Winter in Europa 2016/2017Het is nog zomer, maar de winter laat zich al even zien in Europa. Een koude uitbraak rechtstreeks vanaf de noordpool zorgt voor een noordelijke stroming, waarbij het in de hoger gelegen gebieden van Scandinavië al tot sneeuw kan komen. Ook in het noorden van Groot Brittannië kan het een stuk kouder worden dan normaal is voor begin augustus. Het lijkt niet meer dan een speldenprik te worden, maar wie weet wat hier na nog gaat gebeuren.
Wat voor winter gaan we krijgen?Over de winter die zelfs nog moet beginnen, valt geen zinnig woord te zeggen. De meeste kans op kou en sneeuw maak je in Scandinavië en Europees Rusland. Ook in IJsland is de kans dat de temperatuur ver onder nul duikt uiteraard zeer groot. Voor West Europa is het, zoals elke winter, maar afwachten wat er gaat gebeuren. In oost Europa is de kans op echt winterweer vele malen groter dan in west Europa. Wat voor winter het gaat worden hangt af van de ligging van Hogedrukgebieden, waardoor een
blokkade kan ontstaan. Een groot hogedrukgebied boven Scandinavie zal voor een oostelijke stroming zorgen, waarbij kou uit Rusland naar Europa wordt geblazen. Dit noemt men
transportkou. De depressietrein duikt hierdoor het zuiden van Europa in, waardoor het daar een onstuimig en nat weertype wordt.
Ook speelt in het westen van Europa de warme golfstroom een rol.
quote:
Door de Golfstroom is het klimaat op 50 graden noorderbreedte in Europa (de regio van België en Nederland) veel warmer dan op vergelijkbare andere plaatsen op aarde: het steeds nieuw aangevoerde warme zeewater functioneert als buffer. Vooral aan de Atlantische kust van Scandinavië is de invloed ervan van groot belang. De havens van Noorwegen tot en metMoermansk zijn 's winters ijsvrij. Grote delen van Europa zijn hierdoor dan ook een stuk warmer dan andere gebieden op vergelijkbare breedtegraad. New York ligt bijvoorbeeld op dezelfde geografische breedte als Rome maar is 's winters veel kouder dan Amsterdam.
bron
Kouderecords in Europa
De kouderecords in Europa zijn indrukwekkend. Zelfs in Nederland kan het ijzig koud worden. De Laagste landelijke minimumtemperatuur hier is -27,4 graden gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. Officieus werd op 8 januari 1985 op de Rheder- en Worth-Rheder heide -27,3 gemeten en vlak boven een vers sneeuwdek zelfs -32 graden !
Bij onze buren in Duitsland is het kouderecord nog veel lager. De laagst gemeten temperatuur hier is -37.8°C op 12 februari 1929 in Hüll. Maar er zijn plekken in Duitsland waar het nog kouder kan worden
quote:
Kouderecord in Duitsland: -42,7 graden CelsiusMet min 42,7 graden Celsius is aan de
Funtensee, een op 1.691 m hoogte gelegen meer in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren in de nacht van dinsdag op woensdag de laagste temperatuur voor dit jaar in Duitsland geregistreerd.
De waarde ligt slechts 3,2 graden hoger dan het Duitse kouderecord van 24 december 2001, dat eveneens aan de Funtensee werd gemeten: -45,9 graden.
De omgeving van het meer nabij Berchtesgaden is bekend voor zijn extreem lage temperaturen.
Ook in de rest van Beieren en in Baden-Württemberg was het bitter koud: in Haidmühle in het Bayerische Wald werd -27,1 graden, en aan de Spitzingsee in de Alpen -23,9 graden gemeten. In Albstadt-Degerfeld op de Schäbische Alb gaf de thermometer -25 graden aan.
De afgelopen dagen is veel sneeuw gevallen in Duitsland, van het Zwarte Woud over Saksen tot in het Ruhrgebied. Op sommige plaatsen viel er tot 50 cm sneeuw. Dinsdag waren er op 24 uur tijd 1.500 verkeersongevallen ten gevolge sneeuw en ijzel. In verschillende streken was het verkeer bijna onmogelijk.
bron
Voor Finland is het kouderecord: -51.5 gemeten op 28 januari 1999 te Kittila.
quote:
De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.
Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.
Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.
Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.
bron
Het absolute kouderecord voor Europa is -58,1°C, gemeten in Ust-Shchuger (Rusland)
bronDe koudste winter ooit in Europa was die van 1708/1709
quote:
three months of deadly cold that ushered in a year of famine and food riots. In Scandinavia the Baltic froze so thoroughly that people could walk across the ice as late as April. In Switzerland hungry wolves crept into villages. Venetians skidded across their frozen lagoon, while off Italy’s west coast, sailors aboard English men-of-war died from the cold. “I believe the Frost was greater (if not more universal also) than any other within the Memory of Man,” wrote William Derham, one of England’s most meticulous meteorological observers. He was right. Three hundred years on, it holds the record as the coldest European winter of the past half-millennium.
bronDe mensen die absoluut winterweer willen ontlopen zijn het best op hun plek in Portugal.
De winters zijn hier mild en in januari is het dagelijks tegen de 14 graden en vriest het niet vaak. In de bergen rond de Estrela valt op meer dan tien dagen per jaar sneeuw die blijft liggen. Aan de kust sneeuwt het zelden. De zon schijnt in het noorden ruim 2400 uur per jaar. In het uiterste noorden onweert het op gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar. Naar het zuiden neemt het aantal onweersdagen snel af.
bronDe winter van vorig jaarOok vorig jaar weer veel doden door diverse lawines. Een recordhoeveelheid sneeuw in Finland.
Begin september viel er al sneeuw in de hogere gebieden in Scandinavie. In oktober viel er ook sneeuw in de lagere delen van lapland.Tot eind april en ook begin mei was er vorst in het hoge noorden van EuropaDe actuele sneeuwhoogte in EuropaDe actuele temperatuur in Europavorige delen:WKN / Winter in Europa (2009/2010)WKN / Winter in Europa (2010/2011)WKN / [Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012WKN / Winter in Europa 2011/2012 # 2 Horrorwinter!WKN / Winter in Europa 2012/2013WKN / Winter in Europa 2013/2014WKN / Winter in Europa 2014/2015WKN / Winter in Europa 2015/2016WKN / Winter in Europa 2015/2016 #2Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:
WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #4Aanvullingen voor de OP kan via:
WKN / [WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komenDe bedoeling van dit topic is om het nieuws over de komende winter te verzamelen. Bij opvallende gebeurtenissen kan er een apart topic geopend worden. (graag hier dan even de link plaatsen).
[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-08-2016 09:45:47 ]