mirugai | woensdag 27 december 2006 @ 20:32 |
Nou, laat ik dan maar deel 2 aanmaken. Het vervolg van Zelf Sushi maken | |
Oblivion | woensdag 27 december 2006 @ 20:34 |
quote:Zat jij ook al te wachten? ![]() Escaflowne: ![]() Shaii: ![]() Zelfgemaakte sushi uit vorig deel. | |
_Arual_ | woensdag 27 december 2006 @ 20:35 |
Ik plaats even een ordinaire TVP. Ik ben inmiddels verslaafd aan sushi! | |
mirugai | woensdag 27 december 2006 @ 20:37 |
quote:hehe, ik wilde reageren op het bericht van Mr. Noodle en kreeg te zien dat het topic vol was. | |
gathering_storm | woensdag 27 december 2006 @ 21:14 |
Verkapte tpv, ik krijg spontaan zin om het ook weer eens zelf te maken. Een keer geprobeerd, ging meteen goed. Ik was daarna erg blij met mezelf ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 27 december 2006 @ 22:44 |
Moet de vis die je voor de sushi gebruikt aan nog meer eisen te voldoen dan het kakelvers zijn? | |
mirugai | woensdag 27 december 2006 @ 23:18 |
quote:Jazeker. In het kort: Ten eerste wordt in het algemeen geen rauwe zoetwatervis gebruikt vanwege mogelijk bacterie en/of parasieten (wat overigens ook voor een aantal zoutwatervissen geldt). En je kiest natuurlijk vis uit het seizoen, die de beste smaak en textuur heeft. Daarbij is kakelvers betrekkelijk, tenzij je de vis natuurlijk levend uit een bak met water trekt. Vrijdag ga ik weer 'ns sushi maken. Vroeg op en naar de vismarkt... | |
Stereotomy | donderdag 28 december 2006 @ 05:20 |
Ik vind het oprollen met het matje het moeilijkste gedeelte ![]() De eerste paar keren rolde ik altijd de mat mee op, en/of als ik plastic folie gebruikte, ook stukken folie mee. Nu weet ik dat ik gewoon een uiteinde van de mat moet gebruiken om de vulling wat naar me toe te harken, en het dan wegflap en de sushi als een rupsband in de mat moet laten rollen. Blijft leuk ![]() | |
ParanoidEv | donderdag 28 december 2006 @ 11:56 |
Ik ga me er binnenkort ook maar eens aan wagen. Maar waar kan ik dan allemaal om vragen op de markt (qua vis?). | |
mirugai | donderdag 28 december 2006 @ 12:38 |
quote:Het selecteren van de vis is een van de moeilijkste dingen van sashimi/sushi. Ik raad altijd aan een goede vishandelaar te vinden en het daar te vragen. Die weet het beste welke kwaliteit hij/zij in huis heeft. Erg belangrijk is dat je aangeeft dat je de vis dus voor rauwe consumptie wilt gebruiken. Ik vind het kiezen van vis ook erg moeilijk. Vooral omdat ik tijdens m'n sushibarperiode in de VS alleen heb gewerkt met de gangbare vissoorten zoals die gebruikt worden voor 'Japanse sushi'. En hier in NL zijn weer hele andere soorten vis te koop, dus ik ben nog aan het uitzoeken wat voor Europese vis je kunt gebruiken. Vissoorten zoals zalm, dorade, tilapia (vind ik persoonlijk niks aan), zeebaars en platvissen zoals schol en heilbot zijn opties. Tuurlijk ook diverse tonijnsoorten, bonito en makreel, maar ik vind de kwaliteit daar erg van varieren. Probeer voor een sushi schotel verschillende soorten qua kleur te selecteren. Het uiterlijk is erg belangrijk in de Japanse keuken. Dus niet alleen witvissen, maar bijv. een witvis met zalm of tonijn. | |
_Arual_ | donderdag 28 december 2006 @ 12:42 |
Wij hebben pasgeleden ook avocado meegerold. Maar dat werd een beetje een rotzooi. De avocado liet zich wel heel gemakkelijk pletten, terwijl hij absoluut niet overrijp was. En hij schoof weg. Maar uiteindelijk was het wel héél lekker. Kan dat ook zonder kliederen? Zij we te lomp, moeten we nog even oefenen? | |
glremme | donderdag 28 december 2006 @ 12:49 |
Sashimi is oke, maar bij sushi vind ik dat zeewier zo smerig. (Laatste keer dat ik het at iig wel.) | |
SlaggY | vrijdag 29 december 2006 @ 09:44 |
Vanavond ga ik ook weer eens sushi maken. ![]() ![]() ![]() | |
ParanoidEv | vrijdag 29 december 2006 @ 15:43 |
quote:Kijk da's nog eens nuttige informatie. Een goede vishandelaar is denk ik hier meer een kwestie van geluk, ik zit hier in een stadje waar ik keus heb uit 2 viskramen 1x in de week ![]() | |
Duderinnetje | vrijdag 29 december 2006 @ 19:36 |
Vandaag vis besteld. Zalm, tonijn en makreel (rug). Potje zalmeitjes heb ik ook al in huis, alsmede avodado en komkommer. Ik kan haast niet wachten tot zondag ![]() | |
Lienekien | vrijdag 29 december 2006 @ 19:37 |
quote:Heb je een goed adres daarvoor, in de stad Groningen? | |
Duderinnetje | vrijdag 29 december 2006 @ 19:41 |
quote:Ja, via het Groningen-topic in STA! De visboer aan de A-straat. Kneuterig klein familiewinkeltje met een redelijk assortiment ![]() Maar ik ben wel érg verwend geweest met de viszaken in Den Haag merk ik ![]() | |
Lienekien | vrijdag 29 december 2006 @ 19:47 |
Bedankt voor de tip! En je rijst en zo, heb je daar ook al een adres voor? | |
Duderinnetje | vrijdag 29 december 2006 @ 21:22 |
quote:De appie! ![]() Maar elke toko ergens in de stad heeft het vast ook hoor! | |
Lienekien | vrijdag 29 december 2006 @ 21:30 |
Het vis-adres lijkt me het belangrijkste. Ik ga het volgend jaar een keer proberen. ![]() | |
SlaggY | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:21 |
Mijn sushi vorige week was heerlijk geworden. Ik had ook een paar 'ei-pakketjes' gemaakt. een heel dun omeletje met daarin wat vis/rijst en dit dan dichtknopen (priegel werk) met een takje koriander. Helaas waren alle drie mijn gasten niet echt kapot van de sushi, wat ik niet verwacht had. Resultaat: Een hoop sushi over en drie mensen die een broodje kebab zijn gaan halen. ![]() Gelukkig is wel nog een vriendin van me langsgekomen die nog een beetje mee heeft kunnen eten. | |
Oblivion | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:26 |
Shit is dat zeg...denk je wat lekkers klaar te maken... ![]() Gaan ze een broodje kebab halen, zakt je broek van af... ![]() | |
Duderinnetje | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:41 |
quote:Nou ja ![]() Dat zou ik dus nooit doen, eten van de gastvrouw/-heer aan de kant schuiven en dan een snack gaan halen ![]() Ik zou me gewoon even vermannen dan hoor. | |
Duderinnetje | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:49 |
Dit was mijn oud en nieuwsushi trouwens.![]() Was weer lastig hoor, die eerste rol ![]() | |
Oblivion | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:52 |
Ziet er fantastisch uit, dude! | |
ajay | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:14 |
Als vegetariër heb ik het dan weer erg lastig met de Japanse keuken. Maar ook ik rol er nog wel een redelijke sushi uit, samen met wat inari en rolls. Tot nu toe gebruik ik advocado, gerookte/gerfrituurde tofu, komkommer. Pompoen komt de volgende keer, net zoals ingelegde/verse ramanas (Daikon?). Iemand anders nog wat veggie tips? Ik dacht trouwens dat sushi rond moest zijn? Maar als ik de foto's zie, dan zijn ze eerder ovaal/gehoekt? | |
Duderinnetje | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:17 |
quote:Sushi met omelet (met wat suiker, sesamolie en lente-uitjes) is ook lekker veggie ![]() Ja de rolletjes horen wel rond te zijn ja ![]() | |
Christiaan | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:19 |
quote:Ramenas is rauw niet te eten, behalve als je er zout op doet. Ik dacht dat ik zowat de enige was die dat spul kende ![]() | |
Duderinnetje | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:19 |
Wat is ramenas? | |
ajay | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:20 |
quote: ![]() Helaas valt ei voor mij ook af. Ik zat zelf te denken waar ik nog meer zou kunnen stoeien. Ik had ook chinese zwammen gebruikt, en wortelen, maar dat was het wel qua creativiteit.... | |
Christiaan | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:26 |
quote:Het is rauw zo vies, dat ik, toen ik tien was en mijn vader mij een PlayStation 2 beloofde als ik een bakje Ramenas op zou eten (ik spaarde al een jaar of zo voor dat ding), ik het nóg niet op kon eten. O, het is trouwens een koolachtige | |
Duderinnetje | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:28 |
quote:Wat is het? | |
Christiaan | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:30 |
quote:Ja, een kool dus, radijsachtig van smaak geloof ik ![]() | |
Duderinnetje | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:48 |
Is dat niet 'gewoon' rettich? En wat doe je er mee? Altijd leuk om wat bij te leren ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 2 januari 2007 @ 19:48 |
Ziet er goed uit Dude ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 2 januari 2007 @ 20:21 |
quote: ![]() Ik heb van mijn moeder een paar dagen geleden allemaal dingen gekregen om zelf sushi te maken dus even een ordinaire tvp hier ![]() | |
ajay | dinsdag 2 januari 2007 @ 20:33 |
quote:Ramenas = rettich (= Daikon?). In ieder geval het is, afhankelijk van de kwaliteit van de wortel zoet sappig van smaak tot ongelofelijk scherp, in de zin van radijs/mosterd/wasabi. Maar als je ze een paar dagen in azijn legt, dan is die scherpe kant er wel van af en smaakt het gewoon aardig. Is volgens mij niet echt een kool, want het is een wortel. Misschien dat het loof koolachtig is, maar ik heb nog nooit gehoord dat je dat kon eten? | |
Lelijke_Aap | dinsdag 2 januari 2007 @ 20:39 |
Heb laatst sushi gemaakt en dacht dat het wel een goed idee was om paprika te gebruiken. Maar dat was het dus niet, smaak is veel te overheersend. Dus allemaal, bega niet dezelfde fout al ik ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 2 januari 2007 @ 21:12 |
quote:Wat ik me kan herinneren van rettich is dat het een beetje tegen radijssmaak aanzit en gewoon lekker is om te dippen net als selderij, wortels e.d. | |
mirugai | dinsdag 2 januari 2007 @ 21:18 |
daikon is een grote japanse radijs. Iets milder dan rettich. Heeft veel toepassingen in de Japanse keuken. Als vulling voor maki wordt takuan gebruikt, dat is ingemaakte daikon. Het heeft een gele kleur en smaakt zoetzuur. Ook erg lekker bij gewone gekookte rijst. [ Bericht 11% gewijzigd door mirugai op 02-01-2007 21:40:57 ] | |
#ANONIEM | vrijdag 5 januari 2007 @ 19:56 |
Na het lezen van dit topic en het vorige, ben ik er eindelijk maar aan begonnen ![]() het resultaat ![]() ![]() Niet zo heel geweldig dus ![]() ![]() excuus: Mes wat niet zo heel erg scherp...(bot) voor de scherpe mensen onder ons.... ik heb het nog niet met zalm of andere vis gemaakt. Weet iemand een goede locatie voor verse vis in Tilburg? | |
Loezz | vrijdag 5 januari 2007 @ 20:44 |
Volgende keer dus een scherp mes en verder: Oefening baart kunst...dus ga zo door en gij zult spinazie eten (ja, dat is een gezegde) | |
Duderinnetje | vrijdag 5 januari 2007 @ 20:50 |
quote:Smaakte het goed? | |
#ANONIEM | vrijdag 5 januari 2007 @ 21:02 |
het was heerlijk ![]() | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 21:18 |
Zo te zien heb je niet hard genoeg gedrukt...zie ik hier op meer foto's trouwens. Een mooie rol, maak je door de rijst niet over je hele vel te verdelen, maar slechts voor de helft. Aan de zijkanten goed verdelen en opvullen. Het kan er beter uitsteken dan dat je een flubberding overhoud. Bij de eerste slag, meteen goed druk zetten met je matje...mooi glad rollen kan later ook nog, maar stevigheid verkrijg je alleen als je de eerste stappen goed aanpakt. Ook is je rijst volgens mij niet goed gelukt..gebruik wel gewoon sushi rijst of aborio en laat de zooi natkoken ( = plakken ) Geen plakrijst, geen sushi Ps; ik heb met de kerst voor het eerst sashimi gemaakt van coquilles, en ik moet zeggen...DODELIJK! Echt een herhaling waard. Je hebt genoeg aan 3/4 grote coquilles en je snijd hem met zijn dakje op de kant. ![]() | |
Lienekien | vrijdag 5 januari 2007 @ 21:57 |
Hoe moet ik me dat voorstellen, 'met zijn dakje op de kant'? | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:07 |
![]() ![]() maar een kwartslag gedraaid dus. Op zijn zij leggen | |
Lienekien | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:08 |
Maar dan wel zachtjes. Bedankt! | |
Stereotomy | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:09 |
quote:Wat is dat kwakje wit spul aan de rechterkant? ![]() | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:18 |
De nada! op mijn lijst staat nu, fruity-sushi Ik heb begrepen, van een mede sushi perv, dat mango en abrikoos en perzik, geniaal smaken met wasabi en ik dit dus eens moet proberen. U hoort volgende week of het een succes is | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:19 |
quote:Zaad, van de cockilles natuurlijk. | |
Maneki.Neko | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:25 |
Ik heb vanmiddag spullen gekocht en ga er denk ik komende week eens wat mee proberen te fabriceren ![]() ![]() | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:29 |
Oh ja, wel zo aardig om het recept erbij te vermelden; Fruit Sushi-Zushi Rijst Beetje kokosmelk Zakje vanillesuiker zoete gember ( stemgember heel fijn gesneden is ok ) Mango/Perzik of Kiwi..in elk geval een harde vrucht Met name mango schijnt geniaal te zijn met wasabi.. beetje wasabi dus Kook de rijst zoals je dat voor gewone sushi doet Voeg tevens een zakje vanillesuiker en een paar eetlepels kokosmelk ( klappermelk ) toe. Zelfde bereidingswijze als je gewone sushi; rijst op je nori, met wasabi aantippen, dan overdwars je fruit in repen schikken, zoete gember erbij en rollen maar. probeer vooral eens de gekleurde nori, verkrijgbaar bij sommige toko's Supergeinig! Ik weet alleen nog niet wat ik erbij als dip moet geven...misschien moet ik iets maken van gember..maar dat wordt lastig, want ik haat gember ![]() maar ik zal iemand anders laten proeven dan. Mocht iemand een idee hebben, dan lees ik dat graag! | |
Charmian | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:30 |
quote:als lemper lukt dan moet dit zeker lukken, lempers lukken bij mij zelden, sushi rol ik in een handomdraai | |
Charmian | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:35 |
quote:misschien kun je de saus van rujak manis, maar dan aangepast omdat de wasabi al pittig is, maken geen idee of het smaakt | |
Maneki.Neko | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:35 |
Dat is mooi dan ![]() | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:38 |
@ charmian...dat vind ik niet eens zo'n heel vreemd idee! het zou zomaar eens heel fijn kunnen smaken bij elkaar. Me try! | |
-Wolf- | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:40 |
Nog een voornemen van mij voor 2007: zelf sushi leren maken! Vriendin van mij heeft eetstokjes uit Japan meegenomen, dus het begin is er al! ![]() | |
golfer | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:45 |
@She, je bent weer blauw? Welk forum-onderdeel? | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:48 |
weer? ![]() | |
golfer | vrijdag 5 januari 2007 @ 22:54 |
quote:dacht ergens in MED gelezen te hebben dat je gestopt was als modje | |
releaze | vrijdag 5 januari 2007 @ 23:02 |
Mijn sushi van een week of twee terug ![]() ![]() ![]() ![]() | |
SHE | vrijdag 5 januari 2007 @ 23:02 |
[ Bericht 50% gewijzigd door Martijn_77 op 06-01-2007 19:01:29 (Even wat ONZ verwijderd) ] | |
-Wolf- | vrijdag 5 januari 2007 @ 23:04 |
quote:maak me gek! wanneer ben ik uitgenodigd? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
mirugai | zaterdag 6 januari 2007 @ 01:27 |
quote:Sorry hoor, maar dat klopt niet. Goede sushi rijst plakt zo min mogelijk. We zaten altijd te foeteren als iemand sushi rijst had gemaakt die teveel plakte want dat was een crime om te verwerken. Het zal nooit zo droog worden als bij lange korrelrijst vanwege de eigenschappen van japonica en de toevoeging van het azijnmengsel, maar dat is meer dan voldoende. Het is niet makkelijk om de rijst goed te krijgen, de methode van scheppen, de kooktijd, de hoeveelheid water, de tijd dat het mengsel wordt geschept, de wijze van wassen, de droogtijd ... allemaal factoren die de kwaliteit van de rijst beinvloeden. En echt druk zetten hoort ook niet. Bij sushi horen de rijstkorrels tegen elkaar aan te liggen, lichtjes aangedrukt, zodat bij het oppakken de sushi nog zijn vorm behoudt, maar dat in je mond de sushi uit elkaar valt en je iedere rijstkorrel kunt proeven. Te vochtige sushirijst kun je alleen de vorm laten behouden door hard te drukken en dan krijg je een rijstprutje. quote:Met dit soort sushi begeef je je op de fusion tour. Niks mis mee natuurlijk. Mango is dan idd. een optie, evt. met wat honing. Honing en roomkaas kan ook, of honing en zongedroogde tomaten etc. Genoeg om mee te experimenteren. Als dip zou ik gewoon mayonaise nemen. Evt. mayonaise met een licht smaakje ofzo (beetje wasabi poeder er doorheen oid), maar meer niet. Of een andere zoete saus. Als je enigzins terug wilt naar de klassieke sushisauzen, dan zou je palingsaus kunnen proberen. Dat is een ingekookte saus van palingresten met shoyu, sake, suiker en water. In Japanse toko's is het te vinden als unagi no tare (palingsaus), voor insiders in de sushibar heet het nitsume. | |
Stereotomy | zaterdag 6 januari 2007 @ 01:30 |
In Californie hebben sommige mensen sushi als ontbijt, gevuld met zalm en philadelphia roomkaas. Ik moet zeggen, een lekker ontbijtje ![]() | |
mirugai | zaterdag 6 januari 2007 @ 01:35 |
quote:Ik heb een tijdje in California doorgebracht en dat mensen het als ontbijt eten heb ik nergens gezien. Heb ook geen enkele sushi tent gezien die 's ochtends open was. De combi (gerookte) zalm en roomkaas is de Philadelphia roll. Mij is verteld dat die roll uit Philadelphia komt, omdat daar veel Joden zitten, die de gerookte zalm en roomkaas mogen eten (geen idee of dit echt waar is). | |
Stereotomy | zaterdag 6 januari 2007 @ 01:36 |
Oh, mij is verteld dat de naam Philadelphia komt van de roomkaas Philadelphia, juist omdat net zoals bijv. bij Xerox Philadelphia ook als naam voor generieke roomkaas wordt gebruikt in de VS. ![]() ![]() Familie in Santa Barbera hebben dit soort Sushi wel eens gehad, ik ging er gemakshalve van uit dat dit regelmatiger gebeurt. ![]() | |
mirugai | zaterdag 6 januari 2007 @ 01:41 |
quote:Dat kan ook. Klinkt net zo aannemelijk. Wat maakt het ook uit eigenlijk ![]() quote:Ik heb hier nog een zooi van die foldertjes van sushi bars uit California liggen. Die combinaties die ze verzinnen, haha, da's af en toe echt te gek voor woorden en hoe het eruit ziet. Ik heb ze daar ook moeten maken en het is soms nog verdomde lastig om een rol nog in vorm te houden, terwijl er een zooi saus en extra dingetjes op de rol horen. | |
SHE | zaterdag 6 januari 2007 @ 11:28 |
quote:Dan hyebben we denk ik gewoon een andere definitie van plakrijst. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de rijst aan gort kookt en je een soort pap overhoud. De hele clue is juist dat de korrel mooi rond blijft en ook van elkaar te onderscheiden is ( is mij niet zo aardig verteld ) Echter, je doet het voorkomen alsof je de rijst moet droogkoken en dat is pas echt onmogelijk te verwerken. Zeker als je diverse roltechnieken wilt toepassen. bedankt voor de palingsaus tip! Daar ben ik wel benieuwd naar; welke resten moet ik gebruiken dan en heb je de verhoudingen voor me? Ik ben overigens dol op authentieke gerechten, maarrr vind het nog leuker om buiten de afbakening te klooien. Niks mis met fusion dus ![]() | |
mirugai | zaterdag 6 januari 2007 @ 12:30 |
quote:ow, vertel? quote:Van wie heb je die info? Japonica is sowieso al lastig droog te koken door de eigenschappen van deze rijstsoort. Bij plakrijst moet ik aan lontong (ketan) denken uit de Indonesische keuken. Wat je wilt (nou ja, ik dan tenminste) is geen droogheid a la Uncle Ben natuurlijk, maar dat de korrels net aan elkaar blijven plakken. Overigens maakt het me voor de maki minder uit. Vooral voor nigiri is de kwaliteit van de rijst essentieel. quote:Nitsume wordt eigenlijk gemaakt van zoutwaterpaling en minimaal een stuk of dertig. Wat je doet is de palingen fileren en de filets kort in kokend water gaar laten worden. Die filets gebruik je dan als sushi beleg. De koppen rooster je lichtjes en voeg je samen met de graten toe aan het kookvocht. Daar voeg je dan shoyu, sake en suiker aan toe en laat je inkoken. In het restaurant was de verhouding 1 cup water, 1/2 cup sake en suiker naar smaak (best wel veel; het moet zoet worden, ik schat zo rond de 1/2 cup) en dan ging het voor een nacht op een laag pitje. De volgende dag had je dan een geweldige dikke ingekookte stroop. Je zult dus zelf wat moeten stoeien met de hoeveelheden want ik neem aan dat je niet eventjes 30 zoutwaterpalingen in je koelkast hebt liggen. Wat je ook kunt doen is makreel gebruiken ipv. paling. Of bonitovlokken (katsuobushi). En wat uiteindelijk ook nog kan is de vis/paling helemaal weglaten, zodat je een zoete ingekookte shoyu saus krijgt. Da's gelijke delen shoyu en mirin met een half deel suiker reduceren tot een stroop. Dan heb je niet de mooie diepe smaak van de paling, maar voor je fusion rollen is dat misschien niet eens nodig. | |
Oblivion | zaterdag 6 januari 2007 @ 13:02 |
Kunnen we niet met z'n alle lappen en dat mirugai sushi en sashimi maakt? JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA! ![]() *spring *spring *spring.... | |
SHE | zaterdag 6 januari 2007 @ 13:35 |
Ik ben voor ![]() en duizendmaal arigato gozaimasu voor de palingsaus, ik ga het proberen..en mijzelf kennende zitten de palingresten de eerste paar keer tegen alle muren ![]() en we zijn het eens over de rijst hoor, ik denk alleen dat we blijkbaar een ander idee hebben van plakrijst. ik doel daarmee dus niet op rijstepap, maar sticky zonder icky. Natte rijst kun je niet rollen, want dan blijft alles aan je voorpootjes plakken en je krijgt bobbels in je rol. En dat weet ik uit bittere ervaring. Ik ben geen sushi master natuurlijk, maar volgens insiders is mijn sushi respectabel. en nu ik een very insider sausje heb, kan ik vast de blits maken ![]() | |
mirugai | zondag 7 januari 2007 @ 00:07 |
quote: ![]() | |
Stereotomy | zondag 7 januari 2007 @ 00:11 |
quote:Ik heb altijd een bakkie water naast me staan. De plakkerigste rijst plakt niet aan natte vingers vast. Je zou dus kunnen zeggen dat je sushirijst altijd met natte vingers moet vingeren. ![]() ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door Stereotomy op 07-01-2007 00:16:23 ] | |
Duderinnetje | zondag 7 januari 2007 @ 00:15 |
En je mes natmaken als je de rolls snijdt, werkt ook als een tiet ![]() | |
Stereotomy | zondag 7 januari 2007 @ 00:16 |
quote:Eensch ![]() | |
#ANONIEM | zondag 7 januari 2007 @ 00:58 |
Nou ik kan het dus nog steeds niet ![]() Ik werk nu al een paar maanden bij de lokale Chinees, en die gozer maakt denk ik echt sushi FTW ![]() Nou ik heb de kok dus een stukje van mijn sushi laten proeven, maar hij vond het dus niet zo lekker lees: uitgespuugd. ![]() Ik en mijn huisgenoten hebben er trouwens wel lekker van zitten eten gisteren ![]() wat tips over de rijst meegekregen, zelfs een bekertje van zijn rijst en maar weer aan het proberen geslagen. deze zin blijft me nu achtervolgen ![]() "Volgende keel wel betel andels 1 week bij mij in de keuken welken" Hij gaf mijn sushi overigens een 2,3/10 ![]() | |
SHE | zondag 7 januari 2007 @ 01:00 |
Provocatie therapie | |
golfer | zondag 7 januari 2007 @ 01:05 |
Ik ben voor een sushi- en sashimimeet.![]() Alleen blijft mijn bijdrage dan beperkt tot het lappen van wat geld en het opeten van wat door anderen vakkundig is klaargemaakt. Zelf sushi's maken behoort (nog) niet tot mijn vaardigheden. ![]() | |
Oblivion | zondag 7 januari 2007 @ 02:20 |
quote:Kunnen we dan misschien wel een mini-cursusje van maken? ![]() | |
Oblivion | zondag 7 januari 2007 @ 02:21 |
quote:Is dat een ja of een nee? ![]() | |
Duderinnetje | zondag 7 januari 2007 @ 02:22 |
Ik vind mijn eigen sushi echt goddelijk ![]() Ik lap niet meer voor sushi hoor ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 7 januari 2007 @ 03:04 |
morgen....vandaag dus ![]() ![]() nog steeds zonder "echte" vulling, anders is het "zonde van de vis" volgens mijn chinese werkgever ![]() + Er zit nu alleen nog maar zeewier aan de buitenkant, niet aan de binnenkant gerold. + Het oogt beter + De rijst is beter gekookt + Beetje zout samen met het azijn gedaan - Rijst is papperig? ![]() ![]() ![]() | |
golfer | zondag 7 januari 2007 @ 03:13 |
quote:Altijd welkom. Alleen verwacht van mij geen bijdrages. Ik blijf het consumeren ervan leuker vinden dan het maken. ![]() | |
Duderinnetje | zondag 7 januari 2007 @ 03:36 |
quote:Jezus man, laat je toch niet zo kisten MAN ![]() Gewoon sushi maken met vis en alles erop en eraan en experimenteren en smullen maar. Al zijn je rollen achthoekig, wat kan het schelen ![]() | |
mirugai | zondag 7 januari 2007 @ 11:52 |
quote:Haha, bij mij ging het zo (Stel je een oude Japanner voor, die gebrekkig Amerikaans spreekt) hij: 'I show it only once' (demonstratie nigiri 7 staps techniek, niks vertragend, gewoon op full-speed en dat is zo snel, dan zie je nauwelijks iets) hij: 'Now you do it' ik: 'Excuse me, it was very fast ... can you show it again?' hij: 'What? Are you stupid? Just count one - two -three' (hij doet het nog een keer, op exact dezelfde snelheid natuurlijk) ik: ... hij: 'You can't even count to three (afkeurende zucht erbij). You are not Japanese...' quote:Dat is een misschien. ![]() Even serieus. Ik wil mensen (wel amateurs, geen profs) best helpen bij het maken van sushi en daarbij wat tips geven, maar ik ga niet zomaar voor een groep sushi maken. | |
Oblivion | zondag 7 januari 2007 @ 13:13 |
quote:Nee, dan kunnen we ook naar een restaurant gaan. Lijkt me namelijk heel leuk, een paar mensen lappen, elkaar helpen, zelluf voeden... ![]() Zou het zelf heel leuk vinden er daadwerkelijk wat van op te steken. | |
Maneki.Neko | zondag 7 januari 2007 @ 13:25 |
Oh ik doe meeee ![]() | |
SlaggY | maandag 8 januari 2007 @ 08:53 |
Ik heb ook wel intresse. ![]() | |
Escaflowne | maandag 8 januari 2007 @ 23:59 |
Iemand nog een idee waar je kwaliteits wasabi kan kopen/bestellen? Die pasta uit de tubes vind ik maar een chemisch nepsmaakje hebben en niks in vgl tot 'the real thing' ![]() Oh, en dezelfde vraag voor gember! ![]() | |
releaze | dinsdag 9 januari 2007 @ 00:02 |
ik ook ![]() Over wasabi, ik kocht dat altijd bij de toko in zo'n tube met japanse letters. Voor zover ik weet is het mierikswortel, dus misschien moet je zelf maar eens zoiets kweken en dan fijnmalen ofzo.. | |
Escaflowne | dinsdag 9 januari 2007 @ 00:06 |
Wasabi is geen mierikswortel, maar lijkt er wel veel op. Van de Wikipedia: quote:Hmm.. Lion Wasabi.. Heb het er wel voor over om het uit het buitenland bestellen, maar waar?... | |
Oblivion | dinsdag 9 januari 2007 @ 08:22 |
![]() Links echt, rechts fake. Meer info. Zou gewoon eens gaan mailen met deze of gene die je vind op google...en vragen of ze overseas shippen. ![]() | |
Escaflowne | dinsdag 9 januari 2007 @ 20:14 |
quote:http://www.realwasabi.com ![]() No overseas shipping ![]() | |
ParanoidEv | donderdag 11 januari 2007 @ 09:40 |
Jaaa vandaag was mijn pakketje met allemaal spul om sushi te maken aangekomen. Japanse rijst, norivellen, de speciale azijn, nepwasabi en ehh dat was het. Sojasaus had ik al. Maar wat vergeet ik dan weer te bestellen... een rolmatje en eetstokjes!! Weet iemand of ze die bij de Xenos hebben? | |
SlaggY | donderdag 11 januari 2007 @ 10:01 |
Stokjes hebben ze wel , matjes niet volgens mij. Die haal ik altijd bij de toko. ![]() | |
Mirjam | donderdag 11 januari 2007 @ 12:50 |
de beter gesorteerde supermarkt heeft tegenwoordig ook wel matjes ![]() | |
ParanoidEv | donderdag 11 januari 2007 @ 13:06 |
quote:Ja dat is ook zo, niet aan gedacht. Het enide nadeel is dat de supermarkten voor mij heel ver weg zijn. Maar toevallig moet ik morgen toch in de buurt zijn ![]() | |
Rejected | donderdag 11 januari 2007 @ 14:33 |
quote: | |
n0a | donderdag 11 januari 2007 @ 21:24 |
Sinds kort tobiko verkrijgbaar bij de bijenkorf rotterdam. Vind tobico toch lekkerder dan masago. Eerst sushi uit eten zaterdag en dan wellicht volgende week zelf maken. | |
Zwaalie | vrijdag 12 januari 2007 @ 00:03 |
quote:Een matje is niet echt noodzakelijk, aangezien een schone theedoek ook volstaat. ![]() | |
MargotTenenbaum | vrijdag 12 januari 2007 @ 15:53 |
eergisteren is het me voor het eerst gelukt ![]() ![]() | |
Duderinnetje | vrijdag 12 januari 2007 @ 16:02 |
Hulde ![]() Vertel! | |
MargotTenenbaum | zaterdag 13 januari 2007 @ 19:42 |
quote:De eerste keer lukte het oprollen niet, maar na het met een vriend geprobeerd te hebben wel... ik heb er krab, komkommer, tonijn (beetje plain zo, volgende keer misschien aanmaken met een beetje mayonaise en munt?) en garnalen ingestopt. Smaakte prima! Ik vraag me wel af hoe jullie die 'blokjes' zonder nori eromheen voor elkaar krijgen... die vierkante 'rijstblokjes' met een plakje zalm of tonijn erop. Kan iemand me dat misschien uitleggen? | |
Duderinnetje | zaterdag 13 januari 2007 @ 20:15 |
quote:Natte handen en boetseren maar, zo doe ik het. Al is dat vast heiligschennis ![]() | |
Stereotomy | zondag 14 januari 2007 @ 15:56 |
Van de fok weblog, Verse Sushi! http://www.youtube.com/watch?v=hyBYyxUe59c Die vis aan het eind ![]() ![]() | |
Charmian | zondag 14 januari 2007 @ 16:32 |
quote: ![]() ![]() | |
Maybach | dinsdag 23 januari 2007 @ 18:59 |
hmmmm, blijft wel lekker vers zo! | |
aceHigh | woensdag 31 januari 2007 @ 21:55 |
Ik ga binnenkort ook proberen zelf sushi te maken. Ik wil het eerst proberen met zalm en tonijn, maar ik heb nog een vraagje over de tonijn. Bij onze visboer zag ik dat ze enkel ingevroren tonijn hadden, kan dit ook gewoon gebruikt worden? Ik haal eigenlijk altijd ingevroren tonijn, maar dan grill of bak ik het, dus ik weet niet of je tonijn die ingevroren is geweest ook rauw kan eten? Hier hebben ze trouwens een aantal filmpjes waarin ze uitleggen hoe je sushi maakt: http://www.videojug.com/search/sushi | |
Duderinnetje | woensdag 31 januari 2007 @ 21:57 |
Volgens mij is alle vis die je niet zo ongeveer in een Noordzeehaven naar binnentrekt ingevroren toch? Soms gebeurt dat zelfs al aan boord heb ik begrepen. | |
Maneki.Neko | woensdag 31 januari 2007 @ 22:02 |
Ik heb het gedaan ![]() ![]() De eerste rollen waren niet zo netjes, tis toch altijd weer ff knoeien hoe je de vulling netjes in het midden krijgt en de rijst rondom maar uiteindelijk zag het er goed uit. En het smaakte voortreffelijk ![]() | |
Stansfield | woensdag 31 januari 2007 @ 22:11 |
Ik wil ook wel eens sushi proberen. Waar kan ik dat het beste kopen. Gewoon bij de AH? | |
Duderinnetje | woensdag 31 januari 2007 @ 22:13 |
quote:Niet kopen, maken ![]() | |
Stansfield | woensdag 31 januari 2007 @ 22:14 |
quote:Ja dat lukt me toch nog niet en wil het gewoon wel eens proberen. Maar is kopen lang niet zo lekker als zelf maken dan? | |
Mirjam | woensdag 31 januari 2007 @ 22:35 |
quote:zelf maken is veel lekkerder. en tuurlijk lukt het wel! gewoon doen, het leuk hebben, ff rommelen, en je hebt heerlijke sushi | |
golfer | woensdag 31 januari 2007 @ 22:43 |
quote:Als het nog nooit gegeten hebt eerst maar eens naar een echte sushi-bar gaan om het uit te proberen en als je het dan lekker vindt inderdaad daarna zelf maken. ![]() | |
mirugai | woensdag 31 januari 2007 @ 22:49 |
@Oblivion: nog interesse in de sushi masterclass? ![]() Zijn er trouwens nog mensen (in de regio A'dam) die interesse hebben in een tamagoyaki? Ik moet het maar weer 'ns oefenen en als ik er dan iemand blij mee kan maken ... kost je de prijs van de ingredienten (doos goede eieren, wat extra ingredienten ... een eurootje of twee, drie max) Zo'n ding dus: ![]() | |
Escaflowne | donderdag 1 februari 2007 @ 00:13 |
quote:Ingevroren, des te beter! ![]() ![]() | |
Oblivion | donderdag 1 februari 2007 @ 08:17 |
quote:Ikke wel! Als het niet teveel mensen zijn, dan kan het bij mij thuis. | |
mirugai | donderdag 1 februari 2007 @ 09:46 |
quote:Waar ergens in NL is dat trouwens? | |
Oblivion | donderdag 1 februari 2007 @ 09:47 |
quote:Smack in the middle! Ik pm je wel even... ![]() | |
golfer | vrijdag 2 februari 2007 @ 00:24 |
Er wordt druk over-en-weer ge-PMd. ![]() | |
Jaguarized | vrijdag 2 februari 2007 @ 00:43 |
quote:AH is daar best prijzig mee vond ik. ![]() | |
Retro_Doll | vrijdag 2 februari 2007 @ 01:01 |
Wow ziet er lekker uit allemaal, ik wist helemaal niet dat er vega sushi bestond! Ik ga dit topic nog eens goed bestuderen en het dan ook zelf proberen ![]() | |
Maneki.Neko | vrijdag 2 februari 2007 @ 11:03 |
Hier trouwens een foto van wat ik gebrouwen had. M`n eerste keer ![]() ![]() Ik denk dat als ik alles wat fijner zou snijden, het rollen wat mooier zou gaan. De achteraf sushi was van de eerste poging, verder naar voren wordt het steeds beter ghehe ![]() | |
Oblivion | vrijdag 2 februari 2007 @ 11:30 |
Verdorie, ik heb nog niks gegeten... ![]() Ziet er toch goed uit, in de buik valt het toch uit elkaar... ![]() Ik kan het helemaal niet... | |
Jaguarized | vrijdag 2 februari 2007 @ 11:34 |
Dat ziet er best goed uit Maneki.Neko! ![]() | |
Blues | vrijdag 2 februari 2007 @ 11:39 |
Ziet er lekker uit ![]() | |
Stereotomy | vrijdag 2 februari 2007 @ 11:44 |
Netjes ![]() | |
Maneki.Neko | vrijdag 2 februari 2007 @ 12:14 |
quote:Jij weet wel hoe je met een decoupeerzaag om moet gaan en je kan geen sushi maken? Ga weg ![]() | |
Oblivion | vrijdag 2 februari 2007 @ 13:39 |
quote:Ja, sorry... Ik ken de techniek gewoon niet dus dan houdt het op. Maar 1 keer zien en vele malen zelf proberen gaat gewoon zoden aan de dijk zetten... ![]() Lekkere zoden! ![]() | |
SHE | woensdag 7 februari 2007 @ 16:33 |
Even schoppen en enthousiast ja knikken Thnx Obli voor je PM ![]() | |
SHE | woensdag 7 februari 2007 @ 16:35 |
quote:Niet in A'dam, maar hier had ik dus wel interesse in en bij mij wordt het altijd 1 grote bende ![]() | |
Stereotomy | woensdag 7 februari 2007 @ 17:19 |
Okee, dus wanneer kunnen we komen? ![]() | |
Oblivion | woensdag 7 februari 2007 @ 20:50 |
quote:Oh, je wilt graag afwassen? ![]() | |
Oblivion | woensdag 7 februari 2007 @ 20:51 |
Mensen, kunnen jullie even je e-mail adres pm-en? Ik word gek van die pm-mailbox en dat ik dat dan moet gaan delen enzo.. Met mail gaat het veel makkelijker... Mijn dank is groot! ![]() | |
aceHigh | vrijdag 9 februari 2007 @ 14:47 |
Dit weekend ga ik eindelijk mijn eerste poging wagen om zelf sushi te maken. Ik heb alles in huis, behalve vis. Denken jullie dat 250gr zalm en 250gr tonijn genoeg is om voor 4 personen van te maken? | |
Zwaalie | maandag 12 februari 2007 @ 13:58 |
Wat zijn nu eigenlijk de plannen voor de sushi workshop? Wat voor sushi willen jullie gaan maken (maki, ngiri, temaki)? In hoeverre wordt er aandacht besteedt aan soorten ingredienten, welke nori je het beste kan gebruiken etc.? Is het echt alleen voor beginners of ook voor iets gevorderde amateur leuk? Zelf ben ik weer aan de slag met het maken van maki sushi (en de Koreaanse variant kimbap) en poging tot onigiri voor in de bento box (soort lunch box), maar voel me erg beperkt door gebrek aan kennis. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Zwaalie op 12-02-2007 14:48:53 ] | |
mirugai | maandag 12 februari 2007 @ 14:36 |
quote:De planning is nu 17 maart en het wordt geen workshop, maar een sushi party: we slaan wat ingredienten in en iedereen kan maken wat hij/zij wilt. Wil je een echte workshop, dan gaat je dat geld kosten. | |
Vakkie_W | maandag 12 februari 2007 @ 16:41 |
Vandaag een eerste poging gewaagd met maken van sushi![]() Ze zijn gemaakt van zalm en een paar van krabsticks. | |
SHE | maandag 12 februari 2007 @ 19:09 |
Nogal succesvolle eerste poging dit ! | |
SHE | maandag 12 februari 2007 @ 19:11 |
quote:Ik betaal graag voor kennis; dus gimme options ![]() 17 mrt is hier prima! | |
Maneki.Neko | maandag 12 februari 2007 @ 23:59 |
Ziet er goed uit Vakkie_W! | |
ParanoidEv | dinsdag 13 februari 2007 @ 17:30 |
Nou, ik heb vandaag voor het eerst sushi gemaakt en ik moet zeggen dat ze voor een eerste keer er enorm goed uitzien, als zeg ik het zelf. Ik heb nog geen verse vis gebruikt omdat het om een test ging, hoewel ik zo enthousist was dat ik 3 tupperwarebakjes vol gemaakt heb. Komende 2 dagen dus sushi op het menu. Ik heb komkommer, (nep)wasabi, roze garnalen (hoe fout), sesamzaadjes en surimi gebruikt. Natuurlijk niet allemaal bij elkaar maar in verschillende combinaties. Fotoooooooooo's: ![]() ![]() [ Bericht 16% gewijzigd door ParanoidEv op 13-02-2007 17:40:42 ] | |
golfer | woensdag 14 februari 2007 @ 01:47 |
Als mirugai ons t.z.t. nog even wil mailen en het boodschappenlijstje door wil geven komt het 17-3 ook weer helemaal goed. ![]() | |
gekkehoedenmaker | woensdag 14 februari 2007 @ 19:14 |
quote:Ziet er mooi uit! Waar heb je dat mooie bakje vandaan? Mijn moeder zeurt om bento voor de lunch, maar ik vind al die tupperware bakjes bij elkaar zo onhandig. ![]() Iedereen heeft zulke mooie sushi! Ik heb ooit eens een vage poging ondernomen en dat was zo mislukt dat ik maar verder ben gegaan met onigiri. (Er kan weinig mis gaan met balletjes en driehoekjes.) | |
releaze | woensdag 14 februari 2007 @ 19:26 |
Here, zegen deze spijzen, amen ![]() | |
releaze | woensdag 14 februari 2007 @ 19:27 |
ik zal binnenkort es kijken of ik de 17e kan.. | |
Jaguarized | woensdag 14 februari 2007 @ 19:42 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 14 februari 2007 @ 19:49 |
Wat zijn in jullie must haves om de eerste schreden op het sushi zelf maak pad te zetten? Dus wat heb je echt nodig en welke zijn in jullie ogen het makelijkste te maken? | |
releaze | woensdag 14 februari 2007 @ 20:40 |
quote:sushi met surimi erin = god daarnaast kan je bij de toko ook een soort van tofuenvelopjes kopen, die zijn heel zoet van smaak en daar gooi je gewoon een berg sushirijst in, erg makkelijk te maken en erg lekker. Op dit kleine plaatje staat iets nog veel kleiner wat ook erg lekker is.. dat at ik jaren geleden vrijwel wekelijks, en is mn lekkerste sushi ooit geproefd, maar goed, dat was ook full-on surimi en surimi is gewoon mn lievelingsvis... ![]() net boven die zalmsushi, zit een noriblad met zover ik me kan herinneren een klein beetje rijst op de bodem, en voor de rest tot de top gevuld met krab/surimisalade. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Zwaalie | donderdag 15 februari 2007 @ 09:00 |
quote:Offtopic Meet Mr. Bento is een bento topic, wat ik een poosje geleden had geopend. Daar staat die nieuwe bento (die ik heb gewonnen, hiep hiep hoera) nog niet bij, maar over het algemeen zijn japanse bentoboxen (voor een boel knaken) op Ebay te koop. ![]() | |
zquing | zondag 18 februari 2007 @ 23:50 |
zou ik ook mogen komen de 17e maart? | |
golfer | maandag 19 februari 2007 @ 01:57 |
We gooien het in de groep. ![]() | |
Aanvoerder | maandag 19 februari 2007 @ 01:59 |
Oh mijn God, wat een hemels lekker topic dit! | |
Oblivion | maandag 19 februari 2007 @ 07:47 |
quote:Van mij wel. Mail mij even? | |
Annemiek78 | zaterdag 10 maart 2007 @ 15:59 |
Even een kick: We komen net terug van een clinic sushi maken (via personeelsvereniging van Martijn zijn werk) Was echt errug gaaf om te doen.. Zo makkelijk, en lekker.. de Californian rol (binnenste buiten gerold met sesamzaadje en binnen in 3 ingredienten) was toch echt wel de lekkerste..... | |
Martijn_77 | zaterdag 10 maart 2007 @ 16:02 |
Iemand nog goede tips waarop te letten als je het thuis wilt maken? | |
Mirjam | zaterdag 10 maart 2007 @ 16:21 |
euhm, hetzelfde als op die clinic? zorg ervoor dat je het goeie spul in huis hebt | |
Martijn_77 | zaterdag 10 maart 2007 @ 16:24 |
quote:Wil ook wel wat andere gaan proberen zal dus dit topic nog een keer goed doorspitten | |
Annemiek78 | zaterdag 10 maart 2007 @ 16:25 |
Op de clinc gebruikte ze alleen surimi/ tonijn/ zalm als vulling ... Maar volgens mijn kan je er veel meer tussen rollen... sowieso komkommer en advocado en gemarineerde pompoenschil en rettich.. (Dat is ook gebruik op de clinic.) Iemand nog meer lekkere suggesties??? Ik denk zelf dat wortel (in combinatie met nog ander ingredient) erg lekker zal zijn. en/of reepjes Ei.. | |
Oblivion | woensdag 14 maart 2007 @ 09:29 |
Dringend verzoek aan SHE: mailen!!!! Bij voorbaat dank. ![]() | |
SHE | woensdag 14 maart 2007 @ 09:35 |
![]() ![]() ![]() | |
SHE | woensdag 14 maart 2007 @ 09:44 |
just to be sure, 't was zaterdag toch?? | |
SHE | woensdag 14 maart 2007 @ 09:45 |
eat more sussy ![]() | |
Blues | woensdag 14 maart 2007 @ 16:04 |
Lekker sussiess maken ![]() Wordt het zalm, zeebaars en tonijn? ![]() | |
Maneki.Neko | woensdag 14 maart 2007 @ 16:45 |
Veel plezier allemaal! *nog maar wat plaatjes gaat kijken van sushi* ![]() | |
Blues | woensdag 14 maart 2007 @ 16:50 |
quote:Jij gaat ook iets leuks doen toch ![]() Next time ![]() We gaan je met foto's troosten. | |
BliksemSchigt | donderdag 15 maart 2007 @ 23:41 |
Recentelijk wat vaker gegeten, ooit maar eens zelf proberen te maken. Wellicht snel ![]() | |
golfer | vrijdag 16 maart 2007 @ 01:40 |
Ik hoop morgenochtend nog een mailtje van mirugai te krijgen. ![]() | |
Blues | zaterdag 17 maart 2007 @ 14:35 |
* Bluezz en golfer gaan zo naar het huis van Oblivion om de handjes en de scherpe messen eens flink uit de mouwen te laten 'rollen' aldaar ![]() ![]() | |
popolon | zaterdag 17 maart 2007 @ 17:51 |
Ik ben totaal geen liefhebber van sushi, vind het zwaar overdreven wat sommige mensen er van vinden. Smaken verschillen gelukkig. ![]() | |
golfer | zondag 18 maart 2007 @ 00:17 |
quote:Vond het erg leuk, lekker en leerzaam. Verslag en foto's volgen morgen. ![]() | |
zquing | zondag 18 maart 2007 @ 11:06 |
wacht met smart op de foto's Ik ga denk ik binnen kort ook maar een keer sushi maken ![]() | |
SHE | zondag 18 maart 2007 @ 11:07 |
quote:Het was stom, vies en vervelend ![]() want ik was er niet !!! ![]() | |
zquing | zondag 18 maart 2007 @ 11:11 |
quote:mee eens is..... Ik wou er ook bij zijn ![]() | |
Martijn_77 | zondag 18 maart 2007 @ 13:07 |
quote:Ben wel benieuwd naar de foto's en het verslag | |
Blues | zondag 18 maart 2007 @ 15:22 |
(Als de juiste termen of namen niet goed zijn, hoor ik het graag zwaalie, mirugai of obli) Eerst naar de markt, waar de tarbot wordt gefileerd..... ![]() De styling in Oblivions huis was tot in de puntjes! ![]() ![]() De messen en het messen- koffertje van 'master mirugai' (zo hebben wij hem gedoopt ![]() ![]() ![]() Beginnen met misschien wel het belangrijkste van sushi maken ; de Rijst... koken, afkoelen, wapperen onder toeziend oog van Ramsey ![]() ![]() ![]() ![]() Dan de 1e rol, best lastig allemaal, "master mirugai" doet voor : ![]() ![]() ![]() Zwaalie en Mirugai hadden omelet bij zich... ![]() Futomaki (dikkere kortere rol) ![]() ![]() De binnenstebuitenrol ![]() Voorbereidingen : avocado, komkommer snijden ![]() Rolt u maar : ![]() ![]() Nigiri maken : ![]() Tarbotsashimi ![]() ![]() Hosomaki (?) ![]() ![]() Eten hoort er ook bij ![]() ![]() Het was een leuke 'workshop', ontspannen, gezellig, veel geleerd, maar oh oh, het valt nog niet mee voor de echte leken ![]() Mirugai heel erg bedankt voor je kennis en overdracht daarvan, wat een spullen ![]() Zwaalie, jij weet er ook veel van!! En wat was je kratje vol ![]() ![]() Oblivion, bedankt voor je gastvrijheid en kadootjes ![]() SHE ![]() ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door Blues op 18-03-2007 17:43:51 ] | |
zquing | zondag 18 maart 2007 @ 15:24 |
toffe foto's jammer dat ik er niet was | |
Christiaan | zondag 18 maart 2007 @ 15:24 |
Graag TT veranderen in "Hoe maak ik mensen jaloers in één post". | |
Escaflowne | zondag 18 maart 2007 @ 15:32 |
Hmm... zo'n messenset zou wel verrekte handig zijn, moet ik ook maar eens inslaan. ![]() Ik moet ook gauw weer eens sushi gaan maken, heb alles al in huis, alleen de rijst is bijna op. ![]() | |
Blues | zondag 18 maart 2007 @ 15:35 |
quote:Alles! is te gebruiken, hebben we gisteren geleerd, en ook ondervonden ![]() | |
zquing | zondag 18 maart 2007 @ 15:38 |
Hadden jullie alle vis gekocht op de markt? Of hadden jullie nog vis gehaald bij een viswinkel? | |
Blues | zondag 18 maart 2007 @ 15:40 |
quote:Op de markt in amstelveen. | |
SHE | zondag 18 maart 2007 @ 16:01 |
Ik moet er bijna van huilen!!! Trouwens, waar zijn de handschoentjes ? ![]() | |
golfer | zondag 18 maart 2007 @ 16:04 |
quote:We wassen onze handen en tijdens het maken zitten je handen ook steeds in kommetjes met water om de rijst niet aan je handen te laten plakken. Wij hoeven elkaar niet met (fluwelen) handschoentjes aan te pakken. ![]() | |
staticdata | zondag 18 maart 2007 @ 16:10 |
tvpeetje ![]() | |
mirugai | zondag 18 maart 2007 @ 17:41 |
Bluezz, leuke foto's! Haha, voel me nu het mannetje-met-het-koffertje (zoals de mannetjes met vioolkoffertjes in films). Ja, het was een goede avond. Had natuurlijk niets anders verwacht met zulke leuke en sympathieke mensen ![]() En hopelijk hebben jullie voldoende opgestoken om zelf verder aan te slag te gaan en/of bij de volgende keer dat jullie naar een sushi bar gaan de chefs aan een kritische blik kunnen onderwerpen. | |
Zwaalie | zondag 18 maart 2007 @ 18:05 |
Bluezz, leuke fotostripje! ![]() Ik vond het ook erg leuk en gezellig. Dank aan Obli voor de gastvrijheid, Mirugai voor de voortreffelijke uitleg and Bluezz en Golfer voor de heerlijke vis. ![]() | |
Oblivion | zondag 18 maart 2007 @ 19:15 |
Ik vond het in een paar woorden: Zeer gezellig, zeer leerzaam en ontzettende leuke gasten! Heb het erg naar mijn zin gehad, lag 's avonds nog na te genieten... ![]() Whehehe, eigengemaakte sushi is bijna net zo lekker als sex.... ![]() Het kadootje voor zoon lief was wel compleet! Is helemaal goed gekomen. En ik geniet nog na van mijn mooie bloemen! ![]() Bedankt allemaal! | |
Maneki.Neko | zondag 18 maart 2007 @ 23:18 |
Die foto`s ![]() Ik was er niet bij ![]() Oh wat ziet dat er lekker uit zeg! Volgende keer wil ik er echt bij zijn hoor! | |
golfer | maandag 19 maart 2007 @ 00:18 |
* golfer gaat de laatste restjes van gisteren nu nog even oppeuzelen. ![]() | |
MissHobje | dinsdag 20 maart 2007 @ 02:18 |
Zo dat ziet er smakelijk uit ![]() Toffe meet en workshop wel dus ![]() Moet eerlijk bekennen sushi is niet helemaal mijn ding, ik wordt altijd een beetje naar van dat zeewier ![]() | |
Blues | dinsdag 20 maart 2007 @ 02:26 |
Als ik heel eerlijk ben.... ik vind sushi meer intrigerend qua technieken, gebruiken, vissen etc, dan ik het echt heeel lekker vind ![]() ![]() | |
Tha_Butcha | dinsdag 20 maart 2007 @ 18:18 |
NEEEEEEEE heb ik een vette sushi workshop gemist ![]() wanneer gaan we in de retry? *huis in utrecht beschikbaar stelt* | |
zquing | dinsdag 20 maart 2007 @ 18:23 |
quote:plaatsje claimt | |
Martijn_77 | dinsdag 20 maart 2007 @ 19:29 |
@ Zwaalie en Mirugai waar hadden jullie de omelet gehaald? | |
Mirjam | dinsdag 20 maart 2007 @ 19:32 |
quote:zelf gemaakt | |
Martijn_77 | dinsdag 20 maart 2007 @ 19:40 |
quote:Hoe maak je deze precies? | |
Zwaalie | dinsdag 20 maart 2007 @ 19:55 |
quote:mirugai had hem gemaakt. Ik had slechts een simpele omelet bij mij. ![]() ![]() | |
Oblivion | dinsdag 20 maart 2007 @ 20:32 |
Ik heb nog een vraagje voor Mirugai: Hoe deed je dat ene sausje ook alweer... Die voor de tarbot. Soja, rijstazijn en suiker? ![]() | |
Blues | dinsdag 20 maart 2007 @ 20:35 |
quote:Speciale soja uit dat lekkere toverflaconnetje was het in ieder geval ![]() | |
Oblivion | dinsdag 20 maart 2007 @ 20:46 |
quote:Ja, en het was zeer eenvoudig na te maken, maar... Twee dingen weet ik zeker: Soja en rijstazijn... Weet nu niet of daar suiker bij moest of iets anders... | |
Oblivion | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:44 |
Poging: Alleen en op mezelf.... ![]() ![]() Dat wordt smikkelen! ![]() ![]() ![]() Met mijn immense dank aan Mirugai! ![]() Volgende week weer oefenen! | |
gekkehoedenmaker | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:46 |
Wow Oblivion! Ziet er lekker/mooi uit! ![]() | |
Blues | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:48 |
Wauw Obli ![]() ![]() Wát een mooie borden ![]() ![]() | |
zquing | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:51 |
ziet er goed uit ![]() | |
Blues | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:53 |
quote:*aait* ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:53 |
![]() Rijst gaat gewoon zwaar kut, maar dat mag de pret niet drukken, oefening baart kunst... ![]() En moet gewoon zo'n grote houten kom kopen.... Ik heb er alleen geen vis in gedaan, zodat ik kan blijven oefenen... ![]() Wel een boel regels in acht gehouden, netjes alles op maat gesneden, omelet (zoete) gemaakt, mayo, wasabi, watertje...scherp mes etc etc.... Leuk, leuk, leuk!!! | |
zquing | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:54 |
quote:verkeerde smiley ![]() ![]() ![]() | |
golfer | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:55 |
Ziet er prima uit, Obli. ![]() | |
zquing | zaterdag 24 maart 2007 @ 16:58 |
Nu heb ik ook zin om sushi te gaan maken | |
Oblivion | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:01 |
Dank jullie wel! Ik ga zo verder met garnalen en die krab dingen, die had ik dus niet meer... ![]() En ik ben nu met hand en tand mijn sushi aan het verdedigen, zoonlief is als een aasgier! ![]() (ik had er een paar zonder wasabi gemaakt... ![]() Lekker smikkelen! | |
Isabeau | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:02 |
quote:Nou, ik heb meer zin in sushi eten, want ik heb niet veel vertrouwen in mijn eigen sushi-maak kwaliteiten ![]() | |
zquing | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:05 |
quote:het gaat niet om de eindbestemming, maar om de weg ernaartoe(ofzo) ![]() vind dat eten mij altijd meer voldoening geeft als ik 't zelf gemaakt heb. Maar mischien zouden we een tokyocafe meet moeten houden(unlimited sushi voor 17eu pp) blijkt nog best wel erg goed te zijn ook | |
n0a | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:13 |
Foto's van mijn eerste poging sushi:![]() ![]() | |
Blues | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:23 |
Ziet er ook ![]() ![]() * Bluezz vind het maken leuker dan het eten ![]() | |
-Wolf- | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:25 |
quote:Maak jij het dan voor mij? Ik eet alles op. Tot de laatste korrel rijst en de laatste druppel soya-saus. | |
-Wolf- | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:26 |
quote:Ziet er echt lekker uit. Applaus! | |
Oblivion | zaterdag 24 maart 2007 @ 17:33 |
Mooi Noa! ![]() | |
n0a | zaterdag 24 maart 2007 @ 19:46 |
Dank jullie ![]() Wou dat ik wat vaker de fut had om het te maken. Vind het op zich niet moeilijk, maar om het een beetje mooi te maken kost wel veel tijd als sushi novice. | |
Martijn_77 | zaterdag 24 maart 2007 @ 22:58 |
quote:Ziet er goed uit ![]() Wat zit er precies onder die eitjes? Ik bedoel wat heb je in die sushi zitten? | |
SiGNe | zaterdag 24 maart 2007 @ 23:18 |
Ik krijg er ook zin in en heb het eigenlijk nog nooit eerder gegeten, heb wel een sushi receptenboek liggen waarin alles erg goed wordt uitgelegd. Binnenkort eerst maar eens bij de viswinkel sushi halen voor ik het zelf ga proberen te maken, voordat ik het niet lekker vind ofzo (gelukkig een erg goede viswinkel, dus de vis is in elk geval vers itt tot de Albert Heijn ofzo) Die van Oblivion zien er wel heel mooi uit trouwens.. Die van Miroguai ook, alleen jammer dat er geen close-ups van de sushi's zelf zijn gemaakt. Mooie messenset ook, slijp je die ook zelf? en hoe durf je dat aan? Ik heb 3 "simpele" (vergeleken bij die Japanse messen) Zwinkel 5* messen maar ik durf eigenlijk alleen aanzetten aan en ook dat duurde even (ivm. verneuken van de messen). Mij kijkt het dat één keer verkeerd aanzetten/slijpen de messen levenslang verneukt, of ben ik nou te paranoïa? [ Bericht 41% gewijzigd door SiGNe op 24-03-2007 23:27:19 ] | |
Annemiek78 | zondag 25 maart 2007 @ 12:08 |
Het water loopt me weer in de mond, als ik al deze foto's zo zie... Maar gauw een afspraak maken met wat vrienden om ze zelf ook weer te gaan maken! | |
Blues | zondag 25 maart 2007 @ 15:25 |
quote:Wij gaan gewoon binnenkort zelf oefenen ![]() | |
n0a | zondag 25 maart 2007 @ 15:25 |
quote:Ik geloof surimi, avocado en komkommer. | |
Oblivion | zondag 25 maart 2007 @ 15:55 |
quote:Ik heb het net weer gedaan.... ![]() Jammie! | |
n0a | zondag 25 maart 2007 @ 16:15 |
Tijdje geleden trouwens bij de koreaanse/japanse toko een soort vorm gekocht waar je snel en makkelijk rijst bedjes mee kan maken voor nigiri of gunkan.![]() | |
n0a | zondag 25 maart 2007 @ 16:16 |
whoops dubbel post :/ | |
Martijn_77 | zondag 25 maart 2007 @ 22:31 |
zijn die Nori vellen eigenlijk makelijk in smallere reepjes te snijden? Of moet je die echt los gaan kopen? | |
Isabeau | zondag 25 maart 2007 @ 22:34 |
quote:Je bent niet te stoppen hè ![]() | |
Blues | zondag 25 maart 2007 @ 22:36 |
quote:Waarom wil je ze in smalle reepjes snijden? De bedoeling is dat je het hele eindproduct in stukjes snijdt? Hieronder nog even een handige uitleg voor de liefhebbers : quote: | |
Martijn_77 | zondag 25 maart 2007 @ 22:38 |
quote:Voor een andere soort sushi waar een dun reepje nori gebruikt wordt om het ingredient boven op de rijst te houden | |
Blues | zondag 25 maart 2007 @ 22:55 |
Nigiri sushi is dat geloof ik. Met een scherp mes is dat zeewier toch gewoon goed te snijden? | |
Charmian | zondag 25 maart 2007 @ 23:37 |
quote:Of misschien gewoon knippen? Tis net heel stevig papier als je het nog niet gebruikt hebt. | |
Duderinnetje | zondag 25 maart 2007 @ 23:40 |
quote:Soms hè? Heel soms, dan kom ik iemand tegen, bijvoorbeeld op een forum, en die zegt dan iets hè? En dan voel ik mij zo dom hè? Omdat diegene dan iets zegt dat zo voor de hand ligt, dat zo logisch is, dat ik me oprecht afvraag of de helft van mijn hersenen op vakantie zijn. Of dat de rijstazijn voor hersenverweking heeft gezorgd. Of dat ik gewoon van nature hartstikke stom ben. Ik loop gewoon al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren te prutsen met een mes om die sliertjes te snijden ![]() Dank je wel dus ![]() | |
Blues | zondag 25 maart 2007 @ 23:47 |
Knippen ![]() MY GOD ![]() | |
Mirjam | maandag 26 maart 2007 @ 00:46 |
![]() | |
Stereotomy | maandag 26 maart 2007 @ 00:57 |
![]() * Stereotomy bergt zijn motorzaag weer op | |
Aanvoerder | maandag 26 maart 2007 @ 01:51 |
quote:Handig. | |
staticdata | maandag 26 maart 2007 @ 10:12 |
Ik wil proberen sushi te gaan maken voor de verjaardag van mijn vriendin, echter wil ik dat overdag doen en 's avonds serveren. Nu staat in het verhaal van Bluezz dat je het beste niet in de koelkast moet zetten. is het dan het besten gewoon goed af te dekken en op kamertemperatuur te laten staan? | |
summerscent | maandag 26 maart 2007 @ 11:17 |
Volgens mij is het handiger als je in de koelkast zet en uur vantevoren als je gaat eten uithaalt. Het lijkt me niet handig, zeker niet als je rauw vis gebruikt. In Azie liggen de sushi ook gewoon in de koelsectie van de supermarkten. | |
Blues | maandag 26 maart 2007 @ 12:06 |
wat summerscent zegt is denk ik het beste ![]() | |
staticdata | maandag 26 maart 2007 @ 12:23 |
ok dank u ![]() | |
Blues | maandag 26 maart 2007 @ 13:17 |
Het allerverst is, tijdens het maken meteen te eten ![]() | |
staticdata | maandag 26 maart 2007 @ 13:17 |
zal de visite leuk vinden ![]() | |
mirugai | dinsdag 27 maart 2007 @ 11:57 |
quote:Het was het eerste wat ik leerde toen ik m'n messenset kreeg: slijpen. En daarna werd het m'n ochtendritueel in de sushi bar/restaurant: elke dag minimaal een kwartier m'n messen slijpen. Moest ook wel, want het zijn messen van middelmatige kwaliteit, dus ze behouden de scherpte niet zo lang (komt ook vanwege de hoek waaronder ze geslepen worden). Op een goede dag als het sashimimes versleten is koop ik wel een keer een mes van een echt goede kwaliteit staal, maar die kosten minimaal aantal honderd eurootjes, dus daar hik ik voorlopig nog wel tegenaan. En eigenlijk is het setje wat ik nu heb voor mij nog altijd goed genoeg. Voor bepaalde snijtechnieken is een zeer scherp mes wel een must, dus dan ontkom je niet aan het zelf kunnen slijpen.Verneuken kun je inderdaad: als je probeert te slijpen, maar het lukt niet dan heb je dus een bot mes. Ga je dan verkeerd door, dan verwijder je dus teveel materiaal van het mes zonder dat het scherp wordt. Een slijper kan het mes dan weer scherp krijgen; één keer verkeerd aanzetten/slijpen is dus geen absolute ramp, maar het is toch wel een beetje zonde. | |
Oblivion | woensdag 28 maart 2007 @ 07:58 |
quote:Hey mirugai!!!! Joehoe!!!! ![]() | |
Pheno | woensdag 28 maart 2007 @ 08:17 |
Ah, waarom heb ik dit topic niet eerder gezien. Sushi fanatic meldt zich. En natuurlijk zelf maken. | |
Tha_Butcha | woensdag 28 maart 2007 @ 12:50 |
quote:waar kan je het beste sushi/sashimi messen scoren, en wat voor wetstenen daarbij? heb wel wat messen van global, maar dat moet het waarschijnlijk wel afleggen tegen het handgemaakte spul (maar daar betaal je voor neem ik aan) | |
zquing | woensdag 28 maart 2007 @ 13:00 |
Ik heb de global messen, en die doen het prima voor mij. Ik moet alleen nog wel een keer een goede slijpsteen kopen. Hoeveel kost 't ongeveer als ik ze naar de slijper breng? | |
Tha_Butcha | woensdag 28 maart 2007 @ 16:34 |
3 euro per mes. heb je geen keramische slijpstaaf ofzo? | |
zquing | woensdag 28 maart 2007 @ 16:38 |
quote:heb er 1tje van staal volgens mij. Maar volgens 't boekje mag ik daar mijn deba niet mee slijpen, alleen met een slijpsteen | |
Tha_Butcha | donderdag 29 maart 2007 @ 12:09 |
mm, volgens mij wel. maar ik ben niet de expert wat globals betreft. dan zou je dus een wetsteen moeten aanschaffen. 1 zijdig geslepen sashimi messen iig niet. check anders ff knivesandtools.com die weten wel redleijk wat er over | |
zquing | donderdag 29 maart 2007 @ 12:38 |
die deba is 1zijdig geslepen. Maar een wetstone is redelijk duur, ik heb wel die 5 euro dingen uit de chinese winkel, maar daar durf ik 't eigenlijk niet mee | |
Isabeau | donderdag 29 maart 2007 @ 12:47 |
Gelukkig heeft mijn broer ooit een opleiding tot slager gedaan en kan hij héél goed messen slijpen ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 29 maart 2007 @ 12:54 |
Messenslijpen is een vak, net als bakker ofzo, een aardig broodje bakken kunnen veel mensen met een readymix, maar het échte werk is wat anders. | |
zquing | donderdag 29 maart 2007 @ 12:59 |
hebben ze niet een meerdaagse messenslijpcursus oid ![]() | |
mirugai | donderdag 29 maart 2007 @ 13:34 |
quote:Gelukkig maar dat veel mensen gewoon hun werk doen en niet zo elitair zijn dat alleen het échte werk telt. Ken trouwens geen enkele goede japanse sushi chef die niet z'n messen zelf slijpt. Een Japanse messensmid heeft 'ns gezegd dat een mes iets persoonlijks wordt door het gebruik en het feit dat je het zelf slijpt. | |
Pietverdriet | donderdag 29 maart 2007 @ 13:51 |
quote:Ik ben niet elitair over messen slijpen, ik weet er genoeg van om diep respect te hebben voor een vakman die het echt kan. Je kan zelf je messen scherpen, helemaal waar, maar een prachtige gelijkmatige sneede erop te hebben die glad is, en het mes zo scherp maakt als een scheermes (letterlijk) dát is een vak waar je jaren voor nodig hebt om het te leren. | |
mirugai | donderdag 29 maart 2007 @ 14:25 |
quote:Zeur niet man. Je wijst op dit forum altijd met zo'n vingertje van 'hoe het allemaal moet en hoort'. Om het met jouw bakkeranalogie te zeggen: voor een groot deel van de wereld is een brood iets om van te leven, die bakken het zelf of halen het bij een bakker, dat is al eeuwen zo. En je hebt van die elitaire figuren die met zo'n vingertje wijzen dat zelf gebakken brood eigenlijk geen brood is, nee want écht brood komt van een bakker, zo'n persoon die er jaaaaaaaaaaren heeft geleerd om écht broden te kunnen bakken En ik heb dus zeker een half jaar onder begeleiding m'n messen leren slijpen. Scheermesscherp is dus geen probleem, maar vaak is dat niet eens echt nodig. Kijk, ik heb gewoon een scherp mes nodig om iets mee te snijden en ik hoeft niet te blaten dat ik 't bij een meesterslijper heb gebracht zodat ik een scheermescherp mes heb. | |
mirugai | donderdag 29 maart 2007 @ 14:25 |
f*ck dubbel | |
Stereotomy | donderdag 29 maart 2007 @ 14:28 |
Piet, hij heeft wel een beeeeeetje gelijk hoor ![]() | |
SiGNe | donderdag 29 maart 2007 @ 15:18 |
quote:Om in dezelfde analogie te blijven, als jij les hebt gehad om te slijpen dan ben je toch ook gewoon naar de bakkersschool geweest? Da's toch heel wat anders dan iemand die op goed geluk zelf maar wat gaat proberen. Ik zie mezelf als amateur en heb helemaal geen verstand van slijpen, zelfs met aanzetten zal ik vast niet de juiste hoek van 20 graden maken gok ik zo. Overigens heb ik ook nog nooit een brood gebakken, daarvoor ga ik liever naar de bakker... En ik heb het idee dat Piet bedoeld dat je het wel zelf kán doen, maar dan moet je wel weten wat je doet, zo niet kan je beter naar een professionele slijper gaan. | |
aceHigh | maandag 2 april 2007 @ 11:12 |
Van het weekend voor de tweede keer sushi gemaakt. Het rollen ging een stuk beter dan de eerste keer en de rollen waren ook allemaal ongeveer even dik. Aan de bovenkant laat ik ongeveer 1cm van de nori onbedekt, maar als ik dan gerolt heb blijft de rol niet dicht zitten. Ik smeer dus voor ik ga rollen wat water op die rand boven het rijst, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling? Iemand misschien enig idee waarom mijn rollen niet vanzelf dicht blijven? | |
_Arual_ | maandag 2 april 2007 @ 11:14 |
quote:Ik heb tijdens een Sushiworkshop geleerd dat je de nori voor ongeveer driekwart met rijst bedekt. 1cm overlaten is dus te weinig. | |
Mirjam | maandag 2 april 2007 @ 11:18 |
quote:dat is het ![]() de laatste strook vrijhouden, klein beetje water erop. dus niet 1 centimeter, dat is veel te weinig | |
aceHigh | maandag 2 april 2007 @ 11:34 |
Thnx! Zal dat de volgende keer proberen. | |
Martijn_77 | maandag 2 april 2007 @ 19:50 |
Dit weekend sushirollen gemaakt met diverse ingredienten er in zoals: Tonijn Zalm Surimi Retich Komkommer Ei Advocado Maar ik vraag me af wat er nog meer lekker is in zo'n rol | |
Jaguarized | maandag 2 april 2007 @ 19:56 |
Krab. edit: dat heb je al. | |
Pheno | maandag 2 april 2007 @ 22:18 |
Garnalen (dat is leuk rollen) Beetje tuinkers Inktvis Japans omelet (Tamago Yaki) als je nigiri met wat norisliertjes wikkelt. Zeeegel ben ik nog niet aangekomen, maar dat schijnt ook erg lekker te zijn. | |
SiGNe | maandag 2 april 2007 @ 22:24 |
Fugu..moet je alleen wel weten hoe je 'm moet fileren anders heb je kans dat er er dood aan gaat (de organen bevatten dodelijke stoffen voor mensen) | |
Pheno | maandag 2 april 2007 @ 22:25 |
quote:Ja, dat weet ik. Ik zou het dan ook op de een of andere manier door een kenner laten klaarmaken. Er zit toch een sushitent hier in de buurt, die het zelf wel verkoopt, die doen misschien niet zo moeilijk ![]() Edit: Fugu was de kogelvis btw ![]() Zee egel is uni, die is volgens mij niet giftig? Tenminste, niet alle soorten als ik het goe dheb. Al die japanse benamingen ook ![]() [ Bericht 10% gewijzigd door Pheno op 02-04-2007 22:32:24 ] | |
Sanne | maandag 2 april 2007 @ 22:26 |
Oww ik krijg ontzettende trek van dit topic!!! ![]() | |
SiGNe | maandag 2 april 2007 @ 22:57 |
quote:Fugu in Nederland verkrijgbaar? ik dacht dat het alleen in Japan werd gebruikt. En het is inderdaad kogelvis. | |
Pheno | dinsdag 3 april 2007 @ 07:30 |
quote:Ik had het over uni, zee egel dus ![]() | |
Tha_Butcha | dinsdag 3 april 2007 @ 15:31 |
uni is afaik niet schadelijk, maar alleen de eitjes zijn lekker als ik me niet vergis | |
Pheno | zaterdag 7 april 2007 @ 17:01 |
Over een ruime uur beginnen we weer. En dit keer met wat aparte 'norivellen', wat ik op de site van mirugai zag: gebakken ei. Ik ben erg benieuwd hoe dat smaakt. Natuurlijk ook rollen met gewone nori, mocht het geheel mislukken ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 7 april 2007 @ 17:54 |
Ben wel benieuwd naar foto's Pheno | |
Pheno | zaterdag 7 april 2007 @ 20:28 |
quote:Het is even wennen met zo'n eirol, maar het is gelukt! Omdat de rijst normaal aan de nori blijft kleven is het nu wel anders, dat doet het op ei dus niet ![]() Ik upload de foto(s) een andere keer, nu eerst even aan de paas-sushi ![]() | |
Mirjam | zaterdag 7 april 2007 @ 21:42 |
quote:foto's foto's foto's ![]() ![]() ![]() | |
Pheno | maandag 9 april 2007 @ 17:01 |
De paas-sushi:![]() ![]() ![]() Voor een eerste poging ![]() | |
zquing | maandag 9 april 2007 @ 17:02 |
ziet er goed uit ![]() | |
_Arual_ | maandag 9 april 2007 @ 18:30 |
quote:Het is op. He gejankt van frustratie bij het rollen van die ei-sushi, want de rijst glibberde steeds weg. ![]() Verder een half geslaagd experiment: tonijn (uit blik ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 10 april 2007 @ 19:41 |
@ Pheno Ziet er goed uit ![]() Hoe heb je het ei voor de rool zo gekregen? En wat had je allemaal in je sushi zitten? | |
zquing | dinsdag 10 april 2007 @ 20:12 |
ik zie advocado, zalm en surimi. Maar met ei is het idd ook erg lekker. Of met sesamzaadjes aan de buitenkant | |
Pheno | dinsdag 10 april 2007 @ 21:02 |
quote:advocado zalm, surimi en tonijn uit blik (naturel) met mayo. Het ei zelf: 3 grote eieren van de poelier ![]() ![]() Het rollen zelf heb ik niets anders dan normaal gedaan, alleen zonder matje dit keer, want dat is echt niet te doen (voor mij iig). | |
zquing | dinsdag 10 april 2007 @ 21:06 |
is dat lekker met mayo? Je hebt ook van die toffe vierkante pannen voor de ei | |
Pheno | dinsdag 10 april 2007 @ 21:17 |
quote:Ik vond het lekker iig ![]() Dat weet ik, maar ach, roeien met de riemen die je hebt. Plus dat ik niet weet of er ook pannetjes zijn die geschikt zijn voor inductie. Plus: een rondgebakken ei heeft ook een vierkant in zich ![]() ![]() | |
Blues | dinsdag 10 april 2007 @ 22:52 |
Wat goed ![]() Leuke foto's ![]() Met dat ei was dus een hels karwei, dat glijd lekker... maarrrrr echt super voor een eerste poging ![]() | |
Mirjam | dinsdag 10 april 2007 @ 23:46 |
die sushi is mooi gelukt pheno!![]() | |
Martijn_77 | maandag 16 april 2007 @ 19:21 |
Uit Zelf Sushi makenquote:Kan iemand mij vertellen hoe lang je de gember in de rijstazijn moet laten staan voor hij lekker is? | |
aceHigh | maandag 16 april 2007 @ 19:32 |
Ziet er heel smakelijk uit Pheno! | |
Pheno | maandag 16 april 2007 @ 20:56 |
quote:Mijn vrouw heeft ooit e3en potje gember bij de Xenos gehaald. Ik weet niet meer waar het vandaan kwam (buitenlands iig), maar het was zeker goed. Helaas kon ik het niet meer vinden de vorige keer. | |
Martijn_77 | dinsdag 17 april 2007 @ 19:18 |
quote:Voor zo ver ik weet verkopen ze bij de Xenos alleen van die gesuikerde gember of van die gember bolletjes op siroop. hebben jullie die gebruikt? Ik dacht namelijk dat je het met verse gember moest maken. | |
Duderinnetje | dinsdag 17 april 2007 @ 20:48 |
quote:Gewoon bij de Albert Heijn ed. te koop hoor ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 17 april 2007 @ 21:59 |
quote:Waar ik gember en van die ingelegde gember kan kopen weet ik maar mijn vraag was als je het zelf wil maken hoe lang moet je het dan inleggen? | |
Duderinnetje | dinsdag 17 april 2007 @ 22:08 |
quote:Schijnt dat het tien jaar moet trekken in eikenhouten vaten. Het is dan wel zaak dat je ze regelmatig even door de tuin rolt, bij voorkeur langs een haag van seringen, waarbij je drie maal in oostelijke richting op het vat slaat met een vlakke hand. Andere bronnen spreken van "Roeren met een staaf van ebbenhout, drie malen daags wanneer de zon opkomt doch slechts tot zeven minuuten alvorens zij haar blick ten westen werpt." In de wereld van de gemberologen woedt al jaren een discussie over die laatste zinsnede. Wanneer werpt de zon immers 'haar blick ten westen'? Puriteinen houden zich strikt aan de eeuwenoude leer van de inlegkunde. Je hebt er waarschijnlijk wel eens iets van gehoord of iets over gelezen. De gember wordt daarbij in dikke plakken (van soms wel vuistdikte) te drogen gelegd in de zon. Gedurende drie nachten en drie dagen besprenkelt men de gember met laurierolie, verkregen uit eerste persing (ochtendpersing!). Na deze periode worden de plakken gember voorzichtig in rijstwijn te wellen gelegd, totdat de dieproze kleur is verkregen (een reactie van zuur op proteïne in de gemberwortel). Vervolgens snijdt een volleerd kok de moten in dunne plakjes. Modernere benaderingen slaan het besprenkelen van de moten over en dompelen de gember onder in een mengsel van rijstwijn en wasabi. Deze methode ken je vast wel. Vooral in het (luie) westen is dit de gebruikelijke bereidingswijze. Welke methode je ook kiest: heb altijd respect voor je roots, dus ook voor deze. Succes! | |
Stansfield | woensdag 18 april 2007 @ 09:21 |
In de allerhande stond nog een advertentie van een hele zelf sushi maak kit ofzo. | |
Pheno | woensdag 18 april 2007 @ 09:50 |
quote:Ik ben niet zo van de AH. De lokale toko is goedkoper en heeft beter spul imho. | |
Martijn_77 | woensdag 18 april 2007 @ 19:23 |
Hier verder Zelf Sushi maken deel 3 |