AchJa | woensdag 23 april 2025 @ 19:40 |
Algemeen topic over de wolf in Nederland.
Laatste berichten/gebeurtenissen:
quote: Utrecht roept op niet met kind naar bos te gaan en wil wolf afschieten
De provincie Utrecht en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug adviseren mensen dringend om niet naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug te komen met kleine kinderen. Ze roepen inwoners en bezoekers op zeer voorzichtig te zijn vanwege een wolf die in het gebied rondloopt. https://nos.nl/artikel/25(...)-wil-wolf-afschieten
quote: Ruim drie keer zoveel wolvenaanvallen op dieren vastgesteld
Het aantal aanvallen van wolven op schapen en andere dieren is flink toegenomen. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 267 aanvallen vastgesteld, waar dat er precies een jaar eerder 77 waren. Dat is ruim drie keer zoveel. https://nos.nl/artikel/25(...)p-dieren-vastgesteld
quote: DNA-onderzoek bevestigt: wolf betrokken bij incident met kind
De provincie Utrecht bevestigt dat een kind in Leusden eerder deze maand in aanraking is gekomen met een wolf. Op een kledingstuk dat het kind die dag droeg is het DNA van een wolf aangetroffen. https://nos.nl/artikel/25(...)ij-incident-met-kind
quote: Hoe gevaarlijk is de wolf? En wat als je er een tegenkomt?
Als hij tevoorschijn komt, houdt de wolf de gemoederen flink bezig. Maar hoe snel kom je het dier eigenlijk tegen? En bovenal, wat moet je doen als je oog in oog staat met de wolf? Vijf vragen over het roofdier en zijn gedrag in Nederland. https://nos.nl/artikel/25(...)-je-er-een-tegenkomt
Originele OP:
SPOILER https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1896417228/weg-met-de-wolvenquote: Wolven richten een slachting aan onder het wild op De Hoge Veluwe. Tijd om in te grijpen, vindt Frans Boomer. https://www.telegraaf.nl/(...)rden-park-veluwe-uitBEKIJK OOK: 'Wolven moorden Park Veluwe uit' In nationaal park De Hoge Veluwe zijn wolven verantwoordelijk voor het uitroeien van herten, reeën en moeflons. Er worden slachtingen aangericht onder het wild, waarbij gewoon uit bloeddorst dieren gedood worden. De resterende moeflons moeten beschermd worden door ze te plaatsen in met hoge hekken omsloten ruimten. De moeflons zijn essentieel voor de begrazing om het landschap zoals het nu is in stand te houden. Als je de beschermende wolven laat uitrazen, is De Hoge Veluwe binnen korte termijn van al haar wild beroofd. Dan gaan ze op zoek naar andere gebieden, waar nog wel wild is of richten ze zich weer op de schapen, koeien en paarden. Dat wil niemand en dus moeten de wolven verjaagd of desnoods afgeschoten worden voordat het te laat is. n
Daar zulllen de wolven blij mee zijn , de reetjes zijn los Uitsterfbeleid voor herten op kinderboerderij en hertenkamp quote: Uitsterfbeleid voor herten op kinderboerderij en hertenkamp Redactie 27-01-2023 02:13 print Minister Piet Adema hield donderdag in debat met de Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vast aan een 'uitsterfbeleid' voor de bij kinderboerderijen populaire herten.
Er zijn nu zo'n 250 hertenkamp in ons land en Adema heeft begrip voor de 'Bambi-adoratie' van mensen. Maar hij is van mening dat dam- en edelherten vrij in velden en bossen moeten kunnen leven, in plaats van een afgeschermde ruimte achter een hek.
Daarom mag er vanaf 1 januari 2024 niet meer worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De al aanwezige herten mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe kalfjes meer bij komen. Op deze manier zullen de hertenkampen langzaam verdwijnen.
|
michaelmoore | woensdag 23 april 2025 @ 19:52 |
Dit is de Wasbeerhond Deze mag je wel doodschieten van de natuurliefhebbers , ik vind het een mooi beest Hij hoort hier niet , omdat ie eieren eet , nou dat doe ik ook , nou en? Natuurliefhebbers en beleidsambtenaren denken dat ze god zijn Het moet allemaal zijn zoals het 500 jaar geleden was .met Poolse prezwalsky paarden , enzo https://www.oost.nl/nieuw(...)e-er-ooit-weer-vanaf
quote: Afschieten "Een exoot moet dood", is volgens Mulder het credo van veel beleidsambtenaren. Wasbeerhonden dienen volgens Europese regels uitgeroeid te worden. Afschieten is daarbij geoorloofd. En dat gebeurt ook. Ook in Overijssel worden jaarlijks gemiddeld tien wasbeerhonden door jagers om het leven gebracht. "Alleen heeft het niet veel zin", legt Mulder uit. " Ze lopen vanuit Duitsland (waar inmiddels 50.000 wasbeerhonden leven, red.) zo weer ons land binnen. We zullen met ze moeten leven. Alleen als ze bij weidevogels gesignaleerd worden, kun je ze beter verjagen", aldus Mulder. Nou van mij mag tie blijven , ook al hoort ie hier misschien niet , over 10 jaar dan hoort ie hier wel hij doet geen schaap of geitjes kwaad , en die weidevolgels die bekijken het maar
quote: "De exoot moet niet altijd dood," zegt hij. Liesbeth Bakker en Wim van der Putten, onderzoekers bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), zijn dat met hem eens. "Sommige exoten kunnen zelfs nuttig zijn in het leefgebied waar ze zich vestigen", zegt Bakker, die onderzoek doet naar zoetwaterplanten.25 jun 2023

[ Bericht 11% gewijzigd door michaelmoore op 23-04-2025 21:28:12 ] |
bloodymary1 | maandag 28 april 2025 @ 12:48 |
Inmiddels zijn er van al 3 van de 5 veulens van de Exmoor pony's van wolvenconsulent Mekel in Drente verslonden (in de laatste drie weken).
Dit is zijn commentaar hier op: Volgens Mekel gaat het goed met het kuddeverband in het Drents Friese Wold, ze vinden er vooruitgang in zitten, de veulentjes leven al langer dan vorig jaar, sommige worden misschien wel volwassen.
Wat een gek zeg. Een aantal mensen is nu bezig om deze gebeurtenissen en uitspraken in het nieuws te krijgen. |
michaelmoore | maandag 28 april 2025 @ 18:07 |
https://www.telegraaf.nl/(...)-hier-bang-voor-zijn
Ja we hebben weer een nieuwe roofdier deze is nog leuker De wasbeerhond
wandelende bontkraagjes
quote: Aziatisch roofdier in Nederland gespot: moeten we hier bang voor zijn? 18:02 Video Er gaan al dagen berichten rond over een nieuw dier dat in Nederland is. Bij Goedemorgen Nederland is boswachter Arjan Postma en hij geeft ons een update over het dier en hoe we ermee om moeten.
quote: Bekijk deze YouTube-video |
AchJa | dinsdag 6 mei 2025 @ 18:53 |
quote: Europees Parlement stemt in met versnelde procedure over afschieten wolf
Het Europees Parlement heeft in Straatsburg ingestemd met een voorstel om de regels rondom de bescherming van de wolf versneld te veranderen. De normale procedures duren te lang, zo vindt een meerderheid van het parlement; overmorgen volgt al het finale oordeel.
Dan stemt het parlement over het voorstel van de Europese Commissie om de wolf minder bescherming te gunnen. De status gaat dan van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Als de Europarlementariërs instemmen met dat voorstel, kunnen landen toestemming gaan geven om de wolf te gaan afschieten.
"Ik ga voor het afschieten van de wolf stemmen", zegt Bert-Jan Ruissen van de SGP. Hij is aanjager van de strijd in het Europees Parlement tegen de wolf. Een meerderheid in het EP wil het makkelijker maken om de wolf af te schieten. "De wolf zorgt voor veel overlast", zegt Ruissen. "Bestuurders willen wel ingrijpen, maar kunnen dat nu niet. Dat moet snel veranderen."
Overigens betekent de steun in het Parlement voor de verlaagde status nog niet dat er vanaf deze week al daadwerkelijk in Nederland wolven afgeschoten mogen worden. Daarvoor zal staatssecretaris Rummenie ook de Nederlandse regels moeten aanpassen.
Bijna uitgestorven
De wolf geniet nu nog de status van strikt beschermde diersoort. Omdat de wolf in Europa bijna was uitgestorven, wilde de EU de soort beschermen met een strikt verbod op de jacht. En die status heeft bijzonder goed gewerkt, vindt bijvoorbeeld Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks/PvdA. "De wolf is zich nog aan het herstellen. Wetenschappers stellen dat dat goed is voor het ecosysteem, en dat verder herstel van de populatie nodig is."
Met dank aan de Europese bescherming is het aantal wolven in de EU aanzienlijk toegenomen en het dier is weer terug in alle Europese landen. Grote landen tellen inmiddels meer dan duizend individuele wolven en het leefgebied van de dieren groeit.
Volgens de Europese Commissie leidt deze groei van de wolvenpopulatie echter inmiddels tot toenemende conflicten met de mens, vooral omdat de wolf ook vee aanvalt.
Politieke druk
Hoewel de Europese Commissie concludeerde dat de impact van de wolf op Europese schaal gering was en de schade voor de veestapel op landelijk niveau acceptabel is, kwam de Commissie eerder dit jaar toch met het voorstel de Europese Habitat-richtlijn aan te passen.
Vanuit verschillende lidstaten is er grote politieke druk uitgeoefend op Brussel: met name boeren beklaagden zich over de schade die de wolf aanricht onder hun veestapels. De Europese Commissie was daar gevoelig voor en concludeerde dat de concentratie wolven op lokaal niveau leidt tot te grote druk op bepaalde regio's.
Wel moeten landen ook in de toekomst zorgvuldig met de wolf omgaan. Het dier is straks weliswaar niet strikt beschermd, maar blijft wel een beschermde diersoort. EU-landen moeten hun wolvenpopulaties daarom blijven monitoren en dat betekent dat ook Nederland in de gaten moet houden welke roedels wolven waar rondlopen, en hoe de soort zich ontwikkelt.
Elke zes jaar moeten landen ook de Commissie informeren over de status van de wolf.
NOS |
deedeetee | dinsdag 6 mei 2025 @ 20:03 |
Gelderland wil wel.. Maar de faunabescherming wil niet. |
AchJa | dinsdag 6 mei 2025 @ 20:16 |
quote: Hij had ook alweer een "hollow point" gevonden hoor... _!
|
deedeetee | dinsdag 6 mei 2025 @ 20:21 |
quote: Ik dacht al met een stel idioten te maken te hebben. Nu weet ik het zeker.  |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 12:49 |
He He ze zien het licht daar oprotten met dat smerige rot beest
https://www.theguardian.c(...)h-the-predator-began Ach nee , niet de lieve Pony van mijn dochter uit elkaar getrokken met een open buik Dat vind Ursula van de Leyden heel niet fijn
NEE, Niet onze lieve Dolly Dot opentrekken https://www.telegraaf.nl/(...)atus-wolf-broodnodig
quote: Europees Parlement stemt in met lagere beschermingsstatus wolf: ’Broodnodig’ author avatar Alexander Bakker
Aangepast: 24 min geleden26 min geledenin Buitenland
Brussel - Het Europees Parlement heeft in Straatsburg definitief ingestemd met een lagere beschermingsstatus voor de wolf. Het roofdier is binnen de Europese Unie straks niet meer ’strikt beschermd’, maar ’beschermd’. Voor Nederland is de wolvensaga nog niet voorbij: Den Haag heeft nog huiswerk te doen.
quote: Al jaren is Brussel, net als Nederland, in de ban van de wolf.
Het dossier kwam in een stroomversnelling nadat de lievelingspony van EU-kopstuk Ursula von der Leyen werd doodgebeten door het roofdier.
quote: A wolf killed the EU president's precious pony - then the fight to catch the predator began
After being hunted to near extinction, wolves have returned to Europe. But when one killed Ursula von der Leyen's family pony, it ignited a high-stakes battle. Are the animals' days numbered?
By Patrick Barkham
It was a mild, windless night, sometime before dawn on 1 September 2022, when a large grey wolf trotted out of the woods beside Beinhorn, a hamlet of old barns and graceful wooden houses in the German state of Lower Saxony.
The keen nose of the male wolf almost certainly scented that Dolly, a pretty chestnut pony with a white patch on her face, was vulnerable.
The 30-year-old pony, kept in a paddock close to stables and a farmhouse, was not protected by high-voltage electric fencing designed to deter wolves.
It was an easy kill. In the morning,
Dolly's body was found in the long grass; her owners spoke of their "horrible distress".
Unluckily for the wolf, and perhaps for the entire wolf population of western Europe, Dolly was a cherished family pet belonging to the president of the European Commission, Ursula von der Leyen, one of the most powerful people in the EU. Last September, a year after Dolly's death, von der Leyen announced plans that to some wolf-defenders looked like revenge: the commission wants to reduce the wolf's legal protection. HAHA HA HA
De wolf had developed a taste for live stock ,
Ja zeg dat hebben ze allemaal
quote: Action had already been taken against Dolly's killer. DNA evidence harvested from the pony's carcass revealed that the wolf was an individual known as GW950m.
This mature male wolf, which heads a pack (a wolf family usually numbering eight to 10) living around the von der Leyen residence, appears to have developed a taste for livestock.
[ Bericht 13% gewijzigd door michaelmoore op 08-05-2025 12:56:49 ] |
quo_ | donderdag 8 mei 2025 @ 12:57 |
En ik in eerste instantie nog denken dat ze daar eindelijk bij hun verstand komen. Blijkt het net iets anders te liggen.
quote: Al jaren is Brussel, net als Nederland, in de ban van de wolf.
Het dossier kwam in een stroomversnelling nadat de lievelingspony van EU-kopstuk Ursula von der Leyen werd doodgebeten door het roofdier. Dat kutwijf zit er gewoon voor zichzelf en laat dat nog schaamteloos merken ook. De gewone burger kan de pot op maar als ze zelf last van de EU regeltjes krijgt is het zo gebeurd. |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 12:59 |
quote: Op donderdag 8 mei 2025 12:57 schreef quo_ het volgende:En ik in eerste instantie nog denken dat ze daar eindelijk bij hun verstand komen. Blijkt het net iets anders te liggen. [..] Dat kutwijf zit er gewoon voor zichzelf en laat dat nog schaamteloos merken ook. De gewone burger kan de pot op maar als ze zelf last van de EU regeltjes krijgt is het zo gebeurd. Ja als ze haar eigen pony opentrekken dan is het opeens een rot beest, de schapen en veulens van een ander dat was maar bijzaak,
Nu moet opeens de wolf snel opgeruimd worden, nu is t niet leuk meer, dan gaat haar dochter huilen als ze dat opengetrokken veulen ziet liggen
Nu is het ff klaar met de biodiversiteit gezeur Ursula von der Leyden die is het beschermde wolf gedoe helemaal spuugzat nu, vieze rot beest
quote: Schade door dieren stijgt explosief: ganzen en wolven slopen flora en fauna Gijsbert Termaat
06 mei 2025in Binnenland
67 Amsterdam - Ganzen, wolven en dassen veroorzaken steeds meer faunaschade. In tien jaar tijd stegen de vergoedingen die provincies uitkeren aan gedupeerde boeren explosief, van 18 miljoen euro in 2014 naar 50 miljoen in 2023.
Voor 2024 wordt een verdere stijging verwacht, mede door de verdubbeling van het aantal door wolven gedode schapen.
[ Bericht 15% gewijzigd door michaelmoore op 08-05-2025 13:38:16 ] |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 13:42 |
quote: De wolf: wel of niet goed voor de biodiversiteit? https://www.binnenlandsbe(...)-voor-biodiversiteit Arie Trouwborst expert in de biodiversiteit , die is voor, de Moeflons die waren tegen
Ursula von der Leyden is ook tegen, nadat ze pony veulen van haar dochter opengetrokken door de weide gesleept hebben
quote: Wel of niet goed voor biodiversiteit? Arie Trouwborst, hoogleraar natuurbeschermingsrecht in Tilburg, benadrukt bijvoorbeeld dat Nederland op basis van de Europese Habitatrichtlijn verplicht is een gunstige staat van instandhouding van de wolf na te streven.
De Europese Unie heeft op een VN-top in Canada een handtekening gezet onder het Global Biodiversity Framework.
Met een verwijzing naar de Veluwe, waar zeven van de negen Nederlandse wolvenroedels voorkomen, vindt Trouwborst het verbazingwekkend dat ‘de wolf nog steeds niet is toegevoegd aan de lijst met soorten waarvoor de Veluwe als Natura 2000-gebied is aangewezen’.
Hij heeft zelf de indruk dat Nederland hiermee niet voldoet aan een Europese juridische verplichting.
Alle moeflons dood Hoe anders is de kijk van het bestuur van Het Nationale Park de Hoge Veluwe.
Dit bestuur wil af van de wolven, want die hebben er alle vrij rondlopende moeflons (kleine wilde schapen) gedood (minstens 337).
Daarmee schaadt uitgerekend de wolf, die zijn beschermde status ontleent aan biodiversiteitsverdragen, de biodiversiteit. Want de moeflons zorgden er als grazers voor dat de droge heide, de heischrale graslanden en de stuifzanden in het nationaal park open bleven, en dus biodivers.
quote: Wolven zien het hier wel zitten Hoogleraar Arie Trouwborst schrijft dat de wolven in Nederland 'op ondubbelzinnige wijze' laten zien 'dat zij, ondanks de hoge menselijke bevolkingsdichtheid en bijbehorende infrastructuur, een toekomst in Nederland zien zitten'. In zijn ogen kunnen mensen nog iets leren van de aanpassingsbereidheid van het dier.
Daar is het provinciebestuur van Drenthe het echter niet mee eens.
In een brief bij de aangeboden petitie staat: ' De combinatie van weinig natuurlijke prooidieren en veel landbouwhuisdieren zorgt ervoor dat het dieet van de wolven in Drenthe voor een substantieel deel bestaat uit landbouwhuisdieren.
[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 08-05-2025 13:54:56 ] |
michaelmoore | zondag 11 mei 2025 @ 11:25 |
Ja, over die wolf he, Dat is reuze spannend , de woeste natuur in de nieuwe wildernis van Nederland samen met de Poolse Konikpaarden en everzwijnen in de biologisch diversiteit van de Brede Ecologische Hoofdstructuur tegen de stikstofcrisis
Maar niet als ie de buik van de pony van je dochter opentrekt nachts , dan is het opeens een smerig vies rotbeest schapen van die boeren uit elkaar trekken, dat is schuld van die domme veehouders, maar onze pony dood maken
Waarom schieten ze die rotbeesten niet dood mama ?? snik snik snik Ja kind, je moeder gaat er vandaag wat aan doen , dat beloof ik je, het gaat helemaal de verkeerde kant op nu, t is nu klaar met dat wolven gedoe en dat stikstof gezeik ook
quote: Al jaren is Brussel, net als Nederland, in de ban van de wolf.
Het dossier kwam in een stroomversnelling nadat de lievelingspony van EU-kopstuk Ursula von der Leyen werd doodgebeten door het roofdier. En toen was het klaar.
 Nu zegt Brussel opeens , Dat beest hoort hier niet , BAM Ursula ze pony van de kinderen uit elkaar trekken met een open buikje , dat mag niet he
quote: Wolf straks net zo 'onbeschermd' als wild zwijn? Kans is groot dankzij Nederlander én de pony van Von der Leyen
Ruim vier jaar nadat Bert-Jan Ruissen voor het eerst door schapenhouders werd aangesproken over de gevaren van de wolf, stemmen op zijn initiatief dinsdag 51 landen over een wijziging van het Verdrag van Bern, dat de beschermde status van het dier inperkt.
De gedode pony van Ursula von der Leyen zorgde voor een ommekeer. ,,Ik dacht: dit gaat vreselijk uit de hand lopen.'' Bekijk deze YouTube-video
[ Bericht 71% gewijzigd door michaelmoore op 11-05-2025 18:20:49 ] |
michaelmoore | zondag 11 mei 2025 @ 17:01 |
https://www.telegraaf.nl/(...)schot-mogelijk-maken
quote: Probleem voor probleemwolf: nieuwe wetgeving moet afschot mogelijk maken Koen van Eijk
Aangepast: 4 min geleden5 min geledenin Binnenland
HAULE - Er zit schot in de bestrijding van probleemwolven.
Staatssecretaris Jean Rummenie (BBB) denkt in september of oktober de wetgeving in orde te hebben waarmee wolven die te dicht bij mensen komen, afgeschoten kunnen worden.
Een probleemwolf zoals op de Hoge Veluwe kan met de huidige strenge regelgeving pas worden bejaagd na een lang traject. Als dat al lukt.
De vergunning om het dier te schieten, in dit geval afgegeven door de provincie Gelderland, kan via de rechter aangevochten worden.
Dat is in dit geval ook gebeurd. De rechter doet vrijdag uitspraak of de wolf die een hardloopster had gebeten afgemaakt mag worden
Nederland haakt daarbij aan bij wat Rummenie het ‘Zweeds-Finse model’ noemt. ,, Bij het verjagen van de wolf is dan geen vergunning meer vereist.
We hebben acht definities vastgesteld voor een probleemwolf. De basis is: komt een wolf twee keer dichter dan dertig meter bij een persoon of bij de bebouwde kom, dan is het een probleemwolf en kan het dier geschoten worden.’’
Daarnaast onderzoeken in opdracht van het ministerie wolvendeskundigen wat voor Nederland een ‘gunstige staat van instandhouding’ is: ofwel, hoeveel wolven kan Nederland herbergen. Nederland telt er ruim 120. Het veel grotere en dunner bevolkte Zweden telt er 225. .
[ Bericht 69% gewijzigd door michaelmoore op 12-05-2025 17:09:03 ] |
Zipportal | vrijdag 16 mei 2025 @ 16:38 |
Wolf die hardloper beet op Hoge Veluwe mag van rechter worden gedood
https://www.nu.nl/wolf/63(...)r-worden-gedood.html
Blast that fool. @RamboDirk Kut beesten. |
michaelmoore | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:07 |
quote: Eigenschuld , dan moeten ze maar hekken bouwen rondom die hardlopers
ze moeten een stevige boete betalen die hardlopers , en een gebiedsverbod opleggen |
MissButterflyy | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:13 |
quote: En hoe weten ze welke wolf het is? Heeft ie een zendertje ofzo? |
michaelmoore | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:27 |
quote: ik denk dat ze er gewoon een paar doodschieten , maakt niet uit verder, zijn allemaal klote beesten |
MissButterflyy | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:29 |
quote: Dat denk ik niet. |
AchJa | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:36 |
quote: Aangezien Niko @faunabeschermin Koffeman betreffende wolf een naam heeft gegeven dan moet identificatie niet een heel groot probleem zijn toch?
|
George_of_the_Jungle | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:37 |
quote: Ze zijn best individueel te herkennen aan hun vacht enzo. |
michaelmoore | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:45 |
quote: er wordt veel meer wolven om zeep geholpen dan wij weten , het is zo makkelijk
quote: "Het wordt lastig om die wolf af te schieten. Want wolven lijken op elkaar en je wilt niet zomaar lukraak een wolf schieten", aldus Smit. Een andere voorwaarde is dat het voortbestaan van de wolvenpopulatie niet in gevaar komt. "
En er zijn wetenschappers die zeggen dat de wolvenpopulatie in bijvoorbeeld Nederland, België en het westen van Duitsland nog niet sterk genoeg is.
Voor het oosten van Europa, van waaruit de wolf naar het westen is getrokken, is dat een ander verhaal." 'Drenthe niet wolvenvrij' Waar de provincie Drenthe en enkele partijen graag willen dat Drenthe een wolvenvrije regio wordt, gaat dat volgens Smit in ieder geval niet gebeuren. "
De politiek heeft dat geroepen, maar kan dat niet waarmaken. Als er direct duidelijkheid was geschapen, hadden dierenhouders direct maatregelen kunnen treffen. Maar dat is de kop ingedrukt." De professor vreest wel iets anders.
Hij is bang dat mensen nu het recht in eigen hand nemen. " Het vermoeden bestaat dat nu al zo'n 25 procent van de Nederlandse wolven illegaal is gedood.
Best veel wolven verdwijnen van de radar en dat kan niet zomaar."
quote: Status teruggekeerde bever ook verlaagd De wolf is niet het enige dier in Nederland waarvan de status is verlaagd. Eerder gebeurde dit ook bij de bever.
Dit knaagdier werd in de jaren negentig geherintroduceerd in Nederland en is met een enorme opmars bezig.
Maar net als de muskusrat kan het dier enorme gaten graven in dijken, wat gevolgen heeft voor de veiligheid.
|
MissButterflyy | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:45 |
quote: Tsja, ik weet niet hoor… Het is niet dat de een zwart haar heeft met krulletjes en de ander wit is. Ik vind ze toch behoorlijk op elkaar lijken.  |
MissButterflyy | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:46 |
Het kan ook zijn dat deze uitspraak symbolisch is en dat ze verder niet zo veel gaan doen omdat de betreffende wolf lastig is op te sporen.  |
michaelmoore | vrijdag 16 mei 2025 @ 18:48 |
quote: Op vrijdag 16 mei 2025 18:46 schreef MissButterflyy het volgende:Het kan ook zijn dat deze uitspraak symbolisch is en dat ze verder niet zo veel gaan doen omdat de betreffende wolf lastig is op te sporen.  denk erom dat ze niet rusten voor er officieel een dood is
mensen vinden jagen veel te leuk |
George_of_the_Jungle | maandag 19 mei 2025 @ 15:32 |
quote: Op vrijdag 16 mei 2025 18:45 schreef MissButterflyy het volgende:[..] Tsja, ik weet niet hoor… Het is niet dat de een zwart haar heeft met krulletjes en de ander wit is. Ik vind ze toch behoorlijk op elkaar lijken.  Beter kijken dan En er staan ook wel wildcameras in het park, dus ze zullen best veel foto's van alle individuen hebben. |
George_of_the_Jungle | maandag 19 mei 2025 @ 15:33 |
quote: Zo leuk dat ze in veel jaren moeite hebben de populatie wilde zwijnen rond de gewenste stand te houden. |
Halcon | maandag 19 mei 2025 @ 15:34 |
quote: Maar oh wee als er eens 'n wolfje boos kijkt naar 'n mensch |
michaelmoore | maandag 19 mei 2025 @ 17:18 |
quote: De dieren bescherming en de Partij voor de dieren is tegen dieren schieten https://www.dierenbescher(...)ssiers/wilde-zwijnen https://nos.nl/artikel/24(...)rt-in-veluwse-bossen
 De klimaat verandering wil meer graag bomen om CO2 op te nemen , dus maakt de natuur veeeeel meer zaden en vruchten
quote: In aantal geëxplodeerd De wildbeheerders slagen er al jaren niet meer in om het aantal wilde zwijnen op het gewenste aantal te houden. Sterker nog, hun aantal op de Veluwe is de afgelopen twee jaar geëxplodeerd. In 2019 waren er nog 4800 wilde zwijnen en afgelopen zomer dus al 10.000.
NOS/Faunabeheereenheid Gelderland De enorme toename komt vooral door de grote hoeveelheid voedsel in de bossen. Er gingen de afgelopen jaren nauwelijks zwijnen dood van de honger en ze konden zich optimaal voortplanten.
Jaren van overvloed Dat bomen en planten acht achtereenvolgende jaren veel meer vruchten (en noten) dan normaal gaven, is bijzonder. Zo'n jaar van overvloed wordt een mastjaar genoemd en dat kwam vroeger gemiddeld eens in de 9 jaar voor. Door klimaatverandering is dat veranderd. Langdurige warmte en droogte, gevolgd door veel regen, zorgen ervoor dat bomen optimaal kunnen produceren.
[ Bericht 25% gewijzigd door michaelmoore op 19-05-2025 18:14:50 ] |
George_of_the_Jungle | maandag 19 mei 2025 @ 17:43 |
Dan moeten die bomen in het bos wel gezond zijn, zodat ze goed kunnen groeien, anders nemen ze netto niet of nauwelijks CO2 op. Maar ja, om ze gezond te krijgen moet de stikstof neerslag flink omlaag. En dat de dierenbescherming tegen afschot is, heeft weinig te maken met jouw claim dat mensen jagen veel te leuk vinden. En een telling is geen populatieschatting. |
michaelmoore | maandag 19 mei 2025 @ 18:00 |
quote:
quote: Vrouw vermoedelijk aangevallen door wolf op Utrechtse Heuvelrug: ’Hij hapte in haar linker bovenbeen’ Koen van Eijk
Aangepast: 15 min geleden21 min geledenin Binnenland
LEUSDEN - Bij een aanval van hoogstwaarschijnlijk een wolf op landgoed Den Treek in Leusden is een vrouw maandag gewond geraakt. Getuigen hebben een forse wond op haar bovenbeen gezien. Zij is naar een huisarts gebracht voor behandeling.
quote: Zijn verhaal wordt bevestigd door een tweede bron, bekend bij deze krant. De vrouw maakte na de aanval een hoop kabaal en rende terug naar het bankje, waar de andere twee wandelaars nog zaten. Een van hen, een man, ging tussen haar en de wolf instaan, die de vrouw gevolgd was. ,, Na enige tijd wandelde de wolf op zijn gemakje weg", aldus Nijlant.
Al eerder alarm om wolf Nijlant is geschrokken en woest.
Hij meldt dat maandagmorgen, nog voordat de vrouw werd gebeten, een vader met twee kleine kinderen een toezichthouder in het park aanklampte.
De kinderen reden op loopfietsjes. ,, De vader had een wolf gezien en was in paniek.
Onze toezichthouder heeft ze allemaal in de auto geladen en het park uitgereden."
|
michaelmoore | maandag 19 mei 2025 @ 18:04 |
quote: Op maandag 19 mei 2025 17:43 schreef George_of_the_Jungle het volgende:Dan moeten die bomen in het bos wel gezond zijn, zodat ze goed kunnen groeien, anders nemen ze netto niet of nauwelijks CO2 op. Maar ja, om ze gezond te krijgen moet de stikstof neerslag flink omlaag. En dat de dierenbescherming tegen afschot is, heeft weinig te maken met jouw claim dat mensen jagen veel te leuk vinden. En een telling is geen populatieschatting. als er voldoende stikstof is dan is de bladstand goed en nemen de bladeren heel veel CO2 op mits er voldoende grondwater is
https://nutrinorm.nl/beme(...)lant-stikstof-nodig/
quote: Waarom heeft een plant stikstof nodig? Stikstof is uitermate belangrijk voor planten in het algemeen en voor landbouwgewassen in het bijzonder. Stikstof (N) bevordert de groei van de plant en de fotosynthese. Het is een essentieel bouwelement voor eiwitten en DNA. Een stikstofgebrek of -overmaat heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van het gewas.
Aandeel van stikstof in de plant Het drooggewicht van een plant bestaat voor 1,5% uit stikstof. Dit gemiddelde varieert van 0,5% bij houtachtige planten tot 5,0% bij peulvruchten. Alleen koolstof, zuurstof en waterstof zijn in hogere concentraties aanwezig. Deze nutriënten kan de plant echter vastleggen uit lucht en water. Hierdoor spelen ze - in tegenstelling tot stikstof - een bescheiden rol bij bemesting en bodemmanagement.
Bevorderen van groei en fotosynthese Tijdens de vegetatieve fase (groeifase) is stikstof het belangrijkste stuurmechanisme. Planten moeten op lengte komen en voldoende biomassa opbouwen tot het moment van omschakeling naar de generatieve fase (bloeifase). . Vooral de vorming van de bladeren vraagt veel stikstof.
Meer biomassa betekent meer energie door fotosynthese. Dit resulteert in een hogere opbrengstpotentie.
|
bloodymary1 | maandag 19 mei 2025 @ 18:41 |
Mooi zo. Hoe meer mensen er gebeten worden, hoe meer actie er ondernomen wordt. |
michaelmoore | maandag 19 mei 2025 @ 19:44 |
quote: gaat niet lang duren voor er bij mens door een wolf de buik wordt opengetrokken |
michaelmoore | maandag 2 juni 2025 @ 17:45 |
https://www.telegraaf.nl/(...)e-door-eentje-gedood .
quote: Duitse ondernemer zette zich in voor leeuwen, maar wordt in Namibië door eentje gedood 1 min geledenin Buitenland
In Namibië is de 59-jarige zakenman en dierenliefhebber Bernd Kebbel gedood door een leeuwin. Dat gebeurde tijdens een kampeertrip in een natuurreservaat in het noorden van het land. kijk dat zou ik nu al die wolven fanaten niet toewensen maar het is wel duidelijk dat zulke ondieren geen dankbaarheid kennen jegens hun supporters en dat ze niet meer dan vlees zijn voor hen , en ook hun kinderen tijdens het kamperen op de Veluwe |
Halcon | maandag 2 juni 2025 @ 19:42 |
quote: Ik denk dat mensen het uit aan het lokken zijn om de wolf in een slecht daglicht te plaatsen en zo goedkeuring bij elkaar te drammen om er een paar vol lood te jassen. |
xpompompomx | maandag 2 juni 2025 @ 19:47 |
quote: Appels-peren. |
George_of_the_Jungle | maandag 2 juni 2025 @ 21:10 |
quote: En die leeuw is inmiddels ook afgeschoten. Maar een leeuw is een ander dier dan een wolf. Al zijn leeuwen meestal ook wel bang van mensen, heb ze vaak genoeg, te voet, weggejaagd. |
Halcon | maandag 2 juni 2025 @ 21:23 |
quote: Op maandag 2 juni 2025 21:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] En die leeuw is inmiddels ook afgeschoten. Maar een leeuw is een ander dier dan een wolf. Al zijn leeuwen meestal ook wel bang van mensen, heb ze vaak genoeg, te voet, weggejaagd. Triest wel dat die leeuw is afgeschoten. Zoals ik het lees, kampeert die man in een natuurreservaat, oftewel de habitat van de leeuw. |
SymbolicFrank | maandag 2 juni 2025 @ 22:20 |
quote: Op maandag 19 mei 2025 17:43 schreef George_of_the_Jungle het volgende:Dan moeten die bomen in het bos wel gezond zijn, zodat ze goed kunnen groeien, anders nemen ze netto niet of nauwelijks CO2 op. Maar ja, om ze gezond te krijgen moet de stikstof neerslag flink omlaag. En dat de dierenbescherming tegen afschot is, heeft weinig te maken met jouw claim dat mensen jagen veel te leuk vinden. En een telling is geen populatieschatting. Ja, al die CO2 in de lucht en kunstmest in de grond, dat moeten we niet willen! Dan wordt het straks overal weer een dicht, groen oerwoud of moeras! Wij hebben onze natuur graag in bossen waar alle bomen netjes in het gelid staan en verder een woestenij zonder veel begroeiing, zodat je een gevaarlijk roedel wolven al van verre aan kunt ziet komen!
Het is ook wel interessant, dat er meer wolven dan zwerfhonden zijn, maar een enorme hoeveelheid zwerfkatten. Maar ja, een dood schaap en het land is te klein, terwijl een paar honderd ton aan dode vogeltjes en knaagdieren gewoon de natuur is die zijn werk doet.
Het is dan een veel beter idee om alle hondachtigen te verbieden. Ik vind het ook apart, dat het niet "wolfachtigen" is. Niet alleen omdat je alle mensen die jaarlijks naar de dokter moeten voor hondenbeten vrij groot is, maar vooral om de wreedheid tegen misvormde kweekhonden tegen te gaan. Veel van die dieren hebben geen fijn leven.
Als je een hond wilt houden, neem dan een Duitse herder, of een husky of zo. Echte honden. Wolven met een opvoeding, zeg maar.
[ Bericht 0% gewijzigd door SymbolicFrank op 02-06-2025 22:47:14 ] |
SymbolicFrank | maandag 2 juni 2025 @ 22:21 |
quote: Op maandag 2 juni 2025 21:23 schreef Halcon het volgende:[..] Triest wel dat die leeuw is afgeschoten. Zoals ik het lees, kampeert die man in een natuurreservaat, oftewel de habitat van de leeuw. Testosteron. |
George_of_the_Jungle | dinsdag 3 juni 2025 @ 10:14 |
quote: Op maandag 2 juni 2025 21:23 schreef Halcon het volgende:[..] Triest wel dat die leeuw is afgeschoten. Zoals ik het lees, kampeert die man in een natuurreservaat, oftewel de habitat van de leeuw. Ja, zeker triest. Maar die populatie leeuwen leeft voor een groot deel in community areas, die al dan niet ook beheerd worden voor wild, soms voor photographic safaris, vaak voor jachtsafaris, of als bron van eiwitten voor de community. De laatste jaren is het er erg droog geweest, waardoor populaties van veel wilde dieren er gecrashed zijn, ook omdat quotas niet werden aangepast. De leeuwen hebben het er dus erg lastig gehad, er is gewoonweg weinig voedsel. Ik denk dat dat ook meegespeeld heeft. Afgelopen regenseizoen is juist weer erg nat geweest, hopelijk is dat komende jaren ook, dan kunnen veel populaties van wilde dieren zich weer herstellen, inclusief die van de leeuwen. Die leeuw is het probleem niet, het probleem is het voedselgebrek voor die leeuw, waardoor die zo wanhopig is dat ze een mens aanviel. Helaas betekende dat wel het einde haar. |
Halcon | dinsdag 3 juni 2025 @ 10:17 |
quote: Op dinsdag 3 juni 2025 10:14 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Ja, zeker triest. Maar die populatie leeuwen leeft voor een groot deel in community areas, die al dan niet ook beheerd worden voor wild, soms voor photographic safaris, vaak voor jachtsafaris, of als bron van eiwitten voor de community. De laatste jaren is het er erg droog geweest, waardoor populaties van veel wilde dieren er gecrashed zijn, ook omdat quotas niet werden aangepast. De leeuwen hebben het er dus erg lastig gehad, er is gewoonweg weinig voedsel. Ik denk dat dat ook meegespeeld heeft. Afgelopen regenseizoen is juist weer erg nat geweest, hopelijk is dat komende jaren ook, dan kunnen veel populaties van wilde dieren zich weer herstellen, inclusief die van de leeuwen. Die leeuw is het probleem niet, het probleem is het voedselgebrek voor die leeuw, waardoor die zo wanhopig is dat ze een mens aanviel. Helaas betekende dat wel het einde haar. Ja, idem dito met beren. In bv. Roemenië gaan er geluiden op om meer beren af te schieten, omdat ze van de berg naar beneden komen.
Maar ja, dat doen ze omdat ze hun leefgebied en voedsel boven op de bergen kwijt raken en dan maar beneden gaan kijken of er wat te eten bij elkaar te scharrelen valt.
Het is niet zo dat 'n beer 's ochtends op staat en denkt van laat ik eens wat mensen beneden in het dal de schrik van hun leven bezorgen. |
George_of_the_Jungle | dinsdag 3 juni 2025 @ 10:23 |
quote: Op maandag 2 juni 2025 22:20 schreef SymbolicFrank het volgende:[..] Ja, al die CO 2 in de lucht en kunstmest in de grond, dat moeten we niet willen! Dan wordt het straks overal weer een dicht, groen oerwoud of moeras! Wij hebben onze natuur graag in bossen waar alle bomen netjes in het gelid staan en verder een woestenij zonder veel begroeiing, zodat je een gevaarlijk roedel wolven al van verre aan kunt ziet komen! Je snapt er duidelijk weinig van. Kunstmest = stikstof, geen CO2. Planten gebruiken stikstof om te groeien, maar als er veel stikstof aanwezig is, zullen die paar soorten planten die het beste stikstof in groei om kunnen zetten gaan overheersen, en veel andere planten verdrukken. Brandnetels bijv. Je krijgt juist de meest diverse plantengemeenschappen op voedselarme (=stikstofarme) gronden.
quote: Het is ook wel interessant, dat er meer wolven dan zwerfhonden zijn, maar een enorme hoeveelheid zwerfkatten. Maar ja, een dood schaap en het land is te klein, terwijl een paar honderd ton aan dode vogeltjes en knaagdieren gewoon de natuur is die zijn werk doet. Dat is niet echt interessant, daar is gewoon een simpele, logische verklaring voor. Niemand laat zijn hond alleen naar buiten om zijn ding te doen, maar heel veel mensen doen dat wel met katten. Katten hebben dus een veel grotere kans om weg te glippen. Ik denk dat het nog 5-10 zal duren voor men zal verplichten dat katten niet los buiten mogen lopen meer, en dat zou ik een goede ontwikkeling vinden.
quote: Het is dan een veel beter idee om alle hondachtigen te verbieden. Ik vind het ook apart, dat het niet "wolfachtigen" is. Niet alleen omdat je alle mensen die jaarlijks naar de dokter moeten voor hondenbeten vrij groot is, maar vooral om de wreedheid tegen misvormde kweekhonden tegen te gaan. Veel van die dieren hebben geen fijn leven. Technisch gezien is een hond nog een wolf, er is geen wetenschappelijk artikel wat de 'hond' beschrijft. Stricter beleid op hondenrassen ben ik ook wel voor ja, zowel wat betreft aggressiviteit, als ethisch voor het welzijn van honden.
quote: Als je een hond wilt houden, neem dan een Duitse herder, of een husky of zo. Echte honden. Wolven met een opvoeding, zeg maar.
Opvoeding bij honden is niet aangeboren, en Duitse herders hebben ook vaak genoeg heupproblemen. Husky's zijn ook echt geen makkelijke honden, en de meeste mensen zijn ongeschikt om die te houden. |
SymbolicFrank | dinsdag 3 juni 2025 @ 10:31 |
quote: Je snapt er duidelijk weinig van. Ik had het over kunstmest om de stikstof aan te duiden. De volgende keer misschien beter lezen?
En ja, ik weet dat onkruid het hardste groeit. Gek genoeg zie je dat in de natuur vooral op plekken waar de omstandigheden niet optimaal zijn. Verder is het vooral rots, woestijn of bos. Uiteindelijk wint de hoogste, want die kan het meeste zonlicht afvangen. |
George_of_the_Jungle | dinsdag 3 juni 2025 @ 10:41 |
quote: Op dinsdag 3 juni 2025 10:31 schreef SymbolicFrank het volgende:[..] Je snapt er duidelijk weinig van. Ik had het over kunstmest om de stikstof aan te duiden. De volgende keer misschien beter lezen? En ja, ik weet dat onkruid het hardste groeit. Gek genoeg zie je dat in de natuur vooral op plekken waar de omstandigheden niet optimaal zijn. Verder is het vooral rots, woestijn of bos. Uiteindelijk wint de hoogste, want die kan het meeste zonlicht afvangen. Ooit van steppes, toendras, savannes, prairies, pampas en iets als fynbos gehoord bijv?
Wat is 'optimaal' in jouw ogen? |
michaelmoore | dinsdag 3 juni 2025 @ 18:40 |
quote: Nederland is overmatig vruchtbaar , zozeer zelfs dat overal gras groeit, en uien, aardappels , bloemen maar ook fruit , mais en suikerbieten
Als je in Afrika komt daar op die toendras en steppe en savannes daar groeit niets echt niets, voor ons wel grappig maar voor hen een doffe ellende , of in Kazachstan waar de wind je uit je broek waait en het stof in je oren gaat zitten , daar is geen bodemstructuur
Zouden ze daar de stront hebben die wij hier teveel hebben, dan zouden ze heel blij zijn, idem Afrika, dus doe niet zo minderwaardig over stikstof , want stikstof kunstmest is de mooiste uitvinding in de 20 ste eeuw
Allemaal Stikstof en blij dat ze zijn

quote: Dat heeft alles te maken met de belangrijkste uitvinding van de twintigste eeuw. Die werd gedaan op 2 juli 1909, door twee Duitsers: Fritz Haber en Carl Bosch. Zij ontwikkelden een methode waarmee ze stikstof aan waterstof binden om zo synthetische ammoniak te bereiden: dé grondstof voor stikstofkunstmest

quote: After sanctions-related obstacles hit Moscow, the first shipment of Russian fertilizer left the Netherlands on Tuesday for Malawi, Dutch customs and the UN said.
Some 20,000 tons of NPK chemical fertilizers - made from nitrogen, phosphorus, and potassium - left Tuesday afternoon on board the MV Greenwich from the port of Terneuzen in the southwest of the Netherlands, according to officials. Russian fertilizer exports, crucial for combating the food crisis, have long been paralyzed. Agricultural products and fertilizers do not fall under the sanctions against Russia, but because of the risks linked to the conflict incurred in the Black Sea, shipowners no longer wanted to hire their boats for lack of insurers. The United Nations has undertaken "intense diplomatic efforts with all parties to ensure unimpeded exports of essential food and fertilizers (from) Ukraine and the Russian Federation, free of sanctions regimes, to world markets," said Stephane Dujarric , spokesperson for the UN Secretary-General.
Some 260,000 tons of Russian fertilizer stored in ports in Europe must be exported in order to prevent "a catastrophic crop loss in Africa" where the planting season is underway, according to the UN.
The ship, chartered by the UN food security agency, the World Food Program (WFP), left the Netherlands shortly before 2 p.m. GMT. According to Dutch Foreign Affairs, the shipment had been frozen because a sanctioned individual is involved with the Russian company that owns it.
The decision to release the shipment was taken after the UN guaranteed to ensure that it would be delivered to the agreed location (Malawi) and that the Russian company and the sanctioned individual would gain nothing from the transaction, as they specified.
As part of the implementation of the two agreements signed on July 22 in Istanbul to guarantee unimpeded access to food and fertilizers from Ukraine and Russia, the WFP announced in mid-November that it would facilitate the donation of 260,000 tons of fertilizer by the Russian company Uralchem-Uralkali to the most needy countries in Africa. The first cargo is expected to be unloaded at the central Mozambican port of Beira , before being transported overland to Malawi, a landlocked country in southern Africa. allemaal een zak stikstof voor een goede groei van de gewassen tegen de honger

https://www.wfp.org/stori(...)-not-minute-too-soon
quote: How a donation of fertilizers for countries in Africa comes not a minute too soon The World Food Programme is helping transport a critical need for farmers in the global food crisis
[ Bericht 13% gewijzigd door michaelmoore op 03-06-2025 20:54:01 ] |
George_of_the_Jungle | dinsdag 3 juni 2025 @ 23:41 |
quote: Op dinsdag 3 juni 2025 18:40 schreef michaelmoore het volgende:[..] Nederland is overmatig vruchtbaar , zozeer zelfs dat overal gras groeit, en uien, aardappels , bloemen maar ook fruit , mais en suikerbieten Als je in Afrika komt daar op die toendras en steppe en savannes daar groeit niets echt niets, voor ons wel grappig maar voor hen een doffe ellende , of in Kazachstan waar de wind je uit je broek waait en het stof in je oren gaat zitten , daar is geen bodemstructuur Zouden ze daar de stront hebben die wij hier teveel hebben, dan zouden ze heel blij zijn, idem Afrika, dus doe niet zo minderwaardig over stikstof , want stikstof kunstmest is de mooiste uitvinding in de 20 ste eeuw Allemaal Stikstof en blij dat ze zijn [ afbeelding ] [..] [ afbeelding ] [..] allemaal een zak stikstof voor een goede groei van de gewassen tegen de honger [ afbeelding ] https://www.wfp.org/stori(...)-not-minute-too-soon[..] Als de grond in Nederland zo overmatig vruchtbaar is, waarom worden er dan zoveel kunstmest gebruikt, en waarom moet dan al die mest uitgereden worden, de bodem is toch al vruchtbaar?
En Afrika niet vruchtbaar? De Serengeti is ongeveer 30.000 km2, en daar lopen ongeveer 1,5 miljoen wildebeesten, 200.000 zebras, 500.000 Grant's en Thompson's gazelles, 50.000 buffels, plus nog duizenden tot tienduizenden van een hele rits andere herbivoren (olifanten - ~7500, eland antilopes, topis, kongonis, giraffes etc).
Al met al kom je daar bijna op 1 dier per hectare, in een natuurlijk landschap, zonder extra kunstmest.
En in veel gebieden in Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Zuid Afrika, Kenia en andere heb je heel goede, productieve landbouwgronden. Het ligt vaker aan de politiek dat het vaak niet veel produceert, dan aan de grond of het klimaat. |
michaelmoore | woensdag 4 juni 2025 @ 06:38 |
quote: Op dinsdag 3 juni 2025 23:41 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Als de grond in Nederland zo overmatig vruchtbaar is, waarom worden er dan zoveel kunstmest gebruikt, en waarom moet dan al die mest uitgereden worden, de bodem is toch al vruchtbaar? dat ben ik met je eens, overmatig vruchtbaar , maar dat is een keuze of we doeken de aardappels en uien en koeien op en gaan net als in Afrika leven , dat kan ook
nou ik kom regelmatig in Afrika en daar zou men heel heel erg blij zijn met onze stront life saver onze stront maar er is wel wat veel, ja, dat is inherent aan veel landbouw en akkerbouw , is niet aan te ontkomen , wij doen ook stikstof bijmesten iedere jaar
Er wordt in Nederland wel 10.000 keer zoveel stikstof gestrooid in de vorm van korrels dan dat er door mest op het land komt, niet door veehouders of akkerbouwers alleen
en ook groen links strooit stikstof op hun gazon he voor die mooie diepgroen kleur, anders wordt het zo kaal https://www.graszaaddirec(...)G-YOxBAaAha9EALw_wcB


[ Bericht 16% gewijzigd door michaelmoore op 04-06-2025 18:01:15 ] |
George_of_the_Jungle | woensdag 4 juni 2025 @ 15:55 |
quote: Op woensdag 4 juni 2025 06:38 schreef michaelmoore het volgende:[..] dat ben ik met eens overmatig vruchtbaar nou ik kom regelmatig in Afrika en daar zou men heel heel erg blij zijn met onze stront life saver onze stront maar er is wel wat veel, ja, dat is inherent aan veel landbouw en akkerbouw , is niet aan te ontkomen , wij doen ook stikstof bijmesten iedere jaar er wordt in Nederland wel 10.000 keer zoveel stikstof gestrooid in de vorm van korrels dan dat er door mest op het land komt, niet door veehouders of akkerbouwers alleen en ook groen links strooit stikstof op hun gazon he voor die mooie diepgroen kleur, anders wordt het zo kaal https://www.graszaaddirec(...)G-YOxBAaAha9EALw_wcB[ afbeelding ] [ afbeelding ] Heb je door dat je jezelf tegenspreekt? Je claimt dat de Nederlandse grond overmatig vruchtbaar is, en dat er elk jaar enorm veel bemest wordt. Waarom bemesten als de grond al zo vruchtbaar is? |
michaelmoore | woensdag 4 juni 2025 @ 17:54 |
quote: Op woensdag 4 juni 2025 15:55 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Heb je door dat je jezelf tegenspreekt? Je claimt dat de Nederlandse grond overmatig vruchtbaar is, en dat er elk jaar enorm veel bemest wordt. Waarom bemesten als de grond al zo vruchtbaar is? blijf jij ook gezond als je niet eet ??
----------------------- De aanwezige elementen / voeding in de grond is niet een stabiel iets Om het vruchtbaar te houden moet er bijgemest worden op basis van de adviezen van de grondmonsters https://nutrinorm.nl/bodem/gezonde-bodem/grondmonster-2025/ Nederland is een heel vruchtbaar land met slechts een heel klein beetje schrale heide natuur, dat zal helaas gaan verdwijnen, accepteer dat, dat er wat meer bramen groeien ok
Nederland is niet schraal , Nederland is rijk aan voedsel en zeer vruchtbaar
Er moet stikstof gemest worden vanwege dat anders de vruchtbaarheid mindert , door uitspoeling en opname van de stikstof door planten en bomen Daarvoor neem je jaarlijks of twee bodemmonsters, er kan ook een tekort aan sporen elementen zijn ook al heeft de grond de goede NPK dosering voor het gewas dat geteeld moet worden
Dat doet Groen Links ook in hun volkstuin , anders krijg je slecht vaal blad in de tomaten, er is geen enkele Groen Linkser die geen stikstof bijmest, en anders dan liegen ze dat ze barsten En in het voedsel bos lopen ze alleen maar te kwekken , voor ze naar de AH gaan om groenten en aardappels te kopen
quote: Stikstofgebrek bij tomaat Bij stikstofgebrek blijven de planten iel en staan ze rechtop. De bladeren blijven klein en zijn lichtgroen tot geel van kleur. De symptomen zijn het eerst zichtbaar in het oude blad en later ook in de jonge, nieuwe, bladeren .quote: Stikstofgebrek in aardappel Bij een stikstoftekort kleuren de bladeren vaalgeel/vaalgroen, blijven deze klein en vallen ze vroegtijdig af. De plant kwijnt weg en heeft slechts enkele dunne stengels. De opbrengsten zijn laag, doordat zich slechts enkele knollen ontwikkelen.
quote: Hebben aardappelen stikstof nodig? De bemesting met stikstof (N) is van groot belang voor de opbrengst van alle gewassen en dus ook van aardappelen. De productie van droge stof is direct afhankelijk van de beschikbaarheid van stikstof. Dit komt doordat stikstof een onderdeel is van de eiwitten in het bladgroen (chloroplasten).
quote: Welke groente heeft veel stikstof nodig? Bladgroenten, zoals sla en spinazie, zijn dankbare groenten. Ze houden van een stikstofrijke grond. Dit bevordert namelijk de groei van het blad en de stengels.

Bekijk deze YouTube-video
[ Bericht 6% gewijzigd door michaelmoore op 04-06-2025 21:46:25 ] |
George_of_the_Jungle | donderdag 5 juni 2025 @ 00:49 |
Maar als je de grond zo vruchtbaar maakt, dan spreek je je eigen argument over onvruchtbare grond elders dus weer tegen. Je weet van voren niet eens of je van achteren nog leeft. |
JopieKlaassen | maandag 16 juni 2025 @ 14:23 |
https://www.nu.nl/wolf/63(...)-en-zus-te-zijn.html
Ze integreren in ieder geval in het gebied rond de Veluwe. |
michaelmoore | maandag 16 juni 2025 @ 17:41 |
quote: Op donderdag 5 juni 2025 00:49 schreef George_of_the_Jungle het volgende:Maar als je de grond zo vruchtbaar maakt, dan spreek je je eigen argument over onvruchtbare grond elders dus weer tegen. Je weet van voren niet eens of je van achteren nog leeft. erg vruchtbaar ja, maar dat blijft niet vanzelf zo , dat komt door de goede toegespitste bemesting door grondmonsters te nemen en de juiste mineralen toe te dienen, Het is niet zo dat net als in een Amsterdams voedselbos , je wat zaad laat vallen en de meest prachtige vruchten en wortelen in overvloed gaan groeien net als in het paradijs zonder aangepikt te zijn door wormen
Doe je geen bemesting meer dan zal Nederland een land met heel veel schrale heide worden ,, zonder landbouw en akkerbouwproducten , voor mij hoeft dat niet
dan spoelt de goede grond weg en blijft er rommel overr
Het is niet zo als ik zeg die locatie is vruchtbaar ,dan zo blijft , daar moet je wel wat voor doen
[ Bericht 6% gewijzigd door michaelmoore op 16-06-2025 22:08:50 ] |
George_of_the_Jungle | dinsdag 17 juni 2025 @ 10:28 |
quote: Op maandag 16 juni 2025 17:41 schreef michaelmoore het volgende:[..] erg vruchtbaar ja, maar dat blijft niet vanzelf zo , dat komt door de goede toegespitste bemesting door grondmonsters te nemen en de juiste mineralen toe te dienen, Het is niet zo dat net als in een Amsterdams voedselbos , je wat zaad laat vallen en de meest prachtige vruchten en wortelen in overvloed gaan groeien net als in het paradijs zonder aangepikt te zijn door wormen Doe je geen bemesting meer dan zal Nederland een land met heel veel schrale heide worden ,, zonder landbouw en akkerbouwproducten , voor mij hoeft dat niet dan spoelt de goede grond weg en blijft er rommel overr Het is niet zo als ik zeg die locatie is vruchtbaar ,dan zo blijft , daar moet je wel wat voor doen Maar jij beweert juist dat onze delta vanzelf al zo vruchtbaar is. Maar nu zeg je dat de grond vruchtbaar gemaakt wordt door het precies bemesten. Waarom dat dan niet ergens anders doen, waar weinig mensen wonen, en die landbouwgrond in Nederland gebruiken om te wonen?
En het bemesten en bewerken van land om de productiviteit te verhogen put vaak op langere duur de bodem uit, reduceert het bodemleven, en daarmee de structuur en beschikbaarheid van nutrienten. Het kan lang goed goed, door steeds meer te bewerken, maar uiteindelijk kost het meer dan tevreden zijn met een wat lagere jaarlijkse opbrengst, en minder kosten van bewerken. |
michaelmoore | dinsdag 17 juni 2025 @ 17:36 |
quote: goede vraag , hongarije https://ingatlan.com/33602908 = 1 euro per m2 en ook frankrijk heeft veel goedkope landbouwgrond , leg dat eens voor aan de overheid
quote: En het bemesten en bewerken van land om de productiviteit te verhogen put vaak op langere duur de bodem uit, reduceert het bodemleven, en daarmee de structuur en beschikbaarheid van nutrienten.
Het kan lang goed goed, door steeds meer te bewerken, maar uiteindelijk kost het meer dan tevreden zijn met een wat lagere jaarlijkse opbrengst, en minder kosten van bewerken. nee dat is onzin , Groen Links , voedselbos geklets Het kostte enorm veel moeite en tijd om de Flevo en de NOP geschikt te maken voor landbouw en nu is het perfecte landbouwgrond met een goede structuur
Anders dan was het nu nog zeebodem geweest Overigens zou droogleggen van zee voor landbouw nooit meer goed gevonden worden van de almachtige stikstof mensen
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuin/gezonde-bodem/ NOP is iets zwaardere klei , goed voor suikerbieten en aardappels , de Flevo is lichtere klei , zavel bijna ,meer geschikt voor fruitteelt https://www.flevoland.nl/(...)bouw-meerdere-smaken
heidegronden zonder stikstof en mineralen zijn niet vruchtbaar en volslagen ongeschikt voor voedselproductie , maar ook water is belangrijk , dus niet te droog , hooggelegen gronden zijn moeilijk , maar ook snelle afvoer van overtollige water, kortom praat eens met een volkstuinder die ieder najaar voor de vorst gaat spitten , dus niet met een GL voedselbos mens
----------------------------------- paprika- en tomatentelers gebruiken substraat , met exact de juiste minerale voeding , dus helemaal geen grond in een kas en vrij van parasieten, die kwaliteit kun je in een voedselbos niet krijgen
quote: In een kas is dat meestal steenwol of kokosturf. Deze substraten zitten in een plastic zak in de vorm van matten. Bovenin elke mat worden in het algemeen 3 plantgaten gemaakt. De meeste moderne paprikatelers hebben de matten boven de grond en telen de paprika's in hangende goten. Bekijk deze YouTube-video Bekijk deze YouTube-video
[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 18-06-2025 20:10:55 ] |
michaelmoore | woensdag 18 juni 2025 @ 17:49 |
quote: Op dinsdag 17 juni 2025 10:28 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Maar jij beweert juist dat onze delta vanzelf al zo vruchtbaar is. Maar nu zeg je dat de grond vruchtbaar gemaakt wordt door het precies bemesten. Waarom dat dan niet ergens anders doen, waar weinig mensen wonen, en die landbouwgrond in Nederland gebruiken om te wonen? jij bent sterk als je regelmatig naar de sportschool gaat En dan zeg ik, die George die is sterk
Dan zeg ik, hij doet er veel voor , en dan zeg jij , waarom ? Hij is toch sterk, waarom moet ie dan trainen, .
Door het overwaaien van stikstof zal ook de natuur in Nederland vruchtbaar worden , maar dat willen we niet, we willen schrale natuur net als in Oostbloklanden waar soms 50% van het land wilde natuur is
vroeger was 50 % van Nederland arme grond veel zand en natte veen grond Bij het aanleggen van nieuwe natuur proberen we dat weer een beetje na te bootsen
[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 18-06-2025 18:35:19 ] |
George_of_the_Jungle | woensdag 18 juni 2025 @ 23:36 |
De Nederlandse Delta is vruchtbaar omdat de bodem over vele duizenden jaren gevoed is met nutrienten die aangevoerd zijn door de rivieren. Daarin had je gelijk, maar boeren putten de bodem uit met de huidige landbouwtechnieken, tenzij ze flink bemesten. Er zijn landbouwpraktijken waarbij men veel minder bemest, maar dan zal de opbrengst ook minder zijn, maar ook de stikstof uitstoot (en dus ook neerslag in de omgeving). Veel van de stikstof die in Nederland neerkomt, wordt ook in Nederland uitgestoten, en ja, schrale gronden hebben een veel hogere biodiversiteit (maar niet zozeer hogere biomassa!). Veel land in de oostbloklanden is braak komen te liggen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, en het verlaten van de staatsboerderijen, dat heeft bijv geleid tot een enorme toename van kwartelkoningen, die je op een gegeven moment ook heel veel in Nederland aan kon treffen, inmiddels weer veel minder helaas. Het zou voor de natuur in Nederland ook echt niet verkeerd zijn als een flink deel van het agrarische land nieuwe bestemmingen krijgt (bebouwing en natuur). Dat raakt relatief weinig mensen (boeren), die daar goed voor gecompenseerd moeten worden (dat vrijwillige programmas voor uitkopen snel vollopen zegt genoeg over de motivatie daarvoor bij boeren), en veel mensen hebben er profijt van (groter aanbod huizen, hogere kwaliteit van leven door hogere biodiversiteit). |
michaelmoore | donderdag 19 juni 2025 @ 04:14 |
quote: Daarin heb ik geen gelijk, want dat heb ik helemaal niet gezegd Ik zei dat bemesting op basis van grondmonsters zorgen voor een vruchtbare landbouwgrond, daarvoor bestond Nederland uit een vette zompige zware klei, delen natte veen ook droge zandgronden met bos en heide
maar geen vruchtbare stikstof rijke gronden zoals nu de Flevopolder is ------------------------------------------------------------------------------ Je produceert wel erg veel voedselbos kletspraat, met als basis je privé ideeën
stikstof vastlegging is pas in de 20 st eeuw uitgevonden door meneer Haber en meneer Bosch zonder hen was er een enorme honger geweest in de wereld https://en.wikipedia.org/wiki/Haber_process
Maar stikstof ( Nitrogen) is ook de oorzaak van de bevolkingsexplosie en de welvaart
https://www.nature.com/articles/22672
[ Bericht 5% gewijzigd door michaelmoore op 19-06-2025 06:56:31 ] |
George_of_the_Jungle | donderdag 19 juni 2025 @ 11:25 |
quote: Op donderdag 19 juni 2025 04:14 schreef michaelmoore het volgende:[..] Daarin heb ik geen gelijk, want dat heb ik helemaal niet gezegd Ik zei dat bemesting op basis van grondmonsters zorgen voor een vruchtbare landbouwgrond, daarvoor bestond Nederland uit een vette zompige zware klei, delen natte veen ook droge zandgronden met bos en heide maar geen vruchtbare stikstof rijke gronden zoals nu de Flevopolder is ------------------------------------------------------------------------------ Je produceert wel erg veel voedselbos kletspraat, met als basis je privé ideeën stikstof vastlegging is pas in de 20 st eeuw uitgevonden door meneer Haber en meneer Boschzonder hen was er een enorme honger geweest in de wereld https://en.wikipedia.org/wiki/Haber_processMaar stikstof ( Nitrogen) is ook de oorzaak van de bevolkingsexplosie en de welvaart https://www.nature.com/articles/22672 Waarom had je het dan altijd over 'de vruchtbare delta' Schijnbaar heb ik je kennis toch weer overschat, en had je het een keer gewoon goed door geluk. Het delta gedeelte heeft niks met 'bemesting op basis van grondmonsters' te maken. Met bemesting en grondbewerking op basis van grondmonsters zou je alle gronden in principe vruchtbaar moeten kunnen maken. Waarom moet dat dan zo nodig in een land waar een enorme vraag is naar grond voor woningen, en veel mensen graag meer biodiversiteit zouden zien (meer dan er boeren zijn).
quote: Op zondag 26 maart 2023 09:03 schreef michaelmoore het volgende:[..] het gaat om het veranderen van een zeer vruchtbare delta in een arme natuurgebied wat daar de lol van is dat snapt geen mens Dat snapt alleen de Groen Links wandel elite in Brussel , je weet, de jongens die geen huizen willen bouwen maar wel asielzoekers toelaten [..]
quote: Op woensdag 12 april 2023 19:03 schreef michaelmoore het volgende:[..] Heide heeft een moeilijke toekomst in een zo vruchtbare delta als Nederland, uiteraard zal er ammoniak overwaaien bij het gieren en dan gaat er gras groeien in de heide
quote: Op vrijdag 28 april 2023 16:18 schreef michaelmoore het volgende:[..] ... Het is onontkombaardat er in een zo rijke, zo vruchtbare delta dat er wat stront in de uitgemergelde arme natuur waait en dan gaat daar ook wat groeien , ja dat klopt ...
quote:
quote:
quote: Op zaterdag 9 september 2023 09:57 schreef michaelmoore het volgende:Ik vind natuurflms mooi, maar om nu van de vruchtbare delta die Nederland is , de natuur van Canada te willen maken met beren en wolven dat gaat me veel te ver
quote: Op zaterdag 23 september 2023 19:10 schreef michaelmoore het volgende:[..] weet je wat een echt probleem is ?? Droogte , zonder water zal de stikstof ook haar zeer nuttige werk niet kunnen doen Dus zuinig zijn op landbouwgrond in een vruchtbare Delta, voor we spijt krijgen van aanleggen van natura2000 biotoopjes Dus geen landbouwbedrijven wegkopen om de Serengetti na te maken he
[ Bericht 57% gewijzigd door George_of_the_Jungle op 19-06-2025 11:40:40 ] |
michaelmoore | donderdag 19 juni 2025 @ 18:39 |
quote: akkerbouwers hebben Nederland vruchtbaar gemaakt met hulp van stront en kunstmest , dat heeft god niet gedaan Nederlands is een vruchtbare delta dat kan ook weer verarmen door uitspoeling en uitdroging of stikstof idioten
Nederland heeft 20 jaar over gedaan om Flevoland vruchtbaar te maken en nu willen linkse partijen er nieuwe natuur maken Je moet je bij landbouw niet zo focussen op koeien die 24 per dag in een hok staan, Maar wel op de akkerbouw die essentieel is voor Nederland , suikerbieten, aardappelen, bloembollen , fruitteelt, boomkweek en uien hebben heel veel stikstof korrels nodig ja https://eenvandaag.avrotr(...)-we-niet-doen-130916
MOB weet wel wat er moet gebeuren https://www.bnnvara.nl/ze(...)iting-van-tata-steel Ook circuit Zandvoort moet weg van de duinen rand
https://www.stichtingmobilisation.nl/tata-steel.html
quote: Mobilisation for the Environment (MOB) begint een juridische strijd om Tata Steel in IJmuiden gesloten te krijgen. Als eerste zet heeft MOB het provinciebestuur van Noord-Holland verzocht om intrekking van de natuurvergunning van het grote staalbedrijf. " Tata Steel is de grootste vervuiler van Nederland.
Het bedrijf heeft de grootste CO2-emissie van alle Nederlandse bedrijven", schrijft MOB met verwijzing naar landelijke cijfers over de uitstoot van broeikasgassen.
Naast de CO2-uitstoot wijst de organisatie op de hoge uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen door Tata. " De rook vanuit IJmuiden waait uit over heel Nederland en tast alle Natura 2000-gebieden aan." Alleen al in de nabijgelegen duinen van Noord-Holland gaat het volgens voorzitter Johan Vollenbroek om "astronomische hoeveelheden" ammoniak en stikstofoxiden.
Tata Steel "draagt bij aan het verval van vrijwel alle Nederlandse natuur", stelt MOB.
[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 20-06-2025 06:36:10 ] |
George_of_the_Jungle | vrijdag 20 juni 2025 @ 23:14 |
De Nederlandse delta is zo vruchtbaar omdat rivieren daar continue nutrienten naar toe voerden. Maar als je er intensieve landbouw op bedrijft, onttrek je meer nutrienten dan het grondleven zelf aan kan maken, dus moet je bemesten. Historisch kon men er dus goed landbouw bedrijven, omdat er erg veel voedingsstoffen al in de grond zaten, maar op den duur was er meer en meer (kunst-)mest nodig. Dat heeft dan verder weinig meer met 'vruchtbare grond' te maken. De bodemstructuur is ook maar op weinig plekken ideaal voor veel gewassen. Er zijn niet heel veel gewassen die het goed doen in de klei, en voor sommigen, bijvoorbeeld de bloembollenteelt, zijn erg veel insecticiden/pesticiden/herbiciden nodig. |
michaelmoore | zaterdag 21 juni 2025 @ 08:41 |
quote: Op vrijdag 20 juni 2025 23:14 schreef George_of_the_Jungle het volgende:De Nederlandse delta is zo vruchtbaar omdat rivieren daar continue nutrienten naar toe voerden. Maar als je er intensieve landbouw op bedrijft, onttrek je meer nutrienten dan het grondleven zelf aan kan maken, dus moet je bemesten. Historisch kon men er dus goed landbouw bedrijven, omdat er erg veel voedingsstoffen al in de grond zaten, maar op den duur was er meer en meer (kunst-)mest nodig. Dat heeft dan verder weinig meer met 'vruchtbare grond' te maken. De bodemstructuur is ook maar op weinig plekken ideaal voor veel gewassen. Er zijn niet heel veel gewassen die het goed doen in de klei, en voor sommigen, bijvoorbeeld de bloembollenteelt, zijn erg veel insecticiden/pesticiden/herbiciden nodig. kletsmajoor , zonder kunstmest was de bodem puur slecht gebleven, stikstof is de groeimotor voor gewassen
ploegen , diep spitten en eggen en drainage is noodzakelijk om de grond luchtig en wateropgevend te maken , daarna de mineralen in de aanbevolen hoeveelheden voor je gewas toedienen
Voor aardappelen heb je een andere samenstelling van mineralen / kunstmest nodig dan voor mais, bloembollen of onderstammen
Begin eens een volkstuintje dan leer je wat over grondmonsters en kunstmest van je collega tuinders, echt serieus bedoeld
Bekijk deze YouTube-video
[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 21-06-2025 21:45:58 ] |
michaelmoore | zaterdag 21 juni 2025 @ 13:18 |
quote: Op vrijdag 20 juni 2025 23:14 schreef George_of_the_Jungle het volgende:De Nederlandse delta is zo vruchtbaar omdat rivieren daar continue nutrienten naar toe voerden. Maar als je er intensieve landbouw op bedrijft, onttrek je meer nutrienten dan het grondleven zelf aan kan maken, dus moet je mesten met kunstmest. wat is volgend jou het verschil tussen nutriënten en kunstmest ???
https://www.eurofins-agro.com/nl-nl/stikstof-longread

quote: Stikstoftekort Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen die alle planten nodig hebben om goed te groeien. Stikstof zorgt voor gezonde, groene groei en sterke ontwikkeling. Dit is vooral belangrijk voor planten met veel bladeren zoals spinazie, boerenkool, broccoli, bomen en struiken, maar alle planten hebben stikstof nodig.
Symptomen van stikstoftekort Bleke, vergelende bladeren (omdat bladgroen is verdwenen) Bladeren kunnen een roze tint hebben Gestoorde of spichtige groei Laat de bladeren vallen.
quote: Definitie: Nutriënten of voedingsstoffen zijn de ongeveer twintig chemische elementen waarvan bekend is dat ze essentieel zijn voor de groei van levende organismen, onder andere stikstof, zwavel, fosfor en koolstof.
Ok Nutriënten daar bedoel je dus gewoon kunstmest mee, NPK en sporenelementen Nutriënten, dat klinkt Hocus Pocus he, klinkt veel beter dan kunstmest
Dit is een zak met nutrienten , stikstof, kali en fosfor

[ Bericht 10% gewijzigd door michaelmoore op 22-06-2025 04:35:16 ] |
michaelmoore | zaterdag 21 juni 2025 @ 22:44 |
quote: jij bent een hele grote kletsmajoor , net als de meeste linkse zolderkamer wijsneuzen die akkerbouwland Nederland in een nieuwe wildernis willen veranderen met Poolse konikpaarden , Duitse wolven en Roemeense beren En een grote Ecologische Hoofd Structuur willen aanleggen , wat the fuck dat ook moge betekenen Nederland is geen Serengeti, en zal dat ook nooit worden
https://www.nieuweoogst.n(...)-nederland-en-belgie Nederland is DE vruchtbare Delta van Europa, geen woeste wildernis die je op TV ziet op kanaal 33 Die spelletjes van ambtelijke linkse wijsneuzen met wilde dieren in Nederland is wel een keer klaar
Nederland is de voedselkast van Europa, geen dierentuin, opzouten met die wilde beesten en voedselbos kringloopidioten Ga werk zoeken
quote: Pleidooi voor 'status aparte' voor vruchtbare delta Nederland en België Brusselse regelgeving moet veel meer rekening houden met de specifieke teeltomstandigheden in de vruchtbare delta in de lage landen. Met die boodschap starten LTO Nederland en de Vlaamse Boerenbond een gezamenlijk lobby richting de Europese verkiezingen in juni. Landbouwminister Piet Adema steunt deze visie.
[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 22-06-2025 19:10:54 ] |
michaelmoore | zondag 22 juni 2025 @ 09:36 |
quote: Dat kan ja, mits er voldoende grondwater is en het niet puur geel zand is , ook dan kan het , maar dan duurt het wat langer
we kunnen ook heidevelden heel vruchtbaar maken , maar dat vind de wandelelite van GroenLinks niet leuk https://nl.wikipedia.org/(...)stofwortelknolletjes Dan hebben we eerst heel heel veel stront nodig en lupine zaaien om stikstof in de grond te krijgen
quote: Lupine is een prachtig gewas. Het ziet er aantrekkelijk uit in het landschap. Lupine is goed voor de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Het trekt insecten aan, haalt stikstof uit de lucht en slaat dat op in de wortels. Hiermee is het een natuurlijke bemester en ook het gewas dat daarna komt heeft geen bemesting nodig. Lupine kan goed in Nederland geteeld worden, op relatief arme zandgronden. ------------------------------------- Overigens is Ukraine ook een tropische platte Delta die 50.000.000 jaar geleden onder water stond gelijk aan de Flevo , in de tijd dat er vissen in Limburg rondzwommen https://www.visitzuidlimb(...)btropische-krijtzee/

Bekijk deze YouTube-video
[ Bericht 69% gewijzigd door michaelmoore op 22-06-2025 19:46:16 ] |
George_of_the_Jungle | maandag 23 juni 2025 @ 19:36 |
Zo te zien een gevoelige snaar geraakt Ik heb jaren in kassen gewerkt, familie die een akkerbouw bedrijf hadden. Ik weet er echt wel wat van. Het punt zit hem erin dat jij gelijk hebt wanneer je zegt dat Nederland een vruchtbare delta is, alleen bedoel je dat anders (de delta is volgens jou vruchtbaar gemaakt met preciese bemesting). De Nederlandse delta is van nature vruchtbaar, maar de huidige landbouw put de grond al snel uit, waardoor dus bemesting en verwerking nodig is. Alleen raakt de bodem, en de biodiversiteit, die de landbouw ook ondersteunen in steeds verder verval. De bodem houdt steeds moeilijker op de juiste manier vocht vast door verdichting, en tegelijkertijd wordt door extremer weer (vaker en extremer droogtes, vaker en extremer nat weer) door klimaatverandering dat juist een extra uitdaging. Door afname biodiversiteit, en dat extremere weer, krijgen pesten ook weer vaker vrij spel omdat de predators van hun het niet aan kunnen. Veel kun je opvangen met beregening, bemesting, pesticiden, herbiciden, etc, maar je komt in een negatieve spiraal terecht, waarin je steeds meer actief moet doen (wat kosten en moeite meebrengt), tegen een steeds onzekerdere hoeveelheid opbrengst (door al die extra uitdagingen, die deels door het eigen handelen komen). Maar goed, boeren zullen vrijwel altijd kiezen wat ze altijd hebben gedaan, want 'dat werkte'. Zo zijn we ook in de stikstofproblematiek geeindigd, dat is al vele tientallen jaren bekend, maar en de ingrepen die daarvoor nodig zijn worden alleen maar groter. |
michaelmoore | maandag 23 juni 2025 @ 19:45 |
Een linkse drama queen ben je Dat woordje vruchtbaar dat vind jij wel mooi he
quote: Ieder gewas heeft de juiste mineralen nodig, daarvoor neem je grondmonsters en geef je de grond exact wat het gewas dat je wilt telen nodig heeft op basis van het bemestingsadvies van het lab https://nutrinorm.nl/meststoffen/stikstofbemesting-suikerbieten/ Slechte bladstand geeft matige assimilatie en dus matige bietgroei https://www.eurofins-agro.com/nl-nl/orderformulieren Daarnaast hebben we universiteiten om dit te optimaliseren zodat we efficiënt produceren https://www.wur.nl/ in 1970 plukten we 15.000 kilo appels van een hectare, 20 jaar later 40.000 kilo , nu hoor ik dat men zelf wel 85000 kilo van de allerbeste kwaliteit plukt , de wetenschap brengt ons op dat niveau
quote: En Afrika niet vruchtbaar? Al met al kom je daar bijna op 1 dier per hectare, in een natuurlijk landschap, zonder extra kunstmest. En in veel gebieden in Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Zuid Afrika, Kenia en andere heb je heel goede, productieve landbouwgronden. Het ligt vaker aan de politiek dat het vaak niet veel produceert, dan aan de grond of het klimaat. Afrika kan dit niveau van voedselproductie niet aan, door gebrek aan waterpompen en aan Stikstof bemesting
In Zuid Afrika ook , maar kunstmest kost geld , veel geld Het enige dat politiek zou kunnen doen is kunstmest kopen, desnoods via een coöperatie of ontwikkelingshulp, probleem is dat veel politici ook van die linkse drollen zijn net als jij, die niets van kunstmest of gewasbescherming willen weten , of die mensen honger hebben kan ze geen zak schelen
Bekijk deze YouTube-video
quote: Op maandag 23 juni 2025 19:36 schreef George_of_the_Jungle het volgende: De Nederlandse delta is van nature vruchtbaar, maar de huidige landbouw put de grond al snel uit, waardoor dus bemesting en verwerking nodig is. Alleen raakt de bodem, en de biodiversiteit, die de landbouw ook ondersteunen in steeds verder verval. De bodem houdt steeds moeilijker op de juiste manier vocht vast door verdichting, en tegelijkertijd wordt door extremer weer (vaker en extremer droogte, vaker en extremer nat weer) door klimaatverandering dat juist een extra uitdaging. Door afname biodiversiteit, en dat extremere weer, krijgen pesten ook weer vaker vrij spel omdat de predators van hun het niet aan kunnen. Veel kun je opvangen met beregening, bemesting, pesticiden, herbiciden, etc, maar je komt in een negatieve spiraal terecht, waarin je steeds meer actief moet doen (wat kosten en moeite meebrengt), tegen een steeds onzekerdere hoeveelheid opbrengst (door al die extra uitdagingen, die deels door het eigen handelen komen). Je blijft maar je Groen Links dogma herhalen
we hebben juist steeds minder grond nodig door toepassing van substraat ipv grond in de kassen, met niets dan mineralen , als stikstof , fosfor en Kali en sporenelementen Substraat Grond is ook een substraat, niet meer dan dat Nederland is een delta , plat en nat, heel goed voor aardappels , Uien , bloembollen , fruitteelt, heel anders dan Portugal of Oostenrijk, daar kun je goed wolven laten lopen
quote: Een substraat is, met name in de glastuinbouw, een kunstmatige bodem voor plantengroei. Voordelen van een substraat boven grond zijn de controleerbaarheid van de toegevoerde voedingsstoffen en de gemakkelijke manier om het substraat te ontsmetten. grond is niet noodzakelijk voor een goede oogst , alleen N, P, K en sporenelementen, en goede capillaire eigenschappen grond is niet meer dan een fiets om ergens te komen, grond kun je vervangen door steenwol of iets anders dat goed water opgevend is ook kun je de kunstmest (of nutriënten zo je wilt ) via het water toedienen alsmede temperatuur en luchtvochtigheid reguleren zo zie je ook de (klein) fruitteelt zeer snel volledig door computers gestuurd worden met een perfect product als eindresultaat
quote: NPK meststoffen zijn onmisbaar in de tuinbouw, omdat zonder het gebruik van stikstof, fosfor en kalium er geen gezonde groei voor het gewas mogelijk is Ook in de akkerbouw gaan we steeds verder in het gebruik van de juiste dosering NPK en aanwending van het vanggewas als bemester
Ook koeien hoeven niet meer buiten te komen voor een prima melkgift 3 x daags , en krijgen ook de perfecte voeding per koe Nederland heeft land- en tuinbouw tot een absolute wetenschap verheven, en in deze platte natte delta is wel ruimte voor wat meer woningbouw, maar om voor wolven , tijgers en Poolse paarden te kijken in een nieuwe wildernis gaan we beter naar de Beekse Bergen https://normecgroenagrocontrol.com/sectoren/agf/
[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 25-06-2025 06:53:52 ] |
George_of_the_Jungle | woensdag 25 juni 2025 @ 09:54 |
quote: Op maandag 23 juni 2025 19:45 schreef michaelmoore het volgende:Een linkse drama queen ben je Dat woordje vruchtbaar dat vind jij wel mooi he [..] Ieder gewas heeft de juiste mineralen nodig, daarvoor neem je grondmonsters en geef je de grond exact wat het gewas dat je wilt telen nodig heeft op basis van het bemestingsadvies van het lab https://nutrinorm.nl/meststoffen/stikstofbemesting-suikerbieten/Slechte bladstand geeft matige assimilatie en dus matige bietgroei https://www.eurofins-agro.com/nl-nl/orderformulierenDaarnaast hebben we universiteiten om dit te optimaliseren zodat we efficiënt produceren https://www.wur.nl/in 1970 plukten we 15.000 kilo appels van een hectare, 20 jaar later 40.000 kilo , nu hoor ik dat men zelf wel 85000 kilo van de allerbeste kwaliteit plukt , de wetenschap brengt ons op dat niveau [..] Afrika kan dit niveau van voedselproductie niet aan, door gebrek aan waterpompen en aan Stikstof bemesting Commerciele boeren in Afrika hebben zoveel stikstof als ze willen hebben. Vrienden van me hebben een boerderij van 100.000 hectare, hun eigen combines, die gaan zichzelf echt niet tekort doen op stikstof.
quote: In Zuid Afrika ook , maar kunstmest kost geld , veel geld
Er zitten in Johannesburg en Pretoria meer ferrari-dealers dan in Nederland, het toont je gebrek aan kennis door Afrika simpelweg als arm te bestempelen.
quote: Het enige dat politiek zou kunnen doen is kunstmest kopen, desnoods via een coöperatie of ontwikkelingshulp, probleem is dat veel politici ook van die linkse drollen zijn net als jij, die niets van kunstmest of gewasbescherming willen weten , of die mensen honger hebben kan ze geen zak schelen Je hebt geen idee hoe dingen werken in Afrika.
quote: Bekijk deze YouTube-video[..] Je blijft maar je Groen Links dogma herhalen we hebben juist steeds minder grond nodig door toepassing van substraat ipv grond in de kassen, met niets dan mineralen , als stikstof , fosfor en Kali en sporenelementen SubstraatGrond is ook een substraat, niet meer dan dat Nederland is een delta , plat en nat, heel goed voor aardappels , Uien , bloembollen , fruitteelt, heel anders dan Portugal of Oostenrijk, daar kun je goed wolven laten lopen [..] grond is niet noodzakelijk voor een goede oogst , alleen N, P, K en sporenelementen, en goede capillaire eigenschappen grond is niet meer dan een fiets om ergens te komen, grond kun je vervangen door steenwol of iets anders dat goed water opgevend is ook kun je de kunstmest (of nutriënten zo je wilt ) via het water toedienen alsmede temperatuur en luchtvochtigheid reguleren zo zie je ook de (klein) fruitteelt zeer snel volledig door computers gestuurd worden met een perfect product als eindresultaat [..] Ook in de akkerbouw gaan we steeds verder in het gebruik van de juiste dosering NPK en aanwending van het vanggewas als bemester Ook koeien hoeven niet meer buiten te komen voor een prima melkgift 3 x daags , en krijgen ook de perfecte voeding per koe Nederland heeft land- en tuinbouw tot een absolute wetenschap verheven, en in deze platte natte delta is wel ruimte voor wat meer woningbouw, maar om voor wolven , tijgers en Poolse paarden te kijken in een nieuwe wildernis gaan we beter naar de Beekse Bergen https://normecgroenagrocontrol.com/sectoren/agf/ Er zit meer in grond dan NPK en goede capillaire eigenschappen die zorgen voor goede groei gewassen. De rol van het bodemleven wordt in de landbouw onderschat. Ook in de grond zitten pesten en goede organismen. Iedereen met een volkstuintje weet dat je niet jaar in jaar uit aardappelen op hetzelfde stukje moet telen, want dan krijg je ziektes.
Telen op steenwol, of in die flats die je tegenwoordig ziet, zijn juist gericht op heel steriele teelt. Dat gaat goed zolang er geen pesten in komen. Als die erin komen, heb je een probleem, want de predatoren van pesten zijn er niet. In kassen kun je dan ook weer niet makkelijk spuiten, want dat vervuilt. Daarom is een bedrijf als Koppert ook zo gigantisch gegroeid de afgelopen decennia. En er komen nog veel meer pesten aan, en voor sommigen heeft Koppert nog geen zicht op een oplossing ervoor.
Ik ken WUR wel, heb er verschillende diplomas gehaald  |
michaelmoore | woensdag 25 juni 2025 @ 18:19 |
quote: Op woensdag 25 juni 2025 09:54 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Commerciele boeren in Afrika hebben zoveel stikstof als ze willen hebben. Vrienden van me hebben een boerderij van 100.000 hectare, hun eigen combines, die gaan zichzelf echt niet tekort doen op stikstof. [..] dus jij begrijpt nu eindelijk, samen met al je 100.000 GL vrienden het nut van stikstof in land- en tuinbouw je gaat vooruit
quote: jij en een diploma , zal wel een voedselbos diploma van Groen Links zijn
[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 27-06-2025 18:49:59 ] |
George_of_the_Jungle | woensdag 25 juni 2025 @ 22:52 |
quote: Op woensdag 25 juni 2025 18:19 schreef michaelmoore het volgende:[..] dus jij begrijpt nu samen met al je 100.000 vrienden het nut van stikstof in land- en tuinbouw je gaat vooruit [..] jij en een diploma , zal wel een voedselbos diploma van Groen Links zijn Ik snap wel het nut van bemesten, maar dat werkt maar tot op zekere hoogte, en zekere duur. Goeie landbouwgrond is meer dan structuur, mineralen en regen. De grond in veel gebieden raakt uitgeput, verdicht, verzilt. Het antwoord totnutoe is altijd geweest meer bewerken, meer bemesten, meer pesticiden, meer herbiciden. Op een gegeven moment werkt dat niet meer. Die voorbeelden zijn er ook uit de plantenveredeling. Men bracht een rijst op de markt met een hoger gehalte van een bepaald vitamine (B?), omdat men in regio's er een tekort aan had. Dat werkte goed, groeide goed, men bleef het veredelen om de opbrengst te verhogen, zodat het afgesteld was op de gebruikte middelen, etc. Tot de opbrengsten terugliepen. En toen men een studie deed welke gewassen de meeste opbrengst hadden, bleek het het originele ras te zijn, en was men dus terug bij af.
DiplomaS, en geen is over voedselbossen. |
michaelmoore | woensdag 25 juni 2025 @ 23:21 |
quote: Op woensdag 25 juni 2025 22:52 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Ik snap wel het nut van bemesten, maar dat werkt maar tot op zekere hoogte, . De grond in veel gebieden raakt uitgeput, verdicht, verzilt. Het antwoord totnutoe is altijd geweest meer bewerken, meer bemesten, meer pesticiden, meer herbiciden. Op een gegeven moment werkt dat niet meer. Die voorbeelden zijn er ook uit de plantenveredeling. Men bracht een rijst op de markt met een hoger gehalte van een bepaald vitamine (B?), omdat men in regio's er een tekort aan had. Dat werkte goed, groeide goed, men bleef het veredelen om de opbrengst te verhogen, zodat het afgesteld was op de gebruikte middelen, etc. Tot de opbrengsten terugliepen. En toen men een studie deed welke gewassen de meeste opbrengst hadden, bleek het het originele ras te zijn, en was men dus terug bij af. Je verzint van alles, Kletsmajoor ,
Tot dusver is de land en tuinbouw erin geslaagd om iedere 25 jaar de productie te verdubbelen, de kwaliteit te verdubbelen en de smaak fors te verbeteren Tevens ontwikkeling van nieuwe resistente rassen middels gentechnologie, door Plantenveredeling , en moderne computergestuurde teeltmethoden https://www.wur.nl/nl/ond(...)he-modificatie-1.htm https://www.vegetables.bayer.com/nl/nl-nl/producten.html Ieder jaar komt er een nieuwe soort appels op de markt die beter, productiever, mooier, sterker en beter te bewaren is , met de smaak van nectarines, die jaarrond te bewaren zijn zodat er geen appels van Zuid-Afrika of Zuid-Amerika hoeven te komen en die worden door jou gedachteloos gekocht en gegeten En toch herhaal je eindeloos en eindeloos het Groen Links voedselbos dogma


quote: Momenteel wordt meer dan 90 procent van de Amerikaanse maïs, katoen en sojabonen geproduceerd met behulp van genetisch gemodificeerde rassen . In dit dataproduct worden genetisch gemodificeerde gewassen grofweg geclassificeerd als herbicidetolerant (HT), insectresistent (Bt) of gestapelde rassen die een combinatie zijn van zowel HT- als Bt-eigenschappen.4 jan 2025
quote: Het principe van de plantenveredeling is zo veel mogelijk goede eigenschappen in één plantenras te verenigen. Gewenste eigenschappen kunnen zijn
Hoge opbrengst per plant of per hectare Optimale smaak Optimale esthetische kenmerken (zoals sierplanten of fruit) Resistentie tegen ziektes Goede aanpassing aan omstandigheden (bodem, weer) Meer vitamine (gezondere groente)
quote: Op woensdag 25 juni 2025 22:52 schreef George_of_the_Jungle het volgende:Men bracht een rijst op de markt met een hoger gehalte van een bepaald vitamine (B?), omdat men in regio's er een tekort aan had. Dat werkte goed, groeide goed, men bleef het veredelen om de opbrengst te verhogen, zodat het afgesteld was op de gebruikte middelen, etc. Tot de opbrengsten terugliepen. En toen men een studie deed welke gewassen de meeste opbrengst hadden, bleek het het originele ras te zijn, en was men dus terug bij af. https://scientias.nl/rijs(...)gen-zout-en-droogte/
diepwortelende rijst die tegen droogte en zout kan bedoel je, ook wordt gewerkt aan zout resistente aardappelen
quote: 10 miljard mensen op de wereld Met dank aan genetische modificatie kunnen rijstgewassen overleven in steeds onherbergzamere gebieden. Dit moet ook wel: door bevolkingsgroei - naar verwachting passeert de wereldbevolking over 60 jaar de mijlpaal van 10 miljard mensen - en klimaatverandering is er een oplossing nodig om wereldwijde voedselzekerheid te garanderen.
[ Bericht 0% gewijzigd door michaelmoore op 26-06-2025 07:26:56 ] |
George_of_the_Jungle | donderdag 26 juni 2025 @ 08:49 |
Je slikt de mooie praatjes van landbouw lobby als warme broodjes. De appels die je laat zien zijn gala appels, die worden in Nederland in september geplukt,en zijn dan ergens tot maart houdbaar. Een andere appel die je tegenwoordig veel ziet is de Pink Lady, die vrijwel uitsluitend in Australië wordt verbouwd. Australië is overigens zo'n land waar ze veel last hebben van verzilting. Planten resistent(er) maken tegen ziektes is mooi, maar die ziektekiemen zitten ook niet stil. Het nadeel is is dat bij veel gewassen de genetische diversiteit laag is (in het extreme geval bij cassave die allemaal identiek zijn). Muteert een ziektekiem zodanig dat het een resistent gewas weer aan kan tasten, dan kan dat heel snel op grote schaal gebeuren. En het gewas kan weinig zelf doen, want de genetische diversiteit ontbreekt. Dan moet je wel veredelen. Maar je ziet steeds vaker ziektes die enorme gebieden gewassen aantasten. Zoals bijv Fusarium in bananen, of Xylelia in olijven. |
michaelmoore | donderdag 26 juni 2025 @ 09:22 |
quote: Op donderdag 26 juni 2025 08:49 schreef George_of_the_Jungle het volgende:Je slikt de mooie praatjes van landbouw lobby als warme broodjes. De appels die je laat zien zijn gala appels, die worden in Nederland in september geplukt,en zijn dan ergens tot maart houdbaar. Een andere appel die je tegenwoordig veel ziet is de Pink Lady, die vrijwel uitsluitend in Australië wordt verbouwd. Australië is overigens zo'n land waar ze veel last hebben van verzilting. die landbouwlobby , is de landbouw universiteit Wageningen , die zijn niet idioot he Maar jouw enig bron zijn wolven liefhebbers van GroenLinks in het voedselbos, en XR rebellion ,die zijn wel flink gestoord
https://www.wur.nl/nl/ond(...)he-modificatie-1.htm
Er zijn de laatste drie jaar al 5 nieuwe fruitrassen op de markt gekomen, middels gentechnologie, het gaat snel ook door AI https://www.nfofruit.nl/n(...)pese-rasbescherming/ schurftresistente appels hoef je niet te spuiten met captan
[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 26-06-2025 11:50:18 ] |
George_of_the_Jungle | donderdag 26 juni 2025 @ 11:21 |
quote: Dit is eigenlijk wat er mis is. Het probleem is dat de bodem verzilt. De oplossing op de lange termijn is om te zorgen dat die bodem niet verzilt. Die verzilting gebeurt door het toevoegen van mineralen, bewerking, uitspoeling door beregening etc. Maar wat doet men? Men gaat een ras maken wat wel tegen de huidige verzilting kan. Maar die verzilting is een proces, over 10-20 jaar is de bodem nog zilter. Het genetische gemodificeerde ras kan het wel een tijdje aan, maar ook daar zitten grenzen aan. De rest van de biodiversiteit, ook al zijn die nog zo nuttig, die leggen het loodje. En dan vinden we het vreemd dat het boerenland zo arm is aan biodiversiteit, want het is toch eigenlijk mooie groene natuur? |
George_of_the_Jungle | donderdag 26 juni 2025 @ 11:22 |
quote: Olijfbomen snel vervangen gaat niet lukken, ook niet met AI. |
michaelmoore | donderdag 26 juni 2025 @ 11:34 |
quote: Op donderdag 26 juni 2025 11:21 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Dit is eigenlijk wat er mis is. Het probleem is dat de bodem verzilt. De oplossing op de lange termijn is om te zorgen dat die bodem niet verzilt. Die verzilting gebeurt door het toevoegen van mineralen, bewerking, uitspoeling door beregening etc. Maar wat doet men? Men gaat een ras maken wat wel tegen de huidige verzilting kan. Maar die verzilting is een proces, over 10-20 jaar is de bodem nog zilter. Het genetische gemodificeerde ras kan het wel een tijdje aan, maar ook daar zitten grenzen aan. De rest van de biodiversiteit, ook al zijn die nog zo nuttig, die leggen het loodje. En dan vinden we het vreemd dat het boerenland zo arm is aan biodiversiteit, want het is toch eigenlijk mooie groene natuur? Er is met jou iets mis , verder niet
groene gras komt door voldoende stikstof , zonder stikstof geen groen gras zolang we stikstofkorrels strooien zal het groen blijven, maak je niet ongerust weilanden zijn niet mooie natuur, weilanden zijn landbouwgebied, voor gras, mais, aardappels en fruit , niet voor wolven
verzilting heeft helemaal NIETS , NIETS , NIETS met kunstmest te maken, verzilting komt door de oprukkende zee en door de sluis van IJmuiden Met al die cruiseschepen komt er ook erg veel zout water mee
quote: In een sluis tussen zoet en zout water staat altijd stroom. Dat komt omdat twee 'soorten' water elkaar verdringen als de sluis opengaat. Zout water heeft een hoger soortelijk gewicht en is meestal enkele graden kouder dan zoet water. Daardoor is zout water zwaarder dan zoet water. In een gesloten sluis staat een (min of meer gelaagd) mengsel van zoet en zout. Als de sluisdeuren aan de zeekant opengaan, stroomt zout water naar binnen en dat zakt onder het zoete(re) water in de sluis. Dat laatste kan dan maar één kant op: als oppervlaktestroom door de geopende sluisdeuren naar buiten. De zoutdam van 100 miljoen
 https://nos.nl/artikel/25(...)iden-werkt-niet-goed https://www.parool.nl/ned(...)fwatering~b83c88626/
quote: Honderd miljoen kostende zoutdam bij IJmuiden hindert de afwatering De ruim 100 miljoen euro kostende 'zoutdam' bij IJmuiden gaat de problemen met verzilting van het Noordzeekanaal voorlopig niet oplossen.
Al na een paar maanden moet Rijkswaterstaat bijsturen om risico's op wateroverlast in de Randstad te voorkomen
Rijkswaterstaat besloot tot de bouw van de zoutdam toen bleek dat de nieuwe, grotere zeesluis bij IJmuiden vanaf 2022 zoveel zout water naar het Noordzeekanaal liet stromen dat verzilting landbouw, natuur en drinkwaterwinning bedreigde. Een soort brievenbus op de bodem van het spui- en gemaalcomplex naast de sluis moest het zwaardere zoute water als het ware terugduwen richting de Noordzee.
Tijdens het proefdraaien is de afgelopen maanden gebleken dat de zoutdam een nieuw hoofdpijndossier dreigt te worden. Het zoutere water zorgt voor een lager waterpeil ter hoogte van het gemaal dat overtollig hemelwater en oppervlaktewater afvoert uit het Noordzeekanaal. Om te voorkomen dat die pompen droog komen te staan en kapotgaan doordat er lucht in komt, ziet Rijkswaterstaat zich gedwongen maatregelen te nemen.
Terug naar de Noordersluis Voorlopig houdt Rijkswaterstaat de zakdeur open van de zoutdam, waardoor die minder goed werkt. Consequentie daarvan is dat de zeesluis weer minder vaak inzetbaar is.
Tot de bouw van de zoutdam ging de nagelnieuwe sluis, die 800 miljoen euro heeft gekost, in plaats van zeventig keer per week maar drie tot tien keer per week open. . Daarnaast zit er onder de Flevopolder een groot stuwmeer van zout water, dat is een groot probleem voor de landbouw daar , water oppompen in droge maanden is niet mogelijk
quote: Het IJsselmeer en het centrale deel van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn grotendeels brak tot zeer brak tot een diepte van ongeveer NAP40 m. Op een grotere diepte (NAP40 m tot NAP60 m) is het grondwater onder het IJsselmeer zeer brak tot zout en is vooral rond Almere een groot zout tot zeer zout gebied te vinden.
[ Bericht 8% gewijzigd door michaelmoore op 27-06-2025 18:48:34 ] |
michaelmoore | donderdag 26 juni 2025 @ 11:44 |
quote: O vast wel, waar geld is, is wetenschap In olijfolie gaan miljarden om , olijfolie is zeer gezond, houdbaar, gewild en heel goed te verkopen , goed imago Ik voorspel een prachtige, prachtige toekomst voor olijven , speciaal in Nederland
Prachtig product voor voedselbossen , hoef je niets aan te doen en kunnen goed tegen droogte
quote: Kun je olijven groeien in Nederland? Alles over de Olijfboom - Blog De Olea Europaea, is een groeiend populaire plant. Behalve in het Middelandse-Zeegebied, waar deze plant van oorsprong groeit, zien we deze plant in Nederland ook steeds meer. Deze mediterrane tuinplant is het hele jaar een mooi gezicht, in pot op het terras of in de volle grond
Is een Olea Europaea winterhard? Olijfboom in de winter | Winterharde olijfbomen - BoomNL De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen. De olijfboom is een geliefde boom in Nederland door zijn groenblijvende blad en zijn mediterrane uitstraling.
. Bekijk deze YouTube-video https://nl.oliveoiltimes.(...)ve-tree-genome/51953
quote: Door de genetische code van de olijfboom te begrijpen, kunnen wetenschappers verschillende factoren begrijpen die verband houden met de boom, waaronder de levensduur, het aanpassingsvermogen aan droge omstandigheden en verschillen tussen de variëteiten, maten en smaak van olijven. Uiteindelijk zal dit ook nieuw onderzoek mogelijk maken naar genetische verbetering voor de productie van olijven en olijfolie, en hoe de olijfboom te beschermen tegen bacteriën en infecties.
Om verder onderzoek te vergemakkelijken, is de volledige sequencing van het olijfboomgenoom beschikbaar gemaakt in het publieke domein op de GigaScience GigaDB-database.
[ Bericht 14% gewijzigd door michaelmoore op 27-06-2025 14:16:23 ] |
michaelmoore | donderdag 26 juni 2025 @ 12:21 |
quote: Op donderdag 26 juni 2025 08:49 schreef George_of_the_Jungle het volgende:Je slikt de mooie praatjes van landbouw lobby als warme broodjes. De appels die je laat zien zijn gala appels, die worden in Nederland in september geplukt,en zijn dan ergens tot maart houdbaar. die nieuwe appelras is de Bloss https://www.nieuweoogst.n(...)elt-een-impuls-geven
quote: In 2004, dus in zijn Wageningse periode, maakte hij de kruising die resulteerde in de appel met de merknaam Bloss.
De kruisingsouders zijn SQ159 en Honeycrisp. Net als Bloss is ook Sprank een concept van Fresh Forward.
Voor Bloss werkt het veredelingsbedrijf samen met FruitMasters en Sprank wordt samen met handelsbedrijf Vogelaar Vredehof in de markt gezet. Naast het teeltgemak is Bloss ook productief. Volwassen bomen moeten volgens Van Ingen en Walraven constante jaarproducties van 55 tot 60 ton per hectare kunnen halen, met bovendien een aandeel klasse I van 80 tot 85 procent. Verder wordt verwacht dat de bomen goed geschikt zijn voor mechanische snoei en intensievere teeltsystemen.
[ Bericht 9% gewijzigd door michaelmoore op 26-06-2025 13:34:23 ] |
George_of_the_Jungle | donderdag 26 juni 2025 @ 22:35 |
quote: Op donderdag 26 juni 2025 11:34 schreef michaelmoore het volgende:[..] Er is met jou iets mis , verder niet groene gras komt door voldoende stikstof , zonder stikstof geen groen gras zolang we stikstofkorrels strooien zal het groen blijven, maak je niet ongerust weilanden zijn niet mooie natuur, weilanden zijn landbouwgebied, voor gras en mais , niet voor wolven geschikt verzilting heeft geen zak met kunstmest te maken, verzilting komt door de oprukkende zee en door de zeesluis bij IJmuiden Met al die cruiseschepen komt er ook erg veel zout water mee [..] De zoutdam van 100 miljoen [ afbeelding ] https://nos.nl/artikel/25(...)iden-werkt-niet-goedhttps://www.parool.nl/ned(...)fwatering~b83c88626/[..] Daarnaast zit er onder de Flevopolder een groot stuwmeer van zout water, dat is een groot probleem voor de landbouw daar , water oppompen in droge maanden is niet mogelijk [..] Ik had het over wereldwijde problemen, en er zijn genoeg plekken waar ze last hebben van verzilting, niet door een oprukkende zee en dalende bodem. Lees dit eens: https://www.soilscienceaustralia.org.au/about/save-our-soils/sos-salinisation-and-sodification/
quote: Salinisation and sodification are processes that involve salts in the soil. Salinisation is the accumulation of salts whereas sodification is an accumulation of sodium on clay exchange sites leading to structural decline; sodium is transported into the soil via the sodium chloride salt. Soil salinisation occurs when salt stored underground is drawn into topsoils and subsoil by the movement of water (dryland salinity), or when land is irrigated with saline water (irrigated salinity), or if excessive amounts of fertiliser is applied (Eugenio et al. 2018). Verzilting is een groot probleem in Australie. Met zeespiegelstijging zal het ook een groot probleem worden in Nederland, maar dat duurt nog wel 50 jaar voor het echt een issue wordt, en dan zullen de dammen vele malen duurder zijn. |
George_of_the_Jungle | donderdag 26 juni 2025 @ 22:45 |
quote: Bij olijfbomen duurt het een jaar of 10 voor ze goede oogst geven, groeien heeft gewoon tijd nodig. |
michaelmoore | vrijdag 27 juni 2025 @ 03:31 |
quote: Maar dat heeft niets met wolven in Nederland te maken https://www.agro.basf.nl/nl/Gewassen/
[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 27-06-2025 23:07:36 ] |
George_of_the_Jungle | zaterdag 28 juni 2025 @ 14:24 |
We zijn al lang geleden afgedwaald van het wolven onderwerp. Dat er plek is voor wolven in Nederland is wel duidelijk. Ze zijn, de populatie groeit, en er is slechts een heel klein deel van de bevolking die ze echt als een probleem zien. Jij bent een van de minderheid die dat anders ziet, en het maakt niet uit hoe vaak en hoe hard je dat blijft herhalen.
[ Bericht 20% gewijzigd door George_of_the_Jungle op 28-06-2025 14:45:35 ] |
bloodymary1 | zaterdag 28 juni 2025 @ 16:42 |
quote: Op zaterdag 28 juni 2025 14:24 schreef George_of_the_Jungle het volgende:We zijn al lang geleden afgedwaald van het wolven onderwerp. Dat er plek is voor wolven in Nederland is wel duidelijk. Ze zijn, de populatie groeit, en er is slechts een heel klein deel van de bevolking die ze echt als een probleem zien. Jij bent een van de minderheid die dat anders ziet, en het maakt niet uit hoe vaak en hoe hard je dat blijft herhalen. Ik denk dat het precies andersom is eigenlijk. En inderdaad je hoort er veel mensen nooit over, omdat die in de randstad of ander stedelijk gebied wonen en er niks van merken. Maar in agrarische gebieden is het echt een probleem. Momenteel niet hier in Brabant/Limburg, maar wel in Drente en Friesland. |
michaelmoore | zaterdag 28 juni 2025 @ 18:07 |
quote: Op zaterdag 28 juni 2025 14:24 schreef George_of_the_Jungle het volgende:We zijn al lang geleden afgedwaald van het wolven onderwerp. Dat er plek is voor wolven in Nederland is wel duidelijk. Ze zijn, de populatie groeit, en er is slechts een heel klein deel van de bevolking die ze echt als een probleem zien. Jij bent een van de minderheid die dat anders ziet, en het maakt niet uit hoe vaak en hoe hard je dat blijft herhalen. Nou in Zwitserland zijn ze er wel klaar mee, sinds Ursula von der Leyden de jacht open heeft verklaard omdat haar liefste Pony opgevreten is door een of twee wolven https://www.vs.ch/de/web/scpf/wolfsregulation-2024-2025
quote: Proactieve regulering van wolvenroedels 2024-2025 Het kanton Wallis heeft opgeroepen tot hernieuwde betrokkenheid van jagers bij de proactieve wolvenreguleringsperiode 2024-2025.
Jagers met een geldige vergunning mogen binnen de vastgestelde grenzen op wolven jagen. Kaarten van de vastgestelde grenzen vindt u hieronder.
Eventuele aanpassingen van de regelgeving of nieuwe regelgeving worden op deze pagina bijgewerkt en per e-mail meegedeeld aan houders van een geldige regelgevingsvergunning.
Wij willen u alvast hartelijk danken voor uw inzet en wensen u veel succes in het komende jachtseizoen. Ursula is goed ziek van de dood van haar lieve pony
dus zal hier ook wel gaan gebeuren, persoonlijk ben ik meer een fan van de wasbeerhond , die doet geen kwaad en die mag hier wel geschoten worden om dat het een exoot is en in Duitsland is het geen exoot maar mag daar ook geschoten worden, rare zaak met die deskundige ambtenaren, denken dat ze god zijn
quote: Wasbeerhond / Conserveringsstatus Image of Is de wasbeerhond beschermd? Wasbeerhond | De Zoogdiervereniging De wasbeerhond is in Nederland een exoot en daarom niet beschermd. Hij is bejaagbaar omdat definitieve vestiging en uitbreiding zouden kunnen leiden tot concurrentie om voedsel en schuilplaatsen met inheemse roofdieren. Hier issie niet inheems, in Duitsland 20 km verderop issie wel inheems is nog al een neukert die wasbeerhond https://www.nu.nl/dieren/(...)mand-die-m-ziet.html
quote: Toch vraagt Ten Den zich af of het zinvol is om de wasbeerhond te bestrijden, omdat dat in Duitsland dus niet lijkt te werken. Daarnaast denkt de bioloog dat het dier waarschijnlijk alleen lokaal voor overlast zal zorgen, maar de Nederlandse dieren en planten niet erg in de weg zit. " Het is geen supergroot probleem en we houden het toch niet tegen
quote: Wolf straks net zo 'onbeschermd' als wild zwijn? Kans is groot dankzij Nederlander én de pony van Von der Leyen
Ruim vier jaar nadat Bert-Jan Ruissen voor het eerst door schapenhouders werd aangesproken over de gevaren van de wolf, stemmen op zijn initiatief dinsdag 51 landen over een wijziging van het Verdrag van Bern, dat de beschermde status van het dier inperkt.
De gedode pony van Ursula von der Leyen zorgde voor een ommekeer. ,,Ik dacht: dit gaat vreselijk uit de hand lopen.''
[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 30-06-2025 14:46:49 ] |
George_of_the_Jungle | zaterdag 28 juni 2025 @ 21:18 |
Zwitserland is geen onderdeel van de EU, en in Wallis zitten al wolven al meer dan 15 inmiddels geloof ik. En bijna vanaf het begin riepen er politici dat ze ze wilden beheren tot een gewenste stand, en die gewenste stand was 0. Nu er een stuk meer zijn, wordt de jacht toegestaan, maar wel strikt gereguleerd.
En die wasbeerhond...in tegenstelling tot de wasbeer lijkt die weinig problemen te veroorzaken. Niet inheems, maar niet problematisch, mogelijk dat daarom ze hem niet als invasieve exoot zien in Duitsland. |
George_of_the_Jungle | zaterdag 28 juni 2025 @ 21:19 |
quote: Op zaterdag 28 juni 2025 16:42 schreef bloodymary1 het volgende:[..] Ik denk dat het precies andersom is eigenlijk. En inderdaad je hoort er veel mensen nooit over, omdat die in de randstad of ander stedelijk gebied wonen en er niks van merken. Maar in agrarische gebieden is het echt een probleem. Momenteel niet hier in Brabant/Limburg, maar wel in Drente en Friesland. Maar in de agrarisch gebieden wonen nu eenmaal een stuk minder mensen. Zo'n uitdaging met de wolf legt een gevoelige plek van de democratie bloot. Moet de wil van de meesten gelden? |
michaelmoore | zaterdag 28 juni 2025 @ 21:25 |
quote: Op zaterdag 28 juni 2025 21:19 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Maar in de agrarisch gebieden wonen nu eenmaal een stuk minder mensen. Zo'n uitdaging met de wolf legt een gevoelige plek van de democratie bloot. Moet de wil van de meesten gelden? wolven horen niet in aardappel velden ook niet in een andijvie kas of een weiland en schapen hebben een eigenaar , het is wachten tot er kinderen gepakt worden door een van die rotbeesten |
michaelmoore | zaterdag 28 juni 2025 @ 21:29 |
In Zwitserland graast de Walliser Schwarznase en dat die super mooie schapen doodgebeten worden, daar heeft men daar een wolfje dood aan https://www.vs.ch/de/web/scpf/degats-aux-cultures https://www.vs.ch/de/home
quote: Begin deze week gaf het hoofd van het ministerie van Economische Zaken en Onderwijs (DVB), Christophe Darbellay, opdracht tot het neerschieten van een wolf in de getroffen regio. Het roofdier had twaalf boerderijdieren gedood op een onbeschermde alp. Dit betekent dat aan de eisen voor het schieten is voldaan in overeenstemming met de herziene regeling van de Federale Jachtwet (JSV), die op 1 februari 2025 van kracht is geworden. Hierdoor mag één enkele wolf worden neergeschoten als er binnen vier maanden zes schapen of geiten zijn gedood.
quote: Op zaterdag 28 juni 2025 21:18 schreef George_of_the_Jungle het volgende:En die wasbeerhond...in tegenstelling tot de wasbeer lijkt die weinig problemen te veroorzaken. Niet inheems, maar niet problematisch, mogelijk dat daarom ze hem niet als invasieve exoot zien in Duitsland. Ze krijgen die wasbeerhond niet doodgeschoten, dus hebben ze het opgegeven Die wasbeerhond dat is dus wel een blijvertje , die wasbeerhond die zie je niet en is nog een mooi beestje ook Wolven afschieten dat kan wel lukken, maar die wasbeerhond neukt zich het ongans, die krijg je niet dood,
Wilde Zwijnen afschieten dat is echt hoogst NOODzakelijk nu , anders krijgen we Afrikaanse varkenspest en dan gaan er weer 200.000 varkens de container in https://www.nieuweoogst.n(...)op-variant-in-italie https://www.nieuweoogst.n(...)ns-in-polen-dit-jaar
quote: Ten Den denkt dat de opmars van de wasbeerhond niet tegen te houden is. In Duitsland lijkt bestrijding namelijk weinig effect te hebben. " Daar worden jaarlijks duizenden dieren geschoten, maar de aantallen nemen niet af."
De wasbeerhond ziet eruit als een wasbeer, maar is een hondensoort. Het is een schuw nachtdier dat vooral in moerasgebied leeft. " Een wasbeerhond is een scharrelaar die opeet wat voor zijn neus komt", zoals een kikker, muis of slak. " Maar het kan ook een pruim zijn als hij een keer in een boomgaard komt."
Ondanks dat het aantal wasbeerhonden toeneemt, zien mensen het dier niet vaak. " Wasbeerhonden mijden mensen en de menselijke omgeving", weet Ten Den, die het roofdier onderzoekt voor de provincie Overijssel. Uit het onderzoek moet onder meer naar voren komen hoe schadelijk het dier is voor de Nederlandse natuur.
De wasbeerhond is namelijk een invasieve exoot: een dier dat hier van nature niet voorkomt. Met zijn komst kan hij andere soorten verdringen of opeten. " Het is natuurlijk een extra roofdier", zegt Ten Den. " Ze zouden best weleens een weidevogelnest kunnen opeten als ze die tegenkomen."
Toch vraagt Ten Den zich af of het zinvol is om de wasbeerhond te bestrijden, omdat dat in Duitsland dus niet lijkt te werken. Daarnaast denkt de bioloog dat het dier waarschijnlijk alleen lokaal voor overlast zal zorgen, maar de Nederlandse dieren en planten niet erg in de weg zit. " Het is geen supergroot probleem en we houden het toch niet tegen ."
[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 29-06-2025 13:29:55 ] |
michaelmoore | zondag 29 juni 2025 @ 22:53 |
quote: Op donderdag 26 juni 2025 11:21 schreef George_of_the_Jungle het volgende:[..] Dit is eigenlijk wat er mis is. Het probleem is dat de bodem verzilt. De oplossing op de lange termijn is om te zorgen dat die bodem niet verzilt. Die verzilting gebeurt door het toevoegen van mineralen, bewerking, uitspoeling door beregening etc. Maar wat doet men? Men gaat een ras maken wat wel tegen de huidige verzilting kan. Maar die verzilting is een proces, over 10-20 jaar is de bodem nog zilter. Het genetische gemodificeerde ras kan het wel een tijdje aan, maar ook daar zitten grenzen aan. De rest van de biodiversiteit, ook al zijn die nog zo nuttig, die leggen het loodje. En dan vinden we het vreemd dat het boerenland zo arm is aan biodiversiteit, want het is toch eigenlijk mooie groene natuur? Je moet niet zo doomsday denken
Weilanden en akkers zijn geen natuur en weiland heeft inderdaad geen biodiversiteit, dat is ook niet de bedoeling
Verzilting is een probleem in Nederland omdat we onder NAP tuinieren, en het zoute water via zeesluizen en door zeespiegelstijging als kwelwater steeds verder landinwaarts komt De gletsjers zijn gesmolten , het in paniek ophogen van de dijken na 1995 , was achteraf gezien niet nodig Het water stroomt nu de andere kant op, landinwaarts met gratis zout
quote: Hoe staat het met de waterstand in Nederland? De waterstand op de Rijn en de IJssel is op dit moment lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Over 24 uur zal de waterstand naar verwachting lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. Over 48 uur zal de waterstand naar verwachting lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.
quote: Extreem hoge waterstanden: 1993 en 1995 Zo'n 12.000 mensen moesten worden geëvacueerd. In het Gelderse rivierengebied werden uit voorzorg 250.000 mensen en 1 miljoen dieren geëvacueerd De Lopikerwaard stond op punt van dijkdoorbraak Het grootste probleem is de droogte die delen van de wereld ongeschikt maakt voor akkerbouw Regen tekort ja, ook daar gaan we wat op vinden met spaarbekkens https://basfbulletins.nl/
quote: Is sorghum gezonder dan tarwe? Sorghum is weliswaar minder korrelig dan andere granen, maar vergeleken met andere granen bevat een ontbijtgranen op basis van sorghum wel acht keer zoveel antioxidanten als een volkoren graansoort .8 mrt 2024 Sorghum is ook nog eens erg gezond en voedzaam! Het is rijk aan eiwitten en bevat ook veel vezels; zo'n 6 gram per 100 gram sorghummeel. Veel glutenvrije granen bevatten juist weinig vezels, dus hier zijn we blij mee! Het is heel goedkoop Ook bevat het ijzer, fosfor en calcium. Sorghum of ook Gierst Gierst, ook wel gepelde millet genoemd, bevat vergeleken met rijst, haver, quinoa, boekweit of amarant meer mineralen en vooral meer ijzer en magnesium Vermindert gierst buikvet? Gierst kan bijzonder nuttig zijn voor wie hardnekkig buikvet wil verliezen, omdat het boordevol vezels, eiwitten en essentiële voedingsstoffen zit die de stofwisseling stimuleren en gewichtsverlies bevorderen. Door gierst in je ontbijt te verwerken, blijf je langer vol en blijft je energieniveau hoog.28 okt 2024
quote: Is gierst hetzelfde als couscous? Volkoren gierst is een luchtige graansoort met een aardse smaak wanneer gekookt. Het is heel goedkoop en is geweldig om sauzen en sappen mee op te deppen. Het is een veel gezondere keuze dan couscous, maar ziet er gekookt heel vergelijkbaar uit .
Heel erg goed, gezond en goedkoop voedsel , Bekijk deze YouTube-video
[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 01-07-2025 22:48:24 ] |