Hoe was de structuur?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:25 schreef Starhopper het volgende:
Ik heb ze gisteren gekocht nadat ik er over las op twitter. Ze zijn heerlijk!
Goed.quote:
Culinair nieuwsquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:29 schreef Za het volgende:
[..]
Dit soort noviteiten zijn toch wel nieuws imo.
Ik wil ze gaan proberen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:25 schreef Starhopper het volgende:
Ik heb ze gisteren gekocht nadat ik er over las op twitter. Ze zijn heerlijk!
Jummie!!!!quote:
Deze hebben in ieder geval minder kcals dan echte garnalen.. die voedingswaarde B hebbenquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:32 schreef Kickinalfa het volgende:
Voedingswaarde C, zit je daar olie met verdikkingsmiddel te eten?
Toevallig van de week een ander groen/terra product van AH, zelfde hoeveelheid kcals als mayonaise.
Zoals vlees?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:38 schreef christmastsunami het volgende:
[..]
Je krijgt al genoeg ultra bewerkt voedsel uit de fabriek binnen. Whiskas is wss nog gezonder.
Geloof er geen snars van.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:25 schreef Starhopper het volgende:
Ik heb ze gisteren gekocht nadat ik er over las op twitter. Ze zijn heerlijk!
Ik ga straks poepen. Zal wel een foto voor je maken als je stukjes garnaal ziet zitten.quote:
Volgepompt met water en antibiotica, heerlijk hoor.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:48 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik had vanavond biefstuk, is weinig aan bewerkt.
Het heet dan ook plantaardige garnaalquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:52 schreef descon het volgende:
Vraag me altijd af waarom ze dit "garnaal" mogen noemen als er totaal geen garnaal in zit.
En ook geen burgers, helaas.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Het heet dan ook plantaardige garnaal![]()
Hamburgers zijn pas echt misleiding. Daar zit namelijk geen ham in.
Die zijn toch van Hamburgers gemaakt?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Het heet dan ook plantaardige garnaal![]()
Hamburgers zijn pas echt misleiding. Daar zit namelijk geen ham in.
Denk om je bloeddrukquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:01 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
knettergek
Dan eet je toch lekker sla, gebakken aardappeltje, gebakken uitje, zuur pepertje
rot toch op met die debiele vervangers... snoepjes voor kleuters
infantiel gezeik met die 'vervangers'
Hoe jij reageert klinkt niet echt volwassen.. Er is een markt voor en die mensen zijn juist extra bewust van wat ze doen (en laten zich minder leiden door simpele behoeftes zoals 'ik wil een échte hamburger' etc.)quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:01 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
knettergek
Dan eet je toch lekker sla, gebakken aardappeltje, gebakken uitje, zuur pepertje
rot toch op met die debiele vervangers... snoepjes voor kleuters
infantiel gezeik met die 'vervangers'
Dat is de volgende stap, mensen verwerken in fabieksvoeding, 'Soylent Green'.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:59 schreef jeroen25 het volgende:
[..]
Die zijn toch van Hamburgers gemaakt?
Bron? Vind het wel bijzonder dat jij denkt te weten hoe mijn vlees van de lokale slager hier (hofleverancier) is "bewerkt"...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Aberkullie het volgende:
Volgepompt met water en antibiotica, heerlijk hoor.
Het is inderdaad maargoed dat ze Negerzoenen ook maar hebben aangepast ja..quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Het heet dan ook plantaardige garnaal![]()
Hamburgers zijn pas echt misleiding. Daar zit namelijk geen ham in.
Jouw hele oeuvre hier op Fok! bestaat uit dwarsliggen, volgens mij slaap jij zelfs in je eentje op een tweepersoons bed zodat je 's nachts ook dwars kunt liggen...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:52 schreef Starhopper het volgende:
Ik ga straks poepen. Zal wel een foto voor je maken als je stukjes garnaal ziet zitten.
Garnaal is geen beschermd woord.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:52 schreef descon het volgende:
Vraag me altijd af waarom ze dit "garnaal" mogen noemen als er totaal geen garnaal in zit.
Djeez, weet je uberhaupt waar hamburgers van worden gemaakt?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:05 schreef AchJa het volgende:
[..]
Bron? Vind het wel bijzonder dat jij denkt te weten hoe mijn vlees van de lokale slager hier is "bewerkt"...
Gaan we de doelpalen weer verzetten of wat? Je had het over "vlees" he.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:09 schreef Aberkullie het volgende:
Djeez, weet je uberhaupt waar hamburgers van worden gemaakt?
quote:
Je spreekt jezelf nu tegen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:57 schreef halfway het volgende:
Dat mag dus de naam garnalen niet hebben, de wetgeving daarvoor is in de maak.
Net als schnitzel hamburger ed
Dat heeft niks met doelpalen verzetten te maken maar het is me al duidelijk dat jij niet het scherpste mes in de la bent.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:10 schreef AchJa het volgende:
[..]
Gaan we de doelpalen weer verzetten of wat?
Doe nou maar niet zo dapper:quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:11 schreef Aberkullie het volgende:
Dat heeft niks met doelpalen verzetten te maken maar het is me al duidelijk dat jij niet het scherpste mes in de la bent.
En toen ik het over mijn biefstuk had ging je ook nog bijdehand lopen doen...quote:
Gooi jezelf toch weg.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Aberkullie het volgende:
Volgepompt met water en antibiotica, heerlijk hoor.
Ik slaap inderdaad in mijn eentje in een tweepersoonsbed. Als ik het koud heb rol ik mij lekker in mijn zachte dekentje en ga ik lekker diagonaal liggenquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:08 schreef AchJa het volgende:
[..]
Jouw hele oeuvre hier op Fok! bestaat uit dwarsliggen, volgens mij slaap jij zelfs in je eentje op een tweepersoons bed zodat je 's nachts ook dwars kunt liggen...
Dan geloof je het toch niet. Ik eet liever geen dode dieren meer.quote:Ik geloof er geen flikker van dat jij die dingen gekocht hebt, je bent alleen maar reacties aan het uitlokken.
Mensen die denken dat dieren gezond zijn en een prachtig leven hebben gehad als ze bij de loKAle slAGEr kopen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:05 schreef AchJa het volgende:
[..]
Bron? Vind het wel bijzonder dat jij denkt te weten hoe mijn vlees van de lokale slager hier (hofleverancier) is "bewerkt"...
Alsof jij in een informatiepositie zit die kan beoordelen hoe dat hier werkt...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:15 schreef Boussaadia het volgende:
Mensen die denken dat dieren gezond zijn en een prachtig leven hebben gehad als ze bij de loKAle slAGEr kopen.
Niet mijn probleem, dooie dieren vreter.quote:
Sommige burgers mogen van mij wel in de gehaktmolen hoor.quote:
De koeien van jouw lokale slager krijgen natuurlijk alleen onbewerkt voer en grasquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:12 schreef AchJa het volgende:
[..]
Doe nou maar niet zo dapper:
[..]
En toen ik het over mijn biefstuk had ging je ook nog bijdehand lopen doen...
[..]
Gooi jezelf toch weg.
Biologisch gehakt groeit aan de bomen ofzo?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:18 schreef Starhopper het volgende:
Niet mijn probleem, dooie dieren vreter.
Ga toch weg joh met je getrol.quote:Op donderdag 14 september 2023 21:48 schreef Starhopper het volgende:
Ja. Maar is wel duur helaas.
En ik doe het ook voor de variatie. Ik vind het lastig om elke dag vegetarisch te koken. En dat gerulde gehakt vind ik niet te vreten dus tot er een beter alternatief is gooi ik biologisch gehakt in de lasagne.
Onder het mom van vruchtbaarheidssynchronisatie krijgt het dier antibiotica.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:05 schreef AchJa het volgende:
Bron? Vind het wel bijzonder dat jij denkt te weten hoe mijn vlees van de lokale slager hier (hofleverancier) is "bewerkt"...
quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:20 schreef Aberkullie het volgende:
De koeien van jouw lokale slager krijgen natuurlijk alleen onbewerkt voer en gras
Lokale slagers zijn inderdaad altijd echte dierenvrienden.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:05 schreef AchJa het volgende:
[..]
Bron? Vind het wel bijzonder dat jij denkt te weten hoe mijn vlees van de lokale slager hier (hofleverancier) is "bewerkt"...
Dat maakt het nog steeds geen "bewerkt vlees"...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:23 schreef Za het volgende:
Onder het mom van vruchtbaarheidssynchronisatie krijgt het dier antibiotica.
Oh dus nu gaat het ineens niet meer over de toevoeging van oa antibiotica? Over doelpalen verzetten gesprokenquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:24 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dat maakt het nog steeds geen "bewerkt vlees"...
Je hebt zelf niet zo goed door dat jij het steeds over een andere boeg gooit, is niet erg hoor maar het komt allemaal niet heel consequent over.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:24 schreef Aberkullie het volgende:
Begrijp je de bedoeling van die uitdrukking? Want je gebruikt hem nu al 2 x vrij misplaatst.
Ik heb dit soort dingen nog niet gekocht omdat ik eigenlijk wel zeker weet dat het gewoon niet smaakt.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:25 schreef Momo het volgende:
Ben benieuwd of het een beetje goed smaakt. Nep gehakt smaakt best goed, maar nep kip nog niet bijvoorbeeld.
quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:25 schreef Aberkullie het volgende:
Oh dus nu gaat het ineens niet meer over de toevoeging van oa antibiotica? Over doelpalen verzetten gesproken
Toon maar aan joker.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Aberkullie het volgende:
Volgepompt met water en antibiotica, heerlijk hoor.
Biologisch gehakt is in ieder geval beter dan die zooi uit de supermarkt. Hopelijk komt er binnen niet al te lange tijd ook een plantaardig alternatief voor gehakt wat ik wel lust.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:20 schreef AchJa het volgende:
[..]
Biologisch gehakt groeit aan de bomen ofzo?
[..]
Ga toch weg joh met je getrol.
Beyond meat is best goed te behappen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:27 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ik heb dit soort dingen nog niet gekocht omdat ik eigenlijk wel zeker weet dat het gewoon niet smaakt.
Ik vind die gehakt juist niet te vretenquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:25 schreef Momo het volgende:
Ben benieuwd of het een beetje goed smaakt. Nep gehakt smaakt best goed, maar nep kip nog niet bijvoorbeeld.
Nep spekjes vind ik ook heerlijk.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:25 schreef Momo het volgende:
Ben benieuwd of het een beetje goed smaakt. Nep gehakt smaakt best goed, maar nep kip nog niet bijvoorbeeld.
Dus je eet gewoon wel dode dieren wat je liever niet doet. Duidelijk.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:28 schreef Starhopper het volgende:
Biologisch gehakt is in ieder geval beter dan die zooi uit de supermarkt. Hopelijk komt er binnen niet al te lange tijd ook een plantaardig alternatief voor gehakt wat ik wel lust.
Ik ben in ieder geval blij dat ik nu ook lekkere plantaardige garnaaltjes kan etenDit zorgt weer voor wat variatie
Wakker Dier...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:30 schreef Aberkullie het volgende:
Geen probleem, droeftoeter.
https://files.wakkerdier.(...)de-vee-industrie.pdf
Klopt. Ik eet dode dieren. Maar ik doe het liever niet. Ik eet zo min mogelijk dode dieren.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:30 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dus je eet gewoon wel dode dieren wat je liever niet doet. Duidelijk.
Oh ja die slager die hele speciale koeien gebruikt voor jouw biefstuk. Staat zijn kraam in de Efteling?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:31 schreef AchJa het volgende:
[..]
Wakker Dier...![]()
En verder heeft dat weinig met mijn slager te maken of was dat kwartje nog niet bij jou gevallen?
Ik denk dat die user doelde op supermarktvlees.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:31 schreef AchJa het volgende:
[..]
Wakker Dier...![]()
En verder heeft dat weinig met mijn slager te maken of was dat kwartje nog niet bij jou gevallen?
Wat begrijp jij niet aan het verschil tussen vlees- en melkvee?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:33 schreef Aberkullie het volgende:
Oh ja die slager die hele speciale koeien gebruikt voor jouw biefstuk. Staat zijn kraam in de Efteling?
En aangezien mijn biefstuk niet van een varken komt...quote:Hormoongebruik in de melkvee- en varkenshouderij.
https://www.slagerijbiesma.nl/quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:35 schreef Harvest89 het volgende:
Maar post de naam van je slager eens dan.
voel je je dan verheven?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:31 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Klopt. Ik eet dode dieren. Maar ik doe het liever niet. Ik eet zo min mogelijk dode dieren.
Mijn vlees komt ook van een boerderij waar dieren buiten lopen, tenzij de koeien naar binnen willen als het koud begint te worden en het gras niet meer voedzaam is. Maar dan nog krijgen ze eigen geteeld voer zonder bestrijdingsmiddelen... De varkens kunnen het hele jaar buiten lopen. Geen preventieve antibiotica en heerlijk vlees.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:35 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ik denk dat die user doelde op supermarktvlees.
Maar post de naam van je slager eens dan.
Er zitten vast een paar goeie tussen maar velen zijn verre van heilig weet je.
Ik koop rund bij een scharrelslager die zijn koeien in een grote wei buiten Maastricht heeft staan. Is goed vlees.
Maar de slager een straat verder verkoopt gewoon matige kwaliteit.
Je moest van je moeder nooit de groente opeten van het bord?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:35 schreef loveyoulongtime het volgende:
Plantaardig "vlees" is groente en dus zou dat het eten van mijn eten moeten zijn. Koe eet gras, ik eet koe.
Hebben ze geprobeerdquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:40 schreef Momo het volgende:
[..]
Je moest van je moeder nooit de groente opeten van het bord?
Nee. Dat doet de gemeente. Ik heb wel een groenafvalemmertjequote:
Vleesvervangers koop ik eigenlijk vooral als er mensen komen eten die vegan of vegetarisch zijn. Enkel nepgehakt in een lasagne voor mijzelf. Verder heb je wel lekkere burgers zoals een spinazie, champignons of notenburger ofzo wat niet direct een vervanger is want het smaakt naar groente meer (ook de bedoeling). Ook relatief goedkope maaltijd met wat brood enzo.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:44 schreef loveyoulongtime het volgende:
[..]
Hebben ze geprobeerdTot ik 3 dagen gewoon niet meer at
Ik eet nu wel groente hoor, en zelfs fruit
![]()
Ik snap gewoon de discussie niet zo, sommige mensen willen vlees eten, anderen niet, weer anderen als ik kiezen voor vlees waar de dieren een echt leven gehad hebben. De keuze is reuze, allee supermarkt vlees koop ik gewoon pertinent niet omdat het dierenwelzijn waardeloos is.
Vleesvervangers zou ik persoonlijk daarom nooit kopen, een extra potje bonen is ook zo warm.
Prima toch? Mij persoonlijk maakt het echt niet uit of iemand wel of geen vlees eet, ik ben zelf wel echt een vleesmens en eet er ook vrij veel van. Een entrecote van tussen de 300 en 400 gram met daarbij groenten is voor mij een prima avondmaaltijd, net als een ribeye van dat gewicht met groenten. Maar ik eet dan weer geen aardappelen... Tenzij het "FRIET" dag is op het werk (tussen aanhalingstekens voor @sp3c weer komt klieren).quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:52 schreef Momo het volgende:
[..]
Vleesvervangers koop ik eigenlijk vooral als er mensen komen eten die vegan of vegetarisch zijn. Enkel nepgehakt in een lasagne voor mijzelf. Verder heb je wel lekkere burgers zoals een spinazie, champignons of notenburger ofzo wat niet direct een vervanger is want het smaakt naar groente meer (ook de bedoeling). Ook relatief goedkope maaltijd met wat brood enzo.
Act.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:08 schreef AchJa het volgende:
[..]
Jouw hele oeuvre hier op Fok! bestaat uit dwarsliggen, volgens mij slaap jij zelfs in je eentje op een tweepersoons bed zodat je 's nachts ook dwars kunt liggen...
Ik geloof er geen flikker van dat jij die dingen gekocht hebt, je bent alleen maar reacties aan het uitlokken.
Waarom wil jij bepalen wat anderen eten?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:09 schreef Lucifer_Doosje het volgende:
Eet gewoon het echte product, of gewoon niet. Maar ga weg met die namaak onzin.
En dan spreken over 'eet geen bewerkt voedsel'. Volgens mij zien planten er niet uit als garnalen of vlees. Het is puur jezelf voorliegen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:09 schreef Lucifer_Doosje het volgende:
Eet gewoon het echte product, of gewoon niet. Maar ga weg met die namaak onzin.
Ouwehoer niet, de wereld kan niet 100% plantaardig gevoed worden daar hebben wij het land en de capaciteiten niet voorquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:28 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Biologisch gehakt is in ieder geval beter dan die zooi uit de supermarkt. Hopelijk komt er binnen niet al te lange tijd ook een plantaardig alternatief voor gehakt wat ik wel lust.
Ik ben in ieder geval blij dat ik nu ook lekkere plantaardige garnaaltjes kan etenDit zorgt weer voor wat variatie
Mja, kijk eens hoeveel kilo soja nodig is voor 1 kg rundvlees, en vergelijk dat met de hoeveelheid soja die je nodig hebt voor je eiwitten.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:29 schreef halfway het volgende:
[..]
Ouwehoer niet, de wereld kan niet 100% plantaardig gevoed worden daar hebben wij het land en de capaciteiten niet voor
Vrijwel niemand eet onbewerkt voedsel.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:19 schreef Red_85 het volgende:
Ook weer een grote circlejerk van vega zelfpijperij hier
[..]
En dan spreken over 'eet geen bewerkt voedsel'. Volgens mij zien planten er niet uit als garnalen of vlees. Het is puur jezelf voorliegen.
Ga jij lekker soja eten dan. En hou het bij jezelf ook.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:41 schreef Wantie het volgende:
[..]
Mja, kijk eens hoeveel kilo soja nodig is voor 1 kg rundvlees, en vergelijk dat met de hoeveelheid soja die je nodig hebt voor je eiwitten.
Het lijkt niet eens op ham, meer op boterhamworst.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:56 schreef Starhopper het volgende:
Wel stom dat de hamplackjes hier nog steeds niet in de supermarkt liggenIk zou graag eens een goddelijke tosti willen maken met plantaardige kaas en hamplackjes.
[ afbeelding ]
Zonder sojaquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:46 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ga jij lekker soja eten dan. En hou het bij jezelf ook.
Klopt inderdaad.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:57 schreef Shii het volgende:
Ik snap niet zo goed waarom dit onder nieuws staat.
Is dit om dit soort discussies weer te triggeren? Users die zich afvragen waarom je iets dat op een garnaal lijkt als vegetariër wil eten en dat het niet te vreten is en vleeseters die per se willen bewijzen dat ze gezond en goed bezig zijn met hun stukje vlees? Ik snap het niet.
En nieuws is dit sowieso niet, want namaakgarnalen, namaakkip, namaakeend enz. ligt al jarenlang bij de toko voor het grijpen. En sommige dingen vind ik als alternatief heel erg handig en lekker en ik snap niet dat een ander voor mij hier wil bepalen of ik wel of geen namaakgarnaal mag eten. Ik duw het niet bij een ander door de strot. En als het dierenleed daarmee verminderd wordt, lijkt mij dat iedereen dat toch moet toejuichen?
Nou?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:41 schreef Wantie het volgende:
Mja, kijk eens hoeveel kilo soja nodig is voor 1 kg rundvlees
De wereld kan juist prima 100% plantaardig gevoed worden, het is juist de veestapel die enorm veel land nodig heeft.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:29 schreef halfway het volgende:
[..]
Ouwehoer niet, de wereld kan niet 100% plantaardig gevoed worden daar hebben wij het land en de capaciteiten niet voor
Dat een club als Wakker Dier opkomt voor dieren wil niet zeggen dat ze staan te liegen. Volgens mij is het een van de meest respectabele dierenrechtenorganisaties van Nederland. Beetje raar om te doen alsof ze maar wat roepen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:24 schreef AchJa het volgende:
[..]
Want die stichting staat natuurlijk volledig neutraal in de wedstrijd...
En al zou ik daar on meegaan dan nog hebben ze het over melkvee in dat rapport.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:26 schreef Tijn het volgende:
[..]
Dat een club als Wakker Dier opkomt voor dieren wil niet zeggen dat ze staan te liegen. Volgens mij is het een van de meest respectabele dierenrechtenorganisaties van Nederland. Beetje raar om te doen alsof ze maar wat roepen.
25kg veevoer, gebruikt waarvan 5 kg soja.quote:
En dat ligt weer aan de vorm van veeteelt die gehanteerd is, perma cultuur.. kijk daar eens naar, daar komt mijn vlees vandaan.. Al het voer verbouwen ze zelfquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:37 schreef Wantie het volgende:
[..]
25kg veevoer, gebruikt waarvan 5 kg soja.
En dat is 1 kg rund inclusief botten etc.
Ik snap nooit waarom vlees geimmiteerd moet worden. Je schept een verwachting die niet waar gemaakt kan worden.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:21 schreef Chandler het volgende:
De wereld is gek geworden, mannen mogen zich vrouwen noemen en iets wat lijkt op garnalen mag je garnalen noemen terwijl er 0,0 garnaal(onderdelen) in zitten.
Zal ongetwijfeld smaken, maar dat komt vast door al die toegevoegde zaken!
Het beest eet evenveel he 😉quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:41 schreef loveyoulongtime het volgende:
[..]
En dat ligt weer aan de vorm van veeteelt die gehanteerd is, perma cultuur.. kijk daar eens naar, daar komt mijn vlees vandaan.. Al het voer verbouwen ze zelfDat is hoe landbouw moet zijn in mijn ogen.
Het scheelt niet veel, en ziet er verre van natuurlijk en fris uit:quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:37 schreef AchJa het volgende:
En aangezien mijn biefstuk niet van een varken komt...
De reden is simpel, omdat er een markt voor is.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:44 schreef descon het volgende:
[..]
Ik snap nooit waarom vlees geimmiteerd moet worden. Je schept een verwachting die niet waar gemaakt kan worden.
Tis toch vaak net niet en als je dan die ingredienten lijst ziet vraag je ook af of dit goed voor een mens is.
Terwijl er genoeg vega(n) producten die prima te eten zijn.
Enige reden die ik kan verzinnen is commercie. Bewerkte meuk valt meer aan te verdienen.
Op dit moment is dat zeker nog wel zo qua geproduceerd product per kilo, zeker helemaal als je het kweekvlees hierin mee neemt.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:46 schreef Wantie het volgende:
[..]
Het beest eet evenveel he 😉
Ik vind het tof dat je kiest voor vlees dat op verantwoorde wijze wordt verkregen. Maar de stelling was dat plantaardig voedsel een grotere voetafdruk heeft dan vlees.
En dat is niet zo.
Geniet ervanquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:52 schreef loveyoulongtime het volgende:
[..]
Op dit moment is dat zeker nog wel zo qua geproduceerd product per kilo, zeker helemaal als je het kweekvlees hierin mee neemt.
Daarbij is stikstof en CO² juist goed voor de ontwikkeling van natuurlijk voer voor dieren, dit is ook perma cultuur![]()
Maar morgen gaat er weer een lekkere ribeye op de WGA
Maar is soja per definitie nodig?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:37 schreef Wantie het volgende:
25kg veevoer, gebruikt waarvan 5 kg soja.
En dat is 1 kg rund inclusief botten etc.
Niet per se, maar wel een handige vergelijking, omdat zowel mens als koe soja kunnen eten, en soja als vleesvervanger kan worden gebruikt.quote:
Nou, 55 kg per dag is best veel voer.quote:
Maar we hebben dan wel echte kaas, echte melk en ook echt vleesquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 23:28 schreef Wantie het volgende:
[..]
Niet per se, maar wel een handige vergelijking, omdat zowel mens als koe soja kunnen eten, en soja als vleesvervanger kan worden gebruikt.
[..]
Nou, 55 kg per dag is best veel voer.
Eet jij gras?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 23:28 schreef Wantie het volgende:
[..]
Niet per se, maar wel een handige vergelijking, omdat zowel mens als koe soja kunnen eten, en soja als vleesvervanger kan worden gebruikt.
[..]
Nou, 55 kg per dag is best veel voer.
Eigenlijk wel, en jij ook.quote:
zolang er maar zout op zit kan het mij niet zoveel bommenquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:00 schreef loveyoulongtime het volgende:
(tussen aanhalingstekens voor @sp3c weer komt klieren).
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
Je hele zaterdagavond tekstjes schrijven op een anoniem forum in de hoop dat je het selecte groepje mensen dat het leest, weet te overtuigen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 23:48 schreef Wantie het volgende:
[..]
Eigenlijk wel, en jij ook.
Maar waarom is dat relevant?
De kwestie was of we voldoende landbouwgrond hebben als iedereen plantaardig gaat eten.
Dat hebben we, omdat voor vleesproductie meer landbouwgrond nodig is dan voor plantaardige productie van eiwitten.
In de OP staat dat ze goedkoper zijn.quote:Op zondag 8 oktober 2023 00:07 schreef superniger het volgende:
Is het net zo duur als normale garnalen?
Het is deels een rebranding van oude producten, maar die zijn prima inderdaad. Bijvoorbeeld hummus, tofu of sojadrink.quote:Op zondag 8 oktober 2023 00:08 schreef Morrigan het volgende:
Niet eens gezien bij de AH. En ik had van de week nog wat van die Terra producten in huis gehaald omdat ze in de bonus waren. Overigens ben ik wel enthousiast over die Terra producten.
Waar heb ik het over een hamburger?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:03 schreef Masberum het volgende:
[..]
Hoe jij reageert klinkt niet echt volwassen.. Er is een markt voor en die mensen zijn juist extra bewust van wat ze doen (en laten zich minder leiden door simpele behoeftes zoals 'ik wil een échte hamburger' etc.)
¤19,00 per kilo.quote:Op zondag 8 oktober 2023 06:52 schreef halfway het volgende:
Is er al nep Paling voor een redelijke prijs?
¤60 voor een kilo echte is teveel
De naam "plantaardige garnalen" is ook wel erg verwarrend inderdaad. Maakt mij erg onzeker als vlees eter. Stel dat een analfabeet vlees eter per ongeluk dit koopt!quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:57 schreef halfway het volgende:
Dat mag dus de naam garnalen niet hebben, de wetgeving daarvoor is in de maak.
Net als schnitzel hamburger ed
Lekker overpriced voor een beetje soja en smaakstoffen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 07:39 schreef Wantie het volgende:
[..]
¤19,00 per kilo.
https://www.veggiegarden.(...)n-sesame-paling.html
Waarom mag je pindakaas kaas noemen terwijl er geen kaas in zit...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:52 schreef descon het volgende:
Vraag me altijd af waarom ze dit "garnaal" mogen noemen als er totaal geen garnaal in zit.
Klopt. Het zijn geen garnalen. Het zijn plantaardige garnalen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 09:36 schreef Enchanter het volgende:
Dat zijn dus geen garnalen , tenzij iemand mij kan vertellen in welke zee vega garnalen zemmen
Ik eet louter scharrelgarnalenquote:
Nog niet zo heel lang geleden verweet jij me ervan dat ik een obsessie had omdat ik in elk vega gerelateerd topic verschijn. Wel opvallend dat jij er meestal altijd een stuk eerder bent dan mijquote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:19 schreef Red_85 het volgende:
Ook weer een grote circlejerk van vega zelfpijperij hier
[..]
En dan spreken over 'eet geen bewerkt voedsel'. Volgens mij zien planten er niet uit als garnalen of vlees. Het is puur jezelf voorliegen.
Water, olie en suikersquote:zeewierextract, water, raapolie, invertsuikerstroop, zout, natuurlijk aroma, zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], natriumbenzoaat [E211]), kleurstof (carotenen [E160a]).
Waarvan toegevoegde suikers 2.5g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 1.50g per 100 gram
Soort Per 100 Gram
Energie 176 kJ (42 kcal)
Vet 3.6 g
waarvan verzadigd 0.2 g
waarvan onverzadigd 3.4 g
Koolhydraten 2.5 g
waarvan suikers 2.5 g
Voedingsvezel 0 g
Eiwitten 0 g
Zout 1.5 g
Bewaren
Het is bijna 2024 en er zijn nog steeds mensen die dit hardop durven uit te spreken...quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:29 schreef halfway het volgende:
[..]
Ouwehoer niet, de wereld kan niet 100% plantaardig gevoed worden daar hebben wij het land en de capaciteiten niet voor
Ik ziet het vooral gekocht worden door mensen die een transitie willen maken van vlees naar geen/minder vlees maar nog niet helemaal weten hoe of wat.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:44 schreef descon het volgende:
[..]
Ik snap nooit waarom vlees geimmiteerd moet worden. Je schept een verwachting die niet waar gemaakt kan worden.
Tis toch vaak net niet en als je dan die ingredienten lijst ziet vraag je ook af of dit goed voor een mens is.
Terwijl er genoeg vega(n) producten die prima te eten zijn.
Enige reden die ik kan verzinnen is commercie. Bewerkte meuk valt meer aan te verdienen.
Sterke inhoudelijke reactie man. Vind je het patroon niet pijnlijk worden? Telkens wanneer iemand betere argumenten heeft dan jou voor iets dat met het minderen van vlees te maken heeft moet je een beroep doen op miemiemie sekte! religie! miemiemie.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 23:52 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Je hele zaterdagavond tekstjes schrijven op een anoniem forum in de hoop dat je het selecte groepje mensen dat het leest, weet te overtuigen.
Het lijkt wel religie.
Grotendeels zeewierextract (staat vooraan in de ingredientenlijst) en dat is wel gezond maar goed dat laat je natuurlijk even weg. En ja, olie en suiker wordt doorgaans toegevoegd om iets lekkerder te maken.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:56 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ingredienten
[..]
Water, olie en suikers
Klinkt werkelijk verrukkelijk, en gezond ook (let op, sarcasme)
Zeewierextract kan van alles zijn, gezien de test van de ingrediënten denk ik dat het voor alginaat is. E401, want het geheel moet structuur hebben en zie verder geen bindmiddelenquote:Op zondag 8 oktober 2023 11:05 schreef Intint het volgende:
[..]
Grotendeels zeewierextract (staat vooraan in de ingredientenlijst) en dat is wel gezond maar goed dat laat je natuurlijk even weg. En ja, olie en suiker wordt doorgaans toegevoegd om iets lekkerder te maken.
Klopt, en dat geldt ook voor die 'garnalen'.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:03 schreef halfway het volgende:
[..]
Lekker overpriced voor een beetje soja en smaakstoffen.
Vooral water, zit geen grammetje soya of eiwit in. Water met bindmiddel, smaakstoffen en wat olie.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:03 schreef halfway het volgende:
[..]
Lekker overpriced voor een beetje soja en smaakstoffen.
Alginaat inderdaad!quote:Op zondag 8 oktober 2023 11:12 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Zeewierextract kan van alles zijn, gezien de test van de ingrediënten denk ik dat het voor alginaat is. E401, want het geheel moet structuur hebben en zie verder geen bindmiddelen
Leuk spul trouwens, je kan er in de (industriële) keuken geweldige dingen mee doen, kaviaar maken van allerlei vloeistoffen, heldere dressing of saus maken waar de groene stukjes in blijven zweven en niet naar de bodem zakken, met water vermengen als glijmiddel, gels maken, mijn tandarts gebruikt het om afgietsels te maken. Kortom, van een licht olieachtige structuur tot de structuur van wax en alles wat daar tussen ligt.quote:Op zondag 8 oktober 2023 11:33 schreef Wantie het volgende:
[..]
Alginaat inderdaad!
Ik vroeg me al af wat binding en structuur gaf in de ingrediënten lijst.
Je spreekt jezelf tegen hierquote:Op zondag 8 oktober 2023 10:47 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Klopt. Het zijn geen garnalen. Het zijn plantaardige garnalen.
Nee, het is een plantaardig surrogaat voor garnalen hoewel ik zelfs dat nog te veel gezegd vind, iets plantaardig noemen omdat er zeewierextract en olie in verwerkt zit is ook niet echt zuiver. Dat is nog erger dan Ketchup fruit of groente noemen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:47 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Klopt. Het zijn geen garnalen. Het zijn plantaardige garnalen.
Opzich is vraag en aanbod hoe het werkt. En als je het aanbied dan ontstaat er ook een vraag. Het is even wachten op plantaardige nep sprinkhanen. Sprinkhanen gemaakt in de fabriek, zonder dat er een sprinkhaan voor gebruikt is, want er is vast wel een gek die het dan zal kopen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:52 schreef Wantie het volgende:
[..]
De reden is simpel, omdat er een markt voor is.
Daarom duiken fabrikanten er op, en veel verdwijnt ook weer.
De marges liggen veelal hoger dan bij het origineel, dus het kan aardig lucratief zijn.
Dat vegetariërs gezonder zijn is geen mythe, dat blijkt uit bevolkingsonderzoek (of beter gezegd: inname van plantaardig eten correleert met gezondheid).quote:Op zondag 8 oktober 2023 11:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Hoe meer dit soort zwaar bewerkte producten op de markt gebracht worden, hoe sneller het voorbij gaat zijn met de mythe dat vegetariërs gezonder zouden zijn.
En voor de duidelijkheid, niets tegen vegetarisch eten an sich, maar vooral wat hebben tegen zwaar bewerkte industrieproducten.
Edit: verkeerd gelezenquote:Op zondag 8 oktober 2023 12:14 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat vegetariërs gezonder zijn is geen mythe, dat blijkt uit bevolkingsonderzoek (of beter gezegd: inname van plantaardig eten correleert met gezondheid).
Dat betekent niet dat vegetarisch eten per definitie gezond is. Chips en Oreos zijn vegetarisch - niet gezond.
Dit plantaardige garnalen is ook duidelijk niet gezond en minder gezond dan echte garnaal.
Maar of iets gezond is hangt af waarmee je het vergelijkt.
• plantaardige garnaal vs garnaal —> garnaal
• plantaardige hamburger vs portie bonen —> portie bonen
• plantaardige hamburger vs rundvlees hamburger—> plantaardige hamburger
Je kunt niet zeggen dat alle bewerkte vleesvervangers minder gezond zijn dan hun dierlijke tegenhangers. Dat is namelijk niet zo. Uit onderstaande studie (random controlled trail) blijkt dat de groep de vleesvervangers eet beter scoort op hart en vaatziekten markers dan de controlegroep die kwaliteitsvlees at.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32780794/
Er is een jarenlang een enorme groei geweest dus er zijn aardig wat mensen die het wel wilden of willen (bovendien is dit erg land-afhankelijk). De terugloop van verkoop is te verklaren en dat komt niet direct doordat mensen niet vegetarisch willen eten of wat minder vlees willen eten. Dat het meerendeel van de mensen geen flexi/vegetariër is, heeft overigens weinig met dit onderwerp te maken. Het gaat immers over een vervanger die ‘nieuw’ is en derhalve gericht op de mensen die hier geïnteresseerd in zijn.quote:Op zondag 8 oktober 2023 12:07 schreef halfway het volgende:
Het is geen nieuws nee
Het is een goedkoop alternatief voor iets wat de meeste mensen helemaal niet willen
Tevens loopt de vegahype in de verkoop alweer terug.
Een mooi voorbeeld van dat correlatie en oorzakelijk verband verschillende dingen zijn. Vegetariers zijn over het algemeen mensen die meer met gezondheid bezig zijn, Ze roken veel minder, drinken minder alcohol, gebruiken minder drugs, zijn hoger opgeleid. Als je onderzoek doet moet je ook de onderzoeksgroepen normaliseren. Je kan deze groep niet vergelijken met de algemene bevolking, als je objectief wilt vergelijk moet je ze vergelijken met mensen die allemaal hetzelfde doen aan gedrag, behalve vlees eten.quote:Op zondag 8 oktober 2023 12:14 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat vegetariërs gezonder zijn is geen mythe, dat blijkt uit bevolkingsonderzoek (of beter gezegd: inname van plantaardig eten correleert met gezondheid).
quote:Op zondag 8 oktober 2023 12:03 schreef ChipsZak. het volgende:
Zoals iemand eerder in dit topic al zei: waarom is dit nieuws? Op z’n max hoort het in CUL imo. Wordt natuurlijk hier geplaatst om reacties uit te lokken. Want hoe is dit nieuws? Komt er ook een topic als er een nieuw vega-kipstukje is?. Maar goed, laat ik eenmalig eens meedoen:
Voorspelbaar topic weer:
• Spontaan is bijna elke vleeseter de uitzondering die écht écht écht wel op dierenwelzijn let, bij speciale slagers het meest diervriendelijke stukje koopt (“kost wel wat meer maar dan is het ook beter en smaakt het lekkerder”). Ze schieten de grond uit.
• De paar vleeseters die heel emotioneel en onzeker worden van dit onderwerp: “oh ik ga vanavond toch even een lekker stuk biefstuk uit de supermarkt op m’n bord gooien want het dier boeit me allemaal niet,![]()
. Lekker vol hormonen
!!!!1’q@2!1!!“ Hele stoere mensen zijn dit altijd.
• “Wakker Dier is kut”
• Gezeik over de naam van vleesvervangers want och en wee, wat een misleiding. Het is geen misleiding want er staat gewoon plantaardig of vega(n) of vegetarisch voor of bij. Misschien eens uit je doppen kijken. Bovendien ligt het ook nog eens vaak bij een speciaal vak(!) voor vleesvervangers. Als je dit serieus misleiding vindt zou ik eens rondkijken bij het vleesvak en nooit meer een supermarkt binnenstappen. Of elk andere winkel eigenlijk, want het stikt van de misleiding.
• De angstige vleeseter die ‘uit principe’ geen vleesvervangers eet want ik doe niet mee aan die woke hype trend zooi
• Vleeseters die niet beseffen dat niet elk vegetariër of veganist vleesvervangers eet en je een miljoen voedzame gerechten kan maken zonder vervangers.
• De vleeseters die best welwillend eenmaal iets geprobeerd hebben en nu zeggen dat elke vleesvervanger ranzig is en dus dat ze dan maar vlees eten (maar wel, zie punt 1).
• “Het is allemaal ongezond!” - zeggen mensen die vaak genoeg troep of snacks eten en/of te veel vlees eten of meestal veel rood vlees of te weinig omega’s binnenkrijgen.
• Heb toch eiwitten nodig/hoe krijg je dan je eiwitten? - zeggen de mensen die nooit een fuck geven om andermans o.a. vitamine-intake en macro’s behalve als je ‘aan hun stukje vlees’ komt. Dan zijn ze ineens bezorgd over je B12 en eiwitten. Zeggen ook de mensen die vaak weinig of geen flauw benul hebben van plantaardige eiwitbronnen.
• “Heel slecht voor de aarde, hoor, dat bomenkappen voor soja.”. Behalve dan dat het allergrootste gedeelte daarvan veevoer is.
• “Sla” “Ben geen konijn” “Groenvoer” etc.
Zo’n beetje de bingokaart over het algemeen. Pak je stempel er maar bij om aan ‘t einde van het topic los te gaan op de kaart. Mag nu ook al.
*Overigens hoeft niemand zich persoonlijk aangevallen te voelen door deze bingokaart. Ik heb geen enkel punt benoemd met de specifieke bedoeling een bepaalde user te beschrijven. Als je jezelf herkent is dat enkel omdat deze zooi te voorspelbaar is. Ik zeg het er maar vast even bij. Dit is slechts opgebouwd door jaren aan ervaring.
Ik houd van zwaar bewerkt nepvoedsel.quote:Op zondag 8 oktober 2023 11:41 schreef Farenji het volgende:
Voor de mensen die geen zin in dit soort zwaar bewerkt nepvoedsel hebben maar toch lekker vegetarisch willen eten: CUL / Makkelijke vega recepten zonder vleesvervangers
Zeker helemaal waar maar zulke reactie uitlok topics zie je echt elke keer of dat nu over buitenlanders of vega garnalen of transgenders gaat, Fok is nog voorspelbaarder dan de Telegraaf met de collectieve verontwaardiging.quote:Op zondag 8 oktober 2023 12:03 schreef ChipsZak. het volgende:
Zoals iemand eerder in dit topic al zei: waarom is dit nieuws? Op z’n max hoort het in CUL imo. Wordt natuurlijk hier geplaatst om reacties uit te lokken. Want hoe is dit nieuws? Komt er ook een topic als er een nieuw vega-kipstukje is?. Maar goed, laat ik eenmalig eens meedoen:
Voorspelbaar topic weer:
• Spontaan is bijna elke vleeseter de uitzondering die écht écht écht wel op dierenwelzijn let, bij speciale slagers het meest diervriendelijke stukje koopt (“kost wel wat meer maar dan is het ook beter en smaakt het lekkerder”). Ze schieten de grond uit.
• De paar vleeseters die heel emotioneel en onzeker worden van dit onderwerp: “oh ik ga vanavond toch even een lekker stuk biefstuk uit de supermarkt op m’n bord gooien want het dier boeit me allemaal niet,![]()
. Lekker vol hormonen
!!!!1’q@2!1!!“ Hele stoere mensen zijn dit altijd.
• “Wakker Dier is kut”
• Gezeik over de naam van vleesvervangers want och en wee, wat een misleiding. Het is geen misleiding want er staat gewoon plantaardig of vega(n) of vegetarisch voor of bij. Misschien eens uit je doppen kijken. Bovendien ligt het ook nog eens vaak bij een speciaal vak(!) voor vleesvervangers. Als je dit serieus misleiding vindt zou ik eens rondkijken bij het vleesvak en nooit meer een supermarkt binnenstappen. Of elk andere winkel eigenlijk, want het stikt van de misleiding.
• De angstige vleeseter die ‘uit principe’ geen vleesvervangers eet want ik doe niet mee aan die woke hype trend zooi
• Vleeseters die niet beseffen dat niet elk vegetariër of veganist vleesvervangers eet en je een miljoen voedzame gerechten kan maken zonder vervangers.
• De vleeseters die best welwillend eenmaal iets geprobeerd hebben en nu zeggen dat elke vleesvervanger ranzig is en dus dat ze dan maar vlees eten (maar wel, zie punt 1).
• “Het is allemaal ongezond!” - zeggen mensen die vaak genoeg troep of snacks eten en/of te veel vlees eten of meestal veel rood vlees of te weinig omega’s binnenkrijgen.
• Heb toch eiwitten nodig/hoe krijg je dan je eiwitten? - zeggen de mensen die nooit een fuck geven om andermans o.a. vitamine-intake en macro’s behalve als je ‘aan hun stukje vlees’ komt. Dan zijn ze ineens bezorgd over je B12 en eiwitten. Zeggen ook de mensen die vaak weinig of geen flauw benul hebben van plantaardige eiwitbronnen.
• “Heel slecht voor de aarde, hoor, dat bomenkappen voor soja.”. Behalve dan dat het allergrootste gedeelte daarvan veevoer is.
• “Sla” “Ben geen konijn” “Groenvoer” etc.
Zo’n beetje de bingokaart over het algemeen. Pak je stempel er maar bij om aan ‘t einde van het topic los te gaan op de kaart. Mag nu ook al.
*Overigens hoeft niemand zich persoonlijk aangevallen te voelen door deze bingokaart. Ik heb geen enkel punt benoemd met de specifieke bedoeling een bepaalde user te beschrijven. Als je jezelf herkent is dat enkel omdat deze zooi te voorspelbaar is. Ik zeg het er maar vast even bij. Dit is slechts opgebouwd door jaren aan ervaring.
Ik ben tot op heden geen plantaardige kaas tegengekomen die ik ook maar enigszins te pruimen vind, laat staan als deel van een goddelijke tosti.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:56 schreef Starhopper het volgende:
Wel stom dat de hamplackjes hier nog steeds niet in de supermarkt liggenIk zou graag eens een goddelijke tosti willen maken met plantaardige kaas en hamplackjes.
[ afbeelding ]
Dan is het dus geen mythe dat vegetariërs gezonder zijn (zoals je stelde). Vegetariërs zijn gezonder. Dat daar andere factoren ook een rol in spelen doet daar niets aan af.quote:Op zondag 8 oktober 2023 12:28 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Een mooi voorbeeld van dat correlatie en oorzakelijk verband verschillende dingen zijn. Vegetariers zijn over het algemeen mensen die meer met gezondheid bezig zijn, Ze roken veel minder, drinken minder alcohol, gebruiken minder drugs, zijn hoger opgeleid. Als je onderzoek doet moet je ook de onderzoeksgroepen normaliseren. Je kan deze groep niet vergelijken met de algemene bevolking, als je objectief wilt vergelijk moet je ze vergelijken met mensen die allemaal hetzelfde doen aan gedrag, behalve vlees eten.
Zo zijn er ook onderzoeken die je vertellen dat migranten meer gebruik maken van voorzieningen dan de gemiddelde Nederlander. Normaliseer je dat onderzoek, dan blijkt dat ze niet verschillen.
Wordt nu de groep groter met mensen die niet met gezondheid bezig zijn en zich vegetarier noemen maar industrie troep eten, zal ook de gezondheid dalen.
dan moet je ook stoppen met alles zwaar bewerkt noemen, alsof bewerkt voedsel gelijk is aan slecht/ongezond voedsel. dat is namelijk niet zo.quote:Op zondag 8 oktober 2023 11:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Hoe meer dit soort zwaar bewerkte producten op de markt gebracht worden, hoe sneller het voorbij gaat zijn met de mythe dat vegetariërs gezonder zouden zijn.
En voor de duidelijkheid, niets tegen vegetarisch eten an sich, maar vooral wat hebben tegen zwaar bewerkte industrieproducten.
Moet jij weten.quote:Op zondag 8 oktober 2023 12:35 schreef Morrigan het volgende:
[..]
Ik houd van zwaar bewerkt nepvoedsel.
Nee, dat mensen met een gezondere levensstijl gezonder zijn is de waarheid, dat vegetariërs daar een deel van uitmaken is wat anders dan een verband te leggen tussen het niet eten van vlees is een valse voorstelling van zaken, je suggereert een oorzakelijk verband welke er niet is.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:16 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dan is het dus geen mythe dat vegetariërs gezonder zijn (zoals je stelde). Vegetariërs zijn gezonder. Dat daar andere factoren ook een rol in spelen doet daar niets aan af.
We zien uit populatie studies een correlatie tussen aandeel plantaardige eten en gezondheid. Deze studies zijn niet perfect. We zijn uit kleinschalige vervangingsstudies (RTC) vrijwel altijd dat dierlijke calorieën vervangen door gelijkwaardige plantaardige calorieën gezondheidsbevorderend is. Het is niet controversieel: minder dierlijk en meer plantaardig is goed voor de gezondheid.
Ik denk dat je als vuistregel best kan stellen dat zwaar bewerkt voedsel slechter is dan weinig bewerkt voedsel.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:19 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
dan moet je ook stoppen met alles zwaar bewerkt noemen, alsof bewerkt voedsel gelijk is aan slecht/ongezond voedsel. dat is namelijk niet zo.
dat komt omdat er vaak slechte dingen in verwerkt zitten. niet omdat het bewerkt is.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:22 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik denk dat je als vuistregel best kan stellen dat zwaar bewerkt voedsel slechter is dan weinig bewerkt voedsel.
Het is wel waar dat bij elke bewerking er voedingsstoffen verdwijnen. Uiteindelijk blijven vooral de macro's over: eiwitten, koolhydraten en vet, maar andere essentiele dingen zoals vitamines zijn er dan al grotendeels uit verdwenen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:23 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
dat komt omdat er vaak slechte dingen in verwerkt zitten. niet omdat het bewerkt is.
soms wel. maar vitaminen worden ook wel toegevoegd.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:28 schreef Farenji het volgende:
[..]
Het is wel waar dat bij elke bewerking er voedingsstoffen verdwijnen. Uiteindelijk blijven vooral de macro's over: eiwitten, koolhydraten en vet, maar andere essentiele dingen zoals vitamines zijn er dan al grotendeels uit verdwenen.
Dat is inderdaad een van de problemen. Een ander probleem is dat er iets gezonds uitgehaald wordt. Bijvoorbeeld het verschil tussen bloem en volkorenmeel. Beide zijn bewerkt door de korrel te vermalen (geen probleem) maar bij bloem zijn er diverse gezonde voedingstoffen uitgefilterd: de zemel en kiem (wel een probleem).quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:23 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
dat komt omdat er vaak slechte dingen in verwerkt zitten. niet omdat het bewerkt is.
klopt, maar ook dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. bv. in japan eten ze gewoon allemaal witte rijst, niemand eet daar onbewerkte rijst. maar ze hebben wel gewoon een van de gezondste dieeten ter wereld.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:49 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een van de problemen. Een ander probleem is dat er iets gezonds uitgehaald wordt. Bijvoorbeeld het verschil tussen bloem en volkorenmeel. Beide zijn bewerkt door de korrel te vermalen (geen probleem) maar bij bloem zijn er diverse gezonde voedingstoffen uitgefilterd: de zemel en kiem (wel een probleem).
De whole food plant based definitie is daarop gebaseerd. Een product is zwaar bewerkt als er iets gezonds uitgehaald is of iets ongezond toegevoegd - al zijn daar uiteraard ook gradaties in.
Supermarkt melk is grappig genoeg veel meer bewerkt dan soja drink. Een koe geeft geen magere, halfvolle of volle melk. De melk van de koe wordt in de fabriek ‘gekraakt’ in vet, lactose en eiwit en weer samengesteld tot de wensen van de fabrikant. Soja drink zijn gekookte en gefilterde bonen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:45 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
soms wel. maar vitaminen worden ook wel toegevoegd.
maar ik bedoel maar, je kan beter letten op wat erin zit, dan of iets wel of niet bewerkt is.
een tijd geleden had je een rage met raw food dieeten. dat bleek op gegeven moment behoorlijk ongezond te zijn.
je lichaam is niet per se in staat rauw voedsel goed te verteren. en in veel onbewerkte producten zitten ook dingen die helemaal niet goed voor je zijn. melk, bijvoorbeeld. dat is onbewerkt niet zo gezond.
of soja melk nou zo gezond is, daar is ook nog steeds een discussie overquote:Op zondag 8 oktober 2023 13:54 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Supermarkt melk is grappig genoeg veel meer bewerkt dan soja drink. Een koe geeft geen magere, halfvolle of volle melk. De melk van de koe wordt in de fabriek ‘gekraakt’ in vet, lactose en eiwit en weer samengesteld tot de wensen van de fabrikant. Soja drink zijn gekookte en gefilterde bonen.
En een hoop andere toevoegingen om de voedingswaarde op hetzelfde niveau als koemelk te krijgen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:54 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Supermarkt melk is grappig genoeg veel meer bewerkt dan soja drink. Een koe geeft geen magere, halfvolle of volle melk. De melk van de koe wordt in de fabriek ‘gekraakt’ in vet, lactose en eiwit en weer samengesteld tot de wensen van de fabrikant. Soja drink zijn gekookte en gefilterde bonen.
Ugh die gefermenteerde bonen die ze daar eten.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:53 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
klopt, maar ook dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. bv. in japan eten ze gewoon allemaal witte rijst, niemand eet daar onbewerkte rijst. maar ze hebben wel gewoon een van de gezondste dieeten ter wereld.
en dat komt ook door bv. gefermenteerd voedsel, wat ook heel erg bewert is.
ook tofu is een bewerkt product, sojasaus, miso..
Vooral de hofleveranciers.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:24 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Lokale slagers zijn inderdaad altijd echte dierenvrienden.
ja natto, haha. ik vond het vies. maar kennelijk super gezond.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:56 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ugh die gefermenteerde bonen die ze daar eten.
Chocolade met allerlei rare fruitsmaken erbij.
Die Japanners zijn knettergek.
De zegeningen van kapitalisme en marktwerking.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:09 schreef Wantie het volgende:
[..]
Garnaal is geen beschermd woord.
Mayonaise en boter bijvoorbeeld wel.
De zegeningen van kapitalisme en marktwerking.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:09 schreef Wantie het volgende:
[..]
Garnaal is geen beschermd woord.
Mayonaise en boter bijvoorbeeld wel.
Dat doen garnalen toch altijd?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:14 schreef Harvest89 het volgende:
Ik vind garnalen sowieso niet lekker, maar deze zien er meer uit als dikke larven.
Ik leg geen verband tussen het niet eten van vlees, de voedingswetenschap legt al decennia een verband tussen het aandeel plantaardige calorieën versus dierlijke calorieën. Met andere woorden: hoe groter het aandeel plantaardig, hoe gezonder de populatie. Dat kun je je vingers in je oren stoppen en blijven roepen correlatie is geen geen causaliteit (alsof voedingswetenschappers nooit voor die vraag staan). Je kunt ook kijken naar interventiestudies die hetzelfde verband aantonen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:21 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Nee, dat mensen met een gezondere levensstijl gezonder zijn is de waarheid, dat vegetariërs daar een deel van uitmaken is wat anders dan een verband te leggen tussen het niet eten van vlees is een valse voorstelling van zaken, je suggereert een oorzakelijk verband welke er niet is.
Dat ben je zelf toch ook?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:18 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niet mijn probleem, dooie dieren vreter.
Nee. Soja is gezond.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:55 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
of soja melk nou zo gezond is, daar is ook nog steeds een discussie over
Die toegevoegde zaken vind ik hier juist nogal meevallen:quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:21 schreef Chandler het volgende:
De wereld is gek geworden, mannen mogen zich vrouwen noemen en iets wat lijkt op garnalen mag je garnalen noemen terwijl er 0,0 garnaal(onderdelen) in zitten.
Zal ongetwijfeld smaken, maar dat komt vast door al die toegevoegde zaken!
Euh wat?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:23 schreef Za het volgende:
[..]
Onder het mom van vruchtbaarheidssynchronisatie krijgt het dier antibiotica.
Met vers vlees hoort dat beide niet het geval te zijn, de antibiotica moeten eruit zijn, en injecteren of pekelen mag enkel onder de noemer bewerkt vlees. Waarbij nog de kanttekening dat er eigenlijk niets mis is het het pekelen van vlees voor sommige bereidingen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 19:54 schreef Aberkullie het volgende:
[..]
Volgepompt met water en antibiotica, heerlijk hoor.
Dat is gedaan destijds als consumentenbescherming.quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:00 schreef Tanatos het volgende:
[..]
De zegeningen van kapitalisme en marktwerking.
er wordt wel gezegd dat soja gezond is in gefermenteerde vorm. tofu dus, dat soort producten (jaja, bewerkt dus)quote:
Gefermenteerd voedsel is niet zozeer bewerkt door mensen, maar vooral door (bijv) melkzuurbacterien of bepaalde schimmels. Dat is wel wat anders. Het basisproduct wordt bijna in z'n geheel gefermenteerd, er wordt niks van weggegooid, en in het uiteindelijke eindproduct zitten meer dingen dan in het beginproduct, zoals allerlei microleven dat goed is voor de darmflora, en daarnaast zorgt fermentatie vaak voor makkelijkere vertering van bijv vezels.quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:53 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
klopt, maar ook dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. bv. in japan eten ze gewoon allemaal witte rijst, niemand eet daar onbewerkte rijst. maar ze hebben wel gewoon een van de gezondste dieeten ter wereld.
en dat komt ook door bv. gefermenteerd voedsel, wat ook heel erg bewert is.
ook tofu is een bewerkt product, sojasaus, miso..
je zegt het al, die zijn op zich niet ongezond. maar wel de mate waarin je het eet.quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:26 schreef Farenji het volgende:
[..]
Gefermenteerd voedsel is niet zozeer bewerkt door mensen, maar vooral door (bijv) melkzuurbacterien of bepaalde schimmels. Dat is wel wat anders. Het basisproduct wordt bijna in z'n geheel gefermenteerd, er wordt niks van weggegooid, en in het uiteindelijke eindproduct zitten meer dingen dan in het beginproduct, zoals allerlei microleven dat goed is voor de darmflora, en daarnaast zorgt fermentatie vaak voor makkelijkere vertering van bijv vezels.
Met bewerkt voedsel wordt vooral bedoeld het extraheren van allerlei stoffen uit natuurlijke producten om die dan later weer als een puzzel met elkaar te combineren, met hulp van andere hulpstoffen om het bijv goed te laten mengen en langer houdbaar te maken. De rest wordt eruit gehaald. Zoals het verwerken van suikerbiet tot sneeuwwitte geraffineerde suiker, het extraheren van zetmeel uit granen, het bewerken van mais tot "high fructose corn syrup", etc. Al die stoffen zijn op zich niet ongezond maar veel te geconcentreerd en er zijn heel veel gezondere stoffen uit het originele ingredient verdwenen, zoals vooral vezels, die superbelangrijk zijn voor gezonde darmen.
Dat ben ik met je eens en dat maakt het lastig, ik heb een aantal keer nepkaas (plantaardige kaas) gekocht om te proeven, en nou zijn mijn verwachtingen diep beneden het nulpunt bijgesteld (met als zeg maar nulpunt de waardeloze, smakeloze fabriekskaas die in bijna alle schappen ligt), de kans dat ik het nog een keer ga proberen is vrij klein.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:27 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ik heb dit soort dingen nog niet gekocht omdat ik eigenlijk wel zeker weet dat het gewoon niet smaakt.
die mensen heb je ook ja. maar je moet wel gewoon kijken of het wel of niet okee is, los daarvan. ik heb geen agenda hoor, doe lekker wat je wil. ik eet ook vleesvervangers.quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:19 schreef Zwansen het volgende:
De felle tegenstanders van dit soort dingen zijn vaak ook degenen die het hardste woke en cancelcultuur schreeuwen als er iets vanuit een bepaalde hoek wordt gestopt. Dan zijn ze ineens wel heel open minded en moet alles kunnen, maar vleesvervangers zijn voor die groep mensen vaak iets wat dan ineens wel moet worden gecanceld.
Dat ben ik met je eens en dat maakt het lastig, ik heb een aantal keer nepkaas (plantaardige kaas) gekocht om te proeven, en nou zijn mijn verwachtingen diep beneden het nulpunt bijgesteld (met als zeg maar nulpunt de waardeloze, smakeloze fabriekskaas die in bijna alle schappen ligt), de kans dat ik het nog een keer ga proberen is vrij klein.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:27 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ik heb dit soort dingen nog niet gekocht omdat ik eigenlijk wel zeker weet dat het gewoon niet smaakt.
Ik heb geen zin om 61 pagina's te lezen, waar in dit verhaal komt het gebruik van antibiotica terug in het afstemmen van de vruchtbaarheidscyclus?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:30 schreef Aberkullie het volgende:
[..]
Geen probleem, droeftoeter.
https://files.wakkerdier.(...)de-vee-industrie.pdf
Ik weet niet in hoeverre de kwaliteit daadwerkelijk afhangt van een goed leven voor het dier.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 20:35 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ik denk dat die user doelde op supermarktvlees.
Maar post de naam van je slager eens dan.
Er zitten vast een paar goeie tussen maar velen zijn verre van heilig weet je.
Ik koop rund bij een scharrelslager die zijn koeien in een grote wei buiten Maastricht heeft staan. Is goed vlees.
Maar de slager een straat verder verkoopt gewoon matige kwaliteit.
Ah, jij bent er dus ook nu.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:55 schreef Intint het volgende:
[..]
Nog niet zo heel lang geleden verweet jij me ervan dat ik een obsessie had omdat ik in elk vega gerelateerd topic verschijn. Wel opvallend dat jij er meestal altijd een stuk eerder bent dan mij.
'Betere' argumenten....quote:Op zondag 8 oktober 2023 11:04 schreef Intint het volgende:
[..]
Sterke inhoudelijke reactie man. Vind je het patroon niet pijnlijk worden? Telkens wanneer iemand betere argumenten heeft dan jou voor iets dat met het minderen van vlees te maken heeft moet je een beroep doen op miemiemie sekte! religie! miemiemie.
Waarom maakt dit onderwerp je zo emotioneel?
Als ze gewoon buiten kunnen grazen goed voer krijgen, of in geval van varkens lekker buiten in veel ruimte kunnen wroeten en bewegen komt dat de kwaliteit van leven en vlees wel ten goede.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:00 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Ik weet niet in hoeverre de kwaliteit daadwerkelijk afhangt van een goed leven voor het dier.
Sowieso is een natuurlijk leven heel wat zwaarder dan een boerderijleven, geen idee wat het dier zou kiezen.
Hoeveel mensen zouden een natuurlijk bestaan als jager/verzamelaar prefereren boven een bestaan zoals wij dat hebben?
Dat kan eerst en vooral niet met het eten van vlees, dat vereist veel meer landbouwgrond (en water).quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 21:29 schreef halfway het volgende:
[..]
Ouwehoer niet, de wereld kan niet 100% plantaardig gevoed worden daar hebben wij het land en de capaciteiten niet voor
Wat snap je niet aan de normalisatie van onderzoekspopulaties?quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:02 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik leg geen verband tussen het niet eten van vlees, de voedingswetenschap legt al decennia een verband tussen het aandeel plantaardige calorieën versus dierlijke calorieën. Met andere woorden: hoe groter het aandeel plantaardig, hoe gezonder de populatie. Dat kun je je vingers in je oren stoppen en blijven roepen correlatie is geen geen causaliteit (alsof voedingswetenschappers nooit voor die vraag staan). Je kunt ook kijken naar interventiestudies die hetzelfde verband aantonen.
Een boerderijdier dat geen product is (en goed behandeld wordt): ja, dat is denk ik wel een beter leven dan een natuurlijk leven (te vergelijken met een huisdier dat goed behandeld wordt). Een boerderijdier dat, hoe je het ook went of keert, een product is: ga er in dat geval maar niet van uit dat dat een beter leven voor het dier is... zelfs het hebben van een ***- beter leven keurmerk stelt nauwelijks iets voor als het gaat om dierenwelzijn...quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:00 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Ik weet niet in hoeverre de kwaliteit daadwerkelijk afhangt van een goed leven voor het dier.
Sowieso is een natuurlijk leven heel wat zwaarder dan een boerderijleven, geen idee wat het dier zou kiezen.
Hoeveel mensen zouden een natuurlijk bestaan als jager/verzamelaar prefereren boven een bestaan zoals wij dat hebben?
Waarom wordt zuivel zo raar benaderd?quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 22:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De wereld kan juist prima 100% plantaardig gevoed worden, het is juist de veestapel die enorm veel land nodig heeft.
We zouden dan wereldwijd 75% minder landbouwgrond nodig hebben, 1 miljard hectare ipv 4 miljard hectare landbouwgrond.
[ afbeelding ]
Een natuurlijk leven is absoluut niet te vergelijken met het leven van een huisdier dat goed behandeld wordt.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:34 schreef Forbry het volgende:
[..]
Een boerderijdier dat geen product is (en goed behandeld wordt): ja, dat is denk ik wel een beter leven dan een natuurlijk leven (te vergelijken met een huisdier dat goed behandeld wordt). Een boerderijdier dat, hoe je het ook went of keert, een product is: ga er in dat geval maar niet van uit dat dat een beter leven voor het dier is... zelfs het hebben van een ***- beter leven keurmerk stelt nauwelijks iets voor als het gaat om dierenwelzijn...
Dat is ook niet wat ik bedoel te zeggen. Dat sloeg op het leven van een boerderijdier dat geen product is.Dus gewoon een 'hobbydier' of iets zeg maar... Mijn punt is vooral dat waar het dier een product is, er weinig dierenwelzijn is/kan zijn.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:38 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Een natuurlijk leven is absoluut niet te vergelijken met het leven van een huisdier dat goed behandeld wordt.
Vegan is een trend op dit moment, daar valt geld aan te verdienen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:31 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
Wat vooral verbazing wekt is de overgang van de schijf van vijf naar full vegan. Ik bedoel wij eten regelmatig vegetarisch, maar wel met een eitje, bijvoorbeeld. En soms niet eens, maar goed, er wordt een sfeer gecreerd dat het of full vegan moet of de haaien.
Allemaal prima, maar zelf full metal vegans hebben erg veel moeite om dit levenslang vol te houden. Juist geleedpotigen als eiwitbron aan te wenden reduceer je de CO2 uitstoot ook. Garnalen zijn niet veel anders dan meelwormen, nou ja wel natuurlijk, maar garnalen zijn prima te kweken.
Ik zie werkelijk het nut niet zo in van deze hyperbewerkte voedingsmiddelen ter vervanging van iets dat in beginsel met een vrij kleine footprint beschikbaar kan zijn.
Nee, transgenders zijn een TikTok trend.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:40 schreef Wantie het volgende:
[..]
Vegan is een trend op dit moment, daar valt geld aan te verdienen.
En 26 euro voor een kilo met algen gebonden water en wat smaakstoffen is best lucratief.
Ja daar vind ik het dus ook naar neigen, en sowieso, alsof je niet gewoon lekker (semi-)vegetarisch kan koken. De maatschappij in zo'n strak keurslijf proberen te dwingen gaat hem gewoon (op korte termijn) niet worden, terwijl ik denk dat een heel groot deel van de maatschappij prima om zou kunnen gaan met een verlaagde consumptie van hoog belastende vleessoorten. Maar juist door het propageren van Full vegan of de absolute hittedood zal misschien waar zijn, het werkt averechts.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:40 schreef Wantie het volgende:
[..]
Vegan is een trend op dit moment, daar valt geld aan te verdienen.
En 26 euro voor een kilo met algen gebonden water en wat smaakstoffen is best lucratief.
Ja dat snap ik en is ook heel lovenswaardig. Maar hoe kijk je tegen meelwormen aan, en, meer ontopic, garnalen?quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:43 schreef Noek het volgende:
[..]
Nee, transgenders zijn een TikTok trend.
Vegan zijn is een morele keuze. Het is ook geen dieet of trend.
Het is een keuze om onschuldige wezens niet te doden. Het is eigenlijk vrij simpel.
Vegan zijn is gewoon een trendy morele keuze natuurlijk.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:43 schreef Noek het volgende:
[..]
Nee, transgenders zijn een TikTok trend.
Vegan zijn is een morele keuze. Het is ook geen dieet of trend.
Het is een keuze om onschuldige wezens niet te doden. Het is eigenlijk vrij simpel.
Huisdieren zijn natuurlijk wel een bijzonder eigenaardig verschijnsel, een soort van afgekochte pseudo-empathie voor de "natuur".quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:39 schreef Forbry het volgende:
[..]
Dat is ook niet wat ik bedoel te zeggen. Dat sloeg op het leven van een boerderijdier dat geen product is.Dus gewoon een 'hobbydier' of iets zeg maar... Mijn punt is vooral dat waar het dier een product is, er weinig dierenwelzijn is/kan zijn.
Het schijnt dat bijvoorbeeld mosselen niet veel verschillen van bepaalde planten qua zelfbewustzijn.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:49 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ja dat snap ik en is ook heel lovenswaardig. Maar hoe kijk je tegen meelwormen aan, en, meer ontopic, garnalen?
Ik bedoel, kreeftachtigen zijn zeker in staat tot zeer hoogwaardig cognitief gedrg, maar zeepokken zijn ook kreeftachtig... voor mij zitten garnalen hier echt tussenin en verwacht ik ongeveer de intellectuele vermogens van een gemiddelde FOK! user.
Ik begrijp trouwens dat het grootste probleem met garnalen de vangst is die inderdaad best wel eens ingrijpend zou kunnen zijn voor het ecosysteem, maar, uit ervaring weet ik dat garnalen heel makkelijk te kweken zijn (die leuke panda garnalen bijvoorbeeld)
Je kan niet ontkennen dat daar door de commercie handig op wordt ingesprongen met dit soort rare producten als gevolg. Heel veel vegan producten zijn gewoon zwaar bewerkte spullen met een lage kostprijs, maar de prijs die je als klant betaalt is vaak vele malen hoger. Vaak zijn vegan varianten van producten zelfs duurder dan het origineel, ook als dat op basis van de ingredienten helemaal niet gerechtvaardigd is. Ook wel bekend als de zogenaamde "vegan tax". Het punt is dat veel mensen dit met liefde betalen, het gaat tenslotte om het leven van onschuldige dieren. Veganisme lijkt (mede hierdoor) een luxe die armere mensen moeilijker kunnen veroorloven, het zijn over het algemeen de wat meer bemiddelde mensen die kiezen voor veganisme.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:43 schreef Noek het volgende:
[..]
Nee, transgenders zijn een TikTok trend.
Vegan zijn is een morele keuze. Het is ook geen dieet of trend.
Het is een keuze om onschuldige wezens niet te doden. Het is eigenlijk vrij simpel.
Dat mag je vinden/denken, maar veel mensen laten zich natuurlijk wel degelijk leiden door de waan van de dag, en die trend/waan is wel degelijk dat vegan hip is. (Niet dat er iets mis mee is en je kunt best stellen dat het de betere keuze is, alhoewel ik eerder zou pleiten voor minder mensen met minder wensen).quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:43 schreef Noek het volgende:
[..]
Nee, transgenders zijn een TikTok trend.
Vegan zijn is een morele keuze. Het is ook geen dieet of trend.
Het is een keuze om onschuldige wezens niet te doden. Het is eigenlijk vrij simpel.
Nee zat ik net aan te denken, heerlijk, en volgens mij worden die gewoon geoogst aan palen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:53 schreef Wantie het volgende:
[..]
Het schijnt dat bijvoorbeeld mosselen niet veel verschillen van bepaalde planten qua zelfbewustzijn.
Toch is het niet veganistisch om mosselen te eten.
Oh?quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:53 schreef HyperViper het volgende:
Wat een schuim in dit topic. Die smerige vleeseters worden helemaal gek. Prachtig om te zien. Smerige dierenbeulen. Zelf eet ik nog regelmatig vlees maar doe het wel bewust.
Ik eet als vegetarier wel oestersaus. Dat is niet vegetarisch natuurlijk, maar die concessie maak ik, gewoon voor de smaak, die naar mijn mening niet op andere manieren beschikbaar is. Dat maakt me misschien hypocriet, maar wie is dat niet? Uiteindelijk legt iedereen ergens de grens en die grens is vrijwel altijd arbitrair. Wil je als veganist nog wel amandelen eten, als je weet dat daarvoor bijen afgebeuld worden om al die bloesem te bevruchten? Waarom eten carnivoren geen hond of kat? Etc.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:53 schreef Wantie het volgende:
[..]
Het schijnt dat bijvoorbeeld mosselen niet veel verschillen van bepaalde planten qua zelfbewustzijn.
Toch is het niet veganistisch om mosselen te eten.
Wat is echte garnaal?quote:
Nou ja, dat is toch ook garnaalquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:09 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Wat is echte garnaal?
Volgens mij zit er heel wat smaak in het exoskelet, en dus ook in de bouillon daarvan.
Valt wel vies tegen met dat geld verdienen gezien de financiële situatie van al die producenten van vega(n) vleesvervangers. Je hebt niet alleen marge nodig, maar ook volume.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:40 schreef Wantie het volgende:
[..]
Vegan is een trend op dit moment, daar valt geld aan te verdienen.
En 26 euro voor een kilo met algen gebonden water en wat smaakstoffen is best lucratief.
Dat is curieus ja, kennelijk is hij zelf dus een dierenbeul? Straks gaat ie zijn konijn nog mishandelenquote:Op zondag 8 oktober 2023 15:58 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Oh?
Zelf eet je vlees, maar andere vleeseters zijn smerige dierenbeulen?
Je bent een bijzonder mensenkind.
Heeft er ook alles mee te maken dat mensen onder de 40 over het algemeen niet kunnen koken, pakje en zakjes en halffabrikaten. Ik zie het al bij mijn eigen generatie (1965) dat de meesten helemaal niet geleerd hebben te koken.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:54 schreef Farenji het volgende:
[..]
Je kan niet ontkennen dat daar door de commercie handig op wordt ingesprongen met dit soort rare producten als gevolg. Heel veel vegan producten zijn gewoon zwaar bewerkte spullen met een lage kostprijs, maar de prijs die je als klant betaalt is vaak vele malen hoger. Vaak zijn vegan varianten van producten zelfs duurder dan het origineel, ook als dat op basis van de ingredienten helemaal niet gerechtvaardigd is. Ook wel bekend als de zogenaamde "vegan tax". Het punt is dat veel mensen dit met liefde betalen, het gaat tenslotte om het leven van onschuldige dieren. Veganisme lijkt (mede hierdoor) een luxe die armere mensen moeilijker kunnen veroorloven, het zijn over het algemeen de wat meer bemiddelde mensen die kiezen voor veganisme.
(terwijl dat natuurlijk onterecht is, maar dan moet je wel beduidend meer moeite doen en niet kiezen voor dit soort kant en klare spullen)
quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:14 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Heeft er ook alles mee te maken dat mensen onder de 40 over het algemeen niet kunnen koken, pakje en zakjes en halffabrikaten.
Er staat dat ik het bewust doe dus dan is het goed.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:58 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Oh?
Zelf eet je vlees, maar andere vleeseters zijn smerige dierenbeulen?
Je bent een bijzonder mensenkind.
Hoe kijk ik tegen meelwormen aan?quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:49 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ja dat snap ik en is ook heel lovenswaardig. Maar hoe kijk je tegen meelwormen aan, en, meer ontopic, garnalen?
Ik bedoel, kreeftachtigen zijn zeker in staat tot zeer hoogwaardig cognitief gedrg, maar zeepokken zijn ook kreeftachtig... voor mij zitten garnalen hier echt tussenin en verwacht ik ongeveer de intellectuele vermogens van een gemiddelde FOK! user.
Ik begrijp trouwens dat het grootste probleem met garnalen de vangst is die inderdaad best wel eens ingrijpend zou kunnen zijn voor het ecosysteem, maar, uit ervaring weet ik dat garnalen heel makkelijk te kweken zijn (die leuke panda garnalen bijvoorbeeld)
Ja, want slachten is idd ook iets van de laatste jaren. Daar gaan we ook zo goed mee om.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:50 schreef Smart_ass het volgende:
[..]
Vegan zijn is gewoon een trendy morele keuze natuurlijk.
Haha schattig dat je denkt dat ik op mijn teentjes getrapt bent. Weer dat stukje projectie. Ik moest letterlijk glimlachen toen ik dit topic las en zag dat jij er al in gepost had.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:05 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ah, jij bent er dus ook nu.
En kan het niet laten te reageren met blijk van dat je op je teentjes getrapt bent.
Jep betere argumentenquote:Op zondag 8 oktober 2023 15:07 schreef Red_85 het volgende:
[..]
'Betere' argumenten....
Riiiiiiiight. Over bemoeial, indoctrinatie en projectie gesproken.
Ga lekker verder met je religie
oh maar zo bedoel ik het helemaal niet, excuusquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:24 schreef Noek het volgende:
[..]
Hoe kijk ik tegen meelwormen aan?
Is dit in de categorie:"Zou je nog steeds van me houden als ik een worm of een garnaal was?"
Verder geen commentaar.
Inderdaad ze stelen vleesnamen. Dat is nog wel het ergste.quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:31 schreef klipper het volgende:
Dat mensen vegetariër zijn, prima ieder zijn keuze.
Ook ik eet echt wel minder vlees en als ik vlees eet is dat biologisch.
Maar waarom moeten vegetarische producten dezelfde naam hebben als niet vegetarische producten?
Zijn de meeste vegetariërs latent vegetarisch?
Waarom plantaardige garnalen, noem het gewoon zeewierstukjes of zo.
Ja verschrikkelijk zeg. Na jaren therapie eindelijk geaccepteerd dat er geen kaas in pindakaas zit en nu dit. Ik kan dit niet meerquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:37 schreef HyperViper het volgende:
[..]
Inderdaad ze stelen vleesnamen. Dat is nog wel het ergste.
Ik wil je iets vertellen over cocosbroodquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:42 schreef Intint het volgende:
[..]
Ja verschrikkelijk zeg. Na jaren therapie eindelijk geaccepteerd dat er geen kaas in pindakaas zit en nu dit. Ik kan dit niet meer.
quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:45 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ik wil je iets vertellen over cocosbrood
Babyvoeding gaat misschien ook wel een dingetje worden voor de aanstaande sessiequote:
Wat is echte garnaal?quote:
Ik vind de term echt nogal bedenkelijk, uit elkaar gehaalde melk die vervolgens gereconstrueerd wordt naar "echte" melk, naar zogenaamd de wens v/d consument, smakeloze (onnodig zoute) fabriekskaas en vlees van af/uitgemolken koeien die niet fatsoenlijk worden afgemest zijn wel echt, maar tegelijkertijd onnodig slechte producten, eerst en vooral uit winstbejag, want dat is zo ongeveer het enige waar de wereld werkelijk om/op draait.quote:Op zaterdag 7 oktober 2023 23:30 schreef loveyoulongtime het volgende:
[..]
Maar we hebben dan wel echte kaas, echte melk en ook echt vlees
quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:48 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ik eet louter scharrelgarnalen
leuk om te zien hoor, ik heb een heel lange tijd deze gekweekt:quote:
Sinds we een paar duizend jaar geleden de landbouw hebben uitgevonden, zijn we steeds meer koolhydraten gaan eten. Gras is 1 van de snelst groeiende onkruiden en we hebben varianten ontwikkeld die hele grote zaden krijgen. Ook zijn daar een paar honderd jaar geleden aardappelen en mais bijgekomen, uit Zuid-Amerika.quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:02 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik leg geen verband tussen het niet eten van vlees, de voedingswetenschap legt al decennia een verband tussen het aandeel plantaardige calorieën versus dierlijke calorieën. Met andere woorden: hoe groter het aandeel plantaardig, hoe gezonder de populatie. Dat kun je je vingers in je oren stoppen en blijven roepen correlatie is geen geen causaliteit (alsof voedingswetenschappers nooit voor die vraag staan). Je kunt ook kijken naar interventiestudies die hetzelfde verband aantonen.
Ik zie het niet als propageren. Puur de markt die op een trend inspeelt.quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:44 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ja daar vind ik het dus ook naar neigen, en sowieso, alsof je niet gewoon lekker (semi-)vegetarisch kan koken. De maatschappij in zo'n strak keurslijf proberen te dwingen gaat hem gewoon (op korte termijn) niet worden, terwijl ik denk dat een heel groot deel van de maatschappij prima om zou kunnen gaan met een verlaagde consumptie van hoog belastende vleessoorten. Maar juist door het propageren van Full vegan of de absolute hittedood zal misschien waar zijn, het werkt averechts.
Denk ik
Ja maar ik vraag me serieus af, wat dit specifieke product nu echt toevoegt. Dit gaat echt om emotie, ik eet 100% geen dier, dus ook geen garnaal. Dat is helemaal ok hoor, maar ik zie het meer in het perspectief van die zogeheten eiwit transitie.quote:Op zondag 8 oktober 2023 17:06 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ik zie het niet als propageren. Puur de markt die op een trend inspeelt.
Dan krijg je een explosie aan dit soort producten. Het grootste deel verdwijnt ook weer, de betere producten blijven.
Alleen bij Noordzee garnalen, die kleine grijze, de licht roze poolzee garnalen hebben nauwelijks tot geen smaakquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:48 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Wat is echte garnaal?
Volgens mij zit er heel wat smaak in het exoskelet, en dus ook in de bouillon daarvan.
Die kleine grijze noordzee garnalen zijn zo perfectquote:Op zondag 8 oktober 2023 17:31 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Alleen bij Noordzee garnalen, die kleine grijze, de licht roze poolzee garnalen hebben nauwelijks tot geen smaak
Mja, ik snap werkelijk niet wat je tegen het eten van Mosselen kan hebben, of garnalen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 17:44 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Die kleine grijze noordzee garnalen zijn zo perfect![]()
Als ik die eet zie ik die hele meelworm geleedpotigen transitie helemaal zitten
maar toen kwamen ze dus met synthetische garnalen, en straks synthetische mosselen
Met water en een beetje zetmeel of een ander bindmiddel (koolhydraten) kun je een dikke pasta maken. Dat kost bijna niets en er zitten toch snel een heleboel calorieën in. Dat kun je dus verkopen als eten. Maar je moet het eerst met smaakstoffen aantrekkelijk maken voor de consument. Bijvoorbeeld als soep uit een zakje.quote:Op zondag 8 oktober 2023 17:11 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ja maar ik vraag me serieus af, wat dit specifieke product nu echt toevoegt. Dit gaat echt om emotie, ik eet 100% geen dier, dus ook geen garnaal. Dat is helemaal ok hoor, maar ik zie het meer in het perspectief van die zogeheten eiwit transitie.
Ja eens. Garnalen en vooral schaaldieren zijn waarschijnlijk de beste keuze als je dierlijke eiwitten wilt consumeren:quote:Op zondag 8 oktober 2023 15:31 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
Wat vooral verbazing wekt is de overgang van de schijf van vijf naar full vegan. Ik bedoel wij eten regelmatig vegetarisch, maar wel met een eitje, bijvoorbeeld. En soms niet eens, maar goed, er wordt een sfeer gecreerd dat het of full vegan moet of de haaien.
Allemaal prima, maar zelf full metal vegans hebben erg veel moeite om dit levenslang vol te houden. Juist geleedpotigen als eiwitbron aan te wenden reduceer je de CO2 uitstoot ook. Garnalen zijn niet veel anders dan meelwormen, nou ja wel natuurlijk, maar garnalen zijn prima te kweken.
Ik zie werkelijk het nut niet zo in van deze hyperbewerkte voedingsmiddelen ter vervanging van iets dat in beginsel met een vrij kleine footprint beschikbaar kan zijn.
Deze nep garnalen hebben 42 kcal per 100 gram, suiker ongeveer 10 keer zoveel.quote:Op zondag 8 oktober 2023 17:49 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Met water en een beetje zetmeel of een ander bindmiddel (koolhydraten) kun je een dikke pasta maken. Dat kost bijna niets en er zitten toch snel een heleboel calorieën in. Dat kun je dus verkopen als eten. Maar je moet het eerst met smaakstoffen aantrekkelijk maken voor de consument. Bijvoorbeeld als soep uit een zakje.
Maar je wilt het zo duur mogelijk in de markt zetten, dus je doet er water bij, maakt er een leuk vormpje van en gaat het verkopen als een luxe product. Kassa!
Dat klopt, maar dat het echte product gepatenteerd zou moeten worden om te voorkomen dat allerlei producenten de naam van het echte product doen vervallen tot een verminkte platonische soort van betekenis is ergens natuurlijk wel wat raar en onnatuurlijk, maar goed dat is onze huidige maatschappij (met haar juridische realiteit die vaker niet echt echt voelt voor mij). Ik vind ook het patenteren van zogenaamd nieuwe plantsoorten onwenselijk en gevaarlijk.quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:17 schreef Wantie het volgende:
[..]
Dat is gedaan destijds als consumentenbescherming.
In die tijd kon je nog geen garnaal namaken, dus dat is niet beschermd.
Ja daarom, ik snap dit hele product echt niet,waarom dit, kennelijke, probleem zo koddig oplossen?quote:Op zondag 8 oktober 2023 17:56 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ja eens. Garnalen en vooral schaaldieren zijn waarschijnlijk de beste keuze als je dierlijke eiwitten wilt consumeren:
• gezond (gezonder dan vlees)
• over het algemeen lage impact op milieu
• weinig dierenleed door lage bewustzijn
Gepatenteerde planten laat ik ook links liggen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 18:11 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Dat klopt, maar dat het echte product gepatenteerd zou moeten worden om te voorkomen dat allerlei producenten de naam van het echte product doen vervallen tot een verminkte platonische soort van betekenis is ergens natuurlijk wel wat raar en onnatuurlijk, maar goed dat is onze huidige maatschappij (met haar juridische realiteit die vaker niet echt echt voelt voor mij). Ik vind ook het patenteren van zogenaamd nieuwe plantsoorten onwenselijk en gevaarlijk.
Hoeveel ingrediënten zitten er in normale garnalen? 1? Als ik ze zelf van zeker niet meer dan 1.quote:Op zondag 8 oktober 2023 14:06 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Die toegevoegde zaken vind ik hier juist nogal meevallen:
Ingrediënten:
Ingrediënten: zeewierextract, water, raapolie, invertsuikerstroop, zout, natuurlijk aroma, zuurteregelaar (E330), conserveermiddel (E202, E211), kleurstof (E160a).
(Gekopieerd uit OP, niet opgezocht.)
Tja, Champignons zijn geen planten.quote:Op zondag 8 oktober 2023 18:14 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
Ik zie een markt voor vega-champignons
Ja dat denk ik zelf ook, het is echt een volkomen zinloos product. De enige die hier bij wint is de producentquote:Op zondag 8 oktober 2023 18:14 schreef Chandler het volgende:
[..]
Hoeveel ingrediënten zitten er in normale garnalen? 1? Als ik ze zelf van zeker niet meer dan 1.
Nee, sterker volgens de definitie liggen ze dichter bij het dierenrijk dan bij het plantenrijk, dat was precies mijn punt. Rare fundamentalisten altijdquote:Op zondag 8 oktober 2023 18:15 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Tja, Champignons zijn geen planten.
En de wokeers onder ons. Hehequote:Op zondag 8 oktober 2023 18:16 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ja dat denk ik zelf ook, het is echt een volkomen zinloos product. De enige die hier bij wint is de producent
Ik zie niet hoe die iets winnen bij het verkopen van zoutige eiwittoefjes voor dat geldquote:
Vegetariërs en veganisten vormen een markt hiervoor. Die hebben er wat aan.quote:Op zondag 8 oktober 2023 18:16 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ja dat denk ik zelf ook, het is echt een volkomen zinloos product. De enige die hier bij wint is de producent
Alle reden om ze niet te eten/doden dus.quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:59 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
leuk om te zien hoor, ik heb een heel lange tijd deze gekweekt:
[ afbeelding ]
Maar veels te weinig om te eten hoor, dus ik weet niet of ze lekker waren
Wel heel erg leuk om te observeren, dat scharrelt en doet
Klopt, dat zie je pas als het al te laat is.quote:Op zondag 8 oktober 2023 18:18 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Ik zie niet hoe die iets winnen bij het verkopen van zoutige eiwittoefjes voor dat geld
Vaak genoeg een fles whiskeysaus voor mijn aquarium gezet en dan elke keer mijn vrouw kirren dat ik het niet mocht doen, ze hadden namen hequote:Op zondag 8 oktober 2023 18:27 schreef Forbry het volgende:
[..]
Alle reden om ze niet te eten/doden dus.
Fouad gespot!quote:
kutquote:
Nee, jij bent echt de max verstappen van de intellectuele uitdagingen die ons elke dag weer treffen, petje afquote:
nou bedankt!quote:Op zondag 8 oktober 2023 18:50 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
Nee, jij bent echt de max verstappen van de intellectuele uitdagingen die ons elke dag weer treffen, petje af
Zoals al gezegd is de doelgroep vooral de vleeseters of flexitariers die af en toe een vega dagje willen, of die een vegetariër op bezoek krijgen. Voor zichzelf maken ze dan waarschijnlijk echte garnalen. Ik zou het zelf niet snel kopen. Dat geldt ook voor bijv die vegetarische biefstuk uit de 3d printer die je bij loetje kan krijgen. No way dat ik uit mezelf een restaurant als loetje binnen zou gaan, ik heb ook geen behoefte aan vegetarische biefstuk. Ik ga ook niet vrijwillig naar de McDonalds, ook al hebben ze daar een mcvega of weet ik veel.quote:Op zondag 8 oktober 2023 18:23 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Vegetariërs en veganisten vormen een markt hiervoor. Die hebben er wat aan.
100% veganistisch is onmogelijk. Je zit inderdaad met bijen, dierlijke mest, etc.quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:03 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ik eet als vegetarier wel oestersaus. Dat is niet vegetarisch natuurlijk, maar die concessie maak ik, gewoon voor de smaak, die naar mijn mening niet op andere manieren beschikbaar is. Dat maakt me misschien hypocriet, maar wie is dat niet? Uiteindelijk legt iedereen ergens de grens en die grens is vrijwel altijd arbitrair. Wil je als veganist nog wel amandelen eten, als je weet dat daarvoor bijen afgebeuld worden om al die bloesem te bevruchten? Waarom eten carnivoren geen hond of kat? Etc.
Een supermarkt als AH is er snel klaar mee als een product niet verkoopt. En voorlopig zien we een toename van veganistische producten in de supermarkt.quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:13 schreef Monolith het volgende:
[..]
Valt wel vies tegen met dat geld verdienen gezien de financiële situatie van al die producenten van vega(n) vleesvervangers. Je hebt niet alleen marge nodig, maar ook volume.
quote:Op zondag 8 oktober 2023 13:03 schreef ZanneG het volgende:
[..]
Zeker helemaal waar maar zulke reactie uitlok topics zie je echt elke keer of dat nu over buitenlanders of vega garnalen of transgenders gaat, Fok is nog voorspelbaarder dan de Telegraaf met de collectieve verontwaardiging.
Met uitjesquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:59 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
[..]
leuk om te zien hoor, ik heb een heel lange tijd deze gekweekt:
[ afbeelding ]
Maar veels te weinig om te eten hoor, dus ik weet niet of ze lekker waren
Wel heel erg leuk om te observeren, dat scharrelt en doet
Het is toch echt aanzienlijk goedkoper dan echte paling.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:03 schreef halfway het volgende:
[..]
Lekker overpriced voor een beetje soja en smaakstoffen.
Ej vent, je zou pas gelijk hebben met je eerste post als je niet had gereageerd hier. Maar je moest. Je urge was te groot, blijkbaarquote:Op zondag 8 oktober 2023 16:27 schreef Intint het volgende:
[..]
Haha schattig dat je denkt dat ik op mijn teentjes getrapt bent. Weer dat stukje projectie. Ik moest letterlijk glimlachen toen ik dit topic las en zag dat jij er al in gepost had.
Gossie, moet je persoonlijk worden?quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:31 schreef Intint het volgende:
[..]
Jep betere argumenten.En wederom laat je zien dat je niets anders kan wat van je vaste bingo woordjes droppen. ReLiGiE! Dat argumenten te moeilijk voor je zijn wisten we al maar hele zinnen maken lukt ook al niet meer?
Omdat pindaboter (peanut butter) wettelijk verboden is.quote:Op zondag 8 oktober 2023 10:11 schreef soeverein het volgende:
[..]
Waarom mag je pindakaas kaas noemen terwijl er geen kaas in zit...
Je ziet wat je wil zien he, maar als je je oogkleppen even afzet zie je toch een genuanceerder beeld dan je schetst.quote:Op zondag 8 oktober 2023 20:44 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Toch opmerkelijk dat een aantal users hier zo diep in de vegetarische kerk zijn dat ze een volledig synthetisch product dat alleen maar uit nepperij bestaat verdedigen omdat het een "vegetarisch" alternatief is voor iets dierlijks. Water met bindmiddel, wat olie en voor de rest smaak en conserveringsstoffen. Echt, het zijn niet de gekken die het maken, het zijn de gekken die het kopen.
Wil je om wat voor reden dan ook geen dierlijke producten eten, sure, maar WTF zou je dit soort rotzooi willen eten.
Wat klopt er niet aan dat dit een vreselijk synthetisch product is zonder enige fatsoenlijke voedingswaarde?quote:Op zondag 8 oktober 2023 21:43 schreef Farenji het volgende:
[..]
Je ziet wat je wil zien he, maar als je je oogkleppen even afzet zie je toch een genuanceerder beeld dan je schetst.
Er is niets mis met koolhydraten, zolang ze grotendeels in de vorm van volkorengranen, (zetmeel rijke) groente, fruit en bonen binnen komen. Dat is ook al decennia het advies van gezondheidsorganisaties. In combinatie met goede vetten en eiwitten.quote:Op zondag 8 oktober 2023 17:05 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Sinds we een paar duizend jaar geleden de landbouw hebben uitgevonden, zijn we steeds meer koolhydraten gaan eten. Gras is 1 van de snelst groeiende onkruiden en we hebben varianten ontwikkeld die hele grote zaden krijgen. Ook zijn daar een paar honderd jaar geleden aardappelen en mais bijgekomen, uit Zuid-Amerika.
Kijk naar een Engels ontbijt. Dat was vroeger normaal. Koolhydraten hadden we eigenlijk alleen in de zomer, in de vorm van vruchten. En ook die vruchten zijn veel groter gekweekt. Appels waren vroeger bijvoorbeeld zo groot als een ping-pong balletje.
Nou zijn we genetisch ingesteld op het eten van vet en eiwit voor onze energiebehoefte. Als je die eet, zegt je lichaam na een tijdje: "dat was genoeg". Als je koolhydraten eet, zegt je lichaam: "meer!" Je gaat dan eten totdat je maag helemaal vol zit. En omdat het snel verteert, heb je een paar uur later weer honger.
Nou is dat niet zo erg, als je de hele dag zwaar, lichamelijk werk doet. Of voor topsporters. Maar de rest van de bevolking, die heeft de hele dag honger of wordt heel dik. Zeker als je de hele dag achter de computer zit, wat steeds meer mensen doen.
Maar, hoe komt het dan, dat er in bijna al het eten in de supermarkt, behalve verse groente, vlees en zuivel, een heleboel koolhydraten zitten en weinig of geen vet?
De TL;DR van het lange antwoord is, dat een Amerikaan begin jaren 70 met overheidssubsidie campagne heeft gevoerd met de boodschap: "van vet wordt je vet!" En sindsdien leren we dat op school. Het korte antwoord: daar verdien je als levensmiddelenproducent of supermarktuitbater nu eenmaal het meeste geld aan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |