Ik heb weleens op anderhalf uur van mijn werk gewoond en dat echt nóóit meer. Wat een ellende zeg.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:17 schreef Leandra het volgende:
[..]
Tenzij je arts bent of een ander beroep hebt waarbij je binnen X-minuten op je werk moet zijn kan het ook gewoon, je krijgt alleen meer reistijd.
De vraag is dus of dat het je waard is, het draait niet om baanbehoud an sich.
Als het thuiswerken gemeengoed blijft na Covid19, dan maakt het voor die 2 dagen per week niet heel veel uit lijkt me.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:21 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Ik heb weleens op anderhalf uur van mijn werk gewoond en dat echt nóóit meer. Wat een ellende zeg.
Ja, maar die reistijd is dan ook het probleemquote:Op maandag 19 oktober 2020 10:17 schreef Leandra het volgende:
[..]
Tenzij je arts bent of een ander beroep hebt waarbij je binnen X-minuten op je werk moet zijn kan het ook gewoon, je krijgt alleen meer reistijd.
De vraag is dus of dat het je waard is, het draait niet om baanbehoud an sich.
Begrijpelijk dat je zo denkt, qua woongenot ga je er enorm op vooruit. Spelen natuurlijk ook nog wel wat andere aspecten mee zoals kunnen aarden in een andere omgeving. Zuid-Limburg bijvoorbeeld, is toch wel even anders dan de Randstad qua taal en gewoonten.quote:Op maandag 19 oktober 2020 09:49 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Als dat thuiswerken nou een beetje blijft hangen bij alle werkgevers (na Covid), ga ik met alle liefde in Schubbekutteveen wonen met behoud van mijn baan bij een bedrijf in 'de grote stad'. En ik denk nog heel veel mensen. Dat zou al aardig wat hitte uit de markt moeten kunnen halen.
Als je dat kan en niet gebonden bent aan vrienden/familie in de omgeving prima.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:03 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Ja, maar in vergelijking met een Amstelveen kan je in bijvoorbeeld Noord-oost Groningen, midden-Limburg, Zeeland of andere krimpregio's prima betaalbaar en met veel ruimte wonen. Ik zou er direct voor tekenen als ik met baanbehoud die kant op kon.
Het maakt ook wel uit hoe je reist. Met de auto zou ik nooit 1,5 uur reistijd willen hebben, maar ik heb ook een tijd lang dagelijks Den Haag-Deventer gedaan. Met 1,5 uur en een goede intercityverbinding heb ik geen moeite. Laptop en een boek mee en dan doe ik tijdens de reis gewoon de dingen die ik normaal thuis zou doen.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:21 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Ik heb weleens op anderhalf uur van mijn werk gewoond en dat echt nóóit meer. Wat een ellende zeg.
Dat, maar ook het voorzieningenniveau. Ik heb liever wat hogere woonlasten maar wel de keuze uit 15 musea binnen 30 minuten reistijd, meerdere theaters en schouwburgen op loopafstand en een hoop goede restaurants waar je met de fiets of het OV kunt komen. Ik moet er niet aan denken dat je op een druilerige zondagmiddag kunt kiezen tussen het Thermenmuseum en het Bonnefantenmuseum waar je allebei de afgelopen maanden al drie keer geweest bent.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:25 schreef obligataire het volgende:
[..]
Begrijpelijk dat je zo denkt, qua woongenot ga je er enorm op vooruit. Spelen natuurlijk ook nog wel wat andere aspecten mee zoals kunnen aarden in een andere omgeving. Zuid-Limburg bijvoorbeeld, is toch wel even anders dan de Randstad qua taal en gewoonten.
quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:50 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik heb liever wat hogere woonlasten maar wel de keuze uit 15 musea binnen 30 minuten reistijd, meerdere theaters en schouwburgen op loopafstand en een hoop goede restaurants waar je met de fiets of het OV kunt komen. Ik moet er niet aan denken dat je op een druilerige zondagmiddag kunt kiezen tussen het Thermenmuseum en het Bonnefantenmuseum waar je allebei de afgelopen maanden al drie keer geweest bent.
Maar dat is allemaal heel persoonlijk.
Als je een museumliefhebber bent dan snap ik dat. Ik kan het aantal museums die ik bezocht heb in mijn leven op 1 hand tellen waarvan een groot deel verplicht was op school.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:50 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dat, maar ook het voorzieningenniveau. Ik heb liever wat hogere woonlasten maar wel de keuze uit 15 musea binnen 30 minuten reistijd, meerdere theaters en schouwburgen op loopafstand en een hoop goede restaurants waar je met de fiets of het OV kunt komen. Ik moet er niet aan denken dat je op een druilerige zondagmiddag kunt kiezen tussen het Thermenmuseum en het Bonnefantenmuseum waar je allebei de afgelopen maanden al drie keer geweest bent.
Maar dat is allemaal heel persoonlijk.
Maar wat als hetgeen ik wil gebeuren nu ook in schubbekutteveen plaatsvindt?quote:Op maandag 19 oktober 2020 14:15 schreef blomke het volgende:
[..]![]()
![]()
goeie zeg!! Jij woont in Amsterdam??
Overigens is er in Nijmegen wel meer dan die 2 die jij noemt; alleen al het CAsino is een belevenis, waar ze in Mokum niet aan kunnen tippen. Maar goed, in Amsterdam gebeurt het wel allemaal!!
Ik moet er niet aan denken om 1x per jaar 3 uur in de auto te zitten voor mijn werk.... Daar heb ik graag hogere woonlasten voor over.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:23 schreef Leandra het volgende:
[..]
Als het thuiswerken gemeengoed blijft na Covid19, dan maakt het voor die 2 dagen per week niet heel veel uit lijkt me.
Cultuurbarbarisme is niet ed standaard in Nederland. Boek van Yuval Noah HArari al gelzen over de menselijke ontwikkeling? Of de pyramide van Maslow?quote:Op maandag 19 oktober 2020 14:31 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Als je een museumliefhebber bent dan snap ik dat. Ik kan het aantal museums die ik bezocht heb in mijn leven op 1 hand tellen waarvan een groot deel verplicht was op school.
Nee en de pyramide van maslow is toch geen boek?quote:Op maandag 19 oktober 2020 15:03 schreef blomke het volgende:
[..]
Cultuurbarbarisme is niet ed standaard in Nederland. Boek van Yuval Noah HArari al gelzen over de menselijke ontwikkeling? Of de pyramide van Maslow?
quote:Op maandag 19 oktober 2020 14:33 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik moet er niet aan denken om 1x per jaar 3 uur in de auto te zitten voor mijn werk.... Daar heb ik graag hogere woonlasten voor over.
Niet alleen dat, ik heb museumbezoek nooit in de piramide zien staan als vereiste (ook niet onder zelfrealisatie). Ik bezoek op de afronding (naar boven) een half museum per jaar, zal wel een cultuurbarbaar zijn net als jij.quote:Op maandag 19 oktober 2020 15:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Nee en de pyramide van maslow is toch geen boek?
Dit is een wat bijzonder argument gezien de blijvend lage inflatie sinds de financiële crisis (afgelopen maanden hadden we in de eurozone zelfs deflatie). De stijgende huizenprijzen worden niet veroorzaakt door de geldvoorraad, maar door de lage rente.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 00:10 schreef YebCar het volgende:
Reden waarom huizenmarkt en beursen blijven stijgen:
Fiat wordt minder waard. Als er niet zo masaal euros/dollars werd gedrukt in afgelopen jaar zouden deze 2 markten allang in elkaar gekletterd zijn.
Denk je dat huizen meer waard worden? Nee, je salaris wordt minder waard. Huizen en aandelen gaan gewoon mee in % van geld wat wordt bijgedrukt.
Wacht maar tot de hele 'geld pompen in economie' stopt . Hoge inflatie en alles wordt reteduur, terwijl je loon hetzelfde blijft. Alles producten behalve onroerend goed en aandelen wordt kunstmatig laag gehouden, maar zodra economie weer op gang komt en echt alle tegoed op de vrije markt komen dan pas ga je aan alles merken dat onbeperkt geld bijdrukken niet zomaar kan.
ECB probeert met alle macht alle markten intact te houden. Hoe kan het zijn dat in de eurozone een deflatie kent als er een shitload aan euros wordt geprint vanaf Q2 2020? Geld erbij drukken = inflatie, tenzij er allerlei trucjes worden uitgehaald.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 11:38 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Dit is een wat bijzonder argument gezien de blijvend lage inflatie sinds de financiële crisis (afgelopen maanden hadden we in de eurozone zelfs deflatie). De stijgende huizenprijzen worden niet veroorzaakt door de geldvoorraad, maar door de lage rente.
Ter illustratie: Als de ECB morgen zou beslissen om de rente naar 5% te gooien, maar de geldpersen vrolijk te laten draaien, zou de huizenmarkt per direct instorten. Maar andersom (rente naar -2% en de geldpersen stoppen) blijft men lekker goedkope hypotheken afsluiten en huizen kopen.
Ander aspect is, dat door de lage rente, bedrijven lagere kapitaallasten hebben. Dus zijn de productiekosten, en daarmee de producentprijzen, relatief lager t.o.v. een economie met hoge rente. Dat leidt ook tot deflatie.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 12:39 schreef YebCar het volgende:
In klassieke zin zou de aandelenmarkt en huizenmarkt door de huidige crisis allang zien ingestort, maar deze markten staan nu los van de realiteit, waanzin. Hoe komt dat? juist door de centrale banken, niet alleen in Europa, maar in de gehele wereld. Door alle stimulerende corona maatregelen kunnen we vrolijk nog geld lenen om koersen hoog te houden.
Waarom er zelfs deflatie is? volgens veel economen omdat al het geld wat nu in onze economie wordt rondgepompt, veel niet terugsteken in de economie (denk aan onze spaartegoeden wat op recordhoogtes zitten) Zodra deze gelden in de economie wordt geduwd, krijg je knetterharde inflatie
Met de kunsten van onze pensioenfondsen om ons pensioengeld te laten verdwijnen als water in de Sahara.... blijft er weinig van de eerder genoemde pensioenen overquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 13:17 schreef blomke het volgende:
[..]
Daarom zijn pensioenen zo belangrijk; het ontbreken daarvan (zoals in de VS) is een tijdbom onder de welvaart.
Ik reis juist vanuit de randstad naar het Bonnefantenmuseum. Ze hebben regelmatig heel mooie expositiesquote:Op maandag 19 oktober 2020 10:50 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dat, maar ook het voorzieningenniveau. Ik heb liever wat hogere woonlasten maar wel de keuze uit 15 musea binnen 30 minuten reistijd, meerdere theaters en schouwburgen op loopafstand en een hoop goede restaurants waar je met de fiets of het OV kunt komen. Ik moet er niet aan denken dat je op een druilerige zondagmiddag kunt kiezen tussen het Thermenmuseum en het Bonnefantenmuseum waar je allebei de afgelopen maanden al drie keer geweest bent.
Maar dat is allemaal heel persoonlijk.
Niet in leiden willen gaan wonen.quote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
Een appartement zoeken waar je 16% boven de vraagprijs kunt bieden?quote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
Beste regio die er is….quote:
Dan nog: waarom wil iedereen op de paar vierkante kilometer wonen? Een paar kilometer verderop en je hoeft niet meer te overbieden voor een appartementjequote:
Een paar km?quote:Op maandag 28 december 2020 22:14 schreef lipje het volgende:
[..]
Dan nog: waarom wil iedereen op de paar vierkante kilometer wonen? Een paar kilometer verderop en je hoeft niet meer te overbieden voor een appartementje
meer geld gaan verdienenquote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
Zorgen dat je ouders je ff belastingvrij een ton schenken.quote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
Kopen zonder kijken! 😃quote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
Sociale huurwoning een optie?quote:Op maandag 28 december 2020 23:32 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zorgen dat je ouders je ff belastingvrij een ton schenken.
Of in Zeeuws-Vlaanderen gaan wonen.
Groningen, mooie buitenwijk. Hoekhuis, verkocht voor 430000. 130m2. Onnodig duur.quote:Op woensdag 30 december 2020 15:04 schreef longasleep het volgende:
Ik heb een huis gekocht voor 450.000 euro in 2017 194m2 label B 2001 gebouwd
Nu zie ik in de nieuwbouwwijk tegenover een hoekhuis van 110m2 voor 439.000 euro.
Dorp vlakbij amersfoort.
wereld is gek geworden heb te doen met mijn leeftijdsgenoten (25-35).
ergens anders wonen waar dat niet is en daar werk zoeken. Dat eerste is wel het moeilijkste, het werk vinden dat is eenvoudigquote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
vandaar de prijs....quote:
Maastricht is wel gewild ja, zoek je het in dorpje in de buurt dan heb je de Belgische prijzen. Mijn schoonouders hebben een tweekapper met 500m2 grond en 180m2 woonoppervlak op 10 minuten rijden van Maastricht. De wozwaarde is 250kquote:Op maandag 4 januari 2021 22:49 schreef Maikuuul het volgende:
Maastricht ook zo'n zieke markt. 2x naar een huisje gaan kijken, zag er leuk uit maar je moet zeker 20k overbieden. Uberhaubt naar een huis gaan kijken is al een opgave.
Daarom net over de grens in Belgie een huis gekocht(Lanaken), vraagprijs bieden en klaarbinnen een kwartiertje ben ik in Maastricht voor 30% goedkoper en meer oppervlakte.
Binnen 25 jaar afbetaald met 1.27% rente
Vraagprijs ja? Goed gedaanquote:Op maandag 4 januari 2021 22:49 schreef Maikuuul het volgende:
Maastricht ook zo'n zieke markt. 2x naar een huisje gaan kijken, zag er leuk uit maar je moet zeker 20k overbieden. Uberhaubt naar een huis gaan kijken is al een opgave.
Daarom net over de grens in Belgie een huis gekocht(Lanaken), vraagprijs bieden en klaarbinnen een kwartiertje ben ik in Maastricht voor 30% goedkoper en meer oppervlakte.
Binnen 25 jaar afbetaald met 1.27% rente
Ben zelf 35 en woon in Midden Limburg.quote:Op maandag 19 oktober 2020 10:03 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Ja, maar in vergelijking met een Amstelveen kan je in bijvoorbeeld Noord-oost Groningen, midden-Limburg, Zeeland of andere krimpregio's prima betaalbaar en met veel ruimte wonen. Ik zou er direct voor tekenen als ik met baanbehoud die kant op kon.
Ik heb die add-on een tijd geleden ook ontdekt. Had er iets over gepost op het forum, maar het topic werd verwijderd en ik werd meteen voor een shill uitgemaakt. Door die actie lijken juist de mods op shills van de makelaarsquote:Op dinsdag 5 januari 2021 23:13 schreef tstile het volgende:
Met die add on zie je in een oogopslag de WOZ waarde van de afgelopen jaren. Dan zie je gelijk of het ineens flink gestegen of gezakt is en wat een redelijke prijs zou zijn als je niet meedoet aan de huizenbubbel.
Misschien zijn wat bouwvallen in Noord-Oost Groningen niet helemaal representatief voor de gehele woningmarkt?quote:Op dinsdag 5 januari 2021 23:10 schreef tstile het volgende:
Mijn conclusie is
1. Dat de makelaars eigenlijk de verkopers hard aan het naaien zijn door zeer snel te verkopen en de courtage in de zak te steken.
2. Er staat genoeg voor langere tijd te koop en mensen hebben het zo in hun bol dat ze 30% meer dan de marktwaarde denken te krijgen.
In Alphen gaan wonen in de buurt van het station. Zit je zo in Leiden.quote:Op maandag 28 december 2020 21:11 schreef Ciclon het volgende:
Moedeloos word ik er van. Laatste 2 biedingen, 2x overboden, 2x kansloos. Appartementen in regio Leiden gaan elke keer zo'n 15% boven de vraagprijs weg.
Ik ben nu 30, wat moet ik in godsnaam doen?
Nee dit gaat niet werken, waarschijnlijk heeft de verkopende makelaar je uitgelachen.quote:Op dinsdag 5 januari 2021 22:43 schreef Sjoerd102 het volgende:
Begin december zagen we wederom een woning die aan onze voorwaarde voldeed.
Bouwjaar 1996
Woonoppervlakte 108,2m2
Perceel 232 m2
Vraagprijs 259000
Woning stond vrijdagochtend op Funda. 's middags gebeld en toen bleken er nog 2 plekken voor bezichting zichtbaar.
Voor de bezichtiging al met hypotheker gemaild om advies te vragen wat een reeële vraagprijs zou zijn.
Helaas kreeg ik pas na de bezichting een terugkoppeling.
Na bezichting hadden vriendin en ik een bod gedaan van 275 maar dit bleek nog niet voldoende.
Dezelfde dag dat we bericht kregen dat ons bod niet voldoende was kregen we ook bericht van de hypotheker.
Hij was stomverbaasd dat we met die prijs de woning nog niet hadden.
Via taxateur adviseerde hij 265/270.
Juistquote:Op woensdag 6 januari 2021 07:08 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Misschien zijn wat bouwvallen in Noord-Oost Groningen niet helemaal representatief voor de gehele woningmarkt?
Krapte kan best lang aanhouden, maar heeft helemaal niets te maken met de huidige prijzen.quote:Op woensdag 6 januari 2021 10:38 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Juist
Nee, mensen moeten accepteren dat dit de markt is en het niet goedkoper wordt. Er is enorme krapte en dat zal zo zijn de komende (op zn minst) 10 jaar.
Het heeft alles te maken met de prijzen. Vraag en aanbod. Basis economie.quote:Op woensdag 6 januari 2021 16:31 schreef Fisherman het volgende:
[..]
Krapte kan best lang aanhouden, maar heeft helemaal niets te maken met de huidige prijzen.
Krapte zorgt alleen voor bereidheid om zoveel te betalen. Lage rente maakt dat mogelijk. Een verdubbeling van de rente zorgt ervoor dat mensen minder kunnen lenen. Alleen mensen met veel eigen vermogen zouden dan nog wat meer kunnen bieden, maar dat zijn veelal doorstromers.
Kortom, verhoging van de rente zal direct invloed hebben op de prijzen die men kan betalen.
Of de rente zal stijgen weet niemand natuurlijk, maar feit is dat dat op den duur noodzakelijk is om een komende crisis op te vangen.
Je mist zijn belangrijkste punt: de rente. Basis economie.quote:Op woensdag 6 januari 2021 17:08 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Het heeft alles te maken met de prijzen. Vraag en aanbod. Basis economie.
Groot deel van de krapte is "kunstmatig". Veel woningen zijn opgekocht door beleggers om te verhuren of enkel om te speculeren (er is veel leegstand). Daarnaast staan duizenden kantoorgebouwen leeg. Nu dat thuiswerken de norm wordt en huishoudens steeds kleiner worden, zijn die kantoorgebouwen ideaal om omgebouwd te worden tot kleine woningen. De verhoging van de overdrachtsbelasting zal invloed van beleggers ook enigszins beperken. En als thuiswerken écht de norm wordt, dan denk ik dat de kunstmatige krapte verder zal afnemen omdat mensen voor een goedkopere woning in een niet zo populaire regio zullen kiezen. En dan heb ik het niet eens gehad over de rente en het feit dat mensen het zelfs met de huidige lage rente al lang niet meer kunnen betalen.quote:Op woensdag 6 januari 2021 10:38 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Juist
Nee, mensen moeten accepteren dat dit de markt is en het niet goedkoper wordt. Er is enorme krapte en dat zal zo zijn de komende (op zn minst) 10 jaar.
Precies. Rente is natuurlijk ook kunstmatig bepaald en wordt als tool gebruikt om de economie te sturen. In de goede tijd wordt meestal de rente verhoogd om de economie op te vangen in slechte tijden door de rente te verlagen. Ze zijn helaas wat te laat geweest om in de goede tijd de rente te verhogen. Als er echt een grote recessie aan zou breken, dan is dat momenteel niet op te vangen door rente te verlagen. Verhogen is momenteel geen optie, maar daf is een kwestie van tijd uiteraard en is iets dat niet landelijk bepaald wordt.quote:Op woensdag 6 januari 2021 17:15 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Je mist zijn belangrijkste punt: de rente. Basis economie.
Er zijn toch ook routeplanners die op basis van reistijd laten zien waar je terecht komt? Dat zou ik zelf gebruiken als ik op zoek ben naar een woning. Soms kan dat verrassend zijn, net zoals het voorbeeld wat je hier geeft.quote:Op woensdag 6 januari 2021 11:19 schreef Leandra het volgende:
Volgens mij werkt die afstandbepaling van Funda hemelsbreed, maar in sommige gevallen kan dat idd betekenen dat een locatie er net buiten valt terwijl de bereikbaarheid veel beter is dan van andere locaties die er net binnen vallen.
Edit: Amersfoort is daarbij wel een mooi voorbeeld, als je een straal van 10 km aangeeft dan komt daarin bijvoorbeeld wel Veenendaal naar boven, maar Harderwijk niet (het naastgelegen Ermelo wel), maar de verbinding tussen Amersfoort en Harderwijk is veel beter dan tussen Amersfoort en Veenendaal.
Met de auto maakt het nog niet zoveel uit (Amersfoort - Veenendaal 36 minuten vs Amersfoort - Harderwijk 32 minuten) maar met het OV is het verschil enorm: Amersfoort - Veenendaal 1 uur en 2 minuten vs Amersfoort - Harderwijk in 27 minuten....
Dus volgens de afstand zou Harderwijk met die 10 km niet in aanmerking komen en Veenendaal wel, maar als je puur op bereikbaarheid gaat dan is Veenendaal een dikke verliezer ten opzichte van Harderwijk.
Zo, ik zat dit te lezen en dacht echt, huh Harderwijk zo lang met de trein met 10 kilometer? Maar had even gemist dat je die eis had losgelaten voor de vergelijking hahaquote:Op woensdag 6 januari 2021 11:19 schreef Leandra het volgende:
Volgens mij werkt die afstandbepaling van Funda hemelsbreed, maar in sommige gevallen kan dat idd betekenen dat een locatie er net buiten valt terwijl de bereikbaarheid veel beter is dan van andere locaties die er net binnen vallen.
Edit: Amersfoort is daarbij wel een mooi voorbeeld, als je een straal van 10 km aangeeft dan komt daarin bijvoorbeeld wel Veenendaal naar boven, maar Harderwijk niet (het naastgelegen Ermelo wel), maar de verbinding tussen Amersfoort en Harderwijk is veel beter dan tussen Amersfoort en Veenendaal.
Met de auto maakt het nog niet zoveel uit (Amersfoort - Veenendaal 36 minuten vs Amersfoort - Harderwijk 32 minuten) maar met het OV is het verschil enorm: Amersfoort - Veenendaal 1 uur en 2 minuten vs Amersfoort - Harderwijk in 27 minuten....
Dus volgens de afstand zou Harderwijk met die 10 km niet in aanmerking komen en Veenendaal wel, maar als je puur op bereikbaarheid gaat dan is Veenendaal een dikke verliezer ten opzichte van Harderwijk.
Plus dat je vanaf station Veenendaal de klomp in 43 minuten in Amersfoort kan zijn ipv 1uur en 2 minuten.quote:Op woensdag 6 januari 2021 18:13 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Zo, ik zat dit te lezen en dacht echt, huh Harderwijk zo lang met de trein met 10 kilometer? Maar had even gemist dat je die eis had losgelaten voor de vergelijking haha
Maar dat is dan weer een goede 20 minuten fietsen als je aan de verkeerde kant van Veenendaal gaat wonenquote:Op woensdag 6 januari 2021 18:33 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Plus dat je vanaf station Veenendaal de klomp in 43 minuten in Amersfoort kan zijn ipv 1uur en 2 minuten.
Klopt helemaal. Vraag ik me alleen af hoelang mensen nog van plan zijn om door te gaan met de gekte. Moet een simpel huis een half miljoen gaan kosten. Lijkt mij niet gezond. We lopen naar mijn bescheiden mening flink uit de pas met de rest van Europa. Ik verbaas me dat mensen hier zo'n aderlating doen voor een huis.quote:Op woensdag 6 januari 2021 07:08 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Misschien zijn wat bouwvallen in Noord-Oost Groningen niet helemaal representatief voor de gehele woningmarkt?
Ik vraag me af naar welke landen je dan kijkt. Want elders in West-Europa zijn de prijzen niet heel anders als je naar de wat meer verstedelijkte gebieden kijkt.quote:Op woensdag 6 januari 2021 19:52 schreef tstile het volgende:
[..]
Klopt helemaal. Vraag ik me alleen af hoelang mensen nog van plan zijn om door te gaan met de gekte. Moet een simpel huis een half miljoen gaan kosten. Lijkt mij niet gezond. We lopen naar mijn bescheiden mening flink uit de pas met de rest van Europa. Ik verbaas me dat mensen hier zo'n aderlating doen voor een huis.
Beter.quote:Op woensdag 6 januari 2021 11:12 schreef Niek92 het volgende:
Funda doet ook veel heb ik gemerkt. Vorig jaar januari een huis gekocht dat met het Funda filter op 10km van de stad waar ik op zocht niet vindbaar was. Afstand is waarschijnlijk 10,1km ofzo. Resultaat: huis stond 4 maanden te koop en 15k van de vraagprijs af kunnen halen. Taxatie waarde lag hoger dan de aankoopwaarde.
Heb nu een 2x zo groot huis met 300m2 grond in een klein rustig dorpje maar ben met de bus nog steeds in 15 minuten in het centrum van de stad (100k+ inwoners). Dat is sneller dan degenen die in de buitenwijken van de stad wonen.
Je vergeet wel even dat Nederland groeit, vooral de steden. Het tempo waarop gebouwd wordt is lang niet snel genoeg om dat bij te houden.quote:Op woensdag 6 januari 2021 17:38 schreef craziness het volgende:
[..]
Groot deel van de krapte is "kunstmatig". Veel woningen zijn opgekocht door beleggers om te verhuren of enkel om te speculeren (er is veel leegstand). Daarnaast staan duizenden kantoorgebouwen leeg. Nu dat thuiswerken de norm wordt en huishoudens steeds kleiner worden, zijn die kantoorgebouwen ideaal om omgebouwd te worden tot kleine woningen. De verhoging van de overdrachtsbelasting zal invloed van beleggers ook enigszins beperken. En als thuiswerken écht de norm wordt, dan denk ik dat de kunstmatige krapte verder zal afnemen omdat mensen voor een goedkopere woning in een niet zo populaire regio zullen kiezen. En dan heb ik het niet eens gehad over de rente en het feit dat mensen het zelfs met de huidige lage rente al lang niet meer kunnen betalen.
Als je nu een woning koopt, dan koop je een woning op de top van de markt (of verdomd dichtbij!).
Ik zal i.i.g. niet verbaasd opkijken als de gemiddelde woningprijzen de komende 4 jaar met minstens 25% dalen.
Plus de verdunning van de huishoudens.quote:Op donderdag 7 januari 2021 11:09 schreef Lafoy het volgende:
Je vergeet wel even dat Nederland groeit, vooral de steden. Het tempo waarop gebouwd wordt is lang niet snel genoeg om dat bij te houden.
Dat klopt. De "hoop" dat het allemaal wel naar beneden gaat is wishfull thinking. Er is geleerd van de vorige economische crisis. Alsof de huizen in New York ooit goedkoper gaan worden. Dit soort mensen staan van de realiteit af.quote:Op woensdag 6 januari 2021 20:02 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik vraag me af naar welke landen je dan kijkt. Want elders in West-Europa zijn de prijzen niet heel anders als je naar de wat meer verstedelijkte gebieden kijkt.
Of de prijzen ooit weer naar beneden gaan, zal voornamelijk van de rente afhangen. Uiteindelijk gaat het om de betaalbaarheid van woningen. Op dit moment zijn de maandlasten inclusief lineaire aflossing van 2 ton geleende hypotheek pakweg even hoog als voor 1 ton spaarhypotheek in 2006. Logisch dat de huizenprijzen dan ook sterk gestegen zijn. Als de rente weer significant gaat stijgen, gaan de huizenprijzen ongetwijfeld ook weer omlaag.quote:Op donderdag 7 januari 2021 12:39 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Dat klopt. De "hoop" dat het allemaal wel naar beneden gaat is wishfull thinking. Er is geleerd van de vorige economische crisis. Alsof de huizen in New York ooit goedkoper gaan worden. Dit soort mensen staan van de realiteit af.
Ik woon in Rotterdam en mijn huis (2 maanden eigenaar) is nu al meer waard dan waarvoor ik het heb aangekocht en ja ik heb ruim overboden +10%.
Gaat niet gebeuren. Dan gaat zowat elk land failliet.quote:Op donderdag 7 januari 2021 12:46 schreef stavromulabeta het volgende:
Als de rente weer significant gaat stijgen
In een situatie van economische groei en een hoge inflatie, gaat de druk wel heel hoog worden op de ECB om de rente te verhogen. Die inflatie is het argument dat ze voortdurend gebruiken, als dat wegvalt komen ze er niet onderuit om de rente te verhogen.quote:Op donderdag 7 januari 2021 13:08 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Gaat niet gebeuren. Dan gaat zowat elk land failliet.
Interessant hoe dit voor veel mensen werkt. Het maakt niet uit hoeveel de woning kost, alleen de vraagprijs is interessant en dat is het referentiepunt.quote:Op donderdag 7 januari 2021 12:39 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Ik woon in Rotterdam en mijn huis (2 maanden eigenaar) is nu al meer waard dan waarvoor ik het heb aangekocht en ja ik heb ruim overboden +10%.
Waarom? Hoge inflatie is gunstig voor schulden. Het zorgt ervoor dat de schulden betaalbaar blijven en zeker met een lage rente.quote:Op donderdag 7 januari 2021 13:27 schreef Heph844 het volgende:
[..]
In een situatie van economische groei en een hoge inflatie, gaat de druk wel heel hoog worden op de ECB om de rente te verhogen.
Lekker eerlijk wel dat Eurobonds. En de wereld is groter dan Europa.quote:Die inflatie is het argument dat ze voortdurend gebruiken, als dat wegvalt komen ze er niet onderuit om de rente te verhogen.
Voor de staatsschulden zal dan een andere oplossing bedacht moeten worden. Eurobonds bijvoorbeeld.
Als de rente stijgt, kan men minder lenen, dus lagere hypotheken en daarom verandering aan de vraagkant.quote:Op donderdag 7 januari 2021 13:46 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Waarom? Hoge inflatie is gunstig voor schulden. Het zorgt ervoor dat de schulden betaalbaar blijven en zeker met een lage rente.
[..]
Lekker eerlijk wel dat Eurobonds. En de wereld is groter dan Europa.
De VS kan zijn schulden nu al niet afbetalen en met 10% rente moet dat dus wel weer kunnen ofzo?
Daarnaast zullen de huizenprijzen niet dalen als de rente stijgt omdat het tekort aan woningen blijft.
Een te hoge inflatie is niet goed, evenals een te lage inflatie. De ECB streeft naar een inflatie van 2%. Het instrument dat het heeft om dat te sturen is de rente. De betaalbaarheid van staatsschulden hoort eigenlijk helemaal niet op het bordje van de ECB te liggen. Het speelt op de achtergrond mee natuurlijk, maar stel dat we straks op een inflatie van 4% zitten, heeft de ECB geen enkel argument meer om de rente laag te houden.quote:Op donderdag 7 januari 2021 13:46 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Waarom? Hoge inflatie is gunstig voor schulden. Het zorgt ervoor dat de schulden betaalbaar blijven en zeker met een lage rente.
Ik reageerde puur op je statement dat de rente nooit meer gaat stijgen. Dat hoeft dus zeker niet waar te zijn.quote:Lekker eerlijk wel dat Eurobonds. En de wereld is groter dan Europa.
De VS kan zijn schulden nu al niet afbetalen en met 10% rente moet dat dus wel weer kunnen ofzo?
Daarnaast zullen de huizenprijzen niet dalen als de rente stijgt omdat het tekort aan woningen blijft.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |