We gaan terug naar fantastische
Tour de France 2011.
![Tour_de_France_2011.jpg]()
Na de knotsgekke Tour de France van 2008 - waar Sastre met een aanval op Alpe d'Huez een gooi naar het geel van Cadel Evans deed - werd de Tour in 2009 gewonnen door een ijzersterke Contador voor Andy Schleck. In 2010 was het stuk spannender, maar won Contador de ronde uiteindelijk toch met een kleine voorsprong op Andy Schleck. In 2011 stonden beide heren opnieuw aan de start. Contador ging dit jaar voor de Pantani-dubbel. De Giro had hij al relatief eenvoudig op zijn naam geschreven. Behoudens het Spaans kampioenschap had Bertje geen koers meer gereden tussen Giro en Tour.
Naast Andy Schleck kwam de concurrentie voor Contador van Cadel Evans, al tweemaal tweede in de Tour, maar in de twee voorgaande jaren ongelukkig. Evans had dit jaar de Tirreno-Adriatico en Ronde van Romandië gewonnen en werd tweede in de Dauphine. Leipheimer (winnaar van de Ronde van Zwitserland), ONZE Robert Gesink (winnaar in Oman, tweede in de Tirreno-Adriatico, derde in de Ronde van het Baskenland en dichtbij winst in de Dauphine), Frank Schleck, Ivan Basso, Jurgen Vandenbroeck en Samuel Sanchez werden tot de outsiders gerekend. Tot slot was ook Bradley Wiggins na zijn imponerende winst in de Dauphine een belangrijke man.
In de openingsrit gingen we van de Passage du Gois naar de Mont des Alouettes. Hier kregen we al een eerste indicatie te zien van wat ons te wachten stond aan absurde prestaties. De rit werd uiteraard gewonnen door Belgisch kampioen Philippe Gilbert. Phil was dit jaar onverslaanbaar. Winst in de Algarve, winst in de Strade Bianche, winst in de Tirreno, derde in Milaan - Sanremo (Wat heeft Pozzato nu bereikt? Nou, de enige noemenswaardige nederlaag van Gilbert dat voorjaar), winnaar van het Ardense vierluik (!!) Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, winnaar van de (nog niet Baloise) Ronde van België, Sterk Elektrotoer, Belgisch kampioen en nu dus ook het geel in de eerste rit. Kinderlijk eenvoudig.
Achter Gilbert deelde Evans een eerste kleine tik uit aan de concurrentie door een paar seconden weg te rijden. Hushovd toonde ook alvast zijn wonderbenen op de derde plaats, Rojas werd vanzelfsprekend vierde, Vandenbroeck ging ook lekker op de TB-500 en werd vijfde. Valpartijen zorgden er voor dat onder andere Contador en Samuel Sanchez die dag al meer dan een minuut verloren.
Stijn bleek groot fan.
quote:
Mani was wat achterdochtiger
quote:
Etappe 2 was een korte en daardoor zeer spannende ploegentijdrit rondom Les Essarts. Gewonnen door Garmin-Cervelo, waardoor Thor Hushovd net voor Cadel Evans in de gele trui op het podium mocht verschijnen. De eerste vijf ploegen eindigden binnen vijf seconden van elkaar. Dat Garmin dat jaar ook over goede middelen beschikte bleek wel in de derde etappe, een vlakke sprintersrit naar Redon. Na de ploegentijdrit en het geel voor Hushovd kon de ploeg weer aan het feest met Tylar Farrar, jawel. Tylar lag voor de verandering eens niet op de grond maar won voor Wouter Weylandt. Dit waren ook de jaren waar er bij Vacansoleil ook een flinke 'bonus'. Zo werd Romain Feillu hier tweede.
![763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8]()
Aguero was een ziener en zag het lot van het Nederlandse wielrennen al in de derde rit:
quote:
Etappe 4 ging naar de Mur van Bretagne, altijd goed voor een beklijvende sprint bergop. Overigens zorgde Johnny met zijn Vacansoleil-wonderbenen er nog voor dat het peloton volle bak in de achtervolging moest, maar uiteindelijk konden we toch met het peloton naar de Mur. Gilbert reed vervolgens in de laatste 500 meter vakkundig het gat dicht op ploeggenoot VDB, waarna Contador op de lijn Evans leek te verslaan. Contador juichte, maar tevergeefs, want het was toch Evans die won. Vinokourov werd, Gilbert slechts vierde en gele trui-drager Hushovd had nog altijd wonderbenen en werd vijfde.
We quoten DeeBee voor wat duiding:
quote:
Etappe 5 naar Cap Frehel mondde uit in een zwarte dag voor de

. Al vroeg in de etappe kwam Gesink hard ten val, waardoor zijn Tour feitelijk voorbij was. Hij kon hem nog wel uitrijden, maar speelde geen rol van betekenis meer. Contador kwam eveneensten val, maar hij had wat minder schade. Tom Boonen daarentegen had meer last en moest vanwege de val twee dagen later opgeven.
quote:
Na een dag met veel valpartijen en een venijnige finale slaagde alleen Cavendish erin om Gilbert in de sprint te verslaan. Rojas, Gallopin en Geraint maakten de top 5 compleet. Een dag later was het weer sprinten, niet echt noemenswaardig. Dit keer was Edvald Boasson Hagne de beste. Een dag later was het weer sprinten en was Cavendish de beste.
![CYCLING-FRA-TDF2011-791684-01-07-20110706-153600.jpg]()
In etappe 8 lag de finish op Super-Besse, een eerste echte kans voor de klimmers. Het was ook de rit waar Gesink er doorheen zakte. Na zijn reed hij in de vlakke etappes nog gewoon mee in het peloton, maar op deze dag werd duidelijk dat een klassement er niet inzat. Beelden uit de horroreditie van Waar is Gesink?
De etappe werd gewonnen door Rui Costa die al vroeg in de aanval was en uiteindelijk 12 seconden overhield. Gilbert schakelde in de finale verkeerd, maar veel maakte dat niet uit, want een paar seconden later liet hij de klassementsrenners weer voor dood achter. Ook Thor Hushovd bleef onmenselijk goed reden. De grote Noor handhaafde zich tussen louter klimmers in de eerste groep en hield dus het geel in bezit.
Dan etappe 9, de Hoogerland-etappe. Nog los van wat er in deze etappe vooraan gebeurde vielen in het peloton Contador, Vinokourov en Vandenbroeck. Voor Contador was het al de zoveelste val, maar hij kon gehavend verder. Vinokourov en Vandenbroeck moesten met een breuk opgeven. Ik ben vooral benieuwd wat Vandenbroeck had gepresteerd dat jaar mocht ie op zijn fiets hebben blijven zitten. Omega Pharma-Lotto was lachwekkend goed met Gilbert en Vanendert.
Vooraan een kopgroep met onder andere Voeckler, LL Sanchez en Hoogerland. Wat er vervolgens gebeurde is natuurlijk voor ieder bekend. Het blijft pijnlijk om iemand met zo'n vaart het prikkeldraad in te zien vliegen. Uiteindelijk 'wacht de Tour op niemand' en won Sanchez de etappe, maar pakte Thomas Voeckler het geel. In het peloton was Gilbert vanzelfsprekend weer de beste.
quote:
![thomasvoeckler.jpg?w=584]()
Na alle gekte van etappe 9 werd er in etappe 10 weer gewoon gesprint. Ditmaal was Greipel te snel voor zijn goede vriend Cavendish. Ook Greipel ging lekker op de Omega Pharma-Lotto bonus. Gilbert en Voeckler probeerden dit met een gezamenlijke aanval nog te voorkomen, maar de sprintploegen hadden de boel voldoende op orde. Ook etappe 11 was voor de sprinters. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en won Cavendish de sprint voor Greipel. Denis Galimzyanov, kent u hem nog? werd vierde.
Dan eindelijk de Pyreneeën in. Gelijk met een heerlijke rit van 209 kilometer over de L'Hourquette d'Ancizan, de Tourmalet en aankomst op Luz Ariden. Na de prestaties van Gilbert, Vandenbroeck en Greipel was het vandaag de beurt aan de alien, Jelle Vanendert. Vanendert had tot dat jaar eigenlijk nog nooit wat laten zien, maar bleek in de Pyreneeen zowat de beste klimmer van allemaal te zijn. Uiteindelijk kon alleen Samuel Sanchez hem volgen en die bleek in de laatste hectometers net wat sterker. De prachtige foto vanuit de rug van Sanchez werd eerder deze week ook al Rellende_Rotscholier gedeeld.
Achter Sanchez en Vanendert deed Frank Schleck de beste zaken. Hij pakte wat tijd op broer Andy, Basso en Evans. Contador daarentegen verloor nog wat extra seconden, waardoor het na alle valpartijen inmiddels wel duidelijk was dat hij niet meer in zijn allerbeste doen was. Verrassing van de dag was echter Voeckler, die met hulp van de eveneens vliegende Pierre Rolland maar 20 seconden verloor op Andy Schleck en Evans.
quote:
quote:
Op donderdag 14 juli 2011 17:23 schreef DeeBee het volgende:[..]
Als 'krabbelaars' als Vanendert al zo gaan rijden van TB-500 had VDB2 hier inderdaad buitenblad-Hautacam-Riis-style iedereen op 7 minuten gezet!

Etappe 13 was een etappe van Pau naar Lourdes, waar Rellende_Rotscholier ongetwijfeld van gewalgd heeft. Een etappe voor de vluchters waar we weer een freakperfomance van Hushovd zagen. De Aubisque van de zware kant beklimmen, afdalen naar Lourdes en dan wint Thor. Hij klom niet het beste, maar in de afdaling kwam en het vlakke reed die Moncoutie en Roy simpelweg uit het wiel en won solo. Daarvoor had hij eerst nog even een voorsprong van meer dan een minuut goedgemaakt. Een fanatische overwinning in de regenboogtrui.
In het peloton was het weer tijd voor de dagelijkse Gilbert-show. Hij reed samen met Mollema een minuut weg van de rest. Gilbert stond daardoor na twee weken Tour nog altijd tussen de klassementsrenners in de top 10.
![978x.jpg]()
Na de qua parcours matige rit kregen we in de 14e etappe wel weer een schitterende Pyreneeënrit voorgeschoteld. De Portet d'Aspet, Col de la Core, Col de Latrape, Col d'Agnes, Port de Lers en finish bovenop Plateau d'Beille, je zou voor minder. Uiteindelijk was het wachten tot de laatste kilometers van Plateau d'Beille, maar daar liet Vanendert zien dat die beste klimmer van het weekend was. Hij won met redelijk verschil op de rest. Alleen Sanchez kon een poging doen om het gat te dichten, maar bleef hangen op twintig seconden. Daarachter had Contador het wederom lastig en bleek Europcar en in het bijzonder Voeckler bijzonder sterk. Het geel bleef nog vrij ruim om de schouders van Voeckler.
quote:
quote:
Na de Pyreneeën ging het peloton op naar Montpellier en was het weer eens tijd voor de sprinters. Niet voordat we van de dagelijkse Gilbert-show konden genieten. Phil probeerde in de finale de sprinters nog te verrassen, zonder succes. Wederom was Cavendish, maar goed dat boeit eigenlijk niemand. Etappe 16, de traditionele overgangsetappe naar Gap, was een stuk interessanter. Er werd twee uur lang ongekend geschroeid om een kopgroep te vormen. Uiteindelijk steden vliegende Noren Boasson Hagen, Hushovd en semi-Noor Hesjedal voor de dagzege. Hushovd was weer de beste en won zo zijn de tweede semi-bergrit in deze Tour.
Achter de koplopers zorgde Contador voor het mooie weer. Ondanks zijn mindere vormpijl plaatse Contador op de Col de Manse verschillende aanvallen, waarna die wegreed met Samuel Sanchez en Evans. Zij pakte een kleine halve minuut op de Schlecks, Voeckler en de onvermijdelijke Gilbert. Voeckler ging daardoor het hooggebergte in met een voorsprong van 1.45 op Evans, 1.49 op Frank Schleck en 3.03 op Andy Schleck. Sanchez op 3.26 en Contador op 3.49 volgden daarachter. Andy had Contador al een beetje afgeschreven op de tweede rustdag.
quote:
Op naar etappe 17, van Gap naar Pinerolo, met onderweg onder andere de Col de Montgenevre, Sestriere en Pramartino in de finale. Het hoofdstuk van de vliegende Noren ging in Italië rustig verder. Ditmaal was ONZE Bauke Mollema de dupe. Na de tweede plaats in Gap was Boasson Hagen de sterkste in Pinerolo. Hij was de sterkste op de slotklim en won met veertig seconden voorsprong op Mollema.
Hierachter was het wederom een gekkenhuis met verschillende aanvallen. Onder anderen Contador en Andy Schleck gingen meerdere keren in de aanval, maar uiteindelijk werd het grootste verschil in de afdaling gemaakt. Voeckler had moeite met de bochten en vloog er uiteindelijk ook een keer uit, zo het terras op bij een woning. Hivert in de kopgroep had even daarvoor al precies hetzelfde gedaan. Contador en Sanchez reden weg in de afdaling, maar werden uiteindelijk weer ingelopen door de overige klassementsrenners. Uiteindelijk verloor Voeckler een halve minuut door deze actie. Zijn voorsprong op Evans was daarmee geslonken tot 1.18.
RR moest ook toen al omgaan met de onwetendheid van andere users.
quote:
Ik hoop dat Buzz een goede vakantie heeft gehad.
quote:
Op woensdag 20 juli 2011 17:20 schreef buzz1291 het volgende:Mwah, gewoon Evans die de beste zaken doet. Maar dat zeg ik al een paar weken, en toen werd er hier hard gelachen. Mijn 100 euro inzet bij Unibet gaat echt een hele vakantie opleveren!
Op naar het dak van de Tour, de fantastische 18e rit van Pinerolo naar de top van de Galibier. Onderweg de Agnello en Izoard, alvorens de top van de Galibier bij uitzondering als finish diende. Drie Alpenreuzen en een heus plan bij Leopard-Trek. Joost Posthuma en Maxime Monfort of all places waren voor Leopard-Trek meegeslopen in de kopgroep. Ondertussen bleek Contador na de opleving in de voorgaande dagen toch ineens weer ranzig slechte benen te hebben. Het plan bij Leopard-Trek had succes, want Andy knalde er van weg op de Izoard. Niemand (kon) volgen en met hulp van Posthuma en Monfort begon hij aan fantastische solo.
quote:
Jeugdzonde Stijn
quote:
Na aanvankelijk wat geaarzel in de groep der favorieten naam Evans zijn verantwoordelijkheid, waardoor het op de Galibier feitelijk een tweestrijd werd tussen Andy Schleck en Cadel Evans. Het verschil bleef rond de twee a drie minuten hangen. Voeckler was weer ouderwets aan het bekkentrekken en leek de hele klim op breken te staan, maar reed uiteindelijk juist een beresterke klim en verloor slechts enkele seconden op Frank Schleck en Evans. Zo goed zelfs dat hij ook bovenop de Galibier het geel weer mocht aantrekken. Zijn voorsprong bedroeg nog 15 seconden op Andy Schleck, 1.08 op Frank Schleck en 1.12 op Evans.
quote:
Met nog steeds vier renners in de strijd om geel ging de renners in de 19e rit voor de laatste keer de bergen in. Via de Telegraphe, Galibier op naar de Alpe d'Huez. Slechts 110 kilometer, maar na de loodzware rit van de dag ervoor was er veel mogelijk. Dat gebeurde ook, want Contador zou Contador niet zijn als ie een daags na een slechte dag alles op niets zou zetten om de boel overhoop te gooien. Hij viel al na 15 kilometer aan en kreeg Sanchez, Evans, Schleck en Voeckler met zich mee. Evans kreeg materiaalpech en moest daardoor afhaken, Sanchez loste en Voeckler blies zichzelf ook compleet op. Op de Galibier zakte hij er voor eerst deze Tour volledig doorheen. Gelijk ziedend. Daarvoor kregen we ook nog een ouderwets staaltje wielrennen te zien met Spanjaarden voor Spanjaarden en Fransen voor Fransen.
quote:
![giphy.gif]()
Enigszins teleurstellend viel het in de vallei naar Alpe d'Huez volledig stil, waardoor het peloton (inclusief Voeckler) terug kon komen op de kopgroep. Alleen Rolland en Hesjedal kozen ervoor om al voor Alpe d'Huez aan te vallen en begonnen met circa anderhalve minuut voorsprong.
Een terechte opmerking van Wim.
quote:
Op vrijdag 22 juli 2011 16:00 schreef wimderon het volgende:Nogal slecht nagedacht van Contador/Riis over deze actie. In plaats van even 5 kilometer tempo maken met Hernandez/Sorensen/Navarro zodat alle knechten in de bus zitten, rijden die knechten nu op kop en gaan die straks voluit als ze over de top zijn.
Aan de voet van de Alpe d'Huez was het uitgerekend Evans die voor het offensief koos. Niet Andy of Frank Schleck, die vanwege de tijdrit eigenlijk tijd zouden moeten pakken op Evans. Lang duurde de aanval niet, waarna Contador nog maar eens in de aanval ging. Niemand kon volgen en in no-time was Contador bij Rolland en Hesjedal. Ook deze liet hij staan en hij leek op weg naar de dagzege. Ondertussen was ook Samuel Sanchez weggereden uit het peloton en hij zette samen met Rolland de achtervolging in op Contador. In de laatste kilometers was het over en uit met Contador, waarna Rolland de sterkste, maar ook zeker de slimste bleek en nog een ritzege veroverde voor het toch al bizar sterke Europcar. Daarachter slaagde Evans, Andy Schleck en Frank Schleck er niet in om van elkaar weg te rijden. Goede zaken voor Evans vooral.
quote:
Voeckler had zichzelf al grandioos opgeblazen op de Telegraphe en Galibier en betaalde daar op de Alpe voor. Hij verloor drie minuten en dus ook de gele trui. Deze ging naar Andy Schleck, maar de morele winnaar was toch eigenlijk Evans. De Australiër stond met nog een tijdrit te gaan binnen een minuut van Schleck.
De 20e etappe - een tijdrit van 42,5 kilometer rondom Grenoble moest de beslissing brengen in deze Tour. De dagzege ging nipt naar Tony Martin, maar de strijd was er uiteraard om het geel. Echt heel spannend werd het alleen niet, want het was al gauw duidelijk dat Evans te sterk was voor Andy Schleck. Schleck mocht een kleine minuut verliezen op Evans, maar verloor uiteindelijk 2,5 minuut. Hierdoor was al snel duidelijk dat het geel naar Evans ging. Behoorlijk slecht van Andy.
quote:
Uiteraard kan ook Mart niet ontbreken in dit topic.
De slotrit is niets meer dan het eerste criterium na de Tour en werd gewonnen door Cavendish.
![Jerseys_1954480c.jpg]()
En nou maar hopen dat dit jaar überhaupt nog een Tour krijgen, die bij voorkeur ook nog enigszins in de buurt komt van die van 2011.