quote:Tot wel 170.000 extra Nederlanders in de kou bij hoge gasprijs
Energiearmoede
Het aantal Nederlanders dat de energierekening niet of nauwelijks kan betalen, zal flink oplopen als de gasprijs hoog blijft. Dat verwachten onderzoekers van TNO.
quote:Gasprijs is iets tot bedaren gekomen maar daar zullen we weinig van merken
De handelsprijs voor gas is iets tot bedaren gekomen, maar de prijs ligt nog altijd vier keer hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Brussel heeft maatregelen gepresenteerd die overheden kunnen nemen om bedrijven en consumenten tegemoet te komen. Als er niks gebeurt, gaat de energierekening volgend jaar gemiddeld 900 euro omhoog.
quote:Huishoudens krijgen honderden euro's compensatie voor stijgende energieprijzen
Het kabinet trekt zo'n drie miljard euro uit voor maatregelen om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren. Dat geld gaat onder meer naar een verlaging van de belasting op energie.
Realtime marktprijs bij: The Ice (TTF)quote:'Nederland heeft hoge gasprijs aan zichzelf te danken'
Waarschuwingen over tekorten aan gas en de hoge prijs die hiermee gepaard gaat zijn door de Nederlandse overheid systematisch genegeerd. Kritische rapporten van deskundigen over de vrije gasmarkt werden terzijde geschoven.
Ook een goed punt, ze moeten ook gevuld en geleegd worden en dat schaal je niet zomaar op. Al helemaal niet omdat LNG (de naam Liquid doet het al vermoeden) gekoeld en onder druk opgeslagen en vervoerd wordt.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 23:46 schreef ACT-F het volgende:
[..]
De LNG-terminals moeten wel voldoende overslagcapaciteit hebben, want anders heb je een file van LNG-tankers voor de kust dobberen. Milieutechnisch is LNG inferieur door omzetting en transport. Het openstellen van Nordstream 2 is het meest voor de hand liggende, maar de Amerikanen zitten dwars zodat zij hun inefficiënte LNG kunnen slijten. De VS heeft schijt aan het milieu; geld is wat telt.
Rusland is een kortetermijnoplossing, mits Putin kortetermijncontracten wil, en dat wil hij niet. Het liefst ziet hij contracten van 20 tot 30 jaar, maar dat zien wij niet zitten. Ik heb de OP aangepast waar nu ook een overzicht te vinden is van gasleidingen en LNG-terminals met bijbehorende capaciteiten.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 23:54 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ook een goed punt, ze moeten ook gevuld en geleegd worden en dat schaal je niet zomaar op. Al helemaal niet omdat LNG (de naam Liquid doet het al vermoeden) gekoeld en onder druk opgeslagen en vervoerd wordt.
Efficiënt is het zeker niet.
Gas uit Rusland (heb in 2018 en 2019 al eens de vraag gesteld of we afhankelijk moeten willen zijn van Rusland) lijkt me ook niet een lange termijn oplossing.
Ah ja, prima. Van mijn originele OP was toch al niets meer overquote:Op zondag 16 januari 2022 00:19 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Rusland is een kortetermijnoplossing, mits Putin kortetermijncontracten wil, en dat wil hij niet. Het liefst ziet hij contracten van 20 tot 30 jaar, maar dat zien wij niet zitten. Ik heb de OP aangepast waar nu ook een overzicht te vinden is van gasleidingen en LNG-terminals met bijbehorende capaciteiten.
We moet wel up to date blijven hè, wat bijna niet gaat met deze schommelende prijzenquote:Op zondag 16 januari 2022 00:24 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ah ja, prima. Van mijn originele OP was toch al niets meer over![]()
Stemmingmakerij van Geenstijl als reactie op een stemmingmakend tweetje van Martien Visser.quote:
Simpel gezegd.quote:Op zaterdag 22 januari 2022 23:40 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Stemmingmakerij van Geenstijl als reactie op een stemmingmakend tweetje van Martien Visser.
Ja, de gasopslagen zijn wat mager gevuld. Maar de vulgraad daalt ook veel minder hard dan voorgaande jaren. Terwijl de winter echt niet zo bijzonder afwijkt van voorgaande jaren. Door de hoge gasprijzen stoken industrie en kas-tuinders/kwekers véél minder gas dan andere jaren en dat zie ik niet snel veranderen. Dus ik verwacht dat de daling van de voorraden niet ineens fors zal versnellen. En met de huidige trend duurt het nog zeker 10 weken tot de bodem van de voorraden bereikt is. Tegen die tijd is het al april en is er niet of nauwelijks nog gas voor verwarming nodig.
Bijna goed, alleen dat besloten werd om de productie echt fors op te voeren, was dus de problemen gaf was ome Joop al een paar jaar dood.quote:Op zondag 23 januari 2022 14:59 schreef Alpha0 het volgende:
Dit is onder andere het grote koe in de kont kijken topic, dus laten we dat nog een keer doen.
(Deel 10 mag zo wel genoemd worden).
We besloten dus gas vanuit geostrategische belang in te zetten om Italie te pleasen. En toen is er helemaal niemand geweest in dat clubje erudiete klootzakken wat we ministerraad noemen die gezegd heeft "héé dat is handig, gas als strategisch wapen, laten we daar maar een beetje zuinigjes mee zijn want dat kan nog van pas komen" en de denkstap daarna is natuurlijk "dadelijk wordt het tegen ons gebruikt wanneer wij zonder komen te zitten, niet zomaar verkwanselen dus".
![]()
Toen we er vanuit gingen dat kernenergie in onze toekomstige energiebehoefte ging voorzien heeft niemand gezegd "misschien dat een diverse energiemix handig is, laten we nou niet al onze eieren in 1 mandje leggen en niet ons gas te makkelijk weggeven aan jan en alleman".
![]()
Joop den Uyl
Je kunt ook korter in de geschiedenis gaan kijken. De grote piek in de gasproductie was met name tijdens het laatste jaar van Balkenende als premier, en de jaren van het kabinet Rutte-Wilders-Verhagen.quote:Op zondag 23 januari 2022 14:59 schreef Alpha0 het volgende:
Dit is onder andere het grote koe in de kont kijken topic, dus laten we dat nog een keer doen.
(Deel 10 mag zo wel genoemd worden).
We besloten dus gas vanuit geostrategische belang in te zetten om Italie te pleasen. En toen is er helemaal niemand geweest in dat clubje erudiete klootzakken wat we ministerraad noemen die gezegd heeft "héé dat is handig, gas als strategisch wapen, laten we daar maar een beetje zuinigjes mee zijn want dat kan nog van pas komen" en de denkstap daarna is natuurlijk "dadelijk wordt het tegen ons gebruikt wanneer wij zonder komen te zitten, niet zomaar verkwanselen dus".
![]()
Toen we er vanuit gingen dat kernenergie in onze toekomstige energiebehoefte ging voorzien heeft niemand gezegd "misschien dat een diverse energiemix handig is, laten we nou niet al onze eieren in 1 mandje leggen en niet ons gas te makkelijk weggeven aan jan en alleman".
![]()
Joop den Uyl
Gas van de provincie Groningenquote:
De komende 2 weken wordt er geen erg koud weer verwacht in Nederland. De prijs van CO2 rechten is flink gestegen vanwege kolenstook wat 2x zoveel CO2 uitstoot dan aardgas per energie-unit. Als je meer kolen stookt MOET er dus veel minder energie verbruikt worden in totaal, dat is simpele wiskunde. Omdat niemand die rekening toegeschoven wil krijgen zal de CO2 rechten prijs door het dak gaan verwacht ik dit jaar, dat blik kan je namelijk niet oneindig voor je uit blijven trappen. Het is energetisch een extreem slechte keuze kolenstook te gebruiken, vooral als er een CO2-plafond is ingesteld.quote:Gasprijzen dalen fors nu er meer gas uit Rusland komt
De prijs van 1 megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidend is voor de Europese gasprijzen, zakte met bijna 11 procent tot 75,50 euro. In december piekte de gasprijs nog op meer dan 180 euro per megawattuur.
Deze extra Russische bevoorrading zet de gasprijzen onder neerwaartse druk. Ook het zachte winterweer remt de vraag naar gas. De aankomst van verschillende schepen met ladingen vloeibaar aardgas (lng) in de Europese havens drukt de prijs eveneens.
Maximaal 10% daarvan komt uit Nederland.quote:
bron: https://www.eia.gov/international/analysis/country/ITAquote:Natural gas
Italy is the second-largest natural gas importer in Europe after Germany, and the third-largest consumer of natural gas after Germany and the United Kingdom. Natural gas imports were 2.3 trillion cubic feet (Tcf) in 2016, and dry natural gas production that year was 0.2 Tcf. Natural gas imports accounted for about 92% of the total natural gas supply in Italy.
Most of Italy’s natural gas imports come from Russia via pipelines across Ukraine and from southeastern Europe. Natural gas sent by pipeline from Russia accounted for about 44% of Italy’s total natural gas imports in 2016.
Italy has natural gas pipeline connections to Algeria and Libya across the Mediterranean Sea and to northern European producers via Switzerland.
Russia remains the largest natural gas supplier to Italy, with a 44% share of Italy’s import volumes in 2016. Pipeline imports from Algeria and Libya accounted for almost 37% of Italy’s natural gas imports in 2016. Algerian natural gas shipments to Italy fell after 2011 because of lower Italian natural gas demand, sluggish growth in Algerian natural gas production, and higher Algerian domestic natural gas demand. However, Algerian exports to Italy rebounded in 2016, almost tripling from the 2015 level as a result of production from the new natural gas fields in Algeria. The Trans Adriatic Pipeline (TAP), one of three pipelines in various stages of construction, is designed to bring natural gas from Azerbaijan to Turkey and southern Europe. The TAP began construction in 2015 and is due to begin operations by 2020.
Liquefied natural gas (LNG) imports accounted for about 9% of Italy’s total natural gas supply in 2016, most of which came from Qatar.
2020 leverde Nl 0.9 miljard m3 van in totaal 66,3 m3 = 1,36%quote:Op dinsdag 1 februari 2022 13:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maximaal 10% daarvan komt uit Nederland.
44% uit Rusland
37% uit Algerije en Libië
9% uit Qatar (LNG)
Dan zit je al op 90% van de totale hoeveelheid aardgas en kan Nederland daarvan nog hooguit 10% deel uitmaken.
[..]
bron: https://www.eia.gov/international/analysis/country/ITA
Goed gevonden, "ons aardgas" blijkt dus "een fractie van ons aardgas".quote:Op dinsdag 1 februari 2022 14:23 schreef Digi2 het volgende:
[..]
2020 leverde Nl 0.9 miljard m3 van in totaal 66,3 m3 = 1,36%
Gross imports of natural gas in Italy in 2020, by country of origin (in G(m3))
Door LNG technologie wordt aardgas steeds meer een globale markt en dat maakt het moeilijker een monopolie positie te verkrijgen. Vanwege de energie transitie hebben de grote leveranciers graag lange termijn contracten ook met LNG leveringen. De borgingen binnen de EU de reserves op peil te hebben en houden falen herhaaldelijk en dat geeft Putin macht, we doen dat zelf.quote:Op zondag 23 januari 2022 21:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
Ze willen een monopolie, maar moeten daarvoor op papier wat concessies doen.
Tsja, zoals ik al eerder gepost had . Als je meer kolen stookt MOET er dus veel minder energie verbruikt worden in totaal, dat is simpele wiskunde. Omdat niemand die rekening toegeschoven wil krijgen zal de CO2 rechten prijs door het dak gaan verwacht ik dit jaar, dat blik kan je namelijk niet oneindig voor je uit blijven trappen. Het is energetisch een extreem slechte keuze kolenstook te gebruiken, vooral als er een CO2-plafond is ingesteld.quote:Europese bedrijven betalen meer dan ooit voor hun CO2-uitstoot
Het is nooit eerder zo duur geweest om CO2 uit te stoten als nu. De prijs voor Europese emissierechten, waarmee bedrijven betalen voor hun vervuiling, bedraagt 96,45 euro per ton CO2, een nieuw record. Een deel van die prijsstijging is te verklaren door de hoge prijzen voor gas.
De hoge gasprijzen zorgen ervoor dat Europese energiebedrijven vaker overstappen op kolen en die stoten bij verbranding tweeënhalf keer zoveel CO2 uit als aardgas.
Termijncontracten om in december een ton CO2 te mogen uitstoten waren vrijdag kortstondig 97,50 euro waard en sloten uiteindelijk 1,7 procent hoger dan een dag eerder.
De emissierechten zijn in het leven geroepen om bedrijven te laten betalen voor hun vervuiling. Het systeem is ook zo ingericht dat CO2-rechten steeds duurder worden. De totale hoeveelheid rechten vermindert ieder jaar om de kosten voor vervuiling op te drijven.
Tja, het blijft wiebelstroom. Met grijze windstille dagen wil je toch iets achter de hand hebben.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 17:27 schreef qajariaq het volgende:
Wind gaat gelukkig weer beter. We zitten op dit moment op anderhalf keer de verwachting. (16.2 % voor heel 2022 is al binnen).
Dat was vorig jaar wel anders.
Ja, je hebt wel meerdere energiebronnen nodig, gelukkig kan je energie Europa breed of zelfs wereldwijd verhandelen. De zon schijnt altijd wel ergens en ook de wind waait ook wel ergens. Verder hebben landen om ons heen ook nog andere bronnen zoals waterkracht.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 17:54 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Tja, het blijft wiebelstroom. Met grijze windstille dagen wil je toch iets achter de hand hebben.
Daarvoor heb je veel kostbare transportcapaciteit nodig, en dat is nou net het grote probleem, evenals de transportverliezen. De waterkrachtcentrales zijn ook niet onbeperkt aanwezig. Zolang kernfusie op zich laat wachten en je niet afhankelijk wil zijn van Rusland en OPEC-landen kun je niet om kolen heen. Kennelijk moet het mis gaan voordat iedereen dat beseft.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 18:04 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ja, je hebt wel meerdere energiebronnen nodig, gelukkig kan je energie Europa breed of zelfs wereldwijd verhandelen. De zon schijnt altijd wel ergens en ook de wind waait ook wel ergens. Verder hebben landen om ons heen ook nog andere bronnen zoals waterkracht.
De komende decennia gaan we ook nog niet geheel van het gas af maar steenkool kunnen we wel missen.
Los daarvan, moet je kijken hoeveel woningen je daar neer had kunnen zetten.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 21:06 schreef Alpha0 het volgende:
Jaaaa we gaan weer even heerlijk de koe in de kont kijken. We hadden dus aardgas in overvloed en dat zijn we gaan gebruiken om kassen mee te stoken zodat er bloemen (who fuckin cares about bloemen) en paprika's voor de export konden worden geteeld en gekweekt.
In plaats van er zelf warmpjes bij te zitten besloten we dat bloemetjes er warmpjes bij moesten staan en weet ik hoe wie wat waar paprika's moesten eten.De schuldige van dit onzalige plan moet met terugwerkende kracht gestraft worden.
[ afbeelding ]
We kunnen ook gewoon kappen met de halve wereld te importeren.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 21:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Los daarvan, moet je kijken hoeveel woningen je daar neer had kunnen zetten.
Er staat zo'n 2.300 hectare aan kassen, alleen al in het Westland.
Ofwel: 23 miljoen vierkante meter.
Dat zijn 76.667 kavels van 300m2.
Al zou je maar 10% daarvan bebouwen, dan heb je het al over woonruimte voor zo'n 20.000 gezinnen.
En dat is alleen nog maar het Westland...
Kan nog steeds hè.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 21:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Los daarvan, moet je kijken hoeveel woningen je daar neer had kunnen zetten.
Er staat zo'n 2.300 hectare aan kassen, alleen al in het Westland.
Ofwel: 23 miljoen vierkante meter.
Dat zijn 76.667 kavels van 300m2.
Al zou je maar 10% daarvan bebouwen, dan heb je het al over woonruimte voor zo'n 20.000 gezinnen.
En dat is alleen nog maar het Westland...
Naja, er werken veel mensen uit Oost Europese landen in het Westland toch? Dan zou voor jou het mes aan 2 kanten snijden.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 22:12 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
We kunnen ook gewoon kappen met de halve wereld te importeren.
Ja, want steenkool de halve wereld over slepen gaat geheel vanzelf zonder dat het verder energie kost en maakt je ook totaal niet afhankelijk van China, India of Rusland natuurlijk. Tot nog toe had ik je toch iets hoger ingeschat.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 19:09 schreef ACT-F het volgende:
Daarvoor heb je veel kostbare transportcapaciteit nodig, en dat is nou net het grote probleem, evenals de transportverliezen.
Kolen zie ik graag in de energiemix juist omdat het in Europa ruimschoots voorradig is. Dit maakt je minder kwetsbaar tegenover instabiele landen die energie als geopolitiek instrument gebruiken.quote:Op woensdag 9 februari 2022 00:01 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ja, want steenkool de halve wereld over slepen gaat geheel vanzelf zonder dat het verder energie kost en maakt je ook totaal niet afhankelijk van China, India of Rusland natuurlijk. Tot nog toe had ik je toch iets hoger ingeschat.
Elektriek door een draadje sturen geeft ook wel verliezen maar dat is toch echt een hoop minder dan dat je steenkool over de halve wereld moet verschepen. Ook gas door een leiding jagen geeft verliezen.
Die kernfusie is er over twintig jaar, helaas zeiden ze dat veertig jaar terug ook al. En als je het dan over afhankelijkheid gaat hebben dan is kernfusie toch wel de ergste omdat die centrales giga groot moeten zijn en bovendien zo onbetaalbaar dat er dan een monopoly ontstaat.
Als zowel Rusland als de Opec olie en gas kunnen leveren naast gegarandeerde zonnestroom en wind uit veel van de Sahara landen. Dat ook nog kunnen mixen met zon en wind uit eigen omgeving plus waterkracht uit een aantal landen in de buurt kom je al een heel eind. Geothermie is ook nog een goede optie, het is een stukje boren maar dan komt de stoom van 800 K (500C) zomaar gratis in grote hoeveelheden uit de grond.
Juist door die mix ben je veel minder afhankelijk van één partij, of dat nu en land is of een bedrijf cq instituut.
Wat is de uitstoot per MW voor hout vs kolen?quote:Op woensdag 9 februari 2022 06:50 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Kolen is schoner dan houtverbranding waar we nu massaal bossen voor kappen om nog vervuilender te zijn dan kolen
Dé uitstoot? Dat suggereert dat er maar één stof vrijkomt. Het is geen waterstofquote:Op woensdag 9 februari 2022 07:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Wat is de uitstoot per MW voor hout vs kolen?
En dan is 300m2 per kavel nog vrij groot voor die regio. Helemaal als je er appartementen zou bouwen.quote:Op dinsdag 8 februari 2022 21:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Los daarvan, moet je kijken hoeveel woningen je daar neer had kunnen zetten.
Er staat zo'n 2.300 hectare aan kassen, alleen al in het Westland.
Ofwel: 23 miljoen vierkante meter.
Dat zijn 76.667 kavels van 300m2.
Al zou je maar 10% daarvan bebouwen, dan heb je het al over woonruimte voor zo'n 20.000 gezinnen.
En dat is alleen nog maar het Westland...
Uitstoot is een prima woord voor de samenstelling van alle stoffen en gassen die vrijkomen.quote:Op woensdag 9 februari 2022 08:13 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Dé uitstoot? Dat suggereert dat er maar één stof vrijkomt. Het is geen waterstof
Ja, naja, ik ging uit van Friese kavelsquote:Op woensdag 9 februari 2022 08:18 schreef NightDancert het volgende:
[..]
En dan is 300m2 per kavel nog vrij groot voor die regio. Helemaal als je er appartementen zou bouwen.
Is je zoekmachine stuk? Die weet je prima te vinden als het je uitkomt. Verwacht niet dat ik dat uit mijn hoofd weet en ik uitgebreid voor je ga zoeken terwijl ik aan het werk ben.quote:Op woensdag 9 februari 2022 08:19 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Uitstoot is een prima woord voor de samenstelling van alle stoffen en gassen die vrijkomen.
Maar goed, nogmaals je claim: wat is de uitstoot per MW voor hout vs kolen?
Als ik zoek dan staaft dat niet met jouw mening, dus ik ben er ook benieuwd naarquote:Op woensdag 9 februari 2022 09:24 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Is je zoekmachine stuk? Die weet je prima te vinden als het je uitkomt. Verwacht niet dat ik dat uit mijn hoofd weet en ik uitgebreid voor je ga zoeken terwijl ik aan het werk ben.
Wat heb je gevonden dan?quote:Op woensdag 9 februari 2022 09:48 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Als ik zoek dan staaft dat niet met jouw mening, dus ik ben er ook benieuwd naar
Jij mag beginnenquote:
Jij maakt de claim dat "kolen schoner is dan houtverbranding", niet ik.quote:Op woensdag 9 februari 2022 09:24 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Is je zoekmachine stuk? Die weet je prima te vinden als het je uitkomt. Verwacht niet dat ik dat uit mijn hoofd weet en ik uitgebreid voor je ga zoeken terwijl ik aan het werk ben.
Mooi verhaal, maar zoals ik zei ben ik nu aan het werk en heb ik geen tijd om iets op te zoeken wat je zelf kan.quote:Op woensdag 9 februari 2022 10:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Jij maakt de claim dat "kolen schoner is dan houtverbranding", niet ik.
Of je het kan of wil onderbouwen moet je zelf weten maar zonder onderbouwing kan zo'n claim de kliko in.
Het is een forum, niet een café waar ze borrelpraat voor zoete koek slikken.
Je hebt blijkbaar wel tijd om hier meerdere malen te reageren maar hebt geen tijd om je claim niet onderbouwen.quote:Op woensdag 9 februari 2022 10:30 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Mooi verhaal, maar zoals ik zei ben ik nu aan het werk en heb ik geen tijd om iets op te zoeken wat je zelf kan.
Ik wacht wel tot morgenochtendquote:Op woensdag 9 februari 2022 10:30 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Mooi verhaal, maar zoals ik zei ben ik nu aan het werk en heb ik geen tijd om iets op te zoeken wat je zelf kan.
Klopt. Op mijn mobiel kan en wil ik niet uitgebreid dingen uitzoeken terwijl ik om de haverklap onderbroken word. Je kan wel veronderstellen dat het een act is, maar waarnemen kun je niet. En dat is precies wat er aan je waarheidsvinding schort; je veronderstelt te veel en wil alleen dingen waarnemen die je welgevallig zijn. Iets met kersen plukken. Als je waarheidsvinding op basis van feiten belangrijk vindt dan had je de gegevens allang opgezocht.quote:Op woensdag 9 februari 2022 10:32 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je hebt blijkbaar wel tijd om hier meerdere malen te reageren maar hebt geen tijd om je claim niet onderbouwen.
Goeie ACT weer.
Ik wacht wel tot je thuis bent van je werk en het opgezocht hebt.quote:Op woensdag 9 februari 2022 10:51 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Klopt. Op mijn mobiel kan en wil ik niet uitgebreid dingen uitzoeken terwijl ik om de haverklap onderbroken word. Je kan wel veronderstellen dat het een act is, maar waarnemen kun je niet. En dat is precies wat er aan je waarheidsvinding schort; je veronderstelt te veel en wil alleen dingen waarnemen die je welgevallig zijn. Iets met kersen plukken. Als je waarheidsvinding op basis van feiten belangrijk vindt dan had je de gegevens allang opgezocht.
Daarnaast moeten mijnsinziens leveranciers verplicht worden deel te nemen aan een regeling dat de aardgas reserves tenminste 90% gevuld zijn voor de winter begint. Dit had allang geregeld moeten zijn binnen de gehele EU maar men blijft maar verzaken ten koste van mensenlevens en financieel want dit drijft mede het Ukraine conflict aan doordat we Putin zelf een wapen in handen geven.quote:Extra controles bij energieleveranciers om levering gas en stroom veilig te stellen
Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert dit voorjaar extra controles uit bij energieleveranciers of ze er financieel goed genoeg voor staan om stroom en gas te kunnen blijven leveren, maakt de toezichthouder woensdag bekend. Normaal wordt alleen voor de winter gekeken of leveranciers aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Gezien de heftige prijsontwikkelingen van de laatste tijd komen er nu extra controles.
In het afgelopen half jaar zijn zes energieleveranciers ondanks de eerdere controles bezweken onder de hoge energieprijzen. "We kunnen niet alles ondervangen", zegt een woordvoerder van de ACM daarover. "Het gaat toch om bedrijven. Maar de leveringszekerheid aan de consument is op geen enkel moment in gevaar geweest."
Alle 57 leveranciers die er nu nog zijn, moeten de ACM in maart inzicht geven in hun financiële positie. Als dan blijkt dat ze er financieel slecht voor staan, wordt het toezicht verscherpt. "We gaan er dan dichter op zitten", licht de woordvoerder toe.
Dit is echt een verzamelpotje van "informatie".quote:Op woensdag 9 februari 2022 11:15 schreef ACT-F het volgende:
Wat leesvoer. De originele bron bij het RIVM moet je zelf maar even opzoeken:
https://www.luchtfonds.nl(...)-gezondheid-schaden/
Onzin, (energie)bedrijven kopen het gas momenteel in voor hoge bedragen. Jan Modaal heeft misschien geen inzicht, zij hebben dat wel.quote:Op woensdag 9 februari 2022 11:47 schreef Remco2021 het volgende:
U begrijpt natuurlijk wel dat er genoeg gas is maar dat men graag liegt om zakken te kunnen vullen.
Want Jan Modaal kan de gasvoorraad toch niet nameten.
klopt en ik ben met mijn energierekening 100 euro gezakt per maand, op mijn aansluiting maken ze nu flink verliesquote:Op woensdag 9 februari 2022 11:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Onzin, (energie)bedrijven kopen het gas momenteel in voor hoge bedragen. Jan Modaal heeft misschien geen inzicht, zij hebben dat wel.
Gefeliciteerdquote:Op woensdag 9 februari 2022 11:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt en ik ben met mijn energierekening 100 euro gezakt per maand, op mijn aansluiting maken ze nu flink verlies
Nameten kan niet maar nagaan of de meting klopt wel. Wil je dat voor mij doen?quote:Op woensdag 9 februari 2022 11:47 schreef Remco2021 het volgende:
U begrijpt natuurlijk wel dat er genoeg gas is maar dat men graag liegt om zakken te kunnen vullen.
Want Jan Modaal kan de gasvoorraad toch niet nameten.
Ze kopen het hoog in ? Ja......precies. Afgesproken werk.quote:Op woensdag 9 februari 2022 11:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Onzin, (energie)bedrijven kopen het gas momenteel in voor hoge bedragen. Jan Modaal heeft misschien geen inzicht, zij hebben dat wel.
Precies, ze willen graag failliet gaan! Wat een engnekken zijn het tochquote:Op woensdag 9 februari 2022 12:17 schreef Remco2021 het volgende:
[..]
Ze kopen het hoog in ? Ja......precies. Afgesproken werk.
Ja, tuurlijk, Aldel in Delfzijl legt voor de lol 6 maanden z'n fabriek stil.quote:Op woensdag 9 februari 2022 12:17 schreef Remco2021 het volgende:
[..]
Ze kopen het hoog in ? Ja......precies. Afgesproken werk.
Ja natuurlijk, ze willen van hun medewerkers afquote:Op woensdag 9 februari 2022 12:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, tuurlijk, Aldel in Delfzijl legt voor de lol 6 maanden z'n fabriek stil.
Dan wordt de kassla wat duurder, so whatquote:Op woensdag 9 februari 2022 15:00 schreef Ivo1985 het volgende:
En al die kwekers die hun kassen nu grotendeels leeg laten staan doen dat ook voor de lol natuurlijk. Inkomen hebben ze toch niet nodig?
Gewoon in de winter meer spruiten en kolen eten, en straks in het voorjaar weer aan de sla.quote:Op woensdag 9 februari 2022 15:20 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dan wordt de kassla wat duurder, so what
In tegenstelling tot wat jij doet heb ik tevoren even gegoogeld en als eerste hit gevonden dat kolen voornamelijk uit de door mij genoemde landen komen. Die liggen dus aan de andere kant van de wereld.quote:Op woensdag 9 februari 2022 06:50 schreef ACT-F het volgende:
Dat dit zogenaamd over de hele wereld verscheept moet worden lijkt meer met je gevoelsmatige afkeer tegen kolen te maken dan de feiten. Kolen is schoner dan houtverbranding waar we nu massaal bossen voor kappen om nog vervuilender te zijn dan kolen
Ook die doen dit express om van hun medewerkers af te komen. Die zijn namelijk weer makkelijk te vinden later.quote:Op woensdag 9 februari 2022 15:00 schreef Ivo1985 het volgende:
En al die kwekers die hun kassen nu grotendeels leeg laten staan doen dat ook voor de lol natuurlijk. Inkomen hebben ze toch niet nodig?
Dit boeit niemand iets.quote:Op woensdag 9 februari 2022 11:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt en ik ben met mijn energierekening 100 euro gezakt per maand, op mijn aansluiting maken ze nu flink verlies
echt niet ??/quote:
Hier vlakbij ligt zo'n gebied en ze hebben Biogas Biomassa zonnepanelen en zijn aangesloten op het warmtenet, vooral dat warmtenet brengt nu serieus knaken op.quote:Op woensdag 9 februari 2022 15:00 schreef Ivo1985 het volgende:
En al die kwekers die hun kassen nu grotendeels leeg laten staan doen dat ook voor de lol natuurlijk. Inkomen hebben ze toch niet nodig?
https://groene-rekenkamer(...)triciteit-de-feiten/quote:Op woensdag 9 februari 2022 11:22 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dit is echt een verzamelpotje van "informatie".
Zo wordt er gemeld dat er bij verbranding van biomassa 15% meer CO2 vrijkomt dan bij kolen.
Dat verdient natuurlijk enige nuance:
- biomassa uit snoei- of plantenafval heeft die CO2 zeer recent opgeslagen en bij aangroei wordt dit weer opgenomen, er komt dus geen extra CO2 vrij in tegenstelling tot kolen
- CO2 uit kolen is miljoenen jaren geleden opgeslagen en voegt CO2 toe aan de in omloop zijnde CO2, deze "geest" krijg je niet meer terug in de fles
Ben ik voor het verbranden van biomassa? Ja en nee.
Gaat het puur om snoei- of plantenafval of gekapte zieke bomen dan is er totaal niets mis mee.
Gaat het om houtafval (bijvoorbeeld sloop of meubelen), dan moet je heel voorzichtig zijn en kijken of het niet herbruikbaar is voor je het verbrandt.
Is het productiebos, dan is dit al wat minder positief aangezien het aangroeien lang duurt en je in de praktijk sneller kapt dan dat het groeit. Een tijdelijke "oplossing" dus.
Is het oud bos of regenwoud, dan moet je er helemaal afblijven.
Maar de stelling dat biomassa verbranden meer CO2 uitstoot dan kolen is gewoon niet 1 op 1 correct, dan heb je echt niets begrepen van de CO2-kringloop en ontbreekt die nuance.
Gekapt hout moet je niet verbranden maar gebruiken als bouwmateriaal zodat koolstof vastgehouden wordt. Het is dan volstrekt irrelevant dat je hout vervangt door steenkool zolang de uitstoot van koolzuurgas hetzelfde blijft. In de tabel kun je zelf zien dat kankerverwekkende stoffen als PAK's en benzeen bijna 3x hoger zijn bij houtstook dan bij steenkool. Stikstofoxides kun je afvangen of neutraliseren, evenals fijnstof.quote:Conclusies
Het gebruik van houtpellets voor energieopwekking is niet energieneutraal. Daarvoor is de periode tussen verbranding van de pellets en het herstel van het bos te lang (30 – 100 jaar). Per kWh opgewekte elektriciteit is de CO2-emissie van houtpellets meer dan het dubbele van aardgas en ca 16% hoger dan van steenkool. Nu in Nederland het gebruik van houtpellets sterk is toegenomen, moeten ook weer uit het Oosten van de USA grote hoeveelheden houtpellets worden geïmporteerd. Deze zijn thans merendeels afkomstig uit, niet gecertificeerde, kaal gekapte bossen. Voor een deel gaat het zelfs om natuurlijke bossen waardoor er ook een aanzienlijk verlies aan biodiversiteit optreedt. Het gebruik van houtige biomassa voor energieopwekking is dan ook onverantwoord.
Dat laatste is exact het punt wat in de link gemaakt wordt.quote:Op woensdag 9 februari 2022 16:12 schreef qajariaq het volgende:
[..]
In tegenstelling tot wat jij doet heb ik tevoren even gegoogeld en als eerste hit gevonden dat kolen voornamelijk uit de door mij genoemde landen komen. Die liggen dus aan de andere kant van de wereld.
Waarom sleep je (gekapt) hout erbij terwijl ik dat helemaal nooit genoemd heb in de mix? Afvalhout en ander biobrandstof kan een bijdrage leveren als het toch al afvalproducten zijn. Hoewel hout kappen en de percelen direct herplanten wel een co2 reductie kan geven is dat te marginaal om serieus in de mix op te nemen. Hout kan je beter als als bouwmateriaal gebruiken, dan sla je langere tijd een hoop koolstof op.
en dan krijgen ze ook nog subsidie voor die houtverbrandingquote:Op woensdag 9 februari 2022 20:11 schreef halfway het volgende:
[..]
Hier vlakbij ligt zo'n gebied en ze hebben Biogas Biomassa zonnepanelen en zijn aangesloten op het warmtenet, vooral dat warmtenet brengt nu serieus knaken op.
Kleine kanttekening is natuurlijk wel dat je niet ion plaats van hout steenkool moet gaan verbranden. Hout wat over is en niet als bouwmateriaal gebruikt kan worden zoals snoeihout en sloophout is wel degelijk prima bruikbaar voor energie voorziening. Punt daarbij is wel dat er weer vergelijkbare of grotere hoeveelheid nieuw hout de kans moet krijgen te groeien. Hout kan opnieuw aangeplant worden en heeft deus een overzienbare vervang periode, steenkool olie en gas helemaal niet op menselijke schaal. Gas heeft als positieve eigenschap dat er veel minder co2 brij komt per kwh.quote:Op woensdag 9 februari 2022 20:36 schreef ACT-F het volgende:
Gekapt hout moet je niet verbranden maar gebruiken als bouwmateriaal zodat koolstof vastgehouden wordt. Het is dan volstrekt irrelevant dat je hout vervangt door steenkool zolang de uitstoot van koolzuurgas hetzelfde blijft.
Ach jee toch.quote:Op woensdag 9 februari 2022 20:37 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
en dan krijgen ze ook nog subsidie voor die houtverbranding
Het aanbod van resthout is te klein om het huidige aantal biomassacentrales te rechtvaardigen. Dat is de reden waarom we nu hout importeren om te verbranden wat ik knetterkrankjorum vind. Dan heb ik liever nog dat er bruinkool wordt gebruikt wat minder vervuilend is dan houtstook. De fixatie op koolzuurgas maakt dat men aardgas beter vindt, terwijl de methaanlekkages ook meegerekend moeten worden. Als je dat incalculeert legt aardgas het af tegen kolen.quote:Op woensdag 9 februari 2022 20:48 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Kleine kanttekening is natuurlijk wel dat je niet ion plaats van hout steenkool moet gaan verbranden. Hout wat over is en niet als bouwmateriaal gebruikt kan worden zoals snoeihout en sloophout is wel degelijk prima bruikbaar voor energie voorziening. Punt daarbij is wel dat er weer vergelijkbare of grotere hoeveelheid nieuw hout de kans moet krijgen te groeien. Hout kan opnieuw aangeplant worden en heeft deus een overzienbare vervang periode, steenkool olie en gas helemaal niet op menselijke schaal. Gas heeft als positieve eigenschap dat er veel minder co2 brij komt per kwh.
moeten we dan daar ook subsidie voor geven?quote:Op woensdag 9 februari 2022 20:57 schreef halfway het volgende:
[..]
Ach jee toch.
De bosbranden die in 2021 wereldwijd hebben gewoed, hebben samen 1.760 megaton (1,76 miljard ton) koolstof in de atmosfeer uitgestoten.
Als je bossen vooraf al kapt voor de biomassa dan kunnen ze niet ongecontroleerd afbranden.quote:Op woensdag 9 februari 2022 21:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
moeten we dan daar ook subsidie voor geven?
Geen goed idee om de duitsers dat gevraagde extra aardgas te gaan leveren en vervolgens de groningers met het verhoogde risico op bevingen op te schepen. Ze moeten dat met deze argumentatie dan ook weigeren mijnsinziens.quote:Duitsland vindt eigen gasvoorraden zorgwekkend klein
De Duitse gasvoorraden zijn tot een "zorgwekkend" niveau gedaald, heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken woensdag gezegd. Haar opmerkingen komen op het moment dat de vrees voor een mogelijke invasie van Oekraïne door Rusland de energievoorziening verder onder druk zet.
"Natuurlijk houden we de situatie van de opslagniveaus in de gaten, en die is zeker zorgwekkend", aldus de zegsvrouw tijdens een reguliere persconferentie van de regering. Ze merkte op dat de voorraden nu voor 35 tot 36 procent gevuld zijn. Een jaar geleden was dat nog 82 procent.
Onlangs werd al duidelijk dat de Duitsers Nederland hebben gevraagd om extra gas te leveren vanwege de kleine voorraden. Het gaat daarbij om 1,1 miljard kuub extra. Ook gas uit Rusland blijft nodig.
alles wat er aan bos is afbranden dan voor lekker warm met subsidiequote:Op woensdag 9 februari 2022 21:46 schreef halfway het volgende:
[..]
Als je bossen vooraf al kapt voor de biomassa dan kunnen ze niet ongecontroleerd afbranden.
Die gaan staatswiet kweken.quote:Op woensdag 9 februari 2022 15:00 schreef Ivo1985 het volgende:
En al die kwekers die hun kassen nu grotendeels leeg laten staan doen dat ook voor de lol natuurlijk. Inkomen hebben ze toch niet nodig?
nee hoor ze maken de chrysanten en de kassla en de kastomaten wat duurder, komt best goedquote:
Geheel mee eens. Hout importeren wat voor verbranden wordt gekapt moet je absoluut niet willen. Dat gaat dus ook op voor die stomme pellet kachels.quote:Op woensdag 9 februari 2022 20:58 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Het aanbod van resthout is te klein om het huidige aantal biomassacentrales te rechtvaardigen. Dat is de reden waarom we nu hout importeren om te verbranden wat ik knetterkrankjorum vind.
Lekkages moet je inderdaad zien te voorkomen, de USA onder Trump was de grote boosdoener, ik neem aan dat er nu wel verbetering is.quote:Dan heb ik liever nog dat er bruinkool wordt gebruikt wat minder vervuilend is dan houtstook.
[quote]Ben je wel eens in de winter in een regio geweest waar op bruinkool gestookt wordt in kachels? Ik kan je verzekeren dat je daar heel snel weer vandaan wilt. Ook bij beter gecontroleerde verbranding zoals in een centrale is bruinkool niet bepaald schoon.
De fixatie op koolzuurgas maakt dat men aardgas beter vindt, terwijl de methaanlekkages ook meegerekend moeten worden. Als je dat incalculeert legt aardgas het af tegen kolen.
4 weken later. Niet op. Geenstijl.quote:
We hebben dan ook een zeer slappe winter tot nu toe.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 12:14 schreef monkyyy het volgende:
[..]
4 weken later. Niet op. Geenstijl.
In de jaren 70 is zo een beetje de hele kassenbouw failliet gegaan, natuurlijk een tijdelijk probleem, maar het raakt ze wel.quote:Op donderdag 10 februari 2022 10:30 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nee hoor ze maken de chrysanten en de kassla en de kastomaten wat duurder, komt best goed
er is geen enkele tak binnen de agrarische sector die zo rendabel is als de kas groenten
[ afbeelding ]
Natuurlijk maar je moet het europees zien en conjunctureel en globalquote:Op zaterdag 19 februari 2022 13:51 schreef raptorix het volgende:
[..]
In de jaren 70 is zo een beetje de hele kassenbouw failliet gegaan, natuurlijk een tijdelijk probleem, maar het raakt ze wel.
Putin kan nu dus los gaan in zijn achtertuin.quote:EU is deze winter 'voorbereid' op stopzetting van levering Russisch gas
De Europese Unie kan deze winter een volledige stopzetting van de levering van gas uit Rusland aan, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Tegelijkertijd heeft ze forse kritiek op het Russische gasconcern Gazprom. Het staatsbedrijf zou proberen zo weinig mogelijk gas te leveren om de gasprijzen in Europa op te drijven.
In de EU heerst al weken de vrees dat de spanningen met Rusland over de situatie in Oekraïne kunnen leiden tot een verstoring van de gasvoorziening, maar volgens Von der Leyen kunnen mensen gerust zijn. "Nu kan ik zeggen dat we, zelfs in het geval van een volledige onderbreking van de gasvoorziening door Rusland, aan de veilige kant zitten deze winter", zei ze zaterdag op een internationale veiligheidsconferentie in München.
Die stemming was op 12 oktober 2021, sindsdien is er een belastingverlaging op elektriciteit doorgevoerd, een verhoging van de vermindering energiebelasting voor het jaar 2022 en compensatie van lagere inkomens via de gemeentes.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 17:08 schreef DarkwingDuck het volgende:
[ twitter ]
Na de schokkende uitspraken van minister van financiën Kaag nu ook de stemming. Het interesseert onze regering geen ene flikker dat er burgers klem komen te zitten.
Ja, helaas trappen er zoveel mensen in dit soort wappermoties.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 17:39 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Die stemming was op 12 oktober 2021, sindsdien is er een belastingverlaging op elektriciteit doorgevoerd, een verhoging van de vermindering energiebelasting voor het jaar 2022 en compensatie van lagere inkomens via de gemeentes.
Klopt.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 17:39 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Die stemming was op 12 oktober 2021,
En toch groeit de energiearmoede. Draaien burgers in blinde paniek de thermostaat uit omdat ze het simpelweg niet meer kunnen betalen.quote:sindsdien is er een belastingverlaging op elektriciteit doorgevoerd, een verhoging van de vermindering energiebelasting voor het jaar 2022 en compensatie van lagere inkomens via de gemeentes.
Want ja, moties die bedoeld zijn om de armlastigen te ondersteunen die niet mee kunnen komen met het neo-liberale beleid van verdere uitholling van de middenklasse zijn wappermoties.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 17:43 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Ja, helaas trappen er zoveel mensen in dit soort wappermoties.
De compensatie is een fooi gebleken omdat de VVD per se wilde dat iedereen (lees: de rijke achterban) EN het bedrijfsleven zouden profiteren. Belastinggeld uitdelen zonder deze twee groepen is natuurlijk ondenkbaar bij de VVD.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 17:59 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Klopt.
[..]
En toch groeit de energiearmoede. Draaien burgers in blinde paniek de thermostaat uit omdat ze het simpelweg niet meer kunnen betalen.
Het werd overigens weer actueel door minister Kaag haar uitspraken afgelopen vrijdag. Daarin steekt ze duidelijk de middelvinger op naar de onder en middenklasse; https://www.ad.nl/politie(...)ierekening~a0fb440f/
Yep, en D66, CDA en CU zijn net zo schuldig. Die zetten ook gewoon hun handtekening bij het kruisje.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:05 schreef Confetti het volgende:
[..]
De compensatie is een fooi gebleken omdat de VVD per se wilde dat iedereen (lees: de rijke achterban) EN het bedrijfsleven zouden profiteren. Belastinggeld uitdelen zonder deze twee groepen is natuurlijk ondenkbaar bij de VVD.
Maatwerk lijkt me nog al onmogelijk in dit scenarioquote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:05 schreef Confetti het volgende:
[..]
De compensatie is een fooi gebleken omdat de VVD per se wilde dat iedereen (lees: de rijke achterban) EN het bedrijfsleven zouden profiteren. Belastinggeld uitdelen zonder deze twee groepen is natuurlijk ondenkbaar bij de VVD.
Klopt maar het is idioot dat mensen die geen euro meer hoeven te betalen gecompenseerd dienen te wordenquote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:16 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Maatwerk lijkt me nog al onmogelijk in dit scenario
De overheid beschikt gewoon over verzamelinkomens. Er was geen politieke wil, dat is wat anders. Die 200 extra fooi is ook geregeld.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:16 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Maatwerk lijkt me nog al onmogelijk in dit scenario
Klinkt goed, maar het klopt niet. Het is niet mogelijk om alleen gedupeerden en/of alleen de lage inkomens te compenserenquote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:05 schreef Confetti het volgende:
[..]
De compensatie is een fooi gebleken omdat de VVD per se wilde dat iedereen (lees: de rijke achterban) EN het bedrijfsleven zouden profiteren. Belastinggeld uitdelen zonder deze twee groepen is natuurlijk ondenkbaar bij de VVD.
quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:19 schreef scrupuleus het volgende:
[..]
Klopt maar het is idioot dat mensen die geen euro meer hoeven te betalen gecompenseerd dienen te worden
Maatwerk toepassen op 8 miljoen huishoudens? Een gezin dat 2x modaal verdient, maar een variabel energiecontract heeft wordt harder gepakt in hun vrijstaande huis dan een bijstander die een vast contract heeft tot 2024.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:22 schreef Confetti het volgende:
[..]
De overheid beschikt gewoon over verzamelinkomens. Er was geen politieke wil, dat is wat anders. Die 200 extra fooi is ook geregeld.
Een gezin dat 2x modaal verdient verdient sowieso geen steun. De compensatie was zogenaamd bedoeld om armoede tegen te gaan. Bij maatwerk vallen sommigen inderdaad buiten de boot maar dan kon je in ieder geval de mensen in de slechtste woningen beter steunen. Nu is het voor de rijken de zoveelste meevaller, maar de mensen die daadwerkelijk moeten kiezen tussen eten of stoken hebben er weinig aan.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:24 schreef monkyyy het volgende:
[..]
[..]
Maatwerk toepassen op 8 miljoen huishoudens? Een gezin dat 2x modaal verdient, maar een variabel energiecontract heeft wordt harder gepakt in hun vrijstaande huis dan een bijstander die een vast contract heeft tot 2024.
Dan moet je energiecontracten, inkomens en energieverbruik (het liefste ook nog de gas/elektriciteit verhouding) in een algoritme stoppen waar dan een bedrag uit komt rollen wat ieder huishouden op de rekening gestort krijgt? Of moet de overheid die bedragen dan communiceren met de energieleveranciers en die moeten per contract een bedrag korting geven?
De ICT kan echt helemaal niks.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:24 schreef monkyyy het volgende:
[..]
[..]
Maatwerk toepassen op 8 miljoen huishoudens? Een gezin dat 2x modaal verdient, maar een variabel energiecontract heeft wordt harder gepakt in hun vrijstaande huis dan een bijstander die een vast contract heeft tot 2024.
Dan moet je energiecontracten, inkomens en energieverbruik (het liefste ook nog de gas/elektriciteit verhouding) in een algoritme stoppen waar dan een bedrag uit komt rollen wat ieder huishouden op de rekening gestort krijgt? Of moet de overheid die bedragen dan communiceren met de energieleveranciers en die moeten per contract een bedrag korting geven?
Dus het kan niet via inkomstenbelasting want daarmee profiteert iedereen. Dus verschillende afdelingen van de belastingdienst moeten gegevens met elkaar delen en daarna na een hoop variabelen moet er geld betaald worden aan die twee groepen mensen terwijl zo'n structuur nu nog niet bestaat. Het is mooi dat groep die het zwaar heeft net gecompenseerd wordt maar dit klinkt wel als een linke opdracht.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:38 schreef scrupuleus het volgende:
[..]
De ICT kan echt helemaal niks.
Ik heb geen idee hoeveel mensen tot bijvoorbeeld juni een vast contract hebben maar die zou je bijvoorbeeld uit kunnen sluiten (vanaf juni weer opnieuw beoordelen).
Dat geld zou je naar minima en mensen die in de problemen komen kunnen sluizen.
Maar dat controleren zou gemeentes weer extra werk geven, wat weer onuitvoerbaar is.
Idealiter gewoon 400 oid naar minima met variabel en een extraatje voor niet minima mensen met exhorbitante variabel die in de problemen komen.
Op de manier van nu wordt er saamhorigheid geveinsd.
Waarom zouden minima die nog een contract met lage tarieven hebben lopen tot eind 2023 de tegemoetkoming wel moeten krijgen, en Jan en Truus anderhalf modaal die net met veel moeite een huis met energielabel E gekocht hebben en daarvoor een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten niet?quote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:38 schreef scrupuleus het volgende:
[..]
Idealiter gewoon 400 oid naar minima met variabel en een extraatje voor niet minima mensen met exhorbitante variabel die in de problemen komen.
EU, wat een farce..quote:Op zondag 20 februari 2022 11:01 schreef DarkwingDuck het volgende:
[ twitter ]
Wat was het motto van Kaag/D66 ook al weer? “Laat iedereen vrij, maar niemand vallen”. Wat een bedrog.
quote:Etwa 27.000 Häuser mit Erdbebenschäden stehen in und um Groningen. Grund dafür ist auch ein Vertrag, der Gas nach Deutschland bringen soll.
En de minima (lees: werkelozen) hebben alle tijd van de wereld om hout te sprokkelen en/of turf te steken. Ik niet, ik moet naar een gratis verwarmd kantoor.quote:Op zondag 20 februari 2022 10:47 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Waarom zouden minima die nog een contract met lage tarieven hebben lopen tot eind 2023 de tegemoetkoming wel moeten krijgen, en Jan en Truus anderhalf modaal die net met veel moeite een huis met energielabel E gekocht hebben en daarvoor een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten niet?
Die regeringen hebben dat verklaart dat de miljarden die zij als coronasteun ontvangen toch maar gebruiken voor de gasrekening?quote:Op zondag 20 februari 2022 11:01 schreef DarkwingDuck het volgende:
[ twitter ]
Wat was het motto van Kaag/D66 ook al weer? “Laat iedereen vrij, maar niemand vallen”. Wat een bedrog.
Lees mijn bericht nog eensquote:Op zondag 20 februari 2022 10:47 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Waarom zouden minima die nog een contract met lage tarieven hebben lopen tot eind 2023 de tegemoetkoming wel moeten krijgen, en Jan en Truus anderhalf modaal die net met veel moeite een huis met energielabel E gekocht hebben en daarvoor een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten niet?
Omdat Jan en Truus veel meer overhoud per maand dan iemand met minimaal inkomen, als je met moeite een huis hebt gekocht hou je nog voldoende over per maand want er zit een bescherming op hoeveel je mag lenen kwa hypotheek.quote:Op zondag 20 februari 2022 10:47 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Waarom zouden minima die nog een contract met lage tarieven hebben lopen tot eind 2023 de tegemoetkoming wel moeten krijgen, en Jan en Truus anderhalf modaal die net met veel moeite een huis met energielabel E gekocht hebben en daarvoor een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten niet?
Uiteraard, grote woorden over sancties richting een partij waar je jezelf van afhankelijk hebt gemaakt, dat is vragen om problemen.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:18 schreef ACT-F het volgende:
En daar ging de gasprijs de lucht in.
Maar van niet reageren ga je nog veel afhankelijker worden. Dacht je werkelijk dat de ogen sluiten de prijs langdurig laat dalen?quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:30 schreef Leandra het volgende:
[..]
Uiteraard, grote woorden over sancties richting een partij waar je jezelf van afhankelijk hebt gemaakt, dat is vragen om problemen.
Dit is nog maar het begin. Het wordt veel erger.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:18 schreef ACT-F het volgende:
En daar ging de gasprijs de lucht in.
Dat is onmogelijk want Rutte verwachtte eergisteren in een debat geen hogere gasprijs.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:18 schreef ACT-F het volgende:
En daar ging de gasprijs de lucht in.
Ik snap ook niet wie hij daarmee voor de gek probeert te houden. We zijn toch godverdomme geen kleuters. Geef me gewoon het eerlijke verhaal: Rusland wordt geregeerd door een oorlogszuchtige dictator die andere landen binnenvalt. We moeten ze economisch raken maar dat gaat ons zelf ook pijn doen. Elk weldenkend mens snapt dat hoor.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:46 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Dat is onmogelijk want Rutte verwachtte eergisteren in een debat geen hogere gasprijs.
En dat terwijl het geen hogere wiskunde is. Maar voor Mark wel denk ik.
Sowieso dapper dat ie dat durft te zeggen terwijl alle signalen voor een invasie op groen staan. Hij had beter ff niks kunnen zeggenquote:Op donderdag 24 februari 2022 09:46 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Dat is onmogelijk want Rutte verwachtte eergisteren in een debat geen hogere gasprijs.
En dat terwijl het geen hogere wiskunde is. Maar voor Mark wel denk ik.
Vattenfall morgen ¤2,50 per kuubquote:Op donderdag 24 februari 2022 09:44 schreef Bolasie het volgende:
[..]
Dit is nog maar het begin. Het wordt veel erger.
Ah de FOK! inlichtingendienstquote:Op donderdag 24 februari 2022 09:44 schreef Bolasie het volgende:
[..]
Dit is nog maar het begin. Het wordt veel erger.
Iedereen krijgt een compensatie voor de gestegen gasprijs, die compensatie wordt direct verrekend. Als je extreem weinig verbruikt zou je dus negatief kunnen gaan.quote:Op donderdag 24 februari 2022 10:05 schreef Lokale_Notabele het volgende:
Ik zie in "mijn Vattenfall" dat mijn stroomverbruik mij -¤ 22 oplevert. Ik verbruik dus stroom, ik heb geen zonnepanelen. Weet iemand hoe dit kan? Ik heb mij nog nooit in deze onzin verdiept omdat ik extreem weinig verbruik.
Ok thanks. Ik dacht dat we alleen korting op de energiebelasting zouden krijgen maar blijkbaar kun je dus negatief gaan op een of andere manier.quote:Op donderdag 24 februari 2022 10:07 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Iedereen krijgt een compensatie voor de gestegen gasprijs, die compensatie wordt direct verrekend. Als je extreem weinig verbruikt zou je dus negatief kunnen gaan.
Klopt het is ook korting op de energiebelasting. Die korting is een vast bedrag.quote:Op donderdag 24 februari 2022 10:08 schreef Lokale_Notabele het volgende:
[..]
Ok thanks. Ik dacht dat we alleen korting op de energiebelasting zouden krijgen maar blijkbaar kun je dus negatief gaan op een of andere manier.
Wat een wereld leven we in.
De afhankelijkheid is dus het grootste probleem.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:38 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar van niet reageren ga je nog veel afhankelijker worden. Dacht je werkelijk dat de ogen sluiten de prijs langdurig laat dalen?
Eind vorige eeuw was er al de verwachting bij de politiek dat die energie transitie er ging komen. Had ook wel iets met milieu te maken maar meer met technologische vooruitgang. De politiek was toen bang dat er gas over zou blijven in Groningen dus is met toen begonnen met het extreem opvoeren van de productie en in heel grote hoeveelheden te verkopen naar het buitenland. Pas daarna begon het aardbeving probleem duidelijk te worden.quote:Op donderdag 24 februari 2022 11:20 schreef Leandra het volgende:
[..]
De afhankelijkheid is dus het grootste probleem.
Het is niet dat we niet wisten dat het Groningse gas eindig was.
Blij dat hier uitgerekend vandaag de cv-ketel verwijderd is en de warmtepomp wordt aangesloten.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:41 schreef Cesare-Borgia het volgende:
Blij dat ik die 3 jaar deal bij vattenfall genomen heb voor 1,18 in dec...
van mijn cv ketel blijven ze afquote:Op donderdag 24 februari 2022 14:04 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Blij dat hier uitgerekend vandaag de cv-ketel verwijderd is en de warmtepomp wordt aangesloten.
1,08 gas en 26 cent kwh bij essent vanaf 1 maart.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:41 schreef Cesare-Borgia het volgende:
Blij dat ik die 3 jaar deal bij vattenfall genomen heb voor 1,18 in dec...
Met een gebruik van gemiddeld 6 kuub pm toch alweer 180 euro. Nja, dat soort bedragen kan ik wel lijden als ik over 2 jr een nieuw contract nodig heb.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:52 schreef Johannes788 het volgende:
Net gebeld met Vattenfall. Verwachten ¤2,50 per kuub gas
Je hoeft daar helemaal niet 'extreem weinig' voor te gebruiken als alleenstaande.quote:Op donderdag 24 februari 2022 10:07 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Iedereen krijgt een compensatie voor de gestegen gasprijs, die compensatie wordt direct verrekend. Als je extreem weinig verbruikt zou je dus negatief kunnen gaan.
Volgende winter blijft de verwarming dus uit.quote:Op donderdag 24 februari 2022 09:52 schreef Johannes788 het volgende:
Net gebeld met Vattenfall. Verwachten ¤2,50 per kuub gas
Je hebt bedrijven die dat dus meten en verdelen. Moet zelfs vannde warmtewet dacht ik.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:23 schreef JohnDDD het volgende:
Het erge is dat ik bijv. in een sociale huurwoning zit, waar ik stookkosten (gas dus) als voorschot aan de woningcorporatie betaal. Ik heb uiteraard geen enkel inzicht in hun contract of de daadwerkelijke kosten die in juli afgerekend zullen worden. Dus wie weet krijg ik in juli een rekening van duizenden euro's. Wat nóg erger is, is dat er maar één ketel is voor alle appartementen hier en dat de stookkosten via een verdeelsleutel worden verdeeld afhankelijk van het aantal vierkante meters. Als iemand anders de verwarming dus de hele dag op 30 zet, dan word ik daar zwaar de dupe van.
Dit is het echte drama van de energiecrisis, namelijk dat het altijd eerst armere mensen zal treffen, die weinig tot geen invloed hebben op de verduurzaming van hun huis en soms op de afrekening van de kosten.
Ik heb kinderen die ga ik niet in de kou zetten, anders was ik ook wel zo dwars geweest.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:23 schreef Ama het volgende:
[..]
Volgende winter blijft de verwarming dus uit.
Precies, armen hebben totaal geen invloed op de prijzen van producten, hoge prijzen waardoor het voor armen ook moeilijk is om medestanders te vinden.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:23 schreef JohnDDD het volgende:
Het erge is dat ik bijv. in een sociale huurwoning zit, waar ik stookkosten (gas dus) als voorschot aan de woningcorporatie betaal. Ik heb uiteraard geen enkel inzicht in hun contract of de daadwerkelijke kosten die in juli afgerekend zullen worden. Dus wie weet krijg ik in juli een rekening van duizenden euro's. Wat nóg erger is, is dat er maar één ketel is voor alle appartementen hier en dat de stookkosten via een verdeelsleutel worden verdeeld afhankelijk van het aantal vierkante meters. Als iemand anders de verwarming dus de hele dag op 30 zet, dan word ik daar zwaar de dupe van.
Dit is het echte drama van de energiecrisis, namelijk dat het altijd eerst armere mensen zal treffen, die weinig tot geen invloed hebben op de verduurzaming van hun huis en soms op de afrekening van de kosten.
Geen idee waarom dat dan niet gebeurt, want eerlijk is het niet. Ik moet erbij zeggen dat ik thuiswerk, terwijl er ook mensen hier zijn die buiten de deur werken en ook nog een partner in een andere stad hebben en daar de helft van de tijd zijn. Dus eigenlijk krijg ik veel warmte voor weinig, maar eerlijk is het niet.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:33 schreef Cesare-Borgia het volgende:
[..]
Je hebt bedrijven die dat dus meten en verdelen. Moet zelfs vannde warmtewet dacht ik.
Beter en eerljker dan verdelen op m2.
Denk vanwege de initiële investeringskosten en dienstverleningskosten? Maarja die worden toch doorbelast aan de bewoners.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:48 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Geen idee waarom dat dan niet gebeurt, want eerlijk is het niet. Ik moet erbij zeggen dat ik thuiswerk, terwijl er ook mensen hier zijn die buiten de deur werken en ook nog een partner in een andere stad hebben en daar de helft van de tijd zijn. Dus eigenlijk krijg ik veel warmte voor weinig, maar eerlijk is het niet.
Het systeem van kosten verdelen per m2 werkt natuurlijk niet in de hand om de kachel lager te zetten als je de deur uit gaat.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:48 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Geen idee waarom dat dan niet gebeurt, want eerlijk is het niet. Ik moet erbij zeggen dat ik thuiswerk, terwijl er ook mensen hier zijn die buiten de deur werken en ook nog een partner in een andere stad hebben en daar de helft van de tijd zijn. Dus eigenlijk krijg ik veel warmte voor weinig, maar eerlijk is het niet.
Meestal per half jaar, 1 januari en 1 juli.quote:Op donderdag 24 februari 2022 15:13 schreef TigerXtrm het volgende:
Ik zat me net te bedenken dat ik helemaal geen idee heb hoe de variable prijzen precies verwerkt worden in een energie contractWanneer worden die prijzen doorgevoerd als je een variabel contract hebt? Dagelijks, wekelijks, maandelijks?
Dat is afhankelijk van de leverancier. Er is een leverancier met dagprijs en uurprijs.quote:Op donderdag 24 februari 2022 15:13 schreef TigerXtrm het volgende:
Ik zat me net te bedenken dat ik helemaal geen idee heb hoe de variable prijzen precies verwerkt worden in een energie contractWanneer worden die prijzen doorgevoerd als je een variabel contract hebt? Dagelijks, wekelijks, maandelijks?
Vattenfall in dit geval.quote:Op donderdag 24 februari 2022 15:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat is afhankelijk van de leverancier. Er is een leverancier met dagprijs en uurprijs.
Klimaatbeul!!quote:Op donderdag 24 februari 2022 15:16 schreef capuchon_jongen het volgende:
Terug gaan in den ouden tijd
Koop maar een kachel en stoken op kolen en hout.
Van hun site:quote:
Geen idee overigens of dit klopt wat betreft die variabele prijzen (heb zelf ook variabel bij Vattenfall)quote:Bij variabele contracten veranderen de prijzen meestal twee keer per jaar. Per 1 juli en per 1 januari. Heb je een contract met een variabele prijs, dan geven we de nieuwe prijzen aan je door.
quote:Op dit moment is onze variabele prijs een stuk lager dan de vaste prijzen die worden aangeboden. We hebben namelijk scherp voor je ingekocht toen de energieprijzen nog gunstig waren. Je zit dus nog steeds goed.
Wil je liever je tarief vastzetten? Je gaat dan meer betalen, maar hebt wel de zekerheid van een vaste prijs.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
Onder de Waddenzeequote:Op donderdag 24 februari 2022 20:31 schreef DombohetOlifantje1 het volgende:
Gelukkig hebben we nog genoeg gas in eigen land.
Die kosten echt vreselijk veel stroom.quote:Op donderdag 24 februari 2022 16:34 schreef Ama het volgende:
Elektrisch kachel begint ook wel interessant te worden zo.
Airco met zonnepanelen op het dak en het huis beter isoleren?quote:Op donderdag 24 februari 2022 20:34 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
Die kosten echt vreselijk veel stroom.
Het treft mij persoonlijk allemaal niet zo, gebruikelijk niet heel veel gas.quote:Op donderdag 24 februari 2022 21:06 schreef Cesare-Borgia het volgende:
[..]
Airco met zonnepanelen op het dak en het huis beter isoleren?
Eens, maar de Amerikanen willen ons natuurlijk vooral aan hun gas hebben. Alleen kunnen ze nu qua prijs niet concurreren met de Russen.quote:Op donderdag 24 februari 2022 21:55 schreef Alpha0 het volgende:
Gas is een wapen geworden. Een wapen wat op ons gericht is met onze afhankelijkheid van Russisch gas. Waarschuwen de Amerikanen al heel lang voor natuurlijk. Duitsland heeft immigranten die ze moeten verwarmen met (Russisch) gas. Hoe meer gas je nodig hebt hoe groter het wapen is wat op je gericht is. Met 15 miljoen immigranten heeft Duitsland dus een heel groot wapen op zich gericht met haar afhankelijkheid van dat Russische gas. Zou Duitsland niet haar 15 miljoen migranten moeten repatriëren naar hun oorspronkelijk land om zo minder afhankelijk te zijn van Russisch gas en dus wat minder onder schot te staan?
Groningen staat nog altijd op plek 9 in de wereld qua gasreserves. Moet je nagaan.quote:Op donderdag 24 februari 2022 22:35 schreef Fleischmeister het volgende:
Heb gelukkig nog een contract tot mei. Zet ik de boel daarna wel uit tot nader orde, ik trek wel een paar extra truien aan en koop een achterlijk dik en zwaar dekbed, slaap ik waarschijnlijk nog beter onder ook.
En Groningen gewoon leegpompen, het is niet anders.
quote:Op donderdag 24 februari 2022 20:29 schreef monkyyy het volgende:
Mijn hart gaat uit naar de gezinnen in een vrijstaand huis zonder zonnepanelen en nog met een ouderwetse cv stoken.4400 en 2400 ja?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat zijn de mensen die nu wakker schrikken.quote:
Ik vermoed dat Quatar en Iran ook tegen lagere kosten LNG kunnen leveren maar we moeten sowieso van russische energie afhankelijkheid af. De valuta die het Putin opleverd kost nu letterlijk mensenlevens, daar moeten we rap mee stoppen.quote:Op donderdag 24 februari 2022 23:39 schreef Halcon het volgende:
[..]
Eens, maar de Amerikanen willen ons natuurlijk vooral aan hun gas hebben. Alleen kunnen ze nu qua prijs niet concurreren met de Russen.
https://www.nu.nl/291619/(...)gen-langer-open.htmlquote:Op donderdag 24 februari 2022 23:46 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
Groningen staat nog altijd op plek 9 in de wereld qua gasreserves. Moet je nagaan.
En dan inderdaad ruimhartig doen in Groningen. Zeker gezien de huidige prijzen kan er dan best wat makkelijk daar gecompenseerd worden. Tot nu toe kost het beoordelen of er gecompenseerd word meer dan de compensatie zelf.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 09:50 schreef falling_away het volgende:
[..]
https://www.nu.nl/291619/(...)gen-langer-open.html
Ben het eens met die hoogleraar dat dit opnieuw overwogen moet worden
quote:Op donderdag 24 februari 2022 20:29 schreef monkyyy het volgende:
Mijn hart gaat uit naar de gezinnen in een vrijstaand huis zonder zonnepanelen en nog met een ouderwetse cv stoken.Gaat dit om een aluminium smelterij?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
Je krijgt een vast bedrag terug wat voor een normaal verbruik die belasting ruim compenseert.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 12:15 schreef Homey het volgende:
Ik merk op hoe afwezig Sigrid Kaag is in deze discussie. Feit is dat zeker de helft van de torenhoge energierekeningen belastingen betreft. De hoogste in heel Europa.
De vraag rijst dus ook, wat in de media amper wordt geopperd laat staan voorgelegd aan mevrouw Kaag, kunnen die belastingen niet een keer omlaag? In elk geval tijdelijk?
Die extreme belastingdruk is echt de olifant in de kamer.
check check en checkquote:Op donderdag 24 februari 2022 21:06 schreef Cesare-Borgia het volgende:
[..]
Airco met zonnepanelen op het dak en het huis beter isoleren?
quote:
Nee, om een oudere grote vrijstaande woning.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 12:10 schreef raptorix het volgende:
[..]
Gaat dit om een aluminium smelterij?
Zoveel elektra verbruiken is toch je eigen schuld en niet isoleren ook.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 13:28 schreef monkyyy het volgende:
[..]
[..]
Nee, om een oudere grote vrijstaande woning.
https://www.milieucentraa(...)eld-energieverbruik/
Om te beginnen is het gas er niet doorheen gejaagd. Het staat nog steeds in de top van grootste gasvoorraden ter wereld. Alleen willen we niet meer tappen omdat het lokaal problemen oplevert.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 17:45 schreef Alpha0 het volgende:
Grieken praten met Iran over gas en olie
Leuk maar niet relevant voor ons. We zijn zuinig en verstandig met ons gas in Groningen omgegaan en hebben dus genoeg ................
................... owwwww het blijkt dat we het er doorheen hebben gejaagd.
Dit was deel 123411 in de serie 'Kijk de koe in de Kont' starring Joop Den Uyl.
![]()
![]()
![]()
Oh nee hoor, vanaf nu laat ik ome Joop er uit. Maar zeker ben ik er niet op.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 17:49 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Hoe vaak moet ik je nog uitleggen dat de grote uitverkoop pas begonnen is nadat Ome Joop al lang en breed in zijn graf lag. Je kan dat feit wel blijven negeren maar dat maakt het niet anders. Waarschijnlijk lees je niet eens mee en probeer je alleen maar stemming te maken .Kom anders even met een staatje van de hoeveelheden opgepompt gas per jaar.
Het zou toch wel handig zijn als je even de feiten checkt voor je iets schrijft. Dat het gas op is klopt ook al voor geen meter.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 17:51 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
Oh nee hoor, vanaf nu laat ik ome Joop er uit. Maar zeker ben ik er niet op.
Ben niet anti Joop. Ben meer anti politici die niet nadenken. Zoals de VVD.
We zijn iig verkwistend er mee geweest. En dat is een feit.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 17:53 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Het zou toch wel handig zijn als je even de feiten checkt voor je iets schrijft. Dat het gas op is klopt ook al voor geen meter.
Ja, als je weinig verbruikt, gaat het goed. Maar variabele tarieven zijn zo hoog. Dus gezinnen, of mensen in ruime woningen, moeten bloeden.quote:Op donderdag 24 februari 2022 14:20 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Je hoeft daar helemaal niet 'extreem weinig' voor te gebruiken als alleenstaande.
De "teruggaaf energiebelasting" die je krijgt op de elektriciteitsrekening is dit jaar ¤824,77 incl BTW.
De netbeheerkosten en vaste kosten van je energieleverancier voor elektriciteit zijn, afhankelijk van welke netbeheerder er in je regio actief is en wat je energieleverancier rekent aan vaste kosten, zo rond de ¤250 per jaar.
~825 - 250 = ¤575,-
Indien je in ¤2022 minder dan ¤575 aan elektriciteit verbruikt, krijg je geld toe. Eén kWh kost als je nog een energiecontract van voor oktober 2021 hebt minder dan 20ct incl btw en energiebelasting. Door de verlaging van de energiebelasting is 16 a 17ct/kWh geen uitzondering met zo'n 'oud' contract. Gaan we uit van 17ct/kWh, dan kun je in 2022 maarliefst 3382kWh elektriciteit gebruiken, voordat je voor je stroom moet betalen!
En dat terwijl een alleenstaande die een beetje op zijn verbruik let al genoeg heeft aan zo'n 1500kWh of minder (ikzelf zat toen ik alleen woonde op 1100-1200kWh/jaar).
Gaan we uit van 1500 kWh in combinatie met een 'oud' voordelig energiecontract, dan kost de elektriciteit a 17ct/kWh 255 euro. Tellen we de vaste kosten van 250 euro bij op en trekken we de 'heffingskorting' van 825 euro vanaf. Netto is de elektriciteitsrekening per jaar dan ¤320,- negatief
Zelfs als je een contract hebt van na oktober 2021 met een prijs van ¤0,35 per kWh (incl btw en energiebelasting), dan nog kun je 1642 kWh op jaarbasis verbruiken, voordat je netto voor elektriciteit moet betalen. Verbruik je als alleenstaande dus niet zo veel, dan is in 2022 een negatieve stroomrekening tamelijk normaal. Gek genoeg...
Grapje natuurlijk.quote:
klopt maar dan kan je et nog wel noemen.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 13:41 schreef scrupuleus het volgende:
[..]
Zoveel elektra verbruiken is toch je eigen schuld en niet isoleren ook.
149ctx12 is minder dan je gasabonnement, dus dat betwijfel ik.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 16:17 schreef qajariaq het volgende:
Ik betaal 7 euro voorschot per maand. Sinds de zomer zonnepanelen en ben toen ook gaan verwarmen met de lucht lucht warmtepomp (airco). Mijn gas gaat rond de 12 m3 worden dit jaar. Elektra weet ik nog niet maar dat zal naar schatting ook rond de nul zijn na salderen.
Gezien de kortingen op energiebelasting en de hoge prijs subsidie zal ik dus gewoon geld terugkrijgen in juni.
Voor gas betaal ik dit half jaar 149 ct dacht ik, elektra is iets rond de 26 ct (laag) en iets boven de 30 ct (hoog). Maar daar hoop ik dus ongeveer quitte op te spelen.
verkwisting is subjectief. Ik ben het er dus niet mee eens.quote:Op vrijdag 25 februari 2022 17:54 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
We zijn iig verkwistend er mee geweest. En dat is een feit.
Ik zit gelukkig nog even op 0,80 m3 en 0,13 voor een kwh dit jaar.. maar het is wel bezopen.quote:
Toch bedankt voor al je likesquote:Op zaterdag 26 februari 2022 10:02 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
verkwisting is subjectief. Ik ben het er dus niet mee eens.
zeker, graag gedaan.quote:
Tja, we hebben het al veertig jaar dus goed bekeken. De impact bij een ongeluk is onoverkomelijk groot en ze zijn sowieso veel te duur.quote:Op zaterdag 26 februari 2022 23:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
Hadden we nou toch maar niet de laatste 40 jaar de hele tijd gezegd dat kerncentrales gevaarlijk zijn en dat het veel te duur is en te lang duurt om ze te bouwen, nietwaar?
Je gaat het ook nooit weten want je stel in elk topic weer de zelfde vragen en komt weer met de zelfde argumenten terwijl het keer op keer weer uitgelegd is aan je.quote:
Het probleem is dat je altijd van uitersten uitgaat en nooit lijkt te accepteren dat een oplossing er niet van vandaag of morgen is.quote:Op zondag 27 februari 2022 11:48 schreef SymbolicFrank het volgende:
Ah, ik wist niet dat we het probleem van de opslag al opgelost hadden en voldoende ruimte hebben om er genoeg neer te zetten voor een overcapaciteit van 3 x. Ik was nog in de veronderstelling, dat het zonder een 100% backup van fossiele brandstof centrales helemaal niet ging werken. Maar als jij het zegt, zal het wel zo zijn.
Wat is daar nu anders aan dan wat ik beweer in deze discussie?quote:Op zondag 27 februari 2022 12:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
Tja, dan moeten we maar accepteren dat onze energierekening drie keer zo hoog wordt. Gelukkig houd Duitsland de turfcentrales allemaal open, we gaan ze hard nodig hebben.
Dan zou ik wachten op fusiecentrales als ik jou was, ze beloven dat we die al over 20 jaar hebben.quote:Op zondag 27 februari 2022 12:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het verschil zit er voornamelijk in dat jij vindt dat we nu massaal moeten gaan investeren in kerncentrales terwijl als je het economisch bekijkt, die dingen over 30 jaar compleet weggeconcurreerd gaan worden door goedkope stroomopwekking in combinatie met betaalbare energieopslag.
En aangezien het 20 jaar duurt om die kerncentrales te bouwen en die dingen 50 jaar mee moeten gaan, is dat een hele kostbare en onzekere investering.
Ja, wij hebben alleen maar een paar grote, nieuwe, vrij schone, hoog rendement kolencentrales gesloten en vervangen door een heleboel kleine houtcentrales. Ik weet niet of dat nu zo verstandig of groen is. Maar gelukkig hoeven we dat niet uit Rusland te importeren.quote:Of het op dit moment slim is om kerncentrales te sluiten, is nog weer een andere discussie. Zolang ze aan de veiligheidsstandaarden voldoen, kan het best verstandig zijn om die voorlopig nog in werking te houden.
Maar die discussie moet je niet met mij voeren maar met Duitsland.
Er is niets magisch aan energieopslag, het werkt bewezen.quote:Op zondag 27 februari 2022 12:57 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dan zou ik wachten op fusiecentrales als ik jou was, ze beloven dat we die al over 20 jaar hebben.
Of misschien is het gewoon handiger om dingen gebruiken waarvan we weten dat ze werken en niet op een toekomstige, magische oplossing te wachten.
Ik ben sowieso niet voor biomassacentrales, hooguit 1 exemplaar dat draait op snoei- en afvalhout.quote:[..]
Ja, wij hebben alleen maar een paar grote, nieuwe, vrij schone, hoog rendement kolencentrales gesloten en vervangen door een heleboel kleine houtcentrales. Ik weet niet of dat nu zo verstandig of groen is. Maar gelukkig hoeven we dat niet uit Rusland te importeren.
Ok. Gaan we het zelf opslaan, of laten we dat aan het buitenland over? En als we het zelf op gaan slaan, hoeveel Lithium accu's hebben we dan nodig, hoeveel keer de jaarproductie van Lithium hebben we nodig om ze te maken en hoeveel keer moeten die accu's nog goedkoper worden voordat het goedkoper wordt dan kernenergie? Want stuwmeren gaan het in dit vlakke landje niet worden. Of misschien toch een toekomstige accu?quote:Op zondag 27 februari 2022 13:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er is niets magisch aan energieopslag, het werkt bewezen.
Alleen het opschalen zal nog minimaal 20 tot 30 jaar duren.
Er is op zich geen lithium tekort, wel een tekort aan winning maar dat is juist onderdeel van het opschalen.quote:Op zondag 27 februari 2022 13:18 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ok. Gaan we het zelf opslaan, of laten we dat aan het buitenland over? En als we het zelf op gaan slaan, hoeveel Lithium accu's hebben we dan nodig, hoeveel keer de jaarproductie van Lithium hebben we nodig om ze te maken en hoeveel keer moeten die accu's nog goedkoper worden voordat het goedkoper wordt dan kernenergie? Want stuwmeren gaan het in dit vlakke landje niet worden. Of misschien toch een toekomstige accu?
En dan is het maar de vraag wat onze buren gaan doen, want als die ook grote hoeveelheden lithium nodig hebben, wordt het duurder en gaat het langer duren.
Op welke zeldzame metalen doel je in LFP of Natrium-Ion accu's?quote:Ik heb trouwens begrepen, dat de zeldzame metalen een groter probleem zijn, maar dat is wat lastiger op te schalen omdat die dingen voornamelijk bijvangst zijn bij het produceren van andere metalen. Meestal is de hoeveelheid van zulke "rare Earth" materialen te klein om ze economisch te kunnen produceren, ook al brengen ze veel op. Ze komen dus voornamelijk uit China, die hebben veel mijnbouw en die zagen dat al een hele tijd aankomen en hebben daar flink in geïnvesteerd.
Achteraf kijk je de koe in z'n kont natuurlijkquote:Op zondag 27 februari 2022 13:32 schreef Dutch_view het volgende:
Jarenlang hebben we/ de EU de waarschuwingen van de Amerikanen in de wind geslagen. Maak je niet zo afhankelijk van Russisch gas. Nordstream 2 waren ze ook op tegen.
En ja natuurlijk ook in hun eigen belang, om ons meer LNG te verkopen.
Maar ze hebben toch wel gelijk gekregen, nu willen we versneld van Russisch gas af en zitten we met de gebakken peren.
Ja, we hebben genoeg, maar de ontginning is wel een probleem. Het is nog reactiever dan aluminium, dus de normale ontginning gaat zo: graaf een groot, ondiep gat, giet dat vol met zwavelzuur, laat het een tijdje trekken en haal dan via elektrolyse de metalen er uit.quote:Op zondag 27 februari 2022 13:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er is op zich geen lithium tekort, wel een tekort aan winning maar dat is juist onderdeel van het opschalen.
Er zijn heel veel verschillende lithium accu's dus dat verschilt. Maar je hebt het vooral nodig voor de motoren/generatoren en elektronica. Koper is ook een issue.quote:Op welke zeldzame metalen doel je in LFP of Natrium-Ion accu's?
200 nieuwe kerncentrales bouwen en voorzien van grondstoffen is ook niet bepaald een "walk in the park".quote:Op zondag 27 februari 2022 13:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, we hebben genoeg, maar de ontginning is wel een probleem. Het is nog reactiever dan aluminium, dus de normale ontginning gaat zo: graaf een groot, ondiep gat, giet dat vol met zwavelzuur, laat het een tijdje trekken en haal dan via elektrolyse de metalen er uit.
Dat is een ontwijkend antwoord, ik was namelijk heel specifiek.quote:Op zondag 27 februari 2022 13:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
Er zijn heel veel verschillende lithium accu's dus dat verschilt.
Je bent inderdaad heel specifiek. Voor Lithium accu's heb je voornamelijk Mangaan en Kobalt nodig. Ik heb het niet over Natrium-Ion accu's gehad, dat is een heel ander, experimenteel soort accu.quote:Op zondag 27 februari 2022 13:46 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dat is een ontwijkend antwoord, ik was namelijk heel specifiek.
Ik vroeg specifiek naar LFP (en Natrium-Ion) accu's, die heel succesvol ingezet worden voor energieopslag met een bovengemiddelde levensduur.
Welke zeldzame metalen zitten daarin?
Nogmaals:quote:Op zondag 27 februari 2022 14:00 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je bent inderdaad heel specifiek. Voor Lithium accu's heb je voornamelijk Mangaan en Kobalt nodig. Ik heb het niet over Natrium-Ion accu's gehad, dat is een heel ander, experimenteel soort accu.
Ik dacht, dat we geen experimentele dingen zouden gaan noemen? Zo heb ik er ook nog een heleboel. Waarom worden er bijvoorbeeld nog steeds geen brandstofcellen op grote schaal gebruikt voor de productie van elektriciteit van aardgas? Die dingen bestaan al heel lang en zijn ook al tientallen jaren in gebruik. De Space Shuttle had er een paar aan boord. Toyota heeft ook een paar waterstofauto's verkocht waar die in zaten. Maar ze kregen de productie van die dingen niet opgeschaald en ze zijn niet betrouwbaar. Het is nog steeds experimenteel.quote:Op zondag 27 februari 2022 14:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nogmaals:
Ik vroeg specifiek naar LFP (en Natrium-Ion) accu's, die heel succesvol ingezet worden voor energieopslag met een bovengemiddelde levensduur.
Welke zeldzame metalen zitten daarin?
Tesla heeft in 2020 voor 3 gigawatt uur aan powerwalls verkocht aan particulieren. Dat is inderdaad lang geen terra watt uur maar de gang zit er best wel in hoor.quote:Op zondag 27 februari 2022 15:19 schreef SymbolicFrank het volgende:
Maar dat wil niet zeggen, dat je die dingen even uitrolt voor de opslag van Terawatturen aan elektriciteit.
Mooi. Dus, als we overgaan op alleen zon en wind, hoeveel powerwalls hebben we dan nodig om 24/7 elektriciteit te hebben? Ik heb het de vorige keer voorgerekend (100% productie, volledige opslag, of 300% productie en 1/26e van de opslag), maar met beide scenario's waren jullie het niet eens.quote:Op zondag 27 februari 2022 15:45 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Tesla heeft in 2020 voor 3 gigawatt uur aan powerwalls verkocht aan particulieren. Dat is inderdaad lang geen terra watt uur maar de gang zit er best wel in hoor.
Wederom geef je blijk de vorige topics niet gelezen te hebben of niet begrepen te hebben. Alleen wind en zon is niet aan de orde. De opslag van energie is ook niet voor een heel jaar nodig. Bij de juiste mix en verdeling over minimaal Europa is er helemaal niet zoveel opslag nodig, in ieder geval niet voor langdurige periodes.quote:Op zondag 27 februari 2022 15:49 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Mooi. Dus, als we overgaan op alleen zon en wind, hoeveel powerwalls hebben we dan nodig om 24/7 elektriciteit te hebben? Ik heb het de vorige keer voorgerekend (100% productie, volledige opslag, of 300% productie en 1/26e van de opslag), maar met beide scenario's waren jullie het niet eens.
Dus, wat komt er dan nog naast die zon en wind? Een fantastische, toekomstige uitvinding? Hout-, kolen- en aardgascentrales? En waar gaan we de brandstof vandaan halen?quote:Op zondag 27 februari 2022 15:52 schreef qajariaq het volgende:
Wederom geef je blij de vorige topics niet gelezen te hebben want alleen wind en zon is niet aan de orde. De opslag van energie is ook niet voor een heel jaar nodig. Bij de juiste mix en verdeling over minimaal Europa is er helemaal niet zoveel opslag nodig, in ieder geval niet voor langdurige periodes.
Lees het topic eens terug. Dat is al tientallen keren naar voren gebracht. Ik blijf dat herhalen ook al weet ik dat je zit te trollen.quote:Op zondag 27 februari 2022 15:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dus, wat komt er dan nog naast die zon en wind?
Ja, dus zullen we een beetje ons best moeten doen. Het continu de aandacht proberen weg te halen van de echte discussie gaat daar niet aan helpen.quote:Een fantastische, toekomstige uitvinding? Hout-, kolen- en aardgascentrales? En waar gaan we de brandstof vandaan halen?
We hebben als land in 2017 in het Klimaatakkoord beloofd, dat we in 2050 geen CO2 meer produceren voor onze energievoorziening. En dat is dus niet alleen de elektriciteit voor de huishoudens, maar ook de industrie, het vervoer en de kasbouw. Alles.
Die zijn niet experimenteel.quote:Op zondag 27 februari 2022 15:19 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ik dacht, dat we geen experimentele dingen zouden gaan noemen?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dus stop met ontwijken.
Nogmaals:
Ik vroeg specifiek naar LFP (en Natrium-Ion) accu's, die heel succesvol ingezet worden voor energieopslag (en LFP ook in auto's en portable storage) met een bovengemiddelde levensduur.
Welke zeldzame metalen zitten daarin?
quote:Op zondag 27 februari 2022 16:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Beide accu's worden verkocht en in de praktijk ingezet.
LFP zelfs al in honderdduizenden auto's (diverse merken in China en inmiddels ook Tesla), portable storage en grid storage oplossingen.
Sterker nog, ik heb hier LFP accu's in huis:Ok. LFP accu's:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik vroeg specifiek naar LFP (en Natrium-Ion) accu's, die heel succesvol ingezet worden voor energieopslag (en auto's) met een bovengemiddelde levensduur.
Welke zeldzame metalen zitten daarin?
"The chief barrier to commercialization was its intrinsically low electrical conductivity. This problem was overcome by reducing the particle size, coating the LiFePO
4 particles with conductive materials such as carbon nanotubes,[15][16] or both. This approach was developed by Michel Armand and his coworkers.[17] Another approach by Yet Ming Chiang's group consisted of doping[13] LFP with cations of materials such as aluminium, niobium, and zirconium."
Volgens de Wikipedia. Dus, nanotubes (dat zijn geen zeldzame metalen maar wel heel moeilijk te maken) of Niobium en Zirkonium. Ik heb geen idee wat Tesla er in stopt.
Natrium-Ion accu's:
"As of 2020, sodium ion batteries have very little share of the battery market. The technology is unmentioned in a United States Energy Information Administration report on battery storage technologies.[3] No electric vehicles use sodium ion batteries. Challenges to adoption include low energy density and a limited number of charge-discharge cycles.[4]"
Volgens de Wikipedia. Dat klinkt heel experimenteel. Ja, je kunt ze kopen. Ze zijn wel groot en duur en ik vraag me af hoe ze kunnen garanderen dat die dingen 15+ jaar meegaan, als ze nog maar een paar jaar bestaan. Dat hopen ze.
Maar het is een beetje flauw om te zeggen dat het neerzetten van al die batterijen geen enkel probleem is, omdat er een paar varianten bestaan waar geen zeldzame metalen in zitten en dan heel de rest van het argument te negeren. En zonder goede magneten ga je niet veel windturbines maken.
Tesla stopt er niets in, die koopt ze momenteel nog bij CATL in China.quote:Op zondag 27 februari 2022 16:26 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ok. LFP accu's:
"The chief barrier to commercialization was its intrinsically low electrical conductivity. This problem was overcome by reducing the particle size, coating the LiFePO
4 particles with conductive materials such as carbon nanotubes,[15][16] or both. This approach was developed by Michel Armand and his coworkers.[17] Another approach by Yet Ming Chiang's group consisted of doping[13] LFP with cations of materials such as aluminium, niobium, and zirconium."
Volgens de Wikipedia. Dus, nanotubes (dat zijn geen zeldzame metalen maar wel heel moeilijk te maken) of Niobium en Zirkonium. Ik heb geen idee wat Tesla er in stopt.
LFP is een prima kandidaat voor energy storage, geen kobalt of andere zeldzame metalen nodig, goedkoop te produceren inmiddels.quote:Natrium-Ion accu's:
"As of 2020, sodium ion batteries have very little share of the battery market. The technology is unmentioned in a United States Energy Information Administration report on battery storage technologies.[3] No electric vehicles use sodium ion batteries. Challenges to adoption include low energy density and a limited number of charge-discharge cycles.[4]"
Volgens de Wikipedia. Dat klinkt heel experimenteel. Ja, je kunt ze kopen. Ze zijn wel groot en duur en ik vraag me af hoe ze kunnen garanderen dat die dingen 15+ jaar meegaan, als ze nog maar een paar jaar bestaan. Dat hopen ze.
Maar het is een beetje flauw om te zeggen dat het neerzetten van al die batterijen geen enkel probleem is, omdat er een paar varianten bestaan waar geen zeldzame metalen in zitten en dan heel de rest van het argument te negeren. En zonder goede magneten ga je niet veel windturbines maken.
Ok. Ik denk niet, dat ik nog op jouw posts ga reageren. Je schuift altijd alles opzij als onzin en schetst dan het beeld dat jij in je hoofd hebt zitten, zonder dat ooit met feiten te onderbouwen. Want ja, als jij dat zo voor je ziet, dan gaat dat zo gebeuren...quote:Op zondag 27 februari 2022 15:59 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Lees het topic eens terug. Dat is al tientallen keren naar voren gebracht. Ik blijf dat herhalen ook al weet ik dat je zit te trollen.
[..]
Ja, dus zullen we een beetje ons best moeten doen. Het continu de aandacht proberen weg te halen van de echte discussie gaat daar niet aan helpen.
Mooi! Prachtig! Hoeveel hebben we er nodig, hoe snel kunnen we die produceren en hoeveel gaat dat kosten?quote:Op zondag 27 februari 2022 16:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
LFP is een prima kandidaat voor energy storage, geen kobalt of andere zeldzame metalen nodig, goedkoop te produceren inmiddels.
Zoals gezegd, het opschalen zal ongeveer 20 tot 30 jaar duren, niet veel langer dan de bouwtijd van een moderne kerncentrale.quote:Op zondag 27 februari 2022 16:39 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Mooi! Prachtig! Hoeveel hebben we er nodig, hoe snel kunnen we die produceren en hoeveel gaat dat kosten?
Ok, je gaat er dus geen antwoord op geven. "Het komt allemaal goed en het duurt maar 20 tot 30 jaar. En ja, hoe we dat allemaal gaan doen, dat weten we natuurlijk niet. Afwachten."quote:Op zondag 27 februari 2022 16:40 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Zoals gezegd, het opschalen zal ongeveer 20 tot 30 jaar duren, niet veel langer dan de bouwtijd van een moderne kerncentrale.
Als je had opgelet had je dat al kunnen lezen.
Iets met een pot en een ketel of als je dat liever hebt een balk en een splinter.quote:Op zondag 27 februari 2022 16:37 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ok. Ik denk niet, dat ik nog op jouw posts ga reageren. Je schuift altijd alles opzij als onzin en schetst dan het beeld dat jij in je hoofd hebt zitten, zonder dat ooit met feiten te onderbouwen. Want ja, als jij dat zo voor je ziet, dan gaat dat zo gebeuren...
Als je iets graag wilt, dan betekent dat niet automatisch dat het ook gaat gebeuren, of zelfs maar dat het mogelijk is. En als ik dan wel met feiten kom en dingen voorreken, dan heb ik er niets van begrepen en zit ik te trollen?
Hier bevestig je wel heel erg mee wat ik bedoel.quote:Op zondag 27 februari 2022 16:42 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ok, je gaat er dus geen antwoord op geven.
wat is jouw antwoord dan?quote:Op zondag 27 februari 2022 16:42 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ok, je gaat er dus geen antwoord op geven. "Het komt allemaal goed en het duurt maar 20 tot 30 jaar. En ja, hoe we dat allemaal gaan doen, dat weten we natuurlijk niet. Afwachten."
het antwoord past niet in zijn straatje. Een bekend fenomeem is om het dan maar te negeren of als nepnieuws te bestempelen Dat hoort bij deze tijd en is zeer succesvol. Het verandert echter niks aan de situatie.quote:Op zondag 27 februari 2022 17:00 schreef qajariaq het volgende:
Hier bevestig je wel heel erg mee wat ik bedoel.
Je had het al drie keer kunnen lezen maar je claimt geen antwoord te krijgen.
Als je geen trol bent dan mag je wel iets aan begrijpend lezen gaan doen.
Dat we snel moeten beginnen met het bouwen van een heleboel kerncentrales. Wij hebben er in 2050 zo'n 15-20 nodig (afhankelijk van het model en de beschikbare hoeveelheid koelwater op die locatie).quote:
Na de eerste regel gestopt omdat ik als antwoord geef: gelukkig heb jij het niet voor het zeggen. Meer dan dat kan ik er niet vuil aan maken.quote:Op zondag 27 februari 2022 18:09 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dat we snel moeten beginnen met het bouwen van een heleboel kerncentrales. Wij hebben er in 2050 zo'n 15-20 nodig (afhankelijk van het model en de beschikbare hoeveelheid koelwater op die locatie).
Daar de hoeveelheid mensen die nog weten hoe dat moet ondertussen nog maar klein is en de wetten die dat moeten regelen ondertussen 60 jaar oud zijn, moeten we daar snel mee beginnen, op EU niveau. Maak een standaardmodel kerncentrale (de meest moderne Franse, als we de Duitsers daarin mee krijgen), pas daar de wetten en de voorschriften op aan, maak het financieel aantrekkelijk om daar geld voor te lenen en geef garanties dat als de centrale binnen 30 jaar dicht moet, de eigenaar het verschil in inkomsten vergoed krijgt.
En alle mensen die het er niet mee eens zijn doorverwijzen naar Brussel.
Hoe wil je het dan doen? Geen kernenergie, maar ook geen fossiele brandstoffen? Ja, dat willen heel veel mensen. En, waar een wil is, is een weg, nietwaar? Wat valt er dan verder nog over te zeggen? Dat het ook moet werken? Natuurlijk gaat het werken!quote:Op zondag 27 februari 2022 18:11 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Na de eerste regel gestopt omdat ik als antwoord geef: gelukkig heb jij het niet voor het zeggen. Meer dan dat kan ik er niet vuil aan maken.
ik heb er geen antwoord op, de wereld is namelijk te laat om er iets aan te doen.quote:Op zondag 27 februari 2022 18:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Hoe wil je het dan doen? Geen kernenergie, maar ook geen fossiele brandstoffen? Ja, dat willen heel veel mensen. En, waar een wil is, is een weg, nietwaar? Wat valt er dan verder nog over te zeggen? Dat het ook moet werken? Natuurlijk gaat het werken!
Meer onderbouwing is toch niet nodig? Je moet er gewoon in geloven.
Hij heeft wel gelijk..quote:Op zondag 27 februari 2022 18:11 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Na de eerste regel gestopt omdat ik als antwoord geef: gelukkig heb jij het niet voor het zeggen. Meer dan dat kan ik er niet vuil aan maken.
dat zou kunnen, maar niet realistisch... ik heb ook een heleboel ideeen die gewoon kloppen, maar niet realistisch zijn.quote:
Het hoog vermogen stroomnet, de lange afstanden moet zondermeer verbeterd worden maar dat is min of meer onafhankelijk van de stroombron.quote:Op zondag 27 februari 2022 18:13 schreef SymbolicFrank het volgende:
Wat hier trouwens aan beide kanten genegeerd wordt is, dat CO2 vrij eigenlijk betekent: volledig elektrisch. We moeten ons stroomnet dus ook heel snel drastisch verbeteren. Dat gaat ook weer overheidsingrijpen vereisen, want dat brengt op korte termijn geen geld in het laatje. En dat wordt duurder dan de kerncentrales of accu's.
Een enorme berg met water tussen dijkjes midden in het land lijkt me niet zo'n goed idee eigenlijk. Dat plan van dat gat in zee is in dat opzicht een stuk veiliger.quote:Op maandag 28 februari 2022 06:33 schreef raptorix het volgende:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Lievense
Dit zou voor Nederland een mooi alternatief zijn om energie op te slaan.
Het is het duidelijk wel het enige gereedschap in je gereedschapskist.quote:Op maandag 28 februari 2022 10:53 schreef Alpha0 het volgende:
Grens dichtgooien voor nieuwe Nederlanders al geopperd als oplossing voor ons energieprobleem? 1 miljoen mensen is immers gewoon 1 electriciteitscentrale.
Hij heeft ergens wel een beetje gelijk. De bedrijvigheid is hier enorm gegroeid, waardoor mensen niet meer rustig en ongestoord, dus zonder de stem te moeten verheffen een praatje kunnen maken.quote:Op maandag 28 februari 2022 11:14 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is het duidelijk wel het enige gereedschap in je gereedschapskist.
-> Onderwijs: minder buitenlanders
-> Zorg: minder buitenlanders
-> Energiecrisis: minder buitenlanders
-> Random onderwerp: minder buitenlanders
En wat heeft dat met dit topic te maken?quote:Op maandag 28 februari 2022 19:54 schreef torentje het volgende:
[..]
Hij heeft ergens wel een beetje gelijk. De bedrijvigheid is hier enorm gegroeid, waardoor mensen niet meer rustig en ongestoord, dus zonder de stem te moeten verheffen een praatje kunnen maken.
Eigenlijk niets.quote:Op maandag 28 februari 2022 20:56 schreef qajariaq het volgende:
[..]
En wat heeft dat met dit topic te maken?
Vandaag 198 euro zelfs.quote:Op woensdag 2 maart 2022 11:37 schreef skrn het volgende:
Vandaag eventjes de 190 euro / MWh aangetikt.
neequote:Op donderdag 3 maart 2022 18:17 schreef BMW1993 het volgende:
Ik moet volgende maand een nieuw jaar contract afsluiten, ik vrees het ergste....
Denken jullie dat het in april weer op het oude niveau ligt van vorig jaar?
Zeker nietquote:Op donderdag 3 maart 2022 18:17 schreef BMW1993 het volgende:
Denken jullie dat het in april weer op het oude niveau ligt van vorig jaar?
nee absoluut niet. En die prijs gaan we heel 2022 niet halen, ook niet als het conflict met Rusland vanaf morgen opgelost is (of niet had plaatsgevonden).quote:Op donderdag 3 maart 2022 18:17 schreef BMW1993 het volgende:
Ik moet volgende maand een nieuw jaar contract afsluiten, ik vrees het ergste....
Denken jullie dat het in april weer op het oude niveau ligt van vorig jaar?
Nee, nu wordt het op de oorlog gegooid met Rusland en dat gaat nog wel een tijd duren.quote:Op donderdag 3 maart 2022 18:17 schreef BMW1993 het volgende:
Ik moet volgende maand een nieuw jaar contract afsluiten, ik vrees het ergste....
Denken jullie dat het in april weer op het oude niveau ligt van vorig jaar?
Ik zit sinds 21/2/22 variabel. Ik ben echt benieuwd waar dit eindigt. Ik heb bewust niets afgesloten vlak voor de 21ste, ik dat dacht het wel zou settelen. Door Vlad kan ik straks mijn energierekening niet meer betalenquote:Op donderdag 3 maart 2022 18:17 schreef BMW1993 het volgende:
Ik moet volgende maand een nieuw jaar contract afsluiten, ik vrees het ergste....
Denken jullie dat het in april weer op het oude niveau ligt van vorig jaar?
Dat is oprecht zuur. Stook je nog op het oude niveau of heb je nu de verwarming een graadje lager?quote:Op donderdag 3 maart 2022 19:59 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik zit sinds 21/2/22 variabel. Ik ben echt benieuwd waar dit eindigt. Ik heb bewust niets afgesloten vlak voor de 21ste, ik dat dacht het wel zou settelen. Door Vlad kan ik straks mijn energierekening niet meer betalen
Ik stook nu wel bewust minder ja. Gelukkig gaan we de lente tegemoet. Maar ik had echt de hoop dat het wat beter zou worden met de prijzen. Gaat ie 4 dagen nadat ik variabel zit, een oorlog startenquote:Op donderdag 3 maart 2022 20:07 schreef BMW1993 het volgende:
[..]
Dat is oprecht zuur. Stook je nog op het oude niveau of heb je nu de verwarming een graadje lager?
Ook buiten de gasrekening gaat alles duurder worden door de hoge benzine en gasprijzen..
Het gaat een duur jaar worden..
dat is wel heel erg weinig...quote:Op donderdag 3 maart 2022 20:09 schreef onlogisch het volgende:
In mijn contract betaalde ik ¤0.87 cent.
Welkom bij teamvariabel maatquote:Op donderdag 3 maart 2022 20:09 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik stook nu wel bewust minder ja. Gelukkig gaan we de lente tegemoet. Maar ik had echt de hoop dat het wat beter zou worden met de prijzen. Gaat ie 4 dagen nadat ik variabel zit, een oorlog starten
Volgens mij is de prijs nu zo'n ¤2.40 per kuub. In mijn contract betaalde ik ¤0.87 cent.
Ronduit waardeloos
Als je even de moeite neemt om te zien wat het aandeel groen stroom is in NL dan verklaart dat een hoop. Puur als je naar stroom kijkt is nu ongeveer 1/3 groen maar naast stroom gebruiken we ook gas en dat is nooit groen. We hebben dus nog even te gaan voor we kunnen leven van de wind en de zon.quote:Op donderdag 3 maart 2022 21:30 schreef halfway het volgende:
Het is werkelijk de grootste bullshit die er op dit moment gaande is, mijn Kwh's die over zijn worden voor veel geld rechtstreeks verkocht aan mijn buurman
En zo zijn er duizenden panelen en honderden windmolens waar de productiekosten hetzelfde zijn als 5 jaar geleden.
Niet alleen door Vlad, vooral ook omdat Nederland toen het goedkoop was, amper gas heeft ingekocht.quote:Op donderdag 3 maart 2022 19:59 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik zit sinds 21/2/22 variabel. Ik ben echt benieuwd waar dit eindigt. Ik heb bewust niets afgesloten vlak voor de 21ste, ik dat dacht het wel zou settelen. Door Vlad kan ik straks mijn energierekening niet meer betalen
Nee. Komende jaar nietquote:Op donderdag 3 maart 2022 18:17 schreef BMW1993 het volgende:
Ik moet volgende maand een nieuw jaar contract afsluiten, ik vrees het ergste....
Denken jullie dat het in april weer op het oude niveau ligt van vorig jaar?
Klopt het beste kan je 2 netwerken met 2 kabels aanleggen naar elk huis. Namelijk 1 voor gasgestookte opgewekte stroom en 1 met groenopgewerkte stroom. Dan wordt alles namelijk goedkoper.quote:Op donderdag 3 maart 2022 21:30 schreef halfway het volgende:
Het is werkelijk de grootste bullshit die er op dit moment gaande is, mijn Kwh's die over zijn worden voor veel geld rechtstreeks verkocht aan mijn buurman
En zo zijn er duizenden panelen en honderden windmolens waar de productiekosten hetzelfde zijn als 5 jaar geleden.
Omdat de bedrijfjes die de risico's van langlopende klanten-contracten niet goed hadden afgedekt met langlopende inkoop-contracten inmiddels omgevallen zijn.quote:Op vrijdag 4 maart 2022 17:20 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Hoe kan het dat er de vorige keer allemaal energiebedrijfjes omvielen (bij een veel lagere prijs dan nu) maar nu hoor je er niets over?
Volgens mij heeft het ACM de vergunningen van de zwakste bedrijven ingetrokken, voordat ze omvielen.quote:Op vrijdag 4 maart 2022 17:20 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Hoe kan het dat er de vorige keer allemaal energiebedrijfjes omvielen (bij een veel lagere prijs dan nu) maar nu hoor je er niets over?
Piek was bijna ¤211!quote:
En als ze de benzine om op hun werk te komen niet meer kunnen betalen is het aantrekkelijker om in de bijstand te zitten.quote:Op vrijdag 4 maart 2022 17:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er moet wel echt iets gaan gebeuren voor de minder kapitaalkrachtigen in Nederland, hoor links en rechts al bedragen van ¤350 tot ¤400 voorschot voorbij komen voor mensen die ¤1100 inkomen hebben, dat gaat niet heel lang goed.
De ellende is dat mensen met het laagste inkomen vaak ook in de oudste, slecht geïsoleerde woningen zitten...
Wat stel je voor?quote:Op vrijdag 4 maart 2022 17:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er moet wel echt iets gaan gebeuren voor de minder kapitaalkrachtigen in Nederland, hoor links en rechts al bedragen van ¤350 tot ¤400 voorschot voorbij komen voor mensen die ¤1100 inkomen hebben, dat gaat niet heel lang goed.
De ellende is dat mensen met het laagste inkomen vaak ook in de oudste, slecht geïsoleerde woningen zitten...
Hear hear!quote:Groningen - De gaswinning in Groningen verhogen om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Een meerderheid van de Groningers is voor het verder opendraaien van de gaskraan. Mensen uit het aardbevingsgebied zijn daar zelfs nog iets meer toe bereid dan mensen buiten het bevingsgebied.Ⓒ Enigma Research
Dat komt naar voren uit een representatieve enquête onder inwoners van de provincie Groningen die is uitgevoerd door Enigma Research in opdracht van Dagblad van het Noorden. Een groot deel van de Groningse respondenten (83 procent) vindt dat Nederland moet stoppen met de import van Russisch gas.
Bijna twee op de drie Groningers (61 procent) is voor het opendraaien van de gaskraan in Groningen.
Tekst gaat door onder de afbeeldingⒸ Enigma Research
Groningers die zelf in het aardbevingsgebied wonen zijn nog vaker uitgesproken voorstander van de hervatting van de gaswinning dan provinciegenoten die buiten het bevingsgebied wonen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft altijd gezegd dat de gaswinning tot maximaal 12 miljard kuub relatief veilig kan als alle huizen in Groningen versterkt zijn. Dat is op dit moment nog niet zo. SodM vindt vooralsnog dat de winning zo snel mogelijk naar nul moet.
Nood breekt wet
Nederland haalt ongeveer 17 miljard kuub uit Rusland dat vorige week Oekraïne binnenviel. De roep om te stoppen met de gas-import uit dat land wordt steeds luider. En daarmee klinkt ook steeds vaker de suggestie om de gaskraan van Groningen weer open te draaien. Onder meer hoogleraar energietechnologie David Smeulders (TU Eindhoven) stelde dat, door de hoge gasprijzen, het kabinet zou moeten heroverwegen om Groningen weer open te draaien.
Veel inwoners van de provincie Groningen laten blijkens deze enquête weten dat ze solidair zijn vanwege de oorlog. Nood breekt wet.
Het overgrote deel van de Groningers (bijna negen op de tien) vindt wel dat de opbrengsten dan ten goede moeten komen aan Groningen. Dat geld zou dan in een fonds moeten waarmee Groningen zelf het herstel van de aardbevingsschade kan regelen.
Tekst gaat door onder de afbeeldingⒸ Enigma Research
Bijna 30 procent is tegen: ’pure fantasie’
Uit de enquête blijkt dat zeker niet iedereen hier warm voor loopt: 28 procent van de ondervraagden is tegen het opendraaien van de gaskraan. Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) liet afgelopen week al weten hier niets voor te voelen en betitelde het als ’pure fantasie’. Volgens de GBB wordt de crisis te simpel voorgesteld en is er geen sprake van een financieel, maar een veiligheidsprobleem in Groningen.
Het kabinet heeft tot nu toe gezegd dat alleen in uiterste noodzaak terug te willen grijpen op Gronings gas. De Tweede Kamer houdt komende woensdag een rondetafelgesprek over Russisch gas.
© https://www.telegraaf.nl/(...)usland-te-dwarsbomen
Je onderschat een beetje de stress en ellende die Groningers hebben ervaren.quote:Op vrijdag 4 maart 2022 23:38 schreef Scjvb het volgende:
Inwoners aardbevingsgebied Groningen: gaskraan open om Poetin en Rusland te dwarsbomen
[..]
Hear hear!
Wel, dat is een flinke ommezwaai. Mooi! Prima om in Randstedelijke kringen te mogen vernemen dat de Groningers voor het grootste percentage eensgezind zijn door de oorlog in Oekraïne en hun afkeer jegens Putin, met als gevolg dat Russische gaslevering middels Gazprom haast tot nul gereduceerd is.
Derhalve een verstandige keuze!
Echter de wens van de Groningers dat de opbrengsten ten goede zouden moeten komen voor de bevingsschade is gezien de ontstane impasse op gebied van levering niet wenselijk.
Mogelijk kan er een kleinigheid voor hen worden gereserveerd als de financiële mogelijkheid er is, maar de échte schadeafhandeling wordt al op verschillende andere manieren geregeld.
Derhalve vloeien de opbrengsten in de schatkist ten behoeve van belangrijkere zaken, en vooral nu het alle hens aan dek wordt met torenhoog groeiende olie en gasprijzen.
Scjvb
Als je Nederland als een geïsoleerd eiland ziet.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 13:01 schreef raptorix het volgende:
Een heel goed artikel waarom we niet versnelt van het gas af moeten: https://www.wyniasweek.nl(...)helemaal-niet-nodig/
Ik weet dat de analyse niet waterdicht is, maar sowieso is het bij dit soort analyses vrij lastig om zaken goed te berekenen. Persoonlijk ben ik trouwens van mening dat dure energie het probleem deels oplost, laat mensen maar vaker het OV pakken, hun huis eindelijk eens isoleren en bovenal die thermostaat niet eens zo belachelijk hoog zetten, ik kom soms bij mensen thuis die gewoon de hele dag op 24 graden stoken, je kan er nog net geen bloemen kwekenquote:Op zaterdag 5 maart 2022 14:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je Nederland als een geïsoleerd eiland ziet.
Lijkt een hoax. Tenzij iemand die ''plantjes'' kweekt en niet illegaal aftapt.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 14:47 schreef Toine51 het volgende:
Net gehoord dat iemand uit het dorp in een vrijstaand huis bijna ¤1000 moet betalen p/m aan gas en stroom.
Hoe dan?
Nou, ik ken iemand en die betaalt nu ¤750. Dus geen hoax.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 15:25 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Lijkt een hoax. Tenzij iemand die ''plantjes'' kweekt en niet illegaal aftapt.
Die hadden al voordat de energie duur was een relatief hoge energie rekening. Is er toentertijd door de gene die jij kent ingezet op verduurzaming (indien dat mogelijk was / koopwoning)?quote:Op zaterdag 5 maart 2022 15:55 schreef Toine51 het volgende:
[..]
Nou, ik ken iemand en die betaalt nu ¤750. Dus geen hoax.
Klopt, betaalden toen al veel. Geen oud huis, maar verder niks bijzonders. Ja, groot en vrijstaandquote:Op zaterdag 5 maart 2022 16:40 schreef ArnoldG0342 het volgende:
[..]
Die hadden al voordat de energie duur was een relatief hoge energie rekening. Is er toentertijd door de gene die jij kent ingezet op verduurzaming (indien dat mogelijk was / koopwoning)?
Gewoon, door in een energievretend huis te wonen en daar waarschijnlijk al jarenlang de kop voor in het zand te steken omdat energie lange tijd relatief goedkoop was.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 14:47 schreef Toine51 het volgende:
Net gehoord dat iemand uit het dorp in een vrijstaand huis bijna ¤1000 moet betalen p/m aan gas en stroom.
Hoe dan?
Waarom lijkt dat een Hoax? Genoeg mensen met oude huizen die nooit iets aan isolatie gedaan hebben en die daarmee gewend waren aan 250-300 euro of meer aan energiekosten bij de oude tarieven. Als dan de energieprijzen 3 tot 5 keer zo hoog worden, is een energierekening van 1000+ euro per maand het resultaat.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 15:25 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Lijkt een hoax. Tenzij iemand die ''plantjes'' kweekt en niet illegaal aftapt.
Als de energieprijzen 3x zo hoog worden dan wordt je energierekening niet 3x zo duur hoor.quote:Op zondag 6 maart 2022 09:21 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Waarom lijkt dat een Hoax? Genoeg mensen met oude huizen die nooit iets aan isolatie gedaan hebben en die daarmee gewend waren aan 250-300 euro of meer aan energiekosten bij de oude tarieven. Als dan de energieprijzen 3 tot 5 keer zo hoog worden, is een energierekening van 1000+ euro per maand het resultaat.
Misschien dat die mensen nu eindelijk wakker worden...
Ik heb nu zonnepanelen, maar als ik geen zonnepanelen zou hebben, en ik zou nu moeten overstappen:quote:Op zaterdag 5 maart 2022 15:55 schreef Toine51 het volgende:
[..]
Nou, ik ken iemand en die betaalt nu ¤750. Dus geen hoax.
als wij geen PV installatie zouden hebben en nu moeten afsluiten dan zouden wij per maand 1202 euro pm betalen.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 15:25 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Lijkt een hoax. Tenzij iemand die ''plantjes'' kweekt en niet illegaal aftapt.
Ja, dat loont zeker, de lage rente weegt niet op tegen de besparingen.quote:Op zondag 6 maart 2022 12:08 schreef skrn het volgende:
Mijn contract loopt pas volgend jaar zee af, maar als tarieven gelijk zijn, dan loont het gewoon om meteen 20k te lenen en radicale maatregelen te nemen.
momenteel worden mijn/onze panelen aangeslotenquote:Op zondag 6 maart 2022 12:17 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, dat loont zeker, de lage rente weegt niet op tegen de besparingen.
https://www.energiebespaarlening.nl/
Het enige is dat half Nederland hetzelfde idee heeft nu en er geen installateur of isolatiebedrijf nog tijd heeft.
Je zou je zelfs zorgen moeten maken over een bedrijf als het wel snel tijd heeft
Ik weet niet wat je gebruik is natuurlijk maar er zit bij de meeste leveranciers een limiet op wat je kan terugleveren.quote:Op zondag 6 maart 2022 12:53 schreef fubaaar22 het volgende:
[..]
momenteel worden mijn/onze panelen aangesloten
ik had nog veel spaargeld over dus 28 x385 wp panelen + solaredge omvormer.
totale kosten 9k maar daar gaat 21% af: 7.438 euro.
effectief moet het 9000 kwh pj opleveren.
stel ik hanteer een tarief van 30 cent dan moet ik 24.793 kwh opwekken.
Binnen 3 jaar heb ik mijn investering terug
dat vebruiken we nu zelf.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:01 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik weet niet wat je gebruik is natuurlijk maar er zit bij de meeste leveranciers een limiet op wat je kan terugleveren.
Kom je daarboven, zakt het hard.
Maar wss heb je dat uitgezocht.
Sterker nog, dat is het doel. You will own nothing and be happy.quote:Op zaterdag 19 februari 2022 17:08 schreef DarkwingDuck het volgende:
[ twitter ]
Na de schokkende uitspraken van minister van financiën Kaag nu ook de stemming. Het interesseert onze regering geen ene flikker dat er burgers klem komen te zitten.
Het was ook wel een hele zwakke motie, zonder enig concreet voorstel en dan is het niet verwonderlijk dat het weggestemd wordt.quote:Op zondag 6 maart 2022 15:55 schreef FLATTTENtheCURVE het volgende:
[..]
Sterker nog, dat is het doel. You will own nothing and be happy.
Alsof het alleen om deze motie gaat.quote:Op zondag 6 maart 2022 15:59 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het was ook wel een hele zwakke motie, zonder enig concreet voorstel en dan is het niet verwonderlijk dat het weggestemd wordt.
Dat noemen ze een "zelf pro-motie", dan kan je op Twitter laten zien dat men niets wil doen aan energiearmoede maar in de praktijk deugde de motie zelf niet.
Waarom? Je hebt een inkomen waar de belastingdienst vanuit gaat. Dat is het maatwerk wat je zoekt en wat al jaren wordt gebruikt om maatwerk te leverenquote:Op zaterdag 19 februari 2022 18:16 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Maatwerk lijkt me nog al onmogelijk in dit scenario
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |