Super, dank je wel!quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
@:whiskers2009, hier is het topic hoor!
Wij zullen traditiegetrouw weer een dag of 5 kerst vieren. Er is een globaal plan:
- Fonduen bij schoonmoeder
- Samen gourmetten
- Mexicaanse kaasfondue
- Afhalen bij een restaurant
- Shortribs met harissa van de bbq van Ottolenghi
Er is nog geen echt plan. Een soort van queso fundido maar dan meer fonduig dan dippig. Ofzo. Weet ik veel.quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:55 schreef Lonaa het volgende:
Nou, ik moet/ga eerste kerstdag gourmetten.
Tweede kerstdag zijn we thuis met 1 of 2 vrienden. Ik denk dat het thema "kaas" wordt dus ik ben wel geintreseerd in de Mexicaanse kaasfondue die @:Lucky_Strike noemt.
Nog enige mogelijkheid om er een wat meer culinaire twist aan te geven?quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:55 schreef Lonaa het volgende:
Nou, ik moet/ga eerste kerstdag gourmetten.
Wil van de week wel even in mijn Mexicaanse kookboek kijken, daar staat een kaasfondue in.quote:Tweede kerstdag zijn we thuis met 1 of 2 vrienden. Ik denk dat het thema "kaas" wordt dus ik ben wel geintreseerd in de Mexicaanse kaasfondue die @:Lucky_Strike noemt.
Ja, nee, de gourmet is bij m'n zusje en het is al een heel ding dat ze het uberhaupt organiseert, gezien het kookwonder dat ze is.quote:Op zondag 28 november 2021 12:15 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Nog enige mogelijkheid om er een wat meer culinaire twist aan te geven?
[..]
Wil van de week wel even in mijn Mexicaanse kookboek kijken, daar staat een kaasfondue in.
Hier ligt nog niks vast qua Kerst, zie wel hoe het loopt.
Al wel wat dingen op mijn shortlist staan.
quote:Op zondag 28 november 2021 13:15 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ja, nee, de gourmet is bij m'n zusje en het is al een heel ding dat ze het uberhaupt organiseert, gezien het kookwonder dat ze is.
quote:Maar is oke, ik maak dat wel goed op Tweede Kerstdag en tussen kerst en O&N.
quote:Ben wel benieuwd naar je Mexicaanse kaasfondue-recept!
Dat is het dus juist....beide kerstdagen eet ik elders. Eerste kerstdag gourmetten bij mijn zus, tweede kerstdag bij schoonzus. Misschien dat ik nagerecht verzorg, maar nog niet zeker...dan zou ik voor een grand dessert gaan: Brownies/caramel/zeezoutquote:Op maandag 6 december 2021 19:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
Hebben jullie al uitgewerkte plannen? @:Lucky_Strike @:Loona @:Sarabi @:AgnesGru @:qajariaq
Ben ook benieuwd naar de kerstmenu-plannen van @:minilot aangezien zij echt legendarische recepten geeft gepost in deze reeks
Ook wel eens lekker! Maar over kerstmenu's nadenken is dan inderdaad niet aan de ordequote:Op maandag 6 december 2021 19:49 schreef Yinny het volgende:
[..]
Dat is het dus juist....beide kerstdagen eet ik elders. Eerste kerstdag gourmetten bij mijn zus, tweede kerstdag bij schoonzus. Misschien dat ik nagerecht verzorg, maar nog niet zeker...dan zou ik voor een grand dessert gaan: Brownies/caramel/zeezout
Pannacotta met cranberrys
Gemberkoekmannetje
Puntje citroencheesecake
Mini apple crumble
Ja daar moet ik nog even over nadenken. Sowieso over dat hele kerstmenu aangezien het hier thuis isquote:Op maandag 6 december 2021 19:15 schreef Whiskers2009 het volgende:
En wellicht zijn vegetarische/veganistische recepten ook wel supertof als inspiratie @:Tele6 @:Candaasje @:yinny
Of recepten voor toffe kerstbaksels @:Goitske
Nee, ik weet het nog steeds nietquote:Op maandag 6 december 2021 19:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
Hebben jullie al uitgewerkte plannen? @:Lucky_Strike @:Loona @:Sarabi @:AgnesGru @:qajariaq
Ben ook benieuwd naar de kerstmenu-plannen van @:minilot aangezien zij echt legendarische recepten geeft gepost in deze reeks
Zoals het er nu uitziet:quote:Op maandag 6 december 2021 19:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
Hebben jullie al uitgewerkte plannen? @:Lucky_Strike @:Loona @:Sarabi @:AgnesGru @:qajariaq
Ben ook benieuwd naar de kerstmenu-plannen van @:minilot aangezien zij echt legendarische recepten geeft gepost in deze reeks
Carpaccio?quote:Op dinsdag 7 december 2021 12:53 schreef anndb het volgende:
Gaat hier een saaie kerst worden, normaal gaan we altijd uit eten. Nu is het twee dagen (schoon)familie, eerste dag mijn ouders en waar we normaal uit eten gaan kan dat nu dus niet met de familie vanwege een deel sluitingstijden en een deel dat de helft zich niet wil laten vaccineren. Dus dan halen we chinees gezien ook nog eens een deel bijna niets lust.
Tweede kerstdag schoonfamilie, zelfde verhaal maar dan maken die zelf wat.
Al met al niet veel dus. Ik wil wel zelf nog wat hapjes maken voor de eerste kerstdag, denk aan gravad lax, iemand nog een idee voor iets met vlees? Heb vorig jaar vitello tonato gemaakt al.
Ik heb inmiddels iets concretere plannen voor 2 dagen. Iets. Het hangt af van welke groenten ik volgende week in een groentepakket krijg.quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
@:whiskers2009, hier is het topic hoor!
Wij zullen traditiegetrouw weer een dag of 5 kerst vieren. Er is een globaal plan:
- Fonduen bij schoonmoeder
- Samen gourmetten
- Mexicaanse kaasfondue
- Afhalen bij een restaurant
- Shortribs met harissa van de bbq van Ottolenghi
Wat leuk, zo'n landenthema Klinkt lekker ook allemaal.quote:Op woensdag 8 december 2021 21:10 schreef Aoibhin het volgende:
Wij vieren gewoon net als elk jaar met het gezin thuis op een van de kerstdagen. We hebben verder geen verdere familie waar we kerst mee vieren en gaan niet elke dag uitgebreid kokkerellen (we willen ook gewoon luieren en films kijken enzo) dus we kijken nog even wat we de andere dagen doen; geen diner, niet teveel moeite, maar wel iets feestelijks. En er rekening mee houdend dat we op beide kerstdagen ook een uitgebreid kerstontbijt houden. Wat betreft het ontbijt en de andere kerstdagen; wordt vervolgd
Voor het jaarlijkse diner hebben we elk jaar een bepaald land of bepaalde keuken waar we het diner op baseren. We hebben al Russisch, Zweeds, Engels, Schots, Iers, Nederlands, Italiaans, Joods, Indonesisch (rijsttafel) en Amerikaans gehad. Dit jaar wordt het Indiaas.
Als voorgerechtje maak ik zelf samosa’s en Indiase aardappelkoekjes met dipsausjes.
Als hoofdgerecht stal ik een aantal gerechtjes uit op tafel en kan iedereen ervan pakken:
- Grote kom rijst
- Zelfgemaakte chapati’s en naans
- Vegetarische curry (moet nog kiezen welke)
- Dahl
- Palak paneer
- Mango/cranberry chutney
- Raita
- Geraspte kokos en koriander om erover te strooien
Als toetje wil ik een trifle maken met laagjes kaju katli (een soort fudge op basis van cashewnoten), kardemom-custard, kokosijs, gekaramelliseerde mango en pistachenootjes
Hapjes avond doen. Grote schaal met van alles van stukjes appel tot wrapsjes, partysnacks, stukjes wordt, komkommer, stokbrood in stukjes met smeersels worden de kinderen hier heel blij van. Saté stokjes doen het hier ook goed netzo als kleine gehaktballetjes etc. Gaat niet om luxe gaat om dat iedereen er blij van wordtquote:Op donderdag 9 december 2021 11:12 schreef Yinny het volgende:
Oeh, ja, kerstavond zijn we gewoon thuis en met O&N ook, dus dan kan ik wel wat uitgebreider koken. Het is alleen zo ondankbaar voor ons drietjes alleen, vooral de kleuter...ik ga er nog even op broeden ...
Thanks Dat is er ooit zo ingeslopen toen we een keer een Russisch kerstdiner deden die we gewoon ergens uit een blaadje hadden gehaald, en een jaar later had ik twee Zweedse klasgenootjes die me wat Zweeds eten hadden geleerd, en toen leek het ons leuk een Zweeds menu te doen; sindsdien vinden we het elk jaar leuk om een land of een bepaalde keuken als uitgangspunt te nemenquote:Op donderdag 9 december 2021 10:37 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Wat leuk, zo'n landenthema Klinkt lekker ook allemaal.
Ja, maar voelt toch anders dan een uitgebreide 3gangendiner😉quote:Op donderdag 9 december 2021 13:42 schreef Goitske het volgende:
[..]
Hapjes avond doen. Grote schaal met van alles van stukjes appel tot wrapsjes, partysnacks, stukjes wordt, komkommer, stokbrood in stukjes met smeersels worden de kinderen hier heel blij van. Saté stokjes doen het hier ook goed netzo als kleine gehaktballetjes etc. Gaat niet om luxe gaat om dat iedereen er blij van wordt
nou als wij met z'n vieren zijn gaat mij het niet om het gevoel. Het gaat om dat de kinderen blij zijn dus dan zoiets of gourmetten vinden ze fantastisch ze zijn nu 7 en 9 dus kunnen het nu zelfquote:Op donderdag 9 december 2021 20:33 schreef Yinny het volgende:
[..]
Ja, maar voelt toch anders dan een uitgebreide 3gangendiner😉
Uitgebreide hapjes is wel een idee voor oudejaarsavond, ook omdat ik zelf oliebollen en appelflappen ga maken...
Kerstavond misschien een speciale thuis-uit-eten box
Wauw, gewoon wauwquote:Op vrijdag 10 december 2021 08:44 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ga deze weer maken, vorig jaar gedaan en moet te doen zijn om nu voor de hele familie op tafel te zetten:
[ afbeelding ]
TOMATENTARTAAR | gekonfijte tomaat | geroosterde knoflook | basilicum | burrata | balsamico
SHORT RIB | gesmoorde short rib | gekarameliseerde ui | mais | zoetzuur | pinda
ANANAS | sous vide ananas | rozemarijn | passievrucht | banaan | limoen | kokos | pistache
Tweede kerstdag wordt het een van deze twee, dan hoef ik alleen het hoofdgerecht te doen:
1) Schelvis met pompoencréme, gedroogde pompoen, spekjes, gesmoorde prei en uiensaus met sherry
2) Sous vide prei met ajo blanco, romescosaus en tempura bloemkool
Heb je toevallig het recept voor de tomatentartaar en de ananas? Lijkt me wel tof mijn sousvide daar een keer voor te gebruikenquote:Op vrijdag 10 december 2021 08:44 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ga deze weer maken, vorig jaar gedaan en moet te doen zijn om nu voor de hele familie op tafel te zetten:
[ afbeelding ]
TOMATENTARTAAR | gekonfijte tomaat | geroosterde knoflook | basilicum | burrata | balsamico
SHORT RIB | gesmoorde short rib | gekarameliseerde ui | mais | zoetzuur | pinda
ANANAS | sous vide ananas | rozemarijn | passievrucht | banaan | limoen | kokos | pistache
Tweede kerstdag wordt het een van deze twee, dan hoef ik alleen het hoofdgerecht te doen:
1) Schelvis met pompoencréme, gedroogde pompoen, spekjes, gesmoorde prei en uiensaus met sherry
2) Sous vide prei met ajo blanco, romescosaus en tempura bloemkool
Natuurlijk, bij deze.quote:Op vrijdag 10 december 2021 09:57 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Heb je toevallig het recept voor de tomatentartaar en de ananas? Lijkt me wel tof mijn sousvide daar een keer voor te gebruiken
En wat een menu zeg
WAUW, dat ziet er echt mooi uit zegquote:Op vrijdag 10 december 2021 08:44 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ga deze weer maken, vorig jaar gedaan en moet te doen zijn om nu voor de hele familie op tafel te zetten:
[ afbeelding ]
TOMATENTARTAAR | gekonfijte tomaat | geroosterde knoflook | basilicum | burrata | balsamico
SHORT RIB | gesmoorde short rib | gekarameliseerde ui | mais | zoetzuur | pinda
ANANAS | sous vide ananas | rozemarijn | passievrucht | banaan | limoen | kokos | pistache
Tweede kerstdag wordt het een van deze twee, dan hoef ik alleen het hoofdgerecht te doen:
1) Schelvis met pompoencréme, gedroogde pompoen, spekjes, gesmoorde prei en uiensaus met sherry
2) Sous vide prei met ajo blanco, romescosaus en tempura bloemkool
Ongeveer 125-200 gram vlees per persoon afhankelijk van hoe grote eters het zijnquote:Op zaterdag 11 december 2021 19:09 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik ga voor bet eerst gourmetten ("3e kerstdag"). Heeft iemand nog tips and tricks? Zoals hoeveel vlees per persoon en wat voor "bijgerechten" etc?
Ik denk nu zelf aan stokbrood + (kruiden)boter, vlees/vis, sauzen, groente zoals ui en paprika. Champignons lijken me ook lekker. Nog een salade ofzo erbij?
Dank je!quote:Op zaterdag 11 december 2021 19:57 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ongeveer 125-200 gram vlees per persoon afhankelijk van hoe grote eters het zijn
Maissalade heb ik er vaak bij en huzaren
https://ohmyfoodness.nl/romige-mais-met-bacon/
Misschien wel leuk om te doen kruidenboter kransjes spuiten. Dus kruidenboter maken en dan kransjes spuiten evt in de vriezer leggen kun je er nog een lintje om heen knopen. leuk op een schoteltje op verschillende plaatsen op tafel leggen evt voor ieder eentje om het corona proof te houdenquote:
Qua groenten inderdaad iets van champignons, paprika en ui erbij is ook lekker. Voor in de pannetjes geklutst ei en/of pannenkoeken beslag (uit een fles).quote:Op zaterdag 11 december 2021 19:09 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik ga voor bet eerst gourmetten ("3e kerstdag"). Heeft iemand nog tips and tricks? Zoals hoeveel vlees per persoon en wat voor "bijgerechten" etc?
Ik denk nu zelf aan stokbrood + (kruiden)boter, vlees/vis, sauzen, groente zoals ui en paprika. Champignons lijken me ook lekker. Nog een salade ofzo erbij?
Zeker een leuk idee!quote:Op zaterdag 11 december 2021 21:12 schreef Goitske het volgende:
[..]
Misschien wel leuk om te doen kruidenboter kransjes spuiten. Dus kruidenboter maken en dan kransjes spuiten evt in de vriezer leggen kun je er nog een lintje om heen knopen. leuk op een schoteltje op verschillende plaatsen op tafel leggen evt voor ieder eentje om het corona proof te houden
Dit idee dus
https://www.24kitchen.nl/(...)e-met-kerstboomtoast
Dank voor je tips!:quote:Op zaterdag 11 december 2021 21:27 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Qua groenten inderdaad iets van champignons, paprika en ui erbij is ook lekker. Voor in de pannetjes geklutst ei en/of pannenkoeken beslag (uit een fles).
Daarnaast nog iets van aardappelkroketjes.
Verder is dragonboter erg lekker bij (rund/kippen) vlees. Of stokbrood. Ansjovisboter kan ook
Bohh Dat klinkt echt heel lekkerquote:Op dinsdag 14 december 2021 19:59 schreef Goitske het volgende:
Als toetje wil ik deze misschien maken, de Bastogne parfait die ze bij het zusje serveren
https://m.facebook.com/tz(...)type=3&locale2=nl_NL
Alstu!quote:Op dinsdag 14 december 2021 20:17 schreef madeliefff het volgende:
Heeft iemand voor mij de link van het vorige deel, van vorig jaar dus? Ik weet niet hoe ik daar via telefoon kan komen namelijk. Niet op dezelfde manier als via pc die ik niet meer heb
Nice! Ik sla 'm op!quote:Op dinsdag 14 december 2021 19:59 schreef Goitske het volgende:
Als toetje wil ik deze misschien maken, de Bastogne parfait die ze bij het zusje serveren
https://m.facebook.com/tz(...)type=3&locale2=nl_NL
Thx!quote:Op dinsdag 14 december 2021 20:35 schreef Aoibhin het volgende:
[..]
Alstu!
CUL / Kerstdiner 2020! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
Oeh, zou je die zo kunnen posten, ik heb geen FB maar dit klinkt zeer interessantquote:Op dinsdag 14 december 2021 19:59 schreef Goitske het volgende:
Als toetje wil ik deze misschien maken, de Bastogne parfait die ze bij het zusje serveren
https://m.facebook.com/tz(...)type=3&locale2=nl_NL
Een van de meest gevraagde recepten is die van onze bastogneparfait, en dat snappen wij wel! 🤤 Voor iedereen die het recept van onze klassieker nog niet op onze website heeft gevonden, delen we het recept nu ook via Facebook! 🤩quote:Op woensdag 15 december 2021 11:48 schreef Sharuun01 het volgende:
[..]
Oeh, zou je die zo kunnen posten, ik heb geen FB maar dit klinkt zeer interessant
oww dankje, ik weet welk desert ik voor kerstavond ga makenquote:Op woensdag 15 december 2021 13:54 schreef Goitske het volgende:
[..]
Een van de meest gevraagde recepten is die van onze bastogneparfait, en dat snappen wij wel! 🤤 Voor iedereen die het recept van onze klassieker nog niet op onze website heeft gevonden, delen we het recept nu ook via Facebook! 🤩
🛍️ INGREDIËNTEN (8 pers.)
Bastogneparfait
• 40 gram eierdooiers (gepasteuriseerd)
• 45 gram hele eieren (gepasteuriseerd)
• 100 gram suiker
• 2,5 dl slagroom (ongezoet)
• 5 bastognekoeken
Karamelsaus
• 100 gram suiker
• 2 dl koksroom
👩🍳 BEREIDINGSWIJZE
Bastogneparfait
Klop de slagroom op totdat deze de dikte van yoghurt heeft. Doe de eidooiers, de hele eieren en de suiker in een hittebestendige kom en verwarm au-bain-marie tot een temperatuur van 37 graden Celsius. Klop het geheel vervolgens koud in een keukenmachine tot een luchtige massa en schep deze door de slagroom. Verkruimel vier van de bastognekoeken en spatel door het mengsel. Verdeel de parfait tot slot over een muffinvorm of bakblik en zet enkele uren in de diepvries.
Karamelsaus
Doe suiker in een pannetje en verwarm totdat deze gekarameliseerd is. Haal de pan van het vuur en voeg de koksroom toe. laat de karamel goed oplossen in de room door regelmatig te roeren. De karamelsaus is klaar zodra er een gladde massa ontstaat. Laat deze goed afkoelen alvorens je hem gebruikt.
🍽️ OPMAAK VAN HET BORD
Spuit een toefje slagroom op het schaaltje. Haal de parfait uit het vormpje en leg deze ernaast. Verkruimel het bastognekoekje over de slagroom en parfait. Zig-zag tot slot de karamelsaus over de parfait.
Dat wordt genieten in Zusje-stijl! Delen jullie het resultaat met ons? 👩🍳
Ik ga hem ook voor kerst maken. Voordeel kan het gewoon een dag van te voren doen en in de vriezer doen.quote:Op woensdag 15 december 2021 14:04 schreef Sharuun01 het volgende:
[..]
oww dankje, ik weet welk desert ik voor kerstavond ga maken
Aziatische stijl in zo'n rijstvelletje een optie?quote:Op dinsdag 14 december 2021 22:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand een leuk recept voor geconfijte eend? Ik zoek iets voor op een toastje of in een blaadje romaine.
Die lenterolletjes zijn plan 1 met het blik Ik zoek nog een plan 2 voor bij de borrelplank.quote:Op woensdag 15 december 2021 16:29 schreef gcjoel het volgende:
[..]
Aziatische stijl in zo'n rijstvelletje een optie?
Lijkt me altijd erg lekker
Verder niet teveel mee doen sowieso, want gekonfijte eend
Lekkerquote:Op woensdag 15 december 2021 16:36 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Die lenterolletjes zijn plan 1 met het blik Ik zoek nog een plan 2 voor bij de borrelplank.
Zoiets ja. Of misschien met wat creme fraiche en cranberries ofzo. Ik verzin nog even door.quote:Op woensdag 15 december 2021 16:43 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Lekker
Op een toastje met heel langzaam gefruite uien?
Je zou zelf een huzarensalade kunnen maken?quote:Op maandag 20 december 2021 03:35 schreef Cosima het volgende:
Kerstavond vier ik altijd bij m'n zus (dus 2 pp). Ik ga dit keer alles maken want ze werkt in de zorg en is helemaal kapot. Ik wil haar ook niet teveel troep bezorgen dus wilde het heel simpel houden, alleen ben zat van soep/quiche met brood en dips en kleine hapjes.
Weten jullie nog iets anders "groots" dat ik evt naast brood/dips/kleine hapjes kan meenemen en alleen opgewarmd hoeft te worden?
Lasagne? Met gerookte zalm en spinaziequote:Op maandag 20 december 2021 03:35 schreef Cosima het volgende:
Kerstavond vier ik altijd bij m'n zus (dus 2 pp). Ik ga dit keer alles maken want ze werkt in de zorg en is helemaal kapot. Ik wil haar ook niet teveel troep bezorgen dus wilde het heel simpel houden, alleen ben zat van soep/quiche met brood en dips en kleine hapjes.
Weten jullie nog iets anders "groots" dat ik evt naast brood/dips/kleine hapjes kan meenemen en alleen opgewarmd hoeft te worden?
Boeuf Bourguignon, goulash, hachee of andere stoofschotel. Kan met brood, kan met puree, met frietjes...en smaakt een dag na het bereiden nog lekkerder.quote:Op maandag 20 december 2021 03:35 schreef Cosima het volgende:
Kerstavond vier ik altijd bij m'n zus (dus 2 pp). Ik ga dit keer alles maken want ze werkt in de zorg en is helemaal kapot. Ik wil haar ook niet teveel troep bezorgen dus wilde het heel simpel houden, alleen ben zat van soep/quiche met brood en dips en kleine hapjes.
Weten jullie nog iets anders "groots" dat ik evt naast brood/dips/kleine hapjes kan meenemen en alleen opgewarmd hoeft te worden?
Het recept van Dagelijkse Kost heb ik al meerdere keren gemaakt https://dagelijksekost.een.be/gerechten/ossobucoquote:Op maandag 20 december 2021 16:48 schreef Kanaroe het volgende:
Ik ga ook maar voor 2 personen kokkerellen 1ste Kerstdag. Ga voor het eerst ossobuco maken.
Recepten zat te vinden op internet, maar misschien heeft iemand hier het Ultieme Recept &/of bijgerecht..?
Bedankt!quote:Op maandag 20 december 2021 16:58 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Het recept van Dagelijkse Kost heb ik al meerdere keren gemaakt https://dagelijksekost.een.be/gerechten/ossobuco
Jep, dat had ik al door!quote:Op maandag 20 december 2021 17:00 schreef Doedezemaar het volgende:
Echt de gremolata er ook bij maken, dat maakt het echt af
Nog concreter:quote:Op dinsdag 7 december 2021 20:45 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb inmiddels iets concretere plannen voor 2 dagen. Iets. Het hangt af van welke groenten ik volgende week in een groentepakket krijg.
- Harissa shortribs met aardappels en 2 van 6 groentegerechten van Ottolenghi die ik heb geselecteerd.
- Porchetta met pommes duchesse en 2 van die 6 groentegerechten.
- Vooraf een keer pompoensoep en een keer lenterollen of pannenkoekjes met geconfijte eend.
We willen ook een taart bakken maar we weten nog niet wat. Ik overweeg iets zonder chocolade, voor de verandering. Mijn man keek vrij verschrikt bij dat idee.
Voor tussendoor maak ik makreelsalade en kruidenboter. Ik heb nog hummus en pesto in de vriezer. Verder kaasjes enzo.
To be continued.
Heerlijkquote:Op maandag 20 december 2021 17:17 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Nog concreter:
Zondag:
Vooraf: lenterolletjes met gekonfijte eend
Hoofd:
- Porchetta (bbq)
- Hasselback bieten en aardappelen met Griekse yoghurt en citroenboter (bbq)
- Salade van haricots verts met hazelnoten
Maandag:
Vooraf: pompoensoep met pompoenpitten met maple syrup
Hoofd:
- Shortribs met harissa en zwarte knoflook (bbq)
- Polenta met in soja ingelegde eidooier
- Radijssalade met chipotle-pinda's
- Wortels met chamoy
Alles behalve de porchetta is van Ottolenghi. Ik had geen zin om verder te zoeken. Dat is ook eigenlijk nutteloos want er bestaat weinig lekkerders dan een Ottolenghi-recept.
Ik heb geen zin om uitgebreid te bakken. Ik heb lekkere bonbons besteld en maak brownies.
Oh ja, die is ook niet van hem.quote:Op maandag 20 december 2021 18:02 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Heerlijk
Staat het lenterolletje met gekonfijte eend ook in een van zijn boeken?
Heb je er toevallig het recept?quote:Op maandag 20 december 2021 18:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Oh ja, die is ook niet van hem.
Nee, ik heb nog niet echt een plan eigenlijk. Ik heb witte kool, ijsbergsla, paprika, komkommer, lenteui, sesamzaad, munt en koriander. Ik weet nog niet wat ik er in doe. Er gaat iets van een hoisinsausje bij. Ik zie welquote:
jaa een stoofschotel is een goed idee, thanks! Jij ook @Yinnyquote:Op maandag 20 december 2021 16:46 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Boeuf Bourguignon, goulash, hachee of andere stoofschotel. Kan met brood, kan met puree, met frietjes...en smaakt een dag na het bereiden nog lekkerder.
Succes!
Wow. Aan schuim(kransjes) durf ik me nog wel te wagen, maar dit is echt next levelquote:Op woensdag 22 december 2021 11:57 schreef Goitske het volgende:
Kerstkransjes uit het feestdagen bakboek van Laura's Bakery maar ook online te vinden op haar site. Ik zag dat Rutger Bakt een vergelijkbaar recept heeft
https://www.laurasbakery.nl/roomboter-kerstkransjes/
[ afbeelding ]
Nee joh dit is echt makkelijk gewoon recept volgen. Deeg minstens een uur in de koeling. Ronde steker met schubjes en achterkant van een spuit mondje voor middelste gaatje. Insmeren met ei, amandelschaadsel er over en hop de oven inquote:Op woensdag 22 december 2021 12:40 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Wow. Aan schuim(kransjes) durf ik me nog wel te wagen, maar dit is echt next level
Ik heb geen idee. Was het vlees zoeter of wat bedoel je? was het ander vlees zoals Bresaola?quote:Op woensdag 22 december 2021 12:50 schreef Scorpie het volgende:
Ik kreeg een tijdje geleden in een restaurant een carpaccio voorgeschoteld die wat rijker belegd was met veldsla, een zachte kaassoort (en vermoedelijk truffelmayo), deze carpaccio was wat “zoeter” dan normaal en die wil ik eigenlijk met kerst serveren.
Iemand toevallig een recept voor bovenstaande en snapt wat ik bedoel?
Wat kun je toch fantastisch bakkenquote:Op woensdag 22 december 2021 19:45 schreef Goitske het volgende:
De Bastogne parfait staat in de vriezer gevolg eiwitten over dus nog wat schuimkransjes gemaakt[ afbeelding ]
Knapperige rodekool salade met appel en nootjes of pompoenpitjes ...lekker fris en makkelijk eerder te bereiden.quote:Op woensdag 22 december 2021 17:51 schreef Bleie het volgende:
Wij gaan op kerstavond gourmetten met het gezin. Eigenlijk vega, maar man wil graag ook iets van vlees.
Eerste kerstdag wordt wel vega, met mijn ouders en schoonzus.
Vooraf: wat kleine hapjes
Soep: tomaten-paprika
Hoofd: vega wellington. Bijgerechten: gestoofde wortels, stoofpeertjes, gebakken aardappeltjes en rösti
Toe: neemt schoonzus mee
Ik zoek nog een bijgerecht met groente. Geen spruitjes of broccoli. Iemand een suggestie?
Waldorf salade?quote:Op woensdag 22 december 2021 17:51 schreef Bleie het volgende:
Wij gaan op kerstavond gourmetten met het gezin. Eigenlijk vega, maar man wil graag ook iets van vlees.
Eerste kerstdag wordt wel vega, met mijn ouders en schoonzus.
Vooraf: wat kleine hapjes
Soep: tomaten-paprika
Hoofd: vega wellington. Bijgerechten: gestoofde wortels, stoofpeertjes, gebakken aardappeltjes en rösti
Toe: neemt schoonzus mee
Ik zoek nog een bijgerecht met groente. Geen spruitjes of broccoli. Iemand een suggestie?
Ik ook! Haha, die van Rutger met karamelsaus. Ik heb het in muffinvormpjes gemaakt. Het vriest snel hoor, sws is het de volgende ochtend goed hardquote:Op woensdag 22 december 2021 17:39 schreef Goitske het volgende:
Ik heb de Bastogne parfait in de vriezer staan. Hopelijk vrijdag dermate bevroren dat ik het kan stapelen want komen nog boodschappen. Niet veel diepvries dat scheelt
Waar kopen jullie gepasteuriseerde eieren?quote:Op woensdag 15 december 2021 13:54 schreef Goitske het volgende:
[..]
Een van de meest gevraagde recepten is die van onze bastogneparfait, en dat snappen wij wel! 🤤 Voor iedereen die het recept van onze klassieker nog niet op onze website heeft gevonden, delen we het recept nu ook via Facebook! 🤩
🛍️ INGREDIËNTEN (8 pers.)
Bastogneparfait
• 40 gram eierdooiers (gepasteuriseerd)
• 45 gram hele eieren (gepasteuriseerd)
• 100 gram suiker
• 2,5 dl slagroom (ongezoet)
• 5 bastognekoeken
Karamelsaus
• 100 gram suiker
• 2 dl koksroom
👩🍳 BEREIDINGSWIJZE
Bastogneparfait
Klop de slagroom op totdat deze de dikte van yoghurt heeft. Doe de eidooiers, de hele eieren en de suiker in een hittebestendige kom en verwarm au-bain-marie tot een temperatuur van 37 graden Celsius. Klop het geheel vervolgens koud in een keukenmachine tot een luchtige massa en schep deze door de slagroom. Verkruimel vier van de bastognekoeken en spatel door het mengsel. Verdeel de parfait tot slot over een muffinvorm of bakblik en zet enkele uren in de diepvries.
Karamelsaus
Doe suiker in een pannetje en verwarm totdat deze gekarameliseerd is. Haal de pan van het vuur en voeg de koksroom toe. laat de karamel goed oplossen in de room door regelmatig te roeren. De karamelsaus is klaar zodra er een gladde massa ontstaat. Laat deze goed afkoelen alvorens je hem gebruikt.
🍽️ OPMAAK VAN HET BORD
Spuit een toefje slagroom op het schaaltje. Haal de parfait uit het vormpje en leg deze ernaast. Verkruimel het bastognekoekje over de slagroom en parfait. Zig-zag tot slot de karamelsaus over de parfait.
Dat wordt genieten in Zusje-stijl! Delen jullie het resultaat met ons? 👩🍳
Nee denk dat het de combinatie gebruikte kaas, truffel mayo en veldsla is geweest. Ik dacht misschien weet iemand een recept met deze ingrediënten.quote:Op woensdag 22 december 2021 16:51 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Ik heb geen idee. Was het vlees zoeter of wat bedoel je? was het ander vlees zoals Bresaola?
Kun je zelf doen (zoek via Google of een andere zoekmachine) of kopen bij de supermarkt: https://www.jumbo.com/pro(...)rd-4-x-45g-149624CUPquote:Op donderdag 23 december 2021 09:04 schreef vliegendebaksteen het volgende:
[..]
Waar kopen jullie gepasteuriseerde eieren?
Je weet niet welke kaas er gebruikt is?quote:Op donderdag 23 december 2021 16:37 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Nee denk dat het de combinatie gebruikte kaas, truffel mayo en veldsla is geweest. Ik dacht misschien weet iemand een recept met deze ingrediënten.
Nee ben er niet zeker van, leek op een jonge kaas iigquote:Op donderdag 23 december 2021 17:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Je weet niet welke kaas er gebruikt is?
Want verder is het uiteraard niet zo moeilijk te verkrijgen allemaal.
Ik kan je helaas niet verder helpen, ik ken het alleen met parmezaanse kaasflakes.quote:Op donderdag 23 december 2021 17:28 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Nee ben er niet zeker van, leek op een jonge kaas iig
Gewoon zelf doen ff googlenquote:Op donderdag 23 december 2021 09:04 schreef vliegendebaksteen het volgende:
[..]
Waar kopen jullie gepasteuriseerde eieren?
Gedaan maar ik vind alleen eiwit, geen hele eieren. Ik lees op andere fora dat je het kan kopen bij de groothandel, maar dan heb je meteen 10 liter.quote:
Dit recept is zonder gepasteuriseerde eieren!quote:Op donderdag 23 december 2021 19:55 schreef vliegendebaksteen het volgende:
[..]
Gedaan maar ik vind alleen eiwit, geen hele eieren. Ik lees op andere fora dat je het kan kopen bij de groothandel, maar dan heb je meteen 10 liter.
Zelf pasteuriseren kan ook maar zo te lezen luisterd dat heel nauw.
Dus sorry dat ik het maar zo even vraag, ik kan het zelf niet vinden.
Ik heb de pannacotta met koffie vorig jaar gemaakt en die was erg mild van smaak. Maar speculaas lijkt me ook heerlijk en dat smaakt ook wel goed met koffie. Ben ik blij dat ik even gepost heb. Gelijk weer inspiratie. Bedanktquote:Op donderdag 23 december 2021 21:35 schreef Myraela het volgende:
Ik zou de pannacotta doen, lijkt me veel lekkerder dan de framboos. Maar weer koffie is misschien wel wat dubbelop. Speculoos panna cotta? Past ook goed bij de chocolade en koffie.
Dankjewel!!!quote:Op donderdag 23 december 2021 21:05 schreef Yinny het volgende:
[..]
Dit recept is zonder gepasteuriseerde eieren!
https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/bastogne-parfait/
Die van het zusje kun je ook met gewone eieren makenquote:
quote:Vandaag doe ik het makkelijk:
carpaccio vooraf
Kip met paddestoel en roomsaus uit de oven + aardappelgratin torentje (Aviko) uit de oven + sperzieboontjes als hoofdgerecht
Chocolademousse toe.
Máár: de kip moet 35 minuten in de oven bij 180 graden. En de aardappelgratintorentjes 25 minuten bij 220 graden
Hoe fiks ik dat? Ik heb maar 1 oven...
HELP!
Ik zou het tegelijk met de kip er in doen. Je temperatuur is lager maar als je het langer er in doet moet het goed gaanquote:
Thanks!quote:Op vrijdag 24 december 2021 19:05 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ik zou het tegelijk met de kip er in doen. Je temperatuur is lager maar als je het langer er in doet moet het goed gaan
Evt als de kip er uit gaat en je gratin is nog niet knapperig even de gril er op voor een paar min
Fijn! Soms is gewoon lager en langer de oplossingquote:Op vrijdag 24 december 2021 19:08 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Thanks!
Edit: het is goed gelukt!
Ik moet alleen nog even de karamel saus maken voor de Bastogne parfait maar twijfel hoe ver van te voren dit goed blijftquote:Op zaterdag 25 december 2021 11:01 schreef Tuindier het volgende:
Prachtig @:Goitske !
Hier staat het ijs te draaien. Tijd om tomaten te gaan ontvellen. Ik vind het wel lekker dar mijn diner dit jaar een stuk minder uitgebreid is.
Dat vraag ik me ook af. Ik wil deze sticky toffee pudding maken, maar denk dat die vers toch het lekkerste is. Ik zal dus wel vast de dadels in de melk koken, maar daarna gewoon alles klaarzetten zodat het de oven in kan als we aan het hoofdgerecht gegaan.quote:Op zaterdag 25 december 2021 11:03 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ik moet alleen nog even de karamel saus maken voor de Bastogne parfait maar twijfel hoe ver van te voren dit goed blijft
Ik ga ook vlak voor het eten de karamel saus maken want het moet wel afkoelenquote:Op zaterdag 25 december 2021 12:58 schreef Tuindier het volgende:
[..]
Dat vraag ik me ook af. Ik wil deze sticky toffee pudding maken, maar denk dat die vers toch het lekkerste is. Ik zal dus wel vast de dadels in de melk koken, maar daarna gewoon alles klaarzetten zodat het de oven in kan als we aan het hoofdgerecht gegaan.
quote:
Ziet er ook zo heerlijk en mooi opgemaakt uit!quote:Op zaterdag 25 december 2021 19:19 schreef madeliefff het volgende:
Mijn dessert voor dit jaar: bastogneparfait
[ afbeelding ]
Thxquote:Op zaterdag 25 december 2021 19:28 schreef Aoibhin het volgende:
[..]
Ziet er ook zo heerlijk en mooi opgemaakt uit!
Heel mooi!quote:Op zaterdag 25 december 2021 19:19 schreef madeliefff het volgende:
Mijn dessert voor dit jaar: bastogneparfait
[ afbeelding ]
Liefst had ik per persoon een bordje opgemaakt maar iets met kinderen enzo die het liefst er gewoon in duikenquote:
Dit was een succesquote:Op vrijdag 26 november 2021 12:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Er is nog geen echt plan. Een soort van queso fundido maar dan meer fonduig dan dippig. Ofzo. Weet ik veel.
Dit ging over lenterollen met gekonfijte eend.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |