Super, dank je wel!quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
@:whiskers2009, hier is het topic hoor!
Wij zullen traditiegetrouw weer een dag of 5 kerst vieren. Er is een globaal plan:
- Fonduen bij schoonmoeder
- Samen gourmetten
- Mexicaanse kaasfondue
- Afhalen bij een restaurant
- Shortribs met harissa van de bbq van Ottolenghi
Er is nog geen echt plan. Een soort van queso fundido maar dan meer fonduig dan dippig. Ofzo. Weet ik veel.quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:55 schreef Lonaa het volgende:
Nou, ik moet/ga eerste kerstdag gourmetten.
Tweede kerstdag zijn we thuis met 1 of 2 vrienden. Ik denk dat het thema "kaas" wordt dus ik ben wel geintreseerd in de Mexicaanse kaasfondue die @:Lucky_Strike noemt.
Nog enige mogelijkheid om er een wat meer culinaire twist aan te geven?quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:55 schreef Lonaa het volgende:
Nou, ik moet/ga eerste kerstdag gourmetten.
Wil van de week wel even in mijn Mexicaanse kookboek kijken, daar staat een kaasfondue in.quote:Tweede kerstdag zijn we thuis met 1 of 2 vrienden. Ik denk dat het thema "kaas" wordt dus ik ben wel geintreseerd in de Mexicaanse kaasfondue die @:Lucky_Strike noemt.
Ja, nee, de gourmet is bij m'n zusje en het is al een heel ding dat ze het uberhaupt organiseert, gezien het kookwonder dat ze is.quote:Op zondag 28 november 2021 12:15 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Nog enige mogelijkheid om er een wat meer culinaire twist aan te geven?
[..]
Wil van de week wel even in mijn Mexicaanse kookboek kijken, daar staat een kaasfondue in.
Hier ligt nog niks vast qua Kerst, zie wel hoe het loopt.
Al wel wat dingen op mijn shortlist staan.
quote:Op zondag 28 november 2021 13:15 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ja, nee, de gourmet is bij m'n zusje en het is al een heel ding dat ze het uberhaupt organiseert, gezien het kookwonder dat ze is.
quote:Maar is oke, ik maak dat wel goed op Tweede Kerstdag en tussen kerst en O&N.
quote:Ben wel benieuwd naar je Mexicaanse kaasfondue-recept!
Dat is het dus juist....beide kerstdagen eet ik elders. Eerste kerstdag gourmetten bij mijn zus, tweede kerstdag bij schoonzus. Misschien dat ik nagerecht verzorg, maar nog niet zeker...dan zou ik voor een grand dessert gaan: Brownies/caramel/zeezoutquote:Op maandag 6 december 2021 19:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
Hebben jullie al uitgewerkte plannen? @:Lucky_Strike @:Loona @:Sarabi @:AgnesGru @:qajariaq
Ben ook benieuwd naar de kerstmenu-plannen van @:minilot aangezien zij echt legendarische recepten geeft gepost in deze reeks
Ook wel eens lekker! Maar over kerstmenu's nadenken is dan inderdaad niet aan de ordequote:Op maandag 6 december 2021 19:49 schreef Yinny het volgende:
[..]
Dat is het dus juist....beide kerstdagen eet ik elders. Eerste kerstdag gourmetten bij mijn zus, tweede kerstdag bij schoonzus. Misschien dat ik nagerecht verzorg, maar nog niet zeker...dan zou ik voor een grand dessert gaan: Brownies/caramel/zeezout
Pannacotta met cranberrys
Gemberkoekmannetje
Puntje citroencheesecake
Mini apple crumble
Ja daar moet ik nog even over nadenken. Sowieso over dat hele kerstmenu aangezien het hier thuis isquote:Op maandag 6 december 2021 19:15 schreef Whiskers2009 het volgende:
En wellicht zijn vegetarische/veganistische recepten ook wel supertof als inspiratie @:Tele6 @:Candaasje @:yinny
Of recepten voor toffe kerstbaksels @:Goitske
Nee, ik weet het nog steeds nietquote:Op maandag 6 december 2021 19:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
Hebben jullie al uitgewerkte plannen? @:Lucky_Strike @:Loona @:Sarabi @:AgnesGru @:qajariaq
Ben ook benieuwd naar de kerstmenu-plannen van @:minilot aangezien zij echt legendarische recepten geeft gepost in deze reeks
Zoals het er nu uitziet:quote:Op maandag 6 december 2021 19:11 schreef Whiskers2009 het volgende:
Hebben jullie al uitgewerkte plannen? @:Lucky_Strike @:Loona @:Sarabi @:AgnesGru @:qajariaq
Ben ook benieuwd naar de kerstmenu-plannen van @:minilot aangezien zij echt legendarische recepten geeft gepost in deze reeks
Carpaccio?quote:Op dinsdag 7 december 2021 12:53 schreef anndb het volgende:
Gaat hier een saaie kerst worden, normaal gaan we altijd uit eten. Nu is het twee dagen (schoon)familie, eerste dag mijn ouders en waar we normaal uit eten gaan kan dat nu dus niet met de familie vanwege een deel sluitingstijden en een deel dat de helft zich niet wil laten vaccineren. Dus dan halen we chinees gezien ook nog eens een deel bijna niets lust.
Tweede kerstdag schoonfamilie, zelfde verhaal maar dan maken die zelf wat.
Al met al niet veel dus. Ik wil wel zelf nog wat hapjes maken voor de eerste kerstdag, denk aan gravad lax, iemand nog een idee voor iets met vlees? Heb vorig jaar vitello tonato gemaakt al.
Ik heb inmiddels iets concretere plannen voor 2 dagen. Iets. Het hangt af van welke groenten ik volgende week in een groentepakket krijg.quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
@:whiskers2009, hier is het topic hoor!
Wij zullen traditiegetrouw weer een dag of 5 kerst vieren. Er is een globaal plan:
- Fonduen bij schoonmoeder
- Samen gourmetten
- Mexicaanse kaasfondue
- Afhalen bij een restaurant
- Shortribs met harissa van de bbq van Ottolenghi
Wat leuk, zo'n landenthema Klinkt lekker ook allemaal.quote:Op woensdag 8 december 2021 21:10 schreef Aoibhin het volgende:
Wij vieren gewoon net als elk jaar met het gezin thuis op een van de kerstdagen. We hebben verder geen verdere familie waar we kerst mee vieren en gaan niet elke dag uitgebreid kokkerellen (we willen ook gewoon luieren en films kijken enzo) dus we kijken nog even wat we de andere dagen doen; geen diner, niet teveel moeite, maar wel iets feestelijks. En er rekening mee houdend dat we op beide kerstdagen ook een uitgebreid kerstontbijt houden. Wat betreft het ontbijt en de andere kerstdagen; wordt vervolgd
Voor het jaarlijkse diner hebben we elk jaar een bepaald land of bepaalde keuken waar we het diner op baseren. We hebben al Russisch, Zweeds, Engels, Schots, Iers, Nederlands, Italiaans, Joods, Indonesisch (rijsttafel) en Amerikaans gehad. Dit jaar wordt het Indiaas.
Als voorgerechtje maak ik zelf samosa’s en Indiase aardappelkoekjes met dipsausjes.
Als hoofdgerecht stal ik een aantal gerechtjes uit op tafel en kan iedereen ervan pakken:
- Grote kom rijst
- Zelfgemaakte chapati’s en naans
- Vegetarische curry (moet nog kiezen welke)
- Dahl
- Palak paneer
- Mango/cranberry chutney
- Raita
- Geraspte kokos en koriander om erover te strooien
Als toetje wil ik een trifle maken met laagjes kaju katli (een soort fudge op basis van cashewnoten), kardemom-custard, kokosijs, gekaramelliseerde mango en pistachenootjes
Hapjes avond doen. Grote schaal met van alles van stukjes appel tot wrapsjes, partysnacks, stukjes wordt, komkommer, stokbrood in stukjes met smeersels worden de kinderen hier heel blij van. Saté stokjes doen het hier ook goed netzo als kleine gehaktballetjes etc. Gaat niet om luxe gaat om dat iedereen er blij van wordtquote:Op donderdag 9 december 2021 11:12 schreef Yinny het volgende:
Oeh, ja, kerstavond zijn we gewoon thuis en met O&N ook, dus dan kan ik wel wat uitgebreider koken. Het is alleen zo ondankbaar voor ons drietjes alleen, vooral de kleuter...ik ga er nog even op broeden ...
Thanks Dat is er ooit zo ingeslopen toen we een keer een Russisch kerstdiner deden die we gewoon ergens uit een blaadje hadden gehaald, en een jaar later had ik twee Zweedse klasgenootjes die me wat Zweeds eten hadden geleerd, en toen leek het ons leuk een Zweeds menu te doen; sindsdien vinden we het elk jaar leuk om een land of een bepaalde keuken als uitgangspunt te nemenquote:Op donderdag 9 december 2021 10:37 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Wat leuk, zo'n landenthema Klinkt lekker ook allemaal.
Ja, maar voelt toch anders dan een uitgebreide 3gangendiner😉quote:Op donderdag 9 december 2021 13:42 schreef Goitske het volgende:
[..]
Hapjes avond doen. Grote schaal met van alles van stukjes appel tot wrapsjes, partysnacks, stukjes wordt, komkommer, stokbrood in stukjes met smeersels worden de kinderen hier heel blij van. Saté stokjes doen het hier ook goed netzo als kleine gehaktballetjes etc. Gaat niet om luxe gaat om dat iedereen er blij van wordt
nou als wij met z'n vieren zijn gaat mij het niet om het gevoel. Het gaat om dat de kinderen blij zijn dus dan zoiets of gourmetten vinden ze fantastisch ze zijn nu 7 en 9 dus kunnen het nu zelfquote:Op donderdag 9 december 2021 20:33 schreef Yinny het volgende:
[..]
Ja, maar voelt toch anders dan een uitgebreide 3gangendiner😉
Uitgebreide hapjes is wel een idee voor oudejaarsavond, ook omdat ik zelf oliebollen en appelflappen ga maken...
Kerstavond misschien een speciale thuis-uit-eten box
Wauw, gewoon wauwquote:Op vrijdag 10 december 2021 08:44 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ga deze weer maken, vorig jaar gedaan en moet te doen zijn om nu voor de hele familie op tafel te zetten:
[ afbeelding ]
TOMATENTARTAAR | gekonfijte tomaat | geroosterde knoflook | basilicum | burrata | balsamico
SHORT RIB | gesmoorde short rib | gekarameliseerde ui | mais | zoetzuur | pinda
ANANAS | sous vide ananas | rozemarijn | passievrucht | banaan | limoen | kokos | pistache
Tweede kerstdag wordt het een van deze twee, dan hoef ik alleen het hoofdgerecht te doen:
1) Schelvis met pompoencréme, gedroogde pompoen, spekjes, gesmoorde prei en uiensaus met sherry
2) Sous vide prei met ajo blanco, romescosaus en tempura bloemkool
Heb je toevallig het recept voor de tomatentartaar en de ananas? Lijkt me wel tof mijn sousvide daar een keer voor te gebruikenquote:Op vrijdag 10 december 2021 08:44 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ga deze weer maken, vorig jaar gedaan en moet te doen zijn om nu voor de hele familie op tafel te zetten:
[ afbeelding ]
TOMATENTARTAAR | gekonfijte tomaat | geroosterde knoflook | basilicum | burrata | balsamico
SHORT RIB | gesmoorde short rib | gekarameliseerde ui | mais | zoetzuur | pinda
ANANAS | sous vide ananas | rozemarijn | passievrucht | banaan | limoen | kokos | pistache
Tweede kerstdag wordt het een van deze twee, dan hoef ik alleen het hoofdgerecht te doen:
1) Schelvis met pompoencréme, gedroogde pompoen, spekjes, gesmoorde prei en uiensaus met sherry
2) Sous vide prei met ajo blanco, romescosaus en tempura bloemkool
Natuurlijk, bij deze.quote:Op vrijdag 10 december 2021 09:57 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Heb je toevallig het recept voor de tomatentartaar en de ananas? Lijkt me wel tof mijn sousvide daar een keer voor te gebruiken
En wat een menu zeg
WAUW, dat ziet er echt mooi uit zegquote:Op vrijdag 10 december 2021 08:44 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ga deze weer maken, vorig jaar gedaan en moet te doen zijn om nu voor de hele familie op tafel te zetten:
[ afbeelding ]
TOMATENTARTAAR | gekonfijte tomaat | geroosterde knoflook | basilicum | burrata | balsamico
SHORT RIB | gesmoorde short rib | gekarameliseerde ui | mais | zoetzuur | pinda
ANANAS | sous vide ananas | rozemarijn | passievrucht | banaan | limoen | kokos | pistache
Tweede kerstdag wordt het een van deze twee, dan hoef ik alleen het hoofdgerecht te doen:
1) Schelvis met pompoencréme, gedroogde pompoen, spekjes, gesmoorde prei en uiensaus met sherry
2) Sous vide prei met ajo blanco, romescosaus en tempura bloemkool
Ongeveer 125-200 gram vlees per persoon afhankelijk van hoe grote eters het zijnquote:Op zaterdag 11 december 2021 19:09 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik ga voor bet eerst gourmetten ("3e kerstdag"). Heeft iemand nog tips and tricks? Zoals hoeveel vlees per persoon en wat voor "bijgerechten" etc?
Ik denk nu zelf aan stokbrood + (kruiden)boter, vlees/vis, sauzen, groente zoals ui en paprika. Champignons lijken me ook lekker. Nog een salade ofzo erbij?
Dank je!quote:Op zaterdag 11 december 2021 19:57 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ongeveer 125-200 gram vlees per persoon afhankelijk van hoe grote eters het zijn
Maissalade heb ik er vaak bij en huzaren
https://ohmyfoodness.nl/romige-mais-met-bacon/
Misschien wel leuk om te doen kruidenboter kransjes spuiten. Dus kruidenboter maken en dan kransjes spuiten evt in de vriezer leggen kun je er nog een lintje om heen knopen. leuk op een schoteltje op verschillende plaatsen op tafel leggen evt voor ieder eentje om het corona proof te houdenquote:
Qua groenten inderdaad iets van champignons, paprika en ui erbij is ook lekker. Voor in de pannetjes geklutst ei en/of pannenkoeken beslag (uit een fles).quote:Op zaterdag 11 december 2021 19:09 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik ga voor bet eerst gourmetten ("3e kerstdag"). Heeft iemand nog tips and tricks? Zoals hoeveel vlees per persoon en wat voor "bijgerechten" etc?
Ik denk nu zelf aan stokbrood + (kruiden)boter, vlees/vis, sauzen, groente zoals ui en paprika. Champignons lijken me ook lekker. Nog een salade ofzo erbij?
Zeker een leuk idee!quote:Op zaterdag 11 december 2021 21:12 schreef Goitske het volgende:
[..]
Misschien wel leuk om te doen kruidenboter kransjes spuiten. Dus kruidenboter maken en dan kransjes spuiten evt in de vriezer leggen kun je er nog een lintje om heen knopen. leuk op een schoteltje op verschillende plaatsen op tafel leggen evt voor ieder eentje om het corona proof te houden
Dit idee dus
https://www.24kitchen.nl/(...)e-met-kerstboomtoast
Dank voor je tips!:quote:Op zaterdag 11 december 2021 21:27 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Qua groenten inderdaad iets van champignons, paprika en ui erbij is ook lekker. Voor in de pannetjes geklutst ei en/of pannenkoeken beslag (uit een fles).
Daarnaast nog iets van aardappelkroketjes.
Verder is dragonboter erg lekker bij (rund/kippen) vlees. Of stokbrood. Ansjovisboter kan ook
Bohh Dat klinkt echt heel lekkerquote:Op dinsdag 14 december 2021 19:59 schreef Goitske het volgende:
Als toetje wil ik deze misschien maken, de Bastogne parfait die ze bij het zusje serveren
https://m.facebook.com/tz(...)type=3&locale2=nl_NL
Alstu!quote:Op dinsdag 14 december 2021 20:17 schreef madeliefff het volgende:
Heeft iemand voor mij de link van het vorige deel, van vorig jaar dus? Ik weet niet hoe ik daar via telefoon kan komen namelijk. Niet op dezelfde manier als via pc die ik niet meer heb
Nice! Ik sla 'm op!quote:Op dinsdag 14 december 2021 19:59 schreef Goitske het volgende:
Als toetje wil ik deze misschien maken, de Bastogne parfait die ze bij het zusje serveren
https://m.facebook.com/tz(...)type=3&locale2=nl_NL
Thx!quote:Op dinsdag 14 december 2021 20:35 schreef Aoibhin het volgende:
[..]
Alstu!
CUL / Kerstdiner 2020! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
Oeh, zou je die zo kunnen posten, ik heb geen FB maar dit klinkt zeer interessantquote:Op dinsdag 14 december 2021 19:59 schreef Goitske het volgende:
Als toetje wil ik deze misschien maken, de Bastogne parfait die ze bij het zusje serveren
https://m.facebook.com/tz(...)type=3&locale2=nl_NL
Een van de meest gevraagde recepten is die van onze bastogneparfait, en dat snappen wij wel! 🤤 Voor iedereen die het recept van onze klassieker nog niet op onze website heeft gevonden, delen we het recept nu ook via Facebook! 🤩quote:Op woensdag 15 december 2021 11:48 schreef Sharuun01 het volgende:
[..]
Oeh, zou je die zo kunnen posten, ik heb geen FB maar dit klinkt zeer interessant
oww dankje, ik weet welk desert ik voor kerstavond ga makenquote:Op woensdag 15 december 2021 13:54 schreef Goitske het volgende:
[..]
Een van de meest gevraagde recepten is die van onze bastogneparfait, en dat snappen wij wel! 🤤 Voor iedereen die het recept van onze klassieker nog niet op onze website heeft gevonden, delen we het recept nu ook via Facebook! 🤩
🛍️ INGREDIËNTEN (8 pers.)
Bastogneparfait
• 40 gram eierdooiers (gepasteuriseerd)
• 45 gram hele eieren (gepasteuriseerd)
• 100 gram suiker
• 2,5 dl slagroom (ongezoet)
• 5 bastognekoeken
Karamelsaus
• 100 gram suiker
• 2 dl koksroom
👩🍳 BEREIDINGSWIJZE
Bastogneparfait
Klop de slagroom op totdat deze de dikte van yoghurt heeft. Doe de eidooiers, de hele eieren en de suiker in een hittebestendige kom en verwarm au-bain-marie tot een temperatuur van 37 graden Celsius. Klop het geheel vervolgens koud in een keukenmachine tot een luchtige massa en schep deze door de slagroom. Verkruimel vier van de bastognekoeken en spatel door het mengsel. Verdeel de parfait tot slot over een muffinvorm of bakblik en zet enkele uren in de diepvries.
Karamelsaus
Doe suiker in een pannetje en verwarm totdat deze gekarameliseerd is. Haal de pan van het vuur en voeg de koksroom toe. laat de karamel goed oplossen in de room door regelmatig te roeren. De karamelsaus is klaar zodra er een gladde massa ontstaat. Laat deze goed afkoelen alvorens je hem gebruikt.
🍽️ OPMAAK VAN HET BORD
Spuit een toefje slagroom op het schaaltje. Haal de parfait uit het vormpje en leg deze ernaast. Verkruimel het bastognekoekje over de slagroom en parfait. Zig-zag tot slot de karamelsaus over de parfait.
Dat wordt genieten in Zusje-stijl! Delen jullie het resultaat met ons? 👩🍳
Ik ga hem ook voor kerst maken. Voordeel kan het gewoon een dag van te voren doen en in de vriezer doen.quote:Op woensdag 15 december 2021 14:04 schreef Sharuun01 het volgende:
[..]
oww dankje, ik weet welk desert ik voor kerstavond ga maken
Aziatische stijl in zo'n rijstvelletje een optie?quote:Op dinsdag 14 december 2021 22:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand een leuk recept voor geconfijte eend? Ik zoek iets voor op een toastje of in een blaadje romaine.
Die lenterolletjes zijn plan 1 met het blik Ik zoek nog een plan 2 voor bij de borrelplank.quote:Op woensdag 15 december 2021 16:29 schreef gcjoel het volgende:
[..]
Aziatische stijl in zo'n rijstvelletje een optie?
Lijkt me altijd erg lekker
Verder niet teveel mee doen sowieso, want gekonfijte eend
Lekkerquote:Op woensdag 15 december 2021 16:36 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Die lenterolletjes zijn plan 1 met het blik Ik zoek nog een plan 2 voor bij de borrelplank.
Zoiets ja. Of misschien met wat creme fraiche en cranberries ofzo. Ik verzin nog even door.quote:Op woensdag 15 december 2021 16:43 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Lekker
Op een toastje met heel langzaam gefruite uien?
Je zou zelf een huzarensalade kunnen maken?quote:Op maandag 20 december 2021 03:35 schreef Cosima het volgende:
Kerstavond vier ik altijd bij m'n zus (dus 2 pp). Ik ga dit keer alles maken want ze werkt in de zorg en is helemaal kapot. Ik wil haar ook niet teveel troep bezorgen dus wilde het heel simpel houden, alleen ben zat van soep/quiche met brood en dips en kleine hapjes.
Weten jullie nog iets anders "groots" dat ik evt naast brood/dips/kleine hapjes kan meenemen en alleen opgewarmd hoeft te worden?
Lasagne? Met gerookte zalm en spinaziequote:Op maandag 20 december 2021 03:35 schreef Cosima het volgende:
Kerstavond vier ik altijd bij m'n zus (dus 2 pp). Ik ga dit keer alles maken want ze werkt in de zorg en is helemaal kapot. Ik wil haar ook niet teveel troep bezorgen dus wilde het heel simpel houden, alleen ben zat van soep/quiche met brood en dips en kleine hapjes.
Weten jullie nog iets anders "groots" dat ik evt naast brood/dips/kleine hapjes kan meenemen en alleen opgewarmd hoeft te worden?
Boeuf Bourguignon, goulash, hachee of andere stoofschotel. Kan met brood, kan met puree, met frietjes...en smaakt een dag na het bereiden nog lekkerder.quote:Op maandag 20 december 2021 03:35 schreef Cosima het volgende:
Kerstavond vier ik altijd bij m'n zus (dus 2 pp). Ik ga dit keer alles maken want ze werkt in de zorg en is helemaal kapot. Ik wil haar ook niet teveel troep bezorgen dus wilde het heel simpel houden, alleen ben zat van soep/quiche met brood en dips en kleine hapjes.
Weten jullie nog iets anders "groots" dat ik evt naast brood/dips/kleine hapjes kan meenemen en alleen opgewarmd hoeft te worden?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |