abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 14 oktober 2020 @ 22:02:14 #101
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_195644280
ik ga eens kijken of ik dit weekend een milkshake kan maken.. zonder ijsmaker..
wel jaren 70 voor beginners, maar vooruit :+
en ik dacht er nog een gehaktbrood ( meatloaf) bij te maken.. kan vast ook wel uit die periode..

en in het kader van Wannee bekeek ik het kookboek van mn oma.. maar dat is eerder voor de periode 1920-1945 vrees ik ..


Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_195645701
quote:
7s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 22:02 schreef Barreltje het volgende:
ik ga eens kijken of ik dit weekend een milkshake kan maken.. zonder ijsmaker..
wel jaren 70 voor beginners, maar vooruit :+
en ik dacht er nog een gehaktbrood ( meatloaf) bij te maken.. kan vast ook wel uit die periode..

en in het kader van Wannee bekeek ik het kookboek van mn oma.. maar dat is eerder voor de periode 1920-1945 vrees ik ..

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Gaaf! Dat nog zoveel mensen zo’n oud exemplaar hebben vind ik zo leuk! Mijn oma (later mijn moeder) had ook zo’n oud exemplaar, maar dat hebben we weggedaan. Ik werkte in een boekenwinkel en heb haar een nieuwere versie gegeven. Stomstomstom. De eerste druk is uit 1910
We have far more in common than that which devides us..
pi_195645724
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 22:01 schreef Sorella het volgende:
Ik zie alleen de onderste foto kaatje.

bourbon chocolade smaak die was best lekker.

O de foto,s zijn weggehaald

Lammetjespap kan ik me ook nog herinneren en wat wij vroeger ook aten was hard gekookt ei doormidden snijden. tomatenketchup in een pan doen en wat bloem en boter erbij en dan opwarmen tot het een dikke saus was en daar de ei in leggen en dan op je brood :)
Ik zie mijn foto’s gewoon
We have far more in common than that which devides us..
pi_195647534
Ik ben geloof ik de enige die standaard altijd Saroma in huis heeft :D :9
Tip: niet met de mixer klaarmaken maar in de blender doen. Krijg je een reuze luchtige maar toch stevige pudding van O+

/Saroma-expert hier :7

Op de eerste pagina had ik een foto gepost waar je ziet hoe luchtig de pudding is, moest daarna nog in de koelkast om op te stijven

[ Bericht 22% gewijzigd door #ANONIEM op 15-10-2020 00:41:43 ]
pi_195649070
quote:
7s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 22:02 schreef Barreltje het volgende:
ik ga eens kijken of ik dit weekend een milkshake kan maken.. zonder ijsmaker..
wel jaren 70 voor beginners, maar vooruit :+
en ik dacht er nog een gehaktbrood ( meatloaf) bij te maken.. kan vast ook wel uit die periode..

en in het kader van Wannee bekeek ik het kookboek van mn oma.. maar dat is eerder voor de periode 1920-1945 vrees ik ..

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik heb de druk hierna! De zesde. :D

Niet van mijn oma, trouwens, maar van de kringloop.
Sterkheidsbaas van alles.
  donderdag 15 oktober 2020 @ 08:14:40 #106
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_195649445
quote:
2s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 07:20 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik heb de druk hierna! De zesde. :D

Niet van mijn oma, trouwens, maar van de kringloop.
Oh! Wat is de datum van de 5e? Staat dat in het voorwoord? Ik kan het namelijk niet vinden in dit boek en zou het graag willen weten..

Ja ik vind het fantastisch zo'n boek. O+ vooral omdat ie van mn oma was die vroegah in de kost ging en voor een " rijk gezin " werkte.. kwam ze vanuit Doetinchem naar de grote stad Den Haag.. O+

Maar goed.. terug naar 1950-1970 *O*
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_195649557
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 08:14 schreef Barreltje het volgende:

[..]

Oh! Wat is de datum van de 5e? Staat dat in het voorwoord? Ik kan het namelijk niet vinden in dit boek en zou het graag willen weten..

Ja ik vind het fantastisch zo'n boek. O+ vooral omdat ie van mn oma was die vroegah in de kost ging en voor een " rijk gezin " werkte.. kwam ze vanuit Doetinchem naar de grote stad Den Haag.. O+

Maar goed.. terug naar 1950-1970 *O*
Nee, maar ik kon het gat verkleinen tot:
'Er volgde een nieuwe druk van opnieuw zesduizend exemplaren en in 1914 kwam er een derde druk. Daarmee ontstonden echter ook problemen tussen Wannée en haar uitgever. Wannée wilde van de gelegenheid gebruik maken om haar manuscript te herzien, nieuwe recepten toe te voegen en fouten te herstellen. Bovendien verlangde ze een faire betaling voor haar redactiewerk. De notoir zuinige Becht weigerde: ook zonder herziening verkocht het boek goed. De deels bewaard gebleven correspondentie (1910-1929) tussen Wannée en Becht en hun beider advocaten geeft een beeld van de strijd die volgde. Het lukte Wannée niet om haar contract open te breken, maar toch bleef zij tot haar dood in 1932 meewerken aan herdrukken van haar boek. Koste wat kost wilde zij voorkomen dat anderen de redactie ter hand namen.'

Dus tussen 1914 en 1932, gezien ze zelf nog een bericht bij de zesde druk heeft geschreven. :)
Sterkheidsbaas van alles.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 15 oktober 2020 @ 19:08:30 #108
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_195660499

Eindresultaat was best prima :Y. Straks meer :P
Was al begonnen met de ui, maar moest natuurlijk nog even een startfoto maken :P
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport donderdag 15 oktober 2020 @ 19:29:25 #109
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_195660895

We starten met de ui en iets later de knoflook. Lekker zacht laten worden.
Daarna de prei erbij en weer enkele minuten later de SMAC


Dit enkele minuten laten gaan. Vervolgens tomatenpuree erbij. Beetje ontzuren en daarna met pastawater er voor gezorgd dat het een saus werd. Ik had nog enkele kleine tomaatjes die op moesten. Ook al had je die toen nog niet echt volgens mij heb ze toch nog in de pan gegooid. Zout en peper er nog bij et voila


:)

Smaakte nog best prima :Y) . De typische smaak van SMAC is een stuk minder nadat het in de pan heeft gezeten. Kans is klein dat ik het herhaal :P. Maar mocht je toch eens op een camping zijn ofzo en je hebt alleen blikvoer mee, dan is het zeker de goede optie.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_195660944
quote:
2s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 08:26 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Nee, maar ik kon het gat verkleinen tot:
'Er volgde een nieuwe druk van opnieuw zesduizend exemplaren en in 1914 kwam er een derde druk. Daarmee ontstonden echter ook problemen tussen Wannée en haar uitgever. Wannée wilde van de gelegenheid gebruik maken om haar manuscript te herzien, nieuwe recepten toe te voegen en fouten te herstellen. Bovendien verlangde ze een faire betaling voor haar redactiewerk. De notoir zuinige Becht weigerde: ook zonder herziening verkocht het boek goed. De deels bewaard gebleven correspondentie (1910-1929) tussen Wannée en Becht en hun beider advocaten geeft een beeld van de strijd die volgde. Het lukte Wannée niet om haar contract open te breken, maar toch bleef zij tot haar dood in 1932 meewerken aan herdrukken van haar boek. Koste wat kost wilde zij voorkomen dat anderen de redactie ter hand namen.'

Dus tussen 1914 en 1932, gezien ze zelf nog een bericht bij de zesde druk heeft geschreven. :)
Ik googlde nog even verder en zag dat de zesde druk de laatste druk is waaraan ze meegewerkt heeft, dus de vijfde zal aan meer richting het einde van de periode 14-32 zitten.

Verder geniet ik van jullie creaties hier O+
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_195661088
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 19:31 schreef Clubsoda het volgende:

[..]

Ik googlde nog even verder en zag dat de zesde druk de laatste druk is waaraan ze meegewerkt heeft, dus de vijfde zal aan meer richting het einde van de periode 14-32 zitten.

Verder geniet ik van jullie creaties hier O+
Oh, dat stond hier niet in. :') Dat had ik inderdaad ook gelezen, ergens anders blijkbaar. Fijn dat je het er nog even zegt.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195661173
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 22:42 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Gaaf! Dat nog zoveel mensen zo’n oud exemplaar hebben vind ik zo leuk! Mijn oma (later mijn moeder) had ook zo’n oud exemplaar, maar dat hebben we weggedaan. Ik werkte in een boekenwinkel en heb haar een nieuwere versie gegeven. Stomstomstom. De eerste druk is uit 1910
Oh, ik denk dat mijn Baedeker voor de huisvrouw een van mijn meest moderne kookboeken is.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_195661476
Baedeker, ik wist natuurlijk van het bestaan, maar de meesten hebben het over de kookboeken. Alleen ik had het gevoel dat er meer waren. En ik weet nu waarom ik dat dacht. Begin jaren 80 werkte ik bij de Nederlandse Boekenclub, die ze blijkbaar uitgaf. 25 titels https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Baedeker_voor_de_vrouw

Nu schiet me ook te binnen dat ik regelmatig daarin handigheidjes opzocht, breipatroon, haak dingen, maar ook recepten etc
We have far more in common than that which devides us..
pi_195661699
En veel van mijn normale eten zou prima in de jaren '50 passen vrees ik.

Vandaag maakte ik echte kippesoep. Op ervaring natuurlijk, maar voor dit topic ben ik maar even door mijn kookboeken gelopen om te kijken op welk recept het het meest lijkt. Dat blijkt eenvoudig, vrijwel alle recepten zijn voor een hele kip in de soep. Dat had ik niet, ik begon met een (gaar) karkas.

Het kookboek met recept daarvoor:


Even een indrukje van de inhoud:


Haar recept:


Wat ik deed: botjes roosteren in een oven met nog brandend vuur erin. Daarna de botjes in een pan, warm water, zout, 2 wortels, een ui, een kleine prei en een stengel selder (alle schoongeboend maar niet gesneden).
Pan in de oven, oven was zo'n 100O en langzaam afkoelend.
Na een uur of zes de boel door een grove zeef gedaan, bouillon opgevangen. Botjes/vlees wat uitgepluisd: witvleesjes voor de soep, kleddertjes voor de honden, botjes voor de vuilnis.

Bouillon weer opgewarmd, met vermicelli, kipvlees, in plakken gesneden wortel.

Je ziet het er niet aan af, maar het is echt ouderwets heerlijke oma-soep :9
Voor de jaren-50 sfeer het koffiezetapparaat wat meegefotografeerd ;)
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_195661868
Mijn Wannee is de 27e druk, uit 2005 :P Mijn moeder heeft hem voor me gekocht omdat die van haar uit de jaren 70(?) zo goed beviel.

Ik was gefascineerd door de naam van 'naakte kindertjes in het gras'. Dus dat aten we vandaag.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_195662226
quote:
10s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 19:10 schreef Lonaa het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Een goed gevulde huzarensalade, op het zondagse servies (trouwservies van mijn opa en oma uit de eerste helft van de jaren 50. Ze hebben er een aantal jaar op moeten wachten omdat er geen porselein beschikbaar was na de oorlog).
Met ei in rookvlees, asperges in ham (gadverdamme. :r als kind vond ik dat fantastisch maar holy hell is niet te nassen joh :r ), augurk met boterhamworst, gevulde eitjes met een klein beetje milde kerriepoeder, haring op roggebrood en natuurlijk een klein beetje paprikapoeder over de decoratie.
Oh men ik ben weer terug bij de feestjes van mijn ouders in de sixties!
Zelfs de dooie vingers! O+
pi_195662252
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 20:21 schreef Blues het volgende:

[..]

Oh men ik ben weer terug bij de feestjes van mijn ouders in de sixties!
Zelfs de dooie vingers! O+
Die dus echt heel heel vies blijken te zijn nu ik volwassen ben :r
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195662264
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 21:40 schreef Hupje het volgende:
@:Lonaa Dat ziet er ouderwets lekker uit. En inderdaad tof om op dat servies te serveren.

Volgens mij hoort lammetjespap ook bij deze periode? Anyway:
Je maakt een papje van bloem en melk en voegt dat toe aan melk die aan de kook is gebracht. Poosje koken en roeren, dan suiker erdoor. Om het iets aantrekkelijker te maken voor mijn kleuter heb ik er een paar stukjes marshmallow op gedaan.
[ afbeelding ]
En, vond die kleuter het lekker? :D
Mijn moeder kreeg het elke keer voor elkaar om er een vel op te krijgen ;(
pi_195662271
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 20:09 schreef Hupje het volgende:
Mijn Wannee is de 27e druk, uit 2005 :P Mijn moeder heeft hem voor me gekocht omdat die van haar uit de jaren 70(?) zo goed beviel.

Ik was gefascineerd door de naam van 'naakte kindertjes in het gras'. Dus dat aten we vandaag.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ afbeelding ]
Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers. :D
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195662278
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Blues het volgende:

[..]

En, vond die kleuter het lekker? :D
Mijn moeder kreeg het elke keer voor elkaar om er een vel op te krijgen ;(
Vel :9
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195662309
quote:
2s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers. :D
Ik ook _O-
pi_195662693
quote:
2s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 20:23 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik ken ze als blote billetjes in het gras, en dat klinkt minder...pervers. :D
Ik ken het als blote kindertjes in het groen. Er is altijd verteld dat dit eten voor nieuwjaarsdag was.Vrienden eten het nog altijd op 1 januari
We have far more in common than that which devides us..
pi_195663077
Boterkoek, afgelopen maandag gemaakt


Salisbury steak en tot mijn verrassing was het lekker en echt voor herhaling vatbaar (het vlees) doperwt/wortel uit blik mwah en ik denk dat er ook wat vast kokende aardappelen in de zak met kruimige aardappelen geraakt zijn want de puree was elastisch en er zaten harde stukjes is ;( smaak was wel weer goed met cremefraiche, boter, zout en peper (ik wou geen maggi kopen want dat bederft bij mij)


Bakkersverdriet :) appelmoes in een ovenschaal, oud witbrood in melk geweekt er boven op, bestrooien met kaneel en suiker en dan volgende laag, eindigen met de suiker, daar boven op paneermeel en klontjes boter 180 tot 200 graden 20 tot 30 min. in de oven


Op het bord :)
pi_195663428
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2020 21:01 schreef Sorella het volgende:
Boterkoek, afgelopen maandag gemaakt
[ afbeelding ]

Salisbury steak en tot mijn verrassing was het lekker en echt voor herhaling vatbaar (het vlees) doperwt/wortel uit blik mwah en ik denk dat er ook wat vast kokende aardappelen in de zak met kruimige aardappelen geraakt zijn want de puree was elastisch en er zaten harde stukjes is ;( smaak was wel weer goed met cremefraiche, boter, zout en peper (ik wou geen maggi kopen want dat bederft bij mij)
[ afbeelding ]

Bakkersverdriet :) appelmoes in een ovenschaal, oud witbrood in melk geweekt er boven op, bestrooien met kaneel en suiker en dan volgende laag, eindigen met de suiker, daar boven op paneermeel en klontjes boter 180 tot 200 graden 20 tot 30 min. in de oven
[ afbeelding ]

Op het bord :)
[ afbeelding ]
Ohh dat laatste. Mijn moeder noemde dat broodpudding, maakte ze van oud brood (dus liet ik wel eens de broodtrommel open staan :P
We have far more in common than that which devides us..
pi_195663472
Kaatje :D
Sterkheidsbaas van alles.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')