FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / [Crowdfunding] #302 Vakantie tijd en veel nieuwe projecten
KrekelJapiewoensdag 4 augustus 2021 @ 18:08
fok-afbeelding.jpg
Crowdfunding is hot!! In 2020 is in Nederland 417 miljoen euro met crowdfunding opgehaald. Dat is 2% minder dan een jaar eerder, toen 424 miljoen euro werd opgehaald. De markt van financiering via crowdfunding lijkt hard op weg om dit jaar te groeien richting de half miljard euro. In het eerste halfjaar werd er al voor 249 miljoen euro opgehaald in Nederland. Lees het meest recente onderzoek naar de status van crowdfunding in Nederland in 2021.

Vormen van crowdfunding
Er zijn 4 vormen van crowdfunding:
• Lening crowdfunding
• Aandelen crowdfunding
• Schenking / Donatie crowdfunding
• Aanschaf (nog te ontwikkelen) product / reward crowdfunding

Met crowdfunding betalen meerdere (soms honderden mensen) mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Het risico is dat bedrijven 'omvallen' en je het geld kwijt bent.

Dit topic gaat voornamelijk over crowdfunding op basis van een lening die wordt terugbetaald. We bespreken projecten van de volgende in Nederland gevestigde crowdfundingplatformen:

Crowdfundingplatformen leningen
Collin Crowdfund (CCF), leningen voor MKB met crowdfundcoach.
Geldvoorelkaar (GVE), leningen voor MKB en particulieren.
Samen In Geld (SIG), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Horeca Crowdfunding Nederland (HCN), leningen voor horeca.
Crowd Real Estate (CRE), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Waarde voor je Geld (WvjG), leningen met een christelijk normen- en waardenkader voor het MKB.
Kapitaal Op Maat (KOM), leningen voor MKB.
NLinvesteert (NLI), een platform voor zakelijke financiering waaronder crowdfunding
New Funding (NF), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Duurzaam Investeren (DI), combinatie van maatschappelijk en financieel rendement.
Lenderspender (LS), peer-to-peer lending
October (OCT), hét platform voor MKB-financieringen in continentaal Europa
One Planet Crowd (OPC), groene investeringen, vorm: leningen, donaties, rewards, etc.
Green Crowd (GC), markt plaats voor de financiering van duurzame-energie-projecten.
Voordegroei (VDG), leningen voor MKB.
Crowdpartners (GP), investeren beroepsvaart
Crowd About Now (CAN), leningen voor food, horeca, retail.
Lendahand (LDH), opkomende economieën met rentes van tussen 3 - 6%.

Crowdfundingplatformen zonder nieuw aanbod:
SPOILER
Capital Circle (CC), leningen voor MKB.
All4funding (A4F), inspirerend investeren
Funding Circle (FNC), leningen voor MKB.
Knab crowdfunding (KNAB), investeren met een knab bankrekening
Investormatch (IVM), kosteloos investeren in MKB projecten.
Bouwaandeel (BAD), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Lendico, kredieten MKB.
Aygo!Dutch (AGD), investeren vanaf E 500.
Crowdbricks, investeren in onroerend goed
ZIB Crowdfunding, investeren zorgvastgoed, ouderenhuisvesting, recreatief vastgoed
Resultaten crowdfundingplatformen
SPOILER
Via onderstaande links zijn de rapportages van de crowdfundingplatforms te raadplegen.
Geldvoorelkaar
Collin Crowdfund
Kapitaal Op Maat
Lendahand
Horeca Crowdfunding Nederland
Waardevoorjegeld
Crowd About Now
Capital Circle
Lenderspender
Oneplanetcrowd
Investormatch
Exitstrategieën platformen
SPOILER
Andere crowdfundingplatformen
SPOILER
Symbid: voor startups en MKB. (vorm: aandelen)
Kickstarter: kickstart projecten. Daar is een ander topic voor.
Buitenlandse platformen
SPOILER
Uiteraard is crowdfunding internationaal, en zo zijn dus ook enkele internationale platformen interessant. Onderstaand zijn enkel nog platformen waarbij je daadwerkelijk investeert, niet uitleent, je krijgt dus aandelen in het betreffende bedrijf en het rendement zal onzekerder zijn.

Seedrs.com is een Engels crowdfundingplatform welk intussen enkele jaren bezig is. De aangeboden projecten zijn zeer gevarieerd. Zo kan je projecten tegenkomen voor een lokale winkel, maar ook voor wereldwijde internetplatformen. Naast aandelen in bedrijven, biedt Seedrs met grote regelmaat ook investeringsfondsen aan om in te investeren.
Companisto.com is een crowdfundingplatform van onze oosterburen. Het Duitse platform biedt ook zeer gevarieerde projecten aan. Het zijn nooit echt veel projecten maar degene die er staan zijn meestal wel interessant om in ieder geval te bestuderen.
Crowdcube.com is een Engels platform welke mooie projecten aanbiedt. Helaas is er het nadeel dat je als buitenlander een debitcard van Visa of Mastercard moet hebben om er te investeren. Een debitcard, dus geen creditcard, ook niet een prepaid creditcard.
Lendingclub.com is een groter amerikaans crowdfunding platform. Hierbij zal het faillissement risico waarschijnlijk wat lager zijn. Een ander voordeel is dat je hier automatisch diversificatie kunt toepassen, met een minimum van $25 per stuk. Dit vermindert je risico aanzienlijk. Echter, voor niet-Amerikanen is het minimale investeringsbedrag $100.000. (bron)
Mintos, a peer-to-peer lending marketplace that connects investors with borrowers of non-bank lenders. It is an easy and transparent alternative to the traditional banking system. At Mintos both retail and institutional investors can invest in fractions of loans originated across Europe. Currently, we serve mortgage loans, personal unsecured loans, secured car loans, and small business loans. The minimum investment in one loan is EUR 10. Loan originators, on the other hand, by connecting to the Mintos platform get an instant access to investors that are looking to purchase loans.
Twino, a privately-owned marketplace lender operating across 7 countries. The company, previously known as Finabay, started operations in 2009 in Latvia and has originated over EUR 240 million in unsecured consumer loans since then. In 2015, TWINO launched an investment marketplace, offering investors from across Europe the opportunity to earn premium returns by investing in unsecured consumer loans originated by its daughter companies in Poland, Georgia and Denmark. In combination with the company's strong management team, local presence and proprietary scoring models, the investment marketplace fuels the growth of the company in the existing markets, as well as its geographical expansion.
Bondora, a leading peer-to-peer lending platform for investing in European non-bank personal loans. All loans are issued by our mother company Bondora AS that retains a share of risk in all loans it sells through Bondora.com marketplace.
EstateGuru is a leading Nordic online peer-to-peer lending platform established by property and FinTech professionals facilitating short- and mid-term property loans. The cross-border marketplace offers flexible terms for borrowers and premium interest to its investors. The loans of EUR 50 000- 3 000 000 facilitated through the EstateGuru platform are secured against property with a maximum LTV of 75%.
Robocash
Grupeer
Crowdestor
Viainvest
Envestio

Een overzicht van crowdfunding platforms staat op: wikipedia.
Risico
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Projecten kunnen failliet gaan. Dan ben je meestal al je geld kwijt!
Crowdfunding heeft een hoger risico op verlies dan sparen en beleggen in aandelen.
Informeer jezelf goed over de risico's, spreid je geld over meerdere projecten en over meerdere platformen en investeer alleen kleine bedragen.

Bij sommige crowdfundplatformen moet ook rekening gehouden worden met het risico dat het crowdfundplatform failliet kan gaan. Dit is minder van belang bij diverse platforms die via een derdenrekening werken en waar de contracten direct afgesloten worden tussen lener en verstrekker.
Zekerheden
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Als je je geld uitleent wil je de beste zekerheid dat je het terug krijgt. Alleen 100% zekerheid dat je je geld behoud heb je als je niets uitleent! In alle andere gevallen kan je je geld kwijtraken.

Hoe kan je nu aan een project zien of het een project is met risico's die aanvaardbaar zijn:

o Eerst kijk je naar de primaire zaken. Hoe staat het met het eigen vermogen, hoe is het eigen vermogen opgebouwd, hoe zit het met de solvabiliteit, liquiditeit en winstgevendheid nu en in de toekomst. Is er een non-ontrekkingsverklaring t.a.v. de hoogte van de solvabiliteit? Zijn er nog meer leninggevers in het spel en wat zijn hun rechten? Tekenen alle B.V.'s van de eigenaren mee met de lening overeenkomst? Of wordt er nu juist een belangrijke vergeten zodat de ondernemer makkelijk verder kan zonder de lening af te lossen? Zijn de mensen bekwaam? Bestaat het bedrijf al langer of is het een starter? Zijn de prognoses reëel of gaat men er met de hockeystick methode tegenaan. Je moet er achter zien te komen of de lening bij een reële bedrijfsvoering en ook met een beetje tegenwind terug betaald kan worden. Platformen kunnen je helpen bij dit onderzoek met hun ratings en rapporten echter de praktijk heeft geleerd dat deze hulpmiddelen van platformen niet altijd kloppen en soms zelfs er geheel naast zitten. Je bent dus altijd zelf verantwoordelijk voor je beslissing om te kijken naar deze primaire zekerheid heeft het bedrijf of particulier genoeg mogelijkheden om de lening terug te betalen.

o De secundaire zekerheden. Wat krijg ik nog terug als er te veel tegenwind is en de lening nemer de lening niet meer kan terug betalen. Als een lening nemer zijn schulden niet meer kan betalen gaat hij in de meeste gevallen failliet. Daar er dan meestal preferente schuldeisers zijn ( fiscus, UWV en pandhouders) blijft er in het algemeen niets over uit de failliete boedel voor de CF geld uitlener zonder zekerheden. Daarom eisen sommige platformen extra (secundaire) zekerheden voor als de lening nemer niet meer aan zijn verplichtingen voldoet om toch nog een deel van de geleende bedrag terug te kunnen betalen aan de CF geld uitlener. Welke zeker heden praten we dan over:
o Hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaren (materieel of moreel)
o Borgstellingen van personen voor een bepaald bedrag (materieel of moreel)
o Hypothecaire zekerheden op onroerend goed of schepen
o Verpanding van inventaris, machines, voorraad, debiteuren, contracten etc
Zekerheden dienen zo hard mogelijk te zijn, door hier op het forum mee te lezen leer je welke zekerheden hard zijn. Harde zekerheden verkleinen het risico en kunnen er voor zorgen dat je een deel van je geld alsnog terug krijgt.

Een voorbeeld van een boterzachte zekerheid:
De heer x geeft een borgstelling af van 100.000 euro. Deze borg stelling is op dit moment van morele aard. (Hier staat dus de heer x garant voor 100K maar x heeft niets)

Een voorbeeld van een harde zekerheid:
De heer x heeft een huis dat een maand geleden getaxeerd is op een waarde van 210.000 euro. Dit huis is op dit moment niet hypothecair belast. Voor de deelnemers aan deze lening wordt een eerste hypotheek afgegeven van 100K (100K is de grootte van de lening) aan de stichting zekerheden van het platform. De 1e hypotheek wordt via de notaris geregeld en het platform betaald pas uit na registratie van de hypotheek.

Hier een link naar een beschrijving van als het mis gaat en hoe een platform dat kan afhandelen. Dit https://www.aygodutch.com/als-het-mis-gaat/ is een voorbeeld van een platform dat de afhandeling redelijk/tot goed voor elkaar heeft. Je kan hier ook lezen hoe de volgorde van afhandeling is van zekerheden bij een faillissement. Let op! Niet alle platformen hebben deze afhandeling goed voor elkaar. Ook de communicatie aangaande mislukte projecten en het uitwinnen van de zekerheden laat vaak te wensen over.
Webinars zekerheden
SPOILER
Statistieken
SPOILER
NL-crowdfunding-info-2020-1.png

Snip-Image.jpg
Effectieve rente
SPOILER
Geldvoorelkaar (GVE) bruto rente-0,6% = netto rente
Collin Crowdfund (CCF) bruto rente-1,04%* = netto rente
Funding Circle (FNC) bruto rente -1,0% = netto rente
KapitaalOpMaat (KOM) netto rendement* fluctueert met looptijd**
Lendahand (LDH) bruto rente = netto rente
Investormatch (IVM) bruto rente = netto rente
Horecacrowdfunding (HCN) netto rendement fluctueert met looptijd**
SamenInGeld (SIG) bruto rente -0.30% = netto rente
NewFunding
Bouwaandeel (BAD) bruto rente = netto rente
Crowdestate netto rendement fluctueert met looptijd**
CrowdAboutNow (CAN) bruto rente = netto rente
Waardevoorjegeld bruto rente -1,0% = netto rente
Capital circle
Moneybrothers netto rendement fluctueert met looptijd**
Lendico bruto rente -1,0% = netto rente
Aygo!Dutch (AGD) netto rendement fluctueert met looptijd**
NPEX
Zonnepanelendelen
OnePlanetCrowd
GreenCrowd
Duurzaam investeren netto rendement fluctueert met looptijd**
Doorgaan

* Door veel te investeren krijg je een korting op de standaard fee. Door de korting op de fee neemt je netto rendement toe.
** Hoe langer de lening loopt hoe kleiner het verschil tussen bruto en netto. Bijvoorbeeld:
==> 36 maanden bruto rente - 0,6%= netto rente
==> 60 maanden bruto rente - 0,3%= netto rente.

Nominale en effectieve rente bij annuïtaire lening:
Sommige Platformen geven het nominale en andere het effectieve rente percentage op. In de effectieve rente wordt niet 1x per jaar de volledige rente vergoed maar elke maand 1/12. Bij gelijk rentepercentage krijg je bij effectieve rente meer dan bij nominaal voor je investering per jaar.

Precies omrekenen:
http://www.berekenhet.nl/berekenen/nominale-rente.html
http://www.berekenhet.nl/berekenen/effectieve-rente.html
Belastingen en de belastingdienst
SPOILER
Bent u particulier? In vrijwel alle gevallen valt de waarde van de lening - het saldo - in "box 3 voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u het saldo moet opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting. Net zoals u dit doet met het saldo van uw bankrekening (saldo = waarde per 1 januari van het jaar waarover de belastingopgave wordt gedaan). De rente hoeft niet te worden opgegeven, tenzij deze wordt bijgeschreven bij het banksaldo.

Er kan een uitzondering worden gemaakt op bovenstaande als u als particulier (volgens de fiscus) aan meer dan normaal vermogensbeheer doet. Raadpleeg bij vragen hierover uw belastingadviseur.

Bent u ondernemer en handelt u vanuit een zakelijk account? Voor ondernemers/bedrijven die in het kader van hun onderneming handelen, vormt het uitgeleende bedrag een (vreemd vermogen) vordering die op de balans gezet moet worden. Ontvangen rente behoort tot het resultaat (de winst). Voor IB ondernemers wordt de winst belast in box 1, voor BVs valt e.e.a. onder de vennootschapsbelasting. Indien de lening onverhoopt niet kan worden afgelost, kan afgewaardeerd worden ten laste van de winst.

Zie hiervoor ook: WGR / Crowdfunden en de belastingdienst Zeker weten? Bel dan zelf de belastingdienst.
Kan ik wat aan het CF uitlenen overhouden?
SPOILER
Kan ik wat aan Crowdfunding leningen overhouden of kan ik mijn geld beter op een andere manier beleggen, sparen of misschien nog beter uitgeven of in de oude sok stoppen?
Dat is natuurlijk altijd de grote vraag. Onderstaande globale NRDZ sigarendoos berekening kan je helpen je koers te bepalen.

Bierviltjes berekening bij random gespreide investering in projecten:
• 100.000 euro geïnvesteerd gespreid over alle projecten
• Opgegeven rente gemiddeld over alle projecten 7%
• Gemiddelde looptijd 4 jaar
• Rente te ontvangen over de gehele looptijd is dus ongeveer 14000 euro
• Fee gemiddeld 1% is ongeveer 1000 euro
• Default gemiddeld na 0.37 deel looptijd. (berekend uit de huidige bekende defaults)
• Default verlies inleg exclusief rente verlies 0.63 * 3600 euro is ongeveer 2300 euro
• Rente verlies defaults ongeveer 300 euro

Wat hou je dus over? Ongeveer 10000 euro oftewel ongeveer 5% netto per jaar over uitstaand kapitaal.

Kanttekeningen:
• 3.6% is het default percentage in aantal op dit moment. In geld ligt het iets hoger daar grotere projecten eerder in default gaan als projecten met een kleine geldswaarde.
• 3.6% default zou over de gehele looptijd van de fictieve investering van 100000 euro zomaar het dubbele of meer kunnen worden gezien de fase waarin de meeste van de 1100 projecten zich bevinden.
• Als default percentage verdubbelt dan hou je ongeveer 7500 euro over is zo'n 3.75 % netto rente per jaar over uitstaand kapitaal.
• Nog steeds meer dan bij een deposito van 2 tot 4 jaar.
• Heb je 12% tot 13% van je initiële projecten in default dan speel je nog steeds quite t.o.v een deposito. Je moet dan wel kans zien je te verbeteren anders kan je beter stoppen en je geld op de bank zetten.

Crowdfunding heeft wel meer risico, met veel meer werk, maar ook met meer fun. Je kan benchmarken tegen de gemiddelden en kijken of je het zelf beter doet met het selectief uitzoeken van projecten.

Als je het goed doet beloning in extra rendement en een schouderklopje van je zelf.

Deze bierviltjes berekening geeft een aardige indicatie. Wil je het precies uitrekenen dan kan dat natuurlijk en ik zou zeggen doe je best een excel sheet is geduldig. Wil je het echt precies weten dan moet je wachten tot je projecten klaar zijn met aflossen want ook in de laatste maand van een lening kan er een ongelukje gebeuren.
Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden.

Disclaimer: de informatie in dit topic is hoogstens informatief. Informeer je altijd goed zelf voordat je investeert. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
gaanmetdiebanaanwoensdag 4 augustus 2021 @ 18:32
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 18:05 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Het project is regulier afgelost. Er is geen boeterente.
Dank, had me vergist in de looptijd idd. Maar ik kan het ontvangen bedrag nog niet verklaren.
Pietjanhenkcorneelwoensdag 4 augustus 2021 @ 19:38
Al een tijdje met crowdfunding bezig, maar verbaas me steeds meer over de pandjesbazen op SIG. Zat net naar de Andesdreef 35 in Utrecht te kijken. Meneer wilt volgens de omschrijving 'normale huurprijzen' rekenen. Vraagt vervolgens ¤1750 voor een vervallen appartement, en houdt volgens het financieel overzicht per jaar slechts ¤293,- over.

Ik snap het niet..
Zeghomaarwoensdag 4 augustus 2021 @ 19:39
In de vakantietijd zoveel nieuwe projecten. Dat wordt nog wat de aankomende maanden.
De keuze is reuze.
obligatairewoensdag 4 augustus 2021 @ 19:53
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 19:39 schreef Zeghomaar het volgende:
In de vakantietijd zoveel nieuwe projecten. Dat wordt nog wat de aankomende maanden.
De keuze is reuze.
Daarom vandaag CRE maar laten lopen. Niet afgerond.
KrekelJapiewoensdag 4 augustus 2021 @ 20:09
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 18:32 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Dank, had me vergist in de looptijd idd. Maar ik kan het ontvangen bedrag nog niet verklaren.
Er lijkt inderdaad te weinig rente uitbetaald. 4,66% ipv 5,5%
Snip-Image.jpg
KrekelJapiewoensdag 4 augustus 2021 @ 20:13
Linkjes om voor in te schrijven crowdrealestate. Projecten gaat morgen pas open:
https://www.crowdrealestate.nl/projecten/391-dongen-westvleugel
https://www.crowdrealestate.nl/projecten/392-dongen-oostvleugel
petercwoensdag 4 augustus 2021 @ 21:06
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 19:53 schreef obligataire het volgende:

[..]

Daarom vandaag CRE maar laten lopen. Niet afgerond.
CRE wel afgerond / laat Limburgse Hendrik deze keer lopen / wel voor-inschrijving in Dongen gedaan, morgen ff goed bestuderen of we tzt definitief maken
TisIkwoensdag 4 augustus 2021 @ 21:11
quote:
Dank je, maar ik neem deze niet mee.
4,3% netto rente i.c.m. 1e hypotheek met 71% ltv op een transformatielocatie.
Dat vind ik niet concurrerend.
En dan ook nog boetevrij vervroegd kunnen aflossen.
Jaco078woensdag 4 augustus 2021 @ 22:54
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 12:55 schreef KrekelJapie het volgende:
Pony paradijs en dagbesteding
https://www.geldvoorelkaa(...)ten/project?id=24483
2e hypotheek woning, grond, opstallen
Ik vind het wel plausibel. Net stukje aflossing van halve lening. Materiële 2e hypotheek. Lange historie. Ik overweeg deze wel.
dyna18woensdag 4 augustus 2021 @ 23:24
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 19:38 schreef Pietjanhenkcorneel het volgende:
Al een tijdje met crowdfunding bezig, maar verbaas me steeds meer over de pandjesbazen op SIG. Zat net naar de Andesdreef 35 in Utrecht te kijken. Meneer wilt volgens de omschrijving 'normale huurprijzen' rekenen. Vraagt vervolgens ¤1750 voor een vervallen appartement, en houdt volgens het financieel overzicht per jaar slechts ¤293,- over.

Ik snap het niet..
Locatie, locatie, locatie.
Een woning van 126 m2 in Utrecht levert inderdaad makkelijk een flinke huur op.

Een rente van 5-7% drukt enorm op het resultaat. En dus ook niet gek dat zo veel ondernemers zo snel herfinancieren.
KrekelJapiedonderdag 5 augustus 2021 @ 06:53
quote:
1s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 22:54 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Ik vind het wel plausibel. Net stukje aflossing van halve lening. Materiële 2e hypotheek. Lange historie. Ik overweeg deze wel.
Zo denk ik er ook over. Ik mis eigenlijk alleen een 1e hypotheek op de nieuw aan te kopen grond.

Ik lees ook niet direct hoe de omzetstijging van 30-40% gerealiseerd zal worden.

[ Bericht 3% gewijzigd door KrekelJapie op 05-08-2021 07:01:07 ]
obligatairedonderdag 5 augustus 2021 @ 07:33
quote:
1s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 06:53 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Zo denk ik er ook over. Ik mis eigenlijk alleen een 1e hypotheek op de nieuw aan te kopen grond.

Ik lees ook niet direct hoe de omzetstijging van 30-40% gerealiseerd zal worden.
Het is vooral achterstallig onderhoud plus een klein beetje investering/verbetering. Niet een verhaal dat veel extra klandizie zal trekken m.i. Ik laat deze lopen.
Gijsbertusdonderdag 5 augustus 2021 @ 10:32
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 23:24 schreef dyna18 het volgende:
Andesdreef 35


[..]

Locatie, locatie, locatie.
Een woning van 126 m2 in Utrecht levert inderdaad makkelijk een flinke huur op.

Een rente van 5-7% drukt enorm op het resultaat. En dus ook niet gek dat zo veel ondernemers zo snel herfinancieren.
Helemaal mee eens.
Deze buurt in Utrecht was vroeger niet zo populair, maar is de laatste jaren weer flink in trek.
Huurbedrag vind ik marktconform. Al ben je met koop hier ongeveer de helft kwijt aan hypotheek.

informatie: (al is de marktwaarde hoger dan hier wordt aangegeven)
https://huispedia.nl/utrecht/3563ga/andesdreef/35
tnhbdonderdag 5 augustus 2021 @ 10:40
Zijn er meer die www.crowdfundmarkt.nl niet kunnen benaderen? (of heb ik een lokaal probleem)
Bieselkedonderdag 5 augustus 2021 @ 10:55
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 10:40 schreef tnhb het volgende:
Zijn er meer die www.crowdfundmarkt.nl niet kunnen benaderen? (of heb ik een lokaal probleem)
Werkt hier ook niet
Jaco078donderdag 5 augustus 2021 @ 11:54
https://www.collincrowdfund.nl/landtong-amsterdam-b-v/ staat open.
Verbaas me er dan over, dat die dan weer niet zo snel vol zit. Soms geen pijl op te trekken. Gemiddelde investering ¤700.
KrekelJapiedonderdag 5 augustus 2021 @ 12:04
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 11:54 schreef Jaco078 het volgende:
https://www.collincrowdfund.nl/landtong-amsterdam-b-v/ staat open.
Verbaas me er dan over, dat die dan weer niet zo snel vol zit. Soms geen pijl op te trekken. Gemiddelde investering ¤700.
Toch blij dat het linkje vooraf beschikbaar was. Stuk rustiger dan steeds op de klok te hoeven kijken.
tnhbdonderdag 5 augustus 2021 @ 12:35
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 12:04 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Toch blij dat het linkje vooraf beschikbaar was. Stuk rustiger dan steeds op de klok te hoeven kijken.
Ik heb het idee dat je hier te maken hebt met het effect van een Direct lening en niet zo zeer met het project zelf. Als ik de laatste projecten zo zie kom ik bij een Direct niet boven een gemiddelde van 1k terwijl ik bij niet-Direct leningen niet onder een gemiddelde van 1k kom. Dus om een of andere reden trekken die twee soorten leningen toch (gedeeltelijk) verschillende publiek.
Horsemendonderdag 5 augustus 2021 @ 13:15
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 12:35 schreef tnhb het volgende:

[..]

Ik heb het idee dat je hier te maken hebt met het effect van een Direct lening en niet zo zeer met het project zelf. Als ik de laatste projecten zo zie kom ik bij een Direct niet boven een gemiddelde van 1k terwijl ik bij niet-Direct leningen niet onder een gemiddelde van 1k kom. Dus om een of andere reden trekken die twee soorten leningen toch (gedeeltelijk) verschillende publiek.
Er zijn gewoon vrij veel investeerders die het minimale bedrag investeren. Dan is het verschil tussen 100 of 500 euro ook wel aanzienlijk.
NaRegenDeZondonderdag 5 augustus 2021 @ 16:08
Was dit niet een CF project? https://www.faillissement(...)n-hamburger-b-v.aspx
fok321donderdag 5 augustus 2021 @ 16:13
En wederom een vervroegde SIG aflossing ...
SPOILER
Vlaardingen Spoorsingel 70 en 71
KrekelJapiedonderdag 5 augustus 2021 @ 16:23
quote:
Klopt bij horeca crowdfunding, maar dat project is al afgehandeld na een default. Alle inleg en bijna alle rente is voldaan.
KrekelJapiedonderdag 5 augustus 2021 @ 16:31
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:13 schreef fok321 het volgende:
En wederom een vervroegde SIG aflossing ...
SPOILER
Vlaardingen Spoorsingel 70 en 71
Dit was er 1 met een hele lage rente: 4,65% voor 5 jaar. Aflossing is niet zo erg.
paardendokterdonderdag 5 augustus 2021 @ 16:32
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:23 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Klopt bij horeca crowdfunding, maar dat project is al afgehandeld na een default. Alle inleg en bijna alle rente is voldaan.
Klopt. Applaus voor HCN, men had zich goed vastgebeten in de recovery. Opmerkelijk is wel dat -volgens HCN- de tent verkocht is en dan nu kennelijk (toch) failliet...
Faraday01donderdag 5 augustus 2021 @ 16:43
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:31 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Dit was er 1 met een hele lage rente: 4,65% voor 5 jaar. Aflossing is niet zo erg.
De boeterente is als ik het goed berekend heb 3,3%. Dat is wel lekker :)
KrekelJapiedonderdag 5 augustus 2021 @ 16:44
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:32 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Klopt. Applaus voor HCN, men had zich goed vastgebeten in de recovery. Opmerkelijk is wel dat -volgens HCN- de tent verkocht is en dan nu kennelijk (toch) failliet...
Heeft horecacrowdfunding ook een keer in Haarlem voor elkaar gekregen. Net voor het faillissement een pand/zaak laten verkopen om de investeerders te voldoen. Er was destijds nog wel een restschuld, maar toch de beste oplossing.
tnhbdonderdag 5 augustus 2021 @ 17:11
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:43 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

De boeterente is als ik het goed berekend heb 3,3%. Dat is wel lekker :)
De boeterente is 1% + 6 maanden, wel jammer dat net 2 maanden geleden de jaarlijkse kosten waren ingehouden
Horsemendonderdag 5 augustus 2021 @ 17:15
quote:
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:23 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Klopt bij horeca crowdfunding, maar dat project is al afgehandeld na een default. Alle inleg en bijna alle rente is voldaan.
Daar zat ik ook in.
Door het oog van de naald...

Goed gedaan door HcN ^O^
Horsemendonderdag 5 augustus 2021 @ 17:25
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:13 schreef fok321 het volgende:
En wederom een vervroegde SIG aflossing ...
SPOILER
Vlaardingen Spoorsingel 70 en 71
Pfff, mijn geïnvesteerd bedrag bij SiG is de afgelopen weken wel in hoog tempo teruggelopen.
paardendokterdonderdag 5 augustus 2021 @ 17:29
quote:
14s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 17:25 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Pfff, mijn geïnvesteerd bedrag bij SiG is de afgelopen weken wel in hoog tempo teruggelopen.
Hier idem, ik word er een beetje *****ziek van. Ruim 12 % is inmiddels vervroegd afgelost..
jsuijkerdonderdag 5 augustus 2021 @ 17:39
quote:
14s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 17:25 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Pfff, mijn geïnvesteerd bedrag bij SiG is de afgelopen weken wel in hoog tempo teruggelopen.
Ik probeerde mijn bedrag bij SIG te verhogen maar er komt de afgelopen tijd wel erg veel terug...
Ik vermoed dat veel van de projecten uberhaupt vroegtijdig afgelost gaan worden zoals de 6 van Hendrik Simon
NaRegenDeZondonderdag 5 augustus 2021 @ 17:39
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 17:29 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Hier idem, ik word er een beetje *****ziek van. Ruim 12 % is inmiddels vervroegd afgelost..
Tja, het is denk ik inherent aan het CF model van SIG. Financieren tegen relatief hoge rente van leningnemers die nergens terecht kunnen voor hun 100% lening. Op het moment dat ze ergens een andere mogelijkheid zien tegen betere condities (bijvoorbeeld door de stijgende waarden van hun onderpand) dan zijn ze gevlogen.

De enige manier om dit een beetje tegen te houden is om de boete rente te verhogen. Dit heeft naar mijn idee weinig invloed op het aantal projecten dat aangeboden wordt via SIG daar deze leningnemers toch elders niet terecht kunnen voor een 100% lening. SIG is naar mijn idee uniek met zijn leningen tegen 100% marktwaarde.

[ Bericht 3% gewijzigd door NaRegenDeZon op 05-08-2021 17:48:13 ]
Faraday01donderdag 5 augustus 2021 @ 17:48
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 17:39 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Tja, het is denk ik inherent aan het CF model van SIG. Financieren tegen relatief hoge rente van leningnemers die nergens terecht kunnen voor hun 100% lening. Op het moment dat ze ergens een andere mogelijkheid zien tegen betere condities (bijvoorbeeld door de stijgende waarden van hun onderpand) dan zijn ze gevlogen.

De enige manier om dit een beetje tegen te houden is om de boete rente te verhogen. Dit heeft naar mijn idee weinig invloed op het aantal projecten dat aangeboden wordt bij SIG daar deze leningnemers toch elders niet terecht kunnen voor een 100% lening. SIG is hier redelijk uniek in.
Helemaal mee eens. Ik heb wat minder bezwaar tegen vervoegde aflossingen als daar een goede vergoeding tegenover staat. Op het moment dat je meer dan een half jaar rente extra krijgt op een looptijd ruim 2 jaar zoals de aflossing van vandaag dan hoor je mij niet klagen. Dat is mits er voldoende goede alternatieven aangeboden worden met ook een fatsoenlijke boeteregeling ;)
lykkefunddonderdag 5 augustus 2021 @ 18:16
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 21:11 schreef TisIk het volgende:

[..]

Dank je, maar ik neem deze niet mee.
4,3% netto rente i.c.m. 1e hypotheek met 71% ltv op een transformatielocatie.
Dat vind ik niet concurrerend.
En dan ook nog boetevrij vervroegd kunnen aflossen.
Blijkbaar zijn er meer die er zo over denken, want ze zijn niet onmiddelijk volgeschreven dit keer. (Of men is op vakantie cq het vakantiegeld om te investeren is op?).

Ihkv (platvorm)spreiding heb ik overigens wel ingetekend, er waren er veel afgelost dit jaar bij bij CRE. Ik ga denk ik wel maar 1 van beide meenemen uiteindelijk.
paardendokterdonderdag 5 augustus 2021 @ 18:49
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 17:11 schreef tnhb het volgende:

[..]

De boeterente is 1% + 6 maanden, wel jammer dat net 2 maanden geleden de jaarlijkse kosten waren ingehouden
Ja, is me al vaker opgevallen. Vlak na de prolongatie en kosteninhouding wordt het project voortijdig afgelost. Je vraagt je af wie al die financieringen overneemt. Je komt ze niet meer in crowdfundkringen tegen. En was het niet zo dat SIG samenwerkt met informele financiers die vaak ook het laatste beetje dichtplamuren tot aan de 100 % ?
Zou een mooi businessmodel zijn. De risicovolle periode (aankoop, verbouwing, vergunning eventueel, zoeken van huurders) laten dragen door de crowd en zodra het een stabiele situatie is, nemen de veiligheid zoekende beleggers rond SIG het over....
Het zal toch niet ??
InVestEerderdonderdag 5 augustus 2021 @ 18:49
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 18:16 schreef lykkefund het volgende:
Blijkbaar zijn er meer die er zo over denken, want ze zijn niet onmiddelijk volgeschreven dit keer. (Of men is op vakantie cq het vakantiegeld om te investeren is op?).

Ihkv (platvorm)spreiding heb ik overigens wel ingetekend, er waren er veel afgelost dit jaar bij bij CRE. Ik ga denk ik wel maar 1 van beide meenemen uiteindelijk.
Ik twijfel ook nog. Helaas betreft dit wéér een project van de eigen aandeelhouder van CRE. Als het mis gaat dan kunnen we zeker naar onze centen fluiten, want geen medewerker van CRE zal zijn "baas" ooit onder druk gaan zetten. Recovery hoeven we niet op te rekenen, lijkt mij. Dat meenemende + beoordeling van de pitch en geboden rentepercentage, zal iedereen tot een gedegen afweging en besluit doen kunnen komen.
tnhbdonderdag 5 augustus 2021 @ 20:44
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 18:49 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Ja, is me al vaker opgevallen. Vlak na de prolongatie en kosteninhouding wordt het project voortijdig afgelost. Je vraagt je af wie al die financieringen overneemt. Je komt ze niet meer in crowdfundkringen tegen. En was het niet zo dat SIG samenwerkt met informele financiers die vaak ook het laatste beetje dichtplamuren tot aan de 100 % ?
Zou een mooi businessmodel zijn. De risicovolle periode (aankoop, verbouwing, vergunning eventueel, zoeken van huurders) laten dragen door de crowd en zodra het een stabiele situatie is, nemen de veiligheid zoekende beleggers rond SIG het over....
Het zal toch niet ??
Tsja, het dichtplamuren (klinkt wel veel netter dan volgooien :) ) is meen ik, behalve enkele jaren geleden toen het in een aantal pitches stond, nooit formeel toegegeven. Of dat de route is weet ik niet, maar ik krijg wel bijna het gevoel dat er ergens nog een vaatje is waar ze uit kunnen tappen als het feestje een poosje aan de gang is. In bepaalde gevallen is/wordt er natuurlijk ook weer verkocht, o.a. Herveld (moet nog afgelost worden) en ook een pand in Rotterdam staat te koop op Funda.
zeeland6donderdag 5 augustus 2021 @ 21:23
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 20:44 schreef tnhb het volgende:

[..]

ook een pand in Rotterdam staat te koop op Funda.
Welk pand is dat ?
TisIkdonderdag 5 augustus 2021 @ 23:19
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 16:43 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

De boeterente is als ik het goed berekend heb 3,3%. Dat is wel lekker :)
Inderdaad, 3,3% over de hele looptijd.
Dat is1,48% per jaar.

V.w.b. het totaalrendement kom ik uit op 5,57% netto per jaar.
tnhbvrijdag 6 augustus 2021 @ 08:40
quote:
0s.gif Op donderdag 5 augustus 2021 21:23 schreef zeeland6 het volgende:

[..]

Welk pand is dat ?
SPOILER
KrekelJapievrijdag 6 augustus 2021 @ 09:08
quote:
Is dat project niet teruggetrokken? Kan de link wel samen met 3a wel vinden, maar de pagina is leeg
tnhbvrijdag 6 augustus 2021 @ 09:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 09:08 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Is dat project niet teruggetrokken? Kan de link wel samen met 3a wel vinden, maar de pagina is leeg
Ehh, ik heb deze week nog rente ontvangen. Wat inderdaad wel vreemd is, is dat het project niet meer op de site van sameningeld staat, ik kan het in elk geval niet meer vinden. Het is inderdaad een project samen met 3a aangezien dat 1 pand is geworden, het adres 3a bestaat niet meer. Het lijkt er op dat sig de boel aan het opruimen is geweest, of zou de geldnemer dat verzoek hebben gedaan omdat hij niet wil dat er "oude" info op het internet te vinden is nu hij het te koop heeft aangeboden?

SPOILER
Staat nu namelijk voor 275k op Funda terwijl ca. 2 jaar geleden vrij verkoop taxatie 180k was
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 09:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 09:45 schreef tnhb het volgende:

[..]

Wat inderdaad wel vreemd is, is dat het project niet meer op de site van sameningeld staat, ik kan het in elk geval niet meer vinden. Het is inderdaad een project samen met 3a aangezien dat 1 pand is geworden, het adres 3a bestaat niet meer. Het lijkt er op dat sig de boel aan het opruimen is geweest, of zou de geldnemer dat verzoek hebben gedaan omdat hij niet wil dat er "oude" info op het internet te vinden is nu hij het te koop heeft aangeboden?
Dit was de link. Inderdaad niet meer beschikbaar op de site
https://investeren.sameni(...)n-3-a-live-september

https://www.crowdfundmark(...)ggestraat-1-a-en-3-a
tnhbvrijdag 6 augustus 2021 @ 10:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 09:47 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Dit was de link. Inderdaad niet meer beschikbaar op de site
https://investeren.sameni(...)n-3-a-live-september

https://www.crowdfundmark(...)ggestraat-1-a-en-3-a
En staat er weer, was een (technisch) foutje, kreeg bedankje van sig voor de oplettendheid en was binnen notime hersteld. (link)
iprhba0vrijdag 6 augustus 2021 @ 10:38
Zaak verkocht en vogels gevlogen op HCN....

SPOILER
In zake het project 408 Boker / Layla, blijken de ondernemers de zaak te hebben verkocht. De makelaar zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de verstrekte lening bij Horeca Crowdfunding en de daaraan gekoppelde verpanding van de inventaris. De opbrengst van de verkoop is hierdoor niet vastgehouden op de derdenrekening van de makelaar (hetgeen normaliter wel geschiedt). De ondernemers lijken op dit moment niet meer in Nederland te verblijven.

Inmiddels zijn de ondernemers wel vertegenwoordigd door een in Nederland gevestigde advocaat. Ons advocatenkantoor is hiermee nu in gesprek over de verdere afhandeling.

zeeland6vrijdag 6 augustus 2021 @ 11:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 09:45 schreef tnhb het volgende:

[..]

Ehh, ik heb deze week nog rente ontvangen. Wat inderdaad wel vreemd is, is dat het project niet meer op de site van sameningeld staat, ik kan het in elk geval niet meer vinden. Het is inderdaad een project samen met 3a aangezien dat 1 pand is geworden, het adres 3a bestaat niet meer. Het lijkt er op dat sig de boel aan het opruimen is geweest, of zou de geldnemer dat verzoek hebben gedaan omdat hij niet wil dat er "oude" info op het internet te vinden is nu hij het te koop heeft aangeboden?

SPOILER
Staat nu namelijk voor 275k op Funda terwijl ca. 2 jaar geleden vrij verkoop taxatie 180k was
het staat al 8 maanden te koop volgens Jaap
SPOILER
KrekelJapievrijdag 6 augustus 2021 @ 11:14
quote:
6s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 10:38 schreef iprhba0 het volgende:
Zaak verkocht en vogels gevlogen op HCN....

SPOILER
In zake het project 408 Boker / Layla, blijken de ondernemers de zaak te hebben verkocht. De makelaar zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de verstrekte lening bij Horeca Crowdfunding en de daaraan gekoppelde verpanding van de inventaris. De opbrengst van de verkoop is hierdoor niet vastgehouden op de derdenrekening van de makelaar (hetgeen normaliter wel geschiedt). De ondernemers lijken op dit moment niet meer in Nederland te verblijven.

Inmiddels zijn de ondernemers wel vertegenwoordigd door een in Nederland gevestigde advocaat. Ons advocatenkantoor is hiermee nu in gesprek over de verdere afhandeling.

Horecacrowdfunding legt de verpanding vast via een notaris. Zou dit door zo'n makelaar ergens te raadplegen kunnen zijn?
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 11:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 10:19 schreef tnhb het volgende:

[..]

En staat er weer, was een (technisch) foutje, kreeg bedankje van sig voor de oplettendheid en was binnen notime hersteld. (link)
> was een (technisch) foutje
Ik geloof er weinig van dat het aan de techniek ligt.
Dit zijn menselijke fouten, waarbij iemand de pagina op inactief heeft gezet.
En helaas zijn dit overtredingen van de AFM regels, welke voorschijven dat informatie waarop investeerders zich baseren altijd beschikbaar dient te blijven.
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 11:31
https://investeren.sameningeld.nl/project/utrecht-andesdreef-35 is live
Horsemenvrijdag 6 augustus 2021 @ 11:35
quote:
Meegenomen.
gaanmetdiebanaanvrijdag 6 augustus 2021 @ 11:42
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 20:09 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Er lijkt inderdaad te weinig rente uitbetaald. 4,66% ipv 5,5%
[ afbeelding ]
Antwoord gehad van Bouwaandeel:

SPOILER
Geachte heer Banaan,

Dank voor uw bericht. Naar aanleiding van uw vraag hebben we de administratie voor deze lening volledig handmatig nagelopen en zijn we een fout tegengekomen.

In totaal hebben we aan alle investeerders gezamenlijk ¤587,63 te weinig uitbetaald. Onze excuses hiervoor.

Voor u betekent dit dat wij vandaag een extra overboeking zullen doen van ¤xxx. Daarmee komt het betaalschema voor er als volgt uit te zien.

Wij willen u danken dat u ons op deze fout gewezen hebt.
Netjes en vlot opgelost dus.
KrekelJapievrijdag 6 augustus 2021 @ 12:35
Energieconsultant
https://www.collincrowdfund.nl/binga-energy-b-v/
Helaas geen hypothecaire dekking
tnhbvrijdag 6 augustus 2021 @ 13:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 11:07 schreef zeeland6 het volgende:

[..]

het staat al 8 maanden te koop volgens Jaap
SPOILER
Het is in elk geval begin april (op)nieuw op funda gezet en begin juli opnieuw,
SPOILER
in april voor 300k en in juli voor 275k
. Of het daarvoor ook al een keer is geplaatst weet ik niet. De info bij Jaap klopt niet helemaal, daar staat dat de oorspronkelijk vraagprijs gelijk is aan de huidige en dat is niet het geval. De plaatsing in april was namelijk 25k hoger was dan de huidige.
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 13:30
https://investeren.sameni(...)-spreeuwenstraat-217 is actief
Horsemenvrijdag 6 augustus 2021 @ 13:31
quote:
Ook deze meegenomen.
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 13:33
quote:
0s.gif Op woensdag 4 augustus 2021 20:09 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Er lijkt inderdaad te weinig rente uitbetaald. 4,66% ipv 5,5%
[ afbeelding ]
Dank voor het uitzoeken KrekelJapie.
Bij mij kreeg ik het ook niet kloppend.
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 13:34
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 11:42 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Antwoord gehad van Bouwaandeel:

SPOILER
Geachte heer Banaan,

Dank voor uw bericht. Naar aanleiding van uw vraag hebben we de administratie voor deze lening volledig handmatig nagelopen en zijn we een fout tegengekomen.

In totaal hebben we aan alle investeerders gezamenlijk ¤587,63 te weinig uitbetaald. Onze excuses hiervoor.

Voor u betekent dit dat wij vandaag een extra overboeking zullen doen van ¤xxx. Daarmee komt het betaalschema voor er als volgt uit te zien.

Wij willen u danken dat u ons op deze fout gewezen hebt.
Netjes en vlot opgelost dus.
Gaan ze dit nou voor alle investeerders herstellen? Het "Voor u betekend dit" geeft de indruk dat ze het alleen voor u doen.

Edit: Extra betaling ook bij mij binnengekomen.
8.99 euro (op een investering van 1000 euro)

Administratie op de site is voor dit project sinds 2020 nog steeds niet bijgewerkt.
Faraday01vrijdag 6 augustus 2021 @ 13:46
Heb deze 2 Hendrik Simon'tjes meegenomen en daarmee de aflossingen weer geïnvesteerd. Ben nu voorlopig even klaar met deze leningnemer omdat ik niet te veel bij 1 vastgoedeigenaar onder wil brengen.
zeeland6vrijdag 6 augustus 2021 @ 14:23
Iemand de maandbetaling van KOM ontvangen ?
zeeland6vrijdag 6 augustus 2021 @ 14:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 13:03 schreef tnhb het volgende:

[..]

Het is in elk geval begin april (op)nieuw op funda gezet en begin juli opnieuw,
SPOILER
in april voor 300k en in juli voor 275k
. Of het daarvoor ook al een keer is geplaatst weet ik niet. De info bij Jaap klopt niet helemaal, daar staat dat de oorspronkelijk vraagprijs gelijk is aan de huidige en dat is niet het geval. De plaatsing in april was namelijk 25k hoger was dan de huidige.
Dat staat er ook april 300k en huidig 275k. In december 2020 ook 275K. Maar doet er verder niet toe, het ligt niet lekker in de verkoop. Die meneer die gokt gewoon op een wanhopige koper-zoeker en ondertussen verhuurd hij. Geen onaardig model.
crowder07vrijdag 6 augustus 2021 @ 14:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 13:46 schreef Faraday01 het volgende:
Heb deze 2 Hendrik Simon'tjes meegenomen en daarmee de aflossingen weer geïnvesteerd. Ben nu voorlopig even klaar met deze leningnemer omdat ik niet te veel bij 1 vastgoedeigenaar onder wil brengen.
Ik heb ook aan allebei meegedaan en zal juist vergroot aan de laatste meedoen, omdat ik vind dat deze qua dekking (WOZ) de beste van deze drie is.
crowder07vrijdag 6 augustus 2021 @ 14:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 14:23 schreef zeeland6 het volgende:
Iemand de maandbetaling van KOM ontvangen ?
Nee wel een redelijke extra betaling van funding Circle
dyna18vrijdag 6 augustus 2021 @ 15:00
https://investeren.sameni(...)-spreeuwenstraat-277 is actief
Horsemenvrijdag 6 augustus 2021 @ 15:02
quote:
Driemaal is scheepsrecht dus deze vandaag ook maar meegenomen.
jacobmevrijdag 6 augustus 2021 @ 15:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 14:30 schreef crowder07 het volgende:

[..]

Nee wel een redelijke extra betaling van funding Circle
Idem, hierzo.
NaRegenDeZonvrijdag 6 augustus 2021 @ 15:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 12:35 schreef KrekelJapie het volgende:
Energieconsultant
https://www.collincrowdfund.nl/binga-energy-b-v/
Helaas geen hypothecaire dekking
Op zich niet een onaardig project.Jammer inderdaad dat we het met een hypotheek verklaring moeten doen. Basis durf ik deze wel aan. Dus als er een linkje is.
ML45vrijdag 6 augustus 2021 @ 15:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 14:23 schreef zeeland6 het volgende:
Iemand de maandbetaling van KOM ontvangen ?
Vanochtend een klein bedrag en zojuist de rest binnen gekregen.
Hieronder drie projecten uit 2016 die regulier afgelost zijn; Van Rooij rental, Hofman Ass en Your Danish Design
KrekelJapievrijdag 6 augustus 2021 @ 15:53
Aankoop SRV wagen voor mobiele kapsalon
https://www.geldvoorelkaa(...)ten/project?id=24106
Geen zekerheden
Horsemenvrijdag 6 augustus 2021 @ 15:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 14:23 schreef zeeland6 het volgende:
Iemand de maandbetaling van KOM ontvangen ?
Hier nog niets ontvangen (ING).
KrekelJapievrijdag 6 augustus 2021 @ 16:15
Probleemproject investormatch
SPOILER
Helaas blijft de communicatie met de ondernemers slecht. Er wordt niet voldaan aan de gemaakte afspraken zoals het verstrekken van een maandelijkse update, sinds juni wordt de rentebetaling niet meer voldaan en ondernemer negeert onze verzoeken voor een gesprek. Het is hierdoor niet realistisch dat de ondernemer vanaf 1 september de maandelijkse aflossingen zal hervatten.

Wat we wel van de ondernemer hebben ontvangen is, in het kader van de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), een voorstel om de gehele openstaande vordering om te zetten in nieuw uit te geven aandelenkapitaal. Men geeft aan dat 70% van de huidige crediteuren met dit verzoek heeft ingestemd en meldt tevens dat indien crediteuren niet instemmen met dit voorstel, de onderneming ophoudt​ te bestaan. Een reorganisatieplan (zoals verplicht is bij een beroep op de WHOA) ontbreekt. Enige financiële onderbouwing om te kunnen toetsen of er voldoende toekomstperspectief​ is ontbreekt volledig. Daarnaast constateren wij dat de achterstanden zijn ontstaan voordat COVID-19 de exploitatie van MYID heeft geraakt, afspraken worden wederom niet nagekomen (ondanks toezeggingen​ in juni 2021) en gesprekken met ons worden afgehouden. Daarom bevestigen wij u dat wij het verzoek van de ondernemer niet kunnen beoordelen.

Omdat de ondernemer telkens de gemaakte afspraken niet nakomt, rentebetaling vanaf juni achterstallig is en wij verwachten dat vanaf september de aflossingen niet hervat worden, willen wij u drie suggesties voorleggen:
1. Finale kwijting ineens door de totale vordering om te zetten naar aandelenkapitaal.
2. Finale kwijting ineens door de onderneming 50% van de openstaande som te laten voldoen. Naar rato ontvangt u uw aandeel.​
3. Opeisen volledig openstaande som, met een incassotraject als gevolg. Ondernemers hebben hoofdelijk meegetekend voor de schuld.

Wij verwachten dat suggestie 2 het meest realistisch zal zijn. Echter wij leggen u graag de keuze voor. Wij zullen op basis van meerderheid van stemmen het vervolgtraject in gang zetten.
zeeland6vrijdag 6 augustus 2021 @ 16:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 15:57 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Hier nog niets ontvangen (ING).
hier net binnen op ING, behalve het probleemproject Faj* Lob*
Horsemenvrijdag 6 augustus 2021 @ 16:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 16:19 schreef zeeland6 het volgende:

[..]

hier net binnen op ING, behalve het probleemproject Faj* Lob*
Hier nu ook.
crowdiefundervrijdag 6 augustus 2021 @ 16:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 14:23 schreef zeeland6 het volgende:
Iemand de maandbetaling van KOM ontvangen ?
quote:
Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden.
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 16:15 schreef KrekelJapie het volgende:
Probleemproject investormatch
SPOILER
Helaas blijft de communicatie met de ondernemers slecht. Er wordt niet voldaan aan de gemaakte afspraken zoals het verstrekken van een maandelijkse update, sinds juni wordt de rentebetaling niet meer voldaan en ondernemer negeert onze verzoeken voor een gesprek. Het is hierdoor niet realistisch dat de ondernemer vanaf 1 september de maandelijkse aflossingen zal hervatten.

Wat we wel van de ondernemer hebben ontvangen is, in het kader van de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), een voorstel om de gehele openstaande vordering om te zetten in nieuw uit te geven aandelenkapitaal. Men geeft aan dat 70% van de huidige crediteuren met dit verzoek heeft ingestemd en meldt tevens dat indien crediteuren niet instemmen met dit voorstel, de onderneming ophoudt​ te bestaan. Een reorganisatieplan (zoals verplicht is bij een beroep op de WHOA) ontbreekt. Enige financiële onderbouwing om te kunnen toetsen of er voldoende toekomstperspectief​ is ontbreekt volledig. Daarnaast constateren wij dat de achterstanden zijn ontstaan voordat COVID-19 de exploitatie van MYID heeft geraakt, afspraken worden wederom niet nagekomen (ondanks toezeggingen​ in juni 2021) en gesprekken met ons worden afgehouden. Daarom bevestigen wij u dat wij het verzoek van de ondernemer niet kunnen beoordelen.

Omdat de ondernemer telkens de gemaakte afspraken niet nakomt, rentebetaling vanaf juni achterstallig is en wij verwachten dat vanaf september de aflossingen niet hervat worden, willen wij u drie suggesties voorleggen:
1. Finale kwijting ineens door de totale vordering om te zetten naar aandelenkapitaal.
2. Finale kwijting ineens door de onderneming 50% van de openstaande som te laten voldoen. Naar rato ontvangt u uw aandeel.​
3. Opeisen volledig openstaande som, met een incassotraject als gevolg. Ondernemers hebben hoofdelijk meegetekend voor de schuld.

Wij verwachten dat suggestie 2 het meest realistisch zal zijn. Echter wij leggen u graag de keuze voor. Wij zullen op basis van meerderheid van stemmen het vervolgtraject in gang zetten.
Balen weer, maar mede door hun laatste opmerking klinkt het als
1. Zien we weinig van komen (denk ik ook).
2. Lekker makkelijk
3. Hebben we eigenlijk geen zin in ivm kosten/moeite

Geen idee wat er nog open staat.
Incitatus3vrijdag 6 augustus 2021 @ 16:48
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 16:15 schreef KrekelJapie het volgende:
Probleemproject investormatch
SPOILER
Omdat de ondernemer telkens de gemaakte afspraken niet nakomt, rentebetaling vanaf juni achterstallig is en wij verwachten dat vanaf september de aflossingen niet hervat worden, willen wij u drie suggesties voorleggen:
1. Finale kwijting ineens door de totale vordering om te zetten naar aandelenkapitaal.
2. Finale kwijting ineens door de onderneming 50% van de openstaande som te laten voldoen. Naar rato ontvangt u uw aandeel.
3. Opeisen volledig openstaande som, met een incassotraject als gevolg. Ondernemers hebben hoofdelijk meegetekend voor de schuld.

Wij verwachten dat suggestie 2 het meest realistisch zal zijn. Echter wij leggen u graag de keuze voor. Wij zullen op basis van meerderheid van stemmen het vervolgtraject in gang zetten.
Ik zit hier gelukkig niet in, maar begrijp ik het nu goed dat IVM 'suggestie' 2 eenzijdig doet, zonder beeld te hebben bij of die ook geaccepteerd zou worden door de ondernemer? Die komt afspraken en zijn verplichtingen niet na, houdt zich niet aan de voorwaarden voor de WHOA, geeft geen inzicht in de financieen en is hoofdelijk aansprakelijk, en dan doet IVM doodleuk een niet-onderbouwd voorstel van finale kwijting tegen 50% van de vordering. En zelfs als daar een meerderheid voor zou zijn, is dat dus niet per se ook de uitkomst? Geen haar op m'n hoofd die eraan zou denken dan anders te stemmen dan het opeisen van de volledige openstaande som, incl. rente, ook al zou ik er geen cent meer van terugzien. Of is dit niet alle info? Welk deel van de originele schuld staat er nog open, overigens?
KrekelJapievrijdag 6 augustus 2021 @ 17:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 16:48 schreef Incitatus3 het volgende:

[..]

Ik zit hier gelukkig niet in, maar begrijp ik het nu goed dat IVM 'suggestie' 2 eenzijdig doet, zonder beeld te hebben bij of die ook geaccepteerd zou worden door de ondernemer? Die komt afspraken en zijn verplichtingen niet na, houdt zich niet aan de voorwaarden voor de WHOA, geeft geen inzicht in de financieen en is hoofdelijk aansprakelijk, en dan doet IVM doodleuk een niet-onderbouwd voorstel van finale kwijting tegen 50% van de vordering. En zelfs als daar een meerderheid voor zou zijn, is dat dus niet per se ook de uitkomst? Geen haar op m'n hoofd die eraan zou denken dan anders te stemmen dan het opeisen van de volledige openstaande som, incl. rente, ook al zou ik er geen cent meer van terugzien. Of is dit niet alle info? Welk deel van de originele schuld staat er nog open, overigens?
Dit is alle informatie. Het is inderdaad een voorstel van het platform zonder dat dit is afgestemd met de ondernemer. Ik zie het ook niet zo kansrijk als dit wordt voorgesteld.

Er staat nog 59% van de hoofdsom open. Dit komt neer op E 117.000. niet echt een bedrag dat met HA is op te vangen.

[ Bericht 0% gewijzigd door KrekelJapie op 07-08-2021 08:13:17 ]
obligatairezaterdag 7 augustus 2021 @ 08:07
Artikel in FD:
SPOILER
De loze beloften van een vastgoedcursus
Sonny Motké Erik van Rein 6 aug 18:16

Koks, tandartsen en studenten betalen tienduizenden euro's voor cursussen waarin hen 'financiële vrijheid' wordt voorgespiegeld door te beleggen in vastgoed. In werkelijkheid loopt het anders. 'Het verkooppraatje was misleidend.'

Een groep deelnemers van Great Property Experience bereidt een claim voor.
Ze vinden dat ze zijn belazerd door de vastgoedcursus, vooral jongeren bleken vatbaar.
GPE vindt dat er een 'hetze' is gestart tegen het bedrijf.

Het is halverwege december vorig jaar, en in een zaal van Hotels van Oranje in Noordwijk voelen tientallen mensen getooid in vlinderdasjes en lange jurken zich speciaal op een feestje dat ze zelf hebben betaald. Op hun hakken en lakschoenen lopen ze binnen in de met kroonluchters behangen zaal waar het kerstgala plaatsvindt van Great Property Experience (GPE). Dat is een vastgoedplatform met cursussen voor mensen die willen leren beleggen in huizen.

Alleen: deze avond is niet voor de doorsnee cursist.

De toegang is voorbehouden aan een speciaal groepje. De deelnemers hebben stuk voor stuk tot ¤20.000 betaald voor toegang dit soort evenementen, in het bijzijn van vastgoedinvesteerders, financiers en nieuwe beleggers die geld willen verdienen met onroerend goed. Deze mensen behoren tot de zogenoemde Black Badges (BB).

'Wie zijn wij?', zweept gastheer Pieter Monsma zijn publiek op.

'Wij zijn great!', brullen deelnemers hem tegemoet.

De champagne- en wijnglazen zitten vol. Op de witte borden voor hen vinden deelnemers onder meer een stukje rund met gekaramelliseerde witlof. Jeroen van der Boom zingt in een glitterjasje. Prijzen worden uitgereikt - succesverhalen gedeeld. Het regent confetti.
Misleid

Ruim een half jaar na de feestavond zitten tientallen deelnemers zonder feestgevoel. Zij vinden dat ze zijn misleid en bedrogen, omdat ze tienduizenden euro's betaalden voor een 'exclusief netwerk' dat hen nauwelijks iets oplevert. Sommigen staken zich diep in de schulden om mee doen.

Is het naïviteit, of speelt er meer? Een groep van circa dertig deelnemers claimt nu in totaal ruim vier ton inleggeld terug. Dat het deze groep menens is, bleek toen deze week bekend werd dat twee van hen beslag legden op rekeningen van het cursusbedrijf. Vrijdag is de beslaglegging opgeheven, bij lopende onderhandelingen tussen partijen.

'Jonge mensen worden belazerd', zegt initiatiefnemer van de claim en voormalig coach bij GPE Paul Verheijden (53) die zich wel wil uitspreken.

Er is een 'hetze' gestart tegen zijn bedrijf, vindt oprichter Pieter Monsma.

Wat is hier gebeurd?
Bakker en Monsma aan de slag bij hun training voor het beleggen in vastgoed. Paul Verheijden: 'Jonge mensen worden belazerd'.
Bakker en Monsma aan de slag bij hun training voor het beleggen in vastgoed. Paul Verheijden: 'Jonge mensen worden belazerd'. Foto: Tammy van Nerum voor het FD
'Passieboer'

GPE is opgericht door Frank Bakker en Pieter Monsma. Vooral Monsma is al langer bekend bij een groter publiek als spreker en vastgoedondernemer. De voormalig agrariër trok een paar jaar geleden als de 'Passieboer' door het land.

Nu trainen Bakker en Monsma mensen te beleggen in vastgoed. 'Iedereen kan het leren', is hun motto. Of je nu veel of weinig geld hebt. Het gaat Bakker en Monsma daarbij vooral over het verkrijgen van 'financiële vrijheid'. Dat kan snel via de juiste 'mindset'.

Het concept dat GPE gebruikt is niet nieuw en komt overwaaien uit de VS. De bedrijven werken vaak met persuasieve communicatie-technieken: mensen worden opgezweept met beloftes dat zij hun leven kunnen veranderen, en van de afzender een unieke kans krijgen.

'Gevoelig'

Vooral jongeren zijn hier gevoelig voor, zegt Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam. 'Zij zijn heel vatbaar voor dit soort “psychologische verkooptechnieken”. Ze worden bespeeld met manipulatie in taal en beeld.'

In combinatie met sociale media worden de potentiële gevaren groter, zegt Weltevreden. 'Met name jongeren vertrouwen te veel op de veiligheid van hun bubbel: de omvang van hun online netwerk, en de autoriteit van influencers.'

Waarschuwing AFM

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs voor de toenemende invloed van 'financiële influencers', een groep die online cursussen aanbiedt in onder meer aandelendaghandel, cryptomunten en dus ook vastgoed.
Cursussen

Ook GPE werft mensen via YouTube en Instagram. Geïnteresseerden hebben een unieke kans om kennis en inspiratie op te doen in cursussen die honderden euro's kosten.

Je leert dan bijvoorbeeld hoe je panden tot 40% onder de marktprijs vindt. En wie écht wat te weten wil komen, moet voor ¤20.000 het Black Badge-jaarprogramma volgen. Dan krijg je toegang tot het 'exclusieve' netwerk, coaching en een digitale marktplaats met beleggingspanden.
'Inspirerende' interviews met profvoetballers

Niet alleen met wervingsfilmpjes via YouTube en Instagram vindt GPE deelnemers. Ook 'inspirerende' interviews en podcasts met vastgoedondernemers en sporters zoals profvoetballers Gianni Zuiverloon en Ryan Babel, die 69 keer in het Nederlands Elftal speelde, dragen hier aan bij.

Het management van Babel benadrukt tegen het FD dat hij niets weet van de huidige ontwikkelingen bij GPE, geen negatieve ervaringen heeft met het bedrijf en geen zakelijke relatie.

Zuiverloon laat per sms weten 'heel verbaasd' te zijn over de berichtgeving rond GPE, en meldt dat zijn vastgoedbedrijf Real Estate Envision 'totaal geen banden' of samenwerking heeft met GPE.
Eurotekens

Het FD sprak met (oud-)deelnemers, kreeg inzage in interne documenten en zag de schriftelijke getuigenissen van de dertig leden, van gepensioneerd tandartsen tot studenten, die nu een claim voorbereiden. Daaruit doemt een beeld op van een organisatie die veel belooft, maar niet alles kan waarmaken. En van naïeve beleggers met eurotekens in hun ogen, die vatbaar zijn voor verkooppraatjes.

Paul Verheijden en Melanie Boelhouwer (51) uit Weesp beleggen al in vastgoed als het YouTube-algoritme hen de GPE-filmpjes voorschotelt. Ze denken: waarom niet? Ze hopen vooral nieuwe deals te vinden via de digitale marktplaats van GPE. Ze trekken de portemonnee en zijn te gast op het kerstgala. Daar valt hen al wat op.
Facebookpagina met vastgoed, voetballers en de 'Black Badge' club.
Facebookpagina met vastgoed, voetballers en de 'Black Badge' club. Illustratie: FD Studio

'Ik sprak die avond zes tot zeven stellen', zegt Verheijden. 'Maar niemand had geld. Het waren allemaal beginners.' Toch voelen ze zich gevleid door een verzoek: willen zij geen coach worden van andere deelnemers?

Ze krijgen twee twintigers onder zich die werken als kok. De vrienden weten niets van vastgoed. Samen kochten ze een Black Badge. Om de ¤20.000 te betalen, leende de één een deel inschrijvingsgeld van de ander. Het echtpaar krijgt argwaan. Ze vinden het 'onbegrijpelijk' dat onervaren mensen met weinig geld niet in bescherming worden genomen door een lidmaatschap te weigeren.
Charisma

'Wat GPE produceert ziet er heel professioneel uit', zegt Naut Kounélas (19). Bovendien heeft Monsma charisma, vindt hij. Aangetrokken door de droom van rijkdom doet hij samen met een 18-jarige vriend en in samenspraak met GPE een aanbetaling van ¤1600. Ze hebben niet genoeg geld voor de volledige Black Badge.

Dat geldt voor meer leden. Een 21-jarige student had aanvankelijk geen geld voor deelname aan het programma. Totdat een andere deelnemer hem tijdens een bijeenkomst aanbood ¤20.000 te lenen, tegen een rente van 5%.

'Ik wilde zelf misschien ook te graag te snel een paar pandjes', zegt hij zelfkritisch. 'Maar ik constateer ook dat het verkoopgesprek van GPE misleidend was, en bepaalde beloofde producten niet zijn geleverd.'
Desillusie

Dat geldt voor meer deelnemers. De training van de 26-jarige kok is 'niet meer dan een paar filmpjes'. De verschafte informatie is 'achteraf gezien 90% logisch nadenken en 10% feitjes', stelt Kounélas. 'Ik volg nu een makelaarsopleiding voor ¤1050. Wat ik bij GPE heb geleerd is één miljoenste van wat in mijn lesboeken staat. Bijvoorbeeld over hoe je bouwvergunningen aanvraagt, en omgaat met wetgeving.'

Ook de persoonlijke coaching valt tegen. Concrete tips blijven uit. Dat is opzet, stellen Boelhouwer en Verheijden. 'Coaches werden vooral getraind op het stellen van zoveel mogelijk vrijblijvende vragen', zegt Verheijden. 'En nooit: je zou eens een pand in Den Helder moeten bekijken bijvoorbeeld.'

'Ik kreeg tips als: pak je fiets en kijk waar het onkruid hoog staat', zegt een deelneemster uit het westen van het land. 'Of: ga flyeren als je een huis wilt.'

Dan is er nog Proranq, de digitale marktplaats voor beleggingspanden. Het aanbod valt tegen. Begin augustus staan er slechts een handvol huizen op het platform, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse aanbod is summier.

Klachten daarover zijn al langer intern bekend. 'Sommige BB’s zijn ingestapt in het jaarprogramma met de verwachting dat er richting de 100 woningen per maand vanuit de UK op het platform gaan komen', aldus een van de coaches in het vergaderingsverslag. 'Tot op heden worden deze aantallen nog lang niet gehaald.'

Waarom GPE dan toch doorgaat met het werven van (jonge) leden, blijft onduidelijk. Het bedrijf gaat niet in op de 27 vragen die het FD stuurde. Monsma stelde eerder deze week dat er ook heel veel tevreden kanten zijn en dat het bedrijf de afgelopen jaren fors is gegroeid. Dat ging volgens hem ten koste van de communicatie, die zijn onderneming nu aan het verbeteren is.

'Positieve gesprekken''

Ook laat hij weten dat zijn bedrijf opzettelijk wordt geschaad door acties van Paul en Melanie. 'Zij benaderen op dit moment actief ons netwerk in Nederland en het buitenland.' Verder stelt hij dat er 'positieve gesprekken' zijn tussen hem en de claimanten. 'We willen het oplossen.'

Dat willen Verheijden en Boelhouwer ook. Via de rechtbank, of daarbuiten. Niet per se voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen, zeggen ze. Melanie: 'Jonge mensen zonder geld naar binnen halen op deze manier, dat moet stoppen.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/ondernemen/(...)_20210807&utm_term=A


[ Bericht 0% gewijzigd door obligataire op 07-08-2021 08:14:29 ]
Jaco078zaterdag 7 augustus 2021 @ 08:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 08:07 schreef obligataire het volgende:
Artikel in FD:
SPOILER
De loze beloften van een vastgoedcursus
Sonny Motké Erik van Rein 6 aug 18:16

Koks, tandartsen en studenten betalen tienduizenden euro's voor cursussen waarin hen 'financiële vrijheid' wordt voorgespiegeld door te beleggen in vastgoed. In werkelijkheid loopt het anders. 'Het verkooppraatje was misleidend.'

Een groep deelnemers van Great Property Experience bereidt een claim voor.
Ze vinden dat ze zijn belazerd door de vastgoedcursus, vooral jongeren bleken vatbaar.
GPE vindt dat er een 'hetze' is gestart tegen het bedrijf.

Het is halverwege december vorig jaar, en in een zaal van Hotels van Oranje in Noordwijk voelen tientallen mensen getooid in vlinderdasjes en lange jurken zich speciaal op een feestje dat ze zelf hebben betaald. Op hun hakken en lakschoenen lopen ze binnen in de met kroonluchters behangen zaal waar het kerstgala plaatsvindt van Great Property Experience (GPE). Dat is een vastgoedplatform met cursussen voor mensen die willen leren beleggen in huizen.

Alleen: deze avond is niet voor de doorsnee cursist.

De toegang is voorbehouden aan een speciaal groepje. De deelnemers hebben stuk voor stuk tot ¤20.000 betaald voor toegang dit soort evenementen, in het bijzijn van vastgoedinvesteerders, financiers en nieuwe beleggers die geld willen verdienen met onroerend goed. Deze mensen behoren tot de zogenoemde Black Badges (BB).

'Wie zijn wij?', zweept gastheer Pieter Monsma zijn publiek op.

'Wij zijn great!', brullen deelnemers hem tegemoet.

De champagne- en wijnglazen zitten vol. Op de witte borden voor hen vinden deelnemers onder meer een stukje rund met gekaramelliseerde witlof. Jeroen van der Boom zingt in een glitterjasje. Prijzen worden uitgereikt - succesverhalen gedeeld. Het regent confetti.
Misleid

Ruim een half jaar na de feestavond zitten tientallen deelnemers zonder feestgevoel. Zij vinden dat ze zijn misleid en bedrogen, omdat ze tienduizenden euro's betaalden voor een 'exclusief netwerk' dat hen nauwelijks iets oplevert. Sommigen staken zich diep in de schulden om mee doen.

Is het naïviteit, of speelt er meer? Een groep van circa dertig deelnemers claimt nu in totaal ruim vier ton inleggeld terug. Dat het deze groep menens is, bleek toen deze week bekend werd dat twee van hen beslag legden op rekeningen van het cursusbedrijf. Vrijdag is de beslaglegging opgeheven, bij lopende onderhandelingen tussen partijen.

'Jonge mensen worden belazerd', zegt initiatiefnemer van de claim en voormalig coach bij GPE Paul Verheijden (53) die zich wel wil uitspreken.

Er is een 'hetze' gestart tegen zijn bedrijf, vindt oprichter Pieter Monsma.

Wat is hier gebeurd?
Bakker en Monsma aan de slag bij hun training voor het beleggen in vastgoed. Paul Verheijden: 'Jonge mensen worden belazerd'.
Bakker en Monsma aan de slag bij hun training voor het beleggen in vastgoed. Paul Verheijden: 'Jonge mensen worden belazerd'. Foto: Tammy van Nerum voor het FD
'Passieboer'

GPE is opgericht door Frank Bakker en Pieter Monsma. Vooral Monsma is al langer bekend bij een groter publiek als spreker en vastgoedondernemer. De voormalig agrariër trok een paar jaar geleden als de 'Passieboer' door het land.

Nu trainen Bakker en Monsma mensen te beleggen in vastgoed. 'Iedereen kan het leren', is hun motto. Of je nu veel of weinig geld hebt. Het gaat Bakker en Monsma daarbij vooral over het verkrijgen van 'financiële vrijheid'. Dat kan snel via de juiste 'mindset'.

Het concept dat GPE gebruikt is niet nieuw en komt overwaaien uit de VS. De bedrijven werken vaak met persuasieve communicatie-technieken: mensen worden opgezweept met beloftes dat zij hun leven kunnen veranderen, en van de afzender een unieke kans krijgen.

'Gevoelig'

Vooral jongeren zijn hier gevoelig voor, zegt Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam. 'Zij zijn heel vatbaar voor dit soort “psychologische verkooptechnieken”. Ze worden bespeeld met manipulatie in taal en beeld.'

In combinatie met sociale media worden de potentiële gevaren groter, zegt Weltevreden. 'Met name jongeren vertrouwen te veel op de veiligheid van hun bubbel: de omvang van hun online netwerk, en de autoriteit van influencers.'

Waarschuwing AFM

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs voor de toenemende invloed van 'financiële influencers', een groep die online cursussen aanbiedt in onder meer aandelendaghandel, cryptomunten en dus ook vastgoed.
Cursussen

Ook GPE werft mensen via YouTube en Instagram. Geïnteresseerden hebben een unieke kans om kennis en inspiratie op te doen in cursussen die honderden euro's kosten.

Je leert dan bijvoorbeeld hoe je panden tot 40% onder de marktprijs vindt. En wie écht wat te weten wil komen, moet voor ¤20.000 het Black Badge-jaarprogramma volgen. Dan krijg je toegang tot het 'exclusieve' netwerk, coaching en een digitale marktplaats met beleggingspanden.
'Inspirerende' interviews met profvoetballers

Niet alleen met wervingsfilmpjes via YouTube en Instagram vindt GPE deelnemers. Ook 'inspirerende' interviews en podcasts met vastgoedondernemers en sporters zoals profvoetballers Gianni Zuiverloon en Ryan Babel, die 69 keer in het Nederlands Elftal speelde, dragen hier aan bij.

Het management van Babel benadrukt tegen het FD dat hij niets weet van de huidige ontwikkelingen bij GPE, geen negatieve ervaringen heeft met het bedrijf en geen zakelijke relatie.

Zuiverloon laat per sms weten 'heel verbaasd' te zijn over de berichtgeving rond GPE, en meldt dat zijn vastgoedbedrijf Real Estate Envision 'totaal geen banden' of samenwerking heeft met GPE.
Eurotekens

Het FD sprak met (oud-)deelnemers, kreeg inzage in interne documenten en zag de schriftelijke getuigenissen van de dertig leden, van gepensioneerd tandartsen tot studenten, die nu een claim voorbereiden. Daaruit doemt een beeld op van een organisatie die veel belooft, maar niet alles kan waarmaken. En van naïeve beleggers met eurotekens in hun ogen, die vatbaar zijn voor verkooppraatjes.

Paul Verheijden en Melanie Boelhouwer (51) uit Weesp beleggen al in vastgoed als het YouTube-algoritme hen de GPE-filmpjes voorschotelt. Ze denken: waarom niet? Ze hopen vooral nieuwe deals te vinden via de digitale marktplaats van GPE. Ze trekken de portemonnee en zijn te gast op het kerstgala. Daar valt hen al wat op.
Facebookpagina met vastgoed, voetballers en de 'Black Badge' club.
Facebookpagina met vastgoed, voetballers en de 'Black Badge' club. Illustratie: FD Studio

'Ik sprak die avond zes tot zeven stellen', zegt Verheijden. 'Maar niemand had geld. Het waren allemaal beginners.' Toch voelen ze zich gevleid door een verzoek: willen zij geen coach worden van andere deelnemers?

Ze krijgen twee twintigers onder zich die werken als kok. De vrienden weten niets van vastgoed. Samen kochten ze een Black Badge. Om de ¤20.000 te betalen, leende de één een deel inschrijvingsgeld van de ander. Het echtpaar krijgt argwaan. Ze vinden het 'onbegrijpelijk' dat onervaren mensen met weinig geld niet in bescherming worden genomen door een lidmaatschap te weigeren.
Charisma

'Wat GPE produceert ziet er heel professioneel uit', zegt Naut Kounélas (19). Bovendien heeft Monsma charisma, vindt hij. Aangetrokken door de droom van rijkdom doet hij samen met een 18-jarige vriend en in samenspraak met GPE een aanbetaling van ¤1600. Ze hebben niet genoeg geld voor de volledige Black Badge.

Dat geldt voor meer leden. Een 21-jarige student had aanvankelijk geen geld voor deelname aan het programma. Totdat een andere deelnemer hem tijdens een bijeenkomst aanbood ¤20.000 te lenen, tegen een rente van 5%.

'Ik wilde zelf misschien ook te graag te snel een paar pandjes', zegt hij zelfkritisch. 'Maar ik constateer ook dat het verkoopgesprek van GPE misleidend was, en bepaalde beloofde producten niet zijn geleverd.'
Desillusie

Dat geldt voor meer deelnemers. De training van de 26-jarige kok is 'niet meer dan een paar filmpjes'. De verschafte informatie is 'achteraf gezien 90% logisch nadenken en 10% feitjes', stelt Kounélas. 'Ik volg nu een makelaarsopleiding voor ¤1050. Wat ik bij GPE heb geleerd is één miljoenste van wat in mijn lesboeken staat. Bijvoorbeeld over hoe je bouwvergunningen aanvraagt, en omgaat met wetgeving.'

Ook de persoonlijke coaching valt tegen. Concrete tips blijven uit. Dat is opzet, stellen Boelhouwer en Verheijden. 'Coaches werden vooral getraind op het stellen van zoveel mogelijk vrijblijvende vragen', zegt Verheijden. 'En nooit: je zou eens een pand in Den Helder moeten bekijken bijvoorbeeld.'

'Ik kreeg tips als: pak je fiets en kijk waar het onkruid hoog staat', zegt een deelneemster uit het westen van het land. 'Of: ga flyeren als je een huis wilt.'

Dan is er nog Proranq, de digitale marktplaats voor beleggingspanden. Het aanbod valt tegen. Begin augustus staan er slechts een handvol huizen op het platform, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse aanbod is summier.

Klachten daarover zijn al langer intern bekend. 'Sommige BB’s zijn ingestapt in het jaarprogramma met de verwachting dat er richting de 100 woningen per maand vanuit de UK op het platform gaan komen', aldus een van de coaches in het vergaderingsverslag. 'Tot op heden worden deze aantallen nog lang niet gehaald.'

Waarom GPE dan toch doorgaat met het werven van (jonge) leden, blijft onduidelijk. Het bedrijf gaat niet in op de 27 vragen die het FD stuurde. Monsma stelde eerder deze week dat er ook heel veel tevreden kanten zijn en dat het bedrijf de afgelopen jaren fors is gegroeid. Dat ging volgens hem ten koste van de communicatie, die zijn onderneming nu aan het verbeteren is.

'Positieve gesprekken''

Ook laat hij weten dat zijn bedrijf opzettelijk wordt geschaad door acties van Paul en Melanie. 'Zij benaderen op dit moment actief ons netwerk in Nederland en het buitenland.' Verder stelt hij dat er 'positieve gesprekken' zijn tussen hem en de claimanten. 'We willen het oplossen.'

Dat willen Verheijden en Boelhouwer ook. Via de rechtbank, of daarbuiten. Niet per se voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen, zeggen ze. Melanie: 'Jonge mensen zonder geld naar binnen halen op deze manier, dat moet stoppen.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/ondernemen/(...)_20210807&utm_term=A
Interessant en onderschrijft het gevoel dat ik al had voor dat type clubs van snelle jongens.
Zeghomaarzaterdag 7 augustus 2021 @ 10:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 08:39 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Interessant en onderschrijft het gevoel dat ik al had voor dat type clubs van snelle jongens.
Ben benieuwd hoe dit verder af loopt.

Enkele boeken van Robert Kiyosaki lezen kost veel minder. En levert zeker in verhouding veel meer op.
> Rijke ps, arme pa.
> Waarom de rijken alsmaar rijker worden.
TisIkzaterdag 7 augustus 2021 @ 16:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 08:39 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Interessant en onderschrijft het gevoel dat ik al had voor dat type clubs van snelle jongens.
Interessant inderdaad.

Had je het artikel niet beter in de spoiler kunnen laten waarin Obli het gezet had?
Horsemenzaterdag 7 augustus 2021 @ 16:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 16:20 schreef TisIk het volgende:

[..]

Interessant inderdaad.

Had je het artikel niet beter in de spoiler kunnen laten waarin Obli het gezet had?
Bij mij staan ze beide in een spoiler...
Zeghomaarzaterdag 7 augustus 2021 @ 16:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 16:30 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Bij mij staan ze beide in een spoiler...
Bij mij ook. Dat zal dan wel bij velen zo zijn.
TisIkzaterdag 7 augustus 2021 @ 17:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 16:30 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Bij mij staan ze beide in een spoiler...
Bij mij (nu?) ook.
Waarschijnlijk heb ik niet goed gekeken. Sorry.
obligatairezaterdag 7 augustus 2021 @ 20:36
Hadden we GvE/Brasserie de Bult al besproken? Staat al sinds half juli open en zit nu voor 77% vol.
Geen relevante zekerheden. Schijnt wel een goedlopende zaak te zijn onder normale omstandigheden.

Reviews zijn aardig:
https://www.tripadvisor.n(...)eeland_Province.html
obligatairezaterdag 7 augustus 2021 @ 20:50
Ik zit eens te rekenen:
Ze gaan beiden de zaak drijven dus zouden in loondienst samen zeker 60K bruto kunnen verdienen zonder risico's.
Ze kopen een zaak met een prognose winst van 81K. Dus overwinst 21K. Daarvoor moeten ze 525K investeren, een factor van 25. Dat is heel fors.
Hun vaste lasten lijken mede daardoor aan de hoge kant en dan moet er geen lockdown opgelegd worden.
De huur wordt dan wel gehalveerd maar slechts opgeschort.
KrekelJapiezaterdag 7 augustus 2021 @ 21:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 20:36 schreef obligataire het volgende:
Hadden we GvE/Brasserie de Bult al besproken? Staat al sinds half juli open en zit nu voor 77% vol.
Geen relevante zekerheden. Schijnt wel een goedlopende zaak te zijn onder normale omstandigheden.

Reviews zijn aardig:
https://www.tripadvisor.n(...)eeland_Province.html
Veel te grote kans dat het forse bedrag van de lening niet terugkomt bij problemen. Niets voor mij. Er zijn veel betere projecten met zekerheden, soms zelfs tegen 8/8,5%.

In normale omstandigheden haalt dit project met nog 11 dagen en 70.000 te gaan niet het benodigde bedrag. We zullen zien hoe dit gaat verlopen.

[ Bericht 3% gewijzigd door KrekelJapie op 08-08-2021 07:24:34 ]
CaLeXzaterdag 7 augustus 2021 @ 22:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 17:24 schreef TisIk het volgende:

[..]

Bij mij (nu?) ook.
Waarschijnlijk heb ik niet goed gekeken. Sorry.
ter info, dubbel klikken op 1 spoiler opent alle spoilers ;)
Atlas_zondag 8 augustus 2021 @ 00:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 15:13 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Op zich niet een onaardig project.Jammer inderdaad dat we het met een hypotheek verklaring moeten doen. Basis durf ik deze wel aan. Dus als er een linkje is.
Ik begrijp dit project niet en blijf er daarom vanaf. Negatief eigen vermogen, zo te zien een noodzaak om te herfinancieren (precies die ¤35K), zit zonder projecten de afgelopen 1,5 jaar, toont alleen een rooskleurige prognose en geen historische cijfers, verwacht meteen ¤420K te draaien terwijl hij ook een fulltime job heeft, denkt dat te kunnen door "duurzaam" toe te voegen en ook door opeens edelstenen te gaan verhandelen. Geen hypotheek en bovendien staat de woning (die verhuurd is) sinds een paar dagen te koop.

De man is wel professor aan de TU Delft, maar waarom heb je dan crowdfunding nodig voor ¤25K?
tnhbzondag 8 augustus 2021 @ 00:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 20:36 schreef obligataire het volgende:
Hadden we GvE/Brasserie de Bult al besproken? Staat al sinds half juli open en zit nu voor 77% vol.
Geen relevante zekerheden. Schijnt wel een goedlopende zaak te zijn onder normale omstandigheden.

Reviews zijn aardig:
https://www.tripadvisor.n(...)eeland_Province.html
Was in "normale tijden" in zeker een goede zaak voor lunch en koffie en trok veel winkelend publiek, maar nu in deze tijd zoveel investeren zie ik wel als een flink risico. Momenteel hebben ze het net als alle andere horeca denk ik best wel lastig. Een paar jaar geleden is de zaak nog fors groter geworden, de slagerij die ernaast zat heeft verderop aan het parkeerterrein een nieuwe zaak geopend en zij hebben toen de oude slagerij aan de zaak toegevoegd. Het geheel is wat dat betreft echt up-to-date, snel fors moeten investeren in vernieuwingen lijkt me zeker niet nodig, dat is dan weer een voordeel.

Het is al jaren een erg bekende lunchcafe/kofie zaak zoals ik het ken (en laten we er maar vanuit gaan dat ik de omgeving goed ken). Wat wel jammer is, is dat de bibliotheek die er boven zat zeer recent weg is gegaan en het echte horecacentrum in Goes op de markt en rond de haven zit. Je kunt het aangeven als een unieke ligging aan de rand van het winkelgebied, maar de concurrentie zit maar een klein stukje verder in het centrum op de markt. Voordeel is wel dat ze blijkbaar Goes kennen (cios) en dus waarschijnlijk ook de horeca wel hebben ervaren :) Ze moeten het dus voorl hebben van het winkelend publiek en laat dat er nu niet echt zijn, er staan helaas (ik denk net als elders) erg veel winkelpanden leeg. Of de zakenlui daar nu direct heen gaan voor een snelle lunch vraag ik me af, ik kwam er in elk geval nooit terwijl ik toch wel eens op de markt kom (nou ja, kwam, laatste jaar was het veel dicht :'( )

Zelf doe ik om uiteenlopende redenen niet mee, de belangrijkste is dat ik altijd wat terughoudend ben voor horeca (heb vroeger veel horecaondernemers als klant gehad, zaten ook goede tussen :) ) en vertrouw dan meer op de aanpak van hcn als ik dan toch iets in de horeca wil investeren.
tnhbzondag 8 augustus 2021 @ 00:54
quote:
0s.gif Op zondag 8 augustus 2021 00:28 schreef Atlas_ het volgende:
maar waarom heb je dan crowdfunding nodig voor ¤25K?
Ik begrijp het hele verhaal niet, behalve dan dat in olie exploratie sinds maart vorig jaar weinig tot niets te verdienen is en er toch ergens geld moet komen. Dat het onderpand te koop staat sterkt mij in de gedachte dat er ergens iets opgevuld moet gaan worden, zeker omdat het voor 269500 wordt aangeboden en de woz 283000 is?
KrekelJapiezondag 8 augustus 2021 @ 04:58
quote:
0s.gif Op zondag 8 augustus 2021 00:28 schreef Atlas_ het volgende:

[..]

Ik begrijp dit project niet en blijf er daarom vanaf. Negatief eigen vermogen, zo te zien een noodzaak om te herfinancieren (precies die ¤35K), zit zonder projecten de afgelopen 1,5 jaar, toont alleen een rooskleurige prognose en geen historische cijfers, verwacht meteen ¤420K te draaien terwijl hij ook een fulltime job heeft, denkt dat te kunnen door "duurzaam" toe te voegen en ook door opeens edelstenen te gaan verhandelen. Geen hypotheek en bovendien staat de woning (die verhuurd is) sinds een paar dagen te koop.

De man is wel professor aan de TU Delft, maar waarom heb je dan crowdfunding nodig voor ¤25K?
Normaal hoort bij een negatieve verklaring dat het onderpand niet verkocht mag worden zonder toestemming van de hypotheekgever.
quote:
de negatieve hypotheekverklaring houdt in dat de geldlener verklaart dat hij de onroerende zaak niet of niet verder zal belasten en de onroerende zaak niet zonder toestemming van de geldgever zal verkopen.
Ik lees dit niet terug in de pitch. Zou zomaar kunnen dat de investeerders deze 'zekerheid' kwijtraken na verkoop, tenzij Collin heeft bedongen dat de lening na verkoop weer wordt afgelost. Beide zaken geen trigger om te gaan investeren (niet dat is dat al overwoog).
Zeghomaarzondag 8 augustus 2021 @ 07:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 20:50 schreef obligataire het volgende:
Ik zit eens te rekenen:
Ze gaan beiden de zaak drijven dus zouden in loondienst samen zeker 60K bruto kunnen verdienen zonder risico's.
Ze kopen een zaak met een prognose winst van 81K. Dus overwinst 21K. Daarvoor moeten ze 525K investeren, een factor van 25. Dat is heel fors.
Hun vaste lasten lijken mede daardoor aan de hoge kant en dan moet er geen lockdown opgelegd worden.
De huur wordt dan wel gehalveerd maar slechts opgeschort.
Er zijn veel "eigenaren" van bedrijven die in loondienst zeker meer geld zouden verdien dan in & aan hun eigen bedrijf. Zeker als het aantal werkuren in de berekening wordt mee genomen.

Toch wordt er gekozen voor de vrij-heid (voor wat het waard is) om niet te werken als de moderne looslaaf waar uren worden geruild voor geld.

Had een oom die een eigen bedrijf had.
Zijn uitspraak: ik heb pauze als ik dat wil en eet als ik honger hebt.
Bij een werkgever is bv vast gelegd dat je honger hebt tussen 12.30 uur en 13.00 uur. Daar zou hij niet mee om kunnen gaan.
obligatairezondag 8 augustus 2021 @ 09:47
quote:
0s.gif Op zondag 8 augustus 2021 07:17 schreef Zeghomaar het volgende:

[..]Had een oom die een eigen bedrijf had.
Zijn uitspraak: ik heb pauze als ik dat wil en eet als ik honger hebt.
Bij een werkgever is bv vast gelegd dat je honger hebt tussen 12.30 uur en 13.00 uur. Daar zou hij niet mee om kunnen gaan.
Dat is heel herkenbaar. ^O^ Vrijheid kent geen prijs. Maar toch: zijn eetlust zou hem gauw vergaan bij een lockdown in combinatie met een schuld van 6 ton. De tent wordt veel te duur gekocht imho.

Plus dat er geen harde zekerheden zijn, bij HCN pak ik de vijfjes en soms de viertjes dan wel mee, naar niet bij GvE waar een default in een zwart gat verdwijnt waaruit geen licht, geld of info kan ontsnappen.
dyna18zondag 8 augustus 2021 @ 11:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 08:07 schreef obligataire het volgende:
Artikel in FD:
SPOILER
De loze beloften van een vastgoedcursus
Sonny Motké Erik van Rein 6 aug 18:16

Koks, tandartsen en studenten betalen tienduizenden euro's voor cursussen waarin hen 'financiële vrijheid' wordt voorgespiegeld door te beleggen in vastgoed. In werkelijkheid loopt het anders. 'Het verkooppraatje was misleidend.'

Een groep deelnemers van Great Property Experience bereidt een claim voor.
Ze vinden dat ze zijn belazerd door de vastgoedcursus, vooral jongeren bleken vatbaar.
GPE vindt dat er een 'hetze' is gestart tegen het bedrijf.

Het is halverwege december vorig jaar, en in een zaal van Hotels van Oranje in Noordwijk voelen tientallen mensen getooid in vlinderdasjes en lange jurken zich speciaal op een feestje dat ze zelf hebben betaald. Op hun hakken en lakschoenen lopen ze binnen in de met kroonluchters behangen zaal waar het kerstgala plaatsvindt van Great Property Experience (GPE). Dat is een vastgoedplatform met cursussen voor mensen die willen leren beleggen in huizen.

Alleen: deze avond is niet voor de doorsnee cursist.

De toegang is voorbehouden aan een speciaal groepje. De deelnemers hebben stuk voor stuk tot ¤20.000 betaald voor toegang dit soort evenementen, in het bijzijn van vastgoedinvesteerders, financiers en nieuwe beleggers die geld willen verdienen met onroerend goed. Deze mensen behoren tot de zogenoemde Black Badges (BB).

'Wie zijn wij?', zweept gastheer Pieter Monsma zijn publiek op.

'Wij zijn great!', brullen deelnemers hem tegemoet.

De champagne- en wijnglazen zitten vol. Op de witte borden voor hen vinden deelnemers onder meer een stukje rund met gekaramelliseerde witlof. Jeroen van der Boom zingt in een glitterjasje. Prijzen worden uitgereikt - succesverhalen gedeeld. Het regent confetti.
Misleid

Ruim een half jaar na de feestavond zitten tientallen deelnemers zonder feestgevoel. Zij vinden dat ze zijn misleid en bedrogen, omdat ze tienduizenden euro's betaalden voor een 'exclusief netwerk' dat hen nauwelijks iets oplevert. Sommigen staken zich diep in de schulden om mee doen.

Is het naïviteit, of speelt er meer? Een groep van circa dertig deelnemers claimt nu in totaal ruim vier ton inleggeld terug. Dat het deze groep menens is, bleek toen deze week bekend werd dat twee van hen beslag legden op rekeningen van het cursusbedrijf. Vrijdag is de beslaglegging opgeheven, bij lopende onderhandelingen tussen partijen.

'Jonge mensen worden belazerd', zegt initiatiefnemer van de claim en voormalig coach bij GPE Paul Verheijden (53) die zich wel wil uitspreken.

Er is een 'hetze' gestart tegen zijn bedrijf, vindt oprichter Pieter Monsma.

Wat is hier gebeurd?
Bakker en Monsma aan de slag bij hun training voor het beleggen in vastgoed. Paul Verheijden: 'Jonge mensen worden belazerd'.
Bakker en Monsma aan de slag bij hun training voor het beleggen in vastgoed. Paul Verheijden: 'Jonge mensen worden belazerd'. Foto: Tammy van Nerum voor het FD
'Passieboer'

GPE is opgericht door Frank Bakker en Pieter Monsma. Vooral Monsma is al langer bekend bij een groter publiek als spreker en vastgoedondernemer. De voormalig agrariër trok een paar jaar geleden als de 'Passieboer' door het land.

Nu trainen Bakker en Monsma mensen te beleggen in vastgoed. 'Iedereen kan het leren', is hun motto. Of je nu veel of weinig geld hebt. Het gaat Bakker en Monsma daarbij vooral over het verkrijgen van 'financiële vrijheid'. Dat kan snel via de juiste 'mindset'.

Het concept dat GPE gebruikt is niet nieuw en komt overwaaien uit de VS. De bedrijven werken vaak met persuasieve communicatie-technieken: mensen worden opgezweept met beloftes dat zij hun leven kunnen veranderen, en van de afzender een unieke kans krijgen.

'Gevoelig'

Vooral jongeren zijn hier gevoelig voor, zegt Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam. 'Zij zijn heel vatbaar voor dit soort “psychologische verkooptechnieken”. Ze worden bespeeld met manipulatie in taal en beeld.'

In combinatie met sociale media worden de potentiële gevaren groter, zegt Weltevreden. 'Met name jongeren vertrouwen te veel op de veiligheid van hun bubbel: de omvang van hun online netwerk, en de autoriteit van influencers.'

Waarschuwing AFM

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs voor de toenemende invloed van 'financiële influencers', een groep die online cursussen aanbiedt in onder meer aandelendaghandel, cryptomunten en dus ook vastgoed.
Cursussen

Ook GPE werft mensen via YouTube en Instagram. Geïnteresseerden hebben een unieke kans om kennis en inspiratie op te doen in cursussen die honderden euro's kosten.

Je leert dan bijvoorbeeld hoe je panden tot 40% onder de marktprijs vindt. En wie écht wat te weten wil komen, moet voor ¤20.000 het Black Badge-jaarprogramma volgen. Dan krijg je toegang tot het 'exclusieve' netwerk, coaching en een digitale marktplaats met beleggingspanden.
'Inspirerende' interviews met profvoetballers

Niet alleen met wervingsfilmpjes via YouTube en Instagram vindt GPE deelnemers. Ook 'inspirerende' interviews en podcasts met vastgoedondernemers en sporters zoals profvoetballers Gianni Zuiverloon en Ryan Babel, die 69 keer in het Nederlands Elftal speelde, dragen hier aan bij.

Het management van Babel benadrukt tegen het FD dat hij niets weet van de huidige ontwikkelingen bij GPE, geen negatieve ervaringen heeft met het bedrijf en geen zakelijke relatie.

Zuiverloon laat per sms weten 'heel verbaasd' te zijn over de berichtgeving rond GPE, en meldt dat zijn vastgoedbedrijf Real Estate Envision 'totaal geen banden' of samenwerking heeft met GPE.
Eurotekens

Het FD sprak met (oud-)deelnemers, kreeg inzage in interne documenten en zag de schriftelijke getuigenissen van de dertig leden, van gepensioneerd tandartsen tot studenten, die nu een claim voorbereiden. Daaruit doemt een beeld op van een organisatie die veel belooft, maar niet alles kan waarmaken. En van naïeve beleggers met eurotekens in hun ogen, die vatbaar zijn voor verkooppraatjes.

Paul Verheijden en Melanie Boelhouwer (51) uit Weesp beleggen al in vastgoed als het YouTube-algoritme hen de GPE-filmpjes voorschotelt. Ze denken: waarom niet? Ze hopen vooral nieuwe deals te vinden via de digitale marktplaats van GPE. Ze trekken de portemonnee en zijn te gast op het kerstgala. Daar valt hen al wat op.
Facebookpagina met vastgoed, voetballers en de 'Black Badge' club.
Facebookpagina met vastgoed, voetballers en de 'Black Badge' club. Illustratie: FD Studio

'Ik sprak die avond zes tot zeven stellen', zegt Verheijden. 'Maar niemand had geld. Het waren allemaal beginners.' Toch voelen ze zich gevleid door een verzoek: willen zij geen coach worden van andere deelnemers?

Ze krijgen twee twintigers onder zich die werken als kok. De vrienden weten niets van vastgoed. Samen kochten ze een Black Badge. Om de ¤20.000 te betalen, leende de één een deel inschrijvingsgeld van de ander. Het echtpaar krijgt argwaan. Ze vinden het 'onbegrijpelijk' dat onervaren mensen met weinig geld niet in bescherming worden genomen door een lidmaatschap te weigeren.
Charisma

'Wat GPE produceert ziet er heel professioneel uit', zegt Naut Kounélas (19). Bovendien heeft Monsma charisma, vindt hij. Aangetrokken door de droom van rijkdom doet hij samen met een 18-jarige vriend en in samenspraak met GPE een aanbetaling van ¤1600. Ze hebben niet genoeg geld voor de volledige Black Badge.

Dat geldt voor meer leden. Een 21-jarige student had aanvankelijk geen geld voor deelname aan het programma. Totdat een andere deelnemer hem tijdens een bijeenkomst aanbood ¤20.000 te lenen, tegen een rente van 5%.

'Ik wilde zelf misschien ook te graag te snel een paar pandjes', zegt hij zelfkritisch. 'Maar ik constateer ook dat het verkoopgesprek van GPE misleidend was, en bepaalde beloofde producten niet zijn geleverd.'
Desillusie

Dat geldt voor meer deelnemers. De training van de 26-jarige kok is 'niet meer dan een paar filmpjes'. De verschafte informatie is 'achteraf gezien 90% logisch nadenken en 10% feitjes', stelt Kounélas. 'Ik volg nu een makelaarsopleiding voor ¤1050. Wat ik bij GPE heb geleerd is één miljoenste van wat in mijn lesboeken staat. Bijvoorbeeld over hoe je bouwvergunningen aanvraagt, en omgaat met wetgeving.'

Ook de persoonlijke coaching valt tegen. Concrete tips blijven uit. Dat is opzet, stellen Boelhouwer en Verheijden. 'Coaches werden vooral getraind op het stellen van zoveel mogelijk vrijblijvende vragen', zegt Verheijden. 'En nooit: je zou eens een pand in Den Helder moeten bekijken bijvoorbeeld.'

'Ik kreeg tips als: pak je fiets en kijk waar het onkruid hoog staat', zegt een deelneemster uit het westen van het land. 'Of: ga flyeren als je een huis wilt.'

Dan is er nog Proranq, de digitale marktplaats voor beleggingspanden. Het aanbod valt tegen. Begin augustus staan er slechts een handvol huizen op het platform, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse aanbod is summier.

Klachten daarover zijn al langer intern bekend. 'Sommige BB’s zijn ingestapt in het jaarprogramma met de verwachting dat er richting de 100 woningen per maand vanuit de UK op het platform gaan komen', aldus een van de coaches in het vergaderingsverslag. 'Tot op heden worden deze aantallen nog lang niet gehaald.'

Waarom GPE dan toch doorgaat met het werven van (jonge) leden, blijft onduidelijk. Het bedrijf gaat niet in op de 27 vragen die het FD stuurde. Monsma stelde eerder deze week dat er ook heel veel tevreden kanten zijn en dat het bedrijf de afgelopen jaren fors is gegroeid. Dat ging volgens hem ten koste van de communicatie, die zijn onderneming nu aan het verbeteren is.

'Positieve gesprekken''

Ook laat hij weten dat zijn bedrijf opzettelijk wordt geschaad door acties van Paul en Melanie. 'Zij benaderen op dit moment actief ons netwerk in Nederland en het buitenland.' Verder stelt hij dat er 'positieve gesprekken' zijn tussen hem en de claimanten. 'We willen het oplossen.'

Dat willen Verheijden en Boelhouwer ook. Via de rechtbank, of daarbuiten. Niet per se voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen, zeggen ze. Melanie: 'Jonge mensen zonder geld naar binnen halen op deze manier, dat moet stoppen.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/ondernemen/(...)_20210807&utm_term=A
Dank voor het delen.
Dit is iets van alle tijden. Zodra er ergens een rage is, staan er mensen op om daar aan te verdienen. Niet doorzelf mee te doen, maar door andere vooral te vertellen hoe het moet.

Iemand een idee of tijdens de Tulpenmanie van 1634-1637 er ook al snelle jongens waren die hieraan verdienden? :D

Wat mij opvalt in deze trend is dat vooral jonge jongens zonder geld ontvankelijk zijn voor de verhalen om snel geld te verdienen. Die zien we dan ook regelmatig terug bij de CF projecten. Zorg wekkend omdat ze dus geen geld, geen ervaring en geen vangnet hebben.

Voor ons investeerders dus oppassen geblazen, want bij een correct gaan daar de problemen als eerste ontstaan.
Crowdyfunderzondag 8 augustus 2021 @ 12:09
quote:
0s.gif Op zondag 8 augustus 2021 11:39 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Dank voor het delen.
Dit is iets van alle tijden. Zodra er ergens een rage is, staan er mensen op om daar aan te verdienen. Niet doorzelf mee te doen, maar door andere vooral te vertellen hoe het moet.

Iemand een idee of tijdens de Tulpenmanie van 1634-1637 er ook al snelle jongens waren die hieraan verdienden? :D

Wat mij opvalt in deze trend is dat vooral jonge jongens zonder geld ontvankelijk zijn voor de verhalen om snel geld te verdienen. Die zien we dan ook regelmatig terug bij de CF projecten. Zorg wekkend omdat ze dus geen geld, geen ervaring en geen vangnet hebben.

Voor ons investeerders dus oppassen geblazen, want bij een correct gaan daar de problemen als eerste ontstaan.
De moderne Tulpenmanie zijn volgens mij de crypto’s. Je kan bijvoorbeeld bij SIG veilig in vastgoedhypotheken stappen, mits je dit in schijf 1 doet. (Schijf 1a is 50% van de marktwaarde, Schijf 1b is tussen de 50 en 70% van de marktwaarde. Daarboven loop je meer risico.)
peterczondag 8 augustus 2021 @ 12:15
GVE 11332 Cristal Cleaning Eindhoven / Veldhoven probleemloos de eindstreep, Fam van de Graaf TOP& succes ^p^
TisIkzondag 8 augustus 2021 @ 19:08
quote:
99s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 22:27 schreef CaLeX het volgende:

[..]

ter info, dubbel klikken op 1 spoiler opent alle spoilers ;)
Waarschijnlijk heb ik inderdaad per ongeluk twee keer op een spoiler geklikt.
TisIkzondag 8 augustus 2021 @ 19:17
quote:
0s.gif Op zondag 8 augustus 2021 12:09 schreef Crowdyfunder het volgende:

[..]

De moderne Tulpenmanie zijn volgens mij de crypto’s. Je kan bijvoorbeeld bij SIG veilig in vastgoedhypotheken stappen, mits je dit in schijf 1 doet. (Schijf 1a is 50% van de marktwaarde, Schijf 1b is tussen de 50 en 70% van de marktwaarde. Daarboven loop je meer risico.)
Investeren bij SiG is zeker niet te vergelijken met de tulpenmanie (investeren in schijf 1A al helemaal niet).

Op dit moment als belegging vastgoed kopen terwijl je geen geld hebt en weinig verstand van zaken, lijkt m.i. wel wat op de tulpenmanie (en 'beleggen' in cryptovaluta zeker nog veel meer).
Atlas_zondag 8 augustus 2021 @ 21:29
Ik heb dit weekend een update gedraaid van een eerdere analyse van CBS-faillissementsgegevens. Omdat ik maar beperkt deelneem aan de dagelijkse discussie, maar wel graag iets bijdraag aan dit forum, deel ik bij dezen enkele inzichten.

Aanleiding voor de analyse is dat ‘base rates’ een van de eerste overwegingen zijn bij een investering. Wanneer in bedrijfstak A jaarlijks 0,5% van de bedrijven failleert en in bedrijfstak B jaarlijks 5%, moet een bedrijf uit A wel een heel fantastisch management, track record, eigen vermogen etc. hebben voordat je het zou overwegen boven B. En/of daar moet heel wat extra rente tegenover staan. Een pitch kan nog zo mooi zijn, ‘base rates’ zijn belangrijk en worden regelmatig vergeten. Ik denk dat de nog inefficiënte crowdfundmarkt dit onvoldoende inprijst in de rentes. Creditscores (zoals GvE die vermeldt) wegen de risico’s van bedrijfstakken hopelijk mee, maar ik heb me daar nooit in verdiept.

De CBS-dataset beslaat 2009 t/m 2020, met daarin per jaar gemiddeld jaarlijks ~5K faillissementen van bedrijven en instellingen op een totaal van ~360K (1,5% per jaar) en ~0,8K faillissementen van eenmanszaken op een totaal van gemiddeld ~1,1M (0,1% per jaar). Die laatste cijfers zullen laag zijn omdat ze exclusief WSNP zijn (~10K gemiddeld per jaar over deze periode en dat is inclusief personen zonder eenmanszaak). Omdat ik geen uitsplitsing van WSNP naar bedrijfstak heb, focus ik hieronder op bedrijven en instellingen.

De percentages lagen natuurlijk het hoogst in 2009 na de financiële crisis (2,1%), steeds lager in de jaren daarna en in 2020 op 0,6% door de collectieve bail-out.

Voor ons het meest interessant zijn de percentages per bedrijfstak. Op het hoogste niveau (SBI-letters) zijn bedrijfstakken om te mijden:
- F Bouwnijverheid (3,2% failliet per jaar, gemiddeld over de gehele periode)
- I Horeca (3,0%)
- H Vervoer en Opslag (2,9%)

Twee niveaus lager (en alleen kijkend naar bedrijfstakken met minimaal 1200 waarnemingen, dus 12 jaar lang gemiddeld minimaal 100 bedrijven per jaar in die bedrijfstak) zijn de hoogste faillissementspercentages in:
- 532 Lokale post en koeriers (5,3%)
- 181 Drukkerijen en diensten daarvoor (5,3%)
- 493 Personenvervoer over de weg (5,1%)
- 822 Callcenters (4,6%)
- 310 Meubelindustrie (4,5%)
- 162 Hout-, kurk-, en rietwarenindustrie (4,2%)
- 412 Algemene B&U-bouw (4,1%)
- 474 Winkels in consumentenelektronica (3,8%)
- 390 Sanering en overig afvalbeheer (3,7%)
- 433 Afwerkingsbedrijven (bouw) (3,7%)
- 141 Kledingindustrie (geen bontkleding) (3,7%)
- 561 Restaurants, andere eetgelegenheden (3,6%)
- 475 Winkels in overige huishoudwaren (3,6%)
- 952 Reparatie van consumentenartikelen (3,6%)
- 494 Goederenvervoer over de weg (3,4%)
- 881 Welzijnswerk ouderen, gehandicapten (3,4%)
- 782 Uitzend- en uitleenbureaus; pools (3,3%)
- 439 Overige gespecialiseerde bouw (3,3%)
- 476 Winkels in recreatieartikelen (3,3%)
- 251 Metalen bouwproductenindustrie (3,3%)

Deze bedrijfstakken scoorden ook hoog in 2009 – naast vooral cyclische en kapitaalsintensieve bedrijfstakken (drukkerijen, smederijen, scheepsbouw, machine-industrie, auto-onderdelen). De laagste percentages bestaan voornamelijk uit publieke en semi-publieke instellingen, die we hier minder voorbij zien komen.

Een paar andere bedrijfstakken die vaak crowdfunden:
- 563 Café’s (3,0%)
- 472 Winkels in voedingsmiddelen (2,9%)
- 551 Hotels (2,3%)
- 411 Projectontwikkeling (1,9%)
- 451 Autohandel en -reparatie (1,8%)
- 813 Hoveniersbedrijven (1,4%)
- 681 Handel in eigen onroerend goed (1.1%)
- 889 Kinderopvang,jeugd- en welzijnswerk (1,1%)
- 682 Verhuur van onroerend goed (1,0%)
- 504 Binnenvaart (vracht- en sleepvaart) (1,0%)
- 471 Supermarkten en warenhuizen (1,0%)
- 662 Diensten op gebied van verzekeringen (0,9%)
- 014 Veeteelt en fokkerijen (0,6%)
- 692 Accountancy, administratie e.d. (0,4%)

Op zich is dit redelijk in lijn met wat je zou verwachten. Al waren er voor mij sommige verrassingen, bijvoorbeeld binnenvaart en veeteelt scoorden m.i. best goed en het viel ook op dat de bakker/slager/groenteboer/visboer/kaasboer/slijter (472) 3x zo vaak failliet gaat als een supermarkten of warenhuis.

Sommige zaken zijn helaas niet zichtbaar, bijvoorbeeld sportscholen (waar ik veel faillissementen verwacht) zitten in één groep met sporthallen, zwembaden en ik denk zelfs met sportverenigingen.

Anyway - mijn punt is dat het goed is om deze ‘base rates’ in het oog te houden. Natuurlijk zijn er veel andere overwegingen en zal ook de groep ondernemers die crowdfunding gebruikt, niet representatief zijn. Desondanks: puur op basis van de historische 'base rates' zou je van een restaurant een 3% hogere rente willen ontvangen dan van een veeteler, of iets minder als je ervanuit gaat dat je nog wat recovery hebt. Dit is een van de redenen dat ik niet snel in horeca of de andere slecht scorende bedrijfstakken zal stappen (het enthousiasme over HCN verbaast mij). Er is maar beperkte spreiding in rentepercentages bij de platformen naar bedrijfstak - de rentes zijn meer gebaseerd op zekerheden en financiële cijfers. Doe er je voordeel mee!

[ Bericht 0% gewijzigd door Atlas_ op 08-08-2021 23:04:10 ]
NaRegenDeZonmaandag 9 augustus 2021 @ 12:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 augustus 2021 15:13 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Op zich niet een onaardig project.Jammer inderdaad dat we het met een hypotheek verklaring moeten doen. Basis durf ik deze wel aan. Dus als er een linkje is.
Dank voor de opmerkingen over https://www.collincrowdfund.nl/binga-energy-b-v/ . Ik was iets te enthousiast dat ik deze wel basis mee wilde nemen. :) Laat hem dus lopen.

Vanochtend om 11.00 uur is https://www.collincrowdfund.nl/hifi-klubben-breda/ live gegaan. Dat is geen project waar ik in zou investeren maar wat mij wel verbaasd is dat deze na ruim een uur pas op 5% staat met 8 investeerders. In de regel lopen dit soort matige projecten toch wel beter vol bij Collin. Zou er iets mis zijn met de website of beginnen CF investeerders echt wat kritischer te zijn met hun investeringen? :?

[ Bericht 0% gewijzigd door NaRegenDeZon op 09-08-2021 12:26:12 ]
escortmk2maandag 9 augustus 2021 @ 12:22
De hifi-club is in de app bij mij niet zichtbaar. Niet bij huidige en niet bij toekomstige projecten, denk dat het daardoor komt. Via de website kom ik er overigens wel bij.
escortmk2maandag 9 augustus 2021 @ 12:30
quote:
0s.gif Op zondag 8 augustus 2021 21:29 schreef Atlas_ het volgende:
Ik heb dit weekend een update gedraaid van een eerdere analyse van CBS-faillissementsgegevens. Omdat ik maar beperkt deelneem aan de dagelijkse discussie, maar wel graag iets bijdraag aan dit forum, deel ik bij dezen enkele inzichten.

Aanleiding voor de analyse is dat ‘base rates’ een van de eerste overwegingen zijn bij een investering. Wanneer in bedrijfstak A jaarlijks 0,5% van de bedrijven failleert en in bedrijfstak B jaarlijks 5%, moet een bedrijf uit A wel een heel fantastisch management, track record, eigen vermogen etc. hebben voordat je het zou overwegen boven B. En/of daar moet heel wat extra rente tegenover staan. Een pitch kan nog zo mooi zijn, ‘base rates’ zijn belangrijk en worden regelmatig vergeten. Ik denk dat de nog inefficiënte crowdfundmarkt dit onvoldoende inprijst in de rentes. Creditscores (zoals GvE die vermeldt) wegen de risico’s van bedrijfstakken hopelijk mee, maar ik heb me daar nooit in verdiept.

De CBS-dataset beslaat 2009 t/m 2020, met daarin per jaar gemiddeld jaarlijks ~5K faillissementen van bedrijven en instellingen op een totaal van ~360K (1,5% per jaar) en ~0,8K faillissementen van eenmanszaken op een totaal van gemiddeld ~1,1M (0,1% per jaar). Die laatste cijfers zullen laag zijn omdat ze exclusief WSNP zijn (~10K gemiddeld per jaar over deze periode en dat is inclusief personen zonder eenmanszaak). Omdat ik geen uitsplitsing van WSNP naar bedrijfstak heb, focus ik hieronder op bedrijven en instellingen.

De percentages lagen natuurlijk het hoogst in 2009 na de financiële crisis (2,1%), steeds lager in de jaren daarna en in 2020 op 0,6% door de collectieve bail-out.

Voor ons het meest interessant zijn de percentages per bedrijfstak. Op het hoogste niveau (SBI-letters) zijn bedrijfstakken om te mijden:
- F Bouwnijverheid (3,2% failliet per jaar, gemiddeld over de gehele periode)
- I Horeca (3,0%)
- H Vervoer en Opslag (2,9%)

Twee niveaus lager (en alleen kijkend naar bedrijfstakken met minimaal 1200 waarnemingen, dus 12 jaar lang gemiddeld minimaal 100 bedrijven per jaar in die bedrijfstak) zijn de hoogste faillissementspercentages in:
- 532 Lokale post en koeriers (5,3%)
- 181 Drukkerijen en diensten daarvoor (5,3%)
- 493 Personenvervoer over de weg (5,1%)
- 822 Callcenters (4,6%)
- 310 Meubelindustrie (4,5%)
- 162 Hout-, kurk-, en rietwarenindustrie (4,2%)
- 412 Algemene B&U-bouw (4,1%)
- 474 Winkels in consumentenelektronica (3,8%)
- 390 Sanering en overig afvalbeheer (3,7%)
- 433 Afwerkingsbedrijven (bouw) (3,7%)
- 141 Kledingindustrie (geen bontkleding) (3,7%)
- 561 Restaurants, andere eetgelegenheden (3,6%)
- 475 Winkels in overige huishoudwaren (3,6%)
- 952 Reparatie van consumentenartikelen (3,6%)
- 494 Goederenvervoer over de weg (3,4%)
- 881 Welzijnswerk ouderen, gehandicapten (3,4%)
- 782 Uitzend- en uitleenbureaus; pools (3,3%)
- 439 Overige gespecialiseerde bouw (3,3%)
- 476 Winkels in recreatieartikelen (3,3%)
- 251 Metalen bouwproductenindustrie (3,3%)

Deze bedrijfstakken scoorden ook hoog in 2009 – naast vooral cyclische en kapitaalsintensieve bedrijfstakken (drukkerijen, smederijen, scheepsbouw, machine-industrie, auto-onderdelen). De laagste percentages bestaan voornamelijk uit publieke en semi-publieke instellingen, die we hier minder voorbij zien komen.

Een paar andere bedrijfstakken die vaak crowdfunden:
- 563 Café’s (3,0%)
- 472 Winkels in voedingsmiddelen (2,9%)
- 551 Hotels (2,3%)
- 411 Projectontwikkeling (1,9%)
- 451 Autohandel en -reparatie (1,8%)
- 813 Hoveniersbedrijven (1,4%)
- 681 Handel in eigen onroerend goed (1.1%)
- 889 Kinderopvang,jeugd- en welzijnswerk (1,1%)
- 682 Verhuur van onroerend goed (1,0%)
- 504 Binnenvaart (vracht- en sleepvaart) (1,0%)
- 471 Supermarkten en warenhuizen (1,0%)
- 662 Diensten op gebied van verzekeringen (0,9%)
- 014 Veeteelt en fokkerijen (0,6%)
- 692 Accountancy, administratie e.d. (0,4%)

Op zich is dit redelijk in lijn met wat je zou verwachten. Al waren er voor mij sommige verrassingen, bijvoorbeeld binnenvaart en veeteelt scoorden m.i. best goed en het viel ook op dat de bakker/slager/groenteboer/visboer/kaasboer/slijter (472) 3x zo vaak failliet gaat als een supermarkten of warenhuis.

Sommige zaken zijn helaas niet zichtbaar, bijvoorbeeld sportscholen (waar ik veel faillissementen verwacht) zitten in één groep met sporthallen, zwembaden en ik denk zelfs met sportverenigingen.

Anyway - mijn punt is dat het goed is om deze ‘base rates’ in het oog te houden. Natuurlijk zijn er veel andere overwegingen en zal ook de groep ondernemers die crowdfunding gebruikt, niet representatief zijn. Desondanks: puur op basis van de historische 'base rates' zou je van een restaurant een 3% hogere rente willen ontvangen dan van een veeteler, of iets minder als je ervanuit gaat dat je nog wat recovery hebt. Dit is een van de redenen dat ik niet snel in horeca of de andere slecht scorende bedrijfstakken zal stappen (het enthousiasme over HCN verbaast mij). Er is maar beperkte spreiding in rentepercentages bij de platformen naar bedrijfstak - de rentes zijn meer gebaseerd op zekerheden en financiële cijfers. Doe er je voordeel mee!
Interessant overzicht.

Het enthousiasme over HCN komt volgens mij vooral door hun track record, dat is nog steeds goed. Ook de wijze waarop ze met de Corona-maatregelen zijn omgegaan spreekt mij aan. Horeca-crowdfunding doe ik persoonlijk dan ook vrijwel alleen via HCN. Neemt niet weg dat spreiding belangrijk is, jouw overzicht maakt dat nog eens goed duidelijk.
Michael91984maandag 9 augustus 2021 @ 12:51
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 12:22 schreef escortmk2 het volgende:
De hifi-club is in de app bij mij niet zichtbaar. Niet bij huidige en niet bij toekomstige projecten, denk dat het daardoor komt. Via de website kom ik er overigens wel bij.
Bij mij werkt de App in zijn geheel niet vandaag. Dus inderdaad is dat wellicht de reden van het niet snel vollopen van de hifi club.
KrekelJapiemaandag 9 augustus 2021 @ 13:03
5* steakhouse
https://horecacrowdfundin(...)-oosterhout-mwp5jxl0
Horsemenmaandag 9 augustus 2021 @ 13:18
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 12:15 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Dank voor de opmerkingen over https://www.collincrowdfund.nl/binga-energy-b-v/ . Ik was iets te enthousiast dat ik deze wel basis mee wilde nemen. :) Laat hem dus lopen.

Vanochtend om 11.00 uur is https://www.collincrowdfund.nl/hifi-klubben-breda/ live gegaan. Dat is geen project waar ik in zou investeren maar wat mij wel verbaasd is dat deze na ruim een uur pas op 5% staat met 8 investeerders. In de regel lopen dit soort matige projecten toch wel beter vol bij Collin. Zou er iets mis zijn met de website of beginnen CF investeerders echt wat kritischer te zijn met hun investeringen? :?
Klaarblijkelijk was er iets mis met de site/app.

Inmiddels op 80% met 247 investeerders.
KrekelJapiemaandag 9 augustus 2021 @ 15:12
Delicatessenwinkel/café
https://www.kapitaalopmaat.nl/Crowdfunding-projecten/Kalemegdan
3e hypotheek woonhuis + 2e hypotheek tweede woning Amsterdam

[ Bericht 1% gewijzigd door KrekelJapie op 09-08-2021 16:12:21 ]
Horsemenmaandag 9 augustus 2021 @ 15:19
Nieuw SiG project van 2 jaar voor een nieuw te bouwen appartement.

Brandemeer 25 F te Leeuwarden LIVE 11 augustus 2021 om 15.00 uur

https://investeren.sameni(...)arden-brandemeer-25f
escortmk2maandag 9 augustus 2021 @ 16:35
quote:
1s.gif Op maandag 9 augustus 2021 15:12 schreef KrekelJapie het volgende:
Delicatessenwinkel/café
https://www.kapitaalopmaat.nl/Crowdfunding-projecten/Kalemegdan
3e hypotheek woonhuis + 2e hypotheek tweede woning Amsterdam
Ik heb 1 wat ouder project lopen bij KOM, dat loopt op zich prima. Daarna nooit meer iets via dit platform gedaan, verschillende redenen, o.a. omdat mijn oude project onder de nieuwe voorwaarden zou gaan vallen en dit ten koste ging van mijn rendement.

Sindsdien lijken hier niet veel mensen enthousiast over KOM, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ook recente ervaringen zijn en of dit wantrouwen nog steeds terecht is. M.a.w. als mijn eerste project is afgelopen, en er verschijnt een nieuw project waarbij rente/risico/zekerheden in balans zijn, kan dat bij KOM?
Bieselkemaandag 9 augustus 2021 @ 16:44
quote:
12s.gif Op maandag 9 augustus 2021 16:35 schreef escortmk2 het volgende:

[..]

Ik heb 1 wat ouder project lopen bij KOM, dat loopt op zich prima. Daarna nooit meer iets via dit platform gedaan, verschillende redenen, o.a. omdat mijn oude project onder de nieuwe voorwaarden zou gaan vallen en dit ten koste ging van mijn rendement.

Sindsdien lijken hier niet veel mensen enthousiast over KOM, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ook recente ervaringen zijn en of dit wantrouwen nog steeds terecht is. M.a.w. als mijn eerste project is afgelopen, en er verschijnt een nieuw project waarbij rente/risico/zekerheden in balans zijn, kan dat bij KOM?
Ik investeer er al zeker niet meer. Nog altijd gebrekkige opvolging, gemiste betalingen wordt geen extra rente op berekend, wel uitbetalingskosten aanrekenen maar geen uitbetalingen. Gaat gelukkig maar om 2 projecten aan minimum inleg.
tnhbmaandag 9 augustus 2021 @ 17:00
quote:
12s.gif Op maandag 9 augustus 2021 16:35 schreef escortmk2 het volgende:
Sindsdien lijken hier niet veel mensen enthousiast over KOM, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ook recente ervaringen zijn en of dit wantrouwen nog steeds terecht is.
Ik heb geen projecten bij kom lopen, maar als ik de pitches zo zie/lees dan heb ik regelmatig hetgevoel dat de belangen van de investeerders niet voorop staan. Zo is er een project over haarkleuringen wegens uitkoop van een compagnon, project op zich heb ik niet beoordeeld maar de gezamelijke compagnons hebben ook nog een project met hoofdelijke aansprakelijkheid lopen. Daar stap er door dit project één impliciet uit terwijl kom daarover geen letter schrijft in de nieuwe pitch, ik zag dat er nu wel een deelnemer is die dara een vraag over heeft gesteld. maar dat soort dingetjes (er is nog zo'n combi geweest afgelopen jaar met een broer en zus en een bedrijfspand) zijn voor mij op dit moment voldoende om er niet een extra platform bij te nemen. De verdere ervaringen laat ik over aan de mensen die wel via kom geïnvesteerd hebben in het verleden, maar die ervaringen blonken tot recent volgens mij niet uit in alleen maar enthousiasme.
Jaco078maandag 9 augustus 2021 @ 17:09
quote:
12s.gif Op maandag 9 augustus 2021 16:35 schreef escortmk2 het volgende:

[..]

Ik heb 1 wat ouder project lopen bij KOM, dat loopt op zich prima. Daarna nooit meer iets via dit platform gedaan, verschillende redenen, o.a. omdat mijn oude project onder de nieuwe voorwaarden zou gaan vallen en dit ten koste ging van mijn rendement.

Sindsdien lijken hier niet veel mensen enthousiast over KOM, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ook recente ervaringen zijn en of dit wantrouwen nog steeds terecht is. M.a.w. als mijn eerste project is afgelopen, en er verschijnt een nieuw project waarbij rente/risico/zekerheden in balans zijn, kan dat bij KOM?
De lijst is oneindig qua redenen om niet bij KOM te investeren. Maar om te beginnen:
1. Probeer ze eens te bellen. Nemen ze niet op, ga naar stap 2.
2. Als je ze niet te pakken krijgt krijg je een telefooncentrale die je bericht doorgeven. Vervolgens hoor je niets meer...
Horsemenmaandag 9 augustus 2021 @ 17:20
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 16:44 schreef Bieselke het volgende:

[..]

Ik investeer er al zeker niet meer. Nog altijd gebrekkige opvolging, gemiste betalingen wordt geen extra rente op berekend, wel uitbetalingskosten aanrekenen maar geen uitbetalingen. Gaat gelukkig maar om 2 projecten aan minimum inleg.
Begrijp ik nu goed dat ze bij de projecten, van na de wijziging in de voorwaarden, de uitbetalingskosten ook in rekening brengen als er door een default in dit project helemaal niet uitbetaald gaat worden?
KrekelJapiemaandag 9 augustus 2021 @ 17:43
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 17:20 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Begrijp ik nu goed dat ze bij de projecten, van na de wijziging in de voorwaarden, de uitbetalingskosten ook in rekening brengen als er door een default in dit project helemaal niet uitbetaald gaat worden?
Volgens mij niet. Kosten van 0,10 worden per project uitbetaling berekend.

[ Bericht 0% gewijzigd door KrekelJapie op 09-08-2021 18:17:46 ]
Bieselkemaandag 9 augustus 2021 @ 17:44
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 17:20 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Begrijp ik nu goed dat ze bij de projecten, van na de wijziging in de voorwaarden, de uitbetalingskosten ook in rekening brengen als er door een default in dit project helemaal niet uitbetaald gaat worden?
Yep, zo is in juni bijvoorbeeld de volle 5 cent gestort. Zou 75 moeten zijn maar ook kosten over de periode november-februari ingehouden.
KrekelJapiemaandag 9 augustus 2021 @ 18:16
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 17:44 schreef Bieselke het volgende:

[..]

Yep, zo is in juni bijvoorbeeld de volle 5 cent gestort. Zou 75 moeten zijn maar ook kosten over de periode november-februari ingehouden.
maar is er ook in de periode november-februari uitgekeerd? Uitvoeringskosten worden wel altijd met terugwerkende kracht ingehouden. Ook heb ik deze kosten betaald bij een bonus betaling bij aflossing. De bonus was gelijk een stukje kleiner
mike79_nmaandag 9 augustus 2021 @ 18:20
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 17:44 schreef Bieselke het volgende:

[..]

Yep, zo is in juni bijvoorbeeld de volle 5 cent gestort. Zou 75 moeten zijn maar ook kosten over de periode november-februari ingehouden.
Het is eigenlijk lachwekkend hoe gek KOM het weet te maken. En dat er blijkbaar nog steeds mensen zijn die erin trappen. Ook frappant is de plotse 'explosie' van goede recensies op google. Het kan wat mij betreft niet vaak genoeg gezegd worden: blijf weg van KOM.
Frandderouwmaandag 9 augustus 2021 @ 18:55
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 18:20 schreef mike79_n het volgende:
Het is eigenlijk lachwekkend hoe gek KOM het weet te maken.
Tja, zo is er een horecaproject, waarbij na 1 jaar het restaurant werd verkocht. In plaats van de lening op te eisen is er besloten om deze door te laten lopen, met als argument dat de leningnemer had een goede historie had. Op mailtjes en vragen hierover is structureel niet geantwoord. Het dossier ligt hier klaar om naar het KiFid te gaan, de eerste keer dat er niet betaald wordt.

"Beste investeerders,

******* is inmiddels aan een externe partij verkocht en zal niet verder gaan als ******.
We willen iedereen bedanken voor het vertrouwen en via deze weg laten weten dat alle termijnbedragen netjes zoals afgesproken worden uitbetaald.

Mochten er vragen en/of opmerkingen zijn kunt u contact met ons opnemen via ****@*****.nl.

Wij vertrouwen erop hiermee voldoende geïnformeerd te hebben!"
escortmk2maandag 9 augustus 2021 @ 19:18
Oké, oké, oké, ik hoor het al.

Ik hoop voor alle betrokkenen dat het platform nog succesvol door blijft draaien maar voorlopig dus nog zonder mijn centjes.

(Jammer, want het Veronica-bootje waarop ik via KOM mee vaar blijft qua gunfactor mijn favoriete project)
Antropoceenmaandag 9 augustus 2021 @ 19:29
Ik overweeg al een tijdje om door mijn investeringsportefeuille heen te gaan om met de algemene voorwaarden in de hand te controleren of platforms niet ten onrechte een graantje extra meepikken. Hebben jullie, KOM daargelaten, dit weleens meegemaakt?
dyna18maandag 9 augustus 2021 @ 19:42
Inderdaad ik heb ook mijn brief naar de Kifid klaar liggen.
Sinds 2017 wordt er niet meer betaald op mijn project en KOM doet niets om de zekerheden uit te winnen.

Probleem is dat de Kifid in het verleden gevonnist hebben dat zolang er nog kans is op terugbetaling er geen schade toegewezen wordt. Dus je kunt pas claimen wanneer KOM eindelijk de lening afboekt. Dan is de schade duidelijk.
Antropoceenmaandag 9 augustus 2021 @ 19:52
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:42 schreef dyna18 het volgende:
Inderdaad ik heb ook mijn brief naar de Kifid klaar liggen.
Sinds 2017 wordt er niet meer betaald op mijn project en KOM doet niets om de zekerheden uit te winnen.

Probleem is dat de Kifid in het verleden gevonnist hebben dat zolang er nog kans is op terugbetaling er geen schade toegewezen wordt. Dus je kunt pas claimen wanneer KOM eindelijk de lening afboekt. Dan is de schade duidelijk.
Heb je link naar de uitspraak van het Kifid? Heb een achtergrond in rechten en vind dat wel interessant om te lezen. Weet overigens dat Kifid-uitspraken niet heel gezaghebbend zijn. Een rechter kan heel goed anders oordeel dan paar arbiters van het Kifid.
zeeland6maandag 9 augustus 2021 @ 19:56
quote:
1s.gif Op maandag 9 augustus 2021 15:19 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw SiG project van 2 jaar voor een nieuw te bouwen appartement.

Brandemeer 25 F te Leeuwarden LIVE 11 augustus 2021 om 15.00 uur

https://investeren.sameni(...)arden-brandemeer-25f
Volgens mij de eerste keer een nog te bouwen woning bij SIG ?
KrekelJapiemaandag 9 augustus 2021 @ 20:09
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:56 schreef zeeland6 het volgende:

[..]

Volgens mij de eerste keer een nog te bouwen woning bij SIG ?
Nee ook in Amsterdam. Dit project liep gelijk uit.
https://investeren.sameni(...)ardersplantsoen-33-a
Antropoceenmaandag 9 augustus 2021 @ 20:13
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:56 schreef zeeland6 het volgende:

[..]

Volgens mij de eerste keer een nog te bouwen woning bij SIG ?
Vanaf minuut 25:50 spreekt Kalverda over nieuwbouwprojecten alsof hij het vaker heeft gedaan: .
zeeland6maandag 9 augustus 2021 @ 20:48
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 20:13 schreef Antropoceen het volgende:

[..]

Vanaf minuut 25:50 spreekt Kalverda over nieuwbouwprojecten alsof hij het vaker heeft gedaan: .
Geinig. Luuck zegt daarna ook geen 'flip' projecten te doen. Hij doet niet anders. na 6-9 maanden afgelost.
tnhbmaandag 9 augustus 2021 @ 21:01
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:29 schreef Antropoceen het volgende:
Ik overweeg al een tijdje om door mijn investeringsportefeuille heen te gaan om met de algemene voorwaarden in de hand te controleren of platforms niet ten onrechte een graantje extra meepikken. Hebben jullie, KOM daargelaten, dit weleens meegemaakt?
In welke zin controleren? Of bijvoorbeelde boeterentes wel worden betaald (bij nf in elk geval 1x niet, ik was schijnbaar de enige die klaagde) of dat er wel de juiste rente wordt berekend? Niet, in veel gevallen verkeerde of onnodige afronding, gve corrigeert gewoon de rente van de laatste termijn om de hoofdsom passend te krijgen als dat niet het geval was bij een vervroegde aflossing en weigert vervolgens de berekening van de rente te specificeren, en zo zijn er meer. De enige die serieus op m'n gemopper over afronding is ingegaan is hcn en er daadwerkelijk ook iets aan heeft gedaan. En ook sig hefet aangegeven hiernaar te gaan kijken (al weer even gelden) al berekenin ik daar tegenwoordig eerst op basis van de rente bij welk bedrag het afrondingsverlies nul is. Ccf noemt zelf iets een vervroegde aflossing (was het ook daadwerkelijk en staat ook letterlijk zo in hun dashboard) maar weigert vervolgens te communiceren over boeterente en geeft geen antwoord op de vraag of ze zelf hun deel (50%) van de vergoeding wel hebben ontvangen. Zo is er vrees ik voor (bijna?) elk platform wel iets te benoemen waaruit het amateurisme cq. onvolwassenheid van de sector blijkt. Ik ben erg benieuwd of de nieuwe regelgeving het beter gata maken, ik vrees van niet aangezien ze allemaal de nodige kosten moeten gaan maken voor een nieuwe vergunning en dat zal ergens van betaald moeten worden.

Samengevat: als je het leuk vindt om av's uit te zoeken vooral aan beginen, maar raak niet gefrustreert als blijkt dat er her en der wel wat sh*t boven komt drijven :)
Antropoceenmaandag 9 augustus 2021 @ 22:20
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 21:01 schreef tnhb het volgende:

[..]

In welke zin controleren? Of bijvoorbeelde boeterentes wel worden betaald (bij nf in elk geval 1x niet, ik was schijnbaar de enige die klaagde) of dat er wel de juiste rente wordt berekend? Niet, in veel gevallen verkeerde of onnodige afronding, gve corrigeert gewoon de rente van de laatste termijn om de hoofdsom passend te krijgen als dat niet het geval was bij een vervroegde aflossing en weigert vervolgens de berekening van de rente te specificeren, en zo zijn er meer. De enige die serieus op m'n gemopper over afronding is ingegaan is hcn en er daadwerkelijk ook iets aan heeft gedaan. En ook sig hefet aangegeven hiernaar te gaan kijken (al weer even gelden) al berekenin ik daar tegenwoordig eerst op basis van de rente bij welk bedrag het afrondingsverlies nul is. Ccf noemt zelf iets een vervroegde aflossing (was het ook daadwerkelijk en staat ook letterlijk zo in hun dashboard) maar weigert vervolgens te communiceren over boeterente en geeft geen antwoord op de vraag of ze zelf hun deel (50%) van de vergoeding wel hebben ontvangen. Zo is er vrees ik voor (bijna?) elk platform wel iets te benoemen waaruit het amateurisme cq. onvolwassenheid van de sector blijkt. Ik ben erg benieuwd of de nieuwe regelgeving het beter gata maken, ik vrees van niet aangezien ze allemaal de nodige kosten moeten gaan maken voor een nieuwe vergunning en dat zal ergens van betaald moeten worden.

Samengevat: als je het leuk vindt om av's uit te zoeken vooral aan beginen, maar raak niet gefrustreert als blijkt dat er her en der wel wat sh*t boven komt drijven :)
Hmmm. Had aanvankelijk het idee dat het wel mee zou vallen, maar ik denk dat dit mij wel aanspoort om eens met de stofkam door mijn portefeuille heen te gaan. Als het om serieuze bedragen gaat, dan zal ik er werk van maken.
dyna18maandag 9 augustus 2021 @ 22:33
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:52 schreef Antropoceen het volgende:

[..]

Heb je link naar de uitspraak van het Kifid? Heb een achtergrond in rechten en vind dat wel interessant om te lezen. Weet overigens dat Kifid-uitspraken niet heel gezaghebbend zijn. Een rechter kan heel goed anders oordeel dan paar arbiters van het Kifid.
Hier staat de volledige uitspraak:
https://www.kifid.nl/judgement/uitspraak-2019-040/

De klager heeft wel gewonnen, maar geen cent ontvangen... -O-

quote:
Samenvatting

Consument heeft via Aangeslotene [KoM] in twee projecten geïnvesteerd. Consument heeft gesteld dat in het kader van beide projecten door [KoM] te weinig onderzoek is gedaan en dat de over de projecten gepresenteerde informatie ontoereikend is gebleken. Daardoor heeft Consument geen geïnformeerde investeringsbeslissing kunnen nemen. [KoM] heeft tegen deze stellingen slechts een algemeen verweer gevoerd en op verdere verzoeken van de Commissie niet gereageerd. De verklaring voor recht dat [KoM] te weinig onderzoek heeft gedaan en onvoldoende informatie heeft verstrekt, wordt door de Commissie toegewezen. De vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen.

[...]

Beoordeling
Ten aanzien van de vordering tot schadevergoeding geldt dat deze door de Commissie wordt afgewezen. Voor een oordeel dat sprake is van schade is namelijk tenminste nodig dat Consument door een eventuele fout nadelig wordt geraakt in zijn vermogenspositie (zie Hoge Raad, 11 januari 2013, NJ 2013/48, r.ov. 3.5). Dat daarvan sprake zou zijn, is niet gebleken. Immers worden in het kader van beide investeringen aflossingen voldaan.
De Commissie concludeert derhalve tot afwijzing van de vordering tot schadevergoeding.
dyna18maandag 9 augustus 2021 @ 22:36
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:29 schreef Antropoceen het volgende:
Ik overweeg al een tijdje om door mijn investeringsportefeuille heen te gaan om met de algemene voorwaarden in de hand te controleren of platforms niet ten onrechte een graantje extra meepikken. Hebben jullie, KOM daargelaten, dit weleens meegemaakt?
Wat voor extras worden er door de platformen meegepikt?
dyna18maandag 9 augustus 2021 @ 22:41
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 20:48 schreef zeeland6 het volgende:

[..]

Geinig. Luuck zegt daarna ook geen 'flip' projecten te doen. Hij doet niet anders. na 6-9 maanden afgelost.
Er is een verschil tussen flip projecten en herfinancieren.

Flip projecten gaan uit van een pand van lage kwaliteit, welke door een renovatie meer waard worden. Waarna ze verkocht worden. Hiervoor is geld nodig voor zowel de aankoop als de renovatie.
(het onderscheid met een kleine verbouwing om de woning geschikt te maken voor de verhuur is echter dun)

Herfinancieren is wat er vooral bij SiG gebeurt. Zodra er een likje verf op het pand zit en er goede huurder is ingetrokken is er al snel een hogere taxatie mogelijk. Dit geeft de ondernemer kans om de financiering voor een veel lager tarief te krijgen, waardoor ze bij SiG vertrekken.
Een hogere boete zou dit eventueel wat meer tegenhouden.

Hier zouden we SiG wat meer om kunnen vragen.
dyna18maandag 9 augustus 2021 @ 22:57
quote:
1s.gif Op maandag 9 augustus 2021 15:19 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw SiG project van 2 jaar voor een nieuw te bouwen appartement.

Brandemeer 25 F te Leeuwarden LIVE 11 augustus 2021 om 15.00 uur

https://investeren.sameni(...)arden-brandemeer-25f
Project website:
https://www.kallisto-leeuwarden.nl/

Helaas kon ik niet zien wat de verkoopprijzen waren.
ron6maandag 9 augustus 2021 @ 23:12
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 22:57 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Project website:
https://www.kallisto-leeuwarden.nl/

Helaas kon ik niet zien wat de verkoopprijzen waren.
Gelukkig is er een hoop terug te halen.(3e etage tussen 211.000 en 217.000 EUR)
Hier de website van 28 Feb 2021:
SPOILER


[ Bericht 1% gewijzigd door ron6 op 09-08-2021 23:21:47 ]
Antropoceenmaandag 9 augustus 2021 @ 23:14
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 22:33 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Hier staat de volledige uitspraak:
https://www.kifid.nl/judgement/uitspraak-2019-040/

De klager heeft wel gewonnen, maar geen cent ontvangen... -O-
[..]

Thanks! Ik ken je specifieke situatie niet, maar ik zou op basis van deze uitspraak niet menen dat je met lege handen staat. Als je in een project zit waarin sinds 2017 niet meer is gehandeld door KOM terwijl ze dat wel moeten doen, dan kun je, lijkt mij, minstens nakoming van de overeenkomst tussen jou en KOM vorderen. In die overeenkomst staat zoiets als dat KOM zorg draagt voor het innen van het geld. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel zin heeft om naar het Kifid te stappen, aangezien KOM niet-bindend is aangesloten bij het Kifid.
dyna18maandag 9 augustus 2021 @ 23:25
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 23:12 schreef ron6 het volgende:

[..]

Gelukkig is er een hoop terug te halen.(3e etage tussen 211.000 en 217.000 EUR)
Hier de website van 28 Feb 2021:
SPOILER
Dank je. Ik ben hier blij mee.
Wel bijzonder dat een taxateur het dan weer 15.000 hoger taxeert, namelijk op 230.000.

[ Bericht 0% gewijzigd door dyna18 op 09-08-2021 23:36:03 ]
KrekelJapiedinsdag 10 augustus 2021 @ 05:41
Veel schade aan door Collin gefinancieerde garages door politieactie. Bijna alle garages zijn opengebeukt.
https://www.omroepwest.nl(...)am-beukte-alles-open
Screenshot-20210810-053416.jpg
E8-S2l-e-Xs-AEiiwf.jpg
https://www.collincrowdfu(...)-anand-en-t-s-anand/

[ Bericht 1% gewijzigd door KrekelJapie op 10-08-2021 07:00:34 ]
obligatairedinsdag 10 augustus 2021 @ 09:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 05:41 schreef KrekelJapie het volgende:
Veel schade aan door Collin gefinancieerde garages door politieactie. Bijna alle garages zijn opengebeukt.
https://www.omroepwest.nl(...)am-beukte-alles-open
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
https://www.collincrowdfu(...)-anand-en-t-s-anand/
Hopelijk dekt de verzekering de schade....
queposdinsdag 10 augustus 2021 @ 09:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 05:41 schreef KrekelJapie het volgende:
Veel schade aan door Collin gefinancieerde garages door politieactie. Bijna alle garages zijn opengebeukt.
https://www.omroepwest.nl(...)am-beukte-alles-open
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
https://www.collincrowdfu(...)-anand-en-t-s-anand/
Zal toch zeker wel op de politie(verzekering) verhaald worden?
gaanmetdiebanaandinsdag 10 augustus 2021 @ 09:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 09:25 schreef quepos het volgende:

[..]

Zal toch zeker wel op de politie(verzekering) verhaald worden?
Lijkt me wel.

https://www.tomlow-advoca(...)t-deur-open-betaalt/
Fauquemontdinsdag 10 augustus 2021 @ 10:01
quote:
Ik zie in het verhaal genoeg redenen staan waarom de schade niet te achterhalen is op de staat...
Bieselkedinsdag 10 augustus 2021 @ 10:07
quote:
1s.gif Op maandag 9 augustus 2021 18:16 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

maar is er ook in de periode november-februari uitgekeerd? Uitvoeringskosten worden wel altijd met terugwerkende kracht ingehouden. Ook heb ik deze kosten betaald bij een bonus betaling bij aflossing. De bonus was gelijk een stukje kleiner
Nope, niks uitbetaald in die maanden.
KrekelJapiedinsdag 10 augustus 2021 @ 10:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 10:07 schreef Bieselke het volgende:

[..]

Nope, niks uitbetaald in die maanden.
Dat lijkt niet te kloppen
quote:
Per 1 januari 2020 betaalt u transactiekosten van ¤0,10 per transactie (incl. btw) als u investeert via Kapitaal Op Maat. Het gaat hierbij om de maandelijkse uitbetaling van de rente en aflossing door ondernemer via de Stichting Derdengelden Kapitaal op Maat.
Bieselkedinsdag 10 augustus 2021 @ 10:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 10:10 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Dat lijkt niet te kloppen
[..]

Tja, dan zit er een serieus verschil tussen hun theorie en praktijk. Klopt gewoon helemaal niks van. Geen defaults, 200- geinvesteerd, totaal ontvangen 24,79, totaal nog te ontvangen 112,80 zonder dat 1 van de 2 in default is.
tnhbdinsdag 10 augustus 2021 @ 10:29
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 22:20 schreef Antropoceen het volgende:

[..]

Hmmm. Had aanvankelijk het idee dat het wel mee zou vallen, maar ik denk dat dit mij wel aanspoort om eens met de stofkam door mijn portefeuille heen te gaan. Als het om serieuze bedragen gaat, dan zal ik er werk van maken.
Het gaat in de meeste gevallen letterlijk over enkele centen en dat is ook direct het probleem, want uiteindelijk is bijv. die 5 cent niet de moeite om veel tijd aan te besteden. Alleen dat maal 100 investeerders per project kan voor een platform best serieus geld worden. Als je er drukt over wilt maken en tijd wilt investeren zou ik adviseren, beperk je tot structurele zaken en probeer daarvoor ook oplossingen aan te dragen bij een platform, dan maak je de meeste kans op medewerking is mijn ervaring.
Aster1Xdinsdag 10 augustus 2021 @ 10:53
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:42 schreef dyna18 het volgende:
Inderdaad ik heb ook mijn brief naar de Kifid klaar liggen.
Sinds 2017 wordt er niet meer betaald op mijn project en KOM doet niets om de zekerheden uit te winnen.

Probleem is dat de Kifid in het verleden gevonnist hebben dat zolang er nog kans is op terugbetaling er geen schade toegewezen wordt. Dus je kunt pas claimen wanneer KOM eindelijk de lening afboekt. Dan is de schade duidelijk.
Ik heb onlangs in een soortgelijke zaak (al tijden geen betaling, KOM doet niets om zekerheden uit te winnen en op vragen geen reactie) bij het Kifid neergelegd en na wat vertraging bij KOM :? werd ik zowaar gebeld door KOM om de zaak op te lossen. Ik had het bedrag van alle openstaande termijnen geëist en dat is dezelfde dag nog door KOM op mijn rekening gestort. Geen wereldbedrag en waarschijnlijk om van het gezeur af te zijn. Voor mij de eerste zaak bij Kifid, een positieve ervaring en toch een paar honderd euro binnen die ik eigenlijk al afgeschreven had.
KrekelJapiedinsdag 10 augustus 2021 @ 11:02
Komende 2 dagen geen projecten op Collin.
Horsemendinsdag 10 augustus 2021 @ 11:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 11:02 schreef KrekelJapie het volgende:
Komende 2 dagen geen projecten op Collin.
Het is hollen of stil staan...
gaanmetdiebanaandinsdag 10 augustus 2021 @ 11:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 10:01 schreef Fauquemont het volgende:

[..]

Ik zie in het verhaal genoeg redenen staan waarom de schade niet te achterhalen is op de staat...
Ik zie die niet, de genoemde redenen worden door het arrest (waarin de staat moet betalen voor de schade agv de inval waarbij 325kg heroine wordt gevonden) juist als achterhaald gekenmerkt. In het geval van Gouda is de inval zelfs zonder verdenking van individuele huurders gedaan, aangezien alle boxen zijn geopend. Prima verder, het gaat om een mensenleven, maar niet iets waar de verhuurder voor de schade verantwoordelijk kan worden gehouden lijkt me. Tenzij de verhuurders medeplichtig zouden zijn oid maar dat lijkt me wat ver gezocht.
NaRegenDeZondinsdag 10 augustus 2021 @ 11:41
Is SIG weer gestopt met het automatisch overboeken van saldo's?
zeeland6dinsdag 10 augustus 2021 @ 12:07
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 22:41 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Er is een verschil tussen flip projecten en herfinancieren.

Flip projecten gaan uit van een pand van lage kwaliteit, welke door een renovatie meer waard worden. Waarna ze verkocht worden. Hiervoor is geld nodig voor zowel de aankoop als de renovatie.
(het onderscheid met een kleine verbouwing om de woning geschikt te maken voor de verhuur is echter dun)

Herfinancieren is wat er vooral bij SiG gebeurt. Zodra er een likje verf op het pand zit en er goede huurder is ingetrokken is er al snel een hogere taxatie mogelijk. Dit geeft de ondernemer kans om de financiering voor een veel lager tarief te krijgen, waardoor ze bij SiG vertrekken.
Een hogere boete zou dit eventueel wat meer tegenhouden.

Hier zouden we SiG wat meer om kunnen vragen.
Wat mij betreft komt het op hetzelfde neer. De intentie die bij het aangaan van het contract wordt uitgesproken is vaak niet juist. Het is een intentie op papier voor sommige geldvragers. SIG weet dit natuurlijk ook wel. Ik heb er geen problemen mee, maar kan er slecht tegen dit soort window dressing.
Horsemendinsdag 10 augustus 2021 @ 13:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 11:41 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Is SIG weer gestopt met het automatisch overboeken van saldo's?
Misschien ivm de vakantieperiode.
Het zal wel weer allemaal handwerk zijn...
CaLeXdinsdag 10 augustus 2021 @ 13:36
quote:
14s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 13:09 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Misschien ivm de vakantieperiode.
Het zal wel weer allemaal handwerk zijn...
600+ betalingen (gokje) allemaal handmatig invullen? Dat lijkt me sterk, een export met saldi en bankgegevens is zo gemaakt. En hier een SEPA proof inlees bestand van maken is ook niet al te moeilijk.
tnhbdinsdag 10 augustus 2021 @ 13:46
quote:
99s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 13:36 schreef CaLeX het volgende:

[..]

600+ betalingen (gokje) allemaal handmatig invullen? Dat lijkt me sterk, een export met saldi en bankgegevens is zo gemaakt. En hier een SEPA proof inlees bestand van maken is ook niet al te moeilijk.
Het is in elk geval een batchbetaling want het is geen instant payment terwijl het van anb komt die wel aan instant payments doet als het normale (losse) overboekingen zijn.
CaLeXdinsdag 10 augustus 2021 @ 14:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 13:46 schreef tnhb het volgende:

[..]

Het is in elk geval een batchbetaling want het is geen instant payment terwijl het van anb komt die wel aan instant payments doet als het normale (losse) overboekingen zijn.
Een batch kan je ook handmatig inkloppen ;) dat doe ik helaas wekelijks
Horsemendinsdag 10 augustus 2021 @ 14:01
quote:
99s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 13:36 schreef CaLeX het volgende:

[..]

600+ betalingen (gokje) allemaal handmatig invullen? Dat lijkt me sterk, een export met saldi en bankgegevens is zo gemaakt. En hier een SEPA proof inlees bestand van maken is ook niet al te moeilijk.
Blijkbaar loopt dat inlezen dan ook niet helemaal goed aangezien er bij mij vorige maand iets van ¤1,04 aan saldo achterbleef in mijn wallet…
CaLeXdinsdag 10 augustus 2021 @ 14:07
quote:
14s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:01 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Blijkbaar loopt dat inlezen dan ook niet helemaal goed aangezien er bij mij vorige maand iets van ¤1,04 aan saldo achterbleef in mijn wallet…
Het enige wat er niet goed kan gaan is een medewerker die eigen initiatief gaat nemen.
Inductordinsdag 10 augustus 2021 @ 14:27
Zojuist is Collin project Sie*ara vervroegd afgelost. De 1e termijnbetaling zou gisteren plaats hebben moeten vinden. Ik zie (nog) geen boeterente, die ik wel zou verwachten...
KrekelJapiedinsdag 10 augustus 2021 @ 14:37
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:27 schreef Inductor het volgende:
Zojuist is Collin project Sie*ara vervroegd afgelost. De 1e termijnbetaling zou gisteren plaats hebben moeten vinden. Ik zie (nog) geen boeterente, die ik wel zou verwachten...
Voor de eerste termijnbetaling afgelost?
Inductordinsdag 10 augustus 2021 @ 14:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:37 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Voor de eerste termijnbetaling afgelost?
Yep.

Edit: email van Collin met toelichting
SPOILER
Terugstorting gelden inzake Sietara B.V. Graag willen wij u op de hoogte brengen dat de Collin lening niet zal doorgaan. Zoals in de eerdere update vermeld heeft de ondernemer aangegeven dat de verdeling van de nalatenschap op korte termijn zou plaatsvinden. Dit blijkt echter niet het geval, waardoor wij de door Collin gestelde voorwaarden, met betrekking tot uitboeking, niet konden vervullen omdat de hypotheekvestiging niet kon plaatsvinden. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om de lening te annuleren. Inmiddels hebben wij de gelden van uw investering teruggestort op uw rekening courant. Daarnaast gaan wij een traject starten om de rente over de afgelopen maand te verhalen bij de ondernemer. Zodra wij deze gelden hebben ontvangen zullen wij deze aan u overmaken.
Zoals we in een eerdere update reeds kenbaar hebben gemaakt zijn de gelden nooit uitgeboekt naar de ondernemer en stonden deze veilig op onze derdengeldenrekening sinds het moment van volschrijven van de lening.
Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.


[ Bericht 29% gewijzigd door Inductor op 10-08-2021 16:03:20 ]
obligatairedinsdag 10 augustus 2021 @ 15:17
Het GvE/beleggingspandenfinanciering project is op 6% gezet en loopt nu wel vol. Nog 7% te gaan.
Fauquemontdinsdag 10 augustus 2021 @ 15:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 15:17 schreef obligataire het volgende:
Het GvE/beleggingspandenfinanciering project is op 6% gezet en loopt nu wel vol. Nog 7% te gaan.
Als die 7% vol is, wordt de lening weer met ¤100.000 verhoogd.
Fauquemontdinsdag 10 augustus 2021 @ 16:02
El Toro Negro op HCN is uitgesteld.
SPOILER
Door vertraging in de overdracht van El Toro Negro in Oosterhout, heeft de ondernemer ons verzocht de livegang van het crowdfundingproject nog even uit te stellen.

Het project is hiermee (voorlopig) van onze website verwijderd. Zodra een nieuwe overdracht datum bekend is zal het project opnieuw in voorpublicatie komen.
Crowdyfunderdinsdag 10 augustus 2021 @ 16:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 15:24 schreef Fauquemont het volgende:

[..]

Als die 7% vol is, wordt de lening weer met ¤100.000 verhoogd.
Is gebeurd. Staat nu op 85% van 1 miljoen. (Het maximale bedrag)
NaRegenDeZondinsdag 10 augustus 2021 @ 16:09
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:56 schreef Inductor het volgende:

[..]

Yep.

Edit: email van Collin met toelichting
SPOILER
Terugstorting gelden inzake Sietara B.V. Graag willen wij u op de hoogte brengen dat de Collin lening niet zal doorgaan. Zoals in de eerdere update vermeld heeft de ondernemer aangegeven dat de verdeling van de nalatenschap op korte termijn zou plaatsvinden. Dit blijkt echter niet het geval, waardoor wij de door Collin gestelde voorwaarden, met betrekking tot uitboeking, niet konden vervullen omdat de hypotheekvestiging niet kon plaatsvinden. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om de lening te annuleren. Inmiddels hebben wij de gelden van uw investering teruggestort op uw rekening courant. Daarnaast gaan wij een traject starten om de rente over de afgelopen maand te verhalen bij de ondernemer. Zodra wij deze gelden hebben ontvangen zullen wij deze aan u overmaken.
Zoals we in een eerdere update reeds kenbaar hebben gemaakt zijn de gelden nooit uitgeboekt naar de ondernemer en stonden deze veilig op onze derdengeldenrekening sinds het moment van volschrijven van de lening.
Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.
Tja lijkt me op zich netjes opgelost door Collin. Het zou helemaal mooi zijn als er ook nog 6 maanden extra rente binnen gehengeld kan worden. Maar vermoedelijk is dat niet mogelijk daar feitelijk de lening nooit uitgeboekt is en formeel niet tot stand is gekomen. Als dit soort zaken niet te vaak voor komen lijkt het me netjes opgelost.
KrekelJapiedinsdag 10 augustus 2021 @ 16:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 16:09 schreef NaRegenDeZon het volgende:
formeel niet tot stand is gekomen.
Voor de investeerders is de lening wel tot stand gekomen wel zoals ik het begrepen heb. Ik verwacht ook maximaal 1 maand rente.
KrekelJapiedinsdag 10 augustus 2021 @ 16:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 15:17 schreef obligataire het volgende:
Het GvE/beleggingspandenfinanciering project is op 6% gezet en loopt nu wel vol. Nog 7% te gaan.
Ik vind deze nog steeds niet interessant. Geen zekerheden, een gemachtigde die geen eigenaar is van de onderneming en een pandrecht op woningen waar waarschijnlijk ook hypotheken op gevestigd zijn.
namliamdinsdag 10 augustus 2021 @ 16:53
quote:
99s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:00 schreef CaLeX het volgende:

[..]

Een batch kan je ook handmatig inkloppen ;) dat doe ik helaas wekelijks
Serieus ?? In de huidige tijd ?? Met alle risico's van fouten etc?? Nou ja ik zie nog zoveel van dat handmatig werk, geloof het eigenlijk ook wel
fok321dinsdag 10 augustus 2021 @ 17:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 11:41 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Is SIG weer gestopt met het automatisch overboeken van saldo's?
Vanmiddag is het overgeboekt ... toeval ?
obligatairedinsdag 10 augustus 2021 @ 17:12
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:56 schreef Inductor het volgende:

[..]

Yep.

Edit: email van Collin met toelichting
SPOILER
Terugstorting gelden inzake Sietara B.V. Graag willen wij u op de hoogte brengen dat de Collin lening niet zal doorgaan. Zoals in de eerdere update vermeld heeft de ondernemer aangegeven dat de verdeling van de nalatenschap op korte termijn zou plaatsvinden. Dit blijkt echter niet het geval, waardoor wij de door Collin gestelde voorwaarden, met betrekking tot uitboeking, niet konden vervullen omdat de hypotheekvestiging niet kon plaatsvinden. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om de lening te annuleren. Inmiddels hebben wij de gelden van uw investering teruggestort op uw rekening courant. Daarnaast gaan wij een traject starten om de rente over de afgelopen maand te verhalen bij de ondernemer. Zodra wij deze gelden hebben ontvangen zullen wij deze aan u overmaken.
Zoals we in een eerdere update reeds kenbaar hebben gemaakt zijn de gelden nooit uitgeboekt naar de ondernemer en stonden deze veilig op onze derdengeldenrekening sinds het moment van volschrijven van de lening.
Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.
Zie hier het verschil tussen Collin ^O^ en KOM. Bij Collin is de inleg nooit in gevaar geweest.
Bij KOM wordt het geld in een soortgelijk geval alvast over de schutting ge****kerd, hier met die provisie, zekerheid vestigen dat komt later wel....... :X


Ik kan me dit project trouwens helemaal niet herinneren, is dat hier besproken?
O ja ik weet het al weer, dat was die wereldreiziger uit Den Haag......
tnhbdinsdag 10 augustus 2021 @ 18:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 17:10 schreef fok321 het volgende:

[..]

Vanmiddag is het overgeboekt ... toeval ?
Hmm, niet echt, in maart kondigde ze aan dat in de week vanaf 8 maart (=2e week) overgeboekt zou worden, dan is vandaag in lijn daarmee lijkt me. Ze hadden aangekondigd dat in de eerste week de opdracht zou worden gegeven. Als dat dus vrijdag einde dag is gedaan dan is dinsdag bijgeschreven een goede score, overboekingen (ook handmatige) vanuit Intersolve doen er naar mijn ervaring gewoon minimaal 1 werkdag over.
tnhbdinsdag 10 augustus 2021 @ 18:09
quote:
7s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 14:56 schreef Inductor het volgende:

[..]

Yep.

Edit: email van Collin met toelichting

Was er al wel een email verstuurd over het definitief zijn van de lening? Want dat is in de basis bepalend of de lening contractueel is gestart, daarin staat dan ook dat de lening actief is en dat je vanaf volgende maand rente gaat ontvangen en wordt verwezen naar ene uitbetalingsschema.
dyna18dinsdag 10 augustus 2021 @ 18:41
Even voor de volledigheid, de volgende 4 uitspraken zijn door het Kifid gedaan mbt klachten over Kapitaal op Maat:

https://www.kifid.nl/wp-c(...)2019-863-Bindend.pdf (afgewezen)
https://www.kifid.nl/wp-c(...)tspraak-2019-816.pdf (afgewezen)
https://www.kifid.nl/wp-c(...)tspraak-2019-040.pdf (toegewezen, maar schadevergoeding afgewezen omdat er nog geld binnenkomt)
https://www.kifid.nl/wp-c(...)2019-039-Bindend.pdf (toegewezen)

let op dat dit zaken zijn waarover daadwerkelijk uitspraak is gedaan en welke ook gepubliceerd zijn.
Weet dat er meer klachten zijn ingediend, welke vroegtijdig gesetteld zijn, zodat deze nooit tot een uitspraak hebben geleid.

De conclusie die ik hieruit trek is dat het weinig zin heeft om een klacht in te dienen zolang er nog betalingen binnenkomen. Pas als er daadwerkelijk schade onomstotelijk is vastgesteld zal deze eventueel worden toegewezen.

[ Bericht 6% gewijzigd door dyna18 op 10-08-2021 18:46:23 ]
Crowdfunder99dinsdag 10 augustus 2021 @ 19:56
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 19:42 schreef dyna18 het volgende:
Inderdaad ik heb ook mijn brief naar de Kifid klaar liggen.
Sinds 2017 wordt er niet meer betaald op mijn project en KOM doet niets om de zekerheden uit te winnen.

Probleem is dat de Kifid in het verleden gevonnist hebben dat zolang er nog kans is op terugbetaling er geen schade toegewezen wordt.

Dus je kunt pas claimen wanneer KOM eindelijk de lening afboekt. Dan is de schade duidelijk.
Ik denk dat dat ook de reden is dat KOM uitermate terughoudend is met het afboeken van leningen. Ik heb meerdere projecten waar niet meer betaald wordt, maar de leningen worden niet afgeboekt. Ze kennen de Kifid regeltjes blijkbaar ook heel goed.
dyna18dinsdag 10 augustus 2021 @ 20:02
Het heeft mij ook verbaasd dat er leningen bij KOM zo lang op zijn beloop gelaten worden. Geen actie naar de ondernemer, maar ook niet afboeken.
Als het je eigen geld is zou je er een stuk harder achteraan gaan.
CaLeXdinsdag 10 augustus 2021 @ 20:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 16:53 schreef namliam het volgende:

[..]

Serieus ?? In de huidige tijd ?? Met alle risico's van fouten etc?? Nou ja ik zie nog zoveel van dat handmatig werk, geloof het eigenlijk ook wel
Sommige dingen vallen buiten alle processen, zijn er gelukkig niet veel
obligatairedinsdag 10 augustus 2021 @ 20:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 19:56 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Ik denk dat dat ook de reden is dat KOM uitermate terughoudend is met het afboeken van leningen. Ik heb meerdere projecten waar niet meer betaald wordt, maar de leningen worden niet afgeboekt. Ze kennen de Kifid regeltjes blijkbaar ook heel goed.
Zou de rechter/Kifid dan niet kijken naar wat er daadwerkelijk nog wordt overgemaakt? Dat kan ik me bijna niet voorstellen.
Antropoceendinsdag 10 augustus 2021 @ 21:28
Even om een misverstand te voorkomen. Het is niet zo dat je pas een kansrijke zaak hebt als een platform de lening heeft afgeboekt. De vraag of je bij het Kifid wint is daar niet van afhankelijk. Als je er iets langer over nadenkt zou dat absurd zijn - ieder platform dat stilzit en dus geen zekerheden uitwint kan een proces voorkomen door de lening niet af te boeken. Ik ben het wel eens met de stelling dat je pas schadevergoeding kunt vorderen als er geen zicht meer is op verhaal én het platform steken heeft laten vallen. Pas dan heb je immers schade geleden. De situatie dat 'geen zicht meer is op verhaal' is denk ik onder meer aan de orde als de lening is afgeboekt, maar er zijn ook andere situaties denkbaar.

Waar ik het niet mee eens ben is de stelling dat je helemaal geen zaak hebt als de lening niet is afgeboekt en het platform zit stil, terwijl er nog zekerheden zijn die kunnen worden uitgewonnen door het platform. Je kunt dan namelijk naar het Kifid en nakoming van de overeenkomst tussen het platform en jou als investeerder vorderen. Op basis van die overeenkomst is het platform gehouden om zekerheden uit te winnen in het geval de geldnemer niet meer betaalt. Met een vordering tot nakoming (dus iets anders dan schadevergoeding) bij het Kifid, zorg je ervoor dat je een uitspraak van het Kifid hebt waarin staat dat het platform de handschoenen moet oppakken en de zekerheden moet uitwinnen.

Ik zou jullie allemaal eigenlijk ¤ 49,99 in rekening moeten brengen voor dit juridisch advies, haha.
Antropoceendinsdag 10 augustus 2021 @ 21:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 18:41 schreef dyna18 het volgende:
Even voor de volledigheid, de volgende 4 uitspraken zijn door het Kifid gedaan mbt klachten over Kapitaal op Maat:

https://www.kifid.nl/wp-c(...)2019-863-Bindend.pdf (afgewezen)
https://www.kifid.nl/wp-c(...)tspraak-2019-816.pdf (afgewezen)
https://www.kifid.nl/wp-c(...)tspraak-2019-040.pdf (toegewezen, maar schadevergoeding afgewezen omdat er nog geld binnenkomt)
https://www.kifid.nl/wp-c(...)2019-039-Bindend.pdf (toegewezen)

(...)

Dank - nuttig overzicht. Weet je toevallig of er ook zaken bij de rechter zijn geweest (rechtspraak.nl)?
Antropoceendinsdag 10 augustus 2021 @ 21:52
Ik wilde vandaag met de stofkam door mijn portefeuille bij Collin (controleren of er ten onrechte geen boeterente is betaald e.d.), maar het platform ligt eruit. Iemand enig idee voor hoe lang?
lykkefunddinsdag 10 augustus 2021 @ 22:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 21:52 schreef Antropoceen het volgende:
Ik wilde vandaag met de stofkam door mijn portefeuille bij Collin (controleren of er ten onrechte geen boeterente is betaald e.d.), maar het platform ligt eruit. Iemand enig idee voor hoe lang?
Bij mij stond er net over enige minuten, inmiddels zijn ze er weer :)
Crowd001dinsdag 10 augustus 2021 @ 22:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 21:28 schreef Antropoceen het volgende:

Ik zou jullie allemaal eigenlijk ¤ 49,99 in rekening moeten brengen voor dit juridisch advies, haha.
Allereerst welkom hier.

Verder een beetje voorbarig 🥱 aangezien er hier mensen zijn (zelf kom ik hier ook net kijken overigens) die al vele jaren adviezen geven.

Verder zijn we vooral bezig om elkaar te helpen, elkaar andere inzichten te geven en crowdfunding en de platforms naar een hoger niveau te tillen.
Antropoceendinsdag 10 augustus 2021 @ 22:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 22:45 schreef Crowd001 het volgende:

[..]

Allereerst welkom hier.

Verder een beetje voorbarig 🥱 aangezien er hier mensen zijn (zelf kom ik hier ook net kijken overigens) die al vele jaren adviezen geven.

Verder zijn we vooral bezig om elkaar te helpen, elkaar andere inzichten te geven en crowdfunding en de platforms naar een hoger niveau te tillen.
Maak maar een geintje ;)
Antropoceendinsdag 10 augustus 2021 @ 23:53
Ik vind het overigens misleidend dat CCF op haar platform en in de leningovereenkomsten spreekt over enerzijds beheerkosten van 0,10% en anderzijds - bijvoorbeeld - 6% rente. Dat wekt de indrukt dat het netto rendement 5,9% is, maar dat is bij lange na niet het geval. De beheerkosten van 0.10% zijn per maand, terwijl de rente van 6% per jaar is.
crowdiefunderwoensdag 11 augustus 2021 @ 00:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 23:53 schreef Antropoceen het volgende:
Ik vind het overigens misleidend dat CCF op haar platform en in de leningovereenkomsten spreekt over enerzijds beheerkosten van 0,10% en anderzijds - bijvoorbeeld - 6% rente. Dat wekt de indrukt dat het netto rendement 5,9% is, maar dat is bij lange na niet het geval. De beheerkosten van 0.10% zijn per maand, terwijl de rente van 6% per jaar is.
https://www.collincrowdfund.nl/tarieven-investeren/

Staat:
Beheervergoeding1) 2) 0,1%
Toelichting
1) Bij elke investering wordt maandelijks een beheervergoeding berekend over het op dat moment nog openstaande investeringsbedrag. Dit bedrag wordt ingehouden bij de maandelijkse betaling van rente en aflossing.
2) De beheervergoeding is een bruto bedrag, dus exclusief een eventuele korting.

Je kunt zelf ook wel begrijpen dat voor 0,1% per jaar dit niet aangeboden kan worden. Op de leningovereenkomsten (dan doel je op de specificatie denk ik?) staat bijvoorbeeld:
Leningrente: 7,00 % per jaar
Looptijd: xx maanden
Reguliere administratiekosten: 0,10 % inclusief BTW

Ik zou dan niet direct denken dat het per jaar is als je al weet dat administratiekosten per maand worden berekend.
Antropoceenwoensdag 11 augustus 2021 @ 00:15
De toelichting op de 0,1% beheerkosten op het platform las ik inderdaad, maar als er twee percentages onder elkaar worden gezet in de lening (rente en beheerkosten), dan zou ik verwachten dat die percentages zich uitstrekken over dezelfde periode. Hoe zou de gemiddelde consument hiernaar kijken?
Zeghomaarwoensdag 11 augustus 2021 @ 06:25
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 00:15 schreef Antropoceen het volgende:
De toelichting op de 0,1% beheerkosten op het platform las ik inderdaad, maar als er twee percentages onder elkaar worden gezet in de lening (rente en beheerkosten), dan zou ik verwachten dat die percentages zich uitstrekken over dezelfde periode. Hoe zou de gemiddelde consument hiernaar kijken?
Op dit Forum denk ik niet de gemiddelde consument tegen te komen.

In de praktijk zijn er voldoende mensen die moeite hebben met het berekenen met percentage.
Inductorwoensdag 11 augustus 2021 @ 08:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 18:09 schreef tnhb het volgende:

[..]

Was er al wel een email verstuurd over het definitief zijn van de lening? Want dat is in de basis bepalend of de lening contractueel is gestart, daarin staat dan ook dat de lening actief is en dat je vanaf volgende maand rente gaat ontvangen en wordt verwezen naar ene uitbetalingsschema.
Ja, e-mail ontvangen 08-07-2021 16:08
SPOILER
Leningaanvraag Sietara B.V. definitief Beste ******, Hartelijk gefeliciteerd!
De leningaanvraag van Sietara B.V. waarop u met een bedrag van ¤ ****** tegen 7.00% rente heeft ingeschreven, is na de bedenktermijn definitief volgeschreven en wordt uitgeboekt. Dit betekent dat u vanaf volgende maand rente en aflossing gaat ontvangen (indien een aflossingsvrije periode wordt gehanteerd, dan ontvangt u in eerste instantie alleen maandelijks rente en ontvangt u de aflossing zoals in de pitch vermeld). Deze maandelijkse rente en aflossing blijft u ontvangen tot de looptijd van 60 maanden is verstreken. Het volledige terugbetaalschema kunt u raadplegen in uw ‘Mijn Collin’ account onder ‘Investeringen’.
...
en even later om 16:16 additionele info waar voorwaarde voor uitboeking genoemd wordt
SPOILER
Additionele informatie Sietara B.V. 39778 Beste investeerder,
Graag willen wij u op de hoogte brengen van de huidige status. De verdeling van de nalatenschap heeft nog niet plaatsgevonden. Deze zal naar verwachting op korte termijn plaatsvinden. De gelden zullen daarom pas worden uitgeboekt zodra aan deze voorwaarden is voldaan. De lening wordt conform eerder ontvangen mail per vandaag rentedragend.
Er vanuit gaande u hiermee naar gelang te hebben geïnformeerd.
NaRegenDeZonwoensdag 11 augustus 2021 @ 08:36
quote:
7s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:00 schreef Inductor het volgende:

[..]

Ja, e-mail ontvangen 08-07-2021 16:08
SPOILER
Leningaanvraag Sietara B.V. definitief Beste ******, Hartelijk gefeliciteerd!
De leningaanvraag van Sietara B.V. waarop u met een bedrag van ¤ ****** tegen 7.00% rente heeft ingeschreven, is na de bedenktermijn definitief volgeschreven en wordt uitgeboekt. Dit betekent dat u vanaf volgende maand rente en aflossing gaat ontvangen (indien een aflossingsvrije periode wordt gehanteerd, dan ontvangt u in eerste instantie alleen maandelijks rente en ontvangt u de aflossing zoals in de pitch vermeld). Deze maandelijkse rente en aflossing blijft u ontvangen tot de looptijd van 60 maanden is verstreken. Het volledige terugbetaalschema kunt u raadplegen in uw ‘Mijn Collin’ account onder ‘Investeringen’.
...
en even later om 16:16 additionele info waar voorwaarde voor uitboeking genoemd wordt
SPOILER
Additionele informatie Sietara B.V. 39778 Beste investeerder,
Graag willen wij u op de hoogte brengen van de huidige status. De verdeling van de nalatenschap heeft nog niet plaatsgevonden. Deze zal naar verwachting op korte termijn plaatsvinden. De gelden zullen daarom pas worden uitgeboekt zodra aan deze voorwaarden is voldaan. De lening wordt conform eerder ontvangen mail per vandaag rentedragend.
Er vanuit gaande u hiermee naar gelang te hebben geïnformeerd.
Als we dan spijkers op laag water zoeken.ik lees Definitief volgeschreven en wordt uitgeboekt. Definitief volgeschreven wil niet zeggen tot stand gekomen.Dat is pas het geval als er daadwerkelijk is uitgeboekt.
Wees blij dat hier geen "Kommetje "
Is gemaakt en gelden uitgeboekt zijn zonder de zekerheden veilig te stellen. Nogmaals denk dat Collin dit netjes afhandelt.
dyna18woensdag 11 augustus 2021 @ 09:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 20:44 schreef obligataire het volgende:

[..]

Zou de rechter/Kifid dan niet kijken naar wat er daadwerkelijk nog wordt overgemaakt? Dat kan ik me bijna niet voorstellen.
Een rechter misschien wel. Van het kifid heb ik niet die indruk.
Bij slechts 6% van de zaken bij het Kifid wordt de consument in het gelijk gesteld. En zoals je hierboven kan lezen betekend de zaak winnen nog niet eens dat je een schadevergoeding krijgt toegewezen.

Wanneer ik naar het Kifid stap, dan wil ik een ijzersterke zaak hebben. Waarbij het Kifid het in ieder geval niet kan afwijzen omdat er geen vermogensschade is danwel dat er nog discussie mogelijk is over de schade.

Ik ben het met Antropoceen eens dat je waarschijnlijk ook nakoming van de overeenkomst en uitwinning zekerheden kan vorderen. Maar stel nou dat je zo'n zaak wint tegen KoM. Dan ben je alsnog veroordeelt om af te wachten op welke acties KoM dan gaan nemen (waar ik dan weer heel weinig van verwacht). En zit je dan alsnog lange tijd te wachten.

Liever vorder ik de financiële schade en hoop het dossier dan te kunnen sluiten.
ML45woensdag 11 augustus 2021 @ 09:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 11:41 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Is SIG weer gestopt met het automatisch overboeken van saldo's?
Het saldo wordt vandaag overgeboekt en over +/- 10 dagen worden de betaalverzoeken weer verstuurd voor de projecten die op 31 augustus passeren.
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 10:04
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 09:47 schreef dyna18 het volgende:

[..]Wanneer ik naar het Kifid stap, dan wil ik een ijzersterke zaak hebben. Waarbij het Kifid het in ieder geval niet kan afwijzen omdat er geen vermogensschade is dan wel dat er nog discussie mogelijk is over de schade.

Eigenlijk is het logisch dat Kifid er zo over denkt. Een project kan nog zo'n butt project zijn, maar als er nog, in ieder geval met enige regelmaat, betalingen plaatsvinden dan is de kans aanwezig dat alles nog goed afloopt. Of dat de schade lager uitvalt. Is op zittingsdatum zonder glazen bol met geen zinnig woord iets over te zeggen. Eisers in de aangehaalde zaken hadden wat meer geduld willen hebben.

Stel trouwens dat KOM veroordeeld zou worden tot betaling van (een deel van) openstaande hoofdsom en rente, wat dan te doen als er alsnog een grotere aflossing plaatsvindt. Terugstorten naar KOM? _O-

Ik ben benieuwd wat Kifid zou beslissen als de Belhamels zouden worden ingebracht als zaak.
Jaco078woensdag 11 augustus 2021 @ 11:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 17:10 schreef fok321 het volgende:

[..]

Vanmiddag is het overgeboekt ... toeval ?
Hier nog niet binnen (ABN).

we weer 2 nieuwe collin online met allebei een hypotheek.
impact9woensdag 11 augustus 2021 @ 11:16
edit: fout
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 11:16
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:07 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Hier nog niet binnen (ABN).

we weer 2 nieuwe collin online met allebei een hypotheek.
https://www.collincrowdfund.nl/scheepvaartonderneming-pieter-sr/

https://www.collincrowdfund.nl/koppejan-allround/
impact9woensdag 11 augustus 2021 @ 11:16
-

[ Bericht 100% gewijzigd door impact9 op 11-08-2021 11:17:00 ]
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 11:17
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:16 schreef impact9 het volgende:
edit: fout
Goed om die snel weg te halen ;)
impact9woensdag 11 augustus 2021 @ 11:19
quote:
14s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:17 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Goed om die snel weg te halen ;)
Mag blijkbaar niet;)
Vind m zelf ook niet boeiend
Jaco078woensdag 11 augustus 2021 @ 11:21
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:19 schreef impact9 het volgende:

[..]

Mag blijkbaar niet;)
Vind m zelf ook niet boeiend
Wel aardig toch? 1e hyp, trackrecord. Goede ratio 's.
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 11:24
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:21 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Wel aardig toch? 1e hyp, trackrecord. Goede ratio 's.
Mijn voorkeur gaat dan uit naar het vergelijkbare maar veel kleinere project van Koppejan Allround.
Overigens ook voor niet meer dan mijn basis bedrag.
impact9woensdag 11 augustus 2021 @ 11:30
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:21 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Wel aardig toch? 1e hyp, trackrecord. Goede ratio 's.
Niet slecht, maar te lage rente icm ontwikkelrisico.
Qua risico/rendement zoek ik simpelweg wat beters
zeeland6woensdag 11 augustus 2021 @ 11:32
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:30 schreef impact9 het volgende:

[..]

Niet slecht, maar te lage rente icm ontwikkelrisico.
Qua risico/rendement zoek ik simpelweg wat beters
De 'visonair' geeft te weinig rente. :W
zeeland6woensdag 11 augustus 2021 @ 12:14
SIG Nico Koomanskade 206 LIVE 13 AUG om 12:00

https://investeren.sameni(...)nico-koomanskade-206
zeeland6woensdag 11 augustus 2021 @ 12:21
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:14 schreef zeeland6 het volgende:
SIG Nico Koomanskade 206 LIVE 13 AUG om 12:00

https://investeren.sameni(...)nico-koomanskade-206
in de analyse staat 'spreeuwenstraat' weer een van de vele slordigheden van sig
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 12:39
quote:
14s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 11:24 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Mijn voorkeur gaat dan uit naar het vergelijkbare maar veel kleinere project van Koppejan Allround.
Overigens ook voor niet meer dan mijn basis bedrag.
Mwah, Koppejan doet het met een LTV > 100%, heeft zelf geen nagel om de bips te krabben. Heb wel eens een leuker bedrijfshallen projectje gezien. EZ dus continuiteitsrisico.

Dat andere verhaaltje (kuch, kuch) heeft wel een vette solvabiliteit op de balans. En doet privé ook nog een duit in het zakje. Niet dekkend maar toch.

(edit: na 2 uur al 9 ton ingelegd).

[ Bericht 5% gewijzigd door obligataire op 11-08-2021 13:09:47 ]
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 12:46
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:39 schreef obligataire het volgende:

[..]

Mwah, Koppejan doet het met een LTV > 100%, heeft zelf geen nagel om de bips te krabben. Heb wel eens een leuker bedrijfshallen projectje gezien. EZ dus continuiteitsrisico.

Dat andere verhaaltje (kuch, kuch) heeft wel een vette solvabiliteit op de balans. En doet privé ook nog een duit in het zakje. Niet dekkend maar toch.
Ik ben eigenlijk over alle drie niet erg enthousiast...
impact9woensdag 11 augustus 2021 @ 13:16
quote:
14s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:46 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ik ben eigenlijk over alle drie niet erg enthousiast...
Ik sla ze ook alle 3 over!
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 13:27
quote:
14s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:46 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ik ben eigenlijk over alle drie niet erg enthousiast...
Wat vind je slecht aan 'kuch kuch' buiten de wat magere rente?
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 13:38
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 13:27 schreef obligataire het volgende:

[..]

Wat vind je slecht aan 'kuch kuch' buiten de wat magere rente?
Slecht is ook weer overdreven maar wat mij betreft maar matige projecten.

* Bedrijfsmatig onroerend goed tegen maar 6%.
*Pand moet nog gebouwd gaan worden.
* Hoog leen bedrag met maar een persoonlijke borgtocht van 100k.

Bij een dergelijke pand moet je toch maar weer afwachten wat het opbrengt als het gedwongen verkocht moet worden.

Het bootje vind ik trouwens de minste van de drie.
Jaco078woensdag 11 augustus 2021 @ 13:41
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 13:38 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Slecht is ook weer overdreven maar wat mij betreft maar matige projecten.

* Bedrijfsmatig onroerend goed tegen maar 6%.
*Pand moet nog gebouwd gaan worden.
* Hoog leen bedrag met maar een persoonlijke borgtocht van 100k.

Bij een dergelijke pand moet je toch maar weer afwachten wat het opbrengt als het gedwongen verkocht moet worden.

Het bootje vind ik trouwens de minste van de drie.
Eerste hypotheek heeft altijd nog meer waarde dan een 2e. Waar bij een 2e hyp de kans bestaat dat er niets terugkomt, komt er bij een 1e hyp altijd íets terug.
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 13:51
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 13:41 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Eerste hypotheek heeft altijd nog meer waarde dan een 2e. Waar bij een 2e hyp de kans bestaat dat er niets terugkomt, komt er bij een 1e hyp altijd íets terug.
Plus dat het een modern duurzaam gebouw is wat het makkelijker verkoopbaar maakt. Het moet inderdaad nog maar gebouwd worden, maar er is een bouwdepot. De eigen inbreng is <20% maar in euro's een heel best bedrag wat de man aan 'skin in the game' heeft, zal best over nagedacht zijn..?
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 14:02
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 13:41 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Eerste hypotheek heeft altijd nog meer waarde dan een 2e. Waar bij een 2e hyp de kans bestaat dat er niets terugkomt, komt er bij een 1e hyp altijd íets terug.
Op (ook nog te bouwen) project Koppejan Allround zit ook een 1e hypotheek.
Jaco078woensdag 11 augustus 2021 @ 14:07
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 14:02 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Op (ook nog te bouwen) project Koppejan Allround zit ook een 1e hypotheek.
Ja Klopt maar scheepje niet.
Horsemenwoensdag 11 augustus 2021 @ 14:24
quote:
1s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 14:07 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Ja Klopt maar scheepje niet.
Precies. Mede daarom verreweg de meest risicovolle.
dyna18woensdag 11 augustus 2021 @ 15:01
https://investeren.sameni(...)arden-brandemeer-25f is live
Maar eigenlijk al vol...
Site was weer wat traag.

Kwam helaas zelf niet in 1A :{
petercwoensdag 11 augustus 2021 @ 15:04
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 15:01 schreef dyna18 het volgende:
https://investeren.sameni(...)arden-brandemeer-25f is live
Maar eigenlijk al vol...
Site was weer wat traag.

Kwam helaas zelf niet in 1A :{
me JIT (just in time)
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 15:07
quote:
12s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 15:04 schreef peterc het volgende:

[..]

me JIT (just in time)
Gemist maar had m ook niet op het vizier...... was dit zo'n geweldig project voor 5% in 1A?
KrekelJapiewoensdag 11 augustus 2021 @ 15:22
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 15:07 schreef obligataire het volgende:

[..]

Gemist maar had m ook niet op het vizier...... was dit zo'n geweldig project voor 5% in 1A?
Dit is de standaard rente voor een 2 jarig project. Pre voor de guttelingen vind ik dat het beide hoog opgeleide mensen zijn met goede banen in de zorg (arts, ingenieur). Daarnaast een aardig track record. Dit verminderd allemaal de kans op wanbetaling.
Soulfreakwoensdag 11 augustus 2021 @ 15:26
Stemronde M*ngo Health & Fitness.

SPOILER
Voor het laatste hebben wij u op 25 maart 2021 geïnformeerd middels een stemronde waarin opgenomen opschorting van de aflossingen voor een periode van 3 maanden (februari tot en met april 2021). Hier heeft u (wederom) met grote meerderheid mee ingestemd.

In vervolg hierop heeft de ondernemer in de maanden mei en juni de volledige maandtermijnen voldaan echter heeft hij in juli te kennen gegeven dat het hem niet meer lukt om in ieder geval de aflossingen te blijven voldoen. In vervolg hierop heeft een gesprek tussen onze intensief beheer adviseur en de ondernemer plaatsgevonden. De ondernemer gaf in dit gesprek het volgende te kennen:

• Het daadwerkelijke ledenbestand van de sportschool bleek bij overname 521
in plaats van 700 leden;
• In samenspraak met een advocaat is er voor gekozen om vanwege dit
substantieel lagere ledenaantal de betaalde Goodwill (¤ 50.000,-) terug
te berekenen naar het werkelijke aantal leden. Door privé omstandigheden
(beëindiging relatie) heeft de ondernemer hier verder geen opvolging meer
aan kunnen geven maar is in ieder geval de (achtergestelde) lening van
verkoper niet voldaan;
• In maart 2020 is de sportschool vervolgens getroffen door de
overheidsmaatregelen vanwege Corona als gevolg waarvan het ledenaantal
als gevolg van opzeggingen daalde van ca. 651 leden in de top naar 388 in
Corona tijd. Inmiddels is het ledenaantal weer aangegroeid naar 471 leden;
• Met het huidige ledenaantal ligt de maandomzet beneden het niveau aan
vaste kosten;
• Met de start van Corona heeft de ondernemer het aantal uren in loondienst
bij Defensie uitgebreid.
• De verwachting is dat na de zomervakantie het ledenaantal weer snel aan zal
groeien, een herkenbaar patroon binnen de sportscholen. Verwachting is dat
de onderneming dan weer snel op break-even uit zal komen. Tevens wordt er
gekeken naar mogelijkheden van herfinanciering, o.a. om Collin integraal
af te lossen;
• Indien deze mogelijkheden uit blijven dan overweegt de ondernemer in
september zijn woning te in de verkoop te zetten en met de opbrengst
de schuldeisers af te lossen;
• Recente (ontvangen) taxatie van de woning geeft een marktwaarde van
¤ 480.000,-. De voorbelasting van de woning op basis van een 1e hypotheek
bedraagt volgens de laatste informatie ¤ 236.000,-. De hypothecaire
inschrijving van de eerste hypotheekhouder bedraagt ¤ 275.000,-.
Stichting Zekerhedenagent Collin Crowdfund heeft ten behoeve van de Collin
investeerders een 2e hypothecaire inschrijving van ¤ 110.000,-.

Tevens ontvingen wij van klant nog recente informatie, te weten:

- Concept jaarcijfers 2020 van J&J Holding B.V. en Mango Health & Fitness B.V.,
de vennootschappen die in het voorjaar van 2020 de activiteiten van de
eenmanszaak Mango Health & Fitness hebben overgenomen*;
- Aangifte IB 2020 van de ondernemer G.C. de Vreede
- Recent taxatierapport van het privé woonhuis

*) Na omzetting zijn de beide vennootschappen, naast de ondernemer in privé, in de hoofdelijke aansprakelijkheid opgenomen en heeft Mango Health & Fitness B.V. haar inventaris verpand.

De cijfers bevestigen de gevolgen van de Corona maatregelen, ofwel een lagere omzet, beperkte compensatie uit o.a. de NOW regeling en TVL met als gevolg een nihil bedrijfsresultaat (mede door de bijzondere bate in het kader van de Coronaregelingen) en onvoldoende aflossingscapaciteit. Deze lijn heeft zich in de eerste maanden van 2021 voortgezet volgens de ondernemer.

Om de periode tot na de zomerperiode te overbruggen verzoekt de ondernemer de Collin investeerders om nog 3 maanden opschorting van de aflossingen (juli/augustus en september).

Op basis van de aangeleverde informatie, de gevolgen van de verplichte sluiting van o.a. de sportscholen met als gevolg een significante daling van het ledenaantal maar ook de volledige hypothecaire zekerheid achten wij opschorting van de aflossingen met (nogmaals) drie maanden verantwoord. Wij leggen dit verzoek dan ook met een positief advies aan u voor.

Concreet betekent dit voor u dat:

• De aflossingen worden opgeschort vanaf juli 2021 tot en met september 2021;
• De looptijd van de lening wordt verlengd met 3 maanden;
• De rente wordt maandelijks voldaan.

Wij nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen.
Intussen is de juli termijn door Collin gecorrigeerd en terug geboekt vanuit de wallet, waar dan weer niet wordt vermeld in het voorstel voor de stemronde.
NaRegenDeZonwoensdag 11 augustus 2021 @ 15:28
Stemronde Collin project D*niz Autobanden (met faillissement) tegen finale kwijting.

SPOILER
Beste investeerder,
In november 2020 hebben wij u voor het laatst geïnformeerd inzake Deniz Banden.
Op 1 december 2020 is het faillissement opgeheven wegens gebrek aan baten, waarna de vordering is overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. Deze is in contact getreden met de heer Deniz om de mogelijkheden te onderzoeken voor een betalingsregeling. Uit de inkomens- en schuldenpositie van de heer Deniz bleek dat hij uitzendwerk verricht waarmee hij maar net rond kan komen. Zijn toenmalige vrouw (inmiddels gescheiden) heeft een bijstandsuitkering.
In eerste instantie is destijds een betalingsregeling overeengekomen van ¤ 20,- per maand, waarbij de heer Deniz zich in de tussentijd zou beraden op een finale betalingsregeling.
In die periode heeft de heer Deniz meerdere afkoopvoorstellen gedaan, variërend van 5% tot 20%. Deze voorstellen hebben wij in eerste aanleg onmiddellijk afgewezen gezien het simpelweg te lage afkoopbedrag en het ontbreken van de onderbouwing daarvan.
Inmiddels heeft de heer Deniz ons bericht dat hij de mogelijkheid heeft om geld te lenen van bevriende relaties waarmee hij in staat zou zijn om de vordering af te kopen voor ¤ 21.613,66.
Dit bedrag wordt uiterlijk 1 september 2022 voldaan. Wij zullen de betalingen na ontvangst aan de investeerders doorbetalen.
Onderstaand treft u de specificatie aan in het kader van de voorgenomen afwikkeling:
Oorspronkelijk leenbedrag ¤ 50.000,00
Regulier afgelost ¤ 7.499,97
Openstaand bedrag na reguliere aflossing per maart 2019 ¤ 42.500,03

Incassokosten ¤ 1.407,28
In depot ¤ 2.700,00
Openstaand bedrag exclusief achterstallige rente ¤ 41.207,31

Betaling tegen finale kwijting* ¤ 21.613,66
Afboeking ¤ 19.593,65
*de betaling tegen finale kwijting dient uiterlijk 1 september 2022 te zijn voldaan. Wij zullen de betalingen na ontvangst pro rato aan de betrokken investeerders uitbetalen.
Ondanks de forse afboeking is dit een recovery van ongeveer 50% en achten wij het verzoek tot afkoop beter dan een alternatief WSNP-traject. Gezien de lage inkomensstroom, het beperkte toekomstperspectief en het gebrek aan verhaalsmogelijkheden bij zowel de heer Deniz als mevrouw Deniz-Mukadder leggen wij het verzoek tot afkoop met een positief advies aan u voor.
Wij nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen.
Via de links hieronder kunt u uw stem uitbrengen.
Klik voor eens
Klik voor oneens
De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering. Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.
Met vriendelijke groet,
Ik overweeg om voor te stemmen met dit voorstel. Loopt al langere tijd en denk inderdaad dat hier niet gemakkelijk meer te halen is ook al vermoed ik dat er bij deze banden boer er nog wel ergens in Turkije wat zwart verdient geld geïnvesteerd is. Maar zie daar maar eens aan te komen.
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 15:59
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 15:28 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Stemronde Collin project D*niz Autobanden (met faillissement) tegen finale kwijting.

SPOILER
Beste investeerder,
In november 2020 hebben wij u voor het laatst geïnformeerd inzake Deniz Banden.
Op 1 december 2020 is het faillissement opgeheven wegens gebrek aan baten, waarna de vordering is overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. Deze is in contact getreden met de heer Deniz om de mogelijkheden te onderzoeken voor een betalingsregeling. Uit de inkomens- en schuldenpositie van de heer Deniz bleek dat hij uitzendwerk verricht waarmee hij maar net rond kan komen. Zijn toenmalige vrouw (inmiddels gescheiden) heeft een bijstandsuitkering.
In eerste instantie is destijds een betalingsregeling overeengekomen van ¤ 20,- per maand, waarbij de heer Deniz zich in de tussentijd zou beraden op een finale betalingsregeling.
In die periode heeft de heer Deniz meerdere afkoopvoorstellen gedaan, variërend van 5% tot 20%. Deze voorstellen hebben wij in eerste aanleg onmiddellijk afgewezen gezien het simpelweg te lage afkoopbedrag en het ontbreken van de onderbouwing daarvan.
Inmiddels heeft de heer Deniz ons bericht dat hij de mogelijkheid heeft om geld te lenen van bevriende relaties waarmee hij in staat zou zijn om de vordering af te kopen voor ¤ 21.613,66.
Dit bedrag wordt uiterlijk 1 september 2022 voldaan. Wij zullen de betalingen na ontvangst aan de investeerders doorbetalen.
Onderstaand treft u de specificatie aan in het kader van de voorgenomen afwikkeling:
Oorspronkelijk leenbedrag ¤ 50.000,00
Regulier afgelost ¤ 7.499,97
Openstaand bedrag na reguliere aflossing per maart 2019 ¤ 42.500,03

Incassokosten ¤ 1.407,28
In depot ¤ 2.700,00
Openstaand bedrag exclusief achterstallige rente ¤ 41.207,31

Betaling tegen finale kwijting* ¤ 21.613,66
Afboeking ¤ 19.593,65
*de betaling tegen finale kwijting dient uiterlijk 1 september 2022 te zijn voldaan. Wij zullen de betalingen na ontvangst pro rato aan de betrokken investeerders uitbetalen.
Ondanks de forse afboeking is dit een recovery van ongeveer 50% en achten wij het verzoek tot afkoop beter dan een alternatief WSNP-traject. Gezien de lage inkomensstroom, het beperkte toekomstperspectief en het gebrek aan verhaalsmogelijkheden bij zowel de heer Deniz als mevrouw Deniz-Mukadder leggen wij het verzoek tot afkoop met een positief advies aan u voor.
Wij nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen.
Via de links hieronder kunt u uw stem uitbrengen.
Klik voor eens
Klik voor oneens
De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering. Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.
Met vriendelijke groet,
Ik overweeg om voor te stemmen met dit voorstel. Loopt al langere tijd en denk inderdaad dat hier niet gemakkelijk meer te halen is ook al vermoed ik dat er bij deze banden boer er nog wel ergens in Turkije wat zwart verdient geld geïnvesteerd is. Maar zie daar maar eens aan te komen.
Mee eens. Eigenlijk al bijna vergeten deze meneer, was weer een wijze les. Valt me overigens niet van hem tegen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. Pluimpje voor Collin ook.

Edit: dit was een beste afboeking destijds. Leuke verrassing dat de helft daarvan terugkomt :)

[ Bericht 1% gewijzigd door obligataire op 11-08-2021 16:17:39 ]
KrekelJapiewoensdag 11 augustus 2021 @ 16:03
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:14 schreef zeeland6 het volgende:
SIG Nico Koomanskade 206 LIVE 13 AUG om 12:00

https://investeren.sameni(...)nico-koomanskade-206
Het eerdere project van deze leningnemer loopt deze maand af. Het had leuk geweest als de investeerders uit dit project de inleg vooraf had mogen herinvesteren in dit nieuwe project.
dyna18woensdag 11 augustus 2021 @ 16:15
Trouwens nog even over het Leeuwarden project van SiG.
Ik vond hier een interview met de ondernemer van dit project.
https://financieelvrijevr(...)ing-van-der-heijden/
queposwoensdag 11 augustus 2021 @ 16:16
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 16:03 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Het eerdere project van deze leningnemer loopt deze maand af. Het had leuk geweest als de investeerders uit dit project de inleg vooraf had mogen herinvesteren in dit nieuwe project.
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 16:03 schreef KrekelJapie het volgende:

Hoeveel was de vorige lening, krijg het project zo snel niet teruggevonden op sig.


[..]

Het eerdere project van deze leningnemer loopt deze maand af. Het had leuk geweest als de investeerders uit dit project de inleg vooraf had mogen herinvesteren in dit nieuwe project.
KrekelJapiewoensdag 11 augustus 2021 @ 16:21
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 16:16 schreef quepos het volgende:

[..]

[..]

https://investeren.sameningeld.nl/project/fenixlofts-2-06
224k
queposwoensdag 11 augustus 2021 @ 17:42
quote:
Vragen nu 100k meer, gezien de woz waarde snap ik het, maar als het alleen om herfinanciering gaat.....
dyna18woensdag 11 augustus 2021 @ 18:59
quote:
Dat is een oudje zeg (juli-2016)

Ik wist niet dat SiG eerst heeft samengewerkt met Bouwaandeel.
Ik was vorige week juist zo blij om van Bouwaandeel af te zijn :D
CaLeXwoensdag 11 augustus 2021 @ 19:08
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 16:16 schreef quepos het volgende:

[..]


[..]

Die optie bestaat wel al een tijd, ik zit niet in de eerste, maar als ik dat wel had gezeten dan had ik er zeker even voor gebeld met Luuck.
petercwoensdag 11 augustus 2021 @ 19:20
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 17:42 schreef quepos het volgende:

[..]

Vragen nu 100k meer, gezien de woz waarde snap ik het, maar als het alleen om herfinanciering gaat.....
Evt te gebruiken voor de bouw van de chaletjes in Austria perhaps. En het zal wel gedoe geven herfinan bij een normale belegg bankinstelling als je in het buitenland woont.
https://www.booking.com/hotel/at/alpenmond.en-gb.html
https://www.rtlnieuws.nl/(...)teeds-toekomstmuziek
https://www.dnb.com/busin(...)21c59b5a09cf780.html

SIGje Leeuwarden zit wel oke, hebben Vlissingen Paul Kruger 2x waarvan één met haar broer en Gonggrijp Sneek, Creil en de inmiddels afgeloste van Hogendorp in Vlaardingen. Ook gebeurt er nog divers in the UK, zie linkedin profielen en websites usw.

[ Bericht 10% gewijzigd door peterc op 11-08-2021 19:33:57 ]
tnhbwoensdag 11 augustus 2021 @ 19:59
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 14:02 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Op (ook nog te bouwen) project Koppejan Allround zit ook een 1e hypotheek.
Die bouw is al flink gevorderd hoor, toen ik er afgelopen week langskwam stond de staalconstructie al overeind en waren ze aan de montage van de wanden bezig. Ondanks een (naar ze zeggen) een tekort aan bedrijfsruimte in Goes loopt de verkoop nog niet erg hard (link).
petercwoensdag 11 augustus 2021 @ 20:22
Eerste publicatie 08:42Laatst gewijzigd 11 aug 2021 161x gelezen
Artikeltje website Misset Horeca

SPOILER
Familie en vrienden waren bij de verbouwing van Restaurant 1857 in Roosendaal een grote steun. Joey en Joke van Heesbeen gingen een grote uitdaging aan met de verbouwing van het oude pand en het inrichten van de keuken. Van de bank kregen ze geen rode cent en moesten dus op zoek baar andere manieren van financiering.

Horecaondernemer René Bogaart wil zelfs niets meer met de bank te maken hebben. Hij verkocht in de coronacrisis zijn panden aan zijn zakenpartner om zo zijn personeel te kunnen behouden. Hij wilde zijn ‘horecafamilie van 550 medewerkers’ bij elkaar houden. Met het geld dat vrijkwam, betaalde hij al zijn schulden af en kocht zich vrij van de bank, nadat die hem had overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer.

Voor zijn nieuwste project, Pavarotti Kijkduin, zette Bogaart crowdfunding in voor de financiering. Eerder deed hij dit ook al met succes bij zijn andere zaken. In 5 minuten tijd werd voor Kijkduin het streefbedrag van 4 ton bereikt.

Ruben Hoogendijk en Jacques Westerhoff zijn er eens goed voor gaan zitten toen ze wilden starten met hun zaak Brasserie Grace in Utrecht. Grace moest een high-end Franse brasserie met een snufje roaring twenties worden, waarbij persoonlijk ondernemerschap de basis is.

De ondernemers zetten alle plannen op papier: van de begroting en de investering tot een driejarenplan. In een boekwerk van zo’n 70 pagina’s hebben ze alles tot in de kleinste details toegelicht. Het plan vormde de basis van een succesvolle crowdfundingsactie. Binnen een dag wordt meer dan een ton binnengehaald.

Crowdfunding is niet ‘even makkelijk geld ophalen’, maar kan wel de noodzakelijke kickstart geven om ook in een tijd waar banken niet willen of kunnen meewerken toch succesvol te kunnen groeien.

Gerelateerde tags
obligatairewoensdag 11 augustus 2021 @ 23:12
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:39 schreef obligataire het volgende:

[..]

Mwah, Koppejan doet het met een LTV > 100%, heeft zelf geen nagel om de bips te krabben. Heb wel eens een leuker bedrijfshallen projectje gezien. EZ dus continuiteitsrisico.
Even een rectificatie, dat van die nagel is niet juist, EV is juist prima. Verkeerd om gelezen :@
Horsemendonderdag 12 augustus 2021 @ 10:01
Nieuw project bij GvE

2e tranche van project Ferlem

• aflossingsvrije lening
• Looptijd 36 maanden maar er kan al na 9 maanden boetevrij worden afgelost
• 2e hypotheek gedekt voor 57,5% op basis van de taxatiewaarden.
• 7% rente
• Gevraagd bedrag 1000k

Met meteen het investeringslinkje voor liefhebbers:

https://www.geldvoorelkaa(...)=24701&code=ST24701i

Voor mij is de 9 maanden te kort om er inhoudelijk naar te gaan kijken.
Jaco078donderdag 12 augustus 2021 @ 10:20
quote:
14s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 10:01 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw project bij GvE

2e tranche van project Ferlem

• aflossingsvrije lening
• Looptijd 36 maanden maar er kan al na 9 maanden boetevrij worden afgelost
• 2e hypotheek gedekt voor 57,5% op basis van de taxatiewaarden.
• 7% rente
• Gevraagd bedrag 1000k

Met meteen het investeringslinkje voor liefhebbers:

https://www.geldvoorelkaa(...)=24701&code=ST24701i

Voor mij is de 9 maanden te kort om er inhoudelijk naar te gaan kijken.
Korte looptijd, geen volledige materiële dekking, aflossingsvrij, niet écht trackrecord nog en financieren o.b.v. prognose. Verder is mij niet duidelijk hoe ze dit gaan herfinancieren t.z.t. want een bank draagt ook niet snel bij aan werkkapitaal obv deze cijfers. Tot slot denk ik: is een miljoen niet te weinig? Wil je dit schaalbaar en echt groots maken, dan is er wel wat meer nodig dan dit.
Ik laat m gaan...
Antropoceendonderdag 12 augustus 2021 @ 10:37
quote:
14s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 10:01 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw project bij GvE

2e tranche van project Ferlem

• aflossingsvrije lening
• Looptijd 36 maanden maar er kan al na 9 maanden boetevrij worden afgelost
• 2e hypotheek gedekt voor 57,5% op basis van de taxatiewaarden.
• 7% rente
• Gevraagd bedrag 1000k

Met meteen het investeringslinkje voor liefhebbers:

https://www.geldvoorelkaa(...)=24701&code=ST24701i

Voor mij is de 9 maanden te kort om er inhoudelijk naar te gaan kijken.
Ik laat 'm ook aan mij voorbij gaan.
OpDieFietsdonderdag 12 augustus 2021 @ 11:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 21:28 schreef Antropoceen het volgende:
Waar ik het niet mee eens ben is de stelling dat je helemaal geen zaak hebt als de lening niet is afgeboekt en het platform zit stil, terwijl er nog zekerheden zijn die kunnen worden uitgewonnen door het platform. Je kunt dan namelijk naar het Kifid en nakoming van de overeenkomst tussen het platform en jou als investeerder vorderen. Op basis van die overeenkomst is het platform gehouden om zekerheden uit te winnen in het geval de geldnemer niet meer betaalt.
Dit is in het geval van meerdere (de meeste? alle?) platformen helaas niet correct, omdat algemene voorwaarden veel ruimte open laten voor het platform om in geval van betalingsproblemen naar eigen inzicht te handelen. De overeenkomst tussen platform en investeerder zegt iha niets over een concrete verplichting voor het platform om zekerheden uit te winnen en/of in welke situaties dat precies zal gebeuren. Er is meestal slechts sprake van een soort belofte om te handelen in het belang van de investeerder, wat natuurlijk veel ruimte voor interpretatie biedt.
escortmk2donderdag 12 augustus 2021 @ 11:24
ik heb in de app van Collin een nieuw project staan, op de website niet zichtbaar. Non-publieke Funding bij een beperkt aantal investeerders zichtbaar.

Verbouw onroerend goed, 1,3 miljoen, 68 maanden, 6% rente en op dit moment voor 84% gegund.

Was deze hier al bekend of besproken?
bubbels234donderdag 12 augustus 2021 @ 11:31
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:11 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Dit is in het geval van meerdere (de meeste? alle?) platformen helaas niet correct, omdat algemene voorwaarden veel ruimte open laten voor het platform om in geval van betalingsproblemen naar eigen inzicht te handelen. De overeenkomst tussen platform en investeerder zegt iha niets over een concrete verplichting voor het platform om zekerheden uit te winnen en/of in welke situaties dat precies zal gebeuren. Er is meestal slechts sprake van een soort belofte om te handelen in het belang van de investeerder, wat natuurlijk veel ruimte voor interpretatie biedt.
Dit doet me sterk aan een garderobe denken. De rechtbank heeft bepaald dat als je betaalt voor het ophangen van je jas dat de garderobe eigenaar verantwoordelijk is voor je jas ondanks een bordje "wij zijn niet verantwoordelijk voor je jas".

We betalen als investeerders, dus mogen we ook waar voor ons geld verwachten. Je zou mogen verwachten dat een rechter de voorwaarden van het platform meteen verwerpt.
impact9donderdag 12 augustus 2021 @ 11:34
quote:
12s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:24 schreef escortmk2 het volgende:
ik heb in de app van Collin een nieuw project staan, op de website niet zichtbaar. Non-publieke Funding bij een beperkt aantal investeerders zichtbaar.

Verbouw onroerend goed, 1,3 miljoen, 68 maanden, 6% rente en op dit moment voor 84% gegund.

Was deze hier al bekend of besproken?
Yep.. Zie stukje terug
Defer4donderdag 12 augustus 2021 @ 11:34
Communicatie FNC wordt steeds slechter. Mails worden nu niet meer door FNC zelf beantwoord, maar er wordt doorverwezen naar Intrum
Antropoceendonderdag 12 augustus 2021 @ 11:35
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:11 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Dit is in het geval van meerdere (de meeste? alle?) platformen helaas niet correct, omdat algemene voorwaarden veel ruimte open laten voor het platform om in geval van betalingsproblemen naar eigen inzicht te handelen. De overeenkomst tussen platform en investeerder zegt iha niets over een concrete verplichting voor het platform om zekerheden uit te winnen en/of in welke situaties dat precies zal gebeuren. Er is meestal slechts sprake van een soort belofte om te handelen in het belang van de investeerder, wat natuurlijk veel ruimte voor interpretatie biedt.
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:11 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Dit is in het geval van meerdere (de meeste? alle?) platformen helaas niet correct, omdat algemene voorwaarden veel ruimte open laten voor het platform om in geval van betalingsproblemen naar eigen inzicht te handelen. De overeenkomst tussen platform en investeerder zegt iha niets over een concrete verplichting voor het platform om zekerheden uit te winnen en/of in welke situaties dat precies zal gebeuren. Er is meestal slechts sprake van een soort belofte om te handelen in het belang van de investeerder, wat natuurlijk veel ruimte voor interpretatie biedt.
Het is goed dat je dit opmerkt, want als je nakoming van een overeenkomst vordert, dan gaat het inderdaad om de vraag wat dan precies is overeengekomen. Uitleg en interpretatievragen van de overeenkomst komen dan aan de orde. Ik kan me zelf alleen niet voorstellen dat die interpretatie, zelfs als de verplichting van het platform vrij open is geformuleerd, ertoe leidt dat het platform vier jaar stil mag zitten.
Antropoceendonderdag 12 augustus 2021 @ 11:39
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:31 schreef bubbels234 het volgende:

[..]

Dit doet me sterk aan een garderobe denken. De rechtbank heeft bepaald dat als je betaalt voor het ophangen van je jas dat de garderobe eigenaar verantwoordelijk is voor je jas ondanks een bordje "wij zijn niet verantwoordelijk voor je jas".

We betalen als investeerders, dus mogen we ook waar voor ons geld verwachten. Je zou mogen verwachten dat een rechter de voorwaarden van het platform meteen verwerpt.
Die uitspraak ken ik. Het gaat om ECLI:NL:KTGROT:1997:AL3199. Strikt genomen ging het daar om iets anders dan waar we het nu over hebben. In die uitspraak ging het namelijk om een exoneratiebeding. Maar goed, als algemene lijn kun je wel stellen dat in verhoudingen van bedrijf tegenover consument een rechter de algemene voorwaarden kritisch toetst.
OpDieFietsdonderdag 12 augustus 2021 @ 11:47
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:35 schreef Antropoceen het volgende:

[..]

[..]

Het is goed dat je dit opmerkt, want als je nakoming van een overeenkomst vordert, dan gaat het inderdaad om de vraag wat dan precies is overeengekomen. Uitleg en interpretatievragen van de overeenkomst komen dan aan de orde. Ik kan me zelf alleen niet voorstellen dat die interpretatie, zelfs als de verplichting van het platform vrij open is geformuleerd, ertoe leidt dat het platform vier jaar stil mag zitten.
Uiteindelijk niet, inderdaad. Maar de vraag is dan dus wat een redelijke maximale termijn is waarna je als investeerder uitwinning van zekerheden kunt afdwingen. Hier is waarschijnlijk geen eenduidig antwoord op.
dyna18donderdag 12 augustus 2021 @ 11:59
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:47 schreef OpDieFiets het volgende:

Dit is in het geval van meerdere (de meeste? alle?) platformen helaas niet correct, omdat algemene voorwaarden veel ruimte open laten voor het platform om in geval van betalingsproblemen naar eigen inzicht te handelen. De overeenkomst tussen platform en investeerder zegt iha niets over een concrete verplichting voor het platform om zekerheden uit te winnen en/of in welke situaties dat precies zal gebeuren. Er is meestal slechts sprake van een soort belofte om te handelen in het belang van de investeerder, wat natuurlijk veel ruimte voor interpretatie biedt.

[..]

Uiteindelijk niet, inderdaad. Maar de vraag is dan dus wat een redelijke maximale termijn is waarna je als investeerder uitwinning van zekerheden kunt afdwingen. Hier is waarschijnlijk geen eenduidig antwoord op.
Platformen hebben inderdaad de vrijheid om zelf vorm te geven hoe ze met hun klanten (ondernemers) omgaan, ook als die in een achterstand komen.

Als investeerder mag je echter wel verwachten dat jouw belangen behartigd worden.
Als er te weinig inspanningen gedaan worden om de ondernemers te bewegen hun achterstand in te lopen, dan wel dat er niets gedaan wordt om zekerheden veilig te stellen en uit te winnen, dan zou het platform voor de schade aangesproken kunnen worden. Kan natuurlijk niet zijn dat er niets met de zekerheden gedaan wordt. Aangezien je zelf niet tot uitwinning kan overgaan. Dat kan alleen het platform.

Er is zoals je zelf al opmerkt echter een grijs gebied over hoeveel inspanning er verwacht mag worden en binnen welke termijn. Daar zal al snel de Kifid of een rechter voor nodig zijn om dan duidelijkheid te krijgen.

Als dan ook nog eens blijkt dat een platform zekerheden toezegt en die dan niet goed vast heeft gelegd dan wordt de zaak alleen maar sterker.

Bij KoM lijkt het er op dat ze zaken op dit moment jaren op zijn beloop aan het laten zijn.
Prima. Daarmee graven ze alleen maar hun eigen graf.

Zo is het in mijn project 4 jaar sinds de laatste betaling en KoM onderneemt minimale actie ("We hebben een email gestuurd om de ondernemer op zijn betalingsverantwoordelijkheid te wijzen.") of nog zo'n pareltje. "De ondernemer is bekend met het kunnen informeren van zijn investeerders via het plaatsen van updates. Wij moedigen de ondernemer aan hiervan gebruik te maken en de investeerders te informeren over de reden van de vertraging en wanneer betaling verwacht kan worden."

[ Bericht 4% gewijzigd door dyna18 op 12-08-2021 12:08:43 ]
bubbels234donderdag 12 augustus 2021 @ 12:42
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:39 schreef Antropoceen het volgende:

[..]

Die uitspraak ken ik. Het gaat om ECLI:NL:KTGROT:1997:AL3199. Strikt genomen ging het daar om iets anders dan waar we het nu over hebben. In die uitspraak ging het namelijk om een exoneratiebeding. Maar goed, als algemene lijn kun je wel stellen dat in verhoudingen van bedrijf tegenover consument een rechter de algemene voorwaarden kritisch toetst.
Bedankt voor je reactie.

Er is iets juridisch wat ik me afvraag. De Consumentenbond gaat procederen tegen Airbnb omdat ze zowel kosten inhouden bij de verhuurders als de huurders. Zou dat ook kunnen gelden voor crowdfunding platforms? Dus dat ze geen kosten mogen rekenen voor zowel de ondernemers als de investeerders?
Tjalaladonderdag 12 augustus 2021 @ 12:48
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:59 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Zo is het in mijn project 4 jaar sinds de laatste betaling en KoM onderneemt minimale actie ("We hebben een email gestuurd om de ondernemer op zijn betalingsverantwoordelijkheid te wijzen.") of nog zo'n pareltje. "De ondernemer is bekend met het kunnen informeren van zijn investeerders via het plaatsen van updates. Wij moedigen de ondernemer aan hiervan gebruik te maken en de investeerders te informeren over de reden van de vertraging en wanneer betaling verwacht kan worden."
Zelf zit ik dankzij jullie niet bij KOM, hebben jullie hier ook al over geklaagd bij het AFM?
escortmk2donderdag 12 augustus 2021 @ 13:12
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:34 schreef impact9 het volgende:

[..]

Yep.. Zie stukje terug
ahh, nu met terugwerkende kracht begrijp ik waar een paar voor mij onduidelijke comments vandaan kwamen...
escortmk2donderdag 12 augustus 2021 @ 13:22
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 11:34 schreef Defer4 het volgende:
Communicatie FNC wordt steeds slechter. Mails worden nu niet meer door FNC zelf beantwoord, maar er wordt doorverwezen naar Intrum
FNC zet de binnenkomende betalingen door naar de investeerders, verder doen ze volgens mij helemaal niets meer. Mijn laatste project duurt naar verwachting nog ruim 2 jaar, ik denk dat ik tegen die tijd maar eens kijk wat de totale schade is. In absolute bedragen is het allemaal niet zo spannend bij mij, het maakt alleen wel duidelijk hoe afhankelijk je bent van een platform. Als Collin of HCN dit zou flikken zou ik er meer wakker van liggen.
obligatairedonderdag 12 augustus 2021 @ 13:40
quote:
12s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 13:22 schreef escortmk2 het volgende:

[..]

FNC zet de binnenkomende betalingen door naar de investeerders, verder doen ze volgens mij helemaal niets meer. Mijn laatste project duurt naar verwachting nog ruim 2 jaar, ik denk dat ik tegen die tijd maar eens kijk wat de totale schade is. In absolute bedragen is het allemaal niet zo spannend bij mij, het maakt alleen wel duidelijk hoe afhankelijk je bent van een platform. Als Collin of HCN dit zou flikken zou ik er meer wakker van liggen.
Toch lopen de betalingen bij Intrum goed door; ik heb momenteel eigenlijk maar 2 slechte betalers, dat zijn de Viswinkel v.Zu**len (met vis heb ik vaker pech :() en het Poolse kapstertje.

Heeft iemand toevallig over 1 van beide al eens gecorrespondeerd?
ML45donderdag 12 augustus 2021 @ 14:00
quote:
12s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 13:22 schreef escortmk2 het volgende:

[..]

FNC zet de binnenkomende betalingen door naar de investeerders, verder doen ze volgens mij helemaal niets meer. Mijn laatste project duurt naar verwachting nog ruim 2 jaar, ik denk dat ik tegen die tijd maar eens kijk wat de totale schade is. In absolute bedragen is het allemaal niet zo spannend bij mij, het maakt alleen wel duidelijk hoe afhankelijk je bent van een platform. Als Collin of HCN dit zou flikken zou ik er meer wakker van liggen.
Ik heb in juni nog informatie gevraag over een tweetal projecten en kreeg binnen een paar uur een inhoudelijk antwoord waaruit blijkt dat ze nog actief zijn.
Mocht je over een specifiek project een vraag hebben, mail ze.
Antropoceendonderdag 12 augustus 2021 @ 14:12
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 12:42 schreef bubbels234 het volgende:

[..]

Bedankt voor je reactie.

Er is iets juridisch wat ik me afvraag. De Consumentenbond gaat procederen tegen Airbnb omdat ze zowel kosten inhouden bij de verhuurders als de huurders. Zou dat ook kunnen gelden voor crowdfunding platforms? Dus dat ze geen kosten mogen rekenen voor zowel de ondernemers als de investeerders?
In het geval van de Consumentenbond tegen Airbnb gaat het om huurrecht. Het gaat in die zaak om de volgende bepaling uit het huurrecht:

"Artikel 7:417 lid 4 BW
Indien een der lastgevers een persoon is als bedoeld in artikel 408 lid 3, en de rechtshandeling strekt tot koop of verkoop dan wel huur of verhuur van een onroerende zaak of een gedeelte daarvan of van een recht waaraan de zaak is onderworpen, heeft de lasthebber geen recht op loon jegens de koper of huurder. (...)"

Het staat er vrij ingewikkeld, maar waar het om gaat is dat een particuliere huurder ('lastgever als bedoeld in artikel 7:408 lid 3 BW') die een onroerende zaak huurt van een verhuurder ('lasthebber') geen servicekosten hoeft te betalen ('geen recht op loon'). Artikel 7:417 lid 4 BW geldt ook als er een tussenpersoon - zoals Airbnb - tussenzit (artikel 7:425 BW). Een vergelijkbare bepaling als artikel 7:417 lid 4 BW bestaat volgens mij niet voor crowdfundingplatforms. Ik kan geen grond bedenken op basis waarvan platforms de investeerders niet een vergoeding in rekening mogen brengen.

Overigens is het niet mijn intentie om hier een juridisch forum van te maken. Ik zal me inhouden vanaf nu.
TechLightdonderdag 12 augustus 2021 @ 14:53
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 14:12 schreef Antropoceen het volgende:
Overigens is het niet mijn intentie om hier een juridisch forum van te maken. Ik zal me inhouden vanaf nu.
Het is inderdaad geen specifiek juridisch topic, maar het forum WGR (deels) wel. Als het met beoordeling van risico's en platformen te maken heeft past het wat mij betreft prima hier en is een juridische achtergrond ook een waardevolle aanvulling. Deze post dus ook, en in mijn optiek beter dan de “ik was net te laat” posts (wat dan weer vaak door veel-posters met andere goede bijdragen gedaan wordt dus ook niet onoverkomelijk :) )
dyna18donderdag 12 augustus 2021 @ 15:31
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 12:42 schreef bubbels234 het volgende:

[..]

Er is iets juridisch wat ik me afvraag. De Consumentenbond gaat procederen tegen Airbnb omdat ze zowel kosten inhouden bij de verhuurders als de huurders. Zou dat ook kunnen gelden voor crowdfunding platforms? Dus dat ze geen kosten mogen rekenen voor zowel de ondernemers als de investeerders?
Bovenstaande gaat voor de bescherming van de huurder.
Voor investeerders zijn er geen wetten die verbieden dat een platform aan zowel de geldnemer als geldgever kosten in rekening brengt.

Er is wel een vergelijkbare wet rondom provisieverbod van financieel adviseurs, maar dat is ook weer iets totaal anders (voorkomen dat een adviseur adviseert op basis van welk bedrijf het meeste betaald).

Daarnaast zijn er nog wetten die bescherming bieden dat de kosten niet te hoog mogen zijn (zie woekerpolis). Maar zolang de kosten open gecommuniceerd worden en niet hoger liggen dan 2,5%, zal de verwachting zijn dat er niet zo snel extra wetten komen om investeerders extra te beschermen.
dyna18donderdag 12 augustus 2021 @ 15:33
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 12:48 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Zelf zit ik dankzij jullie niet bij KOM, hebben jullie hier ook al over geklaagd bij het AFM?
AFM maakt zich op dit moment vooral druk over dat consumenten te veel risico nemen en overkreditering. Ik heb nog weinig informatie voor bij zien komen over richtlijnen voor het goed vastleggen en uitwinnen van zekerheden.

AFM is ook geen partij waarbij je individuele zaken kan laten behandelen. Dat moet bij het Kifid of de rechter.
samlooddonderdag 12 augustus 2021 @ 16:38
Heeft er nog iemand een linkje van koppejan alround???
fok321donderdag 12 augustus 2021 @ 16:56
Slijterij 6% 1e hypotheek op bedrijfspand, looptijd 120 maanden
https://www.collincrowdfund.nl/slijterij-bergweg/
Jaco078donderdag 12 augustus 2021 @ 17:05
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 16:38 schreef samlood het volgende:
Heeft er nog iemand een linkje van koppejan alround???
Hier de link van de loodgieter


SPOILER
obligatairedonderdag 12 augustus 2021 @ 17:06
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 16:56 schreef fok321 het volgende:
Slijterij 6% 1e hypotheek op bedrijfspand, looptijd 120 maanden
https://www.collincrowdfund.nl/slijterij-bergweg/
Dat is er een volgens het boekje c_/ buiten dat de HA moreel is en dat de kosten van CDirect hoger zijn, kan ik weinig redenen bedenken om niet te willen instappen.

Stabiele ondernemer in een stabiele markt, LTV 71% (blijkbaar) en de lasten worden gedekt door het wegvallen van de huur, lekker lange looptijd, 2/3 aflossing, prima balansratio's.
NaRegenDeZondonderdag 12 augustus 2021 @ 17:07
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 16:56 schreef fok321 het volgende:
Slijterij 6% 1e hypotheek op bedrijfspand, looptijd 120 maanden
https://www.collincrowdfund.nl/slijterij-bergweg/
Naast de eerste hypotheek wordt de voorraad verpand, dus als het misgaat in ieder geval een (groot) deel van je geld terug en de drank voorraad om een feestje van te bouwen.🥂 Ik wil wel mee doen.
obligatairedonderdag 12 augustus 2021 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 17:07 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Naast de eerste hypotheek wordt de voorraad verpand, dus als het misgaat in ieder geval een (groot) deel van je geld terug en de drank voorraad om een feestje van te bouwen.🥂 Ik wil wel mee doen.
Zoek maar uit:
https://www.dirckiii.nl/winkels

Zou de eigenaar franchisenemer zijn van deze formule?

Dat is een andere denk ik, wel dezelfde straat.

https://www.facebook.com/Slijterij-Bergweg-341225269577919/
Jaco078donderdag 12 augustus 2021 @ 17:27
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 17:06 schreef obligataire het volgende:

[..]

Dat is er een volgens het boekje c_/ buiten dat de HA moreel is en dat de kosten van CDirect hoger zijn, kan ik weinig redenen bedenken om niet te willen instappen.

Stabiele ondernemer in een stabiele markt, LTV 71% (blijkbaar) en de lasten worden gedekt door het wegvallen van de huur, lekker lange looptijd, 2/3 aflossing, prima balansratio's.
Pareltje inderdaad!
Zeghomaardonderdag 12 augustus 2021 @ 17:32
quote:
1s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 17:27 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Pareltje inderdaad!
Linkje is zeer welkom.
Inductordonderdag 12 augustus 2021 @ 19:03
quote:
1s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 17:27 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Pareltje inderdaad!
Inderdaad een aantal positieve aspecten, maar ik zie een netto rente van 4.8% toch wel als een flinke afknapper.
Zomaarevenkijkendonderdag 12 augustus 2021 @ 19:08
Ik heb vandaag pas de link naar het-project-dat-niet-genoemd-mag-worden van Collin gekregen, vermoedelijk sta ik wat minder hoog op de lijst maar was men bang dat het project niet vol zou komen. Naast de vraag of dit een goede investeringskans is of niet vraag ik me af of we als "crowd" wel van dit soort geheime projecten moeten willen. Voor de leningnemer kan ik me voorstellen dat hij niet alle ins en outs van het bedrijf breed uitgemeten openbaar op internet wil. Voor ons maakt het het een stuk lastiger om het project te bespreken en uit te pluizen, al was het maar omdat er sowieso minder ogen naar kijken maar ook omdat niet iedereen alles zal durven opschrijven. Het voelt wat tegenstrijdig aan de "crowdfunding-gedachte", als je begrijpt wat ik bedoel en voor zover je daar waarde aan hecht.
En als ik nu niet meedoe, kom ik de volgende keer dan wel weer op het lijstje met uitverkoren investeerders?
Ik weet dat bij veel platformen achter de schermen veel projecten worden volgegooid door enkele grote investeerders of institutionele beleggers. FNC inmiddels alles, bij andere zie je ze alleen bij de "succesvolle projecten" staan of blijkt het alleen uit de jaarcijfers.
obligatairedonderdag 12 augustus 2021 @ 19:15
quote:
7s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 19:03 schreef Inductor het volgende:

[..]

Inderdaad een aantal positieve aspecten, maar ik zie een netto rente van 4.8% toch wel als een flinke afknapper.
Dat is de realiteit van vandaag......meer rente is ook meer risico. En Collin is slim: die weten dat het project met deze kosten ook wel volkomt.

Maar troost je: het rendement is 480 x zo hoog als de rente bij de Rabo, SNS of ING.
Jaco078donderdag 12 augustus 2021 @ 19:52
Linkje Maps van de slijterij. Even omdraaien naar de andere straatzijde:


https://www.google.com/lo(...)RzOENTVW82aEtVX2c%3D
tnhbdonderdag 12 augustus 2021 @ 21:25
quote:
1s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 19:52 schreef Jaco078 het volgende:
Linkje Maps van de slijterij. Even omdraaien naar de andere straatzijde:

https://www.google.com/lo(...)RzOENTVW82aEtVX2c%3D
Ergens in 2010 deed ie nog in reizen en huurautos (bw reizen en autoverhuur, hetzelfde adres en telefoonnummer) als je wat oudere streetview info bekijkt.
Slijkerdonderdag 12 augustus 2021 @ 22:30
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 17:42 schreef quepos het volgende:

[..]

Vragen nu 100k meer, gezien de woz waarde snap ik het, maar als het alleen om herfinanciering gaat.....
De 100k meer wordt gebruikt om een volgende investering te doen. Dit staat vermeld in de financieringsaanvraag. Ik neem hem iig wel mee als ik op tijd ben!
obligatairedonderdag 12 augustus 2021 @ 23:08
quote:
1s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 19:52 schreef Jaco078 het volgende:
Linkje Maps van de slijterij. Even omdraaien naar de andere straatzijde:

https://www.google.com/lo(...)RzOENTVW82aEtVX2c%3D
Oeps als ik daar moest wonen zou ik ook een grootverbruiker van de slijterij worden..... ;(
petercdonderdag 12 augustus 2021 @ 23:52
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 23:08 schreef obligataire het volgende:

[..]

Oeps als ik daar moest wonen zou ik ook een grootverbruiker van de slijterij worden..... ;(
Ilias van SIG zit er met zijn pandje Bergweg 261 A+B vlakbij.
impact9vrijdag 13 augustus 2021 @ 09:39
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 16:56 schreef fok321 het volgende:
Slijterij 6% 1e hypotheek op bedrijfspand, looptijd 120 maanden
https://www.collincrowdfund.nl/slijterij-bergweg/
Als je ziet wat ze in de buurt vragen voor een vergelijkbaar (vermoedelijk iets groter) pandje..

https://www.fundainbusine(...)-teilingerstraat-47/
Jaco078vrijdag 13 augustus 2021 @ 09:41
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 17:32 schreef Zeghomaar het volgende:

[..]

Linkje is zeer welkom.
Linkje is me nog niet gelukt helaas. Ben ook op vakantie, wil iemand anders eens de telefoon pakken en die ondernemer bellen?
samloodvrijdag 13 augustus 2021 @ 10:44
Zijn er meer mensen die in het project WJKB van collin zittten?
Had de 9e moeten betalen, maar is nog niet gedaan.
Heeft pas 1 termijn voldaan
Horsemenvrijdag 13 augustus 2021 @ 10:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 10:44 schreef samlood het volgende:
Zijn er meer mensen die in het project WJKB van collin zittten?
Had de 9e moeten betalen, maar is nog niet gedaan.
Heeft pas 1 termijn voldaan
Ja.
Defer4vrijdag 13 augustus 2021 @ 10:59
quote:
0s.gif Op donderdag 12 augustus 2021 14:00 schreef ML45 het volgende:

[..]
Ik heb in juni nog informatie gevraag over een tweetal projecten en kreeg binnen een paar uur een inhoudelijk antwoord waaruit blijkt dat ze nog actief zijn.
Mocht je over een specifiek project een vraag hebben, mail ze.
Helaas dus niet meer. Gisteren antwoord op een vraag van een specifiek project: "Deze inbox wordt niet meer in gebruik genomen graag verwijzen wij u door naar onze debiteurenbeheerder Intrum voor al uw vragen omtrent uw lopende lening. Contactgegevens Intrum:..."
iprhba0vrijdag 13 augustus 2021 @ 11:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 10:44 schreef samlood het volgende:
Zijn er meer mensen die in het project WJKB van collin zittten?
Had de 9e moeten betalen, maar is nog niet gedaan.
Heeft pas 1 termijn voldaan
Alsnog betaald
wilem254vrijdag 13 augustus 2021 @ 11:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 10:44 schreef samlood het volgende:
Zijn er meer mensen die in het project WJKB van collin zittten?
Had de 9e moeten betalen, maar is nog niet gedaan.
Heeft pas 1 termijn voldaan
Ik zag um ook net binnenkomen
Horsemenvrijdag 13 augustus 2021 @ 12:00
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 12:14 schreef zeeland6 het volgende:
SIG Nico Koomanskade 206 LIVE 13 AUG om 12:00

https://investeren.sameni(...)nico-koomanskade-206
Meegenomen.
obligatairevrijdag 13 augustus 2021 @ 12:03
quote:
14s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 12:00 schreef Horsemen het volgende:

[..]
Meegenomen.
Ik ook maar wat een instabiliteit weer op die site...... |:(
zeeland6vrijdag 13 augustus 2021 @ 12:05
quote:
14s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 12:00 schreef Horsemen het volgende:

[..]
Meegenomen.
groot meegenomen, zit alweer vol in 5 min.
tnhbvrijdag 13 augustus 2021 @ 12:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 12:05 schreef zeeland6 het volgende:
zit alweer vol in 5 min.
Tsja, als de gemiddelde investering in dir project richting het dubbele van een gemiddeld project gaat is dat niet vreemd.
CaLeXvrijdag 13 augustus 2021 @ 12:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 12:08 schreef tnhb het volgende:

[..]
Tsja, als de gemiddelde investering in dir project richting het dubbele van een gemiddeld project gaat is dat niet vreemd.
Logisch ook. Ziet er niet uit als iemand die snel goedkopere herfinanciering zoekt.

Hopelijk over 5 jaar de aflossing pas ;)
queposvrijdag 13 augustus 2021 @ 14:59
Nieuwe bij GVE

https://www.geldvoorelkaa(...)96&code=DVRV24396DIT
obligatairevrijdag 13 augustus 2021 @ 15:00
Holding Overdulve lost vervroegd af.
bubbels234vrijdag 13 augustus 2021 @ 15:15
quote:
Ter info: Dit is een investeringslink van quepos.

[ Bericht 6% gewijzigd door bubbels234 op 13-08-2021 15:22:28 ]
Horsemenvrijdag 13 augustus 2021 @ 15:48
quote:
"Dit Bier"
Leuke incentive 🍺 met gedeeltelijk gedekte 2e hypotheek tegen 8%.
KrekelJapievrijdag 13 augustus 2021 @ 16:03
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 15:48 schreef Horsemen het volgende:

[..]
"Dit Bier"
Leuke incentive 🍺 met gedeeltelijk gedekte 2e hypotheek tegen 8%.
Ameland-Zeist. Aardig stukje rijden voor het brouwen.
Jaco078vrijdag 13 augustus 2021 @ 16:52
Nieuwe collin Direct tegen opnieuw 4.8 netto met 1e hyp


https://www.collincrowdfund.nl/aldenhoven-interieurbouw/
tnhbvrijdag 13 augustus 2021 @ 17:03
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 16:52 schreef Jaco078 het volgende:
Nieuwe collin Direct tegen opnieuw 4.8 netto met 1e hyp

https://www.collincrowdfund.nl/aldenhoven-interieurbouw/
Effectief gaat in zo'n geval van de maandelijkse rente+kosten die geldnemer moet betalen ca. 1/3 naar ccf en ca. 2/3 naar de geldgevers.
Horsemenvrijdag 13 augustus 2021 @ 17:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 16:52 schreef Jaco078 het volgende:
Nieuwe collin Direct tegen opnieuw 4.8 netto met 1e hyp


https://www.collincrowdfund.nl/aldenhoven-interieurbouw/
Pfff, wat een schulden. Daarnaast maakt hij verlies (over 2020) en is er een negatief EV.
Het onderpand ziet er overigens niet onaardig uit.
KrekelJapievrijdag 13 augustus 2021 @ 18:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 15:48 schreef Horsemen het volgende:

[..]
"Dit Bier"
Leuke incentive 🍺 met gedeeltelijk gedekte 2e hypotheek tegen 8%.
58% gefund
ETphonehomevrijdag 13 augustus 2021 @ 18:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 15:48 schreef Horsemen het volgende:

[..]
"Dit Bier"
Leuke incentive 🍺 met gedeeltelijk gedekte 2e hypotheek tegen 8%.
Meegenomen, combinatie rente / risico is nog net ok wat mij betreft. Maar dit is dan wel gelijk de laatste die ik van dit duo, of een individuele broer meeneem. Het 2e Ameland project had ook al een flink hogere LTV als de 1e.
obligatairevrijdag 13 augustus 2021 @ 20:02
WOZ 1-1-2020 = 211k...
Crowd001zaterdag 14 augustus 2021 @ 09:16
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 09:41 schreef Jaco078 het volgende:

[..]
Linkje is me nog niet gelukt helaas. Ben ook op vakantie, wil iemand anders eens de telefoon pakken en die ondernemer bellen?
Ik heb gisteren middag 2x gebeld maar eigenaar was niet aanwezig. De medewerker wist verder nergens van.
Vandaag heb ik geen mogelijkheid om rustig te gaan zitten bellen dus als iemand anders nog een poging wil doen?
Zeghomaarzaterdag 14 augustus 2021 @ 10:00
GVE DIT-Bier opent maandag om 10.00 uur

Ben benieuwd of dat nog nodig is. Zit al op 93%.
Quyxz_zaterdag 14 augustus 2021 @ 10:04
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 15:48 schreef Horsemen het volgende:

[..]
"Dit Bier"
Leuke incentive 🍺 met gedeeltelijk gedekte 2e hypotheek tegen 8%.
Elke maand 24 bier opgestuurd krijgen. Heftig. :D
impact9zaterdag 14 augustus 2021 @ 10:30
Verdacht veel investeringen van precies 2.500 idd, goede move van de ondernemer
Jaco078zaterdag 14 augustus 2021 @ 11:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 augustus 2021 10:04 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]
Elke maand 24 bier opgestuurd krijgen. Heftig. :D
Wel oppassen dat je niet puur voor de incentive groots investeert. Een project moet wel super zijn, wil ik zoveel investeren in 1 project (nooit eerder gedaan).
Jaco078zaterdag 14 augustus 2021 @ 11:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 augustus 2021 09:16 schreef Crowd001 het volgende:

[..]
Ik heb gisteren middag 2x gebeld maar eigenaar was niet aanwezig. De medewerker wist verder nergens van.
Vandaag heb ik geen mogelijkheid om rustig te gaan zitten bellen dus als iemand anders nog een poging wil doen?
Hoera!

SPOILER
Faraday01zaterdag 14 augustus 2021 @ 11:18
Hotel Restaurant Torenzicht zoekt personeel, zouden ze dan eindelijk open gaan en vervolgens weer gaan betalen ;)
obligatairezaterdag 14 augustus 2021 @ 11:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 augustus 2021 09:16 schreef Crowd001 het volgende:

[..]
Ik heb gisteren middag 2x gebeld maar eigenaar was niet aanwezig. De medewerker wist verder nergens van.
Vandaag heb ik geen mogelijkheid om rustig te gaan zitten bellen dus als iemand anders nog een poging wil doen?
Ik heb ook gemaild en gebeld. Bleek dat er sprake is van een senior en een junior en dat deze laatste, degene is die achter de plannen zit. Helaas wel met vakantie tot volgende week. Gelukkig had onze Jaco meer succes _O_
Inductorzaterdag 14 augustus 2021 @ 11:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 augustus 2021 17:03 schreef tnhb het volgende:

[..]
Effectief gaat in zo'n geval van de maandelijkse rente+kosten die geldnemer moet betalen ca. 1/3 naar ccf en ca. 2/3 naar de geldgevers.
Volgens mijn berekening 1/5 (1.2%/6%) c.q. 4/5 ;) Evengoed een flink gedeelte kosten.
tnhbzaterdag 14 augustus 2021 @ 12:01
quote:
80s.gif Op zaterdag 14 augustus 2021 11:48 schreef Inductor het volgende:

[..]
Volgens mijn berekening 1/5 (1.2%/6%) c.q. 4/5 ;) Evengoed een flink gedeelte kosten.
Dat is niet helemaal compleet want daarnaast betaalt geldnemer dus ook nog 1.2% (0.1% / mnd) rechtreeks aan ccf, dus wordt het 2.4%/7.2% en dat geeft 1/3 plus eventuele eenmalige kosten gedurende looptijd bij aanpassingen (bijvoorbeeld tijdelijk aflossingsvrij maken kost 2% van hoofdsom en gaat voor rente en aflossing) en te laat betalen (eur 500 / keer) Behalve voor het "corona uitstel", daar rekenen ze andere tarieven maar is ook niet meer kosteloos zoals een jaar geleden werd gecommuniceerd. Hoe lager dus de rentevergoeding hoe groter het aandeel van de totale kosten wat naar ccf gaat. Dat is een keuze maar geeft denk ik wel goed aan dat ondanks een in onze ogen lage rente de totale kosten voor de geldnemer nog steeds best op niveau zijn en de platformen dus veel merken van lage rente, sterker nog, het is in hun voordeel.