SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Terugleverproblemen? Hier de zoektool op adres per netbeheerder:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Een overzichtje van de diverse zonnepaneel installaties die FOK!'ers hebben vind je hieronder in de spoiler tag.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Overzicht terugleverkosten
https://radar.avrotros.nl(...)maatschappijen-60577Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Hier moet iemand het schoolgeld terug claimen lijkt mij.quote:Gemiddelde woonco rekende 4 euro per paneel las ik, ronden we voor nu af op 40 euro per jaar. Een paneel levert, als het mee zit, 400 kwh per jaar (400wp). In dit zonnige geval zou het bij 100% teruglevering 1 euro per jaar opleveren en 40 kosten.
Tja, 100% terug leveren is dat ook totaal niet reëel.Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Ze kunnen ook geen kant op wat dat betreft. En voor een thuisaccu is een hybride omvormer eigenlijk wel zo prettig, maar ja, ik denk niet dat je de omvormer van de woningbouw zomaar mag vervangen. Dan krijg je een plug-in batterij en die heeft al 20% conversie verlies om van AC->DC en weer DC->AC te omzetten.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:34 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja. Zeker sociale huurders die overdag niet thuis zijn. Die gaan nooit veel eigen verbruik realiseren in de maanden dat de opbrengst er is. En een investering in thuisbatterijen zie ik niet snel gebeuren bij die groep.
En nieuwe apparatuur zoals vaatwassers en wasmachines die je op zonnestroom kunt laten starten op afstand, is ook niet echt waar deze groep massaal in gaat investeren.Ik bedoel niet de persoon zelf, maar iedereen. Iemand zonder panelen kan nu meeprofiteren van overproductie door panelen door het dynamische tarief. In het algemeen zal de gemiddelde prijs van stroom nu lager zijn door deze goedkope 'dump'-stroom voor iedereen die stroom gebruikt.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:38 schreef 215 het volgende:
[..]
Dat is een beetje kort door de bocht reactie. Het gaat hier om een kleine huur installatie van iemand die vrijwel zeker geen dynamische tarieven heeft. Dus je opmerking over negatieve prijzen gaat domweg niet op.Jahaaa.. Mijn mening verandert vaak. Niet dat ik niet weet wat ik zeg. Maar ik houd mij liever niet vast aan oude denkbeelden als nieuwe beter zijn...![]()
Je bent wel erg negatief iedereen aan het bang maken met je 100% terug levering en dergelijk niet waarschijnlijke situaties. Is niet bevorderlijk voor de informatie uitwisseling in dit topicquote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:42 schreef zalkc het volgende:
[..]
Ze kunnen ook geen kant op wat dat betreft. En voor een thuisaccu is een hybride omvormer eigenlijk wel zo prettig, maar ja, ik denk niet dat je de omvormer van de woningbouw zomaar mag vervangen. Dan krijg je een plug-in batterij en die heeft al 20% conversie verlies om van AC->DC en weer DC->AC te omzetten.
[..]
Ik bedoel niet de persoon zelf, maar iedereen. Iemand zonder panelen kan nu meeprofiteren van overproductie door panelen door het dynamische tarief. In het algemeen zal de gemiddelde prijs van stroom nu lager zijn door deze goedkope 'dump'-stroom voor iedereen die stroom gebruikt.Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Toch voelt dat een beetje idioot. Panelenbezitters moeten ervoor boeten, de ene wat meer dan de andere. Maar ondertussen legt elke leverancier zijn eigen zonneweides aan.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:42 schreef zalkc het volgende:
Ik bedoel niet de persoon zelf, maar iedereen. Iemand zonder panelen kan nu meeprofiteren van overproductie door panelen door het dynamische tarief. In het algemeen zal de gemiddelde prijs van stroom nu lager zijn door deze goedkope 'dump'-stroom voor iedereen die stroom gebruikt.![]()
Dat is jouw interpretatie, maar ik gebruikte het om aan te geven hoe ik bij het break-even point kon komen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:45 schreef 215 het volgende:
[..]
Je bent wel erg negatief iedereen aan het bang maken met je 100% terug levering en dergelijk niet waarschijnlijke situaties. Is niet bevorderlijk voor de informatie uitwisseling in dit topic
Huurpijs panelen per jaar - ( ( jaaropbrengst in kWh - teruglevering per jaar in kWh ) * stroomprijs inkoop)
Elke situatie is uniek en die kan je niet gaan invullen voor een ander. Er zijn in dit geval 5 variabelen,
- kosten van de panelen
- jaaropbrengst
- teruglevering
- tarief inkoop
- tarief verkoop
Die laatste is zo laag volgens de media dat je die op 0 kan zetten.
Maar dit is geen nuttige informatie voor jouJahaaa.. Mijn mening verandert vaak. Niet dat ik niet weet wat ik zeg. Maar ik houd mij liever niet vast aan oude denkbeelden als nieuwe beter zijn...![]()
Dat verbaast mij ook enorm. Teugleverkosten dit dat en als je langs een gemiddelde n-weg rijdt ligt elk weiland vol met panelen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:48 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Toch voelt dat een beetje idioot. Panelenbezitters moeten ervoor boeten, de ene wat meer dan de andere. Maar ondertussen legt elke leverancier zijn eigen zonneweides aan.
Laat die dan eens meebetalen.![]()
Die hebben ook SDE++ subsidie, ken er het fijne niet van, maar die hebben meer zekerheid voor de investering gekregen,quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:48 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Toch voelt dat een beetje idioot. Panelenbezitters moeten ervoor boeten, de ene wat meer dan de andere. Maar ondertussen legt elke leverancier zijn eigen zonneweides aan.Jahaaa.. Mijn mening verandert vaak. Niet dat ik niet weet wat ik zeg. Maar ik houd mij liever niet vast aan oude denkbeelden als nieuwe beter zijn...![]()
Dat is het huidige hoofdlijnenakkoord PVV NSC BBB VVD. Alleen voor kleinverbruikers wordt het in een keer afgeschaft.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:01 schreef Kreator het volgende:
[..]
Dat verbaast mij ook enorm. Teugleverkosten dit dat en als je langs een gemiddelde n-weg rijdt ligt elk weiland vol met panelen.
Laat die dan eens meebetalen.
"People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"![]()
Nu al 30kWh over maart 2024, en 40 over 2023. Ziet er goed uit.
Eerste kwartaal 2025 nu ook al beter dan de vorige 2 jaar
[ Bericht 34% gewijzigd door Jan_Onderwater op 21-03-2025 16:29:34 ]![]()
En je hebt 5000 nodig? Nog ff te gaan.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Nu al 30kWh over maart 2024, en 40 over 2023. Ziet er goed uit.
Eerste kwartaal 2025 nu ook al beter dan de vorige 2 jaar"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Grootverbruikers kunnen überhaupt niet salderen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:05 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is het huidige hoofdlijnenakkoord PVV NSC BBB VVD. Alleen voor kleinverbruikers wordt het in een keer afgeschaft.
[ afbeelding ]Huilen dan.![]()
Hier idem:quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Nu al 30kWh over maart 2024, en 40 over 2023. Ziet er goed uit.
Eerste kwartaal 2025 nu ook al beter dan de vorige 2 jaar
Maart 2023: 540
Maart 2024: 577
Maart 2025 tot en met nu: 679
Maart 2022: 1039....
En idd het eerste kwartaal so far beter dan 2023 en 2024.![]()
Fuck a duck zeg.... is "kleinverbruikers" een te moeilijk woord voor de regerende partijen, met die onnodige spatie om het woord kleiner en simpeler te maken?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:05 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is het huidige hoofdlijnenakkoord PVV NSC BBB VVD. Alleen voor kleinverbruikers wordt het in een keer afgeschaft.
[ afbeelding ]![]()
Maart 2022 was uitzonderlijk goed, 2025 gaat tot nog toe geweldig maar nog niet echt aan het overtreffen denk ik. Als de rest van de maand dit weer blijft zal het ongeveer gelijk uit komen met 2022.Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Februari lag bijna dubbel zo hoog als in 2024. Maart doet het inderdaad ook heel erg lekker en is nu al 10% hoger dan vorig jaar, met nog bijna anderhalve week te gaan.
Daar tegenover staat wel dat de temperatuur dit stookseizoen gemiddeld wat lager lag dan het vorige stookseizoen en de warmtepomp dus de nodige extra kWh's opgesnoept heeft.![]()
Massaclaim van duizenden bezitters zonnepanelen tegen overheid: ‘Mensen zijn zich dood geschrokken’
Een massaclaim die twee civiele advocaten voorbereiden tegen de overheid vanwege het abrupt afschaffen van de salderingsregeling loopt storm. In vier dagen tijd hebben al 24.000 huishoudens met zonnepanelen zich aangemeld.
,,Ik doe vaker claimzaken. Ook sjoemeldiesels heb ik gedaan, maar zóveel mensen in zo’n korte tijd heb ik niet eerder gehad. Ik ga in bad en als ik dan op mijn computer kijk zijn er weer honderden mensen die zich aangemeld hebben! De verontwaardiging is enorm”, zegt civiel advocaat Oscar van Oorschot, een van de initiatiefnemers.
Zijn zonnepanelen nog rendabel na afschaffing salderingsregeling? Dit zeggen experts
Hij besloot in actie te komen toen AD een week geleden meldde dat teruggeleverde stroom vanaf 2027 waardeloos zou zijn. De energierekening zal hierdoor met tientallen euro’s omhoog gaan. Huurders van corporatiewoningen moeten zelfs geld toeleggen op de zonnepanelen die zij huren, via verhoogde servicekosten.
Van Oorschot: ,,In de reacties op salderingsclaim.nl zit heel veel verontwaardiging. Mensen die zijn meegegaan met de oproep om te verduurzamen, en daarom zonnepanelen, een hybride warmtepomp en soms ook een elektrische auto hebben genomen. Dat alles wordt nu aangepakt.’’
Dat de salderingsregeling ooit zou eindigen wist iedereen wel, maar afbouwen was jarenlang het motto. Totdat het kabinet van PVV, BBB, VVD en NSC besloot dat het in één keer afgelopen zou zijn. Dat levert het kabinet vanaf 2027 ruim 700 miljoen euro extra energiebelasting op.
Mensen zagen door de bomen het bos niet meer
Van Oorschot vindt het volstrekt logisch dat mensen ervan uitgingen dat de salderingsregeling in stappen afgebouwd zou worden. ,,Ik ben me aan het inlezen in de materie, en je ziet echt op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. De Raad van State adviseerde volgens mij ook een gefaseerde afbouw van de salderingsregeling. En natuurlijk kwam vanuit de overheid ook nog de mededeling dat de teruggeleverde stroom minimaal 50 procent van het kale tarief op moest leveren. Iedereen dacht: dan krijg ik wat minder. Maar je moet bijna een energiespecialist zijn om het te begrijpen. Enorm veel mensen investeerden toch in zonnepanelen. Nu blijkt dat je niets krijgt. Mensen zijn zich dood geschrokken.’’
Volgens Van Oorschot is de verontwaardiging ook zo groot omdat energie een eerste levensbehoefte is. ,,Ik heb eens naar de cijfers van de energiemaatschappijen gekeken: ze hebben honderden miljoenen euro’s winst gemaakt. En dan komen we tóch nog in deze situatie terecht.’’
Kabinetsbesluit
Eenvoudig zal het juridisch niet worden om een schadeclaim bij de overheid neer te leggen en vervolgens de zaak ook te winnen. Het is immers een kabinetsbesluit dat gesteund wordt door het parlement. ,,Het kan alleen door te stellen dat er sprake is van een onrechtmatige overheidsdaad. Of in ieder geval: dat de overheid onzorgvuldig heeft gehandeld. In alle uitingen van de overheid zat immers de stimulering en waren er de subsidies.’’
Aanmelden en meedoen aan de claim tegen de overheid is gratis. ,,En zal dat ook blijven”, zegt Van Oorschot. Hij gaat zelf de rechtszaak niet voeren. De kwestie wordt ondergebracht in een stichting en er wordt een financier gezocht die procedures betaalt. Als er een schadevergoeding uitrolt, dan is 10 procent voor die financier.
,,Wij willen een gefaseerde afbouw van de salderingsregeling, zodat iedereen in alle rust de kans heeft om de panelen terug te verdienen. Ten tweede willen we dat de terugleverkosten niet zo hoog mogen zijn dat de terugleververgoeding een wassen neus wordt. En als die wijzigingen er niet komen, dan komen we met een schadeclaim. Als ik morgen bij premier Schoof word uitgenodigd en die zegt ‘Meneer van Oorschot is niet nodig, wij gaan het beleid wijzigen’, dan denk ik dat veel mensen mij dankbaar zijn.’’
https://www.ad.nl/binnenl(...)eschrokken~afa2e7e0/![]()
Stoppen salderingsregeling = onbetrouwbare overheid
De salderingsregeling voor zonnepanelen stopt vanaf 1 januari 2027. De gevolgen voor u zijn extreem. Als u stroom in de zomer opwekt en aan het net levert, krijgt u nauwelijks een vergoeding. Als u stroom nodig heeft in de winter, moet u stroom duur inkopen. En: de terugverdientijd van de zonnepanelen stijgt naar minimaal 20 jaar, veelal langer dan hun levensduur.
Meld u aan!
Meld u zich aan als u van mening bent dat de overheid verantwoordelijk moet worden gehouden voor de financiële gevolgen van het onduidelijke & telkens wijzigende beleid.
Per dinsdag 25 maart 20.33 uur 2025 al 31.164 aanmeldingen.![]()
![]()
Salderingsclaim
Wat is er gaande?
Wat gaan we doen?
Wie zijn wij?
Nieuws
Wat is er gaande?
Salderingsregeling stopt
De salderingsregeling stopt vanaf 1 januari 2027. Eigenaren van zonnepanelen kunnen vanaf dat moment zelf opgewekte stroom niet meer wegstrepen tegen hun verbruik. Ze krijgen wel een vergoeding voor het terug leveren van stroom aan de energieleverancier. De overheid heeft eerder aangegeven dat daarvoor een “redelijke vergoeding” komt. Maar is dat zo ?
Vergoeding 0,0025 euro per kWh
Inmiddels is echter duidelijk, dat de teruglevering van stroom nagenoeg niets opbrengt. Ja: 0,0025 per kWh, dat is niets. In veel gevallen – bijvoorbeeld in de zomer – zullen er terugleveringskosten zijn wegens overbelasting van het stroomnet. Wanneer de zon dus schijnt moet u betalen, en wanneer de zon niet schijnt moet u ook betalen, de inkoop van dure stroom.
In Nederland zijn er 3 miljoen huishoudens (!) met zonnepanelen. De overheid heeft gebruik van zonnepanelen enorm gepromoot, met name de afgelopen jaren in combinatie met een hybride warmtepomp. Maar nu voelt u zich misleidt.
Zig-zag-beleid overheid
Het staat vast: de overheid heeft een zigzagbeleid. Telkens veranderen de regels, en nu met verregaande gevolgen. De aanschaf van zonnepanelen is gehalveerd, het klimaatdoel wordt niet bereikt, aanschaf van warmtepompen is ook gehalveerd en er worden bijna geen isolerende maatregelen meer getroffen door particulieren. Er is totale onrust en installatiebedrijven vallen om.
Benadeling 3 miljoen huishoudens
Het is onbegrijpelijk dat de overheid deze maatregel treft. Het is een feit dat 3 miljoen huishoudens worden benadeeld, voor enorme kosten komen te staan. Met name de huishoudens die een combinatie zijn aangegaan van zonnepanelen met een hybride warmtepomp. Kortom: de burgers worden financieel gestraft voor hun groene handelen. U had eindelijk een keer een voordeel, maar dat wordt weggenomen.
Deze huishoudens kunnen in de zomer hun opgewekte stroom niet kwijt, en in de winter zullen ze dure stroom moeten inkopen wegens niet aanwezig zijn van de zon. In plaats van een win-win, ontstaat er een verlies-verliessituatie voor de meeste huishoudens. Kosten lopen op.
Aanmelden
https://salderingsclaim.nl![]()
Merkwaardig adres wel van deze club. Expocenter? Of casino? Daar ergens?quote:Op woensdag 26 maart 2025 12:18 schreef ikweethetookniet het volgende:
[b]Stoppen salderingsregeling =
https://salderingsclaim.nl![]()
Heftig verhaal.quote:Op woensdag 26 maart 2025 12:18 schreef ikweethetookniet het volgende:
Stoppen salderingsregeling = onbetrouwbare overheid
Zonder de taalfouten had ik het bijna serieus genomen.Huilen dan.![]()
kansloos verhaal die claim. al sinds jaar en dag was bekend dat het eindig was, het was bekend dat het afgebouwd ging worden, zelfs de tijdslijn was al bekend. door treuzelen gaan we het nu niet gefaseerd doen, heb je vele jaren langer salderingsregeling gehad voor de volle 100 procent. onderaan de streep kom je vele malen beter uit dan de orginele regeling.
onbetrouwbaar? ja. maar in het voordeel van de consument.en dank u meneer Dood,
dat u af en toe wat neemt.
Ik weet nu wat verdriet is,
en onze tijd is maar geleend.![]()
Met een klein beetje voorspelleng vermogen was het inderdaad niet realistisch om te bedenken dat de salderingsregeling gehandhaafd zou blijven. Vanuit het kabinet is echter wel altijd gezegd dat de terugverdientijd binnen proporties moest zijn, ook zonder salderingsregeling. Wat we nu zien is dat energiemaatschappijen zelfs terugleverboetes op gaan leggen en dat kan m.i. nooit de bedoeling zijn geweest.quote:Op woensdag 26 maart 2025 13:47 schreef freak1 het volgende:
kansloos verhaal die claim. al sinds jaar en dag was bekend dat het eindig was, het was bekend dat het afgebouwd ging worden, zelfs de tijdslijn was al bekend. door treuzelen gaan we het nu niet gefaseerd doen, heb je vele jaren langer salderingsregeling gehad voor de volle 100 procent. onderaan de streep kom je vele malen beter uit dan de orginele regeling.
onbetrouwbaar? ja. maar in het voordeel van de consument.
Men heeft tot op heden nog nooit echt het eigen verbruik van opgewekte energie gestimuleerd; alles is er op ingericht om maar zoveel mogelijk te salderen.![]()
en daar ben ik het helemaal mee eens. ik vind de terugleverboetes belachelijk... stroom is stroom en levert geld op. de voorstellen om minimaal 70 procent van de stroomprijs als terugleververgoeding te krijgen vond ik een prima geheel..quote:Op woensdag 26 maart 2025 14:30 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Met een klein beetje voorspelleng vermogen was het inderdaad niet realistisch om te bedenken dat de salderingsregeling gehandhaafd zou blijven. Vanuit het kabinet is echter wel altijd gezegd dat de terugverdientijd binnen proporties moest zijn, ook zonder salderingsregeling. Wat we nu zien is dat energiemaatschappijen zelfs terugleverboetes op gaan leggen en dat kan m.i. nooit de bedoeling zijn geweest.
Men heeft tot op heden nog nooit echt het eigen verbruik van opgewekte energie gestimuleerd; alles is er op ingericht om maar zoveel mogelijk te salderen.
maar het begint allemaal wel een heel warrig geheel te worden zo met al die regelingen.. heb gelukkig gisteren een groen licht gehad van mijn verzekeraar voor accus dus ik vermoed dat 2026 toch het jaar van investeren in accu's wordt...
en dan laden met dynamisch goedkoop en ontladen bij duur.en dank u meneer Dood,
dat u af en toe wat neemt.
Ik weet nu wat verdriet is,
en onze tijd is maar geleend.![]()
Totdat je per KWh gaat betalen voor het gebruik van het netwerk. Of BTW moet betalen maar niet weer af mag trekken.quote:Op woensdag 26 maart 2025 14:43 schreef freak1 het volgende:
ik vermoed dat 2026 toch het jaar van investeren in accu's wordt...
en dan laden met dynamisch goedkoop en ontladen bij duur.
Het probleem is dat we wiebelpolitiek hebben en energiemaatschappijen die kennelijk zelf van alles mogen verzinnen. De investering heeft daar een te lange ROI voor om er mee te gokken.Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
mjah, mijn probleem is wat groter ik heb een wat bovengemiddelde installatie en verbruik.. een nacht kost me al 50kWh dus voor mij is vooral het ding om zonnestroom binnen te houden en goedkoop in te kopen. het duur verkopen is bijzaak voor mequote:Op woensdag 26 maart 2025 16:11 schreef 215 het volgende:
[..]
Totdat je per KWh gaat betalen voor het gebruik van het netwerk. Of BTW moet betalen maar niet weer af mag trekken.
Het probleem is dat we wiebelpolitiek hebben en energiemaatschappijen die kennelijk zelf van alles mogen verzinnen. De investering heeft daar een te lange ROI voor om er mee te gokken.
maar ik ben het wel met je eens dat het energie handelen riskyh business is qua lange termijn visie..en dank u meneer Dood,
dat u af en toe wat neemt.
Ik weet nu wat verdriet is,
en onze tijd is maar geleend.![]()
7 wietplantages.quote:Op woensdag 26 maart 2025 16:21 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Heb jij een subtropisch zwemparadijs op zolder of zo?
toch niet relevant voor de discussie?en dank u meneer Dood,
dat u af en toe wat neemt.
Ik weet nu wat verdriet is,
en onze tijd is maar geleend.![]()
Nou goed, heleboel mensen nemen het allemaal niet serieus.. ik krijg er zelfs een ban voor omdat bepaalde moderators hun hele dak hebben vol gelegd en dat niet in Bitcoin hebben gestopt..
Je ziet hoe het nu in het nieuws is en dat word alleen maar erger. Mensen verkopen hun EV, prijzen dalen als een malle en je PV panelen raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. Ze willen ze zelfs niet gratis van je dak halen.
Doe er je voordeel mee![]()
Ik doe er inderdaad mijn voordeel mee: dankzij mijn dak vol panelen kan ik op dagen zoals dit volledig op eigen stroom met mijn warmtepomp het huis en het SWW warm stoken, en draait de vaatwasser en wasmachine zonder ook maar een Wh uit het net te trekken.quote:Op woensdag 26 maart 2025 16:24 schreef achtja het volgende:
Nou goed, heleboel mensen nemen het allemaal niet serieus.. ik krijg er zelfs een ban voor omdat bepaalde moderators hun hele dak hebben vol gelegd en dat niet in Bitcoin hebben gestopt..
Je ziet hoe het nu in het nieuws is en dat word alleen maar erger. Mensen verkopen hun EV, prijzen dalen als een malle en je PV panelen raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. Ze willen ze zelfs niet gratis van je dak halen.
Doe er je voordeel mee
Panelen die zich overigens al lang en breed terugverdiend hebben.Huilen dan.![]()
Dat soort vermogens is wel fors ja. Maar heb je dat als stroom nodig of als warmte? Zijn er geen voordeliger oplossingen dan batterijen zoals warmte of zo?quote:Op woensdag 26 maart 2025 16:17 schreef freak1 het volgende:
[..]
mjah, mijn probleem is wat groter ik heb een wat bovengemiddelde installatie en verbruik.. een nacht kost me al 50kWh dus voor mij is vooral het ding om zonnestroom binnen te houden en goedkoop in te kopen. het duur verkopen is bijzaak voor me
maar ik ben het wel met je eens dat het energie handelen riskyh business is qua lange termijn visie..Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Tja, typisch VVD-beleid. Hier heeft het volk voor gekozen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:01 schreef Kreator het volgende:
[..]
Dat verbaast mij ook enorm. Teugleverkosten dit dat en als je langs een gemiddelde n-weg rijdt ligt elk weiland vol met panelen.
Laat die dan eens meebetalen.Gevaccineerd.![]()
Die spotprijs van stroom is niet anders voor de stroom die uit die panelen komt hoor.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 16:01 schreef Kreator het volgende:
[..]
Dat verbaast mij ook enorm. Teugleverkosten dit dat en als je langs een gemiddelde n-weg rijdt ligt elk weiland vol met panelen.
Laat die dan eens meebetalen.
De staat subsidieert alleen zolang de prijzen boven de 0 liggen met de SDE++ subsidie."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Dit, maar hier komen de accu's om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken. Ik heb de afgelopen weken een thuisaccu-simulator laten lopen in Home assistant en met een beetje zon wekken de panelen genoeg op om de volle 24 uur gratis stroom te hebben. Precies wat ik wilquote:Op woensdag 26 maart 2025 14:43 schreef freak1 het volgende:
[..]
en daar ben ik het helemaal mee eens. ik vind de terugleverboetes belachelijk... stroom is stroom en levert geld op. de voorstellen om minimaal 70 procent van de stroomprijs als terugleververgoeding te krijgen vond ik een prima geheel..
maar het begint allemaal wel een heel warrig geheel te worden zo met al die regelingen.. heb gelukkig gisteren een groen licht gehad van mijn verzekeraar voor accus dus ik vermoed dat 2026 toch het jaar van investeren in accu's wordt...
en dan laden met dynamisch goedkoop en ontladen bij duur.
Dus ja, 2026 wordt het jaar van de thuisaccu.
Gevaccineerd.![]()
Waarom zou je, als de accu geld voor je zou kunnen maken, die accu niet benutten voor die functie?quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:37 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Dit, maar hier komen de accu's om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken. Ik heb de afgelopen weken een thuisaccu-simulator laten lopen in Home assistant en met een beetje zon wekken de panelen genoeg op om de volle 24 uur gratis stroom te hebben. Precies wat ik wil
Dus ja, 2026 wordt het jaar van de thuisaccu.
Het meeste zal allicht in eigen consumptie zitten omdat daar een fiscaal component bij komt kijken maar als dat ding slim aangestuurd wordt... Zal die dat meenemen."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Maar rekent dat nou ook een beetje?quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:37 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Dit, maar hier komen de accu's om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken. Ik heb de afgelopen weken een thuisaccu-simulator laten lopen in Home assistant en met een beetje zon wekken de panelen genoeg op om de volle 24 uur gratis stroom te hebben. Precies wat ik wil
Dus ja, 2026 wordt het jaar van de thuisaccu.
Ik kom namelijk altijd heel slecht uit met een thuis batterij en kom op een terug verdientijd die ook zonder salderingsregeling neerkomt op de levensduur van de accu.![]()
Dit is volgens mij echt alleen interessant als je geen zonnepanelen hebt. waarom zou je je accu volpompen met stroom met als doel die in de avond/nacht weer terug het net op te sturen als je zonnepanelen hebt? je zonnepanelen douwen zo'n accu in een paar uur tijd vol en als je dan ook nog van het net gaat halen om op te slaan dan liggen die panelen er echt voor Jan Lul. En een dermate grote accu waarmee je alletwee kunt doen kost zoveel geld dat je dat niet eens terug verdiend.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:44 schreef ludovico het volgende:
[..]
Waarom zou je, als de accu geld voor je zou kunnen maken, die accu niet benutten voor die functie?
Het meeste zal allicht in eigen consumptie zitten omdat daar een fiscaal component bij komt kijken maar als dat ding slim aangestuurd wordt... Zal die dat meenemen.![]()
De "economische" levensduur van de accu.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:46 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Maar rekent dat nou ook een beetje?
Ik kom namelijk altijd heel slecht uit met een thuis batterij en kom op een terug verdientijd die ook zonder salderingsregeling neerkomt op de levensduur van de accu.
Na 10.000 cycli nog voor 80% te benutten is toch nog steeds nuttig? Zeker met gratis stroom."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Ik kom op een terugverdientijd uit van circa 20 jaar. Dat is dan met zonnepanelen.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:50 schreef ludovico het volgende:
[..]
De "economische" levensduur van de accu.
Na 10.000 cycli nog voor 80% te benutten is toch nog steeds nuttig? Zeker met gratis stroom.
Wil je een beetje gaan handelen op de markt dan zijn zonnepanelen al helemaal nutteloos. Als je geld over hebt en niet weet wat je ermee moet doen is het leuk. Maar anders kun je het nog beter op de bank laten staan.![]()
Overdag vol met eigen stroom, zal snel beter zijn ja, fiscaal gedreven.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:49 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Dit is volgens mij echt alleen interessant als je geen zonnepanelen hebt. waarom zou je je accu volpompen met stroom met als doel die in de avond/nacht weer terug het net op te sturen als je zonnepanelen hebt? je zonnepanelen douwen zo'n accu in een paar uur tijd vol en als je dan ook nog van het net gaat halen om op te slaan dan liggen die panelen er echt voor Jan Lul. En een dermate grote accu waarmee je alletwee kunt doen kost zoveel geld dat je dat niet eens terug verdiend.
Met negatieve stroomprijzen zou het technisch beter moeten zijn de accu vol te laden via het net, en de eigen panelen uit te zetten. Maar dat werkt in de praktijk niet zo vanwege energiebelasting en transportkosten.
Doch inclusief alles is de prijs weleens flink negatief geweest... Dus het komt weleens voor, en in de toekomst allicht meer (als men geen slimme omvormers neemt op panelen en het net nog verder uit verband wordt getrokken).
Anyhow...
Als de zon onder is, heb je de accu ook in 2 uur leeg. Dan heeft die accu nog de hele nacht om zich op te laden en sochtends bij hogere prijzen en gebrekkig opwek, om zich leeg te stoten.
Afgezien van korte momenten van onbalans met volatielere prijzen, waarin de accu het vermogen dat je afneemt / opneemt kan opvoeren naar de capaciteit van je aansluiting."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Met zonnepanelen hou je alles achter je meter, dat is fiscaal erg gunstig? De eigen opgewekte stroom achter de meter houden levert juist wat op.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:54 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik kom op een terugverdientijd uit van circa 20 jaar. Dat is dan met zonnepanelen.
Wil je een beetje gaan handelen op de markt dan zijn zonnepanelen al helemaal nutteloos. Als je geld over hebt en niet weet wat je ermee moet doen is het leuk. Maar anders kun je het nog beter op de bank laten staan.
Stel transport e.d. was gratis, dan leveren je panelen nog steeds spotmarkt op. Dat zit elkaar niet in de weg.
Het enige wat in de weg zou kunnen zitten is het vermogen dat de accu over je aansluiting kan stoten, omdat de panelen daar in de weg zitten.
Maar dat werkt contrair. Het moment dat je de accu wilt volladen stromen je zonnepanelen de stroom het net op.
En als de stroom duur is wil je het kwijt met de accu en is de opwek van je panelen waarschijnlijk laag."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Even uitgaande van een oude situatie waarin de meeste gunstige panelen op zuid liggen dan moet je dus de meeste stroom gaan verbruiken tussen 11 en 16. Met alle wil van de wereld gaat mij dat op een reguliere dag gewoon niet lukken of ik moet nutteloos de airco's aan zetten. Maar een accu is nu echt nog een forse investering die zich (nog) niet terug verdiend.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:56 schreef ludovico het volgende:
Met zonnepanelen hou je alles achter je meter, dat is fiscaal erg gunstig? De eigen opgewekte stroom achter de meter houden levert juist wat op.
Ik wil dat nochtans eens rekenkundig onderbouwd zien alvorens ik het wil geloven. In mijn eigen berekeningen komt het gewoon echt niet uit.![]()
Bierviltje... Eigen verbruik stoot je van 30% naar de 80%.quote:Op woensdag 26 maart 2025 18:00 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Even uitgaande van een oude situatie waarin de meeste gunstige panelen op zuid liggen dan moet je dus de meeste stroom gaan verbruiken tussen 11 en 16. Met alle wil van de wereld gaat mij dat op een reguliere dag gewoon niet lukken of ik moet nutteloos de airco's aan zetten. Maar een accu is nu echt nog een forse investering die zich (nog) niet terug verdiend.
Ik wil dat nochtans eens rekenkundig onderbouwd zien alvorens ik het wil geloven. In mijn eigen berekeningen komt het gewoon echt niet uit.
Dus 50% meer eigen verbruik.
Stel je verbruikt 5000kwh....
2500kwh meer zelf....
In den toekomst... Geen salderen.... waarde van verkochte stroom 0 cent, prijs inclusief 25ct van de stroom die je afneemt.......... (redelijk optimistisch scenario voor de accu).....
Dan zou het 750 euro per jaar gaan opleveren.
In de praktijk zal het wel halverwege ophouden... 400 euro ofzo?
Dynamisch contract nemen en verbruik sturen cf je eigen panelen kost niks, en levert gelijk wat op... Is snel beter."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Even het bierviltje volschrijven:quote:Op woensdag 26 maart 2025 18:05 schreef ludovico het volgende:
[..]
Bierviltje... Eigen verbruik stoot je van 30% naar de 80%.
Dus 50% meer eigen verbruik.
Stel je verbruikt 5000kwh....
2500kwh meer zelf....
In den toekomst... Geen salderen.... waarde van verkochte stroom 0 cent, prijs inclusief 25ct van de stroom die je afneemt.......... (redelijk optimistisch scenario voor de accu).....
Dan zou het 750 euro per jaar gaan opleveren.
In de praktijk zal het wel halverwege ophouden... 400 euro ofzo?
Dynamisch contract nemen en verbruik sturen cf je eigen panelen kost niks, en levert gelijk wat op... Is snel beter.
Met een verbruik van 5000 kWh is een accu van 10kWh wel vereist. Kosten aanschaf en installatie zit al snel op ¤10k. reken dat eens terug met die ¤400 per jaar. mag van mij zelfs ¤750 zijn.![]()
Schiet vooralsnog weinig op inderdaad.quote:Op woensdag 26 maart 2025 18:10 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Even het bierviltje volschrijven:
Met een verbruik van 5000 kWh is een accu van 10kWh wel vereist. Kosten aanschaf en installatie zit al snel op ¤10k. reken dat eens terug met die ¤400 per jaar. mag van mij zelfs ¤750 zijn.
Daarentegen... Wél stroom als het bij de buren uitvalt vanwege het gammele stroomnet!
Met onbalansen is de volatiliteit in stroomprijs wel hoger overigens en gaat het aantal cycli waarschijnlijk ook drastisch omhoog. Dat maakt een heel andere rekensom."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Als je je installatie daar op aangelegd hebt wel ja.quote:Op woensdag 26 maart 2025 18:12 schreef ludovico het volgende:
[..]
Schiet vooralsnog weinig op inderdaad.
Daarentegen... Wél stroom als het bij de buren uitvalt vanwege het gammele stroomnet!
Nogmaals ik blijf erbij dat het voorlopig geen nuttige investering is als de prijzen van accu's zo hoog blijven.![]()
Fair enough, maar het zal allemaal wel extremer worden naar de toekomst en de accus goedkoper... Even op je billen blijven zitten dus... Maar niks mis met het vergaren van groene vinkjes zodat je het makkelijk zou kunnen installeren in de toekomst.quote:Op woensdag 26 maart 2025 18:14 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Als je je installatie daar op aangelegd hebt wel ja.
Nogmaals ik blijf erbij dat het voorlopig geen nuttige investering is als de prijzen van accu's zo hoog blijven."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Massaclaim ruim 70.000 zonnepaneelbezitters tegen overheid: 'Chagrijn is groot'
Voor tienduizenden bezitters van zonnepanelen is de maat vol. Zij hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen de overheid. "Men had wel verwacht dat de salderingsregeling zou verdwijnen, maar niet in één keer."
Het regent aanmeldingen bij Salderingsclaim.nl, zegt mede-initiatiefnemer Oscar van Oorschot, advocaat in Leeuwarden. "Op het hoogtepunt ging het om 5000 aanmeldingen per uur. Inmiddels staat het aantal aanmeldingen op ruim 70.000", meldt hij vanmiddag even na 15.00 uur.
Ze vrezen door het verdwijnen van de salderingsregeling in 2027 niets meer te ontvangen voor de zonnestroom die ze aan het net leveren. Door die regeling mogen zonnepanelenbezitters de stroom die ze naar het net sturen, verrekenen met de stroom die ze van het net gebruiken, ook als de zon niet schijnt.
Veel zonnepanelenbezitters voelen zich 'onzorgvuldig' behandeld door de overheid, zegt Van Oorschot. "De aanschaf van zonnepanelen is op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Toen de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling begin 2024 werd tegengehouden door de Eerste Kamer, gaf de overheid daarmee voor veel consumenten het signaal af dat die regeling zou blijven bestaan."
"Mensen zien door de bomen het bos niet meer", zegt Wim Donkervoort uit het Friese Oosterzee. Twee jaar geleden stak hij ruim 23.000 euro in de plaatsing van 48 zonnepanelen bij zijn monumentale kerkwoning. Een forse investering, maar Donkervoort had het ervoor over om zelfvoorzienend te zijn in energiegebruik.
Hij is één van de ruim 70.000 mensen die zich hebben aangesloten bij de massaclaim. "Het is duidelijk dat ik niet gelukkig ben met wat er nu gebeurt. De overheid zwalkt in haar energiebeleid. We horen steeds weer iets anders. Daarbij komt nog dat de energieleveranciers er verschillende methodes op nahouden, waardoor ze onderling niet te vergelijken zijn. Er moet iets gebeuren, maar ik heb zo mijn twijfels of dat lukt."
https://www.rtl.nl/nieuws(...)tters-tegen-overheid
Nu al 70.000![]()
![]()
![]()
Zelfs het in een keer verdwijnen van de salderingsregeling vind ik an sich geen probleem, het probleem zit hem vooral in het feit dat dit komt door die totaalidioten van de BBB die het afbouwen van de salderingsregeling geblokkeerd hebben in de eerste kamer, waarna de energiemaatschappijen met terugleverkosten kwamen.
Als de BBB dat niet geblokkeerd had en het afbouwen van de salderingsregeling was gewoon dit jaar (eindelijk) begonnen dan had je dat hele gedoe met die terugleverkosten ook niet gehad, en waren zonnepanelen inderdaad een aantrekkelijke investering voor mensen gebleven.![]()
Ik betaal per maand 12 euro huur voor mijn zonnepanelen en dat levert nu nog een aardige terug verdienste op.
Als ik saldering afgeschaft wordt dan mag de woningbouw die zonnepanelen ook wel weghalen, want ik verbruik net 70 kWh per maand dus dan heb ik er geen donder meer aan.Trotste mama van Ambar
Het officiële liefje van @Monitor O+![]()
Heb je enig idee of dat ook kan? De woningbouw de panelen zonder rekening ofzo laten weghalen.quote:Op woensdag 26 maart 2025 19:50 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik betaal per maand 12 euro huur voor mijn zonnepanelen en dat levert nu nog een aardige terug verdienste op.
Als ik saldering afgeschaft wordt dan mag de woningbouw die zonnepanelen ook wel weghalen, want ik verbruik net 70 kWh per maand dus dan heb ik er geen donder meer aan.
Mijn zus zit in dezelfde situatie."People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"![]()
Geen idee. De hele wijk heeft zonnepanelen gekregen toen want dat paste in het plaatje van gasloze wijk. Alleen betaalt iedereen 2 euro per paneel. Ik heb er 6 liggen voor een eenpersoons huishouden. Beetje overdreven.quote:Op woensdag 26 maart 2025 20:02 schreef capricia het volgende:
[..]
Heb je enig idee of dat ook kan? De woningbouw de panelen zonder rekening ofzo laten weghalen.
Mijn zus zit in dezelfde situatie.
Ik denk dat er wel actie ondernomen gaat worden.Trotste mama van Ambar
Het officiële liefje van @Monitor O+![]()
Ik vind het wel jammer dat bij de massaclaim aansluiten niet lijkt te kunnen als je huurder bent (je moet een bedrag invullen als je investering).
Ik zit idd in vergelijkbare situatie ook @ieniminimuis, heb zonnepanelen op mn huurwoning, betaal er iets meer dan ¤20 per maand voor (stijgt elk jaar mee met de jaarlijkse huurverhoging), 8 panelen allemaal op zuidoost. Mijn verbruik voor de zonnepanelen was ongeveer 1500 kWh, de opwek was het eerste jaar 2779 kWh en dit jaar tot nu toe 2832 dus zal nog iets hoger worden (tot eind maart). Ligging van de zonnepanelen is niet per se ideaal voor zoveel mogelijk zelf kunnen gebruiken (deel op noordwest ook was daarvoor helpend geweest). Op dit moment heb ik nog tm oktober een vast contract, met terugleverkosten al wel, en ben ik nog nét iets voordeliger uit dan ik zonder panelen was geweest (iets van ¤5 per maand dacht ik, waarbij huurprijs dan is meegerekend al in de kosten). Maar gezien de stijgingen in terugleverkosten is de kans groot dat ik al vanaf november duurder uit ben met m'n panelen, dan als ik ze niet had gehad. Moet nog even goed gaan kijken dan wat het meest gunstig is. Toch naar dynamisch omdat je dan de terugleverkosten ontwijkt, en dan als stroomprijs negatief, de panelen uitzetten? Wel weer een vast contract? Panelen eraf laten halen kan ik me niet voorstellen dat de verhuurder dat gaat doen. Die heeft natuurlijk ook een investering gedaan die ze willen terugverdienen. Ik overweeg wel om ze aan te schrijven om te kijken of ze de vergoeding die ik er maandelijks voor betaal zouden willen verlagen, omdat er destijds is gezegd "het bedrag dat per paneel aan de huurder wordt gevraagd is gebaseerd op 50% van de besparing op het elektraverbruik over een technische levensduur van 25 jaar.". Niet geschoten is altijd mis..![]()
Ik heb in dit draadje ergens voorgerekend dat huur panelen voor een klein verbruiker tot een euro of vijf per maand echt wel uitkomen. Bij tien of of meer euro per maand gaat dat echt niet meer lukken tenzij je regelmatig (in de zomer) langdurig veel afneemt zoals een airco aanlaten staan.
Met een wasmachine of zo draaien gebruik je vaak weer gedurende korte tijd meer dan je panelen opleveren dus wacht even met wekelijks de shirtjes voor het hele team te gaan wassen.
Eens met @Leandra dat het geklooi is van energiemaatschappijen door wiebelpolitiek. Hopelijk gaat voor 2027 er een fatsoenlijke regeling komen zodat huurders en kopers en niet op inleveren en dat ook niet al die bedrijven failliet gaan.
Batterijen moeten echt nog wel in prijs halveren en meer vermogen (minimaal 2,5 KW) kunnen leveren wil het serieus uit kunnen zonder allerlei kunstgrepen toe te passen.
edit: die vijf / tien euro in de eerste alinea gaat over het totaal bedrag, dus niet per paneel.
[ Bericht 3% gewijzigd door 215 op 26-03-2025 21:19:28 ]Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Vijf euro per maand voor de huur van de panelen samen? Of voor de huur per paneel? Edit: ah, totaal dus. Denk inderdaad vrij realistisch dan na verdwijnen saldering.quote:Op woensdag 26 maart 2025 21:12 schreef 215 het volgende:
Ik heb in dit draadje ergens voorgerekend dat huur panelen voor een klein verbruiker tot een euro of vijf per maand echt wel uitkomen. Bij tien of of meer euro per maand gaat dat echt niet meer lukken tenzij je regelmatig (in de zomer) langdurig veel afneemt zoals een airco aanlaten staan.
Ik betaal nu ¤2.55 per paneel, even opgezocht. En met mijn huidige contract met deze terugleverkosten en saldering, kom ik inderdaad wat voordeliger uit.
Als ik nu een berekening maak in gaslicht voor nu een vast contract, met mijn daadwerkelijke jaarverbruik, dan kom ik op ¤-3.83 per maand incl ¤145 welkomstbonus bij de goedkoopste. Vul ik geen zonnepanelen in en 1738 kWh verbruik (verbruik volgens jaarverbruik, plus opwek min teruglevering volgens jaarverbruik), dan is het ¤19,10 per maand incl ¤210 welkomstbonus bij de goedkoopste. Dan ben ik qua contract dus ¤22,93 goedkoper uit per maand, met mijn huur van ¤20,34 erbij dus nu nog ¤2,59 per maand goedkoper dan zonder panelen. Dat is dan dus wel met nog salderingsregeling, als dat wegvalt ga je vrij zeker meer betalen dan zonder panelen met deze prijs per paneel.
Voor dynamisch krijg ik maandbedragen met goedkoopste ¤-12,75 te zien dus dan scheelt het meer. Als dat bedrag ook in de praktijk ongeveer zo uit komt dan. Dat is natuurlijk altijd een gok die je neemt.
Lastig vind ik ook dat er ondertussen ook allerlei zonneparken zijn en gebouwd worden, maar de huishoudens terugleverkosten betalen. Lijkt me nou niet dat die hoeveelheden in verhouding staan tot wat zo'n zonnepark oplevert.. misschien is het daadwerkelijk redelijk en logisch, maar het zou dan wel handig zijn als die logica wordt toegelicht, want als iemand die daar niet helemaal in zit voelt het vrij oneerlijk.
En eens met het punt over tegenhouden afbouw eerder waardoor de terugleverkosten zijn geïntroduceerd, die ze nu echt niet meer gaan terugdraaien als alsnog saldering verdwijnt.![]()
Woningstichtingen rekenen tussen de 2 en 4 euro per paneel per maand.quote:Op woensdag 26 maart 2025 21:12 schreef 215 het volgende:
Ik heb in dit draadje ergens voorgerekend dat huur panelen voor een klein verbruiker tot een euro of vijf per maand echt wel uitkomen. Bij tien of of meer euro per maand gaat dat echt niet meer lukken tenzij je regelmatig (in de zomer) langdurig veel afneemt zoals een airco aanlaten staan.
Met een wasmachine of zo draaien gebruik je vaak weer gedurende korte tijd meer dan je panelen opleveren dus wacht even met wekelijks de shirtjes voor het hele team te gaan wassen.
Eens met @:Leandra dat het geklooi is van energiemaatschappijen door wiebelpolitiek. Hopelijk gaat voor 2027 er een fatsoenlijke regeling komen zodat huurders en kopers en niet op inleveren en dat ook niet al die bedrijven failliet gaan.
Batterijen moeten echt nog wel in prijs halveren en meer vermogen (minimaal 2,5 KW) kunnen leveren wil het serieus uit kunnen zonder allerlei kunstgrepen toe te passen.
edit: die vijf / tien euro in de eerste alinea gaat over het totaal bedrag, dus niet per paneel.
Met 6 panelen betaal je dus tussen de 12 en 24 euro per maand voor de zonnepanelen.![]()
Ik heb gewoon een cleane berekening gemaakt zonder blaming of oplossingen te noemen. Een klein gebruiker kan met een paar panelen dus vijf tot tien euro per maand besparen. Meer panelen levert niet meer op omdat je dat domweg niet gebruikt.quote:Op woensdag 26 maart 2025 21:36 schreef Wantie het volgende:
[..]
Woningstichtingen rekenen tussen de 2 en 4 euro per paneel per maand.
Met 6 panelen betaal je dus tussen de 12 en 24 euro per maand voor de zonnepanelen.
Maar omdat panelen kennelijk een eenmalige investering zijn geweest voor WBV's zou je er op aan kunnen sturen dat ze het vlotter gaan afschrijven omdat vervanging er toch niet in zit met de huidige politiek en energiebedrijven. De WBV kan de panelen dan trug verdienen maar dan is er geen geld voor vervanging of onderhoud.
Maar goed, de werkelijke oplossing is natuurlijk dat de politiek de energiemaatschappijen terugfluit. Nog maar een jaar geleden waren we het met zn allen eens dat alle daken vol moeten. Zonde dat die hele ontwikkeling dus op de noodrem staat.
Nu krijg je dus zonnepaneelbedrijven die failliet gaan en het totale vermogen van panelen gaat dus minder worden in het land. (Of het gaat meer weilanden kosten). Op de een of andere manier zijn er krachten die niet willen dat particulieren energie hebben die niet door de grote bedrijven wordt opgewekt.Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Ik vind het werkelijk te zot voor woorden dat er nog steeds hele zonnevelden worden aangelegd die een volledige zuid-oriëntatie hebben, ze zijn nog niet eens in gebruik...
Je hebt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat energie nodig, waarom nu nog velden vol leggen met panelen die primair van 09.30 tot 17.00 stroom opleveren, met als piek rond de middag als de stroomprijs toch al negatief is op een zonnige dag.
Hoezo mogen ze dat nu überhaupt nog zo aanleggen, en hoezo zijn zelfs energiemaatschappijen daar nu nog mee bezig?![]()
Ja en dan de consument keihard bestraffen. Schaamteloosquote:Op woensdag 26 maart 2025 22:16 schreef Leandra het volgende:
Ik vind het werkelijk te zot voor woorden dat er nog steeds hele zonnevelden worden aangelegd die een volledige zuid-oriëntatie hebben, ze zijn nog niet eens in gebruik...
Je hebt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat energie nodig, waarom nu nog velden vol leggen met panelen die primair van 09.30 tot 17.00 stroom opleveren, met als piek rond de middag als de stroomprijs toch al negatief is op een zonnige dag.
Hoezo mogen ze dat nu überhaupt nog zo aanleggen, en hoezo zijn zelfs energiemaatschappijen daar nu nog mee bezig?![]()
Jij zegt het,quote:Op woensdag 26 maart 2025 22:16 schreef Leandra het volgende:
Ik vind het werkelijk te zot voor woorden dat er nog steeds hele zonnevelden worden aangelegd die een volledige zuid-oriëntatie hebben, ze zijn nog niet eens in gebruik...
Je hebt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat energie nodig, waarom nu nog velden vol leggen met panelen die primair van 09.30 tot 17.00 stroom opleveren, met als piek rond de middag als de stroomprijs toch al negatief is op een zonnige dag.
Hoezo mogen ze dat nu überhaupt nog zo aanleggen, en hoezo zijn zelfs energiemaatschappijen daar nu nog mee bezig?
Als je subsidie krijgt, mag max 50% van het watt-piek vermogen door de kabel.
Ofwel ze laten het stroom "weglopen" ofwel ze slaan het op met een batterij.
De energiemaatschappij die het contract aangaat - als die vaste tarieven doet - die zit dan zelf op de blaren.
De producent van de energie zit zelf ook op de blaren want laat stroom weglopen danwel schrijft een accu af (vanwege het gebruik) voor die stroom.
Zeker met de huidige kosten van zonnepanelen en juist de lage opbrengstwaarde van die stroom midden op de dag..... Lijkt het mij dat ze zich hier gewoon zelf in de voeten schieten.
Wat nog wel zou kunnen - maar dat is echt een wilde assumptie - is dat de vergunning geen ruimte laat, ofzo, of zijn oorsprong vindt heel wat jaar terug met alles op zuid ingericht?
Ik denk dat het om kostbare laksheid gaat."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Ach deze nonsense....quote:Op woensdag 26 maart 2025 22:27 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ja en dan de consument keihard bestraffen. Schaamteloos
De ACM onderzoekt het ook of het allemaal wel ok prijzen zijn.
De consument wilt er niet aan (het besef) dat de stroom van de panelen defacto geen waarde heeft vanwege over aanbod."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Als men van mening is dat zon op dak beter is dan zon op weiland, zou de subsidie van zon op dak, op basis van die parameters, natuurlijk hoger moeten zijn.quote:Op woensdag 26 maart 2025 21:55 schreef 215 het volgende:
[..]
Ik heb gewoon een cleane berekening gemaakt zonder blaming of oplossingen te noemen. Een klein gebruiker kan met een paar panelen dus vijf tot tien euro per maand besparen. Meer panelen levert niet meer op omdat je dat domweg niet gebruikt.
Maar omdat panelen kennelijk een eenmalige investering zijn geweest voor WBV's zou je er op aan kunnen sturen dat ze het vlotter gaan afschrijven omdat vervanging er toch niet in zit met de huidige politiek en energiebedrijven. De WBV kan de panelen dan trug verdienen maar dan is er geen geld voor vervanging of onderhoud.
Maar goed, de werkelijke oplossing is natuurlijk dat de politiek de energiemaatschappijen terugfluit. Nog maar een jaar geleden waren we het met zn allen eens dat alle daken vol moeten. Zonde dat die hele ontwikkeling dus op de noodrem staat.
Nu krijg je dus zonnepaneelbedrijven die failliet gaan en het totale vermogen van panelen gaat dus minder worden in het land. (Of het gaat meer weilanden kosten). Op de een of andere manier zijn er krachten die niet willen dat particulieren energie hebben die niet door de grote bedrijven wordt opgewekt.
Maar je ziet ook netcongestie.... Het loopt wel wat uit verband allemaal."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Ik denk zomaar dat subsidiëren van bedrijven belangrijker wordt gevonden dan reële prijzen voor consumenten.quote:Op donderdag 27 maart 2025 10:48 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als men van mening is dat zon op dak beter is dan zon op weiland, zou de subsidie van zon op dak, op basis van die parameters, natuurlijk hoger moeten zijn.
Maar je ziet ook netcongestie.... Het loopt wel wat uit verband allemaal.
Netcongestie is niet alleen iets van het 230V netwerk. Ook het 10kV net heeft problemen. De grote kosten voor het netwerk die het nieuws halen zitten in de hoogspanning. Dat is een heel ander verhaal.Verstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Zonneplan gaat klanten met zonnepanelen vanaf 1 april 2025 een extra vergoeding betalen voor de stroom die zij terugleveren. Daarmee belonen we zonnepaneelbezitters voor hun bijdrage aan de energietransitie. Deze ‘zonnebonus’ komt op een opvallend moment: veel energiebedrijven kwamen de laatste tijd juist met hoge terugleverkosten of schrappen de (netto) terugleververgoeding per 2027 zelfs vrijwel volledig.
https://www.zonneplan.nl/blog/zonneplan-introduceert-zonnebonusI do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it.![]()
1 april ....quote:Op donderdag 27 maart 2025 19:44 schreef Gohf046 het volgende:
Zonneplan gaat klanten met zonnepanelen vanaf 1 april 2025 een extra vergoeding betalen voor de stroom die zij terugleveren. Daarmee belonen we zonnepaneelbezitters voor hun bijdrage aan de energietransitie. Deze ‘zonnebonus’ komt op een opvallend moment: veel energiebedrijven kwamen de laatste tijd juist met hoge terugleverkosten of schrappen de (netto) terugleververgoeding per 2027 zelfs vrijwel volledig.
https://www.zonneplan.nl/blog/zonneplan-introduceert-zonnebonus![]()
Ziet er toch serieus uit:quote:quote:Zo werkt de zonnebonus
Met de zonnebonus krijg je een extra vergoeding voor de stroom die je overdag teruglevert. We berekenen dit op basis van de kale marktprijs (day-ahead), de vaste inkoopvergoeding van ¤0,02/kWh en de 10% bonus.
📌 Jouw vergoeding per kWh = (marktprijs + ¤0,02) + 10% zonnebonus
Voorwaarden 10% zonnebonus:
De bonus geldt alleen overdag, van zonsopkomst tot zonsondergang.
Je ontvangt de bonus alleen wanneer de marktprijs + ¤ 0,02, een positief bedrag is.
De bonus geldt tot 7.500 kWh teruglevering per kalenderjaar.
Je krijgt de bonus zowel binnen als buiten je saldeerbereik.
Je ontvangt geen bonus over teruglevering vanuit de Zonneplan thuisbatterij. De thuisbatterij levert tegen Powerplay-tarieven.
Voorbeeld: is de marktprijs ¤ 0,08 per kWh? Dan krijg je ¤ 0,11 per kWh voor je teruggeleverde stroom (¤ 0,08 + ¤ 0,02 inkoopvergoeding + 10% extra).
Daarnaast ontvang je natuurlijk altijd de energiebelasting (¤ 0,12/kWh) terug binnen je saldeerbereik.![]()
Uitgesloten. met zo'n 1 april-grap plegen ze zelfmoordquote:Un dann rettet kein Kavallerie,
keine Zorro kümmert sich dodrömm.
Dä piss höchstens e " Zet " en der Schnie![]()
Dat zou debiel zijn. Maar is inderdaad wel de huidige staat zonder salderen danwel alternatief.quote:Op donderdag 27 maart 2025 12:23 schreef 215 het volgende:
[..]
Ik denk zomaar dat subsidiëren van bedrijven belangrijker wordt gevonden dan reële prijzen voor consumenten.
Netcongestie is niet alleen iets van het 230V netwerk. Ook het 10kV net heeft problemen. De grote kosten voor het netwerk die het nieuws halen zitten in de hoogspanning. Dat is een heel ander verhaal."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."![]()
Mijn blauwe lampje is ook uit, laatste update 4,5 uur geleden.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 14:57 schreef laziness het volgende:
Ik zag in de solaredge app dat ie niet meer bijwerkte sinds gisteren.
Ik zie dit op de omvormer.
Kan in de handleiding deze combi niet vinden.
Heeft iemand advies?
[ link | afbeelding ]
Een probleem bij solaredge?Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )![]()
Huh, de mijne heeft vandaag nog niks doorgegeven maar het is wel toevallig…quote:Op vrijdag 28 maart 2025 15:27 schreef Hanca het volgende:
[..]
Mijn blauwe lampje is ook uit, laatste update 4,5 uur geleden.
Een probleem bij solaredge?Ik heb je lief mijn hele leven![]()
Ik ga dit proberen: https://groene-woningen.nl/solaredge-geen-opbrengst-in-de-app/quote:Op vrijdag 28 maart 2025 15:33 schreef laziness het volgende:
[..]
Huh, de mijne heeft vandaag nog niks doorgegeven maar het is wel toevallig…
10min op 0 en dan weer aan.Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )![]()
Niet geholpen. Ik wacht even af verder. De groene brandt wel, dus hij doet het gewoon.Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )![]()
Nieuwe innovatie zorgt voor stroomopwek bij volle maan:https://www.hoppenbrouwer(...)sEBg#meer-informatiequote:Maanpanelen: energie opwekken in de nacht
Waarom zouden we energie alleen overdag opwekken? De maan reflecteert zonlicht en vormt een onbenutte energiebron. Door je zonnepanelen te upgraden naar maanpanelen kunnen ze ook ’s nachts energie opwekken. Dit verlaagt piekbelasting, biedt meer flexibiliteit en maakt je energievoorziening slimmer.
Word testgebruiker![]()
Hier was gisteravond de stroom van het modem er af geweest en die heb ik nog een keer uit en aan gezet en nu heb ik weer een blauw lampje.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:29 schreef Hanca het volgende:
Niet geholpen. Ik wacht even af verder. De groene brandt wel, dus hij doet het gewoon.
Hij zegt in de app dat ie bijgewerkt is maar geeft nog geen opwek voor vandaag weer of hogere totalen. Maar groen en blauw brandt nu dus er is wel opwek. Ik wacht nog ff af of ie nog met data van vandaag doorkomt straks.
Edit: data van vandaag is inmiddels ingeladen
[ Bericht 6% gewijzigd door laziness op 28-03-2025 16:43:41 ]Ik heb je lief mijn hele leven![]()
Hier werkt het de hele dag normaal.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 15:27 schreef Hanca het volgende:
[..]
Mijn blauwe lampje is ook uit, laatste update 4,5 uur geleden.
Een probleem bij solaredge?![]()
Ergens lijkt mij dit toch wel een 1 april grapquote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:35 schreef Wantie het volgende:
Nieuwe innovatie zorgt voor stroomopwek bij volle maan:
[..]
https://www.hoppenbrouwer(...)sEBg#meer-informatie![]()
![]()
quote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:35 schreef Wantie het volgende:
Nieuwe innovatie zorgt voor stroomopwek bij volle maan:
[..]
https://www.hoppenbrouwer(...)sEBg#meer-informatie![]()
![]()
Twijfel je hier écht over?quote:Op vrijdag 28 maart 2025 17:58 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Ergens lijkt mij dit toch wel een 1 april grap![]()
Ach, bij volle maan laad ik ook altijd mijn kristallen op, dus waarom eigenlijk niet mijn zonnepanelen?quote:![]()
Mooi. Bij mij heeft hij het inmiddels ook gewoon gedaan. Ik kijk trouwens meestal pas na zonsondergang, dus geen idee of hij vaker een paar uur hapert?quote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:37 schreef laziness het volgende:
[..]
Hier was gisteravond de stroom van het modem er af geweest en die heb ik nog een keer uit en aan gezet en nu heb ik weer een blauw lampje.
Hij zegt in de app dat ie bijgewerkt is maar geeft nog geen opwek voor vandaag weer of hogere totalen. Maar groen en blauw brandt nu dus er is wel opwek. Ik wacht nog ff af of ie nog met data van vandaag doorkomt straks.
Edit: data van vandaag is inmiddels ingeladen
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )![]()
Wat een maand voor de panelen! Ik ben zelfs over mijn opwek van april vorig jaar heen, bijzonder.
Topdag was 27 maart met maar liefst 81kWh. Totaal staat de teller deze maand op 1560kWh met nog een paar uur zon te gaan vandaag.
Vorig jaar maart was 1032 en april was 1467.
Ben benieuwd wat april dit jaar gaat brengen.
Voor dit kwartaal loopt alleen januari wat achter. Januari vorig jaar was 279 en dit jaar slechts 207.
Zowel februari als maart dus beter, waar beide ook fors meer zijn dan het jaar ervoor (februari 332 en nu 581).
Totaal dit kwartaal 2353 waar vorig jaar maar 1643 was.
Nog even genieten van het onbeperkt en vrij salderen.Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.![]()
Ik ben zelfs over de maand mei (2024) gegaan deze maandquote:Op maandag 31 maart 2025 12:57 schreef bambino het volgende:
Wat een maand voor de panelen! Ik ben zelfs over mijn opwek van april vorig jaar heen, bijzonder.
Topdag was 27 maart met maar liefst 81kWh. Totaal staat de teller deze maand op 1560kWh met nog een paar uur zon te gaan vandaag.
Vorig jaar maart was 1032 en april was 1467.
Ben benieuwd wat april dit jaar gaat brengen.
Voor dit kwartaal loopt alleen januari wat achter. Januari vorig jaar was 279 en dit jaar slechts 207.
Zowel februari als maart dus beter, waar beide ook fors meer zijn dan het jaar ervoor (februari 332 en nu 581).
Totaal dit kwartaal 2353 waar vorig jaar maar 1643 was.
Nog even genieten van het onbeperkt en vrij salderen.
Als weinig helpt, help veel meer.
Sparen is voor mensen die niet weten waar ze geld aan uit moeten geven !!!![]()
Hier zelfs over juni en juli en bijna over augustus op 4kWh naquote:Op maandag 31 maart 2025 16:02 schreef boegschroef het volgende:
[..]
Ik ben zelfs over de maand mei (2024) gegaan deze maand![]()
Hier ook over mei en juni, maar gek genoeg was april hoger vorig jaar.quote:Op maandag 31 maart 2025 16:02 schreef boegschroef het volgende:
[..]
Ik ben zelfs over de maand mei (2024) gegaan deze maandOp 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!![]()
Hier wel over maart en april 2024 heen, niet over mei tm augustus. Die vier maanden zaten vorig jaar best dicht bij elkaar in de buurt: 388, 379, 389 en 396 kWh. Maart is nu geëindigd op 324 (308 vorig jaar).
Is er hier iemand die op een dynamisch contract zit, en geen elektrische auto van eigen stroom oplaadt en geen warmtepomp heeft? Zo ja, hoe bevalt het / ben je goedkoper uit dan met een jaarcontract?![]()
Kun je zien wat een andere ligging en helling doet met de opbrengsten. Heel verschillend.
Mei ben ik bij lange na niet overheen, mei vorig jaar was mijn op 1 na beste (juni 23) maand tot nog toe.
Maart is geëindigd op 1610
Mei 24 was 2011 en juni 23 was 2052 (record).Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.![]()
Ik heb een deel plat liggen dus ik ga sowieso niet zo snel over latere maanden heen in het voorjaar. En hier in het oosten is het ook wat vaker bewolkt dan het westen helaas.Ik heb je lief mijn hele leven![]()
Maart 2022: 504 kWh (beste jaar)
Maart 2025: 468 kWh
Maart 2019: 286 kWh (slechtste jaar)
De verschillen op maandbasis blijven enorm.
Q1 2022: 786 kWh (beste jaar)
Q1 2025: 756 kWh
Q4 2024: 560 kWh (slechtste jaar)![]()
Maart 2025 is 528,7 kWh.
Van mrt-mei 2024 heb ik geen cijfers.
Jun-aug 2024 zat hoger qua kWh.
Juni zat op 536,9 kWh.
Wat dat betreft is maart best een goede maand geweest.![]()
Zekers! Hier bijna het dubbele (613 kWh) van maart 2024 (366 kWh).quote:Op dinsdag 1 april 2025 09:08 schreef Wantie het volgende:
Wat dat betreft is maart best een goede maand geweest.
[ Bericht 1% gewijzigd door blomke op 01-04-2025 10:21:36 ]Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.![]()
2024: geen enkele maand hoger dan maart 2025
2023: 2 maanden (mei en juni) hoger dan maart 2025
2022: 5 maanden (maart, mei, juni, juli, agustus) hoger dan maart 2025, en... maart was dat jaar de maand met de hoogste opbrengst.
Maart 2022 bleef de hoogste maand ooit tot juni 2023, dat zijn nog steeds mijn 2 maanden met de hoogste opbrengst.
Maart 2025: 946,7![]()
2024: 4 maanden (mei, juni, juli, aug) hoger dan mrt-25
2023: 6 maanden (apr, mei, juni, juli, aug, sept) hoger dan mrt-25
2022: 3 maanden (juni, juli, aug) hoger dan mrt-25
Beste maand (sinds juni 2022) is juni 2023 met 1.496, maart 2025 is 905 geworden![]()
Dan heb jij wel een totaal ander ligging dan ik, want bij mij is het verschil tussen maart 2025 (946,7) en de beste maand, juni 2023 (1083,7), beduidend kleinerquote:Op dinsdag 1 april 2025 10:40 schreef opgebaarde het volgende:
2024: 4 maanden (mei, juni, juli, aug) hoger dan mrt-25
2023: 6 maanden (apr, mei, juni, juli, aug, sept) hoger dan mrt-25
2022: 3 maanden (juni, juli, aug) hoger dan mrt-25
Beste maand (sinds juni 2022) is juni 2023 met 1.496, maart 2025 is 905 geworden![]()
![]()
Ik verwacht zomaar dat je met een oost west opstelling grotere verschillen hebt tussen hoog en voor/na seizoen. Bij een zuid opstelling komt veruit de meeste energie rond het middaguur binnen en bij oost west ben je meer afhankelijk van de lengte van de dag.quote:Op dinsdag 1 april 2025 13:52 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dan heb jij wel een totaal ander ligging dan ik, want bij mij is het verschil tussen maart 2025 (946,7) en de beste maand, juni 2023 (1083,7), beduidend kleinerVerstand is eerlijk verdeeld, iedereen heeft er zat van.![]()
Klopt, wij hebben 8 oost, 8 west en 1 pal zuid. Geeft een flinke dip zo rond 13:00. Maar wel vroeg al >> 1 kWquote:Op dinsdag 1 april 2025 16:52 schreef 215 het volgende:
[..]
Ik verwacht zomaar dat je met een oost west opstelling grotere verschillen hebt tussen hoog en voor/na seizoen. Bij een zuid opstelling komt veruit de meeste energie rond het middaguur binnen en bij oost west ben je meer afhankelijk van de lengte van de dag.Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.![]()
Ik heb er ook 12 plat liggen, en veel verder oost dan waar ik woon is bijna niet haalbaarquote:Op maandag 31 maart 2025 20:39 schreef laziness het volgende:
Ik heb een deel plat liggen dus ik ga sowieso niet zo snel over latere maanden heen in het voorjaar. En hier in het oosten is het ook wat vaker bewolkt dan het westen helaas.
All heb ik er ook 12 op zuid oost schuin, en 30 op zuid west schuin.
Verder op meerdere plekken schaduw, dus mijn rendement per paneel zal behoorlijk lager zijn dan gemiddeld.
18360wp en vorig jaar 13220kWh. Dus dat is 72% rendement.
En dak vol op zuid zonder schaduw haalt gemiddeld 95%.Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
Forum Opties Forumhop: Hop naar: