abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_107884107
Inmiddels ruim 500 doden door de hevige winter in Europa en de ellende lijkt nog niet voorbij.
In dit topic is het de bedoeling dat we het nieuws over de winter in Europa bijhouden. Nieuws, foto's, voorspellingen etc zijn welkom.

Winter in Europa.De winter in Europa is bitter koud in het hoge noorden. Maar ook in het zuiden van Europa kan de winter voor veel overlast zorgen.

Een paar voorbeelden:

Lapland

De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.
Spanje

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de PyreneeŽn) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (CataloniŽ) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

In de PyreneeŽn in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiŽn in de winter.
TsjechiŽ

In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder. In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen. De allerlaagste temperatuur in TsjechiŽ werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.

In de lagere delen van TsjechiŽ valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer. In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Op de top van de Sne¸ka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.

TsjechiŽ kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar. De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.

Legenda

Ook filmpjes van youtube zijn welkom zoals b.v. onderstaande:


De sneeuwhoogten in Europa (Klik erop om te vergroten)


Overige links naar sneeuwhoogtes
http://www.sneeuwhoogte.nl/top50/
http://www.sneeuwhoogte.n(...)Alpen/gerlos/webcams.

De temperaturen in Europa (klik erop om te vergroten)


vorige delen:
Winter in Europa (2009/2010)
Winter in Europa (2010/2011)
[Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012

Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:
Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3

Aanvullingen voor de OP kan via:
[WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komen

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 12-02-2012 09:45:38 ]
pi_107884110
500 doden inmiddels door de kou in Europa

Brutal Cold Continuing across Europe


Beautiful picture of the partly frozen Daube River from Budapest, taken from twitter user budapestagent.
A cold spell that has now claimed nearly 500 lives will continue through the weekend for much of Europe before diminishing in the west next week.
The cold is spanning all the way from Moscow, Russia, to Spain. That is a distance of approximately 2,500 miles, or about the same distance from Los Angeles to New York City.
The cold will continue across much of the continent through the weekend, before the weather pattern turns more seasonable across western Europe, according to AccuWeather.com Meteorologist Eric Leister.
Western Russia, Belarus, Ukraine, Poland, the Czech Republic and Slovakia will remain cold next week; however, temperatures will not be quite as extreme as they have been over the past couple of weeks.
The cold has overloaded emergency services in Ukraine, where makeshift emergency shelters have been set up to help warm the 14,000 homeless residents of Kiev, the country's capital, according to CNN.
CNN also reports that parts of the Danube River have frozen over for the first time in 25 years. This has affected shipping routes across one of the most important rivers in the continent. The Danube is also a major source of drinking water, irrigation and tourism for the region.
Harsh cold will linger across eastern and southeastern Europe well into next week.
The cold will be "relentless" across the Balkan Peninsula and eastern Europe, according to Accuweather.com Expert Senior Meteorologist Bernie Rayno with another strong reinforcing cold shot moving into the region towards the end of next week.
At the same time, the jet stream will start to bulge to the north of northwestern Europe as the stormy weather slowly shifts east next week. Some moderation will occur as milder Atlantic air moves into Portugal, Spain, France, the U.K. and Amsterdam. Temperatures will return closer to normal in these areas.

pi_107884274
Meer dan 600 doden door kou in Europa


PARIJS - Het aantal doden door de kou in Europa is zaterdag de 600 gepasseerd. Dit bleek zaterdag uit een telling van het Franse persbureau AFP.

De doden vielen vooral in het oosten van het continent. OekraÔne is het zwaarst getroffen, met zeker 135 doden. In Polen zijn 82 sterfgevallen te betreuren. Rusland meldt 46 doden, Bulgarije 30. De vrieskou in Litouwen eiste 24 mensenlevens.

In het zuiden van Europa is ItaliŽ het zwaarst getroffen, met meer dan 45 doden. De koudegolf reikt tot Noord-Afrika: in Algerije vielen al 46 doden.

bron
pi_107895614
Lawine eist minstens zeven slachtoffers in KosovoMinstens zeven mensen zijn in Kosovo door een lawine gedood. De sneeuwmassa had gisteren in het dorpje Restelica ten zuiden van de stad Prizren een huis met elf personen bedolven. Dat wordt vandaag gemeld onder aanhaling van reddingsploegen. Een meisje kon vanonder de sneeuw gered worden. Naar drie vermisten wordt nog gezocht.

In het dorp ligt de sneeuw tweeŽnhalve meter hoog en de toegangswegen zijn onberijdbaar. De internationale beschermingsmacht KFOR en de EU-missie voor het vestigen van de rechtsstaat in Kosovo (EULEX) hebben met helikopters redders naar de plaats van het ongeluk gebracht en met zwaar materieel toegangen gemaakt.

Hevige sneeuwval heeft grote delen van het Balkanschiereiland gisteren in een nieuwe chaos gestort. In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica viel een halve meter sneeuw. In ServiŽ en BosniŽ-Herzegovina mogen leerlingen en studenten na de voorbij vrije week ook de volgende zeven dagen thuis blijven. Dat beslisten de regeringen van beide landen.

hln
pi_107895786
Montenegro afgesloten van buitenwereld door sneeuw(Novum/AP) - PODGORICA - Door de zwaarste sneeuwval in 63 jaar zijn honderden dorpen in Montenegro ingesneeuwd. Wegen zijn onbegaanbaar geworden en de luchthaven van het kleine Balkanstaatje is gesloten. Dat hebben de Montenegrijnse autoriteiten zaterdag gezegd.

Door de sneeuw is de hoofdstad Podgorica vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Het treinverkeer heeft veel last van de sneeuw. Zaterdag werd het spoor bij Kolasin getroffen door een lawine, waardoor treinverkeer onmogelijk was. De autoriteiten overwegen de noodtoestand uit te roepen.

De koudegolf in Europa, die eind januari inzette, heeft al honderden levens geŽist. Bovendien is de rivier de Donau, een van de belangrijkste waterwegen in Europa, nog nooit zo lang bevroren geweest.

In Kosovo verloren zaterdag drie mensen het leven toen ze werden getroffen door een lawine. De Servische autoriteiten hadden zaterdag grote moeite om zo rond de twintigduizend huishoudens te bereiken die zijn ingesneeuwd. Het land heeft te kampen met elektriciteitstekorten en vrijdag kreeg het hele land vrijaf om stroom te besparen. Scholen en universiteiten blijven de komende week dicht.

Ook KroatiŽ heeft last van het winterweer. Harde wind en sneeuwjachten hebben er voor gezorgd dat wegen onbegaanbaar zijn geworden. Een aantal eilanden in de Adriatische Zee werd zelfs bedekt door sneeuw, wat zelden voorkomt. Zo'n drieduizend Kroatische huishoudens zitten zonder stroom.

In ItaliŽ kunnen door sneeuwstormen en de bijtende kou fruit, groenten en vlees niet naar de markten worden gebracht. Volgens een agrarische belangenvereniging ligt zo'n honderdduizend ton voedsel te verrotten. Melkveehouders hopen dat de problemen snel opgelost zijn, omdat hun melk zuur dreigt te bederven.

De hoofdstad Rome kreeg voor de tweede keer in een week te maken met sneeuwval. De laatste keer dat er een pak sneeuw viel was in 1986. Diverse luchthavens in ItaliŽ hadden last van het slechte weer.

Nieuws.nl
pi_107920069
Extreme sneeuwval in Montenegro

Montenegro heeft de NAVO om hulp gevraagd in verband met de hevige sneeuwval. Gesproken wordt van de ergste sneeuwval sinds mensenheugenis.

Het grootste deel van het land is totaal verlamd door het extreme winterweer. Het noorden is afgesneden van het zuiden, verkeer is niet of nauwelijks mogelijk. Een deel van Montenegro zit zonder elektriciteit. Ook voor de komende dagen is zware sneeuwval voorspeld.

Premier Igor Luksic heeft de NAVO gevraagd om zwaar materieel om de sneeuw te ruimen. Hij heeft goede moed dat het bondgenootschap snel actie zal ondernemen.

nos
pi_107928653
Trein al drie dagen vast in Montenegro

MONTENEGRO - De aanhoudende sneeuwoverlast in Montenegro heeft er voor gezorgd dat er hoog in de bergen van het land als sinds vrijdagavond een trein vast staat. In de trein bevinden zich vijftig passagiers.

Het is niet bekend hoe de inzittenden er aan toe zijn. Lokale media melden echter wel dat ťťn van de reizigers door een hartaanval om het leven is gekomen. Dat meldt de NOS.
Een speciale eenheid van de politie heeft nog geprobeerd de passagiers te bevrijden, maar de agenten kwamen door een lawine zelf ook vast te zitten. Zij bevinden zich nu ook in de trein, om tegen de kou te worden beschermd. Momenteel wordt geprobeerd om een andere trein naar het gebied te sturen.
Montenegro wordt geteisterd door de strengste winter in vijftig jaar. Daardoor zijn veel wegen niet meer begaanbaar.

bron
pi_107928685
Dak Olympische schaatshal stort in

SARAJEVO - Door hevige sneeuwval is in de Bosnische hoofdstad Sarajevo het dak van de Olympische schaatshal ingestort. Het dak begaf het zondagochend door de enorme druk van de sneeuw. Het afgelopen weekend viel er een meter sneeuw op de Balkan.

Tijdens de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo vonden in het Skenderija-sportcentrum de schaatsdisciplines plaats.
Er zijn geen slachtoffers gevallen toen het dak naar beneden kwam. De winter in BosniŽ brak afgelopen week alle records. De temperatuur daalde tot -22 graden. In de bergen ligt meer dan 2,5 meter is sneeuw.

bron
pi_107949873
Leger RoemeniŽ brengt voedsel naar ingesneeuwden

(Novum/AP) - BOEKAREST - Militaire vliegtuigen hebben maandag tonnen voedsel naar ingesneeuwde dorpen en steden in het oosten van RoemeniŽ gevlogen. Sommige mensen moesten door vier meter hoge sneeuw graven om hun huizen uit te komen. Daarnaast heeft het Roemeense ministerie van defensie achtduizend militairen ingezet om wegen sneeuwvrij te maken en ingesneeuwde mensen uit hun benarde positie te bevrijden.

Het oosten van Europa wordt al sinds eind januari geteisterd door zwaar winterweer. Honderden mensen, veelal daklozen, zijn aan de barre vrieskou bezweken. Tienduizenden mensen zijn van de buitenwereld afgesloten omdat veel wegen onbegaanbaar zijn geworden.

De Roemeense autoriteiten hebben maandag een waarschuwing voor het oosten van het land afgegeven, waar zo'n zesduizend mensen al dagenlang zijn ingesneeuwd. Verscheidene grote wegen zijn onbegaanbaar, driehonderd treinen rijden niet en meer dan duizend scholen hebben de deuren gesloten.

Het vliegveld in de zuidelijke stad Craiova werd gesloten nadat een vliegtuig met 48 passagiers aan boord tijdens het opstijgen de startbaan was afgegleden. Het vliegtuig eindigde in een sneeuwberg en de propellers braken af. Een vrouwelijke passagier brak haar been toen ze uit het vliegtuig sprong.

Een sleepboot op de rivier de Donau, een van de belangrijkste waterwegen in Europa, was maandag bezig het ijs tussen de havens in Sulina en Tulcea open te breken. Daarnaast heeft het vaartuig voedsel aan boord voor afgelegen gemeenschappen in de Donaudelta.

In ServiŽ zijn tienduizenden mensen nog steeds van de buitenwereld afgesloten. De meeste bedrijven en scholen zijn voor de tweede week op rij gesloten om energie te besparen. Een lawine kostte zondag in het westen van ServiŽ aan een man het leven.

Ook Montenegro is nog steeds in de greep van het winterweer. Helikopters hebben daar vijftig mensen gered die de afgelopen drie dagen in een trein hebben doorgebracht. De trein was door een lawine vast komen te zitten.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo is het dak van het Grbavica-stadion bezweken onder de sneeuw. Zondag stortte het dak van een ander stadion in Sarejevo in.

nieuws.nl
pi_107950573
Treinpassagiers Montenegro bevrijd

MONTENEGRO - De vijftig inzittenden die al sinds vrijdagavond vast zaten in een trein in Montenegro, zijn gered. De passagiers zijn met helikopters in groepjes geŽvacueerd.

De aanhoudende sneeuwoverlast in Montenegro zorgde er voor dat de trein al drie dagen hoog in de bergen van het land vast stond. Een speciale eenheid van de politie probeerde de passagiers al eerder te bevrijden, maar de agenten kwamen door een lawine zelf ook vast te zitten. Deze dertig agenten zijn ook gered.
De reddingsoperatie kon pas worden gestart als het ophield met sneeuwen. Daarom konden de passagiers vanmiddag pas worden bevrijd uit de trein, waar geen verwarming en nauwlijks nog water en voedsel aanwezig was.

bron
pi_107962693
Forse schade door sneeuw in historisch ItaliŽ

ROME - Door de sneeuwval van de afgelopen dagen is forse schade ontstaan aan een aantal historische gebouwen in ItaliŽ.

Dat hebben Italiaanse media dinsdag gemeld.
In Rome zijn brokstukken van het Colosseum gevallen en in de ommuurde stad Urbino in het midden van het land zijn enkele kerken deels ingestort. Ook is waterschade ontstaan aan de middeleeuwse Dom van Urbino. In Urbania, dat in de buurt van Urbino ligt, is het dak van de Kerk van het Heilige Kruis ingestort.
Het Colosseum in Rome was wegens de sneeuw al gesloten voor toeristen. Volgende maand begint de al lang geplande restauratie van het monument.

nu.nl
  dinsdag 14 februari 2012 @ 19:37:43 #12
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_107979609
Als je het toch over sneeuw hebt dan heb ik hier nog wel een paar foto's :)

nondeju wat een sneeuw;

http://forum.wetteronline.de/showthread.php?t=81795
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_107980796
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 19:37 schreef INViCTuS het volgende:
Als je het toch over sneeuw hebt dan heb ik hier nog wel een paar foto's :)

nondeju wat een sneeuw;

http://forum.wetteronline.de/showthread.php?t=81795
1.5 - 2 meter sneeuw. Mooi om te zien. ~:)
pi_108000460
quote:
Dak olympische sporthal Bosnie bezwijkt onder sneeuwval
Nergens anders in Europa slaat de extreme winter harder toe dan op de Balkan. In de Bosnische hoofdstad Sarajevo viel afgelopen weekend zowaar meer dan een meter sneeuw. Het dak van de olympische sporthal begaf onder de enorme druk van de sneeuw.

Het Skenderija-sportcentrum werd gebruikt voor de schaatsdisciplines tijdens de Winterspelen van 1984 in Sarajevo. Gisterenmorgen stortte het dak in na de hevige sneeuwval. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Het winteroffensief in BosniŽ brak de voorbije week alle records. Het kwik zakte tot -22 graden, de sneeuw lag tot meer dan een meter dik in de stad en tot 2,5 meter in de omliggende bergen. (kh)
Bron+foto's
pi_108008667
Wintersporters wacht pittige heenreis

RIJSWIJK - Wintersporters die de komende dagen naar de Alpen afreizen, moeten rekening houden met sneeuw en gladde wegen. Daarvoor waarschuwt Weeronline.nl woensdag met het oog op de krokusvakantie van komende week.

Vooral in de nacht van woensdag op donderdag en op zondag valt er op de wegen naar de bergen veel sneeuw. De meteorologen raden automobilisten dan ook aan zich goed voor te bereiden en sneeuwkettingen mee te nemen. Eenmaal aangekomen wacht de skiŽrs, snowboarders en langlaufers in grote delen van de Alpen echter een dik pak verse sneeuw en dus prima skicondities.

Telegraaf
  woensdag 15 februari 2012 @ 19:02:08 #16
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_108016571
Heb net nog een hoop leuke foto's gezien uit de Alpen. Vooral het Beierse woud en het Erzgebirge hebben te kampen gehad met een seeuwstorm. Dat levert leuke ( op z'n duits ) schneeverwehungen op :) maar ook veel overlast. Zal er is een paar uitzoeken en plaatsen of gewoon de links :P
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_108016933
Three Weeks on Ice--Europe Cold Wave of 2012Three weeks of bitter cold, exacerbated in some areas by deep falls of snow, have taken a heavy toll in central and eastern Europe.
The number of dead has topped 600, according to the Associated Press, with Russia, Ukraine and Poland suffering the highest losses.
A break in the extreme cold is beginning across the continent with no return to extreme cold in sight, AccuWeather.com meteorologists say.
Since Jan. 25, average temperatures have dipped 15, 20 and even 25 degrees F below normal over much of central and eastern Europe, including European Russia.
New record lows have been set, as the mercury has dipped as low as 40 degrees below zero.
In Kiev, Ukraine, three-week average temperature was only 4.7 degrees F, or 17 degrees below normal. The average reading of 0.7 degrees below zero F took Rivne to 20 degrees below normal.
The three weeks in Russia averaged 14 degrees F below normal in Moscow and almost 25 degrees below normal in Yashkul, near the Caspian Sea.
At least one all-time record low temperature may have been set when Astrakhan, Russia, hit 29 degrees below zero F early in February.
Results were dramatic in central Europe, with both Leipzig, Germany, and Warsaw, Poland, registering average temperatures about 17 degrees below normal throughout the cold wave.
For the rest of this week as well as the coming week, pockets of cold will persist in Europe, especially in areas of deep snowcover such as the Balkan Peninsula. However, the continent will not be subject to any new arctic outbreak of the kind that sparked the cold late in January

bron
pi_109723964
Nog steeds koud in Scandinavie. En dat blijft ook nog even zo de komende 2 weken.

quote:
Diep winters was het de afgelopen nacht in Fins Lapland. Plaatselijk werd circa 25 graden vorst gemeten (Salla -24,8ļ) en wat ligt er nog veel sneeuw! In Sodankyla bedraagt de hoogte van het sneeuwdek 85, in Rovaniemi 93 centimeter.

@Jan Visser


[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 31-03-2012 09:36:39 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')