Is baarmoeder(hals)kanker ook erfelijk?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 11:09 schreef Maerycke het volgende:
Ik heb zelf ook net m'n uitstrijkje weer laten maken en wacht met zweet in m'n handen op de uitslag (ik heb nogal m'n familiegeschiedenis tegen hier). Hulde voor je moed om het hier neer te zetten!
Wat een verhaal zeg.... ik vind eigenlijk dat 30 jaar al te oud is , vind dat ze vanaf de 20 / 25 al moeten controleren.quote:Op woensdag 17 augustus 2005 23:06 schreef Mickeys het volgende:
Het kwam door een SOA.
Ik heb ook PCO, en ben pas 24.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 11:11 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Is baarmoeder(hals)kanker ook erfelijk?
ik weet wel dat ik in een risicogroep zit, omdat ik reeds 36 ben, geen kinderen heb gehad en PCO heb. Al die dingen samen met vreemde klachten maken het toch minder prettig wachten inderdaad op de uitslag.
Sterkte!
Wat is PCOS?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 11:20 schreef yvonne het volgende:
Ik weet niet wat PCO is?
Erfelijk weet ik niet, maar het komt bij mij wel erg vaak voor. Bovendien heb ik hetzelfde als jij.. Ook 36, geen kinderen en PCO. En het wachten maakt het niet makkelijker nee.. Ik hoor het begin september als ik terug mag voor de volgende afspraak en de nodige onderzoeken.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 11:11 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Is baarmoeder(hals)kanker ook erfelijk?
ik weet wel dat ik in een risicogroep zit, omdat ik reeds 36 ben, geen kinderen heb gehad en PCO heb. Al die dingen samen met vreemde klachten maken het toch minder prettig wachten inderdaad op de uitslag.
Sterkte!
Ik slik dus geen pil (ook op aanraden van de gyeacoloog overigens, die het nut er niet van inziet om een ongesteldheid 'mechanisch' op te wekken) en ikzelf daar ook geen voorstander van ben. Het zorgt er alleen voor dat de uitstrijkjes wat spannender zijn...quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:01 schreef miss_sly het volgende:
PCO is iets dat best vaak voorkomt, in meerdere of mindere mate.
Zolang je de pil slikt, is er eigenlijk geen risico, want dan krijg je gewoon regelmatig een bloeding. Als je dat niet (meer) doet, wordt de kans dus groter.
Ik heb heel lang de pil geslikt, behalve in de periode dat ik met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig was. Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden gestopt, omdat ik geen zin meer had in die hormonen en wilde kijken of mijn menstruatie weer op gang zou komen, misschien. Dat is dus niet het geval, dus vloei ik al die tijd al niet. Kennelijk is dat toch niet goed.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:07 schreef Maerycke het volgende:
[..]
Ik slik dus geen pil (ook op aanraden van de gyeacoloog overigens, die het nut er niet van inziet om een ongesteldheid 'mechanisch' op te wekken) en ikzelf daar ook geen voorstander van ben. Het zorgt er alleen voor dat de uitstrijkjes wat spannender zijn...
Mensen om mij heen die het weten zeggen dat ik een sterke vrouw ben. Ze moesten eens weten. Voor de buitenwereld ben ik misschien sterk, maar ze hebben mij in die tijd en de tijd erna niet gezien toen ik in bed lag te huilen terwijl in de tijd dat ik nog getrouwd was hij lag te snurken. Je probeert het weg te stoppen, je hoort nl niemand in je omgeving er over praten dus ik moet me niet zo aanstellen denk je dan.... tja, dat is dus fout. Daarom vind ik het voor mezelf nu de tijd om het toch naar buiten te brengen en het verhaal te vertellen zoals ik dat mee heb gemaakt. Ik ben overigens wel benieuwd naar anderen die het ook hebben moeten doorlopen hoe zij er mee om zijn gegaan en hoe zij het hebben beleefd. Zo kan je elkaar misschien helpen, maar ook voor de meiden waar het misschien net mee gebeurd of misschien wel nog gaat komen (ook al gun ik dit echt niemand)quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:07 schreef Maerycke het volgende:
[..]
@Mickeys: Wat een verhaal... Ik kan me voorstellen dat de grond onder je wegzakt op zo'n moment.. hoe je daarmee bent omgegaan, vergt behoorlijk wat moed.
quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:15 schreef Mickeys het volgende:
[..]
Mensen om mij heen die het weten zeggen dat ik een sterke vrouw ben. Ze moesten eens weten. Voor de buitenwereld ben ik misschien sterk, maar ze hebben mij in die tijd en de tijd erna niet gezien toen ik in bed lag te huilen terwijl in de tijd dat ik nog getrouwd was hij lag te snurken. Je probeert het weg te stoppen, je hoort nl niemand in je omgeving er over praten dus ik moet me niet zo aanstellen denk je dan.... tja, dat is dus fout. Daarom vind ik het voor mezelf nu de tijd om het toch naar buiten te brengen en het verhaal te vertellen zoals ik dat mee heb gemaakt. Ik ben overigens wel benieuwd naar anderen die het ook hebben moeten doorlopen hoe zij er mee om zijn gegaan en hoe zij het hebben beleefd. Zo kan je elkaar misschien helpen, maar ook voor de meiden waar het misschien net mee gebeurd of misschien wel nog gaat komen (ook al gun ik dit echt niemand)
Bij mij is het dus ook zo onregelmatig (varieert van 2 maanden tot 2 jaar), maar als het dan komt, dan is het vaak ook problematisch. Al 2 keer gehad dat ik 's nachts naar de apothekerpost moest voor een hormonenkuur omdat ik echt veel te veel bloed verloor (echt extreem veel, dat kun je je niet voorstellen). Heb een half jaar verschillende pillen gehad, maar kreeg heel veel klachten als hoofdpijn, buikpijn, borsten als betonblokken, enz. Heb nu sinds 3 maanden de Mirena, hopen dat dat goed uitpakt. Als ik nu al zeker wist dat ik geen kinderen kan krijgen en/of wil, had ik morgen alles nog weg laten halen...quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:18 schreef Maerycke het volgende:
Ik heb toen ik een jaar of 15 was (omdat toen al bleek dat mijn menstruatie een zooitje was) een tijd aan anti-conceptie gedaan (een jaar of 2 denk ik). Het punt is (en dat zie ik nu miss_sly dus ook zeggen): dat het gewoon stopt zodra je met de pil stopt.
Ik heb heel af en toe (en dat is nu dus al 20 jaar lang) dat de menstruatie spontaan op gang komt, maar dan word ik het 1 of 2 keer en daarna blijft het rustig weer 2 jaar weg. Er is geen peil op te trekken in ieder geval. En menstrueren is hier denk ik hetzelfde als bij andere vrouwen... niet extreem veel erger in ieder geval. Ik heb wel dat wanneer er inderdaad een 'spontane menstruatie' plaatsvindt.. vreselijk veel last van m'n hormonen (sjagerijnig, instabiel, etc.) en soms wel drie of vier weken lang vóórdat er de menstruatie er is.
Ik sluit me hierbij volledig aan...quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 11:17 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Ik heb ook PCO, en ben pas 24.
Dat heb ik nu dus.. Ik loop nu voor de tweede keer met een eileiderontsteking (die m'n baarmoeder, buikwand en blaas ook heeft aangetast) en ben al 8 weken thuis. Ik kan waarschijnlijk geen kinderen krijgen (zelfs niet met de meest uitgebreide hormoonbehandelingen) en loop waarschijnlijk alleen maar meer gezondheidsrisico's op als ik gewoon blijf doorlopen op deze manier.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:22 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Bij mij is het dus ook zo onregelmatig (varieert van 2 maanden tot 2 jaar), maar als het dan komt, dan is het vaak ook problematisch. Al 2 keer gehad dat ik 's nachts naar de apothekerpost moest voor een hormonenkuur omdat ik echt veel te veel bloed verloor (echt extreem veel, dat kun je je niet voorstellen). Heb een half jaar verschillende pillen gehad, maar kreeg heel veel klachten als hoofdpijn, buikpijn, borsten als betonblokken, enz. Heb nu sinds 3 maanden de Mirena, hopen dat dat goed uitpakt. Als ik nu al zeker wist dat ik geen kinderen kan krijgen en/of wil, had ik morgen alles nog weg laten halen...
Ik heb nog nooit een uitstrijkje laten doen. Ook nog nooit een gyn over gehoord...quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:27 schreef leonieke het volgende:
[..]
Ik sluit me hierbij volledig aan...
Gisteren heeft de gyn het bij mij ontdekt.
Lees nu ook vanalles na en het begint allemaal wat wazig te worden als ik lees wat de gevolgen kunnen zijn op lange termijn...![]()
Uitstrijkje heb ik ondertussen al een stuk of 5 keer laten nemen, jaarlijks laat ik dat doen, in de grote vakantie. Zo moet ik nooit twijfelen wanneer ik dat normaalgezien laat doen. En vergeet ik het ook niet
Ja, het is een lastige keuze. Al eens aan een spiraaltje gedacht?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:28 schreef Maerycke het volgende:
[..]
Dat heb ik nu dus.. Ik loop nu voor de tweede keer met een eileiderontsteking (die m'n baarmoeder, buikwand en blaas ook heeft aangetast) en ben al 8 weken thuis. Ik kan waarschijnlijk geen kinderen krijgen (zelfs niet met de meest uitgebreide hormoonbehandelingen) en loop waarschijnlijk alleen maar meer gezondheidsrisico's op als ik gewoon blijf doorlopen op deze manier.
Maar ik kan dus geen beslissing nemen, omdat ik niet weet of ik later wel kinderen wil als ik de juiste vent tegenkom. Als ik er rationeel over nadenk, dan weet ik dat het toch niet gaat.. en dat kinderen niet voor mij zijn weggelegd.. maar dat doet niets af aan het gevoel en de kinderwens..
Ik ben 8 maand geleden om dezelfde reden gestopt met de pil: om te zien of mijn cyclus nu eindelijk eens op gang zou komen (ik ben er dan ook 24)quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:12 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Ik heb heel lang de pil geslikt, behalve in de periode dat ik met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig was. Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden gestopt, omdat ik geen zin meer had in die hormonen en wilde kijken of mijn menstruatie weer op gang zou komen, misschien. Dat is dus niet het geval, dus vloei ik al die tijd al niet. Kennelijk is dat toch niet goed.
Nou, hier is er eentje die het (minder ingrijpend) ook heeft meegemaakt.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:15 schreef Mickeys het volgende:
[..]
Ik ben overigens wel benieuwd naar anderen die het ook hebben moeten doorlopen hoe zij er mee om zijn gegaan en hoe zij het hebben beleefd. Zo kan je elkaar misschien helpen, maar ook voor de meiden waar het misschien net mee gebeurd of misschien wel nog gaat komen (ook al gun ik dit echt niemand)
Ik was misschien 19 of 20 toen ik de eerste keer een uitstrijkje heb laten maken.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 12:52 schreef Esto het volgende:
Jeetje wat een verhaal!Ik ben nog veelste jong om een uitstrijkje te laten maken, maar als ik 30 ben ga ik 't zeker doen!
Ow echt? Huh? Maar waarom moeten sommige mensen dat dan eerder doen? Uit voor zorg... ?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:00 schreef leonieke het volgende:
[..]
Ik was misschien 19 of 20 toen ik de eerste keer een uitstrijkje heb laten maken.
Dat verschilt dus echt per gynaecoloog. Echt niet normaal hoeveel verschil er in advies zit. En dat geldt niet alleen voor uitstrijkjes, maar echt met alles.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:14 schreef Esto het volgende:
[..]
Ow echt? Huh? Maar waarom moeten sommige mensen dat dan eerder doen? Uit voor zorg... ?![]()
Toen ik 19 was had ik nog nooit mijn maandstonden gehad. Ik was toen al eens naar de gyn geweest het jaar ervoor maar het uitstrijkje was toen niet gelukt (te gespannen)quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:14 schreef Esto het volgende:
[..]
Ow echt? Huh? Maar waarom moeten sommige mensen dat dan eerder doen? Uit voor zorg... ?![]()
Mogen jullie in Nederland niet gewoon een afspraak maken bij een gynaecoloog?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:28 schreef DarkElf het volgende:
is het mogelijk dus om ieder jaar (of om de 2 en een half ofzo) een uitstrijkje te vragen? of moet er een reden voor zijn (geweest of nog)? ik vind namelijk eens in de 5 jaar best heel weinig...
geen idee, ik heb me er werkelijk nog nooit in verdiept. Daarom vroeg ik het hietquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:33 schreef leonieke het volgende:
[..]
Mogen jullie in Nederland niet gewoon een afspraak maken bij een gynaecoloog?
Ik bel gewoon altijd in de grote vakantie voor een afspraak naar mijn gyn. Als ik daar toekom, zeg ik: ik kom voor mijn jaarlijks onderzoek. Meer moet ik niet zeggen en ik krijg een borstonderzoek en uitstrijkje.
Kost iets van 30 - 35 euro (waarvan ik denk ik iets meer dan 20 terugkrijg) Maar ook al kreeg ik niets terug, ik zou het toch laten uitvoeren.
In Nederland krijg je in het jaar dat je 30 wordt automatisch een oproep thuisgestuurd, en dat voortaan iedere 5 jaar. Deze komt niet van de huisarts en je hebt ook geen verwijsbrief nodig. Je hoeft het ook niet bij je huisarts te laten uitvoeren; het kan ook bij het wit-gele kruis of consultatiebureau ofzo.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:48 schreef TheSilentEnigma het volgende:
In Nederland moet je toch een verwijsbrief van de dok hebben? Best raar dat vrouwen niet gewoon eens per jaar standaard een borst- en baarmoederonderzoek krijgen. Zo kan een hoop leed bespaard worden...
Na een bepaalde leeftijd gebeurt dat wel periodiek, ik weet niet meer precies welke leeftijd. Bij mijn moeder is het ook gevonden door zo'n periodieke controle..quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:57 schreef miss_sly het volgende:
Ik vind eigenljik ook een periodiek onderzoek op borstkanker wel een goede. Ik doe het zelf wel, maar toch zou ik het wel fijn vinden als dat periodiek kon gebeuren door iemand die weet waar hij/zij mee bezig is
Dat is ook niet om vrolijk van te worden.. Er zijn zeker geen ziekenhuizen of labs in de buurt waar je sneller terecht kan? Hoewel dat voor deze keer natuurlijk niet zinvol meer is..quote:@ Alicey: ik hoop volgende week antwoord te hebben, maar dat konden ze nog niet garanderen. Het ziekenhuis loopt 'minstens 5 weken' achter, zoals de assistente zei
Dat is dus echt schandalig!quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:00 schreef Maerycke het volgende:
Minstens inderdaad... Ik moet ook 1,5 maand wachten op de uitslag... terwijl ik toch echt ook wel in een risicogroep zit..
Ik heb eind juli het uitstrijkje laten maken en hoor begin september pas de uitslag is me gezegd... Ik probeer er maar niet al te veel aan te denken, maar ben er wel zenuwachtig voor in ieder geval. Dat van jou lijkt me nog erger eigenlijk.. een uitslag toegezegd krijgen en er dan achterheen moeten zitten.. Ik weet tenminste dat het laat komt.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:03 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Dat is dus echt schandalig!
Mijn zusje heeft ook een periodiek uitstrijkje laten maken, en die krijgt met 3 weken de uitslag!
Op zich voor het onderzoek (op kweek zetten enzo) is dat ook ruim voldoende tijd!
Maar het gebeurt ook zo vaak dat het nog voor het 40e levensjaar ontdekt wordt. Maar vaak in een vergevorderd stadium, omdat er pas bij klachten naar gekeken wordt, en niet preventief.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:03 schreef DarkElf het volgende:
bij vrouwen na de 50 wordt eens per twee jaar een mammografie gedaan omdat borstkanker zich vaak na de menopauze ontwikkelt.
Mja, toch hoor je steeds vaker ook van jongere vrouwen die borstkanker krijgen, zo vanaf halverwege de 30 ofzo. Dus die leeftijd omlaag trekken zou ook geen kwaad kunnen, lijkt me.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:03 schreef DarkElf het volgende:
bij vrouwen na de 50 wordt eens per twee jaar een mammografie gedaan omdat borstkanker zich vaak na de menopauze ontwikkelt. (70% procent van de vrouwen met borstkanker is namelijk ouder dan 50)
Hmmm. Qua borstkanker zit ik "dubbel" in een risicogroep.. Misschien niet onverstandig om er zelf voor te zorgen dat dat vanaf mijn 30e oid getest wordt..quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:05 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Maar het gebeurt ook zo vaak dat het nog voor het 40e levensjaar ontdekt wordt. Maar vaak in een vergevorderd stadium, omdat er pas bij klachten naar gekeken wordt, en niet preventief.
ik heb 8 juli een uitstrijkje laten maken en moest 4 weken later terugbellenquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:04 schreef Maerycke het volgende:
[..]
Ik heb eind juli het uitstrijkje laten maken en hoor begin september pas de uitslag is me gezegd... Ik probeer er maar niet al te veel aan te denken, maar ben er wel zenuwachtig voor in ieder geval. Dat van jou lijkt me nog erger eigenlijk.. een uitslag toegezegd krijgen en er dan achterheen moeten zitten.. Ik weet tenminste dat het laat komt.
Waarom als ik vragen mag?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:06 schreef Alicey het volgende:
[..]
Hmmm. Qua borstkanker zit ik "dubbel" in een risicogroep.. Misschien niet onverstandig om er zelf voor te zorgen dat dat vanaf mijn 30e oid getest wordt..
Maar kan dat ook inderdaad zomaar, ook als er geen specifieke klachten zijn of je in een risicogroep zit?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:07 schreef DarkElf het volgende:
klopt ik vind 50 jaar ook veel en veels te laat. Maar goed dan moet je idd zelf gaan zorgen voor een bijv jaarlijkse check up.
Vaak is borstkanker op zo'n jonge leeftijd erfelijk bepaald. Als er aanwijzingen zijn dat er in jouw familie sprake is van erfelijke borstkanker, doe je er goed aan om daar zelf actie op te ondernemen.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:06 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Mja, toch hoor je steeds vaker ook van jongere vrouwen die borstkanker krijgen, zo vanaf halverwege de 30 ofzo. Dus die leeftijd omlaag trekken zou ook geen kwaad kunnen, lijkt me.
Doel je op de vraag waarom vanaf mijn 30e, of waarom dubbel in een risicogroep?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:08 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Waarom als ik vragen mag?
Voorlichting mag in ieder geval beter lijkt mij.quote:ik blijf erbij; alle vrouwen moeten hun krachten bundelen en een motie indienen bij het ministerie van volksgezondheid. Kan een hoop ellende en kosten (dat spreekt ze wel aan) besparen.
Dit onderzoek is voor vrouwen van 50-75. Waarom niet voor vrouwen van >15 ?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Overigens is deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker (dus elke twee jaar foto's laten maken) ook geen garantie dat het op tijd wordt ontdekt.
Eens per jaar is eigenlijk niet nodig, volgens mij.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:12 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Als iedereen eens per jaar gratis mag gaan, is de drempel veel en veel lager. Veel mensen zullen zich nu bewaard voelen en het idee hebben dat de dokter je van hypochondrie verdenkt. Ook zullen er maar weinig vrouwen er spontaan aan denken. En de drempel bij allochtone vrouwen ligt helemaal hoog nu, terwijl die ook niet vergeten mogen worden!
Omdat men uitgaat van statistieken. Er moet een minimum aantal sterfgevallen met het bevolkingsonderzoek worden voorkomen, anders 'loont' het niet.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:17 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Dit onderzoek is voor vrouwen van 50-75. Waarom niet voor vrouwen van >15 ?
Ze hoeven niet, ze mogen. En als ze er ieder jaar (of iedere 2 jaar) aan herinnerd worden, zijn ze zich wel bewust van de risico's en de gevolgen. Borstkanker is tenslotte de meest voorkomende kankersoort.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:17 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Eens per jaar is eigenlijk niet nodig, volgens mij.
Maar eens in de 2 jaar voor borstonderzoek is een idee.
Op zich vind ik eht van het uitstrijkje best goed zoals het is, ze zouden misschien jonger kunnen beginnen, maar je kunt je afvragen hoe zinvol dat is.
het zijn beide toch redelijk heftige onderzoeken, dus om daar jonge meiden onnodig aan bloot te stellen als de kans erg klein is dat ze iets hebben, is geen goede zet, dnek ik.
Ik ben heel erg benieuwd. Laat je het ons weten?quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:15 schreef DarkElf het volgende:
mailtje gestuurd, nu paar daagjes wachten denk ik
meestal mailen ze vrij snel terug.
Of ze nemen je borsten meteen even door als je daar toch ligt voor een uitstrijkje...quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:24 schreef DarkElf het volgende:
ik denk dat als je je hebt laten voorlichten, bijv door je huisarts, of door folders of internet, over borstonderzoek dat je dit best zelf kan en bij twijfel kan je naar de huisarts, altijd doen natuurlijk.
een uitstrijkje is een heel ander verhaal, vind ik eigenlijk omdat je dit niet zelf kan doen en je dus er echt een arts voor nodig hebt.
Het is doorgaans een compleet andere afdeling die daar over gaat..quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:26 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Of ze nemen je borsten meteen even door als je daar toch ligt voor een uitstrijkje...
Natuurlijk! Mailde niet alleen voor mezelf in dit gevalquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:26 schreef Mickeys het volgende:
[..]
Ik ben heel erg benieuwd. Laat je het ons weten?
Lijkt me een goede aangelegenheid om er een nieuwe kijk op te geven!quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:27 schreef Alicey het volgende:
[..]
Het is doorgaans een compleet andere afdeling die daar over gaat..
Een beetje huisarts of gynaecoloog doet dat meteen. Ik heb in ieder geval in het ziekenhuis precies verteld gekregen hoe ik moet controleren op knobbeltjes en niet alleen in je borsten maar ook in je oksels. Ik doe het altijd als ik onder de douche sta en dat is toch wel vrij frequent lijkt mijquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:26 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Of ze nemen je borsten meteen even door als je daar toch ligt voor een uitstrijkje...
Het geld is het probleem ook niet, voor de meeste is het toch een bepaalde drempel.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:31 schreef leonieke het volgende:
Kost het dan zoveel bij jullie om zo'n onderzoek te laten uitvoeren? Ik snap toch niet zo goed als jullie hier zeggen dat het toch wel voor de gezondheid belangrijk is om je te laten onderzoeken dat je wacht tot je 30e omdat je dan een gratis onderzoek krijgt...
Komt misschien aanvallend over, maar hier in België krijg je geen gratis onderzoek daarvoor (vanaf 50e om de paar jaar een gratis mammografiek wel denk ik) maar geen haar op mijn hoofd dat er zou aan denken om het niet te laten uitvoeren omdat ik er moet voor betalen...
Dat denk ik ook niet. In veel ziekenhuizen hoeft er niet eens echt voor ingeplanned te worden, maar gaat het aan de lopende band..quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:31 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Lijkt me een goede aangelegenheid om er een nieuwe kijk op te geven!
Alle gekheid op een stokje: ik denk dat het niet zoveel moeite kost om iemand in een ziekenhuis op één dag in te plannen bij mammografie en gynaecologie. Het zijn beide handelingen die niet veel tijd in beslag nemen.
En door het gratis te maken, verlaag je de drempelquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:32 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Het geld is het probleem ook niet, voor de meeste is het toch een bepaalde drempel.
we willen eerst gewoon weten hoe het zit met het ziekenfonds natuurlijk.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:31 schreef leonieke het volgende:
Begrijp ik wel hoor. Zie het ook niet als 'aanval' ofzo van mij op jullie. Is zeker niet mijn bedoeling.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:33 schreef DarkElf het volgende:
[..]
we willen eerst gewoon weten hoe het zit met het ziekenfonds natuurlijk.als ik eens bij mijn huisarts ben had ik het hem ook kunnen vragen maar daar kom ik gewoon bijna nooit.
als het niet vergoed wordt, of slechts deels is er voor mij nog niets aan de hand want ik vind het zelf belangrijk. Maar dan moet je wel eerst weten hoe alles zit natuurlijk
Hier ook zoiets. Had geen pijn of zelfs geen ongemakkelijk gevoel. Alleen vond ik gewoon dat ik eens een uitstrijkje moest maken. Het was een gevoel. Was na de (ook al vroeg) geboorte van mijn zoon ooit gedaan. Maar toen was ik erg jong. En sindsdien niet.quote:
Door mensen op te roepen en duidelijk te maken dat ze regelmatig op controle moeten. En voor sommige ook door het gratis te maken ja, vrees ik.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:33 schreef leonieke het volgende:
[..]
En door het gratis te maken, verlaag je de drempel![]()
(klopt,quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:36 schreef leonieke het volgende:
[..]
Maar ik dacht nu echt dat jij naar Vlaanderen verhuisd was![]()
Vergeet niet dat de bevolking niet alleen uit Fok!kende vrouwen bestaat. Ik noem nog maar eens de allochtone vrouwen. En ook laagopgeleiden schijnen over het algemeen anders over dit soort dingen te denken dan hoogopgeleiden.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:39 schreef Maerycke het volgende:
Ik denk dat het er geen fluit mee te maken heeft of onderzoeken wel of niet door het ziekenfonds worden vergoed bij de meeste vrouwen. Wanneer je op Fok een enquete zou houden over hoeveel vrouwen zich preventief laten controleren, kan ik je garanderen dat het zo'n 90% er niet eens aan wil denken. Het is onwetendheid bij een grote groep vrouwen en bij het merendeel gaat het toch ook gewoon goed? Het zijn vooral de risicogroepen die met dit soort dingen worden geconfronteerd. Als het aan mij gelegen had, had ik ook het liefste m'n eerste onderzoek naar baarmoederhalskanker op m'n 30ste pas ondergaan.
Persoonlijk vind ik ook wel dat ze daar meer mogen op hameren in België hoor... Veel mensen die ik ken van mijn leeftijd hebben nog nooit een bezoek gebracht aan de gyn. Ik probeer hen toch altijd te overtuigen dat het niet slecht is om eens langs te gaan... Wil zelfs gerust meegaan met hen als ze zich daar beter bij voelen (alleen wachten in een wachtzaal kan tergend lang duren vind ik persoonlijk en ik was ook blij dat ik de eerste keer niet alleen zat te wachten)quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:36 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Door mensen op te roepen en duidelijk te maken dat ze regelmatig op controle moeten. En voor sommige ook door het gratis te maken ja, vrees ik.
Ik wou het nog niet zeggenquote:we blijven Hollanders he![]()
Precies mijn punt dus...quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:42 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Vergeet niet dat de bevolking niet alleen uit Fok!kende vrouwen bestaat. Ik noem nog maar eens de allochtone vrouwen. En ook laagopgeleiden schijnen over het algemeen anders over dit soort dingen te denken dan hoogopgeleiden.
Ik vind het beter geregeld in België hoorquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:39 schreef DarkElf het volgende:
[..]
(klopt,maar heb een Nederlandse huisarts en ben nog steeds in Nederland verzekerd zoals altijd. Ben ook in België verzekerd en daar snap ik weer geen jota van dus dit is makkelijker
)
Klopt, heb je helemaal gelijk in, hoorde ik ook van een vriendinnetje hier van me. Maar als je al 28 jaar iets gewend bent blijf je toch sneller de geijkte paden bewandelen, hoe stompzinnig het ook isquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:44 schreef leonieke het volgende:
[..]
Ik vind het beter geregeld in België hoor![]()
Hier kan je gerust een afspraak maken met een gynaecoloog en langsgaan. Hoef je niet eerst naar de huisarts te lopen voor een verwijzing enzo.
En gewoon 'de visite' (het briefje dat je krijgt van de dokter) binnenbrengen in het ziekenfonds en je krijgt een heel groot deel terugbetaald![]()
Ja, tuurlijk. Begrijp ik volkomen.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:45 schreef DarkElf het volgende:
[..]
Klopt, heb je helemaal gelijk in, hoorde ik ook van een vriendinnetje hier van me. Maar als je al 28 jaar iets gewend bent blijf je toch sneller de geijkte paden bewandelen, hoe stompzinnig het ook is
Nu ik ineens dat van jou lees schiet mij weer iets te binnen. Toen ik inderdaad de eerste keer in he ziekehuis was heb ik het wel onder algehele narcose gekregen (gelukkig). Ik werd toen naar huis gestuurd (het was immers al vele uren later dan gepland) en werd er niets verteld eigenlijk. Alleen dat ik geen gemeenschap mocht hebben. een 4tal dagen later zit ik op het toilet en het deed verschrikkelijk veel pijn om te moeten plassen. Ineens schoot er iets uit daar beneden. Ik durfde niet te kijken, maar de pijn was wel ineens weg maar ik trilde als een rietje. Na zeker 5 minuten had ik pas het lef om op te staan en te kijken. Er lag werkelijk waar voor mijn gevoel mijn volledige baarmoeder ofzo. Ik kon het niet thuisbrengen.quote:
Pas nu je dit zo zegt zie ik het belachelijke er van in.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 15:19 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Werd je niet uitgelachen toen je met die bak onder je armen aan kwam zetten?
Ach.... ik zag er de humor wel van in..... wat anders. Schoot in de lach. En eigenlijk schaamde de gyn zich daarna ook wel. Nadat ik op de eerste hulp terecht was gekomen had ze ook echt iets om zich over te schamen. Was niet eens nodig geweest als ze niet zo ff-ing veel haast had gehad om thuis te komen en me gewoon gelijk serieus genomen had.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 15:08 schreef DarkElf het volgende:
slordig zegje schrikt je dood
en ook zo'n zinloze vraag als bij nokwanda over gemeenschap;
wat denken ze nou? dat je meteen er weer op duikt ofzo?
Ik had die bak niet in mijn handen. Die had Ralf bij zich en wat hij er mee gedaan heeft weet ik niet. Ik werd in de stoel gezet en werd inwendig onderzocht. De arts die toen dienst had op de eerste hulp zei dat het inderdaad wel bloede maar dat dat snel weer over zou gaan. Ik heb het maar over mee heen laten gaan. De arts zelf maakte wel zijn verontschuldigingen dat ze op de afdeling gynaecologie mij dit niet verteld haddenquote:Op vrijdag 19 augustus 2005 15:19 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Werd je niet uitgelachen toen je met die bak onder je armen aan kwam zetten?
quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 15:30 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Zo heb ik ook een keer doodziek 's nachts bij de apotherspost gestaan voor een zware hormoonkuur omdat het bloeden niet te stoppen was met de vraag: 'Heeft u een dringende kinderwens? Want tijdens deze kuur kunt u niet zwanger raken.'
Ik: 'En hoe lang geldt dat dan?'
Apotheker: 'de komende 3 dagen'.
Ik begrijp dat je dit verhaal ter info hebt gepost.quote:Op woensdag 17 augustus 2005 23:06 schreef Mickeys het volgende:
Wat is PAP 3B?
Dat betekent dat zich in de toekomst baarmoederhalskanker zal gaan ontwikkelen. Dit houd dus in dat je naar de gynaecoloog moet voor verder onderzoek. De PAP is onder verdeeld in 7 categorieën te weten PAP 0, 1, 2, 3A, 3B, 4 en 5. 0 en 1 is niet erg. 2 eigenlijk ook niet en voor 3A is er nog steeds geen reden voor paniek. 3B wordt al lastiger, van daaruit zal er dus baarmoederhalskanker gaan ontstaan en 4 en 5 spreken bijna al voor zichzelf. Vanaf 3B zal er ook actie ondernomen gaan worden. (zie ook de link onderaan dit megalange verhaal)
Met het risico voor betweter te worden aangezien, nog een kleine correctie.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 14:36 schreef nokwanda het volgende:
Paar weken later zat ik bij de gyn voor een colpscopie. Een soort laser-kaasschaaf achtig ding dat je baarmoedermond afschraapt.
om even te pasten van de link die ik ook in mijn verhaal gaf met een schema:quote:
Bron.quote:Pap 0
Het uitstrijkje is niet goed te beoordelen, vaak omdat er te weinig cellen aanwezig zijn. Soms zijn er onvoldoende endocervicale cellen. Ook kan er te veel bijmenging van bloed zijn. Het advies is bijna altijd om het uitstrijkje te herhalen. Meestal is er dan een normale uitslag. Een enkele keer lukt het ook volgende keren niet een goede kwaliteit van het uitstrijkje te krijgen. De huisarts kan u dan naar de gynaecoloog verwijzen.
Pap 1
Het uitstrijkje is normaal. Het advies is dan om het onderzoek na vijf jaar te herhalen.
Pap 2
In het uitstrijkje zijn enkele cellen aanwezig die er iets anders uitzien dan normaal. Duidelijk afwijkend zijn ze niet. Daarom adviseert men het uitstrijkje na een halfjaar te herhalen. Vaak is er dan weer een normaal beeld. Voor de zekerheid wordt het onderzoek dan een jaar later nogmaals herhaald. Als de uitslag tweemaal een Pap 2 is, wordt onderzoek door de gynaecoloog geadviseerd. Meestal is geen behandeling noodzakelijk.
Pap 3a
Er worden licht afwijkende cellen gevonden; men spreekt soms ook van lichte of matige dysplasie. Het advies is dan herhaling door de huisarts of verder onderzoek door de gynaecoloog. In dat laatste geval blijken bij de helft van de vrouwen de afwijkingen zo gering te zijn dat geen behandeling nodig is. De andere helft krijgt het advies voor een eenvoudige behandeling van de baarmoederhals.
Pap 3b
De cellen zijn iets meer afwijkend dan bij een Pap 3a; men spreekt soms ook van ernstige dysplasie. Verder onderzoek door de gynaecoloog is nu verstandig. De kans dat een eenvoudige behandeling van de baarmoederhals wordt geadviseerd, is groter dan bij een Pap 3a.
Pap 4
De cellen zijn wat sterker afwijkend dan bij een Pap 3a of een Pap 3b. Ook hier wordt verder onderzoek door de gynaecoloog aanbevolen. Over het algemeen moet u rekening houden met een grote kans (90%) op een eenvoudige behandeling van de baarmoederhals.
Pap 5
De cellen zijn sterk afwijkend, en de uitslag kan passen bij kanker van de baarmoederhals. Het is verstandig dat u op korte termijn door de gynaecoloog onderzocht wordt. Soms alarmeert het uitstrijkje ten onrechte, maar soms is er ook sprake van baarmoederhalskanker. Een uitgebreide behandeling in de vorm van operatie en/of bestraling is dan noodzakelijk.
Dat lijkt mij ook. Hoewel je aan de andere kant natuurlijk op veel gebieden risico loopt zonder er bij stil te staan.. Maar dit zijn wel grotere risico's, en ook redelijk goed te behandelen mits op tijd ontdekt..quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 21:01 schreef miss_sly het volgende:
Ik vind niet dat er iemand paniekerig reageert, eigenlijk.
Hoogstens worden mensen aan het nadenken gezet, en dat kan geen kwaad, lijkt me.
Dat geeft niet.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 20:33 schreef Mickeys het volgende:
Sorry dat ik zo fel reageer
Waarschijnlijk doel je dan (oa) op mij.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 21:08 schreef Moonah het volgende:
[..]
Overigens, Miss_Sly, was mijn eerdergenoemde term 'paniekerig' niet goed gekozen. Ik doelde meer op reacties als dat je (zonder indicatie) elk jaar een uitstrijkje zou moeten laten maken. Dat is nergens voor nodig.
OK, in dat opzicht ben ik het met je eens, maar dat had ik ook al ergens gezegd. Ieder jaar is gezien de ontwikkeling van baarmoeder(hals)kanker gewoon niet zinvol en waarom zou je dan jaarlijks zo'n naar onderzoek laten doen en de gezondheidszorg onnodig op kosten jagen als het niet hoeft. Een beetje pragmatisch ermee omgaan, vind ik ook wel goed.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 21:08 schreef Moonah het volgende:
[..]
Dat geeft niet.
Het ís ook heftig en als ik mijn oude topic teruglees voel ik ook wel weer wat van 'angst'.
Maar paniek lost niets op. Net zomin als laconiek-doen.
Overigens, Miss_Sly, was mijn eerdergenoemde term 'paniekerig' niet goed gekozen. Ik doelde meer op reacties als dat je (zonder indicatie) elk jaar een uitstrijkje zou moeten laten maken. Dat is nergens voor nodig.
Het is zaak alert te zijn. Gehoor te geven aan een oproep tot onderzoek.
Maar voorbarig strooien met het woord kanker is imo geen goede aanpak.
Je schrijft 'beduveld'. Dat begrijp ik niet zo goed. Wat bedoel je ermee? Wie wordt door wie beduveld?
*weer naar film terug is.
Dank je. Als je het eng vind kan je altijd bijvoorbeeld je moeder meevragen of iemand die heel dicht bij je staat. En als je meer wilt weten kan je altijd vragen natuurlijk, heel veel vrouwen vinden het eng en gaan daarom dus nietquote:Op zaterdag 20 augustus 2005 18:29 schreef suikerzoet het volgende:
Mickeys, wat knap van je dat je dit zo hebt neergezet. En ik wil je ook bedanken. Ik heb de oproep hier al maanden liggen (vind het eng) en zit het maar uit te stellen. Maandag maak ik een afspraak.
Raar hoor, dat dat zo is gebracht naar je. Ik heb gelezen dat zo'n 80% van de vrouwen (en mannen?) uiteindelijk drager wordt van het HPV-virus. Sowieso is mijn ervaring dat gyneacologen wel eens tegenstrijdige info verstrekken. Op zich begrijpelijk, immers mensenwerk. Maar het is allemaal zo precair en gevoelig... Zorgvuldigheid zou zeer hoog in het vaandel moeten staan.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 21:31 schreef Mickeys het volgende:
Toen ik te horen kreeg dat het kwam omdat mijn lieftalige toenmalige man dus de veroorzaker was zakte ik door de grond en niemand geloofde me...
Leonieke, je zou álle gezondheidsrisico's bij iedereen tot in den treure preventief kunnen checken. Maar ik denk dat je dan een hypochondrische samenleving creëert. We moeten reëel blijven. En baarmoederhalskanker doet er gemiddeld zo'n 15 jaar over om zich te ontwikkelen. Een 5-jaarlijks uitstrijkje is dus afdoende.quote:Op zaterdag 20 augustus 2005 01:15 schreef leonieke het volgende:
[..]
Waarschijnlijk doel je dan (oa) op mij.
Ik zie er niets paniekerigs aan om een jaarlijkse controle in te lassen eigenlijk. Hier in België worden voor zover ik weet (mijn ma is 30 jaar ouder dan ik dus zij zou toch al zo'n brief moeten gekregen hebben) geen oproepingsbrieven rondgestuurd.
Moeten we dan wachten tot we ooit eens een brief in de bus krijgen vooraleer we een bezoekje brengen aan de gyn?![]()
We zijn het dus eens.quote:Op zaterdag 20 augustus 2005 12:06 schreef miss_sly het volgende:
[..]
OK, in dat opzicht ben ik het met je eens, maar dat had ik ook al ergens gezegd. Ieder jaar is gezien de ontwikkeling van baarmoeder(hals)kanker gewoon niet zinvol en waarom zou je dan jaarlijks zo'n naar onderzoek laten doen en de gezondheidszorg onnodig op kosten jagen als het niet hoeft. Een beetje pragmatisch ermee omgaan, vind ik ook wel goed.
Ja, zo'n eerste keer is eng. Maar eigenlijk stelt het niet echt veel voor vind ik.quote:Op zondag 21 augustus 2005 10:51 schreef Mickeys het volgende:
heel veel vrouwen vinden het eng en gaan daarom dus niet
Dan denk ik dat we het daarover gewoon oneens zijn. Ik zeg niet dat het zich vlugger ontwikkelt natuurlijk, ik weet er ook niet genoeg van.quote:Op zondag 21 augustus 2005 12:22 schreef Moonah het volgende:
Leonieke, je zou álle gezondheidsrisico's bij iedereen tot in den treure preventief kunnen checken. Maar ik denk dat je dan een hypochondrische samenleving creëert. We moeten reëel blijven. En baarmoederhalskanker doet er gemiddeld zo'n 15 jaar over om zich te ontwikkelen. Een 5-jaarlijks uitstrijkje is dus afdoende.
Dat kan.quote:Op zondag 21 augustus 2005 12:36 schreef leonieke het volgende:
[..]
Dan denk ik dat we het daarover gewoon oneens zijn.
Ik pretendeer er ook niet álles van te weten. Maar ik heb me wel heel grondig ingelezen en door diverse gyneacologen laten voorlichten. Pure noodzaak om mijn aanvankelijke paniek te kunnen relativeren. Vandaar dat ik wat dat betreft in dit topic ook een beetje fel ben. Goede info is een must.quote:Ik zeg niet dat het zich vlugger ontwikkelt natuurlijk, ik weet er ook niet genoeg van.
Je doet nu net voorkomen in mijn ogen dat het door de vrouwen zelf komt dat ze veel wisselende contacten hebben... kan je in ieder geval vertellen dat hij de eerste en enige was, mag jij raden hoe ik dus aan het virus gekomen benquote:Op zondag 21 augustus 2005 12:22 schreef Moonah het volgende:
[..]
Raar hoor, dat dat zo is gebracht naar je. Ik heb gelezen dat zo'n 80% van de vrouwen (en mannen?) uiteindelijk drager wordt van het HPV-virus.
Dat je fel bent heb ik ook allang gemerkt. Juiste infois inderdaad belangrijk, maar vergeet even niet wie hier met deze topic gestart is... ergens zou ik willen dat ik het niet geplaats had... u wordt bedankt met je kortzichtigheid en veel succes met het leven van je iwabquote:Op zondag 21 augustus 2005 12:44 schreef Moonah het volgende:
[..]
Ik pretendeer er ook niet álles van te weten. Maar ik heb me wel heel grondig ingelezen en door diverse gyneacologen laten voorlichten. Pure noodzaak om mijn aanvankelijke paniek te kunnen relativeren. Vandaar dat ik wat dat betreft in dit topic ook een beetje fel ben. Goede info is een must.
HPV zegt niks over of je een slet bent of niet. [/ongenuanceerd]quote:Op zondag 21 augustus 2005 16:35 schreef Mickeys het volgende:
[..]
Je doet nu net voorkomen in mijn ogen dat het door de vrouwen zelf komt dat ze veel wisselende contacten hebben... kan je in ieder geval vertellen dat hij de eerste en enige was, mag jij raden hoe ik dus aan het virus gekomen ben
Je doet nu alsof ik iets insinueer. Maar dat doe ik niet! Ik vind het juist vreemd dat die gyneacoloog deed alsof jouw man was vreemdgegaan. Tenminste, dat begreep ik. Ik vind het niet aan een gyn om dat zo te brengen.quote:Op zondag 21 augustus 2005 16:35 schreef Mickeys het volgende:
[..]
Je doet nu net voorkomen in mijn ogen dat het door de vrouwen zelf komt dat ze veel wisselende contacten hebben... kan je in ieder geval vertellen dat hij de eerste en enige was, mag jij raden hoe ik dus aan het virus gekomen ben
Ik begrijp je vijandigheid niet.quote:Op zondag 21 augustus 2005 16:37 schreef Mickeys het volgende:
[..]
Dat je fel bent heb ik ook allang gemerkt. Juiste infois inderdaad belangrijk, maar vergeet even niet wie hier met deze topic gestart is... ergens zou ik willen dat ik het niet geplaats had... u wordt bedankt met je kortzichtigheid en veel succes met het leven van je iwab
Ja, idd, ik hoop dat dit gebaseerd is op een misverstand door platte tekst.quote:Op zondag 21 augustus 2005 17:07 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Moonah, ik denk dat het bij de TS iets anders is overgekomen dan daadwerkelijk de bedoeling was. Maar gezien de drama's die TS heeft doorgemaakt, is dat misschien wel begrijpelijk. Het is de toon die de muziek maakt, maar Fok! kent nu eenmaal geen intonatie.
De arts vroeg aan mij of ik wisselende sexuele contacten had. Dit had ik niet vertelde ik. Hij vertelde mij toen dat het wel daar van is gekomen. Uiteraard niet in de 2 minuten waarin je dit hier kan lezen, maar het was sowieso al anders dan dat men tegenwoordig doet en zegt. Dat je het dus ook op deze manier kan krijgen wordt steeds bekender. In 1999 was dat absoluut niet het geval en was het zelfs nog behoorlijk onbekend. De arts wou dit tevens weten omdat dat van belang kon zijn voor het onderzoek (academisch ziekenhuis) en ze daar weer verder mee kunnen. Mogelijk is dat ook de reden geweest waarom het zo qru overkomt/overkwam.quote:Op dinsdag 23 augustus 2005 08:04 schreef Aventura het volgende:
Mickey, ik vind het trouwens onnoemelijk wreed van die arts dat hij zei dat het om een soa ging. Het kan wel, maar het hoeft toch niet?
Uhm, in het overovergrote deel van de gevallen is het wel gerelateerd aan HPV en HPV is een soa.quote:Op dinsdag 23 augustus 2005 08:04 schreef Aventura het volgende:
Mickey, ik vind het trouwens onnoemelijk wreed van die arts dat hij zei dat het om een soa ging. Het kan wel, maar het hoeft toch niet?
En, heb je een afspraak gemaakt?quote:Op zaterdag 20 augustus 2005 18:29 schreef suikerzoet het volgende:
Mickeys, wat knap van je dat je dit zo hebt neergezet. En ik wil je ook bedanken. Ik heb de oproep hier al maanden liggen (vind het eng) en zit het maar uit te stellen. Maandag maak ik een afspraak.
quote:Op dinsdag 23 augustus 2005 21:33 schreef suikerzoet het volgende:
Done :-) Heb wel om een vrouwelijke huisarts gevraagd, vind de gedachte dat mijn eigen huisarts het moet doen niet prettig. Vind het nog steeds eng, maar nu moet ik wel.
Ha! Fijn! Gefeliciteerd hoor met deze goede uitslag!quote:Op woensdag 24 augustus 2005 10:18 schreef miss_sly het volgende:
En ik heb eindelijk de uitstalg (heeft 7 weken geduurd!): PAP1, dus alles is goed
quote:Op woensdag 24 augustus 2005 10:18 schreef miss_sly het volgende:
En ik heb eindelijk de uitstalg (heeft 7 weken geduurd!): PAP1, dus alles is goed
Onwijs gaaf dat je dit doet!!!! zou wel geweldig zijn als het daadwerkelijk werkt.quote:Op vrijdag 4 augustus 2006 20:49 schreef Aventura het volgende:
Ik krijg sinds kort regelmatig kostenloos een uitstrijkje. Dit omdat ik sinds kort meedoe aan het grootschalige drie jaar durende HumaVac-onderzoek. Daarin wordt onderzocht hoe effectief een reeds ontwikkeld vaccin tegen het HPV is.
Het is een onderzoek waar de ene testgroep het echte vaccin krijgt, en de andere een placebo. De uitslag van mijn eerste uitstrijkje was goed. Ik krijg er een kleine vergoeding voor, maar hoofdreden waarom ik meedoe is omdat ik het een goede zaak vind. Hopelijk blijkt het vaccin effectief en kan het bijdragen aan het terugbengen van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker.
Krijg je er nog een vergoeding voor? Maar dit onderzoek is wel een goede zaak. Ik weet zeker dat er bewezen wordt dat het effectief is.quote:Op vrijdag 4 augustus 2006 22:01 schreef Aventura het volgende:
Ja, ik hoop dat door dit onderzoek het vaccin bewezen effectief blijkt én geregistreerd kan worden. Tis wel een beetje een hassle. Zwangerschapstests, uitstrijkjes, elke keer een pik in je arm en dan een week een dagboek bijhouden en mijn temperatuur opmeten. Maar...iemand moet het doen
Kweet niet of dat uberhaupt kan. Dat zou een vaccin moeten zijn tegen HPV, het virus dat seksueel overdraagbaar is en dus het merendeel van de baarmoederhalskankers verooorzaakt. Dat virus komt ontzettend veel voor, voornamelijk omdat je er echt niks van merkt dat je het hebt tot je zeg 40 bent en baarmoederhalskanker(voorstadia) krijgt.quote:Op zondag 6 augustus 2006 11:08 schreef Iksje het volgende:
Hè? Is er nog een vaccin op komst? Eergisteren was er op het nieuws een item over een vaccin dat vanaf 2007 zou kunnen toegediend worden en dat 70% van de oorzaken zou uitsluiten. Maar dat kon dan alleen maar toegediend worden aan meisjes die nog niet seksueel actief zijn.
Het zou echt wel goed zijn moest het ook kunnen aan oudere meisjes/vrouwen.
Idd, als ik de verhalen van m'n moeder hoor durf ik ook nooit zo goed. De laatste keer konden drie artsen samen haar baarmoeder niet eens vinden.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 11:19 schreef yvonne het volgende:
Er kunnen best wel zaken veranderd worden., die test laten doen in een beschermde omgeving, geen artsen die meteen ff die ijskoude eendebek in je persen, geen hordes studenten om je heen, bij lompe artsen, waar er legio van rondlopen, voelt het behoorlijk aan als een verkrachting.
De lompheid om je weken te laten wachten.
De voorlichting kan stukken beter.
EN de voorlichting aan artsen kan en moet beter.
bronquote:Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar
Uitgegeven: 2 november 2006 07:05
Laatst gewijzigd: 2 november 2006 07:27
AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen kunnen vanaf donderdag hun dochters preventief laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Ook vrouwen tot 26 jaar oud kunnen zich laten vaccineren. Het middel, met de naam Gardasil, voorkomt de overdracht van het menselijk papilloma virus (HPV), dat tumoren kan veroorzaken.
Elk jaar overlijden er in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker. De Europese Unie keurde het vaccin in september goed. Het bedrijf dat het vaccin maakt, presenteert later op de dag een onderzoek naar onder meer wat vrouwen over de ziekte weten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |