Lonaa | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:11 |
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL! De regels: - Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past - Het maakt niet uit welk recept je gebruikt. - Eventuele aanvullende regels lees je bij de uitleg in het thematopic In de week van 12-18 oktober koken we 1 of meerdere gerechten uit de periode 1950-1970. De bedoeling is dat er hier nog wat inhoudelijks komt te staan over de Nederlandse keuken uit deze periode, LS is echter uit de running en Muck en ik vrij druk (geweest). Wat ik een intressant linkje vond: https://anderetijden.nl/a(...)-van-de-jaren-zestig En ook: https://www.myhappykitche(...)drinken-de-jaren-70/ [ Bericht 17% gewijzigd door Lonaa op 10-10-2020 07:41:16 ] | |
Lucky_Strike | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:21 |
Het enige dat ik kan bedenken is steak Diana en alles met perzik. | |
Lonaa | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:22 |
Saroma | |
Lonaa | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:25 |
Mogelijk maak ik volgende week gewoon een schaal vol jaren 70 hapjes. Gevulde eitjes, augurk in boterhamworst, blokje kaas met zilveruitje, plakje leverworst, asperges met ham. | |
Kaatje1 | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:31 |
Ik ga in ieder geval sputnik maken, en (zoals de familie van mijn vader het noemt ) glibberdebIl Macaroni met ketchup en smac gaat me te ver Stamppotten zijn natuurlijk altijd goed | |
borisz | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:32 |
elleboogjes, ketchup en smac..... goed idee | |
AnneX | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:41 |
en rauwe bloemkoolroosjes met pindasaus? Hollandse tapas. Opgegroeid in jaren 70 en feestjes, komt mij verder bekend voor. | |
Lonaa | donderdag 8 oktober 2020 @ 13:45 |
Was dat een ding ja, ruawe bloemkool met pindasaus? Ik vind Hollandse jaren 70 tapas wel een prima optie voor voglende week | |
Kaatje1 | donderdag 8 oktober 2020 @ 15:01 |
Ik kreeg opeens een brainwave. Volgens mij staat het nu ook nog wel op het programma, maar ik ga hete bliksem maken. Volgens mij heb ik dat niet meer gegeten sinds ik het huis uit ben (en da's best lang geleden). En om helemaal terug te gaan naar de familie eettafel saroma als dessert. | |
Sorella | donderdag 8 oktober 2020 @ 15:08 |
Ik heb altijd salisbury steak willen maken maar die is van 1897 dus weet nog zo net niet of dat wel bij de periode 1950-1970 past | |
Yinny | donderdag 8 oktober 2020 @ 21:16 |
Ik heb nog een oude Margriet kookboek liggen van mijn moeder, uit 1965 of zo...met van die heerlijke retro foto's: hele kip met doperwtjes eromheen en witte papiertjes om de poten, aspic dingen, roggebrood torentjes met allerlei vullingen... | |
Lonaa | donderdag 8 oktober 2020 @ 21:55 |
Oh aspic! Gadver! Ja! Heel erg jaren 60 | |
Lonaa | donderdag 8 oktober 2020 @ 21:57 |
Ik had dat met huzarensalade voor deze opdracht. Van mij mag je Salisbury steak maken hoor. Hoe kwam je er zo bij? | |
Sorella | vrijdag 9 oktober 2020 @ 09:11 |
Geen idee, ik was aan het youtuben en struikelde er toen over | |
Sorella | vrijdag 9 oktober 2020 @ 09:14 |
Die heb ik ook liggen, uit 1962 (dertiende druk) valt nog net niet uit elkaar van ellende. Dan staat bij jou ook tafeldekken tafeldienen erin ? | |
Lucky_Strike | vrijdag 9 oktober 2020 @ 09:29 |
Ik heb ook ergens een Margriet Kookboek. Wel een druk uit eind jaren '90. Ik kreeg hem toen ik uit huis ging. Ooit erf ik wellicht de editie van mijn moeder. | |
mascara-klodder | vrijdag 9 oktober 2020 @ 09:53 |
| |
mascara-klodder | vrijdag 9 oktober 2020 @ 09:57 |
Deze tijdje geleden gemaakt op verjaardag van vriendin. Ze werd 50 en daar hoorde dus ook een jaren 70 huzarensalade bij | |
Doedezemaar | vrijdag 9 oktober 2020 @ 09:58 |
Ik ga eens kijken of er hier wat van te maken valt. Genoeg geërfde kookboeken uit de jaren 60 en 70 en Symph heeft een voorliefde voor vreselijke creaties uit die tijd, maar daar geef ik eigenlijk nooit aan toe, op ananas in de zuurkoolschotel na dan. Eieren in slasaus, smac, zilveruitjes, ketchup, macaroni, ik lust het allemaal echt niet. Saroma moet inderdaad wel, volgens mij heb ik er zelfs nog glazen schaaltjes van in de kast staan | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 10:37 |
Ik heb een druk uit de 00 | |
Barreltje | vrijdag 9 oktober 2020 @ 10:53 |
wat een leuke editie dit! ik ga ook eens neuzen in de oude kookboeken van mn moeder... | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 11:52 |
Kan mij niet herinneren die ooit tussen 1950 en 1970 gegeten te hebben. | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 11:58 |
De vraag is hoe betrouwbaar die herinnering is, gezien de tijd verstreken en de hoge leeftijd die je dan nu moet hebben. | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 12:11 |
Je hebt geen hoge dunk over het geheugen van mensen die wat ouder zijn? | |
Sicstus | vrijdag 9 oktober 2020 @ 12:43 |
Zalig | |
Sorella | vrijdag 9 oktober 2020 @ 13:48 |
Ik denk dat het hier nooit echt van de grond gekomen is, in amerika was het wel populair vooral bij de lagere klasse (zegt wiki) na de eerste wereldoorlog zegt rudolph Dus niet echt jaren 50 - 70, Ik ga kijken of ik wat anders kan verzinnen | |
minilot | vrijdag 9 oktober 2020 @ 14:11 |
Bij mijn schoonouders staat een reeks kookboeken uit halverwege de jaren zeventig maar alles eruit vind ik echt compleet huiveringwekkend dus nope, nope, nope. Misschien gewoon maar op z'n 50's Amerikaanse diner-stijl: een grote hamburger en een homemade milkshake in een hoog glas, met zo'n kers bovenop Optioneel te serveren terwijl ik op rolschaatsen van keuken naar eettafel zwier [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 09-10-2020 14:20:31 ] | |
Sicstus | vrijdag 9 oktober 2020 @ 15:16 |
ik heb deze editie, die volgens mij uit de jaren 60 is: Maar ik ben zelf in de jaren 80 en 90 opgegroeid dus ik heb niet zoveel met die voorgaande decennia.. | |
Isabeau | vrijdag 9 oktober 2020 @ 15:17 |
In een polka dot jurk met push up bh! | |
Doedezemaar | vrijdag 9 oktober 2020 @ 15:47 |
Er staan me toch een boel onsmakelijke foto’s in de Culinaire Encyclopedie uit 1972 van mijn schoonmoeder,brrr. In de Wannee uit 68 van mijn moeder is het iets beter, maar echt zin om er iets uit te maken roept het nog niet op. Ik geloof dat ik meer fan van de kleding en de interieurs uit die periode ben dan van het eten. Ik ga voor drie gangen, zo ver ben ik al. Ouderwetse garnalencocktail in een leuk glaasje en dan een saromatoetje in een saromaschaaltje. Nu nog een hoofdgerecht, misschien kom ik wel uit op kippepoot met patat en appelmoes ofzo. | |
Scheepskok | vrijdag 9 oktober 2020 @ 16:35 |
Leuk idee! | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 16:54 |
In dat kader nog even in mijn kookboekenkast gedoken en daar kwam ik deze tegen: En ook nog deze, maar die is van voor 1950, want ze hebben het nog over de voedseldistributie en artikelen die niet verkrijgbaar zijn ('we noemen zelfs room en slagroom...): | |
sigme | vrijdag 9 oktober 2020 @ 17:06 |
Mijn meest gebruikte naslagwerk voor koken is toch wel 'de weg tot het hart', een 4-delig kookboek. Uit de veel bredere serie 'de Baedeker voor de huisvrouw'.
Mogelijk vind ik hierin wel iets. | |
Goitske | vrijdag 9 oktober 2020 @ 17:57 |
ik zit er ook over na te denken... Mijn ouders liepen dermate achter dat ze in de jaren 80 nog kookten als de jaren 60. Het was niet te eten🤣 dus ik denk heel hard na | |
Isabeau | vrijdag 9 oktober 2020 @ 18:13 |
Die heb ik ook waren van oma | |
anndb | vrijdag 9 oktober 2020 @ 18:25 |
Ik heb hier ook nog een hele stapel boeken liggen van mijn moeder. Zo oud als wat. Moet morgen toch tuinspullen op zolder zetten dan even kijken. | |
Kaatje1 | vrijdag 9 oktober 2020 @ 18:38 |
De Baedeker, toen ik zo’ 35 jaar geleden in een boekwinkel werkte werden ze heruitgegeven, diendingen waren niet aan te slepen. Lezen hoe je je als een goede huisvrouw moest gedragen 😂 Mij moeder had het gekregen van haar moeder (en onderin een kast gelegd). Oma was wel heel erg fan. Heb hier ook nog het handboek voor de secretaresse van Schoevers liggen, ook zo’n pareltje | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 18:43 |
Den vrouw dient zich onderdanig en gedienstig te gedragen ten opzichte van haar man. Die kostwinner is den baasch in huis. Dat waren nog eens tijden. Benen spreiden en kop dicht. | |
Kaatje1 | vrijdag 9 oktober 2020 @ 19:31 |
Er stond ook iets in dat wanneer de echtgenoot bijna thuis was, zijn “huisschoenen” verwarmd moesten worden | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 19:44 |
Kaasfondue was hip in de jaren 70. * Lonaa zet kaasfondue op het lijstje. Denk toch dat het hier huzarensalade met hapjes wordt. Mogelijk griesmeelpudding maken. | |
Kaatje1 | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:04 |
Ik denk nog even over watergruwel, maar dan zit ik de eerstkomende maanden met dat spul | |
Kanaroe | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:13 |
Jep, en vleesfondue...met een pannetje olie op tafel. Gruwelijk als ik er nu aan terug denk. Maar toendertijd vond ik het geweldig om zo te eten | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:14 |
Krentjebrij | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:14 |
Dat heb ik nooit begrepen, die vleesfondue. *ril | |
Kanaroe | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:16 |
De speciale borden met vakjes deden het em voor mij als kind, sausje hier, vleesje daar. | |
Lucky_Strike | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:17 |
Ik eet dat nog steeds met kerst. Is traditie bij mijn vriend thuis. Sinds ik er bij ben, regelt schoonmoeder ook salades gelukkig. Er is altijd Waldorf bij, toepasselijk wel | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:17 |
Dat begrijp ik dan weer wel. | |
Kanaroe | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:18 |
Ah, leuk zeg! Lekker retro | |
Kaatje1 | vrijdag 9 oktober 2020 @ 20:29 |
Wij deden dat thuis ook regelmatig, mijn vader griezelde van kaas dus kaasfondue was geen optie. | |
Hupje | vrijdag 9 oktober 2020 @ 21:23 |
Ik ken ze uit de jaren 80, maar inderdaad! | |
Isabeau | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:18 |
Het lijkt me nog steeds geweldig Maar dat komt gewoon omdat het in mijn herinnering als kind zo fantastisch was | |
Blues | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:34 |
Kaasfondue naast een borrelglaasje met caballero's zonder filter Leuke week | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:37 |
Ik kan mij de stank van het vleesfonduen uit de jaren 70 nu nog herinneren. Sausjes van Calvé-poeder met water. En ergens, diep verstopt in onze kelderkast staat volgens mij nog zo'n set: oranje pannetje met van die vorken met een kleurtje aan de uiteindes van het handvat. | |
Sorella | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:38 |
1,5 maand geleden nog gefondued (vlees), buiten in de overkapping terwijl het hoosde van de regen Custard pudding met rode bessensap, moeders maakte dat altijd in een speciale custard-pudding vorm | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:39 |
Garnalencocktail. Nog steeds lekker. | |
golfer | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:45 |
En in de jaren 70 vertoefde ik ook nogal veel in Denemarken en dan met kerst aten we altijd de traditionele flæskesteg. Die wil ik misschien nog wel een keer gaan maken. Ook iets voor @Barreltje om uit te proberen. | |
Isabeau | zaterdag 10 oktober 2020 @ 00:02 |
Mijn vader maakt nog steeds een zalige garnalencocktail | |
Lonaa | zaterdag 10 oktober 2020 @ 20:21 |
Ik wil het recept wel. | |
Isabeau | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:22 |
Ik geloof dat het originele recept zoek is, althans afgelopen kerst kon ik het losse papiertje in de kookboeken niet vinden. Was van een restaurant in België. Maar het is iets met cognac, slagroom en ketchup (heul klien bietje). | |
golfer | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:32 |
Ik maakte het altijd met ketchup, slagroom, mayo en een beetje whisky. Plus zout en peper. Blaadje sla. En...garnalen. | |
Doedezemaar | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:57 |
Stukjes grapefruit gingen er bij ons nog in (en een drupje tabasco) | |
MissyMK | maandag 12 oktober 2020 @ 11:28 |
vruchtenbowl is ook jaren 70 toch? vleesfondue worden de kinderen dan weer heel blij van | |
Kaatje1 | maandag 12 oktober 2020 @ 11:53 |
Zeker is dat jaren 70. En ook nu is dat nog best lekker. Een tante van mij maakt dan nog wel eens met een verjaardag, en hoeveel ze ook maakt, het gaat altijd op. Ook de verstokte bier/wijn etc drinkers willen toch minimaal 1 glas bowl | |
dimmak | maandag 12 oktober 2020 @ 12:28 |
Hey, de standaard hapjes van de vroegere kringverjaardagen. | |
Karzai | maandag 12 oktober 2020 @ 15:33 |
lange vingers pudding kan ik mij nog wel herinneren | |
Circle.Of.Filth | maandag 12 oktober 2020 @ 19:26 |
Vleesfoundue kaasfoundue ging ik zowat van over mijn nek van het vet | |
Circle.Of.Filth | maandag 12 oktober 2020 @ 19:46 |
Heel erg ja | |
Lonaa | maandag 12 oktober 2020 @ 19:47 |
Ik heb het een tijd geleden nog zien liggen in de supermarkt als broodbeleg, groente in aspic | |
anndb | maandag 12 oktober 2020 @ 19:49 |
Ach in frankrijk nog heel van deze tijd (ik moet het ook niet) | |
Circle.Of.Filth | maandag 12 oktober 2020 @ 19:49 |
| |
1inamelon | dinsdag 13 oktober 2020 @ 09:54 |
In Duitsland ook | |
borisz | dinsdag 13 oktober 2020 @ 15:21 |
Twee en drie zijn gefixt. Elleboogjes hadden ze bij Picnic niet. Macaroni verder heb ik niet in huis. Blijft er spaghetti over ... Donderdag of vrijdag wrs | |
Candaasje | dinsdag 13 oktober 2020 @ 17:09 |
Aankomend weekend denk ik maar champignon- ragout maken (vegan) En misschien,...maar even kijken of ik daar zin in heb, gevulde 'eitjes'. Maar dus zonder ei. https://vegetus.nl/veganistische-gevulde-eieren/ Ik heb er alleen niet echt de perfecte vormpjes voor, ze zijn iets te rond om een ei na te bootsen. Maar goed, vooruit. De vorige keer had ik er ook wat teveel agar doorheen gegooid, dan worden ze bijna knapperig Ik ben wel in voor een revanche. | |
Kaatje1 | dinsdag 13 oktober 2020 @ 19:38 |
Diep in mijn geheugen gedoken, wilde wel iets maken wat ik nog nooit had gemaakt. Vroegah maakte mijn moeder wel eens “hete bliksem” (stamppot zoete en zure appeltjes). Dus mijn Wannée uit 1983 erbij gepakt en het is belachelijk simpel. En lekker! Wat ook natuurlijk niet mag ontbreken is Saroma (nieuwe naam is kloppuding) met slagroom. Ik zit nu goed vol en heb heerlijk gegeten. | |
Myraela | dinsdag 13 oktober 2020 @ 20:15 |
Brrrr, die pudding. | |
Blues | dinsdag 13 oktober 2020 @ 20:35 |
Geweldig Kaatje | |
Doedezemaar | dinsdag 13 oktober 2020 @ 20:38 |
Die pudding in die schaaltjes, ik ben meteen weer kind Hete bliksem heb ik ooit op mijn werk gegeten, beetje jammer dat mijn collega er een hele pot kaneelsuiker in gedaan had, het was nauwelijks eetbaar | |
golfer | dinsdag 13 oktober 2020 @ 20:53 |
Oh ja, die puddingen. Wij kregen vroeger ook 1x per week van die gelatinedrilpuddingen met allerlei neonkleuren uit een pakje: | |
Doedezemaar | dinsdag 13 oktober 2020 @ 20:55 |
Google eens op ‘seventies food’ dan krijg je veel onsmakelijke dingen te zien die Amerikanen met dat spul maken, jell-o-salad enzo, echt hoe krijgen ze het verzonnen? | |
Kaatje1 | dinsdag 13 oktober 2020 @ 21:19 |
Die jelly vond (vind) ik heerlijk. Maak het nog wel eens met ranja. Maar laatst ook met port gemaakt. En ik ken het recept om het met bubbelwijn te maken, dan een vruchtje erin, in een mooi glas als een soort spoom @Doedezemaar, nog suiker erin? ik had 2 zoete en 2 zure appels. Mocht ik het nog een keer maken gaat het 1 zoete en 3 zure worden, dit was meer dan zoet. | |
Hupje | dinsdag 13 oktober 2020 @ 22:04 |
Herkenning @Kaatje1 ! Ik zal mijn (nieuwere druk) Wannee kookboek ook eens pakken ter inspiratie. | |
soapie | woensdag 14 oktober 2020 @ 11:52 |
Die saroma vond ik vroeger heerlijk!!! | |
Isabeau | woensdag 14 oktober 2020 @ 14:20 |
Ik kook deze week hoogstwaarschijnlijk niet mee, maar ik vermaak me echt geweldig met het lezen van de oude kookboeken die ik heb Ik moest ook even opzoeken wat het ingrediënt Brunswijker theeworst was en zie daar: Ze noemen onderop ook het woord 'pick ups' en dat had ik net 10 minuten daarvoor voor het eerst van mijn leven gelezen in het kookboek. Pick ups zijn van die blokjes kaas met een augurkje, zilveruitje of stukje worst er op met een prikkertje. | |
Lonaa | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:10 |
Een goed gevulde huzarensalade, op het zondagse servies (trouwservies van mijn opa en oma uit de eerste helft van de jaren 50. Ze hebben er een aantal jaar op moeten wachten omdat er geen porselein beschikbaar was na de oorlog). Met ei in rookvlees, asperges in ham (gadverdamme. als kind vond ik dat fantastisch maar holy hell is niet te nassen joh ), augurk met boterhamworst, gevulde eitjes met een klein beetje milde kerriepoeder, haring op roggebrood en natuurlijk een klein beetje paprikapoeder over de decoratie. | |
Karzai | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:14 |
Ziet er wel lekker uit | |
Lonaa | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:17 |
Was ook | |
minilot | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:19 |
Kudos voor de augurkwaaier | |
AnneX | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:24 |
Wat mini zegt en voor het servies van oma. Zó passend bij elkaar. | |
Lonaa | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:29 |
Ik heb ook heerlijk kneuterig in de keuken gestaan vanmiddag | |
Kaatje1 | woensdag 14 oktober 2020 @ 19:57 |
Geweldig @Lonaa, terug naar vroegere verjaardagen Zou t allemaal eten,nu! | |
Sorella | woensdag 14 oktober 2020 @ 20:23 |
Ziet er lekker uit Lonaa, behalve het rookvlees met ei dat is dan weer jammer Ik heb boterkoek gebakken dat is volgens mij ook jaren 50-70 eten. Morgen ga ik toch voor de salisbury steak met of bakkersverdriet of custardpudding met rode saus toe. | |
Lonaa | woensdag 14 oktober 2020 @ 20:25 |
Ik wil ook nog griesmeelpudding maken | |
Isabeau | woensdag 14 oktober 2020 @ 20:29 |
Ja! Ik ben ook onder de indruk van het servies-detail Extra punten voor Lonaa! Oh, we deden niet aan punten. Dan niet. @Sorella ik had op de middelbare school een klasgenootje en zij had élke dag een punt door haar oma gebakken boterkoek mee naar school. Ik vond dat zo bizar | |
Lonaa | woensdag 14 oktober 2020 @ 20:38 |
Niemand wilde het servies dus hebben he? Van de kinderen. Ik wilde het wel graag hebben mits ik het ook mocht gebruiken, zeg maar. Ik wilde geen 'kijk-servies' dus het kan zijn dat er wat sneuvelt een keer. Graag zelfs, zei mijn oma, beter wordt het gewoon gebruikt. En anders had ze het naar de kringloop gedaan Dus ik heb alles, inclusief serveerschalen en botervloot en alles | |
Isabeau | woensdag 14 oktober 2020 @ 20:41 |
Wat fantastisch Ik heb een prachtige schaal van mijn oma, alleen wel erg groot. Je kan er zeg maar de kerstkalkoen op doen en dan heb je nog ruimte zat voor de doperwtjes en worteltjes er om heen | |
Lonaa | woensdag 14 oktober 2020 @ 20:42 |
Ik heb niet zo'n grote schaal (wat gek is want er waren 5 kinderen ), maar wel gaaf. | |
Lucky_Strike | woensdag 14 oktober 2020 @ 21:01 |
Ik vind het fascinerend (en leuk!) dat jullie je hier zo mee vermaken. Voor mij is het pure horror om te eten uit die decennia. Ik kan het zelfs ironisch niet aan. | |
Hupje | woensdag 14 oktober 2020 @ 21:40 |
@Lonaa Dat ziet er ouderwets lekker uit. En inderdaad tof om op dat servies te serveren. Volgens mij hoort lammetjespap ook bij deze periode? Anyway: Je maakt een papje van bloem en melk en voegt dat toe aan melk die aan de kook is gebracht. Poosje koken en roeren, dan suiker erdoor. Om het iets aantrekkelijker te maken voor mijn kleuter heb ik er een paar stukjes marshmallow op gedaan. | |
Kaatje1 | woensdag 14 oktober 2020 @ 21:46 |
Lammetjespap kregen wij als je ziek was | |
Sorella | woensdag 14 oktober 2020 @ 22:01 |
Ik zie alleen de onderste foto kaatje. bourbon chocolade smaak die was best lekker. O de foto,s zijn weggehaald Lammetjespap kan ik me ook nog herinneren en wat wij vroeger ook aten was hard gekookt ei doormidden snijden. tomatenketchup in een pan doen en wat bloem en boter erbij en dan opwarmen tot het een dikke saus was en daar de ei in leggen en dan op je brood | |
Barreltje | woensdag 14 oktober 2020 @ 22:02 |
ik ga eens kijken of ik dit weekend een milkshake kan maken.. zonder ijsmaker.. wel jaren 70 voor beginners, maar vooruit en ik dacht er nog een gehaktbrood ( meatloaf) bij te maken.. kan vast ook wel uit die periode.. en in het kader van Wannee bekeek ik het kookboek van mn oma.. maar dat is eerder voor de periode 1920-1945 vrees ik .. | |
Kaatje1 | woensdag 14 oktober 2020 @ 22:42 |
Gaaf! Dat nog zoveel mensen zo’n oud exemplaar hebben vind ik zo leuk! Mijn oma (later mijn moeder) had ook zo’n oud exemplaar, maar dat hebben we weggedaan. Ik werkte in een boekenwinkel en heb haar een nieuwere versie gegeven. Stomstomstom. De eerste druk is uit 1910 | |
Kaatje1 | woensdag 14 oktober 2020 @ 22:43 |
Ik zie mijn foto’s gewoon | |
mascara-klodder | donderdag 15 oktober 2020 @ 00:39 |
Ik ben geloof ik de enige die standaard altijd Saroma in huis heeft Tip: niet met de mixer klaarmaken maar in de blender doen. Krijg je een reuze luchtige maar toch stevige pudding van /Saroma-expert hier Op de eerste pagina had ik een foto gepost waar je ziet hoe luchtig de pudding is, moest daarna nog in de koelkast om op te stijven | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 07:20 |
Ik heb de druk hierna! De zesde. Niet van mijn oma, trouwens, maar van de kringloop. | |
Barreltje | donderdag 15 oktober 2020 @ 08:14 |
Oh! Wat is de datum van de 5e? Staat dat in het voorwoord? Ik kan het namelijk niet vinden in dit boek en zou het graag willen weten.. Ja ik vind het fantastisch zo'n boek. vooral omdat ie van mn oma was die vroegah in de kost ging en voor een " rijk gezin " werkte.. kwam ze vanuit Doetinchem naar de grote stad Den Haag.. Maar goed.. terug naar 1950-1970 | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 08:26 |
Nee, maar ik kon het gat verkleinen tot: 'Er volgde een nieuwe druk van opnieuw zesduizend exemplaren en in 1914 kwam er een derde druk. Daarmee ontstonden echter ook problemen tussen Wannée en haar uitgever. Wannée wilde van de gelegenheid gebruik maken om haar manuscript te herzien, nieuwe recepten toe te voegen en fouten te herstellen. Bovendien verlangde ze een faire betaling voor haar redactiewerk. De notoir zuinige Becht weigerde: ook zonder herziening verkocht het boek goed. De deels bewaard gebleven correspondentie (1910-1929) tussen Wannée en Becht en hun beider advocaten geeft een beeld van de strijd die volgde. Het lukte Wannée niet om haar contract open te breken, maar toch bleef zij tot haar dood in 1932 meewerken aan herdrukken van haar boek. Koste wat kost wilde zij voorkomen dat anderen de redactie ter hand namen.' Dus tussen 1914 en 1932, gezien ze zelf nog een bericht bij de zesde druk heeft geschreven. | |
borisz | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:08 |
Eindresultaat was best prima . Straks meer Was al begonnen met de ui, maar moest natuurlijk nog even een startfoto maken | |
borisz | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:29 |
We starten met de ui en iets later de knoflook. Lekker zacht laten worden. Daarna de prei erbij en weer enkele minuten later de SMAC Dit enkele minuten laten gaan. Vervolgens tomatenpuree erbij. Beetje ontzuren en daarna met pastawater er voor gezorgd dat het een saus werd. Ik had nog enkele kleine tomaatjes die op moesten. Ook al had je die toen nog niet echt volgens mij heb ze toch nog in de pan gegooid. Zout en peper er nog bij et voila Smaakte nog best prima . De typische smaak van SMAC is een stuk minder nadat het in de pan heeft gezeten. Kans is klein dat ik het herhaal . Maar mocht je toch eens op een camping zijn ofzo en je hebt alleen blikvoer mee, dan is het zeker de goede optie. | |
Clubsoda | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:31 |
Ik googlde nog even verder en zag dat de zesde druk de laatste druk is waaraan ze meegewerkt heeft, dus de vijfde zal aan meer richting het einde van de periode 14-32 zitten. Verder geniet ik van jullie creaties hier | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:37 |
Oh, dat stond hier niet in. Dat had ik inderdaad ook gelezen, ergens anders blijkbaar. Fijn dat je het er nog even zegt. | |
sigme | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:41 |
Oh, ik denk dat mijn Baedeker voor de huisvrouw een van mijn meest moderne kookboeken is. | |
Kaatje1 | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:54 |
Baedeker, ik wist natuurlijk van het bestaan, maar de meesten hebben het over de kookboeken. Alleen ik had het gevoel dat er meer waren. En ik weet nu waarom ik dat dacht. Begin jaren 80 werkte ik bij de Nederlandse Boekenclub, die ze blijkbaar uitgaf. 25 titels https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Baedeker_voor_de_vrouw Nu schiet me ook te binnen dat ik regelmatig daarin handigheidjes opzocht, breipatroon, haak dingen, maar ook recepten etc | |
sigme | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:02 |
En veel van mijn normale eten zou prima in de jaren '50 passen vrees ik. Vandaag maakte ik echte kippesoep. Op ervaring natuurlijk, maar voor dit topic ben ik maar even door mijn kookboeken gelopen om te kijken op welk recept het het meest lijkt. Dat blijkt eenvoudig, vrijwel alle recepten zijn voor een hele kip in de soep. Dat had ik niet, ik begon met een (gaar) karkas. Het kookboek met recept daarvoor: Even een indrukje van de inhoud: Haar recept: Wat ik deed: botjes roosteren in een oven met nog brandend vuur erin. Daarna de botjes in een pan, warm water, zout, 2 wortels, een ui, een kleine prei en een stengel selder (alle schoongeboend maar niet gesneden). Pan in de oven, oven was zo'n 100O en langzaam afkoelend. Na een uur of zes de boel door een grove zeef gedaan, bouillon opgevangen. Botjes/vlees wat uitgepluisd: witvleesjes voor de soep, kleddertjes voor de honden, botjes voor de vuilnis. Bouillon weer opgewarmd, met vermicelli, kipvlees, in plakken gesneden wortel. Je ziet het er niet aan af, maar het is echt ouderwets heerlijke oma-soep Voor de jaren-50 sfeer het koffiezetapparaat wat meegefotografeerd | |
Hupje | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:09 |
Mijn Wannee is de 27e druk, uit 2005 Mijn moeder heeft hem voor me gekocht omdat die van haar uit de jaren 70(?) zo goed beviel. Ik was gefascineerd door de naam van 'naakte kindertjes in het gras'. Dus dat aten we vandaag.
| |
Blues | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:21 |
Oh men ik ben weer terug bij de feestjes van mijn ouders in de sixties! Zelfs de dooie vingers! | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:23 |
Die dus echt heel heel vies blijken te zijn nu ik volwassen ben | |
Blues | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:23 |
En, vond die kleuter het lekker? Mijn moeder kreeg het elke keer voor elkaar om er een vel op te krijgen | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:23 |
Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers. | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:24 |
Vel | |
Blues | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:25 |
Ik ook | |
Kaatje1 | donderdag 15 oktober 2020 @ 20:42 |
Ik ken het als blote kindertjes in het groen. Er is altijd verteld dat dit eten voor nieuwjaarsdag was.Vrienden eten het nog altijd op 1 januari | |
Sorella | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:01 |
Boterkoek, afgelopen maandag gemaakt Salisbury steak en tot mijn verrassing was het lekker en echt voor herhaling vatbaar (het vlees) doperwt/wortel uit blik mwah en ik denk dat er ook wat vast kokende aardappelen in de zak met kruimige aardappelen geraakt zijn want de puree was elastisch en er zaten harde stukjes is smaak was wel weer goed met cremefraiche, boter, zout en peper (ik wou geen maggi kopen want dat bederft bij mij) Bakkersverdriet appelmoes in een ovenschaal, oud witbrood in melk geweekt er boven op, bestrooien met kaneel en suiker en dan volgende laag, eindigen met de suiker, daar boven op paneermeel en klontjes boter 180 tot 200 graden 20 tot 30 min. in de oven Op het bord | |
Kaatje1 | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:16 |
Ohh dat laatste. Mijn moeder noemde dat broodpudding, maakte ze van oud brood (dus liet ik wel eens de broodtrommel open staan | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:18 |
Kaatje | |
Kaatje1 | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:23 |
M’n moeder kan toch niet meer meelezen🤣 | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:27 |
Je bent op dreef. | |
Kaatje1 | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:37 |
Zal je zien dat mijn moeder vannacht als ik slaap komt spoken 👻 | |
Lonaa | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:38 |
Morgen ligt al je brood droog te wezen op het aanrecht. | |
Kaatje1 | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:44 |
Broodpudding | |
Blues | donderdag 15 oktober 2020 @ 21:45 |
Het ziet er ook echt ouderwetsig uit Broodpudding Kaatje | |
Goitske | donderdag 15 oktober 2020 @ 22:21 |
Oh super tip. Hier staat het ook.... Ik eet het niet maar man en kinderen wel Iets met jeugdtrauma... Later bedachten mijn ouders kan ipv melk ook met yoghurt aangemaakt worden maaaaaaar mijn ouders konden echt alles verknallen | |
Hupje | donderdag 15 oktober 2020 @ 22:41 |
Oja, die naam had ik er nog bij willen zetten, dat was een andere naam voor hetzelfde, als ik het goed zag. Sowieso, wat een namen voor een gerecht. Maar het smaakte prima. | |
Hupje | donderdag 15 oktober 2020 @ 22:43 |
Saroma aten wij thuis af en toe. Als ik bij mijn oma ging logeren kreeg ik pudding met vel. Brrr. | |
Lucky_Strike | donderdag 15 oktober 2020 @ 22:44 |
In de jaren 80 was er ook een bosbessen variant voor yoghurt. Die was wél lekker. Uiteraard al snel uit de handel genomen. | |
Yinny | zaterdag 17 oktober 2020 @ 08:49 |
Ouderwetse boerenkoolstamppot met jus en worst Wat een leuke gerechten komen er weer voorbij! Ik heb volgens mij nooit Saroma op, mijn moeder maakte wel eens die pakjes met pudding. Mijn pleegmoeder was geboren in 1924, dus ik ben opgegroeid met groentes die minimaal een half uur moesten koken, alle vlees idem, zoetzure sladressing,aangemaakte bietjes, andijvie e.d.(bah), maar ook suddervlees op petroleumstel. Haar groentesoep was zelfgemaakt, maar wel dan nog een zakje erin van Honig ofzo Mama♥️ | |
Kaatje1 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 12:22 |
Herkenbaar Mijn moeder kwam uit 32, vader uit 28. Ik weet nog dat ik een keer een quiche maakte, hartstikke lekker, commentaar “je bent vergeten de mais en broccoli te koken da’s nog rauw” | |
Sorella | zaterdag 17 oktober 2020 @ 13:14 |
mijn ouders gingen gelukkig een beetje mee met de eetmode Ze waren ook altijd graag proefpersoon bij mij thuis maar ook bij hun was het gaar gekookte groente toen ik nog een jonge Sorella was o en bloedworst met een gebakken appel ring erop werd regelmatig voorgeschoteld | |
Isabeau | zaterdag 17 oktober 2020 @ 13:18 |
De allereerste keer dat ik broccoli kreeg was van een oude buurvrouw. Het was zeg maar spinazie a la crème qua consistentie | |
Kaatje1 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:35 |
| |
Sorella | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:36 |
Drie in de pan met rozijnen (volgens oud hollands recept met gist inplaats vanzelfrijzend bakmeel)en groentesoep met oma,s gehaktballetjes (normaal pluk ik het van de bal en gooi het erin maar nu echt balletjes gedraaid) Dit was echt een hele tijd geleden, custardpudding met rode bessensaus (ga ik toch weer vaker doen) | |
soapie | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:40 |
Heee, die vis hadden wij thuis ook!! | |
Sorella | zaterdag 17 oktober 2020 @ 19:06 |
Mocht ik van een cliënt lenen, was nog van haar oma geweest zei ze:) (cliënt is 80) | |
soapie | zaterdag 17 oktober 2020 @ 19:12 |
| |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 18:36 |
De laatste dagen heb ik het een en ander klaargemaakt Appelmoes met kaneel en citroen. En rozijnen want... rozijnen Smaakte prima bij mijn AVGtje van rookworst, spruiten en aardappels (geen foto van gemaakt) Garnalencocktail (visboer had geen Hollandse garnalen maar met de grotere versie gaat het ook prima) Onverwachte gast aan tafel (aanrecht) Ultiem jaren 70: gevulde eitjes! En uiteraard pudding. Supermarkt had geen Saroma meer, dus toen werd het kookpudding. Rum rozijnen. Met extra rozijnen want rozijnen En uiteraard met vel @Molo @DancingPhoebe | |
Kaatje1 | zondag 18 oktober 2020 @ 18:38 |
Die appelmoes en die eieren | |
Molo | zondag 18 oktober 2020 @ 18:42 |
En zelfs bijpassend servies man Heb je nou serieus al die eieren zelf gegeten? | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 18:51 |
Geen half werk Bordje onder de eieren is erfstuk van oma En nee, ben nog bezig met de eieren, die blijven wel een paar dagen goed. | |
Molo | zondag 18 oktober 2020 @ 18:55 |
Leuk! Ik heb wat oud spul van overleden familie en vind dat zo awesome tegenwoordig. Meeste mensen gruwelen ervan maar goed herinneringen en past prima bij de mix die ik heb staan Hopjesvla met slagroom móet altijd in hetzelfde bakje bijvoorbeeld | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 18:58 |
Herinneringen | |
borisz | zondag 18 oktober 2020 @ 19:03 |
Ja! 3 in de pan. Toetje van vroeger . Moeders maakte het meestal als pa avonddienst had en er niet was . | |
Sorella | zondag 18 oktober 2020 @ 19:04 |
Wat een schattig kitten Gevulde eieren doe ik nu nog af en toe bij de spinazie. Kookpudding rum rozijnen vond ik vroeger lekker, ik ga er toch weer eens naar opzoek Kennen jullie tutti frutti nog ? | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 19:09 |
Kitten zoekt nog baas Tutti frutti zit toch onder meer in chipolata pudding? Ook al zo lekker. Er zijn trouwens weinig puddingen waarmee je me niet blij maakt. | |
Sorella | zondag 18 oktober 2020 @ 19:13 |
Ik heb er al 2 rondlopen en mag er geen derde bij Tutti frutti is gedroogd fruit zoals perzik, abrikoos, appel etc. en dat gooide je in een klein beetje water en kookte je tot het gaar was en dan maakte je het geheel aan met maizena zodat het dikker werd. Ging meestal over de vla of yoghurt of zo opeten. | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 19:18 |
Op die manier ken ik het niet Thuis aten we soms geweld fruit. Abrikozen etc in koud water gooien en de dag erna opeten als toetje of ontbijt. | |
golfer | zondag 18 oktober 2020 @ 20:06 |
Een visboer die geen Hollandse garnalen heeft. | |
Doedezemaar | zondag 18 oktober 2020 @ 20:13 |
Mijn oma maakte altijd drumsticks met tutti frutti | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 20:31 |
Nuance: het is een restaurant waar ze ook losse vis verkopen (nu alleen afhaal natuurlijk). Ik voelde niet echt de noodzaak om nóg een zaak binnen te gaan. Of me op zaterdag op de weekmarkt te begeven. Het is afzien | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 20:31 |
Huh? Hoe dan!? | |
Doedezemaar | zondag 18 oktober 2020 @ 20:34 |
Gewoon sudderen met dat gedroogde fruit en wat vocht | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 20:39 |
Ah, op die manier. Ik dacht een coating van tutti frutti (rillll) | |
Doedezemaar | zondag 18 oktober 2020 @ 20:52 |
Huh, hoe zie je dat voor je? Heb je wel het juiste beeld bij tutti frutti? https://overetengesproken.nl/tutti-frutti/ | |
Cat-astrophe | zondag 18 oktober 2020 @ 20:58 |
Dat was mijn probleem, ik zag het NIET voor me | |
Sarabi | dinsdag 27 oktober 2020 @ 23:10 |
Heeft iemand misschien nog een leuk jaren 80 recept? Dat is het thema voor great british bake off volgende week maar kan zo snel niets verzinnen | |
Kaatje1 | dinsdag 27 oktober 2020 @ 23:47 |
Heeft de serie “just in time for” geen website? Anders geef morgen nog een gil dan kijk ik in mijn wannee uit 1984 | |
Sarabi | dinsdag 27 oktober 2020 @ 23:54 |
Ah dat ken ik niet. Zal morgen eens kijken | |
minilot | woensdag 28 oktober 2020 @ 06:05 |
Back in Time for Dinner heet het om precies te zijn. En het is geniaal | |
Molo | woensdag 28 oktober 2020 @ 06:07 |
Deze zin is echt te ingewikkeld voor mij op de vroege morgen vrees ik | |
minilot | woensdag 28 oktober 2020 @ 06:11 |
Oeps Verbeterd. | |
Molo | woensdag 28 oktober 2020 @ 06:18 |
Ja! Nu snap ik je, ik had echt geen idee wat de zin moest betekenen. Dank | |
Isabeau | woensdag 28 oktober 2020 @ 08:30 |
Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Zelden zoveel genoten van iets op tv | |
Kaatje1 | woensdag 28 oktober 2020 @ 09:18 |
Hoop ook dat de BBC deze ook op de herhaal lijst gaat zetten. Ze zijn nu de sewing bee aan het herhalen, dan mag dit daarna ook wel | |
Doedezemaar | woensdag 28 oktober 2020 @ 10:52 |
Er staan series op youtube. En zo af en toe gooit de BBC ze opeens in de herhaling De laatste serie die ik gezien heb was Back in time for the corner shop. Oh en ik zag net dat er ook een Back in Time for dinner uit Australië bestaat, eens zoeken of die ook ergens te bekijken valt | |
Kaatje1 | woensdag 28 oktober 2020 @ 11:26 |
Ik kom ze vaak toevallig tegen (en vergeet dan weer de volgende aflevering te kijken) |