Zo extreem merk ik het niet, samen omkleden en daar kletsen doen we nog steeds. Die 10 zinnen zijn al gewisseld voordat we in het zwembad liggen. Maar niet meer nadien samen koffiedrinken waardoor het contact meer oppervlakkig is. Dat is toen met L gestopt in de coronatijd en hoewel ik het meer dan eens heb geopperd krijg ik de rest niet mee.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 09:07 schreef Clubsoda het volgende:
Overigens geldt dit niet alleen online wat mij betreft, ook bij bijvoorbeeld babyzwemmen merk ik een enorme verschraling van het contact. Vroeger kleedde iedere gezamenlijk om, kletsten we veel, werd er koffie gedronken. Nu heb ik na 1,5 geloof ik in totaal 10 zinnen met andere ouders gewisseld en trekt iedereen zich terug in de krappe kleine hokjes (met een dreumes… ) Jammer vind ik.
Het is ook helemaal niet per se vanaf de start duidelijk dat een kind HB is. Onze beide kinderen zijn HB getest, 1 was inderdaad wel snel met alles, de ander juist totaal niet. Ook geen interesse in schoolse zaken.quote:Op donderdag 13 maart 2025 23:42 schreef margaretha_01 het volgende:
Ik heb hier al wel eens eerder uit interesse gepost en heb nu nog een thema dat misschien wel interessant is voor dit topic.
Ik wil vooropstellen dat ik zelf een dreumes heb, die zich eigenlijk heel gemiddeld ontwikkelt. Hij doet alles op zijn gemak, begon relatief laat met loslopen, maar die ‘achterstand’ is alweer weggewerkt, en hij komt goed mee met zijn leeftijdsgenoten op de opvang.
Nu is er echter een ding waar hij voor mijn gevoel nogal in uitblinkt. Hij is nu 23 maanden en kan puzzles met 50 stukjes alleen maken. (ik ken niet zoveel andere dreumesjes om te vergelijken, maar wat ik van anderen heb gehoord is dit al heel knap).
Ik ben natuurlijk heel trots, maar wat ik dus interessant vind, is dat als je dit ergens benoemt (vooral online), dat je dan heel erg wordt aangevallen. Er worden meteen negatieve/sarcastische opmerkingen gemaakt door mensen alsof je ze persoonlijk hebt beledigd.
Ik ben echt een beetje mindblown hoe vreemde mensen zich zo aangevallen kunnen voelen als iemand laat blijken dat zijn/haar kind in iets uitblinkt waarvan vermoed wordt dat het misschien wel met hogere intelligentie te maken zou kunnen hebben. (Uiteindelijk heeft elke vorm van ontwikkeling met intelligentie te maken, maar wanneer kinderen vroeg kunnen lopen of fietsen wordt dit vaak niet ingezien en is dit iets waar dan wel weer vaak positief op wordt gereageerd).
Hoe ervaren jullie dit? Is intelligentie echt nog zo’n taboethema als het lijkt ? Zowel online al offline?
En hebben jullie voor jezelf een reden kunnen vinden waarom sommige (wildvreemde/anonyme) mensen zich zo aangevallen /op hun teentjes getrapt kunnen voelen door dit onderwerp?
(Sinds ik zelf een kind heb, vind ik het trouwens super fascinerend hoe de verschillende vaardigheden van zo’n klein mensje zich ontwikkelen en hoe de hersenen hiervoor verantwoordelijk zijn. Magisch!)
P.s. als dit onderwerp hier ook te veel escaleert of niet gewenst is, mag deze post natuurlijk worden verwijderd.
Dat kan ik me ook weer voorstellen. Mijn oudste is zoals jouw oudste, goed op school en sportief (niet buitengewoon, maar gewoon prima). Dan is het heel 'logisch' om te zeggen dat er een plusklas is bijvoorbeeld.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 11:25 schreef Phaidra het volgende:
[..]
Het is ook helemaal niet per se vanaf de start duidelijk dat een kind HB is. Onze beide kinderen zijn HB getest, 1 was inderdaad wel snel met alles, de ander juist totaal niet. Ook geen interesse in schoolse zaken.
Ik merk dat daar vooral mijn terughoudendheid zit. De oudste blinkt uit in sport, had zonder twijfel een vwo-advies. Op één of andere manier snappen mensen makkelijker dat hij HB is dan de jongste. Want de jongste is motorisch onhandig, blinkt niet duidelijk ergens in uit, dat boeit hem ook niet echt. School gaat moeizaam, hij is ernstig dyslectisch. De laatste tijd krijg ik geregeld de vraag waarom hij op vrijdag niet meer op school is (hij gaat naar een bovenschoolse plusklas) en ik merk bij mezelf dat ik het gewoon niet altijd fijn vind om te delen. De reacties zijn heel wisselend, en ik denk juist omdat het bij hem minder zichtbaar is.
Ja zo voelt dat wel idd.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 13:23 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Dat kan ik me ook weer voorstellen. Mijn oudste is zoals jouw oudste, goed op school en sportief (niet buitengewoon, maar gewoon prima). Dan is het heel 'logisch' om te zeggen dat er een plusklas is bijvoorbeeld.
Ik kan wel weer eens een "aapie is pienter" in de groep gooien, dan is er vast wel weer wat reuringquote:Op vrijdag 14 maart 2025 14:48 schreef Clubsoda het volgende:
Ik zou geloof ik nog liever stomme opmerkingen horen dan die eindeloze echoput (ECHO echo echo) die OUD nu is![]()
Ik zat gisteren even mijn Facebook terug te kijken. Toen las ik allemaal lieve berichtjes (o.a. van jou @:Mevr_Mus) voor de tweede verjaardag van mijn oudste. Gaat nu echt niet meer gebeuren
Eens. Ik post ook hier in dit topic weinig inhoudelijks over onze situatie, omdat ik dan toch altijd weer denk, wat zal een ander hier van denken?quote:
Maar in dit topic moet dat toch prima kunnen? Of bedoel je op dit forum in z'n algemeen?quote:Op vrijdag 14 maart 2025 16:47 schreef Hupje het volgende:
[..]
Eens. Ik post ook hier in dit topic weinig inhoudelijks over onze situatie, omdat ik dan toch altijd weer denk, wat zal een ander hier van denken?
Meedenken met anderen doe ik dan wel weer graag, ook om anderen te helpen of te behoeden voor dingen waar wij tegenaan gelopen zijn.
Het verdedigen naar de buitenwereld als je niet een 'volgens het ideaalbeeld schoolslim' kind hebt, maakt mij als ouder heel onzeker.
Ik denk dat er op de vorige school een heleboel ouders hun mening klaar hadden over mijn kind, zal ik maar zeggen. (En dat doet eigenlijk best pijn)
Nou, zelfs in dit topic heb ik dat dus in bepaalde mate. Ook hier heb ik nog nooit precies beschreven hoe de situatie bij ons is. Toch ergens bang voor een oordeel (+ dat het dan toch ergens op internet staat natuurlijk).quote:Op vrijdag 14 maart 2025 16:53 schreef MaJo het volgende:
[..]
Maar in dit topic moet dat toch prima kunnen? Of bedoel je op dit forum in z'n algemeen?
Vooral dat laatste. Wij hebben een heel pittige tijd met de jongste. Irl daarover praten is lastig (leg maar eens uit dat je kind sociaal compleet vastloopt omdat hij ook sociaal voorlooptquote:Op vrijdag 14 maart 2025 16:59 schreef Hupje het volgende:
[..]
Nou, zelfs in dit topic heb ik dat dus in bepaalde mate. Ook hier heb ik nog nooit precies beschreven hoe de situatie bij ons is. Toch ergens bang voor een oordeel (+ dat het dan toch ergens op internet staat natuurlijk).
Ja maf hoe dat werkt. Ik heb ook al ongeveer 30x niet gereageerd. Maar ik ben erg dol op mijn kinderen en het is ook zo ingewikkeld soms en de herkenning op precies dat is toch wel heel veel waard.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 17:46 schreef arvensis het volgende:
Idem! Ook interesse om aan te sluiten in de WA-groepen als dat kan.
En hoe vaak ik hier wel een bericht heb getypt en weer gedelete..
Het whatsapp groepje waar @Tink89 op doelt is een klein groepje waarvan de kinderen even oud zijn (rondom 4). Maar wil best een groep starten die wat breder is om hier verder over te praten. En ik sluit me helemaal aan bij Signal in plaats van WA, ik probeer iedereen al over te krijgenquote:Op vrijdag 14 maart 2025 17:40 schreef Lemijn het volgende:
Ik log voor het eerst in maanden speciaal in om te zeggen dat ik hier lees voor alle herkenning. Dus mocht er een initiatief zijn voor een groepje buiten fok om en iemand herkent mijn naam nog dan houd ik me aanbevolen.
En dan ook nog liever Signal dan WA....
Mooi gesproken, en daar heb je ook helemaal gelijk in! Ik wil vooral dat hij gelukkig is, dat is voor mij het allerbelangrijkstequote:Op vrijdag 14 maart 2025 18:11 schreef Lemijn het volgende:
[..]
Ja maf hoe dat werkt. Ik heb ook al ongeveer 30x niet gereageerd. Maar ik ben erg dol op mijn kinderen en het is ook zo ingewikkeld soms en de herkenning op precies dat is toch wel heel veel waard.
@:MaJo ik zei vroeger ook 'ik hoop dat ze gewoon slim zijn' maar gaandeweg krijg je door dat je daarmee per ongeluk een stuk van jezelf ontkent. En dan verdwijnt het, want er verandert niks en het is ook mooi en sowieso oke.
Klopt. Wel specifiek op uhb gericht overigens. Er zijn ook grote hb-groepen, maar ik merk dat ik daar dan ook weer te weinig herkenning vind.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 18:48 schreef SaskiaR het volgende:
@:MevrouwCactus beheert een grote WA-groep.
Zelf zit ik vooral op Facebook, in de Pharos-groepen bijvoorbeeld. Daar heeft iedereen wel zo zijn eigen vraagstukken (al wordt het dan vaak wel weer erg negatief, want mensen die geen problemen ervaren, posten daar natuurlijk niet).
Ah ok, dan is dat blijkbaar al breder geregeld en hoef ik dat niet op te starten. Tenzij er naast @Lemijn meer mensen over willen stappen op Signal, dan kan ik dat wel organiserenquote:Op vrijdag 14 maart 2025 18:48 schreef SaskiaR het volgende:
@:MevrouwCactus beheert een grote WA-groep.
Zelf zit ik vooral op Facebook, in de Pharos-groepen bijvoorbeeld. Daar heeft iedereen wel zo zijn eigen vraagstukken (al wordt het dan vaak wel weer erg negatief, want mensen die geen problemen ervaren, posten daar natuurlijk niet).
Ik zou in eerste instantie zeggen: maakt het uit? Als je herkenning vindt, zit je goed, toch? In dit soort topics of groepen voor oudercontact? En als er aan zijn behoeftes kan worden voldaan?quote:Op vrijdag 14 maart 2025 18:54 schreef MaJo het volgende:
Waar ik vooral mee zit: Aapie is nog zo jong dus hij heeft nog geen diagnose. Hij loopt flink voor, dat wel. Op school valt dat nu ook op. Wanneer kun je überhaupt gaan zeggen of een kind HB is. Wanneer en hoe test je dat precies?
Dat is zeker waar! Zo'n getal zegt eigenlijk heel weinig.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 19:54 schreef Clubsoda het volgende:
En juist die beschrijvende diagnostiek is voor mij zoveel waardevoller dan een platgeslagen getal.
Ik ken heel Signal niet, hoe werkt dat precies? Moet je dat downloaden ook?quote:Op zaterdag 15 maart 2025 13:35 schreef Gogo83 het volgende:
Oke! Ik begin een groepje op Signal. Wie wil stuur maar een pb/dm. Lemijn is denk ik de enige die hierboven reageerde wiens nummer ik heb, dus die voeg ik vast toe.
Ja. Is vergelijkbaar met Whatsapp.quote:Op zaterdag 15 maart 2025 14:49 schreef Komkommerschijfje het volgende:
[..]
Ik ken heel Signal niet, hoe werkt dat precies? Moet je dat downloaden ook?
Hetzelfde als whatsapp maar niet van Meta (facebook/instagram etc) maar een non-profitorganisatie. Geleid door een vouw ook nogquote:Op zaterdag 15 maart 2025 14:49 schreef Komkommerschijfje het volgende:
[..]
Ik ken heel Signal niet, hoe werkt dat precies? Moet je dat downloaden ook?
Zeg er dan ook bij dat Signal het een onderdeel is van US military, dan hebben mensen een completere keuze te maken.quote:Op zaterdag 15 maart 2025 15:58 schreef MaJo het volgende:
[..]
Hetzelfde als whatsapp maar niet van Meta (facebook/instagram etc) maar een non-profitorganisatie. Geleid door een vouw ook nog
Ik heb wel interesse dus ik DM gogo even
Waar heb jij het overquote:Op zaterdag 15 maart 2025 23:56 schreef yessie234 het volgende:
[..]
Zeg er dan ook bij dat Signal het een onderdeel is van US military, dan hebben mensen een completere keuze te maken.
Wat is nog erger? Dat Big Tech het meeleest, of de opperbevelhebber van het US leger, Trump dus.
Vrouwen in het leger hebben wel eerder enorme flaters geslagen, bijvoorbeeld de NL commendore O'Sullivan en haar zeven puber dwergen.
Zitten er ook ouders van wat oudere kinderen (10+) in de groep? Volgend jaar zitten ze beide op de middelbare school (als alles rond komt met de jongste). Daar spelen weer heel andere dingen dan op de basisschoolquote:Op zaterdag 15 maart 2025 13:35 schreef Gogo83 het volgende:
Oke! Ik begin een groepje op Signal. Wie wil stuur maar een pb/dm. Lemijn is denk ik de enige die hierboven reageerde wiens nummer ik heb, dus die voeg ik vast toe.
Hoe laat je in één post zien dat je eigenlijk geen flauw idee hebt wat hoogbegaafheid inhoudt.quote:Op maandag 17 maart 2025 12:58 schreef TheInnocent het volgende:
Ik heb zelf geen kinderen, maar wel “hoogbegaafde” kinderen in de familie. Ik wil best mijn ergernissen delen hierover en dat is niet omdat ik zelf niet gestudeerd heb oid (ik zat ook altijd in zogenaamde plusklassen wat dan met een bepaalde kleur werd omschreven en niet met turboteam of wat dan ook waardoor kinderen zich al beter gaan voelen dan de ander). Ik heb op het gymnasium en de universiteit heel intelligente mensen gekend zonder dat het woord hoogbegaafd maar werd genoemd. Ook niet op de basisschool gelukkig. Ik vind het ook vreemd om je kind zo te noemen. Elk kind heeft een bepaald niveau en daarvoor onderwijschallenges nodig. Als het kind zodanig intelligent is dar die al in groep 8 universitaire studies kan afronden, dan heeft dat kind in mijn ogen speciaal onderwijs nodig voor zeer intelligente mensen. Of worden kinderen nu al hoogbegaafd genoemd als ze in een plusklasje zitten? Hebben we het dan over de vwo’ers van nederland? Ik volg het namelijk niet meer. Mijn tante noemt haar dochter ook hoogbegaafd, maar ik zie een kind met autisme (wat niet erg is) die niet de hoogste cijfers haalt omdat ze hoogbegaafd is. Vervolgens noemt ze zichzelf ook zo en geeft ze aan dat ze slimmer is dan de rest. Zo wil je je kind toch niet hebben? Die wordt dan echt wel buitengesloten dan, zelfs ik ergerde me aan het arme kind.
Ik heb ook geen idee. Wat is het? Waarom worden de problemen niet gewoon beschreven ipv help mijn kind is slim of hoogbegaafd?quote:Op maandag 17 maart 2025 13:08 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Hoe laat je in één post zien dat je eigenlijk geen flauw idee hebt wat hoogbegaafheid inhoudt.
Jij hebt geen hoogbegaafd kind, dus dan is dit wellicht niet het topic voor jou.quote:Op maandag 17 maart 2025 13:12 schreef TheInnocent het volgende:
[..]
Ik heb ook geen idee. Wat is het? Waarom worden de problemen niet gewoon beschreven ipv help mijn kind is slim of hoogbegaafd?
Omdat het zo lastig is om gelijkgestemden te vinden in een topic met de titel 'mijn kind is enthousiast, gefrustreerd, onzeker, creatief, heeft inzicht, geen doorzettingsvermogen, enz'quote:Op maandag 17 maart 2025 13:12 schreef TheInnocent het volgende:
[..]
Ik heb ook geen idee. Wat is het? Waarom worden de problemen niet gewoon beschreven ipv help mijn kind is slim of hoogbegaafd?
Autisme is ook een lastig te omschrijven begrip inderdaad, is ook een breed spectrum heb ik begrepen. In dit geval zou ik mijn nichtje omschrijven als sociaal ongemakkelijk en de communicatie verloopt stroef. Verder kan ze zich moeilijk inleven in de emotionele staat van een ander persoon. Dit zorgt ervoor dat ze wordt buitengesloten door andere kinderen. Dat ze bij mij aangeeft dat ze hoogbegaafd is en slimmer dan andere kinderen, geeft mij zelfs een ongemakkelijk gevoel, laat staan bij andere kinderen of ouders.quote:Op maandag 17 maart 2025 13:23 schreef Hupje het volgende:
[..]
Omdat het zo lastig is om gelijkgestemden te vinden in een topic met de titel 'mijn kind is enthousiast, gefrustreerd, onzeker, creatief, heeft inzicht, geen doorzettingsvermogen, enz'
Jij typeert je nichtje als autistisch. Waarom dan niet ook gewoon de problemen beschrijven ipv de term autisme?![]()
Dit topic is niet de plek voor een dergelijke discussie. Vooral niet als je zo binnen komt vallen.quote:Op maandag 17 maart 2025 14:35 schreef TheInnocent het volgende:
[..]
Autisme is ook een lastig te omschrijven begrip inderdaad, is ook een breed spectrum heb ik begrepen. In dit geval zou ik mijn nichtje omschrijven als sociaal ongemakkelijk en de communicatie verloopt stroef. Verder kan ze zich moeilijk inleven in de emotionele staat van een ander persoon. Dit zorgt ervoor dat ze wordt buitengesloten door andere kinderen. Dat ze bij mij aangeeft dat ze hoogbegaafd is en slimmer dan andere kinderen, geeft mij zelfs een ongemakkelijk gevoel, laat staan bij andere kinderen of ouders.
Maar wat is hoogbegaafd nou eigenlijk? Oprechte vraag. Slim en geen doorzettingsvermogen?
Ik wil hier wel serieus op ingaan. Voor de beeldvorming: elk leerniveau kan gekoppeld worden aan een gemiddeld IQ. Een vmbo-t leerling heeft bijvoorbeeld een gemiddeld IQ tussen de 100 en 107, een havoleerling tussen de 108 en 115 en een vwo-leerling heeft een gemiddeld IQ vanaf 118.quote:Op maandag 17 maart 2025 12:58 schreef TheInnocent het volgende:
Ik heb zelf geen kinderen, maar wel “hoogbegaafde” kinderen in de familie. Ik wil best mijn ergernissen delen hierover en dat is niet omdat ik zelf niet gestudeerd heb oid (ik zat ook altijd in zogenaamde plusklassen wat dan met een bepaalde kleur werd omschreven en niet met turboteam of wat dan ook waardoor kinderen zich al beter gaan voelen dan de ander). Ik heb op het gymnasium en de universiteit heel intelligente mensen gekend zonder dat het woord hoogbegaafd maar werd genoemd. Ook niet op de basisschool gelukkig. Ik vind het ook vreemd om je kind zo te noemen. Elk kind heeft een bepaald niveau en daarvoor onderwijschallenges nodig. Als het kind zodanig intelligent is dar die al in groep 8 universitaire studies kan afronden, dan heeft dat kind in mijn ogen speciaal onderwijs nodig voor zeer intelligente mensen. Of worden kinderen nu al hoogbegaafd genoemd als ze in een plusklasje zitten? Hebben we het dan over de vwo’ers van nederland? Ik volg het namelijk niet meer. Mijn tante noemt haar dochter ook hoogbegaafd, maar ik zie een kind met autisme (wat niet erg is) die niet de hoogste cijfers haalt omdat ze hoogbegaafd is. Vervolgens noemt ze zichzelf ook zo en geeft ze aan dat ze slimmer is dan de rest. Zo wil je je kind toch niet hebben? Die wordt dan echt wel buitengesloten dan, zelfs ik ergerde me aan het arme kind.
Ik snap het nut van dit topic en ook in dit topic worden ergernissen gedeeld over ouders/anderen die niet reageren zoals je zou willen en mijn reactie is precies een voorbeeld daarvan. Dat is uit onwetendheid en oprechte interesse in wat het probleem is met het hebben van een slim kind zoals in topictitel genoemd. Als er zou staan: help mijn kind is cognitief sterk/heeft een hoog IQ en haalt lage cijfers of krijgt geen aandacht op maat om het beste uit zichzelf te halen, dan kan ik me inleven in die situatie. Maar als het woord hoogbegaafd wordt gebruikt, dan denk ik heh? waar heb je het over? Als er dan ook een houding wordt aangenomen van “je begrijpt het toch niet, want je hebt geen hoogbegaafd kind” dan kan dat ook niet de gewenste reacties geven. Begrip tonen komt van twee kanten. Daar komt bij dat dit topic een openlijk topic is waarin toevallig ook vreemde mensen mogen reageren, ook mensen zonder hoogbegaafde kinderen, het is immers FOK! en geen topic op uitnodiging.quote:Op maandag 17 maart 2025 15:06 schreef Elleska het volgende:
HB is een net zo breed spectrum als autisme en kan deels overlap hebben met autisme.
Begin eens met jezelf inlezen ipv hier komen binnenstampen om je ergernissen te delen terwijl dit topic daar overduidelijk niet voor is bedoeld. Nogal ongemakkelijk en getuige van weinig inlevingsvermogen.
Dankjewel!quote:Op maandag 17 maart 2025 15:30 schreef Phaidra het volgende:
[..]
Ik wil hier wel serieus op ingaan. Voor de beeldvorming: elk leerniveau kan gekoppeld worden aan een gemiddeld IQ. Een vmbo-t leerling heeft bijvoorbeeld een gemiddeld IQ tussen de 100 en 107, een havoleerling tussen de 108 en 115 en een vwo-leerling heeft een gemiddeld IQ vanaf 118.
Officieel ben je hoogbegaafd vanaf een IQ van 130. UHB vanaf 145 (in NL, omdat onze testen vaak verder gaan. Er zijn landen die 160+ als grens nemen).
HB betekent niet direct snel-lerend, maar anders-lerend. Daardoor ontstaan ook problemen op school, want dat “anders” is niet zoals ze op school les geven. Veel HB-kinderen hebben daardoor maar matige resultaten op school. Wat dan weer veel opmerkingen genereert zoals jij in je post. “Hoezo HB?!” Wat weer verklaart waarom je niet direct enthousiaste reacties krijgt op je post. Dit soort vooroordelen moeten wij zo vaak aanhoren…
Overigens, speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zou heel mooi zijn. Want eigenlijk is het gek dat er voor de laagste 5% IQ’s wel speciaal onderwijs beschikbaar is, en voor de hoogste 5% niet. Van hen wordt verwacht dat ze zich maar aanpassen, terwijl dat voor iemand met een IQ van 75-80 nooit wordt verwacht. Terwijl ze evenveel afwijken van het gemiddelde in NL.
Hoogbegaafd zijn betekent niet meteen dat iemand slim is. Ik ben heel erg hoogbegaafd maar kan enorm domme dingen doen. Ik heb wel een heel hoog ontwikkelingspotentieel. Als ik op de juiste plek ben, leer ik heel snel en maak ik nieuwe dingen me snel eigen.quote:Op maandag 17 maart 2025 15:52 schreef TheInnocent het volgende:
[..]
Dankjewel!
Edit: Ik denk dat de term “hoogbegaafd” een beetje ongelukkig gekozen term is omdat het voor veel mensen - die niet weten wat het daadwerkelijk inhoudt - klinkt als “ik heb een veel te slim kind”. Niet als: “ik heb een slim kind dat anders leert (omdat die cognitief sterk is)”. Ook ouders weten het soms niet goed en leggen het hun kind uit als dat ze veel slimmer zijn dan andere kinderen, wat niet per se zo hoeft te zijn want er zijn ook kinderen met een hoog IQ die goed kunnen leren zoals de school dat voorschrijft, maar die worden dan niet hoogbegaafd genoemd of zeggen dat niet over zichzelf. Het is denk ik een ongelukkig gekozen term die bij mensen weerstand oproept, terwijl het gaat om kinderen met een hoog IQ die eigenlijk passend onderwijs nodig hebben zodat hun talenten beter tot hun recht komen. Jammer dat dit er niet is.
HB-ers krijgen nogal eens onterecht een autismediagnose.quote:Op maandag 17 maart 2025 15:06 schreef Elleska het volgende:
HB is een net zo breed spectrum als autisme en kan deels overlap hebben met autisme.
[..]
De mijne is daar 3x keer op getest voor ze het er toch over eens waren dat hij geen autisme had.quote:Op dinsdag 18 maart 2025 07:59 schreef CarbonC het volgende:
[..]
HB-ers krijgen nogal eens onterecht een autismediagnose.
Zo herkenbaarquote:Op dinsdag 18 maart 2025 08:18 schreef BE het volgende:
[..]
Oftewel een keiharde kop die je niet zomaar van iets anders overtuigd. Heel veel last van een rechtvaardigheidsgevoel maar niet altijd vanuit het juiste perspectief.
Oh ja, zeker ook dat laatste! Godzijdank is wijsheid een beetje met de jaren gekomen en kan hij dingen nu (15jr) makkelijker laten gaan omdat hij door heeft dat hij daar verder mee komt.quote:Op dinsdag 18 maart 2025 08:23 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Zo herkenbaarrechtvaardigheid en een enorme behoefte aan autonomie.
Oh ja, dat zou de mijne ook kunnen zeggenquote:Op dinsdag 18 maart 2025 08:56 schreef BE het volgende:
[..]
Oh ja, zeker ook dat laatste! Godzijdank is wijsheid een beetje met de jaren gekomen en kan hij dingen nu (15jr) makkelijker laten gaan omdat hij door heeft dat hij daar verder mee komt.
Maar hij heeft wel vrijwel letterlijk ooit eens iets gezegd over waarom de juf de baas was, want dat was toch ook maar gewoon een mens en wat was dan het verschil met hem.
Ik had dat 2 weken geleden nog bij een familieding. Eentje was compleet verbaasd dat D bij de dag/uur/minuut leeft. Die heeft geen behoefte aan structuur. Of dat hij veel vriendjes had, veel kletst en heel sociaal is.. Uh, HB is geen ASSquote:Op dinsdag 18 maart 2025 07:59 schreef CarbonC het volgende:
HB-ers krijgen nogal eens onterecht een autismediagnose.
Dat is ook ondoenlijk, want hoogbegaafdheid an sich is geen ziekte. Wel kan het gepaard gaan met andere stoornissen, zoals leer- of ontwikkelingstoornissen zoals aandoeningen in het autismespectrum bijvoorbeeld.quote:Op maandag 17 maart 2025 15:52 schreef TheInnocent het volgende:
[..]
Dankjewel!
Edit: Ik denk dat de term “hoogbegaafd” een beetje ongelukkig gekozen term is omdat het voor veel mensen - die niet weten wat het daadwerkelijk inhoudt - klinkt als “ik heb een veel te slim kind”. Niet als: “ik heb een slim kind dat anders leert (omdat die cognitief sterk is)”. Ook ouders weten het soms niet goed en leggen het hun kind uit als dat ze veel slimmer zijn dan andere kinderen, wat niet per se zo hoeft te zijn want er zijn ook kinderen met een hoog IQ die goed kunnen leren zoals de school dat voorschrijft, maar die worden dan niet hoogbegaafd genoemd of zeggen dat niet over zichzelf. Het is denk ik een ongelukkig gekozen term die bij mensen weerstand oproept, terwijl het gaat om kinderen met een hoog IQ die eigenlijk passend onderwijs nodig hebben zodat hun talenten beter tot hun recht komen. Jammer dat dit er niet is.
Duidelijkquote:Op maandag 17 maart 2025 15:30 schreef Phaidra het volgende:
[..]
Ik wil hier wel serieus op ingaan. Voor de beeldvorming: elk leerniveau kan gekoppeld worden aan een gemiddeld IQ. Een vmbo-t leerling heeft bijvoorbeeld een gemiddeld IQ tussen de 100 en 107, een havoleerling tussen de 108 en 115 en een vwo-leerling heeft een gemiddeld IQ vanaf 118.
Officieel ben je hoogbegaafd vanaf een IQ van 130. UHB vanaf 145 (in NL, omdat onze testen vaak niet verder gaan. Er zijn landen die 160+ als grens nemen).
HB betekent niet direct snel-lerend, maar anders-lerend. Daardoor ontstaan ook problemen op school, want dat “anders” is niet zoals ze op school les geven. Veel HB-kinderen hebben daardoor maar matige resultaten op school. Wat dan weer veel opmerkingen genereert zoals jij in je post. “Hoezo HB?!” Wat weer verklaart waarom je niet direct enthousiaste reacties krijgt op je post. Dit soort vooroordelen moeten wij zo vaak aanhoren…
Overigens, speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zou heel mooi zijn. Want eigenlijk is het gek dat er voor de laagste 5% IQ’s wel speciaal onderwijs beschikbaar is, en voor de hoogste 5% niet. Van hen wordt verwacht dat ze zich maar aanpassen, terwijl dat voor iemand met een IQ van 75-80 nooit wordt verwacht. Terwijl ze evenveel afwijken van het gemiddelde in NL.
Herkenbaar.quote:Op dinsdag 18 maart 2025 08:56 schreef BE het volgende:
[..]
Oh ja, zeker ook dat laatste! Godzijdank is wijsheid een beetje met de jaren gekomen en kan hij dingen nu (15jr) makkelijker laten gaan omdat hij door heeft dat hij daar verder mee komt.
Maar hij heeft wel vrijwel letterlijk ooit eens iets gezegd over waarom de juf de baas was, want dat was toch ook maar gewoon een mens en wat was dan het verschil met hem.
Ja ik. Ik woon en werk in dezelfde regio als psycholoog kind en jeugd. Als je er vragen over hebt, stuur die dan maar even per PM.quote:Op maandag 17 maart 2025 11:41 schreef avotar het volgende:
De jongste moeten we binnenkort gaan laten testen. Waarschijnlijk gaan we er voor naar Jaxie in Goes.
Waar we met de middelste ook een uitgebreid orthopedagogisch traject hebben doorlopen, is dit toch weer anders.
Ken iemand ze?
Dit topic is natuurlijk ook een bias he? Er zijn ook kinderen die hoogbegaafd zijn, maar excelleren op alle vlakken. Alleen daar zie je weinig tot geen problemen bij, dus daar hoor je vaak niks over. Het hóeft dus niet per se een probleem te zijn.quote:Op vrijdag 14 maart 2025 14:35 schreef MaJo het volgende:
Interessante discussie, en voor mij ook heel herkenbaar. Aapie loopt ook voor op bepaalde vlakken, zo is hij altijd goed geweest met cijfers en letters. Als dat benoemd werd in het peutertopic kreeg je inderdaad opmerkingen zoals @:Tink89 dat benoemt. Voor mij een reden om minder over Aapie te posten en inderdaad via een whatsappgroepje dit te delen.
Hij zit nu 3 maanden op school en begint zich al een beetje te vervelen. Gelukkig zit hij nu in een projectgroepje voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben. Ik ben erg benieuwd hoe dit verdergaat. Eigenlijk hoop ik dat hij gewoon flink slim is maar niet HB
Dar is een goed puntquote:Op woensdag 19 maart 2025 08:47 schreef June. het volgende:
[..]
Dit topic is natuurlijk ook een bias he? Er zijn ook kinderen die hoogbegaafd zijn, maar excelleren op alle vlakken. Alleen daar zie je weinig tot geen problemen bij, dus daar hoor je vaak niks over. Het hóeft dus niet per se een probleem te zijn.
Ik ben zelf niet HB maar ik herken wel de snelheid van zo'n test. Bij eindexamens en tentamens was ik altijd veel eerder klaar dan de rest. Soms zelfs nog voordat je op mocht staanquote:Op woensdag 19 maart 2025 08:11 schreef arvensis het volgende:
Bij U. is de KIQT afgenomen. Daar kwam bij kwantitatief redeneren index 152 (145-159) uit. Had ik echt niet verwacht, omdat hij verbaal juist altijd heel sterk was. Maar ik zie het nu wel opkomen.
Vanwege zijn tweetaligheid is de KIQT afgenomen.
De TIQ (143) kwam voor ons niet als verrassing, voor school wel. Maar vooral het rapport dat erbij zat was erg herkenbaar. Gaf ook school veel handvatten om verder te gaan.
Hier ook veel plezier tijdens het maken van de test. Geeft 3 x 10 min. gedaan over de vragen en 1,5 uur gespeeld met de psycholoog die hem afnam.![]()
@:silliegirl is hij getest door iemand die gespecialiseerd is in hb?
Herkenbaar. Eindexamens en tentamens waar je drie uur voor hebt in 25 minuten klaar en dat je dan nog niet weg mag, omdat er nog mensen max een half uur te laat mogen binnenkomen :-Dquote:Op woensdag 19 maart 2025 09:45 schreef MaJo het volgende:
[..]
Dar is een goed punt
[..]
Ik ben zelf niet HB maar ik herken wel de snelheid van zo'n test. Bij eindexamens en tentamens was ik altijd veel eerder klaar dan de rest. Soms zelfs nog voordat je op mocht staanIk heb dat altijd zo raar gevonden, dat iedereen zo traag is en ik zo snel. Misschien heb ik dat deel van HB dan wel
Erg herkenbaar. Maar ik twijfelde altijd aan mijzelf waarom ik zo snel klaar was. Ging alle vragen dan nogmaals af om te checken of ik iets had gemist.quote:Op woensdag 19 maart 2025 09:45 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ik ben zelf niet HB maar ik herken wel de snelheid van zo'n test. Bij eindexamens en tentamens was ik altijd veel eerder klaar dan de rest. Soms zelfs nog voordat je op mocht staanIk heb dat altijd zo raar gevonden, dat iedereen zo traag is en ik zo snel. Misschien heb ik dat deel van HB dan wel
En dat je denkt: "dit kan niet zo makkelijk zijn, ik heb het vast slecht gemaakt"quote:Op woensdag 19 maart 2025 10:36 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Herkenbaar. Eindexamens en tentamens waar je drie uur voor hebt in 25 minuten klaar en dat je dan nog niet weg mag, omdat er nog mensen max een half uur te laat mogen binnenkomen :-D
Mijn jongste is nu twee halve dagen en een hele dag naar school geweest en de juf signaleerde nu al dat hij rap kan denken. Ben benieuwd...
Mja ik weet het niet, denk het gewoon nietquote:Op woensdag 19 maart 2025 10:44 schreef SaskiaR het volgende:
Ben je dan niet gewoon zelf wel hb? Ik hoor dat zo vaak, dat ouders heel verbaasd zijn dat hun kind hb is, want ze zijn het zelf niet. En vervolgens blijkt uit alles wat ze zeggen dat ze het wel zijn
Yupquote:Op woensdag 19 maart 2025 10:48 schreef arvensis het volgende:
[..]
Erg herkenbaar. Maar ik twijfelde altijd aan mijzelf waarom ik zo snel klaar was. Ging alle vragen dan nogmaals af om te checken of ik iets had gemist.
Ook herkenbaar. Sowieso het ADD aspectquote:Op woensdag 19 maart 2025 10:52 schreef Cygne het volgende:
[..]
En dat je denkt: "dit kan niet zo makkelijk zijn, ik heb het vast slecht gemaakt"
Bij M. wordt nog steeds tweederde van zijn oefenopgaven weggestreept omdat hij het niet bij kan houden. "Juf, ik kan dat niet ik raak afgeleid!"
En dan toetsen in de helft van de tijd maken.
Ja echt op alles +1. als het me niet boeit komt het niet binnen. Ik denk dat ik op een iq-test ook slecht zou scoren. Ik begrijp die logica gewoon niet.quote:Op woensdag 19 maart 2025 11:09 schreef MaJo het volgende:
[..]
Mja ik weet het niet, denk het gewoon nietIk kan makkelijk leren en weet best veel dingen, maar ik kan het ook heel makkelijk weer vergeten allemaal. Er zijn ook bepaalde gebieden waar ik echt niks van bak, zoals scheikunde en natuurkunde en dergelijken. Maar misschien klopt mijn beeld van HB ook niet helemaal. Ik denk dat ik best slim ben, maar niet uitzonderlijk
[..]
YupOf ik schreef al mijn antwoorden nog eens opnieuw op, zodat het netter was en geen zinnen met eventuele krassen erin
[..]
Ook herkenbaar. Sowieso het ADD aspect
Dat slaat natuurlijk nergens op, met aangeleerd gedrag kan iemand met een lvb echt geen master afronden...quote:Op woensdag 19 maart 2025 11:20 schreef Cygne het volgende:
[..]
Ja echt op alles +1. als het me niet boeit komt het niet binnen. Ik denk dat ik op een iq-test ook slecht zou scoren. Ik begrijp die logica gewoon niet.
Sprak ooit iemand met dezelfde diagnoses als ik (ass+add) 2 universitaire masters afgerond, ook relevante functie daarin. Maar met de iq-test scoorde ze lvb. Dat ze wel deze scholing had afgerond en ok functioneerde was te verklaren door aangeleerd gedrag.
Ik ben ook alleen maar goed in talen, geschiedenis enz. En ik onthou ook niet alles wat ik leer. Maar de IQ-test zegt toch echt dat ik hb ben.quote:Op woensdag 19 maart 2025 11:09 schreef MaJo het volgende:
[..]
Mja ik weet het niet, denk het gewoon nietIk kan makkelijk leren en weet best veel dingen, maar ik kan het ook heel makkelijk weer vergeten allemaal. Er zijn ook bepaalde gebieden waar ik echt niks van bak, zoals scheikunde en natuurkunde en dergelijken. Maar misschien klopt mijn beeld van HB ook niet helemaal. Ik denk dat ik best slim ben, maar niet uitzonderlijk
Nee, lijkt me ook niet. Dan heb je ook de capaciteit niet om dat aan te leren.quote:Op woensdag 19 maart 2025 13:40 schreef SaskiaR het volgende:
[..]
Dat slaat natuurlijk nergens op, met aangeleerd gedrag kan iemand met een lvb echt geen master afronden...
Hij is destiids door een multidisciplinair team gezien. Naast IQ onderzoek ook neuropsychologisch onderzoek, motorisch onderzoek, logopedisch onderzoek, eeg gemaakt, onderzoek door kinderneuroloog… ze hebben niet de expertise HB, maar ergens mag je met zo’n heel team toch wel hopen dat ze weten wat ze doen.. Maar dat bleek niet helemaal zo te zijn…quote:Op woensdag 19 maart 2025 08:11 schreef arvensis het volgende:
Bij U. is de KIQT afgenomen. Daar kwam bij kwantitatief redeneren index 152 (145-159) uit. Had ik echt niet verwacht, omdat hij verbaal juist altijd heel sterk was. Maar ik zie het nu wel opkomen.
Vanwege zijn tweetaligheid is de KIQT afgenomen.
De TIQ (143) kwam voor ons niet als verrassing, voor school wel. Maar vooral het rapport dat erbij zat was erg herkenbaar. Gaf ook school veel handvatten om verder te gaan.
Hier ook veel plezier tijdens het maken van de test. Heeft 3 x 10 min. gedaan over de vragen en 1,5 uur gespeeld met de psycholoog die hem afnam.![]()
@:silliegirl is hij getest door iemand die gespecialiseerd is in hb?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt..
Verder herkenbaar, ik ben ook door alle scholing en opleidingen heengefietst, kan me mega vastbiiten in dingen die mijn interesse hebben en daar ver
in komen, maar alles met wiskunde haak ik in af.
Mijn oudste is daarin het tegenovergestelde, geef hem iets met cijfers en hij lost alles op. Ik kan hem
met regelmaat niet volgen, of moet op een rekenmachine zijn antwoorden narekenen..![]()
quote:Op woensdag 19 maart 2025 15:05 schreef silliegirl het volgende:
[..]
Hij is destiids door een multidisciplinair team gezien. Naast IQ onderzoek ook neuropsychologisch onderzoek, motorisch onderzoek, logopedisch onderzoek, eeg gemaakt, onderzoek door kinderneuroloog… ze hebben niet de expertise HB, maar ergens mag je met zo’n heel team toch wel hopen dat ze weten wat ze doen.. Maar dat bleek niet helemaal zo te zijn…Oef, ik snap dat dat vertrouwen dan wel weg is.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt..
Verder herkenbaar, ik ben ook door alle scholing en opleidingen heengefietst, kan me mega vastbiiten in dingen die mijn interesse hebben en daar ver
in komen, maar alles met wiskunde haak ik in af.
Mijn oudste is daarin het tegenovergestelde, geef hem iets met cijfers en hij lost alles op. Ik kan hem
met regelmaat niet volgen, of moet op een rekenmachine zijn antwoorden narekenen..
Interessantquote:Op woensdag 19 maart 2025 13:41 schreef SaskiaR het volgende:
[..]
Ik ben ook alleen maar goed in talen, geschiedenis enz. En ik onthou ook niet alles wat ik leer. Maar de IQ-test zegt toch echt dat ik hb ben.
Herkenbaar, maar alleen wiskunde B ging me niet goed af dan, wiskunde A wel. Talen was wat ik niet zo goed kon, inclusief latijn. Voor een tentamen wisten we dat een flink deel van het tentamen het vertalen van een tekst zou zijn, en die tekst hadden we al in de klas vertaald. Dus 30 kantjes tekst uit mijn hoofd geleerd, en tijdens het tentamen de gegeven tekst perfect vertaald uit mijn hoofd opgeschreven (moest wel corrigeren, want was een paar zinnen te ver doorgegaan).quote:Op woensdag 19 maart 2025 15:05 schreef silliegirl het volgende:
Verder herkenbaar, ik ben ook door alle scholing en opleidingen heengefietst, kan me mega vastbiiten in dingen die mijn interesse hebben en daar ver
in komen, maar alles met wiskunde haak ik in af.
Mijn oudste is daarin het tegenovergestelde, geef hem iets met cijfers en hij lost alles op. Ik kan hem
met regelmaat niet volgen, of moet op een rekenmachine zijn antwoorden narekenen..
Nee hoor, elke HB'er heeft zijn eigen kwaliteitenquote:Op woensdag 19 maart 2025 16:21 schreef MaJo het volgende:
[..]
InteressantIk dacht altijd dat je als HB een enorme spons bent voor alles.
Een voorbeeld waarom ik denk niet HB te zijn: op de HAVO en het HBO kwam ik super makkelijk mee. Ik las 1x de stof en ik wist alles. Op het vwo en de universiteit was dat absoluut niet het geval. Ik moest opeens super hard studeren en haalde alles net aan. Ik kon het niveau aan maar moest er wel veel harder mijn best voor doen.
Wat ik altijd apart vind bij mij is dat er bepaalde dingen zijn die ik simpelweg niet onthoud. Je kunt me 10x vertellen welke eilanden bij de Canarische Eilanden horen en welke bij de Balearen maar ik onthoud het simpelweg niet. Maar bijvoorbeeld het Molotov-Ribbentrop pact waar ik over leerde op mijn 14e heb ik wel altijd onthouden. Ik snap gewoon niet hoe dat werkt in mijn hoofd
Ja, dit herken ik ook wel. Als het me duidelijk is in welk kader ik mag werken, dan ga ik ook als de brandweer. Maar ik denk dan vaak ook weer aan dingen waar andere mensen totaal niet over nagedacht hebben. Soms heel wenselijk, want anderen zeggen dan ‘oh, wat fijn dat jij dat onthouden / scherp hebt, want anders was het bij niemand (meer) bekend’, en soms frustreert het anderen, omdat het er totaal niet toe doet.quote:Op woensdag 19 maart 2025 20:43 schreef Clubsoda het volgende:
Ik heb door de diagnostiek bij mijn kind wel geleerd dat ik zelf (ook) een enorm top down leren ben. Geef me alsjeblieft regels en feiten en dan kan ik van daaruit verder. Dan kan ik ook prima dingen stampen en onthouden. Zo kan ik alle Duitse grammaticaregels nog oplepelen, naamvallen, vervoegingen etc. Gewoon omdat het in mijn hoofd logisch is. Ik was goed in zowel talen als exact, want regelmaat. Met zaakvakken kon ik niets want daarin ontbrak de structuur.
In de loop der jaren heb ik zelf wel geleerd die aan te brengen. Superhandig in mijn werk en ik kan bijvoorbeeld ook snel teksten schrijven als ik weet waar ik heen wil. In mijn managementtaken kom ik niet vooruit als ik niet overzie hoe de situatie in elkaar zit. Ik heb wel geleerd om te omarmen dat ik nu eenmaal zo denk (en op te koop toe te nemen dat mijn vrouw me regelmatig uitlacht als ik gefrustreerd ben omdat ik het niet snap)
Geen idee trouwens van m'n IQ, gaan we ook niet meer achter komen![]()
Mag ik vragen wat voor soort baan dit is? Want het klinkt als dingen die ik ook graag zou doen maar in mijn huidige baan niet vind.quote:Op woensdag 19 maart 2025 20:51 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik ben zelf uhb getest. Heb sinds een paar maanden een nieuwe baan waarbij ik mijn brein mag inzetten. Ik word daar zo vrolijk van! Het is voor het eerst dat ik voel dat ik “aan sta”. Ik mag de hele dag nadenken, puzzels oplossen, dingen uitzoeken… het is geweldig! Ik krijg er ook echt energie van.
Same, alleen dus dat latijn, dat moest ik stampen. Verder op uni eigenlijk nooit aantekeningen gemaakt op 1 statistiek-vak bij phd na (phd in de VS, dus met flink wat vakken), maar makkelijk door 2 master's en phd heengefietst eigenlijk, zelfs tweede jaar uni geloof ik bij 3 colleges geweest in totaal, waarvan ik er bij 1 na de pauze ben vertrokken, en dat jaar meer punten gehaald dan er in het schema stonden (in paar extra vakken examens gedaan). Derde jaar uni was wel minder, omdat ik toen echt teveel met andere dingen bezig was, en ook werkstukken enzo niet meer inleverde, toen jaartje ertussenuit geweest, weer gemotiveerd geraakt en er een 2e studie bij gaan doen. Redelijk wat vakken op inzicht en kennis die ik elders opgedaan had. Wel eens blanco examens ingegaan en gehaald (niet met gigantisch hoge cijfers, maar wel gehaald, een definitie geven is lastig als je het collegedictaat niet hebt gelezen, maar dan kun je nog wel de onderliggende processen begrijpen).quote:Op woensdag 19 maart 2025 20:27 schreef Tink89 het volgende:
Ik herken dat andersom. Ik kan (en wil) echt geen dingen uit m’n hoofd leren. Op inzicht haalde ik alles, maar echt geleerd of gestudeerd heb ik nooit. Met uitleg op college en dan een keer oefenen met statistiek berekeningen en verder logisch nadenken heb ik m’n gymnasium en later MSc gehaald zonder problemen.
Inzicht heeft mij gered, als ik het van motivatie of leren had moeten hebben, had ik niks gehaald.
En ja, hb hier.
Je hoort best wel eens dat kinderen van (kleuter)juffen met een voorsprong op school komen, gewoon omdat er thuis standaard veel aandacht voor de kennis en vaardigheden van groep 1 niveau is. Bijv kleurenkennis, tellen, schaar hantering. Dat trekt daarna dan vaak weer bij.quote:Op woensdag 19 maart 2025 22:23 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Maar je leest hier regelmatig dat kinderen een voorsprong hebben op iets. In hoeverre kan zo'n voorsprong beinvloedt zijn door hoe de ouders een kind opvoeden?
En dat geldt denk ik voor alle professionals die met kinderen werken. Ik ben dan geen leerkracht, maar logopedist. En ja, ik durf te zeggen dat mijn dochter qua spraak-/taalontwikkeling altijd al goed voor op het lijntje heeft gelopen. Je bent er toch op een andere manier mee bezig (deels bewust, maar deels ook omdat het zo in je systeem zit) dan een aantal andere ouders. Maar inderdaad, ik verwacht niet dat ze straks nog een hele grote voorsprong heeft t.o.v. klasgenootjes. Misschien wel op het gebied van haar (actieve) woordenschat, maar qua zinsbouw en pragmatische vaardigheden zal het wel sneller levelen.quote:Op woensdag 19 maart 2025 23:07 schreef Hupje het volgende:
[..]
Je hoort best wel eens dat kinderen van (kleuter)juffen met een voorsprong op school komen, gewoon omdat er thuis standaard veel aandacht voor de kennis en vaardigheden van groep 1 niveau is. Bijv kleurenkennis, tellen, schaar hantering. Dat trekt daarna dan vaak weer bij.
Je kunt elk kind stimuleren natuurlijk, maar als een kind ergens niet aan toe is, zal het niet beklijven.
Het welbekende nurture versus nature vraagstuk!quote:Op woensdag 19 maart 2025 22:23 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Wat ik me wel afvraag. HB is deels erfelijk, dat is duidelijk. Maar je leest hier regelmatig dat kinderen een voorsprong hebben op iets. In hoeverre kan zo'n voorsprong beinvloedt zijn door hoe de ouders een kind opvoeden? Ik kan me voorstellen dat een kind wat dagelijks stimulansen krijgt om zich te ontwikkelen beter ontwikkelt dan een kind dat dat niet krijgt.
D is ook van de taalgrappen, fantasieverhalen etc. Tekenen lukt niet zo, omdat de motoriek niet laat zien wat je in je hoofd hebt. Maar het sterkst is hij creatief in verbanden zien, door kunnen redeneren, oplossingen verzinnen.quote:Op donderdag 20 maart 2025 08:58 schreef SaskiaR het volgende:
Een ander aspect van HB volgens het Renzulli-model is trouwens creatief denken, hoe ziet dat er bij jullie uit? Bij mij is het meer snel verbanden zien, snel veel informatie kunnen overzien enz. Bij dochter zit het meer in echt creatieve dingen, zoals originele verhalen bedenken, heel creatieve tekeningen maken, originele woordgrappen bedenken, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet heb.
Bij O werd het op een gegeven moment aangegrepen om te stellen dat hij emotioneel achter zou blijven, want hij was blijven hangen in het magische denken. Dat kwam voort uit zijn angst voor inbrekers.quote:Op donderdag 20 maart 2025 08:58 schreef SaskiaR het volgende:
Een ander aspect van HB volgens het Renzulli-model is trouwens creatief denken, hoe ziet dat er bij jullie uit? Bij mij is het meer snel verbanden zien, snel veel informatie kunnen overzien enz. Bij dochter zit het meer in echt creatieve dingen, zoals originele verhalen bedenken, heel creatieve tekeningen maken, originele woordgrappen bedenken, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet heb.
Dat herken ik zeker inderdaad. N is ook totaal niet bang voor enge films of boeken (we kijken nu Lord of the Rings, dat vindt ze geweldig). Want ze weet dat dat nep is. Zelfs toen ze 1 jaar was, wist ze al precies wat echt en nep was. Rollenspel vindt ze ook leuk, maar dat is een spel, geen magisch denken. Maar als ze iets leest over ziektes of de dood, dan vindt ze dat wel eng en kan ze daardoor best wel piekeren over dat zulke dingen ook met haar familie kunnen gebeuren. Meestal is ze daar wel met ratio uit te halen, maar er zijn ook veel hb’ers die dan maar blijven doordenken.quote:Op zondag 23 maart 2025 09:11 schreef BE het volgende:
[..]
Bij O werd het op een gegeven moment aangegrepen om te stellen dat hij emotioneel achter zou blijven, want hij was blijven hangen in het magische denken. Dat kwam voort uit zijn angst voor inbrekers.
Wij dachten (en denk nog steeds) beter te weten, namelijk een HB-er die in staat is om elk gedachtenpaadje uit te denken en uit te rollen. 'Wat nou als dit, want dan kan er dat, en dan weer dat, en dan weer zus en dan weer zo'. En daar kon hij zich heel erg in verliezen. Dat is niet magisch denken, dat is een brein met ongelofelijk veel mogelijkheden.
Dit is heel herkenbaar. Beide kinderen hebben dat wel, maar de jongste het meest. Dit speelt hem op school ook parten, hij geeft zelf aan dat hij soms moeite heeft met het beantwoorden van vragen omdat er in zijn hoofd zóveel verschillende opties zijn.quote:Op zondag 23 maart 2025 09:11 schreef BE het volgende:
[..]
Bij O werd het op een gegeven moment aangegrepen om te stellen dat hij emotioneel achter zou blijven, want hij was blijven hangen in het magische denken. Dat kwam voort uit zijn angst voor inbrekers.
Wij dachten (en denk nog steeds) beter te weten, namelijk een HB-er die in staat is om elk gedachtenpaadje uit te denken en uit te rollen. 'Wat nou als dit, want dan kan er dat, en dan weer dat, en dan weer zus en dan weer zo'. En daar kon hij zich heel erg in verliezen. Dat is niet magisch denken, dat is een brein met ongelofelijk veel mogelijkheden.
Ik zou beginnen op google.scholar.com, zoeken naar wetenschappelijke artikelen. Maar die zijn vaak niet makkelijk te lezen voor de meesten.quote:Op woensdag 16 april 2025 21:14 schreef GrumpyFish het volgende:
Wij hebben wat vermoedens over hoogbegaafdheid bij onze dochter van 5. Ik ben me aan het inlezen maar vind het lastig om goede (wetenschappelijk onderbouwde) diepgaande informatie te vinden die inzicht geven wat het is, wat kenmerken zijn, etc.
Ik ben net even teveel paranormale psychologen, mensen met eigen methodes e.d. tegengekomen.
Wat raden jullie aan qua betrouwbare websites, boeken, videos, tests, methodes?
Ik doe nu de opleiding Zelfstandig talentbegeleider bij Cedin (vroeger Novilo). Het is zeker interessant en je leert veel. Het is wel veel zelfstudie, dus je moet er wel echt tijd voor maken (dat doe ik nu nog te weinigquote:Op woensdag 16 april 2025 23:05 schreef Hupje het volgende:
Zijn er hier mensen met een opleiding hb-specialist oid? Welke opleidingen zijn goed, wat is een meerwaarde?
Hier staan heel wat leestips;quote:Op woensdag 16 april 2025 21:14 schreef GrumpyFish het volgende:
Wij hebben wat vermoedens over hoogbegaafdheid bij onze dochter van 5. Ik ben me aan het inlezen maar vind het lastig om goede (wetenschappelijk onderbouwde) diepgaande informatie te vinden die inzicht geven wat het is, wat kenmerken zijn, etc.
Ik ben net even teveel paranormale psychologen, mensen met eigen methodes e.d. tegengekomen.
Wat raden jullie aan qua betrouwbare websites, boeken, videos, tests, methodes?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |