abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_73543027
Winter in Europa.De winter in Europa is bitter koud in het hoge noorden. Maar ook in het zuiden van Europa kan de winter voor veel overlast zorgen.

Een paar voorbeelden:

Lapland

De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.

Spanje

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de PyreneeŽn) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (CataloniŽ) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

In de PyreneeŽn in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiŽn in de winter.
TsjechiŽ

In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder. In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen. De allerlaagste temperatuur in TsjechiŽ werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.

In de lagere delen van TsjechiŽ valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer. In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Op de top van de Snełka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.


TsjechiŽ kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar. De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.

Legenda

Bedoeling van het topic

De bedoeling van dit Topic is om nieuws over de winter in Europa te verzamelen. Foto’s en nieuwsberichten zijn welkom.

Ook filmpjes van youtube zijn welkom zoals b.v. onderstaande:Voor Nederland worden er ongetwijfeld aparte topic’s geopend. Zoals b.v.:

Winter 2009/2010

De sneeuwhoogten in Europa (Klik erop om te vergroten)De temperaturen in Europa (klik erop om te vergroten)

pi_73543399
Webcams in Finland
quote:
Afgelopen nacht kwam het opnieuw tot strenge vorst in het noorden van Zweden. In het Zweedse Ylinenjarvi daalde het kwik naar -13.9 graden.
jan visser
  zaterdag 10 oktober 2009 @ 12:02:27 #3
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_73543477
Winter in Tsjechie is goed te doen waar ik zit (prettiger als in NL gelukkig). Regen hebben we bijna niet en die 2 weken sneeuw zit ik in Nederland
pi_73544179
Winter in Zweden
** Uw tekst hier voor slechts 5 euro per maand **
pi_73547703
quote:
Dť tijd van het jaar voor de eerste sneeuw na het zomerseizoen is, meestal, oktober. Niet voor Nederland, maar wel voor de noordelijke delen van Europa en ook de Alpen, uiteraard uitgezonderd de plekken met “eeuwige “ sneeuw....

Lokaal 20 centimeter

Neem de woonplaats van de kerstman, Rovaniemi, in Fins Lapland. Daar lag vanochtend een pak sneeuw van 13 centimeter. Maar ook op een aantal andere plaatsen in ScandinaviŽ werd een sneeuwdek van betekenis gemeld: zo verdween de duimstok in Storlien-Visjovaren in het westen van Zweden/aan de grens met Noorwegen 20 centimeter in de sneeuw. Geen ongebruikelijke situatie overigens voor dit moment. Bekijken we de omgeving van Rovaniemi, dan verlopen daar alleen juni, juli, augustus en september zonder sneeuw, in oktober ligt er gemiddeld 3 centimeter sneeuw, in november al 15 centimeter en in december 34 centimeter. Maart is er de sneeuwrijkste maand van het hele jaar met een maandhoeveelheid van gemiddeld 72 centimeter.
quote:
Aankomende week krijgen de pistes in de Alpen naar verwachting hun eerste portie sneeuw van dit najaar. Dit is aan de vroege kant. En er is grote kans op veel neerslag in korte tijd, vooral aan de noord- en westzijde van het Alpenmassief.

Koudeput

Een lagedrukgebied gevuld met koude lucht, een heuse koudeput, is namelijk van plan vlak na het weekend over de Alpen naar ItaliŽ te trekken. Op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur naar waarden om het vriespunt. Aan de achterzijde van de koudeput draait de wind namelijk naar noordelijke richtingen en zodoende stroomt koude lucht, afkomstig uit Noord-Europa, binnen. De toegesnelde lucht is daarnaast vochtig en botst tegen de Alpen aan, zodat er sprake zal zijn van stuwingsneerslag. Hierdoor zijn in korte tijd grote neerslagsommen mogelijk. Ook in het noorden en midden van ScandinaviŽ wordt tegen die tijd veel sneeuw verwacht. Zie de kaartjes hiernaast. Overigens is dit geen ongebruikelijke situatie voor de tijd van het jaar, misschien wel wat aan de vroege kant.
weer.nl
pi_73567374
Door de sneeuw die gevallen is in delen van Lapland, wordt het er ook nog eens extra koud. Op sommige plaatsen is het kwik gezakt tot -20 graden.
pi_73567377
Hoe denken jullie dat de komende winter in Nederland zal zijn?
Even koud als vorig jaar, kouder of milder?

Ik weet niet of ik hier goed zit, of er een apart topic voor moeten openen, maar nooit geschoten is altijd mis.
Zaterdag 17 juli 15:05
KoosVogels: "Ik trek me erop af, nou goed? Domme spleetoog."
Af gaan op uiterlijk en een user-icon....
Faal van de eeuw.
pi_73567395
quote:
Op zondag 11 oktober 2009 07:58 schreef huhggh het volgende:
Hoe denken jullie dat de komende winter in Nederland zal zijn?
Even koud als vorig jaar, kouder of milder?

Ik weet niet of ik hier goed zit, of er een apart topic voor moeten openen, maar nooit geschoten is altijd mis.
Winter 2009/2010
pi_73572225
Halve meter sneeuw verwacht in de Alpen

De Alpen krijgen te maken met een eerste winterprik. Maandag sneeuwt het vanaf 1.000 meter hoogte. Boven 1.500 tot 2.000 meter kan er zich een sneeuwlaag vormen van 20 tot 60 centimeter.

"Sneeuw rond deze tijd van het jaar is niet uitzonderlijk, maar het is wel erg vroeg op het seizoen", zegt weerman Eddy De Mey zondag.
Ook dinsdag zal het nog sneeuwen in de Alpen.

Vooraleer het er begint te sneeuwen, zal het regenen in de Alpen. Zondagavond valt er op uitgebreide schaal regen. Tevens treden er rukwinden op van 60 tot 80 kilometer per uur. Op de toppen zijn uitschieters mogelijk tot 130 kilometer per uur. De wind waait uit het noorden en voert steeds koudere lucht aan.

Daardoor daalt het nulgradenniveau en uiteraard ook de sneeuwvalgrens. Maandag zal het dan sneeuwen vanaf 1.000 meter. In de lagere gebieden regent het vrijwel de hele dag. (belga/mvl)

hln
  Moderator maandag 12 oktober 2009 @ 09:29:53 #10
8781 crew  Frutsel
pi_73602087
Nou, trek de lange latjes maar aan!
  dinsdag 13 oktober 2009 @ 12:58:30 #11
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_73644695
Er zijn ook al foto's van..
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_73648975
quote:
Strenge kou in Lapland: bijna -22 in Pajala, Zweden. Bij ons vandaag geregeld zon maar in het noordoosten nog een buienkans.

Uit de poolstreken afkomstige luchtmassa’s zijn over een groot deel van Europa uitgezwermd. Daardoor is de sneeuwgrens in het Alpengebied gisteren tot beneden 1500 meter gezakt: vandaag kan het onder 1000 meter hoogte sneeuwen. In het overgangsgebied tussen arctische en subtropische luchtmassa’s, is boven de Balkan een actief lagedrukgebied tot ontwikkeling gekomen. De Balkandepressie veroorzaakt regionaal veel neerslag. In BosniŽ tapte Neum vanochtend een etmaalsom van 78 en Tuzla 72 mm af.
Verder duurt het belangrijk te koude weer in Noord-Europa, dat eind september begon, voort. In het Zweedse Pajala, dichtbij de grens met Finland, werd vanochtend de grens van -20 graden ruim onderschreden. Het werd maar liefst -21,9ļ. Koud hŤ! De laatste dagen is het etmaalgemiddelde in delen van Lapland tot circa 8 graden onder normaal gezakt.
Jan Visser
pi_73656681
Tegen beter weten in weer hopen op een lange, koude en vooral witte winter.
  dinsdag 13 oktober 2009 @ 19:34:15 #14
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_73657109
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 19:21 schreef JohnLocke het volgende:
Tegen beter weten in weer hopen op een lange, koude en vooral witte winter.
Ik heb zo'n gevoel dat het nu eindelijk gaat lukken.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_73676511
In Polen is ook al de eerste sneeuw gevallen en ook in delen van TsjechiŽ en Slowakije valt sneeuw.
pi_73688501
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 19:21 schreef JohnLocke het volgende:
Tegen beter weten in weer hopen op een lange, koude en vooral witte winter.
Pleur op met je koude winter
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_73688526
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 18:20 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Pleur op met je koude winter
Warm zijn ze toch niet, en wie zit er nou op die halfzachte truttigheid te wachten? Bikkelen zul je!
pi_73688698
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 18:21 schreef JohnLocke het volgende:

[..]

Warm zijn ze toch niet, en wie zit er nou op die halfzachte truttigheid te wachten? Bikkelen zul je!
Ik spreek jou nog wel als de treinen niet rijden, de wegen dicht zitten en de verwarming uitvalt
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
  woensdag 14 oktober 2009 @ 19:15:21 #19
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_73690171
Sneeuwde vandaag dus al. Snijdende wind en regen.
  woensdag 14 oktober 2009 @ 19:22:41 #20
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_73690439
Onderstaande link staan 8 foto´s uit de Duitse Alpen van de vers gevallen sneeuw van deze week.

http://www.wetteronline.d(...)e/2009/10/14_sa1.htm
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_73692200
Grote delen van Oostenrijk en Polen hebben te kampen met streng winterweer.
quote:
In de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken hebben zware sneeuwval en winden met orkaankracht talrijke ongevallen en schade veroorzaakt. In sommige regio's viel de stroom uit. In de deelstaat Vorarlberg waren er treinvertragingen, omdat omgewaaide bomen op meerdere plekken het spoor blokkeerden. Volgens meteorologen houdt het winterweer in Oostenrijk voorlopig aan.

In Polen zitten 600.000 mensen zonder elektriciteit doordat het stroomnet schade heeft opgelopen vanwege zware sneeuwval. De problemen spelen met name in het midden en noorden van Polen. Ook voor Polen geldt dat het winterweer nog wel even zal aanhouden.
bron

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 14-10-2009 20:17:58 ]
pi_73692964


hln
pi_73696464
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 18:28 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Ik spreek jou nog wel als de treinen niet rijden, de wegen dicht zitten en de verwarming uitvalt
Een beetje voorbereiding en dat hoeft allemaal geen probleem te zijn.
pi_73701952
Klopt.. maar de meeste mensen denken zo niet. Die denken dat het water uit de kraan en de
altijd aanwezige stroomvoorziening zo goed beschermd is in Nederland,dat moeder Natuur
niets daartegen kan beginnen. Maar klagen wel als eerste als dan e.e.a uitvalt en men geen
noodmaatregelen heeft genomen om zichzelf even te kunnen behelpen zoals kaarsen e.d.
in huis.

ontopic: Ik zeg dat wij een witte Kerst krijgen in december.
75 topics = FIN
pi_73709065
quote:
Honderdduizenden Polen zonder stroom


De bevolking van Polen kampt met grote overlast door het plotselinge winterweer. Meer dan 600.000 inwoners van de oostelijke EU-lidstaat zitten zonder stroom. Het land kampt al enkele dagen met hevige sneeuwval.

Leger
De autoriteiten hebben inmiddels het leger ingezet om de zwaarst getroffen burgers te helpen. Premier Donald Tusk zei tijdens een persconferentie dat de hulpdiensten er alles aan doen om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. "De sneeuw blijft maar vallen", aldus Tusk. Hij houdt er rekening mee dat het nog tot en met morgen blijft sneeuwen.

Onder controle
"Ik wil u verzekeren dat we de situatie onder controle hebben, hoe droevig en dramatisch het ook moge zijn voor de mensen die nu tijdelijk zonder stroom zitten", zei Tusk verder. In grote delen van het midden en het noorden van Polen is de elektriciteitsvoorziening uitgevallen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')