De winter ontwaakt En wat voor winter gaan we komend jaar krijgen?
Afgelopen winter stonden we in februari heel even op de schaats in Nederland, maar lang mocht het niet duren.
quote:
Februari was, hoewel gemiddeld over de maand met 4,3 °C iets boven normaal, een opmerkelijke maand met drie gezichten. Na een zacht en wisselvallig begin onder invloed van storingen bij de Britse Eilanden viel in de nacht van 6 op 7 februari de winter met sneeuw in. Tot en met 14 februari was het onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven noordoostelijke Atlantische Oceaan en later Scandinavië winters. ’s Nachts vroor het matig tot streng. De laagste temperatuur van de winter, -16,2 °C werd op 9 februari in Hupsel gemeten. Overdag kwam de temperatuur meestal niet boven nul. Op 15 februari viel de dooi in doordat de stroming zuidwestelijk was geworden. Na een paar zachte en wisselvallige dagen brak onder invloed van een hogedrukgebied boven Midden-Europa een voorjaarsachtige periode aan met maximumtemperaturen tussen 15 en bijna 20 °C. De hoogste temperatuur van de winter, 19,8 °C, werd op 24 februari in Arcen gemeten.
Winter 2021
Ook in Spanje was het volop winter in januari 2021.
De zomer zegt weinig over hoe de komende winter zal zijn.
De zomer in Europa wordt momenteel vooral in het zuiden geteisterd door enorme bosbranden. De temperaturen hier lopen op tot ver boven de 40 graden.
Lees hier verderOok Siberie gaat deze zomer weer gebukt onder extreme hitte en ook hier staat veel bos weer in brand.
Lees hier verderDe nachten in delen van Siberie zakken ondertussen alweer onder de nul en ook valt er hier en daar al wat sneeuw.
Winter 2021Het ijs op de noordpoolHet ijs in het noordpoolgebied lijkt dit jaar niet af te stevenen op een nieuw dieptepunt, maar er is nog een volle maand te gaan voordat het ijs weer in volume gaat toenemen. Begin september zal het ijs zich weer gaan uitbreiden.
Wat voor winter gaan we krijgen?Bloedheet momenteel in (zuid)Europa en Siberie. Wil dit wat zeggen over de aankomende winter? Siberie gaat uiteraard winter krijgen, waarbij de temperatuur tot ver onder de -30 zal zakken. Minder poolijs zou kunnen zorgen voor meer sneeuw. Maar uiteindelijk is moeilijk te voorspellen wat voor winter het gaat worden.
De lange termijnverwachting is en blijft onzeker voor west Europa. Alles hangt af van de ligging van lage en hogedrukgebieden. Voor een koude winter in Europa is een zogenaamde blokkade nodig. Hoge druk boven Scandinavië, wat zorgt voor een oostelijke stroming waarbij koude lucht Europa instroomt. Depressies worden hierbij gedwongen om het zuiden van Europa op te zoeken. De ligging van dit hogedrukgebied is daarbij wel belangrijk.
NAO/AO indexVooral in de winter zijn deze grafieken zeer interessant. Bij een negatieve verwachting is de kans groot dat er een hogedrukgebied /blokkade ontstaat. Uiteraard is dat voor west Europa nog geen garantie op winterweer.
grafieken nao/ao indexDe extremen voor EuropaDe kouderecords in Europa zijn indrukwekkend. Zelfs in Nederland kan het ijzig koud worden. De Laagste landelijke minimumtemperatuur hier is -27,4 graden gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. Officieus werd op 8 januari 1985 op de Rheder- en Worth-Rheder heide -27,3 gemeten en vlak boven een vers sneeuwdek zelfs -32 graden !
Bij onze buren in Duitsland is het kouderecord nog veel lager. De laagst gemeten temperatuur hier is -37.8°C op 12 februari 1929 in Hüll. Maar er zijn plekken in Duitsland waar het nog kouder kan worden.
De dikste sneeuwlaag in Duitsland bedraagt 830cm gemeten op 02 april 1944 op de Zugspitzplatt (Schneefernerhaus, 2650 m).
Het laatst gemeten sneeuwdek in Duitsland (4 cm) was in Kempten en (6 cm) in Oberstdorf op 02 juni 1962
Voor Finland is het kouderecord: -51.5 gemeten op 28 januari 1999 te Kittila.
De allerlaagste temperatuur in Tsjechië werd gemeten in Litvinovice, hier daalde de temperatuur tot 42,2 graden onder nul.
Het absolute kouderecord voor Europa is -58,1°C, gemeten in Ust-Shchuger (Rusland)
bronDe koudste winter ooit in Europa was die van 1708/1709quote:
In het grootste deel van Europa vroor het bijna drie volle maanden, van Scandinavië tot Italië en van Frankrijk tot Rusland bevroren alle grote meren en rivieren. Zelfs het Gardameer vroor geheel dicht. In Nederland bevroor de grond tot meer dan een meter diep. Het vee stierf in de schuren, loofbomen spleten open door de kou en reizigers vroren onderweg dood in de koudste winter sinds mensenheugenis. Wijnvaten bevroren in de kelders, fruitbomen gingen massaal verloren, en zelfs eiken overleefden het niet. De graanteelt ging ook verloren.
In januari lag de gemiddelde temperatuur in Nederland op -5,1 graden, in Berlijn zelfs op -13,2 graden. De koudste dag in Nederland was 20 januari 1709. Te Keulen bevroren die dag vijf schildwachten. De gemiddelde temperatuur van de gehele winter komt in Nederland uit op -2,3 graden[3].
Op 8 maart zit de Maas bij Rotterdam nog dichtgevroren. Pas in de loop van deze maand wijkt de vorst, maar de gevolgen blijven nog lang zichtbaar. Op 3 april moet het jacht van de Admiraliteit van Amsterdam op de Zuiderzee terugkeren vanwege het vele ijs tussen Enkhuizen en Stavoren. Op 13 april was het ijs in Kopenhagen nog 14 duimendik en op 1 mei was de haven van Danzíg nog bevroren
Kleinste kans op winter in EuropaDe mensen die absoluut winterweer willen ontlopen zijn het best op hun plek in Portugal.
De winters zijn hier mild en in januari is het dagelijks tegen de 14 graden en vriest het niet vaak. In de bergen rond de Estrela valt op meer dan tien dagen per jaar sneeuw die blijft liggen. Aan de kust sneeuwt het zelden. De zon schijnt in het noorden ruim 2400 uur per jaar. In het uiterste noorden onweert het op gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar. Naar het zuiden neemt het aantal onweersdagen snel af.
bronActuele sneeuwhoogteActuele temperatuurVoorgaande delen:WKN / Winter in Europa (2009/2010)WKN / Winter in Europa (2010/2011)WKN / [Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012WKN / Winter in Europa 2011/2012 # 2 Horrorwinter!WKN / Winter in Europa 2012/2013WKN / Winter in Europa 2013/2014WKN / Winter in Europa 2014/2015WKN / Winter in Europa 2015/2016WKN / Winter in Europa 2015/2016 #2WKN / Winter in Europa 2016/2017WKN / Winter in Europa 2016/2017 #2WKN / Winter in Europa 2017/2018WKN / Winter in Europa 2017/2018 #2WKN / Winter in Europa 2018/2019WKN / Winter in Europa 2019/2020WKN / Winter in Europa 2020/2021Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:
Topicreeks: Poolkappen smeltenAanvullingen of opmerkingen over de OP kan via:
[WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komenHelaas is het uploaden via Photobucket niet meer gratis. eventuele alternarief is:
https://imgur.comDe bedoeling van dit topic?Lijkt me duidelijk.
In dit topic gaan we de komende winter volgen in Europa. Omdat er vaak te weinig nieuws is voor een eigen topic, kan hier ook het winterweer uit Rusland en andere landen uit Azië worden behandeld. Zelfs in Afrika kan het tot winterweer komen, ook dat kan hier worden neergezet. Uiteraard is een eigen topic ook een mogelijkheid.
Voor noord Amerika komt er nog een apart topic.
[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-08-2021 23:28:04 ]