februari 2009 @ 14:24
*proest* De halve wereld doet dit al eeuwen, maar Friesche vlag heeft er nog nooit van gehoord. Ja hoor.
ColdFeetvrijdag 27 februari 2009 @ 14:25
Wat een bullshit. Volgende keer gewoon in de pan af laten koelen, Muck!
Muckvrijdag 27 februari 2009 @ 14:28
quote:
Op vrijdag 27 februari 2009 14:25 schreef ColdFeet het volgende:
Wat een bullshit. Volgende keer gewoon in de pan af laten koelen, Muck!
ja, ik heb het ondertussen al weer een keer gemaakt en dat ging prima

toch blijft het vreemd... 100 keer maken, geen enkel probleem, en ineens gaat het helemaal mis
Het enige dat ik kan bedenken is dat er ergens een zwakke plek in het blikje gezeten heeft ofzo.
enniewee, de brandwond geneest mooi, ik bak weer taart, komt wel weer goed
Isabeauvrijdag 27 februari 2009 @ 23:15
quote:
Op vrijdag 27 februari 2009 13:24 schreef Muck het volgende:
Ik heb inmiddels contact gehad met Friesche vlag, en die hebben sowieso nog nooit gehoord van Dulce de Leche, maar na even zoeken op internet, raden ze mensen toch ten strengste af om het te maken door blikjes te verwarmen
Dat méén je niet!! Wat een onzin

En daarbij zou ik het als bedrijf ook afraden ivm mogelijkheid op rechtszaken als het een keer mis gaat
MrKawadazaterdag 28 februari 2009 @ 07:42
lekker
Captain_Fabulousdinsdag 5 mei 2009 @ 13:05
Gisteren een blikje friese vlag in het kokende water gezet, kwam ik er vanochtend achter dat het dus de hele nacht op het vuur heeft gestaan...maar blikje was niet drooggekookt dus vanavond maar zien wat het nu is, erst maar een dag laten afkoelen!
Muckdinsdag 5 mei 2009 @ 13:41
quote:
Op dinsdag 5 mei 2009 13:05 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Gisteren een blikje friese vlag in het kokende water gezet, kwam ik er vanochtend achter dat het dus de hele nacht op het vuur heeft gestaan...maar blikje was niet drooggekookt dus vanavond maar zien wat het nu is, erst maar een dag laten afkoelen!
dat zal wel zwart geworden zijn ben ik bang
Captain_Fabulousdinsdag 5 mei 2009 @ 15:47
Wie weet is er een wonder gebeurd...zal het laten weten
Captain_Fabulouswoensdag 6 mei 2009 @ 12:06
Tegen alle verwachting in is het niet verbrand...een donkere caramel pasta, lijkt eigenlijk het meest op bebogeen (duh dat is ook caramel pasta) al is die wat smeerbaarder. Maar vanochtend lekker op brood gegeten, niets mis mee
Muckwoensdag 6 mei 2009 @ 19:28
Gelukkig maar
Captain_Fabulousdonderdag 7 mei 2009 @ 09:05
Yep, bananofeetaart, here i come
stylistewoensdag 20 mei 2009 @ 16:42
oehh spannend! Mijn blikje staat nu op! 2 uur laten koken toch?
Hoe lang moet het afkoelen straks?
Curiositywoensdag 20 mei 2009 @ 17:02
quote:
Op woensdag 20 mei 2009 16:42 schreef styliste het volgende:
oehh spannend! Mijn blikje staat nu op! 2 uur laten koken toch?
Hoe lang moet het afkoelen straks?
Voor het veilige morgen pas openen.
reemdonderdag 21 mei 2009 @ 01:16
Hmm, ben vrijdag weer in Buenos Aires. Zal in de supermarkt eens flink inslaan en daarna een vergelijkend warenonderzoek houden om de lekkerste dulce de leche te vinden
stylistedonderdag 21 mei 2009 @ 09:29
ik heb smeuige werthers echte in een potje
samaradonderdag 21 mei 2009 @ 20:39
http://www.unidexholland.(...)caramel_397_gram.jpg

binnen een paar seconden caramel uit een blikje..
Amtheziadinsdag 26 mei 2009 @ 16:19
Blikje is gekocht tvp --> komend weekend es proberen! Thanx voor de goede ideeen!
Okseldinsdag 26 mei 2009 @ 16:22
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
ColdFeetdinsdag 26 mei 2009 @ 16:23
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 16:22 schreef Oksel het volgende:
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
Uhuh Als je het blikje eerst openmaakt en dan in een pan water zet, wordt het zo'n smeerboel
Okseldinsdag 26 mei 2009 @ 16:49
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
ColdFeetdinsdag 26 mei 2009 @ 16:58
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 16:49 schreef Oksel het volgende:
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
Maar dan wel tot bovenaan het blikje, anders verwarm je het niet gelijkmatig. Dus dan moet je er anderhalf uur bij blijven staan om te kijken of er geen water in het blikje bubbelt, of dat het waterpeil niet daalt. Wat jij leuk vindt
Volgens mij begrijp je de uitdrukking 'spuit elf geeft ook modder' niet helemaal
Okseldinsdag 26 mei 2009 @ 17:02
Grin. Het is mogelijk dus..
lj_lightningdonderdag 28 mei 2009 @ 17:53
Heb het net gemaakt Blikje van Friesche vlag in een pan gemikt en 2uur zachtjes laten koken... toen even laten afkoelen op een metalen plaat zodat het wat sneller gaat en daarna openmaken

Had ook geen flauw idee wat ik moest verwachten maar vindt het zeker geslaagd
Wel als tip om het goedje even goed door te roeren, bij mij zaten er allemaal 'blokken' in zeg maar, maar na goed roeren wordt het een mooie smeuïge substantie

Kun je dit nu het beste in de koelkast bewaren of gewoon buiten de koelkast? (het zit in een Jam-potje)
nexus-pilotdonderdag 28 mei 2009 @ 22:18
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)

Ik hoop dat het aanslaat en dat Campina het begint te vervaardigen aangezien we in Nederland Melk zat hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat een melkproducent als nederland dit goedje moet gaan importeren.
Waarom is het dan een spaanse naam ipv frans
Amtheziazondag 31 mei 2009 @ 22:38
Hij staat op hoor.........ben onwijs benieuwd waar het naar smaakt! Morgenochtend kom ik erachter.....ik moet gewoon ff geduld hebben!
Amtheziamaandag 1 juni 2009 @ 09:28
Het is supergoed gelukt!!! Het hele blikje is dezelfde substantie, en het is lekker spul zeg! Wel erg zoet lol! Maar zeker lekker voor vanavond op de pannenkoeken

Thanx voor alle inspiratie
Mirjamzondag 7 juli 2013 @ 18:50
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij? :9
Isabeauzondag 7 juli 2013 @ 18:57
Banoffee Pie O+

images?q=tbn:ANd9GcRGVcYtm-Zg_qfJbqeMu__PKzqSA7mlHvia30YW7d19XhRre551Lg
RobinOokzondag 7 juli 2013 @ 20:24
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 18:50 schreef Mirjam het volgende:
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij? :9
Pedro Ximénez sherry.
reemzondag 7 juli 2013 @ 22:08
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!

Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
Mirjamzondag 7 juli 2013 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 22:08 schreef reem het volgende:
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!

Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
ja, Robin :D
RobinOokzondag 7 juli 2013 @ 22:29
Haha, ja, dat was ik. :)

2999868218_710668d5f5.jpg
Banoffee Cookie
minilotzondag 7 juli 2013 @ 23:02
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij. c_/
Isabeauzondag 7 juli 2013 @ 23:28
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:02 schreef minilot het volgende:
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij. c_/
Dat doe ik ook als ik de helft in een recept heb gebruikt :9~
RobinOokzondag 7 juli 2013 @ 23:35
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was. Ik heb dat wel eens gedaan, onder het mom van "dan is het vast klaar als ik een keer iets leuks verzin met dulce de leche. (maar ik ben net zo erg als Minilot, ik lepel het uieindelijk ook gewoon in een paar dagen naar binnen)
minilotzondag 7 juli 2013 @ 23:38
Door deze topickick is nu ineens al één derde van het blikje leeg. Grrmbl. :)
Mirjamzondag 7 juli 2013 @ 23:52
:D
Ik kan haast niet wachten tot ik het blikje open mag maken.
koop morgen wat Bastogne-koeken zodat ik het daar op kan doen :9
minilotzondag 7 juli 2013 @ 23:54
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:35 schreef RobinOok het volgende:
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was.
O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Mirjamzondag 7 juli 2013 @ 23:58
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:

[..]

O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Maar dan moet je volgende maand al weer een nieuwe batch maken ;(
minilotmaandag 8 juli 2013 @ 00:00
O ja, da's ook weer zo! :D
reemmaandag 8 juli 2013 @ 09:25
Vanaf september weer in Buenos Aires, genoeg keuze in de supermarkt daar.

supermercado-dulcedeleche_m.jpg
Pietverdrietmaandag 8 juli 2013 @ 11:33
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:

[..]

O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
Mirjammaandag 8 juli 2013 @ 14:53
255810_541421655922208_17302891_o.jpg
RobinOokmaandag 8 juli 2013 @ 18:35
ooh kreunnnnn
minilotdinsdag 9 juli 2013 @ 09:43
Ha, die foto's! Mijn blikje van afgelopen weekend is al soldaat gemaakt. Zonder bastogne, zonder banaan. Gewoon met lepel. *)

quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 11:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
Lijkt me niet nodig: zoveel etiketloze blikjes heb ik ten slotte niet in mijn kast. Bovendien: vast toch snel op. >:)
lady-wrbzondag 14 juli 2013 @ 17:00
ik ga die appeltaart binnenkort proberen :~

mijn blikjes zijn gelukkig nog dicht. ik kan er ook niet afblijven als het open is :@
Bartjebartwoensdag 17 juli 2013 @ 10:28
Hoe kun je zoeken naar zo'n blikje :')

Het stond hier in het pad bij de Aziatische producten naast de kokosmelk :')
Holymewoensdag 17 juli 2013 @ 12:28
En hier bij de soja dranken, naast de chocomel enzo :P
Door die foto's van Mirjam kon ik de verleiding niet meer weerstaan, de pan staat nu op 't vuur :D Ben benieuwd! Maar ik heb geen Bastogne gekocht, ik heb zo'n vermoeden dat ik niet meer nodig heb dan een lepel en dat blikkie :')
erikkllwoensdag 17 juli 2013 @ 12:32
Hier stond ie bij de koffiemelk en zo. Dat vond ik ook de meest logische plaats dus ik had 'm snel gevonden :+
robber57maandag 22 juli 2013 @ 23:54
Ik kan wel wat meer over de geschiedenis vertellen, geen links want het komt van mijn opa en dies dood, rip

Frisian flag condensed (sweetened) milk is het oudste nog bestaande zuivel merk in de wereld, het karakteristieke blikje met rood wit blauwe Friese vlag is wereld beroemd en al meer dan 90 jaar, de friese vlag condens fabriek werd opgericht in 1918 en al voor wwII werden de blikjes over de hele wereld verkocht, koelkasten waren er nog niet en csm was een goed, lang houdbaar en betaalbaar alternatief, bijna iedere leger eenheid over de hele wereld gebruikte de blikjes in nood rantsoenen en voor dagelijks gebruik vanwege de hoge voedingswaarde en het verzadigende effect op eetlust.
Voorheen ( nu nog?) waren er ook 2 varianten; gezoet en ongezoet, op de ongezoete stond op de achterkant ook een "recept" om er weer gewone melk van te maken( aanlengen met water 1:4 oid).

Als kind heeft mijn opa ooit dulce leche ( hij noemde het zoete melkboter) voor mij gemaakt en erbij verteld dat hij in dienst in 1925 oid geleerd had hoe je het in het veld op oefening moest maken: onder een grote pan water met 3 esbit branders ( dus samen met je slapies) water aan de kook brengen met het blikje er in, dan de pan in een geïmproviseerde hooikist en laten staan tot de volgende morgen en dan 1 blikje per keer open maken en delen met de 2 andere slapies, de andere 2 blikjes dicht laten en bewaren voor later.
Officieel was het verboden om de dure esbit blokjes daarvoor te gebruiken op straffe van 1 week latrine korvee.

Hoe in hemelsnaam dit goedje in Argentinië en Uruguay is beland weet ik niet zeker maar ik ben lang geleden 3 maanden in Uruguay geweest en ook toen vond je in iedere winkel de blikjes friese vlag en maakte de moeke van het gezin waar ik logeerde dulce leche en waren ze verbaasd ( ze dachten mij te verrassen met iets onbekends) dat ik wel het spulletje kende want iedere europeaan die ze te logeren hadden gehad kende het niet, toegeven dat dit wel overwegend duitsers waren.

Binnenkort maar weer eens maken.... :9

Pure speculatie maar plausibel: Argentinië en vooral Uruguay kent veel inwoners van duitse origine, Bayer is zo'n beetje eigenaar van Uruguay en hoe al die duitsers daar zijn beland (na mei 1945)is wel bekend.
Ver Voor WWII had het nederlandse leger een prima relatie met duitsland en haar leger want wij achten onszelf toen nog als "neutraal" en dus was er geen enkele reden om handel en relaties na WWI te stoppen, een truukje dat we al een paar eeuwen daarvoor hadden bedacht ( die goede ouwe voc mentaliteit)en zelfs nu nog steeds handhaven; wapens aan zowel oorlogs partij A en B leveren.

Tis misschien wat vergezocht maar ik zie het wel gebeuren; nederlandse soldaten op bezoek bij de oosterburen laten het truukje van de zoete melboter zien,wat van die duitsers vluchten naar Uruguay en Argentinië en voila.

Het merkwaardige aan het hele verhaal is dat voor mij wel duidelijk is dat de gekookte blikjes friese vlag het origineel is want iedereen in uruguay wist me te vertellen dat "grootmoeders recept" gemaakt werd met blijkjes friese flag, waarom is dat dan zo lang bij ons niet(meer) bekend geweest? , een stukje verloren hollandse folklore?

[ Bericht 11% gewijzigd door robber57 op 23-07-2013 00:25:40 ]
RobinOokzondag 28 juli 2013 @ 14:59
9384800050_6a842d70ca.jpg

Kwam deze mini blikjes vorige week tegen, 2 voor een euro, completely useless als je gecondenseerde melk alleen maar gebruikt om caramel te maken en niet om in je koffie te doen, maar ik kon ze toch niet weerstaan.

*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*

(hm, op de foto ziet ie er nog best groot uit. Had 'm beter tussen duim en wijsvinger kunnen houden..)