jan visserquote:Afgelopen nacht kwam het opnieuw tot strenge vorst in het noorden van Zweden. In het Zweedse Ylinenjarvi daalde het kwik naar -13.9 graden.
quote:Dé tijd van het jaar voor de eerste sneeuw na het zomerseizoen is, meestal, oktober. Niet voor Nederland, maar wel voor de noordelijke delen van Europa en ook de Alpen, uiteraard uitgezonderd de plekken met “eeuwige “ sneeuw....
Lokaal 20 centimeter
Neem de woonplaats van de kerstman, Rovaniemi, in Fins Lapland. Daar lag vanochtend een pak sneeuw van 13 centimeter. Maar ook op een aantal andere plaatsen in Scandinavië werd een sneeuwdek van betekenis gemeld: zo verdween de duimstok in Storlien-Visjovaren in het westen van Zweden/aan de grens met Noorwegen 20 centimeter in de sneeuw. Geen ongebruikelijke situatie overigens voor dit moment. Bekijken we de omgeving van Rovaniemi, dan verlopen daar alleen juni, juli, augustus en september zonder sneeuw, in oktober ligt er gemiddeld 3 centimeter sneeuw, in november al 15 centimeter en in december 34 centimeter. Maart is er de sneeuwrijkste maand van het hele jaar met een maandhoeveelheid van gemiddeld 72 centimeter.
weer.nlquote:Aankomende week krijgen de pistes in de Alpen naar verwachting hun eerste portie sneeuw van dit najaar. Dit is aan de vroege kant. En er is grote kans op veel neerslag in korte tijd, vooral aan de noord- en westzijde van het Alpenmassief.
Koudeput
Een lagedrukgebied gevuld met koude lucht, een heuse koudeput, is namelijk van plan vlak na het weekend over de Alpen naar Italië te trekken. Op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur naar waarden om het vriespunt. Aan de achterzijde van de koudeput draait de wind namelijk naar noordelijke richtingen en zodoende stroomt koude lucht, afkomstig uit Noord-Europa, binnen. De toegesnelde lucht is daarnaast vochtig en botst tegen de Alpen aan, zodat er sprake zal zijn van stuwingsneerslag. Hierdoor zijn in korte tijd grote neerslagsommen mogelijk. Ook in het noorden en midden van Scandinavië wordt tegen die tijd veel sneeuw verwacht. Zie de kaartjes hiernaast. Overigens is dit geen ongebruikelijke situatie voor de tijd van het jaar, misschien wel wat aan de vroege kant.
Winter 2009/2010quote:Op zondag 11 oktober 2009 07:58 schreef huhggh het volgende:
Hoe denken jullie dat de komende winter in Nederland zal zijn?
Even koud als vorig jaar, kouder of milder?
Ik weet niet of ik hier goed zit, of er een apart topic voor moeten openen, maar nooit geschoten is altijd mis.
Jan Visserquote:Strenge kou in Lapland: bijna -22 in Pajala, Zweden. Bij ons vandaag geregeld zon maar in het noordoosten nog een buienkans.
Uit de poolstreken afkomstige luchtmassa’s zijn over een groot deel van Europa uitgezwermd. Daardoor is de sneeuwgrens in het Alpengebied gisteren tot beneden 1500 meter gezakt: vandaag kan het onder 1000 meter hoogte sneeuwen. In het overgangsgebied tussen arctische en subtropische luchtmassa’s, is boven de Balkan een actief lagedrukgebied tot ontwikkeling gekomen. De Balkandepressie veroorzaakt regionaal veel neerslag. In Bosnië tapte Neum vanochtend een etmaalsom van 78 en Tuzla 72 mm af.
Verder duurt het belangrijk te koude weer in Noord-Europa, dat eind september begon, voort. In het Zweedse Pajala, dichtbij de grens met Finland, werd vanochtend de grens van -20 graden ruim onderschreden. Het werd maar liefst -21,9º. Koud hè! De laatste dagen is het etmaalgemiddelde in delen van Lapland tot circa 8 graden onder normaal gezakt.
Ik heb zo'n gevoel dat het nu eindelijk gaat lukken.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 19:21 schreef JohnLocke het volgende:
Tegen beter weten in weer hopen op een lange, koude en vooral witte winter.
Pleur op met je koude winterquote:Op dinsdag 13 oktober 2009 19:21 schreef JohnLocke het volgende:
Tegen beter weten in weer hopen op een lange, koude en vooral witte winter.
Warm zijn ze toch niet, en wie zit er nou op die halfzachte truttigheid te wachten? Bikkelen zul je!quote:
Ik spreek jou nog wel als de treinen niet rijden, de wegen dicht zitten en de verwarming uitvaltquote:Op woensdag 14 oktober 2009 18:21 schreef JohnLocke het volgende:
[..]
Warm zijn ze toch niet, en wie zit er nou op die halfzachte truttigheid te wachten? Bikkelen zul je!
bronquote:In de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken hebben zware sneeuwval en winden met orkaankracht talrijke ongevallen en schade veroorzaakt. In sommige regio's viel de stroom uit. In de deelstaat Vorarlberg waren er treinvertragingen, omdat omgewaaide bomen op meerdere plekken het spoor blokkeerden. Volgens meteorologen houdt het winterweer in Oostenrijk voorlopig aan.
In Polen zitten 600.000 mensen zonder elektriciteit doordat het stroomnet schade heeft opgelopen vanwege zware sneeuwval. De problemen spelen met name in het midden en noorden van Polen. Ook voor Polen geldt dat het winterweer nog wel even zal aanhouden.
Een beetje voorbereiding en dat hoeft allemaal geen probleem te zijn.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 18:28 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Ik spreek jou nog wel als de treinen niet rijden, de wegen dicht zitten en de verwarming uitvalt
quote:Honderdduizenden Polen zonder stroom
De bevolking van Polen kampt met grote overlast door het plotselinge winterweer. Meer dan 600.000 inwoners van de oostelijke EU-lidstaat zitten zonder stroom. Het land kampt al enkele dagen met hevige sneeuwval.
Leger
De autoriteiten hebben inmiddels het leger ingezet om de zwaarst getroffen burgers te helpen. Premier Donald Tusk zei tijdens een persconferentie dat de hulpdiensten er alles aan doen om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. "De sneeuw blijft maar vallen", aldus Tusk. Hij houdt er rekening mee dat het nog tot en met morgen blijft sneeuwen.
Onder controle
"Ik wil u verzekeren dat we de situatie onder controle hebben, hoe droevig en dramatisch het ook moge zijn voor de mensen die nu tijdelijk zonder stroom zitten", zei Tusk verder. In grote delen van het midden en het noorden van Polen is de elektriciteitsvoorziening uitgevallen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |