Ik heb dus nog wat stukken van eigen vark in de diepvries liggen. Waaronder fricandeau. Ik vind dat maar een lastig stuk, daarom ligt het er nog.
Promoplaatje van een slagerwebsite:
Mager dus. Heel mager. En mijn stuk is anderhalve kilo. Dus een beetje aanbraden en dan wat laten uitrusten gaat 'm niet zomaar worden, daar is het ding te dik voor.
Ik heb me ongans gegoogeld op recepten, maar ik vind eigenlijk weinig van mijn gading. Dus... tijd voor de hulptroepen! Dat zijn jullie
. Help!
Het eenvoudigste om van dit stuk prachtig vlees te maken is een droge, taaie, flauwe, aan de binnenkant ongare akelige massa. En op een of andere manier moet het ook nog warm (of bedoeld koud) of de borden van de eters terecht komen - en we dineren niet in mijn stulpje.
Wat ik zo ongeveer in gedachten heb is:
• Die homp eerst zachtjes pekelen, zodat het tenminste geen
flauwe homp wordt. Beetje zout erin scheelt al een hele hoop. Ik denk maar wat nitrietzout erbij, dat is wat valsspelerij maar komt de kleur wel ernstig ten goede.
Misschien moet ik me nu dan eens wagen aan een gekruide pekel? Pekelen doe ik wel eens vaker, maar nog nooit gekruid. Tips zijn welkom.
• Ergens iets met pruimen erbij. Want die heb ik. Uit eigen tuin, in de diepvries.
Ik heb een wat zoetere gele variant, maar die geeft tamelijk bruine saus.
En ik heb een prachtig knalrode variant, en die is uitdagend zurig. Wel lekker en fris. Cranberry-achtig zou ik zeggen.
• Eventueel iets met appels erbij, want die heb ik ook, uit eigen tuin. Hele lekkere, Schone van Boskoop (Goudrenet). Want appel past wel goed bij vark en wel goed bij kerst, vind ik.
Ik denk dat langzaam garen in een niet al te warme oven het beste is om zo'n grote bonk vlees gelijkmatig gaar te krijgen. Misschien omwikkeld met spek? Eigenlijk heb ik daar geen geschikt spek voor liggen. Wel gedroogde gerookte ham, met spekrand. Maar hoe houd ik het dan het beste op temperatuur voor vervoer en later serveren? Warm inpakken en ter plaatse in een lauwe oven? Of toch een koud of lauwwarm gerecht van maken?
Dus. Iemand tips, suggesties, best practices, do's en don'ts, betere ideeën?
PS: ik heb geen sousvide en geen slowcooker.