FOK!forum / Culinesse à gogo / Kan dit nog eten?
roos94dinsdag 10 januari 2023 @ 07:41
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.

Nu zijn we gisteravond dus vergeten (18.00ish) het in de koelkast te zetten.

Net gedaan..


Nog te eten of beter niet?
Lonaadinsdag 10 januari 2023 @ 07:46
Ik zou het wel opeten.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 07:51
Kijken, ruiken, proeven.
Speedfightdinsdag 10 januari 2023 @ 07:53
Ja even ruiken, beetje proeven.
Denk dat de kans groot is dat t niet meer zo fris is.
miss_slydinsdag 10 januari 2023 @ 07:55
Wel een afgesloten doosje? Hoe is de temperatuur in de keuken?

Maar inderdaad, vertrouw je neus in eerste instantie. Ruikt het nog goed, kun je een hapje proberen. Ruikt het muf of zit er een ondertoon van een Barr geur aan, zou ik het weggooien.
roos94dinsdag 10 januari 2023 @ 07:56
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:55 schreef miss_sly het volgende:
Wel een afgesloten doosje? Hoe is de temperatuur in de keuken?

Maar inderdaad, vertrouw je neus in eerste instantie. Ruikt het nog goed, kun je een hapje proberen. Ruikt het muf of zit er een ondertoon van een Barr geur aan, zou ik het weggooien.
Klopt afgeslotrn doosje
Keuken is snachts rond 14 graden
marc0871dinsdag 10 januari 2023 @ 08:02
Voor vandaag iig wel.
Voor morgen even kijken, ruiken en evt proeven.
En een alternatief achter de hand hebben.
herverwijderddinsdag 10 januari 2023 @ 08:03
quote:
2s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:46 schreef Lonaa het volgende:
Ik zou het wel opeten.
Ik ook, maar ik ben vrij makkelijk in die dingen.
heywoodudinsdag 10 januari 2023 @ 08:13
Ik zou mijn neus vertrouwen in dezen, en het dus weggooien, want er zit broccoli bij en dus ruikt het niet gezond meer.

SPOILER
Maar sowieso zou ik het na ruim een halve dag buiten de koelkast niet meer eten denk ik.
Lonaadinsdag 10 januari 2023 @ 08:20
quote:
10s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:03 schreef herverwijderd het volgende:

[..]
Ik ook, maar ik ben vrij makkelijk in die dingen.
Same :')
Anneloosdinsdag 10 januari 2023 @ 08:25
Lol, het is toch gekookt/gebakken voedsel. Moet toch kunnen…
Bargehassusdinsdag 10 januari 2023 @ 08:26
Better safe then sorry. Ik zou het niet meer eten, maar ik ben dan ook redelijk voorzichtig met dat soort dingen. Zeker met vlees.
etuiedelapieldinsdag 10 januari 2023 @ 08:28
Het is er toch gepasteuriseerd ingegaan?
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 08:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:26 schreef Bargehassus het volgende:
Better safe then sorry. Ik zou het niet meer eten, maar ik ben dan ook redelijk voorzichtig met dat soort dingen. Zeker met vlees.
We hebben het niet over een geslacht varken dat al een dag in de zon ligt he.
Sunshine1982dinsdag 10 januari 2023 @ 08:33
Ik eet vaak nog soep van de vorige dag en daar zit ook soms vlees in. Ook niet in de koelkast gestaan. Nog nooit wat van gekregen.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 08:35
Dat idee dat verhit eten insta beschimmelt na een paar uur buiten de koelkast, dat is wel beetje wereldvreemd hoor.
Tegandinsdag 10 januari 2023 @ 08:38
Vandaag kan echt zonder probleem hoor, het is hetzelfde aantal uur als 's ochtends vroeg koken en 's avonds pas eten.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 08:50
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:38 schreef Tegan het volgende:
Vandaag kan echt zonder probleem hoor, het is hetzelfde aantal uur als 's ochtends vroeg koken en 's avonds pas eten.
Dan zou je het normaal toch ook in de koelkast zetten?
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 08:51
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:35 schreef Farenji het volgende:
Dat idee dat verhit eten insta beschimmelt na een paar uur buiten de koelkast, dat is wel beetje wereldvreemd hoor.
Schimmel niet, wel bacteriegroei.
Sunshine1982dinsdag 10 januari 2023 @ 08:53
Wat moet roos toch zonder dit forum. Zonder ons. Fijn om te weten dat we onmisbaar zijn :P
junkiesietzedinsdag 10 januari 2023 @ 08:53
Ik zou de broccoli denk ik niet vertrouwen
-Sigaartjedinsdag 10 januari 2023 @ 08:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:02 schreef marc0871 het volgende:
En een alternatief achter de hand hebben.
Zoiets is trouwens altijd aan te raden. Als je alleen bent is het niet zo'n punt. Na een ongelukje (uitschieten met een kruid of chili) of iets te zijn vergeten, dan maar een boterham met kaas en een banaan. Maar als er meer eters zijn, heb ik altijd door mezelf gemaakte bakjes nasi en macaroni in de vriezer. Is al een paar keer goed uitgekomen. Zoiets gaat er altijd wel in, is mijn ervaring.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 09:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:51 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Schimmel niet, wel bacteriegroei.
Het is verhit, tot minimaal honderd graden. Het duurt wel een tijd voordat daar genoeg schadelijke bacteriën op gaan groeien. Dat gebeurt echt niet binnen een paar uur. Tenzij je je vieze gele keukenlapje eroverheen haalt en het open op de verwarming zet.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:12
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:08 schreef Farenji het volgende:

[..]
Het is verhit, tot minimaal honderd graden. Het duurt wel een tijd voordat daar genoeg schadelijke bacteriën op gaan groeien. Dat gebeurt echt niet binnen een paar uur. Tenzij je je vieze gele keukenlapje eroverheen haalt en het open op de verwarming zet.
Ik zou het terug koelen en z.s.m. in de koelkast zetten.

Ik snap trouwens niet waarom je over schimmel begint. Niemand had het over schimmel.
hilliebilliedinsdag 10 januari 2023 @ 09:23
Inderdaad, ruiken. Ik vind de omgevingstemperatuur van 14 graden niet dermate schokkend dat ik het niet meer zou vertrouwen op voorhand al.

Als het nou hoogzomer overdag geweest zou zijn of de verwarming op volle toeren had gedraaid was het wat anders.

(Ik ben 1x hoog zomer op het werk vergeten m’n eten in de koelkast te zetten en toen ik dat ‘s avonds wilde opwarmen kwam me er toch een vuile lucht uit de magnetron. Dus dat ruik je echt wel als het niet meer goed is)
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:25
Het is niet zo dat je het altijd ruikt als eten niet goed meer is. Ook als het nog prima ruikt kan je risico lopen op gastro-enteritis.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 09:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:12 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik zou het terug koelen en z.s.m. in de koelkast zetten.

Ik snap trouwens niet waarom je over schimmel begint. Niemand had het over schimmel.
Sommige mensen denken dat, zeker de mensen die dit soort topics openen.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:30 schreef Farenji het volgende:

[..]
Sommige mensen denken dat, zeker de mensen die dit soort topics openen.
Mensen met weinig kennis van zaken kun je beter voorzien van de juiste informatie.
Molodinsdag 10 januari 2023 @ 09:35
Shocking wel hoeveel mensen zo snel al eten weggooien

Het is klaargemaakt eten, niks engs aan. Pleur het nu in de koelkast, dan kun je vanavond en morgen gewoon lekker van eten zou ik zeggen
mailydinsdag 10 januari 2023 @ 09:38
quote:
11s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:35 schreef Molo het volgende:
Shocking wel hoeveel mensen zo snel al eten weggooien

Het is klaargemaakt eten, niks engs aan. Pleur het nu in de koelkast dan kun je vanavond en morgen gewoon lekker van eten zou ik zeggen
Het staat er al twee uur in :Y)
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:39
quote:
11s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:35 schreef Molo het volgende:
Shocking wel hoeveel mensen zo snel al eten weggooien

Het is klaargemaakt eten, niks engs aan. Pleur het nu in de koelkast, dan kun je vanavond en morgen gewoon lekker van eten zou ik zeggen
Ik vind het vooral shocking dat mensen adviseren dat je willens en wetens gerust je pas bereide warme maaltijd uren op het aanrecht kunt bewaren. Dus niet eens als ongelukje dus.
Molodinsdag 10 januari 2023 @ 09:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:39 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik vind het vooral shocking dat mensen adviseren dat je willens en wetens gerust je pas bereide warme maaltijd uren op het aanrecht kunt bewaren. Dus niet eens als ongelukje dus.
Zou ik rustig doen

* Molo kijkt naar pan soep van gisteren in koude keuken
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:41
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:40 schreef Molo het volgende:

[..]
Zou ik rustig doen

* Molo kijkt naar pan soep van gisteren in koude keuken
Ik vind dat heel onverstandig. Je neemt zo gewoon het risico op een voedselvergiftiging. En nee, dat is niet iets waar je immuunsysteem sterk van wordt. Want die komt ook altijd wel weer voorbij in dit soort topics.
Molodinsdag 10 januari 2023 @ 09:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:41 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik vind dat heel onverstandig. Je neemt zo gewoon het risico op een voedselvergiftiging. En nee, dat is niet iets waar je immuunsysteem sterk van wordt. Want die komt ook altijd wel weer voorbij in dit soort topics.
Ja dat is duidelijk dat je dat vindt. En niks mis met in de koelkast zetten natuurlijk, alleen die was vol hier dus dan maar even zo.
Het is 12° hier 's nachts in de keuken en de soep warm ik vanmiddag op. Dat vind ik een laag risico.

Het is uiteraard wat anders als het een rauw tartaartje is wat er ligt, of klaargemaakte sushi in een warme keuken oid.

Ik kende iemand die boodschappen had gedaan en pakje ham was vergeten in de koelkast te leggen. Gooide het na twee uur weg, want zal wel bedorven zijn in de tussentijd.
Het is niet ideaal het buiten de koelkast te hebben natuurlijk, maar ik vind dat echt (fors) overdreven

Uiteraard maakt iedereen eigen keuzes maar we gooien zo gruwelijk veel eten weg allemaal, ook op deze wijze. Vind dat echt zonde.
DrDarwindinsdag 10 januari 2023 @ 09:47
Gewoon opwarmen en lekker opeten.
NoXiadinsdag 10 januari 2023 @ 09:48
Warm eten moet sowieso eerst afkoelen voor het in de koelkast wordt gezet. Ik zou het nog gewoon eten.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:51
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:46 schreef Molo het volgende:

[..]
Ja dat is duidelijk dat je dat vindt. En niks mis met in de koelkast zetten natuurlijk, alleen die was vol hier dus dan maar even zo.
Het is 12° hier 's nachts in de keuken en de soep warm ik vanmiddag op. Dat vind ik een laag risico.

Het is uiteraard wat anders als het een rauw tartaartje is wat er ligt, of klaargemaakte sushi in een warme keuken oid.

Ik kende iemand die boodschappen had gedaan en pakje ham was vergeten in de koelkast te leggen. Gooide het na twee uur weg, want zal wel bedorven zijn in de tussentijd.
Het is niet ideaal het buiten de koelkast te hebben natuurlijk, maar ik vind dat echt (fors) overdreven

Uiteraard maakt iedereen eigen keuzes maar we gooien zo gruwelijk veel eten weg allemaal, ook op deze wijze. Vind dat echt zonde.
Bij twijfel gooi ik het liever weg dan het risico te lopen op een partij kotsen.

Ik ageer echt tegen dat te makkelijke ‘als het nog goed ruikt, kan het geen kwaad’.

Wees beter geïnformeerd. Maak er een goede gewoonte van om er niet laks mee om te gaan.
Molodinsdag 10 januari 2023 @ 09:52
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:51 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Bij twijfel gooi ik het liever weg dan het risico te lopen op een partij kotsen.

Ik ageer echt tegen dat te makkelijke ‘als het nog goed ruikt, kan het geen kwaad’.

Wees beter geïnformeerd. Maak er een goede gewoonte van om er niet laks mee om te gaan.
Ik bén geïnformeerd, ik maak alleen een andere risicoafweging dan jij
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 09:53
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:52 schreef Molo het volgende:

[..]
Ik bén geïnformeerd, ik maak alleen een andere risicoafweging dan jij
Ik heb het niet over jou specifiek.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 10:00
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:33 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Mensen met weinig kennis van zaken kun je beter voorzien van de juiste informatie.
Dat doe ik toch? Ik zei toch "het gaat niet schimmelen"? Is gewoon correcte info.
111210dinsdag 10 januari 2023 @ 11:31
quote:
17s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:53 schreef Speedfight het volgende:
Ja even ruiken, beetje proeven.
Denk dat de kans groot is dat t niet meer zo fris is.
Wat een onzin, na een halve dag is het echt nog wel goed hoor.

Laat vaak ook warm gekookt eten wat ik smiddags wel eens maak afkoelen buiten de koelkast en dan vervolgens savonds pas erin te zetten
Speedfightdinsdag 10 januari 2023 @ 11:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:31 schreef 111210 het volgende:

[..]
Wat een onzin, na een dag is het echt nog wel goed hoor
bijna 12 uur buiten de koelkast?
ik kan het al ruiken :@
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 10:00 schreef Farenji het volgende:

[..]
Dat doe ik toch? Ik zei toch "het gaat niet schimmelen"? Is gewoon correcte info.
Het zal ook niet spontaan in de brand vliegen. Ook correcte info. Maar ook niet relevant.
Amadinsdag 10 januari 2023 @ 11:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:51 schreef Farenji het volgende:
Kijken, ruiken, proeven.
Altijd knap hoe sommige mensen dit zelf niet kunnen bedenken. :')
111210dinsdag 10 januari 2023 @ 11:37
quote:
17s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:33 schreef Speedfight het volgende:

[..]
bijna 12 uur buiten de koelkast?
ik kan het al ruiken :@
Zolang het geen rauw vlees of vis is en er geen honden of katten aan gesnuffeld hebben is er vrijwel zeker niks aan de hand.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 11:38
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:33 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Het zal ook niet spontaan in de brand vliegen. Ook correcte info. Maar ook niet relevant.
Jij komt wel een beetje aangebrand over anders.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:35 schreef Ama het volgende:

[..]
Altijd knap hoe sommige mensen dit zelf niet kunnen bedenken. :')
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:43
quote:
16s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:38 schreef Farenji het volgende:

[..]
Jij komt wel een beetje aangebrand over anders.
Het is een serieus onderwerp.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 11:44
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:42 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Dan herhaal ik het ook nog een keer, het gaat om verhit eten dat een paar uur afgesloten buiten de koelkast heeft gestaan, niet om een rauw varken dat uren in de zon heeft gelegen.
Amadinsdag 10 januari 2023 @ 11:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:42 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Nu durft Roos nooit meer iets te eten.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:44 schreef Farenji het volgende:

[..]
Dan herhaal ik het ook nog een keer, het gaat om verhit eten dat een paar uur afgesloten buiten de koelkast heeft gestaan, niet om een rauw varken dat uren in de zon heeft gelegen.
Het is altijd een kwestie van gradatie. De vuistregel die men hanteert is niet langer dan twee uur buiten de koelkast bewaren en van de producten die TS noemt, is de gehaktbal hetgene met meer risico.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:45 schreef Ama het volgende:

[..]
Nu durft Roos nooit meer iets te eten.
Ze zet het eten normaal gesproken dus wel in de koelkast, dus dat is prima.
Amadinsdag 10 januari 2023 @ 11:48
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:47 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ze zet het eten normaal gesproken dus wel in de koelkast, dus dat is prima.
Ik ben een keer ziek geworden door eten uit de koelkast wat nog houdbaar was.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:50
quote:
82s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:48 schreef Ama het volgende:

[..]
Ik ben een keer ziek geworden door eten uit de koelkast wat nog houdbaar was.
Ja, dat kan. Maar het lijkt me geen reden om te denken dat je dan eten ook net zo goed buiten de koelkast kunt bewaren.
Amadinsdag 10 januari 2023 @ 11:50
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:50 schreef Lienekien het volgende:
Maar het lijkt me geen reden om te denken dat je dan eten ook net zo goed buiten de koelkast kunt bewaren.
Mwah. Er staat in mijn keuken geen verwarming aan dus durf dat best wel.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:53
quote:
10s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:50 schreef Ama het volgende:

[..]
Mwah. Er staat in mijn keuken geen verwarming aan dus durf dat best wel.
Mwah.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 11:54
Ondertussen niks meer van @roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriën in de gehaktbal. ;(
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 11:55
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:54 schreef Farenji het volgende:
Ondertussen niks meer van @:roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriën in de gehaktbal. ;(
Ja, grappig.

Die arme roos kampt al met complicaties na een bezoek aan de kaakchirurg. Die wens ik niet toe dat ze ook nog kotsend boven de pot moet gaan hangen.
golferdinsdag 10 januari 2023 @ 11:58
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:41 schreef roos94 het volgende:
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.

Nu zijn we gisteravond dus vergeten (18.00ish) het in de koelkast te zetten.

Net gedaan..

Nog te eten of beter niet?
Heb je een goede overlijdensrisicoverzekering?
roos94dinsdag 10 januari 2023 @ 12:28
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:54 schreef Farenji het volgende:
Ondertussen niks meer van @:roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriën in de gehaktbal. ;(
Doorgaans eet ik geen aardappel als ontbijt :P

Maar bedankt voor alle reacties.
Isdatzodinsdag 10 januari 2023 @ 14:04
ChatGPT is overbelast ik kom hier later op terug.
Isdatzodinsdag 10 januari 2023 @ 14:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 09:51 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Bij twijfel gooi ik het liever weg dan het risico te lopen op een partij kotsen.

Ik ageer echt tegen dat te makkelijke ‘als het nog goed ruikt, kan het geen kwaad’.

Wees beter geïnformeerd. Maak er een goede gewoonte van om er niet laks mee om te gaan.
Als het goed ruikt dan proef je het. Als het goed smaakt dan eet je het. Verder gewoon je gezond verstand gebruiken, maar laten we alsjeblieft niet zo panisch doen (tenzij je een bijzonder zwakke gezondheid hebt).

Eten dat na bereiding een enkel nachtje buiten de koelkast gestaan heeft weggooien is nergens voor nodig.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 14:22
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 14:08 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Als het goed ruikt dan proef je het. Als het goed smaakt dan eet je het. Verder gewoon je gezond verstand gebruiken, maar laten we alsjeblieft niet zo panisch doen (tenzij je een bijzonder zwakke gezondheid hebt).

Eten dat na bereiding een enkel nachtje buiten de koelkast gestaan heeft weggooien is nergens voor nodig.
Het is niet ‘panisch doen’ als je buiten ruiken en proeven ook nog je verstand gebruikt.

quote:
Hoe lang kan ik bereid voedsel buiten de koelkast bewaren?

Het is belangrijk om te weten hoe lang je bereid voedsel buiten de koelkast kunt bewaren, om te voorkomen dat het bederft en om de veiligheid van het voedsel te waarborgen.

In generiek termen, het is aanbevolen om bereid voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Dit geldt vooral wanneer de temperatuur in de omgeving boven de 70 graden Fahrenheit is [21 graden Celcius]. Voedsel dat langer wordt bewaard bij een temperatuur boven de 70 graden Fahrenheit kan een grote hoeveelheid bacteriën ontwikkelen en gevaarlijk zijn om te eten.

Als de temperatuur echter lager is, bijvoorbeeld tijdens een koude winterdag, kan het bereide voedsel langer bewaard worden. Maar bij twijfel, is het het beste om het voedsel weg te gooien. Bovendien heeft elk type voedsel andere regels, bijvoorbeeld voor vlees, vis, pasta's, salades en zo verder. Daarom is het verstandig om de juiste bereiding, opslag en bewaartijd te volgen als je recepten gebruikt, of anders een expert te raadplegen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat als voedsel er ongewoon uitziet, ruikt of smaakt, het beter is om het weg te gooien. Het is het beste om veilig te zijn dan sorry.
ChatGPT.
Isdatzodinsdag 10 januari 2023 @ 14:26
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 14:22 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Het is niet ‘panisch doen’ als je buiten ruiken en proeven ook nog je verstand gebruikt.
Niemand beweert het tegendeel. Maar het is wel panisch doen wanneer je besluit je aardappelen en gehaktbal in de prullenbak te knikkeren omdat het een nachtje op het aanrecht gestaan heeft.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 14:31
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 14:26 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Niemand beweert het tegendeel. Maar het is wel panisch doen wanneer je besluit je aardappelen en gehaktbal in de prullenbak te knikkeren omdat het een nachtje op het aanrecht gestaan heeft.
Dat is jouw mening. Dat is geen feit.
qajariaqdinsdag 10 januari 2023 @ 14:35
Het is warm in een doos gedaan met een deksel erop, op het aanrecht afgekoeld en dan alsnog in de koelkast na een uur of twaalf.. Ik zou er geen enkele moeite mee hebben dat te eten als het er goed uit ziet, ruikt en proeft.

Bij het in de doos gaan zaten er zo goed als geen bacteriën op en die zijn dus ook niet aangevuld van buiten af. Met name die gehakt bal zal ook nog eens beschermd zijn door een laagje vet.

Gewoon opeten, niets aan de hand.
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 14:39
quote:
Ben je panisch als je bereid eten weggooit dat een nacht buiten de koelkast heeft gelegen?

Als je bereid voedsel weggooit dat een nacht buiten de koelkast heeft gelegen, is het belangrijk om de veiligheid van het voedsel in overweging te nemen. Bereid voedsel dat langer dan twee uur buiten de koelkast wordt bewaard kan de groei van bacteriën bevorderen, wat het gevaarlijk kan maken om te eten.

Het is daarom verstandig om een aantal factoren in overweging te nemen, zoals de temperatuur van de omgeving, hoe het voedsel is bereid, welke ingrediënten erin zitten en hoe het eruit ziet, ruikt of smaakt. Als het voedsel bijvoorbeeld gegeten is, of aanraakt is door ongewassen handen, dan is de kans groter dat het bedorven is. Als het voedsel er ongewoon uitziet, ruikt of smaakt, is het beter om het weg te gooien, vooral als het vlees, vis, kip of andere perishable items bevat.

Maar als de temperatuur in de omgeving laag is, bijvoorbeeld tijdens een koude winterdag, kan het voedsel een langere tijd veilig bewaard worden. Maar bij twijfel, is het het beste om het voedsel weg te gooien. Dit is omdat het beter is om veilig te zijn dan sorry. Het is echter beter om preventie te treffen, bijvoorbeeld door voedsel dat snel bederft binnen de aanbevolen 2 uur in de koelkast te bewaren.
ChatGPT
Isdatzodinsdag 10 januari 2023 @ 14:49
-gaan we niet doen-

FOK!

[ Bericht 67% gewijzigd door miss_sly op 10-01-2023 14:51:27 ]
miss_slydinsdag 10 januari 2023 @ 14:52
Als iemand een gewone vraag stelt zoals TS in dit geval deed, is ze niet panisch, maar stelt z een vraag. Dat is helemaal prima.

Er zijn diverse antwoorden mogelijk en de een zal er gemakkelijker instaan dan de anders. Ook afhankelijk van fysieke gesteldheid, eerdere ervaringen en kennis over voedsel.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 15:00
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 14:22 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Het is niet ‘panisch doen’ als je buiten ruiken en proeven ook nog je verstand gebruikt.
[..]
ChatGPT.
Je hebt het over je verstand gebruiken en dan kom je als "onderbouwing" met chatgpt aan, serieus? Sinds wanneer geldt output van die bullshitmachine als argument?
eudaemoniadinsdag 10 januari 2023 @ 15:14
Wat een consternatie over een gerechtje dat per ongeluk niet in de koelkast is gezet. sjongejongejonge.

Als je het niet vertrouwd even aan ruiken, maar genoemde eten kan echt nog wel een keer gegeten worden. Zit niks raars bij dat snel kan bederven.

evt de broccoli eruit gooien als die niet meer goed ruikt. Maar rauwe broccoli is toch binnen de minuut weer klaargemaakt.

Kan er ook wel een sausje bij aanraden, lekkere roomsaus met pepertjes erin, of Franse mosterdsaus met dille en honing, of gewoon wat overgebleven ju aanvullen met ketjap, een teentje knoflook, kruidnagel, nootmuskaat, peper, gemberpoeder, chilipoeder of cajun en beetje boter.

@roos94
golferdinsdag 10 januari 2023 @ 17:12
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:41 schreef roos94 het volgende:
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.

CUL / Welk eten vind je zo smerig maar eet je vanwege gezondheid?
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2022 16:14 schreef roos94 het volgende:

Broccoli
roos94dinsdag 10 januari 2023 @ 17:15
quote:
Ja en
Lienekiendinsdag 10 januari 2023 @ 17:17
quote:
13s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 15:00 schreef Farenji het volgende:

[..]
Je hebt het over je verstand gebruiken en dan kom je als "onderbouwing" met chatgpt aan, serieus? Sinds wanneer geldt output van die bullshitmachine als argument?
Dat was een reactie op Isdatzo, die kreeg geen toegang tot ChatGPT. Ik wel.

Doe es even rustig, kerel.

quote:
7s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 14:04 schreef Isdatzo het volgende:
ChatGPT is overbelast ik kom hier later op terug.
livelinkdinsdag 10 januari 2023 @ 17:22
Ik zou het rustig eten.
Farenjidinsdag 10 januari 2023 @ 17:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 17:17 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Dat was een reactie op Isdatzo, die kreeg geen toegang tot ChatGPT. Ik wel.

Doe es even rustig, kerel.
[..]

Ik gok dat de reactie van Isdatzo ironisch bedoeld was, ik schat hem niet in als iemand die serieus in een discussie met chatgpt output aan zou komen zetten.

Maar goed, alles is wel gezegd inmiddels, ik ga even eten. Heb nog wat karbonades van vorige week tussen de kussens van mijn bankstel gevonden. :9
Tegandinsdag 10 januari 2023 @ 18:34
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 08:50 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Dan zou je het normaal toch ook in de koelkast zetten?
Ligt eraan. Als ik thuis ben het deel dat ik de komende dag ga eten doorgaans niet :P .
Postbus100dinsdag 10 januari 2023 @ 22:26
Bij rijst is dit een dikke nee, bij aardappels en pasta kan dit wel (in ieder geval één dag).
roos94woensdag 11 januari 2023 @ 03:35
quote:
2s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 22:26 schreef Postbus100 het volgende:
Bij rijst is dit een dikke nee, bij aardappels en pasta kan dit wel (in ieder geval één dag).
Wassup met rijst dan

Heb t iig rond 17.15 gegeten en nog geen klachten
Het_Bokjewoensdag 11 januari 2023 @ 05:33
Roos leeft nog! *O*

Maar toch oppassen met left-overs: :D


Wat is er mis met left-over rijst?
roos94woensdag 11 januari 2023 @ 09:04
Net even het bakje opengedaan maar het ruikt nu raar dus deze porties gaan weg.
Lienekienwoensdag 11 januari 2023 @ 09:10
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2023 05:33 schreef Het_Bokje het volgende:
Roos leeft nog! *O*

Maar toch oppassen met left-overs: :D


Wat is er mis met left-over rijst?
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
potjecremewoensdag 11 januari 2023 @ 09:36
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:42 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Er staat ook kijken bij.
Lienekienwoensdag 11 januari 2023 @ 09:36
quote:
1s.gif Op woensdag 11 januari 2023 09:36 schreef potjecreme het volgende:

[..]
Er staat ook kijken bij.
Dat lijkt me de minst effectieve van de drie.

Tenzij je het onder een microscoop legt.
potjecremewoensdag 11 januari 2023 @ 09:37
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:54 schreef Farenji het volgende:
Ondertussen niks meer van @:roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriën in de gehaktbal. ;(
Zo gaat het altijd is haar topics. Vragen en nooit terugkomen.
Lienekienwoensdag 11 januari 2023 @ 09:40
quote:
1s.gif Op woensdag 11 januari 2023 09:37 schreef potjecreme het volgende:

[..]
Zo gaat het altijd is haar topics. Vragen en nooit terugkomen.
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 12:28 schreef roos94 het volgende:

[..]
Doorgaans eet ik geen aardappel als ontbijt :P

Maar bedankt voor alle reacties.
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2023 03:35 schreef roos94 het volgende:

[..]
Wassup met rijst dan

Heb t iig rond 17.15 gegeten en nog geen klachten
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2023 09:04 schreef roos94 het volgende:
Net even het bakje opengedaan maar het ruikt nu raar dus deze porties gaan weg.
MissButterflyywoensdag 11 januari 2023 @ 09:41
Ik denk dat je niet bezorgd hoeft te zijn. Ben je verder gezond, met een goed afweersysteem? Bij je oma van 95 die ziek is zou ik oppassen, maar als je verder fit en gezond bent kan je wel wat hebben hoor.
loveliwoensdag 11 januari 2023 @ 09:55
Heb je een kat? Als die het eet kun jij het ook eten.

En 14 graden is geen kamertemperatuur, dan groeit alles waarmee je je voedsel na het koken hebt besmet niet zo vreselijk snel. Vroeger, voor de introductie van de koelkast, bewaarden mensen hun stoofvlees ook langer dan een dag (onder een laag vet, dan kwam er geen zuurstof bij).

Vanavond verhitten en eet smakelijk.
loveliwoensdag 11 januari 2023 @ 09:56
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2023 09:04 schreef roos94 het volgende:
Net even het bakje opengedaan maar het ruikt nu raar dus deze porties gaan weg.
Broccoli ruikt na een dag altijd raar :P
Sunshine1982woensdag 11 januari 2023 @ 10:25
Broccoli is sowieso niet te vreten. Of je het nou gelijk eet of na een dag :r
Lienekienwoensdag 11 januari 2023 @ 10:27
Ik zou persoonlijk broccoli altijd vers koken. Weer opwarmen geeft volgens mij altijd een rare smurrie.
Isdatzowoensdag 11 januari 2023 @ 10:34
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2023 10:25 schreef Sunshine1982 het volgende:
Broccoli is sowieso niet te vreten. Of je het nou gelijk eet of na een dag :r
Als je het op een manier bereidt anders dan tot pap koken is broccoli prima te hachelen :6 .
Sunshine1982woensdag 11 januari 2023 @ 10:34
quote:
8s.gif Op woensdag 11 januari 2023 10:34 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Als je het op een manier bereidt anders dan tot pap koken is broccoli prima te hachelen :6 .
Ja, alleen met flink wat kaassaus :P
roos94woensdag 11 januari 2023 @ 11:27
Ik vind broccoli ook niet te hachelen maar ik prop dat gewoon als eerste in mond en dan begin ik met de rest :9~

Aardappels met gehaktbal is mijn lievelingseten dus het weggooien doet wel beetje pijn maar ja
Het_Bokjewoensdag 11 januari 2023 @ 11:37
Ik moet wel zeggen dat Broccoli + aardappelen (mag ook aardappel puree zijn indien lui) + gehakt een gouden combi is hoor. Ik bak ook nog een ui mee met het gehakt, dan bollen de lakens goed. _O_
Postbus100woensdag 11 januari 2023 @ 20:33
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2023 03:35 schreef roos94 het volgende:

[..]
Wassup met rijst dan

Heb t iig rond 17.15 gegeten en nog geen klachten
Bacteriëngroei waar je ziek van kan worden.
Mijn broertje heeft een keer rijst gegeten die een dag op het aanrecht had gestaan (wel in juni, dus het was wel wat warmer). At eerder omdat hij avondvierdaagse moest lopen. Kwam ziek thuis omdat hij steeds rijst overgaf _O- Sindsdien geleerd: met rijst moet je niet spotten.
loveliwoensdag 11 januari 2023 @ 20:39
Met rijst kun je problemen krijgen met sporevormers, bacteriën zijn daar niet het grote probleem.
roos94donderdag 12 januari 2023 @ 10:10
Normaliter ben ik zo secuur met eten, kom ik er net achter dat ik al vijf dagen wortels over de datum zit te vreten :(
lovelidonderdag 12 januari 2023 @ 10:23
En nu ga je dood, of wat.
Isdatzodonderdag 12 januari 2023 @ 10:25
Oh noes. Heftig.

Wat denk je dat het ergste is dat er kan gebeuren?
roos94donderdag 12 januari 2023 @ 10:28
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 10:23 schreef loveli het volgende:
En nu ga je dood, of wat.
Ja tot ziens
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 10:34
Ja hoor lekker eten, wij bewaren eigenlijk nooit bereid eten in de koelkast. Altijd gewoon op het aanrecht. ^O^
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 11:00
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 10:10 schreef roos94 het volgende:
Normaliter ben ik zo secuur met eten, kom ik er net achter dat ik al vijf dagen wortels over de datum zit te vreten :(
Als je nou van iets wel merkt of het nog goed is…

(Rauwe wortels, neem ik aan.)

[ Bericht 2% gewijzigd door Lienekien op 12-01-2023 11:10:30 ]
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 11:01
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 10:34 schreef Donna het volgende:
Ja hoor lekker eten, wij bewaren eigenlijk nooit bereid eten in de koelkast. Altijd gewoon op het aanrecht. ^O^
En dan de volgende avond opeten?
Speedfightdonderdag 12 januari 2023 @ 11:02
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 10:34 schreef Donna het volgende:
Ja hoor lekker eten, wij bewaren eigenlijk nooit bereid eten in de koelkast. Altijd gewoon op het aanrecht. ^O^
Echt?
Speedfightdonderdag 12 januari 2023 @ 11:03
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 10:10 schreef roos94 het volgende:
Normaliter ben ik zo secuur met eten, kom ik er net achter dat ik al vijf dagen wortels over de datum zit te vreten :(
Mja als het echt over de datum was, at je t niet meer denk ik.
WeerWachtwoordVergetendonderdag 12 januari 2023 @ 11:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 11:43 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Het is een serieus onderwerp.
Je weet dat een goed stuk biefstuk 30 dagen buiten de koelkast hangt voordat die gebakken wordt? Dat noemen ze afsterven en komt de smaak ten goede.

Ik wordt een beetje panisch van mensen zoals jij. Had ooit een vriend die zo was. Alles meteen weggooien. Blikken eerst afwassen voordat die ze open deed. Kende niemand die zo vaak ziek was als hij. Als die alleen al naar eten keek was die ziek.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 11:13
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:11 schreef WeerWachtwoordVergeten het volgende:

[..]
Je weet dat een goed stuk biefstuk 30 dagen buiten de koelkast hangt voordat die gebakken wordt? Dat noemen ze afsterven en komt de smaak ten goede.

Ik wordt een beetje panisch van mensen zoals jij. Had ooit een vriend die zo was. Alles meteen weggooien. Blikken eerst afwassen voordat die ze open deed. Kende niemand die zo vaak ziek was als hij. Als die alleen al naar eten keek was die ziek.
Ja, als je van alles voor mij gaat invullen kan ik me voorstellen dat je panisch van me wordt.

Kan eigenlijk beter zeggen dat je van alles op mij projecteert.
lovelidonderdag 12 januari 2023 @ 11:24
Met kip of varken en gemalen vlees ben ik voorzichtig, onbewerkt rundvlees eet ik rustig als het over datum is, maar nog goed ruikt en smaakt. Ik eet liever (en veiliger) rundvlees dat een week over datum is, dan gekookte rijst (toxines). De meeste over datum zuivel richt ook geen schade aan (op rauwe zuivelproducten na is alles gepasteuriseerd).

Rode en zwarte schimmel zijn schadelijker dan groen. Vroeger was er basiskennis over voedselveiligheid, nu zijn 'we' bang voor de datum.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 11:40
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:01 schreef Lienekien het volgende:

[..]
En dan de volgende avond opeten?
Ja idd. En dan daarna gaat er nog wel eens wat in de vriezer.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 11:48
quote:
17s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:02 schreef Speedfight het volgende:

[..]
Echt?
Ja echt. Ik heb ook helemaal geen ruimte voor al die pannen in de koelkast. En ga al die gerechten niet overscheppen in bakjes. En dan zeker de pannen afwassen, de volgende dag alles weer in die pannen en dan de bakjes afwassen en de pannen nog een keer.
1x afwas is voldoende hoor. :D
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 11:49
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:40 schreef Donna het volgende:

[..]
Ja idd. En dan daarna gaat er nog wel eens wat in de vriezer.
Zomer, winter?
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 11:51
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:49 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Zomer, winter?
In principe altijd. Behalve tijdens hondsdagen / als het broeierig is.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 11:52
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:51 schreef Donna het volgende:

[..]
In principe altijd. Behalve tijdens hondsdagen / als het broeierig is.
Sprakeloos. _O-

Bij roos was het tenminste nog een vergissing.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 12:01
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:52 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Sprakeloos. _O-

Bij roos was het tenminste nog een vergissing.
Ik ben ook altijd sprakeloos in zulke topics idd. Maar dan om het weggooien en de angstvallige reacties. :Y
Sunshine1982donderdag 12 januari 2023 @ 12:03
Wat zijn hondsdagen?
lovelidonderdag 12 januari 2023 @ 12:04
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:03 schreef Sunshine1982 het volgende:
Wat zijn hondsdagen?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdagen
Warmste dagen van de zomer.
quote:
Tijdens de hondsdagen bederven eten en drinken sneller dan in de rest van het jaar. Vroeger had men, omdat er nog geen koelkasten of diepvriezers waren, meer moeite om etenswaar goed te houden. Daarom is er in het Twents ook nog een gezegde: "Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond".
Leuk weetje.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 12:05
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:01 schreef Donna het volgende:

[..]
Ik ben ook altijd sprakeloos in zulke topics idd. Maar dan om het weggooien en de angstvallige reacties. :Y
Ja, ik noem het niet angstvallig, maar verstandig. Ik gooi namelijk bijna nooit iets weg. Ik sta vrijwel nooit met een bakje oid in mijn handen en dat ik zeg: ‘Huuu, dat durf ik niet meer te eten, hoor!’ Kwestie van planning en beleid.
potjecremedonderdag 12 januari 2023 @ 12:07
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:48 schreef Donna het volgende:

[..]
Ja echt. Ik heb ook helemaal geen ruimte voor al die pannen in de koelkast. En ga al die gerechten niet overscheppen in bakjes. En dan zeker de pannen afwassen, de volgende dag alles weer in die pannen en dan de bakjes afwassen en de pannen nog een keer.
1x afwas is voldoende hoor. :D
Ook jaren gedaan. Zet het nu in de koelkast vanwege muizen en ratten. Niet vanwege gezondheidsredenen :D
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 12:08
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:05 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ja, ik noem het niet angstvallig, maar verstandig. Ik gooi namelijk bijna nooit iets weg. Ik sta vrijwel nooit met een bakje oid in mijn handen en dat ik zeg: ‘Huuu, dat durf ik niet meer te eten, hoor!’ Kwestie van planning en beleid.
Ik gooi ook nooit iets weg inderdaad. Sommige reacties vind ik wel angstvallig. In topic over tht data is dat ook altijd zo.
Jaroondonderdag 12 januari 2023 @ 12:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2023 07:41 schreef roos94 het volgende:
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.

Nu zijn we gisteravond dus vergeten (18.00ish) het in de koelkast te zetten.

Net gedaan..

Nog te eten of beter niet?
Kun je prima eten als het tenminste niet heel lang ergens op 22 graden heeft gestaan.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 12:10
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:08 schreef Donna het volgende:

[..]
Ik gooi ook nooit iets weg inderdaad. Sommige reacties vind ik wel angstvallig. In topic over tht data is dat ook altijd zo.
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 12:10
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:04 schreef loveli het volgende:

[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdagen
Warmste dagen van de zomer.
[..]
Leuk weetje.
Precies. Tijdens broeierig weer gaat het dus in de koelkast. :Y
Jaroondonderdag 12 januari 2023 @ 12:12
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Beter van niet ruik je vaak wel of geeft direct raar speeksel in je mond.
Isdatzodonderdag 12 januari 2023 @ 12:12
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Ja, of dat men weloverwogen tot een ander besluit komt dan jij.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 12:12
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:12 schreef Jaroon het volgende:

[..]
Beter van niet ruik je vaak wel of geeft direct raar speeksel in je mond.
Ik ga de discussie daarover niet nog een keer over doen.
Jaroondonderdag 12 januari 2023 @ 12:13
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:12 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ik ga de discussie daarover niet nog een keer over doen.
Die discussie heb ik gemist.
lovelidonderdag 12 januari 2023 @ 12:13
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Ze komen er vanzelf achter oO<
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 12:13
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Omdat er gekeken wordt naar data ipv vertrouwen op zintuigen.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 12:13
quote:
7s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:12 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Ja, of dat men weloverwogen tot een ander besluit komt dan jij.
Jij wilt mij in een bepaald hoekje drukken. Blijf proberen.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 12:14
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:13 schreef Donna het volgende:

[..]
Omdat er gekeken wordt naar data ipv vertrouwen op zintuigen.
Ik ga de discussie daarover niet nog een keer over doen.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 12:15
Daar vraag ik ook niet om. Je begint er zelf weer over.
Lienekiendonderdag 12 januari 2023 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:15 schreef Donna het volgende:
Daar vraag ik ook niet om. Je begint er zelf weer over.
Over vertrouwen op zintuigen? Nee hoor.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 12:20
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:17 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Over vertrouwen op zintuigen? Nee hoor.
Ik heb het over angstvallige reacties en jij begint over mensen die het verschil niet weten tussen kan nog wel en beter van niet. Dusja imo wakker je het dan zelf aan.
Maar goed, zinloze discussie.
Isdatzodonderdag 12 januari 2023 @ 13:36
quote:
1s.gif Op donderdag 12 januari 2023 12:13 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Jij wilt mij in een bepaald hoekje drukken. Blijf proberen.
Nah, ik geef alleen aan dat jouw wijsheid niet de universele wijsheid is. Verder moet iedereen vooral doen waar hij of zij zich prettig bij voelt.
miss_slydonderdag 12 januari 2023 @ 13:39
Kunnen jullie gewoon agree to disgaree doen en de onnodige discussie verder staken?

Dank!
Jaroondonderdag 12 januari 2023 @ 13:42
Het startte heel onschuldig.
miss_slydonderdag 12 januari 2023 @ 13:43
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 13:42 schreef Jaroon het volgende:
Het startte heel onschuldig.
Dat doet het heel vaak :D maar dat zegt niets over het verloop.

Er is een verschil van mening hierover. Dat is prima, dat is uitgebreid besproken. Een langer welles-nietes verhaal voegt dan niet nog iets toe.
Jaroondonderdag 12 januari 2023 @ 13:45
quote:
7s.gif Op donderdag 12 januari 2023 13:43 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Dat doet het heel vaak :D maar dat zegt niets over het verloop.

Er is een verschil van mening hierover. Dat is prima, dat is uitgebreid besproken. Een langer welles-nietes verhaal voegt dan niet nog iets toe.
Ik vind het prima. Ik had gelijk ;)
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 13:46
Straks komen de handen wassen na het plassen, hoevaak douche jij en gebruik je je handdoek 1x of vaker topics weer en dan is het cirkeltje weer compleet. Maar dat is voor een ander subforum. :Y)
lovelidonderdag 12 januari 2023 @ 13:49
quote:
7s.gif Op donderdag 12 januari 2023 13:39 schreef miss_sly het volgende:
Kunnen jullie gewoon agree to disgaree doen en de onnodige discussie verder staken?

Dank!
Meedoen aan de discussie is ook een keuze, toch?
Jaroondonderdag 12 januari 2023 @ 13:53
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 13:49 schreef loveli het volgende:

[..]
Meedoen aan de discussie is ook een keuze, toch?
Welkom.
golferdonderdag 12 januari 2023 @ 14:18
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 13:46 schreef Donna het volgende:
Straks komen de handen wassen na het plassen, hoevaak douche jij en gebruik je je handdoek 1x of vaker topics weer en dan is het cirkeltje weer compleet. Maar dat is voor een ander subforum. :Y)
Die vragen laat ik over aan het alleen maar aan ons vragen stellende onderzoeksbureau: https://forum.fok.nl/user/history/501900
Jan_Onderwaterdonderdag 12 januari 2023 @ 14:27
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 11:11 schreef WeerWachtwoordVergeten het volgende:

[..]
Je weet dat een goed stuk biefstuk 30 dagen buiten de koelkast hangt voordat die gebakken wordt? Dat noemen ze afsterven en komt de smaak ten goede.

Ik wordt een beetje panisch van mensen zoals jij. Had ooit een vriend die zo was. Alles meteen weggooien. Blikken eerst afwassen voordat die ze open deed. Kende niemand die zo vaak ziek was als hij. Als die alleen al naar eten keek was die ziek.
Buiten de koeling afhangen?
LOL
Vertel, waar haal je die wijsheid vandaan?
roos94donderdag 12 januari 2023 @ 14:31
Prima topic weer
Sunshine1982donderdag 12 januari 2023 @ 14:36
Roos heeft het opgegeten en allemaal overleefd. Slotje dan maar?
lovelidonderdag 12 januari 2023 @ 14:41
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 14:36 schreef Sunshine1982 het volgende:
Roos heeft het opgegeten en allemaal overleefd. Slotje dan maar?
weggegooid ;)
Jan_Onderwaterdonderdag 12 januari 2023 @ 15:42
Deze topics zijn 9/10 keer hetzelfde. TS vraagt kan ik xyz nog eten. TS wil echter alleen maar horen, ja, dat kan je nog eten.
Donnadonderdag 12 januari 2023 @ 16:26
Bij dingen als bloemkool en brocolli is 'even ruiken' ook niet de beste tip trouwens. Als je zo'n ding vers in de winkel zou besnuffelen dan denk je ook meh.
WeerWachtwoordVergetendonderdag 12 januari 2023 @ 20:57
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 14:27 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Buiten de koeling afhangen?
LOL
Vertel, waar haal je die wijsheid vandaan?
quote:
Wanneer een dier wordt gedood zal het net als de mens verstijven. We noemen dat rigor mortis of lijkstijfheid, veroorzaakt door de samentrekking van de spieren door gebrek aan zuurstof.
Zou de slager niets doen, verdwijnt de stijfheid al snel, maar zal het vlees taai zijn, en practisch oneetbaar. Daarom wordt het karkas ondersteboven afgehangen, zodat de samengetrokken spieren worden opgerekt. Enzymen doen de rest. Zij breken de eiwitten en het bindweefsel af, waardoor het vlees mals en smaakvol wordt.

Spierverkorting na de slacht
De slachtgang bepaalt in sterke mate of vlees mals kan worden. Factoren als stress bij het dier voor en bij het slachten, de manier waarop het dier wordt afgehangen en de duur van het besterven, bepalen in grote mate de uiteindelijke malsheid van het vlees.
Wanneer het geslachte dier wordt opgehangen, zal het leegbloeden. Zodra het dier is leeggebloed, worden de enzymen aangezet tot de verbranding van glycogeen. Omdat er geen zuurstof is, vindt zuurstofloze of anaerobe afbraak plaats, waarbij melkzuur wordt gevormd (melkzuurgisting). Bij leven zorgt dit lactaat voor een moe gevoel en hevige spierpijn, bij het geslachte dier worden de spieren hard, en taai, en is het dier in dit stadium ongeschikt voor consumptie. Om het verkorten en verharden van de spieren te verminderen, is het afhangen essentieel, omdat daardoor de spieren worden uitgerekt, en de verharding wordt geremd.

Het vlees wordt mettertijd malser door de afbraak van eiwitten door van nature aanwezige enzymen. Hoe langer het vlees betserft (rijpt) hoe beter. In de slachterij betekent langer besterven, meer kosten en het risico van bacteriële besmetting. Het meeste vlees zal om die reden vrij kort besterven, korter dan vroeger, toen slagers nog zelf slachtten, en de verkoopsnelheid bepalender was voor de duur van het besterven dan de kosten van koeling.

Het besterven moet in een voldoende koele omgeving plaats vinden, omdat daardoor de activiteit van de enzymen geremd wordt. Hoe rustiger de glycolyse (verbranding van het gylogeen) verloopt, hoe malser het vlees. Dat wil niet zeggen dat hoe kouder, hoe beter, want zeker voor rood vlees geldt dat wanneer de temperatuur in dit stadium onder 12°h; ligt, bijvoorbeeld beneden 6° de glycose juist versnelt. Dit wordt koudekrimp of koudeverkorting genoemd.

Om deze koudekrimp te voorkomen wordt het vlees na het slachten eerst 10 uur bij circa 10°C opgeslagen en pas daarna verder gekoeld. Rood vlees - rund- en lamsvlees - bevat meer mitochondrieën dan wit vlees - varkens en gevogelte - en is veel gevoeliger voor koudekrimp dan wit vlees. Om die reden wordt rood vlees niet direct ingevoren, en wit vlees wel. Wanneer rood vlees te snel is afgekoeld, zal bij het ontdooien van het vlees een extreme spierverkorting plaats vinden, de dooiverkorting, die net als de koudekrimp ten koste gaat van de malsheid van het vlees.
Mijn opa liet vlees altijd afsterven in de kelder. Koele omgeving is dus geen koeling zoals jij zegt. Voor biefstuk zelfs liefst iets boven de 12 graden.
Jan_Onderwaterdonderdag 12 januari 2023 @ 23:56
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 20:57 schreef WeerWachtwoordVergeten het volgende:

[..]
[..]
Mijn opa liet vlees altijd afsterven in de kelder. Koele omgeving is dus geen koeling zoals jij zegt. Voor biefstuk zelfs liefst iets boven de 12 graden.
Biefstuk, als je die term gebruikt weet ik genoeg, toedeledokie.