we hadden het over terug kunnen betalen, het uitstaande saldo wordt alleen maar hoger en hoger, dus niet lagerquote:Op donderdag 14 mei 2020 11:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dus niks te maken met niet kunnen betalen.
Vind het wel een interessant gegeven waarin culturen dan zo verschillen kwa belangen eigenlijk. Wil niet elk land dat zijn of haar burgers het goed hebben? Ik snap dat misschien wel de definities van "goed hebben" cultureel bepaald zijn. Maar waarin zitten dan die grote verschillen?quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:40 schreef drexciya het volgende:
[..]
Wat een dubieuze vergelijking. Als we het in EU termen vertalen, hebben we in Nederland een politieke unie, en een monetaire unie, en dan kun je ook transfers doen.
In het geval van de EU, is er géén politieke unie; het beleid en de belangen en culturen zijn anders. Er is domweg géén eenheid, wat we ondermeer zien in het beleid ten aanzien van Corona, en dan is er domweg géén basis voor een transferunie. Dat is van tevoren al voorspeld, toen men aan de euro is begonnen, en dat blijft het probleem.
Bestudeer de werken van Maslow: integratie bestaat niet.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:46 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Vind het wel een interessant gegeven waarin culturen dan zo verschillen kwa belangen eigenlijk. Wil niet elk land dat zijn of haar burgers het goed hebben? Ik snap dat misschien wel de definities van "goed hebben" cultureel bepaald zijn. Maar waarin zitten dan die grote verschillen?
En kan men niet terugbetalen?quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:45 schreef cempexo het volgende:
[..]
we hadden het over terug kunnen betalen, het uitstaande saldo wordt alleen maar hoger en hoger, dus niet lager
Alleen al op economisch gebied, zit er een enorme kloof tussen Noord en Zuid. Nederland en Duitsland zijn typische voorstanders van economische discipline. Denk ook aan zaken zoals pensioenregelingen, belastingstelsel en meer.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:46 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Vind het wel een interessant gegeven waarin culturen dan zo verschillen kwa belangen eigenlijk. Wil niet elk land dat zijn of haar burgers het goed hebben? Ik snap dat misschien wel de definities van "goed hebben" cultureel bepaald zijn. Maar waarin zitten dan die grote verschillen?
Er is gewoon geen draagvlak voor een transferunie, dat is het hele punt.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:46 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Vind het wel een interessant gegeven waarin culturen dan zo verschillen kwa belangen eigenlijk. Wil niet elk land dat zijn of haar burgers het goed hebben? Ik snap dat misschien wel de definities van "goed hebben" cultureel bepaald zijn. Maar waarin zitten dan die grote verschillen?
Maar ik vroeg in verschil naar belangen? Willen we niet hetzelfde alleen zorgen culturele verschillen ervoor dat we denken dat op een andere manier te bereiken?quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:49 schreef drexciya het volgende:
[..]
Alleen al op economisch gebied, zit er een enorme kloof tussen Noord en Zuid. Nederland en Duitsland zijn typische voorstanders van economische discipline. Denk ook aan zaken zoals pensioenregelingen, belastingstelsel en meer.
Hoe kun je een eenheid zijn, wanneer er zoveel verschillen zijn?
Daarom werken o.a. Duitsland en Nederland daar ook niet aan mee. Dus wat is het probleem?quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:50 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Er is gewoon geen draagvlak voor een transferunie, dat is het hele punt.
Ja okay goed punt, maar ik vroeg wat anders.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:50 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Er is gewoon geen draagvlak voor een transferunie, dat is het hele punt.
Waarom moet je geld lenen? Simpel...je hebt geen geld. Totdat de boel klapt.quote:
Tja, overheden en bedrijven hebben al eeuwen structureel schulden. Heeft met het opkoopprogramma niet zoveel te maken.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:51 schreef cempexo het volgende:
[..]
Waarom moet je geld lenen? Simpel...je hebt geen geld. Totdat de boel klapt.
Cultuur is ook mentaliteit op financieel gebied, en aangezien de euro draait om financiële belangen is dat een belangrijk punt. Wellicht, als je wat dieper graaft, dat daar een calvinistische achtergrond van toepassing is in Nederland, en dat de RK achtergrond van Italië een wat lossere financiële mentaliteit impliceert.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:50 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Maar ik vroeg in verschil naar belangen? Willen we niet hetzelfde alleen zorgen culturele verschillen ervoor dat we denken dat op een andere manier te bereiken?
Zeg maar dat voor de ene het doel is "goed leven" RK en voor de calvinist "okay leven" maar wel een buffer hebben, zoiets.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:52 schreef drexciya het volgende:
[..]
Cultuur is ook mentaliteit op financieel gebied, en aangezien de euro draait om financiële belangen is dat een belangrijk punt. Wellicht, als je wat dieper graaft, dat daar een calvinistische achtergrond van toepassing is in Nederland, en dat de RK achtergrond van Italië een wat lossere financiële mentaliteit impliceert.
Op macro, meso en micro niveau zijn er bijbehorende leiders die de gang van zaken op die niveaus ook willen leiden. Daar is geen overeenkomst in tov andere dezelfde soort organisaties.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:50 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Maar ik vroeg in verschil naar belangen? Willen we niet hetzelfde alleen zorgen culturele verschillen ervoor dat we denken dat op een andere manier te bereiken?
Of zijn er echt andere doelen?
Het verschil zit hem o.a. in overheidsfinanciering. De zuidelijke lidstaten deden dat o.a. met de geldpers. Wij in het Noorden waren daar veel minder van afhankelijk. De zuidelijke lidstaten zijn die geldpers nu kwijt dus komen in de problemen. Dus wat is nu de oplossing? De geldpers aanzetten?!quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:54 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Zeg maar dat voor de ene het doel is "goed leven" RK en voor de calvinist "okay leven" maar wel een buffer hebben, zoiets.
Of als doel uitbundig leven vs sober leven. En dat dat ingebakken zit in de politiek waar een sober beleid succes is voor de één is dat falen voor de ander... lastige materie.
Maar het doel van de geldpers is dan wel hetzelfde doel als de noordelijke oplossingen.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:59 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Het verschil zit hem o.a. in overheidsfinanciering. De zuidelijke lidstaten deden dat o.a. met de geldpers. Wij in het Noorden waren daar veel minder van afhankelijk. De zuidelijke lidstaten zijn die geldpers nu kwijt dus komen in de problemen. Dus wat is nu de oplossing? De geldpers aanzetten?!
Ik denk dat het antwoord daarop bevestigend is. Maar andere users hebben daarover misschien zinnigere dingen te zeggen dan ik.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:01 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Maar het doel van de geldpers is dan wel hetzelfde doel als de noordelijke oplossingen.
Omdat wij gewoon meer / beter belasting heffen.quote:En waarom zijn wij daar minder afhankelijk van? Ligt dat aan grondstoffen of ergens anders aan?
klopt en zo daalden de lonen in zuidelijke landen ieder jaar met 5% zonder dat er iemand klaagde, en bleef de economie zeer concurrerend ondanks salaris verhogingenquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:06 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Ik denk dat het antwoord daarop bevestigend is. Maar andere users hebben daarover misschien zinnigere dingen te zeggen dan ik.
[..]
Omdat wij gewoon meer / beter belasting heffen.
Het komt er eigenlijk op neer dat mediterrane mensen liever bedondert willen worden via de geldpers dan via het aanslagbiljet. Als je tegen ze zegt: "de belasting stijgt dit jaar met 5%" dan gaan ze rellen.
Als je het sneaky doet en zegt "de inflatie stijgt 5%" om zo de tekorten te financieren dan vinden ze het prima want dat is veel minder zichtbaar.
Je kan wel zeggen: wij hebben allebei hetzelfde doel (= een goed leven), maar als zij daar het geld niet voor hebben en wij wel dan loopt het mis. En dat is wat je nu ziet.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:01 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Maar het doel van de geldpers is dan wel hetzelfde doel als de noordelijke oplossingen.
En waarom zijn wij daar minder afhankelijk van? Ligt dat aan grondstoffen of ergens anders aan? En geld het voor nederland nog als we de gasbaten kwijt zijn?
Ze hebben het geld wel, ze lenen het, geven de helft aan de maffia en die schuld wordt opgekocht door ONZE ECBquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:15 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Je kan wel zeggen: wij hebben allebei hetzelfde doel (= een goed leven), maar als zij daar het geld niet voor hebben en wij wel dan loopt het mis. En dat is wat je nu ziet.
Tja en als je van ons en zij, wij maken hebben wij daar dan het geld voor. Daar loopt het spaak, en begrijpelijk. Je trekt ergens een grens verdeelt twee groepen de een heeft beter (anders) dan de ander. En hop je hebt problemen. Helaas.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:15 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Je kan wel zeggen: wij hebben allebei hetzelfde doel (= een goed leven), maar als zij daar het geld niet voor hebben en wij wel dan loopt het mis.
nee we hebben 26 taartstukje samen gevoegd tot een taart en nu willen sommigen vast flink gaan eten van de taart , terwijl de anderen druk aan het werk zijnquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:21 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
, we hebben een taart en die moet verdeeld worden en het gesteggel komt er op neer wie wat krijgt en waarom.
Dat is dus hoe het opgelost is inderdaad.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:17 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ze hebben het geld wel, ze lenen het, geven de helft aan de maffia en die schuld wordt opgekocht door ONZE ECB
Dat had Draghi nooit mogen doen ,maar hij zei , Whatever it Takes en ging alle staatsschulden opkopen
Bij het ontmantelen van de Eurozone moeten die schulden weer terug naar de landen zelf
Dus samen hebben we één taart. Als we dan nog op de stukjes gaan letten hebben we geen samen. Maar als je het groter bekijkt hebben we als wereld bevolking gewoon een x hoeveelheid met 7,8 miljard mensen en zou iedereen van alles 1/8,7 mijardste moeten hebbenquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:23 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nee we hebben 26 taartstukje samen gevoegd tot een taart en nu willen sommigen vast flink gaan eten van de taart , terwijl de anderen druk aan het werk zijn
we hebben een meevaller de euro wordt nu in rap tempo minder waard iv met de dollar, dus minder betrouwbaar in de wereld , door die miljarden smijterijquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:26 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dus samen hebben we één taart. Als we dan nog op de stukjes gaan letten hebben we geen samen. Maar als je het groter bekijkt hebben we als wereld bevolking gewoon een x hoeveelheid met 7,8 miljard mensen en zou iedereen van alles 1/8,7 mijardste moeten hebben
En alle problemen komen dus van die verdeling.
En het feit dat we helaas gebonden zijn aan een persoonlijke locatie.
Ik denk dat er een ander bijkomend probleem is namelijk dat er technisch gezien x is. Maar dat we veel meer dan x proberen te verdelen. En dat komt door de constructie geld (met alle potentiele arbeid etc dat daarin gebakken zit).
Wij-zij denken afschaffen lijkt me heel lastig. Maar stel dat het zou lukken. Dan heb je nog steeds exact hetzelfde probleem. Want het gaat er gewoon om hoe je de kosten verdeeld. Als kosten hoofdelijk omgeslagen worden dan is dat uiteindelijk een prikkel voor iedereen om hoge kosten te maken. Zo'n systeem ontploft vroeg of laat. De enige oplossing is vergaande politieke integratie en dat is echt 10 bruggen te ver.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:21 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Tja en als je van ons en zij, wij maken hebben wij daar dan het geld voor. Daar loopt het spaak, en begrijpelijk. Je trekt ergens een grens verdeelt twee groepen de een heeft beter (anders) dan de ander. En hop je hebt problemen. Helaas.
En één van de problemen is hoe strikt je in die groepen denkt. En de EU is nu nog een systeem dat in strikte groepjes denkt ipv één grote groep. Ik heb geen idee of één grote groep houdbaar is trouwens, en dat is misschien wel het meest interessante vraagstuk: hoeveel welvaart kan er gegenereerd worden dat is niet oneindig. In een ideale wereld gooi je alle welvaart op een hoop en verdeelt dat evenredig per hoofd. Maar dat gaat niet lukken omdat individuen meer recht denken te hebben op stukjes welvaart (terecht of onterecht) etc etc. Het is uiteindelijk gewoon een probleem van wie krijgt wat, we hebben een taart en die moet verdeeld worden en het gesteggel komt er op neer wie wat krijgt en waarom.
Eerlijk zullen we alles delen ik een beetje meer dan jij.
Ik zal wel uit dit topic gaan want ik kom nu op een punt waar ik economie niet meer begrijp. Of misschien moet ik zeggen dat ik mensen niet meer begrijp. Dit is wat economen altijd doen alsof economische redenen de enige prikkels zijn die mensen hebben en dat mensen daar altijd de optimale kosten/baten optie kiezen. Gelukkig zijn er ook mensen die hard werken voor weinig geld en mensen die anderen helpen zonder daar zelf financieel optimaal uit te komen etc.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:33 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Wij-zij denken afschaffen lijkt me heel lastig. Maar stel dat het zou lukken. Dan heb je nog steeds exact hetzelfde probleem. Want het gaat er gewoon om hoe je de kosten verdeeld. Als kosten hoofdelijk omgeslagen worden dan is dat uiteindelijk een prikkel voor iedereen om hoge kosten te maken. Zo'n systeem ontploft vroeg of laat. De enige oplossing is vergaande politieke integratie en dat is echt 10 bruggen te ver.
Nee het is heel simpel.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:40 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ik zal wel uit dit topic gaan want ik kom nu op een punt waar ik economie niet meer begrijp. Of misschien moet ik zeggen dat ik mensen niet meer begrijp. Dit is wat economen altijd doen alsof economische redenen de enige prikkels zijn die mensen hebben en dat mensen daar altijd de optimale kosten/baten optie kiezen. Gelukkig zijn er ook mensen die hard werken voor weinig geld en mensen die anderen helpen zonder daar zelf financieel optimaal uit te komen etc.
Maar ik ontspoor dit topic was niet mijn bedoeling.
Als ik met een groep aan het drinken ben dan gaat het mij om een gezellige tijd en drink ik zoveel als ik wil en maakt het mij niet uit of nou net iets meer of minder betaald heb. Daar ben ik dan niet mee bezig.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:48 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Nee het is heel simpel.
Als jij met een groep mensen aan het zuipen bent en de kosten worden hoofdelijk omgeslagen, dan wil je niet degen zijn die het minst drinkt.
Op dit voorbeeld valt af te dingen, dat snap ik ook wel. Want wat als die groep je allerbeste vrienden zijn. Maar hopelijk you get the point.
Heel juistquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:50 schreef Eendenkooi het volgende:
Meest realistische scenario:
Italië en Griekenland stappen binnen nu en 10 jaar uit de euro. Echter dan zijn Spanje en Frankrijk de nieuwe zwakste landen waarna hetzelfde geëtter weer iets van 20 jaar duurt waarna ook die landen er uit stappen en zo eindig je uiteindelijk met alleen Nederland en Duitsland en ben je weer terug bij af en heb je een compleet mensenleven lopen experimenteren met een gezamenlijke munt wat niet werkt en waarvoor iedereen vanaf begin af aan al gewaarschuwd had.
Denemarken doet het veel slimmer:
die kijken gewoon de kat uit de boom en trekken de conclusie dat ze beter niet in kunnen stappen. Waren wij maar zo slim.
Bedenk dat het hier om politici gaat. Die doen niets liever dan geld uitgeven aan zaken die het goed doen bij de kiezers, helemaal als het toch door een ander land betaald wordt.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:52 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Als ik met een groep aan het drinken ben dan gaat het mij om een gezellige tijd en drink ik zoveel als ik wil en maakt het mij niet uit of nou net iets meer of minder betaald heb. Daar ben ik dan niet mee bezig.
Daarom dat ik zeg ik verdien blijkbaar genoeg om geen zorgen te hoeven maken dus het is misschien geen eerlijk voorbeeld maar de kosten zijn vaak het laatste waar ik op let bij mijn gedrag. Terwijl de econoom lijkt te denken dat kosten de enige drijfveren van mensen zijn. Althans daar worden meestal dingen heel erg mee versimpeld, vraag aanbod en economsische drijfveren. Maar vaak zit de werkelijkheid heel anders in elkaar, en lang niet zo eenvoudig.
Als je zin hebt in een saté voor ¤6 en er wordt hoofdelijk verdeeld dan neem geen reerug van ¤26 omdat die duurder is helemaal als je reerug niet lekker vind.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:55 schreef tfors het volgende:
[..]
Bedenk dat het hier om politici gaat. Die doen niets liever dan geld uitgeven aan zaken die het goed doen bij de kiezers, helemaal als het toch door een ander land betaald wordt.
Daar heb je gelijk in. En dat zou je kunnen accepteren. Ik zou dat echter persoonlijk niet willen. Mijn solidariteit met Zuid Franse wijboeren kent zijn grenzen. Ik wil best op je camping slapen, ik wil best je wijntje kopen, maar ik ga niet je pensioen betalen.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:52 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Als ik met een groep aan het drinken ben dan gaat het mij om een gezellige tijd en drink ik zoveel als ik wil en maakt het mij niet uit of nou net iets meer of minder betaald heb. Daar ben ik dan niet mee bezig.
Daarom dat ik zeg ik verdien blijkbaar genoeg om geen zorgen te hoeven maken dus het is misschien geen eerlijk voorbeeld maar de kosten zijn vaak het laatste waar ik op let bij mijn gedrag. Terwijl de econoom lijkt te denken dat kosten de enige drijfveren van mensen zijn. Althans daar worden meestal dingen heel erg mee versimpeld, vraag aanbod en economsische drijfveren. Maar vaak zit de werkelijkheid heel anders in elkaar, en lang niet zo eenvoudig.
Nee hoor, de twee alcoholisten betaal je gewoon voor hun consumptie, daar hoef je niet meer voor te gaan drinken, slechts meer betalen en dat doe je dan inderdaad omdat ze nou eenmaal in je groep zitten. Ik zou nooit meer gaan drinken omdat ik dan technisch gezien de andere minder betaal, netto wordt het juist duurder door meer erbij te gaan drinken.quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:00 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in. En dat zou je kunnen accepteren. Ik zou dat echter persoonlijk niet willen. Mijn solidariteit met Zuid Franse wijboeren kent zijn grenzen. Ik wil best op je camping slapen, ik wil best je wijntje kopen, maar ik ga niet je pensioen betalen.
Bovendien ................ het gaat echter gegarandeerd mank (of je nou wilt of niet) als ook voor jou de kosten te hoog beginnen op te lopen omdat er in de groep 2 flinke alcoholisten ook aan het zuipen zijn. Dan besluit je dus maar om ook alcoholist te worden. En uiteindelijk is de hele kroeg alcoholist en zegt de bierleverancier tegen de kroeg: jullie kunnen de rekening niet betalen, voor jullie geen bier meer en dan eindigt het feest op een harde manier.
Eigenlijk is het anders .... jij wilt ook graag lekker veel zuipen, maar kan niet want er zitten 2 alcoholisten in de groep en als jij mee zou doen zou de boel financieel gezien exploderen. Hoe ga jij die situatie accepteren?
Dat is nog altijd beter dan wel met ze praten en als de shit uitbreekt achterblijven met een dikke oninbare vordering/kostenpost.quote:Op donderdag 14 mei 2020 10:41 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Tja je kunt ook niet met ze praten dan heb je nog minder invloed en als de shit dan uitbreekt kun je niets.
Dat is de huidige situatie.quote:Het blijft natuurlijk politiek maar volgensmij kun je beter zoals het nu is in ieder geval nog een alarm bel doen rinkelen etc. Anders wordt het een soort moddergooien zonder dat je er ooit een sanctie of ook maar iets aan kunt doen.Dan zit je met een soort rot stukje in je regio waar je ook nog eens niet aan mag krabben.
Natuurlijk. Maar wat heb je dan hierop te zeggen:quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:03 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Nee hoor, de twee alcoholisten betaal je gewoon voor hun consumptie, daar hoef je niet meer voor te gaan drinken, slechts meer betalen en dat doe je dan inderdaad omdat ze nou eenmaal in je groep zitten. Ik zou nooit meer gaan drinken omdat ik dan technisch gezien de andere minder betaal, netto wordt het juist duurder door meer erbij te gaan drinken.
Sterker nog ik geef makkelijker geld aan anderen dan dat ik het voor mezelf uitgeef. Maar dat zal wel niet "normaal" zijn.
Maar de analogie is dan wel bij welke groep sluit je je aan inderdaad en wil je een alcoholist in je groep.
Dan ga je netto minder drinken, je kunt niet meer uitgeven dan je hebt als groep.quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:07 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Natuurlijk. Maar wat heb je dan hierop te zeggen:
- wat als jij het ook niet meer kunt betalen?
- wat als jij eigenlijk ook graag stiekem heel veel wilt drinken?
Een transferunie lijkt mij gewoon heel veel problemen geven. Het geeft meer problemen dan dat het oplost.
Het hele zuiden aan het basis inkomen en het Noorden dat zich helemaal te pletter werkt zonder woningen , met alle import mede EU volk in de vreettenten en asperge veldenquote:Op donderdag 14 mei 2020 12:57 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Als je zin hebt in een saté voor ¤6 en er wordt hoofdelijk verdeeld dan neem geen reerug van ¤26 omdat die duurder is helemaal als je reerug niet lekker vind.
Als hun kiezers liever saté hebben dan gaat de politicus ze toch geen reerug voeren omdat een ander land daar meer aan betaald. Straks alle kiezers boos omdat ze liever saté hadden.
Al zie ik een politicus er wel voor aan de reerug in stukjes te snijden en onder de saté te dompelen.
Ik ben tegen een groep die de schulden van alcoholisten opkoopt, daar wil ik geen lid van zijnquote:Op donderdag 14 mei 2020 13:13 schreef Bosbeetle het volgende:
Maar in het kort is dus gewoon de vraag wil je in een groep zitten met deze landen. Een aantal hier wil dat niet en dan voelt het dus inderdaad alsof je teveel geld aan de landen geeft waarvan je vind dat ze niet in de groep horen. Andere mensen vinden dat die landen wel in de groep horen maar dat ze misschien niet helemaal de mores in deze groep snappen en spreken ze daar op aan (huidige situatie). En dan zijn er mensen die vinden de groep zoals hij is prima en denken dat we deze groep wel kunnen blijven onderhouden.
En dat is dus de situatie. Mij moeten werken tot ons 67e, in het zuiden mogen ze op hun 60e al met pensioen (ik zeg het heel zwart wit, weet ik ook wel). En als we niet oppassen wordt het binnenkort 70 voor het Noorden, en 55 voor het Zuiden. Dat geeft spanningen. Zou jij je hele leven willen werken voor iemand die al halverwege lekker kan gaan luieren? Wees eerlijk!!!quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:10 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dan ga je netto minder drinken, je kunt niet meer uitgeven dan je hebt als groep.
Precies. De EU, of op zijn minst de euro, creëert ondertussen meer problemen dan dat het oplost.quote:Maarja dan raak je inderdaad in de problemen als de alcoholisten niet minder kunnen drinken.
Of gewoon de hele EU aan het basis inkomen en het noorden dat zich te pletter werkt voor hogere salarissen.quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het hele zuiden aan het basis inkomen en het Noorden dat zich helemaal te pletter werkt zonder woningen , met alle import mede EU volk in de vreettenten en asperge velden
Bij het destijds invoeren van de euro, heeft de Nederlander 20% van zijn inkomen/vermogen ingeleverd.quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:06 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Ik denk dat het antwoord daarop bevestigend is. Maar andere users hebben daarover misschien zinnigere dingen te zeggen dan ik.
[..]
Omdat wij gewoon meer / beter belasting heffen.
Het komt er eigenlijk op neer dat mediterrane mensen liever bedondert willen worden via de geldpers dan via het aanslagbiljet. Als je tegen ze zegt: "de belasting stijgt dit jaar met 5%" dan gaan ze rellen. Als je het sneaky doet en zegt "de inflatie stijgt 5%" om zo de tekorten te financieren dan vinden ze het prima want dat is veel minder zichtbaar.
Uitgaven patroon is ook hoog in zuidelijke landen. Pensioenen worden uit de belastingen betaald. Wij hebben daarvoor gespaard. Hun uitgave patroon is eigenlijk te hoog voor de economische productiviteit die ze hebben. Ze waren altijd gewend dat weg te printen met de geldpers.
Het zijn 2 verschillende werelden die gewoon niet in 1 munt passen. Werd vanaf het begin af aan al uitgebreid voor gewaarschuwd maar ze widen niet luisteren.
Destijds heeft Denemarken een referendum gehouden over de vraag: de deense kroon of de euro?quote:Op donderdag 14 mei 2020 12:50 schreef Eendenkooi het volgende:
Meest realistische scenario:
Italië en Griekenland stappen binnen nu en 10 jaar uit de euro. Echter dan zijn Spanje en Frankrijk de nieuwe zwakste landen waarna hetzelfde geëtter weer iets van 20 jaar duurt waarna ook die landen er uit stappen en zo eindig je uiteindelijk met alleen Nederland en Duitsland en ben je weer terug bij af en heb je een compleet mensenleven lopen experimenteren met een gezamenlijke munt wat niet werkt en waarvoor iedereen vanaf begin af aan al gewaarschuwd had.
Denemarken doet het veel slimmer:
die kijken gewoon de kat uit de boom en trekken de conclusie dat ze beter niet in kunnen stappen. Waren wij maar zo slim.
En die zien nu hun gelijk bevestigd worden.quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:22 schreef cempexo het volgende:
[..]
Destijds heeft Denemarken een referendum gehouden over de vraag: de deense kroon of de euro?
Het volk zei: de Deense Kroon...en zo geschiedde
Klopt...ik ga nu met mijn Duitse Herder in de Deense bossen lopen en daarna verder met mijn Deense Kronen tellenquote:Op donderdag 14 mei 2020 13:25 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
En die zien nu hun gelijk bevestigd worden.
Het Noorden raakt te vol en er is geen plaats meer voor koeien hier,quote:Op donderdag 14 mei 2020 13:16 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Of gewoon de hele EU aan het basis inkomen en het noorden dat zich te pletter werkt voor hogere salarissen.
Blijkbaar is het gladstrijken dus ook het probleem, de alcoholisten in de groep willen niet afkicken en de geheelonthouders willen geen biertje proeven.
Klopt, de omruil koers werd expres al te laag ingeschat om dit scenario uit te stellenquote:Op donderdag 14 mei 2020 13:17 schreef cempexo het volgende:
[..]
Bij het destijds invoeren van de euro, heeft de Nederlander 20% van zijn inkomen/vermogen ingeleverd.
probleem is dat Italie blijft doen wat Italie altijd heeft gedaan. Dat is gewoon aard van het beestje. Wij zullen dus bereid moeten zijn permanent geld naar het zuiden te blijven pompen om ze op de been te houden. Mag ik bedanken?quote:Op donderdag 14 mei 2020 10:28 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dat snap ik inderdaad en dat maakt het wel lastiger, aan de andere kant zit ik nog liever in een eu met een wat sterker italie dan in een eu met een gecrasht italie. Dat bedoel ik met we zitten er niet los van. We wonen op hetzelfde stukje grond, zolang we in een eu met elkaar praten af en toe modder gooien, discussieren over geld geven etc. De financiele gevolgen doorspreken en daar kritisch op blijven kunnen we op ons stuk land verder. Als je dat overboord gooit is er niemand die italie of welk land dan ook bij penibele situaties om dan maar dingen te claimen in het ergste geval grondstoffen of grond dmv oorlog.
Klinkt misschien stom maar juist door de eu blijven we met elkaar praten en heeft het ook enige impact anders blijft het bij praten zonder eventueel breekijzer om daadwerkelijk iets te doen.
Als de ECB de rente niet laag houdt zou dat direct gebeuren.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:27 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Volgens mij is er nog geen land in acute betalingsproblemen voor z'n obligaties.
En leuk je Godwin maar totaal niet relevant.
Als we sociale stelsels en lonen, belastingen en arbeids omstandigheden allemaal gelijk trekken. daarna wil ik solidair zijn met iedereen die zwaar getroffen is. Alleen vraag ik me af of de Franse ambtenaren bereid zijn te werken tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als de Nederlandse ambtenaren. Ik heb zo'n vermoeden van nietquote:Op donderdag 14 mei 2020 11:46 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Vind het wel een interessant gegeven waarin culturen dan zo verschillen kwa belangen eigenlijk. Wil niet elk land dat zijn of haar burgers het goed hebben? Ik snap dat misschien wel de definities van "goed hebben" cultureel bepaald zijn. Maar waarin zitten dan die grote verschillen?
Directeur DNB destijds, ik weet zijn naam even niet meer, waarschuwde al luid en duidelijk. De politiek haalde zijn schouders op, het interesseerde hen niet. Het plannetje was belangrijker dan de toekomst van de Nederlandse burger.quote:Op donderdag 14 mei 2020 14:54 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Klopt, de omruil koers werd expres al te laag ingeschat om dit scenario uit te stellen
Men wist dat dit ging gebeuren er was voor gewaarschuwd, dus zijn de zuidelijke landen fors bevoordeeld en de noordelijk landen benadeeldquote:Op donderdag 14 mei 2020 16:12 schreef cempexo het volgende:
[..]
Directeur DNB destijds, ik weet zijn naam even niet meer, waarschuwde al luid en duidelijk. De politiek haalde zijn schouders op, het interesseerde hen niet. Het plannetje was belangrijker dan de toekomst van de Nederlandse burger.
Oh wacht...was dat Duisenberg soms ?
DK wil er best wel uitstappen is hier de stemming, zowel de politiek als de burger. Bijvoorbeeld de communistische partij, een beetje tot mijn verbazing wel http://www.kommunister.dk(...)anmark-skal-ud-af-euquote:Op donderdag 14 mei 2020 16:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Men wist dat dit ging gebeuren er was voor gewaarschuwd, dus zijn de zuidelijke landen fors bevoordeeld en de noordelijk landen benadeeld
Heeft Duisenberg verder niets mee van doen
Het si wachten wie er het eerst uitstappen het Noorden dat geen eurobonds wil of het Zuiden dat een basis inkomen wil invoeren en wel Eurobonds wil
Denemarken heeft niet de Euro, dus plukt er alleen de vruchten van economische samenwerkingquote:Op donderdag 14 mei 2020 16:29 schreef cempexo het volgende:
[..]
DK wil er best wel uitstappen is hier de stemming, zowel de politiek als de burger. Bijvoorbeeld de communistische partij, een beetje tot mijn verbazing wel http://www.kommunister.dk(...)anmark-skal-ud-af-eu
Ik denk dat het een 'psychologisch' voordeel is, dat de DK grenzen gesloten zijn. We maken letterlijk de verschillen mee tussen de andere landen met open grenzen en de gevolgen daar van en de gesloten grenzen hier.quote:Op donderdag 14 mei 2020 16:36 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Denemarken heeft niet de Euro, dus plukt er alleen de vruchten van economische samenwerking
Met een EEG zonder personeel is niets mis
Ja vrij verkeer van personen dat past bij het EUSA syndroom van de eurofiel en maar klagen dat het hier zo druk gaat worden en er geen woningen zijnquote:Op donderdag 14 mei 2020 17:42 schreef cempexo het volgende:
[..]
Ik denk dat het een 'psychologisch' voordeel is, dat de DK grenzen gesloten zijn. We maken letterlijk de verschillen mee tussen de andere landen met open grenzen en de gevolgen daar van en de gesloten grenzen hier.
Overigens was er een poosje geleden een serieuze stemming om die grenzen weer te openen, dat is dus niet doorgegaan.
https://www.telegraaf.nl/(...)men-van-euro-niet-opquote:Op woensdag 27 mei 2020 13:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:
De EU wil belasting kunnen heffen en een nieuw noodfonds van 750 miljard waarvan er 500 miljard uitgedeeld gaat worden als giften.
https://nos.nl/artikel/23(...)or-herstelfonds.html
quote:Column: noodfonds lost problemen van euro niet op
Door EDIN MUJAGIC
In American football bestaat een play die Hail Mary heet: het is een wanhoopspoging aan het einde van de wedstrijd als de aanvallende formatie alleen nog kan scoren door de bal ver naar voren te gooien en hopen dat een eigen speler die vangt.
De naam impliceert dat er een wonder voor nodig is om op die manier te scoren. Dat kan gebeuren, maar meestal gebeurt het niet.
Merkel en Macron willen de euro redden met een noodpakket van 500 miljard.
Daar moest ik onlangs aan denken toen ik het voorstel van Angela Merkel en Emmanuel Macron las om de economische schade van de coronacrisis te bestrijden.
Veelal kwam ik opmerkingen tegen dat met het verregaande Frans-Duitse voorstel de euro definitief is gered.
De munt had een transferunie nodig en die komt er.
Staatsobligaties
Merkel en Macron stellen een fonds à 500 miljard euro voor, dat gevuld wordt met staatsobligaties die de Europese Unie namens alle EU-landen uitgeeft.
Dat geld sluist Brussel vervolgens door naar de lidstaten in de vorm van giften.
Dan kun je zeggen dat is nog geen transferunie omdat het fonds tijdelijk zou zijn.
Maar we weten maar al te goed dat de grens tussen 'tijdelijk' en 'permanent' bij dit soort zaken heel erg dun is.
Bovendien: als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.
Vochtplek
Vergelijk het met een vochtprobleem bij iemand thuis. De grote vochtplek is duidelijk te zien en een mooi gezicht is het niet. Je kunt een blik verf kopen en de muur in de verf zetten. De grote, lelijke plek verdwijnt daarmee, maar het probleem is niet opgelost.
Onder de nieuwe verflaag hoopt de vocht zich op en richt het steeds meer schade aan. Na een tijdlang uit het zicht verdwenen te zijn, dringt de vochtplek weer door de verflaag heen. Die is nu nog groter en lelijker.
BEKIJK OOK:
Premier Rutte kan borst natmaken
Dat je de eerste keer het probleem dacht te kunnen oplossen met een verfbeurt, kan nog toegeschreven worden aan onkunde of naïviteit.
De tweede keer dezelfde 'oplossing' erop loslaten, kan echter niet goedgepraat worden. Doe je het toch, dan wordt de schade nog groter en mettertijd is de hele muur naar de filistijnen. De reparatie zal dan veel duurder uitpakken dan wanneer je meteen aan het begin voor een structurele oplossing had gekozen in plaats van voor de cosmetische aanpak.
Geen oplossing
De euro kan alleen voorgoed worden gered door prudent beleid te belonen en niet te bestraffen en slecht beleid niet te belonen.
Het is waar dat het voor de Duitse economie goed is miljarden te geven aan de zwakke eurolanden.
Wat nu gebeurt behelst het risico dat de sterke landen zwakker worden.
Een economisch-politieke Hail Mary is het.
Edin Mujagic is hoofdeconoom bij OHV. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
Zeker.quote:Op donderdag 14 mei 2020 11:46 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Vind het wel een interessant gegeven waarin culturen dan zo verschillen kwa belangen eigenlijk. Wil niet elk land dat zijn of haar burgers het goed hebben? Ik snap dat misschien wel de definities van "goed hebben" cultureel bepaald zijn. Maar waarin zitten dan die grote verschillen?
Ik sta achter je, broquote:Op donderdag 28 mei 2020 17:16 schreef Eendenkooi het volgende:
Ook een transferunie zal niet werken, dat is helaas nog tot bijna niemand in NL doorgedrongen. Volgens mij ben ik de enige die het zo ziet.
Waarom werkt een transferunie niet? Omdat je een haasje over effect gaat krijgen van landen die de uitgaven van andere landen willen overtreffen. Immers het is of op kosten van de ander leven, of er wordt op jouw kosten geleefd. Dan kan je maar beter de situatie hebben dat jij op kosten van de ander leeft.
Mocht die transferunie er daadwerkelijk komen (hij is er al: ecb ) dan zal Nederland het spel volop mee moeten spelen. Dus pensioenleeftijd massaal verlagen, belastingen omlaag, etc.
Elk land gaat dit doen. Op den duur explodeert dit natuurlijk.
Conclusie: een transferunie kan niet bestaan. QED
het werkt wel met een politieke unie, zie landen als provincies en europa met 1 regering.quote:Op donderdag 28 mei 2020 17:16 schreef Eendenkooi het volgende:
Ook een transferunie zal niet werken, dat is helaas nog tot bijna niemand in NL doorgedrongen. Volgens mij ben ik de enige die het zo ziet.
Waarom werkt een transferunie niet? Omdat je een haasje over effect gaat krijgen van landen die de uitgaven van andere landen willen overtreffen. Immers het is of op kosten van de ander leven, of er wordt op jouw kosten geleefd. Dan kan je maar beter de situatie hebben dat jij op kosten van de ander leeft.
Mocht die transferunie er daadwerkelijk komen (hij is er al: ecb ) dan zal Nederland het spel volop mee moeten spelen. Dus pensioenleeftijd massaal verlagen, belastingen omlaag, etc.
Elk land gaat dit doen. Op den duur explodeert dit natuurlijk.
Conclusie: een transferunie kan niet bestaan. QED
Er is nog niks besloten en zeker nog niks dramatisch. Dus logisch dat het wegzakt.quote:Op donderdag 28 mei 2020 16:43 schreef Pleun2011 het volgende:
Gek dat hier niet meer over wordt gepost. Dit is een historisch moment en waarschijnlijk het begin van het einde van onze welvaart. Beter je geld uitgeven voor het niks meer waard is, want die EU wordt onze ondergang.
moet er nog meer over gepost worden op nog meer dan 2 subfora? En dan ook nog over een voorstel?quote:Op donderdag 28 mei 2020 16:43 schreef Pleun2011 het volgende:
Gek dat hier niet meer over wordt gepost. Dit is een historisch moment en waarschijnlijk het begin van het einde van onze welvaart. Beter je geld uitgeven voor het niks meer waard is, want die EU wordt onze ondergang.
Dat is de enige manier waarop het kan werken. Maar die oplossing wilt waarschijnlijk niemand.quote:Op donderdag 28 mei 2020 17:49 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
het werkt wel met een politieke unie, zie landen als provincies en europa met 1 regering.
Er moeten nog 27 lidstaten over stemmen. Ik mag toch ten zeerste hopen dat Noord-Europa een stokje steekt tegen giften.quote:Op donderdag 28 mei 2020 16:43 schreef Pleun2011 het volgende:
Gek dat hier niet meer over wordt gepost. Dit is een historisch moment en waarschijnlijk het begin van het einde van onze welvaart. Beter je geld uitgeven voor het niks meer waard is, want die EU wordt onze ondergang.
Een deel giften in het kader van noodhulp kan best. En dat kan ook best een serieus bedrag worden. Maar de bulk kan niet anders dan leningen met voorwaarden worden.quote:Op donderdag 28 mei 2020 18:43 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
Er moeten nog 27 lidstaten over stemmen. Ik mag toch ten zeerste hopen dat Noord-Europa een stokje steekt tegen giften.
Gewoon elke Nederlander 45.000 euro overmaken. Dan zit onze staatsschuld op Italiaans niveau en ondervinden we geen nadeel.quote:Op donderdag 28 mei 2020 16:43 schreef Pleun2011 het volgende:
Gek dat hier niet meer over wordt gepost. Dit is een historisch moment en waarschijnlijk het begin van het einde van onze welvaart. Beter je geld uitgeven voor het niks meer waard is, want die EU wordt onze ondergang.
Wat ik nóg grappiger vind, is dat die Lega-koekebakkers destijds zaten te janken dat Noord-Italië de hele tijd voor het armere Zuid-Italië moest betalen.quote:Op donderdag 28 mei 2020 19:20 schreef raptorix het volgende:
Weet je wat de grap is, Italie heeft de 4 na grootste goud voorraad ter wereld, stel dat de Euro fuck raakt, weet je wie dan spekverkoper is?
op dit moment is er een kleine minderheid voor inderdaad.....quote:Op donderdag 28 mei 2020 18:14 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Dat is de enige manier waarop het kan werken. Maar die oplossing wilt waarschijnlijk niemand.
De Randstad moet ook voor Drenthe en Overijssel betalen hequote:Op donderdag 28 mei 2020 19:39 schreef thedeedster het volgende:
[..]
Wat ik nóg grappiger vind, is dat die Lega-koekebakkers destijds zaten te janken dat Noord-Italië de hele tijd voor het armere Zuid-Italië moest betalen.
En nu het andersom is, zijn ze heel schijnheilig.
Edit; ik bedoel natuurlijk niet dat Zuid-Italië moet betalen.
Beieren ook voor Sachsen-Anhalt en île-de-France voor Grand Est, maar alleen in het eerste geval wordt er (serieus) over geklaagd. In sommige landen gaat het soepeler dan anderen, daar is niet echt een lijn op te trekken.quote:Op donderdag 28 mei 2020 19:51 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De Randstad moet ook voor Drenthe en Overijssel betalen he
Dit is helemaal geen historisch moment, dit is gewoon een versnelling hoger schakelen door de EU. De EU heeft Nederlanders nu eenmaal de rol van slaafjes en Nederland de rol van wingewest toebedeeld.quote:Op donderdag 28 mei 2020 16:43 schreef Pleun2011 het volgende:
Gek dat hier niet meer over wordt gepost. Dit is een historisch moment en waarschijnlijk het begin van het einde van onze welvaart. Beter je geld uitgeven voor het niks meer waard is, want die EU wordt onze ondergang.
Dat is nogal een vreemde stelling. Drenthe en Overijssel zijn bepaald niet arm. De meeste banen zijn in de randstad, ook mensen uit de rest van het land werken daar. En mensen verhuizen tussen de provincies. Die zogenaamde scheiding tussen randstad en de rest van het land bestaat niet echt.quote:Op donderdag 28 mei 2020 19:51 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De Randstad moet ook voor Drenthe en Overijssel betalen he
Het werkt ook niet met een politieke unie. België kan al geen regering maken. De crisis waarvan we sinds de Griekse crisis al zeker wisten dat hij ging komen is gekomen. We hadden jaren om deze achterlijke munt te ontmantelen, maar er gebeurde niet eens een hervorming. De transferunie gaat het systeem weer een paar jaar omhoog houden, maar als je slecht gedrag beloond en goed gedrag bestraft dan is de uitkomst gegarandeerd kut. Deze laatste stunt is het definitieve einde van al die geopolitieke dromen die de EU een jaar terug nog had. De bevolking mag blij zijn als het welvaardsniveau 20% daald.quote:Op donderdag 28 mei 2020 17:49 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
het werkt wel met een politieke unie, zie landen als provincies en europa met 1 regering.
Ja eigenlijk is deze situatie net Groningen en de randstad. Jarenlang de provincie leegroven om uitkeringen in de randstad te betalen en als bedankje is de halve provincie in puin en zeggen randstedelingen dat Groningen zich niet aan moet stellen.quote:Op donderdag 28 mei 2020 19:51 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De Randstad moet ook voor Drenthe en Overijssel betalen he
Nederland vermoedelijk. Die goudvoorraad zegt niet zoveel. Een moderne flexibele economie is veel belangrijker.quote:Op donderdag 28 mei 2020 19:20 schreef raptorix het volgende:
Weet je wat de grap is, Italie heeft de 4 na grootste goud voorraad ter wereld, stel dat de Euro fuck raakt, weet je wie dan spekverkoper is?
Degenen die al tijdens de eurocrisis spekkoper waren en dat ook altijd zullen blijven; Duitse en Franse banken...quote:Op donderdag 28 mei 2020 19:20 schreef raptorix het volgende:
Weet je wat de grap is, Italie heeft de 4 na grootste goud voorraad ter wereld, stel dat de Euro fuck raakt, weet je wie dan spekverkoper is?
Je denkt serieus dat landen massaal hun BBP gaan tanken, puur en alleen om netto-ontvanger te worden/blijven? Dat is echt wat je hier zegt?quote:Op donderdag 28 mei 2020 17:16 schreef Eendenkooi het volgende:
Ook een transferunie zal niet werken, dat is helaas nog tot bijna niemand in NL doorgedrongen. Volgens mij ben ik de enige die het zo ziet.
Waarom werkt een transferunie niet? Omdat je een haasje over effect gaat krijgen van landen die de uitgaven van andere landen willen overtreffen. Immers het is of op kosten van de ander leven, of er wordt op jouw kosten geleefd. Dan kan je maar beter de situatie hebben dat jij op kosten van de ander leeft.
Mocht die transferunie er daadwerkelijk komen (hij is er al: ecb ) dan zal Nederland het spel volop mee moeten spelen. Dus pensioenleeftijd massaal verlagen, belastingen omlaag, etc.
Elk land gaat dit doen. Op den duur explodeert dit natuurlijk.
Conclusie: een transferunie kan niet bestaan. QED
Het gebeurt al, zie Italië. Zie Frankrijk. Die maken massaal schulden.quote:Op woensdag 3 juni 2020 12:20 schreef probeer het volgende:
[..]
Je denkt serieus dat landen massaal hun BBP gaan tanken, puur en alleen om netto-ontvanger te worden/blijven? Dat is echt wat je hier zegt?
Klopt. Maar niet met als reden om relatief gezien net even iets armer dan de rest te blijven, en zo meer EU geld te krijgen.quote:Op woensdag 3 juni 2020 12:24 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Het gebeurt al, zie Italië. Zie Frankrijk. Die maken massaal schulden.
Heel het land betaalt bijvoorbeeld voor zeedijk-onderhoud, terwijl alleen het deel dat onder de zeespiegel ligt daar profijt van heeft.quote:Op donderdag 28 mei 2020 20:15 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Dat is nogal een vreemde stelling. Drenthe en Overijssel zijn bepaald niet arm. De meeste banen zijn in de randstad, ook mensen uit de rest van het land werken daar. En mensen verhuizen tussen de provincies. Die zogenaamde scheiding tussen randstad en de rest van het land bestaat niet echt.
Als ik nu zou verhuizen van Gelderland naar Rotterdam dan is het niet zo dat ik opeens ga betalen voor het oosten van Nederland. Sterker nog, ik denk dat er in het westen meer geld uitgegeven wordt en daar meer problemen zijn waar voor betaald moet worden.
Zijn Frankrijk en Italië armer dan wij? De gemiddelde Italiaan is juist rijker dan ons. In Italië zijn de burgers rijk maar de overheid arm, bij ons is het andersom. Van schulden maken wordt je niet arm als vervolgens de ECB ze opkoopt. Dat is juist een slimme manier om rijk te worden. Waarom zou schulden maken de economie groots schaden?quote:Op woensdag 3 juni 2020 12:26 schreef probeer het volgende:
[..]
Klopt. Maar niet met als reden om relatief gezien net even iets armer dan de rest te blijven, en zo meer EU geld te krijgen.
Sorry maar dat is gewoon de grootste bullshit die ik vandaag gelezen heb. Echt, hoe kom je er bij dat men de eigen economie zo groots wil schaden om meer aanspraak te maken op een potje wat gevuld wordt met ~1% van de waarde van die economie.
Okquote:Op woensdag 3 juni 2020 12:30 schreef Eendenkooi het volgende:
[..]
Zijn Frankrijk en Italië armer dan wij? De gemiddelde Italiaan is juist rijker dan ons. In Italië zijn de burgers rijk maar de overheid arm, bij ons is het andersom. Van schulden maken wordt je niet arm als vervolgens de ECB ze opkoopt. Dat is juist een slimme manier om rijk te worden. Waarom zou schulden maken de economie groots schaden?
Italianen hebben inderdaad meer netto vermogen. Dat komt voornamelijk omdat Nederland, iets wat normaal is in Noord-Europa overigens, een laag eigen wonen bezit hebben en daarnaast die huizen vaak veel hypotheek hebben.quote:
Zijn de pensioenfondsen hierin ook meegerekend? Want daarin zit nogal wat Nederlands vermogen.quote:Op woensdag 3 juni 2020 12:33 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Italianen hebben inderdaad meer netto vermogen. Dat komt voornamelijk omdat Nederland, iets wat normaal is in Noord-Europa overigens, een laag eigen wonen bezit hebben en daarnaast die huizen vaak veel hypotheek hebben.
Qua hypotheken is NL zelfs koploper.
Dit is wellicht wel een wat eenzijdige kijk op "welvaart en/of rijkdom".
[ afbeelding ]
Dit gaat om huizenbezit met hypotheek en zoals ik al aangaf is dit een redelijk eenzijdige kijk op de zaak. Qua pensioenbezit gaat het om zo'n 90.000 euro per Nederlander meen ik.quote:Op woensdag 3 juni 2020 17:47 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Zijn de pensioenfondsen hierin ook meegerekend? Want daarin zit nogal wat Nederlands vermogen.
Merci.quote:Op woensdag 3 juni 2020 17:51 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Dit gaat om huizenbezit met hypotheek en zoals ik al aangaf is dit een redelijk eenzijdige kijk op de zaak. Qua pensioenbezit gaat het om zo'n 90.000 euro per Nederlander meen ik.
Nee.quote:Op woensdag 3 juni 2020 17:47 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Zijn de pensioenfondsen hierin ook meegerekend? Want daarin zit nogal wat Nederlands vermogen.
In Euro’s gemeten is dat daardoor juist aardig geëxplodeerd de afgelopen jaren (al is er nu natuurlijk een forse coronaterugslag).quote:Op woensdag 3 juni 2020 17:59 schreef -XOR- het volgende:
[..]
Nee.
Dat vermogen verdampt natuurlijk ook door alle QE.
De hypotheken ook, dat scheelt al een hoop.quote:Op woensdag 3 juni 2020 17:59 schreef -XOR- het volgende:
[..]
Nee.
Dat vermogen verdampt natuurlijk ook door alle QE.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |