abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_164238832
Winter in Europa 2016/2017Het is nog zomer, maar de winter laat zich al even zien in Europa. Een koude uitbraak rechtstreeks vanaf de noordpool zorgt voor een noordelijke stroming, waarbij het in de hoger gelegen gebieden van ScandinaviŽ al tot sneeuw kan komen. Ook in het noorden van Groot BrittanniŽ kan het een stuk kouder worden dan normaal is voor begin augustus. Het lijkt niet meer dan een speldenprik te worden, maar wie weet wat hier na nog gaat gebeuren.Wat voor winter gaan we krijgen?

Over de winter die zelfs nog moet beginnen, valt geen zinnig woord te zeggen. De meeste kans op kou en sneeuw maak je in ScandinaviŽ en Europees Rusland. Ook in IJsland is de kans dat de temperatuur ver onder nul duikt uiteraard zeer groot. Voor West Europa is het, zoals elke winter, maar afwachten wat er gaat gebeuren. In oost Europa is de kans op echt winterweer vele malen groter dan in west Europa. Wat voor winter het gaat worden hangt af van de ligging van Hogedrukgebieden, waardoor een blokkade kan ontstaan. Een groot hogedrukgebied boven Scandinavie zal voor een oostelijke stroming zorgen, waarbij kou uit Rusland naar Europa wordt geblazen. Dit noemt men transportkou. De depressietrein duikt hierdoor het zuiden van Europa in, waardoor het daar een onstuimig en nat weertype wordt.

Ook speelt in het westen van Europa de warme golfstroom een rol.

quote:
Door de Golfstroom is het klimaat op 50 graden noorderbreedte in Europa (de regio van BelgiŽ en Nederland) veel warmer dan op vergelijkbare andere plaatsen op aarde: het steeds nieuw aangevoerde warme zeewater functioneert als buffer. Vooral aan de Atlantische kust van ScandinaviŽ is de invloed ervan van groot belang. De havens van Noorwegen tot en metMoermansk zijn 's winters ijsvrij. Grote delen van Europa zijn hierdoor dan ook een stuk warmer dan andere gebieden op vergelijkbare breedtegraad. New York ligt bijvoorbeeld op dezelfde geografische breedte als Rome maar is 's winters veel kouder dan Amsterdam.

bron


Kouderecords in EuropaDe kouderecords in Europa zijn indrukwekkend. Zelfs in Nederland kan het ijzig koud worden. De Laagste landelijke minimumtemperatuur hier is -27,4 graden gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. Officieus werd op 8 januari 1985 op de Rheder- en Worth-Rheder heide -27,3 gemeten en vlak boven een vers sneeuwdek zelfs -32 graden !

Bij onze buren in Duitsland is het kouderecord nog veel lager. De laagst gemeten temperatuur hier is -37.8įC op 12 februari 1929 in HŁll. Maar er zijn plekken in Duitsland waar het nog kouder kan worden
quote:
Kouderecord in Duitsland: -42,7 graden Celsius

Met min 42,7 graden Celsius is aan de Funtensee, een op 1.691 m hoogte gelegen meer in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren in de nacht van dinsdag op woensdag de laagste temperatuur voor dit jaar in Duitsland geregistreerd.

De waarde ligt slechts 3,2 graden hoger dan het Duitse kouderecord van 24 december 2001, dat eveneens aan de Funtensee werd gemeten: -45,9 graden.

De omgeving van het meer nabij Berchtesgaden is bekend voor zijn extreem lage temperaturen.

Ook in de rest van Beieren en in Baden-WŁrttemberg was het bitter koud: in HaidmŁhle in het Bayerische Wald werd -27,1 graden, en aan de Spitzingsee in de Alpen -23,9 graden gemeten. In Albstadt-Degerfeld op de Schšbische Alb gaf de thermometer -25 graden aan.

De afgelopen dagen is veel sneeuw gevallen in Duitsland, van het Zwarte Woud over Saksen tot in het Ruhrgebied. Op sommige plaatsen viel er tot 50 cm sneeuw. Dinsdag waren er op 24 uur tijd 1.500 verkeersongevallen ten gevolge sneeuw en ijzel. In verschillende streken was het verkeer bijna onmogelijk.

bron
Voor Finland is het kouderecord: -51.5 gemeten op 28 januari 1999 te Kittila.

quote:
De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.

bron
Het absolute kouderecord voor Europa is -58,1įC, gemeten in Ust-Shchuger (Rusland) bron

De koudste winter ooit in Europa was die van 1708/1709

quote:
three months of deadly cold that ushered in a year of famine and food riots. In Scandinavia the Baltic froze so thoroughly that people could walk across the ice as late as April. In Switzerland hungry wolves crept into villages. Venetians skidded across their frozen lagoon, while off Italy’s west coast, sailors aboard English men-of-war died from the cold. “I believe the Frost was greater (if not more universal also) than any other within the Memory of Man,” wrote William Derham, one of England’s most meticulous meteorological observers. He was right. Three hundred years on, it holds the record as the coldest European winter of the past half-millennium.
bronDe mensen die absoluut winterweer willen ontlopen zijn het best op hun plek in Portugal.

De winters zijn hier mild en in januari is het dagelijks tegen de 14 graden en vriest het niet vaak. In de bergen rond de Estrela valt op meer dan tien dagen per jaar sneeuw die blijft liggen. Aan de kust sneeuwt het zelden. De zon schijnt in het noorden ruim 2400 uur per jaar. In het uiterste noorden onweert het op gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar. Naar het zuiden neemt het aantal onweersdagen snel af.

bron

De winter van vorig jaar

Ook vorig jaar weer veel doden door diverse lawines.


Een recordhoeveelheid sneeuw in Finland.

Begin september viel er al sneeuw in de hogere gebieden in Scandinavie. In oktober viel er ook sneeuw in de lagere delen van lapland.Tot eind april en ook begin mei was er vorst in het hoge noorden van Europa
De actuele sneeuwhoogte in EuropaDe actuele temperatuur in Europavorige delen:

WKN / Winter in Europa (2009/2010)

WKN / Winter in Europa (2010/2011)

WKN / [Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012

WKN / Winter in Europa 2011/2012 # 2 Horrorwinter!

WKN / Winter in Europa 2012/2013

WKN / Winter in Europa 2013/2014

WKN / Winter in Europa 2014/2015

WKN / Winter in Europa 2015/2016

WKN / Winter in Europa 2015/2016 #2

Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:

WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #4

Aanvullingen voor de OP kan via:

WKN / [WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komen

De bedoeling van dit topic is om het nieuws over de komende winter te verzamelen. Bij opvallende gebeurtenissen kan er een apart topic geopend worden. (graag hier dan even de link plaatsen).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-08-2016 09:45:47 ]
pi_164238916
Sneeuw in de Alpen?
quote:
De kansen op sneeuw in de Alpen eind volgende week stijgen, sinds de laatste weermodellen de kortstondige uitval van polaire lucht over West- en Centraal Europa bevestigen.

Op grote hoogte valt er het ganse jaar door sneeuw uiteraard maar het gebeurt niet vaak dat deze sneeuw al te vinden is op zo'n 1500 m hoogte. De vorstgrens zou volgens zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel rond 11 en 12 augustus dalen naar zo'n 1500 m in onze omgeving en de Alpen waardoor de neerslag dus vanaf deze hoogte als sneeuw zal kunnen vallen...tijdelijk uiteraard. Dit dan vooral in de oostelijke Alpen. Niettegenstaande vermeldenswaardig moeten we ook niet over-dramatiseren want het gebeurt nog wel eens af en toe!

Ook bij ons wordt het fris met die dagen amper 17 ŗ 18 graden bij een kille noordwester. Het zal alvast weer een groot contrast vormen met de zomerse 25 graden van aanstaande zondag en maandag...

En zo "jojoot" de zomer rustig verder richting herfst...

http://weerspinsels.blogs(...)d&utm_medium=twitter
pi_164239232
Sneeuw voor Noorwegen. Niet ongewoon, maar wel heel vroeg. Vorstgrens ligt daar rond de 1000 meter op 11 augustus.

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 05-08-2016 10:12:23 ]
pi_164239396
Bah, weer een half jaar in het donker zitten.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_164239477
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2016 10:17 schreef halfway het volgende:
Bah, weer een half jaar in het donker zitten.
Je woont in het hoge noorden?
pi_164240200
Niks mis met de winter, maar kunnen we de herfst asjeblieft overslaan dit jaar.
  vrijdag 5 augustus 2016 @ 11:07:29 #7
222754 Dagoduck
SINT 'N' GROHL
pi_164240462
IJstijd?
-- FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder -- Winnaar VBL Wijndal-award 2020 voor beste AZ-user!
pi_164240810
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 augustus 2016 10:56 schreef jatochneetoch het volgende:
Niks mis met de winter, maar kunnen we de herfst asjeblieft overslaan dit jaar.
Het is hier toch altijd herfst? Met hier en daar een warme herfstdag.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_164241573
Herfst komt ook vroeg op gang. Volgende week al een kerndruk van 985 boven de oceaan. Die depressie trekt richting ScandinaviŽ en zorgt voor een noordelijke stroming in het westen van Europa.
pi_164243070
Vooral op hoogte een flinke uitbraak van Arctische lucht.pi_164243392
Volgende week in het gebergte van Noorwegen plaatselijk 30 cm sneeuw. Ook IJsland en de Alpen lijken wat sneeuw te krijgen.

pi_164250096
De extreem lange termijn kaarten laten een steenkoude winter zien. Afwijking in SiberiŽ van meer dan 10 graden kouder dan normaal...

En een te koude herfst.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
~:)

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 05-08-2016 19:43:46 ]
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 5 augustus 2016 @ 19:43:32 #13
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_164250118
Een warme februari in West-Europa.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_164250145
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 augustus 2016 19:43 schreef Nattekat het volgende:
Een warme februari in West-Europa.
klopt...
pi_164253779
Behoorlijk kouder dan normaal voor augustus. In oost Europa tot 14 graden kouder dan gemiddeld.

pi_164273923
Twee Britse wandelaars dood gevonden op Matterhorn


Tussen Zwitserland en ItaliŽ, zijn vandaag dood teruggevonden. Dat melden lokale media.

De wandelaars zijn wellicht doodgevroren, zo meldt het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA. De reddingsdiensten stelden geen tekenen van verwondingen vast. "De lichamen waren bedekt met sneeuw", aldus dokter Enrico Visetti.

De wandelaars hadden donderdagavond om hulp gebeld omdat ze niet meer vooruit kwamen door een sneeuwstorm. Het slechte weer bleef duren en hinderde de inspanningen om hen te lokaliseren.

De Matterhorn is een van de hoogste Alpentoppen, met bijna 4.500 meter. Op de plaats waar de wandelaars werden aangetroffen, kan de temperatuur zakken tot onder -10 graden Celcius.

http://www.demorgen.be/bu(...)matterhorn-b99fab77/

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 06-08-2016 18:00:53 ]
pi_164294906
Ik heb er nu al zin in!
  zondag 7 augustus 2016 @ 14:21:28 #18
137787 Snowsquall
Noord Brabant
pi_164296318
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2016 13:34 schreef Adrie072 het volgende:
Ik heb er nu al zin in!
+1 helaas kloppen dit soort verwachtingen nooit(gezien we al de 3e niet-winter op rij hebben)
Ik kan het je wel uitleggen maar het niet voor je begrijpen........
pi_164300608
Zware storm voor Schotland zorgt voor zeer zware windstoten die oplopen tot 181 km (Schotse hooglanden). De storm trekt naar ScandinaviŽ, waardoor een noordelijke stroming richting west Europa ontstaat. Omdat de bovenlucht zeer koud is en het water van de noordzee nog behoorlijk warm kan dit prachtige buien opleveren.


pi_164408400
Sneeuw in Noorwegen.
[ Bericht 31% gewijzigd door #ANONIEM op 10-08-2016 21:07:44 ]
pi_164420833
Gargellen Oostenrijk.pi_164421013
quote:
0s.gif Op donderdag 11 augustus 2016 09:52 schreef aloa het volgende:
Gargellen Oostenrijk.[ afbeelding ]
Bizar.

Begin mei waren we in zuid-duitsland, toen moest de eigenaar van de berghut nog 30 cm sneeuw ruimen.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_164421040
quote:
1s.gif Op donderdag 11 augustus 2016 10:02 schreef Ticootje het volgende:

[..]

Bizar.

Begin mei waren we in zuid-duitsland, toen moest de eigenaar van de berghut nog 30 cm sneeuw ruimen.
Dit is 2100 meter.
Mooi op tijd inderdaad.
pi_164422283
pi_164427937
De winter laat zich inmiddels al even zien in Europa. Plaatselijk sneeuw voor Noorwegen en de Alpen. Langzaam aan gaat de kou zich verder uitbreiden. Ook in Siberie daalt de temperatuur en kan koning winter al venijnig uithalen. De temperatuur kan hier eind augustus al tot ver onder nul zakken.Het leek aan het eind van het winterseizoen erop dat er in september wederom een record lage hoeveelheid ijs op de noordpool zou zijn. Maar dit lijkt toch niet te gaan gebeuren. Het lijntje van dit jaar zit inmiddels boven die van 2012. Er is nog ongeveer een maand te gaan, dus het is nog even afwachten waar we uiteindelijk gaan eindigen.

abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')