sweek | vrijdag 23 januari 2004 @ 19:41 |
Of in een cafe, natuurlijk... Doen jullie dat graag? Ik zou het het liefst helemaal niet doen, ik vind het niet meer dan logisch dat dat inbegrepen is... maar toch is het nog steeds de gewoonte om het te doen, toch? | |
Dr.Daggla | vrijdag 23 januari 2004 @ 19:48 |
Ik geef altijd fooi, tenzij de bediening echt kut is.. Ik doe het niet graag of zo, maar ik doe het wel.. ![]() | |
sweek | vrijdag 23 januari 2004 @ 19:49 |
quote:Ja, ik doe het dus ook wel, maar ik doe het echt helemaal niet graag. Er staat normaalgezien ook bij "Btw en tax inbegrepen"... en toch doen we het. Eigenlijk moet ik hier even een stukje uit Reservoir Dogs plaatsen... | |
golfer | vrijdag 23 januari 2004 @ 19:50 |
Tenzij de bediening erg slecht was, geef ik altijd ca. 10% fooi. | |
Dr.Daggla | vrijdag 23 januari 2004 @ 19:53 |
quote:Geweldige scene!! ![]() Maar goed, hoe krom het ook klinkt, je gaat er meestal van uit.. En ik vind het ook niet vreemd op zich, een fooi is niets anders als een blijk van waardering.. Toen ik in de bediening werkte en geen fooi kreeg had ik ook altijd zo iets van; wat heb ik fout gedaan. ![]() | |
RedGuy | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:29 |
Ik geef altijd wel een beetje fooi, anders voel ik me altijd zo schuldig. | |
doemaardrie | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:31 |
Ik geef nooit fooi. Niemand heeft mijn reden daarvoor ooit mooier verwoord dan mr Pink in Reservoir Dogs ![]() [Dit bericht is gewijzigd door doemaardrie op 23-01-2004 20:31] | |
yvonne | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:31 |
quote:Precies, goede bedienig, ambiance, 10% zoals het hoort. Bediening inbegrepen op de bon komt bijna nooit als extraatje bij het personeel terecht. | |
Oblivion | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:32 |
Goede en vriendelijke service---> Goede tip! ![]() Slechte en onvriendelijke service------> Slechte tip... ![]() Maar in US of A verdienen ze minder dan het minumum, dus volgens mij moeten ze het echt hebben van de tips! | |
Fliepke | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:34 |
quote:Je hebt je zeker niet ingelezen? Daar leeft de bediening van... Ik geef ook meestal zo'n 10 procent fooi, maar als de bediening me niet bevalt krijgen ze uiteraard niks. Gisteren was ook weer fraai, ik was met mn vriendin bij een griek. Dus wij bestellen, en we wilden graag van die kleine broodjes vooraf. Maar die hadden ze dus niet meer. | |
Meneer_Aart | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:35 |
Eigenlijk is het natuurlijk dikke onzin. Er valt weinig meer over te zeggen dan dat het een opgelegde gewoonte is zonder enig nut. Maar ja, ik doe het toch maar, tenzij de bediening kut is. | |
RedGuy | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:36 |
Ik moet wel zeggen dat ik natuurlijk wel altijd fooi geef in de tenten waar ik vaak naar toe ga, en bij andere café's of restaurants doe ik het soms ook niet. Maar opzich is dat natuurlijk logisch. | |
sweek | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:36 |
Ik weet hoe schandalig weinig het personeel daar verdient ja, maar ik vind dat je dan de oorzaak daarvan moet aanpakken en niet proberen het op die manier te compenseren. Als je hun ook gewoon geen fooi meer geeft, moet er wel iets veranderen. | |
D-Devil | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:37 |
Lijkt wel een crewtopic hier zeg ![]() Ik geef niet graag veel fooi, maar wel graag fooi. Vooral bij mooie dames | |
the-O | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:40 |
quote:Je hebt een plan? Ik denk dat de prijzen verhoogd worden. | |
Oblivion | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:42 |
quote:Ja, dan nog met een zuur gezicht fooi geven, want het hoort zo... ![]() Lang leven de horeca in Nederland, met zijn VEEL te dure prijzen... | |
sweek | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:43 |
quote:Ik denk het ook, maar ik denk ook dat de restauranthouders gewoon wat moeten inleveren van hun winst. | |
elcastel | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:45 |
10% Tot een bepaald punt, soms iets meer. Als het verband tussen prijs en kwaliteit weg is, gaat het percentage hard naar beneden. | |
Freeloader | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:45 |
Ik geef alleen fooi in restaurants als ze het verdient hebben, maar daar voldoen ze meestal wel aan. In cafe's waar ik bekent ben en vaker kom geeft ik meestal wel standaard wat fooi. | |
Lexie | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:46 |
quote:Weer naar Mr. Jacks geweest? ![]() | |
shmoopy | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:50 |
Hmm, ik was altijd erg blij met mijn fooi, hoor. ![]() Toen werkte ik nog voor dat lullige horeca-tientje (gelukkig later meer gevraagd en gekregen) en was het een welkome aanvulling op m'n salaris. Maar fooi verwachten heb ik nooit gehad, het was gewoon extra, geen standaard. | |
SirWacko | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:50 |
fooi.... tis niet verplicht dus ik doe t ook niet.... | |
Arcee | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:14 |
Gewoon (ruim) naar boven afronden tot een handig bedrag afhankelijk van het aantal personen met wie je bent. ![]() | |
Belboz | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:18 |
Zodra gratuity als verplichte % op de rekening staat, gelijk eraf trekken... Dit hoort altijd een vrijblijvend iets te zijn aan de hand waarvan je de service af kan zien. Houdt altijd in je achterhood dat je NOOIT verplicht bent dit te betalen. Nu heb ik er zeker in de USA geen problemen mee omdat daar de service over het algemeen meer dan prima is, maar zodra men het een vanzelfsprekend iets gaat vinden is er een grens. | |
Fixers | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:18 |
Bediening inbegrepen dat is in Nederland geen fooi. Maar meer een variant die sommige Amerikaanse ketens wereldwijd toepassen. Holiday Inn is er zo eentje, daar staat er zelfs expliciet op de bon dat je geen fooi moet geven, maar service is inbegrepen. De filosofie hierachter is de volgende: In de VS krijgt het bedienend personeel een erg mager minimumloon. De rest van hun inkomsten halen ze uit fooi of uit de service charges. Restaurants die "inclusief bediening" afrekenen garanderen zo op een voor hun goedkope wijze een hoger loon voor het personeel. Het Nederlandse salaris-systeem werkt echter niet zo. Hier krijg je gewoon een goed salaris volgens de CAO en alle fooien mag je zelf verdelen. Wanneer het personeel zelf de fooien verdeelt niets aan de hand. Is er een officieel beleid, dan wil de fiscus er ook een deel van zien (dan is het namelijk loon). Ergo, De Yanks in Nederland zien de service charges als een extra bijdrage van de gast in hun personeelskosten. Dus blijf maar lekker overtip geven, dan ben ik ook weer blij. | |
ChrisJX | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:26 |
In Boedapest stond er op het bonnetje gewoon een kopje 'bediening' ![]() Ik hou niet zo van fooi geven, je stopt het er maar in. | |
Grrrrrrrr | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:29 |
Meer als een Euro of 4 moet het bij mij niet worden in een restaurant. In het cafe geef ik eigenlijk nooit fooi, vind ik onzin. | |
Fliepke | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:16 |
quote:Ik vind het eigenlijk stiekem wel een goed systeem, zo zorg je ervoor dat je medewerkers altijd vriendelijk, correct, en snel werken. Doen ze dat niet, tja dan verdien je ook niks. | |
Doc | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:31 |
quote:Ik geef in restaurants bijna altijd fooien. In cafees soms. | |
koei | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:49 |
ik vind die vanzelfsprekendheid ook onzin. Fooi moet je verdienen! Als het normale bediening is dan rond ik het bedrag af tot een maximum van 10% fooi. Is de service slecht of minder dan verwacht dan is er geen fooi of weinig fooi. Ik vind dat verplicht fooi geven aan portiers bij discotheken enzo vervelender. Die mensen doen er helemaal niks voor! | |
IareWeasel | vrijdag 23 januari 2004 @ 23:30 |
quote:Fooien geven aan portiers:r ![]() Als personeel hun best doet in een restaurant: fooi waardig. Ook als het te druk is, kunnen zij niks aan doen. Hun baas heeft het kut geregeld, zij krijgen er niet meer door betaald en moeten wel keihard werken; ook dat vind ik wel een fooitje waard. | |
Vork | vrijdag 23 januari 2004 @ 23:36 |
Ja ik geef meestal wel fooi, maar ik laat de hoogte van het fooi-bedrag eerder afhangen van het af te ronden eindbedrag dan van de bediening. Maar als ik het goed naar m'n zin heb gehad, de bediening snel en leuk was en het eten ook nog eens goed ben ik wel geneigd om het bedrag iets hoger af te ronden, of er nog een paar losse muntstukken bij te gooien. Is het echt ronduit kut dan zal ik niet rusten totdat het exacte te betalen bedrag op tafel ligt Nee als ik goed gegeten heb, heb ik er absoluut geen moeite mee om wat fooi te geven. Het is tenslotte best hard werken en fooi is een manier om je waardering van het werk te uiten. Nouja, het is de meest gangbare manier in die sector, dus dan pas ik mij daar gewoon op aan. Die paar centen kunnen heus wel gemist worden. | |
Seborik | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:01 |
Ik geef altijd een fooi. Zelfs in het eetcafé bij m'n zwager. | |
Pretzel | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:03 |
ja doe ik ook wel eens, ligt er ook aan of ik goed ben geholpen e.d.! En tegenwoordig is toch alles al zo vreselijk duur, dus ja nog meer erboven op, maar anders 10 % ofzo | |
Isabeau | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:06 |
Ik geef eigenlijk altijd fooi tenzij de bediening echt kut is. Maar daar moet je wel veel voor verprutsen. Meestal rond ik het bedrag naar boven af en dat kan zeer gunstig tot zeer ongunstig uitvallen voor het restaurant. Als iets 24 euro kost krijg je 25, als iets 21 euro kost geef ik ook al snel 25... | |
Pizza_Shooter | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:23 |
Ongeschreven regel, anders ga je maar bij de snackbar eten. | |
Meneer_Aart | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:25 |
Het is overigens wel leuk om mensen op te fokken door het fooi-principe aan de kaak te stellen. Mensen die daar erg op gesteld zijn kunnen door hun gebrek aan steekhoudende argumenten helemaal gaan flippen. | |
prinsrob | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:10 |
Ik geef nooit fooi. Net in een restaurant wat gegeten en de rekening tot op de cent nauwkeurig betaald. Ik kan me goed vinden in de argumenten van Mr. White uit Reservoir Dogs (hoewel ik daarvoor ook niet aan fooien deed). | |
Vamos | vrijdag 30 januari 2004 @ 01:14 |
Eigenlijk is een eurootje of 3 zat op maakt niet uit wat voor bedrag. Als zo'n serveerder dat krijgt van een tafeltje of 5 dan is dat toch 15 euro. Niet slecht op een avondje... ruim 30 gulden bovenop je salaris. 137 euro rond ik dan ook af naar 140. Ga geen 13 euro fooi geven (10%)...da's veel te veel. | |
GREENSKiN | vrijdag 30 januari 2004 @ 03:08 |
Agrees with Mr. White. | |
Flamey | vrijdag 30 januari 2004 @ 07:46 |
Gewoon naar boven afronden en hoe hoger het bedrag hoe ruimer je afrond, gewoon beetje logisch houden. En als de bediening heel goed was nog een klein beetje extra. Is de bediening of het eten echt beneden de maat dan geen fooi en even duidelijk maken wat er mis is met het een of het ander. | |
Gia | vrijdag 30 januari 2004 @ 12:59 |
Wij betalen nogal vaak met de pin. Dan moet je er echt aan denken om te zeggen dat ze een fooi erbij moeten tellen. Meestal denk je daar niet aan met pinnen. Komt er gewoon het bedrag staan en toets je JA. Vaak genoeg staan we buiten en komen we erachter dat we de fooi vergeten zijn. Maar op een terrasje of zo betalen we meestal contant en dan ronden we gewoon af naar een makkelijk bedrag, zodat het een redelijke fooi is. Ik vind 10% dus echt teveel vanaf 20 Euro. | |
miss_dynastie | vrijdag 30 januari 2004 @ 13:45 |
Vaak vind ik het onzinning. Je betaalt gemiddeld twee euro voor een simpel colaatje, drie of vier euro voor een soepje, kortom: van dat absurd hoge bedrag moeten ze in mijn ogen de personeelskosten goed kunnen betalen. Bovendien vind ik het zelf ook vaak oneerlijk naar de kok toe: die doet al het werk en ik ken zat mensen die in de horeca werken zonder fooienpot, dus dat geld komt never nooit bij de kok terecht. Er zijn ook zat beroepen waar mensen ook goed werk verrichten en een fooi ook niet wordt gegeven. Vriendlief gaf wél fooien en ging een keer eten voor fl. 150. Onderaan zijn rekening stond dus 10% fooi | |
Marialice | vrijdag 30 januari 2004 @ 14:15 |
Ik rond standaard af naar het dichtstbijzijnde logische bedrag. Alleen als de bediening echt goed is of het eten bijzonder goed (of de sfeer etc) dan kunnen ze van mij iets extra's verwachten. Het is toch al duur genoeg. | |
Mini_rulez | vrijdag 30 januari 2004 @ 14:20 |
Tenzij de bediening of het eten ofzo echt heel slecht is, geef ik toch wel een fooi. Kan niet zeggen dat ik het vervelend vind om te doen ofzo, als ik daar zou werken zou ik het ook op prijs stellen. Niet echt een vast bedrag of een percentage van het totaal ofzo, meestal geef ik gewoon wat extra zodat het op een rond bedrag uitkomt. ![]() | |
Yankee | vrijdag 30 januari 2004 @ 14:23 |
quote: | |
-BeF-Bacchus- | vrijdag 30 januari 2004 @ 15:45 |
Al dat "Agrees to Mr White"-crap slaat nergens op, geen van zijn argumenten zijn van toepassing op de Nederlandse situatie. De meeste van de mensen die geen fooi geven lijken mij gewoon een stel krenterige Hollanders. Je gaat uit eten of op stap, je kijkt dan dus niet op de centen want thuis kan je veel goedkoper eten en drinken. Die jongens en meiden doen hun best voor een fooi, daar lopen ze harder voor en tenzij je duidelijk merkt dat ze niet redelijkerwijs hun best doen vind ik dat je daar fooi voor geeft. Tien procent is een heel redelijk bedrag, als iemand zich duidelijk heeft zitten uitsloven kan het meer worden, gooit de ober er met de pet naar wordt het minder, tot de nul toe als het echt schraal is. Als je voor veel geld hebt zitten eten heeft het personeel ook veel tijd aan je besteed dus verdienen ze meer fooi dan als je even iets bent komen drinken. | |
Koos_26 | vrijdag 30 januari 2004 @ 15:51 |
quote:Precies. Ik kijk ook niet naar %. Ik ga geen 10 ¤ fooi geven. Da's meer dan 22 ouderwetse piekkies. ![]() Ik ben echt geen zuinige aap, maar overdrijven doe ik niet. | |
Mighty | vrijdag 30 januari 2004 @ 15:55 |
Het hangt grotendeels van van de cultuur, waar je je Amerika altijd wordt geacht een fooi te geven (soms staat het zelfs al standaard op de rekening 10%) ben je in andere landen vrij om het zelf te doen. Er zijn zelfs landen zoals Australie waar een fooi geven ongewoon is. Ik ben in principe tegen het geven van fooien tenzij de bediening heel goed is (beter dan dat ik normaal mag verwachten) of als ik populair wil doen. ![]() Tja...uiteindelijk zijn fooien toch maar raar, want zoals al eerder was geopperd betaal je toch gewoon voor de bediening in Nederland. Die (loon)kosten zitten al in de prijzen verwerkt en dan is het niet meer dan normaal dat je voor dat geld een redelijke bediening kan verwachten. Hoe meer fooien er worden gegeven hoe arroganter het horecapersoneel gaat worden. Ik vind dat ze nu beter hun best moeten doen om een fooi te verdienen. Dus mensen wees zuinig met fooien laat de mensen het niet als een gegeven feit beschouwen. Bijvoorbeeld een ober die je boos aankijkt als je geen fooi achterlaat terwijl je een kwartier moest wachten op je drankje na bestelling. Dááááág | |
westrtp | vrijdag 30 januari 2004 @ 15:58 |
Ik geef bijna altijd fooi..hangt van de bediening af. | |
saban | vrijdag 6 februari 2004 @ 20:52 |
Ehm, tot de 50eur 10% fooi, na de 50eur blijft het op 5eur hangen ![]() | |
Keromane69 | zaterdag 7 februari 2004 @ 04:31 |
In de US is de fooi het netto loon, zeg maar. In Nederland geef je tot 10%. Als het bagger was geef je niets en ga je een praatje aan met de chef. | |
melonovy | zaterdag 7 februari 2004 @ 10:35 |
quote:Zo doen wij dat ook, ik ben geen krent die geen fooi geeft, maar een fooi moet ook verdiend worden, in mijn ogen. Er zijn genoeg situaties gepasseerd waarbij we niet prettig geholpen werden, dan kunnen ze dus echt wel fluiten naar hun fooi! | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 00:00 |
Ik geef niet vaak fooi. Soms rond ik t af, maar ik voel me er niet verplicht toe. In Amerika rekenen ze t al voor je in hun rekening, dat is helemaal bullshit. als ik in een goeie bui ben ofzo geef ik nog wel eens een paar euro maar nooit 10 procent. | |
dahei | zondag 23 juli 2006 @ 00:11 |
Ik geef het wel altijd, maar af en toe denk ik wel eens "wat is het toch allemaal duur geworden". Als je in een tent voor twee fris of koffie al 5 euro kwijt bent en daar 6 euro van maakt heb je het wel over 12,50 gulden wat natuurlijk behoorlijk veel is voor twee koffie... | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 00:12 |
Bij koffie en drinken geef ik al helemaal geen fooi. | |
nr.126 | zondag 23 juli 2006 @ 00:12 |
Met die idiote horecaprijzen van tegenwoordig wil ik het op de cent nauwkeurig terughebben. | |
Morwen | zondag 23 juli 2006 @ 00:18 |
Ik geef altijd fooi, behalve in bedrijfsrestaurants of als ik zelf een maaltijd afhaal. Obers, serveersters en bezorgdiensten dus wel. En de hoogte ligt aan de service.... 8% is de ongeschreven wet maar als de service bagger is hou ik me daar dus niet aan. | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 00:50 |
Ongeschreven wet.. Ze kunnen me wat. | |
Tuvai.net | zondag 23 juli 2006 @ 01:04 |
Ik geef altijd wel wat fooi, tenzij de bediening slecht is of het eten niet naar smaak is. Als tenten de fooi al in de prijs zouden includeren, zou ik het gewoon weer d'r van af trekken omdat ik dat gewoon aso zou vinden. | |
Martijn_77 | zondag 23 juli 2006 @ 01:08 |
Als ik echt ga eten en het eten en de bediening is goed geef ik meestal wel wat maar als ze er een zooitje van maken wil ik het gewoon op de cent nauwkeurig terug hebben. | |
popolon | zondag 23 juli 2006 @ 01:10 |
15% standaard, als de bediening slecht is niet natuurlijk. Maar dat komt eigenlijk niet voor. quote:Ik weet niet waar jij geweest bent maar dat is niet echt normaal. ![]() | |
Morwen | zondag 23 juli 2006 @ 01:13 |
quote:In Frankrijk rekenen ze het ook erbij, dacht ik. | |
popolon | zondag 23 juli 2006 @ 01:17 |
quote:Vreemd, ik woon in Michigan en ik heb dat nog nooit gezien. | |
Hephaistos. | zondag 23 juli 2006 @ 01:19 |
quote:Het is normaal op plaatsen waar veel Nederlanders komen die geen fooi geven... ![]() | |
Morwen | zondag 23 juli 2006 @ 01:23 |
quote:Het voorkomt misschien ongemakkelijke situaties. Mijn pa gaat bijv. rustig 5 minuten kleingeld bij elkaar zitten rapen om dan een fooi van 5 Euro te geven op een etentje van 200 euro waar de ober bij staat ![]() | |
Dulk | zondag 23 juli 2006 @ 01:32 |
ik heb het ook in amerika gehad (florida) dat de fooi er al bij stond | |
Shira | zondag 23 juli 2006 @ 03:05 |
quote:Misschien dat het op de toeristische plekken in Amerika automatisch op de rekening staat, ook hier (Tennessee) wordt het niet op de rekening bijgeschreven. 15-20% fooi is hier de norm. In Nederland wordt niet raar opgekeken als je geen of weinig fooi geeft, mensen waarderen het ook echt als je fooi geeft heb ik het id... Meestal geef ik 10% als de bediening bevallen is. | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 10:21 |
Sinds ikzelf in de beniening werk, geef ik fooi als ik zelf ga eten of drinken omdat ik nu pas merk hoe fijn het is om fooi te krijgen. Van de meeste mensen krijg je altijd wel fooi, ook al is het maar om een bedrag af te ronden met 20cent bijvoorbeeld. En ik ben inderdaad erg blij als ik mensen uit engeland of amerika moet bedienen, die geven altijd veel fooi! | |
rival | zondag 23 juli 2006 @ 10:24 |
ik geef niet een percentage.. maar rond het gewoon af naar boven! als ik drinken haal en het is 9 euro. dan maak ik die persoon dus blijer dan waar ik 9.50 moet betalen. beiden krijgen ze namelijk 10 euro! voel me soms lullig als het 9.75 is... maja ![]() | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 10:33 |
quote:Tampa, Florida. Ze rekenen daar serieus de fooi al in je eindbedrag. Staat er ook keuring bij Eten Belasting Fooi We moesten ons ook allemaal legitimeren als we een drankje wilden, al was je over de 60. Doen ze bij groetere groepen vooral. Het grappige is dat ze daar al vanuit gaan dat men apart betaald, in NL is dat vaal vrij lastig voor een restaurant. | |
rival | zondag 23 juli 2006 @ 10:38 |
trouwens... op plaatsen waar ik vaak kom (zoals de plaatselijke kroeg) geef ik altijd wat meer fooi. ik merk dat de mensen achter de bar je dan ook wat vaker matsen... (deze krijg je van mij knul) in me stamkroeg is het nu zelfs zo.. dat als ik binnen kom wandelen en ze zien me. dan staat er een malibu/cola voor me klaar als ik bij de bar aankom.... zeer relaxed moet ik zeggen. geven jullie trouwens weleens fooi bij een mac, kfc o.i.d.? ikke nooit eigenlijk | |
Cheiron | zondag 23 juli 2006 @ 10:39 |
Ik fooi nagenoeg altijd, tenzij de bediening of het eten kut is. En zeker het eerste maak ik toch nog regelmatig mee. Eten dat neergezet wordt zonder 1 woord, half uur wachten op drinken e.d. Dan hoef je echt geen fooi meer te verwachten. Wel ben ik van het "afronden naar een mooi bedrag". 10% regels heb ik lak aan, ik bepaal zelf wel hoeveel ik de bediening waard vond. | |
London_Calling | zondag 23 juli 2006 @ 10:44 |
Ik rond mijn betaling wel af naar een mooi bedrag. Maar waarom geven alleen in de horeca een fooi en niet aan de buschauffeur, aan het meisje achter de kassa etc. etc. etc.? | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 10:45 |
quote:Die mogen geen eens fooi aannemen. Hun kleidng heeft geen zakken en je kleingeld kun je doneren in het Ronald McDonaldpotje op de counter. | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 10:45 |
quote:En aan mensen die jouw opa en oma wassen, aankleden en helpen eten. | |
#ANONIEM | zondag 23 juli 2006 @ 10:51 |
Afhankelijk van de kwaliteit van de bediening, het eten, de sfeer en m'n stemming geef ik meestal rond de 10% tip, maar als ik een pizza bestel, het duurt niet lang en de bezorger is vriendelijk dan geef ik wel eens wat meer (tot 25%). Heb zelf als pizzakoerier gewerkt, dus ik ben bevooroordeeld ![]() | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 10:54 |
Ik heb laast 5 euro achtergelaten voor het kamermeisje in een hotel. Maar onlangs hadden we een rokend kamermeisje en die kreeg niks. De lift en de gang stonk naar die troep. | |
rival | zondag 23 juli 2006 @ 11:05 |
gaf gisteren trouwens 25% fooi... had shoarma bestelt en ze waren snel (8 euro, ik gaf 10) kom ik er later achter dat ze verkeerde sausjes erbij hebben gedaan... dan baal je wel ![]() | |
nr.126 | zondag 23 juli 2006 @ 11:52 |
quote:In Amerika gooien ze die fooi vaak standaard op de rekening bij touristen. Omdat ze anders wel weer weten hoe het afloopt. ![]() | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 11:58 |
quote:En als je geen 15 tot 20 procent geeft komen ze achter je aan met de vraag of de service niet goed was. ![]() | |
Tuvai.net | zondag 23 juli 2006 @ 12:01 |
Wisten jullie trouwens dat ze in het buitenland (met name Amerika en Engeland) 'Go Dutch' zeggen als bijvoorbeeld een tafel allemaal tot op de cent nauwkeurig apart wil afrekenen? I.P.V. gewoon een totaalbedrag waar meestal een tip wordt gegeven. ![]() Overigens werk ik zelf ook in de bediening en krijg dus ook veel fooi op een dag, nu in het zomerseizoen vaker meer dan wat ik zo op een dag verdien voor het werk zelf, werk namelijk in een ijssalon. Is wel opmerkelijk dat nationaliteiten van klanten ook zo voor de hand liggen trouwens. Maastrichtenaren (ijssalon ligt in Maastricht) zijn vaak de vaste klanten die vaak fooi geven. We krijgen ook veel Belgische en Franse klanten (Walen) die super gierig zijn, hartstikke veel zeiken, op alles commentaar hebben, van alles willen bestellen wat niet op de kaarten staat en zélden een cent extra geven. Duitse klanten zijn daarentegen weer hartstikke gaaf, maken vaak een leuk praatje met je en ze willen vaker, als je ee grote tafel hebt, allemaal apart afrekenen en dan geven ze je ieder een flinke fooi. Aziaten geven ook zélden iets extra's en maken altijd een gigantische puinhoop van de tafeltjes; overal servetjes en gemorst eten en zo. Engelsen/Amerikanen stellen ook vaak rare vragen, maar geven royale fooien. Bleh, en zo kan ik door blijven gaan. ![]() | |
Naief_And_Nasty | zondag 23 juli 2006 @ 12:02 |
Ik vind het echt debiel als je fooi standaard bij het eten gaat rekenen. Dat is geen echte stimulatie om je best te doen voor een serveerster. ![]() Ja behalve in een aso-snackbar, maar iemand met verstand loopt daar omheen. ![]() | |
LoggedIn | zondag 23 juli 2006 @ 12:22 |
quote:wtf? 2 euro teveel fooi? ![]() ![]() | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 12:37 |
quote:Maar ik lees dus net (een paar posts boven je) dat het in de VS normaal is om per persoon af te rekenen als je in een gezelschap bent. In Nederland is dat soms nog moeilijk. | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 12:38 |
Als ik bijvoorbeeld 2 bier bestel (wat 4,40 kost in mijn stamkroeg) dan rond ik dat af naar 5 euries. Meestal open ik gewoon een rekening en geef ik aan het eind van de avond ongeveer 10 procent fooi. Als ik uit eten ga en tevreden ben over de bediening, dan geef ik meestal wel meer dan 10% fooi. | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 12:39 |
quote:2 euro op een bedrag van 18 euro is best was. Op een bedrag van bv. 48 euro alweer een stuk minder. | |
LoggedIn | zondag 23 juli 2006 @ 12:49 |
ja, maar ik zie het los van elkaar.. als ik 100 euro uitgeef aan een avondje uit eten, ga ik geen 20 euro geven, dan doe ik nog 5-10 ofzow.. een pizza van 8 euro geef ik dan 2 euro bij.. ik zou me erger schamen als ik 50 cent fooi geef dan wanneer ik geen fooi geef ![]() | |
EvilFaith | zondag 23 juli 2006 @ 12:53 |
Hangt helemaal af van het restaurant en de bediening. Als ik lekker heb gegeten en de bediening goed was geef ik veel fooi. laatst heerlijk tapas gegeten, geweldige bediening, ontzettend leuke avond gehad en met 2personen voor 28euro gegeten, dan geef ik rustig in totaal 35euro. Maar als ik in een restaurant zit met belachelijk eten en chaggerijnige obers dan ben ik ook in staat om gewoon niks te geven. Fooi wordt bijna altijd gewoon verdeeld onder het bedienend personeel, dan moeten zij ook maar laten zien dat ze de fooi waard zijn.. | |
Integrity | zondag 23 juli 2006 @ 12:54 |
quote:In New York krijg je gemiddeld 15 % meer loon, vanwege het geven van fooi. | |
tajine | zondag 23 juli 2006 @ 13:28 |
ik werk ook in een restaurant,maar denken jullie nu echt dat die fooi bij ons terecht komt nee dus!!! | |
EvilFaith | zondag 23 juli 2006 @ 13:30 |
quote:haha slecht restaurant werk je dan. Ik heb in redelijk wat restaurants en cafe's gewerkt en overal was het gebruikelijk dat de fooi op het eind van de avond verdeeld werd onder het personeel. | |
LoggedIn | zondag 23 juli 2006 @ 13:32 |
quote:als het personeel zn fooi niet mag houden wil ik ook geen fooi geven ![]() | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 14:11 |
quote:Ja en? Wat nou gierig. Wees blij dat ze komen eten bij je, geld uitgeven aan eten. Noem ik niet gierig. Gierig is als je een blik knakworsten koopt en ze niet deelt met een vriend. | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 14:19 |
Wat ik trouwens vreselijk irritant vind tegenwoordig is dat je de rekening krijgt met een schoteltje of kistje of zo. Aangezien ze dat kistje pas op komen halen als je weg bent, word je dus geacht fooi te geven, aangezien ze niet komen wisselen. Afronden doe ik meestal wel (maar volgens sommige mensen is minder dan 10% geen fooi, dus zo zal ik het dan maar niet noemen ![]() | |
SunChaser | zondag 23 juli 2006 @ 14:22 |
Ik ga t schoteltje gewoon naar de kassa brengen. | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 14:25 |
quote:Ik kan hier toch niet zoveel mee hoor. Ja, ik ga uit eten, dat is duurder dan thuis eten. Maar omdat ik me dat kan veroorloven ben ik niet verplicht om iemand die al betaald krijgt voor zijn werk nog eens extra te spekken. Ik zie dat als twee losstaande dingen. | |
Blues | zondag 23 juli 2006 @ 14:35 |
Ik rond het (alleen eten, koffie etc op een terras nooit) wel naar boven af, maar ik geef nooit standaard zoveel procent. Wel meegedaan met de hoge fooi in de Librije, maar met gemengde gevoelens ![]() | |
Bowiefan | zondag 23 juli 2006 @ 15:18 |
quote:Ben net terug uit Tennessee, en idd daar is het gebruikelijk dat je 15-20% fooi geeft. een voudige manier om snel de fooi uit te rekenen die ze daar gebruikten: de tientallen keer 2, bij een rekening van $35,78 (leve de tax, krijg je van die rare bedragen) kom je dan op een fooi van $6. Maar goed dat is Amerika en daar werkt het gewoon heel anders zoals al eerder in dit topic te lezen is. Personeel is daar ook veel vriendelijker, je kan de situatie hier en daar gewoon niet vergelijken. In Nederland laat ik de fooi afhangen van alle factoren; kwaliteit, vriendelijkheid, netheid etc etc. meestal houd dat bij een paar euro op, 15 tot 20% wordt het iig nooit aangezien het personeel gewoon een net salaris heeft, staat er iets mij helemaal niet aan dan geef ik gewoon geen fooi. | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 17:47 |
quote:Groot gelijk. | |
Mikkie | zondag 23 juli 2006 @ 19:36 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 78% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:40 ] | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 19:40 |
quote:Denk je er ook zo over bij andere beroepsgroepen? | |
Mirjam | zondag 23 juli 2006 @ 19:49 |
quote:ach, man, als ik 5 euro zou krijgen voor iedere keer dat ik poepbillen moet schoonpoetsen.. dat zou t wel wat fijner maken denk ik. ![]() ![]() maarja, ik krijg gewoon mijn loon, en verder niks. die mensen in restaurants krijgen ook gewoon hun loon. m.i. is een fooi een extraatje. [ voor het neerzetten van wat servies ![]() | |
Hephaistos. | zondag 23 juli 2006 @ 19:50 |
quote:Ik dacht altijd dat de lonen in de horeca niet zo hoog liggen, zodat dat dan aangevuld kan worden met fooien... Een soort van prestatie-beloning zeg maar. Klopt dat niet? | |
Mikkie | zondag 23 juli 2006 @ 19:51 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 88% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:41 ] | |
Mikkie | zondag 23 juli 2006 @ 19:51 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 88% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:41 ] | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:16 |
bij ons wordt de fooi de hele dag in je eigen potje opgespaard, einde van de dag deel je het. De ene helft is voor jou, de andere helft gaat de pot in en wordt verdeeld onder het keukenpersoneel en de afwas en worden beurzen die te kort kwamen mee gevuld. Hoogste fooi tot nu toe was 11 euro ![]() | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 20:21 |
Dat is royaal, zo'n 25 oud hollandsche guldens dus... netjes. En wat was de hoogte van de rekening van de gulle gever dan? | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 20:25 |
quote:Dat ligt eraan. Een serveerster zie je soms maar twee keer (bestelling en neerzetten incl. afrekenen), maar je kunt in een electronicazaak je een half uur goed laten voorlichten door een verkoper. Als je dan in die winkel wat koopt geef je die medewerker geen fooi voor zijn goede service. Want: je verwacht dat je goed geholpen wordt. Ik verwacht in een café of restaurant ook dat ik netjes te woord wordt gestaan en dat ik niet een half uur op twee cola hoef te wachten. | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:28 |
quote:waren 3 mensen die op een middag voor 69 euro hadden gegeten en gedronken. | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 20:32 |
quote:Hoe is dat eik in het algemeen? Ik vind dit een goede oplossing. Immers, kwaliteit zit niet alleen in de bediening, maar ook in de keuken. Maar zijn er ook restaurants waar alleen de bediening de fooien opstrijkt? Ik heb begrepen dat bij Van der Valk de fooien in een grote pot gaan en dat je daar alleen van mee profiteert als je er langer dan x maanden werkt ![]() | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:34 |
quote:yea inderdaad..heb 1,5 jaar bij van der valk gewerkt. En dat was echt stom ![]() Dit is veel eerlijker, aangezien er ook groot verschil is in de hoeveelheid werk op een dag in de bediening. 2 mensen lopen bijvoorbeeld groot terras en 2 mensen een klein terras, en daar zit dan toch groot verschil in kwa werk (en fooi) Nou ga ik elke keer toch met een mooi bedrag voor mezelf weg op het werk, waardoor ik echt stukken minder pin. En dat scheelt echt een hoop op mn bankrekening | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 20:36 |
quote:Wel mooi dat ze het dan afronden naar 80 euries, 75 was lullig geweest... in mijn ogen dan. Ik kom die fooi wel eens een keer overtreffen. Maken ik en 2 vrienden een rekening van 85 en krijg jij 100... Mits de service naar wens is natuurlijk ![]() | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:38 |
quote:ik heb nog nooit klachten gehad gelukkig ![]() | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 20:40 |
Gelijk heb je, de klant is koning maar tot op zekere hoogte. Vervelende mensen moet je gewoon subtiel afsnauwen... | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:43 |
nja vorige week was het heel erg druk en ik liep in mn linkerhand met een dienblad echt voller dan vol en in mn rechterhand twee ijsjes. Ik liep net naar buiten hiermee om alles naar de tafels te brengen, was er dus inmiddels een nieuwe tafel gaan zitten. Die vonden het nodig om me tegen te houden en erg beledigend te vragen wanneer ik eens hun bestelling kwam opnemen, terwijl de mensen echt pas net waren gaan zitten. Nja daar kan ik gewoon niet aardig tegen doen dan meer ![]() | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 20:45 |
Ik zat vorige week tien minuten op een terrasje zonder dat iemand van de bediening kwam. Toen ben ik opgestaan en naar de zaak ernaast gelopen ![]() Aan de andere kant ook wel eens meegemaakt dat ik half zat en dat er al gevraagd werd wat ik wilde drinken. Mag ik eerst even rustig zitten ofzo? ![]() | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:47 |
als het erg druk is, kan dat wel eens voorkomen. Maar mensen moeten wel begrijpen dat we niet iedereen tegelijk kunnen helpen. Je maakt een ronde, gaat naar binnen voor de drankjes en eten, en als je weer buiten bent breng je alles en neem je nieuwe bestellingen op. Sneller kan het nou eenmaal niet gaan. | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 20:50 |
Als het druk is op het terras en de bediening komt niet binnen een minuut of 10, dan ga ik gewoon naar binnen om wat te bestellen. Als ik later dan alsnog bediend wordt en alles is naar wens dan geef ik gewoon fooi. Zit ik echter op een praktisch leeg terras en ik moet alsnog zelf naar binnen omdat het te lang duurt dan kunnen ze fluiten naar hun fooi... | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:51 |
Ja, zelf zou ik er ook niet van gediend zijn als ik lang moet wachten. Zelf vind ik het behoorlijk vervelend om lang te moeten wachten met afrekenen op een terras. ![]() | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 20:51 |
quote:Hoe uit zich dat, dat niet aardig doen ![]() | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 20:54 |
quote:bestelling opnemen, drankjes halen en brengen, afrekenen. Gewoon niet extra lachen erbij en dankjewels enzo ![]() en als ik denk dat mensen wel fooi zullen geven, doe ik extra mn best door bijvoorbeeld bonnetje te printen en bordje te maken met pepermuntjes enzo ![]() | |
TheEgoHasLanded | zondag 23 juli 2006 @ 20:58 |
quote:Hmmm, pepermunt ![]() *fooi stijgt weer met 1 euro ![]() | |
Litpho | zondag 23 juli 2006 @ 21:00 |
quote:Idem. Als ik wisselgeld wil, dan zullen ze een betere methode dan dat moeten gebruiken om me ervan af te houden. | |
Blues | zondag 23 juli 2006 @ 21:14 |
quote:Ik ben het helemaal met je eens. | |
Mirjam | zondag 23 juli 2006 @ 21:17 |
overigens ben ik benieuwd wat een fulltimer in de horeca, van, let's say, 24 verdient. ikzelf word ook echt niet rijk van mijn werk hoor, en het enige wat ik toe krijg is pies over me heen. | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 21:19 |
quote:Da's dus ook wat ik bedoelde te vragen ja, er zijn zoveel andere beroepsgroepen waarbij service invloed heeft op de geleverde dienst... maar goed, ieder voor zich hoor, als anderen dik willen tippen prima, maar ik wens niet met krent aangesproken te worden als ik het niet doe ![]() | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 21:20 |
quote:Maar da's toch sowieso doodnormaal, een bonnetje ![]() ![]() | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 21:22 |
quote:Nja in een restaurant misschien wel ja. Maar ik werk in een eetcafé, waar overdag bijna alleen maar gedronken wordt (op de lunchuren na, dan ook eten) En dan voor een paar pilsjes of 3 cola ga ik geen bonnetje uitdraaien, dat hoeven de klanten niet eens. | |
ChrisJX | zondag 23 juli 2006 @ 21:39 |
quote:Dan zeg je tegen iemand: "Ik kom zo bij u." Ik heb nergens uit op kunnen maken dat de bediening ons gezien had. Bij het andere terras werden we vlot geholpen, terwijl het ook daar druk was. En ik ga geen moeite doen om naar binnen te lopen. Ik hoefde ten slotte niet per se bij die tent wat te drinken. | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 21:46 |
quote:ja oke, maar dat is bij mij automatisme om tegen klanten te zeggen die nieuw zijn komen zitten. Ikzelf zou ook nooit naar binnen lopen als ik op een terras ga zitten..ga daar niet voor niets zitten | |
Blues | zondag 23 juli 2006 @ 23:08 |
quote:Het enige waar ik rijk van werd in die 20 jaar zorg was de ORT ![]() Als wij toch eens fooien zouden krijgen in ons werk... maar ach voor alle mondelinge waardering/ dankbetuigingen etc doe ik het graag hoor, ik zou niet graag willen ruilen met werken in de horeca. | |
LordLynx | zondag 23 juli 2006 @ 23:18 |
Vroeger gaf ik eigenlijk altijd een procent of 5 fooi (in nederland) maar tegenwoordig doe ik het nog maar zelden. Allereerst is de horeca met de invoering van de euro zo absurd duur geworden (3-4 euro voor een eenvoudig broodje, 2 euro voor een biertje, fris of koffie....) dat ik er echt niet nog eens een aantal procenten erop ga gooien en ten tweede krijgen die mensen toch gewoon een salaris betaald om werk te doen? Dat werk bestaat uit het opnemen van jouw bestelling en het naar je toebrengen. Geef je de bakker ook fooi als ze een brood voor je snijden, of de slager voor het inpakken van je vlees, of een kassiere voor het afrekenen? | |
Tuvai.net | zondag 23 juli 2006 @ 23:29 |
quote:Dan bedoel ik niet gierig als in het feit dat ze zélden fooi geven, maar over het feit dat ze nog d'r over zeiken dat dingen te duur zijn terwijl we al hartstikke goedkoop zijn en dat van ander volk ook allemaal horen, ze zeiken altijd superveel over alles, altijd aparte dingen willen bestellen die niet op de kaart staan, enz. Dus ondanks het feit dat het de vervelendste klanten zijn die je als bediende je water lauw maken, zeiken ze ook nog eens over hoe duur het wel niet allemaal is. Belgische klanten zijn gewoon kut. Klaar. | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 23:31 |
maar als je een paar uurtjes door een persoon bediend wordt, vind ik het toch anders als je fooi krijgt dan iemand die even vlees voor je inpakt, de boodschappen met je afrekent enz. Mensen in de bediening proberen klanten op een zo'n vriendelijk, goede en snelle manier alles voor de klant te doen. Toch altijd fijn als je dan daarna een kleine beloning krijgt. | |
snopprinses | zondag 23 juli 2006 @ 23:32 |
vandaag hadden we een belg die kwam beweren dat de spa blauw die in een flesje geserveerd was, kraanwater was ![]() | |
Tuvai.net | zondag 23 juli 2006 @ 23:33 |
Overigens beschrijft snopprinses een hoop situaties die ik ook vaker meemaakt. Zoals ik al eerder zei werk in in een ijssalon, paar dagen in de bediening en een paar dagen in de keuken. Needless to say, is het met did weer super, nee, hectisch druk en dan loop je je als bediende echt wel de benen onder je lijf uit om alle mensen op tijd te helpen. Dan zitten d'r wel eens van die aso's tussen die nog niet op hun kont zitten, je al met een lang gezicht liggen te roepen waar je al niet blijft want ze moeten de bus halen/zitten al een hálf uur/waren eerder dan de mensen die daarnet geholpen werden/enz (again, meestal weer de Belgen die dit bij mij doen). | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 23:44 |
quote:Mja, maar alle 'evens' maken ook een paar uurtjes hoor. En ook ik werkte op een vriendelijke, goede en snelle manier. Mijn kleine beloning was mijn salaris en dat was echt schandalig laag, maar daar gaat het nu niet om en mijn 'beloning' voor niet vriendelijk, goed en snel werken zou ontslag zijn (mij dus niet overkomen, collega's wel). | |
Tuvai.net | zondag 23 juli 2006 @ 23:49 |
Ik vind de vergelijking bedieningspersoneel met baliemedewerker of iets dergelijks verkeerd. In de bediening moet je maar snel kijken dat je iedereen op tijd geholpen hebt en iedereen, afhankelijk van de tafeltjes die je bediend, het naar z'n zin heeft. Als baliemedewerker, telefonist bij een of andere klantenservice, enz kun je wat dat betreft bij wijze van spreken een rij van duizenden mensen in de wacht hebben staan, die kun je fijn om de beurt helpen. Op echt drukke dagen zoals ik er veel heb gehad afgelopen paar weken, is het zo hectisch druk bij de ijssalon waar ik werk dat ik af en toe gewoon een hele rij tafels tegenlijk moet opnemen omdat ineens veel tegenlijk binnenkomt. De bestellingen doe ik allemaal uit m'n hoofd, want als ik ook nog eens alles op moet gaan pennen is er geen bijhouden aan. | |
miss_dynastie | zondag 23 juli 2006 @ 23:54 |
quote:Telefoniste ben ik ook geweest, en ik liet echt geen duizenden mensen in de wacht staan. Bovendien komt het op een terras vrij vaak voor (zie de ervaringen hier) dat mensen moeten wachten. Doe dus niet alsof anderen een lekker makkelijk baantje hebben terwijl jij heel hard werkt, want zo werkt het niet. Als ik iedereen met bosjes zou laten wachten zou mijn baas zijn klanten ook kwijt zijn geweest hoor, net als de jouwe. | |
Tuvai.net | maandag 24 juli 2006 @ 00:02 |
quote:Tja, ik vind nu eenmaal van wel, vooral in vergelijking met een telefonist(e). Zoals ik al eerder zei moet ik dus echt vaker een hele hoop onthouden/uit m'n koppie knallen en gewoon met een behoorlijk tempo de mensen zo snel mogelijk bedienen om het bij te houden. En natuurlijk ook nog alles eens goed op de tafels krijgen en vriendelijk blijven, met af en toe ook nog eens erg asociale klanten d'r tussen. Nu heb je bij een telefonistenbaantje ook asociale mensen d'r bij zitten, en drukkere periodes, maar je kan en hoeft ook maar één persoon tegenlijk te helpen. Dat is in een drukke tent in de bediening niet zo. Als je niet iedereen na een x aantal minuten helpt zijn d'r allemaal kwaaie gezichten op je gericht; niet prettig. Dat betekend vaak een behoorlijk aantal tafels tegenlijk bedienen als het ook maar een beetje druk is. Rennen hoeft een telefonist niet, ik wel. En om maar ontopic te blijven, dan is de beloning ook wel erg gewaardeerd. Vaak zien mensen ook dat ik het erg druk heb en veel moeite moet doen, en geven me daarom juist fooi. | |
Tuvai.net | maandag 24 juli 2006 @ 00:11 |
En om nog maar een voorbeeldje te noemen... Paar weken terug heb ik eens het ongenoegen gehad om telefoontjes te plegen met de klantenservices van NS en @Home. Allebei de keren werd ik eerst, op een 0900 nummer overigens, maar liefst een kwartier in de wacht gezet alvorens ik iemand aan de lijn kreeg, om vervolgens na een lang gesprek doorgewezen te worden naar een andere afdeling. Dat kan bij een telefonistenbaantje allemaal zo makkelijk, maar daar kom je in de bediening niet mee weg hoor. Ja moet en je zal je tafeltjes op tijd moeten helpen, daar kom je gewoon niet onderuit. | |
snopprinses | maandag 24 juli 2006 @ 00:13 |
quote:en vergeet volle dienbladen niet en gestapelde borden vol voedsel die je ook nog mee moet slepen | |
Quembel | maandag 24 juli 2006 @ 00:20 |
Ik geef altijd fooi. Ik rond het af naar een mooi bedrag, de ene keer is dat ruimer dan de andere keer. En ja, ook als ik alleen twee of drie drankjes op een terras bestel. Het bedienende personeel zorgt ervoor dat ik heerlijk relaxed, al dan niet onderuit gezakt, mijn versnaperingen aan mijn tafel krijg. Als ik aan een bar tien minuten moet wachten dan is de fooi minder en ook afhankelijk van de persoon die mij bedient; Is hij/zij vrolijk, vriendelijk enz. Is het een chagrijn die de drukte niet aankan en mij daarom niet aan wil kijken dan krijgt deze wat mij betreft niets. Overigens doe ik ook nog steeds bij de kapper. Zelfs als ik pin wurm ik nog wat losse euro's uit mijn portemonnee. | |
LoggedIn | maandag 24 juli 2006 @ 00:22 |
quote: ![]() ![]() waar werk je trouwens? ![]() | |
snopprinses | maandag 24 juli 2006 @ 00:28 |
quote:Jeh wat moet je daar nou op zeggen ![]() ![]() onze lieve vrouwenplein in maastricht | |
Tuvai.net | maandag 24 juli 2006 @ 00:29 |
quote:Da's dicht in de buurt waar ik werk. Ik werk bij Venezia in de Nieuwstraat. ![]() | |
Mikkie | maandag 24 juli 2006 @ 00:33 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 93% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:42 ] | |
snopprinses | maandag 24 juli 2006 @ 00:33 |
quote:hehe toevallig ![]() ![]() | |
snopprinses | maandag 24 juli 2006 @ 00:33 |
quote:wij gaan niet eens in discussie met de klanten omzoiets | |
Tuvai.net | maandag 24 juli 2006 @ 00:35 |
Ja, altijd geweldig zo'n dag dat de Belgen vrij hebben en massaal naar Maastricht trekken. ![]() En wat dat geval met dat spa flesje betreft. Inderdaad gewoon ter plekke laten zien dat je het openmaakt en als ie dan nog blijft zeiken, 'm laten optiefen. Over zo'n stom flesje ga je toch geen zeik liggen maken? Als ik als klant zijnde nou een vlieg in m'n cola had of zo, da's wat anders. Stomme beweringen? Not done. | |
Mikkie | maandag 24 juli 2006 @ 00:37 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 94% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:43 ] | |
Mikkie | maandag 24 juli 2006 @ 00:38 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 90% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:43 ] | |
snopprinses | maandag 24 juli 2006 @ 00:41 |
quote:dan vind ik dat je het nog behoorlijk netjes oplost. Ik heb toen een diepe zucht geslagen en gezegd dat ik er zo aankwam. | |
Tuvai.net | maandag 24 juli 2006 @ 00:46 |
Door van dat ongeduldig volk laat ik me niet gekmaken, en ik antwoord ook altijd 'kom d'r zo aan' als ze me zo gaan liggen irriteren. Iedereen moet immers netjes op z'n beurt wachten, ik ben sowieso de snelste in de bediening waar ik werk en ik, en héél wat vaste klanten en collega's, vinden toch echt wel dat de mensen nauwelijks hoeven te wachten bij mijn tafeltjes. Heikneuters die al gaan liggen schreeuwen voordat ze op hun krent zitten laat ik dan ook nog extra lang wachten. Zo had ik vrijdag (Belgendag, yay! ![]() | |
arneaux | maandag 24 juli 2006 @ 00:48 |
Mensen die vragen, worden overgeslagen. Ik heb 2 jaar achter de bar gestaan in een superdruk café, en diegene die het hardste zeurde mocht t langste wachten. | |
Hephaistos. | maandag 24 juli 2006 @ 01:11 |
quote:Het klinkt alsof je het ontzettend stoer van jezelf vindt ![]() | |
SunChaser | maandag 24 juli 2006 @ 01:13 |
quote:Raar he dat steeds meer mensen lekker thuis mensen uitnodigen voor een drankje. | |
janatwork | maandag 24 juli 2006 @ 01:27 |
quote:Simpele terras medewerker verdiend 1338.92 bruto per maand bij een 38 urige werkweek. Dat is 8 euro en een klein beetje per uur. Als je onder de 22 bent ben je helemaal de zak. Dan krijg je de eerste 3 jaar dat je ergens werkt minimumloon. En ook altijd leuk: een fulltimer krijgt zijn overuren in principe niet uitbetaald alleen uitgekeerd in vakantieuren Linkje Horeca CAO ![]() Zelf ga ik van ongeveer 5% fooi uit... is de bediening beter dan wat ik verwacht krijgen ze meer. Zijn ze slechter krijgen ze minder. | |
snopprinses | maandag 24 juli 2006 @ 01:31 |
ik krijg 5,30 per uur uitbetaald met mn 19 jaar. En de helft van de fooi die ik elke dag ophaal is ook voor mij. Ben ik wel tevreden mee. En ik werk er nou 2/3 maandjes | |
Morwen | maandag 24 juli 2006 @ 01:33 |
quote:Daarom geef ik fooi aan serveersters, obers en bezorgdiensten. Zij krijgen een kutloontje en vullen dat aan met fooien. Mits ze hun best doen natuurlijk ![]() | |
Mikkie | maandag 24 juli 2006 @ 01:46 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 91% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:43 ] | |
Mikkie | maandag 24 juli 2006 @ 01:47 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 94% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:44 ] | |
SunChaser | maandag 24 juli 2006 @ 01:48 |
quote:En in de zorg verdienen ze natuurlijk bakken vol met geld. | |
Morwen | maandag 24 juli 2006 @ 01:53 |
quote:Daar ben ik het dus ook niet mee eens, dat moet snel omhoog. Maar je kan nauwelijks verwachten dat zorgbehoevenden een fooi geven na een wasbeurt, heh. Dat is een structureel probleem, waar iedereen het wel over eens is neem ik aan ![]() | |
arneaux | maandag 24 juli 2006 @ 01:55 |
quote:Het is idd normaal, aan de bar staan schreeuwen dat je meteen geholpen moet worden. Al die toffe johnnys aan de bar die allemaal denken dat ze de baas zijn. Sodemieter op. Ik zie echt wel wie er eerst aan de bar staat en die word dan ook geholpen. | |
Oceanonix | maandag 24 juli 2006 @ 07:23 |
quote:En nu gaan lopen zeiken dat je geen fooi kreeg zeker. ![]() | |
arneaux | maandag 24 juli 2006 @ 07:56 |
quote:Idd. Want vooral die mensen die lopen te schreeuwen geven fooi ![]() | |
miss_dynastie | maandag 24 juli 2006 @ 08:59 |
quote:Telefonistenbaantje ![]() Er zijn meerdere mensen die meer dingen dan alleen hun naam moeten onthouden. Er zijn meerdere mensen die hun benen moeten gebruiken bij hun werk. Geloof me. Maar als je dat allemaal 'baantjes' vindt en alleen je eigen serveerwerk 'een echte klus' die fooi verdient, tja ![]() Overigens herken ik het beeld niet hoor; bediening die vanalles onthoudt. Ik moet regelmatig wachten, bestel een cola en een cola light, moet dat een paar keer herhalen, ze schrijven het op, cola en cola light worden voor je neergezet (had u nou de cola of de cola light?) en de volgende wordt geholpen. Misschien worden er een paar tegelijk geholpen, maar echt geen honderden mensen waarbij je Nintendo braintraining overbodig wordt omdat je zoveel moet onthouden. Daarnaast zie ik ze ook nooit over het terras rennen of zo. Lijkt me ook niet handig met drankjes en borden vol met warm eten, maar goed. | |
Naief_And_Nasty | maandag 24 juli 2006 @ 09:22 |
quote:HEE DOE MIJ EENS 10 BIER JOH ![]() | |
TheEgoHasLanded | maandag 24 juli 2006 @ 09:23 |
Nintendo braintraining ![]() Maar goed, ik vind gewoon dat je, mits je goed geholpen wordt (natuurlijk kan er eens iets vergeten worden, maar als dat het enige is over een hele middag of avond) vind ik dat je gewoon zo netjes moet zijn om fooi te geven. Wat je geeft hangt natuurlijk af van hoe hoog de rekening is (en wellicht van je eigen inkomen), maar ik vind 10% echt niet zo gek... | |
Mikkie | maandag 24 juli 2006 @ 10:22 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 92% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:44 ] | |
Chielus | maandag 24 juli 2006 @ 10:43 |
Veel herkenbare situaties, Ergste is nog mensen die continu staan te zwaaien, terwijl je keihard achter de bar staat te werken en al 2x hebt aangegeven dat je er zo aan komt. Fooi blijft moeilijk, als ontvanger doe ik niet meer of minder m'n best om fooi te krijgen. Als gever ligt het gewoon aan de situatie. Laatst ook ergens gegeten waar zo goed als alles misging maar 1 meisje zich met alle mogelijke moeite probeerde een geheel restaurant & terras tevreden te krijgen terwijl er om haar heen alleen maar incapabele mensen liepen. Liep de zolen onder haar voeten uit en dat kan ik wel waarderen. Ondanks alles wat er dan mis gaat heb ik haar een dikke fooi gegeven. | |
TheEgoHasLanded | maandag 24 juli 2006 @ 11:49 |
quote:Groot gelijk, zo'n meisje heeft dat echt verdiend! | |
Bowiefan | maandag 24 juli 2006 @ 13:13 |
leuk die TT... Het lijkt hier ondertussen steeds meer op een klaagtopic voor ontevreden horecamedewerkers. Misschien moet men eens aan een andere carriere denken? Krijg uit de verhalen de indruk dat ik beter op kan houden met fooien geven, het is toch nooit goed of het komt verkeerd terecht. | |
Naief_And_Nasty | maandag 24 juli 2006 @ 14:09 |
Het gaat er m.i. niet om of je een fooi geef, maar hoeveel en vooral hoe. De manier waarop iemand een fooi geeft zegt iets over zijn of haar karakter . Kijk eens naar iemands gezichtsuitdrukking of de zelfverzekerdheid waarmee hij een Eurootje of wat extra geeft en je zal kunnen lezen en schrijven met hem. | |
Litpho | maandag 24 juli 2006 @ 14:11 |
quote:Welnee. Iedereen die een kutloontje accepteert van zijn baas en erop rekent dat het verschil wel goedgemaakt zal worden door de klanten neemt een gok. Dat moet je respecteren ![]() | |
LoggedIn | maandag 24 juli 2006 @ 14:48 |
quote:ik vind het juist vaak zon awkward moment ![]() ![]() | |
InTrePidIvity | maandag 24 juli 2006 @ 17:31 |
Ik geef wel standaard fooi, rond de 10%. Behalve als ik alleen ben, en 'k bestel alleen ff wat te drinken ofzo, dan is de moeite die ze ervoor moeten doen nihil ![]() Ik denk trouwens dat ikzelf niet 10% zou betalen als het echt grote bedragen betreft. Bij ¤ 500 is dat toch al ¤ 50 waar je over praat, en in duurdere restaurants doen ze daarvoor weinig meer dan een bestelling van ¤ 200. Dan denk ik dat ik sneller geneigd ben om een lagere fooi te geven, puur omdat de kwaliteit van het eten beter is. | |
Naief_And_Nasty | maandag 24 juli 2006 @ 18:08 |
quote:Ja, maar je doet het niet voor de kellner, ook niet voor de gasten verderop in het restaurant. Je doet het voor je tafelgenoot. Vraag je eens af hoe je over wilt komen op hem of haar en neem je dan voor wat het beste is. | |
ondeugend | maandag 24 juli 2006 @ 18:22 |
Als ik hartelijk ontvangen word, als het eten met zorg bereid is, geef ik fooi. Ik ga alleen niet uitrekenen hoeveel 10% is... meestal maak ik er een mooi rond bedrag van. ![]() | |
InTrePidIvity | maandag 24 juli 2006 @ 19:06 |
quote: ![]() | |
ondeugend | maandag 24 juli 2006 @ 19:08 |
quote:Ja erg he. ![]() Ik bedoel dus.... ik tip op gevoel en op mijn beurs. Of maak ik het nu alleen maar erger ? ![]() | |
InTrePidIvity | maandag 24 juli 2006 @ 19:16 |
quote:Als je zegt dat je blond bent, is alles je vergeven ![]() | |
ondeugend | maandag 24 juli 2006 @ 19:24 |
quote:Gelukkig !! ![]() ![]() | |
ChrisJX | maandag 24 juli 2006 @ 19:25 |
quote:Het ligt natuurlijk aan het bedrijf, maar bij een telefonistenbaantje, zoals je het denigrerend noemt, kom je er ook niet mee weg als je alles op je dooie akkertje gaat doen. Grote bedrijven, maar de overheid ook, hebben targets. Als jij te vaak je telefoontjes niet binnen een x aantal minuten afhandelt word je ontslagen. En dat is met doorzeikende klanten (voor de 100ste keer, het is niet waar wat u zegt), mensen die om een praatje verlegen zitten en maar door blijven lullen of met mensen die geen idee hebben waar ze het over hebben, vaak verrekte lastig. En vergeet niet dat je ook aan de telefoon regelmatig onvriendelijk behandeld wordt. | |
SevenWonders | vrijdag 28 juli 2006 @ 00:05 |
quote:Nee, want bedieningsgeld is afgeschaft (vroeger moest je 15% bij het bedrag op de rekening tellen als bedieningsgeld). Dat mag niet meer en tegenwoordig krijgt het personeel gewoon betaald volgens de Horeca-CAO. Fooi geef je als je erg tevreden bent over de geleverde dienst. Dat kan de vezorger van de pizza, zijn, de glazenwasser, taxi-chauffeur of de ober. Is niet verplicht, maatschappelijk aanvaard en hoort gewoon bij onze cultuur. Meestal rond ik het in ene restaurant af naar een logisch bedrag. 72,95 voor een diner voor 2 wordt 75 etc. | |
Hephaistos. | vrijdag 28 juli 2006 @ 00:09 |
quote:Als ik fooi geef doe ik dat echt niet om indruk te maken op m'n tafelgenoten hoor ![]() | |
SunChaser | vrijdag 28 juli 2006 @ 00:10 |
Maar meestal betaal je nu met pin, ik zeg nooit, maak er maar dit of dat van. Fooi hoort in een fooienpot. | |
snopprinses | vrijdag 28 juli 2006 @ 01:34 |
met pin kun je evengoed fooi geven hoor, krijg ik vaak nog meer bij ook ;o | |
NoSigar | vrijdag 18 augustus 2006 @ 14:04 |
MEnsen hebben bij mij, in België, ooit fooi beleefd geweigerd omdat ik het met CC wilde betalen: ze hafdden geen zin om daar belasting ovre te betalen. Sindsdien geef ik een fooi maar apart, in losggeld. Maar sinds ik duurder ben uit gaan eten ben ik afgestapt van die 10 % regel: ik ga echt geen vijftig gulden fooi geven, ik ben geen patser. | |
Tuvai.net | vrijdag 18 augustus 2006 @ 16:29 |
Gisteren bij Gaudi in Sittard (op de markt) gegeten, kom ik een keer in de maand of zo. Liep zo'n nieuw meisje in de bediening rond die d'r sowieso duidelijk al geen zin in had (behoorlijke lange lip zal ik maar zeggen). Ze praatte zo heel zacht en heel onduidelijk en ik moest mezelf elke keer 3 keer herhalen voordat ze me eindelijk verstond. Ik bestelde een portie inktvisringen (pak ik ook vaker daar). Krijg ik een half uur later ineens een enorme salade met maar een paar inktvisringen. :w In zo'n gevalletjes weiger ik het principieel gewoon om ook maar een cent fooi te geven. | |
Phoenixjuh | vrijdag 18 augustus 2006 @ 18:20 |
quote: ![]() | |
vencodark | maandag 28 augustus 2006 @ 14:38 |
Ik werk zelf in de bediening en merk dat mensen vaak afronden. Niet persé om de fooi alleen maar om het teruggeven voor jou makkelijker te maken. Bijv. ¤ 23,55 afronden naar ¤ 24 ofzo. Veel fooi (boven de 2 euro denk ik dan) krijg je meestal als ze echt jouw mogen en je ze goed heb bediend of iets extra's hebt gedaan voor ze etc. | |
W1ZZ | maandag 28 augustus 2006 @ 22:35 |
Ik werk ook in de bediening ergens en ik verwacht iig geen fooi. Ik bedank de mensen altijd vriendelijk als ze het geven maar er wordt van mij verwacht dat ik de fooi gewoon in de portemonnee stop zodat we met kerst met de hele groep uit eten kunnen. Eens even zien, ik heb 't nooit geteld maar ik zal aan het einde van de dag denk ik gemiddeld zo'n 15E fooi hebben (werk op een terras dus fooien zijn vaak de afrond 30 of 40 cent). Werk 3x per week, dus dat is 45E per week. Het is seizoenswerk 8 maanden per jaar, dus dat is 8*4*45=¤960 fooi per seizoen. We hebben 4 mensen in de bediening dus laten we zeggen dat er alleen in de bediening aan fooi 960*4=¤3840 binnenkomt en dit is zeer voorzichtig geschat. Het kerstdiner is meestal inclusief familie van de baas zo'n 16 man. 3840/16=¤240. Volgens mij eet ik met kerst niet voor ¤240, mogen jullie raden welke baas de lachende 3e is ![]() | |
Aventura | maandag 28 augustus 2006 @ 22:37 |
quote:23,55 afronden naar 24 is wel heeeeel erg sneu ![]() Ik zou er minimaal 25 van maken. En dat is dan nog heel erg mager... | |
snopprinses | maandag 28 augustus 2006 @ 22:45 |
quote:wat voor terras werk jij dan? Want ik heb vaak 50/60 euro fooi op een middag | |
Hephaistos. | maandag 28 augustus 2006 @ 22:49 |
quote:Anderhalve Euro fooi, nadat je je net blauw hebt betaald op een terras? Daar is niks magers aan hoor. | |
Aventura | maandag 28 augustus 2006 @ 22:55 |
Als je geld hebt voor het terras, heb je ook geld om naar boven afronden. 23,55 afronden naar 24 is geen afronden. Dat is gewoon genant. Je betaalt dan of 25 euro, of je laat jezelf gewoon al het wisselgeld teruggeven. Dat laatste doe ik ook weleens. Tis maar net hoe de pet staat. Mijn motto: je geeft of een goede fooi, of niets. Er is geen tussenweg. Een fooi van 45 cent is gewoon zielig. | |
W1ZZ | maandag 28 augustus 2006 @ 22:56 |
quote:Ja die dagen heb ik er ook wel tussen zitten, maar ik trok 't over een heel jaar gezien dus dan neem ik ook de regenachtige dagen dat je wel werkt maar de hele dag niets doet en geen fooi vangt mee. En 't is sowieso een schatting, mijn punt was iets anders... | |
vencodark | dinsdag 29 augustus 2006 @ 00:13 |
quote:Ach, fooi is fooi. Dan is dat maar 45 cent. Alle beetjes helpen maar indd, 45 cent kan me niet echt interesseren. Ik werk sinds ruim 2 maanden in de bediening en moet zeggen dat het me erg bevalt. Het contact met de klanten vind ik leukst en zeker wanneer ze complimenteren om iets. Een week of wat geleden zei een klant tegen me dat ze vond dat ik heel vriendelijk en lief personeel was en ze kon zien dat ik echt hard werkte in die hitte (toen nog). Ze gaf me 5 euro fooi maar complimenten als dat doen me veel meer dan die fooi. ![]() Overigens, ik mag van mijn collega's niet direct met de klant afrekenen. Ik krijg een portomonee in met 50 euro. Overal waar ik de rekening van wil moet ik vragen aan 1 van de 2 collega's en met hun dat bedrag afrekenen. Pas daarna mag ik naar de klant. Dit omdat ze eerder last hebben gehad met personeel die fouten met rekenen maakte. Hoe dan ook. Ik moet eind van de dag mijn portomonee leegmaken en er zit dus als het goed is minimaal 50 euro in. Alles wat meer is, is fooi en komt in de fooienpot. Die wordt ongeveer elke 4 á 5 weken verdeeld onder iedereen die er werkt. Mijn record is ruim 21 euro, en dat is vrij veel in een dergelijk eetcafé als bij ons. ![]() | |
vencodark | dinsdag 29 augustus 2006 @ 00:17 |
quote:Ja, dat is ook iets. Mijn collega is vaak best chaggie en onvriendelijk tegen de klanten. Het is sowieso nogal een chagrijn. ![]() Maar hoeveel stress ik ook heb op een dag en hoeveel mensen ook zeiken, als ik bij de klant sta probeer ik wel rustig diegene(n) te bedienen zonder me te haasten of ongeduldig over te komen als ze langzaam zijn. Dat is juist het moment dat je de tijd moet nemen, hoe hectisch het ook is. Als ze wat vragen (voor mij part over het weer) dan nog neem ik ff de tijd om normaal te antwoorden ipv te zeggen: sorry ik moet door. Tuurlijk geen uren maar ffkes kan toch nog wel. ![]() | |
vencodark | dinsdag 29 augustus 2006 @ 00:26 |
quote:Ja, precies. Op de plek waar ik werk was in het begin te weinig personeel. Mijn vaste collega in de bediening was een paar dagen weg. Ik heb de eerste dag(en) mijn benen uit het lijf gelopen omdat het zo vol zat en ik praktisch (de eerste uren) alleen was voor de bediening. Ondertussen hebben we wel nog een meisje gehad dat hielp en dat scheelde heel veel. Zo hectisch heb ik het de eerste dagen veel gehad. Zeker als je nieuw bent kan je nog niet zo snel werken als dat je er langer werkt. Soms zeg ik ook gewoon tegen de klant (als ze lang moesten wachten) dat het nu eenmaal druk is en we bijv. eigenlijk met te weinig mensen zijn maar we allemaal ons best doen iedereen zo goed en snel mogelijk te helpen. Vaak accepteren klanten dat wel en weten ze ookl dat we allemaal hard werken. De meeste zijn niet scheel. Sommige daarentegen denken écht dat je uit je neus staat te vreten en alles zomaar kan regelen ![]() Nou, mooi niet. ![]() | |
snopprinses | dinsdag 29 augustus 2006 @ 05:50 |
Bij ons moet je je fooi meteen uit je portemonnee halen. Alles wat je teveel hebt in de beurs aan het einde van de dag wordt gecompenseerd met de mensen die te weinig hebben in hun beurs of als er eens een klant wegloopt zonder te betalen..overschotjes komen dus niet meteen in de fooipot terrecht. We zijn door de vele weglopers ook verplicht meteen af te rekenen met mensen die alleen maar komen drinken, sommige mensen vinden dit erg vervelend andere juist veel fijner. | |
Catch22- | dinsdag 29 augustus 2006 @ 06:01 |
ik werk zelf op de taxi en moet zeggen dat ik collega's sindsdien meer fooi geef. Als ik pizza bestel en er komt een ongeintereseerde mongool aan de deur die niet eens de moeite neemt om goedemiddag/avond te zeggen krijgt hij ook niets. In een kroeg rond ik het af om het rondje, of maak ik het rond. In een restaurant wat kleingeld er bij als je niet zo kan afrekenen.. | |
vencodark | dinsdag 29 augustus 2006 @ 11:25 |
quote:Ja, wij moeten drinkers ook gelijk afrekenen, ook vanwege weglopers vorig zomerseizoen. Wel handig hoor, zeker als het druk is. Dan heb je dat iig al gehad. Maar vind het zelf wel lastig dat ik geen bonnen mag uitdraaien, dat doen mijn 2 collega's voor me. Het neemt soms best wel tijd in aangezien het door drukte weleens ff kan duren voor ik eindelijk mijn collega kan vragen de bon uit te draaien. Als klanten lang moeten wachten op de rekening is dat in feite niet mijn schuld maar ja, de klant gaat soms wel tegen mij mopperen. Soms zeg ik dan ook gewoon dat ik nu eenmaal beperkingen heb wat betreft mijn mogelijkheden. Maar het is wel een ellende soms. ![]() | |
Mikkie | dinsdag 29 augustus 2006 @ 11:27 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 94% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 04:39:45 ] | |
NoSigar | dinsdag 29 augustus 2006 @ 11:33 |
quote:Nog niet zolang geleden was dat een gulden. Een prima fooi voor wat terraswerk lijkt me. | |
Aventura | dinsdag 29 augustus 2006 @ 11:39 |
Waar ik giftig van kan worden is als mensen een fooi proberen af te dwingen. Vooral pizzabezorgers doen dat vaak. Heeeel lang rommelen in hun tasje omdat ze zogenaamd geen wisselgeld kunnen vinden. Als ik dat merk blijf ik gewoon wachten tot ze alles voor me terug hebben. | |
ChrisJX | dinsdag 29 augustus 2006 @ 19:56 |
quote:Dat is idd zo vies ![]() Ik wilde laatst op een terrasje wat drinken maar omdat het tegen sluitingstijd liep vroeg ik of het nog kon. Was geen probleem, dus we gaan zitten en bestellen. Ondertussen worden alle stoelen en tafels opgeruimd en toen na 10 minuten niets kwam, maar eens gevraagd waar het drinken bleef. Duurde het nog 5 minuten, het personeel keek ons weg (had dan gezegd dat je ging sluiten) en er zat veel te veel ijs in het glas. En dan nog proberen 2 euro (op een belachelijk hoog bedrag van bijna 5 euro voor 2 frisdrankjes) fooi te krijgen door extra lang te rommelen ![]() | |
K-mail | dinsdag 29 augustus 2006 @ 20:05 |
In washington, kwam het meisje zelfs achter ons aan voor de fooi, dat vind ik nou belachelijk... En dan ook ngo eens 18% van het totaalbedrag vragen ook! Ik snap ook niet dat het een percentage moet zijn, de fooi is meestal voor de obers etc, en die hebben toch geen verschil in gerecht A van 30 euro en gerecht B van 15... ![]() | |
NoSigar | dinsdag 29 augustus 2006 @ 22:06 |
Dat zie ik idd wel eens in series of films, dat de ober achter mensen aanloopt omdat er geen fooi is of omdat de fooi te weinig is. In de VS dus. Blijkbaar is dat toch op de een of andere manier normaal; zo lijkt het niet echt vrijwillig meer. Ik vind het wel heel vreemd. In een van die gevallen wer de ober trouwens doodgeschoten. | |
ROG | dinsdag 29 augustus 2006 @ 23:53 |
Interessant topic, zelf doe ik ook wat in de horeca en ik heb één opmerking: het zijn nog altijd gasten, géén klanten. Alleen bouwmarkten en hoeren hebben klanten. ![]() | |
Erosjuhhh | woensdag 30 augustus 2006 @ 00:05 |
in heel veel landen is het inderdaad zo dat fooi standaard is, net als dat je betaald voor tafelkleed en bestek. | |
ChrisJX | woensdag 30 augustus 2006 @ 08:00 |
quote:Dat is in Italië zo, erg bizar. Want je kunt moeilijk zeggen dat het optionele bedragen zijn. "Ik eet de pizza wel met m'n handen, dus laat het bedrag voor bestek maar zitten." ![]() | |
Tuvai.net | woensdag 30 augustus 2006 @ 19:02 |
Als je in een tent al 'fooi' standaard bij de prijs includeerd, of al 'fooi' gaat rekenen voor iets vanzelfsprekends en noodzakelijk als een tafelkleed en het bestek, dan vind ik dat je het gewoon in de prijzen van je producten moet verrekenen. "Bediening, BTW en gebruik van faciliteiten zijn in de prijzen verrekend.". Fooi is immers fooi, een extra`tje, iets wat mensen te veel geven als ze tevreden zijn over de door jouw bewezen dienst. Het is trouwens niet alleen in de Horeca hoor. Als ik een website voor een client maak krijg ik net zo goed vaak een extra`tje. Een bezorger krijgt ook wel eens een briefje in z'n handen geduwd, enz. | |
Ozziecar | woensdag 30 augustus 2006 @ 21:37 |
Fooi afdwingen vind ik ook niet netjes, als ik merk dat dat de bedoeling is dan hou ik me van de domme ![]() Ik geef eigenlijk altijd wel wat fooi. 'k Heb er niet echt een vast percentage voor, maar doe het meestal op gevoel ![]() Een lunch van 8 euro wordt een tientje, avondeten van 65 euro wordt 70 euro ofzo. Ik geef trouwens ook altijd wat aan de medewerker van de benzinepomp en bijv. ook als ik afreken in de cafetaria. Geen grote bedragen, meestal een euro ofzo, of soms iets minder als dat zo uitkomt op een rond bedrag. | |
Repeat | donderdag 31 augustus 2006 @ 20:20 |
Stelletje gieren zitten hier ook tussen zeg ![]() In de VS wil ik juist best 20% tip geven, dat is waar die mensen van leven, zo weinig salaris krijgen ze, idem bij schoonmaaksters in je hotel ed, gewoon altijd wat geld op je kussen leggen. ![]() | |
Tuvai.net | donderdag 31 augustus 2006 @ 21:03 |
Klopt, maar d'r om vragen vind ik dan ook weer zo aso. Als je echt goede service verleent en je klanten goed behandelt, dan geven deze klanten, mits ze niet van die krenterige gierigaards zijn, vanzelf wel wat. 'Fooi' is immers iets wat je krijgt uit pure goodwill. Maar dat het voor bijvoorbeeld een bediende op het terras een wereld van verschil is klopt inderdaad. Ik ben inmiddels gestopt bij de ijssalon waar ik werkte. Maar ik behandelde er op een goeie drukke zomerdag toch zo'n 150 tafeltjes (stond altijd op de rapport-bon die ik op het eind van de dag trok). Stel je krijgt van elk tafeltje van 20 cent, dan heb je toch mooi 30 euro op het eind van de dag. 20 cent kan iedereen wel missen, toch? Ik heb vandaag in de frituur nog 85 cent fooi gegeven voor een bedragje onder de 10 euro. | |
ChrisJX | vrijdag 1 september 2006 @ 08:14 |
quote:Dat is een non-argument. Natuurlijk kan ik 20 cent missen. Maar als ik iedereen 20 cent ga geven, is mijn portemonnee snel leeg. | |
miss_dynastie | vrijdag 1 september 2006 @ 10:35 |
quote:Misschien kan iedereen het wel missen, maar heeft niet iedereen het ervoor over. Omdat ze zelf bijv. een telefonistenbaantje ( ![]() Of weer horen: geef een goede fooi, of niks, en geen zin hebben om een 'goede' fooi te geven. | |
Litpho | vrijdag 1 september 2006 @ 10:45 |
quote:Waarmee je de keuze hebt tussen het steunen van een belachelijk economisch systeem (we betalen je een hongerloontje, maar als je mazzel hebt krijg je alsnog voldoende aanvullende fooi zodat je kan leven) of het laten vallen van mensen die daar ook niks aan kunnen doen ![]() | |
Repeat | vrijdag 1 september 2006 @ 11:23 |
quote:Dat het daar nou eenmaal zo werkt is pech voor jou, maar het is nu eenmaal zo. Daarom wil ik daar best voor betalen als je ziet dat sommige mensen wel 2 banen moeten hebben om rond te komen ofzo. Maargoed, in Nederland hoeven ze niet puur van fooi te leven, dus dan geef ik ook wel wat minder. Maar als ik wat drankjes bestel op een terras en dat is 9,60 ga ik echt niet mn wisselgeld terugvragen... | |
Litpho | vrijdag 1 september 2006 @ 11:27 |
quote:Nee, het is pech voor hen. Ik heb een keuze, zij niet. En aangezien ik daar voornamelijk mee zal worden geconfronteerd als ik op vakantie ben, zit het er niet in dat ik me op zo'n moment überprincipieel als voorvechter van de onderbetaalde Amerikaanse Horecamedewerker op zal werpen en geef ik gewoon braaf fooi. Zoals gezegd, de individuele medewerker kan er ook niets aan doen ![]() | |
Tuvai.net | vrijdag 1 september 2006 @ 11:31 |
quote:Hoe vaak per dag ga je dan terrasje pikken, pizza bestellen, naar de frituur, etc. Die één of twee keer per dag dat je een van die dingen doet waar je iemand fooi kan geven vallen toch wel reuze mee hoor, toch? | |
miss_dynastie | vrijdag 1 september 2006 @ 11:34 |
quote:Waarom heb jij meer recht op fooi dan: - de postbode - de vuilnisman - de kassajuf - m'n leraar - de telefoniste etc. etc. etc. | |
Rutgert | vrijdag 1 september 2006 @ 13:17 |
Ik weet niet hoor... ik zou een blaag of een zwerver nog geen 20 cent durven geven. Dat schiet toch niet op. Aan de andere kant vind ik >5 euro (ongeacht wat je af moet rekenen) aan fooi veel te veel. Dus percentages werk ik niet mee. Ik ga meestal voor een redelijk afgerond bedrag. Dus dat bepaald of degene die bediende geluk of pech heeft. Maar sommige zaken hebben een algemene fooienpot, dat vind ik dus helemaal niet opschieten he. Als jij iemand fooi geeft omdat degene toevallig erg goed zn werk doet dan profiteerd een slons ervan. En trouwens... iemand waarvan je ziet dat ie goed werk verricht, kan in de keuken wel je eten op de grond hebben laten donderen... | |
Tuvai.net | vrijdag 1 september 2006 @ 14:35 |
quote:Waar zie je mij in een van m'n posts beweren dat ik meer recht heb op fooi dan andere mensen? ![]() | |
Taurus | vrijdag 1 september 2006 @ 15:07 |
Ik vind 't eigenlijk onzin, fooi geven. Maar ik doe 't wel. Omdat 't nou eenmaal 'n gebruik is en ik die paar euro er ook wel bij kan missen. Maar als ik er bij stil sta vind ik 't eigenlijk niet nodig ![]() | |
ChrisJX | vrijdag 1 september 2006 @ 20:58 |
quote:Als je het zo neerzet, lijkt het net alsof ik blij moet zijn dat ik iemand een fooi kan geven ![]() ![]() Waarom moet ik in de frituur nou weer een fooi geven? Dan kan ik de vuilnisman ook wel een euro geven omdat hij de bakken netjes aan de kant zet ipv rond te laten slingeren. Of de postbode, omdat hij voor 14.00 uur komt. De cassière, omdat ze zo vriendelijk was. Of gewoon iedereen, die werkt zoals hij behoort te werken. En aangezien ik vandaag keigoed gewerkt heb, besluit ik mijn gehele fooienpot voor vandaag aan mezelf te schenken ![]() | |
miss_dynastie | vrijdag 1 september 2006 @ 21:07 |
quote:Omdat jij enkel en alleen bij eetgelegenheden mogelijkheden ziet fooi te geven. Blijkbaar is ander werk die 20 cent niet waard (jeweetwel, van die mensen met een telefonistenbaantje en zo) ![]() | |
ROG | vrijdag 1 september 2006 @ 21:40 |
Vergeet niet dat fooi veelal een bedankje is voor buitengewoon goede service of een blijk van waardering voor het geleverde (zowel product als dienstverlening). Als jij als gast de kelner van jullie tafel bij het jaarlijkse familieuitje naar een dinnershow een fooitje aan het begin van de avond toeschuift verwacht je (terecht) een attente, vlotte behandeling en hij compleet de puntjes op de i zet die avond. Van een vuilnisman verwacht men niet dat, uberhaubt of in ruil voor een fooitje, hij je dag goedmaakt met een glimlach en een sierlijke boog de zak achterin de wagen gooit. edit: kernpunt: Horeca is beleving, dat weet iedereen want waarom zou je anders geld neerleggen voor producten die prijstechnisch gemiddeld drie keer over de kop gaan? Andere beroepsgroepen hebben minder banden met beleving, daarom is fooi er minder/niet gebruikelijk. [ Bericht 18% gewijzigd door ROG op 01-09-2006 21:42:37 (beetje snel in elkaar geflanst) ] | |
Tuvai.net | vrijdag 1 september 2006 @ 23:00 |
quote:Zolang het voor mij makkelijk is om een kleine fooi te geven dan doe ik dat. Als ik in het fitnesscentrum een flesje Aqurius van 1,80 bestel geef ik ook altijd een 2 euro munt. Als ik bij Media Markt goed geholpen word bij bijvoorbeeld de aanschaf van een koelkast die 997,50 kost, dan betaal ik ook 1000. Enz. quote:Dat waren gewoon een paar voorbeelden wat ik opsomde. Ik geef overal fooi, afgerond op een mooi bedrag, of het nou een eetgelegenheid of een electronicazaak is. Vrijwel alles waar je direct betaald. Stel je hebt een medewerker van een klantenservice aan de lijn, hoe wil je zo'n persoon 'tippen' dan? Zijn/Haar rekening nummer vragen om vervolgens een bedragje voor onder de 5 euro als fooi over te maken? Afijn, daar had ik her niet eens over. Ik geef gewoon altijd fooi wanneer het kan, en makkelijk is. Heeft verder niks te maken met wát iemand doet. | |
NoSigar | zaterdag 9 september 2006 @ 02:41 |
Ik moet altijd wel erg lachen om mensen die een fooi bij de supermarkt geven. Ik vind het nogal misplaatst gedrag eigenlijk daarzo. | |
MacKniver | zaterdag 9 september 2006 @ 18:58 |
Ik geef wat ik missen kan. In mijn geval is dat dus niks! | |
Erosjuhhh | zaterdag 9 september 2006 @ 19:28 |
quote:als ik paar cent terug krijg heb ik ook zoiets van laat maar, omdat de centjes / tweecentjes(aldi ![]() | |
satecl | zaterdag 9 september 2006 @ 19:29 |
het eerste waar ik aan moet denken als ik deze topic-titel lees:![]() | |
NoSigar | zondag 10 september 2006 @ 02:06 |
quote:Ja, dat kan natuurlijk ook een reden zijn. | |
Phoenixjuh | zondag 10 september 2006 @ 10:16 |
quote:Was dat maar waar. Tegenwoordig krijg je vaak baggerservice, ongeacht of ze nou fooi of geen fooi krijgen. En dan wilt men nog dat je fooi gaat geven. ![]() Nu geef ik standaard altijd fooi, maar ze krijgen toch loon, goede service bieden hoort bij hun werk. Als ik geen service wilt hebben, dan koop ik wel eten/drinken uit de supermarkt ofzo. |