Gaaf! Dat nog zoveel mensen zo’n oud exemplaar hebben vind ik zo leuk! Mijn oma (later mijn moeder) had ook zo’n oud exemplaar, maar dat hebben we weggedaan. Ik werkte in een boekenwinkel en heb haar een nieuwere versie gegeven. Stomstomstom. De eerste druk is uit 1910quote:Op woensdag 14 oktober 2020 22:02 schreef Barreltje het volgende:
ik ga eens kijken of ik dit weekend een milkshake kan maken.. zonder ijsmaker..
wel jaren 70 voor beginners, maar vooruit
en ik dacht er nog een gehaktbrood ( meatloaf) bij te maken.. kan vast ook wel uit die periode..
en in het kader van Wannee bekeek ik het kookboek van mn oma.. maar dat is eerder voor de periode 1920-1945 vrees ik ..
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik zie mijn foto’s gewoonquote:Op woensdag 14 oktober 2020 22:01 schreef Sorella het volgende:
Ik zie alleen de onderste foto kaatje.
bourbon chocolade smaak die was best lekker.
O de foto,s zijn weggehaald
Lammetjespap kan ik me ook nog herinneren en wat wij vroeger ook aten was hard gekookt ei doormidden snijden. tomatenketchup in een pan doen en wat bloem en boter erbij en dan opwarmen tot het een dikke saus was en daar de ei in leggen en dan op je brood
Ik heb de druk hierna! De zesde.quote:Op woensdag 14 oktober 2020 22:02 schreef Barreltje het volgende:
ik ga eens kijken of ik dit weekend een milkshake kan maken.. zonder ijsmaker..
wel jaren 70 voor beginners, maar vooruit
en ik dacht er nog een gehaktbrood ( meatloaf) bij te maken.. kan vast ook wel uit die periode..
en in het kader van Wannee bekeek ik het kookboek van mn oma.. maar dat is eerder voor de periode 1920-1945 vrees ik ..
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Oh! Wat is de datum van de 5e? Staat dat in het voorwoord? Ik kan het namelijk niet vinden in dit boek en zou het graag willen weten..quote:Op donderdag 15 oktober 2020 07:20 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik heb de druk hierna! De zesde.
Niet van mijn oma, trouwens, maar van de kringloop.
Nee, maar ik kon het gat verkleinen tot:quote:Op donderdag 15 oktober 2020 08:14 schreef Barreltje het volgende:
[..]
Oh! Wat is de datum van de 5e? Staat dat in het voorwoord? Ik kan het namelijk niet vinden in dit boek en zou het graag willen weten..
Ja ik vind het fantastisch zo'n boek. vooral omdat ie van mn oma was die vroegah in de kost ging en voor een " rijk gezin " werkte.. kwam ze vanuit Doetinchem naar de grote stad Den Haag..
Maar goed.. terug naar 1950-1970
Ik googlde nog even verder en zag dat de zesde druk de laatste druk is waaraan ze meegewerkt heeft, dus de vijfde zal aan meer richting het einde van de periode 14-32 zitten.quote:Op donderdag 15 oktober 2020 08:26 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Nee, maar ik kon het gat verkleinen tot:
'Er volgde een nieuwe druk van opnieuw zesduizend exemplaren en in 1914 kwam er een derde druk. Daarmee ontstonden echter ook problemen tussen Wannée en haar uitgever. Wannée wilde van de gelegenheid gebruik maken om haar manuscript te herzien, nieuwe recepten toe te voegen en fouten te herstellen. Bovendien verlangde ze een faire betaling voor haar redactiewerk. De notoir zuinige Becht weigerde: ook zonder herziening verkocht het boek goed. De deels bewaard gebleven correspondentie (1910-1929) tussen Wannée en Becht en hun beider advocaten geeft een beeld van de strijd die volgde. Het lukte Wannée niet om haar contract open te breken, maar toch bleef zij tot haar dood in 1932 meewerken aan herdrukken van haar boek. Koste wat kost wilde zij voorkomen dat anderen de redactie ter hand namen.'
Dus tussen 1914 en 1932, gezien ze zelf nog een bericht bij de zesde druk heeft geschreven.
Oh, dat stond hier niet in. Dat had ik inderdaad ook gelezen, ergens anders blijkbaar. Fijn dat je het er nog even zegt.quote:Op donderdag 15 oktober 2020 19:31 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Ik googlde nog even verder en zag dat de zesde druk de laatste druk is waaraan ze meegewerkt heeft, dus de vijfde zal aan meer richting het einde van de periode 14-32 zitten.
Verder geniet ik van jullie creaties hier
Oh, ik denk dat mijn Baedeker voor de huisvrouw een van mijn meest moderne kookboeken is.quote:Op woensdag 14 oktober 2020 22:42 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Gaaf! Dat nog zoveel mensen zo’n oud exemplaar hebben vind ik zo leuk! Mijn oma (later mijn moeder) had ook zo’n oud exemplaar, maar dat hebben we weggedaan. Ik werkte in een boekenwinkel en heb haar een nieuwere versie gegeven. Stomstomstom. De eerste druk is uit 1910
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Oh men ik ben weer terug bij de feestjes van mijn ouders in de sixties!quote:Op woensdag 14 oktober 2020 19:10 schreef Lonaa het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Een goed gevulde huzarensalade, op het zondagse servies (trouwservies van mijn opa en oma uit de eerste helft van de jaren 50. Ze hebben er een aantal jaar op moeten wachten omdat er geen porselein beschikbaar was na de oorlog).
Met ei in rookvlees, asperges in ham (gadverdamme. als kind vond ik dat fantastisch maar holy hell is niet te nassen joh ), augurk met boterhamworst, gevulde eitjes met een klein beetje milde kerriepoeder, haring op roggebrood en natuurlijk een klein beetje paprikapoeder over de decoratie.
Die dus echt heel heel vies blijken te zijn nu ik volwassen benquote:Op donderdag 15 oktober 2020 20:21 schreef Blues het volgende:
[..]
Oh men ik ben weer terug bij de feestjes van mijn ouders in de sixties!
Zelfs de dooie vingers!
En, vond die kleuter het lekker?quote:Op woensdag 14 oktober 2020 21:40 schreef Hupje het volgende:
@:Lonaa Dat ziet er ouderwets lekker uit. En inderdaad tof om op dat servies te serveren.
Volgens mij hoort lammetjespap ook bij deze periode? Anyway:
Je maakt een papje van bloem en melk en voegt dat toe aan melk die aan de kook is gebracht. Poosje koken en roeren, dan suiker erdoor. Om het iets aantrekkelijker te maken voor mijn kleuter heb ik er een paar stukjes marshmallow op gedaan.
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 15 oktober 2020 20:09 schreef Hupje het volgende:
Mijn Wannee is de 27e druk, uit 2005 Mijn moeder heeft hem voor me gekocht omdat die van haar uit de jaren 70(?) zo goed beviel.
Ik was gefascineerd door de naam van 'naakte kindertjes in het gras'. Dus dat aten we vandaag.Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.[ afbeelding ]Sterkheidsbaas van alles.
Velquote:Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Blues het volgende:
[..]
En, vond die kleuter het lekker?
Mijn moeder kreeg het elke keer voor elkaar om er een vel op te krijgen
Ik ookquote:Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers.
Ik ken het als blote kindertjes in het groen. Er is altijd verteld dat dit eten voor nieuwjaarsdag was.Vrienden eten het nog altijd op 1 januariquote:Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers.
Ohh dat laatste. Mijn moeder noemde dat broodpudding, maakte ze van oud brood (dus liet ik wel eens de broodtrommel open staanquote:Op donderdag 15 oktober 2020 21:01 schreef Sorella het volgende:
Boterkoek, afgelopen maandag gemaakt
[ afbeelding ]
Salisbury steak en tot mijn verrassing was het lekker en echt voor herhaling vatbaar (het vlees) doperwt/wortel uit blik mwah en ik denk dat er ook wat vast kokende aardappelen in de zak met kruimige aardappelen geraakt zijn want de puree was elastisch en er zaten harde stukjes is smaak was wel weer goed met cremefraiche, boter, zout en peper (ik wou geen maggi kopen want dat bederft bij mij)
[ afbeelding ]
Bakkersverdriet appelmoes in een ovenschaal, oud witbrood in melk geweekt er boven op, bestrooien met kaneel en suiker en dan volgende laag, eindigen met de suiker, daar boven op paneermeel en klontjes boter 180 tot 200 graden 20 tot 30 min. in de oven
[ afbeelding ]
Op het bord
[ afbeelding ]
M’n moeder kan toch niet meer meelezen🤣quote:
Zal je zien dat mijn moeder vannacht als ik slaap komt spoken 👻quote:
Morgen ligt al je brood droog te wezen op het aanrecht.quote:Op donderdag 15 oktober 2020 21:37 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Zal je zien dat mijn moeder vannacht als ik slaap komt spoken 👻
Broodpuddingquote:Op donderdag 15 oktober 2020 21:38 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Morgen ligt al je brood droog te wezen op het aanrecht.
Het ziet er ook echt ouderwetsig uitquote:Op donderdag 15 oktober 2020 21:01 schreef Sorella het volgende:
Boterkoek, afgelopen maandag gemaakt
[ afbeelding ]
Salisbury steak en tot mijn verrassing was het lekker en echt voor herhaling vatbaar (het vlees) doperwt/wortel uit blik mwah en ik denk dat er ook wat vast kokende aardappelen in de zak met kruimige aardappelen geraakt zijn want de puree was elastisch en er zaten harde stukjes is smaak was wel weer goed met cremefraiche, boter, zout en peper (ik wou geen maggi kopen want dat bederft bij mij)
[ afbeelding ]
Bakkersverdriet appelmoes in een ovenschaal, oud witbrood in melk geweekt er boven op, bestrooien met kaneel en suiker en dan volgende laag, eindigen met de suiker, daar boven op paneermeel en klontjes boter 180 tot 200 graden 20 tot 30 min. in de oven
[ afbeelding ]
Op het bord
[ afbeelding ]
Oh super tip. Hier staat het ook.... Ik eet het niet maar man en kinderen welquote:Op donderdag 15 oktober 2020 00:39 schreef mascara-klodder het volgende:
Ik ben geloof ik de enige die standaard altijd Saroma in huis heeft
Tip: niet met de mixer klaarmaken maar in de blender doen. Krijg je een reuze luchtige maar toch stevige pudding van
/Saroma-expert hier
Op de eerste pagina had ik een foto gepost waar je ziet hoe luchtig de pudding is, moest daarna nog in de koelkast om op te stijven
Oja, die naam had ik er nog bij willen zetten, dat was een andere naam voor hetzelfde, als ik het goed zag. Sowieso, wat een namen voor een gerecht. Maar het smaakte prima.quote:Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers.
In de jaren 80 was er ook een bosbessen variant voor yoghurt. Die was wél lekker. Uiteraard al snel uit de handel genomen.quote:Op donderdag 15 oktober 2020 22:21 schreef Goitske het volgende:
[..]
Oh super tip. Hier staat het ook.... Ik eet het niet maar man en kinderen wel
Iets met jeugdtrauma... Later bedachten mijn ouders kan ipv melk ook met yoghurt aangemaakt worden maaaaaaar mijn ouders konden echt alles verknallen
Herkenbaarquote:Op zaterdag 17 oktober 2020 08:49 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Ouderwetse boerenkoolstamppot met jus en worst
Wat een leuke gerechten komen er weer voorbij!
Ik heb volgens mij nooit Saroma op, mijn moeder maakte wel eens die pakjes met pudding.
Mijn pleegmoeder was geboren in 1924, dus ik ben opgegroeid met groentes die minimaal een half uur moesten koken, alle vlees idem, zoetzure sladressing,aangemaakte bietjes, andijvie e.d.(bah), maar ook suddervlees op petroleumstel.
Haar groentesoep was zelfgemaakt, maar wel dan nog een zakje erin van Honig ofzo
Mama♥️
quote:Op zaterdag 17 oktober 2020 13:18 schreef Isabeau het volgende:
De allereerste keer dat ik broccoli kreeg was van een oude buurvrouw. Het was zeg maar spinazie a la crème qua consistentie
Heee, die vis hadden wij thuis ook!!quote:Op zaterdag 17 oktober 2020 18:36 schreef Sorella het volgende:
Drie in de pan met rozijnen (volgens oud hollands recept met gist inplaats vanzelfrijzend bakmeel)en groentesoep met oma,s gehaktballetjes (normaal pluk ik het van de bal en gooi het erin maar nu echt balletjes gedraaid)
[ afbeelding ]
Dit was echt een hele tijd geleden, custardpudding met rode bessensaus (ga ik toch weer vaker doen)
[ afbeelding ]
quote:Op zaterdag 17 oktober 2020 19:06 schreef Sorella het volgende:
Mocht ik van een cliënt lenen, was nog van haar oma geweest zei ze:) (cliënt is 80)
En zelfs bijpassend servies manquote:Op zondag 18 oktober 2020 18:36 schreef Cat-astrophe het volgende:
De laatste dagen heb ik het een en ander klaargemaakt
[ afbeelding ]
Appelmoes met kaneel en citroen. En rozijnen want... rozijnen
Smaakte prima bij mijn AVGtje van rookworst, spruiten en aardappels (geen foto van gemaakt)
Garnalencocktail (visboer had geen Hollandse garnalen maar met de grotere versie gaat het ook prima)
[ afbeelding ]
Onverwachte gast aan tafel (aanrecht)
[ afbeelding ]
Ultiem jaren 70: gevulde eitjes!
[ afbeelding ]
En uiteraard pudding. Supermarkt had geen Saroma meer, dus toen werd het kookpudding. Rum rozijnen. Met extra rozijnen want rozijnen En uiteraard met vel @:Molo @:DancingPhoebe
[ afbeelding ]
Geen half werk Bordje onder de eieren is erfstuk van omaquote:Op zondag 18 oktober 2020 18:42 schreef Molo het volgende:
[..]
En zelfs bijpassend servies man
Heb je nou serieus al die eieren zelf gegeten?
Leuk!quote:Op zondag 18 oktober 2020 18:51 schreef Cat-astrophe het volgende:
[..]
Geen half werk Bordje onder de eieren is erfstuk van oma
En nee, ben nog bezig met de eieren, die blijven wel een paar dagen goed.
Herinneringenquote:Op zondag 18 oktober 2020 18:55 schreef Molo het volgende:
[..]
Leuk!
Ik heb wat oud spul van overleden familie en vind dat zo awesome tegenwoordig.
Meeste mensen gruwelen ervan maar goed herinneringen en past prima bij de mix die ik heb staan
Hopjesvla met slagroom móet altijd in hetzelfde bakje bijvoorbeeld
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |