abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_155339851
Winter in Europa 2015/2016

Terwijl het nog hoog zomer is in het overgrote deel van Europa, begint het in het poolgebied steeds kouder te worden. De winter gaat hier begin september van start en kan ook in Europa al voor de eerste winterprikjes gaan zorgen. De lange termijn laat de eerste nachtvorst reeds zien in het noorden van ScandinaviŽ. Ook boven de Alpen heeft het inmiddels alweer gesneeuwd.

Een strenge winter in Europa is onlosmakelijk verbonden met het Russische Siberie. Siberie laat eind augustus al een flinke daling in temperatuur zien. Arctische lucht stroomt het noorden van Azie binnen en laat het kwik tot ver beneden het vriespunt dalen. Ook is er inmiddels al sneeuw gevallen in het noorden van het koudste gebied op het noordelijk halfrond.

Voorspelling komende winter

Wat de winter deze keer gaat brengen is afwachten. Er is dit jaar een (zeer) krachtige El NiŮo, maar of dit het weer gaat beÔnvloeden in Europa komende winter is maar de vraag.

quote:
Nearly all models predict El NiŮo to continue into the Northern Hemisphere winter 2015-16, with many multi-model averages predicting a strong event at its peak strength (3-month values of the NiŮo-3.4 index of +1.5oC or greater;Fig. 6). At this time, the forecaster consensus is in favor of a significant El NiŮo in excess of +1.5oC in the NiŮo-3.4 region. Overall, there is a greater than 90% chance that El NiŮo will continue through Northern Hemisphere winter 2015-16, and around an 80% chance it will last into early spring 2016 (click CPC/IRI consensus forecast for the chance of each outcome for each 3-month period).

NOAA
Het verschil met 1997


Op de Noordpool ligt momenteel meer ijs dan voorgaande jaren. Ook dit wil niet veel zeggen over de winter die komen gaat. De winter van 2012 was zeer koud in Europa. In deze winter vielen veel doden door de barre omstandigheden. Het Noordpoolijs van 2011 (het jaar voor de Europese horrorwinter van 2012) is enigszins vergelijkbaar met dat van dit jaar.Nog een manier om een eventuele strenge of sneeuwrijke winter te voorspellen is d.m.v. de Snow Advance Index

quote:
Snow Advance Index
Eerder onderzoek van Cohen had al als resultaat opgeleverd dat er een relatie lijkt te bestaan tussen de hoeveelheid sneeuw op het Euraziatische continent in het najaar (eigenlijk SiberiŽ, want vooral daar sneeuwt het dan al) en het teken van met name de AO-index in de winter daarop. Een speciale situatie deed zich voor, voorafgaande aan de koude en sneeuwrijke winter van 2010 die door recordlage AO- en NAO-indices werd gedomineerd. In het najaar van 2009 was het niet de sneeuwbedekking van SiberiŽ als geheel die opviel, maar het tempo waarin dat sneeuwdek zich toen opbouwde. En dat zette Cohen op het spoor van de nieuwe Snow Advance Index.

De Snow Advance Index beschrijft het tempo waarin het sneeuwdek in SiberiŽ zich, ten zuiden van de 60ste breedtegraad, opbouwt gedurende globaal de oktobermaand. Er wordt nog een beetje gesteggeld over de vraag of je nu de weken 39 tot en met 44 of 40 tot en met 44 moet nemen. Onderzoek moet uitwijzen welk van de periodes uiteindelijk het beste resultaat biedt. Op basis van een relatief korte meetperiode (van 1997 tot en met 2010) is Cohen tot de conclusie gekomen dat zijn aan het einde van iedere oktobermaand bepaalde Snow Advance Index (SAI) ongeveer 75 procent van de variaties in de AO-index tijdens de winters erop beschrijft. Dat mag je gerust een spectaculair resultaat noemen. Breid je de periode verder in het verleden uit (maar door gebrek aan meetgegevens moet dan met een beperktere SAI worden gewerkt), dan is het resultaat overigens wat minder goed, maar volgens Cohen en de zijnen nog steeds ruimschoots goed genoeg.

http://www.weer.nl/nieuws(...)eeuw-en-onze-winter/
De winter van vorig jaar

Eind september 2014 zorgde de winter voor prachtig plaatjes op IJsland. De Bardarbunga vulkaan was op dat moment al een maand lava aan het spuwen en zorgde in combinatie met de sneeuw voor schitterende beelden.

Bardarbunga IJsland


De winter in de Alpen was zachter dan normaal. December was zacht . De winter ging pas van start in Januari waarbij het soms tot veel sneeuw kwam. Vooral de zuidkant van de Alpen kreeg hier mee te maken. De lawines die hierdoor ontstonden zorgden voor ruim 50 doden in Zwitserland en Oostenrijk.

oktober 2014 Oostenrijk


De gemiddelde winter in verschillende landen in Europa
quote:
Winter in Lapland

De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Bron:

Spanje

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de PyreneeŽn) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (CataloniŽ) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

In de PyreneeŽn in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiŽn in de winter.TsjechiŽ

In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder. In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen. De allerlaagste temperatuur in TsjechiŽ werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.

In de lagere delen van TsjechiŽ valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer. In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Op de top van de Sne¸ka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.

TsjechiŽ kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar. De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.

De actuele sneeuwhoogte in Europa


De actuele temperatuur in Europavorige delen:

WKN / Winter in Europa (2009/2010)
WKN / Winter in Europa (2010/2011)
WKN / [Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012
WKN / Winter in Europa 2011/2012 # 2 Horrorwinter!
WKN / Winter in Europa 2012/2013
WKN / Winter in Europa 2013/2014
WKN / Winter in Europa 2014/2015

Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:
WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #4

Aanvullingen voor de OP kan via:
WKN / [WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komen

De bedoeling van dit topic is om het nieuws over de komende winter te verzamelen. Bij opvallende gebeurtenissen kan er een apart topic geopend worden. (graag hier dan even de link plaatsen).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 18-08-2015 22:50:39 ]
pi_155340401
De grafiek van het ijs op de noordpool is nu vergelijkbaar met het jaar 2010. Dit wil verder niets zeggen over de komende winter.

  Moderator / Redactie Sport dinsdag 18 augustus 2015 @ 23:20:51 #3
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_155340692
Winter... begint die onzin nu al?

Hoop op of een hellmannloze winter, of een enorm strenge winter die al het leven plat legt. Zo'n winter die we vorig jaar hadden wilde het allebei...
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_155341120
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 23:20 schreef Nattekat het volgende:
Winter... begint die onzin nu al?

Hoop op of een hellmannloze winter, of een enorm strenge winter die al het leven plat legt. Zo'n winter die we vorig jaar hadden wilde het allebei...
Ja het begint nu al ~:)
pi_155342336
Heb wel zin in een strenge winter. Sla de herfst maar meteen over!
-Er valt elke dag wel wat te klagen. :)
pi_155346664
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 23:20 schreef Nattekat het volgende:
Winter... begint die onzin nu al?

Hoop op of een hellmannloze winter, of een enorm strenge winter die al het leven plat legt. Zo'n winter die we vorig jaar hadden wilde het allebei...
Wees maar vast voorbereid op een kloterig nat voorjaar ;)

El Nino is coming to nattekatten
pi_155347948
Grootste Nederlandse poolexpeditie vertrekt

De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit staat op het punt van beginnen. Woensdag vertrekken ruim vijftig wetenschappers naar de Noordpool. Ze varen in anderhalve dag naar een onontgonnen gebied op het eiland EdgeÝya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Daar gaan de onderzoekers onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap bestuderen.

De expeditie wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Niet alleen wetenschappers gaan aan boord van het schip. Ook andere geÔnteresseerden varen mee, zoals weerman Peter Kuipers Munneke en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66). Iedereen moet tijdens de trip op de boot blijven slapen, op het eiland wonen namelijk ijsberen.

Altijd licht

In het gebied van de expeditie is de temperatuur nu gemiddeld een paar graden boven nul. Het is er bijna de hele dag licht. Op 28 augustus keert de groep terug naar Spitsbergen, waar ze zullen worden opgewacht door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Maarten Loonen op BNR woensdag: “Er is in 1968 ook onderzoek gedaan op die plek maar dat is nooit vervolgd. We weten van satelietbeelden dat het daar heel erg veranderd is. Nu willen we kijken wat daarvan de gevolgen zijn voor dieren en planten.”

IJsberen

Loonen kent ook de gevaren: “We gaan naar een plek waar de ijsbeer heer en meester is. En omdat er minder ijs is, lopen de ijsberen op het land. Dat zijn geen dieren om mee te sollen. Er zijn gidsen met geweren bij. Ik hoop dat er niet geschoten wordt, maar als puntje bij paaltje komt moet je kunnen ingrijpen.”

http://nieuws.nl/algemeen(...)lexpeditie-vertrekt/

WKN / Grootste Nederlandse poolexpeditie vertrekt

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-08-2015 11:15:51 ]
pi_155375676
Koelt eind augustus behoorlijk af in SiberiŽ. Ook delen van Russisch Europa kan al nachtvorst krijgen.


pi_155375725
Op meerdere plekken in het hoge noorden van Siberie is nu al sneeuw gevallen.

  zondag 23 augustus 2015 @ 22:41:13 #10
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_155483227
Noord-Amerikaans topic is uitgebreider dan het Europees topic :o
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_155483689
quote:
0s.gif Op zondag 23 augustus 2015 22:41 schreef Dven het volgende:
Noord-Amerikaans topic is uitgebreider dan het Europees topic :o
Daar valt dan ook al sneeuw ~:)
  maandag 24 augustus 2015 @ 07:58:58 #12
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_155489176
quote:
2s.gif Op zondag 23 augustus 2015 22:52 schreef aloa het volgende:

[..]

Daar valt dan ook al sneeuw ~:)
Doelde meer op de OP met al die regionale info :P
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_155489220
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 07:58 schreef Dven het volgende:

[..]

Doelde meer op de OP met al die regionale info :P
Lapland, Spanje en TsjechiŽ staat erin. ;)
  maandag 24 augustus 2015 @ 08:51:16 #14
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_155489538
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 08:08 schreef aloa het volgende:

[..]

Lapland, Spanje en TsjechiŽ staat erin. ;)
Gelukkig dat Spanje erin staat. Staat toch wel bekond om zijn ijzige winters :+
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_155489552
quote:
0s.gif Op maandag 24 augustus 2015 08:51 schreef Dven het volgende:

[..]

Gelukkig dat Spanje erin staat. Staat toch wel bekond om zijn ijzige winters :+
Kan daar gewoon winters worden. Maar is meer om de verschillen in Europa aan te geven.
  maandag 24 augustus 2015 @ 08:55:40 #16
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_155489580
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 08:53 schreef aloa het volgende:

[..]

Kan daar gewoon winters worden. Maar is meer om de verschillen in Europa aan te geven.
Vanzelfsprekend. De hooggelegen plekken in het binnenland willen soms wat winterse neerslag laten zien. Net als de berggebieden natuurlijk. Maar buiten dat :P

Ik ben benieuwd wat voor winter wij hier zullen krijgen. Zal vast wel weer een paar keer rond de -20 zijn. Maar hoop gewoon eens dat het mediterrane een kilometer of 100 naar het noorden schuift :D

Zo is het bijvoorbeeld in Griekenland ook elke winter steevast ijzig koud. Maar natuurlijk slechts in de bergen van het binnenland :P
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_155493800
quote:
0s.gif Op maandag 24 augustus 2015 08:55 schreef Dven het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend. De hooggelegen plekken in het binnenland willen soms wat winterse neerslag laten zien. Net als de berggebieden natuurlijk. Maar buiten dat :P

Ik ben benieuwd wat voor winter wij hier zullen krijgen. Zal vast wel weer een paar keer rond de -20 zijn. Maar hoop gewoon eens dat het mediterrane een kilometer of 100 naar het noorden schuift :D

Zo is het bijvoorbeeld in Griekenland ook elke winter steevast ijzig koud. Maar natuurlijk slechts in de bergen van het binnenland :P
Paar jaar terug waren de elektrische kachels niet aan te slepen, omdat het zo koud was in Spanje... :D
Maar de kans op winter in Nederland lijkt me groter dan in Spanje...
pi_155551525
Steeds meer plekken met sneeuw in SiberiŽ.
Begin september nachtvorst in Lapland.  woensdag 26 augustus 2015 @ 10:23:59 #19
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_155551547
quote:
2s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 10:22 schreef aloa het volgende:
Steeds meer plekken met sneeuw in SiberiŽ.
Begin september nachtvorst in Lapland.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wanneer begint de grote afkoeling in de alpen?
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_155551662
quote:
0s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 10:23 schreef Dven het volgende:

[..]

Wanneer begint de grote afkoeling in de alpen?
Voorlopig nog niet. De kou komt eerst niet verder dan halverwege ScandinaviŽ.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 10:42:24 #21
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_155551873
quote:
2s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 10:30 schreef aloa het volgende:

[..]

Voorlopig nog niet. De kou komt eerst niet verder dan halverwege ScandinaviŽ.
Ah ja, zie nu pas dat het nachtvorst betreft :') Dan gaat dat inderdaad nog wel even duren. Vorstgrens ligt ook hier nog op zo'n kleine 5 kilometer
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_155551998
quote:
0s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 10:42 schreef Dven het volgende:

[..]

Ah ja, zie nu pas dat het nachtvorst betreft :') Dan gaat dat inderdaad nog wel even duren. Vorstgrens ligt ook hier nog op zo'n kleine 5 kilometer
En overdag net boven nul.

pi_155659729
De kou voor ScandinaviŽ staat nog steeds in de kaarten. In de nacht op grotere schaal vorst, overdag net boven nul.


  maandag 31 augustus 2015 @ 19:16:37 #24
134184 WEST
AFC AJAX 4 EVER
pi_155712825
De mussen vielen van het dak en het begint nu al over de winter :')
Find your guiding inspiration. In a place where dreams are made
With a lifetime's preparation. It’s no time to be afraid
Put our differences behind us. While we shine like the sun
See what we've all become. Together we are one
  maandag 31 augustus 2015 @ 19:42:48 #25
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_155714051
De Alpen vanaf woensdag. De sneeuwgrens daalt tijdelijk naar 2200
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')